Legfontosabb > Dekoráció

Hogyan helyreállítani az öntöttvas kádat saját kezével otthon (videó)

Idővel minden vízvezeték elhasználódik és elveszíti eredeti megjelenését. A rozsda, a forgács, a karcolás, a repedés, a fényesség és a fehérség elvesztése a napi használat és a nem megfelelő gondozás elkerülhetetlen következményei. A tisztességes kinézet helyreállítása a régi vízvezeték-szerelő számára képes a saját kézzel történő fürdő helyreállítására. Annak érdekében, hogy frissítse a fürdőkádat a legalacsonyabb pénzeszközökkel és erőfeszítéssel, jó legyen az eljárás algoritmusa otthon, megértsék, hogyan kell helyreállítani a fürdőt, festeni a fürdőt, milyen eszközöket választani.

Függetlenül három módon helyreállítsa a fürdőt. A kezdeti állapottól függően választhat egyet közülük:

 1. Lakkozás.
 2. Helyreállítás folyékony akril felhasználásával.
 3. Helyezze be a bélést.

Zománcfürdő

A saját kézzel történő fürdő zománcozása lehetséges bármely tulajdonos számára. A zománcfürdő helyreállításának megértéséhez figyelmet kell fordítani a tartály állapotára.

Az öntöttvas vagy acélfürdő zománcozással történő javítása indokolt, ha nincs mély zseton és repedés. Ellenkező esetben a zománc, amely 2-4 rétegben is alkalmazható, nem fogja elrejteni a súlyos károkat.

[smartcontrol_youtube_shortcode key = "fürdő zománcozás" cnt = "4" col = "2" shls = "true"]

Hogyan lehet helyreállítani az öntöttvas fürdőt otthon? A fürdő belsejének festésénél előnyben kell részesíteni a bevált gyártók jó minőségű epoxi zománcát a következő kritériumok alapján:

 • A zománcozás módjának megválasztása: ecset, henger, spray vagy ömlesztett módszer. A legalkalmasabbak a fogmosás vagy a feltöltés, mivel a henger felesleges porózus textúrát adhat, és az aeroszol permetezés csak az egyes szakaszok javítása esetén használható.
 • A készlet teljessége a bevonat helyreállításához. Kényelmes a készlet megvásárlása, amely magában foglalja mindazt, ami szükséges a javításhoz - zománc, segédeszközök, alkalmazási eszközök és fürdőkészítő kompozíciók.

Fontos! Vastag sűrűsége miatt a kiváló minőségű epoxi zománc egyenletes felületet hozhat létre, és kis zsetonokat lefedhet. De meg kell érteni, hogy az otthoni fürdés sajátos javítása rosszabb, mint a zománc ipari alkalmazásának módja: a zománc színe megváltozhat, megnövekedett rázkódások és zsibbadások, az ápolószerekre vonatkozó korlátozások.

A fürdő önzitése két szakaszban történik: előkészítő munka és zománcozás.

Előkészítő munka

Az öntöttvas vagy acél fürdő javítása a felület felkészítésével kezdődik. Az algoritmus a következőképpen működik.

 • A régi zománc eltávolítása. A zománc megtisztításához csiszolóporral és csiszolópapírral vagy csiszoló fúvókával kell felhordani.

Fontos! Az előkészített felület nem lehet tökéletesen sima. A durvaság fontos a jobb tapadás érdekében.

 • Rozsdásodás. Speciális eszközök (rozsda-átalakító, erős kémiai vegyületek) vagy népi módszerek (ammónia és hidrogén-peroxid, só és ecet, sósav) segítségével megpróbálják eltávolítani a rozsda nyomait.
 • Zsírtalanító kezelés. Az új zománc felületének kiváló minőségű tapadásához zsírtalanítás szükséges. Alkoholt, acetont vagy bármilyen speciális eszközt használhat.
 • Töltés forró vízzel. Az öntöttvas fürdő zománcozás előtt fel kell melegíteni, forró vízzel fel kell tölteni, és 10 percig hagyja, majd ürítse le a vizet, és szárítsa meg.

Zománc bevonat

Hogyan lehet visszaállítani a zománcfürdőt, a zománcozáshoz kapott utasítások elolvasása után világossá válik. A fontos pontok a következők:

 • A készítmény elkészítése. A zománc előkészítésére vonatkozó utasításokat követve, megfelelő arányban kombinálva a hatóanyagot és a keményítőt.
 • Az első zománcréteg bevonása. Vékony réteg zománc, amely a felületet egy kemény széles ecsettel fedte le, a tetejétől kezdve, fokozatosan a tálba. Különösen óvatosan járhatsz a fürdő alján, és lemerülhetsz, mint a leggyakrabban kopott helyeken.
 • Második zománcréteg alkalmazása. Új zománcréteget alkalmaznak az utasításokban meghatározott ideig. Ezután 15 percig hagyja megszáradni.
 • Korrekciós maszkok. Minden detektált zománcfoltot egy ecsettel kell elkenni, felfelé és lefelé mozogni és egymás után. Ezt gyorsan kell elvégezni, amíg a zománc száraz marad.
 • Ismételt alkalmazása a zománc. Annak érdekében, hogy megbízhatóbb eredményt érjünk el, növeljük a zománc erejét és megvédjük az új zsetonoktól, egy öntöttvas vagy fémtartály egy vagy két réteg zománcra festhető.

És hogyan lehet visszaállítani a zománcfürdőt, ha mélyen átszúrják? Szükséges a gitt porlasztása, polírozás és zsírtalanítás elvégzése. Minden zsetont és repedést gondosan meg kell javítani:

 • vízzel megnedvesített csiszolópapírral a csipsz éleinek polírozásához;
 • zsíroldási repedéseket oldószerrel vagy fehérlánccal;
 • szárítsa meg a felületet;
 • zománcot kell alkalmazni.

Zománcozás után a fürdőnek 7-8 napig kell száradnia. A megfelelő fürdőápolásnak kiküszöbölnie kell a koptató tisztítószerek használatát.

Helyreállítás folyadék akrilnal

A fürdő folyadékkal történő javítása az otthon egyszerűbb folyamat, mint a zománcozás. Az akril ellenáll a kémiai és mechanikai igénybevételnek. A folyékony akril segítségével szép sima felületet kaphat, amely ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek és a kemény víznek.

Az akril alkalmazási módja miatt ezt a módszert néha "ömlesztett fürdőnek" nevezik. Az önterülő kád az öntöttvas termékek frissítésének megfelelő, gazdaságos módja.

Gyakran használt akril márkájú "Stakril" - kétkomponensű nagy sűrűségű zománc, beleértve a bázis és a keményítő.

A fürdő akrillal való kezelése a következő lépésekből áll:

[smartcontrol_youtube_shortcode key = "folyékony akril fürdő bevonat" cnt = "4" col = "2" shls = "true"]

 1. Felület előkészítés. Ez a folyamat hasonlít a zománcozásra való felkészüléshez: meg kell tisztítani a régi bevonat fürdőjét, zsírtalanítani, javítani a repedéseket.
 2. Az akril alkalmazása. Az összetevőket az utasításoknak megfelelően kombinálva az akrilt a fürdő oldalára öntik egy kényelmes tartályból egy vékony áramlásban, és a csempe széléig nyomják. Az akril rétegnek kb. 4-6 mm-nek kell lennie, és a tartály közepére kell kifolynia. Az oldal mentén egyenletesen kell öntenie az akrilát. Az akril külső szélén történő alkalmazása után továbbra is a tartály közepére öntik, fokozatosan szűkítve a kört és spirálon mozognak. A keverék maradványai az előkészített tartályba áramolnak a lefolyóban.
 3. Szárítás. Száraz akril folyadék 6-24 óráig. De még mindig jobb, ha nem azonnal rohansz a frissített fürdőszobához, és várj néhány napot.

Visszaállítás akril béléssel

A harmadik javítás módja a bélés behelyezése vagy "fürdő a fürdőbe". Otthon, a bélés nem kivitelezhető, iparilag történik, és egy betét, amely maga a fürdő alakját követi. Ez könnyű és gyors módja annak, hogy megjavítsd a fürdőedet. De ő is hibás:

 • A telepítés megkívánja a lap alsó sorának eltávolítását a lapka oldalának rögzítéséhez.
 • Az öntöttvas fürdőzár pontos alakjának megismétlése. Ez annak köszönhető, hogy az öntöttvas - a formázáshoz használt anyag összetett, és különböző mélyedésekkel és kiemelkedésekkel rendelkezik, amelyek a bélés telepítésekor a nyílások kialakulását idéznek elő. Mindez hátrányosan befolyásolja az új fürdő minőségét.

Liner telepítési algoritmus

 1. Távolítsa el a csempe a fürdőkád közelében.
 2. Csíkold meg a régi zománcot.
 3. Mossa le, zsírtalanítsa és szárítsa meg a fürdőt.
 4. Távolítsa el a leeresztő rendszert, és szilikonnal tömítse le a lyukat.
 5. Próbálja meg a bélést. A hely, ahol a szivárgás szája lesz, jelöléssel ellátva. Szükség esetén vágja el az akril felesleget.
 6. Távolítsa el a bélést és kétkomponensű habot vagy építő ragasztót helyezzen be a fürdő teljes felületére.
 7. Hajtsa vissza a leeresztő készüléket és helyezze be a betétet.
 8. Kezelje a fürdőszobai ízületet a falhoz egészségügyi tömítőanyaggal.
 9. A tömítettség érdekében installáljon műanyag határokat.

[smartcontrol_youtube_shortcode key = "telepítse a bélést a fürdőben" cnt = "4" col = "2" shls = "true"]

következtetés

A fürdő saját kezével történő helyreállítása olyan lehetőség, amelyet nem mindig szab a szerény javítási költségvetés. A nyilvánvaló pénzmegtakarítás mellett lehetőség nyílik arra is, hogy megoldja a "kisvér" kérdését: ne szüntesse meg a fürdőt, ne zavarja a fal- és padlóburkolatot, és csökkenti a munka- és időköltségeket a fürdő teljes cseréjéhez képest.

Régi fürdők restaurálása: zománc, akril, bélés

Idővel a fürdő elveszíti vonzó megjelenését. Vannak foltok és a rozsda jelei, a fény fénye eltűnik, és az érintetlen lesz. Minden ami arra utal, hogy itt az ideje megváltoztatni a régi fürdőt. És ezek nem kis kiadások. Ráadásul a fürdőkupak cseréjekor az egész fürdőszoba javítása nélkül lehetetlen, a kisebb költségek pedig közepesek, vagy akár nagyok is. De van egy alternatív - do-it-yourself fürdő helyreállítás. Számos olyan anyag van a piacon, amellyel önállóan frissítheti fürdőjét a megfelelő minőségben.

Fürdő restaurációs módszerek

Most van három módszer a régi fürdőhelyek helyreállítására:

1. A fürdő zománcozott felületének helyreállítása.

2. Helyreállítás folyékony akrilnal.

3. Helyreállítás a bélés telepítésével.

1. módszer: általános zománcozás

Öntöttvas és acél zománcozott fürdők - lakosztályaink leggyakoribb fajtái. Ezeket a GOST 18297-96 szerint gyártják, amely 1997 óta működik. A GOST szerint a fürdőre vonatkozó garancia 2 év. De ahogy azt a gyakorlat mutatja, a zománcot csak 10 évig tartják fenn.

A gyárban található fürdők zománc nagyon egyszerű. Először is, a külső felület vörösen forró, majd a zománc porát a belső felületre szitálják, és egy ideig állni hagyják a por fémmel történő szinterelését. A külső felületet ismét melegítse, amíg a por megolvad. Az eredmény egy sima, fényes zománcozott bevonat. Nyilvánvaló, hogy otthon az öntöttvas fürdő helyreállításának ez a módja nem megfelelő.

Miért általában elhasználódik a zománc?

A zománcozott felület kopása két tényező következménye:

 • A csiszolóporokat vagy klórtartalmú anyagokat tartalmazó tisztítószerek használata.
 • Kémiai reagensek használata vízhálózatok tisztítása során.

E tényezők sokéves expozíciója következtében a fürdő zománcozott felülete vékonyabb lesz, durva lesz, és rozsdásodni kezd.

A zománcozott felület helyreállítása

A do-it-yourself zománc restaurálás meglehetősen egyszerű folyamat. Két lépcsőből áll: felszín előkészítése és új zománcozási réteg alkalmazása.

Mi szükséges a munkához?

Szüksége lesz a következő eszközökre és anyagokra:

 • az elektromos fúró egy fúvókával csiszoló kerék formájában;
 • csiszolópor;
 • csiszolópapírral;
 • rozsda-átalakító (például "Tsinkar");
 • zsírtalanító (például Nefras);
 • szálmentes szalvéta;
 • Ecsetek természetes sörtékből vagy spray-ből;
 • légzőkészülék és kesztyűk;
 • zománc, előnyösen kétkomponensű (zománc és keményítő).

Előzetes szakasz: felületkészítés

Nagyon fontos szakasz. Minél alaposabban tisztítják a fürdő felületét, annál jobb az új zománcréteg.

 1. a régi zománcot csiszolóporral megszórjuk, és csiszolópapírral vagy elektromos fúrógépre szerelt csiszolókoronggal megtisztítjuk;
 2. a korrózióval, rozsdás átalakítóval megtámadott feldolgozási területeket fél óráig tartsa, majd tiszta csiszolópapírral;
 3. mossa le a zománcot és zsiradékot vízzel;
 4. alaposan kezelje a fürdőt zsíroldószerrel, szöszmentes ruhával;
 5. töltse fel a fürdőt forró vízzel és hagyja 10 percig felmelegedni;
 6. ürítse le és törölje szárazra szöszmentes ruhával; győződjön meg róla, hogy a felszínen nincsenek szálak vagy más idegen elemek.

A fő szakasz: a zománcozás

 1. a gyártó utasításai szerint a zománcot és a keményítőt bizonyos arányban összekeverik és alaposan összekeverik;
 2. tegye az első zománcréteget ecsettel vagy szórással;
 3. tartson fenn egy bizonyos időtartamot az utasításoknak megfelelően;
 4. tegyél fel egy második zománcréteget.

Ez a helyreállítási folyamat zománcozott fürdő kezével végződik. Ajánlatos legalább egy héttel a fürdő működése előtt ellenállni. Nagy időbe telik a zománc polimerizációjának befejezése.

Az új zománc élete 6-8 év lesz.

2. módszer: a fürdő folyadék akril helyreállítása

Ez a fürdőkúra helyreállításának módja viszonylag korábban jelent meg, köszönhetően egy különleges anyag üvegszerű megjelenésének.

Mit állítunk vissza?

A Stakril egy kétkomponensű akril anyag, amelyet kifejezetten a fürdő helyreállításához terveztek. Magában képviseli az akrilt és egy külön beszerezhető keményítőt. Az akril és a keményítő kombinációjakor kezdődik a polimerizációs folyamat, és ha felszínre kerül, akkor a készítmény 4-6 mm vastagságú, kiváló minőségű akrilfóliává változik.

A Stakril előnyei

A Stakril három figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítik gyorsan és hatékonyan a fürdő helyreállítását:

1. Viszkozitás

Az optimálisan kiválasztott üvegecskék viszkozitási együtthatója 4 mm vastag akril bevonatot hoz létre a fürdő falain és alul 6 mm mélyen.

2. folyadék

A fluiditás hatása lehetővé teszi az üveg számára, hogy egymástól függetlenül borítsa a fürdő felületét és egyenletesen feküdjön.

3. Késleltetett polimerizáció

Ennek a minőségnek köszönhetően biztonságosan és viszonylag kényelmesen végezheti munkáját a fürdő helyreállításán, anélkül, hogy félhet, hogy az akril túl gyorsan keményedik.

A polimerizáció után az akril felülete mechanikai és ütésálló, sokkal jobb, mint egy akril bélés vagy zománcozott réteg.

Teljesítménytechnológia

A folyékony akril fürdõk restaurációs technológiája még egyszerûbb a zománcozásnál, és a következõkbõl áll:

1: Felület előkészítés

Ez a szakasz nem különbözik a zománcozott felület helyreállításától. Ismételje meg ugyanazokat a lépéseket. Ezután húzza ki a szifont és tegyen egy tartályt a mosogató alá, ahol a felesleges akril áramlik.

2: folyékony akril alkalmazása

 • akrilsavas keveréket készítünk a gyártó utasításai szerint;
 • lassan öntsük a kész keveréket a fürdő felső szélére, mihelyt a sugár eléri a közepét, elkezdjük egyenletesen mozgatni az üvegréteg áramát a fürdő peremén;
 • amikor a kör bezáródik, az eljárást megismételjük, középen kezdve.

Az ömlesztett helyreállítás folyamatának folyamatosan kell zajlani, ezért a megfelelő méretű pohár kapacitását meg kell ragadnia. Nem szabad megmenteni - jobb, ha egy kicsit több akrilsal tölti ki, mint amennyire hiányzik, az extra a tartályba kerül a leeresztő lyuk alatt.

Az akril polimerizációja, típusától függően, 1-4 nap. Válasszon a stakril hosszú szárítási idővel, ebben az esetben az akril felülete jobb lesz.

A felújított fürdő élettartama kb. 20 év.

3. módszer: a fürdő helyreállítása a béléssel

A legegyszerűbb, de a legdrágább helyreállítási módszer a bélés telepítése. Ezenkívül a kád tökéletesen helyreállítható a saját kezével, mivel ez a módszer lehetetlen, mivel a bélésgyártást a gyárban gyártják.

Lehetőség van arra, hogy rendeljenek egy bélés gyártását a vállalkozás egy adott fürdőjéhez, és telepítsd magadnak.

Technológiai telepítés bélés:

 1. alaposan tisztítsa meg és zsírtalanítsa a fürdő felületét;
 2. helyezze be a bélést a fürdőbe;
 3. ellenőrizze a dokkoló ürítések helyességét;
 4. a metsző bélés a falburkolat vonala mentén;
 5. helyezzen speciális ragasztót a fürdő belső felületére és a bélés külső oldalára, és rögzítse őket;
 6. az ízületeket szilikonnal zárják.

A bélés telepítése után hideg vizet öntünk a fürdőbe, és egy napig tartjuk. Ezután a felújított fürdő üzemkész.

A bélés 10 évig szolgál.

Mennyibe kerül a fürdő helyreállítása?

Összefoglalva, a fentiekben ismertetett módszerek alapján összehasonlító elemzést készítünk a fürdőkúra helyreállításának költségeiről.

Zománcfürdő

A "Tikkurila" finn társaság által gyártott "Reaflex 50" zománc ára 1 kg-ra 550 rubel. Orosz készlet helyreállítása "Svetlana" költségek 750 rubel. Ennek eredményeképpen 1300 rubelt kell fizetnie.

Tömeges helyreállítás

Ha készletet vásárol a folyadék akril helyreállításához, mint pl. A Plastall, ez körülbelül 2000 rubelt fog fizetni. Ebben az útban mindent megteszünk a független munkához, akár egy video leckével rendelkező CD-lemezt is.

Akril bélés

A bélés és a polimer ragasztó költsége 2800-3000 rubel.

A legjobb megoldás az ömlesztett helyreállítás módja, amelyben egy gyönyörű és tartós bevonat egy kis pénzt kap. Ráadásul bármelyik ilyen módszer sokszor olcsóbb, mint egy új fürdő vásárlása és telepítése.

műszerek

Nem képviselhetõ régi vízvezeték - nem ok arra, hogy helyettesítsük. Számos hatékony és olcsó módszer van a zománc helyreállítására. Annak érdekében, hogy a megújult "jacuzzi" több évig tartson, be kell tartani a helyreállítási technológiát, és követni kell a fürdésre vonatkozó alapvető ajánlásokat.

A régi fürdő helyreállítása: a módszer kiválasztása

Az új hófehér fürdő idővel elveszíti vonzerejét - a felület durva lesz, a fényesség eltűnik, a sárgaság és a foltok jelennek meg. Szükség van a vízvezeték cseréjére. Az új fürdő teljes körű javítása és vásárlása azonban költséges esemény. Sokkal könnyebb helyreállítani az acél vagy az öntöttvas bevonatát.

A régi fürdőszobai javítás három módja a legnépszerűbb:

 • feldolgozás kétkomponensű zománccal;
 • Akril "ömlesztett fürdő";
 • beépítési bélés.

Mindegyik eljárásnak saját tulajdonságai vannak.

A fürdős zománcozás megfizethető helyreállítási lehetőség, amely hatékonyan kiküszöböli az érdességet, a sárgulást, a rozsdát és a kisebb karcolásokat. A zománc nem alkalmas nagy hibák jelenlétére: a bevonat lerakódása, zsetonok és mély karcolások jelenléte.

A régi fürdő zománcozásának fő előnyei a következők:

 • olcsó;
 • a zománc réteg nem takarja el a fürdő térfogatát;
 • a helyreállítás befejezéséhez nem szükséges a szifont és a cserépet a tál oldalán szétszerelni.
 • ha a zománc rosszul van felhordva, akkor ecsetjelek maradhatnak;
 • szárítási idő - 3-4 nap;
 • nem maszkolja a súlyos károkat;
 • a bevonat élettartama legfeljebb 5 év.

Az ömlesztett akril a falakra egy ecsettel ellátott egységes áramlással kerül alkalmazásra. A folyékony akril használata számos előnnyel jár:

 • a frissített kád nem fog sárgulni az idővel;
 • a bevonat ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak és a korrózió kialakulásának;
 • különböző fürdőhelyek helyreállítására alkalmas anyag;
 • a felületen nem keletkeznek elmosódások;
 • a helyreállítás nem igényli a régi fürdő lebontását;
 • az akril nem enged át levegőt, így a bevonat sima, légbuborékok nélkül;
 • hosszú élettartam - kb. 15 év;
 • az akril bevonat mechanikai károsodással és forgácsokkal szemben ellenálló;
 • A magas hőszigetelő akril tartja a hőt, és a víz nem hűlni gyorsan.

Érvek a "fürdő" ellen:

 • a feldolgozás előtt meg kell szüntetni a lefolyót;
 • akril ismétli a tál szabálytalanságát;
 • a bevonat nem tolerálja a nagyon magas hőmérsékletet;
 • hosszú szárítási időszak - 4 nap.

Fontos! Ha rossz minőségű üvegeket használ, és nem felel meg a befejező technológiának, buborékok keletkezhetnek, amelyek az új bevonat deformálódásához vezethetnek.

Az akrilbélés telepítése egy régi stílusú fürdőben a legköltségesebb helyreállítási módszer. A betétet rendszerint a vízvezeték-paraméterek alapján az egyedi megrendelés adja. Ez a helyreállítási módszer nem ajánlott önállóan - a telepítési hibák csökkentik a kád élettartamát és könnyű használatát.

A "fürdő a fürdőben" előnyei:

 • gyors telepítés;
 • a zsetonok és egyéb hibák elrejtésére való képesség;
 • A bélést az akril összes pozitív tulajdonsága jellemzi: a bevonat simasága, hőteljesítménye, és a gondolatmentesség.

E helyreállítási módszer hátrányai:

 • magas vonalhajózási költség;
 • a régi fürdő helyreállítása előtt el kell távolítania a csempét a vízvezetékhez;
 • a tál nettó térfogatának csökkentése;
 • a munka elvégzésének nehézsége.

Lépésenkénti útmutató a fürdő zománcozására

Kiváló minőségű zománc - a fürdő tartósságának alapja

Különös figyelmet kell fordítani a zománc megválasztására. A szakértők speciálisan kifejlesztett eszközök használatát javasolják:

 1. A Random House Svetlana és Fantasy készletek tartalmaznak: kétkomponensű zománcot, keményítőt, felületaktív anyagot. A "Svetlana" készlet olyan színsémákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a bevonat bármilyen árnyékolását.
 2. "Epoxin-51" és "Epoxin-51C" - kétkomponensű szerszám, kefe segítségével. A fertőtlenítőszerekkel szemben ellenálló festék. Az Epoxin-51 polimerizációs ideje 48 óra, az Epoxin-51C pedig 24 óra. A kompozíció megakadályozza a sárgaság megjelenését, javítja a sérülést és kisebb repedéseket.
 3. A Tikkurila "Reaflex" magas tapadást biztosít a másodlagos zománcnak a fürdő alapjához. Az anyag folyékony, ezért legalább 4 rétegre van szükség. Csak ezzel a technológiával képes lesz megakadályozni a sárgaságot. Minden további réteget az előző szárítás után alkalmaznak.

Tanács. A szakértők javasolják, hogy a zománc színeit az eredeti hangzásnak megfelelően válasszák. Szükséges megérteni, hogy gyakorlatilag bármilyen színben fehér fürdőt lehet újraolvasztani, és sötét fürdő árnyékát nem lehet könnyűvé tenni.

Szükséges eszközök és anyagok

A helyreállítási munkákhoz elő kell készíteni:

 • elektromos fúró és fúvóka (kefe) a régi bevonat tisztításához;
 • koptató;
 • oxálsav;
 • kétkomponensű zománc;
 • felületi zsírtalanító szer;
 • ecset 7 cm-es zománcszélesség alkalmazásához - jobb természetes kenési készletet készíteni természetes sörtékkel;
 • légzőkészülék vagy gázmaszk;
 • maszkoló szalag, polietilén;
 • súrolópor.

Felület előkészítés

Mielőtt helyreállítja az otthoni fürdőt, törölje a régi bevonatot:

 1. Fedje le a szomszédos burkolólapokat műanyaggal és tapadós ragasztóval.
 2. Nedvesítse meg a fürdő felületét, és csiszolóporral megszórja.
 3. Csiszolópapír vagy csiszológép a régi bevonat tisztításához.
 4. Vigyük le a porról és a habzásról.
 5. A bevonatot oxálsavval kezeljük. Semlegesítsük a szódavasavval.
 6. A fürdőbe forró vízzel tegyük fel és hagyjuk tíz percig.
 7. Szárítsa le és törölje szárazra. A szárítás folyamatának felgyorsítása érdekében a tálat erőteljes hajszárítóval lehet felmelegíteni.
 8. Zsetonok és gödrök az autós gitt feldolgozásához. A réteg szárítása után csiszolópapírral csiszolja le az alapot.
 9. Vákuum a felületet, törölje le a fedelet egy ruhával és zsírtalanítson oldószerrel.
 10. Távolítsa el a zuhanycsövet, fedje le a csapokat fóliával.
 11. Szerelje le a szifont és a lefolyót.
 12. A fürdő alatt a lefolyó helyén, hogy a tartály, amely elvezető zománc.

Zománcfürdő kezelése

A fürdő zsírtalanítása után megkezdheti a zománc felhordását. A munka több szakaszra bontható.

 1. Az utasítások szerint festék és lakk keverje össze a keményítőt és az alapot, hogy homogén konzisztenciát kapjon.
 2. Az ecset használata előtt ellenőrizni kell a sörték felerősítésének minőségét úgy, hogy többször átsimítja a kézzel - nem szabad leesni. Javasoljuk, hogy az ecsetet 24 órán át vízben áztassa a festék felhordása előtt.
 3. Ecset áztassa a zománcba, és a halom fele hosszában elmerül.
 4. A festés sorrendje fentről lefelé.

Rendszerint, hogy stabil eredményt érjünk el, 3-4 réteget kell alkalmazni. A fürdő rögzítése és működése 4-5 nap alatt lehetséges.

Fontos! Kívánatos a meleg száraz időszakban a helyreállítás. A szárítás ideje alatt az ablakokat kinyitni kell. A gyermekek és a háziállatok a szobában nem szabad.

Hogyan frissítsük a fürdőt akrilnal?

A stakrilommal való fürdés technológiája sok tekintetben hasonló a zománcozáshoz. A felszín előkészítése megegyezik az előző módszerrel. Ezután fel kell oldania a folyékony akrilát:

 1. Adjunk hozzá egy keményítőt az akril tartályhoz, és jól keverjük össze.
 2. Hagyja a készítményt 10 percig, és keverje újra.

A fürdő tisztítása és az üveg előkészítése után a vízvezeték helyreáll:

 1. Az általános képességtől, hogy az akril egy részét egy kényelmes üvegre öntse.
 2. Indítsa el a keveréket a tálca felső sarkából. Amikor az akril elérte a fürdő falának közepét, lassan mozgassa a tartályt. Szükség esetén öntsön üvegt üvegbe.
 3. Amikor az egész fürdőt feldolgozzák a kerület mentén, ismételje meg az eljárást, és kezd el akrilöt önteni a vízvezeték közepétől.
 4. Buborékok vagy csomók kialakítása egy gumi spatulával vagy kefével.

Az üveg szárítási ideje az anyag összetételétől és a helyiség levegő hőmérsékletétől függ.

A bélés telepítése a helyreállítás leggyorsabb módja.

Ha jelentős károsodás következik be, az ismételt zománcozás vagy akril kezelés nem biztos, hogy a várt eredményt eredményezi. Annak érdekében, hogy ne kelljen eltávolítani a régi fürdőt, a helyreállításnak a béléssel kell elvégeznie.

A kész vagy rendelési raklap kiválasztásához öt mérést kell tennie:

 • teljes hossz - a fürdő oldalainak szélei közötti távolság;
 • belső hossza - a tálban lévő maximális hosszúság;
 • a tartály szélessége a csatorna közelében;
 • a fürdő szélessége hátul;
 • fürdõmélység - a mosogató feletti számításhoz tegyen egy egyenletes sávot a tálban és mérje meg a távolságot alulról.

Beszerelési eljárás:

 1. Előkészítő események:
  • szétszedje az oldalát és a csempe szomszédos a fürdőszobában;
  • távolítsa el az alsó és felső vízelvezetőt;
  • tisztítsa meg a régi zománcozott csiszolópapírt vagy csiszológépet csiszoló fúvókával;
  • zsírtalanítsa a felületet.
 2. Liner elrendezés:
  • helyezze be a fürdőbe, jelölje meg az oldalak széleit és rögzítse a hevedert;
  • vágja le a bélést a kerület körül;
  • készítsen technikai lyukakat.
 3. Akril bélés telepítése:
  • zsírtalanítsa újra a régi fürdő felületét;
  • a túlfolyó és leeresztő lyuk körül felhordó habot - az alján a csíkok közötti távolság 4-5 cm, a függőleges csíkok kb. 10 cm-es intervallumokkal;
  • habosítsák a kerületek oldalát;
  • szerelje fel a raklapot és nyomja le a bélést;
  • távolítsa el a felesleges habot a leeresztő nyílásból;
  • szereljünk szilvát, és töltsük fel a fürdőt vízzel.

Fontos! A vízvezeték szerelését nagyon óvatosan kell elvégezni. A meghúzott csavar miatt a bélés feltörhet, és a bevonatok közötti víz felhalmozódása nem elég erős kötőelemek következménye.

A vízvezeték átfogó helyreállítása kívánatos a régi fürdő lábainak cseréjéhez. A kész készlet megvásárolható a boltban vagy a fém profilok támogatásával.

Kisebb hibák korrigálása a fürdőben

A fürdő egyetlen hibája helyileg maszkolható, anélkül, hogy a vízvezeték teljes helyreállítását elvégezné. A szakértők ajánlása a lehető legrövidebb időn belül segít a sérült területek helyreállításában.

Lyukakon keresztül. Közelről egy ilyen repedés kiderül, hogy epoxi, és alkalmazni erősítő keverék tetején. A fürdő helyreállításához speciális javító készletre van szükség.

Csiszolt és karcos. A hibaelhárítási eljárás:

 1. Kezelje a területet rozsdás átalakítóval, majd tisztítsa meg a felületet porral.
 2. Aceton zsírtalanítsa a felületet.
 3. Splint csiszolt autókkal és polírozva.
 4. Festés a festék felületén.

A fürdőt kármentés nélkül takarítva

A fürdő fedele gondos kezelése és rendszeres tisztítása segít megőrizni az esztétika és a vízvezeték vonzó megjelenését. Elég, ha egyszerű tippek vezérelnek:

 1. A zománc és az akril bevonat érzékenyek a csiszolószerekre, ezért "puha" tisztítót kell választania. Fontos, hogy kizárják az ammónia, por, klór, aceton és más detergenseket tartalmazó agresszív komponenseket.
 2. Tisztítás után öblítse le a felületet bő vízzel.
 3. Nem ajánlott fürdeni a háziállatokat a fürdőkádban - az éles karmok látható karcolásokat hagyhatnak. Nem teheted a tálba fém edényeket és vödröket.
 4. Az akril veszélyes ellensége a rozsda a keverőben és a fém vízvezeték elemekben. Az akril felülete elnyeli a sárgaságot, amit később nagyon nehéz eltávolítani. Ezért lehetetlen megakadályozni a mészkőképződést, és gyakran törölni kell a vízvezetéket. A víz nem csapódhat le a csapból - a lefolyó lyuk gyorsan elkezd rozsdásodni.

A teljes fürdő regenerálása meglehetősen bonyolult folyamat, amely bizonyos képességeket igényel az előadóművésztől. Tapasztalat hiányában a hibák valószínűsége magas. A kezdő mestereket jobban használják a tömeges akril módszer helyreállításához.

Hogyan frissítsünk egy öntöttvas fürdőt - 3 különböző módon egy otthoni varázslóhoz

Az ókori bölcsesség azt mondja, hogy az örök változások ebben a világban csak. Az öntöttvas fürdő megbízható és tartós dolog, de előbb vagy utóbb elveszíti vonzerejét. Így történt a fürdőszobámmal egy időben, azt tapasztaltuk, hogy a sárgás patina és a foltok már nem moshatók, természetesen felmerül a kérdés, hogy vásárolnék-e egyet vagy régi helyreállítást. Ebben a cikkben fogok beszélni a nehézségekkel kapcsolatban vásárolni fürdő, és hogyan kell helyreállítani egy öntöttvas fürdő, és függetlenül és otthon.

A fürdő helyreállítása előtt és után.

Vegyek egy új fürdőt

Első pillantásra a válasz nyilvánvaló, minden új dolog mindig jobb, mint a régi. De nem minden olyan egyszerű, egy öntöttvas fürdő esetén tömeges buktatók jelentkezhetnek. Amikor az első eufória a kísértésnek, hogy "pénzeket adjon és elfelejtse a problémát", eljutott logikusan:

 • Természetesen az első dolog, amire emlékszel, az ár a probléma. Van egy fővárosom is szovjet öntöttvas fürdő. Nem akarom megváltoztatni zománcozott vékony vasat, ami zajt okoz az egész háznak vagy a műanyagnak, ami kétes minőségű. És a minőségi behozott termék ekvivalense most drága;
 • De még akkor is, ha úgy döntenek, hogy magas minőségű öntöttvasvíz-burkolatot készítek, egy ilyen fürdõ súlya legalább 100 kg, ezért bérlõket kell bérelnie és gondos kézbesítést kell fizetnie. Nem lehet lehetőség arra, hogy barátait megkérdezzük, és "húzzunk" magunkat, megszakíthatjuk az utat. És az ilyen szállítás nem olcsó;

A régi fürdőszoba tisztességtelen nézete.

 • A fürdőszobám normál csempe burkolattal van ellátva, minden szépen megtörtént, és ha feltöröled a régiet és új kádat helyezett a helyére, akkor mindezen javításokat újra kell elvégezni. Ez a munka nem csak kemény, de pénzügyi szempontból is költséges, és nem is érzi, hogy újra szennyeződne a lakásban;
 • És végül, az utolsó érv, amely arra késztetett, hogy hazavigyázzam az öntöttvas fürdőt, az építők hosszú ideje meglepődött. Az a tény, hogy a jó építők először telepítették a fürdőt, majd az ajtó hemjét szerelték fel, nyilvánvalóan a raktáron. Ennek eredményeképpen lehetetlen megszüntetni a régi vízvezetéket a zsákmány szétszerelése nélkül, egyszerűen nem megy a méret.

Színváltozás a helyreállítás során.

Ahogy érted, így vitatkozva, úgy döntöttem, hogy a saját kezűleg megjavítom az öntöttvas fürdőt.

Az öntöttvas fürdő helyreállításának módszerei

A vásárlással lezárult a probléma, most még el kell döntenie, miként lehet frissíteni a szovjet múlt örökségét. Szerencsére ismerőseim között volt egy szakember a szükséges képesítésekkel, aztán minden részletében elmondta, hogyan kell egy öntöttvas fürdőt három módon megoldani, és most elmondom neked ezeket a recepteket.

Előkészítő szakasz

Úgy döntöttem, hogy egy külön fejezetben kijelölik a fürdőhely előkészítését a helyreállításhoz, mivel ez az utasítás alkalmas a helyreállítás mindhárom módjára. És bármit is választhatsz, saját kezedet megjavítasz minden esetben gondos előkészítéssel kezdődik.

Az előkészítés standard szakaszai.

Egyes források azt mondják, hogy a restaurálás során nem mindig kell szétszerelni a túlfolyást és a túlcsordulást. Szóval, bizalmasan elmondhatom, szifont, el kell távolítani a munka előtt. Sőt, javaslom, hogy cserélje ki egy újat. Végtére is, a szifonok ára a fürdőszobában most teljesen elfogadható.

 • A régi zománc, bár elvesztette a vonzerejét, de még mindig meglehetősen sima marad, illetve bármilyen bevonat rosszul fog. Ezért meg kell tisztítani, hogy durva és megnövekedett tapadásgá váljon. Leggyakrabban használt ez a csipke és néhány csiszolópor. Személy szerint a koptató helyett száraz oxálsavat használtam. Néhány vizet adunk a porhoz, egy szuszpenziót készítünk és felvisszük az egész belső felületre. 15-20 perc elteltével a zománcot emésztéssel is feldolgozzák;

Csiszoló felület tisztítás.

Tipp: A gyári zománcdarab tartós és manuálisan dörzsölje csiszolópapírral. Ebbõl a célból jobb, ha megvásárol egy fúrót. Ezenkívül fúróval kell dolgozni, a daráló túl nagy fordulatszámán és tapasztalat nélkül teljesen tisztítható a zománc, és ez rendkívül kellemetlen.

 • Most mindent alaposan meg kell mosni. Az oxálsav teljes eltávolítása érdekében forró vizet kellett a fürdõbe tenni, majd az egész felületet nyomás alatt mostam;
 • Ha a felületen forgácsok és rozsda nyomait tartalmazó héjokat kell elhelyezni. De először meg kell szüntetni a rozsdát. Ehhez speciális modifikátorok vannak, az utasítások eltérőek lehetnek, ezért olvassa el a használat előtt.

Ha a rozsdát eltávolítják, a módosító nyomai is lemosódtak. Putty használt test, meg lehet találni azt bármely autó piacon. A kompozíciót egy puha gumihevederrel kell felhordani, majd várni kell, amíg a gittek jól megragadnak és polírozzák a tökéletes állapotot;

Egy elektromos fúró segítségével fúvókával.

 • Az elkészítést úgy végezzük, hogy a zománcot bármilyen alkoholos oldattal vagy acetonnal zsírozjuk.

1. módszer. Zománcozás

Most kapható kétkomponensű zománc a bankokban és szórófejekben. Tehát csak kétkomponensű kompozíciók érdekelnek. Hogy ne beszélj aeroszol dobozokról, az ilyen festék nem tart több mint egy évet, nem tudom miért, de ez így van.

 • Kohl úgy döntöttünk, hogy javítsuk a saját kezüket, jobb, ha azonnal vásárol egy javító készlet. A zománcon kívül ez a készlet tartalmazza a szükséges kísérőanyagokat is. Vagyis egy speciális alapozó, nap nélküli szalvéták és így tovább. Sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Ne feledje, hogy bizonyos típusú javító készletek zománcot nem tartalmaz, külön megvásárolható;

Használja a szórópisztolyt a zománc számára.

 • Először a talaj felszínén alkalmazzák. A talaj felhordása és szárítása után az egész felületet újszálas törlőkendővel kell törölni. Ezután elkezdheti fedezni a fürdőt az első zománcozott réteggel. Természetesen, célszerűbb egy permetezőpisztolyt használni, de nem mindenki rendelkezik ilyen felszereléssel, ezért a házi kézművesek nagy része rendes kefét használ;
 • A zománcot legalább 2 és legfeljebb 4 rétegben alkalmazzák. De a rétegek közötti szünetnek legalább 1 órára kell lennie, az egész munka és az előkészítés egész napra kiterjed;
 • Ha befejeződik a festékkel, akkor az utolsó réteget fényre kell helyezni. Ez egyszerűen, egy órával az alkalmazás után, a zománcot oldószerrel töröljük és szárazra hagyjuk. A festék maga 24 órán keresztül szárad, de csak egy hét után használhatja a fürdőszobát.

Vegyük úgy, hogy a zománc kétkomponensű, vagyis ha az összetevőket egyesíti, akkor a festék rövid ideig működik, majd egyszerűen megkeményedik. Ezért hígítani kell 1 réteg színezésre.

Őszintén szólva ez a zománcozás nem túl népszerű. Az előnyök közül csak megfizethető ár van. Minden más dolog. Tehát a gyártók megígérik, hogy ez a zománc legalább 5 évig tart, de valójában a maximum körülbelül 3-4 év.

Azok, akik legalább egy kicsit megértik a színeket, tudják, hogy a zománcok szinte a legaktívabb szagú kompozíciók. A védőmaszk itt nem elegendő, akkor légzőkészülékben vagy gázmaszkban kell dolgoznia. Ha ehhez hozzáadjuk a kötelező szárítási hétet, akkor e módszer következetlensége nyilvánvalóvá válik.

Standard fürdő egy városi lakásban.

Amikor egy tapasztalt mesternél beszéltem, azt mondta nekem, hogy a zománcburkolást leggyakrabban használták, amikor egy lakást eladásra készítettek, és ki kellett csiszolni. Vagy ha a lakást bérlik, és a személy hosszú ideig nem lesz benne.

2. módszer. Folyékony akril bevonat

A legjobb megoldás a fürdõfelújítás folyékony akril felhasználásával. A szakemberek között ezt a készítményt "stakrilnek" nevezik. Az alkalmazási technológia könnyebb lesz itt:

 • Az első lépés a szokásos módon az előkészítés, vagyis az eltávolítás, az öblítés, a zsírtalanítás és a szárítás. Továbbá a száraz felületen, az oldalaktól kiindulva, az akril lassan és egyenletesen önt. Itt nem használnak ecseteket, hengereket vagy tamponokat. Akril tömeges leeresztés önmagában;
 • A leeresztő lyuk alatt pótolni kell a felesleges festékkapacitást. Amikor a tábla elárasztódik, akkor a középső övre megy, és így, amíg a fürdő teljesen le van burkolva. Az akril tömege meglehetősen vastag, és a célra a bevonat vastagsága 5-7 mm;

Óvatosan öntsük ki az akril kompozíciót.

 • Ez alapvetően az egész folyamat. Amikor a kád fedezi, teljesen megszárad. Átlagosan 3 - 4 napig szárítja a stakrilt. A szárítási idő ebben az esetben az anyag minőségétől és természetesen a gyártótól függ.

Az ilyen bevonat előnyei sokkal nagyobbak, mint a zománc esetében. Különösen a gyártók ígérik, hogy a fürdő legalább 15 évig tart. A tapasztalt mesterek körülbelül tíz évet mondanak, hogy nagyon jól értenek egyet.

Mire ez a megoldás 2 - 3 órát vesz igénybe, ez pedig az elkészítéssel együtt. És ami fontos, a kompozíció sokkal gyorsabb, mint a zománc. Plusz stakril nem fulladt szaga.

Ez történik az első rétegnek az él mentén történő öntése után.

Az ilyen bevonat hátránya csak egy, és ez meglehetősen ellentmondásos. A Stakril sokkal drágább, mint a jó zománc. De ha úgy gondolja, és számít, a végső költség kevesebb lesz. Valójában, 10 évig, míg a stakril tisztességes megjelenést mutat, a zománcot legalább háromszor meg kell változtatni.

3. módszer. Fürdő a fürdőben

Őszintén szólva a legjobban tetszett ez a módszer. A lényeg az, hogy egy vékony és tartós, azonos méretű műanyag bélést szerelsz a régi öntöttvas fürdőre.

A fürdő helyreállításának elve a fürdőben.

 • Természetesen mindez a bélés megszerzésével kezdődik. Az a tény, hogy a fürdők csak úgy néznek ki a megjelenésükben, paramétereik eltérhetnek. Ezért mielőtt elindulna a boltba, minden méretnek a lehető legpontosabban és részletesen le kell írnia és rajzolnia kell. Szerencsére most már vannak fotók és videók a telefonon, így nem lesz felesleges a kép készítéséhez és a videofelvételhez;
 • Ha kiválasztja a betétet, természetesen az első dolog, amit meg kell próbálnia. A "vályú" maga szorosan, de szabadon kell belépnie. Semmilyen körülmények között nem szabad összetörni, hogy a fül nincs kitörve. Ne feledje, hogy ez nem öntöttvas, csak műanyag. Egyébként az első szerelésnél a fül nem maradhat a végéig, ezért a szélén átfedés akadályozza. Ebben az esetben a felesleges mennyiséget meg kell jegyezni és gondosan vágni kell egy darálóval;
 • Most, amikor a műanyag réteg egyértelműen fel van szerelve, szükségessé válik vízelvezető és túlfolyó lyukak kialakítása. Ha a lyuk leeresztését jelöli, mint általában, akkor alul feküdhet, akkor a túlcsordulás gyakran közeledik a falhoz, és meg kell jelölni azt, amelyet a szemnek hívnak. A fúrás előtt a kifolyó és a túlfolyó lyukak bőven elkenődnek bármilyen festékkel, személyesen megkenettem szokásos fogkrémmel. Ezután az űrlap be van helyezve és a lyukakat a nyomtatott festékkel jelölik;
 • Vágjon lyukat két módon. A legegyszerűbb módja a megfelelő átmérőjű kerek koronának használata. De jó, ha a jelölés világos, és teljesen biztos vagy a pontosságáról. Másképp tettem. A jelölések szélei elmosódtak, és a szemfúrás ebben az esetben rendkívül kockázatos. Ezért először kinyitottam egy kisebb átmérőjű lyukról. És ezt követően kézzel beállította a kívánt formát egy kerek file-ra. Ne aggódjon, a műanyag könnyen levágható, a legfontosabb az, hogy gondosan járjon el, és ne vegyen túl sokat;
 • Csak helyezze be a bélést nem elég. Ragasztásra szorul, és a vízálló tömítőanyaggal együtt minden problémás területet el kell hagynia. Ellenkező esetben a műanyag és a zománcforma közötti nedves fürdőszobában előbb vagy utóbb rendeznek;

Hab alkalmazása a fürdő belső felületén.

 • A kötéshez speciális habot használnak, bár ez a különleges hab, amelyet a bélés mellett vásárolnak, nagyon hasonlít a szokásos habokhoz. Ezért gyanítom, hogy ez csak egy reklámmozgás. Amint azt már korábban említettem, a habon kívül szüksége lesz egy tömítőanyagra is, amely a habhoz hasonlóan csövekben kerül forgalomba, és szabványos építési pisztolyhoz illik;
 • A tömítőanyag vastagságban, 100-150 mm közötti folyamatos rétegben vastagon elkenődik a lefolyó és a túlfolyás körül. Mentés itt nem éri meg. A habot vastag rácson és nagyon gyorsan kell felhordani. Ezzel nem lehet több, mint 5 perc. Ezután a béléscsövet behelyezzük és szorosan nyomjuk az alap falaihoz;
 • Az extrudált tömítőanyag feleslegét azonnal eltávolítják, és a szerelt szifont túlfolyással. A fürdőszobát egy nap alatt lehet használni, de annak érdekében, hogy megakadályozza a habot a betét kinyitásával, meg kell tölteni vízzel. A következő napon meg kell vágnod a szárított felesleges habot, és ez az.

Műanyag betétkeményedés.

következtetés

Melyik módon választani rajtad áll, természetesen. Személy szerint én inkább a bélés, akkor legalább kétszer drágább, mint zománc, de minden gyorsan, gyönyörű és szolgál majd mintegy 15 év. A cikken szereplő fotó és videó jól mutatja a telepítési folyamatot. Ha bármilyen kérdése van, írja meg őket a megjegyzésekben, megpróbálok segíteni.

A végeredmény, a régi fürdő nem rosszabb, mint az új.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

A fürdõcsere egy nagyon drága és problémás esemény, amely nagy nehézségekkel és igen kézzelfogható pénzügyi költségekkel jár. Ezért a javításokat kezdõk többsége (különösen nem a tõke, hanem a kozmetikai termékek) alternatív megoldásokat keres az egészségügyi termék újraszabályozására. Hogyan állítsuk helyre a régi öntöttvas fürdőt - természetesen tudják, ennek a gömbnek a mesterei. De önállóan végezni a legtöbb munka meglehetősen reális.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

Mikor van ideje a kád visszaállítására?

Az öntöttvas fürdő a minőségi, erősségi és megbízhatósági színvonal az egészségügyi világban. Nem arról van szó, hogy tanácsos az ilyen ötvözetből készült termékeket telepíteni. A Szovjetunióban épült számos házban ilyen fürdőt telepítettek. Ezenfelül az ilyen fürdőket eddig is használták. Az öntöttvas termék kényelmesen használható: nem okoz zajot, ellentétben például egy vékonyfalú vasfürdővel. Igen, és kellemesen mosható benne - a fürdõ sokkal hosszabb idõn át folyik a vízbe, mint mások.

Az öntöttvas fürdő hosszabb ideig tart

Sajnos még a látszólag örök dolgok is elhasználódnak az idő múlásával. És az öntöttvas fürdő sem kivétel. Ugyanakkor nem maga az, aki elrontja, de a bevonat zománc, amellyel a gyárban bevonták a szerkezetet. És ez a különleges technológia, amelyet egy speciális technológia alkalmaz, elkezdi elveszíteni megjelenését, és teljesítménybeli tulajdonságai romlanak.

Tipp Az öntöttvas fürdők zománcozottak az előállítás során az intenzív fűtés után. Ennek köszönhetően a bevonattal ellátott alap jó minőségű összekapcsolódása is lehetséges.

Az öntöttvas fürdő tartós és tartós

Jelzi, hogy ideje frissíteni a fürdőt az alábbiakban.

 1. A belső felület érdessége. Sokkal kellemesebb lépést tenni a lágy zománccal, mint a tapintású műanyag köveken.
 2. A fürdő tisztítása nehezebbé válik. Ennek az az oka, hogy nagyon durva felület, amely fölött egy hagyományos szivacs már nem tud könnyedén és kellemesen csúsztatni. A fürdő tisztításához sok erőfeszítést kell tennie.
 3. A szennyeződés és a rozsda gyorsan és erőteljesen elfogy a zománcba a sima veszteség miatt. Bizonyos esetekben a szennyezést nem lehet teljesen eltávolítani.
 4. Zománc és repedés megjelenése a zománc felületén.

Egy ilyen fürdő határozottan ideje visszaállítani

Figyelem! A teljes szerkezetre veszélyes zománcozott zománc. Az a tény, hogy a festék-zománc védi az öntöttvasat a víz és az agresszív vegyi anyagok hatásaitól a vízvezeték-tisztításhoz. A rozsdásodás helyén gyorsan kialakul a rozsda, és fokozatosan elkezd elterjedni az egész szerkezeten a zománc alatt.

Chip az öntöttvas fürdőben

Ezek a jelek és tájékoztatják a fürdő tulajdonosát, hogy itt az ideje, hogy "pihenjen". De ne rohanjon szétszedni és eldobni - a fürdőt újra meg lehet újítani! És ehhez három viszonylag egyszerű, sőt, viszonylag olcsó módszer van - ez egy akril bélés, az "öntözőfürdő" technika és a zománc felújítása.

Háromféleképpen frissítheted a fürdődet

Mindezek a módszerek különböznek egymástól az ár, a minőség, a munka gyorsasága és a végrehajtás összetettsége miatt. De érdemes megfontolni őket, hogy kiválasszák az Önnek leginkább megfelelőt. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket fontos tudni a megfelelő választás érdekében.

Öntöttvasfürdő a helyreállítás előtt és után

Festse a fürdőt

Az önzáró vagy, egyszerűbben, a fürdõ belsejének festése speciális festékvegyületekkel a bevonat frissítéséhez az egyik legrégebbi helyreállítási módszer, amelyet már az idõ alatt teszteltek.

A munkákat ecsettel végezzük, és a helyreállításhoz speciális készleteket készítünk, amelyek zománcot és keményítőt tartalmaznak. A készletben különböző színű színek is lehetnek, amelyek megváltoztatják a fürdő színét, és a lehető legjobban harmonikusak lesznek a belső tér bizonyos színsémájában. By the way, az ilyen színező pigmentek megvásárolhatók egymástól függetlenül, majd egyszerűen hozzá kell adni a hígított összetétel hígított minden szabályt.

A festéket a fürdőkád felületére alkalmazzák, amelyet szennyezett és rozsdagáztak. A munka megkezdése előtt tanácsos a falakat csiszológép segítségével darálni, mossuk le, majd bármilyen módon (pl. Aceton) zsírtalanítani.

Fontos! A zománcozás előtt a fürdőt jól felmelegítik. Ez hajszárító segítségével vagy forró víz beírásával végezhető el. A második módszer alkalmazása után azonban a szerkezet felszínét jól száradni kell. Ellenkező esetben a festék nem fog leesni, ahogy kellene.

A legalkalmasabb ecsettel dolgozni, azonban vannak olyan kompozíciók, amelyek tökéletesen alkalmazhatók az öntöttvas felületére egy kis festőhenger segítségével. A zománcfürdőben és az aeroszolos dobozokban vannak helyreállító készítmények, de nem ajánlott nagy területeken használni, mivel ezekből a festék gyakran egyenetlenül helyezkedik el a felületen, ezért foltok lehetnek. By the way, egyes kompozíciók, különösen a professzionálisak, magas vagy alacsony forgalmúak lehetnek, ami bonyolítja a kezdő munkáját. Ezért érdemes megvenni a nem szakmai készleteket.

Kis görgővel

Figyelem! A zománcozáshoz használt összes készítmény nagyon mérgező, ezért fontos, hogy légzőkészülékben és gumírozott kesztyűben dolgozzanak. Biztosítania kell a jó szellőzést a lakásban, és távolítsa el a gyerekeket és az állatokat a házból.

A kád teljesen helyreállítása így körülbelül egy hétig tart. Az a tény, hogy a zománcot több rétegben alkalmazzák, és mindegyiküket jóval száradni kell, mielőtt a következőt alkalmaznák.

Táblázat. A módszer előnyei és hátrányai.