Legfontosabb > Tervezés

Hogyan viselkedni hófehér kilátással a fürdőkádra

Mindig öröm a fehér tiszta fürdőben. De nagyon gyakran, hosszú működés után megjelenése frissítést igényel. Először meg kell határoznia, hogy mi a fürdő állapota. Ha a zománc megsérült, a fürdő piros színű, rozsda jelent meg, lehetőség van helyreállításra. Csak arra kell rájönnöd, hogyan frissítsd a fürdőt saját kezeddel.

Zománc és folyékony akril segítségével visszaállíthatja szinte minden fürdőszobát, hogy újszerűnek tűnjön.

Ha a kád teteje deformálódott, sok apró betű jelent meg, akkor a fürdőt meg kell változtatni.

Mielőtt elkezdené, gondosan fel kell készítenie a fürdőszoba felületét. Ebből és a végeredmény minőségétől függ.

Ha figyelembe vesszük a fürdő helyreállítását pénzügyi szempontból, természetesen a zomán bankok beszerzése, a szükséges anyagok és a mester munkája olcsóbb lesz, mint egy új vásárlás. A költő a varázsló telepíteni egy új fürdő és festeni a régi körülbelül ugyanaz. A fürdő cseréje többletköltséget jelent a csempe és csövek szállításához, beszereléséhez és cseréjéhez. Az ipari zománcozás különbözik az "otthoni" technológiától, az öntöttvas fürdőt vörösen melegítik, majd egyenletes porréteget alkalmaznak rá. A magas hőmérséklet miatt a por zománcgá alakul. A zománc élettartama sokkal kisebb, mint maga a fürdő, így frissítheti, így pénzt takaríthat meg.

Van egy másik módja a fürdőkád frissítésére, akril bélés telepítésére. Ezek a betétek szabványos méretűek vagy egyedi formában készülhetnek. Jellemzői szerint az akril sokoldalú anyag. Ez a polimer hőállóság, légzáróság, ütésállóság, környezetbarát, könnyen tisztítható szappanos vízzel, nem sárgul. Az akril bélés élettartama 20 év. Hátrányaik a magas költségek és az a tény, hogy a telepítést szakembereknek kell kezelniük.

A zománcozott fürdő helyreállítása önmagát teszi

Öntöttvas zománcozott fürdő mérete.

Ha még mindig úgy dönt, hogy helyreállítja a fürdőt, akkor a zománcfürdő frissítésének folyamata több szakaszból áll. Először is elő kell készíteni az előkészítő munkát, majd alkalmazzuk az alapozót, és az utolsó szakaszban alkalmazzuk a zománc utolsó rétegét.

A helyreállításhoz a következő anyagok és eszközök szükségesek:

 • tisztább a tűzhelyhez;
 • zsírsav;
 • két széles kefe legalább 7 cm széles;
 • szín a zománc számára;
 • kétkomponensű epoxi zománc;
 • csiszológép, kábel;
 • légzésvédő tokmánnyal;
 • porszívó.

Zománc kiválasztásakor jobb, ha nem mentesz és vesz minőségi zománcot. Ha egy bizonyos színtartományban szeretné tartani a fürdőszobát, akkor megvásárolhat egy színsémát. A színezőanyagokat készleten kell szállítani.

Felület előkészítése zománcozásra

Először is, a fürdőszoba felületét zsírozni kell az egyik háztartási vegyszerrel, amelyet a konyha és a WC-k tisztítására használnak, például "Pemolux" vagy "Komet". Egy merev ecsettel a belső felületet jól dörzsöljük egy szerszámmal, majd minden vízzel alaposan átmossuk. A következő lépés a rozsda eltávolítása. Ehhez elvál a válogatás a sűrű savanyú savas és a régi zománcra. Fél óra múlva a sört forró vízzel le lehet mosni.

A felületnek durvanak kell lennie annak érdekében, hogy a régi és az új bevonat jobban tapadjon. Ezt csiszolópapírral, csiszológép, csiszológép vagy csiszolópapírral lehet elvégezni. Minden repedést és zsetont ki kell terjeszteni. Összefoglalva, az egész felületet a köldökzsinór segítségével kell járni. Ezután a porszívó eltávolítja az összes hulladékot. A tisztítás befejezése után az összes port lemossák, a fürdőt ismét zsírtalanítják, és teljesen megszáradnak. Minden munka után a felület legyen száraz, tiszta és matt. Most minden tömítést eltávolítanak, a lefolyót és a túlfolyást lebontják, csak a helyzet marad, amelyet feldolgozni fognak.

Fürdő alapozás

Az előkészítő munka után a következő lépés az alapozó. Ez az a helyzet, amikor az első festékbevonatot előkészítik. Mielőtt frissítené a régi fürdőt, el kell döntenie a zománc és a láncindító típusát, függetlenül attól, hogy szóródnak-e vagy dobozban. A permetezés kényelmes és könnyen használható, de nehéz sima és sima felületet kapni. Ezért ajánlott kétkomponensű epoxi zománcokat használni a dobozokban és kefékben.

A zománc felhordásához egy széles kefét kell vásárolnia természetes sörtékkel. A festék mennyisége a dobozon feltüntetett áramlási sebességnek megfelelően vásárolható meg. Ezután a zománcot a mellékelt utasításoknak megfelelően hígítjuk. Most az ecsetet az előkészített kompozícióba mártjuk, és a fürdő szélei alulról felfelé kerülnek. A váltakozó zománcú vízszintes és függőleges mozgások a felülethez igazodnak, így nincsenek buborékok és elmosódások. A tartósság függ a zománcozás minőségétől. Ha szükséges, akkor az ecsetet újra kell futtatni a problémás területeken. Az első réteg fél órán belül száradjon meg, kivéve, ha az utasítás másként rendelkezik.

A zománcozás utolsó szakasza

A végső és legfontosabb szakaszban egy második zománcréteget alkalmaznak. A zománcot ugyanazzal a széles ecsettel kell felhordani. Egy új alkalmazással ugyanúgy biztosítani kell, hogy a zománc egyenletesen elszíneződjen és buborékok nélkül legyen. Amikor megjelennek, eltávolítják őket az alulról felfelé történő sima kefemozdulatokkal. 15 perc elteltével ellenőrizzük a felületet, ha az eredmény kielégítő, akkor a fürdőt szárazra hagyjuk. A fürdő száradása körülbelül négy napig tart. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy az új bevonat jól illeszkedjen az alaphoz. Teljes szárítás után, hogy a végső ragyogást a fürdőkádra lehessen csiszolni egy flanel vagy ruha segítségével.

A fürdőzés gondozása a frissítés után

Zománcozás után a fürdőt porokkal és olyan termékekkel kell mosni, amelyek nem tartalmaznak klórt és savakat. Szappanos termékek, például mosodai mosószerek és mosogatószerek, amelyek szivacsra kerülnek, alkalmasak lesznek a frissített fürdőszobák karbantartására. Ha a ruhanemű áztatásra kerül, javasoljuk, hogy ne használjon fehérítőt. A felújított fürdő még néhány évig is örülni fog, ha gondoskodik róla. Ugyanakkor pénzt takarít meg, mivel olcsóbb a régi fürdő frissítése, mint egy új vásárlás.

műszerek

Nem képviselhetõ régi vízvezeték - nem ok arra, hogy helyettesítsük. Számos hatékony és olcsó módszer van a zománc helyreállítására. Annak érdekében, hogy a megújult "jacuzzi" több évig tartson, be kell tartani a helyreállítási technológiát, és követni kell a fürdésre vonatkozó alapvető ajánlásokat.

A régi fürdő helyreállítása: a módszer kiválasztása

Az új hófehér fürdő idővel elveszíti vonzerejét - a felület durva lesz, a fényesség eltűnik, a sárgaság és a foltok jelennek meg. Szükség van a vízvezeték cseréjére. Az új fürdő teljes körű javítása és vásárlása azonban költséges esemény. Sokkal könnyebb helyreállítani az acél vagy az öntöttvas bevonatát.

A régi fürdőszobai javítás három módja a legnépszerűbb:

 • feldolgozás kétkomponensű zománccal;
 • Akril "ömlesztett fürdő";
 • beépítési bélés.

Mindegyik eljárásnak saját tulajdonságai vannak.

A fürdős zománcozás megfizethető helyreállítási lehetőség, amely hatékonyan kiküszöböli az érdességet, a sárgulást, a rozsdát és a kisebb karcolásokat. A zománc nem alkalmas nagy hibák jelenlétére: a bevonat lerakódása, zsetonok és mély karcolások jelenléte.

A régi fürdő zománcozásának fő előnyei a következők:

 • olcsó;
 • a zománc réteg nem takarja el a fürdő térfogatát;
 • a helyreállítás befejezéséhez nem szükséges a szifont és a cserépet a tál oldalán szétszerelni.
 • ha a zománc rosszul van felhordva, akkor ecsetjelek maradhatnak;
 • szárítási idő - 3-4 nap;
 • nem maszkolja a súlyos károkat;
 • a bevonat élettartama legfeljebb 5 év.

Az ömlesztett akril a falakra egy ecsettel ellátott egységes áramlással kerül alkalmazásra. A folyékony akril használata számos előnnyel jár:

 • a frissített kád nem fog sárgulni az idővel;
 • a bevonat ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak és a korrózió kialakulásának;
 • különböző fürdőhelyek helyreállítására alkalmas anyag;
 • a felületen nem keletkeznek elmosódások;
 • a helyreállítás nem igényli a régi fürdő lebontását;
 • az akril nem enged át levegőt, így a bevonat sima, légbuborékok nélkül;
 • hosszú élettartam - kb. 15 év;
 • az akril bevonat mechanikai károsodással és forgácsokkal szemben ellenálló;
 • A magas hőszigetelő akril tartja a hőt, és a víz nem hűlni gyorsan.

Érvek a "fürdő" ellen:

 • a feldolgozás előtt meg kell szüntetni a lefolyót;
 • akril ismétli a tál szabálytalanságát;
 • a bevonat nem tolerálja a nagyon magas hőmérsékletet;
 • hosszú szárítási időszak - 4 nap.

Fontos! Ha rossz minőségű üvegeket használ, és nem felel meg a befejező technológiának, buborékok keletkezhetnek, amelyek az új bevonat deformálódásához vezethetnek.

Az akrilbélés telepítése egy régi stílusú fürdőben a legköltségesebb helyreállítási módszer. A betétet rendszerint a vízvezeték-paraméterek alapján az egyedi megrendelés adja. Ez a helyreállítási módszer nem ajánlott önállóan - a telepítési hibák csökkentik a kád élettartamát és könnyű használatát.

A "fürdő a fürdőben" előnyei:

 • gyors telepítés;
 • a zsetonok és egyéb hibák elrejtésére való képesség;
 • A bélést az akril összes pozitív tulajdonsága jellemzi: a bevonat simasága, hőteljesítménye, és a gondolatmentesség.

E helyreállítási módszer hátrányai:

 • magas vonalhajózási költség;
 • a régi fürdő helyreállítása előtt el kell távolítania a csempét a vízvezetékhez;
 • a tál nettó térfogatának csökkentése;
 • a munka elvégzésének nehézsége.

Lépésenkénti útmutató a fürdő zománcozására

Kiváló minőségű zománc - a fürdő tartósságának alapja

Különös figyelmet kell fordítani a zománc megválasztására. A szakértők speciálisan kifejlesztett eszközök használatát javasolják:

 1. A Random House Svetlana és Fantasy készletek tartalmaznak: kétkomponensű zománcot, keményítőt, felületaktív anyagot. A "Svetlana" készlet olyan színsémákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a bevonat bármilyen árnyékolását.
 2. "Epoxin-51" és "Epoxin-51C" - kétkomponensű szerszám, kefe segítségével. A fertőtlenítőszerekkel szemben ellenálló festék. Az Epoxin-51 polimerizációs ideje 48 óra, az Epoxin-51C pedig 24 óra. A kompozíció megakadályozza a sárgaság megjelenését, javítja a sérülést és kisebb repedéseket.
 3. A Tikkurila "Reaflex" magas tapadást biztosít a másodlagos zománcnak a fürdő alapjához. Az anyag folyékony, ezért legalább 4 rétegre van szükség. Csak ezzel a technológiával képes lesz megakadályozni a sárgaságot. Minden további réteget az előző szárítás után alkalmaznak.

Tanács. A szakértők javasolják, hogy a zománc színeit az eredeti hangzásnak megfelelően válasszák. Szükséges megérteni, hogy gyakorlatilag bármilyen színben fehér fürdőt lehet újraolvasztani, és sötét fürdő árnyékát nem lehet könnyűvé tenni.

Szükséges eszközök és anyagok

A helyreállítási munkákhoz elő kell készíteni:

 • elektromos fúró és fúvóka (kefe) a régi bevonat tisztításához;
 • koptató;
 • oxálsav;
 • kétkomponensű zománc;
 • felületi zsírtalanító szer;
 • ecset 7 cm-es zománcszélesség alkalmazásához - jobb természetes kenési készletet készíteni természetes sörtékkel;
 • légzőkészülék vagy gázmaszk;
 • maszkoló szalag, polietilén;
 • súrolópor.

Felület előkészítés

Mielőtt helyreállítja az otthoni fürdőt, törölje a régi bevonatot:

 1. Fedje le a szomszédos burkolólapokat műanyaggal és tapadós ragasztóval.
 2. Nedvesítse meg a fürdő felületét, és csiszolóporral megszórja.
 3. Csiszolópapír vagy csiszológép a régi bevonat tisztításához.
 4. Vigyük le a porról és a habzásról.
 5. A bevonatot oxálsavval kezeljük. Semlegesítsük a szódavasavval.
 6. A fürdőbe forró vízzel tegyük fel és hagyjuk tíz percig.
 7. Szárítsa le és törölje szárazra. A szárítás folyamatának felgyorsítása érdekében a tálat erőteljes hajszárítóval lehet felmelegíteni.
 8. Zsetonok és gödrök az autós gitt feldolgozásához. A réteg szárítása után csiszolópapírral csiszolja le az alapot.
 9. Vákuum a felületet, törölje le a fedelet egy ruhával és zsírtalanítson oldószerrel.
 10. Távolítsa el a zuhanycsövet, fedje le a csapokat fóliával.
 11. Szerelje le a szifont és a lefolyót.
 12. A fürdő alatt a lefolyó helyén, hogy a tartály, amely elvezető zománc.

Zománcfürdő kezelése

A fürdő zsírtalanítása után megkezdheti a zománc felhordását. A munka több szakaszra bontható.

 1. Az utasítások szerint festék és lakk keverje össze a keményítőt és az alapot, hogy homogén konzisztenciát kapjon.
 2. Az ecset használata előtt ellenőrizni kell a sörték felerősítésének minőségét úgy, hogy többször átsimítja a kézzel - nem szabad leesni. Javasoljuk, hogy az ecsetet 24 órán át vízben áztassa a festék felhordása előtt.
 3. Ecset áztassa a zománcba, és a halom fele hosszában elmerül.
 4. A festés sorrendje fentről lefelé.

Rendszerint, hogy stabil eredményt érjünk el, 3-4 réteget kell alkalmazni. A fürdő rögzítése és működése 4-5 nap alatt lehetséges.

Fontos! Kívánatos a meleg száraz időszakban a helyreállítás. A szárítás ideje alatt az ablakokat kinyitni kell. A gyermekek és a háziállatok a szobában nem szabad.

Hogyan frissítsük a fürdőt akrilnal?

A stakrilommal való fürdés technológiája sok tekintetben hasonló a zománcozáshoz. A felszín előkészítése megegyezik az előző módszerrel. Ezután fel kell oldania a folyékony akrilát:

 1. Adjunk hozzá egy keményítőt az akril tartályhoz, és jól keverjük össze.
 2. Hagyja a készítményt 10 percig, és keverje újra.

A fürdő tisztítása és az üveg előkészítése után a vízvezeték helyreáll:

 1. Az általános képességtől, hogy az akril egy részét egy kényelmes üvegre öntse.
 2. Indítsa el a keveréket a tálca felső sarkából. Amikor az akril elérte a fürdő falának közepét, lassan mozgassa a tartályt. Szükség esetén öntsön üvegt üvegbe.
 3. Amikor az egész fürdőt feldolgozzák a kerület mentén, ismételje meg az eljárást, és kezd el akrilöt önteni a vízvezeték közepétől.
 4. Buborékok vagy csomók kialakítása egy gumi spatulával vagy kefével.

Az üveg szárítási ideje az anyag összetételétől és a helyiség levegő hőmérsékletétől függ.

A bélés telepítése a helyreállítás leggyorsabb módja.

Ha jelentős károsodás következik be, az ismételt zománcozás vagy akril kezelés nem biztos, hogy a várt eredményt eredményezi. Annak érdekében, hogy ne kelljen eltávolítani a régi fürdőt, a helyreállításnak a béléssel kell elvégeznie.

A kész vagy rendelési raklap kiválasztásához öt mérést kell tennie:

 • teljes hossz - a fürdő oldalainak szélei közötti távolság;
 • belső hossza - a tálban lévő maximális hosszúság;
 • a tartály szélessége a csatorna közelében;
 • a fürdő szélessége hátul;
 • fürdõmélység - a mosogató feletti számításhoz tegyen egy egyenletes sávot a tálban és mérje meg a távolságot alulról.

Beszerelési eljárás:

 1. Előkészítő események:
  • szétszedje az oldalát és a csempe szomszédos a fürdőszobában;
  • távolítsa el az alsó és felső vízelvezetőt;
  • tisztítsa meg a régi zománcozott csiszolópapírt vagy csiszológépet csiszoló fúvókával;
  • zsírtalanítsa a felületet.
 2. Liner elrendezés:
  • helyezze be a fürdőbe, jelölje meg az oldalak széleit és rögzítse a hevedert;
  • vágja le a bélést a kerület körül;
  • készítsen technikai lyukakat.
 3. Akril bélés telepítése:
  • zsírtalanítsa újra a régi fürdő felületét;
  • a túlfolyó és leeresztő lyuk körül felhordó habot - az alján a csíkok közötti távolság 4-5 cm, a függőleges csíkok kb. 10 cm-es intervallumokkal;
  • habosítsák a kerületek oldalát;
  • szerelje fel a raklapot és nyomja le a bélést;
  • távolítsa el a felesleges habot a leeresztő nyílásból;
  • szereljünk szilvát, és töltsük fel a fürdőt vízzel.

Fontos! A vízvezeték szerelését nagyon óvatosan kell elvégezni. A meghúzott csavar miatt a bélés feltörhet, és a bevonatok közötti víz felhalmozódása nem elég erős kötőelemek következménye.

A vízvezeték átfogó helyreállítása kívánatos a régi fürdő lábainak cseréjéhez. A kész készlet megvásárolható a boltban vagy a fém profilok támogatásával.

Kisebb hibák korrigálása a fürdőben

A fürdő egyetlen hibája helyileg maszkolható, anélkül, hogy a vízvezeték teljes helyreállítását elvégezné. A szakértők ajánlása a lehető legrövidebb időn belül segít a sérült területek helyreállításában.

Lyukakon keresztül. Közelről egy ilyen repedés kiderül, hogy epoxi, és alkalmazni erősítő keverék tetején. A fürdő helyreállításához speciális javító készletre van szükség.

Csiszolt és karcos. A hibaelhárítási eljárás:

 1. Kezelje a területet rozsdás átalakítóval, majd tisztítsa meg a felületet porral.
 2. Aceton zsírtalanítsa a felületet.
 3. Splint csiszolt autókkal és polírozva.
 4. Festés a festék felületén.

A fürdőt kármentés nélkül takarítva

A fürdő fedele gondos kezelése és rendszeres tisztítása segít megőrizni az esztétika és a vízvezeték vonzó megjelenését. Elég, ha egyszerű tippek vezérelnek:

 1. A zománc és az akril bevonat érzékenyek a csiszolószerekre, ezért "puha" tisztítót kell választania. Fontos, hogy kizárják az ammónia, por, klór, aceton és más detergenseket tartalmazó agresszív komponenseket.
 2. Tisztítás után öblítse le a felületet bő vízzel.
 3. Nem ajánlott fürdeni a háziállatokat a fürdőkádban - az éles karmok látható karcolásokat hagyhatnak. Nem teheted a tálba fém edényeket és vödröket.
 4. Az akril veszélyes ellensége a rozsda a keverőben és a fém vízvezeték elemekben. Az akril felülete elnyeli a sárgaságot, amit később nagyon nehéz eltávolítani. Ezért lehetetlen megakadályozni a mészkőképződést, és gyakran törölni kell a vízvezetéket. A víz nem csapódhat le a csapból - a lefolyó lyuk gyorsan elkezd rozsdásodni.

A teljes fürdő regenerálása meglehetősen bonyolult folyamat, amely bizonyos képességeket igényel az előadóművésztől. Tapasztalat hiányában a hibák valószínűsége magas. A kezdő mestereket jobban használják a tömeges akril módszer helyreállításához.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

A fürdõcsere egy nagyon drága és problémás esemény, amely nagy nehézségekkel és igen kézzelfogható pénzügyi költségekkel jár. Ezért a javításokat kezdõk többsége (különösen nem a tõke, hanem a kozmetikai termékek) alternatív megoldásokat keres az egészségügyi termék újraszabályozására. Hogyan állítsuk helyre a régi öntöttvas fürdőt - természetesen tudják, ennek a gömbnek a mesterei. De önállóan végezni a legtöbb munka meglehetősen reális.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

Mikor van ideje a kád visszaállítására?

Az öntöttvas fürdő a minőségi, erősségi és megbízhatósági színvonal az egészségügyi világban. Nem arról van szó, hogy tanácsos az ilyen ötvözetből készült termékeket telepíteni. A Szovjetunióban épült számos házban ilyen fürdőt telepítettek. Ezenfelül az ilyen fürdőket eddig is használták. Az öntöttvas termék kényelmesen használható: nem okoz zajot, ellentétben például egy vékonyfalú vasfürdővel. Igen, és kellemesen mosható benne - a fürdõ sokkal hosszabb idõn át folyik a vízbe, mint mások.

Az öntöttvas fürdő hosszabb ideig tart

Sajnos még a látszólag örök dolgok is elhasználódnak az idő múlásával. És az öntöttvas fürdő sem kivétel. Ugyanakkor nem maga az, aki elrontja, de a bevonat zománc, amellyel a gyárban bevonták a szerkezetet. És ez a különleges technológia, amelyet egy speciális technológia alkalmaz, elkezdi elveszíteni megjelenését, és teljesítménybeli tulajdonságai romlanak.

Tipp Az öntöttvas fürdők zománcozottak az előállítás során az intenzív fűtés után. Ennek köszönhetően a bevonattal ellátott alap jó minőségű összekapcsolódása is lehetséges.

Az öntöttvas fürdő tartós és tartós

Jelzi, hogy ideje frissíteni a fürdőt az alábbiakban.

 1. A belső felület érdessége. Sokkal kellemesebb lépést tenni a lágy zománccal, mint a tapintású műanyag köveken.
 2. A fürdő tisztítása nehezebbé válik. Ennek az az oka, hogy nagyon durva felület, amely fölött egy hagyományos szivacs már nem tud könnyedén és kellemesen csúsztatni. A fürdő tisztításához sok erőfeszítést kell tennie.
 3. A szennyeződés és a rozsda gyorsan és erőteljesen elfogy a zománcba a sima veszteség miatt. Bizonyos esetekben a szennyezést nem lehet teljesen eltávolítani.
 4. Zománc és repedés megjelenése a zománc felületén.

Egy ilyen fürdő határozottan ideje visszaállítani

Figyelem! A teljes szerkezetre veszélyes zománcozott zománc. Az a tény, hogy a festék-zománc védi az öntöttvasat a víz és az agresszív vegyi anyagok hatásaitól a vízvezeték-tisztításhoz. A rozsdásodás helyén gyorsan kialakul a rozsda, és fokozatosan elkezd elterjedni az egész szerkezeten a zománc alatt.

Chip az öntöttvas fürdőben

Ezek a jelek és tájékoztatják a fürdő tulajdonosát, hogy itt az ideje, hogy "pihenjen". De ne rohanjon szétszedni és eldobni - a fürdőt újra meg lehet újítani! És ehhez három viszonylag egyszerű, sőt, viszonylag olcsó módszer van - ez egy akril bélés, az "öntözőfürdő" technika és a zománc felújítása.

Háromféleképpen frissítheted a fürdődet

Mindezek a módszerek különböznek egymástól az ár, a minőség, a munka gyorsasága és a végrehajtás összetettsége miatt. De érdemes megfontolni őket, hogy kiválasszák az Önnek leginkább megfelelőt. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket fontos tudni a megfelelő választás érdekében.

Öntöttvasfürdő a helyreállítás előtt és után

Festse a fürdőt

Az önzáró vagy, egyszerűbben, a fürdõ belsejének festése speciális festékvegyületekkel a bevonat frissítéséhez az egyik legrégebbi helyreállítási módszer, amelyet már az idõ alatt teszteltek.

A munkákat ecsettel végezzük, és a helyreállításhoz speciális készleteket készítünk, amelyek zománcot és keményítőt tartalmaznak. A készletben különböző színű színek is lehetnek, amelyek megváltoztatják a fürdő színét, és a lehető legjobban harmonikusak lesznek a belső tér bizonyos színsémájában. By the way, az ilyen színező pigmentek megvásárolhatók egymástól függetlenül, majd egyszerűen hozzá kell adni a hígított összetétel hígított minden szabályt.

A festéket a fürdőkád felületére alkalmazzák, amelyet szennyezett és rozsdagáztak. A munka megkezdése előtt tanácsos a falakat csiszológép segítségével darálni, mossuk le, majd bármilyen módon (pl. Aceton) zsírtalanítani.

Fontos! A zománcozás előtt a fürdőt jól felmelegítik. Ez hajszárító segítségével vagy forró víz beírásával végezhető el. A második módszer alkalmazása után azonban a szerkezet felszínét jól száradni kell. Ellenkező esetben a festék nem fog leesni, ahogy kellene.

A legalkalmasabb ecsettel dolgozni, azonban vannak olyan kompozíciók, amelyek tökéletesen alkalmazhatók az öntöttvas felületére egy kis festőhenger segítségével. A zománcfürdőben és az aeroszolos dobozokban vannak helyreállító készítmények, de nem ajánlott nagy területeken használni, mivel ezekből a festék gyakran egyenetlenül helyezkedik el a felületen, ezért foltok lehetnek. By the way, egyes kompozíciók, különösen a professzionálisak, magas vagy alacsony forgalmúak lehetnek, ami bonyolítja a kezdő munkáját. Ezért érdemes megvenni a nem szakmai készleteket.

Kis görgővel

Figyelem! A zománcozáshoz használt összes készítmény nagyon mérgező, ezért fontos, hogy légzőkészülékben és gumírozott kesztyűben dolgozzanak. Biztosítania kell a jó szellőzést a lakásban, és távolítsa el a gyerekeket és az állatokat a házból.

A kád teljesen helyreállítása így körülbelül egy hétig tart. Az a tény, hogy a zománcot több rétegben alkalmazzák, és mindegyiküket jóval száradni kell, mielőtt a következőt alkalmaznák.

Táblázat. A módszer előnyei és hátrányai.

Hogyan frissítsünk egy öntöttvas fürdőt - 3 különböző módon egy otthoni varázslóhoz

Az ókori bölcsesség azt mondja, hogy az örök változások ebben a világban csak. Az öntöttvas fürdő megbízható és tartós dolog, de előbb vagy utóbb elveszíti vonzerejét. Így történt a fürdőszobámmal egy időben, azt tapasztaltuk, hogy a sárgás patina és a foltok már nem moshatók, természetesen felmerül a kérdés, hogy vásárolnék-e egyet vagy régi helyreállítást. Ebben a cikkben fogok beszélni a nehézségekkel kapcsolatban vásárolni fürdő, és hogyan kell helyreállítani egy öntöttvas fürdő, és függetlenül és otthon.

A fürdő helyreállítása előtt és után.

Vegyek egy új fürdőt

Első pillantásra a válasz nyilvánvaló, minden új dolog mindig jobb, mint a régi. De nem minden olyan egyszerű, egy öntöttvas fürdő esetén tömeges buktatók jelentkezhetnek. Amikor az első eufória a kísértésnek, hogy "pénzeket adjon és elfelejtse a problémát", eljutott logikusan:

 • Természetesen az első dolog, amire emlékszel, az ár a probléma. Van egy fővárosom is szovjet öntöttvas fürdő. Nem akarom megváltoztatni zománcozott vékony vasat, ami zajt okoz az egész háznak vagy a műanyagnak, ami kétes minőségű. És a minőségi behozott termék ekvivalense most drága;
 • De még akkor is, ha úgy döntenek, hogy magas minőségű öntöttvasvíz-burkolatot készítek, egy ilyen fürdõ súlya legalább 100 kg, ezért bérlõket kell bérelnie és gondos kézbesítést kell fizetnie. Nem lehet lehetőség arra, hogy barátait megkérdezzük, és "húzzunk" magunkat, megszakíthatjuk az utat. És az ilyen szállítás nem olcsó;

A régi fürdőszoba tisztességtelen nézete.

 • A fürdőszobám normál csempe burkolattal van ellátva, minden szépen megtörtént, és ha feltöröled a régiet és új kádat helyezett a helyére, akkor mindezen javításokat újra kell elvégezni. Ez a munka nem csak kemény, de pénzügyi szempontból is költséges, és nem is érzi, hogy újra szennyeződne a lakásban;
 • És végül, az utolsó érv, amely arra késztetett, hogy hazavigyázzam az öntöttvas fürdőt, az építők hosszú ideje meglepődött. Az a tény, hogy a jó építők először telepítették a fürdőt, majd az ajtó hemjét szerelték fel, nyilvánvalóan a raktáron. Ennek eredményeképpen lehetetlen megszüntetni a régi vízvezetéket a zsákmány szétszerelése nélkül, egyszerűen nem megy a méret.

Színváltozás a helyreállítás során.

Ahogy érted, így vitatkozva, úgy döntöttem, hogy a saját kezűleg megjavítom az öntöttvas fürdőt.

Az öntöttvas fürdő helyreállításának módszerei

A vásárlással lezárult a probléma, most még el kell döntenie, miként lehet frissíteni a szovjet múlt örökségét. Szerencsére ismerőseim között volt egy szakember a szükséges képesítésekkel, aztán minden részletében elmondta, hogyan kell egy öntöttvas fürdőt három módon megoldani, és most elmondom neked ezeket a recepteket.

Előkészítő szakasz

Úgy döntöttem, hogy egy külön fejezetben kijelölik a fürdőhely előkészítését a helyreállításhoz, mivel ez az utasítás alkalmas a helyreállítás mindhárom módjára. És bármit is választhatsz, saját kezedet megjavítasz minden esetben gondos előkészítéssel kezdődik.

Az előkészítés standard szakaszai.

Egyes források azt mondják, hogy a restaurálás során nem mindig kell szétszerelni a túlfolyást és a túlcsordulást. Szóval, bizalmasan elmondhatom, szifont, el kell távolítani a munka előtt. Sőt, javaslom, hogy cserélje ki egy újat. Végtére is, a szifonok ára a fürdőszobában most teljesen elfogadható.

 • A régi zománc, bár elvesztette a vonzerejét, de még mindig meglehetősen sima marad, illetve bármilyen bevonat rosszul fog. Ezért meg kell tisztítani, hogy durva és megnövekedett tapadásgá váljon. Leggyakrabban használt ez a csipke és néhány csiszolópor. Személy szerint a koptató helyett száraz oxálsavat használtam. Néhány vizet adunk a porhoz, egy szuszpenziót készítünk és felvisszük az egész belső felületre. 15-20 perc elteltével a zománcot emésztéssel is feldolgozzák;

Csiszoló felület tisztítás.

Tipp: A gyári zománcdarab tartós és manuálisan dörzsölje csiszolópapírral. Ebbõl a célból jobb, ha megvásárol egy fúrót. Ezenkívül fúróval kell dolgozni, a daráló túl nagy fordulatszámán és tapasztalat nélkül teljesen tisztítható a zománc, és ez rendkívül kellemetlen.

 • Most mindent alaposan meg kell mosni. Az oxálsav teljes eltávolítása érdekében forró vizet kellett a fürdõbe tenni, majd az egész felületet nyomás alatt mostam;
 • Ha a felületen forgácsok és rozsda nyomait tartalmazó héjokat kell elhelyezni. De először meg kell szüntetni a rozsdát. Ehhez speciális modifikátorok vannak, az utasítások eltérőek lehetnek, ezért olvassa el a használat előtt.

Ha a rozsdát eltávolítják, a módosító nyomai is lemosódtak. Putty használt test, meg lehet találni azt bármely autó piacon. A kompozíciót egy puha gumihevederrel kell felhordani, majd várni kell, amíg a gittek jól megragadnak és polírozzák a tökéletes állapotot;

Egy elektromos fúró segítségével fúvókával.

 • Az elkészítést úgy végezzük, hogy a zománcot bármilyen alkoholos oldattal vagy acetonnal zsírozjuk.

1. módszer. Zománcozás

Most kapható kétkomponensű zománc a bankokban és szórófejekben. Tehát csak kétkomponensű kompozíciók érdekelnek. Hogy ne beszélj aeroszol dobozokról, az ilyen festék nem tart több mint egy évet, nem tudom miért, de ez így van.

 • Kohl úgy döntöttünk, hogy javítsuk a saját kezüket, jobb, ha azonnal vásárol egy javító készlet. A zománcon kívül ez a készlet tartalmazza a szükséges kísérőanyagokat is. Vagyis egy speciális alapozó, nap nélküli szalvéták és így tovább. Sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Ne feledje, hogy bizonyos típusú javító készletek zománcot nem tartalmaz, külön megvásárolható;

Használja a szórópisztolyt a zománc számára.

 • Először a talaj felszínén alkalmazzák. A talaj felhordása és szárítása után az egész felületet újszálas törlőkendővel kell törölni. Ezután elkezdheti fedezni a fürdőt az első zománcozott réteggel. Természetesen, célszerűbb egy permetezőpisztolyt használni, de nem mindenki rendelkezik ilyen felszereléssel, ezért a házi kézművesek nagy része rendes kefét használ;
 • A zománcot legalább 2 és legfeljebb 4 rétegben alkalmazzák. De a rétegek közötti szünetnek legalább 1 órára kell lennie, az egész munka és az előkészítés egész napra kiterjed;
 • Ha befejeződik a festékkel, akkor az utolsó réteget fényre kell helyezni. Ez egyszerűen, egy órával az alkalmazás után, a zománcot oldószerrel töröljük és szárazra hagyjuk. A festék maga 24 órán keresztül szárad, de csak egy hét után használhatja a fürdőszobát.

Vegyük úgy, hogy a zománc kétkomponensű, vagyis ha az összetevőket egyesíti, akkor a festék rövid ideig működik, majd egyszerűen megkeményedik. Ezért hígítani kell 1 réteg színezésre.

Őszintén szólva ez a zománcozás nem túl népszerű. Az előnyök közül csak megfizethető ár van. Minden más dolog. Tehát a gyártók megígérik, hogy ez a zománc legalább 5 évig tart, de valójában a maximum körülbelül 3-4 év.

Azok, akik legalább egy kicsit megértik a színeket, tudják, hogy a zománcok szinte a legaktívabb szagú kompozíciók. A védőmaszk itt nem elegendő, akkor légzőkészülékben vagy gázmaszkban kell dolgoznia. Ha ehhez hozzáadjuk a kötelező szárítási hétet, akkor e módszer következetlensége nyilvánvalóvá válik.

Standard fürdő egy városi lakásban.

Amikor egy tapasztalt mesternél beszéltem, azt mondta nekem, hogy a zománcburkolást leggyakrabban használták, amikor egy lakást eladásra készítettek, és ki kellett csiszolni. Vagy ha a lakást bérlik, és a személy hosszú ideig nem lesz benne.

2. módszer. Folyékony akril bevonat

A legjobb megoldás a fürdõfelújítás folyékony akril felhasználásával. A szakemberek között ezt a készítményt "stakrilnek" nevezik. Az alkalmazási technológia könnyebb lesz itt:

 • Az első lépés a szokásos módon az előkészítés, vagyis az eltávolítás, az öblítés, a zsírtalanítás és a szárítás. Továbbá a száraz felületen, az oldalaktól kiindulva, az akril lassan és egyenletesen önt. Itt nem használnak ecseteket, hengereket vagy tamponokat. Akril tömeges leeresztés önmagában;
 • A leeresztő lyuk alatt pótolni kell a felesleges festékkapacitást. Amikor a tábla elárasztódik, akkor a középső övre megy, és így, amíg a fürdő teljesen le van burkolva. Az akril tömege meglehetősen vastag, és a célra a bevonat vastagsága 5-7 mm;

Óvatosan öntsük ki az akril kompozíciót.

 • Ez alapvetően az egész folyamat. Amikor a kád fedezi, teljesen megszárad. Átlagosan 3 - 4 napig szárítja a stakrilt. A szárítási idő ebben az esetben az anyag minőségétől és természetesen a gyártótól függ.

Az ilyen bevonat előnyei sokkal nagyobbak, mint a zománc esetében. Különösen a gyártók ígérik, hogy a fürdő legalább 15 évig tart. A tapasztalt mesterek körülbelül tíz évet mondanak, hogy nagyon jól értenek egyet.

Mire ez a megoldás 2 - 3 órát vesz igénybe, ez pedig az elkészítéssel együtt. És ami fontos, a kompozíció sokkal gyorsabb, mint a zománc. Plusz stakril nem fulladt szaga.

Ez történik az első rétegnek az él mentén történő öntése után.

Az ilyen bevonat hátránya csak egy, és ez meglehetősen ellentmondásos. A Stakril sokkal drágább, mint a jó zománc. De ha úgy gondolja, és számít, a végső költség kevesebb lesz. Valójában, 10 évig, míg a stakril tisztességes megjelenést mutat, a zománcot legalább háromszor meg kell változtatni.

3. módszer. Fürdő a fürdőben

Őszintén szólva a legjobban tetszett ez a módszer. A lényeg az, hogy egy vékony és tartós, azonos méretű műanyag bélést szerelsz a régi öntöttvas fürdőre.

A fürdő helyreállításának elve a fürdőben.

 • Természetesen mindez a bélés megszerzésével kezdődik. Az a tény, hogy a fürdők csak úgy néznek ki a megjelenésükben, paramétereik eltérhetnek. Ezért mielőtt elindulna a boltba, minden méretnek a lehető legpontosabban és részletesen le kell írnia és rajzolnia kell. Szerencsére most már vannak fotók és videók a telefonon, így nem lesz felesleges a kép készítéséhez és a videofelvételhez;
 • Ha kiválasztja a betétet, természetesen az első dolog, amit meg kell próbálnia. A "vályú" maga szorosan, de szabadon kell belépnie. Semmilyen körülmények között nem szabad összetörni, hogy a fül nincs kitörve. Ne feledje, hogy ez nem öntöttvas, csak műanyag. Egyébként az első szerelésnél a fül nem maradhat a végéig, ezért a szélén átfedés akadályozza. Ebben az esetben a felesleges mennyiséget meg kell jegyezni és gondosan vágni kell egy darálóval;
 • Most, amikor a műanyag réteg egyértelműen fel van szerelve, szükségessé válik vízelvezető és túlfolyó lyukak kialakítása. Ha a lyuk leeresztését jelöli, mint általában, akkor alul feküdhet, akkor a túlcsordulás gyakran közeledik a falhoz, és meg kell jelölni azt, amelyet a szemnek hívnak. A fúrás előtt a kifolyó és a túlfolyó lyukak bőven elkenődnek bármilyen festékkel, személyesen megkenettem szokásos fogkrémmel. Ezután az űrlap be van helyezve és a lyukakat a nyomtatott festékkel jelölik;
 • Vágjon lyukat két módon. A legegyszerűbb módja a megfelelő átmérőjű kerek koronának használata. De jó, ha a jelölés világos, és teljesen biztos vagy a pontosságáról. Másképp tettem. A jelölések szélei elmosódtak, és a szemfúrás ebben az esetben rendkívül kockázatos. Ezért először kinyitottam egy kisebb átmérőjű lyukról. És ezt követően kézzel beállította a kívánt formát egy kerek file-ra. Ne aggódjon, a műanyag könnyen levágható, a legfontosabb az, hogy gondosan járjon el, és ne vegyen túl sokat;
 • Csak helyezze be a bélést nem elég. Ragasztásra szorul, és a vízálló tömítőanyaggal együtt minden problémás területet el kell hagynia. Ellenkező esetben a műanyag és a zománcforma közötti nedves fürdőszobában előbb vagy utóbb rendeznek;

Hab alkalmazása a fürdő belső felületén.

 • A kötéshez speciális habot használnak, bár ez a különleges hab, amelyet a bélés mellett vásárolnak, nagyon hasonlít a szokásos habokhoz. Ezért gyanítom, hogy ez csak egy reklámmozgás. Amint azt már korábban említettem, a habon kívül szüksége lesz egy tömítőanyagra is, amely a habhoz hasonlóan csövekben kerül forgalomba, és szabványos építési pisztolyhoz illik;
 • A tömítőanyag vastagságban, 100-150 mm közötti folyamatos rétegben vastagon elkenődik a lefolyó és a túlfolyás körül. Mentés itt nem éri meg. A habot vastag rácson és nagyon gyorsan kell felhordani. Ezzel nem lehet több, mint 5 perc. Ezután a béléscsövet behelyezzük és szorosan nyomjuk az alap falaihoz;
 • Az extrudált tömítőanyag feleslegét azonnal eltávolítják, és a szerelt szifont túlfolyással. A fürdőszobát egy nap alatt lehet használni, de annak érdekében, hogy megakadályozza a habot a betét kinyitásával, meg kell tölteni vízzel. A következő napon meg kell vágnod a szárított felesleges habot, és ez az.

Műanyag betétkeményedés.

következtetés

Melyik módon választani rajtad áll, természetesen. Személy szerint én inkább a bélés, akkor legalább kétszer drágább, mint zománc, de minden gyorsan, gyönyörű és szolgál majd mintegy 15 év. A cikken szereplő fotó és videó jól mutatja a telepítési folyamatot. Ha bármilyen kérdése van, írja meg őket a megjegyzésekben, megpróbálok segíteni.

A végeredmény, a régi fürdő nem rosszabb, mint az új.

Akrilkád felújítása

Néhány évvel ezelőtt a fürdő helyreállítását csak egy módon végezték el - egy zománcburkolat újraküldésével.

A folyékony akril bevonat hatékony és könnyű megoldás az acél és az öntöttvas fürdők helyreállításához.

A mai napig az akril frissítő akvárium egyre népszerűbb, mivel ez a módszer sok előnnyel jár.

A fürdő folyadék akril helyreállítása is figyelmet érdemel, mert nem nehéz ezt a folyamatot a saját kezével kezelni, köszönhetően a régi vízvezetékének pár órára frissítheti otthonában sok nehézség nélkül. És akkor a fürdő megjelenése sokkal vonzóbb lesz, és kétségtelen, hogy egy ilyen helyiség látogatását mindig csak a legpozitívabb érzések kísérik.

Eszközök a festéshez: kefe, henger, lágy szivacs, spatula.

Az akril segítségével frissített fürdő újdonságnak tűnik, és bizalommal mondható, hogy az élettartama legalább 15 évig meghosszabbítható. Tehát, hogyan frissíted a fürdőt akrilnel a saját kezedben, mi ehhez szükséges? A következő eszközökre van szükség:

Ha jól történik, a régi fürdõ nem rosszabb, és talán jobb, mint az új, ami fontos tényezõ ebben a teremben.

Folyékony akril - tulajdonságai és miért választják a fürdőszobát

Az ilyen anyag, mint a folyékony akril, egyedülálló tulajdonsága, mint olyan bevonat, amely egy régi fürdőt "új" helyett "cserél", anélkül, hogy a csempe és a fürdő maga leszerelhető volna.

Az akril ellenáll a mechanikai igénybevételnek, kiváló dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik.

Ez az anyag rendkívül ellenáll a mechanikai és kémiai hatásoknak, kitűnő díszítő tulajdonságokkal rendelkezik. Az akril bevonatú felületek soha nem túl csúszósak. A fürdőszobai felújítás tervezésénél leggyakrabban a folyékony ömlesztett akril használata szükséges, mielőtt a fürdő helyreállítását megkezdené, a felületet nagy sűrűségű kétkomponensű zománccal kell kezelni, amely egy bázisból és egy keményítőből áll. Az ilyen folyékony akril tökéletesen bánik a céljaival, egész sor pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

 1. Az anyag simasága olyan, hogy meghaladja a fürdő felületének simaságát, amikor a gyári öntést végezzük, így nagyobb ellenállást biztosítunk a külső hatásoknak.
 2. A fürdő alacsony hővezetőképessége miatt a víz hőmérséklete hosszabb ideig tart, ezért ha meg akarja állítani a fürdőt akrilnal, akkor a fürdőzés sokkal kényelmesebbé válik. Összehasonlítható - egy átlagos öntöttvas fürdőben víznél 1 perc 3 perc alatt veszít, és egy akrillal frissített fürdőben a víz legalább 30 percig hűl.
 3. A gondozás egyszerűsége szintén kétségtelenül előnyös az ilyen célra, ezért nem kell sok időt töltenie a fürdő mosogatásával. Elég, ha az akril fürdőt puha szivaccsal töröljük szappannal, nem kell csiszolóanyagot használni.
 4. Az akril előnyei közül meg kell jegyezni, és nagy tartósságot, mivel gyakorlatilag nem tartozik a kopásnak, így a fürdőszoba megjelenése mindig olyan lesz, mint az új.

Felkészülés folyékony akril alkalmazására

A régi fürdő helyreállítása előtt meg kell szabadulnia a régi bevonattól és fel kell készíteni a felületet. Ez a következőképpen történik:

A makacs rozsdát és a mély karcolásokat egy fúró segítségével távolítják el.

 1. Ha kis karcolások és sárga foltok vannak, elegendő lesz ahhoz, hogy a felületet csiszolópapírral kezeljék. Ha a régi zománc mély karcolásokkal és makacs rozsdagával rendelkezik, a bevonatot egy csiszoló fúvókával ellátott fúró segítségével távolítják el. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a fúró tisztítása nagy mennyiségű port okozhat a fürdőszobában, ezért ilyen munkák során védőmaszkot kell viselni.
 2. A sztrippelést követő szennyeződést lemossuk.
 3. A fürdő felületét oldószerrel zsírtalanítani kell, a szódabikarbóna használható. Ebben az esetben a szódát felhígítjuk, és amikor a feldolgozás befejeződött, mindent le kell mosni forró vízzel.
 4. Ha a felület repedésekkel és zsetonnal rendelkezik, akkor azonnal meg kell száradni egy gittal.
 5. A fürdő folyadék akril helyreállítása meleg felületet jelent, különben a zománc nem esik le teljesen. A kád tálat forró vízzel töltöttük, majd 5 percig maradtunk és leöblítettük. Ezt követően a felületet csak nagyon gyorsan száradni kell, erre a célra olyan szövetet használnak, amely nem hagyja el a szöszet.
 6. A felső és az alsó csatorna le lesz szerelve, így megakadályozzák, hogy a maradék akril belépjen a csatornarendszerbe. Alatta a fürdőkád alatt különleges ételeket. Ha a bontás nem lehetséges (ez akkor történik, ha a fürdőt csempével bélelik), akkor az alsó csatorna szalaggal vagy ragasztószalaggal van lezárva, és a műanyag pohár alja felülről beillesztve, hogy maradék akril maradjon.
 7. Miután mindez megtörtént, közvetlenül a frissítő fürdőbe léphet.

Technológiai "ömlesztett fürdő"

Az öreg fürdő helyreállításának egyik legáltalánosabb technológiája egy "fürdő", ez a technológia a következő.

Az utasításoknak megfelelően keveréket kell készíteni (ez kétkomponensű), ennek a keveréknek egy kis részét a tartályba öntik, és az akril töltése megtörténik.

Az elegyet addig öntjük, amíg 4-6 cm-es réteg képződik.

 1. Egy vékony csíkot öntünk az oldalra, és a spatula az anyagot a csempe pereme alá csúsztatja.
 2. A keveréket finom sugárral öntjük a perem szélén oly módon, hogy 4-6 cm-es réteg képződjön, és a folyadéknak körülbelül a fürdő közepén kell lennie.
 3. Ezt követően a sugár a perem mentén összekeveredik és a fürdő kerületén keresztül mozog, amíg a gyűrű zárva van. Maradjon ugyanabban az időben sokáig nem éri meg. Ha ebben a folyamatban vannak veszteségek és túlfeszültségek, akkor nincs szükség arra, hogy megpróbálják kijavítani őket, akkor eltűnnek.
 4. Most akrizt kell öntenie a fürdő közepén, az egész felületet le kell fedni, és spirálon kell mozgatni.

Ez a technológia nagyon gazdaságos az új vízvezetékek beszerzéséhez képest. Annak érdekében, hogy frissítse a standard méretű fürdő akril, akkor körülbelül 3,4 kg akril. Az akrilfürdő helyreállítása nem gyors folyamat, a mester szakember átlagosan 2 órát tölt ezen, és az a személy, aki nem rendelkezik ilyen képességekkel, kétszer több időt tölthet rajta.

Miután az összes munka befejeződött, a fürdőt teljesen el kell hagyni, 1-4 napig tarthat, de ebben a vonatkozásban az akril specifikus tulajdonságaitól függ.

Ha a helyreállítást rövid időn belül el kívánja végezni, akkor gyorsan száradó akril használata javasolt, akkor a fürdőszobát egy nap alatt használhatja. Van egy hosszú száradó akril, 4 napig szárad, de erősebb felületet képez, ezért ajánlott ilyen anyagot választani. Ami a garanciát illeti: ha gondosan követi az összes használati utasítást a fürdő helyreállításával saját kezűleg, akkor egy ilyen frissített vízvezeték legalább 15 évig tart, és ha megfelelő gondosságot biztosít, akkor mind a 20 év. Tehát a régi fürdő frissítése megéri a munkáját.

A régi öntöttvas fürdő frissítése: a rehabilitációs és javítási munkák áttekintése

Az öntöttvas fürdők sokaknak tűnnek "örök". Bizonyos értelemben ez valóban így van. Ezek a termékek tartósak, nem korróziónak vannak kitéve és több mint egy tucat évig használhatók. A "gyenge láncszem" csak zománc, amely a megfelelő gondozással idővel is vékonyabbá válik.

Az átgondolt tulajdonosok, akik megértik, hogy csak a megjelenésük romlott, keresik a régi öntöttvas fürdő frissítését. Nézzétek meg néhányat.

Helyre kell állítanom a régi fürdőt?

Rendszeresen elküldjük termékeinket a dumpba, sajnálattal. Azonban az öntöttvas fürdő, amely elvesztette vonzó megjelenését, még jobban kihasználható. De helyettesítése irracionálisnak tűnhet.

A berendezés nagy súlya miatt nagyon nehéz leszerelni és eltávolítani a lakásból, különösen ha a földszint fölött van. Továbbá, ha egy fürdőszobát vagy egy kerámia szitát helyeztek el, mindezt szét kell szedni.

A tulajdonos megérti, hogy az eszköz egyszerű eltávolításával nem fog kezelni, javításra lesz szükség. Nagy vagy kicsi - mindez a függő pusztítás mértékétől függ. Ráadásul az új berendezések megvásárlásának költsége, szállítása és felszerelése is eljövendö. Így a súlyos pénzügyi veszteségek elkerülése nem fog működni. Nyilvánvaló, hogy mindez rendkívül zavaró és időigényes.

Érdemes megmenteni az idegeit és a pénzét, a régi fürdő helyreállítását. A vízvezeték-berendezések helyreállításának alapvetően különböző módszerei vannak: akril bélés felszerelése, hideg zománcozás, öntési módszer vagy "öntözőfürdő". Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak. Nézzük részletesebben a helyreállítás minden módját.

Akril bélés vagy új fürdő egy órán keresztül

Ez a módszer magában foglalja az acélból készült bélésszerelést egy öntöttvas fürdőben. Ennek eredményeképpen a tulajdonos új akril tálat kap, amelynek keretét a régi öntöttvas berendezések válik meg. A bélést szorosan behelyezzük a fürdőbe, és speciális ragasztóanyaggal rögzítjük. Ezt követően egy új berendezés és az eszköz felszerelése működtethető. Ennek a módszernek az előnyei sokak:

 • A béléssel ellátott fürdő sikeresen ötvözi a vas- és akriltechnika pozitív tulajdonságait.
 • Az akril alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ami miatt a meleg víz nagyon hosszú ideig hűl.
 • A bélésanyag elegendően ellenáll a mechanikai sérülésnek, a kis karcolások pedig könnyen eltávolíthatók polírozással.
 • Az akril könnyen tisztítható, nem szívja fel a rozsdát és a szennyeződéseket, nem sötétedik. Speciális eszközök vagy szappanoldatok tisztítására használatos.
 • A bélés élettartama körülbelül 15 év.

Ennek a módszernek a hátrányai közé tartozik az iparág által gyártott bélés kis választéka. Csak négy típus létezik: 170 és 150 cm hosszú, ellipszoid és téglalap alakú edényekből. Ezenkívül egyes esetekben például, ha a fürdő oldalát kerámia burkolattal helyezzük el, további munkára lehet szükség.

Hogyan válasszuk ki az akril bélést

A termékeket fűtött polimer massza bélyegzésével és formázásával állítják elő. Ez egy csúcstechnológiai és meglehetősen bonyolult folyamat. Még a kis eltérések a technológiától vagy a nem kielégítő minőségű nyersanyagok használatától sem érzik jobban a bélés teljesítményét. Ezért egy termék kiválasztásakor különös figyelmet kell fordítani néhány pontra.

Az első az akril színe. A jó minőségű anyag természetellenes, fényes fehér és ragyogó. Az újrahasznosított anyagokból előállított műanyag szürke színű. Idővel sárga lehet. A bélés vastagságának legalább 4-5 mm-nek kell lennie. A helyes azonosításhoz meg kell nézni a peron szélén. Itt a műanyag réteg változatlan marad, míg más helyeken kissé deformálódhat.

Fontos továbbá mérni a tálca rugalmasságát és erejét. Egy másik fontos pont - a termék kiválasztása pontosan a méret. A legjobb az egészben, ezt a feladatot egy professzionális mérővel fogják kezelni, aki meghívható a házra. Alternatív megoldásként képet kaphat a fürdőkád öntött pecsétéről, és elküldi azt a bélésgyártónak, aki ezen információk alapján a lehető legpontosabban tudja kiválasztani a terméket.

A tál felkészítése a frissítéshez

A régi öntöttvas fürdő helyes helyreállításának kérdését meg kell kezdeni azzal, hogy megtudja, hogyan kell felkészülni a helyreállításra. Meg kell kezdeni az elhúzódó tapadás eltávolítását a felületről.

Ehhez alaposan meg kell tisztítani a tálat a szappan oldatától, eltávolítani a mész betéteket. Ezután egy nagy csiszolópapír óvatosan tisztítsa meg a tartály teljes felületét. A szakemberek különös figyelmet fordítanak a technológiai lyukak széleire. Itt kívánatos az összes zománc eltávolítása 3,5-5 cm távolságra a szélektől.

A rozsda nyomai ezen a helyeken nem maradhatnak. A fürdő kerületén meg kell tölteni a sínt. Erre azért van szükség, hogy a bélés oldalai szorosan illeszkedjenek, és ne görbüljenek a berendezések használata során. A lécek vastagsága egyedileg van kiválasztva. Ezt akkor kell megmérni, ha a bélés felszerelésre kerül. Átlagosan az elem magassága körülbelül 20 mm.

Talán néhány manipulációt akril béléssel kell megtenni. Ha kerámia burkolólapot helyeznek el az öntöttvas fürdő oldalán, akkor szét kell szedni. De másképp lehet. Vágja le az akril betétet. Még akkor is, ha a vágott él nem elegendően esztétikus, vízzáró talapzattal záródik le. De a telepítés költségei összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak lesznek.

Általában a béléscsíkot apró résszel díszítik, kb. 0,3-0,5 cm-re a falról. Erre azért van szükség, hogy a fürdő használatakor ívelt oldal ne okozzon kellemetlen sikolást. Annak érdekében, hogy meg lehessen határozni az alsó burkolat méretét, tudnia kell, hogy a bélés oldala hosszabb-e a fürdő oldalánál. A vágást a csempebe ágyazott tábla méretével megegyező mennyiséggel, valamint a bélés szélessége és a fürdő szélessége közötti különbséggel végezzük.

Figyelembe kell venni a falak görbületét, ami jelentősen befolyásolhatja a vágás méretét. Ezért a varázsló óvatosan elvégzi a méréseket, és nagy hatékonysággal végzi el a vágást, amellyel a vonalat a kívánt mérethez igazíthatja. Ehhez időközönként be kell helyezni a részt, és minden egyes csiszolóeszközzel ki kell egyenlíteni.

A következő szakasz - technológiai lyukak bevezetése a bélésen. Meg kell ültetni, és karcolni kell egy lyukkal, vagyis a szilvákat és a túlcsordulásokat a tálban kell megjelölni. Pontosan meg kell egyezniük az öntöttvas csésze lyukakkal. Továbbra is meg kell határozni a jövő furatok átmérőit egy iránytűvel, és a megfelelő méretű koronával kell fúrni őket. A vágóéleket gondosan feldolgozzák csiszolóanyagokkal.

Beszerelés és tömítés bélés

Az akriltermék felhelyezése előtt a fürdőkádat ragasztóanyaggal kell bevonni. Ebben a minőségben ajánlott speciális masztixot használni, de a szokásos habarcsot is használhatja. Ez utóbbi nem csak a bélést helyezi el, hanem a falak és az aljzat számára is kiegészítő szigeteléssé válik. A hab felhasználása során fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a polimerizáció során kibővül.

Ez a bélés felületén nem kívánt puffadást okozhat. Ha masztikát használsz, ez nem fog megtörténni. Ezen anyagok mellett szilikont használhat a túlfolyás és a túlfolyás lezárására is. Meg kell érteni, hogy ez az elasztomer egy jó tömítőanyag, de nem a legjobb ragasztó. Ezért, ha használják, elég nagy szilikonréteget kell alkalmazni.

Olyannyira, hogy legalább 15 cm átmérőjű kör alakul ki a lyukak körül, különben dinamikus terhelés esetén az anyag elkezd lehámulni, a víz alatt a víz boritódik, ami a hab megsemmisítéséhez és a bakteriális fertőzés forrásának kialakulásához vezet. A bélés ragasztásának legjobb összetételei közé tartoznak az epoxi alapú kétkomponensű masztixek és az elasztikus, nagy szilárdságú ragasztók, mint például az AT-Metal vagy a SikaBond.

Részletesen tanulmányozza a hab felhordásával járó lehetőséget. Kezdjük a tömítőanyag alkalmazásával. A technikai lyukak köré széles körű gyűrűt alkalmaznak, és 15-20 cm-re visszavonulnak, majd azonnal elindul a hab. A készítményt a tálra 25 cm-nél nem távolabbi csíkokba helyezzük, először a habot az aljára helyezzük, majd a falakon. A munka végén a habot legalább 2,5 cm magasságban kell rétegezni.

Nem lehet különbség a magasságban és észrevehető mélyedésekben. Átlagosan egy kilogramm habtartályt vesz igénybe. A mesterek két 750 g-os edényt vegyenek be, ez az anyagmennyiség pontosan elég az egész fürdőben. Ugyanakkor lehetővé válik a bélés optimális sűrűségének megszerzése és a termék oldala alatti térség tömörítése. Közvetlenül a hab felhordása után az öntöttvas fürdőbe egy bélés kerül beépítésre.

Meg kell nyomni. Ehhez az anyagot a tál aljára helyezzük, amely fölött egy személy ül, aki súlyával a műanyag szerkezetet fémre nyomja. Meg kell nyomni az oldalakat és a falakat erőfeszítéssel, majd távolítsa el a kinyúló felesleges habot. A szifont a fürdőben a lehető leghamarabb kell elhelyezni. Meg kell jegyezni, hogy a régi berendezésből vett meghúzási csavar hossza nem elegendő.

Ezért új, hosszabb rögzítést kell vásárolni. Ezután a helyére helyezzük a lefolyót, és közvetlenül azt követően, hogy a hideg víz a fürdőbe kerüljön a karimához. Tehát a berendezésnek legalább egy napig kell állnia. Meg kell jegyezni, hogy a bélés oldalai enyhén felemelkedhetnek, tehát 40-45 perc alatt. miután a víz a fürdőben volt, gyengéden le kell nyomni egy lapos sínnel.

Hideg zománcozás: a kedvenc fürdő második élettartama

Az öntöttvas fürdő helyreállításának másik módja hideg zománcozás. Ez egy meglehetősen egyszerű folyamat, amely a különleges edénynek a tálba történő felhordását jelenti, amely a kikeményedés után zománc bevonatgá válik. A módszer fő előnye az olcsóbb, mint más helyreállítási módszerek. Ezenkívül korlátlan számú alkalommal fedheti le a tálat olyan zománccal.

A hátrányok közé tartozik a hosszú szárítási kompozíció. A teljes szárításhoz körülbelül 4 napig tart. Ezenkívül a hideg zománc kevésbé tartós, mint a gyárban bevont. A karbantartási élettartama legfeljebb öt év, ezt követően a helyreállítási eljárást meg kell ismételni. Az akrilhoz képest ez a zománc megőrzi a hőt, így a fürdőben lévő víz gyorsabban lehűl.

Hogyan válasszuk ki a zománcot

A jövőbeli zománc bevonat tulajdonságai és tartóssága közvetlenül függ a készítmény minőségétől. A szakértők azt ajánlják, hogy a következő pontokra figyeljenek:

 • A zománcozás módszere. Az értékesítés során olyan megoldásokat talál, amelyeket hengerrel, ecsettel vagy permetezéssel lehet alkalmazni. Ez utóbbi lehetőség különösen jó, mert egységes alkalmazást jelent.
 • Keményítőt árnyal. A hideg zománcozás összetétele két, ritkán háromkomponensű eszköz. Az egyik komponens egy keményítő. Ha sötét sárga, barna vagy sötétvörös, nemkívánatos árnyalat jelenhet meg a kész bevonaton.
 • A zománc hangja. Kívánt esetben a zománc-kompozíció bármilyen színben festhető. Ebből a célból speciális színező pasztákat használnak, amelyeket zománccal vagy külön-külön lehet értékesíteni. A mesterek azt javasolják, hogy a bevonat árnyékát közvetlenül a helyiségben válasszák, ahol a berendezést beszerelik.
 • A helyreállítási készlet teljes készlete. Minél teljesebb, annál jobb. A zománcozással együtt árusító pasztákat és speciális eszközöket lehet adni a fürdő elkészítéséhez.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a nagyon sűrű kétkomponensű készítmények, mint például az Epoxin 51C és az Epoxin 51, a legalkalmasabbak egy hengerrel vagy ecsettel történő alkalmazáshoz, és elég jól kijavítják a bázis kis hibáit. A finn kompozíció Reaflex 50 vagy Rust-Oleum Specialty alkalmas a permetezőpisztoly használatához. Nem rossz bizonyított spray Whitest NEWTON.

Főzőedény zománcozáshoz

Kezdje a zománc felső fényes rétegének eltávolításával. Ehhez a felületet óvatosan koptató anyaggal kell feldolgozni, hogy kb. 30-50 mikron fényességet távolítsanak el. A munkához csiszolópapírral, csiszolóporral vagy csiszológépvel csiszolókorongot készíthet. Különösen gyorsan kaphat egy eredményt egy sziromkörrel kombinálva egy csiszolópasztával. Az utóbbit Ön készítheti el.

Ehhez egy reszelt szappant kell bevinni, és homokszórásra csiszolóporral keverni 1: 3 arányban. Azok, akik tudják helyreállítani az öntöttvas fürdőt, a mesterek javasolják, hogy dörzsölje a nikkel salakot, ami nem nagyobb, mint 0,16-0,18 mm. Az alkotórészeket jól összekeverték és vízzel töltötték. A tészta körülbelül egy napig érlelődik. Az eredmény egy viszkózus tömeg, amely meglehetősen kemény agyaghoz hasonlít.

Ő kezeli az egész tálat, és azonnal át a szirom kör. Ezt még egyszer vagy kétszer elvégzik, amíg az alap durva és unalmas lesz. Fontos megjegyzés: a zománcot nem szabad teljesen eltávolítani. Ha a felület észrevehetően sötétebb lesz, a kezelés leáll. Ezt követően a tálat alaposan meg kell mosni, le kell szedni a túlfolyóról és a szifonról, tisztítani kell a kezeletlen területeket, és át kell helyezni a szifont.

A következő lépés a felület zsírtalanítása, de jobb vegyi maratás elvégzése. A bevonat szerkezete porózus, kiküszöböli a mély mészkő betéteket és rozsdafoltokat. Ennek eredményeképpen az új bevonat sokkal jobb és sokkal hosszabb élettartamú. Ha a felületen makacs rozsdafoltok vannak, akkor el kell kezdeni az eltávolítással. Rozsdamentes oldószerekkel, például Zincar-nal vagy FAS-vel van elkenve.

A reakció befejeződése után a folt elmosódott és fehér színű lesz. Ezen a ponton vízzel kell mosni. Fontos ezt megtenni, mielőtt az oldat megszáradna, különben a rozsda a bevonat pórusaiban marad. A maratás három lépésben történik. Először a felületre 3,5% -os sósavoldatot alkalmaznak. Ez a művelet többször is elvégezhető, 6-7 perc intervallummal. Ezután a készítményt alaposan lemossuk és fehérítőt alkalmazunk, amelyet vízzel hígítunk szuszpenzióvá.

Az oldatot hagyjuk a bázisra 20 percen át, majd lemossuk. Sósavval és mészfékezéssel légzőkészüléket kell viselnie, gőzök mérgezőek. A tál felületét hajszárítóval szárítjuk. Ezután zsírozást kell végezni a reagensek és a szerves anyagok maradékának eltávolítására. Ehhez egy szálmentes szalvétát triklór-etilénnel, benzinnel vagy acetonnal impregnálnak. A tálat óvatosan feldolgozzuk, majd megszárítjuk.

Zománcot használunk a fürdőre

Közvetlenül a festés előtt nedves tisztítást kell végrehajtani a fürdőszobában. Ez lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a portól, amely a száraz zománc felületén telepedhet. Ebben az esetben a fényes rétegben kellemetlen érdességi pontok jelennek meg, ami nagyon nemkívánatos. Ezután a fürdőszobába vezető ajtót tartósan zárva kell tartani, vagy az ajtót műanyaggal kell bevonni.

Ezt követően, ha szükséges, előkészítse a kompozíciót a munkához. Ugyanakkor szigorúan be kell tartani a gyártó utasításait. A kész oldat a tál felületére kerül. A legegyszerűbb módja ennek, ha egy spray-vel dolgozik. A festéket kb. 30 cm-es távolságból permetezzük, rövid keresztmetszeteket hajthatunk végre. Az oldatnak enyhén meg kell nedvesítenie a felületet.

Nem kell sok festéket alkalmazni. A tálat több rétegű összetétel borítja. Ezt egyenletesen kell elvégezni. A második réteget az elsőre 15-20 percen belül alkalmazzuk, minden további réteget 30 percenként alkalmazunk. A munka befejezése után a tál teljesen megszárad. Ehhez a fürdőszobai ajtó szorosan becsukódott, és csak egy nap után lépett be. A kefe színezése egy kicsit más.