Legfontosabb > Bútor

Hogyan helyezkedik el a törülközőtartó a falhoz a fürdőszobában?

A fürdőszobában olyan helyiség van, ahol különleges kényelemre van szükség, mert a legveszélyeztetettebb helyzetben egy személy jelenik meg. A fürdőszobában az optimális hőmérséklet fenntartása érdekében fűtött törölközőtartót szerelnek be. A fűtött törülközőtartó egy ívelt cső, amely beépül az épület teljes fűtési rendszerébe, amely szükséges a fűtéshez és a nedvesség csökkentéséhez a fürdőszobában. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan kell a törülközőmelegítőt saját kezével felhelyezni.

Mi a fűtött törölköző?

A fűtött törölközőtartó vagy tekercs olyan eszköz, amely egy további radiátor szerepét a fürdőszobában végzi. A fűtés és páratartalom szabályozása a fürdőszobában valósul meg. Tipikusan egy fűtött törülközősín van a falra szerelve tartóval vagy más megfelelő hardverrel.

Az alábbi eszközök léteznek:

 • A hűtőfolyadék-tekercs típusa szerint a fürdőszobában víz és elektromos tartozik. A vízmodellek az otthoni fűtési rendszer részét képezik, és csak a fűtési szezonban dolgoznak. Az elektromos eszközök az elektromos hálózattól táplálkoznak, ezért önállóbbnak tekinthetők.

Fontos! Bármi legyen is a fürdő fűtőtestje, fontos, hogy megbízható, tartós rögzítőelemet biztosítson a törölközőhöz. Mivel a készüléket általában a falra szerelik, a rögzítéseknek ellenállniuk kell a súlyának. A beépítés magassága rendszerint 100-130 cm a padlóról.

Tartószerkezet

Korábban, amikor az építési üzletek nem engedtek ilyen sokszínűséget, a fűtőtestek behelyezése a fürdőszobába a falra rögzített szokványos fémhorgok segítségével történt.

A gyakorlatban azonban ez a telepítési módszer meglehetősen megbízhatatlannak bizonyult - az akkumulátor süllyesztett, rögzítetten rögzítve. Most erre a célra speciális zárójeleket használnak. A következő eszközzel rendelkeznek:

 • Szerelési polc. A tartó alján egy szerelő polc található, amelyhez a falra szerelhető. Általában 2 rögzítőelem elegendő a megbízható rögzítéshez, de több öntapadó csavar használható a szerkezet megerősítésére.

Ne felejtse el, hogy 2-6 zárójelből állhat a törölközőmelegítő a méret, súly és forma függvényében. Minél nagyobb és nehezebb a készülék, annál több pontot kell rögzíteni annak érdekében, hogy egyenletesebben oszthatók meg a tartókon.

A tartók típusai

A törölközősínre szerelhető elemek választéka meglehetősen változatos a tervezés és az ár tekintetében. Általában az összes szükséges kötőelem közvetlenül a káddal ellátott radiátorral van ellátva, így nincs ok arra, hogy gondolkodjunk a falhoz történő rögzítéssel kapcsolatban.

A gyártó gondosan kiszámolja, hogy a tekercs adott modellje mekkora súlyú, majd megfelelő csapágykapacitással és formatervezéssel kiválasztja azt. Megkülönböztetik a következő legnépszerűbb kötőelemeket:

 1. Split. Lecsatható zárt kötőelemek falra szerelhető radiátorhoz a fürdőszobához, amely 2 részből áll. A konzol egy részét a törülközőre helyezzük, a második pedig a falon a kívánt magasságban rögzítve. Ezt követően a konzol egy részét betettük a másikba. A levehető kötőelemek kényelmesek, mert bármikor le lehet szüntetni a készüléket a falburkolat megrongálása nélkül.
 2. Bomlott. Ez a típusú rögzítő egy szilárd, monolitikus konzol. Először a tekercscsőre van felhelyezve, majd, ha már összeszerelt, a falfelületre van rögzítve. Minden tapasztalt mester megerősíti, hogy a levehető tartó sokkal kényelmesebb telepíteni, mint az egy darabból.

Gondold végig, hogy a fűtött törülközőtartókhoz általában univerzális kötőelemeket lehet felvenni, ha nem akarsz bekapcsolódni egy szabványos lámpatestbe. Jobb, ha a konzolok kialakítása leválasztható, mivel sokkal könnyebb a radiátor felszerelése velük. A kötőelemek vásárlásakor fontos figyelembe venni a csőátmérőt, a kívánt távolságot a falról a készülékre, valamint az anyag korrózióállóságát, mivel a fürdőszobában magas páratartalmú helyiség van.

Hogy van a hegy?

Az akku lógása a fürdőszobában meglehetősen egyszerű, így ezt a munkát saját kezével is elvégezheti. Fontos megjegyezni, hogy a vízmelegített törülközőtartó cseréje csak a fűtési szezonon kívül történik, különben szükség lesz a teljes fűtési kikapcsoló kikapcsolására, ami más lakók számára kényelmetlenséget okoz.

A beépítési technológia a következő lépésekből áll:

 • Szükség esetén átfedés.
 • Rögzítés a konzolon a falon.
 • Fűtött törülközőtartók felszerelése a konzolon.
 • A fűtőtorony bekötése a tekercs bemeneti pontjához.
 • Tömítőanyagok.
 • Ellenőrizze az ízületek és varratok tömítettségét.

Fontos! Tapasztalt szakemberek azt javasolják, hogy a tekercset a fürdőszobában gömbcsapokkal kösse össze. Ez az egyszerű intézkedés segít abban, hogy szivárgás vagy baleset esetén leállítsa a készülék vízellátását, és sok idegt takarít meg a jövőben.

műszerek

A fűtött törülközőtartó - minden fürdőszobának kötelező tulajdonsága. Az egészségügyi berendezés kényelmes hőmérsékletet biztosít a szobában, megakadályozza a nedvesség megjelenését és a rendeltetésszerű használatát - a ruhák megszáradását. Valójában a tekercs egy helyi fürdőszobai fűtési rendszer. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak az öncserével és az új szárítással olyan háztartási szakember erejéig, aki készen áll a vízvezeték szerelésére. A vállalkozó köteles kompetens módon fejleszteni a telepítési rendszert, figyelembe véve a szerelési követelményeket és megfigyelni a technológiai folyamat árnyalatait. A fűtőkészülék folyamatos és tartós működésének egyik fontos tényezője a fűtött törülközőtartó megfelelő választása.

A fűtött törülközőtartó választásának évei: a működés, az anyag és az alak elvét

A fürdő szárításának megválasztása a berendezés négy alapvető paraméterének értékelésén alapul:

 • fűtés típusa;
 • termelési anyag;
 • csatlakozási lehetőség;
 • alakja és formája.

A működési elvtől függően a víz, az elektromos és a kombinált modellek megkülönböztethetők. Mindegyik tekercs mind pozitív, mind negatív oldalon van.

Vízmelegített törölközőtartó. Az áramlásszárítás a legnépszerűbb. A tekercs behelyezése a fűtési rendszerben vagy a forró vízben történik.

 • energiamegtakarítás;
 • változatos modelltartomány;
 • korlátozott telepítési hely - a csővezeték meghúzásához szükséges.

Fontos! A többszintes épület használati melegvíz nyomása 7-10 atmoszféra. A legtöbb törülközőt azonban alacsony üzemi nyomásra tervezték és 1,25 mm vastag falakkal rendelkeztek. A mutatók eltérése esetén a szárítási élettartam - 2 évig

Elektromos tekercs. A tervezés során fűtőfolyadékot vagy száraz PETN-t helyeznek. Az elektromos törölközőmelegítő használata a következő esetekben van értelme:

 • sürgős telepítés szükséges a fűtési / vízellátási rendszer rekonstrukciója nélkül;
 • további szárítás;
 • a tekercs felszerelése a fürdőszobán kívül - megfelelő mobil elektromos egység.

A fürdőszoba felmelegítése 22-24 ° C-ra, akkor válasszon egy modellt 140 W / m² sebességgel. Ha tavaszi-nyári szezonra "tartalék" szárítást alkalmaznak, az optimális teljesítménye 100 W / m².

Kombinált eszközök kombinálják a víz és az elektromos átalakítás előnyeit. A hátrány a hiány és a magas költségek.

Mielőtt a fűtött törülközőtartót a fűtésben vagy a forró vízben elhelyezné a fürdőszobában, fontos kiválasztani a legjobb gyártási anyagot.

Ez lehet rozsdamentes acél, réz / sárgaréz vagy fekete acél. Különböző tekercsek jellemzői:

 1. Rozsdamentes acél: nedvességállóság, vízminőségre vonatkozó követelmények, az idő múlásával szűkítve az áramlási területet. A legjobb megoldás - krómozott acél, falvastagság - legalább 2 mm.
 2. Réz és sárgaréz: nagy hőátadás, apróság - a tekercs kevés erőfeszítéssel deformálódik. A gondos működés 20-25 évig tart.
 3. Fekete acél: szilárdság, korrózióállóság. Ajánlott a forró vízellátáshoz.

A fűtőkészülék konfigurációját a személyes preferenciák és a tágasság határozza meg. U- és M-alakú tekercseket gyakran használnak a szovjet fűtött törölközőtartók cseréjéhez. A halszálkás és létra radiátorok kompakt, de elég tágasak.

A szerelési módszer szerint a szaniter tartozékok:

 • alsó vagy felső csatlakozás;
 • szögletes hűtőközeg-ellátás;
 • balra vagy jobbra.

A leghasznosabb - oldalirányú kapcsolat. Ezek a modellek a különböző helyszínekhez igazodnak. További plusz az esztétikai tervezés.

Az egészségügyi berendezések felszerelésére vonatkozó általános követelmények

A csatlakozási arányokat a SNiP 2-04-01-85 szabályozza. Alapszabályok:

 1. A szerelvények nem korlátozhatják a vonal áramlási területét. A felszálló átmérőjének meg kell egyeznie a tekercscsatornák átmérőjével.
 2. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó rögzítése kötelező áthidaló betéttel történik. A jumper fenntartja a hűtőfolyadék nyomását az emelőn keresztül, és az áramlás szétválasztása segít fenntartani a víz hőmérsékletét a következő vízbefecskendezési pontokban. A Bypass lehetővé teszi a szárító karbantartási munkálatainak elvégzését, és a rendszer működését.
 3. Az elzárószelepek felszerelése tilos a bypass és a közös felszálló egységen. Az ilyen tevékenységek rontják a keringést, hozzájárulnak a hűtőközeg hőmérsékletének csökkentéséhez.
 4. A szárítóegység optimális magassága 120 cm.
 5. Határok a falfelülettől a radiátorig: 4 cm - tekercs átmérő 2,5 cm, 6-7 cm - 2,5 cm-nél hosszabb csőszakaszokkal.
 6. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó csapjainak beszerelése a tekercs bemeneti / kimeneti nyílásán keresztül történik.

A fűtött törülközőtartó kapcsolódási rajza a fürdőszobában

A tekercs hatékonysága közvetlenül függ a jól választott tie-in sémától. A kapcsolat típusát a modell jellemzői és a központosított felépítés helyének figyelembevételével kell kiválasztani.

Ajánlott összekapcsolási módok

Rendszer száma 1. Univerzális oldal / átlós csatlakozás.

 • bármely hűtőfolyadék-ellátó vektor;
 • alkalmas a különböző vízkeverési arányokra;
 • nincs szükség levegőre;
 • önkényesen nagy távolság a központi csőből.

Rendszerkövetelmények:

 1. A törülközőtartó csatlakozó pontjait a felemelő alsó és felső nyílása között kell elhelyezni.
 2. A mellékelt csővezeték minimális dőlési szöge 3 mm / 1 m. A 32 mm-es csövek keresztmetszete és a felemelőtől rövid távolságra megengedett a csövek vízszintes beépítése.
 3. A kanyarok jelenléte elfogadhatatlan, ellenkező esetben a rendszer lesz a levegőben.
 4. A maximális keringés érdekében jobb választani egy tekercset, amelynek átmérője (acél modell), 25 mm (megerősített PPR), a gömbcsap mérete - 3,4 / hüvelyk.

Rendszer №2. Alsó oldalsáv.

 • hűtőközeg-ellátás - bármely irányba;
 • a rejtett felszerelés lehetősége - az autópálya zuhanyzóval / fürdővel történő elhelyezése;
 • a hűtőfolyadék szállításának megszakadása esetén Mayevsky daruk segítségével levegőre van szükség;
 • az alsó csatlakozás hatékonysága kisebb, mint az "átló" vagy "oldalsó" rendszer.

A rendszer végrehajtása a következő feltételek mellett lehetséges:

 1. Az alsó tápellátás elhelyezése a tekercs telepítési szintje alatt van.
 2. A hibák és az emelkedések hiánya egyenes pályán.
 3. Amikor a csöveket a falba rejtik, szigetelni kell őket.

Alternatív rendszerek

Az 1. számú hagyományos szerelvénynél az oldalsó betét nem szabványos csőszereléssel megengedett.

Az ábra alternatívákat mutat be:

 1. A bejáratnál és a kilépésnél függőleges szegmensek kerülnek hozzáadásra. A pincék elhelyezésének alapfeltételei változatlanok maradnak.
 2. A felső szárítás a vízellátás teteje felett van. A rendszerhez légtelenítőt kell használni az eszközön - az így keletkező víz hiányában a levegő felgyülemlik a rendszerben.

A 2. ábra szerinti alsó csatlakozás a következő módosításokat teszi lehetővé.

Az első esetben az összes kanyar a szárító alatt helyezkedik el, a második pedig a fűtött törülközőtartó fenekének felső része. Ez a kombináció korlátozza a hűtőközeg irányát - fentről lefelé. Ellenkező esetben a rendszer instabil.

Megakadályozható csatlakozási lehetőségek

A tipikus összekötő hibák a fűtőelem meghibásodását okozzák. Helytelen összeállítási rendszerek:

 1. Ha a készülékeket a felszálló aljzat szintje alá helyezi, a hűtőfolyadék mozgását leállítja. A víz leesik, lehűl, és nem tud felkelni a rendszer nyomása miatt.
 2. Oldalsó felerősítés felső hurokkal. A rendszer a csővezeték díszítésére szolgál a felfüggesztett mennyezet mögött. A hurok felgyülemlik a levegőt, idővel átfedve a hűtőfolyadékot a radiátorba. Ennek eredményeképpen - a tekercs hűtése.

Két nem működő összeköttetés egyszerre figyelhető meg, amikor az építők megpróbálják elrejteni az alsó autópályát a padlóra, és a felsőt - a mennyezet térben.

Hogyan szereljünk fel új fűtött törölközőtartót a régi csövekre

Gondoljunk végig lépésről lépésre, hogyan lehet egy fűtött törölközőt összekötni a fürdőszobában, hogy kicseréljék a régi kopott berendezést. A technológia meglehetősen egyszerű, és számos kötelező lépést tartalmaz.

A munkaterv kiválasztása

Az eszközök listája a csővezeték anyagának típusától függ. A műanyag erősítéssel történő szereléshez tartókra, gömbcsapokra, csövekre, építő késre, lézerre vagy vízszintre, valamint forrasztópákra van szükség műanyag termékekhez való munkához. Kiegészítő felszerelés: kalapács, csavarhúzó, állítható kulcs, vontató, vagy alternatív tömörítő.

Rendszerint a tekercset szabványként szállítjuk:

 • átmeneti sarkok;
 • szilikon és fluoroplasztikus tömítések;
 • teleszkópos konzolok;
 • zárócsomók.

Kényelmesen, ha a készlet tartalmaz: egy Mayevsky daru, egy reteszelő csavar és egy dekoratív sapka.

Egy elavult tekercs leszerelése

Mielőtt a fürdőszobai törölközőt felhelyezi, gondosan törölje a régi készüléket.

 1. A melegvíz ideiglenes leállításával kapcsolatban nyilatkozzon a HEC-ről.
 2. Az emelõ átfedése után folytathatja a tekercs azonnali leszerelését.
 3. Egy menetes csatlakozással egyszerűen csavarja le a szárítót egy kulcs segítségével, és húzza ki a csővezetékből. Jobb helyettesíteni a tartályt a rögzítési pont alatt, mivel a kontúr belsejében víz lehet.
 4. Általában a fűtött törölközőt hegesztik, vagy a menetes csatlakozás az évek során olyan mértékben csatlakozik, hogy a vágás nélkül lehetetlen. A szétszereléshez használhatja a darálót. A legfontosabb dolog - ne vigyük túlzásba, és ne távolítsuk el a csövek szükséges centiméterét a szálak vágásához.
 5. Távolítsa el a régi készüléket a tartóból.

Fontos! A központosított tápvezetékben levő kivágásnak nagyobbnak kell lennie, mint a behelyezett tekercs csövének távolsága az áthidalás biztosításához szükséges elemek teljes hosszával.

Bypass és a szelep szerelése

A bypass felszerelése nem szükséges, de rendkívül kedvező feltétel a fűtött törölközőtartó cseréjéhez. A tömítőgyűrűk és tömítések elemi cseréje a tekercscsatlakozó pontokon vízelvezetést igényel a rendszerben. Szóval, időt kell töltenie, és alkalmazni kell az alkalmazással a ház irodájában. Az áramkörben lévő jumper beiktatásával Ön a saját belátása szerint kikapcsolhatja a tekercs áramkört és elvégezheti a tervezett javításokat.

A bypass szerepet egy hagyományos polipropilén, réz vagy acél csővel játssza le. A telepítéshez három gömbcsap szükséges. A szelepek és szerelvények egyik eleme közvetlenül a kaparóra és két szelepre van felszerelve - a visszatérő és a hűtőfolyadék-ellátó csatlakozásokon.

A gömbcsap a jumperen lehetővé teszi, hogy beállíthassa a víz áramlási intenzitását a törölközősáv kontúrjára. Ez a döntés azonban meglehetősen ellentmondásos. Sok vízvezeték-szerelő ellen a szelepek beiktatását a bypassban.

 1. A csőhajlításokon vágja le a szálat.
 2. Csúsztassa a pólócsöveket.
 3. Szerelje fel a szelepet és a megkerülést.

Új szárítás felszerelése és csatlakoztatása

A fűtött törülközőtartó rögzítésének módja úgy van kiválasztva, hogy előnyben részesítse a konzolokat, nem pedig merev rögzítést a falon. Ez a megoldás védi a falat és a csövet a termikus torzítások által okozott stressztől.

Fontos! A tekercset szigorúan vízszintesen kell felszerelni. Torzítás esetén a fűtött törölközőtartály nyomás alatt leállhat

 1. A falon meg kell jelölni a szárítás helyét.
 2. Fúrja ki a lyukakat és szerelje be a dugókat.
 3. Rögzítse a tartókonzolokat a tekercsen és próbálja meg a falon.
 4. Ha a vízszintes pozíció és a javasolt fűtőtest behúzása megfigyelhető, akkor a készülék csavarokkal rögzíthető.
 5. Csatlakoztassa a vízvezetékcsapokat szerelvényekhez egy tömítő tárcsával.
 6. Ellenőrizze az összekötő elemek tömítettségét és fokozatosan nyissa ki a csapokat. Ellenőrizze, hogy a törülközőtartó csatlakozását a hűtőfolyadék kis nyomásával kell-e elvégezni.

Ha nincs szivárgás, átviheti a tekercset a szokásos működési módra - teljesen nyissa ki a gömbcsapokat.

Elektromos egység elhelyezése

Az elektromos szárítási modell telepítése némileg egyszerűbb, mint egy vízparaméter. A legfontosabb dolog - a biztonsági előírások betartása a készülék üzembe helyezése és üzemeltetése során.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan kell megfelelően fűtött törölközőt kialakítani a fürdőszobában, felsoroljuk az alapvető követelményeket annak telepítéséhez:

 1. Az elektromos és a "nedves" vízvezetékektől (fürdőkád / mosdó / zuhany) való távolság - 60 cm-től A legkisebb távolság a padlóig - 20 cm.
 2. Csatlakoztatás vízálló aljzattal, speciális nedvességtartalmával.
 3. Kötelező bekötési feltételek: három magos kábel, földelés, rejtett bekötés és az RCD használata.

A csatlakozás típusa függ a fűtés módosításától. Az olajegységeket szigorúan vízszintesen szerelik fel, és merev rögzítést igényelnek. A kábeltekercsek bármilyen irányba helyezhetők.

Ha a készülékek hatékonyságáról beszélünk, az olajszárítók jobban hőigényesek - sokáig felmelegszik, és a leállítás után is csak lehűlnek. Kábel, éppen ellenkezőleg, gyorsan felmelegíti a szobát és gyorsan lehűl.

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: videó

A fűtött törülközőtartók vizuális videó beszerelési útmutatója oldalsó csatlakozásokkal:

Mester osztály a tekercs "létra" beépítésével a hűtőfolyadék alacsonyabb áramlásával:

Hogyan rögzítsük a törülközőt

A törölközőtartó szerelvényének megválasztása

Amikor megjavít egy fürdőszobát, vagy egyszerűen cseréli le egy fűtött törölközőt a saját kezével, felmerül a kérdés: hogyan lehet rögzíteni a fűtött törülközőt? A modern szárítás, általában, két tartóval van kiegészítve. Ha megszerzése után a rögzítés hiányzik, vagy a rögzítőelemet megbízhatóbbá kell tenni, a rögzítőelemet külön kell megvásárolni.

A fűtött törülközőtartó rögzítési sémája.

A rögzítőelemek ¾, 1 és 1 ¼ inch (28, 32, 38 mm) lehetnek. A szárítócső átmérőjétől függően válassza ki a megfelelő törlőkendős tartót.

A vásárlás során ügyelni kell arra is, hogy milyen anyagból készüljön a kötőelem. Polírozható rozsdamentes acél, krómozott vagy zománcozott acél, krómozott sárgaréz, a tartó is lehet két fém - test anyaga - krómozott sárgaréz, gyűrű és a szár, krómozott acél. Az anyag, amelyből a szárítást maga készítette el, egy fűtött törülközőtartót rögzít.

Meg kell jegyezni, hogy az acéltermékek - a termék hazai, robusztusabb és megbízhatóbb.

Állítólag az állami szabványoknak megfelelően készültek, és jól illeszkednek a rendszerünkhöz.

A szárításhoz használt rögzítőelemek két típusból állnak:

 1. A konzol egyszerű.
 2. Teleszkópos konzol (egy darabból és elválasztható).

A teleszkópos rögzítők sokkal funkcionálisabbak (lehetővé teszi a falhoz való távolság beállítását), és esztétikailag vonzóbbak, mint a fűtött törülközőtartó egyszerű tartója. De 2-3-szor drágább.

Jobb, ha választani a kötőelemeket a szakosodott építőüzletekben, előnyben részesítve a jól ismert gyártók termékeit.

Törölközősín szerelési technológia

A törölközőszelep szelepcsatlakozási rajza.

 1. Ha a szerelvények már be vannak szerelve, csavarozzák a szárítót, állítsák be magasságát és húzzák meg kézzel az anyákat. Ugyanakkor győződjön meg róla, hogy a szál tiszták.
 2. Jelölje meg azokat a helyeket, ahol lyukakat kell fúrni a tüskék köré.
 3. Vegye le a fűtött törülközőt. Középső lyukasztóval vagy öncsapos csavarral a csapágyfalat kihúzzák, egyszerre 3 mm-rel visszahúzódnak a szerelvények irányába, mert ha a csavaranyákat meghúzzák, a gumitömítések megszorulnak, és a szárítás eltolódik.
 4. Egy fúró vagy egy perforátor segítségével (ez utóbbi előnyösebb - könnyebb a falon lyukat készíteni), a szükséges átmérőjű fúróval lyukakat fúrnak. A burkolólapot fúrni kell, miután a lyukasztás harci módban van.
 5. Helyezzen be dugókat a kész lyukakba, és végezze el őket egy kalapáccsal. Annak érdekében, hogy a falhoz szorosan rögzüljenek, kinyúló farok késsel vágódnak le.
 6. Tegye vissza a szárítást, egyenletesen megcsavarja a felső és az alsó anyát, győződjön meg róla, hogy ellenőrizze a tömítő gumigyűrűk jelenlétét. Csavarja először az anyákat a kezével, majd egy kulccsal, és rongyot helyez rájuk (a karcolások elkerülése érdekében). Állítsa be fokozatosan, hogy elkerülje a ferdeséget.
 7. Kapcsolja be a vizet és ellenőrizze a szivárgást (kézzel vagy WC-papírral).
 8. A dugóval helyezze be a körmöket, de ne kalapáljon, és csavarhúzóval csavarja be őket.

Készen áll, a rögzített törülközőtartó rögzítései megbízhatóan megtartják a terméket, fenntartva a szükséges terhelést.

Eszközök és anyagok:

 1. Valójában maguk a kötőelemek - 2 vagy 4 db.
 2. Lyukasztás vagy fúrás fúróval.
 3. Kerner.
 4. Hammer.
 5. Marker.
 6. Dowel-nails (a szükséges szám).
 7. Csavarhúzó (csavarhúzó).
 8. Kulcs (krokodil).
 9. Rag.
 10. Toalettpapír.

Megjegyzés: a törölközőtartóból leválasztható rögzítőelemek a száradás telepítéséhez csavarozhatók, mint kényelmesebbek.

A modern és kiváló minőségű szárítás a fűtött törülközőtartó egyik legfontosabb funkciója, ezért annak megválasztását, valamint azt, hogy melyik rögzítőt választani kell, komolyan kell venni.

A törülközőtartó falához rögzítése: 2 típusú eszköz és 2 szerelési lehetőség

A törölközőszárító telepítésének módja a készülék típusától és az adott helyiség csatlakozási funkcióitól függ.

Valószínűleg nem érdemes megvitatni a fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó szükségességét - ez a készülék minden bizonnyal hasznos, és egy kis helyet foglal el. Általában a fürdőszobában már van ilyen eszköz, de előbb-utóbb kicserélésre van szükség - és itt képesek vagyunk egy sokkal jobb eszköz beszerelésére.

Mi a fűtött törülközőtartó, és hogyan rögzítik őket helyesen - meg fogjuk tudni.

Fűtött törülközőtartó választása

2. típusú vízmelegített törülközőtartó

A törülközők és a nedves ruhaneműek tipikus fürdőszobái általában a forróvízcsövek csapját vagy a fűtési rendszerből táplált külön áramkört használják (ritkábban). Ezen kompromisszumos megoldások helyett egy speciális csöves tekercs is használható, de mindenképpen az eszköz működési elve változatlan marad. A készülékben keringetett hőhordozó hőmérsékletet ad a falához, és ezek biztosítják a hatékony törölközőszárítást.

A forró vízvezeték a mosógép tipikus változata a fürdőszobában.

A legfontosabb különbség a modellek között a konfigurációban, valamint a szárító csövek anyagában:

A Pluses termékek olcsóak, ezért nagy mennyiségben és széles körben készülnek. Ezenkívül az acélcsövek jól tolerálhatók mechanikai terhelésekkel.

Hátrányok - az acél, amely akár védőanyagokkal borított nedves környezetben is, hajlamos lesz korrózióra. Ezenkívül a söpredék keletkezik, amikor érintkezésbe kerül a kemény csapvízzel a fűtött törülközőtartón belül. A falakon lévő sófelhalmozás nem csak növeli a hidraulikus ellenállást, hanem csökkenti a hőátadást is.

A rozsdamentes acél helyett törölközőmelegítők hagyományos korrózióálló acélból készülhetnek. Az ilyen típusú termékek előnyei és hátrányai hasonlóak a táblázat előző oszlopában leírtakhoz.

Ami a bevonatot illeti, lehet fém (leggyakrabban króm vagy nikkel-króm) vagy zománc. Az első erősebb, de kevésbé ellenáll a korróziónak. A zománc, éppen ellenkezőleg, gyakorlatilag nem kémiai támadásnak van kitéve, de a fújások hatással lehetnek a talajról.

A réz vagy rézből készült víz törölközőmelegítő megoldása megoldhatja a fő problémát - a korrózió. Ezek az anyagok nem rozsdásodnak meg, és a réz felületén a patina egyfajta szigetelőként működik, ami megakadályozza az oxidációt.

További plusz a fémek vonzó megjelenése.

hátránya:

 • elektrokémiai korrózió a rézcsövek rozsdamentes acél vagy más fémcsövek csatlakozásánál;
 • a fűtött törülközőtartó belső felületének sérülése csiszolószemcsék formájában felfüggesztve, serkentve a sók felhalmozódását;
 • magas (3 ezer rubel és több) ár.

Ezenkívül egy ilyen törülközőszárító telepítése meglehetősen nehéz feladat. A bonyolultság függ a készülék kialakításától, a kapcsolat módjától és számos egyéb paramétertől. Ezért csak alapos előkészítés után érdemes megkezdeni a munkát!

A tervezési változat eltér a csak megjelenésű tipikus tekercsektől

Mínusz vizes eszközök - a csatlakozási ponton esetleges szivárgás

Típus 1. Elektromos modellek

A kis méretű fürdőszobában, valamint abban a helyiségben, ahol a fűtött törülközőtartó vezetéke elvileg elveszett, elektromos berendezést helyezhet el. Az ilyen törölközőmelegítők előnyeit mérlegelnék a kompakt méret, a megfelelő hatékonyság és a különféle formák szempontjából. A hátrány, valójában, egy - nagy energiaintenzitású.

A tipikus elektromos modell így néz ki.

Elektromos kialakítás:

 1. Ház. Maga a fűtött törülközőtartó egy "létra", "kígyó" vagy más, többcirkulációs készülék, amely acélból vagy könnyű ötvözetből készült, korrózióvédő bevonattal.

A test bármilyen alakú lehet. A forgatható modellek nagyon kényelmesek - mint ezt a fotót

 1. Melegítő. A házon belül van egy fűtőelem, leggyakrabban csőszerű. A fűtőteljesítmény 300-400 és 1500 W közé esik.

A legerősebb fűtőtesteket nagy fürdőszobákban, valamint szállodák és fürdők fürdőszobáiban használják. Egy tipikus lakás esetén elegendő 400 watt.

A termosztát használatával kiválaszthatja a fűtési fokot, amely energiát takarít meg

 1. Management. Az elektromos törölközőmelegítők rendszerint áramszabályozóval vannak felszerelve. Ezzel kiválaszthatja a munkaterületek fűtési hőmérsékletét. Szükséges a törölköző gyorsan száradni - maximálisan bekapcsolva, és ha nem kell rohannia -, akkor egy kis hőt és energiát takarít meg.

Rejtett kapcsolat a hálózathoz

 1. Áramforrás Két lehetőség van: állandó kapcsolódás a hálózathoz (rejtett vagy nyitott) vagy kapcsolat a kimenettel. A második lehetőség előnyösebb, de elengedhetetlen, hogy a kifolyó vízálló legyen. A fürdőszoba körülményei között az eső vízbe való esésének valószínűsége közel 100%, ezért előbb gondoskodni kell.

Csak vízálló aljzatokat használunk a csatlakozáshoz.

Az eredmény egy meglehetősen hatékony eszköz, amely egyszerre kerül telepítésre, minimális munkaerő-költségekkel. Ezért van, ha a fürdőszobában van egy kivezető nyílás, akkor az elektromos törölközőmelegítő előnye teljesen indokolt lenne.

Szerelési technológia

Opció 1. A vízrendszer felszerelése és csatlakoztatása

A vízmodell hozzávetőleges bekötési rajza

Lássuk tehát, hogyan lehet egy törülközőszárítót a saját kezével felszerelni. Kezdjük egy összetettebb lehetőséggel - egy víz eszközzel.

A munkához szükségünk lesz:

A beépített tömítésekkel ellátott sarkokat általában fel lehet szerelni.

 1. Fűtött törülközőtartó maga.
 2. Szög vagy egyenes szerelvények.

Univerzális lehetőség az ilyen termékek - "amerikai" csatlakozásra. Ezek megbízhatóak és könnyen kezelhetők.

Amerikai - kényelmes felszerelés egy kupak anyával, amely lehetővé teszi, hogy szorosan csatlakozzon a csövekhez

 1. Golyóscsapok.
 2. Vízcső az ízületek tömítésére.
 3. Rögzítőelemek a falra erősítéshez.

A tömítéshez kívánatos az egészségügyi csévélés alkalmazása.

Szerszámkészlet:

Lehet, hogy le kell vágni a régi csövet - ehhez fémdarabra van szükség

 1. A bolgár fémlemezzel (egy régi cső szétszerelésére).
 2. Perforator vagy fúró csempével / beton fúrókkal.
 3. Állítható csavarkulcs.
 4. A legfontosabb az, hogy szigorítsák az "amerikai".

Az "amerikai" felszerelése megszorítsa ezt a kulcsot

 1. Csavarhúzóval.
 2. Mérőeszközök.

A különböző modellek telepítési lehetőségei

Szerelt rendszer a következőképpen:

A fűtött törölközőtartó összekötéséhez készítsen csapot a forró víz felszállójáról. Ez lehet egy meglévő cső vagy egy újonnan épített cső.

Az első esetben le kell vágnunk a régi fűtött törülközőt, be kell illeszteni a csövek végeit, és meg kell vágnunk a szálakat.

A második esetben a csöveket helyezzük el, amennyire szükségünk van. Beleértve a távközlés alá helyezését is lehetővé kell tenni, ha a fal síkjában egy szögbe illesztés következik.

Javasoljuk a gömbcsapokat a fűtött törülközőtartó csatlakozása alatt elhelyezni. Telepítésük lehetővé teszi, hogy az áramkör ezen részét szakítsa meg a hálózatról cseréhez vagy javításhoz.

Szintén kívánatos a "bypass" rendszerbe építeni - egy jumpert a fűtött törölközőtábla bemenete és kimenete között. Az áthidaló szerepe lehet a cső egy része, amelyből az eszköz csatlakoztatására szolgáló ága csöveket átirányítják.

A fűtött törölközőtartón rögzíthető rögzítőelem a falon való rögzítéshez. Általában az ilyen rögzítőelemeket egyszerűen a csőre helyezzük, és a helyes csavarhúzóval meghúzzuk.

Az egészségügyi betét és a paszta tömítés használatával "amerikai" szerelvényeket szerelünk a tekercs cső alakú részének kimeneteire. A szorító anyák szorosan húzódnak, de nem túl sok -, hogy ne deformálják a terméket, és ne zavarják meg a szálat.

Az amerikai nõk belsõ részeit egy különleges kulcs meghúzta. Ez lehetővé teszi a csatlakozás lehető legteljesebb lezárását.

A terminálokhoz egy törülközőt melegítünk, csavartuk a szálakat, és megjelöltük a rögzítő lemezeket.

A markolathoz való rögzítéshez használt hornyokon keresztül fúrással jelöljük a falakat.

Fúrjon lyukakat a kötőelemekhez. Először egy különleges fúróval átmegyünk a csempefelületen, így egy konkrét fúróval süllyedünk a falba.

Mi a kalapács a műanyag dübelek a lyukak. Általában van valamilyen rögzítő a tekerccsel, de jobb, ha eldobja, és használja a tüskéket a gyors telepítéshez 6x40 mm.

Visszahelyezzük a terméket a helyére és rögzítjük a falra. Ehhez rögzítõ csavarokkal rögzítjük a tartólemezeket, behelyezzük azokat a dugós csatlakozóba és csavarhúzóval meghúzzuk.

Ezután forgassa el a rögzítő csavarokat a rögzítőkön, és válassza ki a hosszukat úgy, hogy a készülék szigorúan párhuzamos a falra.

A fűtött törülközőtartó forró vízzel ellátott kapcsokra történő rögzítésének helyén lévő anyákat egy állítható csavarkulccsal húzzák meg. Itt is fontos, hogy ne húzza a kapcsolatot.

Nyissa ki a bemeneti és kimeneti szelepeket, és ellenőrizze a rendszer működését. Munkánk sikerének kritériumai csak kettő:

 • A csatlakozások nem szivárognak.
 • A tekercs felületét felmelegítik.

Természetesen ez nem az egyetlen módja. Nagyon népszerű a fűtött törülközőtartó szerelése a sarokelemekhez alsó csatlakozással, vagy nyílt áthidalás révén. Mindenesetre meg kell választanod a telepítési sémát az eszköz feltételei és modellje alapján.

Alsó csatlakozási példa sarokelemekkel

Opció 2. Elektromos eszköz beszerelése

Az elektromos modellek egyik előnye egyszerű telepítés. A telepítéshez szükségünk van:

Standard láb a szárítóhoz. A falon rögzíthető műanyag tüskékkel

 1. Lyukasztás vagy fúrás a megfelelő fúróval.
 2. Szint.
 3. Phillips csavarhúzó.
 4. Szerszámok elektromos vezetékek csatlakoztatásához (aljzat nélküli telepítéshez).

Az elektromos eszköz beszerelésére vonatkozó utasítások:

A fűtött törölközőtartót kicsomagolják, egy dobozból és egy zsinórból kinyitva a csatlakozáshoz.

Szükség esetén vigye az elektromos kábelt a rögzítőszalagok lyukaiba.

A készülék hátoldalán szereljük fel a szerelőlapokat vagy a lábakat. Rögzítse őket rögzítő csavarokkal, szorítsa meg a részeket egy keresztfejű csavarhúzóval.

A terméket a falra helyezzük, szintre helyezzük, és a jelölőelemet a rögzítő lyukak fúrásához alkalmazzuk.

Jelölje fel a maszkoló szalagot, amely megakadályozza a fúrás során a károsodást.

Jelöléssel lyukakat fúrunk, amelyek átmérője és mélysége megfelel az alkalmazott rögzítőelemnek.

Helyezzen műanyag tüskéket a lyukakba. A falhoz ütköztük őket.

A készüléket a falhoz rögzítjük, illeszkedjük és rögzítjük a csavarok csavarjainak behúzásával.

Csatlakoztassa a tápkábelt, húzza a kábelt a megfelelő helyre.

Rejtett csatlakozással a vezetékeket a fűtött törülközőtartóból a falból kijövő vezetékekhez csatlakoztatjuk. Óvatosan elkülönítse az érintkezési helyet és elrejti a vezetékeket a bőr alá vagy a készülék dekoratív sávjába.

Díszítő lemezeket helyezünk a rögzítőszalagokra, és rögzítjük őket csavarokkal vagy csavarokkal.

Telepítés után feszültséget alkalmazunk és ellenőrizzük a szárító elemek fűtési fokát. A termosztát működését is vezéreljük, kiválasztva az optimális üzemmódot.

Valami ilyesmi egy beépített villamos modell termosztáttal és rejtett bekötéssel.

A vízmodellhez hasonlóan lehetnek lehetőségek is. De a kísérleti terület korlátozott, valójában két ponttal:

 1. Rögzítési forma (lábak vagy lemezek).
 2. Csatlakozási típus (elrejtve vagy a foglalaton keresztül).

Általában azonban a "falra fúrt", a tápvezetékekhez csatlakoztatott "rendszer változatlan marad.

következtetés

A törülközőtartóhoz való rögzítés típusának kiválasztásakor figyelembe kell vennie tervezési és telepítési helyét, valamint a kommunikációhoz való csatlakozási módot. Itt nincs különösebb nehézség, de a fenti utasítások és a vizuális videó ebben a cikkben nagyon hasznos lehet a kezdőknek. Ezenkívül a megjegyzésekben válaszolhat a kérdésére.

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

A fűtött törölközőtartó két funkcióval rendelkezik: nedves dolgok (és nem csak törülközők) szárítására szolgáló helyiségként szolgál, és ezenkívül felmelegíti a szobát. Az eszközök régebbi modellek, ha telepítették őket, sok szempontból nem elégítik ki a modern felhasználókat, egyre inkább újakká válnak. Az új konstrukció során a fűtött törülközőtartó jelenléte előfeltétele a fürdőszoba kialakításának.

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

Jelenleg különböző típusú eszközöket vásárolhat, amelyek sok szempontból különböznek. Annak érdekében, hogy a választás tudatos legyen, és figyelembe vegye a fürdőszobák, a fűtési rendszerek és a vízellátás maximális számát, ismernie kell azok jellemzőit és rövid jellemzőit.

Fűtött törülközőtartó a fürdőszobában

Fűtött törülközőtartó egy szokatlan formában

Kívánt esetben a törülközőt fém vagy műanyag csövektől függetlenül lehet készíteni. A fém gyártásához szakszerű felszerelésre és kiegészítőkre van szükség. A műanyagokra nincs sok erőfeszítés, de sok szempontból nem felelnek meg a követelményeknek. Következtetés - nem szükséges a boltokban megfizethető áron és kiváló minőségi mutatókkal megvásárolni.

Fűtött törölközőtartó polipropilénből

Kapcsolási rajz követelmények

A telepítés során meg kell felelni a 2-04-01-85 SNiP rendelkezéseinek. Nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a fűtött törülközőtartók beépítéséhez a fürdőszobában. Ez különösen igaz a közös fűtési rendszerű és a függőleges felszálló épületekre. A fűtött törülközőtartó nem megfelelő beszerelése a szomszédos lakásokban rossz teljesítményt vagy megszakítást eredményezhet a fűtési rendszerben vagy a melegvízellátásban, és erről válaszolnia kell. Ha egy régi készüléket egy új eszközzel cserél, és ezzel egyidejűleg semmi sem változtat, akkor az ilyen munkát félelem nélkül végezheti el. Ha az eszközt a semmiből telepíti, akkor engedélyt kell kérnie a lakástulajdonosoktól vagy a szolgáltatási szervezetektől.

SNiP 2-04-01-85. Belső vízellátás és épületek csatornázása

A nem kielégítő intézkedések a melegvíz-ellátottság jellemzőinek figyelembe vétele nélkül az egész rendszer hidraulikai egyensúlyának megsértését okozhatják otthon. Az alábbiakban tipikus hibákra mutatunk példát. És végül - ne feledje, hogy a törölköző melegítők csak akkor működnek, ha van hűtőfolyadék. Ha csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, akkor a fűtési szezon alatt stb. Működik. Ha a melegvízellátó rendszert használja, akkor csak akkor, ha a melegvíz csap a konyhában vagy a fürdőszobában nyílik meg. A törölköző szárítása akkor szükséges, ha a csap folyamatosan nyitva van, ami nagyon drága és gazdaságtalan.

Melyek a fűtött törülközőtartók kapcsolási rajzai?

A fűtött törülközőtartó kapcsolási rajza

Az eszköz a függőleges felszálló melegvíz folytatása is.

A rendszer nem növeli a hidraulikus ellenállást, a fűtés a tervezési módokban működik. A hátrány a javítási munka bonyolultsága, a javítás során ki kell kapcsolni a fűtést. A szerelés során gondoskodni kell arról, hogy a cső keresztmetszetének szűkítése ne történjen a szerelvényekben, átmenő átmérőjük nem lehet kisebb, mint az emelő átmérője.

Fűtött törölközőtartó - a GVS.png felépítmény része

Az átmérő szűkületének helye

Szigorúan tilos az elzárószelepek ilyen fűtött törölközősín előtt történő felszerelése - az egész függőleges emelő leáll. Az elzárószelepek felszerelése csak akkor megengedett, ha az átmérő ugyanolyan átmérőjű.

A szelepek ebben az áramkörben tilosak

Ne szerelje a szelepet a bypassra

A bypass szakasz szűkítése két okból lehetetlen. Először is, ez rontja a fűtési rendszert. Másodszor, nem lesz jótékony hatása. A fűtött törülközőtartókban a hőfogyasztás olyan kicsi, hogy elegendő a rendelkezésre álló keringés. Természetesen tilos egy elzárószelep felszerelése a bypasson.

A fűtött törülközőtartó csatlakozása a GVS-ben. rendszer

A törülköző elrendezése egy független fűtési rendszerben

A hűtőfolyadék diagonális vagy függőleges soros kapcsolata a függőleges felszállóba.

A vizet a felszállóhely különböző helyszínein adagolják és kisütik. A legegyszerűbb séma, a készülék bejáratánál és kijáratánál, elzáró szelepeket telepíthet. Segítségükkel szükség esetén a fűtött törülközőtartó fűtési hőmérséklete szabályozható.

Oldalsó vagy átlós csatlakozás

Csatlakozási lehetőségek csövek eltérő elrendezésével

A csatlakoztatás során meg kell győződni arról, hogy a készülék összes vezetéke a bekötési pont alatt van, különben a levegő felhalmozódhat benne. Ha valamilyen oknál fogva nem lehetséges ezt a feltételt teljesíteni, akkor a legmagasabb helyen telepítenie kell a légtelenítés eszközét (Mayevszkij daru). Kívánatos szigetelni a béléscsöveket, a felszálló maximális távolsága nem haladhatja meg a 4,5 métert.

Hogyan kell felhelyezni egy törülközőt?

Csatlakozás bypass eltolással.

A módszert akkor használják, ha eszközöket csatlakoztatnak a régi fűtési rendszerhez. A munka egyszerűsítése és a felszálló szerkezet megváltoztatása nélkül hozzá van kötve, majd egy fűtött törölközőt csatlakoztat. A fűtés javítása érdekében javasolt a csővezetékek átjáró névleges átmérőjének növelése.

Bent csövek offset bypass kapcsolattal

A fűtött törülközőtartó laterális univerzális csatlakoztatása

Alsó csatlakozás.

A hűtőközeg bemenete és kimenete ugyanazon a szinten található. Előnyök - a megjelenés némileg javult, a munka egyszerűsödött. Hátrányok - a légiforgalmi dugók valószínűsége. Gyakran használják, de a működés során figyelmet igényel. A szűkített áthidalás javítja a hűtőfolyadék cirkulációját a fűtött törülközőtartón, de hátrányosan befolyásolhatja a fűtési rendszer működését. Használja óvatosan.

Példa a törülközőtartó alsó csatlakozására

Az alsó csatlakozási törölköző opciók

A fűtött törölközőtáblák csatlakozási sémáinak változatai "létra"

Gyakorlati tanácsok. Ha egy fűtött törölközőt csatlakoztat egy meglévő rendszerhez, akkor nem ajánljuk a központi melegvízcsövek átmérőjének csökkentését vagy növelését. Ezeket a rendelkezéseket a tervezési szakaszban kell előirányozni.

Mit nem szabad csinálni az eszköz csatlakoztatása közben?

 1. A tetején a szemceruza, hogy egy nagy "púp" Így néhány mester azért jön, hogy eltakarja a csövet a fürdőszoba csuklós vagy feszített mennyezetje alatt. A kis légbuborékok folyamatosan keringenek a vízben, idővel elkerülhetetlenül felhalmozódnak ebbe a hurokba. Mayevszkij daru nem ajánlott a mennyezet alá helyezni.
 2. Az emelõ alsó kimenetének behúzási pontja a fûtött törülközőtartó alján található. Ebben az esetben a víz mozgása a meleg és a hideg víz közötti nyomáskülönbség miatt gátolva van. A fűtött törölközőtartályban lehűlt víz leesik, és ahelyett, hogy belecsúszana a csőcsonkba, kénytelen emelkedni. Leginkább egy ilyen fűtött törülközőtartó nagyon hatékonyan működik, a legrosszabb esetben egyáltalán nem működik. Két hurok jelenléte egy eszközön egyszerre leggyakrabban a fűtött törülközőtartó teljes meghibásodásának oka lehet.

Olyan áramkörök, amelyek nem működnek

Következtetés - ne rohanj a döntéshez. Törölközőmelegítő beszerzése előtt ismerkedjen meg a meglévő mérnöki rendszerrel, vegye le a méretet, fontolja meg a lehetséges telepítési helyeket. Ne felejtsd el a tanácsunkat, válasszunk olyan opciókat, amelyek nem zavarják meg a meglévő fűtési rendszer működését, és hatékonyan működnek együtt. És végül, de nem utolsó sorban figyeljen a tervezési jellemzőkre. Ha természetesen a fűtött törülközőt használják, és nem csodálják.

Ne tegyen hibát a törülköző telepítésekor.

Lépésről lépésre telepítési utasítások

Lépés 1. Lezárja a vízellátást és telepítsen két csapot a felemelőre. Az egyik a bejáratnál, a második a kijáratnál a víz a törülközőtartón. Ugyanakkor ne feledje, hogy a csapoknak a béléscsövek szintjén kell lenniük, ne tegye a térdet. Már említettük ezt a tipikus hibát. A daruk nem változtathatják meg kisebb mértékben az emelő átmérőjét, a távolságuk megegyezik vagy nagyobb, mint a készülék mérete.

Gyakorlati tanácsok. A felemelőhöz csatlakozó csővezetékeken lévő daruk csak abban az esetben ajánlott felszerelni őket, ha az ellátóhálók dekoratív elemekkel való bezárása után hozzájutnak hozzájuk.

A felszedők általában a gipszkarton lemezekkel vannak lezárva, speciális revíziós ajtókat kell készíteniük. A munkák meglehetősen összetettek. Ha nem tud hozzáférést biztosítani a felszálló csapokhoz, akkor engedélyezni kell, hogy ne telepítse őket, hanem közvetlenül a szalagfülkéhez csatlakoztassa őket a törölköző melegebb helyén. Annyira könnyebb és kényelmesebb, ha vészhelyzet esetén gyorsan lezárja a szelepet. Manapság apró csíkok vannak a kivitelezésben, gyönyörű formatervezéssel, olyan opciók közül választhat, amelyek nem befolyásolják hátrányosan a megjelenést. Ezenkívül a szelepek a fűtött törölközősín függőleges csövei mögött helyezkednek el, és szinte teljesen le vannak tiltva.

2. lépés: A csővezetékek jelölései, a munka hatékony működése, ne sajnáljunk néhány további percet, akkor sokkal többet kell kijavítania a hibákat.

Hogyan történik a jelölés?

 1. A falon húzzon horizontális vonalak szintjén elhelyezése daruk, ezeken a jövőben kell telepíteni csővezetékek. Rajzoljon vonalakat a szint alatt, legyen szigorúan vízszintes. A fűtött törölközőtartó funkciója a jelölés minőségétől függ.
 2. Jelölje meg a készülék helyzetét és húzza a falra két függőleges vonalat a méretei szerint. Ebben a szakaszban még mindig megváltoztathatja a törülközőtartó helyzetét, válassza ki a legkényelmesebb helyet. De ne felejtsük el, hogy nem ajánlott a vízellátó és kisülő csővezetékek vízszintes helyzetének megváltoztatása. Ha erre szükség van, akkor legalább ne engedjétek meg térdét, hagyja, hogy a magasság különbsége egyenletes legyen, ez lehetővé teszi a légbuborékok eltávolítását. Szélsőséges esetekben fontolja meg a Mayevsky daru légtelenítéséhez. De a szakemberek nem javasolják számos további megerősítés telepítését, annál nagyobb, annál nagyobb az a valószínűsége, hogy egy elem meghibásodik vagy szivárog. A törülközőtartó kontúrjának méretei a csomagoláson jelennek meg.

Az egyik két csap, amelyhez a fűtött törölközőt csatlakoztatják

A jelölést a lézervonal vonalán húzzák. Adja meg a csomagoláson lévő törülközőtartó méretét

Lépés 3. Csatlakoztassa az építőelemeket a készülék körvonalához. Műanyag dübelekkel vannak rögzítve. A sarok segítségével állítsa be a bilincsek magasságát, ez lesz a fűtött törülközőtartó távolsága a falról. Az ajánlott távolságokat a gyártó utasításai tartalmazzák, és a csövek átmérőjétől függenek. A bilincsek száma legalább négy, ha aggodalom merül fel a belső válaszfalak erejével kapcsolatban, akkor helyezzen több kötőelemet. A kapcsokat egy fűtött törülközőtartóval kell ellátni.

A kapcsokat jelöléssel rögzítik

4. lépés: Rögzítse a fűtött törölközőt a bilincseken, ellenőrizze a helyzetét. Ha eltérés van a vízszintestől, akkor javítsa ki a helyzetet, a bilincsek lehetővé teszik, hogy problémamentesen tegye meg. Figyeljük meg, hogy a bemeneti és kimeneti központok egybeesnek-e a rajzolt mintával.

Ellenőrizze a fűtött törülközőtartó helyzetét

Fontos. Amikor feltölti a törülközőt, tekintse meg a falak állapotát.

Ha a jövőben azt tervezi, hogy befejezi őket, akkor növelje a durva fal és a készülék közötti távolságot a vastagság vastagságára. A vakolat és a festés további növelése minimális, a gipszkarton lemezek maximális befejezéséhez.

5. lépés Ha a kábelezés el van rejtve, húzza meg a falat a húzott vonalak mentén. Ugyanakkor készítse el a csővezetékek hornyait.

Például a csövek csavarása

6. lépés Helyezze be a műanyag csöveket az előkészített helyekbe, csatlakoztassa az egyik végét a felszedő csapokhoz és a második a fűtött törülközőtartó kimenetéhez. Használjon FUM szalagot az ízületek tömítésére, minden tekintetben kiváló teljesítményt nyújt. Ezenkívül, a hagyományos tömítéshez képest a FUM szalagot nem kell sokat szorítani. És minden modern szerelvény törékeny ötvözetből készül, és nagyon negatívan reagál a nagy erőfeszítésekre.

7. lépés: Helyezze el a mélyedéseket a csővezetékek beépítési aljzatai alatt. A falhoz rögzítik, a rögzítő elemek mélyen a falba kell kerülniük. Csatlakoztassa őket a felületre, és legyőzze a kontúrot, növelje annak méretét néhány centiméterrel. Perforátor segítségével tisztán hornyokat készítsen. Ne rohanjon, próbálkozzon többször az aljzaton, és így szabályozza a beépítési mélységet.

Fontos. Ne felejtsük el figyelembe venni a befejező falak vastagságát.

A lyuk mélységének olyannak kell lennie, hogy miután a falak a fürdőszobában készültek, a felület csak az aljzat menetes részének vége.

Ha a lyuk mélyebbre fordult, akkor a helyzetet a következőképpen kell kijavítani:

 • Fúrjon lyukakat a tüskékhez;
 • telepítse a kimeneti szintet, rögzítse a tüskéket, győződjön meg róla, hogy ugyanabban a vonalban és a megfelelő távolságban vannak;
 • téglák vagy fából készült ékek darabjait a fal és az aljzatok közötti résbe;
 • tegyen egy törülközőt a falra, és ellenőrizze ismét a helyiségek helyét;
 • Dobja el a telepítési megoldást.

Ne felejtse el az aljzatokat az aljzatok felszerelése után azonnal lezárni.

Lépés 8. Zárja be a homokozott hornyokat gipszal vagy egyéb habarcscsövekkel. Az anyagválasztás függ a falon lévő falak befejezésének módjától.

Miután a habarcs keményedik, kezdjük el a falat kerámia burkolattal átfedni. Minden készen áll - elkezdheti lógni a törülközőt.

Lógó törölközőmelegítő

Lépés 1. Vegye le a dugókat az aljzatból, tisztítsa meg a szennyeződéseket.

A sapkák elfordítják a kulcsot

2. lépés: Ellenőrizze az összes fűtött törülközőt, és húzza meg a hatlapú kulcsot.

Gyakorlati tanácsok. Annak a ténynek köszönhetően, hogy néha szükség van a tengelykapcsoló helyzetének erőkifejtéssel történő beállítására, a gumitömítések nem mindig ellenállnak. Javasoljuk, hogy cserélje ki műanyag vagy paronitikus anyagokkal, így a tömítések nagy erőfeszítéssel rögzíthetők, ami megkönnyíti a végálláskapcsolók helyzetének beállítását és kiküszöböli a szivárgások megjelenését.

3. lépés: Csavarja be a dekorációs reflektorokat az átmeneteken, csavarja le a tömítést a meneten, szorosan nyomja rá, majd csavarja rá a szálat. Győződjön meg arról, hogy a szalag nem csúszik és csúszik le. Ha ilyen jelenséget talál, csavarja le az adaptert és ismételje meg az összes műveletet az elejétől. Szerelje fel az adaptereket függőleges helyzetben. Óvatosan győződjön meg róla, hogy a felső csapok a falhoz hasonló távolságra vannak.

4. lépés Telepítse a tömítéseket az adapterek belsejébe, csatlakoztassa a fűtött törölközőtartót és tegye rá az anyákat. Ha a készülék designja saját tartozékokkal rendelkezik, akkor egy hegyes ceruzával jelölje meg a dugók telepítési pontjait. Ha az építmény fel van erősítve az építőipari rögzítõkre, akkor a fentiekben ismertetjük a telepítésük módját. Pontosan jelölje meg a tüskék helyzetét. Az adapterek excentrikákkal rendelkeznek a helyzet beállításához, de javíthatják a néhány milliméteres hibát. Készítsen egy eszközt.

Lépés 5. Csavarja le az alsó anyákat és vegye le a fűtött törülközőt. Fúrjon lyukakat a falon a dugókhoz. Nagyon óvatosan dolgozzon, ne engedje meg a repedések megjelenését a kerámia burkolatokon. Ne feledje, hogy a perforáció csak akkor kapcsolható be, ha a csempe teljesen átment. A dugók hosszának hosszának néhány centiméterrel nagyobbnak kell lennie, mint a műanyag részek mérete, ami nagyban megkönnyíti a belépést.

Markup marker. A mester megjegyzi a fúrás helyét

A késeket a késsel késtárcsázó dübörgő részekkel le kell csavarni

6. lépés: Helyezze vissza a törülközőtartót a falra, és szerezzen dióféléket. Rögzítse a helyzetét dugóval. Nem szükséges kalapálni a tüskékben, amíg meg nem áll, amíg mindegyik be van helyezve. Ennek a technológiának köszönhetően a lyukak jelölésénél és furatoknál kissé kijavíthatók a hibák. Hagyja, hogy a rögzítőelem fém része kissé szögben legyen, de nem ijesztő. A legfontosabb az, hogy a megszorítás után mindannyian a helyükre kerülnek.

Csavarja be a csavarokat a megállóban

Gyakorlati tanácsok. A megállóknak két vagy három lyuk van a tüskékhez, de nincs szükség annyi kötőelem beszerelésére. Csak azokon a lyukakon rögzítsék azokat, amelyek könnyen elérhetők. A fűtött törölközőtartón nincs nagy terhelés, az egyik tű biztonságos módon ellenáll.

Csak éles fúrókkal és jól használható szerszámokkal dolgozzon. A padló szennyeződésének csökkentése érdekében lyukat fúrjon, tegyen egy darab papírt az aljára. Van még egy hatékony módszer a padló szennyeződésének megelőzésére - fúrás közben tartsa a tömlőt a mellékelt porszívóból a fúró közelében. De az ilyen munkát egy asszisztenssel kell elvégezni.

Lépés 7. Teljesen húzza meg a törülközőtartó alsó csavarjait. Kapcsolja be a vizet, és ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét és a fűtési hatékonyságot.

A légiforadást veszélyeztető kockázatok minimalizálása érdekében az első bekapcsolást a következő sorrendben kell végrehajtani:

 • a kifolyócsapot le kell zárni, nyissa ki a fűtött törülközőtartó vízcsatlakozójának csapját;
 • tegyünk egy tálat a padlóra a cső alatt a kifolyónyíláson és lazítsuk kissé a rögzítőanyát;
 • várjon addig, amíg a levegő kifolyik a rendszerből és szorosan húzza meg az anyát;
 • nyissa ki a csapot a kimeneten és ellenőrizze a menetes csatlakozások tömítettségét.

A törölköző felmelegszik. Ha időnként nem csökken a hőmérséklete - minden rendben van, forró víz cirkulál. Ha a hő csökkent, akkor meg kell ismételni a légdugók eltávolításának folyamatát.

Törölközőszárító

Fehér fűtött törölközőtartó oldalsó csatlakozással