Legfontosabb > Tervezés

Hogyan készítsünk vízállóságot a fürdőszobában saját kezűleg

A fürdőszoba beépített társulása nedvesség. Ha nem teszed meg a harcot, akkor hamarosan behatol minden repedésbe és repedésbe, és elkezdi elrontani a sokemeletes épületekben használt anyagokat. A szellőztetés csak részben segíti a helyiség nedvességtől való védelmét, de csak a megfelelően felszerelt vízszigetelés a fürdőszobában megoldja ezt a problémát globálisan.

Mi a vízszigetelés?

A fürdőszobában mindig fennáll a veszélye annak, hogy megtelik vízzel. Az ilyen kellemetlen esemény nemcsak a vízvezeték szerelvényeket, a befejező anyagokat károsíthatja, hozzájárulhat a penész kialakulásához, hanem az alatta lévő szomszédok kerek összegéhez is. A fürdőszoba tele van vízzel és vízvezetékkel ellátott készülékekkel, amelyek meghiúsulhatnak. Annak érdekében, hogy biztosítsa magát és lakását az ilyen kockázatok ellen, figyelembe kell vennie a helyiségek vízszigetelését.

Természetesen nem fogja megmenteni az elárasztást, de segít megelőzni a nedvesség vagy kis mennyiségű víz bejutását a padlón keresztül. Annak érdekében, hogy megvédje magát a mennyezet szomszédaitól való károsodástól, fel lehet szerelni a vízszigetelést és rajta is. A falak szigetelése szintén fontos: az ilyen védelem megakadályozza a penész és a penész előfordulását, amely idővel nagyon nehéz eltávolítani, valamint megőrzi a befejező anyagokat eredeti formájában. A vízszigetelő falak pluszát úgy is lehet tekinteni, hogy megakadályozza a repedések megjelenését, amelyek hosszabb ideig tartó nedvesség hatására keletkeznek.

A fürdőszobát vízzárással kell javítani a javítás során, amikor a befejező anyagokat még nem alkalmazták.

A vízszigetelés típusai

Ma már többféle vízszigetelő anyag létezik: hengerelt, bevont, speciális vízálló vakolatok és festékek, valamint gumi alapú kémiai vegyületek. Az első két lehetőség a legszélesebb körben használt.

 • Roll vízszigetelés. Amint azt a név is jelzi, ez a szigetelőanyag egy különleges bevonattal ellátott tekercs, amely megakadályozza a nedvesség bejutását a padlóba. Roll vízszigetelés lehet oklechnoj és vezetett. Az első fajta szigetelés a fürdőszobához, a védőanyagok mellett egy ragasztóréteget is tartalmaz, amelyet később a felületre fektetnek. Az ilyen vízszigetelés a munka pontosságát és gyorsaságát jelenti, mivel a bevonatnak kezdetben simán le kell feküdnie annak érdekében, hogy tovább tudja ellátni funkcióját.

Hengerelt vízszigetelés bitumen alapon

Az irányított tekercs típusú szigetelés a gázégő használatát jelenti a bevonat felhelyezéséhez. Alapja üvegszál, és belülről - bitumen és védőfólia. Ha magas hőmérsékletnek van kitéve, a film megolvad, és a bitumen puha lesz, aminek következtében a bevonat tapad a felületre. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a padló vagy a falakhoz hermetikusan egy vízszigetelő szőnyeg padlóburkolata, miközben biztos lehet benne a ragasztás megbízhatósága. E módszer hátránya egy speciális eszköz használata.

 • Obmazochnaya vízszigetelés. Ez a nézet egy speciális masszát jelent, amelyet a felületre alkalmaznak, majd nedvességálló réteget képez, amely feltölti a repedéseket és a mikropórust az anyaggal. Összetételében a bevonó keverékek bitumen, cement vagy polimer anyagok lehetnek. Ez a vízszigetelés kiváló a nem szabványos szobatípusú fürdők számára, mivel a legnehezebben elérhető helyeken is használható. Ennek a módszernek a hátrányai az anyagok kellemetlen szaga és alacsony hőmérsékletváltozással szembeni ellenállóképessége.
 • Vízszigetelés vakolattal. A híres gyártók különleges vakolatokat kínálnak, amelyek nedvesség elleni védelmet nyújtó polimereken alapulnak. Az elkészített oldatokat a felületre, először előrefelé, majd merőleges irányban alkalmazzuk. A jobb védelem érdekében a szakemberek javasolják, hogy az ilyen vakolatokat több rétegben alkalmazzák.
 • Speciális impregnáló készítmények. Az ilyen keverékek bitument, folyékony üvegeket vagy polimereket tartalmaznak. Ezeket közvetlenül az elkészített felületre alkalmazzák, áztatják és erősítik.

Válasszon pontosan a vízszigetelést, amely minden tekintetben alkalmas fürdőszobának.

Hogyan készítsük el az alapot a vízszigeteléshez

A fürdőszobában különleges helyek vannak, amelyek megnövelt védelmet igényelnek. Még akkor is, ha a szigetelés nem fog áthaladni minden felületen: fal, padló és mennyezet, ezeket a helyeket különös figyelmet kell fordítani:

 • A padló és a falak alatt. A leginkább kedvelt helyek a víz szivárgásának ezek a helyek, különösen, mintegy 20 cm a fal fel a padlón. A vízszigetelés elhelyezése, ne hagyja ki ezt a helyet, és óvatosan kezelje, hogy elkerülje a penész és a penész;
 • A falak felülete körül minden egyes vízvezeték szerelvény. Mint tudják, a WC, a mosdó és a fürdőszoba mellett, vagyis ahol a vízvezetékek futnak, a kondenzátum folyamatosan felhalmozódik. Veszélyes a csővezetékek veszélye is, ezért ne hagyja figyelmen kívül ezeket a helyeket, és ne is vízhatlan.

Természetesen, ha az idő és a pénz lehetővé teszi, jobb a vízszigetelést a fürdő körüli területeken.

Annak ellenére, hogy a vízszigetelés módját választották, először fel kell készíteni a felületet feldolgozásra. Ez a folyamat több lépésből áll:

 1. Valószínűleg a fürdőszoba vízszigetelése a helyiségek javítása során jelentkezik, így az első lépés a régi bevonat teljes eltávolítása a padlóról, falakról és mennyezetről (ha szükséges);
 2. A bevonat eltávolítása után óvatosan levágja a csemperagó legrövidebb maradványait, vagy egyéb anyagokat, amelyeken a régi bevonóanyag rögzült;
 3. Tisztítsa meg a helyiséget por és szennyeződésektől, vegye ki az összes szemetet. Szükség esetén törölje le az összes felületet kissé nedves ruhával;
 4. Keresse meg az összes repedést és rést a padlón és a falakon, majd rögzítse őket, vagyis egy habarccsal;
 5. A felületet egy alapozóval kezeljük: ehhez a talajt vízzel hígítjuk a csomagoláson feltüntetett arányban. Az alapozót széles sörtéjű kefével kell felhordani, majd várni kell, hogy megszáradjon. Szükség esetén az eljárás megismételhető;
 6. Ezután be kell töltened a beton esztrichet. Ehhez különféle keverékek vannak, amelyeket vízzel sűrű sűrűséggel hígítanak, majd a padlóra öntik és egyenletessé teszik;
 7. Az esztrich kiszáradása után egy primer réteget alkalmazzon.

Most a felület további vízszigetelésre kész.

A folyamat az önálló vízszigetelő fürdőszoba

Felület-előkészítés után érdemes a vízszigetelés alkalmazásának színpadára lépni. Mivel a fő típusok ma elterjedtek, a tekercs és a bevonat, meg kell vizsgálni a fürdőszobában a vízszigetelés önkonstrukciójának sorrendjét.

A tekercs vízszigetelés saját kézzel történő elrendezése

Annak érdekében, hogy a ragasztószalag vízszigetelését önállóan lehessen elhelyezni, az alábbiakra van szükség: egy éles kést, egy eszközt a vízszigetelés ragasztására (nem szükséges, ha a tekercs már be van ragasztva a ragasztóval) és a szigetelőanyag tekercsével.

Az elvégzett munka sorrendje a következő:

 1. Az előkészített felületet speciális bitumen impregnálás borítja, amely jobban tapad a vízszigeteléshez a padlón;
 2. A hengerelt anyagot a felszínre előre rögzítették, a kívánt hosszúságú csíkokra vágva. A metszésnél fontos, hogy mindkét oldalon hagyjon kb. 15 cm-es margót;
 3. A szeletelt darabok átlapozódtak a padlón, miközben anyagokat nem hagytak. Továbbá a fal és a padló közötti ízületek között nincsenek hiányosságok. Az ízületeket egy tömítőanyaggal kezelik, és a széleket hengerrel gördítik fel a bitumen impregnáláshoz való jobb tapadás érdekében;
 4. Ha úgy döntesz, hogy az esztrichet a vízszigetelés tetejére öntik, és nem előtte, akkor ebben a szakaszban meg kell tennie a munkát e feladat elvégzéséhez;
 5. Száradás után a felület csempével vagy más befejező anyaggal csempézhető.
 6. Ne felejtsük el, hogy a csövek vízszigetelésének összekötő helyén először zárja le a csöveket gumitömítéssel.

A bevonat vízszigetelésének kialakítása saját kezűleg

A bevonat kiválasztásakor csak vízszigetelést használjon, amely megakadályozza a penészedést és a penészedést. Mindkét elkészített tömeg és száraz por van vízzel hígítva.

Fokozatosan a munkamódszer így néz ki:

 1. Az előkészített felület tisztítása a porból, szennyeződésektől és szemétektől, valamint a talajjal történő feldolgozáshoz;
 2. Ha a csövek érintkezésben kell lenniük a szigeteléssel, speciális gumiszalagokat kell viselni;
 3. A falak és a padló csatlakozását, valamint a sarkokat speciális hermetikus szalag ragasztja;
 4. Egy vödörben vagy nagy tartályban hígítsuk fel a keveréket egy építő keverővel az utasításoknak megfelelően;
 5. A keveréket felvisszük a felületre, majd szárazra hagyjuk. Ezután a készítményt még egyszer alkalmazzuk és szárítjuk.
 6. A teljes száradás után befejező munkát végezhet.

Az alkalmazás megkönnyítése érdekében jobb, ha egy görgőt vagy egy széles kefét használnak, valamint gumi kesztyűben dolgozni, nehogy az anyag a kezedben legyen.

Ne hagyja figyelmen kívül a vízszigetelést a fürdőszobában, hiszen ez az egyszerű eljárás minőségi és költséghatékony a saját kezeivel, és a jövőben a fürdőt megvédik a páratartalom pusztító hatásaitól.

A fürdőszobai padló vízszigetelése

A fürdőszoba egyike a legveszedelmesebb szobáknak, egy városi lakásban és egy privát házban. Ezért a padló a fürdőszobában, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készültek, igényelnek kiváló minőségű szigetelést, különben a víz szivárgása a padlólapokon keresztül, a gombák kialakulása, a penész és a szerkezetek fokozatos megsemmisítése lehetséges.

A vízszigetelés típusai

A padló vízszigetelésére szolgáló anyagok:

 • Ragasztás vízszigetelő impregnálással, tekercsekben;
 • Bevonat formájában masztix, valamint paszta, folyadék más alapon;
 • Száraz keverékek vízzel való hígításhoz;
 • Áthatolva a hidrogénvédelmet a beton impregnálására;
 • Hidro barrierek gumi vagy polimer alapon.

A vízszigetelés minden típusának sajátosságai vannak, amelyek meghatározzák alkalmazásuk területét. A fürdőszobákat leggyakrabban bitumen, gumi vagy polimerek alapú anyagok ragasztására vagy bevonására használják.

A padlóburkolási módszer vízszigetelése

Hengerelt anyagok bitumenes alapon, jobb polimerek, erősítő réteg üvegszálas vagy szintetikus anyagok. Lebegnek, felmelegedést igényelnek a telepítés során, és öntapadósak. A fürdőszobában jobb az öntapadó alapozású hengerelt anyagok használata, mivel a lebegő gázok gázégők használatát igénylik, ami nem mindig kényelmes és kivitelezhető a lakásban. Ezenkívül fűtött állapotban erős bitumenes szagot bocsátanak ki, amely hosszú ideig nem veszíti el a fürdőszobát.

Betonpadló-technológia öntapadós tekercs anyagokkal

 1. A padló szintje egyenetlen, így elkerülve a repedéseket, üregeket és dudorokat. A magasságkülönbség legfeljebb 2 cm lehet, ecsettel sweep és vákuum.
 2. A padlóburkolat bitumenes alapozóval van lefedve, hagyja száradni.
 3. Vágja le a tekercs anyagát a padló hosszában, és hagyja, hogy a falak mindegyik oldalán legalább 15-20 cm távolság legyen.

Helyezze a szalagot a padlóra, átfedve őket. A rögzített hengerelt anyagot óvatosan hengerelve szilárd hengerrel légbuborékok eltávolítására és jobban tapadnak. Az ízületeket továbbá tömítőanyaggal kenjük.

 1. Az ízületeknél és a csövek körül a vízszigetelést különösen óvatosan kell elhelyezni. A csöveket további szigeteléssel kell ellátni gumitömítéssel, és a vízszigeteléssel való érintkezés helyét további tömítéssel kell kenni.
 2. A hengerelt anyag tetejére betonból készült esztrichek közvetlenül a fektetés után elkészíthetők, és ezután le lehet helyezni a fedőréteget. Mivel az ilyen padlóburkolat befejeződik leggyakrabban.

Az esztrichelrendezés szükségessége növeli a padlóburkolat vízszigetelésének beillesztési módjának összetettségét, de általában ez a módszer olcsóbb. Ha a fürdőszobában meleg padlót végeznek, és minden esetben legalább 5 cm vastagságú esztrichelőkészítő berendezést kell alkalmazni, a padlót a fürdőszobában vízzáró módszerrel célszerűbb vízszigetelni. Az esztrich erejének növelése érdekében erősítő polipropilén szálat adhat hozzá.

Obmazochnaya vízszigetelő padló

A technológia fejlődésével és a padló vízszigetelésének bevonatának széles választékával való piaci megjelenésével fokozatosan kiszorítja a ragasztást. Különböző összetételű masztix segítségével készül: bitumen-polimer, bitumen-gumi, cement-polimer. A maszk összetétele különböző töltőanyagokat és lágyítószereket tartalmaz, köszönhetően azok rugalmasságának és erősségének növeléséhez. A maszk összetételének töltőanyagai rostok vagy morzsák formájában lehetnek. A legmodernebb masztiók összetétele olyan alkatrészeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gomba és a penész megjelenését.

A legtöbb gyártó ugyanolyan alapon állítja elő a padlóra és a maszkra tapasztalt fokozott tapadást. A vízszigetelés során jobb, ha követi a rágóanyag gyártójának tanácsát, és használja az általa meghatározott alapozót.

Vízszigetelő bevonat alkalmazása a betonpadon

 1. A padló előkészítése a csiszolószilárdság alkalmazása során minimális - elegendő a törmelékrészecskék söpörésére és eltávolítására. A nedves tisztítás nem ajánlott, jobb alaposan vákuumozni a padlót.
 2. A padlóburkolatot egy hengerrel kell lefedni, amíg a felület teljesen nem impregnált. Ha a padló nagy abszorpciót mutat, két vagy akár háromszor is lefed. A polimerek alapú speciális primerek nemcsak javítják a maszk ragasztását, hanem egy kezdeti vízszigetelő réteget is létrehoznak.
 3. A falakkal ellátott sarkokat és csatlakozásokat ragasztószalaggal kell ragasztani. A gumi csöveket csövekre helyezzük, a padlócsatlakozásokat szintén rögzítjük.
 • A gyártó ajánlása szerint hígított maszk. A konzisztenciánál hasonló a meleg műanyag. Könnyen alkalmazható a masztix szilárd hengerrel, kopogtatással és sarkokkal - ecsettel. A vízszigetelés érdekében a falakhoz legalább 20 cm magasságú falazót kell alkalmazni.

Száraz masztix körülbelül egy napig. Ez idő alatt nem tud járni a padlón, valamint megakadályozza, hogy por, nedvesség és idegen tárgyak leesnek rajta. A szárított vízszigetelést bevonattal lehet bevonni - csempe vagy porcelán kő.

A padló vízszigetelése a fürdőszobában bitumen- vagy cement-polimer bázisú maszternal rendelkező paszta felhasználásával kis vastagságú, tartós és megbízható. Alkalmas azonban csak betonpadlókra. Ha a ház bevonata fából készült, az ilyen vízszigetelés nem elegendő.

Ebben az esetben a kétkomponensű gumialapú kompozíciók segítségével kell alkalmazni. Ezek közvetlenül a folyékony gumi (folyékony gumi) és egy aktivátor, amely szükséges annak megszilárdulása.

A fa bevonatok vízszigetelésének technológiája

 1. A padló alatti fapadló előkészítése bizonyos erőfeszítéseket és költségeket igényel - mivel a gumikeveréknek nem szabad behatolni rajta, különben a fogyasztása drámaian megnő. A talajvázlat szennyeződést, késleltetést, páraáteresztő fóliát és szigetelőlapokat takarít meg. Fűtésként polisztirolhabot használhat, szilárd, sima felületet képez. A lemezek és a rönkök közötti csatlakozások tömítőanyaggal vannak lezárva. Ha ásványi szőnyegeket használnak szigetelőanyagként, akkor vízszintes rétegelt réteg rétegét tetejére kell helyezni.
 • A folyékony gélt egy aktivátorral összekeverik, és gyorsan felhúzza a padlóra egy görgővel, alaposan megkenve a padlót és a falak kopognak.
 • Várakozás a folyékony gumi szárítására és a vízszigetelés minőségének értékelésére - felületének sima és egyenletes legyen. Szükség esetén alkalmazzon egy második réteget.
 • A fedőréteg a szokásos módon készül. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hagyományos csemperagasztók gumitömítésekkel való tapadása rendszerint nem elegendő, ezért erősítő hálóval kell felszerelni.

Ez a vízszigetelési módszer nemcsak fa, hanem beton felhasználására is alkalmas. A vízszigetelés minőségével ez a módszer lehetővé teszi, hogy még különösen nedves területeken is alkalmazható legyen, beleértve a medencét és a mosdófürdőket.

Ha a padlót a fenti módszerek bármelyikében használják a fürdőszobában, fontos, hogy tartsa be az anyaggyártó ajánlásait, különösen a bevonat száradási idejének megfelelően. A bevonat vízszigetelésének elégtelen kitettsége a befejező munkálatok befejeződése után repedezéshez vezethet.

Mennyire olcsó a vízszigetelés a fürdőszobában saját kezűleg?

A fürdőszoba a legveszélyesebb hely a házban, javítások nem tartanak sokáig, ha nem használnak speciálisan tervezett építőanyagokat nedvességálló tulajdonságokkal, például csempe. De feltételezzük, hogy a kerámia burkolólapok befejeződése egyáltalán nem teszi lehetővé a vizet, ez hülyeség, mert a folyadék a szabad szemmel nem látható varratok, kötések és repedések beáramlására nyúlik vissza.

Ahhoz, hogy megvédje magát a nedvesség ilyen kellemetlen következményeitől, mint a penész, a nyálkás levegő, szivárgás, vízszűrő eszközre van szüksége. Mielőtt vízszigetelést készítene a fürdőszobában, megtanulja a szervezés különböző módjait, a felhasznált anyagokat és a saját keze technológiáját.

A vízszigetelés típusai

A fürdőszobában vízszigetelés létrehozásának folyamata olyan vízgátló anyag létrehozása olyan anyagból, amely nem teszi lehetővé a víz, amely a padló vagy a falak és a dekoratív bevonat között helyezkedik el. Óvja a nedvességtől minden olyan területet, ahol a víz beléphet. Először is, a padló alatti és körülálló padlóburkolatai, a mosógép, a mosdó, a mosdó és a mosogató melletti falak. Olyan helyek, ahol a nedvesség behatolását valószínűleg "nedves zónáknak" nevezik. Különböző típusú vízszigeteléssel védettek:

 • Okleechnuyu. Ez a típus a szintetikus szövet vagy karton, impregnált bitumen alapú vízszigetelő anyagok, lapok vagy tekercsek használatával kapcsolatos. A magas hőmérséklet hatására a lapokat melegítik, plaszticitást kölcsönöznek, hegesztve vannak a padló vagy a falak felületére. Ez a lehetőség a fürdőszobában kényelmetlen, mivel a beégetés során szükséges gázégő nem szűkös, nem szellőztetett helyeken működik. Nehéz ragasztani a vízkezelést saját kezével;

A padló vízszigetelését a fürdőszobában akkor kell helyesen elvégezni, ha a munka befejezése után ún. "Vízsugárzást" kapunk, amely teljes mértékben lefedi az alapterületet és az izgalmas falakat 20-30 cm magasságig.

Felület előkészítése a vízszigeteléshez

Ha a saját kezével a fürdőszobában vízszigetelést szeretne készíteni, megfelelően fel kell készülnie a védett felületre. Ehhez kövesse az építési szabványoknak megfelelő technológiai rendszert:

 1. Réteg a rétegre, távolítsa el az összes padlóburkolatot a beton alapra, távolítsa el a felületet a falakról;
 2. A törmelék szobájának megtisztítása, a nagy méretű söprés és a por eltávolítása a nedves tisztítással;
 3. A padló állapotának ellenőrzése érdekében minden repedezett jelzést a mélyedések elmélyítésére a nedvességálló cementhabarcs segítségével. Állítsa a padlót minél síkabbra;
 4. Miután a habarcs megszáradt, homokot húzzon azokon a területeken, ahol az összehangolás történt. Ezután speciális alapozót kell alkalmazni. Várja meg, amíg teljesen felszívódik.

Az előkészítő fázis valamennyi elemének gondos végrehajtása növeli a vízszigetelés élettartamát, ezáltal a helyiség friss megjelenését az évek során.

Üvegezés vízszigetelés

Ha a padló vízszigetelése nedvességálló anyaggal ragasztással készül, akkor vízszigetelést, hidraulikus vagy tetőfedő anyagot, gázégőt, éles kést és bitumennel kell ellátni az ízületek tömítésére. Saját kezével a terv szerint be kell illeszteni a beillesztést:

 • Vegyen egy tekercs vízszigetelő anyagot csíkokra a fal méretéhez képest, szemben a fürdőszobában lévő ajtóval, hogy kiigazíthassa őket;
 • Az első szalagot a fal mentén helyezik el, amely a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, és a széleit 2-30 cm-re forgatja. Gázégővel vagy épület hajszárítóval 50 fokos fűtést biztosít, mely során a bitumen felolvad és ragasztja a lapot a padlóhoz;
 • A következő csík ragasztva van az első mögött, egymáson átfedve 15-20 cm-rel, így a fürdőszoba egész területe ragasztva van;
 • A lemezek, a falakkal ellátott ízületek, a sarkok közötti varrások olvadt bitumenhez vannak bevonva, a nedvesség behatolásától védve;
 • A beépített vízszigetelés keményítése után a padlón cementszondát öntünk, és díszítő bevonattal végezzük.

A fürdőszobában lévő vízszigetelés a kézben: az anyagok összehasonlító áttekintése és összeszerelési utasítások

A fürdőszobában folyamatosan növekszik a páratartalom. Ezt természetesen magától értetődőnek kell tekinteni, és el kell hagyni az "elemekkel" szembeni haszontalan küzdelmeket. Az egyetlen dolog, amit meg kell tenni és meg kell tenni, hogy a lehető legnagyobb mértékben semlegesítse a nedvességnek az építőszerkezetekre és az anyagokra gyakorolt ​​negatív hatását.

Ehhez a fürdőszobai vízszigetelést végezzük, melynek használata kötelező minden fürdőszobában.

Lehetséges a vízszigetelés nélkül?

Úgy tűnhet, hogy a fürdőszoba szigetelésének elrendezése az erőfeszítés és a pénz pazarlása. Ennek a nézőpontnak a támogatói motiválják a helyzetet, hogy a kerámia burkolólapok, amelyek leginkább díszítik a fürdőszobákat, teljesen vízállóak. Ez valóban igaz, de a csempecsuklók kitűnően hatnak a nedvesség behatolására, ugyanolyan repedések és forgácsok a csempe felületén. Még akkor is, ha ezek a repedések mikroszkopikusak.

Ne légy biztos, és egészségügyi eszközökként. Előbb vagy utóbb meghibásodások jelennek meg benne, és a víz rohanni kezd a padlóra, vagy ami még rosszabb, felhalmozódik a berendezés alatt apránként, fokozatosan megsemmisítve a padlóburkolatot vagy a falat. Éppen ezért a szakértők határozottan ajánlják a jó minőségű vízszigetelő fürdőszoba elrendezését. Mit jelent ez?

Először el kell különíteni a padlót. Ez úgy történik, hogy a víz ne tudjon behatolni a padlólapra, és befújja az alatta lévő lakásba vagy pincébe. Annak érdekében is, hogy a nedvesség ne halmozódjon fel az alapon, nem pusztítja el, és nem okoz szaporodást a penész és a penész. Az ideális padlószigetelés úgy néz ki, mint egy különleges anyagból készült "vályú".

A fürdőszoba padlójára a falak részleges megközelítésével kerül alkalmazásra. Ennek a megközelítésnek a magassága 20-25 cm, a szigetelő "vályú" teljesen vízálló. De ez nem minden. A fürdőszoba falai szintén szigetelésre szorulnak, még akkor is, ha burkolattal burkolnak. Amint már említettük, a csempe ízületek és repedések tökéletesen áthaladnak a nedvességen, amely a fal felszínén áramlik és a leginkább helytelen helyeken halmozódik fel.

Ennek a kellemetlen jelenségnek a megakadályozásához a "veszélyes" területeken vízszigetelést kell biztosítani. A mosdókagyló, a kád és más egészségügyi berendezések közvetlen közelében találhatók. Bizonyos esetekben a szakértők javasolják a fürdőszobai mennyezet vízszigetelését. Erre akkor van szükség, ha a fürdőszobában magasépítésű épület található, és több apartman található felette.

Vízszigetelő anyagok: a fő típusok rövid áttekintése

A hardverraktárakban a szigetelőanyagok köre nagyon, nagyon széles. Ezek mindegyike több alapvető típusra osztható, melyek mindegyikét közelebbről megvizsgáljuk.

Roll Szigetelés

Ez egy nagy számú tekercsszigetelés, amely különböző tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaz. Kezdetben alapja volt a karton, amelyet több rétegű bitumenkompozíciót alkalmaztak. Biztosítják a vízálló anyagot. Ilyen bevonatok közé tartoznak a ruberoid, az aszfalt és hasonlók. Fő hátránya viszonylag rövid élettartam.

Később a szigetelés alapjául üvegszál vagy üvegszálas volt. Ez jelentősen megnövelte az élettartamot, de enyhén bonyolulttá tette az anyagok beszerelését. Mert a felhordás során az ilyen bevonatok repedezhetnek. A tekercsszigetelés különböző módon szerelhető fel:

 • Rögzítéssel. Ezt az opciót ritkábban használják, mint mások. Lényege abban rejlik, hogy a panelet a melegített alapra rögzítik műanyag teleszkópos eszközökkel, széles gombokkal ellátott gombák formájában. Az alap telepítéséhez először fúrni kell, ami nagyon időigényes és nem megbízható.
 • Fusing. Ebben az esetben speciális felszerelést használnak: építési hajszárítók vagy gázégők. Segítségükkel a dolgozók megolvasztják a bevonat alsó rétegét, majd a megfelelő helyre rakják. Időigényes és meglehetősen veszélyes módszer, amely nem ajánlott a helyiségekben való használatra.
 • Ragasztással. Az anyagot egy előre elkészített bázishoz ragasztjuk. A ragasztót fel lehet vinni az aljzatra, vagy kényelmesebben már a szigetelő bevonatra. A legtöbb gyártó az úgynevezett öntapadó szigetelést állítja elő, amely elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a védőfóliát a ragasztó oldalának hátoldaláról.

A fent leírt módszerek közül a ragasztás a legkönnyebb. Lehetséges, hogy a beégetés biztosítja a legjobb minőségű szigetelést, de csak szakemberek tudnak kompetensen elvégezni ilyen lefektetés. Fűtött állapotban a ruha nagyon rugalmas és könnyedén elszakad. Fontos megakadályozni, hogy a bevonat túlmelegedjen, különben megolvad és használhatatlanná válik. Ezenkívül a bitumenes füst nagyon mérgező. A beltérben való munka veszélyes.

A szigetelés szigetelésének előnyei sokat. A fektetés után műanyag lapot képez, ami lehetővé teszi az alap számára a "lélegzést". Emiatt az ilyen anyagokat széles körben használják fapadlók szigetelésére. A rugalmas anyag csendesen átadja a természetes fa mozgását, ugyanakkor megőrzi integritását. Ezenkívül a tekercsanyagok szigetelő rétege nagyon jól megmarad a bázison.

További jelentős előny a gyors munkavégzésre való készség. A szigetelő szigetelésnek nincs szüksége időre a szárításhoz, majdnem közvetlenül a beszerelés után a következő technológiai műveletekhez juthat. Az ilyen anyagok költsége, ami szintén fontos, nagyon alacsony.

A fő hátránya a telepítés bonyolultsága. Még az öntapadó anyagot is nehéz megtenni, mivel a telepítés előtt alaposan fel kell készíteni az alapot.

Bevonat szigetelőanyagok

Ezek a víz elleni védelem első alkalmazásának tekinthetők. Kezdetben ezek a növényi és állati olajok és zsírok voltak, amelyeket védett felületekkel vontak be. Idővel összetételük radikálisan megváltozott, de a lerakódás elve maradt. A modern bevonóanyagok számos formában kaphatók. Ezek masztixek, különböző paszták vagy száraz keverékek.

Az utolsó alkalmazást megelőzően egy kompatibilis polimer emulzióban vagy tiszta vízben kell hígítani. A gyártónak hozzá kell adnia termékeihez a keverék elkészítéséhez szükséges utasításokat, amelyek eltérnek attól, ami nem ajánlott. A száraz keverékek összetétele változó, és a szigetelőanyag tulajdonságai különbözőek. Paszták és masztixek előállítása nem szükséges.

A készítményeket hermetikusan lezárt tartályokban értékesítik. Azonban, szemben a száraz keverékekkel, azok eltarthatósága meglehetősen korlátozott. Ezt ismernie kell, és nem vásárolhat anyagot "a jövőért". A bevonat vízszigetelésének fő jellemzője a konzisztencia. Ettől függ az anyag rejtőereje, ami befolyásolja az alkalmazott rétegek számát, a bevonat tulajdonságait és alkalmazási körét.

Folyékony oldatokat alkalmaznak körülbelül egy milliméter rétegvastagsággal. Nyilvánvaló, hogy legalább három vagy négy ilyen réteg szükséges a jó minőségű szigetelés elérése érdekében. Fontos megjegyzés. Folyadék felvitelénél minden további réteget az előzőre merőleges irányban kell felhordani. Az egyetlen módja annak, hogy a felszínen hiányos rések jöhessenek létre. Folyékony oldat alkalmazásához vegyen egy ecset, lehetőleg széles, vagy egy lapot.

A pép vagy a masztix sűrűbb. Lehetetlenné válik ecsettel történő behelyezése, ilyen bevonatokhoz fogazott simítót használnak. Az így alkalmazott szigetelőréteg magassága általában 3 mm. Ez lehetővé teszi a rétegek számának csökkentését, kettő elegendő, legfeljebb három. A ragasztás vagy ragasztás során meglehetősen elfogadható, és még kívánatos is a felület megerősítése egy speciális hálóval.

A réteg két réteg bevonat között van. A bevonó paszták és bevonóanyagok jelentős hátránya a bevonat meglehetősen hosszú kikeményedési ideje. Tekintettel arra, hogy minden további anyagréteg csak az előző megjavítása után fektethető le, a vízszigetelés alkalmazása jelentősen késleltetett. Ritka esetekben a gyártó lehetővé teszi a harmadik szigetelőréteg alkalmazását a nedves második helyen. Ezt a pontot tisztázni kell az utasításokban.

Szigetelő impregnáló készítmények

Az egyik legfrissebb eredmény a szigetelőanyagok területén. A kompozícióknak teljesen más cselekvési elvük van. Nem védik az alapot védőréteggel, de reagálnak vele. A készítmények a porózus alapba 120 mm mélységig behatolnak, majd megszilárdulnak, és tűszerű kristályokat képeznek. Az egyes kristályok alapját a feltételezett vízáramlás irányába forgatjuk.

Így a felületi pórusok mindegyikét oldattal lezárják. Ugyanakkor az alap egy új monolitikus struktúrát szerez, amely nem hámlik le, nem hasad össze, és nem reped. Az impregnálás nagyon könnyen alkalmazható. Ezeket rendszeresen kefével helyezzük az alapra. A készítmény folyékony konzisztenciájú, vékony rétegben van felhordva, így nem befolyásolja a helyiség magasságát.

A gyártó impregnálást állít elő, amely nemcsak a hatóanyagokat, hanem cementkeverékeket vagy homokot is tartalmazhat. Mindenesetre kizárólag nedves alapon kell alkalmazni. Ez a legfontosabb feltétel, hogy az impregnálás mélyen behatol a bevonatba. Az impregnáló anyagok fő hátránya - korlátozott hatókörű. Jól működnek a beton alapozók, a gipsz és a mész vakolat, az alacsony vízállóságú FSB.

Azonban teljesen tétlen a tégla és a cement vakolat. Abszolút ellenjavallat az impregnáló keverékek használatához - 3 és az alap crack reprezentációs csoport felett. A vásárlás előtt fontos tisztázni a már meglévő összetételének a használatát. Egy másik hátrány az ilyen szigetelőanyagok magas költsége.

Milyen vízszigetelést választani a fürdőszobájához?

Ez egy meglehetősen bonyolult kérdés, amelyet nem lehet egyértelműen megválaszolni. A szigetelési típus kiválasztása számos tényezőtől függ. Először is, a fedvények anyaga. Ha ez egy fa, ajánlott ragasztott szigetelés használata. Minden típus alkalmas betonra.

Fontos megérteni, hogy milyen komoly javításokat terveznek. Ha van esélye és vágya a legmagasabb minőségű vízszigetelés elvégzésére, akkor jobb, ha az etetéstől elfedő ragasztást választjuk, majd a bevonó vegyületekkel való kezelést.

Az ilyen tandem több, mint egy évtizede garantálja a szivárgás elleni védelmet. Ez azonban a leginkább időigényes lehetőség. Ha egy viszonylag kis javítást tervez, csak oblazochnoy vízszigetelést helyezhet el. Érdemes figyelembe venni az épületben lévő padlószámot. Ha a fürdőszoba egy magánház első emeletén található, elegendő lesz a padló és a falak elszigetelése. A sokemeletes épületek számára is szükség van a mennyezetre.

Az anyag kiválasztásakor fontos figyelembe venni a helyiség magasságának megváltoztatásának lehetőségét is. Ha ez nagyon nemkívánatos vagy lehetetlen, érdemes használni impregnáló vagy folyékony bevonat szigetelést. A padlóval végzett munkákhoz a meglévő anyagtípusok közül választhat. Érdemes megfontolni a szoba konfigurációját. A hengerelt panel rendkívül nehéz lehet a komplex alakú fürdőszobában feküdni. Falra és mennyezetre csak impregnáló és festészeti kompozíciókat használnak.

A szigetelési munkálatok módszerei

Lehetőségek, hogyan kell megfelelően elvégezni a vízszigetelés a fürdőszobában saját kezű, sok van. Megfontoljuk a főbb pontokat, amelyek nélkül nem lehet jó minőségű lefedettséget szerezni.

Végezzük el az előkészítő munkát

Miután kiválasztotta a szigetelés anyagát, továbbhaladhat az alap készítéséhez. A legnehezebb munka a padlón. Különösen, ha a szigetelést az esztrich alá kívánja helyezni. Kezdjük az alap tisztításával. Ha egy már használt fürdőszobában javításra kerül sor, akkor minden felszerelést teljesen le kell szerelni, eltávolítani, eltávolítani a padlóburkolatot és eltávolítani a régi esztrichet.

Ez utóbbi a legnehezebb, de szükséges. A régi esztrich általában nem a legjobb állapotban van. Valószínűleg szennyezett, repedt és összeomlik. Természetesen használhatja fel a felületszigetelés alapjaként, de akkor egy új nyakkendőt kell elhelyeznie közvetlenül a régire. Ez egy különösen jelentős terhelés lesz a padlón, ráadásul a padló emelkedni fog, ami a fürdőszobában nagyon nemkívánatos.

A szabályoknak megfelelően a padlónak a fürdőszobában alacsonyabbnak kell lennie, mint bármelyik másik helyiségben, ami további védelmet jelent egy lehetséges árvíz esetén. A régi esztrichek szétszerelésére speciális szerszámok: lyukasztó, sarokcsiszoló vagy beton kalapács. Minden törmelék eltávolítása után a nyitott bázis ellenőrzését végezzük.

Minden rendellenességet, forgácsot és repedést lezárnak és dörzsölnek. Távolítsa el a port, majd végezze el a kezelést speciális fungicid készítménnyel. Ez szükséges a gomba megjelenésének megakadályozásához. Következő az alapozó. A legjobb, ha egy alkalmas láncindító két vagy három rétegét alkalmazzuk.

A munkálatokat a fal alsó részének kötelező rögzítésével végzik. A talajszint kb. 30 cm-rel van földelve. Javasoljuk, hogy enyhén simítsa a sarkokat a padló és a fal közé, így könnyebb lesz egy szigetelőlapot elhelyezni.

A fektetett hengerelt szigetelés jellemzői

Az épületen belüli munkákhoz optimális az öntapadó szigetelés kiválasztása. Azzal, ami ragasztóval marad, nehezebb lesz dolgozni. Először az anyagot kivágják. Ezeket lapokra vágják, amelyek hossza átfedéseket tartalmaz a falakon. Ezenkívül meg kell említenünk az átfedéseket, amelyeknek jelen kell lenniük a tekercsfedél felhelyezésekor. Átlagos értékük 10 cm. Ha nem, a gyártó ezt az utasításban jelzi.

Keverjük ki a ruhákat a padlón a padlón, és hagyjuk őket a következő napig, hogy az anyag kiegyenlítse. Most elkezdheti a fektetést. A szalag felső szélétől visszahúzódjon a falra való belépési mennyiségnek megfelelő távolság és tegye a padlót az alapra. Óvatosan pattintsa le a lap szélét és vegye le a védőfóliát, ezzel egyidejűleg nyomja le a padló szigetelését.

Mindent lassan, óvatosan csinálunk. A ruhadarab jobb nyomására használjon görgőt. Miután az első lapot letették, a második összecsomagolásra kerülhet, elfelejtve a szükséges átfedést. Fontos megjegyzés. A vágás és a későbbi felszerelés során figyelembe kell venni, hogy két vászon illesztése nem eshet a fal és a padló felületén. Ellenkező esetben elkerülhetetlenül szivárgás fog megjelenni az idővel, és a szigetelés szakadása megszakad.

Különös figyelmet fordítanak a műszaki kommunikációra. A csöveket a szigetelőlapra eltávolítják. Annak érdekében, hogy a szigetelés "leüljön" szorosan, átmérőjüknek kisebbnek kell lennie, mint a csöveké. A lemezek valamennyi csatlakozását és a keletkező vízálló "vályú" széleit alaposan bevonják bitumenes réteggel, és ismét erőfeszítéssel az egész bevonatot egy hengerrel sodorjuk. Ha a vászon nem nyúlik jól, akkor kissé felmelegítheti az épület hajszárítóval.

Bevonat szigetelés alkalmazása

A bevonat szigetelése könnyen alkalmazható. Ha a munkát száraz keverék alkalmazásával végezzük el, először pontosan fel kell készíteni a munkaoldatot az utasításoknak megfelelően. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy viszonylag rövid idő után megkeményedik és felhasználhatatlanná válik. Ezért tenyésztett anyagot kis adagokban. Ha a már elkészített bevonatot tervezi használni, csak ki kell nyitnia a bankot.

Az elkészített bázis kissé megnedvesedett, hogy javítsa az anyagok tapadását, majd folytassa az oldat alkalmazását. Célszerű szigorúan elmozdulni egy irányban, a második réteg alkalmazása esetén a kompozíciót az első irányra merőlegesen kell elhelyezni. Ne felejtsük el, hogy az első rétegnek teljesen le kell szárítania a második lefektetése előtt. Minden sarkot és ízületet speciálisan vízszigetelő szalaggal dolgoztunk fel.

Nedves masszákba helyezik és erőteljesen benyomják az anyagba. Az utolsó réteg felhordása előtt egy megerősítő hálót helyezhetünk el, amelyet egy folyamatos réteg réteggel borítunk. A készítményt teljesen megszáradni és megkötni. Ebben az időben meg kell védeni a lehetséges poroktól és törmelékektől. Még a kicsi szennyezőrészecskék is elrontják a kész bevonat minőségét.

Hasznos videó a témában

Hogyan vízálló a fürdőszobában bevonattal

Mi a behatoló vízszigetelés?

Hogyan kell dolgozni a ragasztó szigetelőanyagokkal?

A fürdőszobát, mint senki másnak, megfelelően kell végrehajtani a vízszigetelést. A magas páratartalom és a vízcseppek rendkívül veszélyesek az építőanyagokra és a bevonatokra. Ezenkívül mindig fennáll a vészhelyzet veszélye, ami valaki más lakásának vagy saját alagsorának áradásához vezethet. Csak a helyes anyagválasztás és a kiváló minőségű szerelés sokáig enyhíti a túlzott nedvességgel kapcsolatos problémákat.

Készülék vízszigetelés a fürdőszobában saját kezűleg

A fürdőszobai vízszigetelés kényszerítő eljárás, amely számos bajból segít megmenteni a szobát. Először is, védelmet nyújt a szomszédok esetleges áradása. Másodszor, a megnövekedett páratartalom elpusztítja az összes felületet, de ez elkerülhető, ha a védőréteget időben alkalmazzák.

Anyagtípusok

A vízszigetelő réteg alkalmazása lehetővé teszi a helyiség működési tulajdonságainak javítását. Ez hihetetlennek tűnik, de lehetővé teszi, hogy elkerülje a szivárgás szomorú következményeit. Bár természetesen meg kell értened, hogy nem lesz képes teljes mértékben megtartani a vizet, ha áttörést tapasztalnak a kommunikációban.

Most számos különböző anyagot talál, amelyek lehetővé teszik a helyiség megbízható hidroprotekcióját. Megkülönböztethetünk a következőket:

 1. Csomagoló termékek. Hengerelt vagy filmes anyagok. Különbségek vannak abban is, ahogyan vannak elhelyezve: egyesek előfűtést igényelnek, mások pedig a felület felszínét.
 2. Bevonóanyagok. Ezek közé tartoznak a bitumenen és különböző polimereken alapuló csövek. Megjelenésükben különbözhetnek (por, paszta).
 3. Folyékony készítmények. Ezek a legnépszerűbbek. Ezek könnyen alkalmazhatók mindenféle felületre - falra, mennyezetre, padlóra.
Folyékony vízszigetelés

A folyékony vízszigetelés két fő típusa létezik:

 • Folyékony üveg. Ez egy speciális megoldás (kálium + nátrium). Nagyon kényelmes, mert áthatol számos póruson. Ezáltal teljesen eltömődve őket. Ez nem olyan film, amely könnyen megsérülhet. Vagyis ez a vízszigetelés belső védőréteget képez, ami nagyon hatásos.
 • Folyékony gumi. Ez egy bitumen emulzió, amelyet előzetesen vízzel hígítanak. Úgy tűnik, fekete anyag éles szagú. Kiváló padló és fal kezeléshez. A jó felszívódás mellett a felső védőréteg is.

A védőréteg létrehozásának lépései

A do-it-yourself fürdőszobai vízszigetelés nem az egész dekoráció legnehezebb fázisa. Fontos azonban megismerni a munka sorrendjét, csak akkor lesz képes elérni a legmagasabb minõséget.

 1. Az első réteg egy primer.
 2. Ezután a kiválasztott vízszigetelő anyagot kell alkalmazni.
 3. Ezután egy esztrich készül.
 4. A végleges beállítás megtörténik, és a dekoratív réteget helyezzük.

A vízszigetelés eloszlására bizonyos szabályok vannak:

 • A legfontosabb, hogy alaposan alkalmazzák a padló védelmét. Ugyanakkor legalább 10 centiméterre kell mennie a falra. Ez a réteg a legcélszerűbb. Nem kell kímélni az anyagot és megmenteni a minőségét.
 • A vízszigetelést is feltétlenül a fürdő vagy zuhanyzó peremén kell elhelyezni.
 • Óvatosan promazryvatsya helyeken, ahol a kommunikáció zajlik.
 • Külön figyelmet fordítanak más vízvezeték szerelvényekre. Nyilvánvaló, hogy a védőrétegnek el kell érnie egy tartályt, mosogatót, mosógépet.
A vízszigetelés elosztási terve a fürdőszobában

Természetesen jobb egy ilyen réteget létrehozni minden felületen, de ezeknek a helyeknek különleges figyelmet kell fordítani.

Vízszigetelés

Minden munkában vannak olyan szakaszok, melyek betartása kötelező. És az első szakasz, mint rendesen, az előkészítő tevékenységek.

edzés

 1. Eltávolítja mindazt, ami zavarja a munkát. Vagyis, ha a manipulációkat egy régi házban végezzük, akkor minden korábbi bevonatot teljesen eltávolítunk, és amennyire csak lehetséges, eltávolítjuk a régi vízszigetelést.
 2. Ha szükséges, cseréljen csöveket és szennyvizet.

Tipp Jobb lesz elhalasztani a kommunikációnak az utolsó előtti szakaszba való beillesztését. De előre, hogy meghatározza a helyét az összes vízvezeték.

 • Szakaszok alapozása. A mai napig vannak alapozó készítmények, amelyek szintén vízvédelemmel rendelkeznek.
 • A vízszigetelő anyagot alapozóval kezelt hordozóra kell helyezni.

  Tipp A falak és a mennyezetek a lehető legjobban védettek a nedvességtől cement-homok keverék alkalmazásával. A védő alapozóval kombinálva a kívánt hatást biztosítja. A befejeződés végső lépése egy befejező kitt keverék alkalmazása, amely magában foglalja a vízmegtartó komponenseket is.

  Védő réteg létrehozása

  Használjon folyadék vízszigetelést

  Ez az anyag kényelmes, mivel nem olyan ízületeket képez, amelyek ilyen célra nemkívánatosak. Ezen kívül védi nemcsak a nedvesség káros hatásait, hanem megakadályozza a penész és gombák megjelenését.

  Folyékony vízszigetelés alkalmazása festéssel

  Háromféleképpen alkalmazható:

  • Permetezéssel. Ehhez használjon speciális eszközt - a szórópisztolyt a kívánt fúvókákkal. Ezzel a módszerrel gyorsan kezelheti a nagy területeket. Vannak hátrányai is - a réteg vastagságát nem lehet ellenőrizni.
  • Festési. A legnépszerűbb módja. Szerszámként ecsettel és görgővel. Rengeteg időt vesz igénybe.
  • Öntéssel. A kitöltési technológia nagyon egyszerű, de csak a padlóra alkalmazható. Kényelmes abban, hogy a kompozíció behatol a apró repedésekbe, teljesen eltömve őket.

  Tipp A folyékony vízszigetelő eszköz a legegyszerűbb és legmagasabb minőségű. A réteg élettartama harminc évig tart. A fürdőszobai vízszigetelés folyékony anyagok segítségével nem lesz nehéz.

  Obmazochnaya vízszigetelés

  Mielőtt ilyen vegyületekkel dolgozna, elő kell készíteni őket. Ehhez gondosan kövesse az egyes gyártók utasításait.

  • Megfelelően kell elhelyezni egy ilyen réteget, kezdve a sarkokkal.
  • Ezután figyelmet fordítanak a fal és a padló között. Ezeken a helyeken jobb, ha külön hermetikus szalagot is használ.
  • Most elhelyezheti a fő réteget. A spatula jól működik ehhez. A réteg legyen sima, vastagsága legfeljebb 1,5 mm.
  • A rétegek száma 2-5 lehet. Ezeket csak az előzőek teljes száradása után alkalmazzák.
  • Működés közben nem lehet véletlen. És meg kell védenie a szárító felületet a portól és a piszoktól.
  Obmazochnaya vízszigetelés

  Tekercsanyagok elhelyezése

  A megfelelő vízszigetelés a fürdéshez ilyen anyagokkal mérésekkel és jelölésekkel kezdődik. Az a tény, hogy a tekercs- és filmtermékeket nem szabad szabadon alkalmazni, mint más típusokat. A felhordás előtt meg kell mérni a szükséges méreteket, amelyeket használni fognak.

  Figyelem! Ezekben az anyagokban nem ajánlott a fürdőszobában dolgozni. Jobb, ha más fajokkal együtt használjuk őket.

  A tekercs vízszigetelése

  • Jobb, ha az elhelyezett szalagokat égővel felmelegíti, de gondosan kell dolgoznia. A magas hőmérséklet begyújtást okozhat.
  • Ha az anyag öntapadós, akkor alaposabban fel kell készíteni a felületet. A jobb ragasztás érdekében többször kell sétálnod a rögzített szalag mentén. Amikor falakkal dolgozik, ehhez görgőt használnak.
  • Minden szalag átfedi egymást.
  • Miután a szalagok elérték a helyüket, jobb lesz, ha a jelölést bitumen maszkírozással hagyja el. Ismét figyelmet kell fordítani a padló és a falak ízületeire.

  Munka a mennyezetgel

  A mennyezet vízszigetelése a fürdőszobában is szükséges. Eszköze nem különbözik a falak feldolgozásától. De nem minden anyag fog tenni. Jobb, ha előnyben részesítjük a folyékony készítményeket. Sokkal könnyebb lesz velük dolgozni.

  Folyékony vízszigetelés alkalmazása porlasztópisztollyal

  Végső szakasz

  A vízszigetelés rétegének felhelyezése után megkezdheti az esztrich kitöltését. Jobb, ha ez egy polimer adalékanyagokkal készült cementkeverék alapján történik. Már a választott dekoratív réteg elhelyezése után.

  Hogyan készítsünk vízszigetelést a fürdőszobában - ez sok mindenre vonatkozik, de valójában nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnhet. Az anyagok, eszközök és technikák sokasága valóban minőségi védelmet nyújt.

  Hogyan készítsünk vízszigetelést a fürdőszobában - a munkamenetek

  A fürdőszoba a legveszedelmesebb szoba a lakásban, és elkerülése érdekében a különböző gondok, meg kell felszerelni a vízszigetelés a szoba. A fürdőhely befejezésekor ez a munkafázis több okból is szükséges: a szomszédok véletlen áradásának lehetősége kizárt, például ha a kommunikációs rendszer meghibásodik, a megnövekedett páratartalom nem fogja elpusztítani az anyagot, amelyből a szerkezet készült.

  A szigetelőanyagok típusai

  A fürdőszobában vízszigetelő réteg szükséges, és a bevonat minősége az anyag típusától és helyes alkalmazásától függ. Ma már az építőanyagok piacán különféle szigetelőanyagokat kínálunk. Ki tudja emelni a legnépszerűbb:

  • Ragasztott szigetelés - tekercsben vagy film formájában értékesítve különböznek a telepítés módjától: az első megjelenést fel kell melegíteni, mielőtt lefektetik, a második pedig hő hatására felszíni felszíni.
  • A bevonóanyag - por vagy paszta formájában polimerek, bitumen vagy masztix alapúak.
  • A folyékony szigetelés az egyik legnépszerűbb. Könnyű fedezni nemcsak a padlót, hanem a mennyezetet falakkal is. Kétféle folyadékszigetelés létezik:
   • A folyékony üveg kálium-nátrium-oldat. Ez az anyag nem alkot filmeket, mélyen behatol a felületbe, megbízhatóan lezárja a repedéseket és pórusokat, ezáltal a legvédelmesebb réteget képezve, amely hatékonyan véd a nedvesség behatolásától.
   • Vízzel hígított folyékony bitumen - emulzió. Ennek az anyagnak az a tulajdonsága, hogy amikor a felületre kerül, nem csak a védő réteg alakul ki mély behatolás miatt, hanem egy erős film a felületen.

  Hogyan kell megfelelően felszerelni a vízszigetelést?

  Ebben a folyamatban nincs semmi nehézség, hogyan lehet vízálló a padló a fürdőszobában - ez megtehető a saját kezével. Elég, hogy megtudja, milyen sorrendben kell a telepítést végrehajtani, és az eredmény kielégítő lesz.

  Minden munkának felületi előkészítéssel kell kezdődnie. Ha a fürdőszobában nincs új épület, akkor minden régi bevonatot el kell távolítania, vagyis a falakat és a padlót betonra kell tisztítani. És csak utána kezdődik a munka a szobának elszigeteltségével kapcsolatban, amely szakaszokban történik:

  • felszíni alapozás;
  • vízszigetelő réteg, az Ön által kedvelt anyag;
  • esztrich elrendezése;
  • a felület kiegyenlítése, ha szükséges;
  • végleges díszítő bevonat.

  A vízszigetelést bizonyos szabályok szerint osztják szét:

  • úgy a legalapvetőbb, az anyag felhordása a felületre. Ha a vízszigetelés csak a padlón történik, akkor a falakon legalább 15 cm-re kell haladnia. Nem kell anyagot kímélni, és nem kell megtakarítani minőségét. A lényeg az, hogy a réteg egyenletes, szünetek nélkül.
  • A fürdő vagy a zuhany teljes körzetét alaposan meg kell dolgozni.
  • Hagyja a felületet a kommunikáció területén.
  • Szükség van a falak szigetelésére olyan helyeken, ahol egészségügyi berendezések vannak felszerelve, például a WC-tartály szintjének a szigetelésen, valamint a mosógép telepítési helyén kell lennie.

  Célszerű az egész fürdőszobát elszigetelni, beleértve a mennyezetet is, de ha nincs idő erre. Nincs pénz, akkor különös figyelmet fordítanak a padlóra és a vízvezeték szerelésére.

  Vízszigetelés telepítése

  Tehát, ahogy korábban írták, a szoba minden feleslegessé válik, beleértve a régi burkolatokat. Ha a bontási folyamat során kiderült, hogy a kommunikációs rendszer csövei sajnálatos állapotban vannak, akkor azokat újakkal kell helyettesíteni.

  Szétszerelés közben is elegendően nagy repedések nyílthatók az alapfelületen, amelyet fel kell tölteni építési habtal, amelyet a szárítás után a padló vagy a fal szintjére kell vágni.

  A kommunikáció fektetése jobb, ha később távozik. Ebben a szakaszban, a rajz a helyét vízvezeték szerelvények.

  A felület előidézésének szakasza kötelező, mivel a tapadás növeli, és emellett néhány mély penetrációs alapozó további hidrogénvédelmet biztosít.

  Védő réteg folyadékszigetelt

  Az anyag nagyon kényelmes, a felületen lapos, anélkül, hogy varrás keletkezne, ami nem lényegtelen. Ezenkívül nem csak elszigeteli a szobát, hanem megvédi a gomba és a penész megjelenésétől.

  Alkalmazza az anyagot 3 módon:

  • Spray permetezővel a kívánt méretű fúvókákkal. Ezt a módszert csak olyan esetekben alkalmazzák, ahol a kezelt felület nagy területen van. Ennek a módszernek a hátránya tekinthető a szigetelőréteg vastagságának szabályozására való képtelenségnek.
  • Színezés - a legnépszerűbb módja. Rengeteg időt vesz igénybe, amelyet a teljes felületen egy görgővel lehet csökkenteni, és ecsettel csak a sarkokat kell feldolgozni.
  • Töltés - egyszerű és hatékony technológia. Csak vízszintes felületekre alkalmazható, de a kompozíció jól behatol a pórusokba és repedésekbe, jól eltömve őket.

  A szakemberek szerint a folyékony vízszigetelés a legmagasabb minőségű és legegyszerűbb módja annak, hogy a helyiség nedvességtől védjen. Ez a bevonat több mint 30 év, és nem összetett folyamat.

  A bevonó anyag

  Ezek a vegyületek előkészítést igényelnek az alkalmazás előtt. Ezt a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően végezzük, melyet szigorúan be kell tartani.

  Szerelési technológia:

  • Az ilyen típusú vízszigetelés elrendezésének megkezdése szükséges a sarkokból.
  • Különös figyelmet fordítanak a padló és a fal közötti kötésekre. A szakemberek javasolják, hogy ragasztják be ezeket a helyeket speciális szigetelőszalaggal a szigetelés alkalmazása előtt.
  • Csak azután, hogy ez a két szakasz megkezdi az alapréteg alkalmazását, amely spatulával van felszerelve. Elég, ha a vízszigetelő anyagot a padlóra öntjük, és másfél milliméter vastagsággal átlapoljuk az egész felületen.
  • A rétegeknek többnek, de nem kevesebbnek kell lennie. Minden további réteget az előző szárítása után készítenek.
  • Az ilyen vízszigetelés a telepítési szakaszban fél a rajzolatoktól, ezért gondoskodni kell a távollétükről, mert ez nem piszkálja a felületet.

  A bevonat vízszigetelés rétegeinek száma ötre növelhető, ha sürgős szükség van erre, például a gyermekek laknak egy lakásban, és nagy a valószínűsége annak, hogy a szomszédok elárasztják.

  A tekercsszigetelés telepítése

  A legnehezebb telepíteni az anyagot, bár meglehetősen olcsó. A fektetés megkezdése előtt meg kell mérni a szobát és meg kell jelölni. Ez rendben történik. A megfelelő mennyiségű anyag levágása a tekercsből, könnyebb padlóburkolat kialakítása egy kis fürdőszobában. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy sok tekercs anyag fűtést igényel a telepítés során.

  Telepítési tippek:

  • A szigetelőszalagok felmelegítése minőségi szempontból csak hőfúvó vagy fúvókásó segítségével végezhető, csak rendkívüli óvatossággal kell dolgoznia. A meztelen láng és a hő meggyújtja az anyagot.
  • Öntapadó anyag használata esetén a felületet nagyon óvatosan készítik el. A fektetett szalagot a gumihengerrel jól kell tekerni a buborékok kizárásához. A falak jól fel vannak gördítve, ha hasonló szigetelést alkalmaznak.
  • A szalag halmozott átfedése 5 centiméterrel.
  • Amint az összes anyagot felszínre helyezzük, az ízületeket jól bevonják bitumennel vagy speciális masztixal.

  Hátrányok az ilyen típusú szigetelést fürdőszobák egy lakást:

  • a tekercsszigetelés lefektetése előtt a felületet ki kell egyenlíteni, mivel a szabálytalanságok eltérése nem haladhatja meg a két millimétert;
  • A feldolgozás előtt alaposan meg kell szárítani a felületet, mivel a szigetelés egyszerűen nem tapadhat nedves helyen;
  • a bitumen szaga, amely nem csak maró és éles, hanem mérgező is, ezért a lakóépületben történő használata nagyon nemkívánatos.

  A szakértők nem javasolják, hogy az anyagot a fürdőszobába rakják. Általánosan használják más típusú szigeteléssel is.

  Hogyan szigeteljük a mennyezeteket?

  Bár ezek közül sokan elhanyagolják, de a fürdőben lévő mennyezetek szigetelésére van szükség, ez megóvja a váratlan áradástól a szomszédok tetejétől. Ez a folyamat nem különbözik a teljes helyiség vízszigetelésétől, kivéve, hogy nem minden anyag fog működni, és a munka munkaigényes lesz. Adjon előnyben a folyékony anyagokat vagy a bevonatot, könnyebb lesz velük dolgozni ebben a helyzetben.

  Kívánatos a mennyezet és a falak közötti szigetelőszalaggal való összekötés sarkát ragasztani, majd csak a szigetelő összetételt alkalmazni.

  A primer alapú indukált mész-cement gipsz, a felhordás és szárítás után kiváló vízszigetelő réteg a falakon és a mennyezeten.

  Az utolsó szakasz

  Miután elkészült a vízszigetelő réteg, elkezdheti tölteni az esztrichet. Jobb, ha a keveréket vásárolják a boltban (a tartomány ma már elég nagy). De ha úgy döntesz, hogy mindent magad csinálsz, akkor az esztrichnek cementnek kell lennie, és kis homokot kell hozzáadnia. Az esztrich szárazon lesz, a rétegtől függően a hét folyamán, és csak utána lesz lehetséges a bevonatot felhúzni.

  Végezetül

  Sokan félnek a vízszigetelést a fürdőszobában önmagukban, de ahogy láthatja, a folyamat nem olyan bonyolult, mint gondolják. Abban a pillanatban, az anyag és az eszközök bőségének enyhítette a szigetelőréteg felépítésének folyamatát, amely gyorsan és pontosan lefektetheti magát, anélkül, hogy szakembergárdát vonzana.