Legfontosabb > Dekoráció

Kerámia burkolólapok: a választék finomságai

A kerámia csempe ma szinte mindenhol használatos, mivel az anyag praktikus és szép. A termékek ellenállnak a magas páratartalomnak, valamint a különböző vegyi anyagoknak való kitettségnek. A termék egyik jellemzője a nagy szilárdság és a törékenység egy időben, ezért a termékek feldolgozása csak speciális eszközökkel történik. A kerámia csempefúrók egyedi mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik a lyukak kialakítását, minimális károkat okozva a felső réteg szerkezetének.

A fúrás alapelvei

A csempe sült agyagból készül, amelynek felülete különleges mázzal borított. Mindkét anyag törékeny, ezért éles hatással lehet a munkadarab feldarabolására.

A kiváló minőségű kerámia csempék fúrásához néhány szabályt kell követnie:

 • Ha olyan fát szeretne fúrni, amelyet még nem fektettek be, 30 percig áztathatja vízzel. Ez enyhén lágyítja az agyszerkezetet, nem teszi lehetővé, hogy gyorsan feltörjön.
 • Javasoljuk, hogy a lyukakat a csőlapon rövid távolságra, de legfeljebb 2 cm-re helyezzük el. Ha a fúró túl közel van, ez forgácsolást vagy repedést okozhat.
 • A munka megkezdése előtt a termék felületét vízzel kell nedvesíteni.
 • A lyukak csak az elejétől függenek. Ha a fúró belülről van elhelyezve, akkor a nagyfrekvenciák kialakulását eredményezi a díszítő rétegen.
 • A fényes felület nem teszi lehetővé a fúró pontos beállítását. A csúszás elkerülése érdekében a speciális résekkel kissé karcolja meg a felső réteget.

A fúrók típusai

A fúrás minősége a legtöbb esetben a használni kívánt eszköztől függ.

Ilyen célokra gyakran használták a különböző típusú fúrók:

 • Diamond. Az ilyen típusú fúrók henger alakúak. Ezek a termékek a legpraktikusabbak és legnépszerűbbek, de a mindennapi életben nagyon ritkán találhatók meg, mivel ezek magas költségekkel járnak.
 • Pobeditovye. Az ilyen típusú fúrók betonhoz való munkát terveznek. Napjainkban sok szakember használja őket kerámiák feldolgozására. A termékek tökéletesen karbantartják a terheléseket, és könnyen kezelhetők egy erős csempével is. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen termékek ára jóval alacsonyabb, ezért gyakran a győztes fúrógépeket használják mind a mindennapi életben, mind az ipari konstrukcióban.
 • Spear alakú. Az eszköz hegye egyfajta tollat ​​alkot. A toll-fúrógépeket csempével dolgozzák ki. A "toll" keménysége sokkal magasabb, mint a győzelem keménysége, bár gyengébb. Ez az opció optimális, ha különféle méretű lyukakat kíván felkínálni.
 • „Balerina”. Ez egyfajta tollfúró. Ez az eszköz egy központi csúcsból és egy csúszó vágóelemből áll. Ez a kialakítás lehetővé teszi a lyuk átmérőjének változtatását. Csak csempével dolgozik, mert csak a felső réteget pusztítja el. Ahhoz, hogy kapjon egy lyukat, ki kell ütögetni a kijelölt kontúrt.

Ami a méretét illeti, sokféle fúrógép létezik a piacon.

A leggyakoribbak olyan termékek, amelyek átmérője:

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a "ballerina" nem szabványos méretű. A gyémánt koronák jelentős átmérőjűek, így nem tartoznak a fúróhoz. Működésük elve megegyezik a megfontolt módosításokkal.

Hogyan válasszunk különböző méretű lyukakat?

A legtöbb esetben a kerámia burkolat fúrását a falon vagy a padlón rögzítik (a WC csésze aljzatán vagy csatorna alatt). A legjobb megoldás az ilyen munkák fúrások, amelyek átengedik a lyukakat. Használatuk lehetővé teszi, hogy azonnal készen álljon a működési lyukra. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fúrók nem univerzálisak és csak kerámiákra készültek. Ha a csempe alatt vasbeton vagy más építőanyag van, akkor csak speciális szerszámokkal kell fúrni.

Egy kicsit

A falburkolatokban kis lyukak vannak a tüskék vagy más támasztóelemek elhelyezése céljából. A legjobb megoldás ilyen munkára gyémánt vagy tollfúrók. A költségek meglehetősen magasak, ezért ezeknek az eszközöknek az egyszeri fúráshoz való használata nem praktikus. Ebben az esetben jobb a megfelelő méretű fúrókészlet kiválasztása. Tökéletesen megbirkózik a cserépdel.

Ha még üveggel is dolgozni, akkor tanácsos csak gyémántszerszámokat használni. Ezek könnyen elpusztítják az anyag szilárd szerkezetét, minimalizálva a repedés kockázatát.

A nagyért

A csővezetékekhez vezető lyukak kialakítása nem mindig lehetséges klasszikus fúrók segítségével, mivel kis átmérőjűek. A probléma megoldásához koronákat használhat. Külsőleg ezek az eszközök kis átmérőjű hengerek. A korona külső felülete nem gyémánt kőzet, amelyet forrasztással tartanak. A koronák olyan univerzális mechanizmusok, amelyek mind a csempe, mind a porcelán kőművességgel együttműködhetnek. Az egyetlen hátránya, hogy magas költségük van, ezért nem bölcs dolog egy koronát vásárolni, ha csak egy lyukra van szükség. Jobb, ha a szerszámot egy ismerős szakembertől kérheti, vagy alternatív feldolgozási módszereket alkalmazhat.

A tökéletes lyuk eléréséhez néhány egyszerű szabályt kell követnie, amikor koronával dolgozol:

 • A fúrás csak minimális sebességgel történik. Ha túl hamar fúrja a csempe, akkor csipeget vagy apró repedést okoz.
 • A koronát folyamatosan le kell hűteni vízzel. Ehhez egyszerűen öntse a műszert folyadékkal az üvegből. Egy ilyen intézkedés megakadályozza a munkaterület túlmelegedését, ami hatással lesz a termék időtartamára. A túlmelegedés elkerülése érdekében ajánlatos rendszeresen eltávolítani a szerszámot a lyukról, hogy elemezze annak állapotát.

Ha nincsenek speciális eszközök

Gyakran a kerámia burkolólapokat olyan emberek teszik ki, akik nem foglalkoznak szakszerűen. Ez általában azt jelenti, hogy nincs speciális fúróeszköz. Ez a probléma többféleképpen megoldható:

 • Fűrészlámpa. Annak érdekében, hogy a csempék feldolgozásához megfelelő legyen, gyémántfonalat kell felszerelni. Ezzel az eszközzel különböző típusú lyukakat kaphat. Minőségük nem lesz különösen magas, de ha ez nem fontos, akkor a fűrész nagy segítség lesz. Ahhoz, hogy elkezdjen dolgozni vele, fúrjon egy kis lyukat a csempebe, és tegyen be egy szálat. A pontosabb vágáshoz célszerű az eltávolítandó alakzat körvonalait rajzolni. A vágást lassan végezzük, anélkül, hogy erős nyomást gyakorolnánk a menetre.

Kerámia csemperavágók: kiválasztási kritériumok

A javítás utolsó szakasza - befejező munka. A szoba díszítésében fontos szerepet játszik az anyag megfelelő kiválasztása, figyelembe véve annak tulajdonságait és tulajdonságait. A magas szintű belsőépítészet függesztett bútorokkal és berendezésekkel, megbízható rögzítése garantálja a kényelmet és a kényelmet otthonában.

A legmegfelelőbb építőanyag a medence és az étkező öleléséhez - kerámia csempe. A járólap burkolat megbízható és vízálló anyag. De egy tartós és törékeny burkolólapon ugyanakkor előfordulhat, hogy a lyukak hagyományos betonfúróval készülnek, és nem speciális eszközzel.

A szakemberek tapasztalata és tanácsai, az egyszerű szabályok betartása segít elkerülni a drága bevonat javításában és deformációjában bekövetkező hibákat.

Felületi jellemzők

A kerámia burkolat a legelterjedtebb anyag a szoba befejezéséhez és egy épület elé néz, kis mérete lehetővé teszi a munkát a legnehezebb, texturált és megközelíthetetlen helyeken. A modern építőanyag-piac hatalmas csempe-választékot kínál. A cserép kiválasztására vonatkozó végleges döntés meghozatala előtt meg kell tudni, hogy milyen célokra és milyen feltételek mellett használják fel, tulajdonságairól és felületi tulajdonságairól.

Csempe - vörös és fehér agyag, magas hőmérsékleten kezelve. Az agyag és az égetési hőmérséklet különböző összetételének köszönhetően a kerámiák típusokba sorolhatók:

 • külső táblákon - üvegezett, nem egységes felülettel, feldolgozás nélkül, porózus;
 • a hőkezelés mértékének megfelelően - kettős és egyszeri pörköléssel;
 • mérete - fal és padló.

Figyelembe kell venni a fontos jellemzőket:

 • erő - hatással van az életre;
 • kopásállóság - a díszítő tulajdonságok fenntartására való képesség, a padló és a burkolat szempontjából;
 • rugalmasság - a deformáció alatt hajlítható és nagy terhelésnek kitett képesség;
 • porozitás - a nedvesség felszívódásának képessége, ami a medencékben és a fürdőszobában csökken a csúszás.

A burkolat anyagának megválasztásakor ügyelnie kell a cserép vitathatatlan előnyeire:

 • különböző színek, textúrák és formák, amelyek biztonsági és sűrűséghatárral rendelkeznek;
 • az anyag kémiai inert tulajdonságai;
 • környezeti biztonsági összetétel.

A felület fenti jellemzői diktálják a munkakörülményeket, amelyekben a csempepusztítás legkisebb valószínűsége:

 • a fúrás szakaszában a kerámia síkra gyakorolt ​​nyomás megszüntetésére;
 • a fúró fordulatszámának csökkentése és a vibráló elektromos fúrás csökkentése (célszerű nem elektromos mechanizmusokat használni);
 • a hőmérséklet csökkentése és az eszköz fémfelületének nedvesítése csökkenti a fúró túlmelegedését, ami hozzájárul a feladatok minőségi végrehajtásához;
 • fúrás a csempe hátulján, sima és kemény mázoláson, gyakran lehetetlen.

A fúrók típusai

Mielőtt elkezdené kiválasztani a fúrógépet, ki kell választania a legjobb munkagépet, amely megfelel minden követelménynek:

 • a fúró forgási sebességének szabályozása;
 • nyomásszabályozás a felületen.

A csempe keménységétől függően többféle eszközt használnak:

 • perforátor - elektromos ütőgép kemény anyagokhoz;
 • egy kézi fúró egy egyszerű mechanizmus kis lyukak fúrására;
 • elektromos fúró - egy professzionális szerszám, amely a 220 V-os hálózaton alacsony fordulatszámon működik egy egyszerű táplálással;
 • csavarhúzó - akkumulátorra osztva és hálózatról táplált, csak alacsony fordulatszámon, legfeljebb 900 fordulat / perc sebességgel.

A legnépszerűbb eszköz egy csavarhúzó, a második pedig egy elektromos fúrógép, amelynek fordulatszám-szabályozása.

A munkamódszerek kiválasztása bizonyos tényezőkön alapul:

 • furat mérete;
 • munkakörök;
 • fúrás előtt vagy után kerámia.

A helyiségek javításával kapcsolatos munkák elvégzéséhez speciális szakmai fúrógépet kell választani nagy szilárdságú kerámiákhoz és plexiüvegekhez. Az ilyen fúrók működési elve teljesen különbözik a fém és a fa eszközeitől, súrlódáson alapul. Egy másik eszköz használata az építőanyagok romlásához, az irracionális pénzügyi költségekhez és a bélés időtartamának növeléséhez vezet.

A fúrók külön csoportokba sorolhatók:

 • csemperagázó fúrók - agyag felületén 10 mm-től 70 mm-ig terjedő lyukak fúrása;
 • toll (toll) fúró - a csúcs megjelenése, hasonlóan a tollhoz, lehetővé teszi, hogy ne használja a lyukasztást, a horony mérete akár 3 centiméterig is elérheti;
 • gyémánt bevonattal ellátott koronák - a kárpitos szakemberek által ajánlott, magas ár és ideális teljesítmény, 15 cm-es mélységig;
 • fúrók kemény ötvözetek fejével (fogaskerekek) - egy élesített csíkkal és hegyes élesítéssel ellátott szerszám, a felület 15 mm-ig terjedő fúrófejei képesek élesíteni, alkalmasak a sima kerámiákra;
 • Pobedit alakú lándzsafúrók - az alacsony ár és a korlátozott felhasználási idő lehetővé teszi legfeljebb 5 nyílást a fúrókhoz, a fúrást kizárólag alacsony fordulatszámon hajtják végre 1,5 cm-nél kisebb mélyedésmérővel;
 • lándzsa alakú fúró gyémánt fóliával - fúrószerszámok újrafelhasználható felhasználásra;
 • a ballerina egy speciális célú fúró, amely egy központosító fúróból és egy párhuzamos vágóból áll a konzolon, az aljzat alatti fúrást speciális éles fémdarabokkal történik.

Egyszer használatos, kiválaszthat egy olcsó, hegyes fúrót, amelyet egy gyémánt kerékkel élesítenek. A munkát óvatosan és körültekintően, a szerszám stabil hűtésére szolgáló intézkedésekkel a mesternek lehetősége van arra, hogy több szükséges lyukat készítsen.

A szakembereknek ajánlani kell egy csavarhúzó, kerámia és üvegfúró készletet, melynek mérete 3 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm.

A fúró kiválasztásakor figyelembe kell venni bizonyos jellemzőket:

 • a szár - hengeres (leggyakoribb) és hat arc (a legtartósabb) típusa;
 • átmérő - meghatározza a mélyedés kerületét;
 • hosszúság - befolyásolja a lyuk méretét.

A fúrás alapelvei

A csempe előkészítéséhez alaposan meg kell vizsgálni annak jellemzőit és tulajdonságait. A fúrást a lehető legpontosabban és lehetőleg gondosan kell elvégezni anélkül, hogy megzavarná a bevonat integritását, szigorúan betartva a fúrás alapelveit:

 • a fúró 90 fokos szögben tartja a felületet;
 • csak lendületet adjon, amikor elérte a betont;
 • folyamatosan hűtsük le a munkaterületet;
 • megakadályozza a kerámia és az eszközök túlhevítését;
 • válassza ki az optimális nyomást a szerszámon;
 • kapcsolja ki a fordított üzemmódot, hajtsa végre a sima görbéket az óra kéz mozgásának megfelelően;
 • helyezze a lyukat a varrat középpontjába (nincs védőréteg a szélén és a csempe szélén).

A nyílást a toalett rögzítéséhez szükséges tüskék alá helyezve meg kell felelnie bizonyos követelményeknek:

 • fúrja le a bélést csak egy fúróval, egy tollal a csempe, és beton egy ütős eszköz;
 • a burkolat mélységének nagyobbnak kell lennie, mint a betonban, hogy megőrizze a cserép integritását;
 • szorosan rögzítse a rögzítőt.

Kerek lyuk készítése

A csempebeépítés vagy a beszerelést követően nagy átmérőjű kör alakú lyukakat kell kialakítani ahhoz, hogy az elektromos készülékek és kapcsolók szerelvényeit a tervezett helyeken felszereljék. A feladat elvégzéséhez számos lehetőség van:

 • őrölje meg a lyukat egy darálóval - jelölje ki a kontúr laza a felületen, használja a gyémánt lemez a száraz vágás kényelmesen vágni egy kényelmes él, tartja a csempe;
 • vágott egy kirakós játékkal - az első oldalon rajzoljon egy vonalat, lassan vágja le a szükséges alakzatot a szerszám vágószálával;
 • vágjon vágószerszámot és fogót a jövő lyuk kijelölt körvonala mentén, vágja el a nyílást egy üvegvágó segítségével (ügyelve arra, hogy ne törje össze a csempeburkolatot), csiszolja a széleket finom finomsággal;
 • speciális célú szerszámokat használjon - hengeres munkadarabú fúró vagy ballerina fúrógép.

A ballerina alakja hasonló a kompaszhoz. A fúró a vágókör közepén van rögzítve, a keményfém lemezek forgácsoló szerszáma kör alakú mélyedést (3 cm-től 9 cm-ig terjed).

A nagy átmérőjű, jó minőségű és nagy nyíláshoz gyémántfóliával rendelkező korongokat vagy volfrámkarbullal kell bevenni. A műszer magas ára magas minőségi mutatókkal fog fizetni. Az utasítások követése fontos lépés a fúrási folyamatban:

 • elfogadhatatlan gyorshajtás 500 ford / percnél;
 • a fémfelület vízzel történő hőmérsékletének kötelező csökkentése;
 • a fúrás helyét maszkoló szalaggal ragasztja;
 • a helyhez kötött fúróberendezés a hozzárendelt feladatok hatékony teljesítésének záloga, ha a koronában nincs kitérő fúró a készletben.

Hasznos tippek

A repedések lehetséges előfordulása nélkül történő fúrásra való alkalmasságát a felület könnyed megérintésével határozzák meg. Süket és sűrű hang - a félelem nélküli munkamegjelzés jele. A megfelelő fúróválasztás fontos lépés a befejező folyamat során. A fúró mérete pontosan megegyezik a tervezett nyílás méretével. A telepítéséhez a dübelek megfelelő fúró csempe, egy gyémánt film vagy pobeditovye. A nagyméretű lyukakat koronák vagy ballerinák végzik.

A legnagyobb probléma a burkolólapokkal szemben az üvegezett réteg, amelynek nagy szilárdsága van. Jelölje meg a fúrás helyét és rögzítse a fúrót, lehetséges a következő módszerek végrehajtása:

 • lyukasztással - a kúpos alak elmélyítését a rögzítő végzi, apró ponttal karcolja a felületet;
 • Ragasztás - rögzítés a ragasztó bevonattal a filmszalag felszínén;
 • Jelölőjel - a fúrás helyén egy speciális jelű tollal rajzolja fel a durva jelölést.

Miután a kiválasztott fúrótestet az eszközbe telepítette, győződjön meg róla, hogy kikapcsolja a kalapács üzemmódot és átvált a fúrás helyére. El kell kezdeni a munkát kis fordulatokkal, miután egy felületre merőleges fúrót helyeztek el. Ez segít a fúró megtartásában a megfelelő ponton. A kerámia végének elmélyítése után növelheti a sebességet. A nagy sebesség csökkenti az eltöltött időt és felgyorsítja a folyamatot, de a felszín túlmelegedéséhez vezet. A vízzel való hűtés nemcsak a hőmérsékletet csökkenti, hanem a kerámia port is lecsökkenti.

A fúróvágó elem gyémánt szegmensű porlasztással végzett munkája nagy sebességgel történik. A szerszám merev rögzítése segít elkerülni a bélés elmozdulását és megsemmisítését. A folyadék használata csökkenti a hőmérséklet mértékét és a szerszám károsodásának valószínűségét. A gyémántfilmvágó lehetővé teszi, hogy alacsony sebességű száraz kerámiákat fúljon. Védőszemüveg - előfeltétel, ha ballerinként dolgozik.

Miután beállította a szükséges átmérőt, indítsa el a fúrást kis sebességgel, tartva a csempe. Tartsa a fúrót ugyanabban a helyzetben, pontosan és óvatosan mûködjön.

A sima zománcozáshoz és a csúszás csökkentéséhez egyszerű ajánlások szerint kell eljárnia:

 • a jövő furatának középpontját a file hegyes oldalával a lyuk középpontjába kell tenni;
 • bot maszkoló szalag;
 • jelölés íróasztallal a korrekció érdekében;
 • kapcsolja ki a kalapács üzemmódot a fúróban.

Munkavégzés közben a szakemberek egy egyszerű műveletsorozatot hoztak:

 • áztassa a kerámiát vízben legalább 40 percig;
 • helyezze a csempe lapos és sima fa vagy beton alapra;
 • jelölje meg a fúrás helyét, rögzítse a burkolólapot maszkoló szalaggal;
 • hogy ugyanazokkal a szabályokkal dolgozzon, mint a falon.

A fúrás megkönnyítése és a munka minőségének javítása segíti a professzionális mesterek titkait:

 • A lyuk közelében lévő lyuk fúrásával a csempe megszakad;
 • a fúrás alacsony fordulatszámánál a speciális fúrók a fém felületre fúrókkal helyettesíthetők;
 • a fából készült chopik csökkenti a mélyedés méretét;
 • a fúrás helyén telepített spatula segít csökkenteni a tisztítási időt és csökkenti a szennyeződés mértékét;
 • hogy egy bizonyos hosszúságú lyukat kapjon, meg kell jelölnie a kívánt távolságot a fúróval ellátott jelölővel, amely lehetővé teszi, hogy egy bizonyos pillanatban leállítsa a munkát;
 • csak éles fúróval dolgozzon, használja a gépet és a csiszolt kereket az élesítéshez, egy gyémánt kereket és egy hűtőfolyadékot egy győztes fúróhoz;
 • tilos a fúrófej forgásának mozgását megváltoztatni;
 • személyes védőfelszerelés a szemek, az arc és a kéz számára - a biztonság és a szőrszálak elkerülésére való képesség a bőrön;
 • próbaüzemet végeznek a csempe felesleges maradványain;
 • a kialakított forgácsokat csiszolópapírral tisztítják, és díszítő gyűrűkkel rejtve.

A kezdő építőknek alaposan meg kell tanulniuk a szakemberek tapasztalatát, ezáltal elkerülik a javítás során felmerülő hibákat és frusztrációkat.

A kerámia burkolólapok fúrásával kapcsolatban lásd a következő videót.

Kerámia burkolólapok fúrása - a szerszámot és a fúrót a szabályok szerint választjuk ki

Amikor a falakon és a WC-ben lévő falak új csempével ragyognak, kedves nézni őket. De a javítás még nem fejeződött be - szükség van a polcok rögzítésére és a tükör rögzítésére. De nem mindenki tudja, hogyan kell megfelelően fúrni a kerámia burkolatokat a véletlen forgácsolás elkerülése érdekében. Sajnos, nagyon könnyű károsítani a törékeny kerámiákat, majd egy kiváló javítás leesik a lefolyóba. Annak érdekében, hogy ne birkózz le, ahol dobott a csempe helyett elkényeztetett is, tudnia kell, hogyan kell vele dolgozni. Olvassa el tovább.

A fúrólapok alapelvei

Az első dolog, amire szükséged van egy fúró kiválasztásához. Nem lehet sokk vagy nagy sebesség, mivel a csempeit nagyon óvatosan kell kezelni. Tehát az alábbi szerszámok alkalmasak a csempe lyukainak kialakítására:

 • Minimális sebességű elektromos fúró;
 • egy akkumulátortípusú csavarhúzó, amelynek fordulatszáma legfeljebb 800-1000 fordulat / perc;
 • kis sebességű akkus csavarhúzó.

És a csempefúróknak különlegesnek kell lenniük. Ezek egyáltalán nem olyanok, mint a fából, betonból és fémfelületekből álló szerszámok. A csempe fúrásának elve más: súrlódás csiszolóanyag segítségével. A gyémánt vagy pobedit fúró nyíl alakú vagy korona alakú. A csempe pedig az úgynevezett "ballerinákkal" fúrható - speciálisan beállítható átmérőjű eszközök.

Amikor a szükséges eszköz készen áll, munkába állhat.

Néhány pontot figyelembe kell venni:

1. Nem lehetséges sem a fúró, sem a csempe túlmelegedése. Ellenkező esetben a csempe felső rétege olyan repedésekkel jár, amelyek megoszthatják a lapkát. A munkafelület lehűlése érdekében elegendő időközönként vízzel hűteni.

2. Próbálja ki a fúró optimális nyomóerejét. Nem lehet túl gyenge vagy túl erős. Az első esetben a lyuk nem fúrható ki, a másodikban a csempe megszakadhat.

3. A fúrási lapok műveleteinek fordított üzemmódja elfogadhatatlan. A fúró lassan és csak az óramutató járásával megegyező irányban forgatható. Egyébként az anyag megreped.

4. Ha a lyukakat a csempék közötti varrás során fúrni kell, fúrjon különös figyelmet. A lyuk középpontjának a varrat közepén kell lennie. Ha fúrt egymás mellett fúrással, akkor a fúró általában a varratba csúszik. A csempe szélén nincs védőréteg, és darabja le van vágva.

Vannak, akik tanácsot adnak a csempék mázolásának megcsapolásával vagy kopogatásával a fúrás helyén bármilyen eszközzel, erről erősen javasoljuk. Ez a szovjet irodalom tanácsa. Modern fúrók jelenlétében ez az eljárás nem feltétlenül szükséges, mert nagyon könnyű megtörni a burkolólapokat, és nagyon nehéz kicserélni őket egy újabbakkal.

Hogyan kell kis lyukakat fúrni a tüskékhez

A kisméretű polcot a fürdőszobában vagy a konyhában kell lerakni, ezért gyakran szükséges a falhoz ragasztott lapka lyukává tenni. Annak érdekében, hogy a polc tartsa szorosan, szükség van egy megfelelően mély lyuk behatolására a falon is. Ezután behelyezik egy nejlonból készült csavart csavart.

Általában elektromos fúrót használnak erre a célra, majd a lyukat perforátorral végzik. A fúró forgási sebessége alacsony legyen.

Milyen fúró a csempe számára

1. A gyémánt bevonattal ellátott szerszám a legjobb teljesítményt mutatta a csempék fúrása során. Ez elég drága, és nem mindenki engedheti meg magának. És nincs értelme megvásárolni, hogy két vagy három lyukat készítsen. De egy profi, aki gyakran fúrni csempéket, általában az arzenálban van néhány ilyen különböző átmérőjű fúrók. Ebben az esetben gyorsan fizetnek.

2. A zsebcsavarokat kifejezetten kerámia burkolólapok fúrásához tervezték és csökkentették a burkolólapok felosztásának kockázatát. A speciális élesítésnek köszönhetően a nyíl alakja megakadályozza a csúszást a munka elején. A vágóél éles szögének köszönhetően csökken az érintkezési felületek területe. Emiatt kevésbé erőfeszítéssel dolgozhat a fúróval - ez azt jelenti, hogy a csempék repedése valószínűleg nem fog megjelenni.


Pisztoly alakú fúrók, magasabbak vékony hegyekkel, alacsonyabbak gyémánt bevonattal.

3. Ha egyáltalán nincs semmi, kérem vegyen egy fúrót a keményfémből készült betonhoz. Nagyon meg kell élesíteni, vagy győznie kell. Ne felejtsük el - rendkívül óvatosan kell dolgozni egy ilyen eszközzel, mivel nem a csempe, hanem teljesen más konfigurációjú.


Fúró és fúró betonhoz.

Mi fúrja csempe a szabályok szerint

Mielőtt megkezdené a fúrás egy csempe, egy jelző jól kiemelkedik az első felületén, hogy a jelek a megfelelő helyeken. Ne feledje, hogy a fúrógép, miközben nem hatolt be a csempe belsejébe, általában megpróbálja csúnyán csúszni sima felületére. Ennek megakadályozásához egy ragasztószalagot vagy papírszalagot kell ragasztani a fúró helyén.

Kezdetben, amikor a csempefelületet fúrni kell, a fúró sebessége a lehető legkisebb. Amint a fúró elég mélyen van a csempeben, lendületet adhat. Nem feltétlenül nagyon lelkesnek kell lennie - lassan és óvatosan kell dolgoznia. Ne felejtse el, hogy szigorúan tilos a fúrótorony vagy a perforátor ütős módja. Egyébként szomorú lesz a csempefoltok összegyűjtése.

Ha fúrni szeretnénk a fúrni kívánt csapot és a fal egy részét, két lépésben dolgozunk. Először fúrja át a cserépet a megfelelő eszközön keresztül. Ezután kapcsolja ki a fúrót, és cserélje ki a fúrót a betonfelülethez megfelelőre. Itt már a fúró vagy perforátor ütőereje nem zavarja, különben a kemény beton nem lyukasztható.

Videó: Hogyan és mit fúrni kerámia lapok

Hogyan készítsünk egy nagy lyukat egy aljzatba vagy egy csőbe

Amikor a csaptelep megváltozik, egy elektromos csatlakozót helyeznek be, vagy új csövet hoznak létre, akkor szükséges egy megfelelő méretű, megfelelő átmérőjű lyuk kialakítása. Ugyanakkor sokan kíváncsiak: milyen fúró a kerámia csempék fúrásához? Két lehetőség közül választhat:

 • Korona keményfémből.
 • Kerek fúró típusú ballerina.

Ami jobb: korona vagy ballerina

1. Vannak speciális vágókorongok gyémánt bevonattal, elég drága, és mindig nincs értelme vásárolni. Az eszköz használatakor ne felejtsd el nedvesíteni azt vízzel. A fúrókeretek nem a magas koronák félnek a túlmelegedéstől.


A koronák fajtája a gyémántporral.

2. Ugyanakkor egy egyszeri munkához olcsóbb opciót használhat. Ez egy korona, amelyen a győzelem fogai vannak. Hátránya, hogy 20 lyuk után a koronát biztonságosan eldobhatják - erőforrása kimerül. A koronák átmérője legfeljebb 15 centiméter, ami még a csatorna alatt lévő lyuk számára is elegendő. De nagyon óvatosan kell kezelni a koronával, anélkül, hogy hirtelen mozgatnának, míg a lyuk szélei még mindig csiszoltak és egyenetlenek lennének.


Korona dobozokkal a beton fúrásához.

3. A ballerina egy fúró, amely lándzsával vagy hengerrel van ellátva, amelyben egy tartóelem van a farokszakaszhoz rögzítve. Ez viszont egy másik lándzsás fúró. A konzolon mozgatva megváltoztathatja az eredményül kapott lyuk átmérőjét. Jobb, ha a központosító fúró nem lesz hengeres - ez nem egy jó lehetőség, hanem hatszögletű. A ballerina olcsó, nem több mint 300 rubel, így minden házi mester könnyen megvásárolhatja.


És így néz ki a ballerina

Mi fúrja csempe a szabályok szerint

A fúrás előtt a burkolólapot lefektetik, és szükség esetén egy papírragasztót vagy ragasztót ragasztanak a fúró helyére. Ezenkívül a könnyebb indítás érdekében kivághat egy sablont a keményfa vagy rétegelt lemezből, majd szorosan nyomja be a csempe számára a fúrás megkezdéséhez. Ha olyan falakat kell fúrni, amelyek még nincsenek a falon, akkor sima felületre kell helyezni. Alacsony fordulatszámon fúrás közben elkezdjük fúrni anélkül, hogy megnyomnánk. Maga a koronát meg kell próbálni, hogy párhuzamosan maradjon a csempével, úgyhogy amikor a fúrófej belefullad a csempebe, akkor még az egész kerítés körül kezd csípni. Éles mozgások egyik oldalról a másikra sem engedélyezettek.


Fúrás kezdődik koronával és gyémánt bevonattal.

Ha meg kell dolgozni a gyémánt koronát, akkor gyorsan elkészíthet egy lyukat, nagy sebességgel dolgozva. Csak melegítés közben, sajnos, nem lehet elkerülni. És ez tele van a gyémántszemcsék égetésében (égése) a bevonaton, ami lecsökkenti a szerszám minőségét. Ezért, ha gyorsan akar dolgozni - ügyeljen arra, hogy a vizet nedvesítse meg melletted. Vagy fúrni száraz, de alacsony fordulatszámon.

Ha azonban a korona nem rendelkezik gyémánt bevonattal, jobb a fúrás "nedves" módját használni. Ez különösen igaz az üveg mázzal burkolólapokra. Igen, és a szokásos cserépnél ez a lehetőség előnyös - és a fúró egyidejűleg tovább tart, és nem keletkezik por. Ezenkívül, amikor a műszert vízzel nedvesítik, a lyuk sokkal gyorsabbá tehető.


Egy kicsit után vízzel nedvesítünk.


Folyamatosan fúrunk, időnként nedvesítjük a csempe felületét vízzel.


Miután a lyuk készen van, egy ilyen korong lesz.

Ha balerinként kell dolgozni, először állítsa be a szükséges átmérőt. A középső és oldalsó fúrók közötti távolság kétszer kisebb, mint a kívánt lyukátmérő. Aztán a tervezett helyen alacsony sebességgel fúrunk. A csempe stabilan tartja, hogy a fúrótermékek repült darabjai nem fognak senkit károsítani. A biztonsági szemüveg szükséges elővigyázatosság. Tartsa egyenesen a fúrót, ne billentse meg. Ne zavarja az állványt a rögzítéshez.

Szóval, hogyan kell fúrni csempe helyesen, akkor most tájékoztatták. Amint látja, ez nem különösebben nehéz. A legfontosabb az idő, hogy gondosan és gondosan dolgozzon egy speciális eszközzel. És tárolja a vizet a nedvesítéshez.

Hogyan kell a kerámia burkolólapokat fúrni? Gyakorlati útmutató

Miután befejeztük a fürdőszoba vagy konyhai csempe befejezése után problémát vethetünk fel - hogyan fúrja meg a kerámia burkolólapokat falra szerelhető szekrénnyel, törülközőtartóval, tükörrel vagy egyéb kiegészítőkkel.

Ezenkívül a javítás folyamán gyakran szükség van a "beágyazására" a kifolyócsövön vagy egy lyuk létrehozására egy vízvezetékcsőhöz vagy kábelhez.

Kerámia csempefúrás

A fő nehézség abban rejlik, hogy a burkolólap kemény, de törékeny anyag, és könnyedén repedt a gondatlan kezeléssel. Ezért nagyon fontos kérdés a kerámia burkolólapok fúrásának kérdése, hogy a repedések és a forgácsok ne keletkezzenek.

Szerszám kiválasztása kerámia lapok fúrásához

Ha egy kis lyukat szeretne készíteni a kerámia lapkában, használjon kézifűrészt. Ha ezt az eszközt használja, akkor teljesen ellenőrizhető a forgás sebessége és a nyomás hatása.

Szintén megfelelő elektromos fúró funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a forgatás sebességének simítását, vagy csavarhúzót alacsony fordulatszámmal. A rezgés és a hirtelen rándulás hiánya a működés során lehetővé teszi a kerámia burkolólapok fúrását repedés, forgács és szünetek nélkül.

Mivel a kerámia lapok felső rétege nagyon törékeny és könnyű repedések, az ütőszerszámok nem alkalmasak fúrásra.

Csak egy perforator vagy ütvefúrót használhat, miután megállította a kerámia burkolatot, és meg kell készíteni egy lyukat a falon a csavarhoz.

Kerámia burkolólapok

A lándzsa alakú fúrófejeket akkor kell használni, ha kis lyukra van szükség.

A kerámia burkolólapok megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a szerszám vágóélének nehezebbnek kell lennie a csempe felületénél.

A legjobb megoldás egy gyémánt bevonatú fúró. Ő is a legdrágább. Ha sok munkája van, akkor a gyémántfúró megvásárlásának van értelme.

Gyémánt fúró kerámia csempe számára

De annak érdekében, hogy néhány lyuk, akkor ne menj ilyen költségekkel. Az otthoni igényekhez egy drága forrasztással, drágakövekkel élesen megmunkált, olcsó drillrel végezhet.

Nagy átmérőjű kör alakú lyuk létrehozása

A kerámia burkolólapok fúrásának kiválasztásakor figyelembe kell venni a tervezett lyuk átmérőjét. Gyakran a fürdőszobában vagy a konyhában meglehetősen nagy lyuknak kell lennie a cső, csaptelep vagy aljzat alatt.

Ebben az esetben használja az úgynevezett "koronát" - gyémánt bevonattal ellátott csőszerű fúrót. Ideális lenne egy háztartásban lévő készlet, amely különböző átmérőjű kerámia burkolólapokat tartalmaz.

Gyémánt korona nagy lyukak készítéséhez kerámia burkolatokban

Az eszközök magas költségeit az idő és az erőfeszítés, valamint a kiváló eredmény megtakarítja. Csőszerű fúrófej segítségével nagyméretű lyukakat készíthet - 150 mm átmérőig.
Az eszköz hatékony, de annak élettartama meghosszabbítása érdekében a következő szabályokat kell követnie:

 • A fúrót a minimális fordulatszámra kell beállítani, hogy megakadályozza a fúró vágó részének gyors kopását.
 • Ne engedje a korona túlmelegedését. Ehhez gyakran szükséges a vágó rész vízbe való csökkentése.

Mi fúró nem fektetett csempe? Balerina!

Ha pontosan tudni kell, hogy a kommunikáció mikor történik meg, akkor az összes szükséges lyuk fúrásra kerül a csempe lefektetése előtt. Ehhez használhatja a fent említett gyémánt koronákat kerámia burkolatokon. Ha nincs lehetőség egy meglehetősen drága eszköz beszerzésére, akkor speciális fúrót használnak ilyen célokra - az ún. „Balerina”.

A "ballerina" körkörös fúró, amely egy iránytűhöz hasonlít. A széle közepén van beállítva, és a vágóképtől való távolságot a lyuk átmérőjétől függően kell beállítani. A szerszámvágó keményötvözetből készül. A középen lévő fúró centírozásra van tervezve.

A "ballerina" előnye, hogy ki tudja választani az Ön által választott méretet, ami lehetővé teszi, hogy a kívánt átmérőjű kerámia burkolatot készítsenek. A hátrányok közé tartozik az a tény, hogy nagy lyukak fúrása során nehéz a fúrót szigorúan függőlegesen tartani. Amellett, hogy szükség van az egyenetlen szélek kézi feldolgozására, amelyek az eszköz alkalmazását követően maradnak.

A Barelinka elektromos fúrógépre van szerelve

A többi - szilárd plusz. A fúró olcsó, régóta szolgál, és kiváló válasz a kérdésre: hogyan kell fúrni a burkolólapokat a fürdőszobában, ha csöveket kell csatlakoztatnia, vízvezetékberendezést vagy mosógépet kell csatlakoztatnia.

A fúrás előtt a cserépet fél órán át vízben tartják, hogy megakadályozza a feldarabolás. Vágja le a gyenge sebességet, az eltávolítatlan oldalon. Míg a munka szilárdan tartott. Ügyeljen arra, hogy védőszemüveget használjon, hogy megóvja a szemét a szétzúzástól.

Fúrjon kerámia burkolólapokat a szabályok szerint

Miután kiválasztotta az eszközt, és döntés született arról, hogyan kell fúrni kerámia burkolólapokat egy adott esetben, alaposan tanulmányozni kell az ilyen típusú munkák technológiáját.

Fúráskor a szerszámon lévõ nyomóerõnek minimálisnak kell lennie, hogy ne törje meg a csempe. Alacsony fordulatszámon működik - minél alacsonyabb a fordulatszám, annál alacsonyabb a fúró rezgése és ütéscsökkenése.

Kerámia csempefúrás kis sebességgel

A túlzott túlmelegedés a fúró helyén a burkolólap felszakadásához vezethet. Ezért szükséges időközönként a csempe felületét vízzel bepermetezni és a fúró megnedvesíteni (természetesen a fúró kikapcsolása után).

A kerámia burkolólapok fúrásának fő nehézsége a felső réteg áthaladása, mázzal borítva. A bevonat finomsága miatt a fúró gyakran elmozdul.

A kívánt pontra történő rögzítéshez az alábbi módszerek valamelyikét használhatja:

 • Húzzon le egy kis kúpos hornyot azon a helyen, ahol a lyukat tervezik, forró csavarral vagy a fájl éles szélével.
 • Alkalmazzon maszkoló szalagot vagy szövetragasztót a csempére. Ez megakadályozza, hogy a fúró a működés közben csússzon.
 • Jelölje meg a kívánt pontot egy írószeres korrekciós ceruzával. A csempe felületének ezen a részén durva lesz, a fúró könnyebben megtartható.

Címkézés forró csavarral

Ragadós maszkoló szalag

Nehéz lyukakkal csinálni a cserépben anélkül, hogy megfelelő képességekkel rendelkezne, mert meglehetősen szilárd és nem rugalmas. De speciális eszközökkel és teljes körű tájékoztatással arról, hogyan fúrja a csempe a fürdőszobában és a konyhában, hogy ne károsíthassa azt, akkor sikeresen dolgozhat ezzel az anyaggal.

Hogyan kell fúrni a csempe, hogy ne szakadjon?

A kerámia burkolatok méltán népszerű nézőanyaggá váltak. Tartósság, nedvességállóság, magas esztétika, a különböző színek és formátumok csak néhány előnye a csempe-kikészítésnek.

A munkák során minden kerámia fúrja a kerámia lyukakat. A nem megfelelő fúrás tönkreteheti a burkolatot és megreped.

Hogyan kell megfelelően fúrni a cserépet? Milyen eszközzel fog segíteni? Ezeket a kérdéseket felteszi a cikk.

Mi a nehézség?

A kerámia magas hőmérsékleten égett. Ez az anyag nagy sűrűségét és erősségét eredményezi.

De a hajlékonyság és hajlítóerő hiánya miatt a fúrás problémás. A pontatlan fúrás, az erőteljes nyomás okozza a repedt csempe.

A csempe felületét mázzal borítják, amikor a fúrás károsíthatja azt, így a bélés elveszíti a vonzó megjelenést. Hogyan lehet elkerülni a szomorú következményeket?

Először fel kell készülnie a munkahelyre és fel kell mérnie a telepítés minőségét. Érintse meg azt a lapkát, amelybe lyukat szeretne készíteni. Ha a hang "üreges", akkor a lap alatti üregek vannak. Jobb, ha nem fúrsz benne: a csempe feltörhet.

Miért kell fúrni a csempe?

A felületi burkolólapokkal való szembenézés nem végezhető vágás és fúrás nélkül. Az okok eltérőek:

 1. Szükség van lyukakra a vízvezeték elemekhez, például csövekhez vagy keverőhöz.
 2. Lyukak elrendezése a kivezetéshez.
 3. Horgok, polcok, díszítőelemek és egyéb dolgok felszerelése.

Használt eszközök

Speciális felszerelés nélkül szinte lehetetlen a kerámia burkolatok fúrására.

  • Elektromos fúrógép. A fúrók átmérője változó, lehetővé téve a kerámia burkolólapok fúrását és a szükséges lyukat. Előfeltétel: sebességet kell beállítani. Kezdetben alacsony sebességgel dolgozott, hogy átmegy egy réteg mázzal. Ezután a forgalom nő.
  • Csavarhúzó - kevésbé erőteljes eszköz, de elég ahhoz, hogy néhány lyukat fúrjon. Nagy mennyiségű munka esetén a csavarhúzó nem fog működni.
 • Kézi fúrók. Nem a legnépszerűbb és legelterjedtebb lehetőség. A kézi vetőgépek praktikusak a forgás sebességének beállításához, néhány furat fúrásához finom.

A kiváló minőségű fúráshoz különleges fúrókra van szükség, amelyek jól működnek a kerámiák számára.

Népszerű lándzsa alakú fúrókoronák csempékre, amelyeket a közönséges embereknek "tollaknak" neveznek. Könnyen átmennek egy réteg mázzal és megbirkóznak a kerámiával. Hátrány: 4-5 tucat fúrás után a "toll" leereszkedik és használhatatlanná válik. De a tartósabb porcelán csempe "toll" legfeljebb tízszer felett legyőzni.

A koronafúrók nagy átmérőjű lyukak fúrásához vannak tervezve. Ebbe beletartozik a különböző átmérőjű koronák is. A gyémánt vagy keményfém volfrám bevonat biztosítja a koronák tartósságát. A karbid-volfrám bevonat nem csupán kerámiával, hanem természetes kővel, gránittal vagy márványokkal is megbirkózik.

Elkezdjük a fúrást

Hogyan kell fúrni a cserépet? Mi érdemes megjegyezni?

 • Gyakoroljon olyan csempedarabokat, amelyekre már nincs szüksége. Így "töltse ki a kezét".
 • Pontos jelölés készítése: a rossz helyen végzett lyuk nem zárható le. A védjegyet a csempe felszínén egy jelölővé teszik.
 • Ha fúrógépet használ, győződjön meg róla, hogy a jackhammer funkció le van tiltva. Fúrjon egy fúrót a fúrólapokra, mert különben megoszarja a cserépet.
 • Soha ne kezdjen fúrni csempéket nagy sebességgel. Először meg kell adni egy helyet a lyuknak a középső lyukkal, akkor könnyű átjutni a mázas rétegen, és csak ezután növeli a sebességet.
 • Az eszköz felmelegszik, így a fúró vizet kell áztatni, és a szerszámot 10-15 percenként hagyni kell. Ez azt feltételezi, hogy sok lyukat kell fúrnod.
 • Meg kell dolgozni merőleges a csempe, az egyetlen módja annak, hogy egy szép és tiszta lyuk.
 • A csempe fúrását mindig az elülső oldalról kell végrehajtani, ha az ellenkező oldalon fúrt, akkor a kimenet sok chipet és mikrolemezeket eredményez. Ez elnyeli a kerámia megjelenését.

Ne felejtsd el a biztonságot. A fúrás során apró csipek és kerámia csipek törnek le a cserépről. Lehet, hogy megsérülnek a kezed, vagy bejutnak a szemébe. Viseljen kesztyűt és szemüveget.

Kis átmérő

Kis átmérőjű lyukakra van szükség, ha polcra, horogra, díszítőelemre, stb. Kell lennie.

Hogyan lehet fúrni egy lyukat egy csempe:

 • Pontos jelölés készítése: jelölje meg a jelölőt, ahol fúrni.
 • A fúrót a dugó szélességének megfelelően választják ki, amelyet a csempe lyukába vezetnek.
 • A munkát a szerszám alacsony sebességén végezzük, hogy egy mázas réteget eljussunk. A forradalmak növekedése után. Amikor úgy érzed, hogy átmentél a csempe mellett, akkor kivághatod a fúrócsőt a cserépen, nehogy megdöntsd a drága eszközt.
 • Folytassa a betonon vagy téglákon történő fúrómunkát.
 • Kerámiák után menj a fúrási módba, hogy a kívánt hosszúságú lyuk legyen.
 • Miután a kalapács a műanyag csappal van, majd helyezze be a csavart, a horogot vagy más rögzítőt. Ne tegyen hirtelen mozgásokat és erős ütéseket, hogy ne károsítsa a kerámiákat.

Nagy furatok

Szükséges a foglalatok rögzítéséhez, átkapcsolja a csövet.

Leggyakrabban a koronáknak van saját vezetőfúrója, amely a jövő lyuk középpontjába kerül.

 • Végezze el a jelölést, határozza meg a lyuk közepét. Válasszon egy koronát, amely illeszkedik az átmérőjéhez.
 • Előfúrjon egy kis lyukat a közepén. Használja az előző bekezdésben szereplő tippeket. Jó használni egy speciális fúró a csempe "toll".
 • A kívánt átmérő vezetősínét behelyezzük a lyukba.
 • Alacsony sebességen dolgozunk, majd a sebesség növekedik.
 • Ha a lyuk fűrészekkel és bordákkal kanyarodott ki, a kör belsejét csiszolópapírral polírozhatjuk.

Ha nincsenek koronák

Hogyan fúrja csempe a fürdőszobában, ha nincsenek különleges koronák? Ilyen esetekben a következő általános eljárást alkalmazzák.

 • Kör húzódik. A jelölésnek pontosnak kell lennie, jól láthatónak kell lennie.
 • A kerület mentén egy kis átmérőjű lyuk fúrásra kerül egy hagyományos fúróval.
 • A lyukak közelebb kerülnek egymáshoz. Ezután megtörni a töredékeket egy körben fogóval vagy fogóval.
 • A csiszolás nélküli gyönyörű és sima szélek őrléssel érhetők el.

A legjobb, ha egy lyukat egy nagy átmérőjű csempe előtt előfúrol, mielőtt a csempe falra vagy padlóra települne. Ezért fontos, hogy a munka megkezdése előtt felkészítse a munkahelyet.

A csempe egyenrangú alapon áll, hogy amikor a fúrás nem tört ki. Jobb helyezni a csempe a fa deszka, hogy a fúró vagy a bit, amikor a csempe halad, ne tompa beton vagy tégla.

Szokatlan módon

Ha nincs speciális felszerelés, és a lyukakat a csempe szélén kell elvégezni, használjon csiszolót. Meg kell határozni a furat átmérőjét, majd óvatosan csiszolni kell a cserépdarabokat, amelyeket el kell távolítani.

Öt próbált meg vágni egy lyukat a csempe - videó

A darálóval jó eredményt érhet el, a legfontosabb dolog: ne rohanjon és ne dolgozzon óvatosan. A végfelület csiszolópapírral őrölhető. Ennek az opciónak az előnye: bármilyen átmérőjű lyuk létrehozása.

A cserépfúrás kihívás egy kezdő kályhához. Szükséges egy speciális eszköz és egy gyakorlat. A cikk felhívta a figyelmet azokra a pontokra, amelyeket figyelembe kell venni.

Hogyan és milyen kerámia csempék fúrásához

A kerámia burkolólapok elhelyezése és a munkálatok befejezése után gyakran szükség van a lyukak vágására és a ragasztás fúrására. A helyrehozhatatlan hibák elkerülése érdekében (zsetonok, repedések) meg kell tudni, hogy mit és hogyan fúrja meg a kerámia burkolólapokat. Olvassa el a törékeny kerámiák fúrásával és vágásával kapcsolatos összes bonyodalmát ebben a felülvizsgálatban.
a tartalomhoz

A kerámia burkolólapok jellemzői

Mi a kerámia lapok tulajdonsága? A tüzelés után kapott szilárd szerkezetben.

A csempe mázas vagy mázatlan lehet. Az üvegezett csempe több réteggel rendelkezik. A üvegréteggel ellátott felső réteg vizuálisan javítja a terméket, vízállóságot és keménységet biztosít.

A kevésbé kemény kerámia burkolatokhoz kötődő üvegezett üvegezés kiszámíthatatlan, ha helytelenül feldolgozható. Ennek eredményeképpen a termék repedése vagy repedése a leginkább helytelen helyen történik. Az ilyen törékeny anyaggal való munka során a legfontosabb feladat, hogy megfelelő szerszámmal és berendezéssel óvatosan távolítsa el ezt a réteget.
a tartalomhoz

Szerszám kerámia lapok fúrásához

Kerámia burkolólapok fúrásához speciális fúrókra és fúvókákra van szükség. Rendszerint egy fúróban vagy csavarhúzóban szerelik fel őket. A szerszám közepes sebességgel és csak a kalapács nélküli fúrás módjában működjön.

A következő eszköz, amely biztosan hasznos, az a büntetés. Kerámia csempék csatlakozik a beton (tégla) alap, és a fúrás meg kell mélyíteni a lyuk a beton. Ehhez használjon ütvefúrás üzemmódot. Meg kell jegyeznünk, hogy a vizsgált munka során a bélyeg univerzális eszköz. Ha SDS adapterrel van egy kivehető állkapocs, akkor egy hagyományos fúróval és egy csavarhúzóval cseréli le. Az egyetlen hátrány a perforátor jelentős mérete, amely nem teszi lehetővé a fúrást zárt térben.

A szerszámmal döntött. Most az optimális felszereléssel foglalkozunk.

Meg kell érteni, hogy a kerámia cserepek fúrása alapvetően különbözik a megfelelő fa- és fémmintákhoz. A fúrás súrlódással történik a csúcs csiszolóján.

A csempék gyakori fajtáira:

Csempézési szabályok

A megfelelő eszköz és berendezés kiválasztásával folytathatja a fúrás folyamatát. Ugyanakkor figyelembe kell venni a következő ajánlásokat:

 • A vágóerőnek kiegyensúlyozottnak kell lennie. Kevés erőfeszítéssel a fúrás lassú és nem hatékony. A túlzott erõvel a kerámia burkolólapok megszakadhatnak (feltéve, hogy nem ragasztják fel a felületre tapadó ragasztóval), vagy megrepednek a fúró helyén.
 • A fúró forgási sebessége alacsony legyen. Amint a fúró átmegy a védőrétegen, és elég mélyre jut a csempebe, a forgás intenzitása megnőhet.
 • A fúró nem szabad túlmelegedni. Ellenkező esetben a lapok felső rétege, amely repedéssel borított, túlmelegedni fog. Annak érdekében, hogy lehűtse a vágóélet, elegendő időközönként nedvesíteni a vízzel.
 • A csempék és a szél közelében lévő fúrás során rendkívüli óvatossággal járjon el. Ha a varrás közvetlen közelébe kell fúrni, akkor fennáll annak a valószínűsége, hogy a fúró lecsúszik és a csipszek felszínén keletkeznek.
 • Miután a burkolólapot fúrták, a megfelelő átmérőjű fúrólyukkal lyukasztást használnak a lyuk lyukának elmélyítésére. Mivel a fúrási üzemmódban fúvással kell dolgoznia, legyen óvatos és körültekintő. Először fúrási üzemmódban indítsa el a fúrót. Annak biztosítása, hogy a csúcs akadálytalanul haladjon a lyukba, bekapcsolhatja a sokk forgását.
 • Annak elkerülése érdekében, hogy a fúró egy sima csempere kerüljön, egy ragasztószalagot vagy papírszalagot ragasszon a fúrás helyén.

Koronák és ballerinák nagy lyukak vágásához

Ha nem lenne különösebb nehézség a kis lyukak fúrása során, akkor a kerámia burkolólapon a kiterjedtebb vágásokra van szükség.

Mikor készülnek ezek a munkák? A keverő cseréjekor, az aljzatok és a kapcsolók telepítési helyeinek elkészítéséhez, béléscsövek. Mindegyik esetben ügyelni kell a kívánt átmérőre.

Milyen pattanást csinálnak a kivágások a csempe? Számos lehetőség van:

Szabályok lyukak vágására cserépben

Először is meg kell tenni a helyes jelölést. A koronával és a ballerinnal való munkavégzéshez hasonlóan a fúrókhoz hasonlóan a lyuk közepén egy ragasztószalagot vagy szalagot lehet ragasztani. Ez megakadályozza a nem kívánt csúszást.

Alacsony fordulatszámon kell kezdeni a fúrást, mérsékelt erőfeszítéssel a szerszámon. A koronának párhuzamosnak kell lennie a megmunkálandó síkkal, ami lehetővé teszi, hogy a vágóél egyenletesen lehessen a csempe felé a teljes kerület mentén.

A csempevágó berendezések feldolgozásának folyamata fokozatosan felmelegszik. A szélek túlzott melegítése idővel csökkenti a szerszám minőségét, és nedvesítéssel a hűtővíz tartály jelenléte szükséges.
a tartalomhoz

Kapcsolódó videók

Miután foglalkozott a kerámia burkolatok fúrásával és vágásával, könnyedén készíthet lyukat a saját kezével. Ha ez a munka először történik, ne feledje:

 • Ne siessen.
 • Végezze el a megfelelő jelölést. Hiba esetén a méréseknek meg kell változtatniuk az egész lapkát.
 • A manipulációkat megfelelő eszközökkel végezzük.
 • A fúró vagy a korona fűtésekor nedvesíteni kell őket vízzel hűtésre.