Legfontosabb > Fürdő

Milyen alapozó választani a falak javításakor?

A felület javítása a javítás során szükséges. A primer az alap és a későbbi rétegek vagy felületek közötti kapcsolatként működik. Segítségével az érdesség eltávolításra kerül, a bevonat bevonatának anyagmennyisége kb. 30%. Elméletileg bizonyos munkaterületeken a talajfelszínre nincs szükség. De a gyakorlatban a primer hiánya többletköltséget jelent. Egyes, problémás helyiségekben speciális primer szükséges. Annak megállapításához, hogy melyik alapzatot választja a falakhoz, meg kell értenie a fajtáit.

A primerek típusai

A sima beton- és téglafalakat univerzális alapozóval lehet bevonni. De még a normál légnedvességű helyiség esetében is vannak árnyalatok. Például nehéz, nem szőtt tapéta alatt olyan anyagot kell választania, amely mélyebb behatolást és erős kötési tulajdonságokat tartalmaz.

A primereket az alkalmazástól függően csoportokban csoportosítják. A falakra és más felületekre vonatkozó alapozószerkezet szintén fontos:

 • alkid fa és fém felületek feldolgozásához.
 • akril gyakran nevezik univerzálisnak, mivel ezeket fa, gipszkarton, tégla és beton feldolgozására használják. Ez a faj 10 cm-rel képes penetrálni a felszínre, mert mély impregnáláshoz használják.
 • alumínium fafelület impregnálásához is használják. Ezek a láncindítók teljesen képesek izolálni a fát a nedvességtől, és megakadályozzák a penész és a penész előfordulását.
 • Polivinil-acetát fa, beton, fém és vakolt felületek impregnálásához. Ezt a típust csak speciális festékkel lehet használni.
 • szilikát szilikát téglák és dekoratív vakolat kezelésére az épület homlokzatán.
 • sellak akadályozza a fa gyanta felszabadulását.
 • epoxi a beton és a fém felületek mély impregnálásához használják. Megvédik a fémeket a korróziótól és a beton erős tapadást biztosít az önterülő padlókhoz.

Az alapozó keverék kiválasztásakor figyelembe kell venni a főfelület anyagát, a helyiség jellemzőit és a befejező munkák anyagát.

Mély behatolás

Ez a típusú primer porózus, laza és gyenge bázisok kezelésére szolgál. Képes erősíteni a "szeszélyes" felületet, és jelentősen csökkenti a festékfogyasztást. Ez kiváló alapozó gitt, festés vagy nehéz tapéta számára. Az ilyen típusú keverék alkalmazási köre széles, felhasználható gipszkarton, tégla, habbeton és gőzbeton esetén. Tökéletesen rögzíti a vakolat és a porózus beton típusokat.

A kezdő mix kiválasztása nehéz. Tehát mély penetráció alapozó, melyik jobb? Ha festékkel vagy díszítő vakolattal készítesz befejező munkát, vegyen egy alapozót ugyanabból a gyártóból. Ők tökéletesen együttműködnek egymással. Ha ez nem lehetséges, vásároljon termékeket a legelismertebb és legmegbízhatóbb gyártótól.

Nedves helyiségekben

Magas páratartalom figyelhető meg a fürdőszobában és a konyhában. A fürdőszobában lévő alapozónak víztaszító és gombaellenes tulajdonságai vannak. Vékony, vízszigetelő réteget kell létrehoznia a falak és a padló felületén, ami megakadályozza a nedvesség behatolását az alapba. Alapozó felület a fürdőszobában két vagy három rétegre van szükség. Az első réteg vízben oldhatatlan tölteléket képez, és megakadályozza a nedvesség behatolását. A második réteg rugalmas vízálló filmet hoz létre.

A csempe felhelyezése előtt

Az anyag típusának megválasztása a helyiség nedvességétől függ, mivel a csempe a fürdőszobában és a konyhában gyakran illeszkedik. Figyelembe kell venni az anyagot, amelyről a fő felület készült. A falak alapozása a csempék behelyezése előtt kétfajta keverék egyikével hajtható végre:

 • Mély átáramlás - az alap megerősítése és a tapadás növelése ragasztóval. Porózus felületekre kell használni.
 • A nem abszorbens felületek alapozója a túlságosan sima felületeket durvábbá teszi, így növeli az adhéziót.

Szakértők javasolják

A szakemberek és kézművesek jó szakvéleményeinek többsége szakszerűen foglalkozik a javítással, és összegyűjtötte a cég alapozóját Knauf.

 • 10 liter mély penetrációs keverék átlagosan 400-500 rubelt költ.
 • 10 liter gombaellátást lehet vásárolni 550-650 rubelre.

Alapozó fürdőszoba és fürdők falakhoz

Fürdőszoba - az egyik leglátogatottabb területe a lakás. A higiéniai eljárások állandó kapcsolatot igényelnek a vízzel. Ismert, hogy ez az anyag képes jelentős károsodást okozni a különböző típusú felületeknek. A fémszerkezetek korróziónak vannak kitéve. A folyamatos magas páratartalom, gőz miatt a falak, a mennyezet és a padló felületén a hőmérséklet változik. Szappanos foltok, foltok és lúgos lerakódások, rozsda nem ritka a fürdő és a fürdőkád számára. Annak érdekében, hogy a helyiség hosszabb ideig működjön, a javításhoz megfelelő közbenső és befejező anyagokat kell kiválasztani. Hogyan és mit kell alapozni fürdőszoba falak, a következő.

Speciális tulajdonságokkal rendelkező primerek típusai

Mivel a fürdőszoba egy adott helyiség, itt nem minden építőanyag használható. A falak, a mennyezet, a padlózat földi felületeinek a dekoratív befejeződés előtt (festés, fehérítés, burkolólap) kötelező legyen.

Először is, az anyag javítja az alapanyagok és a felületek ragasztási tulajdonságait. Ez egyfajta további védelem a jellegzetes mikroklíma hatásától. A gombaellenes alapozó megakadályozza a penészképződést. A mélyen behatoló oldatok növelik az alapelemek sűrűségét és erősségét. A primer védőfilmje kétoldalas vízszigetelést biztosít.

Ezért a fürdőszobai falakhoz és mennyezetekhez használt alapozó:

 • gombaellenes;
 • nedvességálló;
 • Vízszigetelő;
 • víztaszító;
 • mélyen behatoló;
 • feszesítő;
 • más anyagok tapadásának növelése;
 • növeli a víztaszító cement-beton keverékeket.

Az anyagok két csoportba sorolhatók, a kiválasztás elve az egyik tulajdonság - tapadás vagy megerősítés. Ha az alapozás durva felületen történik, akkor ajánlatos mindkét típusú anyagot használni. Előkezelés - megerősítő oldattal, ezt követően - javuló tapadás.

Figyelnie kell a primer összetételére is. Néhány közülük nem ajánlott beltéri használatra. A lakó- és nem lakóhelyiségekben alkid-, akril- és ásványi alapozóként használhatják a falakat.

Fontos, hogy víztaszító alapozó használható a fürdőszobában.

Fontos információ a falak erősítésének megoldásairól: azon kívül, hogy erős falfóliát képez a fal felületén, az anyag nem hatol be több centiméter mélységig, ezáltal erősíti az anyagot belülről. Az oldatot vastag réteggel kell felhordani, ajánlott használni a közbenső munkáknál a csempe, dekoratív vakolat behelyezése előtt. A primer összetételét össze kell hasonlítani a csemperagasztó oldat összetételével.

By the way, minden laza, porózus felületek a falak, a mennyezet a fürdőszobában kell alapozni. De ha betonra akarja helyezni a csempeit, akkor megpróbálhat megindulni.

A megfelelő keverék kiválasztásakor mind az alapfelület típusát, mind az egyéb befejező anyagok minőségét kell vezérelni. Például:

 • fafalak - alkid és sellak alapozó;
 • betonfalak - akril, emulzió;
 • fém falépítés - speciális keverékek fémhez.

A vásárlás előtt olvassa el a csomagoláson feltüntetett anyag összetételét, tulajdonságait és jellemzőit. Nem fáj, hogy konzultáljon az építő- és javítási kérdésekkel foglalkozó emberekkel.

Az alapozás a csempelés előtt működik

Csempe a fürdőszobában, mint dekoratív bélés található leggyakrabban. A megfelelően kialakított csempe hosszú üzemidővel rendelkezik. Kevésbé igényes gondoskodni. Jó műszaki jellemzőkkel rendelkezik a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás terén. Mielőtt a csempe burkolását a fürdőszobában elvégezné, az előkészítő munkák több lépcsőjét is el kell végezni.

 1. A falakat, padlókat vagy mennyezeteket (alap) kell vakolni és kiegyenlíteni, a padlóhoz beton esztrich szükséges.
 2. Az alkalmazandó primert hígítjuk és alaposan összekeverjük.
 3. Az alapozó lehet görgő vagy ecset.
 4. Ha ez szükséges, az első réteg megszáradása után a falfelületet ismételten fel kell itatni.
A helyes csempeágyítás sokkal hosszabb ideig szolgál.

Felületek felhordása más típusú befejező munkák előtt

Ha a falakat, a mennyezetet tovább gipsszel dolgozzák fel, akkor a felületeket előzetesen kell előkezelni:

 • távolítsa el a régi díszítő bevonatokat;
 • zsírtalanítani, eltávolítani a szennyeződéseket;
 • gipszkötések, varratok, repedések;
 • csiszolópapír tiszta;
 • összegyűjti a port a falakról.

Akkor fel lehet kezdeni. Általános munkavégzéshez használjon görgőt a nappajzsokkal, a sarokba és a nehezen elérhető helyekre történő feltöltéshez - használjon ecsetet.

Gyakran a fürdőszoba falai, padlói és mennyezete egyszerűen festett. Mind a festéknek, mind a közbenső munkákhoz használt egyéb anyagoknak hidrofóbnak kell lenniük. Annak érdekében, hogy a festék minőségileg lehessen állni, jó és hosszú ideig tartani, biztosan használják a gombaölő, mély áthatolást biztosító alapozót, amely jó tapadással rendelkezik.

A fürdőszobai javítás egy ideig tart, mert a festék alkalmazása előtt a primert 5-6 órán át kell megszáradni. A festészet előkészítő munkálatainak sorrendje hasonló a gipszszobában lévő falak előkészítéséhez.

Fürdő zománc restaurálás

Amint már említettük, nemcsak a falak, hanem a fürdésre szolgáló tartály is szenvedhet a helyiség különleges körülményeitől. Főleg zománcos tartályokat használunk. Működés közben a zománc különböző hatásoknak van kitéve. És egyszer fehér, sárgul, sötétedik, karcolások... A restaurálási munkát függetlenül lehet elvégezni, sokkal olcsóbb, mint új kapacitás felvásárlása.

A zománc bevonat helyreállítása nehéz, többlépcsős feladat, amely gyakran különleges készségeket és tudást igényel, de ugyanakkor teljes mértékben megvalósítható. A helyiség működtetése nem ajánlott a restaurálás során.

 1. A felületet meg kell tisztítani a rozsdától, különösen ha csiszolt zománc van.
 2. Miután a tartályt alaposan meg kell mosni és várni kell, amíg száraz.
 3. Azután jön a csupasz fémrészek felhordása. Használhat gipszkeveréket, amely jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik.
 4. Az alapozónak teljesen száraznak kell lennie. Két napig tart. Természetesen mesterségesen felgyorsíthatja ezt a folyamatot, de a szakértők a természetes körülmények között száradnak.
 5. A következő lépés a gitt. Ezért a kezelt területet a teljes felülethez (plusz 2 mm) kell igazítani. A szárazanyag körülbelül egy óra.
 6. Re-priming.
 7. Lakkozás.

Egy ilyen helyiség elrendezése fokozott figyelmet igényel az épületek és a befejező anyagok minőségével kapcsolatban. A falakat, a mennyezetet és a padlót megbízhatóan védeni kell a nedvesség és a hirtelen hőmérsékletváltozások túlzott befolyásolásától. Végtére is, a páratartalom és a hő - az egyik fő oka kialakulását penész és a penész. Ha nem vagy biztos benne, hogy maga a javítási feladatokkal is megbirkózik, bízza ezt az ügyet szakemberekkel.

Primer mély penetráció. Jellemzők. Márkák áttekintése. Hogyan kell alkalmazni a beton

Tartalomjegyzék:

A beton nedvességtől való védelme, tapétázáshoz vagy tapétázáshoz való előkészítéshez mélyen behatolható alapozókat használnak. A piacon sokféle termék jelenik meg, így a gyártó választása gyakran megzavarja a tapasztalatlan fogyasztókat.

Készítettünk egyfajta alapozó anyagok értékelését, amelyek megérdemelt tisztelettel és keresletgel rendelkeznek a hazai építőipari piacon.

Alkalmazási kör

A mély behatolású alapozók töltik ki a beton porózus szerkezetét, így jobban ellenállnak a külső hatásoknak és a tapadást növelő anyagokkal.

A beton nagyon nagy sűrűségű, ezért nagyon alacsony a felszívódási kapacitása. Ezért az ilyen felület előkészítése nélkül végzett vakolás vagy festés nem lesz hatékony.

Az ilyen kompozíciók lesznek az egyetlen helyes választás, ha nehéz tapétázást terveznek belső dekorációként - nincs ragasztó a betétfalra.

A rendeltetés ellenére a beton alapozók felhasználhatók:

Tulajdonságai miatt a csoport összetételeit univerzálisnak tekintik.

A rendkívül behatoló alapozók ideálisak a nagy nedvességtartalmú helyiségekben - a fürdőszobákban és a konyhákban. Itt a falak folyamatosan érintkeznek a nedvességgel, ami gumi és falformák megjelenését idézi elő.

Az antiszeptikus anyagokat tartalmazó alapozó garantálja a patogén mikroflóra kialakulását.

Műszaki adatok Táblázat

Melyik alapozó jobb vagy TOP-11 gyártó?

Ezen a piaci szegmensen a gyártó jó hírneve a termékminőség egyik garanciája. Egy ismeretlen gyártótól származó alapozó kiválasztásakor mindig fennáll a kockázata annak, hogy a technológiai előírásoknak meg nem felelő termékbe kerülnek.

Ezek a kompozíciók nemcsak nem képesek megbirkózni funkcióikkal, hanem hozzájárulnak a bázis megsemmisítéséhez, még akkor is, ha tartós betonról beszélünk. A "megkülönböztetett" gyártók mindig gondosan figyelik termékeik minőségét - ez a kulcs a piacon történő értékesítéshez.

Azonban még a jól ismert vállalatok túl sok az áruház választékában, ami nehezíti a választást. Itt van egy lista a márkákról, amelyekre először figyelmet kell fordítania.

„Talajkutatók”

A kompozíció képes az összes mikro-repedés és pórus kitöltésére. A szilícium-dioxid-homok hozzáadása nagyban növeli az alap tapadását a befejező anyaggal. Az alapozó külső és belső munkákhoz készült - magas és normál páratartalmú helyiségekben.

Megengedett későbbi kivitelezés:

vakolás és gittelés;

padlóburkolat.

A megoldás nem olyan felületeken működik, amelyeknek alacsony a felszívódási képessége. Ezenkívül az élelmiszerekkel és a vízzel közvetlenül érintkező felületek használata tilos.

A gombaellenes alapozó a fürdőszobában: hogyan kell kiválasztani és alkalmazni

A cikk tartalma

 • A gombaellenes alapozó a fürdőszobában: hogyan kell kiválasztani és alkalmazni
 • Hogyan lehet megszabadulni a penész a falon
 • Hogyan kell alkalmazni a dekoratív vakolatot

A primer használatának előnyei

A magas páratartalmú helyiségekben a falakon és a mennyezeten a gombaösszetétel kockázata jelentősen megnő. Fekete foltok jelennek meg a felületeken, amelyek nagy mértékben megrongálják a megjelenést, hozzájárulnak a dekoratív anyagok hámozásához. A formák idővel megsemmisítik a falakat. A mikroorganizmusok spórái erős allergének. Belélegzik a szobában lévő emberek légutakba, és számos súlyos betegséget okoznak.

Megszabadulni a gomba elég nehéz. Még akkor is, ha törölni fogja a felületet, ez nem vezet a kívánt eredményhez, mivel a spórák mélyen behatolnak a falakba. Az ilyen problémák elkerülése érdekében célszerű befejeződni a felületeket gombaölő alapozóval a javítás végső szakaszában. Ezt a dekoratív bevonatok alkalmazása előtt kell elvégezni.

A gombaölő alapozó fungicideket tartalmaz, amelyek aktívan elpusztítják a mikroorganizmusok spóráit, és más problémákat is megoldanak:

 • segít csökkenteni a befejező anyagok (festékek, vakolatok) fogyasztását;
 • a felületet szintre emeli;
 • növeli a felület szilárdságát;
 • a falakon bevonatot képez, amely visszaszoríthatja a nedvességet;
 • megakadályozza az anyag rothadását.

Ha a fürdőszoba elrendezése szögletes, nem csak a belső falakat kell feldolgozni, hanem a külsőt is.

Primer kiválasztás

A gombaölő alapozók széles skálájú modern építőüzletekben kerülnek bemutatásra. A legtöbb fajnak megelőző hatása van. Ha a fürdőszoba nedvességtartalma nagyon magas, a helyiség nem szellőztetett, az épület alapja vízzáró hibákat okoz, a csövek szivárognak, szükség van egy mélyen behatolt gombaellenes primer használatára. Az ilyen vegyületek magasabb fokú védelmet nyújtanak, mélyen behatolnak a falakba. Ajánlott használni, ha már megjelentek a foltok a falakon, és szükség van a javítás frissítésére. A talaj kiválasztásánál figyelembe kell venni bizonyos típusok előnyeit és hátrányait, és a kezelendő felületek típusára kell összpontosítani.

akril

Az akril alapozó folyamatosan keresletet mutat a fogyasztók körében. Az akrilgyanták alapján készült. Ezen összetevők jelenléte a készítményben jelentősen javíthatja a talaj tapadási tulajdonságait. Az akril alapozók könnyedén alkalmazhatók a felületen, a dekoratív készítmények egyenletes eloszlását biztosítják a falakon vagy mennyezeten.

Ez az anyag gyorsan szárad, amikor nagyon nagy nedvességtartalmú és rossz szellőzésű helyiségben használják. A talaj gyors száradása minimalizálja az egyes munkafázisok közötti időt. Az akril alapozó ideális a víztartalmú vagy akril alapon történő festék felhordására.

alkid

Az alkid-alapozót faanyag felületének kezelésére használják. Ez az opció ideális a faházban lévő fürdőszoba javítására. Alkalmazása a festéshez, a gitt, a ragasztó készítéséhez, a folyékony tapéta utólagos kikészítéséhez ajánlott.

Az alkid-alapozók gyorsan száradnak és tökéletesen védik a felületeket a penészképződéstől. De nem ajánlott beton felületekhez. Az alkid-primer rosszul működik együtt a gipszkarton és a vakolattal.

kvarc

A kvarc alapozó a mikrokristályos homok legkisebb részecskéit tartalmazza. Falra történő felhordás esetén a felület durva lesz. Ez segít a tapadás javításában. A kvarc elleni gomba primer alkalmazása a dekoratív vakolat későbbi alkalmazása előtt ajánlott. A magas viszkozitás és az illékony összetevők hiánya lehetővé teszi, hogy ásványi alapozót egyetlen rétegben alkalmazzunk.

A készítmény alkalmazása sima, de porózus felületek kezelésére ajánlott, amelyek közül az egyik konkrét. A kvarc alapozó használatának legfőbb hátránya a megnövekedett fogyasztás. De egyenetlen falakhoz illeszkedik tökéletesen, mivel lehetővé teszi a felület kiegyenlítését. A kvarc alapozó nem fedheti le a mennyezetet.

ásványi

Az ásványi gombaellenes alapozók gipsz és cement felhasználásával készülnek. Viszonylag biztonságosak, mivel ezek többnyire természetes összetevőket tartalmaznak. Ez a fajta védőbevonat jól alkalmazható beton- és téglafalak kezelésére, majd csempével történő kikészítésre. Az ásványi alapozó szárítási ideje a helyiség nedvességétől függ. A fürdőszobában 10-24 óra van.

Primer alkalmazás

A felület védelmére a gomba miatt nemcsak a primer megoldás kiválasztása, hanem a helyes alkalmazás is szükséges. A primer használatát megelőzően a falakat távolítsa el az idegen elemektől, piszoktól. Ha a gomba már megjelent, azt el kell távolítani. Ezért célszerű olyan oldatot alkalmazni, amely klórt vagy más fertőtlenítőszert tartalmaz a felületre. Miután teljesen száraz volt, a falakat még egy épület hajszárítóval is meg kell szárítani.

A felületek alapozásához görgőt, kefét vagy permetet használhat. A görgő segítségével a kompozíciót egyenletesebben és gyorsabban lehet a falra vinni. Az ecsetet általában nehezen hozzáférhető helyeken kezelik. A permetező nagy területek kezelésére használható. A primerréteg legyen sima, kopasz foltok nélkül. A kompozíció hozzávetőleges fogyasztása 0,5 liter / 1 négyzetméter felület. Jobb, ha a falakat és a mennyezetet két egymásra merőleges rétegben lefedik, így nincsenek kezeletlen területek. A dörzsölés mozgása alapozó alkalmazása esetén mélyebb behatolást és jobb védelmet nyújt a gomba ellen.

A meglévő fekete foltok elleni küzdelem a falakon, megelőző felületkezelés gombaölő alapozóval ajánlott kizárólag személyi védőfelszereléssel: légzőkészülék, gumikesztyű, szomszédos szemüveg. A légutakban kialakuló spórák súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Az alapozó fungicideket tartalmaz, mert fontos, hogy ne essen a test nyitott területére. Ha ez megtörténik, alaposan öblítse le a bőrt vízzel.

Hogyan válasszunk egy alapozót a falak alatt a csempe alatt a fürdőszobában?

Alapozó falak alatt a csempe a fürdőszobában nagyon fontos. Rendkívül szükséges a javítások során alkalmazni. Most az építőipari raktárak és a gyártók széles skáláját kínálják különböző tulajdonságú anyagoknak. Ha a javítás kézzel történik, bármilyen segítség nélkül, akkor egyértelműen meg kell határoznia a szükséges anyagokat és tudnia kell használni.

1 Miért alapozott falak

Ezt a kérdést gyakran megkérdezi a javítási tapasztalat nélkül. A falak alátétezése a csempe alatt a fürdőszobában a következő okok miatt szükséges:

 1. Az alapozás feszesítő hatást gyakorol a falak felületére. Ez megakadályozza a fal idő előtti elpusztítását különböző mechanikai, kémiai és hőmérsékleti hatásoktól.
 2. A fal tapadása javul (vagyis a ragasztóanyagok jelentősen megnövelik tulajdonságaikat, és a csempe megmarad).
 3. Az alapozás csökkenti az utólagos alapanyagok (csempe, festékek, tapéták ragasztója) 30% -át. Ennek az az oka, hogy a talaj kitölti a fólia anyagának mikroporét és repedését.

Javasoljuk, hogy olvassa el

2 A primerek típusai

Jelenleg az ágazat számos olyan talajjavítási módot állít elő, amelyek szükségesek a fürdőszobai burkolólapok javításához és elhelyezéséhez. Ezek különböznek hatásuk, kémiai összetételük, penetrációs mélységük, kezelendő felületük stb. Alapján. A világosabb megértés érdekében az összetétel összetétele és az üzemeltetés elve szerinti bontás (alapon):

 1. Akril. A fal bármely anyagára vonatkozik, nagy impregnálási mélységgel (kb. 8 cm).
 2. Alkid. Fahordókat és fémfalakat (vagy fémrészeket / elemeket feszít a falon). Az impregnálás mélysége körülbelül 5-8 cm.
 3. Alumínium. Csak fából készült falak feldolgozására használják. Az alkidtól eltérően nem csak vízálló, hanem gombaellenes is. Ez nem igényel további kezelést külön gombaellenes alapozóval.
 4. Sellak. Úgy tervezték, hogy csak a falakat kezelje, hogy megakadályozza a gyanta felszabadulását.
 5. Epoxi. Betonfalakkal és fémmel kezelik. Ez a primer védi a fémet a korróziótól.
 6. Gombaellenes. A mikroorganizmusok megjelenésének megakadályozására a falakon és a falakon belül. Jelenleg a legtöbb gyártó gombaellenes anyagokat ad hozzá más gittekhez, ami lehetővé teszi, hogy ne vásárolja meg ezt a primert.
 7. Egy külön tétel vegye ki a nedvességtől és a víztől ("Aquastop") védett folyadékokat.

3 Mi a választás az alapozáshoz?

A fürdőszoba alapozó típusának megválasztása elsősorban a falak anyagától függ. A láncindítók alapjainak leírása alapján kiválaszthatja az univerzális (akril) alapozót. Alkalmas bármilyen fali anyaghoz, alapozó fához, betonhoz és fémhez. Az akril leggyakrabban használatos, ha a falak és a falak falai fából készültek, ezért ajánlott különleges alapozóként kezelni. A falakat pedig három különböző kenettel kezelik: alumínium, gombaellenes és alkid. Minden új talajréteg az előző szárítás után kerül alkalmazásra. Fontos megjegyezni, hogy az összes leírt primer alkalmas a falak feldolgozására a csempe alatt.

Külön említésre méltó, hogy az akril alapozók gombaellenes adalékai és a gyártó 100% -os védelme (például Ceresit-láncindítók) ellenére minden kézműves azt javasolja, hogy a falakat ne használják egy másik gombaellenes alapozóval és a Aquastop-nal. A gombaölő alapozó és az Aquastop sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaz antibakteriális és pórusokat blokkoló anyagokat, ami meggondolatlan garanciát nyújt a gombák és a penészgombák hiányában a fürdőszobában, és megakadályozza a nedvesség belégzését és kondenzációját.

A következő paraméter, amely fontos a kiválasztásnál, a penetráció (mélység). Minél magasabb a szám, annál jobb.

Ezután kiszámolja a kívánt anyagmennyiséget. Ehhez a fal területét kiszámítják, megszorozva az anyagfogyasztási sebességgel (hány gramm / ml egy négyzetméterenként), a mester 10-15% -ot ad hozzá az eredményhez a pontatlanság (folyadék) miatt.

Minden más kritérium nem fontos, és a primer anyagi eszközökkel szerezhető be. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a hazai láncindítók semmiképpen sem rosszabbak az importált társaiknál, és némelyik még jobban teljesít, alacsonyabb áron.

4 DIY kezelő falak

Az alapozás megkezdése előtt előkészítő munkát kell végezni. Ezek a falak sínek kiegyenlítése - ha lehetséges, minden rendellenességet eltávolítanak, a gödröket gittbe dörzsölik; tisztítsa meg a falakat törmelékből és porból - egyébként a por feltörődik, ami végül eltűnik, és a fal ezen a helyen még nem látható. A nyílások, lyukak és repedések tömítése után a falak száradni hagynak.

A falak feltöltéséhez szüksége lesz:

 1. Hengerek (több, különböző méretű a területtől függően).
 2. Kefék (néhány darab keskeny) - a sarkok talajának, a falak ízületeinek a mennyezethez és a padlóhoz való alkalmazásához, valamint más, nehezen elérhető helyekhez.
 3. Talajképesség. A munka kényelmét szolgálja.

Mindegyik primert ugyanúgy alkalmazzák. Az anyag egy részét a tartályba öntjük, ahol egy görgő vagy ecset áztatunk.

Ezután gondosan alkalmazzák a falra. Vizuálisan ellenőrizik az alkalmazást a fal színével: mivel a fürdőszobai alapozók folyékonyak, a fal nedves és sötétedni kezd.

A talaj alkalmazásának eljárása. Először alkalmazza a "Aquastop" -t - a pórusok eltömődéséhez. "Aquastop" alkalmazható 2 rétegben a jobb impregnálás érdekében. A "Aquastop" után alkalmazzunk gombaellenes folyadékokat, amelyeket szintén ajánlott 2 rétegben alkalmazni. És csak akkor alkalmazzák az alapozót a csempe alatt. Fontos megjegyezni, hogy minden felhordott réteg (még azonos folyadék) után a falat szárítani (3-4 órán belül).

Amint az a leírásból látható, az alapozás egyszerű folyamat!

Mély penetráció alapozó: melyik jobb?

ReLend.ru »Anyagok» Primer mély penetráció: melyik jobb?

A felszíni feltöltés nélkülözhetetlen lépés mindenféle javítási munkában. De mely mélybehatolású alapozó minden egyes esetben külön-külön kerül meghatározásra, figyelembe véve a kezelt felület jellemzőit, a munka jellegét, és mint mindig, az anyag árát.

A cikk tartalma [hide show]

Ráadásul a piacon meglehetősen nagyszámú termék van hasonló jellemzőkkel, de eltérő költségekkel.

Mi a primer?

Az a tény, hogy a felületet egy alapozóval kell kezelni a festés, a gittelés, tapétázás, a padlóburkolás előtt, és sok más esetben sok ember tudja, de kevesen tudják, hogy mi az. Eközben a primer fő funkcióját a típus, és ennek következtében annak összetétele határozza meg.

Ezenkívül a kezelendő felület típusától függően a működési feltételek függenek attól, hogy milyen mély penetrációjú primerre van szükség antiszeptikus vagy például univerzális felhasználásra, és szükség lehet egy olyan vegyület alkalmazására is, amely fokozott tapadási tulajdonságokkal rendelkezik.

Az úgynevezett univerzális alapozók széles körben képviseltetik magukat a piacon, amelyek a nevük ellenére nem mindenhol használhatók. Rendszerint a kisebb javítások során használják.

Munkavégzés közben mindazonáltal szükséges a kompozíciók kiválasztása a felületek jellemzői, állapotuk és dekoratív bevonatuk alapján.

A falakhoz használt alapozók típusai

A láncindítók műszaki jellemzői miatt az alábbi típusok egyikének tulajdonítható:

 1. akril, különböző felületek feldolgozására, a betontól a faig és a gipszkartonig. Ezt a típust leggyakrabban univerzálisnak nevezik. A kompozíciótól függően tökéletesen felszívódik és behatol az alaprétegekbe 10-15 mm vastagságig. Az ilyen alapozó a falak alatt a tapéta ideális, különösen, ha azt tervezi, hogy nem szőtt vagy vinil termékek;
 2. egy alkid, világos specializációval - fém- és fafeldolgozással;
 3. szilikát, szilikát, gőzölt beton, gázszilikát, homlokzatok beton alapjainak kezelésére használt gipsz, beleértve a díszítőanyagot is;
 4. epoxigyanta a fém korrózió elleni védelmére és a beton alap jobb tapadásának biztosítására önterülő padlókkal;
 5. sellak, melynek célja a fa megóvása a gyanta felszabadulásától;
 6. polisztirol, ajánlott, a toxicitás miatt, csak a friss levegőben végzett munkához. Ezt a primert a kültéri betonhoz, valamint a vakolt felületekhez használják;
 7. polivinil-acetát, melyet gyors száradás jellemez, főként belső, fa-, fém- és vakolt felületek befejezésére tervezve;
 8. alumínium, melynek célja a fa elemek teljes védelme a nedvességtől, mikroorganizmusok általi fertőzés.

Falfestmények alapozó festéshez, videó:

Egy mély behatolású primer alkalmazási köre

A porózus felületek mély behatolásának alapjai, a ragasztóképesség további erősítéséhez és javításához szükséges laza alapok, valamint az abszorpció intenzitásának csökkenése pótolhatatlanok.

A mély behatolású akril alapozók belső munkákhoz használhatók, például vakolt falak készítéséhez, gipszkarton festéshez vagy tapétázáshoz. Rendkívül hatékony a külső díszítésnél is, különösen olyan felületeken, mint a beton, a levegőztetett beton és a habbeton. Gyakorlatilag ez az egyetlen módja annak, hogy felkészítsünk ilyen problémás felületeket további feldolgozásra és dekoratív vakolat kompozíciók alkalmazására.

Ez azért szükséges, mert az ilyen bázis abszorpciós kapacitása alacsony, és a készítmény alkalmazása során várható hatás nem fog következni. Azok a felületek, amelyek kezdetben alacsony nedvességelnyelő képességgel rendelkeznek, hasonlóképpen viselkednek, még akkor is, ha szennyeződésük van rájuk, ilyen vakító aljzat egyszerűen nem szívódik fel.

A magas páratartalmú helyiségekben mélyen behatolható alapozót kell alkalmazni.

A fő feladat mellett a konyhai és fürdőszobai évelő problémákat is megoldja, mint például a penészgombák és a gombák kolóniája. Ez azért van így, mert jelen van a primer speciális antiszeptikus adalékok összetételében.

Természetesen a 1 m 2 mély behatolású primer fogyasztása ebben az esetben növekedni fog, mivel ezt 2-3 rétegben kell alkalmazni.

Kísérlet: vízszigetelés, primer vagy ragasztó? videók:

Deep penetráció alapozó: hogyan működik?

A felületre való felhordás után a primer, amely az akrilpolimerek összetételében való jelenléte következtében behatolt a vastagságba, kezd egy kristályrácsot alkotni, amelybe a kis és szétszórt alaprészecskék "ragasztottak".

A különböző gyártók termékei összetételenként eltérhetnek, de a fő összetevők változatlanok.

Tehát a mély penetráció alapozó:

 • a víz - gyakran a térfogat 70% -át teszi ki, kevesebb a koncentrált formában;
 • egy kötőanyag komponens, amelynek szerepe az akril;
 • polimerek, amelyeknek a funkciója a felület nedvszívó képességének növelésére csökken;
 • antiszeptikumok (fungicidek), ezért ha mélyen behatolnak a gombaölő alapozóra, ügyeljen arra, hogy ez az összetevő összetételében jelen legyen;
 • szilikon adalékanyag, amely felelős a már kezelt felület vízfelvételéért;
 • latex komponensek, amelyek befolyásolják a láncindító tulajdonságait.

A koncentrátumok formájában előállított alapozók közvetlenül az alkalmazás előtt vízzel hígíthatók az utasításban feltüntetett szigorú arányban, ez a mutató rendszerint 1: 1 és 1: 5 között változik.

A felületek abszorpciós kapacitása természetesen befolyásolja az anyagfelhasználást, de ez a szám egy adott típus egyedi összetételétől is függ.

Például a Ceresite-ből származó beton vagy hasonló porózus anyag mélyen behatolható alapozója, például a CT 17 áramlási sebessége 100-200 ml / m 2, és a Knauf-tól hasonló jellemzőkkel csak 70-100 ml / m 2. Az orosz gyártók termékei az Optimist és a Prospectors védjegyeiből 80-250 ml / m 2 fogyasztást mutatnak, miközben hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek a külföldi analógokkal.

Mindegyik típus ajánlott ugyanazon felületek feldolgozásához: beton, gipsz, gipszkarton, fa, tégla.

A felület szárítási ideje azonban kissé eltér az alkalmazott kompozíció típusától függően: a Knauf, Miners, Optimist esetében ez a paraméter 2-3 óra, a Ceresite pedig 4-6 óra.

Természetesen az alapozó száradás mértéke nem csak a gyártótól, hanem a környezeti hőmérséklettől és különösen nedvességtől, valamint a hordozó mélységétől függ. Ugyanakkor az összes alapozó készítmény javasolt üzemi hőmérséklete 5 és 30-35 ° C között van.

Jellemzője a kezelési alapozó készítmények

Ha meglehetősen könnyű eldönteni, hogy hogyan kell kiválasztani a háttérképalapozást, még az újbóli is a javítási üzletben, akkor sokkal nehezebb kiválasztani a padló alapozásához szükséges kompozíciót, mivel figyelembe kell venni néhány olyan tényezőt, amelyek elsősorban működési feltételekhez kapcsolódnak.

Ezért nem lehet meghatároznunk, hogy melyik primer jobban megfelel a betonnak, mindig figyelembe kell venni az anyagi jellemzőket, a meglévő és a tervezett üzemi körülményeket.

Ugyanúgy, ahogy a betonhoz egy primert választunk, akkor is folytassuk, ha a primer levegőbeton, levegőbeton vagy padlóburkolatot választja. Fontos az összes kötelező összetevő kompatibilitása, amelyért a készítmény felelős. Ezért, melyik a padló feltöltésére alkalmas, nagymértékben függ a befejező bevonat kiválasztásától.

Természetes tényezőket is figyelembe kell venni, különösen a kültéri munkák elvégzésekor - az optimális hőmérsékleti viszonyok mellett a nyugodt időjárás kiválasztása érdekében a mély penetrációt biztosító alapozó szárítási ideje megfelel az utasításban megadott mutatóknak. Gyorsabb, vagy éppen ellenkezőleg, hosszú idő esetén a kezelt felületek bizonyos jellemzői romolhatnak.

Ezen túlmenően, mély penetrációs alapozó használatával szem előtt kell tartani, hogy nemcsak a közvetlenül alkalmazott hordozóra, hanem a környező, de védelem nélküli elemekre és szerkezetekre is jól felszívódik.

Fürdőszobai alapozó - 2 termékcsoport és főbb jellemzői

A fürdőszoba egy különleges helyiség a házban, melyet nehéz üzemi körülmények jellemeznek, ami megnöveli a követelményeket a javítás során felhasznált összes kompozícióra. Ebben az áttekintésben elmondom Önnek, hogy melyik fürdőszobai alapozót kell választania és hogyan kell helyesen használni. A kikészítés és a felületi anyagok rögzítésének tartóssága közvetlenül függ a felület előkészítésétől, ezért alaposan olvassa el az alábbiakban ismertetett információkat.

A képen: a talaj javíthatja az alap minőségét.

A kompozíciók típusai és azok különbségei

Amint a címben szerepel, a fürdőszobai alapozó készítmények két fő csoportra oszthatók, amelyek tulajdonságaik és jellemzőik radikálisan eltérőek, és alkalmasak különböző helyzetekre. A legjobb választás akkor könnyedén megtalálható, ha a jelen vélemény ajánlásait használja.

1. lehetőség - mély behatolású alapozó

Ez a fajta összetétel a legáltalánosabb, számos okból:

Vásárlási alapozó csak a boltokban, különösen a hideg évszakban. A piacokon és a pavilonokban nagy a valószínűsége annak, hogy a kompozíció befagyott, és ez negatív hatást gyakorol a tulajdonságaira.

Különleges lehetőségeket fogunk tárgyalni, beszélni fogok azokról a kompozíciók típusairól, amelyek leggyakrabban értékesítés alatt állnak, és akikkel személyesen kellett dolgoznom:

 • A "Kreps" sztirol-akril diszperzió 1: 2 és 1: 5 közötti arányban hígítható, a bázis típusától függően. A kompozíció kiválóan alkalmas alapanyagok széles választékára, és önálló bevonatként is alkalmazható, ha a fürdőszobában természetes kőből készült felület áll rendelkezésre, akkor egyszerűen kezelhető 2-3 réteggel. Egy liter ára körülbelül 160-170 rubel;

Szép fürdőszoba megoldás

 • Az "Eskaro Aquastop" koncentrált talaj-nedvességszigetelő egyszerűen nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért azt javaslom Önnek, hogy a legnehezebb felületeken használjon nagy abszorpciót, mélyen behatoljon az anyagba, és megbízható vízgátlót hoz létre, a készítményt koncentrátumként adják el és használat előtt hígítva, egy liter ára 280 rubel;

Vízálló víztaszító alapozó tökéletesen illeszkedik a fürdőszobába

 • A "Lira" hazai talajt 1: 3 arányban hígított koncentrátumként adják el. A készítmény alkalmas porózus felületekre a magas páratartalmú helyiségekben, és könnyen használható és megfizethető áron, a háromliteres csomag 350 rubelt fog fizetni.

Szép lehetőség a fürdőszobában

 • A "Plitonit" összetétele kiváló minőségű és jó minőségű hírnevet szerzett, kiemelkedő erősítő tulajdonságokkal bír, és jól alkalmazható minden helyiségben. Koncentrátumokból álló kompozíciók kerülnek értékesítésre, ami a költségeket illetően egy három literes tartály ára 600 rubel lesz;

Jó választás azok számára, akik értékelik a minőséget.

 • Ha a felületén zsebkendők vannak, akkor a legjobb, ha speciális fertőtlenítő alapozót használunk. Az egyik ilyen "Milkill", kiváló védő tulajdonságokkal rendelkezik, és mind a penész megakadályozásában, mind a harcban használható, a 10 literes csomagolás jelenleg 600 rubel értéket jelent;

Ez a kompozíció hatékonyan védi a fürdőszobát a gomba felől.

 • Egy másik nagyon népszerű lehetőség egy mélybehatolású primer antiszeptikus VD-AK-0301-vel. Az oldat jó védő tulajdonságokkal és gyors száradási idővel rendelkezik, gyakran használják alapozóként a csempékhez a fürdőszobában, mert a kompozíció tökéletesen védi az alapot a gombafelől. Ami a költségeket illeti, akkor literenként 120 rubel lesz.

A hazai termelés e változata nem rosszabb, mint az import partnerek.

A minőségi összetétel kiválasztása azonban nem elegendő - helyesen kell használni, ezért elmondom, hogyan szervezheti meg a munkafolyamatot a legjobb eredmény érdekében:

Úgy néz ki, mint egy munkamódszer

 • Először meg kell szüntetni az összes régi maradvány maradványait, ha rendelkezésre áll, fontos, hogy teljesen felszabadítsa az alapot. Ha a falakon vagy a padlón olyan festékek vannak, amelyek a bitumen, az olajfestékek és a vegyi anyagok alapján készülnek, azokat el kell távolítani;
 • Ezt követően alaposan meg kell tisztítani a felületet a portól, ez a munka nagyon fontos része, hiszen a kis részecskék nagyon erősen befolyásolják a kompozíciók tapadását, és annál kisebbek, annál jobb a végeredmény. A munkát ecsettel vagy seprűvel vagy speciális építési porszívóval lehet elvégezni (háztartási felszerelést nem szabad használni);
 • Ami a primer megoldást illeti, akkor minden a típusától függ. Ha van kész készítménye, alaposan fel kell rázni használat előtt, és ha koncentrátum van, szükségessé kell tenni az alapozást a szükséges arányban (a csomagban feltüntetett utasítások a legjobb megoldást javasolják), ehhez használjon tiszta meleg vizet és megfelelő méretű tartályt;

Csak tiszta vizet használjon.

 • A primer alkalmazást a háztartási környezetben leggyakrabban ecsettel vagy hengerrel végzik. A munka kényelmét illetően javaslom, hogy vegyen egy festékfürdőt a görgő szélességénél, így gyorsan felnedvesedheti a görgőt és eltávolíthatja a felesleges összetételt. Az ilyen eszköz olcsó, de az előnyei óriásiak, a munka során látni fogják magukat;

Csak szükség van hozzá a kompozícióhoz a fürdőbe

 • A kompozíciót egyenletes rétegre helyezzük a falra, ezért nem szükséges felszíni felszínre vágni, hogy csíkok vagy pocsolyák maradjanak. Próbálja feldolgozni a felület minden hüvelykét a legjobb minőségű munka biztosítása érdekében. A lapos felületeket hengerrel lehet bevonni, a sarkokat és más, nehezen elérhető területeket ecsettel kell felhordani;

Annak érdekében, hogy ne használjon magas székeket és lépcsőket, vásároljon speciális teleszkópos kiterjesztést a hengerhez.

 • Miután a felület teljesen száraz (átlagosan 1-3 órát vesz igénybe), ellenőriznie kell az erejét: kézzel fusson, ha homokszemcséket szórnak le az alapjáról vagy a karról, ami azt jelenti, hogy szükség van egy másik kezelésre. Személy szerint nem volt esélyem, hogy a második réteg után az alap nem lesz erős, nem valószínű, hogy másként fogtok lenni.

2. lehetőség - ragasztókompozíciók

Ez a lehetőség eltér a fentiektől, kezeljük fő előnyeit:

 • Lehetővé teszi, hogy sima és kemény felületeken, például betonon, olajjal és alkid festék felületével, műanyaggal, fémmel és sok más módon dolgozzon. Egyszerűen megemlítjük, hogy a jó ragasztókompozíció nem teszi alkalmassá a hordozót a megfelelő befejezéshez, ami nagyon fontos;

Így működik a csoport kompozíciói.

 • A kompozíció tartalmaz egy kvarc töltőanyagot, így a felület megkeményedése után a felület durvább lesz, és lehetővé teszi az anyagok jobb tapadást az alap számára;
 • Az ilyen típusú alapozók kizárólag kész formában kerülnek értékesítésre, és különböző kapacitású vödörben vannak csomagolva. A vastagabb konzisztencia nagy fogyasztást eredményez - 250 gramm négyzetméterenként;
 • Az ilyen alapozók ragasztási tulajdonságai mellett jó víztaszító tulajdonságúak is, mivel polimerek alapján készültek, amelyek nem félnek a nedvességtől és megtartják a készítmény tulajdonságait bármilyen körülmények között.

Sok gyártó teszi a barna szín összetételét, így ellenőrizheti a bevonatot

Most nézzük meg, milyen vegyületeket találnak a piacon, és melyek azok a tulajdonságok:

 • Az "Aston" márkájú kompozíciók demokratikusan különböznek egymástól, az 1,5 kg-os csomagolás mindössze 90 rubelt tartalmaz. Ugyanakkor jó minőségű, színjelzővel rendelkezik, amely szabályozza a teljes terület lefedettségét, és tökéletesen illeszkedik a különböző felületekhez, beleértve a kerámiát és az olajfestéket is;

Ez a fürdőszoba legkedvezőbb összetétele.

 • Az Optimist cég akril alapú primerje gyorsan változik a szárítás és a nedvességállóság tekintetében. A készítményt akril alapon állítják elő, és teljesen biztonságos az emberi egészségre, költsége körülbelül 300 rubel egy 3 kg súlyú csomagonként, ami szintén olcsó;

Ez az opció jó a gyors száradáshoz.

 • Betonkontakt (ezt a csoportot is nevezik) "Aquaro" az "Escaro" -tól nagy nedvességállósági tulajdonságokkal jellemezhető, és mindenhol magas páratartalmú helyeken alkalmazható. A kompozíció jól illeszkedik a felületek széles választékához, és nedvességálló réteget képez, és a kvarc töltőanyag a felületet durvává teszi, ami javítja a ragasztók és egyéb vegyületek tapadását. Kiadási ár - 280 rubel egy 1,5 kg-os csomag esetében;

Ez az opció tökéletesen védi az alapot a nedvességtől.

 • A "Knauf" német kompozíció kiváló minőségű és jól illeszkedik minden sima és enyhén abszorbens alapra. Kiderül egy nagyon durva felület, amelyen minden ragasztó kompozíció tökéletesen illeszkedik, az egyetlen hátránya a magas költségek, ez körülbelül 1000 rubel.

Minőségi, de drága lehetőség

Megvizsgáltuk a fürdőszobában a csempe alá tartozó alapozó fajtáit, most nézzük meg, hogyan alkalmazzuk ezeket a vegyületeket:

 • Először is meg kell tisztázni és felkészíteni az alapot, ezt ugyanúgy végezzük el, mint a fentiekben foglaltakat, ezért nem fogunk erre a szempontra összpontosítani;
 • A gyártó azt javasolja, hogy a kompozíciót mágneses kefével alkalmazzuk, de legvégső esetben egy hengerrel is megtehetjük, különösen akkor, ha az alkalmazási terület nagy. Ezen eszköz mellett semmi több, valójában nem szükséges;

A lengőkefe tökéletes a munkához

 • A saját kezeivel való munkavégzés során nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, hogy a tartály kinyitása után óvatosan keverjük össze a készítményt. Ez azért szükséges, mert a talajban vannak polimer adalékok és kvarc töltőanyag, amely elkerülhetetlenül a tárolás alatt rendezhető, és ha a tömeg nem keveredik, annak tulajdonságai messze vannak attól, amit feltüntetnek;
 • A kompozíciót a felszínre viszik fel Öntől bármelyik oldalról, általában egy réteg elegendő. Az ilyen bevonat száradása elég hosszú lehet, a pontos információ megtalálható a csomagoláson.

Ha különböző felszívódású felületekkel rendelkezik, akkor mindegyik ragasztós alapozóval lefedhető.

A készítmény alkalmazása nem nehéz

következtetés

Nem olyan nehéz kiválasztani a primert, ahogy első pillantásra úgy tűnik, el kell döntenie az alapanyag típusát, majd pontosan tudni fogja, hogy mit kell megvásárolnia. A jelen cikkben szereplő videó segít abban, hogy még jobban megértse a kérdést, és ha nem érti meg semmit, nyugodtan írjon a megjegyzésbe a felülvizsgálat alatt.

Víztaszító alapozók típusai és alkalmazása

Által: Anastasia Isakova · Bejegyezve: 2014.09.24 · Frissítve: 09/24/2017

A mai napig víztaszító alapozót számos építő használ a beton felületek kezelésére. Ha újak vagyunk a javítóiparhoz, az a kérdés, hogy miért van szükség, releváns lesz az Ön számára. Ennek a talajnak az a célja, hogy növelje az aljzat tapadását egy befejező bevonattal, és a felületre nedvességállóságot biztosítson.

Tulajdonságok és anyagjellemzők

A primer átlátszatlan folyékony készítmény. A kezelt felületen való érintkezés után mélyen behatol az alapba, és a teljes száradás után víztaszító film keletkezik. Hogy védő akadályként szolgál. A készítmény ajánlott a beton burkolására, a konyhában lévő falak, a magas páratartalmú helyiségekben, valamint az épületek homlokzatára.

A beton és a kőburkolatok mellett az alapozó gipszkarton, fa, műanyag és egyéb porózus felületek feldolgozására is alkalmas.

A készítmény segít megelőzni a bevonat pusztulását, amely gyakran nedvességnek van kitéve. A felsorolt ​​tulajdonságok és jellemzők fontos szerepet töltenek be a következő munkák elvégzésében:

 • cserép a fürdőszoba, fürdőszoba és konyha;
 • szoba dekoráció;
 • az épület homlokzatának díszítése;
 • a festékanyagok alkalmazása előtt.

A javítás megkezdése előtt vegye fel az overallot, védőszemüveget, légzőkészüléket és kesztyűt. Így védi magát a szemhéjat és a bőrt érintő építőanyagokkal való érintkezésből.

A vízálló alapozó típusai

A hidrofób talajt gyakran használják javításra. A felületre felhordott több réteg védőanyag segítségével megakadályozható a víz és a nedvesség behatolása. A vásárláshoz megy a boltba, tudnia kell, hogy egy ilyen alapozó különböző típusú, attól függően, hogy milyen alkalmazás és összetétel van.

Rendeltetés szerint

Az építõk a primert kétféleképpen osztják el:

Mindkét fajnak nemcsak hidrofób tulajdonságai vannak, hanem a felületkezelő anyag tapadásának növelésére is. Például a konyhában vagy a fürdőszobában, ahol a magas páratartalmat és párolgást gyakran használják, nedves helyiségekben ragasztó alapozót használnak. Összetételének köszönhetően nemcsak a vakolt felület védett, hanem dekoratív kerámia burkolólapok is.

Az erősítő láncindítót elsődleges munkákhoz tervezték. Olyan laza bevonatok alkalmazása előtt alkalmazzák, mint a "kéreg bogár", a beton bevonat 5 cm mélységbe kerül, ezáltal növelve a vízállóságot. Néha az építőanyagok kis mennyiségben erősítő alapozót adnak a kiindulási cementcementhez. Ez a módszer segít megelőzni a légrés kialakulását.

Összetétel szerint

A piacokon és a hardverraktárakban víztaszító alapozó különböző kompozíciókkal rendelkezik. Mielőtt megvásárolná, meg kell vizsgálnia, hogy mely anyagból készült a fő felület. Vegye figyelembe a legnépszerűbb víztaszító talajokat:

 • Akril. A talaj ilyen alapon univerzálisnak tekinthető, mivel bármilyen felületre alkalmazható. A mély behatolás (legfeljebb 10 cm-es) összetétele sűrű, átlátszó fóliát képez a szárítás után, növeli a felületkezelő anyag tapadását a felületre.
 • Szilikon. Az anyag az épületek homlokzatainak feldolgozására szolgál. A falon lévő kompozíció alkalmazása után vízálló film keletkezik. Védi a dekoratív vakolatot a hámlasztástól és kiütésektől.
 • Alumínium. Az ilyen összetételű alapozó a fém és a porózus felület kezelésére szolgál, teljesen elszigeteli a nedvességtől, és megakadályozza a korrózió előfordulását.
 • Epoxi. A nedvességálló mélyáteresztő alapozó beton vagy fém bevonatokhoz van tervezve. Az anyag erős tapadást biztosít a festéknek a felületre, és védi a nedvességtől és a korróziótól. A sötét felületre felvitt alapozó teljesen megszáradt állapotban lehetővé teszi a festészet könnyebb zománcozással való elkészítését.

Fontos! Ha a megoldás a test bármelyik részébe kerül, azonnal mossa le szappanos vízzel. Ha szükséges, forduljon orvoshoz.

Videó: milyen típusú primer.

Felület előkészítés

Mielőtt a falakat, padlókat vagy homlokzatot vízálló anyaggal kezeli, az előkészítő munkát egyértelműen és szakaszosan kell végezni. A végeredmény a minőség előkészítésétől függ.

Az előkészítés főbb szakaszai:

 1. Tisztítsa meg a szennyeződést (törmelék, por, zsírfoltok stb.).
 2. A régi vakolat minden vetületének és kiálló részének megtisztítása.
 3. Csiszolópapír durva csiszolófelület használata.
 4. A repedéseket és a forgácsokat gipsszel kell lefedni, és szükség esetén a kiindulási cementkompozícióval végezzük el az igazítást.
 5. A végső száradás után csiszolópapírral csiszolja újra a felületet.
 6. Használjon nedves ruhát a por eltávolításához.

A felület elkészült, elkezdheti alkalmazni a primert.

Alapozó technológia

A kívánt eredmény elérése érdekében gondoskodni kell az ilyen építési eszközök elérhetőségéről:

 • vékony és széles kefék;
 • hosszúkás henger;
 • tálca a talajhoz;
 • egy rongy.

Vigyázzon, hogy a helyiség, amelyben a javítási munkát elvégezzék, szellőztetni és száraz, és a minimális szobahőmérséklet 10 fokot ér el. A talaj felhordása előtt olvassa el a bankra ragasztott utasításokat. A primer robbanásveszélyes anyag, ezért próbáljon meg minél távolabb megakadályozni a tűzből. Keverjük össze a vegyületet, ha szükséges, hígítsuk fel vízzel vagy oldószerrel.

A legtöbb alapozó készen áll, és azonnal alkalmazható. De ha a primer kétkomponensű, akkor speciális keményítőt adunk hozzá.

Öntsük az oldatot a tálcába, merítsük be a hengert, és menjünk dolgozni. A víztaszító alapozót vékony rétegben hengerrel vagy kefével vittük fel a felületre. Ha nagy felületet kell bevonni egy alapozóval, jobb egy permetezőgép használata.

Ha csak a falakat vagy a mennyezetet víztaszító anyaggal fedjük le, fedjük le a padlót fedőfóliával.

Az oldatot vékony rétegben kell felhordani, csíkozás nélkül, hogy a száraz helyek ne maradjanak, és elmosódásokat is el kell kerülni. A szögek és a nehezen elérhető helyek jobbak a kefével. Miután az első réteg teljesen száraz volt, ajánlott ellenőrizni a felület állapotát. Ha az anyag teljesen be van burkolva, nem tapad, nem szükséges a második réteget alkalmazni. 12 óra elteltével a primer elkezdi mutatni víztaszító tulajdonságait.

Az oldatot elkényeztetettnek tekintik, és nem alkalmas arra, hogy teljesen lefagyjon. Az ilyen anyag elveszíti védő tulajdonságait, ezért jobb, ha eldobja.

A mosdó alapozó tulajdonságai

A fürdőszobában leggyakrabban nedvesség és penész van, mivel itt nagy mennyiségű nedvesség és párolgás keletkezik. Ráadásul ez a hatás kiterjeszthető a fürdőszobára is. A fürdőszoba alapozója elkerüli a kerámia burkolatok eltávolítását és a gombák képződését.

A hidrofób primer kiválasztása során figyelni kell az ilyen tulajdonságokra:

 • könnyen felhordható a felületen;
 • mélyen behatol a gipszbe;
 • hidrofób készítmény van;
 • erősíti a felületet;
 • a teljes száradás után vékony, lucfenyő filmet képez.

Ez a megoldás nemcsak a fürdőszobában, hanem a fürdőszobákban, konyhákban és egyéb magas páratartalmú helyiségekben is alkalmazható. A penész és penész megakadályozásához két vagy három rétegben hidrofób vegyületet kell alkalmazni. Ha a fürdőszobában van díszítő kő területe, akkor is kezelhetők víztaszító alapozóval.

Az építők javasolják, hogy a csempe lefektetése után az alapcsövet egy vékony ecsettel helyezzük. Ez megakadályozza a fekete penész megjelenését.

Egy ilyen alapos kezelés után biztos lehet mondani, hogy a hőmérsékleti hibák nem szörnyűek a ház homlokzatára, és a szobák falai megbízhatóan védettek a nedvesség behatolásától.