Legfontosabb > Tartozékok

Mennyire olcsó a vízszigetelés a fürdőszobában saját kezűleg?

A fürdőszoba a legveszélyesebb hely a házban, javítások nem tartanak sokáig, ha nem használnak speciálisan tervezett építőanyagokat nedvességálló tulajdonságokkal, például csempe. De feltételezzük, hogy a kerámia burkolólapok befejeződése egyáltalán nem teszi lehetővé a vizet, ez hülyeség, mert a folyadék a szabad szemmel nem látható varratok, kötések és repedések beáramlására nyúlik vissza.

Ahhoz, hogy megvédje magát a nedvesség ilyen kellemetlen következményeitől, mint a penész, a nyálkás levegő, szivárgás, vízszűrő eszközre van szüksége. Mielőtt vízszigetelést készítene a fürdőszobában, megtanulja a szervezés különböző módjait, a felhasznált anyagokat és a saját keze technológiáját.

A vízszigetelés típusai

A fürdőszobában vízszigetelés létrehozásának folyamata olyan vízgátló anyag létrehozása olyan anyagból, amely nem teszi lehetővé a víz, amely a padló vagy a falak és a dekoratív bevonat között helyezkedik el. Óvja a nedvességtől minden olyan területet, ahol a víz beléphet. Először is, a padló alatti és körülálló padlóburkolatai, a mosógép, a mosdó, a mosdó és a mosogató melletti falak. Olyan helyek, ahol a nedvesség behatolását valószínűleg "nedves zónáknak" nevezik. Különböző típusú vízszigeteléssel védettek:

 • Okleechnuyu. Ez a típus a szintetikus szövet vagy karton, impregnált bitumen alapú vízszigetelő anyagok, lapok vagy tekercsek használatával kapcsolatos. A magas hőmérséklet hatására a lapokat melegítik, plaszticitást kölcsönöznek, hegesztve vannak a padló vagy a falak felületére. Ez a lehetőség a fürdőszobában kényelmetlen, mivel a beégetés során szükséges gázégő nem szűkös, nem szellőztetett helyeken működik. Nehéz ragasztani a vízkezelést saját kezével;

A padló vízszigetelését a fürdőszobában akkor kell helyesen elvégezni, ha a munka befejezése után ún. "Vízsugárzást" kapunk, amely teljes mértékben lefedi az alapterületet és az izgalmas falakat 20-30 cm magasságig.

Felület előkészítése a vízszigeteléshez

Ha a saját kezével a fürdőszobában vízszigetelést szeretne készíteni, megfelelően fel kell készülnie a védett felületre. Ehhez kövesse az építési szabványoknak megfelelő technológiai rendszert:

 1. Réteg a rétegre, távolítsa el az összes padlóburkolatot a beton alapra, távolítsa el a felületet a falakról;
 2. A törmelék szobájának megtisztítása, a nagy méretű söprés és a por eltávolítása a nedves tisztítással;
 3. A padló állapotának ellenőrzése érdekében minden repedezett jelzést a mélyedések elmélyítésére a nedvességálló cementhabarcs segítségével. Állítsa a padlót minél síkabbra;
 4. Miután a habarcs megszáradt, homokot húzzon azokon a területeken, ahol az összehangolás történt. Ezután speciális alapozót kell alkalmazni. Várja meg, amíg teljesen felszívódik.

Az előkészítő fázis valamennyi elemének gondos végrehajtása növeli a vízszigetelés élettartamát, ezáltal a helyiség friss megjelenését az évek során.

Üvegezés vízszigetelés

Ha a padló vízszigetelése nedvességálló anyaggal ragasztással készül, akkor vízszigetelést, hidraulikus vagy tetőfedő anyagot, gázégőt, éles kést és bitumennel kell ellátni az ízületek tömítésére. Saját kezével a terv szerint be kell illeszteni a beillesztést:

 • Vegyen egy tekercs vízszigetelő anyagot csíkokra a fal méretéhez képest, szemben a fürdőszobában lévő ajtóval, hogy kiigazíthassa őket;
 • Az első szalagot a fal mentén helyezik el, amely a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, és a széleit 2-30 cm-re forgatja. Gázégővel vagy épület hajszárítóval 50 fokos fűtést biztosít, mely során a bitumen felolvad és ragasztja a lapot a padlóhoz;
 • A következő csík ragasztva van az első mögött, egymáson átfedve 15-20 cm-rel, így a fürdőszoba egész területe ragasztva van;
 • A lemezek, a falakkal ellátott ízületek, a sarkok közötti varrások olvadt bitumenhez vannak bevonva, a nedvesség behatolásától védve;
 • A beépített vízszigetelés keményítése után a padlón cementszondát öntünk, és díszítő bevonattal végezzük.

Hogyan kell a padló és falak vízszigetelését a fürdőszobában a saját kezével?

A fürdőszoba a "legveszedelmesebb" szoba a lakásban. Még a speciális függönyök és az abszorbens szőnyegek sem védik teljes mértékben a felületet a víz behatolásától, így a falak és a padló a fürdőszobában különleges védelmet igényelnek. A fürdőszobai vízszigetelésre való tekintettel nem engedheti meg a nedvesség behatolását a beton padlóburkolat alá, és megakadályozza a korai megsemmisítést, ami nagyobb javítási igényeket eredményez. Ezenkívül a fürdőszoba kiváló minőségű vízszigetelése megóvja Önt súlyos anyagi veszteségektől abban az esetben, ha áttörést vagy szivárgást észlelnek a szomszédok alól. Nem annyira nehéz a hidrogénvédelmet megvalósítani - magad is elvégezheted az összes munkát.

Vízszigetelési módszerek

A padló víz elleni védelme érdekében speciális vízszigetelő anyagokat használhat. Két nagy csoportra oszthatók:

Obmazochnaya vízszigetelés

Ez egy műanyag, amely vízzel szemben védett bevonatot képez. A bevonóanyagok közé tartoznak:

 • bitumen- vagy polimerek alapú masztix különböző töltőanyagokkal;
 • poliuretán és cement-polimer keverékek;
 • folyékony akril víz emulzió vízszigetelés.

Előnyei vízszigetelés obmazochny típusú fürdőszoba:

 • sokoldalúság;
 • a könnyű és gyors alkalmazás;
 • Az a képesség, hogy gyakorlatilag bármilyen felületet megvédjen, például szabálytalanságokkal vagy függőleges helyzetekkel.

A bitumen alapú masztix hátrányai:

 • instabilitás a szélsőséges hőmérsékletekhez, repedezéshez vezet;
 • kellemetlen szag.

A polimer és a poliuretán keverékeknek gyakorlatilag nincsenek hátrányaik, ráadásul nagyon esztétikus megjelenésűek, és még inkább alkalmazhatók a bitumenkompozíciókhoz képest.

Üvegezés vízszigetelés

A tekercsekben vagy lapokban kapható, és valójában ugyanaz a bitumum, mint egy üvegszálas vagy poliészteres lerakódott töltőanyag. Az ilyen típusú vízszigetelés magában foglalja:

 • tetőfedő;
 • Izoplast;
 • ecoflex;
 • isoelast és más hasonló anyagok.

A vízszigetelő anyagok előnyei:

 • megbízhatóság és tartósság;
 • rájuk közvetlenül a tojás után járhat.
 • nagyobb figyelmet kell fordítani a munkára;
 • a folyamat összetettsége;
 • felületi követelmények - a cseppek nem haladhatják meg a 2 mm-t.

Alapítvány előkészítése

A padló vízkezelése a fürdőszobában kezével kezdődik az előkészítő munka. Mit kell tenni ebben a szakaszban?

 • A padló felületét beton alapra kell tisztítani.
 • Függetlenül attól, hogy melyik módszert alkalmazza a fürdőszobai vízszigetelésre, az anyagot sík alapra kell helyezni. A kis üregeket cementhabarcsokkal lehet betölteni, de bizonyos esetekben kiegyenlítő habarcsot kell készíteni.
 • A szintetikus padlót alaposan átsöpörni és mosni.
 • A felület szükségszerűen alapozva van. Az alapozó nemcsak a szigetelőanyagok jó tapadását biztosítja az alappal, hanem erősíti a bevonat vízszigetelését is.

Fontos! A primer kiválasztásakor vegye figyelembe a vízszigetelés típusával való kompatibilitását.

A primer végső száradása után folytathatja a vízszigetelő anyagok alkalmazását vagy fektetését.

Obmazochny vízelőkészítő eszköz

Hogyan készítsünk vízszigetelést a padlón a fürdőszobában, saját kezűleg készült, jó minőségű és tartós? Az akcióalgoritmus a következő lesz:

 • A szoba alsó sarkában, ahol a falak a padlóhoz csatlakoznak, bitumenes réteggel borítják.
 • Ezután a peremén vízálló gumi alapú szalagot alkalmaznak az ízületekhez.
 • A padló teljes felületét folyamatos maszkréteg borítja. Ebben az esetben a falnak egy részét a padló mellett 30-50 cm-es magasságra kell rögzíteni. Az anyag felhordásához széles ecsetet vagy görgőt kell használni.

Fontos! A vízálló bevonatot 2-3 rétegben alkalmazzák. Az egyes rétegek felhordása után száradást szünetet kell tartani, amelyek mindegyike legalább egy napig tart.

Száradás után a maszk újra felszínre emelte a felületet, majd egy esztrichet készített.

Lehetséges, hogy cementkötésű keverékeket csak akril vagy cement alapú bevonóanyag-felhordás esetén ragasztanak le.

Vízszigetelés ragasztása

A vízszigetelés ragasztással a fürdőszobában több lesz, mint a bitumen masztix használata. Igen, és megnehezítené a saját kezedet. Azonban ez a módszer sok rajongó az építők között.

A hengerelt vízszigetelő anyagok kétféleképpen oszthatók meg:

 • Fusing. Telepítésükhöz gázégő szükséges, amelynek használata a lakásban nem kívánatos.
 • Öntapadó. Rendkívül egyszerűen illeszkedik, de mindent alaposan meg kell tennie, a rossz helyen történő újragasztás már lehetetlen.

Tipp: Mielőtt a fürdőszoba feltekercselése vízszigetelést hajthatna végre, ajánlott ragasztani az összes ízületet vízálló szalaggal vagy maszkkal. A további megbízhatóság érdekében a padló teljes felületére egy vékony masztix réteget alkalmazhat a falak megközelítésével.

 • A fektetési anyag átfedésben van. Minden további lapnak átfednie kell a szélesség egy-egy ötödét. Ugyanakkor szükséges, hogy a falak átfedjenek kb. 15-20 cm-re, majd a kívánt méretű lap levágása után eltávolít egy védőfóliát. Az anyagot a padlóra helyezzük és egy nehéz hengerrel feltekercseljük. Az eljárást minden további lapra megismételjük.
 • A hegesztett tekercsanyagokat előmelegítik égő segítségével, fokozatosan gördülnek.
 • A tekercs vízszigetelése során a legnagyobb nehézséget olyan helyek okozzák, ahol a csövek és a különböző kommunikáció elkerülésére van szükség. A lyukakat egy kicsit kisebb méretűre kell tenni, mint a szükséges méret, hogy egyfajta lökhárítót kapjanak. Különleges gumi tömítéseket is használnak. Az ilyen ízületek minden helyét továbbá bevonják a masztix bevonattal és megerősítik vízálló szalaggal.

A fektetést követően azonnal elkezdheti tölteni az utolsó kötést a csempe alatt.

Tipp: a burkolólap behelyezése után az összes ízület a tömítés előtt további tömítéssel kezelhető tömítőanyaggal - ez lehetővé teszi, hogy saját kezűleg hozzon létre egy többrétegű vízszigetelést a padlóhoz a fürdőszobában.

Hol van más a vízszigetelés a fürdőszobában?

A fürdőszobák kiváló minőségű vízszigeteléséhez figyelmet kell fordítani a falakra, amelyek gyakran vizet is kapnak. Fokozatosan a nedvesség elkezd behatolni a falakba, ami nem kívánatos következményekhez vezet. A minőségi védelemre leginkább problémás helyek a következők:

 • a mosogató körül;
 • falakkal vagy zuhanyzóval szomszédos falak;
 • telek a wc mellett a fürdőszobában együtt.

A vízszigetelő anyagok alkalmazása a fürdőszoba padlójának kezeléséhez hasonlóan történik. A falakon nem ajánlott a bitumen alapú anyagok használata. Folyékony és műanyag, ezért nem alkalmas a függőleges felületekre, és nem képes kiváló minőségű tapadást biztosítani a csempe falához. Cement-polimer keverékek használata jobb.

Tipp: annak érdekében, hogy a kerámia burkolatok jobbak legyenek a falon, a vízszigetelő anyag rétegében részben megerősíthetõ hálót helyezhet el, ami segít a jó tapadásnak.

A fürdőszoba vízszigetelése kézzel is elvégezhető. Nem igényel különleges készségeket és speciális eszközöket, de segít megvédeni a szerkezeteket a nedvesség romboló hatásától, és lehetővé teszi a jövőben a súlyos pénzügyi költségek elkerülését.

A fürdőszoba vízszigetelése - milyen anyagokat és hogyan történik?

A lakásokban vagy magánházakban lévő fürdőszobák vízszigetelése olyan esemény, amelyet a padló, a falak és a mennyezet hatékony védelmére használnak a nedvesség káros hatásaitól. Megfelelő alkalmazásával jelentősen megnöveli a helyiség befejezéséhez használt anyagok működési idejét, kiküszöböli a káros baktériumok, gombák és penész megjelenésének és reprodukciójának valószínűségét.

A leírt helyiséget, amelyet különleges működési mód jellemez, nedvességtől védett három közös rendszerben. Azt javasolják, hogy bevonjuk egy speciális szigetelésű réteggel:

 • Kizárólag vízszintes padlófelület, a kötelezően elrendezett kis falak falán.
 • A szoba alapja és a vízvezeték szerelvények, zuhanyzó, mosdó, fürdőszoba (a kék szín az alábbi ábrán) körül elhelyezkedő egységek.
 • Teljesen padló és fal, az utóbbi teljes magasságban történő feldolgozásával.

A mennyezetek legtöbb esetben nem tartoznak semmilyen további kompozícióba, mivel ezek a befejeződésnek vannak kitéve - mesterséges mosogatószerekkel, víztaszító készítményekkel és szerelési feszítőszerkezettel történő festéssel. Az ilyen intézkedések tudatosan kiküszöbölik a kondenzátum és a gőz átfedésének negatív hatásait.

A fürdőszobának a következő módon történő vízszigetelése megköveteli, hogy az összes gyengített terület (a lemezek, blokkok, panelek ízületei) a lehető legmagasabb minőségű legyen. Vegye figyelembe a következőket is:

 • A mosogató közelében lévő falak kevésbé intenzíven vannak kitéve a vízhez, mint a fürdőkád vagy a zuhany közelében. De ezeket a területeket még védeni kell a vízcseppekről.
 • A fürdőt körülvevő szigetelt terület szélessége 0,5-0,6 m-rel meghaladja határait, magassága megegyezik egy betűtípussal rendelkező személy magasságával, zuhanyfej fej fölött.
 • A falak közelében a fülkék a vízi eljárásokat, kívánatos különleges szerkezetek kezelésére a mennyezetig.
 • A padlók nedvességtől védettek az egész területen. A higiéniás terem peremén 0,15 m-es alapterületet készítenek.
 • Minden olyan nyílás, amelyen a csövek és egyéb kommunikáció átment, elkülönülnek.

A fürdőszobák hidegvédelme minden apartmanban és magánházban történik. Különösen körültekintően fából készült lakóépületek és épületek, habosított gázbeton tömbökből áll, amelyek hajlamosak a víz felhalmozódására.

Különféle termékek és készítmények használatosak a testápolók védelmére. Ezek a következők:

 • Pasztos paszta és festékkeverékek. A padlót és a falakat 1-15 mm-es réteggel borítják, nagy víztaszító tulajdonságokkal.
 • Injektumok és impregnálás, amelyek módosíthatják az építőanyagok szerkezetét, és jó nedvességgel szembeni ellenállást biztosítanak.
 • Az esztrichek (homok-cement) és a megerősítő szálas polimer elemek betöltése.
 • Rugalmas (ragasztott vagy beépített) termékek, amelyek védőburkolatot képeznek.
 • Vízszigetelő vakolatok. Egyidejűleg falak és mennyezetek kiegyenlítésére használják őket.
 • Sprayált vegyületek.
 • Lemezek és panelek víztaszító burkolatok felszereléséhez.

A fürdőszobákban a védőburkolatot legtöbbször vakolat és bevonóanyagok oldják meg. Egyes mesterek behatoló vegyületekkel dolgoznak. De a telepítéshez szakmai készségekre van szükség. Ezért az ilyen kompozíciók nem igényelnek házi kézműveseket.

Különleges filmek egyre népszerűbbek. Igazán a saját kezükön feküdnek a padlón, és magas színvonalú hidrogénvédelmet kapnak. De az ilyen termékek ára igen magas. Még nem rendelkeznek széles körű elosztással.

A szakértők azt javasolják, hogy ilyen vízszigetelőket használjanak olyan esetekben, amikor egy betonhabarcsot terveznek a fürdőszobában, és kerámia burkolatokat építenek rá. A kezelt padlón varrat nélküli réteget hoznak létre, amely védi az alap vizet. Alatta érti:

 • A leggyakrabban előállított bitumen, akril, gumi keverékek paszták és masztiók formájában a leggyakoribb készítmények, amelyekben módosulnak a toxicitás, módosítják a rugalmasságot és az erőmódosítókat. Ezeket a vegyületeket a padlók kezelésére használják.
 • Vékony film bevonatot képező festékelegyek. Ezek közé tartoznak a víztaszító lakkok és faanyagok, folyékony üvegek és bitumen festékek. Ezek alkalmasak a vízszintes és függőleges felületek hidrogénvédelmének megszervezésére.
 • Speciális cement alapú paszta. Az ilyen készítmények a hagyományos esztrich helyett alkalmazhatók, ami felgyorsítja a padlószintezés és a párnák egyidejű nedvességszigetelését.

Az akril és a bitumen maszkírokat ragasztóként használják, amelyet később felszerelnek lapos vagy tekercses kivitelben. Ebben az esetben a durva bázist gondosan elkészítik. A lehető legszintesebbnek kell lennie (a megengedett magasságkülönbség a négyzetméter területre 1,5-2 mm).

Bármely öntanított mester képes a helyes kézzel merülő vízsugár megtételére. A védőbevonat alkalmazásának technológiája egyszerű. Az alapot olajfoltoktól, színezékekből, törmelékektől és portól eltávolítják. A felszínen meglévő kis repedéseket javítani kell (betöltve cementtel, tisztítva).

A szomszédos panelek, építőelemek, táblák és a falak közötti összekötő területek közötti összes csatlakozás 20 mm vastag. A zsírtalanított stroboszkóp.

Egy vízálló öntapadó zsinór kerül a kezelt mélyedésekbe. Ehelyett sokan speciális szilikon keveréket használnak. Az adagoló fúvókákba van csomagolva. Nagyon kényelmes az ilyen tartály használata.

Felszerelt tömítőszalag. Az oldószerre vagy a maszkírozásra van rögzítve. Ezután a felületet polimer keverékkel vonjuk be. A bevonatot gipszel kell szintetizálni és beton esztrichre kell önteni.

A fürdőszobai vízszigetelésre vonatkozó védőanyag lemezek és tekercsek formájában áll rendelkezésre. Ragasztották speciális összetétel vagy polimer masztix segítségével (mindez a gyártó ajánlásaitól függ), vagy olvasztott (előmelegített gázégővel) a hordozóra.

A leírt csoport leghíresebb képviselői az aszfaltgyanták és a tetőszerkezet. De most ritkán használják őket. Az építési piacról a modern típusú hengertermékek és a kúpos membránok helyébe lépnek. Az utolsók pótolhatatlanok a higiénikus helyiségekhez, falfalakkal, padlóval. Nem engedik a nedvességet a helyiségbe, és ezzel egyidejűleg ne zavarják a kijövő gőzt.

Az utolsó generációs falak és padlók ragasztására szolgáló anyagok üvegszálerősítésű poliészter, üvegszálas alapú rugalmas többrétegű bevonatok. Mindkét oldalon polimer oldatokkal és kötőanyagokkal dolgoznak, amelyek megkönnyítik a telepítés folyamatát. A szigetelés tetején műanyag burkolat borítja.

A ragasztott (beépített) termékek legfontosabb előnye megfizethető költség. Hátrányaik a következők:

 • a hengerelt anyag gondos felkészítése és elővágása;
 • a vízszigetelő munkák bonyolultsága;
 • nagy a károsodás veszélye az anyagnak a vágás és a halmozás során.

A beillesztés szakaszokban történik. A felszerelés előtt érdemes elérni az alapréteg maximális síkosságát, eltávolítani az összes szennyeződést, és kétszer bevonni egy alapozóval. Ezután a műveletek sorrendje a következő:

 • Gyártott vágóanyag.
 • A levágott darabokat egy ideig (18-24 óra) bontják a fürdőszobában az akklimatizációhoz.
 • Az első szalagot lefektetik (bárhol az otthoni kézműves számára is alkalmas). Szélei bevonattal vannak bevonva.
 • A leválasztó második részét lefektetik - kötelező átfedés esetén 15-20 cm.
 • Minden későbbi üres helyezés hasonlóan történik.
 • Ragasztást vagy masztixot kell alkalmazni a kész (teljesen bélelt) felületen. A második réteg víztaszító gát fel van szerelve a tetejére (szigorúan az első).

Ha a szigetelés ragasztva van a padlóhoz, akkor a falakkal való érintkezés területén hagyja el a 10-15 cm-es távolságot az oldalak szervezéséhez. Amikor feldolgozza a védőanyag szalag függőleges alapjait alulról felfelé.

Fontos pont. A kiváló minőségű vízszigeteléshez 2-5 rétegű fektetés szükséges. Legtöbbjük a padlóburkolatok védelme alatt áll.

Nátrium- és kálium-vizes oldat - népszerű módja a fürdőszobának a nedvességtől való védelmére. Ezt a készítményt folyadékként (JS) nevezik. Nem hoz létre filmet az alapon, hanem behatol a felületen lévő mini-kapillárisokba, kristályosodik és megbízható akadályt képez.

A leírt készítmény horizontális és függőleges szerkezetekhez alkalmas. Alkalmazásának folyamata elemi:

 • Az alap törlődik. A réseket és a dudorokat eltávolítják.
 • A padlót (falakat) zsírtalanítják. Antiszeptikus feldolgozás.
 • A folyékony üveg a festékhenger használatával felszínre kerül. Permetezhető (függőleges alap), vagy csak öntse a kompozíciót (vízszintes).

Általában a JS-t két rétegben alkalmazzák. A bevonat második rétegét egy másik anyaggal (bitumen, olvadt gumi) szabad elkészíteni.

Készülék vízszigetelés a fürdőszobában saját kezűleg

A fürdőszobai vízszigetelés kényszerítő eljárás, amely számos bajból segít megmenteni a szobát. Először is, védelmet nyújt a szomszédok esetleges áradása. Másodszor, a megnövekedett páratartalom elpusztítja az összes felületet, de ez elkerülhető, ha a védőréteget időben alkalmazzák.

Anyagtípusok

A vízszigetelő réteg alkalmazása lehetővé teszi a helyiség működési tulajdonságainak javítását. Ez hihetetlennek tűnik, de lehetővé teszi, hogy elkerülje a szivárgás szomorú következményeit. Bár természetesen meg kell értened, hogy nem lesz képes teljes mértékben megtartani a vizet, ha áttörést tapasztalnak a kommunikációban.

Most számos különböző anyagot talál, amelyek lehetővé teszik a helyiség megbízható hidroprotekcióját. Megkülönböztethetünk a következőket:

 1. Csomagoló termékek. Hengerelt vagy filmes anyagok. Különbségek vannak abban is, ahogyan vannak elhelyezve: egyesek előfűtést igényelnek, mások pedig a felület felszínét.
 2. Bevonóanyagok. Ezek közé tartoznak a bitumenen és különböző polimereken alapuló csövek. Megjelenésükben különbözhetnek (por, paszta).
 3. Folyékony készítmények. Ezek a legnépszerűbbek. Ezek könnyen alkalmazhatók mindenféle felületre - falra, mennyezetre, padlóra.
Folyékony vízszigetelés

A folyékony vízszigetelés két fő típusa létezik:

 • Folyékony üveg. Ez egy speciális megoldás (kálium + nátrium). Nagyon kényelmes, mert áthatol számos póruson. Ezáltal teljesen eltömődve őket. Ez nem olyan film, amely könnyen megsérülhet. Vagyis ez a vízszigetelés belső védőréteget képez, ami nagyon hatásos.
 • Folyékony gumi. Ez egy bitumen emulzió, amelyet előzetesen vízzel hígítanak. Úgy tűnik, fekete anyag éles szagú. Kiváló padló és fal kezeléshez. A jó felszívódás mellett a felső védőréteg is.

A védőréteg létrehozásának lépései

A do-it-yourself fürdőszobai vízszigetelés nem az egész dekoráció legnehezebb fázisa. Fontos azonban megismerni a munka sorrendjét, csak akkor lesz képes elérni a legmagasabb minõséget.

 1. Az első réteg egy primer.
 2. Ezután a kiválasztott vízszigetelő anyagot kell alkalmazni.
 3. Ezután egy esztrich készül.
 4. A végleges beállítás megtörténik, és a dekoratív réteget helyezzük.

A vízszigetelés eloszlására bizonyos szabályok vannak:

 • A legfontosabb, hogy alaposan alkalmazzák a padló védelmét. Ugyanakkor legalább 10 centiméterre kell mennie a falra. Ez a réteg a legcélszerűbb. Nem kell kímélni az anyagot és megmenteni a minőségét.
 • A vízszigetelést is feltétlenül a fürdő vagy zuhanyzó peremén kell elhelyezni.
 • Óvatosan promazryvatsya helyeken, ahol a kommunikáció zajlik.
 • Külön figyelmet fordítanak más vízvezeték szerelvényekre. Nyilvánvaló, hogy a védőrétegnek el kell érnie egy tartályt, mosogatót, mosógépet.
A vízszigetelés elosztási terve a fürdőszobában

Természetesen jobb egy ilyen réteget létrehozni minden felületen, de ezeknek a helyeknek különleges figyelmet kell fordítani.

Vízszigetelés

Minden munkában vannak olyan szakaszok, melyek betartása kötelező. És az első szakasz, mint rendesen, az előkészítő tevékenységek.

edzés

 1. Eltávolítja mindazt, ami zavarja a munkát. Vagyis, ha a manipulációkat egy régi házban végezzük, akkor minden korábbi bevonatot teljesen eltávolítunk, és amennyire csak lehetséges, eltávolítjuk a régi vízszigetelést.
 2. Ha szükséges, cseréljen csöveket és szennyvizet.

Tipp Jobb lesz elhalasztani a kommunikációnak az utolsó előtti szakaszba való beillesztését. De előre, hogy meghatározza a helyét az összes vízvezeték.

 • Szakaszok alapozása. A mai napig vannak alapozó készítmények, amelyek szintén vízvédelemmel rendelkeznek.
 • A vízszigetelő anyagot alapozóval kezelt hordozóra kell helyezni.

  Tipp A falak és a mennyezetek a lehető legjobban védettek a nedvességtől cement-homok keverék alkalmazásával. A védő alapozóval kombinálva a kívánt hatást biztosítja. A befejeződés végső lépése egy befejező kitt keverék alkalmazása, amely magában foglalja a vízmegtartó komponenseket is.

  Védő réteg létrehozása

  Használjon folyadék vízszigetelést

  Ez az anyag kényelmes, mivel nem olyan ízületeket képez, amelyek ilyen célra nemkívánatosak. Ezen kívül védi nemcsak a nedvesség káros hatásait, hanem megakadályozza a penész és gombák megjelenését.

  Folyékony vízszigetelés alkalmazása festéssel

  Háromféleképpen alkalmazható:

  • Permetezéssel. Ehhez használjon speciális eszközt - a szórópisztolyt a kívánt fúvókákkal. Ezzel a módszerrel gyorsan kezelheti a nagy területeket. Vannak hátrányai is - a réteg vastagságát nem lehet ellenőrizni.
  • Festési. A legnépszerűbb módja. Szerszámként ecsettel és görgővel. Rengeteg időt vesz igénybe.
  • Öntéssel. A kitöltési technológia nagyon egyszerű, de csak a padlóra alkalmazható. Kényelmes abban, hogy a kompozíció behatol a apró repedésekbe, teljesen eltömve őket.

  Tipp A folyékony vízszigetelő eszköz a legegyszerűbb és legmagasabb minőségű. A réteg élettartama harminc évig tart. A fürdőszobai vízszigetelés folyékony anyagok segítségével nem lesz nehéz.

  Obmazochnaya vízszigetelés

  Mielőtt ilyen vegyületekkel dolgozna, elő kell készíteni őket. Ehhez gondosan kövesse az egyes gyártók utasításait.

  • Megfelelően kell elhelyezni egy ilyen réteget, kezdve a sarkokkal.
  • Ezután figyelmet fordítanak a fal és a padló között. Ezeken a helyeken jobb, ha külön hermetikus szalagot is használ.
  • Most elhelyezheti a fő réteget. A spatula jól működik ehhez. A réteg legyen sima, vastagsága legfeljebb 1,5 mm.
  • A rétegek száma 2-5 lehet. Ezeket csak az előzőek teljes száradása után alkalmazzák.
  • Működés közben nem lehet véletlen. És meg kell védenie a szárító felületet a portól és a piszoktól.
  Obmazochnaya vízszigetelés

  Tekercsanyagok elhelyezése

  A megfelelő vízszigetelés a fürdéshez ilyen anyagokkal mérésekkel és jelölésekkel kezdődik. Az a tény, hogy a tekercs- és filmtermékeket nem szabad szabadon alkalmazni, mint más típusokat. A felhordás előtt meg kell mérni a szükséges méreteket, amelyeket használni fognak.

  Figyelem! Ezekben az anyagokban nem ajánlott a fürdőszobában dolgozni. Jobb, ha más fajokkal együtt használjuk őket.

  A tekercs vízszigetelése

  • Jobb, ha az elhelyezett szalagokat égővel felmelegíti, de gondosan kell dolgoznia. A magas hőmérséklet begyújtást okozhat.
  • Ha az anyag öntapadós, akkor alaposabban fel kell készíteni a felületet. A jobb ragasztás érdekében többször kell sétálnod a rögzített szalag mentén. Amikor falakkal dolgozik, ehhez görgőt használnak.
  • Minden szalag átfedi egymást.
  • Miután a szalagok elérték a helyüket, jobb lesz, ha a jelölést bitumen maszkírozással hagyja el. Ismét figyelmet kell fordítani a padló és a falak ízületeire.

  Munka a mennyezetgel

  A mennyezet vízszigetelése a fürdőszobában is szükséges. Eszköze nem különbözik a falak feldolgozásától. De nem minden anyag fog tenni. Jobb, ha előnyben részesítjük a folyékony készítményeket. Sokkal könnyebb lesz velük dolgozni.

  Folyékony vízszigetelés alkalmazása porlasztópisztollyal

  Végső szakasz

  A vízszigetelés rétegének felhelyezése után megkezdheti az esztrich kitöltését. Jobb, ha ez egy polimer adalékanyagokkal készült cementkeverék alapján történik. Már a választott dekoratív réteg elhelyezése után.

  Hogyan készítsünk vízszigetelést a fürdőszobában - ez sok mindenre vonatkozik, de valójában nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnhet. Az anyagok, eszközök és technikák sokasága valóban minőségi védelmet nyújt.

  A fürdőszobában lévő vízszigetelés a kézben: az anyagok összehasonlító áttekintése és összeszerelési utasítások

  A fürdőszobában folyamatosan növekszik a páratartalom. Ezt természetesen magától értetődőnek kell tekinteni, és el kell hagyni az "elemekkel" szembeni haszontalan küzdelmeket. Az egyetlen dolog, amit meg kell tenni és meg kell tenni, hogy a lehető legnagyobb mértékben semlegesítse a nedvességnek az építőszerkezetekre és az anyagokra gyakorolt ​​negatív hatását.

  Ehhez a fürdőszobai vízszigetelést végezzük, melynek használata kötelező minden fürdőszobában.

  Lehetséges a vízszigetelés nélkül?

  Úgy tűnhet, hogy a fürdőszoba szigetelésének elrendezése az erőfeszítés és a pénz pazarlása. Ennek a nézőpontnak a támogatói motiválják a helyzetet, hogy a kerámia burkolólapok, amelyek leginkább díszítik a fürdőszobákat, teljesen vízállóak. Ez valóban igaz, de a csempecsuklók kitűnően hatnak a nedvesség behatolására, ugyanolyan repedések és forgácsok a csempe felületén. Még akkor is, ha ezek a repedések mikroszkopikusak.

  Ne légy biztos, és egészségügyi eszközökként. Előbb vagy utóbb meghibásodások jelennek meg benne, és a víz rohanni kezd a padlóra, vagy ami még rosszabb, felhalmozódik a berendezés alatt apránként, fokozatosan megsemmisítve a padlóburkolatot vagy a falat. Éppen ezért a szakértők határozottan ajánlják a jó minőségű vízszigetelő fürdőszoba elrendezését. Mit jelent ez?

  Először el kell különíteni a padlót. Ez úgy történik, hogy a víz ne tudjon behatolni a padlólapra, és befújja az alatta lévő lakásba vagy pincébe. Annak érdekében is, hogy a nedvesség ne halmozódjon fel az alapon, nem pusztítja el, és nem okoz szaporodást a penész és a penész. Az ideális padlószigetelés úgy néz ki, mint egy különleges anyagból készült "vályú".

  A fürdőszoba padlójára a falak részleges megközelítésével kerül alkalmazásra. Ennek a megközelítésnek a magassága 20-25 cm, a szigetelő "vályú" teljesen vízálló. De ez nem minden. A fürdőszoba falai szintén szigetelésre szorulnak, még akkor is, ha burkolattal burkolnak. Amint már említettük, a csempe ízületek és repedések tökéletesen áthaladnak a nedvességen, amely a fal felszínén áramlik és a leginkább helytelen helyeken halmozódik fel.

  Ennek a kellemetlen jelenségnek a megakadályozásához a "veszélyes" területeken vízszigetelést kell biztosítani. A mosdókagyló, a kád és más egészségügyi berendezések közvetlen közelében találhatók. Bizonyos esetekben a szakértők javasolják a fürdőszobai mennyezet vízszigetelését. Erre akkor van szükség, ha a fürdőszobában magasépítésű épület található, és több apartman található felette.

  Vízszigetelő anyagok: a fő típusok rövid áttekintése

  A hardverraktárakban a szigetelőanyagok köre nagyon, nagyon széles. Ezek mindegyike több alapvető típusra osztható, melyek mindegyikét közelebbről megvizsgáljuk.

  Roll Szigetelés

  Ez egy nagy számú tekercsszigetelés, amely különböző tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaz. Kezdetben alapja volt a karton, amelyet több rétegű bitumenkompozíciót alkalmaztak. Biztosítják a vízálló anyagot. Ilyen bevonatok közé tartoznak a ruberoid, az aszfalt és hasonlók. Fő hátránya viszonylag rövid élettartam.

  Később a szigetelés alapjául üvegszál vagy üvegszálas volt. Ez jelentősen megnövelte az élettartamot, de enyhén bonyolulttá tette az anyagok beszerelését. Mert a felhordás során az ilyen bevonatok repedezhetnek. A tekercsszigetelés különböző módon szerelhető fel:

  • Rögzítéssel. Ezt az opciót ritkábban használják, mint mások. Lényege abban rejlik, hogy a panelet a melegített alapra rögzítik műanyag teleszkópos eszközökkel, széles gombokkal ellátott gombák formájában. Az alap telepítéséhez először fúrni kell, ami nagyon időigényes és nem megbízható.
  • Fusing. Ebben az esetben speciális felszerelést használnak: építési hajszárítók vagy gázégők. Segítségükkel a dolgozók megolvasztják a bevonat alsó rétegét, majd a megfelelő helyre rakják. Időigényes és meglehetősen veszélyes módszer, amely nem ajánlott a helyiségekben való használatra.
  • Ragasztással. Az anyagot egy előre elkészített bázishoz ragasztjuk. A ragasztót fel lehet vinni az aljzatra, vagy kényelmesebben már a szigetelő bevonatra. A legtöbb gyártó az úgynevezett öntapadó szigetelést állítja elő, amely elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a védőfóliát a ragasztó oldalának hátoldaláról.

  A fent leírt módszerek közül a ragasztás a legkönnyebb. Lehetséges, hogy a beégetés biztosítja a legjobb minőségű szigetelést, de csak szakemberek tudnak kompetensen elvégezni ilyen lefektetés. Fűtött állapotban a ruha nagyon rugalmas és könnyedén elszakad. Fontos megakadályozni, hogy a bevonat túlmelegedjen, különben megolvad és használhatatlanná válik. Ezenkívül a bitumenes füst nagyon mérgező. A beltérben való munka veszélyes.

  A szigetelés szigetelésének előnyei sokat. A fektetés után műanyag lapot képez, ami lehetővé teszi az alap számára a "lélegzést". Emiatt az ilyen anyagokat széles körben használják fapadlók szigetelésére. A rugalmas anyag csendesen átadja a természetes fa mozgását, ugyanakkor megőrzi integritását. Ezenkívül a tekercsanyagok szigetelő rétege nagyon jól megmarad a bázison.

  További jelentős előny a gyors munkavégzésre való készség. A szigetelő szigetelésnek nincs szüksége időre a szárításhoz, majdnem közvetlenül a beszerelés után a következő technológiai műveletekhez juthat. Az ilyen anyagok költsége, ami szintén fontos, nagyon alacsony.

  A fő hátránya a telepítés bonyolultsága. Még az öntapadó anyagot is nehéz megtenni, mivel a telepítés előtt alaposan fel kell készíteni az alapot.

  Bevonat szigetelőanyagok

  Ezek a víz elleni védelem első alkalmazásának tekinthetők. Kezdetben ezek a növényi és állati olajok és zsírok voltak, amelyeket védett felületekkel vontak be. Idővel összetételük radikálisan megváltozott, de a lerakódás elve maradt. A modern bevonóanyagok számos formában kaphatók. Ezek masztixek, különböző paszták vagy száraz keverékek.

  Az utolsó alkalmazást megelőzően egy kompatibilis polimer emulzióban vagy tiszta vízben kell hígítani. A gyártónak hozzá kell adnia termékeihez a keverék elkészítéséhez szükséges utasításokat, amelyek eltérnek attól, ami nem ajánlott. A száraz keverékek összetétele változó, és a szigetelőanyag tulajdonságai különbözőek. Paszták és masztixek előállítása nem szükséges.

  A készítményeket hermetikusan lezárt tartályokban értékesítik. Azonban, szemben a száraz keverékekkel, azok eltarthatósága meglehetősen korlátozott. Ezt ismernie kell, és nem vásárolhat anyagot "a jövőért". A bevonat vízszigetelésének fő jellemzője a konzisztencia. Ettől függ az anyag rejtőereje, ami befolyásolja az alkalmazott rétegek számát, a bevonat tulajdonságait és alkalmazási körét.

  Folyékony oldatokat alkalmaznak körülbelül egy milliméter rétegvastagsággal. Nyilvánvaló, hogy legalább három vagy négy ilyen réteg szükséges a jó minőségű szigetelés elérése érdekében. Fontos megjegyzés. Folyadék felvitelénél minden további réteget az előzőre merőleges irányban kell felhordani. Az egyetlen módja annak, hogy a felszínen hiányos rések jöhessenek létre. Folyékony oldat alkalmazásához vegyen egy ecset, lehetőleg széles, vagy egy lapot.

  A pép vagy a masztix sűrűbb. Lehetetlenné válik ecsettel történő behelyezése, ilyen bevonatokhoz fogazott simítót használnak. Az így alkalmazott szigetelőréteg magassága általában 3 mm. Ez lehetővé teszi a rétegek számának csökkentését, kettő elegendő, legfeljebb három. A ragasztás vagy ragasztás során meglehetősen elfogadható, és még kívánatos is a felület megerősítése egy speciális hálóval.

  A réteg két réteg bevonat között van. A bevonó paszták és bevonóanyagok jelentős hátránya a bevonat meglehetősen hosszú kikeményedési ideje. Tekintettel arra, hogy minden további anyagréteg csak az előző megjavítása után fektethető le, a vízszigetelés alkalmazása jelentősen késleltetett. Ritka esetekben a gyártó lehetővé teszi a harmadik szigetelőréteg alkalmazását a nedves második helyen. Ezt a pontot tisztázni kell az utasításokban.

  Szigetelő impregnáló készítmények

  Az egyik legfrissebb eredmény a szigetelőanyagok területén. A kompozícióknak teljesen más cselekvési elvük van. Nem védik az alapot védőréteggel, de reagálnak vele. A készítmények a porózus alapba 120 mm mélységig behatolnak, majd megszilárdulnak, és tűszerű kristályokat képeznek. Az egyes kristályok alapját a feltételezett vízáramlás irányába forgatjuk.

  Így a felületi pórusok mindegyikét oldattal lezárják. Ugyanakkor az alap egy új monolitikus struktúrát szerez, amely nem hámlik le, nem hasad össze, és nem reped. Az impregnálás nagyon könnyen alkalmazható. Ezeket rendszeresen kefével helyezzük az alapra. A készítmény folyékony konzisztenciájú, vékony rétegben van felhordva, így nem befolyásolja a helyiség magasságát.

  A gyártó impregnálást állít elő, amely nemcsak a hatóanyagokat, hanem cementkeverékeket vagy homokot is tartalmazhat. Mindenesetre kizárólag nedves alapon kell alkalmazni. Ez a legfontosabb feltétel, hogy az impregnálás mélyen behatol a bevonatba. Az impregnáló anyagok fő hátránya - korlátozott hatókörű. Jól működnek a beton alapozók, a gipsz és a mész vakolat, az alacsony vízállóságú FSB.

  Azonban teljesen tétlen a tégla és a cement vakolat. Abszolút ellenjavallat az impregnáló keverékek használatához - 3 és az alap crack reprezentációs csoport felett. A vásárlás előtt fontos tisztázni a már meglévő összetételének a használatát. Egy másik hátrány az ilyen szigetelőanyagok magas költsége.

  Milyen vízszigetelést választani a fürdőszobájához?

  Ez egy meglehetősen bonyolult kérdés, amelyet nem lehet egyértelműen megválaszolni. A szigetelési típus kiválasztása számos tényezőtől függ. Először is, a fedvények anyaga. Ha ez egy fa, ajánlott ragasztott szigetelés használata. Minden típus alkalmas betonra.

  Fontos megérteni, hogy milyen komoly javításokat terveznek. Ha van esélye és vágya a legmagasabb minőségű vízszigetelés elvégzésére, akkor jobb, ha az etetéstől elfedő ragasztást választjuk, majd a bevonó vegyületekkel való kezelést.

  Az ilyen tandem több, mint egy évtizede garantálja a szivárgás elleni védelmet. Ez azonban a leginkább időigényes lehetőség. Ha egy viszonylag kis javítást tervez, csak oblazochnoy vízszigetelést helyezhet el. Érdemes figyelembe venni az épületben lévő padlószámot. Ha a fürdőszoba egy magánház első emeletén található, elegendő lesz a padló és a falak elszigetelése. A sokemeletes épületek számára is szükség van a mennyezetre.

  Az anyag kiválasztásakor fontos figyelembe venni a helyiség magasságának megváltoztatásának lehetőségét is. Ha ez nagyon nemkívánatos vagy lehetetlen, érdemes használni impregnáló vagy folyékony bevonat szigetelést. A padlóval végzett munkákhoz a meglévő anyagtípusok közül választhat. Érdemes megfontolni a szoba konfigurációját. A hengerelt panel rendkívül nehéz lehet a komplex alakú fürdőszobában feküdni. Falra és mennyezetre csak impregnáló és festészeti kompozíciókat használnak.

  A szigetelési munkálatok módszerei

  Lehetőségek, hogyan kell megfelelően elvégezni a vízszigetelés a fürdőszobában saját kezű, sok van. Megfontoljuk a főbb pontokat, amelyek nélkül nem lehet jó minőségű lefedettséget szerezni.

  Végezzük el az előkészítő munkát

  Miután kiválasztotta a szigetelés anyagát, továbbhaladhat az alap készítéséhez. A legnehezebb munka a padlón. Különösen, ha a szigetelést az esztrich alá kívánja helyezni. Kezdjük az alap tisztításával. Ha egy már használt fürdőszobában javításra kerül sor, akkor minden felszerelést teljesen le kell szerelni, eltávolítani, eltávolítani a padlóburkolatot és eltávolítani a régi esztrichet.

  Ez utóbbi a legnehezebb, de szükséges. A régi esztrich általában nem a legjobb állapotban van. Valószínűleg szennyezett, repedt és összeomlik. Természetesen használhatja fel a felületszigetelés alapjaként, de akkor egy új nyakkendőt kell elhelyeznie közvetlenül a régire. Ez egy különösen jelentős terhelés lesz a padlón, ráadásul a padló emelkedni fog, ami a fürdőszobában nagyon nemkívánatos.

  A szabályoknak megfelelően a padlónak a fürdőszobában alacsonyabbnak kell lennie, mint bármelyik másik helyiségben, ami további védelmet jelent egy lehetséges árvíz esetén. A régi esztrichek szétszerelésére speciális szerszámok: lyukasztó, sarokcsiszoló vagy beton kalapács. Minden törmelék eltávolítása után a nyitott bázis ellenőrzését végezzük.

  Minden rendellenességet, forgácsot és repedést lezárnak és dörzsölnek. Távolítsa el a port, majd végezze el a kezelést speciális fungicid készítménnyel. Ez szükséges a gomba megjelenésének megakadályozásához. Következő az alapozó. A legjobb, ha egy alkalmas láncindító két vagy három rétegét alkalmazzuk.

  A munkálatokat a fal alsó részének kötelező rögzítésével végzik. A talajszint kb. 30 cm-rel van földelve. Javasoljuk, hogy enyhén simítsa a sarkokat a padló és a fal közé, így könnyebb lesz egy szigetelőlapot elhelyezni.

  A fektetett hengerelt szigetelés jellemzői

  Az épületen belüli munkákhoz optimális az öntapadó szigetelés kiválasztása. Azzal, ami ragasztóval marad, nehezebb lesz dolgozni. Először az anyagot kivágják. Ezeket lapokra vágják, amelyek hossza átfedéseket tartalmaz a falakon. Ezenkívül meg kell említenünk az átfedéseket, amelyeknek jelen kell lenniük a tekercsfedél felhelyezésekor. Átlagos értékük 10 cm. Ha nem, a gyártó ezt az utasításban jelzi.

  Keverjük ki a ruhákat a padlón a padlón, és hagyjuk őket a következő napig, hogy az anyag kiegyenlítse. Most elkezdheti a fektetést. A szalag felső szélétől visszahúzódjon a falra való belépési mennyiségnek megfelelő távolság és tegye a padlót az alapra. Óvatosan pattintsa le a lap szélét és vegye le a védőfóliát, ezzel egyidejűleg nyomja le a padló szigetelését.

  Mindent lassan, óvatosan csinálunk. A ruhadarab jobb nyomására használjon görgőt. Miután az első lapot letették, a második összecsomagolásra kerülhet, elfelejtve a szükséges átfedést. Fontos megjegyzés. A vágás és a későbbi felszerelés során figyelembe kell venni, hogy két vászon illesztése nem eshet a fal és a padló felületén. Ellenkező esetben elkerülhetetlenül szivárgás fog megjelenni az idővel, és a szigetelés szakadása megszakad.

  Különös figyelmet fordítanak a műszaki kommunikációra. A csöveket a szigetelőlapra eltávolítják. Annak érdekében, hogy a szigetelés "leüljön" szorosan, átmérőjüknek kisebbnek kell lennie, mint a csöveké. A lemezek valamennyi csatlakozását és a keletkező vízálló "vályú" széleit alaposan bevonják bitumenes réteggel, és ismét erőfeszítéssel az egész bevonatot egy hengerrel sodorjuk. Ha a vászon nem nyúlik jól, akkor kissé felmelegítheti az épület hajszárítóval.

  Bevonat szigetelés alkalmazása

  A bevonat szigetelése könnyen alkalmazható. Ha a munkát száraz keverék alkalmazásával végezzük el, először pontosan fel kell készíteni a munkaoldatot az utasításoknak megfelelően. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy viszonylag rövid idő után megkeményedik és felhasználhatatlanná válik. Ezért tenyésztett anyagot kis adagokban. Ha a már elkészített bevonatot tervezi használni, csak ki kell nyitnia a bankot.

  Az elkészített bázis kissé megnedvesedett, hogy javítsa az anyagok tapadását, majd folytassa az oldat alkalmazását. Célszerű szigorúan elmozdulni egy irányban, a második réteg alkalmazása esetén a kompozíciót az első irányra merőlegesen kell elhelyezni. Ne felejtsük el, hogy az első rétegnek teljesen le kell szárítania a második lefektetése előtt. Minden sarkot és ízületet speciálisan vízszigetelő szalaggal dolgoztunk fel.

  Nedves masszákba helyezik és erőteljesen benyomják az anyagba. Az utolsó réteg felhordása előtt egy megerősítő hálót helyezhetünk el, amelyet egy folyamatos réteg réteggel borítunk. A készítményt teljesen megszáradni és megkötni. Ebben az időben meg kell védeni a lehetséges poroktól és törmelékektől. Még a kicsi szennyezőrészecskék is elrontják a kész bevonat minőségét.

  Hasznos videó a témában

  Hogyan vízálló a fürdőszobában bevonattal

  Mi a behatoló vízszigetelés?

  Hogyan kell dolgozni a ragasztó szigetelőanyagokkal?

  A fürdőszobát, mint senki másnak, megfelelően kell végrehajtani a vízszigetelést. A magas páratartalom és a vízcseppek rendkívül veszélyesek az építőanyagokra és a bevonatokra. Ezenkívül mindig fennáll a vészhelyzet veszélye, ami valaki más lakásának vagy saját alagsorának áradásához vezethet. Csak a helyes anyagválasztás és a kiváló minőségű szerelés sokáig enyhíti a túlzott nedvességgel kapcsolatos problémákat.

  Hogyan készítsünk vízállóságot a fürdőszobában saját kezűleg

  A fürdőszoba beépített társulása nedvesség. Ha nem teszed meg a harcot, akkor hamarosan behatol minden repedésbe és repedésbe, és elkezdi elrontani a sokemeletes épületekben használt anyagokat. A szellőztetés csak részben segíti a helyiség nedvességtől való védelmét, de csak a megfelelően felszerelt vízszigetelés a fürdőszobában megoldja ezt a problémát globálisan.

  Mi a vízszigetelés?

  A fürdőszobában mindig fennáll a veszélye annak, hogy megtelik vízzel. Az ilyen kellemetlen esemény nemcsak a vízvezeték szerelvényeket, a befejező anyagokat károsíthatja, hozzájárulhat a penész kialakulásához, hanem az alatta lévő szomszédok kerek összegéhez is. A fürdőszoba tele van vízzel és vízvezetékkel ellátott készülékekkel, amelyek meghiúsulhatnak. Annak érdekében, hogy biztosítsa magát és lakását az ilyen kockázatok ellen, figyelembe kell vennie a helyiségek vízszigetelését.

  Természetesen nem fogja megmenteni az elárasztást, de segít megelőzni a nedvesség vagy kis mennyiségű víz bejutását a padlón keresztül. Annak érdekében, hogy megvédje magát a mennyezet szomszédaitól való károsodástól, fel lehet szerelni a vízszigetelést és rajta is. A falak szigetelése szintén fontos: az ilyen védelem megakadályozza a penész és a penész előfordulását, amely idővel nagyon nehéz eltávolítani, valamint megőrzi a befejező anyagokat eredeti formájában. A vízszigetelő falak pluszát úgy is lehet tekinteni, hogy megakadályozza a repedések megjelenését, amelyek hosszabb ideig tartó nedvesség hatására keletkeznek.

  A fürdőszobát vízzárással kell javítani a javítás során, amikor a befejező anyagokat még nem alkalmazták.

  A vízszigetelés típusai

  Ma már többféle vízszigetelő anyag létezik: hengerelt, bevont, speciális vízálló vakolatok és festékek, valamint gumi alapú kémiai vegyületek. Az első két lehetőség a legszélesebb körben használt.

  • Roll vízszigetelés. Amint azt a név is jelzi, ez a szigetelőanyag egy különleges bevonattal ellátott tekercs, amely megakadályozza a nedvesség bejutását a padlóba. Roll vízszigetelés lehet oklechnoj és vezetett. Az első fajta szigetelés a fürdőszobához, a védőanyagok mellett egy ragasztóréteget is tartalmaz, amelyet később a felületre fektetnek. Az ilyen vízszigetelés a munka pontosságát és gyorsaságát jelenti, mivel a bevonatnak kezdetben simán le kell feküdnie annak érdekében, hogy tovább tudja ellátni funkcióját.

  Hengerelt vízszigetelés bitumen alapon

  Az irányított tekercs típusú szigetelés a gázégő használatát jelenti a bevonat felhelyezéséhez. Alapja üvegszál, és belülről - bitumen és védőfólia. Ha magas hőmérsékletnek van kitéve, a film megolvad, és a bitumen puha lesz, aminek következtében a bevonat tapad a felületre. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a padló vagy a falakhoz hermetikusan egy vízszigetelő szőnyeg padlóburkolata, miközben biztos lehet benne a ragasztás megbízhatósága. E módszer hátránya egy speciális eszköz használata.

  • Obmazochnaya vízszigetelés. Ez a nézet egy speciális masszát jelent, amelyet a felületre alkalmaznak, majd nedvességálló réteget képez, amely feltölti a repedéseket és a mikropórust az anyaggal. Összetételében a bevonó keverékek bitumen, cement vagy polimer anyagok lehetnek. Ez a vízszigetelés kiváló a nem szabványos szobatípusú fürdők számára, mivel a legnehezebben elérhető helyeken is használható. Ennek a módszernek a hátrányai az anyagok kellemetlen szaga és alacsony hőmérsékletváltozással szembeni ellenállóképessége.
  • Vízszigetelés vakolattal. A híres gyártók különleges vakolatokat kínálnak, amelyek nedvesség elleni védelmet nyújtó polimereken alapulnak. Az elkészített oldatokat a felületre, először előrefelé, majd merőleges irányban alkalmazzuk. A jobb védelem érdekében a szakemberek javasolják, hogy az ilyen vakolatokat több rétegben alkalmazzák.
  • Speciális impregnáló készítmények. Az ilyen keverékek bitument, folyékony üvegeket vagy polimereket tartalmaznak. Ezeket közvetlenül az elkészített felületre alkalmazzák, áztatják és erősítik.

  Válasszon pontosan a vízszigetelést, amely minden tekintetben alkalmas fürdőszobának.

  Hogyan készítsük el az alapot a vízszigeteléshez

  A fürdőszobában különleges helyek vannak, amelyek megnövelt védelmet igényelnek. Még akkor is, ha a szigetelés nem fog áthaladni minden felületen: fal, padló és mennyezet, ezeket a helyeket különös figyelmet kell fordítani:

  • A padló és a falak alatt. A leginkább kedvelt helyek a víz szivárgásának ezek a helyek, különösen, mintegy 20 cm a fal fel a padlón. A vízszigetelés elhelyezése, ne hagyja ki ezt a helyet, és óvatosan kezelje, hogy elkerülje a penész és a penész;
  • A falak felülete körül minden egyes vízvezeték szerelvény. Mint tudják, a WC, a mosdó és a fürdőszoba mellett, vagyis ahol a vízvezetékek futnak, a kondenzátum folyamatosan felhalmozódik. Veszélyes a csővezetékek veszélye is, ezért ne hagyja figyelmen kívül ezeket a helyeket, és ne is vízhatlan.

  Természetesen, ha az idő és a pénz lehetővé teszi, jobb a vízszigetelést a fürdő körüli területeken.

  Annak ellenére, hogy a vízszigetelés módját választották, először fel kell készíteni a felületet feldolgozásra. Ez a folyamat több lépésből áll:

  1. Valószínűleg a fürdőszoba vízszigetelése a helyiségek javítása során jelentkezik, így az első lépés a régi bevonat teljes eltávolítása a padlóról, falakról és mennyezetről (ha szükséges);
  2. A bevonat eltávolítása után óvatosan levágja a csemperagó legrövidebb maradványait, vagy egyéb anyagokat, amelyeken a régi bevonóanyag rögzült;
  3. Tisztítsa meg a helyiséget por és szennyeződésektől, vegye ki az összes szemetet. Szükség esetén törölje le az összes felületet kissé nedves ruhával;
  4. Keresse meg az összes repedést és rést a padlón és a falakon, majd rögzítse őket, vagyis egy habarccsal;
  5. A felületet egy alapozóval kezeljük: ehhez a talajt vízzel hígítjuk a csomagoláson feltüntetett arányban. Az alapozót széles sörtéjű kefével kell felhordani, majd várni kell, hogy megszáradjon. Szükség esetén az eljárás megismételhető;
  6. Ezután be kell töltened a beton esztrichet. Ehhez különféle keverékek vannak, amelyeket vízzel sűrű sűrűséggel hígítanak, majd a padlóra öntik és egyenletessé teszik;
  7. Az esztrich kiszáradása után egy primer réteget alkalmazzon.

  Most a felület további vízszigetelésre kész.

  A folyamat az önálló vízszigetelő fürdőszoba

  Felület-előkészítés után érdemes a vízszigetelés alkalmazásának színpadára lépni. Mivel a fő típusok ma elterjedtek, a tekercs és a bevonat, meg kell vizsgálni a fürdőszobában a vízszigetelés önkonstrukciójának sorrendjét.

  A tekercs vízszigetelés saját kézzel történő elrendezése

  Annak érdekében, hogy a ragasztószalag vízszigetelését önállóan lehessen elhelyezni, az alábbiakra van szükség: egy éles kést, egy eszközt a vízszigetelés ragasztására (nem szükséges, ha a tekercs már be van ragasztva a ragasztóval) és a szigetelőanyag tekercsével.

  Az elvégzett munka sorrendje a következő:

  1. Az előkészített felületet speciális bitumen impregnálás borítja, amely jobban tapad a vízszigeteléshez a padlón;
  2. A hengerelt anyagot a felszínre előre rögzítették, a kívánt hosszúságú csíkokra vágva. A metszésnél fontos, hogy mindkét oldalon hagyjon kb. 15 cm-es margót;
  3. A szeletelt darabok átlapozódtak a padlón, miközben anyagokat nem hagytak. Továbbá a fal és a padló közötti ízületek között nincsenek hiányosságok. Az ízületeket egy tömítőanyaggal kezelik, és a széleket hengerrel gördítik fel a bitumen impregnáláshoz való jobb tapadás érdekében;
  4. Ha úgy döntesz, hogy az esztrichet a vízszigetelés tetejére öntik, és nem előtte, akkor ebben a szakaszban meg kell tennie a munkát e feladat elvégzéséhez;
  5. Száradás után a felület csempével vagy más befejező anyaggal csempézhető.
  6. Ne felejtsük el, hogy a csövek vízszigetelésének összekötő helyén először zárja le a csöveket gumitömítéssel.

  A bevonat vízszigetelésének kialakítása saját kezűleg

  A bevonat kiválasztásakor csak vízszigetelést használjon, amely megakadályozza a penészedést és a penészedést. Mindkét elkészített tömeg és száraz por van vízzel hígítva.

  Fokozatosan a munkamódszer így néz ki:

  1. Az előkészített felület tisztítása a porból, szennyeződésektől és szemétektől, valamint a talajjal történő feldolgozáshoz;
  2. Ha a csövek érintkezésben kell lenniük a szigeteléssel, speciális gumiszalagokat kell viselni;
  3. A falak és a padló csatlakozását, valamint a sarkokat speciális hermetikus szalag ragasztja;
  4. Egy vödörben vagy nagy tartályban hígítsuk fel a keveréket egy építő keverővel az utasításoknak megfelelően;
  5. A keveréket felvisszük a felületre, majd szárazra hagyjuk. Ezután a készítményt még egyszer alkalmazzuk és szárítjuk.
  6. A teljes száradás után befejező munkát végezhet.

  Az alkalmazás megkönnyítése érdekében jobb, ha egy görgőt vagy egy széles kefét használnak, valamint gumi kesztyűben dolgozni, nehogy az anyag a kezedben legyen.

  Ne hagyja figyelmen kívül a vízszigetelést a fürdőszobában, hiszen ez az egyszerű eljárás minőségi és költséghatékony a saját kezeivel, és a jövőben a fürdőt megvédik a páratartalom pusztító hatásaitól.