Legfontosabb > Bútor

Vízszigetelés a padló a fürdőszobában a csempe alatt - telepítési szabályok

A fürdőszoba különleges mikroklímával rendelkezik - magas páratartalom, állandó párolgás, hőmérsékletváltozás. Ezért a padló befejezéséhez a falak és a mennyezet olyan speciális anyagokat fejlesztenek ki, amelyek ezen extrém körülmények között képesek megőrizni jellemzőiket.

Ezek a tulajdonságok kerámia csempe, melynek gyártói gondoskodtak a nedvesség elleni védelemről. Ennek a díszítési módnak a gyenge pontjai az interdigital ízületek, amelyeken keresztül a víz és a kondenzátum a tõke átfedésekbe kerül, és elpusztítja õket. Ezért még a kerámia burkolólapok használatával is a fürdőszobát jó minőségű vízszigeteléssel kell elhelyezni.

Hidraulikus gát létrehozása

A vízszigetelés egy olyan rendszer, amely a falak, a mennyezet és a padló végső bevonata között egy vízzáró rendszert alakít ki olyan anyagokkal, amelyek nem engedik át a vizet. Az alkalmazott anyagok alapján a következő típusú vízszigetelést különböztetjük meg:

 • Festék. Ezt egy bitumenes vagy polimer bázisú masztix alkalmazásával nyerik. Alkalmazza a kompozíciót egy szokásos ecsettel vagy tömör hengerrel több rétegben. Ezért a kezelt felület sima, sima, ízületek nélkül;

 • Obmazochnaya. A falra vagy a fürdőszoba padlóra való vízszigetelés a finom, tisztított homok, cement és polimer adalékanyagok száraz keveréke. Alkalmazásnál spatula és simító. Az ilyen keverék vastagabb rétegének köszönhetően a szexuális átfedés magasságát lehet beállítani és egy nyakkendőre cserélni. A hiányosságok és szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében jobban nyomon kell követni a lefektetési folyamatot;

 • Okleechnaya. Ennek a technológiának az elve a nedves helyiségeknek a "nedves zónák", nedvességálló, bitumen vagy üvegszál alapú anyagok beillesztése. Az ilyen anyagok lapok vagy tekercsek formájában készülnek, hegeszthetőek vagy öntapadóak. A padlóra vannak ragasztva a falakba egy gázégő segítségével, így létrehozva a "víztárolót";

 • Kocsonya. Olyan monolitikus, egységes réteg vízálló anyagból készül, amely folyékony üveg és nedvességálló beton alapul. Az egyik legdrágább és leghatékonyabb technológia.

  A vízszigetelő módszer kiválasztása

  A fürdőszobában a vízszigetelés, melyet kerámia burkolattal díszítenek, különböző anyagok és technológiák felhasználásával lehet létrehozni. Mindegyik lehetséges útnak előnyei és hátrányai vannak:

  Mindenesetre a vízszigetelő technológia választása az adott körülmények függvénye: a fürdőszobába telepíthető berendezés, a hőmérséklet, a páratartalom, az anyag, amelyből a padló készül.

  Fontos szempont, hogy a kerámia burkolólapok polietilén fólia vízszigeteléssel történő megosztása elfogadhatatlan, még a sűrűbbek sem védettek a mechanikai sérüléstől, és nem képesek biztosítani a dekoratív bevonat biztonságos rögzítését.

  Felkészülés a munkára

  A vízszigetelés felszerelése előtt súlyos előkészítést kell végrehajtania. A jó eredmények elérése érdekében jobb, ha a következő tervet követjük:

  • Távolítsuk el a kopott padlót, és távolítsuk el mindent a betonlapra, távolítsuk el a törmeléket;
  • A padló szintjének betonra vagy masztixra való fektetése egy fa számára, az összes rendelkezésre álló repedés, lyuk és forgács lehúzásához;
  • Nedves tisztítást végezzen a falakon és a padlón, tisztítsa meg a szennyeződéseket és a port;
  • Fedje le a felületet egy alapozóval, széles ecsettel vagy hengerrel;
  • Hagyja teljesen leállni a primert, mely idő alatt jobb a helyiség bezárása, hogy elkerülje a por, a törmelék és a víz belépését;
  • Az ízületek és helyek a cső azokon a területeken, ahol fogják a csempe, beilleszteni egy védőszalaggal.

  Ha a padló a fürdőszobában, ahol kerámia burkolólapokat tervez, a leírt eljárások mellett egy fa alapot is tartalmaz, azokat antiszeptikus, tűzálló, védőrétegű kéregbogárral vagy egy összetett előkészítéssel kell kezelni.

  Telepítés festési módszerrel

  A professzionális kivitelezők festékszigetelést alkalmaznak, mielőtt dekoratív karmikus csempe felhelyezése előtt. Először is, ez az opció egyetemes, alkalmas a padló és a falak a fürdőszoba. A munkát a következő rendszer szerint végezzük:

  1. Az egykomponensű masztixot oldószerrel hígítjuk a kívánt konzisztenciára, általában 1: 1 arányban. Ha alacsony oktánszámú benzint használ, a készítmény éles, mérgező szagot kap, és egy drágább szerves oldószer használata teljesen biztonságos;
  2. Az első réteget egy széles ecsettel kell felhordani a padló felszínén, 20 cm-re a falakig, "nedves zónák" -ra, ahol a vízvezeték csatlakozik;
  3. Szárítás után egy második réteget alkalmazzunk, és egy ecsettel dolgozzunk az elsőre merőleges irányban;
  4. Míg a masztix nem volt ideje teljesen meggyógyulni, finom és száraz, finom kvarchéjat szórt, hogy jobban tapadjon a ragasztó. A felesleges portartást ecsettel távolítják el;
  5. Ezeket a tevékenységeket a csempézés követi.

  A legnyilvánvalóbb módja annak, hogy megtudja, hogy a vízszigetelés fagyott-e, és hogy a következő réteg alkalmazható-e az ujjaival érintkezésbe kerülni, nem ragaszkodniuk kell a kezelt felülethez.

  Telepítés a beillesztési módszerrel

  Természetesen a tetőfedésnek a fürdőszobai vízszigetelésként való használata nem a legjobb megoldás, de a modern szintetikus gumi alapú anyagok egyszerűen telepíthetők és hatékonyak. A munkák sorrendje a következő:

  1. A munka előkészítő szakasza után a tekercseket behajtják és kiegyenesítik, kivágják;
  2. Festse fel a felületet, amelyre felhelyezik a vízszigetelést bitumen alapú masztix segítségével;
  3. A vágott csíkokat lefektetik, egymást átfedve 100-150 mm-enként;
  4. A gázégő vagy a speciális hajszárító emeli a padló és a falak hőmérsékletét 50 fokosra. A fűtött gumiabroncs elasztikusabbá válik, és a masztix botok;
  5. A ragasztások és varratok extra védelemmel vannak bevonva maszkkal. Amikor a felület megkötődik, egy primert alkalmaznak, majd a kerámia burkolólapokat egy különleges ragasztóval rögzítik.

  Fontos figyelmeztetés - a falakon levő lapok elkezdése, 20-30 cm-ig terjedő kanyarok kialakítása, az ízületek vagy varratok sarokba helyezése elfogadhatatlan!

  A vízszigetelő munkák célja

  A kerámia burkolólapok beszerelése előtt a vízszigetelés fő feladata a padlóburkoló anyag védelme a víz behatolásának káros hatásaival, ideértve a következőket:

  • A penész kialakulása és elterjedése, ami fenyegetést jelent a fürdő befejező szobájának biztonságára, a család egészségére. A penész megjelenése után nehéz megszabadulni, ezért jobb megelőző vízszigetelést biztosítani;
  • Építőanyagok megsemmisítése. A padlóburkolatok túlzott nedvességet szenvednek, mivel a nedvesség kedvező környezet a csomós mikroorganizmusok kialakulásához. Azonban a beton a víz hatása alatt lassabban pusztul el;
  • A vízi szivárgások következtében az alsóbb szintekre vagy alagsorokra víz szivárog. Nem zárható ki a mosógép vagy a vízellátó rendszer résekének a veszélye, ezért a fürdőszobában egy vízgátló berendezés található, amely a bejövő vízmennyiséget fenntartja a padlóba való szivárgás veszélye nélkül.

  A kis titok megakadályozza, hogy a víz kiszálljon a fürdőszobából, és 5-8 cm-rel alacsonyabban csökkenti a padlószintet, mint más helyiségekben, és szétválasztja a küszöböt.

  A fürdőszobai padlók és falak vízszigetelése a dekoratív bevonat beszerzése előtt segít megvédeni a magas páratartalomtól, megvédi a padlókat a deformációtól és egészséges mikroklímát hoz létre.

  Fürdőszobai vízszigetelés a csempe alatt: 4 legsikeresebb lehetőség

  A fürdőszoba javításakor a falak és a padlózat vízzáróak legyenek. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a gomba megjelenését, a baktériumok sokszorozódását. A nedvesség elleni védelemre szolgáló készítmények kiválasztása a festés típusától és a helyiség sajátosságaitól függ.

  Tehát, tervezik, hogy vízálló a fürdőszoba alá a csempe: miért és mi a jobb választani?

  Miért szükséges az összes terv védelme?

  A vízálló réteg védi az építési és befejező anyagokat a nedvesség káros hatásaitól. A vízszigetelő anyagok helyes kiválasztásától és a munka minőségétől függ a padló és a fal anyagai.

  Ha hibázol, akkor a díszítés gyorsan feleslegessé válik, és az anyagokat magával fogják fertőzni olyan gomba, amelyet nagyon nehéz eltávolítani.

  Ajánlatos kiváló minőségű vízszigetelést végezni mindenféle kivitelben - a padlón, a falakon és a mennyezeten. A mennyezet feldolgozása védi a fürdőszobát a szomszédok elárasztásától; padló - megakadályozza a víz szivárgását az alábbi lakásban.

  Ha minden világos a padló és a mennyezet nedvességvédelmének jelentőségével, akkor a falak szigetelésének szükségessége néha kétséges. Miért van szükség? A falakon lévő vízszigetelő anyagok nem teszik lehetővé a gombák és baktériumok szaporodását, fenntartják a felületet, megakadályozzák a repedések előfordulását.

  Az építőanyagokban a nedvességnek kitett nedvességnek kitett rések hozzájárulnak a hideg levegő áramlásához a helyiségbe. Ez bizonyos egészségügyi kockázatot jelent a fürdőszobában használók számára.

  A nedvesség és a hideg levegő gyorsítja az építőanyagok megsemmisítését. Ennek eredményeképpen a vakolat romlik és gyorsabban esik le, festéktörések, csempe eltűnnek a falakról és a padlókról. Ezért feltétlenül védeni kell a falakat legalább azokon a területeken, ahol folyamatosan vizet permeteznek.

  A vízszigetelő anyagok fajtái

  A padló és a falak megfelelő vízszigetelésének kiválasztása a csempe alatt a fürdőszobában meg kell értenie a szigetelőanyagok típusát. Vásárolnak, nem csak az árakra, hanem a bevonatok szerkezetére, tulajdonságaira, a tervezett terhelésre is.

  • bevonó készítmények;
  • Vízszigetelés vízszigetelés - tekercs, film, bitumenes anyagok;
  • speciális hidrofób vakolatok;
  • vízálló festékek;
  • impregnáló vízszigetelés;
  • gumi alapú vegyületek.

  A fürdőszoba vízszigetelése, csempeburkolatok, ragasztók, áthatolók, gumi alapú vegyületek alkalmasak csempékre. Meg kell jegyezni, hogy a műanyag fóliákat ritkán használják a fürdőszobai nedvesség védelmére.

  A polietilén minden előnyével és megfizethető árával - a legrosszabb választás a fürdőszobában. Az anyagnak nincs jó páraáteresztő képessége. Ez nem teszi alkalmassá a fürdőszobában való használatra - egy zárt helyiségben, ahol magas páratartalom és egy bizonyos hőmérsékleti rendszer van.

  Fontos pont: a padló és a falak ízületei, a fürdőkád falhoz való csatlakozása gondos vízszigetelésre van szükség. Sok anyag nehezen alkalmazható a sarkokban lévő vízzáró réteggel, ezért válasszon tömítőköteleket vagy szalagokat.

  A zsinór-tömítőanyagok higiénikus anyagokból készülnek, amelyek megakadályozzák a gomba és penész növekedését. Ezeket az ízületekbe helyezzük, szilárdan ragasztva a felületre, finoman lezárva. Ez a kábel évtizedekig képes szolgálni.

  A szalag vagy a zsinór tömítőanyag elhelyezése a videóban látható:

  A nedvességvédelem minőségének fő követelményei

  A vízszigetelő anyagokat úgy kell alkalmazni, hogy a szárítás után teljes réteget képezzenek, így viszonylag rövid idő alatt minden munkát elvégeznek.

  Ha a bevonat kétrétegű, akkor a következő réteget közvetlenül az előző szárítás után alkalmazzák. Ez lehetővé teszi a legjobb tapadási anyagok elérését. Az időintervallumok minimálisak.

  A tekercsanyagok használata során meg kell figyelni a gyártó által biztosított átfedések méretét. Amikor falak szigetelését a falakkal összekötjük, az anyagot a falra kell vinni.

  Függetlenül attól, hogy mely anyagokat vagy készítményeket választanak a szigetelési munkákhoz, mindezt tiszta felületekre kell alkalmazni. Az anyagok fogyasztásának csökkentése és az adhézió javítása érdekében primereket használnak.

  Milyen anyagok közül választhat a falak vízszigeteléséhez?

  Többféle anyagot használnak a burkolólapok burkolatának vízszigeteléséhez:

  • Bitumenes és polimer masztix. Nagyon népszerű vízszigetelési lehetőség. Az egyszerű alkalmazási technológia, a hatékonyság és a tartósság miatt rendkívül népszerű. Sok márka masztixja univerzális és alkalmas bármilyen helyiségre.
  • Impregnáló. Ezek folyékony készítmények, amelyeket hengerekre vagy cisztákra alkalmaznak az alapra. Könnyen használhatók, annyira szolgálnak, mint maga az építőanyag, amellyel feldolgozták. Ugyanakkor erősítse meg az alapot és meghosszabbítsa az életét.
  • Membrán. A membránok kiválasztásakor alaposan olvassa el az adott anyag alkalmazási körét. Az utasításoknak egyértelműen jelezniük kell, hogy a márkájú membrán alkalmas helyiségek vízszigetelésére. Nem kívánatos, hogy túl vastag filmeket válasszon, mert kevésbé rugalmasak.
  • A cement bővítése. A térfogat növekedése a megszilárdulás folyamatában. Ennek köszönhetően a cement kitölteti a legkisebb repedéseket és rést, megbízhatóan blokkolja és megelőzi a nedvesség behatolását.

  Mi jobb használni a fürdőszoba vízszigeteléséhez? A cserép alatt gyakran választanak bevonatot és impregnáló készítményeket.

  Alkalmazásukra nem szükség van szakmai építők felvételére, az összes munkát kézzel lehet elvégezni, és ez komoly megtakarítás.

  Az utóbbi évtizedekben a panelek népszerűvé váltak, amelyek eredetileg víztaszító tulajdonságokkal rendelkeznek.

  Az ilyen típusú vízszigetelés egyetlen mínusz a magas költség, de ha a költségvetés lehetővé teszi, ez egy nagyszerű lehetőség, mert a panelek több évtizedig tartanak.

  A nedvességálló panelek beépítésének jellemzői a videóban olvashatók:

  Mi alkalmas a padló védelmére a vízből?

  Milyen anyagokat választanak a padló alatti vízszigeteléshez a csempe alatt? Nagyjából szinte minden öltöny, a tulajdonos preferenciáitól és pénzügyi lehetőségeitől függően. Fontos figyelembe venni az élettartamot, így a vízszigetelés nem kevesebb, mint a cél.

  Lehetőség van hengerelt vízszigetelésű szigetelőkre a betonhabarcs alá helyezni, de gyakran bevonóanyagokat használnak. kényelmesebbek a munkában, és tartós rugalmas védőréteget hoznak létre. Alkalmazhatók mind a beton esztrich, mind a tetején.

  A bevonó készítmények jól kombinálódnak a behatoló vízszigeteléssel. Ebben az esetben a beton esztrich alá helyezett alapréteg bevonóanyaggal van védve, és a kész esztrich impregnált egy behatoló anyaggal.

  Ez garantálja a 100% -os védelmet az esetleges "árvizek" ellen.

  Népszerű fürdőszoba vízszigetelő technológia

  Ha magára a munkára kívánja teljesíteni a munkát, érdemes választani a leginkább megfizethető anyagokat, amelyek beszereléséhez nem szükséges drága eszköz vagy speciális készség.

  A videó egy tanulást ismertet egy fürdőszobai vízszigetelésről, amelyben az általános eljárást szakaszokban írják le:

  1. lehetőség: tekercs anyagok használata

  A padló padlóburkolatának vízszigetelése a csempe alatt lévő fürdőszobában választhat üvegszálas vagy üvegszálas. Ezek nagyon drágák, de nincsenek hátrányai a hagyományos vízszigetelésnek - tetőfedő anyagnak, üvegtetőnek stb.

  Az üvegszálas és üvegszálas anyagok nem rothadóak, így praktikusak és tartósak. Azonban vannak hátrányai. A tekercsek gördülése és a csíkok felszerelése során ügyelni kell arra, hogy ne szakadjanak meg.

  Három fő telepítési technológia van. A bonyolultságtól és az alkalmazott berendezésektől függően változóak:

  • Mount. Ez a módszer nem túl népszerű. Kötőelemek szükségesek. A tekercseket az aljzatra szerelik fel, és gondosan elkülönítik a lyukasztott helyeket.
  • Fusing. Az anyag hegesztéséhez hőpisztoly szükséges. Ezt a berendezést zárt helyiségekben használják, ahol a gázégők nem alkalmazhatók. A fürdőszobák vízszigeteléséhez viszonylag ritkán használják az olvasztott anyagokat.
  • Ragasztás. Ez a legjobb megoldás a nedvességvédelem biztosítására. Anyagok tapadnak bitumen- polimer masztixokkal vagy ragasztókkal. A masztix további védőhatást hoz létre. Kiválasztásakor figyelembe kell venni azokat a hőmérsékleti feltételeket, amelyek mellett az anyagok megtartják tulajdonságaikat.

  A vízszigetelés ragasztási eljárása:

  1. A bázist szinttel ellenőrizzük. Szükség esetén egy konkrét nyakkendővel. A padló és a falak ízületei kerekítve vannak, hogy megakadályozzák az anyag repedését a beszerelés során. Ezután alaposan megtisztítják az alapot törmelékből, porból, szárított, földből.
  2. A tekercseket a kívánt hosszúságú lapokra vágják. A kész csíkot kifordítjuk és dízelolajjal kezeljük (tisztítja és hozzájárul a nagyobb rugalmassághoz), egy napra elhagyja.
  3. Az alapot bevonják a ragasztott anyaggal a webanyag ragasztására.
  4. Kb. 10 cm átfedésű masztix csíkokon, ha az anyag útmutatásaihoz nincs más gyártó ajánlásai.
  5. A tokozás során keletkezett hólyagok szépen be vannak vágva, az anyag széleit lehajtják, bevonják a masztix anyaggal, és ismét simára ragasztják.
  6. A vízszigetelés tapadásának javítása a következő réteggel - beton esztrichevel, tetején bevonva masztix bevonattal és nagydarab homokkal töltött.

  2. opció: vízszigetelő eszköz

  A vízszigetelő berendezéseknek sokféle maszkja van. A legnépszerűbb a bitumen, polimer és cement-polimer. Mindegyik kitölti a pórusokat és a repedéseket, a megszilárdulás után sűrű víztaszító réteget képeznek.

  A komplex konfigurációval rendelkező szobák esetében a legjobb a bevonat vízszigetelése, mert A masztix könnyen alkalmazható a kiemelkedésekre. Amikor az épületek zsugorodnak, a bevonatok nem repednek fel, megbízhatóan védik a felületeket évek óta.

  Az alkalmazási technológia egyszerű:

  1. A kezelendő felületet tisztítani, eltávolítani, kiegyenlíteni, ha 2 cm-nél nagyobb cseppek vannak. Az anyagok tapadásának javítása érdekében az alapot tiszta vízzel vagy alapozóval kell áztatni.
  2. A legegyszerűbb lehetőség - kész kompozíciók használata. Ha száraz keveréket választanak, szobahőmérsékleten vízzel hígítjuk a gyártó által javasolt arányban, és homogén tömegig keverjük. Ezután hagyja 3-5 percig, és keverje újra.
  3. A masztikát azonnal használnia kell. Két rétegben van felhordva, a sarok és az ízületek szalaggal van ellátva, és óvatosan benyomják a vízszigetelő rétegbe.
  4. A kész bevonattal megerősített üveghálót helyeznek el. Amikor az anyag kiszárad, helyezze az utolsó rétegfalat, teljesen lefedve a rácsot rések nélkül.

  A videó bemutatja a fő munkameneteket a technológia leírásával:

  3. opció: vakolat vízszigetelés

  A polimer adalékanyagokkal használt keverékek vízszigeteléséhez, amelyek javítják az anyagok tulajdonságait. A legismertebb védjegyek a Knauf és a Ceresite. Ezek időigényes, kiváló minőségű keverékek, amelyek kiválóan alkalmasak fürdőszobák felületének kezelésére.

  Fontos! A vízszigetelés kiválasztása előnyben részesítheti az azonos márkájú anyagokat. Ezek tökéletesen össze vannak hangolva és kiegészítik egymást. Például, ha a "Ceresite CR65" keverékkel dolgozik, vegyen egy "Cerezite CL52" tömítő szalagot.

  A vegyületek alkalmazásának technológiája:

  1. Az alap felületét előkészítjük: megtisztítjuk, primerrel kezeljük.
  2. Különleges szalaggal tömített sarok és ízület.
  3. Készítsük elő az oldatot, és a felületre egy irányban, majd a következő - merőleges irányban.
  4. A vízszigetelés két- vagy háromrétegű.

  4. opció: impregnáló készítmények

  A vízszigetelő anyagok impregnálására bitument, polimert, folyadékot stb. Alapuló kompozíciókat értünk. Egy közös tulajdonsággal rendelkeznek: a bázist telítődnek, megerősítve annak szerkezetét.

  Az impregnáló vegyületek hidrofób vegyületeket alkotnak, amelyek megváltoztatják az építőanyagok jellemzőit. Ennek eredményeként a beton vagy a tégla vízzel szemben repedező tulajdonságokkal rendelkezik, tömörítve.

  A vízszigetelés impregnálása is behatol. A honfitársaink közül a Penetron rendszer anyagai méltán népszerűek. Ezek a különböző típusú munkákhoz használt keverékek, valamint a polimer javító szalagok.

  • A bázis elkészül: közel repedések, varratok; tisztítsd meg a törmeléket. A további előkészítés az anyag típusától és a gyártó ajánlásaitól függ. A Penetron használata előtt a felületet gyakran 9% -os ecettel töröljük, szárítjuk, majd nagymértékben nedvesítjük.
  • Ha száraz keveréket használnak, az utasításoknak megfelelően hígítjuk. A mennyiségnek olyannak kell lennie, hogy a megoldás 30-40 percig elegendő legyen. Ezután ez a használat alkalmatlanná válik.
  • A vízszigetelő készítményt ecsettel vagy hengerrel kell felhordani. Az első réteg beállítása után a felületet újra kezeljük.
  • A teljes szárítási idő a kiválasztott kompozíciótól függ. Ha a Penetront használják, három napig tart. Ez alatt az idő alatt a felületet rendszeresen nedvesítik, hogy a kapott vegyületek jó kristályosodást eredményezzenek.

  Néhány hasznos tipp a szakembertől:

  Végső következtetések

  Anyagok a fürdőszobai vízszigeteléshez, és nehéz meghatározni, hogy mi a legjobban a csempe számára. Azonban a kész bevonatok alapvető tulajdonságai alapján választhat.

  Tehát erősen nem ajánlott festeni a festményeket a csempe alatt. Rövid élettartamúak és kisebbek lesznek a befejező anyagnál. Amikor a vízszigetelő réteg összeomlik, egy gomba jelenhet meg a fürdőszobában, és a csempe elpirul.

  Ha a választást a behatoló vízszigetelés javára választják, akkor figyelembe kell venni, hogy csak betonalapokra használják. Ez kemény vagy téglafelületeken történő használatra hatástalan.

  A fürdőszoba padlóburkolatának vízszigetelése érdekében jobb választani a ragasztóanyagokat a minőségi masztixokkal kombinálva. Ez a védelem több évtizedig tart, de csak az esztrich alatt használható.

  Víz alá fektetett fürdő kád alatt

  Sok építőanyag esetében a nedvességgel való érintkezés pusztító tényező, és a hőmérséklet növelésével a nedves levegő negatív hatása a vele érintkező felületekre fokozódik. Ezért a magas páratartalmú helyiségekben nedvességálló bevonatokat és nedvességálló anyagokból készült berendezéseket használnak. A fürdőszobában a probléma megoldásának klasszikus példája a kerámia, üveg, vinil csempe bázisainak bélése, valamint a helyiségek díszítése kerámia, műanyag és üveg kiegészítőkkel. És ez látszólag megoldotta a kérdést. Az építési technológiák szerint azonban a "nedves" helyiségek körülzáró szerkezeteit a vízálló bélés alatt felül kell védeni a nedvességtől.

  Nézzük meg részletesebben, miért, mekkora mennyiségben, milyen anyagokból és milyen a fürdőszobában vízzel szigetelt a csempe alatt.

  A fürdőszoba vízszigetelésének indoklása

  Ha a nedvesség gőz formájában van jelen, időnként kondenzálódik a körülzáró szerkezetekre és a belső térre, amelyek leereszkednek és a padlón bizonyos mennyiségben vannak jelen, még akkor is, ha van egy lefolyó. Így a nedvesség mellett egy másik negatív tényező is hozzáadódik a fürdőszobai működési feltételekhez - a felületek közvetlen érintkezésbe kerülnek a vízzel.

  Minden típusú kerámia csempe vízálló anyagok, alacsonyabb sűrűségű csempe bevonva mázzal tetején. De a kerámia burkolat nem száz százalékos védelmet nyújt a zárt szerkezetekből a vízből - a bélés nem monolitikus az egész területen, mivel ízületekkel rendelkezik, ezért a padlózat csak feltételesen vízálló. kerámiák. Ezenkívül a kerámia burkolat különböző eredetű deformációkat eredményez működés közben, aminek következtében a simítóvegyület, és néha a burkolat, a repedések és a víz behatol a felületen a sérülés és a hibák által. Ez különösen igaz a padlóra, ugyanis a függőleges felületeken a víz nem marad sokáig.

  Ezenkívül a fürdőszobában csővezeték található szelepekkel, gyakran több vízvezeték szerelvénnyel és szennyvízzel. Ezért ez egy olyan helyiség, ahol nagyobb a szivárgás kockázata. És a lakóházak a lehetőségét, hogy nem a vízvezeték hozzá többet, és a valószínűsége, hogy áradás a fürdőszobából a lakás felett.

  Mivel a fürdőszobában a legtöbb szoba nem található külön helyiségektől, de határolja őket, a burkolat alá eső víz elkerülhetetlenül áthalad a falakon és károsítja a szomszédos szobák díszítését.

  Dermedt fal elektromos vezetékek jelenlétében veszélyessé válik a lakosok számára.

  Így a kérdésre adott válasz arra a kérdésre, hogy szükséges-e a burkolat alá helyezett fürdőszobában a vízszigetelés, egyértelműen szükség van rá, még a zuhany alatt is. A padlón ez a művelet megvédi az alsó szomszédok szivárgását a szivárgástól, a mennyezeten - a szomszédok szivárognak, a falakon - megtartják a szomszédos helyiségek befejezését és megvédik lakóikat az áramütéstől.

  Anyagok felületek vízszigeteléséhez

  A felületnek a vízzel való érintkezésből való védelme érdekében számos típusú vízszigetelő anyagot állítanak elő, amelyek csoportosulnak az elrendezési módszer szerint.

  A fürdőszobák kiválasztásának egyszerűsítése érdekében egyszerűsítjük a besorolást, és az ilyen helyiségekhez megfelelő anyagokat folyékony és hengerelt anyagokra osztjuk fel.

  Folyékony vízszigetelő anyagok

  Ez a csoport magában foglalja a megoldásokat, pasztákat és masztixokat - az univerzális alkalmazás eszközeit, amelyeket vízszintes és függőleges felületeken lehet alkalmazni. A paszták és a masztix bevonat alkalmazási anyagok, és a megoldások behatoló szerek.

  Obmazochnaya vízszigetelés

  Ez a csoport egy vagy kétkomponensű rugalmas anyagból áll, amelyek segítségével néhány millimétertől 4-5 cm vastagságig vízálló védőburkolat képződhet a szerkezet felszínén.

  A bevonat vízszigeteléséhez polimerek, cement, alumínium-oxid, módosított bitumen, bitumentartalmú vegyületek használatosak, amelyekhez módosító adalékokat adnak a teljesítmény növelése érdekében.

  A főbb bevonatú vízszigetelő anyagok fő típusa:

  • A cementpolimer kompozíciók olyan univerzális eszközök, amelyek elkészített oldat vagy száraz keverék szükséges víz hozzáadásával, 5-10 perccel az alkalmazás után, és jó tapadást igényelnek.
  • Bitumenes polimer raszterkeverékek - módosított bitumen alapúak, pl. Lágyítók és polimer adalékanyagok hozzáadásával készültek, melyet a beton és a sűrűség magas tapadása jellemez. A modern bitumenes kompozíciókat előmelegítés nélküli használatra tervezték, ami kiküszöböli azokat a sérüléseket, amelyek a klasszikus bitumen használatával előfordulnak, és amely olvadáshoz vezet.
  • A vízálló cementek kétféle száraz keverék (ARTS - bővülő, VBC - nem zsugorodó), melyet a gipsz és alumínium cement egyidejű őrlésével állítanak elő, magas arányban kalcium-hidroumlinnal, bizonyos arányok betartásával.
  • Az akril masztix a legfejlettebb és leginkább környezetbarát vízszigetelés, vízalapú alapon, szagtalan és kiváló a korábbi összetevőknél.

  A fürdőszobában a fenti felsorolt ​​gyanták a padló és a falak belső vízszigetelésére, valamint a repedések lezárására szolgálnak.

  Behatoló vízszigetelő vegyületek

  A működtetés elve az, hogy a felszínre való felhordás után az ilyen oldat felszívódik a betonba, és szárítás után a pórusokat kristályokkal tölti be, amelyek a bejövő víz felé haladnak.

  A behatoló oldat hatékonysága csak akkor biztosítható, ha kívülről a fürdőszobai falak felületére kerülnek, ezért belülről csak a mennyezet vízszigetelésére használják.

  Roll hidroprotektánsok

  Az ilyen vízszigetelés egy vastagságú anyaglap, amely egy vagy több rétegben szigetelt felületre van felosztva, és fel van osztva a hideg és meleg installáció védelmére.

  Beépített vízszigetelés

  Az ilyen típusú nedvességvédelem az alapra van felszerelve a beégetés módszerével - a vászon egyik oldalának égővel történő hevítésével és egységes préseléssel. A szigetelés szilárd rögzítése érdekében szükséges, hogy a felületet tisztítsa meg a portól és a feltöltéstől.

  A Bituline márkanevű ilyen elszigetelt polimer-bitumos roll-on hidraulikus védelem modern változatának egy példája az Egyesült Államok által kifejlesztett, de 20 országban, köztük Oroszországban gyártott termék.

  A "Bitulina" erősítő alapja a nem szőtt textília vagy üvegszálas kiváló minőségű poliészter, amelyet mindkét oldalán attaktikus polipropilénnel (APP) módosított bitumen rétegekkel melegítenek. A kész vászon vastagsága a fajtától függően 3,8-5,0 mm, tömege 4,0-5,7 kg / m 2.

  Nem kevésbé hatékony vízszigetelő forró styling is a "TechnoNIKOL" márka, ugyanazon a technológián szerelve.

  Lehetőség van a vízszigetelésre forró felszerelési anyagoktól és fűtési módok alkalmazása nélkül, ha a bitumen masztix rétegeket rétegezik.

  Ezen modern nedvességszigetelési eszközök előfutára a ruberoid, amely a megfizethető áron túlmenően mégsem veszítette el népszerűségét.

  Hidegálló védőanyagok

  Az ilyen szigetelőeszközök közé tartoznak az öntapadó alsó felületű, vagy ragasztás nélküli halmozott vászonok.

  Az öntapadós vízszigetelés az alapra való tartós tapadáshoz a felületre van szerelve, bitumen alapozóval. A telepítés nem igényel szakmai készségeket és speciális felszerelést - a védőfóliát eltávolítják a ragasztó oldaláról, és a vászon készen áll a lefektetésre.

  Az ilyen típusú anyagoktól a következő eszközök bizonyultak:

  • "A padló vízszigetelése" ("TechnoNIKOL") - öntapadó, alaptalan védelem 1.5 mm vastag, módosított bitumen, felülről védve nem szőtt polimerrel (Spunbond). Alkalmas ágyazásra, beleértve a melegvizes padló alatt.
  • "Tekhnoelast Barrier" ("TechnoNIKOL") - öntapadó alap nélküli bitumen- polimer vízszigetelés, amely egy polimer film felső védőrétegével rendelkezik.
  • "Rizolin Parkolás", "Rizolin AU" - üvegszál erősítésű bitumenes polimer vízszigetelő csoport két öntapadó felületen fóliázás nélkül.
  • A Ceresit BT 85 R egy univerzális öntapadó bitumen-polimer bevonat, melynek alapja a nemszőtt poliészter, amelynek nagy szakítószilárdsága van.

  Hidegen hengerelt tekercsanyagok ragasztóréteg nélkül - a membránokat az alapra fektetik anélkül, hogy a szalagokat a felülethez rögzítenék. A gyártás anyaga szerint az ilyen vásznak három alcsoportra van osztva:

  • PVC-ből - egy kétrétegű fólia felső rétegben lágyított polivinil-klorid, hőálló, nagy rugalmasságú (alacsony hőmérsékleten történő elhelyezése), a szomszédos szélek összekapcsolása speciális berendezést igényel.
  • EPDM burkolatok - különböző szintetikus gumi (etilén-propilén-dién monomer) hidrogénvédelme, poliészter hálóval erősítve. A vulkanizálással végzett varrások összekötése.
  • A TPO-membránok poliolefin (etilén-propilén gumi és polipropilén keverék) alapú, poliészter hálóval megerősített, 1,2-2,4 mm vastagságú, hőre lágyuló műanyagok. A jó minőségű anyagok a mindennapi életben felmerülő költségeit és ritkaságát okozzák.

  A padló alatti fürdőszobai vízszigetelés módszerei

  A nedvesség elleni védelem széles választékának köszönhetően számos megoldás létezik a fürdőszoba körülzáró szerkezetének szigetelésére. A módszer kiválasztása a következő fő tényezőktől függ:

  • Szigetelt alapanyag.
  • Építési profil (sima, szabálytalanságokkal).
  • Felületi tájolás (függőleges, vízszintes, ferde).
  • Működési feltételek (rezgés jelenléte, a hőmérséklet csökkenésének mértéke stb.).
  • Olcsó.

  Mivel a vízszintes felületek gyakrabban és hosszabb ideig érintkeznek a vízzel, mint a függőlegesek, a vízszigetelés technológiáinak figyelembe vételével kezdenünk.

  A betonpadló hidraulikus védelme a csempe tekercs alatt

  Annak meghatározásához, hogy melyik védőanyagot kell használni, a padló tulajdonságaitól függ. Ha a padló egy sima felületű monolit betonlap, akkor bármilyen típusú vízszigetelést használhat. Ha egymással és a falakkal vannak egymásba illesztett lapok, akkor ha véletlenszerűek lesznek a kialakításuk minőségével kapcsolatban, akkor a varratokat hímezni és javítani kell - lehetőleg az egyik bővülő cement esetében.

  Nedvesség elleni védelem tekercs anyagok részleges vagy teljes ragasztás

  Ha a művelet végrehajtásának leginkább költséghatékony módját választja, használhatja a körülbelül 0,5 mm vastagságú átlagos műanyag-polietilént, amelyet az építőanyag-tárolóban a mérő forgalmaz.

  A padló felületét porból tisztítják, és szokásos alapozóval alapozzák meg - lehetőség van a latex 1: 4 arányú vizes oldatával. Száradás után az alapot egy réteg bitumen masztirozással borítják, a lemezek és a falak közötti ízületek gondos bevonásával. Egy nappal később a polietilén 10 cm átfedésen és a falakon a szárított masztixszalagokra csúszik.

  Az átfedéseket, beleértve a falakat is, szilikonnal vagy ugyanolyan masztix bevonattal vannak a belsejéből és a tetején a varratok mentén. A film következő rétege azonnal elhelyezhető, de az előző zenekarokon.

  Amikor a varrás maszkja megszárad, egy 5 cm vastag cement-homok habarcsot helyezünk a filmre, amely a polimer burkot a beton alapra nyomja.

  Ez a módszer még a fa padló csempe alá történő vízszigetelésre is vonatkozik a fürdőszobában - ennek eredményeképpen olyan védőburkolatot kapnak, amely nem kapcsolódik a fahoz, és amely folyamatosan megváltoztatja dimenzióit az alulról érkező környezeti páratartalom hatására.

  Ha a fürdőszoba egyik mérete több mint három méter, akkor a csatlakozó megerősítésre kerül. A rudat a polietilénhez közelebb kell elhelyezni, mint felszíni, ügyelve arra, hogy ne sérüljön a vízszigetelő héj.

  Ha a polietilén helyett hagyományos karton tetőfedő anyagot használunk, akkor a fektetést ugyanazzal a technológiával, de 3 rétegben végezzük. Ebben az esetben a hidrogén védelem költsége kissé magasabb, mint a polietilén használata esetén, de alacsonyabb, mint a bevonat szigetelésével.

  A burkolat alatti fürdőszobában a padlózat tartósabb vízszigetelése bitumen polimer tekercs anyagból készül, amelyet nem kartonpapírral erősítenek, hanem üvegszálas hálóval vagy vászonzattal, és a gyártáshoz felhasznált bitumen módosul a polimer adalékanyagokkal. Ebben az esetben a tetőfedő anyagot egyszerűen más bevonatok helyettesítik - izol, hidroizol, stekloizol, ugyanazon a technológián alapulva, de nagyobb szigetelési jellemzőkkel.

  A fürdőszobák kis területét figyelembe véve mind az öntapadó, mind az öntapadó polimer-bitumen anyagokat a padló nedvességszigetelésére használhatjuk. A hazai gyártó Tehnonikol termékének jó ár / minőség aránya van.

  Padló-vízszigetelés tekercses tekercs anyagokkal

  Ez a nedvesség elleni védelem olyan lapos betonpadlón van elhelyezve, amelynek egyik oldalát gázégővel felmelegítik.

  Az olvasztott anyagok alkalmazásához a padlófelületet a szennyeződéstől és a portól való tisztítás után bitumen alapozóval alapozzák - jobb vízalapú, mivel az ilyen alapozóktól származó szag hiánya jobban megfelel a belső munkának.

  A primer növeli a bitumen vízszigetelés bármely anyag alapanyagának tapadását, így nem hagyhatja figyelmen kívül az alapozás kivitelezését, még akkor is, ha a padló felülete tiszta. Ezenkívül a szigetelés alatt lévő felületnek száraznak kell lennie.

  Az alapozó száradása után (3 óra vagy több) a feltekeredett vízszigetelést darabokra vágják úgy, hogy az elemek hosszanti átfedése egymás ellen 10 cm, a keresztirányú, a falakat is beleértve - 15 cm.

  A fúráshoz hagyományos propánlámpát használjon. A halmozott anyagon fel van tüntetve az oldal, amelyet fel kell melegíteni és ragasztani. Jobb együtt dolgozni, de a keskeny fürdőszobában még jobb egyedül dolgozni.

  Szükséges a gyártó ajánlásainak követni a hidroizolátum fűtésének mértékét, hiszen mindkét irányból való eltérés tönkreteszi az anyag rögzítésének szilárdságát a felületre.

  A vízszigetelés garantált hatékonysága érdekében a rétegek száma nem lehet kevesebb, mint kettő, és a helyszínnek egymásnak kell áthaladnia.

  Lapos betonpadló nedvességvédelme öntapadó anyagokkal

  A burkolatokkal ellentétben az öntapadó hengerelt vízszigetelés nem igényel fűtést a telepítés során, ami egyszerűsíti a feladatot és időt takarít meg. Az ilyen anyagok elhelyezése szobahőmérsékleten nem lehet alacsonyabb, mint +10 0.

  A műveletek sorrendje a telepítés során:

  Távolítsa el a port az alapról és előkészítse egy vízbázisú bitumenes alapozóval. Csatlakoztasson egy tekercset a fektetés kezdetéhez - egy sarokba, bontsa ki és mérje meg a kívánt hosszúságot.

  Vágjon le egy védőfóliát és törje meg a vászont, vegye le a védőfóliát a vászonról, és ragassza be az anyagot a teljes hosszúságúra, majd nyomja le az alapra.

  A hosszirányú átfedések mérete 8-10 cm, keresztirányú - 15 cm. A belső átfedések a bitumen masztirozással való teljes érintkezési felületen át vannak bevonva.

  A film a falak felületére feltölti a padló befejezésének szintjét.

  Az öntapadós vízszigetelés tetején egy 5 cm vastag cement-homok habarcsot készítenek megerősítéssel, amely után el lehet kezdeni a csempe lefektetését.

  A padlóburkolatok vízszigetelése

  A polimer membránok könnyű, csúcstechnológiájú anyagok, amelyek nagy mechanikai és termikus hatásokkal szemben ellenállóak, mikroorganizmusok és ultraibolya. De ezeknek a bevonatoknak a nagy jellemzői magas költségeket okoznak.

  Ezenkívül az előállított háromféle membrán (PVC és TPO) kétfajta forrólevegős hegesztést igényel speciális berendezésekkel az ízületek csatlakoztatásához.

  Ezek a tényezők korlátozzák a polimer membránok használatát a mindennapi életben, aminek következtében a piacon csak a nedvességálló anyagok térfogatának csupán 1,5% -át foglalják el, és ezeknek az anyagoknak a fő alkalmazási területe nagy célokat szolgál különböző célokra.

  De az EPDM membrán (szintetikus gumi) használata esetén nem nehéz fedezni. A hengerelt anyagot sík padlóra helyezzük, és a kívánt méretű csíkokat vágjuk, amelyek egymáshoz való ragasztását öntapadós élek végzik.

  A betonpadló hidraulikus védelme a csempeburkolat alatt

  Ha a kád vagy a zuhany padlólapjának felületét a régi padlóburkolat szétszerelése után feldarabolják, akkor lehetetlen a hengerelt anyagot ilyen alapon elhelyezni - a szigetelő hüvely a nyakkendő súlyánál szakad. Annak érdekében, hogy az illesztést ne végezhesse el, a padló vízszigetelése bevonási módszerrel végezhető el, amely időt és erőfeszítést takarít meg, mivel a folyékony vízzáró készítményeket ecsettel, hengerrel vagy spatulával alkalmazzák, és nem igényelnek speciális készségeket:

  • Az alapot törmelékből, porból és alapozóból tisztítják - az izolátum gyártója által ajánlott készítményt.
  • A bevonó anyagot a típustól függően a használati utasítás szerint készítik el, és a hordozóra a megfelelő vastagságú réteggel kerülnek fel.
  • A következő bevonási réteg alkalmazása csak azután következik be, hogy az előző bevonat teljesen száraz volt.
  • Az alkalmazott rétegek számát a gyártó ajánlásai határozzák meg.

  A fürdőszobai falak vízszigetelése csempék alatt

  A burkolólapokkal szemben álló függőleges felületekhez a kerámia megfelelő tapadása szükséges az alaphoz. Vagyis a csempe alatt a fürdőszobában lévő falak vízszigetelését olyan anyagból kell készíteni, amely a legalkalmasabb ragasztókra - cement alapú - kerámiákra lett kialakítva. Ha azonban a nedvességvédelem bitumenes alapanyagból készül, hengerelve vagy bevonva, akkor egy ilyen héj tetején meg kell szerveznie egy további, a falhoz mechanikusan rögzített tartóállványt.

  A fürdőszobában lévő falak leggyakrabban használt anyaga kőből készült, így a legjobb megoldás a szigetelő vegyületek használata a bővülő cementek alapján.

  Az ilyen burkolat vízszigetelése egy csempe alatt lévő fürdőszobában nem csak az alapfelület tömítését biztosítja, hanem a kívánt mértékig is igazítja.

  A nedvesség elleni védelemhez az alapozó falakon lévő habarcsból készült habarcsot kell alkalmazni. A réteg vastagsága függ a bázisok egyenletességétől, és néhány millimétertől 2-3 cm-ig terjedhet, vagyis az illesztést spatulával vagy simítóval végezzük, a vakolást, majd a fugázást. A falazatok és üregek öltéseit előre megtervezték és óvatosan töltötték a megoldásból származó tömítésekkel.

  Az anyag sokszor drágább, mint a hagyományos cement, ezért a fogyasztás csökkentése érdekében, jelentős felületi érdességgel jobb előzetes egyeztetést végezni a hagyományos cement-homok keverékkel.

  A falazó falak vakolásakor a habarcsot apró részletekben kell készíteni, figyelembe véve annak gyors beállítását.

  A falak készen állnak a kerámiák bélésére a kikeményedés és a cement vízszigetelő réteg teljes száradása után.

  Vízszigetelés falak gipszkarton

  A készülék falán lévő falak könnyebb vízszintesítése a vízszigeteléshez, ha a vakolat helyett nedvességálló gipszkarton lapokat telepít, például a Knauf gyártmánya.

  Figyelembe kell venni, hogy a nedvességálló GVL-t nem hosszabb ideig érintik vízzel, így tovább kell védeni. A falra szerelés előtt minden gipszlapot belülrõl egy bitumen-polimer vízszigetelésréteggel borítanak. A lemezek lefektetése után ragasztós acélból készült ragasztószalagot ragasztanak rá, amely tetejére két réteg hidrogénvédő réteget alkalmaznak a felhalmozódó cementet spatulával, napi időintervallummal. A kikeményedés után a szigetelő összetétel a falakon lehet elhelyezni cserép.

  A fürdőszobák kerítésszerkezeteinek vízszigetelése szükséges a csempe alatt, ugyanakkor nincs szükség fejlett technológiák követésére - sokféle módon teheti meg önmagát és minimális költséggel olyan anyagok felhasználásával, amelyek már régóta ismertek.

  A vízszigetelés a fürdőszoba: jobb, ha egy csempe

  A fürdőszoba javításának egyik fontos lépcsője a vízszigetelés, és itt a lakástulajdonosok gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy mi jobb a burkolat alatt a megbízható és tartós fürdőzáró korlát felépítéséhez.

  Mely területeken vízszigetelésre van szükség

  A vízszigetelést a teljes padlófelületen kell elvégezni, a falakon legalább 20-30 cm-es bejárattal. A falra, a mosdókagylóra, a zuhanyra és az egyéb beépített szaniter készülékekre a fal nedvesség elleni védelmére van szükség. Ebben az esetben a falat legalább 50 cm-es vízszigeteléssel kell lefedni az oldalra és felfelé a vízvezeték szélső oldalán, általában olyan helyen, ahol nedvesség valószínűleg a csempe felé fordul. Ezzel együtt kívánatos vízszigetelést végezni az egészségügyi szekrény belsejében, amelyben gyakori szivárgás elkövetők vannak: vízvezeték- és szennyvízelvezetők.

  A vízszigetelő anyagok típusai

  A padló és a fürdőszoba falainak jó vízszigetelését biztosító modern anyagokat az alkalmazási és összetételi módszer különbözteti meg:

  1. Bevonatkészítmények - a legszélesebb körben használt anyagok bitumenen (bitumen-gumi, bitumen-polimer) alapulnak és cementen alapulnak (cement-polimer masztix), máshol például az akril kevésbé használatos.
  2. A ragasztott vagy hengerelt anyagok polimer vagy üvegszál alapúak.

  Típusú vízszigetelés vízszigetelés

  A vízszigetelés bevonására szolgáló anyagokat száraz vagy granulált porokként, félszáraz pasztákként vagy kész folyékony formában forgalmazzák. A bevonó keverékek is egykomponensűek és kétkomponensűek, az utóbbiak általában gyorsan száradnak és rugalmasabbak.

  • Bitumen-polimer masztix késztermékben értékesített. Bitumen kötőanyagokból és polimer töltőanyagokból készülnek. Kiváló szigetelőanyag, mely magas nyújthatósággal és visszanyeréssel, nem toxikus, szagtalan, ellenáll a hőmérsékletváltozásnak és a korrozív közegeknek való kitettségnek. A padló alatti padlóburkolat alatt csak bitumen-polimer rácsot használhatunk, feltéve, hogy azt később egy vékony esztrichtel tölti.

  Tipp Az Obmazochnaya vízszigetelés a legfontosabb a kis méretű fürdőszobában, legfeljebb 7 négyzetméter. m.

 • A folyékony vízszigetelés, a bitumen-latex vagy a "folyékony gumi" az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a fürdő nedvességvédelmének biztosítására. A keveréket az elkészített alapon alkalmazzák. A felületi szint szennyezett és szennyezett, alapozott. A manuálisan "folyékony gumi" egy 4 mm-es réteggel ellátott spatulával vagy görgővel van ellátva.
  • A teljes polimerizáció után a kompozíció szintetizálódik, és zökkenőmentes felülettel rendelkezik, kiváló nedvességgátló tulajdonságokkal és nagy rugalmassággal. A bitumen-latex vízszigetelés tetejére ajánlott vékony nyakkendő. És miután szárad, le lehet helyezni a csempe.
  • Költségvetési nedvességvédelem. Az egyik legolcsóbb és legrövidebb idő alatt a vízszigetelés a fürdőszobában akril zománc. A felületet több vastag rétegben (legalább 3-4 rétegben) alkalmazzák. A festék hamarosan megreped.
   Alternatívaként egyesek folyadékot használnak, de képesek biztosítani a szükséges hidro-gátat, csak egy lágyítóval kombinálva, amely szárítás után teszi a réteg műanyagot.

  Hengerelt vízszigetelő vízszigetelő anyagok

  A tekercs vízszigetelésre szolgáló anyagok poliészter vagy üvegszál alapúak. Az alsó oldalán a szövet egy réteg ragasztóanyag, amely biztosítja a tapadást az alap, és a tetején - egy olyan komponens, amely javítja a ragasztást csempe ragasztó.

  A hengerelt vízszigetelést egy előre elkészített, tisztított és egyenletes felületre helyezzük. A 2 méteres távolságon belüli 2 mm-es magasságkülönbség megengedett. Az előnyök listáján megemlítjük a megfizethető árat, az aljzathoz való csatlakozás erejét és a szinte azonnal elindulási lehetőséget a hosszú technikai szünet nélkül.

  Ezenkívül a tekercs anyagok alkalmasak a fapadlók vízszigetelésére. Elég rugalmasak, ellenállnak a fa mozgásának, és ugyanakkor szilárdak maradnak. A lezárt tömítési módszert nagy területeken kell alkalmazni.

  Az anyagvázaknak legalább 10 cm-re kell átfedniük egymást és közelíteniük kell a falakat. Óvatosan ragasztós hengereket köt össze. Fontos, hogy távolítsa el az összes légbuborékot, ha a legcsekélyebb rés marad, feltételezhetjük, hogy az összes munkát hiába hajtották végre.

  Mikor és miként kezdje el a nedvesség elleni védelmet

  A javítás ezen szakaszának egyik legfontosabb kérdése: mikor kell vízszigetelést végezni: az esztrich öntése előtt vagy után. De nincs egyetértés erről. És mindez azért, mert minden lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

  • Az esztrich a vízszigeteléssel szemben biztosítja a sima betonalapot, amely kiváló tapadással rendelkezik, és jó tapadást biztosít a ragasztókeverékhez a csempe számára. Bitumen, bitumen-polimer és bitumen-latex kompozíciók, valamint tekercs anyagok felhasználhatók.
  • Azok az építők, akik inkább az esztrich tetején tömítik a tömítést, igazolják döntését azzal, hogy szivárgás esetén a beton masszát védik a nedvességtől. Ezen a ponton minden helyes, de - lehetetlen garantálni a tartósságot a bélés, ragasztott közvetlenül a vízszigetelés egy vékony réteg csempe ragasztó. Ebben az esetben csak a cement-polimer keverékek vagy a roll-up hidroprotekció alkalmas a nedvességvédelem biztosítására.
  • Továbbra is a harmadik, a legköltségesebb idő és pénz, de a legmegbízhatóbb - kombinált vízszigetelés.

  A kombinált padló vízszigetelés

  Készítsünk durva bázist. Szükség esetén végezzen részleges javítást, vagy teljesen szüntesse meg a régi kötést.

  • Az elkészített és tisztított felületet beton alapozóval vonják be, teljesen megszáradnak.
  • A jelzőfényeknél húzza meg a csatlakozót 3 cm magassággal, amely a megerősítő hálót fogja.
  • Egy héttel később a felületet porról és talajról két rétegben tisztítják.
  • A sarkokban lévő helyiség peremén egy fali padlóréteget alkalmaznak minden ferde vízszigetelésre, hagyjuk megszáradni, majd ragasztjuk be a sarkokat vízálló szalaggal. A bevonat vízszigetelő keverék a padló teljes felületét legalább 20 cm-es falhoz közelíti, három réteget alkalmaz, szigorúan fenntartva az egyes szárítási időközöket.
  • Az utolsó réteg vízszigetelés bet betonokontakt.
  • Egy nappal később a második nyakkendőt legalább 1,5 cm vastagsággal húzza.
  • A végső száradás után a padlóburkolatot egy alapozóval lefedik, majd megszáradnak, és a csempe lefektetésére.

  Vízszigetelő falakkal rendelkezik

  Vízszigetelés falak alatt csempe használt cement-polimer keverék.

  • Mielőtt vízszigetelő falat ragasztunk két rétegben. Különös figyelmet fordítanak a sarkokra és a csővezetékekre.
  • Speciális mandzsettákat helyeznek a csövekre, és a sarkokat tömített vízszigetelő szalaggal kell ragasztani.
  • A falszakaszok vízszigetelő anyaggal vannak bevonva, és teljesen megszáradt állapotban bevonják a beton érintkeztetésbe, hogy javítsák a tapadást csempe ragasztóval. A megbízhatóság érdekében a hidroprotekció a megerősítő hálót is beágyazza.
  • Száradás után a rétegek továbbhaladnak a béléshez.

  Az építőiparban és a vízszigetelésben különösen egyértelmű a tendencia: minél drágább az anyag, annál tartósabb és megbízhatóbb, és fordítva. Ezért nehezen lehet egyértelműen megválaszolni a kérdést: milyen vízszigetelést kell választani a csempe alatt. Fontos figyelembe venni a befektetés idejét, a saját erejét értékelni, ha a szakemberek nem vesznek részt a javításban és a pénzügyi forrásokban.