Legfontosabb > Bútor

Megértjük, hogy milyen ajtót kell behelyezni a fürdőszobába: hogyan lehet kombinálni a praktikumot és a stílust

A fürdőszobába vezető ajtók a belső tér fontos elemei, amelyeket szervesen össze kell kötni a vízvezetékkel, bútorokkal és burkolattal. Azonban az ajtó fő célja még mindig nem esztétikai tulajdonságok, hanem megbízhatósága és funkcionalitása.

Gyakran vannak olyan viták a tervezők és a lakástulajdonosok körében, hogy melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába, de nincs határozott válasz, mert nagymértékben függ a padlófelülettől, a nedvességtől, a szellőztetés minőségétől és a vászon sajátosságaitól.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a fürdőszoba ajtójának?

Nem számít, mennyire elegáns és drága a választott ajtók, először is nedvességállónak kell lenniük, azaz védeni kell a magas páratartalmú, forró levegőtől és a vízzel való érintkezéstől.

A védőbevonat nélkül a természetes fa vagy MDF lemez deformálódik: megduzzad, majd összezsugorodik, ami repedéssel borítja, és megszünteti fő funkcióját.

A nedvesség és a magas hőmérséklet hatása enyhíthető úgy, hogy egy fürdőszobát vagy zuhanytálcát telepít az ajtóval ellentétes falhoz vagy egy további válaszfal felállításához.

A tágas, jól felszerelt szellőztető helyiségben bármely típusú konstrukciójú ajtó felszerelhető - keretezett bagettből fém-műanyagba. A nagy fürdőszobában lévő páratartalom nem veszélyes, és a közvetlen víz az ajtó felületébe nem kerül.

A fém műanyag és üveglapok a legsikeresebbek a közeli fürdőszobában, egy tágas helyiségben - minden olyan termék esetében, amely védő réteggel rendelkezik.

Például egy laminált termékeket egy vastag szintetikus fóliával borítanak, amely nem enged át nedvességet. Ez a megjelenés nem ellentétes az általános belső döntéssel, válassza a természetes faanyagot utánzó laminált anyagot.

Nézzük meg a különböző típusú ajtókat, és próbáljuk meg azonosítani az előnyöket és hátrányokat:

A gyártási anyag festményeinek fajtái

A termék tervezésének, helyének, díszítésének megválasztása elsősorban az anyagon alapul, amelyből a szövet elkészül. A fa textúrája egyfajta felületet, egy műanyagot, egy harmadik üvegtárgyat és az egyes anyagok lehetőségeit messze nem érti.

Például nehezen helyezhető PVC-termék a palota belsejébe, és az üveg tolóajtók a vidéki stílusban kialakított helyiségben.

Költségvetési lehetőség - MDF

Ha a középáras szegmens vonzó termékei iránt érdeklődnek, akkor kétségtelenül MDF-ből készült ajtókat vásárolnak, amelyek egyszerűen leírhatók egyszóval - univerzálisak.

A gyártók meglehetősen érdekes modelleket kínálnak dió, wenge és cseresznye árnyalataiban, amelyeket üvegbetétekkel díszítettek, mindössze 2000-2500 rubelt. A tervezési javaslatok természetesen többet fognak fizetni egy pár fürdőszobai WC-hez, de gyakran választják ki a szokványos szöveteket, amelyek nem vonzzák a szemet, mivel a legfontosabb szerepet játszik a csempék, a bútorok és az egészségügyi berendezések.

Az MDF leggyakoribb változata a baguette vagy őrölt típusú süket vászonkép, amely népszerű fajtákat (tölgy, kőris, dió, juhar) utánozza, és védő bevonattal erősíti meg.

Értékelni fogja az MDF-termékek relatív egyszerűségét és könnyű használatát - nem olyan törékenyek, mint az üveg. A természetes összetétel (préselt fafűrészpor és lignin kötés) és a környezeti tisztaság miatt az ajtók jó a sok gyermek és állat otthonában.

Nedvességállóak, de a fűtési idény alatt a minimális méretváltozás veszélye áll fenn. A felületüket borító alapozó és zománc növeli a mechanikai kopás ellenállását.

Környezetbarát fa

A természetes anyagok divatja arra vezetett, hogy a falak ajtajai egyre népszerűbbek az országos házak tulajdonosai és a városi lakások tulajdonosai között.

A faipari termékek nem igényelnek további dekoratív befejeződést - a fából készült textúrát a természeti szépség különbözteti meg. Elég, hogy a felületet lakkal vagy speciális viasszal telítsük be, mivel puha, porózus és hajlékony fa tartós, vízálló, védve a kártevők és a penészgömb.

A masszából származó ajtók, különösen értékes vagy ritka fából készültek, gyakran láthatóak az elit házakban, amelyek belseje az arisztokrata stílusnak felel meg. Az árkategóriás kitűnő - 20 - 200 ezer rubel

Sokan nem látják a különbséget a különböző fajtákban - és mélyen tévednek. Semmihez semmi nem keverheti el a fehéredő színt, melynek gyöngyszínes, vagy csaknem fekete színű, zamatos színezete van, a viaszos tölgy nemes fényével. Az éger, mint a cseresznye, enyhén pirosságot ad, és a fenyő árnyalatai egész tartományt képviselnek - barnás-rózsaszíntől sárgáig.

Elegáns furnér

A furnérburkolat egy megfelelő ajánlat, amely alternatívát jelent azok számára, akik értékelik a természeti szépséget és a praktikumot. A furnér egy vékony fából készült fa, amelyet speciális vágási módszerrel gyártanak. A belső ajtók gyártásához használt fűrészanyag, a leginkább ellenálló a mechanikai károsodás.

A furnérozás használata megkönnyíti az ajtószerkezetet, könnyebben hozzáférhetővé teszi, míg a texturális jellemzők és a fa mintázat eredeti formájában megmarad.

A speciális furnérfeldolgozás - általában 2-3 rétegű bevonattal - növeli a vékony faanyag szilárdságát, és lehetővé teszi a belső ajtók használatát konyhákban, fürdőszobákban és fürdőszobákban, vagyis a magas páratartalmú helyiségekben

A modern fafeldolgozási módszerek lehetővé teszik különböző fajok - bükk, alma, tölgy, nyár és olíva - előállítását. A megfizethető ár miatt a legnépszerűbb a dió textúra, és a tölgy furnér modelljei tartósak és kopásállóak, ezért költségük magasabb.

A furnérozott termékek sokoldalúsága lehetővé teszi számukra, hogy harmonikusan illeszkedjenek minden tervezési projektbe - tökéletesen illeszkednek a fürdőszobai berendezési tárgyakhoz és fürdőszobai bútorokhoz.

Gyakorlati laminátum

Ha szereted a laminált ajtókat, győződjön meg róla, hogy milyen típusú filmeket használtak a gyártásuk során. A legolcsóbb termékeket szintetikus gyantával impregnált cellulózréteg borítja. Nyilvánvaló, hogy a "póló" papír nem feltétlenül alkalmas fürdőszobai felszerelésre.

Olyan modelleket kell választani, amelyek egy 0,5 mm vastagságú polivinil-klorid elasztikus fólia, vagy akár egy 0,8 mm vastagságú, még tartósabb kétrétegű laminátumot szorítanak meg, ami drágább és furnérszerűnek tűnik.

A laminált ajtólapok ápolása a nedves szivaccsal vagy ruhadarabbal (mikroszálas) törölje le a filmet. Használhat nem agresszív tisztítószereket, például mosodai szappant vagy fürdõmosó gélt

Költségvetésű fürdőszoba esetén a laminált ajtók ideálisak: olcsóak, könnyen felszerelhetők és könnyen karbantarthatók. Kívánt esetben a monoton modellek között megtalálhatóak az alakzatok vagy az üvegdekoráció lehetőségei.

Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy nem érdemes várakozni egy ilyen jellegzetes ajtó kivételes kialakításáról, valamint a speciális mágneses szilárdságú termékek ritkán megbízhatóak.

Műanyag: sokféle választás

A fürdőszobai műanyag ajtóknak nem kell a fehér alapon elhelyezett erkélyblokkokhoz hasonlítaniuk. A gyártók különböző lehetőségeket kínálnak a lengés, csúszó, összecsukható szerkezetek, amelyek műanyagból, fémből és üvegből állnak.

Ha a fal vastagsága és szerkezete lehetővé teszi, akkor maradhat az eredeti, modern megoldással - kazettás ajtók. Nem igényelnek további helyet a nyitáshoz, és a falhoz vagy párhuzamosan vannak elhelyezve.

A fehér műanyag tökéletesen kombinálható a hasonló árnyalatú szaniter felszerelésekkel és bútorokkal, és jól illeszkedik a belső térbe a pasztell, a tejszín, a bézs vagy a gyöngyház színeihez.

A hely és a pénz megtakarítása érdekében sokan a "harmonika" -ot választják - egy műanyag lécből készült összecsukható ajtót. Közvetlenül a telepítés után észrevesz egy olyan eszköz hátrányait, amelyek első pillantásra kényelmesek: szerkezeti instabilitás, nagy hézagok és megbízhatóság hiánya.

A hengereken lévő rekesz ajtója sokkal kényelmesebb és praktikusabb, és pontosan megválasztott méretekkel nem rosszabb a zajszigetelésnél a szokásos csuklós kialakításnál.

Ütésálló üveg

Az üveg rendszerek még nem olyan gyakoriak, mint a fém-műanyagok, de népszerűsége egyre növekszik. Gyönyörű, gyönyörűen díszített, tartós, és teljesen ellenálló a vízajtók hatásaival, mintha fürdőszoba lett volna kialakítva. Az üveg tökéletesen illeszkedik a fajansz, porcelán, krómozott és aranyozott szerelvényekhez.

Az üvegajtók biztonságát modern anyagok: polikarbonát, temperált üveg, plexi, triplex használják. Nagyon nehéz megtörni egy terméket a felsorolt ​​anyagokból, és sérülés esetén a töredékek az ajtókra vagy az éles sarkok nélkül darabokra vágódnak.

Hogyan lehet fenntartani a magánéletet és megakadályozni az üveg belső átláthatóságát? Ajánljon néhány sikeres módot:

 • arany, ezüst, színes bevonat;
 • ragasztós alapú film bevonat;
 • rajzok és dísztárgyak festett üvegfestékekkel;
 • csiszolt vagy színezett üveg;
 • ólomüveg színezett üveg.

Gyakran az üvegajtók rendelésre készülnek, így nincsenek problémák a formatervezéssel, a keretezéssel, a textúra vagy a kép kiválasztásával. A kis mínusz üveg - a foltok megjelenése a kondenzáció során felhalmozódott, de a szellőzés és a levegőztetés segítségével is megszabadulhat ettől a bajtól.

Csúsztatható és összecsukható ajtórendszerek

Ha szükséges az utastér szomszédságának megtakarítása, vagy az eredeti tervezési projekt végrehajtása, akkor válassza a hagyományos lengőajtókat, hanem a hajtogató és a csúszó típusú konstrukciókat.

A telepítés legegyszerűbb módja a számlázási rendszer telepítése. Ez magában foglal egy ajtólapot, amely a fal mentén egy vezető (fém profil vagy dekoratív felfüggesztés) mentén mozog.

Néhány design a funkcionalitásban hasonlít a szekrény elejére: megnyitni az ajtólapot, egy kis mozgásra van szükség ahhoz, hogy félreálljon

A design annyira egyszerű, hogy sokan saját maguk telepítik, különböző anyagokból választják ki az anyagot ajtóként: fa, MDF, műanyag.

Az egyoldalú vagy bilaterális rendszer csúszása a következő részekből áll:

 • 1 vagy 2 ajtólap;
 • vezető profil (felfüggesztés) az ajtó felett;
 • a lapok felső végében rögzített görgők;
 • amely megakadályozza az ajtó lengését és a padlón való elhelyezkedést.

A reteszeléshez egy rackot kell felszerelni a másik oldalon, és be kell állítani a reteszelő mechanizmust. A csúszó rendszerek egyik változata a falak falra falszerkezete, amelyek nagyszerűek az újépítésű házak számára, de problémák merülhetnek fel a régi Sztálin, a panel- és a blokkházak telepítésével.

A tolóajtók kialakítása, anyagválasztéka és külső kialakítása nagymértékben függ a fürdőszoba és folyosó területétől, valamint a tervezési céloktól. Tegyük fel, hogy az üvegajtók vizuálisan növelik a helyiséget

A szakértők ajánlásai ellenére egyes bérlők választják az összecsukható ajtók-könyveket és ajtók-harmonikákat. Ezek két hasonló lehetőség, amelyek ugyanaz a közzétételi elv társulnak. A "harmónia" számos azonos elemből áll, amelyek összecsukva összeszerelhetők, mint az azonos nevű hangszer.

A "Sash" könyvek két nagy részből állnak, amelyek egy bizonyos irányba hajtanak. Mindkét megoldás használata a fürdőszoba javítása szempontjából rendkívül praktikus, mivel nehéz a jó hangszigetelés és megbízhatóság elérése. Ezek a minták jobban megfelelnek a beltéri válaszfalak eszközének.

A leggyengébb pont az összecsukható ajtók közül a szerelvények összekötik a lemezeket, és rögzítik őket a felső sínre. Ha három vagy több ember van a családban, a kötőelemek nagyon gyorsan elhasználódnak.

Az ajtók és a stílus megoldások megválasztása

Az ajtó modell kiválasztásakor az egyik kiindulópont a fürdőszoba stílusa. Figyelembe veszik a falak, az egészségügyi berendezések és a bútorok kiválasztása során, és természetesen tükröződik az ajtó- és ablaknyílások kialakításában is.

A lakástulajdonosok kedvence klasszikus - nemes, elegáns, nyugodt, tökéletes helyiségek díszítésére, amelyeket vízkezelésre terveztek. Lehetőség van fából vagy furnérozott ajtólapok használatára hagyományos keretkeretben.

A klasszikus belső ajtók színe a környező falak sötétjével metszik, leggyakrabban pasztell színek - bézs, szürke, gyöngyház, arany, rózsaszín vagy világoskék.

Az országstílus egyszerű és szándékos durva teljesítmény. Minden anyagból készült ajtók közelednek: tömb, MDF, interline intervallum, laminatin.

Ahhoz, hogy az ajtók árnyékban legyenek rusztikus tökéletlenségekkel, speciális impregnálásokkal és festékekkel öregedhettek, valamint egyszerű, elavult formatervezéssel.

A minimalista belső térben az ajtók úgy tűnik, hogy összeolvadnak a falzal, nem állnak az általános háttérrel szemben. A design a legegyszerűbb, üveg, műanyag, nedvességálló furnér felhasználásával.

A minimalizmus egyik alapelve a felesleges részletek hiánya, ami az ajtólap kialakításában is megnyilvánul, de még mindig szép, diszkrét részletekkel díszített, mint például a matt üvegbetétek

Az exkluzív art deco stílus hangsúlyozza a belső tér gazdagságát és kifinomultságát. Ezt tükrözi a fürdőszoba általános szerkezete és bizonyos részletek, beleértve az ajtókat: ritka fajtákat választanak gyártásukra, kézi üvegfüggönyöket vagy ügyes kovácsolt felületeket használnak.

A minimalizmustól és a hi-tech technikától eltérően az art deco stílusban a pretencián, extravagáns és eklektikus. Mintaajtó tervezés - göndör faragás a velencei vakolat és a tervezőcsempék háttérén

Bármi legyen is a kiválasztott ajtók, a legfontosabb az, hogy megfelelnek a belső kialakításnak és az ízlésének.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba és a WC ajtóját

Az ajtók működési feltételei közvetlenül a környezettől függenek. A fürdőszobában, például, még a jelenlétében erőteljes szellőztető rendszerek, a páratartalom meghaladja az átlagos ház, ha nem lesz „séta”, akkor emelkedik a maximális értéket, és alá esett a norma. Ez a sztereotípia az, hogy az emberek taszítják, amikor kiválasztják a fürdőszoba ajtaját. Részben ez helyes - aki néhány hónap alatt szeretne szembenézni egy kinyíló ajtó problémájával, vagy aranyozott csuklópántokon árulhatja el a rozsdás nyomokat.

Másrészt a gyártók régóta előrejelzik ezeket a pillanatokat és védett termékeket, hogy a legagresszívabb környezetben hibák nélkül működjenek. Igaz, ez csak a minőségi termékekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek most meg az ajtó kialakítása ugyanolyan formájú egész lakásban - vak vagy ablakos, zsanéros vagy tolóajtó, ami az összes környező szobában, beleértve a fürdőszoba, mosdó, öltöző és mások.
A fürdőszoba ajtójának különálló állapota még mindig van, de nem a tervezés és az ár, hanem egyéb tényezők. A választás során vegye figyelembe a következő jellemzőket:

 • Méretek: a nyílástól függenek, amely lehet szabványos vagy nem szabványos;
 • Ajtó bevonat;
 • Kényelmes székrekedés;
 • A nyitó típusa, és a helyiségnek megfelelő.

Ezeket a kérdéseket, valamint a fürdőszobaajtó anyaggal való megválasztását a következő bekezdések részletesen ismertetik. Ennek a cikknek az elkészítését a "To the House" online áruház szakemberei vették részt, amelyek segítenek Önnek abban, hogy bármilyen helyiség belső ajtóit választja.

Hogyan kell megrendelni a fürdőszobai ajtókat a megfelelő méretben, és nem túlfizetni?

Hogyan ne túlfizetni a fürdőszobában lévő belső ajtókhoz, a WC-hez - az egyik legfontosabb probléma, hiszen ezek a struktúrák, pontosabban a nyílások nem mindig férnek hozzá a szabványos méretekhez.

Tehát tartsuk rendben - 2 lehetőség van az események fejlesztésére:

 • Az ajtók közös szabványméretekkel rendelkeznek;
 • A nyílás túl keskeny és alacsony.

Milyen nyílást tartanak standardnak

A belső ajtók méretének szabványosítását mindkét oldalról megfelelően meg lehetett nézni.

Először is, a szabályozási dokumentumokban megadott paraméterek - GOST.

Másodszor, ez egy szabványos méretű vonal, amelyet egy adott gyárban telepítenek. Ajtók kiválasztásakor éppen ebben a pillanatban érdekelünk ha valamilyen méretet a gyárban nem szokványosnak tekintünk, akkor az ilyen méretű ajtók rendelésekor a túlfizetés 30-50% lesz.

Mit mondanak a vendégek?

A szabályozási dokumentációs szabványok belső ajtók két kategóriába sorolhatók:

 • 1900 mm magasságig - az ajtók 550, 600 mm szélesek lehetnek;
 • 2000 mm - 600-900 mm magasságban (100 mm-es lépésekben).

De a beltéri ajtókat gyártó vállalkozásoknál 1900 mm magasságban. az esetek felében nem szabványos, és pótdíjat igényel.

Figyelem! Ha a túlfizetés nem szerepel a tervekben - keresse meg azokat a modelleket, amiket szeretne azoknak a gyártóknak, akik 1900 mm-es magasságú ajtókat gyártanak. pótdíjak nélkül.

A legtöbb modern apartman a második méretű nyílásokkal van felszerelve, így a magasság 2 m.

Az ajtó szélességét általában a helyiségnek megfelelően választják ki:

 • A szobában - 80 mm;
 • A konyhában - 70 mm;
 • A fürdőszoba, fürdőszoba - 60 mm.

Vagyis a fürdőszobákban és WC-kben a tipikus tipikus házak minimális megnyitását hagyják. Ez a lehetőség ma nem tekinthető kényelmetlennek a vásárlók számára. A legtöbb gyártó, minden beltéri ajtó sorozata az egész meglévő mérettartományban, amelyek megfelelnek a szabványok keretébe. Ez azt jelenti, hogy tudod, hogy egy helyen egyszerre 3-4 és több ajtó, azonos kialakításúak kell telepíteni az előszobában a kijárat a fürdőszoba, fürdőszoba, nappali, a konyha és egyéb helyiségek (a terv szerint).

Következtetés: Szerencsés vagy, ha az összes ajtó, beleértve az üzemi helyiségeket is, ugyanolyan magasságban és szélességben van. Ön előtt - egy sor modell minden létező anyagból, ára 2-50 vagy több ezer rubel, bármilyen színű és stílusban.

Ha a nyílás nem felel meg a megállapított szabványoknak - mit tegyünk?

A 137-es ház házaiban lévő fürdőszobai ajtók gyakran nem illenek semmilyen szabványhoz. Különleges esetekben a kérdés az, hogy az ügy már nincs az árban. Meg kell találnunk egy olyan gyárat, amely akár ilyen méretű ajtókat is hozhat.

Gyárak, amelyek részt vesznek a gyártási túl magas (alacsony) vagy széles (keskeny) Képei megtalálhatók az interneten, ha a meghajtó a keresőmezőbe „beltéri ajtók megrendelésre nem szabványos nyílások”, és a város, ahol élsz. Természetesen az ilyen termékeket nem szabad forgalomba bocsátani, ezek nem a kész minták közé tartoznak, ezért legyen felkészülve arra, hogy:

 • Az ajtókat megrendelni fogják, 2 héttől 2 hónapig;
 • Az 1 pozíció ára 30-50% -kal nő;
 • A telepítési költségek is növekedni fognak.

Szabványos ajtók gyártása a gyárakban. Ennek megfelelően a berendezés egy meghatározott méretre van beállítva. Nagyobb vagy kisebb paraméterekkel rendelkező szerkezet megszerzéséhez szükség van a gépek, esetleg a technológia beállításainak megváltoztatására, ami még nagyobb munkaerőköltségeket és költségnövekedést eredményez.

Mi van akkor, ha a fürdőszoba és a WC nem szabványos ajtóméreteket igényel, és nincs lehetőség túlfizetésre?

 1. Keressétek azokat a gyártókat, akik a megfelelő méretű modelleket állítanak elő, majd a kiválasztott nevek közül választanak olyan gyárakat, ahol a nem szabványos méretű árak minimális túllépés esetén lesznek.
 2. A javítási szakaszban a nyílás meghosszabbítható, ha a projekt lehetővé teszi. Ez a legjobb megoldás, mert egyszerre és mindenkorra megoldja a problémát az ajtók megválasztásával, lehetővé teszi, hogy egyszerűen készítsen méretű bútorokat és vízvezetékeket, sok lehetőséget kínál a tervezés kiválasztásához.
 3. Vágja le az ajtólap magasságát. A módszer nem alkalmazható a film bevonattal ellátott modellek esetében, és a tömbökben lévő ajtók ésszerű megoldásnak tekinthetők, ha a munkát szakember végzi.

Ajtók, amelyekből a fürdőszoba felszerelhető, és amiből nem szükséges?

Miért döntöttünk úgy, hogy kifejezetten jelezzük a fürdőszoba ajtójának kiválasztását? Természetesen ez nem csak néhány csepp víz, amely véletlenül a vászonra juthat: a csepegtetős változat nem tesz annyi kárt, mint a ciklikusan változó légkör. Még a hatékony levegő és elszívó szellőztetés mellett szinte lehetetlen a páratartalmat és a hőmérsékletet fenntartani a fürdőszobában ugyanazon a szinten.

A szoba úgy néz ki, mint egy zuhanyzó... A gőz a szobában szó szerint lóg, a páratartalom eléri a határértékeket, és a falak és egyéb felületek, beleértve az ajtót, elárasztják a kondenzátumot. A zuhanyzás vagy a kád hatásának kiküszöbölése érdekében számos készüléket használnak - a szellőzéstől a fűtött törölközősínekig és a "meleg padló" rendszerig. Néhány percen belül a helyzet visszatér a normális helyzetbe. A légkör hirtelen megváltozása hátrányosan befolyásolja a felületeket és a környező tárgyakat, és ha figyelembe vesszük, hogy ilyen "kataklizmák" fordulnak elő naponta többször, akkor a befejeződések, a bútorok, az ajtók választékát különleges bánásmódokkal kell megközelíteni.

Milyen ajtók vannak a fürdőszobában?

A belső ajtók általában három fő jellemzővel különböznek egymástól:

 • Alapanyag;
 • bevonat;
 • Építéssel.

A vászon nedvességállósága mindegyikől függ. Vagyis egyes modelleket nem javasoljuk telepíteni olyan helyeken, ahol változó légkör van, míg mások ellenben képesek ellenállni a hosszú távú közvetlen vízbefolyásnak és a kondenzátum állandó jelenlétének.

A felsorolt ​​három tényező közül az alapanyag a legkevésbé hatásos a nedvességállóságra. Fontos a lefedettség kiválasztása - védelmet biztosít, és megakadályozza a nedvesség behatolását a belső rétegekbe. Sokat is függ az összeszerelés minőségétől és az építés típusától, mert ha a panelek és az alap vagy a széleken mikrogap van, akkor a "nedvességhíd" lesz, és idővel egy kis hibából óriási résbe fordul, duzzadt, zárt vászon formájában.

A fürdőszobai ajtó azonban nem mindig PVC vagy ökoplan. A modern anyagok és feldolgozási technológiák lehetővé teszik a struktúrák ebből a célból történő felhasználását. Mely modellek képesek ellenállni a magas páratartalom elleni támadásnak - beszéljünk részletesen:

Olcsó filmajtók

 • Laminált egy olcsó, sima fa-szemcsés cellulózfilm;
 • Vékony, 0,1-0,3 mm vastag ekoshpon borított, papíralapú, a tömb szerkezetét és mintázatát utánozva.

Fő előnyük az alacsony ár. Ha azonban van egy bizonyos összeg, akkor nem javasoljuk, hogy ilyen modelleket telepítsünk a fürdőszobába, különösen egy kicsiben, ahol a páratartalom kétféleképpen jelenik meg - gőz és közvetlen cseppecskék formájában. Még a nagyon jó minőségű védelem is idővel gyengül, a papír nedves lesz, a nedvesség áthatol az MDF-re, amely nedvességállóságnak tűnik, még egy-két év alatt is megduzzad. Az ajtó mérete változik, és nehéz lesz záródni. Igen, és a modell megjelenése szenved. Ezért, ha a laminált, akkor feladja, vagy nem sokáig.

A középáras szegmens filmajtói

 • Kiváló minőségű, tartós PVC-film;
 • Polipropilén bevonatok, beleértve a magas, 0,4-0,5 mm vastag ekoshpon.

A filmek 100% -kal védik a belső tartalmat abban az esetben, ha azokat hatékony technológiák alkalmazásával alkalmazzák, és a felületen nincs legkisebb hiba. A szintetikus anyagok ereje elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a sokkokat, a kis szilárdságú karcolásokat. És ez fontos, mert a PVC és az ekoshpon belső ajtók esetében figyelni kell a teljesítményük szintjére. A víz megüti őket, ha kiskapuk van.

A formatervezett ajtók két csoportra oszthatók:

 • Pajzs - szilárd vászonból, lehetőleg a díszítéssel marással;
 • Előregyártott - burkolt és tsargovye, alaplapból (keretből) és MDF, üvegből készült betétekből.

A kiváló minőségű összeszereléssel ellátott fürdőkádak kiváló minőségűek.

Ezek az MDF-ről készült vagy őrölt szövetek. A másodikok keretes formáknak tűnnek (amikor a betétek elkülönülnek a kerettől), mégis ez az imitáció, amelyet dekoráció céljára használnak.

A filmekkel ellátott árnyékoló ajtókat szakaszosan végezzük. Először is, az anyagot egy szilárd lap (PVC film és ökocellák értékesítésre jönnek tekercs formájában) alkalmazzák a homlokzatokra. Miután a keskeny oldalfalakat (széleket) ragasztják. Ennek eredményeképpen a csomóponton varrás keletkezik. Ez az árnyékszerkezetek első gyenge pontja. Ami a kapcsolatot illeti, mennyire szoros az átfedés, az ajtó nedvességre való érzékenysége függ.

A lyukas ajtókat ugyanazzal a technológiával fóliával borítják.

A pajzs modellek harmadik változata - üvegbetétekkel. Olyan helyeken, ahol van felszerelve, vágják az MDF lapot, belül helyezzenek el egy sávot az üveg rögzítéséhez. Az a csukló, ahol a fadoblokk az üveghez csatlakozik, a szerkezet második gyenge pontja.

A pajzsfólia-ajtó kiválasztása a fürdőszobába, gondosan ellenőrizze a széleket és a szemüveget. Csak akkor vehetők fel, ha nincsenek hibák a felületen - még a legkisebbek is.

Paneles és tsargovy PVC ajtók, ekoshpon a fürdőszobába - 100% -a lehetőség!

Ebben az esetben is minden figyelem a termék minőségére. Valójában ez az ajtó egy előre gyártott tervező. Az előny a védőanyagokkal való bevonás technológiájában rejlik: nem az egész kész ajtó, hanem minden elem külön-külön tekercsfilmekbe van csomagolva. Ebben az esetben a panelekben lévő ízületek olyan oldalán maradnak, amely a keret hornyába kerül.

A második pont az élek: a keretezett keretszerkezetek teljesen be vannak burkolva, anélkül, hogy az oldalfalakra ízületeket hoznának létre, így teljesen hiányoznak azok a gyenge pontok, amelyekre az árnyékoló panelek rendelkeznek. Mindkettőnek és másoknak még mindig nyitott felső és alsó vége van - általában nem filmek, mert nem láthatók.

Furnérozott ajtók

Ez azt jelenti, hogy a természetes furnér borítja. Ugyanaz a fa, amelyről ismert, hogy nagyon higroszkópos (különösen bizonyos fajták). A nedvesség ellenállása a védettség minőségétől és típusától függ. A furnérozott ajtóknál ezt a szerepet a lakk játssza - gondosan lefedik az összes felületet, kivéve a felső és alsó végeket. Ha üveglapokat használnak, azokat tömítésekkel szerelik fel, biztosítva a szoros és biztonságos csatlakozást.

Zománc bevonatú ajtók

Az anyagok minősítése a szövetek víz és páratartalmának védelmében - ez a vitathatatlan vezető. A zománc pontosan a szerkezet minden részébe esik. Az üveg telepítésének módja hasonló a fent leírtakhoz. Gyenge pontok - vége a tetején és az alján.

Telepíthetem a tömb fürdőszoba ajtajába

A legtartósabb, megbízható és drága belső ajtók szegmense. Tekintettel arra, hogy a fa a nedvességet elnyeli, érdemes nagy összegeket költeni egy olyan termékre, amely nem alkalmas a fürdőszobában való használatra. Vagy a gyártók megbirkóztak ezzel a feladattal?

A gyártás az ajtók különböző típusú fa. A leggyakoribb 5 típus (a csökkenő költség sorrendjében):

Hogy a késztermék hogyan reagál a megnövekedett páratartalomra, a fa típusa és a védelmi lehetőség függ. A tömb fajtáit és a higroszkóposságuk szintjét a későbbiekben kezeljük. Először is a védőbevonatokról - két típusról van szó:

 • Lélegezhető - festék, viasz, impregnálás;
 • Nem lélegző - alapozó, zománc, lakk.

Az első, amely a tömb mélyebb feldolgozását eredményezi. Az erősebb vagy gyengébb anyagok behatolnak a belső rétegekbe, így a pórusok nyitva maradnak, így a fa "lélegzik" és biztosítja a normális légcserét a helyiségben. A második kategóriába tartozó anyagok eltömítik a pórusokat, ezáltal a fa megbízhatóbb természetes védelmet nyújtanak a nedvességtől.

Most - a fafajok nedvességállóságáról.

Fenyőfa

Előnyei alacsony ár, gyönyörű kialakítás, magas hőszigetelés, hatalmas mennyiségű gyanta a fában, ami viszonylag ellenáll a nedvességnek. Ezért gyakran vannak ajtók általában nem kezelt fenyőből. De az élõ anyag, melynek bezáratlan pórusa van, reagál a nedvességre. A fa lazasága miatt kibővül vagy zsugorodik. A pórusok lezárásához és további víztaszító tulajdonságok biztosításához viaszral impregnálták. Gyakran színezett és lakkozott. Zománc festék nem ajánlott, mert a nagy expanziós együttható miatt feltörhet.

égerfa

Az éger egy kicsit sűrűbb, mint a fenyő, de gyanta nélkül. Ezért a nedvességet sokkal erősebbé teszi. Bevonatokként sűrűbb összetevőket kell választani: alapozó, zománc, lakk. A fajtát gyakran használják a szaunák felületének befejezésekor. A fa nem túlmelegszik, így megakadályozza az égést. Az embereket vonzza a gyönyörű vöröses árnyalat és kellemes szag, hasonlóan a pálinka illatához.

Megfelelő fajta ajtók gyártásához a fürdőszobában. Jól viselkedik a magas páratartalom mellett, feltéve, hogy a fa jól megszáradt és megbízhatóan van bevonva a helyes összetételű anyaggal. A tölgy a nedvességet jól elnyeli, de a fa sűrűsége miatt a méret nem változik. A sűrű, átlátszatlan bevonattal való fedezésre nincs szükség. Kiváló festék vagy lakk.

Ash fát

A hamu hasonló a tölgyhöz, de ha az utóbbi vízben tartósabbá válik, mint a fém (emlékezzen a tölgyre), akkor a hamu megromlik. Ezért a szabad levegő hamut nem állították be. Nedves területeken antiszeptikus kezelésre van szükség, de természetes fa esetében ez normális. Általánosságban lakásban és házban történő felhasználás esetén nem különbözik a tölgy, és a külső bevonatok általában azonosak.

Olyan erős, mint egy tölgy, de az utóbbival ellentétben nagyon higroszkópos, körülbelül hasonló éger. Ha tisztán kezeletlen fáról beszélünk, akkor normál körülmények között nem ajánlott használni, nem beszélve a magas páratartalomról. A tömör bükkfából készült ajtókat a lehető vastagabbra kell vágni. A fürdőszobában jobb az ajtó beépítése a zománcba.

Tartozékok fürdőszobai ajtókhoz - pántok, fogantyúk, csomagolások

Fürdőszoba, fürdőszoba - a leglátogatottabb helyek egy lakásban vagy házban. Az ezekhez a helyiségekhez tartozó ajtók nagyobb terhelést tapasztalnak, különösen nagy családokban vagy kommunális apartmanokban. Kiderül, hogy a tartozékok kiválasztásánál nemcsak a nedvességállóság és a korrózióvédelem, hanem a nyitó és záró mechanizmusok megbízhatóságát is figyelembe kell venni.

zárak

A székrekedés három típusát javasoljuk telepíteni a fürdőszobába vezető ajtón:

 • Egészségügyi csomagolás;
 • Fogantyúgomb beépített csomagolással;
 • Heck vagy csavar.

A vízvezetékcsomagolás a legkényelmesebb. Ez egy szabványos mortise zár. A bejárati ajtókba épített mechanizmusokkal ellentétben egy egyszerű kialakítású és egy nyelv, amely a horonyba repül, és reteszelve van. Ennek a kialakításnak az előnye a megbízhatóság, bár a telepítés több erőfeszítést igényel, mint egy egyszerű reteszelés, és a szolgáltatás költsége viszonylag drága.

A szivattyúzárak úgynevezettek, mert nem rendelkeznek külön titokzattal, de az egyetlen feladatot teljesítik - megakadályozzák a szoba véletlen megnyitását, amikor elfoglalják. Néhány mechanizmus kis lyukat biztosít. Szükséges, hogy egy felnőtt képes legyen kinyitni az ajtót egy tűvel, ha a gyermek elkezdte játszani, és hirtelen betiltotta az ajtót.

A fogantyúgomb egy gömbcsuklós mechanizmus, amelynek közepén kis forgó retesz van. Fel kell meríteni merőlegesen, és a mechanizmus blokkolva, lehetetlenné válik kívülről történő kinyitása. A telepítést 2 lyukban végezzük el - az egyiket átfúrjuk a vásznon, a második ott van, de a végén.

Espagnolette vagy fene - miért nem? Ezek az eszközök olcsóak, a telepítéshez nem kell fúrni lyukakat. A hátránya az, hogy ha a gyermek be van zárva, az ajtót meg kell törni.

hurkok

Hármas terhelésük van - a magas páratartalomtól, a gyakori nyitástól és a szerkezet súlyától.

A zsanérok korrózió elleni védelme érdekében válasszon rozsdamentes acélból vagy sárgaréz alkatrészekből, de nikkelezett vagy krómozott.

Az összes típus közül a hurkoknak nem szabad a "pillangó" modelleken tartózkodniuk. Ez illik:

A kártya hurkok a legolcsóbbak. Ha erőre koncentrál, vegyen rézöt - erősebbek és képesek ellenállni a sok súlynak. Hasonlóan a 2 fémlemezhez, amelyet egy csap van a henger belsejében. A szerelés a csavarokon történik.

A kúpos modellek hasonlóak a kártyához, de a végeikbe való beszerelésüknél a rögzítési pontoknál a mélyedést egy csuklópánt mérete vágja le. Tartozékok a kialakított résszel és csavarokkal rögzítik.

Rejtett pántok - a legdrágább és nehezen telepíthető. Esztétikusabb megjelenést hoznak létre, mert láthatatlanok maradnak a vászon minden helyzetében.

Szükségem van egy küszöbértékre

A fürdőszoba ajtójának küszöbére nincs szükség. Az alsó rés a természetes szellőzés funkcióját végzi. Egyesek azzal érvelnek, hogy a fürdőszobában szükséges küszöb szükséges ahhoz, hogy egy bizonyos árvíz esetén hosszabb ideig visszatartsa a vizet, és ne engedje, hogy rohanjon be a nappaliba. Szakértők azt mondják, hogy ebből a célból a fürdőszobában alacsony fekvő padló. Valójában a padlóburkolat szintje a fürdőszobában alacsonyabb, mint a szobákban, ami azt jelenti, hogy a küszöb, mint visszatartó elem, nincs szükség.

Milyen méretűek hagyják el a réseket

A fürdőszobában lévő ajtók beszerelésekor a méretet általában a 2 mm-es rés figyelembe vételével kell kiszámítani, mint a hálószobában vagy a csarnokban található vászonokra, de 3 mm-re. Ez javítja a szellőzést, így az anyagok kevésbé reagálnak a magas páratartalomra. Amint korábban említettük, a zsilipeken a teljes súlyterhelés esik, ami azt jelenti, hogy beszerelésüket és kiválasztásukat szakemberre bízzák, viszont biztosítja a mechanizmus stabilitását.

Mi a legmegfelelőbb módja a fürdőszobaajtó megnyitásához?

Az ajtó kinyitásának lehetőségét előre kell választani, különösen a fürdőszobában. Ebben az esetben számos tényezőre van szükség:

 • Kényelem a felhasználók számára;
 • A szabad tér jelenléte;
 • Számos egyéb ajtó hiánya vagy racionális elrendezése, hogy nyitottan ne zavarják egymást, és ne okozzanak kényelmetlenséget a tulajdonosok számára;
 • Zárt hely zárása, hogy a gőz és a nedvesség ne lépjen túl a fürdőszobán, és ne hozzon létre negatív hátteret a szomszédos területen.

Az ajtók zárására vonatkozó meglévő lehetőségek közül melyik optimálisan oldja meg mind a négy kijelölt feladatot. Emlékezzünk vissza, hogy összesen 5 típus van:

 • Swing.
 • Csúsztatható - a fal mentén szerelt görgős szerkezeten.
 • Csúsztatható - a ceruza esetében.
 • Összecsukható (könyvek).
 • Rotodveri.

Swing ajtók a fürdőszobában - a legjobb megoldás

Az ajtó klasszikus változata, amelyet nagyméretű és egyéni kivitelezésben használnak. A swing ajtót jobban használják, mint a fürdőszobában használatos egyéb konstrukciók. A legfontosabb dolog az, hogy a megfelelő anyagot, szerelvényeket és nyitóoldalt válasszák (balra, jobbra), előre megvizsgálva a helyzetet. Például, ha a fürdőszoba és a fürdőszoba a közelben van, és a konyha bejárata egy szomszédos falon található (sok tipikus projekt hagyományos változata), akkor fontolja meg a helymeghatározási módszert úgy, hogy a nyitott ajtók ne zavarják egymást.

A swing ajtók előnyei:

 • Viszonylag alacsony ár egy egyszerű és világos lógó mechanizmus miatt;
 • Könnyű, gyors telepítés;
 • Nagyfokú tömítettség (ha megfelelően van felszerelve): jó minőségű pecsétekkel érhető el;
 • Hangszigetelés: kívülről nem hallható a vízsugár hangja az acélfürdő alján;
 • A tartozékok megbízhatósága és karbantarthatósága, amely szintén könnyen cserélhető.

Csúszó rendszerek - előny és hátrány

A tolóajtók minden típusának közös előnyei:

 • A szárny egyszerű megnyitása - gyermek számára semmi erőfeszítés nem szükséges;
 • Helytakarékos;
 • Megjelenés vonzó, stílusos design;
 • Hiányzó küszöb;
 • Az automatizálási rendszerek telepítésének képessége a web rögzítésére egy adott pozícióban;
 • A készlet tartalmaz olyan dugókat, korlátozókat, amelyek megakadályozzák az automatikus zárást.
 • A tartozékok, zárak magas költsége;
 • Minimális hangszigetelés;
 • Nehéz telepítés, különösen olyan rendszerek, mint a "ceruza doboz";
 • A szomszédos falakra vonatkozó különleges követelmények - szabadnak kell lenniük, hogy semmi ne akadályozza meg a vászon mozgását.

Mindkét típusú csúszószerkezet be van építve a fürdőszobába - rendszeresen (a fal mentén) és "a ceruzatartóba".

Csúsztatva a fal mentén

A legegyszerűbb rendszer a meglévő csúszó lehetőségek. A fentiek felett és alatt útmutatók telepítése készül. A görgőre helyezve balra / jobbra mozog. A kialakítás nem alkalmas nagyon keskeny folyosókba történő beépítésre, ahol a fürdőszoba és a fürdőszoba bejárata egy falon helyezkedik el néhány centiméter távolságban, és elválasztva egymástól egy vékony válaszfal.

A második pont - semmit sem lehet a falra rakni vagy felakasztani: az asztalt, a festményt, a vázát - minden megakadályozza a nyitást.

A harmadik mínusz - lehetetlen szoros zárást elérni. Az integritás hiánya a mi esetünkben nem jelentéktelen tényező. A szomszédos helyiség falain és mennyezetén felgyülemlik a kondenzátum formájában lévő vízgőz. Ez érvénytelenítheti a felületet, ha a háttérképet használják.

Az alternatív csúszó modellekhez képest azonban ez a legolcsóbb és legegyszerűbb. Néha nem is szükséges új vászon vétele - egyszerűen eltávolíthatja a régiet a zsanéroktól és felszerelheti az útmutatókat: a szerelvények megfizethetőek és olcsóak.

Csúsztatva a ceruzatartóban

Nem alkalmas minden szobának, mert még több helyet igényel a nyílás körül a telepítéshez. Rendszerint legalább 1 métert kell hagyni a bal és a jobb oldalon, valamint a távolságot, ahonnan az ereszeket fel lehet szerelni.

 • Törje meg a falat, nyissa ki a nyílást körülbelül 2-szer;
 • Helyezzen be egy "ceruza-tokot" a nyílásba, ahol korábban egy dupla lengőajtó volt;
 • Építsen egy hamis falat, hogy a tolltartó dobozt ki a hintaajtóból.

Felhívjuk figyelmét, hogy a háló mozgását biztosító mechanizmus a falra szerelhető és magas páratartalmú körülmények között működik. Ügyeljen a minőségre, mert ha a tartozékok megszakadnak, meg kell szakítani a falat a javítás vagy kicserélés érdekében.

Összecsukható ajtók

2 modell áll rendelkezésre:

 • A hasznos terület megtakarítása;
 • Nem igényelnek szomszédos falakat, mert nem mozognak oldalra;
 • Engedje meg, hogy az ajtó a kívánt távolságon belül nyissa fel - nincs szükség a teljes vászon elé, ha erre nincs szükség.

A szerkezetek tömítéssel vannak ellátva a hermetikus zárás elérése érdekében. Hátrányok - összetett telepítés és drága mechanizmus.

Rotodveri

A rotor rendszer egy lengő és csúszó szerkezet szintézise. A be- és kirakodás megengedett, mint pl. Amikor kinyitja a vászont, akkor a centrumban beállított tengely körül forog, és oldalra is elmozdul. Vagyis, nyitva tartva, az ajtó az ajtóban marad, de a fele a fürdőszobában van, a második a folyosón vagy a hálószobában van.

Hátrányok - minimális tömörség és páratartalom, amely folyamatosan befolyásolja a drága mechanizmust. Ha ilyen rendszereket vesszük a fürdőszobába, akkor nagy gonddal, ha jó szellőzés van és egy nagy terület, ahol a mosdó és a zuhanyzó eltávolítása a bejárattól egy tisztességes távolság.

Következtetés! Melyik ajtót választani a fürdőszobában - ma szinte nem függ az anyagtól. A gyártók már régóta eltávolították ezt a kérdést a napirendről, és korlátlan számú tervet, színt és árat kínáltak az ügyfeleknek. Csak egy dolog függ tőlünk - ellenőrizni, hogy mennyire alkalmas a szerelvény és a dekoratív bevonat, valamint milyen kiegészítők kapcsolódnak a termékhez, és hogy megfelel-e a szépség és kényelem ötleteinek. Az ajtók szabad megválasztását gátló fő szempont továbbra is a nem szabványos méretek kérdése. Ha bármilyen kérdése van, vagy segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba a "Otthon" ajtóraktár szakembereivel minden kérdés megválaszolásához.

Melyik ajtó jobb a fürdőszoba behelyezése

A modern otthonokban a fürdőszobában és a WC-ben található ajtók nemcsak kisebb méretben különböznek egymástól. Annak érdekében, hogy az ajtószerkezet és a vászon hosszabb ideig tarthasson, azokat olyan praktikus anyagokból kell készíteni, amelyek könnyen karbantarthatók. Ne felejtsd el a belső stílus megfelelőségi stílusát sem. Tehát az ajtók, milyen anyagot és milyen méretűbb választani a fürdőszoba és WC?

Fő kiválasztási kritériumok

Annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik ajtó alkalmas a fürdőszoba és a WC számára, ezeket a következő feltételeket figyelembe véve kell kiválasztani:

 • Működés magas páratartalom mellett;
 • Hőmérséklet-csökkenés;
 • Jó szellőzés;
 • Hangszigetelés.

A fürdőszobában van állandó hatása a víz - spray a csap vagy a zuhany lehet kap az ajtón. A forró gőz vízzel nem befolyásolja az ajtó állapotát a legjobb módon, a penészgomba gyorsan terjed az ajtólap felszínén. A fürdőszobában vagy a WC-ben jobb nedvességálló ajtókat választani. Az antiszeptikus impregnálás hiányában, amely megakadályozza a gombák penészgombával való előfordulását, jelentős a termék károsodásának kockázata. A hőmérséklet csökkenése természetes anyagok megrepedését eredményezheti, és a szintetikus anyagok forró anyagokat szabadítanak fel.

A csiszolt üvegajtók jelentősen megtakarítják a hasznos métereket és tökéletesen tolerálják a nedvességet

A fürdőszoba és toalett belső ajtóinak kiválasztásakor a felsorolt ​​kockázatok minimalizálása érdekében ügyeljen a fürdő szellőzésére. Ez nem csak a szellőztető tengely jelenlétét jelenti, az ajtókeret kialakítása szintén befolyásolja a légáramlást. A doboz és a vászon között hézagokat kell találni, de ne tegye túl nagyra a vázlat elkerülése érdekében.

Fontos! Túl nagy hézagok lebontják a hangszigetelést, az írógép, a hajszárító vagy az elektromos borotva munkája megzavarhatja a többi családtagot.

A magas hangszigetelés érdekében biztosítani kell a jó szellőzést a fürdőszobában.

Színválasztás

Mivel a fürdőszoba és a WC gyakrabban szomszédos szobák, a szakértők szerint jobb választani ugyanazokat a lehetőségeket. Színválasztékot a stilisztikai tulajdonságokat figyelembe véve a fürdőszoba és a folyosó belsejét. Nem kevésbé fontos a színek kiválasztásában a többi ajtó megjelenése. Tehát, ha egy fából készült ajtót helyez a fürdőszobába, akkor a többinek ugyanolyan dekorációval kell rendelkeznie.

A fürdőszobában levő ajtóknak be kell illeszkedniük a szoba általános kialakításába

Ami a színsémát illeti, semlegesnek kell lennie ahhoz, hogy harmonizáljon a belső tér többi részével. Jobb a barna természetes árnyalat kiválasztása, a legtöbb színnel kombinálva.

Érdemes figyelni az ajtólap dekorációra. Jobb elkerülni az átlátszó üvegbetéteket helyettük, ha könnyű és eleganciát akarunk nyújtani a formatervezéshez, akkor jobb, ha egy matt, sima vagy mintázott üvegből választunk. A fürdőszobában és a WC-ben található beltéri ajtók színes választéka az alábbi képen látható.

A matt üveggel ellátott ajtók tökéletesen harmonizálnak a fürdőszoba általános stílusával

Belső stílus

Az ajtó kiválasztása a WC-vel kialakított fürdőszoba kialakításától is függ. A klasszikus belső térben érdemes felvenni a süket faformákat a tölgy vagy a cseresznyeiről, egy ilyen formatervezés nemes és drága. Ugyanez a lehetőség országra vagy Provence-re is alkalmas. Ugyanakkor az ajtót panelekkel vagy dekoratív üvegbetétekkel lehet díszíteni. A fa tökéletesen illeszkedik a minimalista ökoszisztéma-stílusba is, amely a formák egyszerűségét és a könnyű természetes színtartományt célozza meg.

Fontos! Ha üveglapokkal ellátott ajtót választ, akkor nem lehet átlátszó.

A matt felületű betéteket gyakran használják a magas páratartalmú helyiségek ajtóinak dekoratív elemeként.

Ha a minimálist vagy a csúcstechnológiát úgy választják ki, hogy egy WC-vel ellátott fürdőszobát tervezzenek, akkor jobb, ha a modern anyagokat előnyben részesítjük: műanyag, üveg. Az ajtó formájának egyszerűnek kell lennie dekor nélkül, a felület sima. A fényes felület elegánsnak tűnik, és vizuálisan is növeli a WC méretű fürdőszobát. A belső megvilágítású ajtók lenyűgözőek.

A legfantasztikusabb formák az avantgárd fürdőszobai tervezésű, WC-vel ellátott ajtók. A klasszikus négyszögletes doboz mellett kerek, hullámos, ötszögű, trapéz alakú modellek is használhatók.

A homályos üvegből készült ajtó, mintázat, nagyon elegánsnak tűnik a fürdőszoba belsejében

Anyagkiválasztás

Melyik ajtó, hogy be a fürdőszobába nagy mértékben függ az anyagtól. A választás nagy fa-üveg műanyag. Ezeket az ajtókat úgy kell kiválasztani, hogy ellenálljanak az összes terhelésnek, különösen a magas hőmérsékletnek megfelelő páratartalomnak. Az anyag kiválasztásánál érdemes nem csak érdemeket megvizsgálni, fontos figyelembe venni a hiányosságokat.

üveg

A fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó üveg belső ajtókat a nedvesség leginkább tolerálja, és az edzett üveg ellenáll az alkalmi hatásoknak.

Az üvegajtók lehetnek a fürdőszobai dekoráció egyik központi elemei.

A modern üvegajtók biztonságosan használhatók, súlyos károsodás esetén nem töredeznek a töredékekbe, hanem csak repedések fednek le. Milyen egyéb előnyei vannak az üvegnek:

 • Vízállóság, hőmérséklet-csökkenés;
 • Az üveg környezetbarát anyag, hosszú ideig tart hő, a baktériumok és a penész nem növekszik a felületén;
 • A modern üvegajtók nagyon tartósak, így a fizikai károsodás nem szörnyű;
 • A tervezési lehetőségek hatalmas mennyiségűek, lehetnek szokásos fényes átlátszó vagy színes üvegek, homályos modellek, bordázott, ólomüveg, homokfúvott minta;
 • Az üveg vizuálisan könnyebben érzékelhető, így a WC-vel ellátott fürdőszoba tágasabbnak tűnik;
 • Az üveg fényt közvetít.

Az üvegajtók tökéletesen világítanak, és könnyebbé és légiesebé teszik a fürdőszoba belsejét.

Az üvegszerkezetek gyakorlatilag nincsenek hátrányai. A legfontosabb érv ellen szól a magas ár. Szintén figyelembe kell venni, hogy az üveg gondosabb gondoskodást igényel, az ujjlenyomatok láthatóak a felületen.

A fürdőszobák iránti intimitás fenntartásához használjon mattot.

Természetes fa

A fa tökéletes a klasszikus belső térben, erős és tartós anyag. Azonban a fa nem szereti a nedvességet, és gyorsan elveszíti megjelenését, állandó érintkezésben a nedvességgel. Ennek elkerülése érdekében a fürdőszobába fa nyílászárókat vízlágyító bevonattal kell ellátni. A fa fő előnyei:

 • Hangulatos megjelenés;
 • A modern bevonatok menthetik a fát a víz káros hatásaitól;
 • Az ajtók gyártásához kiváló minőségű fa (tölgy, bükk).

A faajtók nemes megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobába.

A természetes faanyag hátrányai a költségeknek, valamint a nedvességnek való állandó expozíciónak köszönhetően alacsonyabb élettartamnak tulajdoníthatók. Az utolsó hátrány azonban könnyen kijavítható jó lakk vagy antiszeptikus hatású.

Az ajtólap élettartamának növeléséhez a fából készült tömböt speciális eszközzel kell kezelni

MDF és forgácslemez

A fából és az üvegtől eltérően az MDF forgácslemezből készült ajtók olcsóbbak, és szinte megkülönböztethetetlenek a tömbtől. Az előnyök között meg lehet határozni:

Az MDF ajtók tökéletesen illeszkednek a fürdőszobába

Ezeknek az anyagoknak azonban nagyon jelentős hátrányai vannak. Például a formaldehidek, amelyek a forgácslap részei, allergiát okozhatnak, és az MDF könnyen és gyorsan meggyullad. Továbbá, az MDF ajtólapok kevésbé tartósak, ami nem a természetes fából készült ajtók, és a vékony MDF film bevonat könnyű karcolódni.

A forgácslemezből készült ajtólapok nagyon népszerűek a fogyasztók körében.

Laminált padló

Ha úgy dönt, melyik ajtó jobb a fürdőszobába helyezni, a laminátum az egyik legjobb megoldás. Az életben tartós, tartós, és a nedvességgel szemben ellenálló impregnálások miatt.

Külsőleg a rétegelt lemez szinte megkülönböztethetetlen a fából, ugyanolyan szerkezetű és színű. Több egzotikus színek is használhatók. A laminált fa előnye az, hogy mosható, szemben a természetes fán. A laminált ajtók is ellenállnak a különböző hatásoknak, nem félnek a nedvességtől, a hőmérsékletváltozásoktól, amelyek a kártevőkre hatástalanok.

A laminált ajtók praktikusak és tartósak.

A fürdőszobában és a laminált fürdőszobában lévő ajtók turistaosztálynak minősülnek, de a gyönyörű megjelenés és a hosszú élettartam miatt nagyon népszerűek a modern belső térben.

Fontos! A laminátum összetétele mérgező formaldehid, amely hatással lehet a háztartás egészségére.

A műanyag könnyű anyag, megfizethető, az ajtók nagyszerűek a fürdőszobák és a WC-k számára. A PVC legfontosabb előnyei:

 • Nedvességgel és hőmérséklet hatásokkal szembeni ellenállás;
 • Alacsony tömeg a fa vagy az üveghez képest;
 • Könnyen tisztítható, nem fél a háztartási vegyi anyagoktól;
 • Tartós és tartós;
 • Jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik;
 • Melegszik a fürdőszobában;
 • Hatalmas számú virág és dísz;
 • Megfizethető ár.

A PVC bevonatú beltéri ajtók ideálisak a magas páratartalmú helyiségekben

A mínuszok közül érdemes megemlíteni, hogy a műanyag ajtók könnyen eldugulnak az ütközéskor. Az ajtókerék megerõsítéséhez még a gyártási szakaszban is megerõsítik az erõsítõ betéteket, vagy fémprofilokat használnak. Az ilyen erősítő intézkedések azonban jelentősen növelik a műanyag ajtók költségét.

A csiszolt üveg nagyon gyakran dekoratív betétként használható.

Alternatív tervek

Általában, amikor felmerül a kérdés, milyen kialakítású ajtót telepíteni a fürdőszobában és a WC-ben, válassza a szokásos swing lehetőségeket. Azonban nem mindig kényelmesek, különösen, ha a szoba nem jellemző. Az alábbi fotók kiválasztásánál a fürdőszoba és a WC különféle típusai vannak bemutatva.

Az ajtó világos színe friss jegyzeteket ad a fürdőszobába

Coupe ajtók

Ha a helyiség a helyiségben kicsi, a tolóajtók tökéletesen illeszkednek. A swing konstrukcióktól eltérően még kompaktabbak és nem igényelnek szabad helyet a nyitáshoz.

A csúsztatható rekeszek helytakarékosak

A tolóajtók nagyon népszerűek a kis fürdőszobákban és WC-kben. Ebben az esetben az építési anyag lehet bármilyen: fa, PVC, üveg, MDF, forgácslap stb.

Pivot (kimutatás)

A fürdőszoba és a WC-ajtók szabványos méretei leggyakrabban 600x1900 mm és 550x1900 mm között vannak. Azonban ezek a méretek nem mindig alkalmasak, ha a nyílás a fal teljes szélességét elfoglalja, sokkal kényelmesebb a pivot ajtók felszerelése, amelyek a teljes helyet elfoglalják.

A pivot-ajtót jobb behelyezni a fürdőszobába, ha szükség van arra, hogy a helyiséget zónákra bontsák. A struktúra szélessége lehetővé teszi a partíció használatát is. Ezt a technikát gyakran használják a hálószobák belső terében, fürdőszobával kombinálva. Ez az ajtó nagyon széles, de elég kényelmes, balról jobbra fordítva.

Milyen méretek közül választhat

A legtöbb szabványos lakásban a fürdőszoba és a WC ajtóinak mérete 60x190 cm, azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a paraméter állandó. Semmilyen esetben sem lehet ajtókat vásárolni szemmel, ezért a teljes ajtó pontos mérése szükséges, beleértve a kárpitot is.

Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg a számításokban, fontos tudni, hogyan kell helyesen vezetni őket. A magasságot a padlóról az ajtó felső átfedésére kell mérni, és a szélességet falról falra kell mérni (a mérés végrehajtása nélkül történik). A vastagság mérésekor fontos figyelembe venni a felületek vastagságát a falakon. Ajtólevél a következő méretekben kapható:

 • 55x190 cm, a fürdőszobában és a WC-ben lévő szaniterek 59x195 és 65x200 cm közötti nyílásra alkalmasak;
 • 60x190 - klasszikus kivitel, 64x195 - 70x200 mm-es ajtóig;
 • A 60x200 méretű nagyméretű szobák és nyílások 64x205 és 70x210 cm között helyezkednek el.

Lehet, hogy nem szabványos opciók - már 55x190 cm-es vagy nagyobb és 60x200 cm-nél nagyobbak - ebben az esetben rendeléseket kell rendelni.

telepítés

Amikor megoldásra kerül a fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása, csak a nyílásba kell behelyezni. Ugyanakkor a fürdőszobai ajtókeretek beszerelése eltér a más helyiségek javításától. Itt 5 cm-nél kisebb küszöbértéket kell létrehozni, így az ajtók 5-10 cm-rel magasabbak lehetnek, mint a lakás többi ajtólapja. Ez azért szükséges, hogy megvédjék a helyiség többi részét a vízből, ha előre nem látható helyzet fordul elő.

A fürdőszobában és a WC-ben lévő falak keskenyebbek, mint más helyiségekben, szélessége ritkán meghaladja az 5 cm-t, ezért fontos pontosan kiválasztani a doboz szélességét, különben meg kell növelni a fal vastagságát. De ahhoz, hogy levágja a dobozt, annak érdekében, hogy ez már ne legyen a legjobb megoldás, deformálódhat vagy megrepedhet. Ha a doboz és az ajtó közötti rés legalább 10 mm, egyszerűen lezárható dekoratív szalagokkal, előretöltött habarccsal.

Egy tágabb nyílást lehet készíteni egy betonházban, de a munkát a lehető legnagyobb körültekintéssel kell elvégezni, nehogy véletlenül megrongálják a megerősítést. A legjobb, ha ezt a munkát szakembereknek bízzák.

A fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lakberendezéshez megfelelő vonzó megjelenés mellett az ajtópaneleknek praktikusnak, tartósnak, vízzel és gőzzel szemben ellenállónak kell lenniük. Ebben az esetben az ajtó sokkal tovább tart.