Legfontosabb > Dekoráció

Üveg zuhanyozáshoz: hogyan kell kiválasztani és telepíteni magát

Gyakran van probléma, hogyan kell kiválasztani, majd a zuhanykabinhoz az üvegeket saját kezével kell felszerelni.

A fülke üvegrészeinek beszerelési folyamatának részletes leírása előtt megtudjuk, melyik anyag előnyös a zuhanytálca falainak és ajtóinak elrendezésére, majd megvizsgáljuk a beszerelési árnyalatokat.

Az üvegből készült műanyag előnyei

Mivel sok tulajdonos most inkább egy kis és praktikus zuhanykád térfogatát részesíti előnyben, a fülke és a válaszfal kialakítása nagy szerepet játszik a fürdőszoba belsejében.

A szépség mellett meg kell felelniük a funkcionális célnak, nevezetesen:

 • hogy megkülönböztesse a zuhanyt a fürdő többi részéről;
 • megakadályozza a víz bejutását a fürdőkád tetején kívül eső területre;
 • elrejteni a zuhany alatt, és nagyon fontos, ha kombinált fürdőszoba.

A zuhanyzók válaszfalai műanyagból vagy fémből készülhetnek, és keret nélküliek lehetnek, vagyis csak üvegből vagy műanyag panelekből állhatnak.

Van egy változata egy hengeres válaszfalnak, speciális radiálüveg vagy ívelt műanyag van hozzá.

A kerítésekhez használt anyagok összehasonlításakor figyelembe kell venni minden előnyét és hátrányát. Tehát a műanyagnak a következő előnyei vannak:

 • alacsony ár;
 • rugalmasság, a hajlítás lehetősége, hogy a termék bármilyen formában legyen;
 • könnyedség és erő.

Amint látja, ez az anyag alkalmas a készülék zuhanyzására, mivel nagy gyakorlatias. Nagyon sokan szeretik a műanyagokat, különösen a polikarbonátot.

Azonban a műanyagnak van egy nagy hátránya - hosszadalmas érintkezéssel a nedvességgel és a magas hőmérséklet hatására, gyorsan elveszíti a megjelenését, és repedéssé válik, és penészgéppé válik. Emiatt a műanyag kerítések nagyon rövid életűek.

Az üvegből készült válaszfalaknak nincs ilyen hátrányuk. Más tagadhatatlan előnyökkel is rendelkeznek:

 • egyszerű telepítés - csak néhány speciális kötőelem szükséges;
 • tartósság - a megfelelő gondossággal, az üvegkerítés nagyon sokáig tart;
 • mindenféle hatással szemben ellenállást - az üveganyagot, mint anyagot, nem befolyásolja a magas páratartalom és hőmérséklet, sem a vegyi anyagok hatása, sem a gombák és a penész megjelenése;
 • esztétika - az üvegből készült zuhanytálca nagyon hatékonyan néz ki. A panelek felületét különböző színben lehet festeni, homokfúvással díszített mintákkal borítva, és különleges dekorációs filmmel is beilleszthetők.

Ezen előnyök mellett az üvegnek is vannak hátrányai:

 • törékenység - véletlenül megtörni a szeptumot úszás közben, komolyan megsérülhet;
 • magas költségek - az ajtó és az üveg kerítés sokkal drágább, mint a műanyag társaik;
 • napi gondozás - minden fürdés után a zuhanyzópultnak tisztításra van szüksége.

De ezeknek a hiányosságoknak ellenére az üveg válaszfalak egyre népszerűbbek. Nem nehéz megmagyarázni.

A nagyobb erő eléréséhez elegendő edzett üvegkerítést kell választania - ez az öröm nem olcsó, de az egyszeri kiadást követően a tulajdonos évek óta csodálatos zuhanyozást kap.

Ha mégis nincs elegendő pénz az edzett üveghez, akkor egyszerűbb lehetőségek állnak rendelkezésre - az üveg speciális filmmel, több réteg akril bevonásával növelheti az erősséget, vagy vásárolhat triplex üvegből. A sztrájk után nem szétdarabolódik éles darabokra, hanem csak apró repedésekkel borítja.

A zuhanyzók üvegének áttekintése

A fentiek elemzésével arra a következtetésre jutunk, hogy a legracionálisabb és leghatékonyabb megoldás az edzett üveg kerítésének megválasztása. Fontolja meg, milyen üvegtípusok vannak a zuhanyzó díszítésére.

1. opció - Nyomva

Ez egy hajlított üveg, amelyet 600 fok feletti hőmérsékletre melegítenek. Ezt követően az üvegfelületet egy mintázat szerint hajlíthatja, vagy amíg a panel a kívánt alakban van. Ezután nagyon lassú a hűtési folyamat.

Hajlítás után az üveg nemcsak összetett alakot kap, de sokkal erősebbé válik. Természetesen többet költ, mint egyszerű üveg, de figyelembe véve előnyeit és szépségét, a tervezők és a ház tulajdonosai gyakran kedvelik.

2. lehetőség - faceted

Ebben az esetben speciális üvegezett perem keletkezik az üveglap peremén. A polírozás után és a feldolgozás eredményeképpen lehet átlátszó vagy matt.

Nagyon szépnek tűnik, mivel a csiszolt szegély extra fény játszik. A facet lehet figuratív vagy egyenes. Javasoljuk, hogy válasszon üvegből a zuhanykabinhoz - ez nagymértékben javítja a fürdőszoba belsejét és további biztonságot teremt a használat során.

3. opció - Fagyott

Az üveg homályos megjelenése különleges homokfúvással jár. Annak elkerülése érdekében, hogy a foltok, amelyek csúnya felületűek legyenek a matt felületen, az ilyen üvegeket speciális összetevőkkel kezeljük.

Van egy lehetőség - ki kell zárni az érintkezést az olajokkal vagy más zsírtartalmú szerekkel, valamint az acetont tartalmazó folyadékokkal. Gondosan gondosan kell gondolnia, hogy a sötétzöld üvegeket behelyezzük.

4. lehetőség - ólomüveg

Ezt az üvegtípust úgy készítik el, hogy kézzel több színű üvegdarabokat ragasztanak, hogy minta vagy valamilyen kép elkészüljön. Hihetetlenül lenyűgözőnek tűnik minden belső térben, még a fürdőszobában is, de törékenyebb. Az ólomüveg költségei nagyon nagyok lehetnek, így gyakran rendelésre készülnek.

A színes üvegablakok bármilyen belső térben díszíthetik, de ha a fürdőszobájának kialakítása lakonikus, akkor az ólomüveg túlságosan elképesztő. Ha csak zuhanyra van szüksége, és nem műalkotás, akkor jobb, ha tartózkodik az ólomüveg ablakok használatától.

5. opció - mintával vagy mintázattal

A szükséges rajzot homokfúvással vagy fotónyomtatással kell végrehajtani. Az első módszer meglehetősen egyszerű, minden nagy boltban megtalálható az ilyen szemüvegek gazdag választéka. De a fotónyomtatással foglalkozó üveget kifejezetten el kell rendelni, vagy ha a szükséges készségekkel rendelkezel, csináld magad.

Ha nem vagy nagyon összetett vagy színes választók támogatása, javasoljuk, hogy előnyben részesítsék az edzett vagy triplex üvegeket. Kiválaszthatja a színt a fürdő színétől függően, vagy vásárolhat egy teljesen átlátszó változatot saját ízlésének megfelelően. A fő tanács - vásároljon olyan üvegt, amely nem vékonyabb, mint 8-10 mm.

Hogyan telepítsd az üvegedet a zuhanyba?

A készletben a leggyakoribb zuhanyzók kerülnek értékesítésre, és az üveg válaszfalak és ajtók beszerelését a master összeállító végzi a többi alkatrész mellett. A zuhanykabinokra vonatkozó szerelési útmutatót akkor kell alkalmazni, ha az üveg valamilyen okból kifolyólag megrepedt, és ki kell cserélni.

Annak érdekében, hogy ne hívja a mesteret, megpróbálhat egy új partíciót vagy ajtót a zuhanyzón magadon elhelyezni, jó, ez nem nehéz feladat. Szóval már felvette az üveget. Mit kereshetek tovább? Természetesen a hegyen. Néha ki kell cserélni őket, különösen akkor, ha túl akarja óvatolni az ajtót, vagy megváltoztathatja a nyitó mechanizmust.

A szerelvényeknek sokáig kell szolgálniuk, ezért olyan korszerű és korróziómentes fémekből, például rozsdamentes acélból, alumíniumból vagy sárgarézből készült, kiváló minőségű modelleket kell választani. Vegye figyelembe a gyártót: az árkülönbözet ​​ellenére mindig jobb beszerzési szerelvények beszerzése egy jól megalapozott cégtől.

Milyen eszközökre van szükség

Itt van egy lista a szükséges eszközökről és fogyóeszközökről, amelyek az üveg beépítéséhez szükségesek a zuhanyzóban.

 • drill;
 • csavarkulcs készlet;
 • hatszög;
 • szinten;
 • zuhannak;
 • szilikon tömítőanyag vagy vízszigetelő szalag;
 • mágneses vagy szilikon bélés;
 • önmetsző csavarok;
 • építési mérőszalag.

Ez a szerszámkészlet nem csak rögzített üvegtábla vagy zuhanykabin ajtó felszereléséhez optimális, hanem más munkákhoz is, ha zuhanycsészéket szerelnek be. De először foglalkoznia kell az ajtó kialakításával.

Típusú üvegajtók zuhanyozáshoz

Fontolja meg, hogy a zuhanykabinok nyitására és zárására szolgáló mechanizmusok milyen legelterjedtebbek.

Swing. A legegyszerűbb és legkedveltebb megoldás, de különleges ajtókeretre van szüksége, valamint néhány helyet biztosít az ajtó szabad megnyitásához. Sokan kedvelik egy ilyen design a viszonylagos olcsóság miatt.

Pendulum. Ez a típus egyfajta értelmezés a swing. De itt hiányzik az ajtókeret, és az ajtó szabadon nyitható mind külső, mind befelé. Ez is olcsó, ráadásul nagyon hatásosnak tűnik az abszolút átlátszó kerítésszemüvegekkel - egyfajta "súlytalan" fülkével. Különleges kupola és raklap beszerelése nem szükséges. Az egyetlen hátránya az, hogy az ajtó néha spontán nyit.

Csúszott. Ez hasonló a hagyományos szekrény tolóajtójához, az ajtó a vezetőhengerek mentén mozog. Ezt az opciót azok választják ki, akiknek helyet kell megtakarítaniuk a fürdőszobában. Szintén nagyon népszerű megoldás.

Összecsukható. Ez hasonlít egy szárnyas képernyőre. Persze, nagyon elegánsnak tűnik. De több telepítési munkát igényel. Kevésbé használt, mint mások.

Az üvegajtót a görgőkre cserélő mechanizmus

Ha a mozgatható üveg megrepedt, akkor nem nehéz kicserélni. Az ajtó alsó szélét kissé nyomja be az alsó görgők gombjával, majd az ajtó könnyen eltávolítható az alsó vezetőprofilból.

Ezután eltávolítjuk a cserélni kívánt poharat a felső görgőkkel a profilból, enyhén felemelve. Ezután távolítsa el a felső görgőket, és rögzítse őket már az új üvegen.

És éppen ellenkezőleg. Először telepítse a felső ajtóhengereket a vezetőprofilba.

Felöltöztük az ajtót, aztán az alsó peremet az alsó profilra helyezzük, az alsó görgőket a hornyokba helyezzük. A kerekek beállítását az ajtó sima lefolyásának biztosításához végezzük. Ne feledje, hogy gumiból és mágneseket visel az üveg szélén.

Technikailag ez a művelet nem nehéz, de ebben a modellben a kiváló minőségű hengerek kiválasztása nagyon fontos, és a telepítés során károsíthatja az új poharat abban az esetben, ha a megvásárolt görgők helytelenül "illeszkednek" a helyére. Itt a kifejezés "a szegény fizet kétszer."

Helyhez kötött partíció cseréje

Ha a zuhanytálca rögzített burkolatának pohara megsérült, vagy valamilyen okból ki kell cserélnie, akkor valószínűleg szüksége van valakinek segítségére.

Óvatosan tartsa az üvegt és a cserélni kívánt ajtót, csavarja le az üvegajtós csuklópántot, amely összeköti az álló rekeszt és az ajtót egy hatszögű ajtóval, először távolítsa el az ajtót, majd csavarja le az üvegfalak sarokpántjait, és távolítsa el az üveget a nyílásokból. Néha a szépséghez különleges dekoratív fejű csavarokat használnak, speciális kulcsokat igényelnek.

Ezután rögzítse az új pohárt tömítésekkel a dugók segítségével, majd csukja be az ajtót. Győződjön meg róla, hogy a tömörség nem sérült meg. Jobb lenne, ha a falak, az üvegfelület és a padló közötti rések szilikon csíkokkal vannak lezárva. Ez az intézkedés azonban nem fogja megállítani az irányított vízáramlást, de a permetezéssel megbirkózik.

Annak érdekében, hogy a rögzített kerítést jobban rögzítse a padlóra, célszerű rögzítőprofilt használni a rögzítéshez.

Előfordulhat, hogy az ablakok cseréjekor szükségessé válik a zuhanytálca domború részének leszerelése, ami sokkal nehezebbé teszi. A szétszerelés előtt győződjön meg róla, hogy az összes eszköz leválik az elektromos, a gáz és a vízellátó hálózatról.

A szétszerelés során ügyeljen a vezetőfülke szerelésére vonatkozó utasításokra, mivel különböző modellek eltérő beépítési árnyalatokkal rendelkezhetnek. Ne felejtse el, hogy vegye le a tömítőanyagot, valamint a mosást.

Hasznos videó a témában

Ebben a videóban láthatja vizuálisan a zuhanykabin telepítésének teljes folyamatát, beleértve az üveg telepítését is.

Mindezek a módszerek alkalmasak nem csak akkor, ha maguknak is ki kell cserélniük az üvegt a zuhanykabinra, hanem szükség esetén össze kell állítaniuk egy hidroboxot a saját kezével, amikor valamilyen készségre van szükségük. Ha komolyan tervezi megtervezni a zuhanyzást, még mindig javasoljuk a legegyszerűbb modell kiválasztását. Ellenkező esetben jobb, ha kapcsolatba lép a professzionális szerelőkkel - a vízvezetékt alkalmazó vállalat képviselőivel.

Hogyan készítsünk zuhanykabinot a fürdőszobában saját kezűleg - szakértői tanácsok

A vízkezelések fontos helyet foglalnak el az életben. A gazdaságban felszerelt zuhanyzó a fürdőszobában saját kezű. Mind a lakásban, mind a magánházban telepíthető. Néha még egy fürdõben is fel van szerelve. Örülök, hogy magad csinálod ezt a munkát, aztán büszke lehetsz rá.

A zuhanyzó telepítésének folyamata

Készítsen zuhanykabinot a saját kezével. Ehhez anyag, eszközök és idő szükséges. Ez a készülék helyet takarít meg a fürdőszobában, és teljesen új megjelenést kölcsönöz a szobában. A kabin a raklapon van és anélkül. Egy kis szélességű helyiségben a tálca nélküli üvegajtóval ellátott eszköz nagyon alkalmas.

Nagyon esztétikusnak tűnik, de nehéz lehet összeállítani. Az a tény, hogy a használt vizet el kell távolítani a csatornába. Ehhez csövek szükségesek a leeresztő nyílás alatt. A modern apartmanokban ez nem mindig lehetséges. Ezután telepítenie kell a raklapot.

 1. A mennyezeten vízszigetelésre van szükség a padló nedvesség magas színvonalú védelmének biztosítása érdekében.
 2. A vízszigetelő anyaggal végzett kezelést követő falak vízszintes gipszkartonnal kell egyenlíteni. Ez a szokványos zöld színű megjelenésektől különbözik.
 3. Műanyag csöveket helyeznek el, amelyek mentén a használt folyadék beáramlik a csatornába.
 4. A fentről mindent csempézett. A leeresztő nyílás irányába enyhén lejtőn fekszik. Ha lehetséges, ezeket a munkákat a padlón vagy közvetlenül a raklap alján végzik. A lefolyó felszerelése után a zuhanykabinot saját kezűleg szerelheti össze.

A raklap késztermékben megvásárolható a boltban. A telepítéshez nincs szükség különleges ismeretekre és készségekre. A telepítés során felmerülő egyetlen nehézség a dobogó felépítése. Tegye a legegyszerűbb utat a téglából. A raklap felhelyezése után az ízület speciális határral van felszerelve. Ez az ipari raklap előnye:

 • telepítése egyszerű és gyors;
 • a lábak speciális kialakításával állítható a magasság;
 • befejező határ kerül szállításra;
 • Ez közvetlenül egy vízbázisú hidegvédő eszközzel ellátott faalapra szerelhető.

A fürdőkád zuhanyozásával kapcsolatos fogyasztói értékelés nagyon jó. De a kabinet gondosan kell megválasztani. Szükséges ellenőrizni a falak és ajtók rögzítését, az aljzatok egybeesését a ház csatornacsövével. Nem kaphatja meg a teljes kabinet, csak az egyes részeit. A modern gyártók ezt a lehetőséget kínálják, és különböző terveket kínálnak a következők közül:

A berendezés felszereléséhez néhány eszközre van szüksége:

 • fúró vagy kalapács fúró;
 • csavarhúzó vagy csavarhúzó;
 • csavarok, spatulák;
 • kalapácsfogók;
 • simító, csempevágó;
 • keverék kapacitás szintje
 • döbbenet, mérőszalag, ceruza.

A fülke felszereléséhez néhány anyag szükséges:

 • kiváló minőségű cement;
 • homok, tégla;
 • csapok, keverő;
 • zuhanyfej;
 • egészségügyi betétek;
 • csövek, csatlakozók.

A szekciók általában az alaphoz vannak csatlakoztatva, így könnyen zárhatók és nyithatók. Telepítésével magabiztosan bízhat a munka minőségében.

Különböző típusú fülkék felszerelése

A saját kezű zuhanykabin beépítése egy kis helyiségű fürdőszobában meglehetősen drága élmény. De ehhez csak néhány rész megszerzése lesz sokkal olcsóbb, és sokkal hosszabb ideig szolgálhatnak. Egy közös anyag a zuhany felszereléséhez kerámia csempe. Ez az anyag nem fél a víztől, elég tartós és megbízható, évtizedek óta méri az élettartamát.

Az anyag higiéniájáról nem érdemes beszélni. A zuhanyzóhoz a fürdőszoba falai a padlóval együtt kerámiával néznek szembe. Ha van egy raklap, akkor is csempézett. A falak és falak a kabin falai lesznek. Csak ajtót vagy más partíciót kell készíteni.

A munkának meg kell kezdenie a padlózat vízszigetelését a fürdő egész területére. Ehhez tisztítsa meg a régi bevonatok felületét a betonhoz. A beton alapon beton vagy egyéb modern anyagot kell alkalmazni. Minden anyagot legalább 3 rétegben kell felhordani. A falak és a padló közötti rések a nem szőtt ragasztószalagot is tartalmazzák. A vízszigetelő réteget esztrichevel borítják, amely cement alapú. A csatolót tetszés szerint fémszállal megerősíthetjük.

Ezután helyesen kell elhelyezni a csatornacsöveket, hogy az elzáródott víz ne kerüljön a csatornarendszerbe. A lefolyó- és csőcsatlakozásoknak tömítéssel kell szigetelniük. Jobb, ha ezt a helyet a bejárattal szemben lévő falhoz helyezzük. A fülke falai üvegblokkból vagy síküvegből húzhatók. Házi zuhany kész. Kipróbálhatja.

Néhány megjegyzés a telepítésről

 1. A dobogó gyártásához tégla, szénsavas beton és egyéb töltőanyagok. Tetejükön egy másik betonrétegű réteget helyezzen be a lefolyó felé.

Következtetések a témáról

A fürdő szinte minden lakásban és néhány magánházban áll rendelkezésre. De a fürdési feltételek nem mindig felelnek meg a bérlőknek. Szeretnék saját magam által készített teljes körű zuhanyzóm. A modern anyagok elégségesek ezzel a feladattal. Összeállíthatja az üvegblokkok és síküveg, műanyag és polikarbonát zuhanyzóját.

Az anyagok színe nagyon különböző lehet. Vásárolhatsz egy teljes készletet a boltban a pénzedért és összegyűjtsd, csak egy készletet vásárolhatsz, és a többit a saját kezedben. Az ilyen kabin sokkal olcsóbb lesz. A legfontosabb dolog a padló és a falak vízszigetelése.

A kabinban világításra van szükség. Ehhez húzza meg a vezetékeket a vízvezetékektől. A könnyű izzók jobbak a zuhanyzók speciális használatához. Gőz- és nedvességvédelmi tulajdonságokkal készülnek. Telepíthet és rádiót is készíthet, amelyet szaküzletekben értékesítenek. A kabinban apró dolgok is vannak, például törülköző tartó, polcok szappanokhoz és mosószerekhez, tükrök.

Do-it-yourself zuhanykabin - Könnyű és minőségi lehetőségek mindenkinek! +73 fotók

Figyelembe véve az idő mulandóságát, a modern emberek egyre inkább a higiéniai eljárások gyors alkalmazási módjait preferálják.

Nem kétséges, hogy igazi örömmel fekszik a habos fürdőben, de mi van, ha egyszerűen nincs idő ilyen pihenésre? Ebben a helyzetben a zuhany megmentésre kerül.

Rendszerint a zuhanyozás kevésbé időigényes.

A modern zuhanykabinok számos lehetőséget kínálnak, amelyek kielégíthetik a fogyasztók igényeit. A zuhanykabin modelljétől és költségeitől függően zuhanyzó gőzfürdővel és egyéb funkcióval rendelkezik.

De mi van akkor, ha nem lesz szükség ezekre a technikai újításokra, és a zuhanykabin költsége nagyszerű? Ilyen helyzetben saját kézzel is használhatja a zuhanyzó építését. Ráadásul a boltokban bemutatott zuhanyzók nem mindig felelnek meg a szükséges méretnek.

És ha zuhanyzó jelenléte szükséges egy dacha vagy egy vidéki házban, ahol a használat csak évente egy szezonra történik, akkor a saját kezű zuhanyzó kiváló megoldás.

A zuhanyzás létrehozásakor olyan anyagokat használhat, amelyek megfelelnek a kívánt jellemzőknek.

Zuhany termékek

Annak érdekében, hogy a saját kezével zuhanyozni kezdjen, minden részletre átgondolnia kell. Kezdetektől kell kiindulnia, szigetelni kell, vízzárónak és bonyolult vízelvezetési rendszernek kell lennie.

Rengeteg lehetőség van a zuhanyzás létrehozására, de leginkább a feladatok megkönnyítésére, egy kész tusoló tálcát vásárol. Az ilyen raklapokat a szobában helyezték el, a kabin pedig rendelkezésre álló anyagokból készült.

Kerámia burkolólapok

A cserép jó anyag házi zuhanyozáshoz, megfelel az üzemeltetési követelményeknek. A csempe sokféle színben és méretben létezik.

A kerámia csempezuhany létrehozásához raklapot használhat, vagy raklapozáskor a padlón lejthet.

PVC panelek

A PVC-paneleket a zuhany belsejében véglegesítésre használják. Az anyag meglehetősen szerény és jó teljesítményű tulajdonságokkal rendelkezik, de ez az anyag rövid életű.

polikarbonát

Ez az anyag számos színes megoldást kínál, költséghatékony és tartós. A belső látvány nagyon érdekes.

Polikarbonát a fém sarokba van szerelve, és az ízületeket tömítőanyaggal kell lezárni. Működés közben jól bevált, megfelelő gondossággal.

Ha a kész raklapok nem férnek bele a mérethez, vagy egyszerűen nem felelnek meg, saját kezével raklapot készíthet.

Többféle módon lehet raklapot gyártani. A legegyszerűbb egy téglából készült raklap. Ha ezt a módszert választják, akkor a tetőfedő anyagot vízszigetelésként kell elhelyezni. A beton felhasználásával raklapot hozhat létre, de ez a módszer hosszabb.

A zuhanyozás kényelmes volt, még a kezdeti szakaszban is szükség van a kommunikációra. Ha nincs központi vízellátás, akkor ehhez alkalmas egy elektromos szivattyúval ellátott kút, amely a csaptelep kinyitása után hideg vizet biztosít.

A forró vízhez pedig egy vízmelegítőt akaszthat, amelyhez hideg vizet is be kell hoznia. A meleg és hideg vízzel készített kézzel készített zuhanyzó a háztartás büszkesége. És örömmel fogadni a higiéniai eljárásokat egy ilyen lélekben.

Bármelyik építési és befejező anyagot is választják, valamint egy zuhanytálcát, a legfontosabb az a szivárgó vízelvezető jelenléte. Különös figyelmet kell fordítani a padló és a falak vízszigetelésére a zuhany alatt.

Ha a falak belső felületét és a zuhanyzó padlóját csempe burkolattal látja el, akkor a padlóról nézzen két sorba, és szerelje be a támaszt. Miután az egész csempe le van fektetve, használjon habarcsot.

Zuhanykabin: építés, alkatrészek, hogyan lehet teljesen önállóan - munkarend

A fő előnye a zuhany - nem szükséges, hogy azt egy speciálisan felszerelt fürdőszoba. A zuhanykabin egy kompakt, meglehetősen elszigetelt eszköz, amelyen belül a nyilvános helyiségek egészségügyi követelményei teljesülnek. Ezért a zuhanykabin egy olyan helyiségben helyezhető el, amely nem alkalmas a fürdőszobának, ha csak innen lehet szellőztetni a szellőztetett szennyvízcsatornát vagy egy közös nyugágyat. Egyrészt ez megtakarítható hasznos élettér; másrészt, gazdagságával, több lehetőséget nyújt a berendezések felszerelésére és dekoratív tervezésére.

Tusoló kabinok lakóövezetekben

A lélek vízgazdálkodása is jelentős szerepet játszik: nem kell 300-700 literes vizet adni a mosdóba, hogy megmosható benne. Rendszerint 50 liter vízig kell fürödni a zuhany alatt; 150 ez a szívből és mindenféle hatásból származik. A kereslet azonban nemcsak a kínálatot, hanem az árat is előírja: a gyárilag készített zuhanyok nem olcsóak. A saját kezű zuhanykabin sok vagy akár többször is olcsóbb, és az egészségügyi normáknak és szabályoknak megfelelően végezhető. A házi zuhany zuhanyzása is meghaladhatja a márkás termékekét. Az ilyen mutatók eléréséhez természetesen érdemes a munkaerő, de otthon teljesen lehetséges. Mit és hogyan kell pontosan tudnia, képesnek kell lennie és meg kell csinálnia házi készítésű zuhany létrehozását, melyet e cikk anyagában talál.

A fő ösztönzés a zuhanykabin kialakítására, persze, gazdasági szempontból. A márkás termékek árai az 1B. az alábbiak összehasonlíthatók egy kis családi gyorsépítésű ház vagy legalább egy tisztességes városi autó költségével. Ha zuhanyt szeretne egy szaunával, egy volumetrikus zuhannyal, egy Charcot zuhanyzóval és hasonlókkal, akkor alig van lehetősége a semmiből: egyszerűbb és gyorsabb a pénz takarékoskodni egy "cégnél", mint magával ragadni. A saját kezű zuhanykabin ugyanúgy, mint a zuhanyzó, bizonyos esetekben a fürdő cseréje (lásd alább), ez már valódi lehetőség, anélkül, hogy a költségvetését megterhelné, és nem tölti az egész nyaralását.

Zuhany termékek ipari termelés

További előnyök

A szándékosan fölött még nem jelezték még néhány apró kiegészítőt és nagyszerű előnye a kompakt zuhanynak. Ez utóbbi döntő lehet a független fejlesztők és az otthoni vásárlók számára egy ingyenes elrendezés mellett.

A lakóépületek tipikus kialakítása sok szakaszon megy keresztül, amíg valami elfogadhatónak tűnik, de még mindig vannak olyan lakások vagy házak, amelyek drágák és kényelmetlenek. A nem szakemberek által készített önálló otthoni tervezéssel szinte mindig egy sarok vagy egy sarok van a felhasználási kísérlettől, amely az egész elrendezést elveszíti, és az építéshez szükséges teljes költségbecslés nagyon, nagyon függ. A házi zuhanyzók bármely szögben vagy sarokba ágyazhatók, beleértve szabálytalan alakú (felső sor a képen), vagy önállóan beépített kazánnal és egy hulladéktárolóval (jobb felső sarokban); Ebben az esetben a mosás utáni kifolyás rugalmas tömlővel történik.

Kézzel készített zuhanykabinok és kézzel készített munkák

By the way, a második kabin jobb felső részén az úgynevezett. Eurocubes, most már majdnem teljesen kicserélték a falüveg blokkokat. Ami a további előnyöket illeti, először is ez a terv, a bal oldali ábra a 2. ábrán. Másodszor, nyár és / vagy ország zuhanyzók, jobb alul. Tipikus utcai zuhanyzók értékesítenek, de a házi készítés nem több, mint az idő, de sokszor olcsóbb, mint egy "cég", és sokkal egyszerűbb, mint egy zuhanytálca beltérben.

Mi történik a pénzben, a munka és az idő

Kiadványaink a házias zuhanyzókról, és így kezdődnek valami ilyesmi: "Ha tudod, hogyan kell egy kalapácsot és egy fúrót tartani a kezedben". Ez nem elegendő - egy zuhanykabin kialakításához legalább egy átlagos kézzel kell otthon kézművesnek lenni, amely az építés, a vízvezeték és a beton munka alapja. Találkoznak az 5000 rubel házi zuhanyra vonatkozó anyagokkal is. Lásd például. történet:

Videó: a vízzáró nedvesség nélküli zuhanykabin példája

Azonban a videó megjegyzéseiben már jelezték az építmény hibáját: a megbízható vízszigetelés hiánya. Anélkül, hogy a zuhany maga 3-5 évig tart, és a szoba mennyezetének lezárása a zuhany alatt garantált. Az Ön vagy a szomszédod nem számít, mennyire fontos: a pénz és az idegek ugyanolyanok lesznek. Ha a házában rosszul készített zuhany található az alagsorban, és nem az alagsorban, akkor az egész emelet elromlik; ha a ház fából készült, akkor az egész szerkezete haszontalan lesz.

De az ördög nem annyira rossz, mint festett. Egy legalább egy nemzedék életében megmaradt zuhany, mind magánházban, mind városi lakásban, dokumentáció és engedély nélkül, 7-8 ezer rubel kiadási költségen belül lehet elhelyezni; nyaralás 1,5-2-szer olcsóbb. A felépítésük ideje kb. 2 hét, de technikai szünetek következnek. Ha a munkanapra időzítettek, akkor hétvégén dolgozva egy saját kezű zuhanytartó 1-1,5 hónap alatt elvégezhető. vagy kevesebb. Hogyan? Az első lépések.

Eszköz és méretek

Mióta saját kezűleg kezdtünk zuhanyozni a kabinból, igyekszünk teljesen megfosztani a fürdő funkcióitól: ez nem elég a gyerekeknek, ezért fürödni kell. néha szükség van egy terápiás fürdőre; néha szükség van a kézmosására terjedelmes dolgokat, hogy a mosógép nem fog megbirkózni. A zuhanyzó további helyzete nem csak zuhanyozás, csak egy kicsit.

A zuhanykabin eszköz a bal oldalon látható az ábrán:

A készülék és a zuhanykabinok tipikus méretei

"A tálca nélküli zuhany" (lásd alább) egy relatív koncepció: mindig szükség van egy zuhanytálcára, csak a padlón víz alá kerülhet. A központban a sarokzuhanyok szabványos méretei alacsony alapra (lásd alább). Az átlagos magasságú, normál építésű vagy soványak számára a méretét 800x800 mm-re lehet csökkenteni. Ha a zuhany nem serpenyőben van, akkor éppen ellenkezőleg, legalább 1100x1100 mm-re kell növelni, ellenkező esetben a csúszás és a zuhany alá eső veszély nagyban megnő.

A tálca minimális tipikus dimenziói (lásd alább) különböznek az ábrától jobbra, egyébként kényelmetlen belépni és visszatérni hozzá. De ennek a konfigurációnak a palettája már a felnőttek számára is ülőkádként szolgálhat, alkalmas gyermekek fürdésére és nagy dolgok kézmosására.

Zuhanyzót tervezünk

Nos, az egyik probléma, amit meg kell oldani, egy zuhanykabin kialakítása már vázolt. Általában összetettük így néz ki (a csökkenő fontosság szerint):

 1. Az eszköz kerítés és bejárat (függöny vagy merev kerítés és ajtó);
 2. Építési forma (egyenes, szögletes) - a házban / lakásban található kabin helyétől függ;
 3. A bejárati ajtó kialakításának megválasztása;
 4. A raklap magasságának megválasztása, az ergonómiai zuhanytól függően;
 5. Berendezés leeresztése és csatlakozása a csatornához;
 6. Vízellátás;
 7. Üvegezés és ajtók szerelése.

Függönyök vagy ajtók?

Az alkalmatlan helyiségben lévő zuhanykabin felszerelésének lehetőségét az úgynevezett egészségügyi önellátás határozza meg. A padlóra fröccsenő zuhanyt csak egy speciálisan felszerelt szobában vagy az utcán kell elhelyezni. Tusolószoba függönyökkel (lásd az ábrát) Mindig fröccsenő, ezért speciálisan felszerelt fürdőszobába kell beépíteni.

Zuhanyzók függönyökkel

A nagy oldalú zuhanyzóban (az ábra jobb oldalán) lévő belső függöny megakadályozza, hogy a szaniter készülékek egy egymás melletti kis fürdőszobában kerüljenek szét, de az egészségügyi és építési szabályok nem teszik lehetővé a fürdőszobán kívül történő építkezést. Azonban egy kis lakásban vagy házban egy közös fürdőszobával, a zuhanyzó szoba függöny lehet optimális, mivel kevés építési munkát igényel, és a csatornaháló általános lejtőjétől való kis távolság egyszerűsíti a vízelvezetést. Minden más esetben jobb, ha egy merev kerítéssel és egy bejárati ajtóval ellátott zuhanyozás előnyben részesíti.

Vívás és ajtó

A kerítés szerkezeti anyagának megválasztása és a zuhanykabin ajtója meglehetősen korlátozott. A rendszeres lemezanyagok nem esztétikusak, kellemetlenek az érintésre, és a zuhany mikroklímáján nem eléggé ellenállóak, nem higiénikusak és gyakran allergének. A fát egy falusi házban vagy egy faházban zuhanyzó anyagként fogjuk kezelni, de egy lakóházban egy fából készült zuhanás a karcolásról, régóta megkezdődik: a drága anyag óvatos kiválasztást, előkészítést és előfeldolgozást igényel. Üveg maradványok és hasonló műanyagok. Ebben az esetben a kerítés és zuhanyajtók kialakítása mechanikailag egy, és együtt kell őket figyelembe venni.

A szerkezeti üvegezésű zuhanyt egyenes lehet (a POS 1. és 2. ábrán, a szögletes négyszögletes (POS 3), faceted (POS 4) és a sima kontúrok, POS 5. Az ajtók mindegyike mozgatható (POS 1 és 5) vagy csuklós, 2-4.

Típusú zuhanykabin kialakítás

Milyen ajtó van?

A "karcolás" állapotától függően jobb, ha megtagadja az önálló zuhanykabin tolóajtóját: hozzá kell rendelni a függesztéshez szükséges tartozékokat, amelyeket saját kezűleg nem fog otthon csinálni. És ez sokkal drágább lesz, mint az azonos célú bútorok, mert megfelelően működőképes a magas páratartalom és a jelentős hőmérsékleti ingadozások esetén. A csuklós ajtó alatt szabad helyet kell biztosítani a helyiségben, vagy növelni kell a zuhanyzó helyiség méretét a tervben (ha az ajtó befelé nyílik) kb. 150-250 mm-rel a minimálisra, de mindkét esetben szinte mindig lehetséges, hogy helyet találjon a zuhanytálca alatt egy csuklós ajtóval.

További érv a lengőajtó javára - egészségügyi és higiénikus. A zuhany alatt a szennyeződést a személytől, a zsíroktól és a fröccsenő részektől el kell pusztítani a tolóajtó felfüggesztésének nyílásaitól és hornyaitól. Már évek óta dolgozik, de csináljunk egy kísérletet. Csak 2-3 hónap után. miután behelyezte a zuhanyzót, vékony, éles szeletelt, és vegye fel az ajtófogba valahol. A szélén egy határozatlan színű nyálkahalmaz lesz. Mikroszkóp alatt vizsgálni azokat a személyeket, akik legalább a mikrobiológia felületes megértése, a lelki nyugalom érdekében erősen elriasztanak. És ahhoz, hogy a tolóajtót felfüggeszti, teljesen szét kell szedni. És így majdnem minden hónapban.

Üveg, akril vagy PC?

Az üvegezést és az ajtókat minden esetben a következőkből készíthetjük:

 • Szilikát üveg.
 • Akrilüveg.
 • Monolitikus polikarbonát.
 • Celluláris polikarbonát.

A szilikát üveg nem feltétlenül "semmiből", hiszen A zuhany legdrágább részei készen kell megvásárolniuk. A szokásos ablaküveg a zuhanyhoz nem alkalmas - túl törékeny. Szükséges lesz a boltív ablakának visszahajtott szélekkel megkötni (a sérülés elkerülése érdekében), és a részlete 1,5-2,5-szer költséges, mint a megszokott, ami szintén nem olcsó. Ráadásul a szilikát üveg nehéz. A 10-12 mm vastagságú üvegezett zuhanytálcák szükségesek. Egy egyszerű számítás azt mutatja, hogy a súlyterhelés a szilikát üvegből készült zuhanyüvegre való átfedéshez 250 kgf / m2-es építési alapra helyeződik. m irreális.

Az akrilüveg sokkal könnyebb és átláthatóbb, mint a szilikát, de nem sokkal olcsóbb vagy még drágább. Elméletileg az akrilüveg kezelhető a saját kezével, 120 fokos fűtéssel. De a gyakorlatban ez is irreális - speciálisan felszerelt helyiség, energiatakarékos technológiai berendezés (hőágyú), nagy pontosságú sablon és tökéletes mesteri képessége az akril hajlítás meglehetősen összetett technológiájának. A legkisebb megsértése esetén a munkadarab felhős, buborékolt, hullámosodik, hullámokban hullik és kiderül, hogy helyrehozhatatlanul sérült.

A polikarbonát kevésbé átlátszó, mint az akril és a szilikát üveg, és az ultraibolya sugárzás (UV) hatására romlik, ami elhanyagolható a zuhanyzásnál. Sokkal fontosabb az alacsonyabb költség és a nagy szívósság - a polikarbonátot nagyon nehéz megszakítani, és biztonságosan feldolgozható a hagyományos szerszámokkal. A monolitikus polikarbonát könnyebb, mint a szilikát üveg, és a zuhanyzó leggyakrabban a súly normák figyelembevételével készülhet, de csak zuhanyzókra ajánlható azok számára, akik szeretnék látni a kabinat.

A cellulóz polikarbonát olcsó, még erősebb és sokkal könnyebb monolitikus: ha nem trükkös a tálca kialakításával, akkor nem gondolhatsz a zuhanycsomag átfedésének terhelésére. A cellulóz polikarbonát áttetsző: csak a zuhanyban lévő személy elmosódott körvonala látható. Ezenkívül a cellulóz polikarbonát rugalmas a merevítők irányában, és bármilyen technikai csípés nélkül behelyezhető merev keretbe (pl. 40x40x2-es rozsdamentes acél sarokból), 600 mm-es vízszintes sík hajlítási sugarával. Ha a zuhany egyenes, akkor a 10 mm vastagságú monolitikus polikarbonát üvegezése a felső keret (a fenti 2. ábrán látható) nélkül elvégezhető, ami jelentősen leegyszerűsíti és csökkenti a munka költségét.

A cellás polikarbonát hiánya az üvegezésű zuhanykabinhoz - belső csatornáit védeni kell a nedvességtől. A speciális keretprofilok és a szilikonragasztók használatával kiküszöbölhető, lásd alább. Az üvegezéshez a zuhany egy 3-5 rétegű cellás polikarbonát (3-5 csatornás belső csatorna) esetében 6-8 mm vastagságú. A polikarbonát lapokat úgy szereljük fel, hogy a belső csatornái függőlegesen helyezkedjenek el.

1. megjegyzés: A polikarbonát lemezeket egy speciális bevonattal látják el, amely az egyik oldalról védve van az UV-től és a csapadéktól. A lap védett oldala megjelölve van. Vágja ki a polikarbonát zuhanyzóház üvegezésének részleteit, hogy a védett oldaluk belül legyen. Ezután a lélek üvegezése évekig tart.

Zuhanykabin magas oldalakkal

Tehát, miközben néhány előzetes következtetést vonhat le:

 1. A zuhanyfülke csuklós ajtóval van fonva;
 2. A magas oldalú kabin (lásd a jobb oldali ábrát) nem jelent semmilyen előnyt, mivel a zuhanyzók fújása elsősorban a fejből és a vállak mosható;
 3. A zuhanyozó üvegezéshez polikarbonátot használunk. Ha feltétlenül egy átlátszó kabinet akarsz, akkor monolitikus, de legfőképpen mobiltelefon;
 4. Ha a helyiség elrendezése lehetővé teszi, először is egy közvetlen kabin lehetőségét vesszük figyelembe - közvetlen zuhanykabin kialakítása a semmiből sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a sarok, például. video:

Videó: példa egy egyszerű négyszögletes zuhany létrehozására

Paletta és "nem raklap"

Amint már említettük, minden zuhanyozáshoz egy lejtős serpenyő szükséges - mert a vizet valahol le kell engedni. A "paletta nélküli" zuhany "kifelé" eltér a többiektől csak a raklap oldalán és a burkolat típusánál. Mindenesetre a zuhanyzóból való leeresztés a tálca alá kerül, ezért azokat egészként kell tekinteni.

A zuhanytálca nélküli zuhanytálca különbözõ megjelenésû lehet a környezõ padlón, csak egy leeresztõrács jelenlétében (az 1. ábrán az alábbi ábra). A paletta nélküli zuhanás előnye az, hogy könnyen hozzáférhet. Azonban a statisztikák feltartóztathatatlanul azt bizonyítják: a lélekszám csökkenése miatt a legtöbb sérülés a tálca nélküli zuhanyzókra esik. Az a személy, aki nem látja látható akadályt vagy a száraz és nedves (és csúszós) felületek közötti határvonalat, nem tudat alatt megváltoztatja a mozgások, csúszások és esések összehangolásának algoritmáját.

Zuhanykabinok raklap nélkül és különböző magasságú raklapokkal

Megjegyzés: az "ultra-low" rakéta 100 mm-es magasságig még veszélyesebb - gyakran megbotlik rajta. Az "ultra-alacsony" raklapokkal ellátott zuhanykabinokat nem az ipar gyártja.

A legbiztonságosabb zuhanók 120-150 mm magasságú raklapokkal rendelkeznek (2. és 3. pozícióban) - a gyenge látás, az idősek, a gyermekek és a fogyatékkal élők könnyedén látják és könnyedén leküzdik őket. Egy 200-300 mm-es (4-es) magasságú tálca lehetővé teszi, hogy gondoskodjon a lábfürdőről a zuhanyzóban, de az ergonómia és a biztonság szempontjából is nem túl jó. Szükséges egy 400-500 mm magasságú magas raklap fölé lépni, de a nagy raklapú zuhanykabin veszélyesebb, mint a fürdőszoba, és így szolgálhat, lásd fent.

Raklap nélkül

A tálca nélküli zuhanyzás valószínűleg csak a divat trendje. De rengeteg ember van, aki annyira szeretne magához vinni, hogy a zuhany alatt zuhany nélkül maradjon.

Jobb a fig. a paletta nélküli zuhanyzó tipikus diagramját mutatja:

A zuhanytálcák nélküli raklap diagramjai

Az egyik hátránya egyértelmű: szigetelő hab. A granulált polisztirol a zuhany alatt 2-3 év után szétesik granulátumokká. Az extrudált EPPS egy vagy két évig tart, és a konkrét raklapot alkotó beton elkezd törni. A felszíni repedések vízzel folyamatosan öntözve az épületszerkezetek bármilyen vízszigetelés ellenére csillapodnak. A második és jelentősebb hátránya ennek a kialakításnak nem annyira nyilvánvaló: a teljes vízálló torta magassága (5 cm hab + 4 cm beton + 4 cm beton vízszigetelés felett +1 cm padlóburkolat + 2 cm a lejtőn lefolyó = 16 cm).

Menjen az épület kódjához épített ház fürdőszobájába; talán az övé. Látni fogja, hogy padlója 3-4 cm-rel alacsonyabb, mint a más helyiségekben elkészült, az a tény, hogy a fürdőszobának (vagy kombinált fürdőszobának) egy legalább 200 literes vízálló fürdőt kell kialakítania, hogy a padlón minden kiömlés nem okozhat az alapul szolgáló helyiségek felső határának bezárása.

A fürdőszoba alaprajzának tipikus elrendezése az ábra jobb felső részén található. A fő padlóburkolat a padlószerkezet része. Ez csak az épületben bekövetkező balesetek felújításának, felújításának vagy megszüntetésének sorrendjében szakítható meg. Mindezekben az esetekben szükség van egy projektre, annak dokumentálására és a munkához való engedélyezésre. Mi ez a teher - ki tudja, tudja, és aki nem tudja, jobb, mint nem tudni. Mindenesetre ez nem "csinálja meg magától a semmiből".

De a vízelvezető eszközön a tipikus padló csak 60-100 mm távolságra marad a zuhany nélküli zuhanykabin nélkül. Az utolsó érték elég ahhoz, hogy a készülék zuhanjon egy raklap nélkül egy lineáris (hornyolt) létrával, lásd alább, de a "nem raklapon" lévő legtöbb lakóházban el kell hagyni. Ha technikailag van ilyen lehetőség, akkor még dolgozni kell, mert Nincs garancia arra, hogy a fő vízszigetelés nem sérül. Általánosságban elmondható, hogy a zuhanytálca rossz vízszigetelése súlyosan megsérti az épület teljes szerkezetét, ezért a legközelebbi figyelmet kell fordítani, lásd például. video:

Videó: vízszigetelő zuhanytálca

A 2. ábrán jobbra lent látható egy zuhanyzó kabinja, amelyben egy szokásos kerek csatorna van egy rakla nélkül. Telepítenie kell az alagsorban, amelybe egy házcsatorna kerül a csatornahálózatba, vagy szélsőséges esetekben a fő emelő mellett.

Drain létra

A zuhanycsatorna nem pontosan a semmiből van. Meg kell vásárolnod, mert munkakörülményei specifikusak. A zuhanycsatorna nem széklet, de az úgynevezett. szürke és. ellentétben a konyhával nem telített a szilárd szuszpenzió. De sok haj lehet benne, és a csomók nagyon jól eltömítik a csöveket. Egy további feltétel az, hogy a zuhanyzóból való kifolyás nehezen javítható vagy akár monolitikus is lehet a serpenyőben (lásd alább). Ezért a lefolyócsatorna-csatorna beépített hornyos vízzárással készül, amely kifejezetten a haj és a szöszszövet rögzítésére, valamint a külső tisztítására szolgál. A háztartási szennyvíz egyéb komponenseitől azonban a réselt létra azonnal eltömődik. Ha például a gombákat a fürdőben lehet mosni, akkor bármilyen módon zuhanyozni.

Kerek létrák (az 1. ábrán az 1. ábrán) elérhetőek alsó és oldalsó lefolyóval. A csövekben lévő szálak szinte soha nem hiányoznak; felülről tisztítják, és a fedelet egyszerűen eltávolítják. Ha azonban a létra mögötti kisülőcső még mindig eltömődött, akkor a fedél eltávolítása nélkül a szokásos módon tisztít: dugattyúval, pneumatikus dugattyúval. A fedél eltávolítása után a létra mögötti csövet kábel vagy gép tisztíthatja. A kör alakú létra oldalsó leeresztővel történő felszereléséhez azonban a raklap aljától a fő padlózathoz viszonyított távolság legalább 120 mm (figyelembe véve a kifolyócső lejtését) vagy akár 180 mm-t is.

Kerek és lineáris rácsos létrák zuhanyzókhoz

A lineáris létrák (2. pozíció) csak oldalsó kimenettel rendelkeznek. Lineáris létra telepítéséhez legfeljebb 80 mm-es magasságra van szükség; vannak modellek 60 mm-re, ami lehetővé teszi használatuk érdekében, hogy gondoskodjon a zuhanytálca nélkül a tálca a lakásban. Azonban a lineáris létra a hajat rosszabbra fogja fel, mint egy kerek, és gyakran összezúzza a csövekbe. A dugattyút és a dugattyút ezután nem lehet alkalmazni; kábeles kézi vagy a csőben lévő gép nem halad. Az egyetlen tisztítószer egy kézi kígyóhúzó. A kígyó páraelszívó kivágható egy műanyag palackból, de a tisztítási eljárás undorító.

Raklapon

Most egy második közbenső következtetést tehetsz meg, amely teljes mértékben megerősíti az elsőt: egy kézilabdát kell saját kézzel csinálni a raklaptól kezdve. "A semmiből" ebben az összefüggésben nem csak a pénz költségeit, hanem a vízvezeték speciális készségeit is jelenti. De a raklap különböző: házi és vásárolható. Az utóbbi szintén több fajta.

vásárolt

Biztos, hogy nem vesz egy zuhanytálcát a "semmiből", de ez menteni majdnem minden építési munka és egyszerűsíti a vízvezeték sok. Az értékesített zuhanytálcák teljes választéka megfelel mind a költség, mind a funkcionalitás szempontjából.

A legdrágább, de a legmegfelelőbb választás - padlólap, lábakkal, pos. Az 1. alább. Behelyezhető a zuhanyzó talapzatába, de egyszerűen csak a képernyőt rajzolja. Ebben az esetben a zuhanyrács nem szükséges: mert egy csatorna lesz elérhető a javításhoz, akkor kap egy rendszeres fürdő szifon. Az üvegezésű polikarbonát teljes mértékben ellenáll a képernyő ívének. A szilárd padló tálca eltávolítása az akrilból már nehezebb: el kell távolítani. Ezért ilyen raklapokon csak a lefolyót lehet elhelyezni. Az üvegezés is nehéz: ehhez egy alsó támaszszíj szükséges, amely nem mechanikusan csatlakozik a raklaphoz. Ennek eredményeképpen nehezen lehet elkerülni, hogy a padlót fröcsköljék a zuhanyzóból.

Kész zuhanyfülkék

Zuhanytálca beépített tálcával

Optimális a "nulla" opció közelében - plug-in raklap, pos. 4, akril, rozsdamentes acél vagy zománcozott. Az utóbbi kettő a ládákhoz tartozó raklap teljes analógjává alakítható, miután hegesztettek egy tartókeretet, pos. 5. A tálcát közvetlenül a padlóba is behelyezheti (6. Pozícióba), de a higiénia és a szennyvízkezelés szempontjából ez természetesen messze nem a legjobb telepítési mód. Nehéz, de a legmegbízhatóbb, ha a betétlapot egy talapzaton elhelyezni (lásd a jobb oldali ábrát), amelynek építése ebben az esetben sokkal egyszerűbb: nincs szükség a beton meredekségeinek, a szivárgás esetén elegendő egyrétegű vízszigetelésnek, Egy nagyon kis fürdőszobához elegendő az üvegezett zuhanytálca beépített tálcával.

Zuhany tálca teljesen a semmiből

Sok forrásból a zuhanytálca felépítésének folyamatát kb. így: zsaluzatot készítünk (gyakran elfelejtik a vízszigetelést), dobja el a szigetelést vagy a ballasztot, mint a téglát, betonozzon be és ki. Ez a megközelítés alapvetően hibás: egy kb. 60 mm-es spontán repedésekből és normál üzemi körülmények között. A kész betontermékeknél a vasaló végétől a monolit széléig 30-40 mm. Ezenkívül a fürdőtálca lejtését minimális szinten kell tartani az egészségügyi szabványok határértékeihez képest - 2-3 cm / m - különben a zuhanyzás traumát okoz. Nem igyekezett még nagyon viszkózus és zsíros betont vasalatni, pontosan enyhe lejtéssel? Ne próbáld, ne hagyd. Legalább "a semmiből" a konkrét munkában szerzett tapasztalatok alapján.

Az egyik módja annak, hogy egy raklappal zuhanyozzon "a semmiből", hogy megvásárolja az erősítő profilok készletét; a lejtésvezetés világítótornyai is, lásd:

Egy zuhanytálca tálca kialakítása speciális megerősítő profilok alkalmazásával

A zuhanytálcák speciális profiljainak árai elfogadhatók, és a tálca önmagában "édesként" kiderül, teljesen kész a befejeződésre és az üvegezésre. Van egy hátránya: a méretek szabványosak és nem valószínű, hogy a zuhanyzót megfelelő helyen helyre tudnák húzni.

Egy másik megoldás egy rakodóhelyiséggel ellátott zuhanykabin kialakítása, az ún. Római megerősítés egy törmelékkel vagy téglával (ókori rómaiak feltalálta a mészkő habarcsot a mészhabarcson). Főbb szakaszai a nyomvonalon láthatók. rizs:

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a raklapot a már meglévő padlózónán helyezték el (ami nagyon ésszerű, a padló teljes vízszigetelése megmarad), akkor a raklap vízszigetelése 3 réteg: bitumen masztix + alsó és oldalú membrán, bitumen a szigetelés és a ballaszt felett. Hogyan építsünk egy raklapot házi készítésű zuhanyhoz erősítő előtétekkel, lásd a videót

Videó: házi tálca

Megjegyzés: A paletta fürdő felső esztrichéhez nedvességálló beton készítéséhez 1/5 - 1/10 térfogatrész víz-polimer emulziót (VPE) adunk a vízhez keverés céljából.

Cserép vagy létra?

A csempe zuhanycsarnokának külső felülete határozottan a legjobb megoldás. A csempék csempézettek a fürdőszoba és / vagy a kültéri munkákhoz, vagy a porcelán kőzet is a legkevésbé csúszós külső. Csemperagasztó és fugázó - nedvességálló. A munkálatok gyártási eljárása megegyezik a hagyományos csempékkel. Ami viszont a tálca kádjának felszínét illeti, a csempézés bizonytalan. A kerámia burkolólapok nedvesek, csúszósak; még inkább a csempe, és a fürdő alja szükségszerűen lejtős. A pigmenteket vízálló betonba lehet bevinni, de a fürdő még mindig nem számít. Jobb lenne, ha a tábláit egy párkányon belül behelyezné, és áthajtogatna rajta. tisztítás és javítás a zuhanyzó sétány egyszerűen eltávolítják. A lélek szokásos lerakódása (az ábrán szereplő 1. tétel) gyakorlatilag kihasználatlan, mert nem higiénikus: a lélekben lévő bármilyen impregnálás csökken és rothadó.

Lépcsők a fa lécek és fa-polimer kompozitok (WPC, decking)

A közelmúltban azonban új faalapú anyag jelent meg a piacon - padlóburkolat vagy fa-polimer kompozit (WPC). WPC teraszok padlóburkolására tervezve, különböző színekben és textúrákban kapható. értékes fa alatt. Stabilitás és higiénia a sétáló létráról a WPC-ből a lélek elég nagy felesleggel. A WPC padlóburkolatok nem csúszósak nedvességgel, és rendszeres clayrs-ra szerelve 5 mm széles üregek vannak a lapok között (2-es ábra): elegendő a víz áramlására, de nem érzi csupasz.

Leeresztés és leeresztés

A készülék szennyvíz eltávolítására a zuhanyzóból vagy nehezen elérhető, vagy teljesen monolitikus. Ezért a telepítésre való jelentkezéshez óvatosan kell eljárni a vízvezetékgyártás előírásainak.

Pos poz. 1 kép Azonnal azonnal 3 blunder. Az első - a csatorna elágazó cső éles kanyarulása 90 fokban csak függőleges. A második - egy 90 fokos hajlításnak ellenőrizni és javítani kell, és itt egyértelműen a beton alá kerül. A harmadik az, hogy bár formálisan nem több, mint 3 csuklós illesztés vagy kanyar állapot áll fenn, de a zuhanycsere gyakran eltömődik a hajjal. A 90 fokos hajlítás miatt a csomók nem szorítanak ki semmilyen hidraulikus ütést vagy pneumatikát, és a műanyag csövek ismételt tisztítása kábellel teljesen ellenjavallt manuális és gépi típusok esetén.

A vízelvezetés hibás és helyes végrehajtása a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hajlítás 90 fokban sima, több térdről toborzott, ami vízszintesen megengedett. De a raklap feltöltése után ismét nem lesz javításra, és az áramlás lejtése nyilvánvalóan nem elegendő. Annak érdekében, hogy a szőrös elzáródásokkal ellátott zuhanycsapódás ne kerüljön túl gyakran, a csatorna lejtőjének megközelítőleg 6-7 cm / m-re van szüksége.

Pos poz. 3 torzítás helyes. Úgy tűnik, hogy a cső hajlata ugyanaz; 120 fok egy alkalommal teljesen normális. De - figyelj! - lineáris létra. A cső után csak egy kígyóval megtisztítják, de nem halad át a kanyarban, mivel nem forog.

A piktogramon látható egy kabinos létrával ellátott zuhanykamrának megfelelő eszköze. 4, de vannak árnyalatok is. Műanyag csatorna csövek gumival tömlőkkel vannak összekötve a tömítéssel. Ha a leeresztőcső betonozás alá kerül, akkor a kötést ezenkívül szilikon tömítőanyaggal kell ellátni: a tömlő tömítőanyaggal lezárják a tömlőcsövet és egy mandzsettát helyeznek rá. Ezután a tömítőanyag kenje meg a mandzsettát, és helyezze be a bevezető csövet a kifolyócsőbe. Így a tömítőhenger ki van húzva, növelve a kötés megbízhatóságát. Ha ezzel ellentétes, akkor a tömítőgörgő belsejében fog folyamatosan felhalmozódni. És ha először behelyezi a mandzsettát a fúvókába, akkor valószínűleg ráncosodik a beömlőcső behelyezésekor, mivel A friss tömítőanyag jó kenőanyag.

A padló és a beépíthető raklap eltávolítása vékonyfalú hullámcsövekből készül. A csatorna hajlítása 135 fokig érvényes, a poz. 1 kép alább, ez a feltétel hivatalosan teljesül. De egy hullámosságon egy kanyarban folyamatosan eldugulnak. A dugattyú dugattyúját a dugattyúval nagy nehézségekkel, és nem mindig, valamint a vékonyfalú hullámcsövek szennyvízcsatorna tisztításának egyéb módjain keresztül - csak a rendszer szétszerelésével lehet alkalmazni.

Példák a lecsapódás hajlékony kifolyásának nem megfelelő működéséről a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hullámcsík nyilvánvalóan túl hosszú és szinte nem feszített, azaz kevésbé hajlamos az eltömődésre. A jobb szög kb. 120 fok, de kettő közülük kevesebb, mint egy méter hosszú. Különböző síkokban vannak orientálva, így egy ilyen eltávolítás gyakrabban lesz eltömődve, mint pózokban. 1. Ami a negatív torzításokat illeti a pos. 3, akkor ez vagy a teljes képtelenség és félreértés gyümölcse, vagy akár önmagát vagy az ügyfelet.

Vízellátás

A használati kényelem és a zuhanykabin nagyfokú esztétikájának kedvéért célszerű a vízellátást elrejteni. Ebben az esetben az elzárószelepek a fülke távolabb helyezkednek el, külön szaniter hézagban. Azonban a hegesztett (forrasztott) propilén vízvezeték nem garantálható teljes mértékben a szivárgás ellen, és a kabinban szelepek szükségesek. Ezért nincs szükség a vízzel ellátott csövek falaira a falba, különösen azért, mert ez nehéz és időigényes munka. Sokkal egyszerűbb, bár fizikailag még mindig nem könnyű, kiválasztható egy strobe-rés a falban, és miután a csöveket behelyezte, töltsön be cellulóz szigeteléssel (eco gyapjú). A melegítés az ecowool-szal nem csak csökkenti a forró víz üresjáratát a hűtött csőből, hanem nem is teszi lehetővé a kártevők Az Ecowoolot olyan emberekkel ártalmatlan biociddal impregnálják, amely bórsavat tartalmaz.

A készülék egy rejtett vízellátás a zuhany alatt

A csövek kimeneti végeit 10-15 cm-es szélességgel hozza ki, majd a rést nedvességálló (zöld) gipszkartonlemezzel (GCR) varrják. Jobb - részletekben, hivatkozva a javítás valószínűségére. Ugyanezt a célt szolgálja a fülke szélességének oly módon történő bevételére, hogy a bélés varrása a gumiabroncs széléről a gipszkartonról esik. Ezután a falat vakoljuk és szembenézzük. A befejeződés után a csövek kifúvó végeit méretre vágják (nem öblítenek!), Menetesek a kupakanyák-keverőperemekhez. A keverő bemenetének összekötése a rendszeres kupakkal ellátott csövekkel zárva van. A burkolat és a vakolat varrásait javításra, vágásra vágják, a gumiabroncs széléről a gipszkartonból kerülnek kiválasztásra, és gondosan eltávolítják a felületen. A burkolat felújítása ebben az esetben minimálisra csökken.

Üvegezés és ajtó

Mint már említettük, az üvegezés házi polikarbonát zuhany minden szempontból optimális. A sejtes polikarbonát szintén jó hatással van arra, hogy egy ember 2,5 x 1 x 0,024 m lapot forgat, anélkül, hogy kockára tenné a részleteket, vagy megbénítaná magát.

A zuhanytálca polikarbonát üvegezéséhez a rozsdamentes (jobb) vagy a galvanizált szög felső és alsó kereteit kell elhelyezni, pos. Az 1. alább. Cellás polikarbonát alatt 30x30x (0,6-1,5) mm sarok elegendő; a monolitikus 40x40x (1-2) mm alatt. Ha egy sarokban erősebb, akkor nem lesz rosszabb. Az alkatrészek merevebbé tétele és a cellaanyag belső csatornáinak védelme érdekében speciális élprofilokat (2. pozíció) használnak, amelyeket ugyanabban a boltokban és / vagy ugyanazon beszállítókban értékesítenek.

Polikarbonát zuhanykabin részletei, alkatrészek és üvegezés

A polikarbonát zuhanyozás üvegezésére vonatkozó utasítások:

 • A felső keret nyersdarabainak szárnya a sarokpolc szélességének hosszával és a vastagságának 2% -ával el van vágva. Nem szükséges az ízületek forrázása.
 • A felső keret szárnyainak sarkainál ugyanolyan hosszúságú rések készülnek.
 • A szárnyakon kialakított szirmok (lamellák) hajlanak befelé úgy, hogy a szárnyak élei mentén félkeret alakul ki.
 • A szárnyak féltestének külső falában lévő rögzítőelemek lyukakat előzetesen átfúrják a pos. A 3. ábrán a 3. ábrán látható.
 • Az alsó keret részleteit is előfúrható szerelési lyukak. Az oldalsó panel szélessége 400 mm-ig elegendő 2 csatlakozási ponttal; legfeljebb 600 mm széles - 3.
 • A felső keret közvetlenül a falakhoz rögzítve van, 6x80-as csavarral propilén tűkön, az autokamerák gumiból készült tömítéseken keresztül kb. 1 mm. A felesleges tömítéseket átszitálják.

A falak oldalfalainak keretezése opcionális. Ha akarod, helyezzen egy egyszerű doboz alakú keretet vagy B profilot egy díszített fésűvel. De a szilikon ragasztó szilikon építési tömítőanyag használata helyett elfogadhatatlan! Varrása szilárdsága és tartóssága nem szabványosított, szörnyű szilikon ragasztóval. Akár 400, akár 1500 l akvárium, szilikonnal ragasztva, évtizedekig tart, és legalábbis nekik. Ugyanakkor a merevített szilikon ragasztót biztonsági borotvanyarával vagy éles késekkel vágják le, így a zuhanytálcának a szilikonnal való üvegezése fenntartható.

Ajtópántok a zuhanyhoz

A zuhanyzókabin ajtópántjainak speciálisan zuhanyzókra van szükségük. Jobb, ha önzáró, beépített gömbtartóval, az ajtót zárt helyzetben tartva. A polikarbonát üvegezéshez egy középső ajtó nyílása esetén egyenes csuklópántok (1-es ábra az 1. ábrán) Szükséges, és a falhoz szomszédos ajtóhoz szögletes, pos. 2. A 20 mm vastagságú monolitikus polikarbonát ajtó vagy szilikát üveg esetén megerősített sarokpántok szükségesek. 3. Mindegyik telepítési utasítással érkezik.

Ajtókemence zárakhoz

Zuhanykabin egy faházban

A készülék zuhanyozva egy faházban

A fapadlók teherbírásának állománya kicsi, és technikailag lehetetlen megszervezni a vízszigetelést, például betonon. Ezért egy faházban lévő zuhanykabinot ugyanazt a készüléket kell készíteni, mint a fürdõszobában, lásd a 8. ábrát. a jobb oldalon. A lakóépületek megbízhatóságának azonban jóval magasabbnak kell lennie, mint a másodlagos, ezért először is, a durva padló és a zuhanyzókeréknek sokszor bőségesnek kell lenniük, mielőtt áthatolnak, vizes polimer emulzióval áztatják. Másodszor, a padlóburkolatot és a falburkolatot terítékből kell készíteni, de nem rendszeres ragasztószerszámokra, hanem rozsdamentes vagy (rosszabb) horganyzott önfúró csavarokra. A lemezek összeszerelése után a padlóburkolat összeillesztése szilikon tömítőanyaggal vagy folyadék nedvességálló ragasztóanyaggal ragasztódik fel, így rugalmas réteget képez. Kiváló erre a célra illeszkedik úgynevezett. folyékony köröm. Ez a ragasztó és ugyanakkor a faanyag tömítőanyaga.

A nyári házban vagy a nyári házban egy szabadtéri zuhanyzó és egy önálló víztartály lesz optimális. Egy vidéki házban nincs helye a zuhanyzóknak és egészségügyi feltételeknek az elrendezéshez, és a rossz időjárás miatt fürdés közben vagy várakozhat az indulásig, vagy amíg fel nem tisztul. A vázlatos önálló zuhanyt ábrázoló rajzok az 1. ábrán találhatók. (méretek hüvelykben). Nincs szükség alapra: az oszlopok a talajra fektetett burkolólapokon nyugszanak. Ennek a kialakításnak az a tulajdonsága, hogy a mozgó fémrészek (tolóajtók, fából készült akasztók) teljes hiánya és a minimális rögzítő érintkezés vízzel.

A dákó kültéri zuhanyzójának kialakítása és rajza

Hogyan telepítsünk egy napkollektorot egy kültéri zuhanyra

A kültéri zuhanyzóban a vízmelegítés egy improvizált napkollektor segítségével megoldható. Megérthető az a tény, hogy a fogyó tartály nagyon kívánatos a hab műanyaggal való szigetelésre. De van egy másik trükk is: egy öltözőt vagy egy ruhadarabot készítenek a déli oldalon, vagy az egész kabin a sz. be kell állítani. Ezután az öltöző / tető tetője perforált. A dőlésszög kb. a hely szélessége mínusz 23,5 fok, azaz. 90 fok mínusz a nap szögletes magassága a nyári napforduló déljén. A napkollektor az öltözőterem / fogasléc felett helyezkedik el 30-70 mm-es résszel (lásd a jobb oldali ábrát). A napfényes rekeszből való felemelkedése valami dinamikus szigetelést hoz létre a kollektor alatt. A víz fűtési ideje csökken, és a kollektor hatékonysága megnövekszik a felhős időben.

Hogyan kezeljük a tetőt?

Semmi. Nem kell zuhanyozni, különben elpárolog. A márkás termékek fedettek, de van egy kapucni is. Az önálló zuhanyzónak meglehetősen nyitott felülete és rések vannak az üvegezésben, nem szabad kifröccsenni, hanem levegőt engedni.