Legfontosabb > Bútor

Dekoratív vakolat a fürdőszobában - a használati jellemzők

A fürdőszobában lévő falak befejezéséhez használt anyagok folyamatosan vízzel érintkeznek cseppek, fröccsenések vagy vízgőz formájában. Az építõk szigorúan korlátozzák a dekoratív bevonatok választékát, így az évek során arra használjuk, hogy a csempe burkolólapokat leggyakrabban a fürdőszoba csempézésére használják.

Azok a projektek, amelyek végrehajtják ezt a döntést, a leggyakoribb, de "unalmas" lakástulajdonosok, akik észrevehető ízléssel rendelkeznek. A keresletre reagáló gyártók nagy nedvességállósággal új, befejező anyagokat gyártanak. A designban új szó volt a fürdőszoba díszítő vakolat, ami friss és eredetinek néz ki ebben a teremben.

Mikrohullámú fürdőszobával rendelkezik

A fürdőszoba egy komplex mikroklímájú szoba, amelyben a magas páratartalom állandó hőmérséklet-változással kombinálódik, ahol erős mosószereket használnak. A szakképzett kézművesek kiemelik a dekoratív vakolat bevonat következő előnyeit:

 • Kiváló páraáteresztő képesség. A dekoratív vakolat vízlepergető tulajdonságai ellenére nagyfokú páraáteresztő képességgel rendelkezik. A kerámia burkolattól eltérően elnyeli a vízgőzöket, amely telített levegőt a vízkezelések során, és felszívja a nedvességet, ha a helyiség levegője túl száraz. Ennek köszönhetően a dekoratív vakolat, a tükrök vagy a szemüvegek nem páraznak fel a fürdőszobában, kevesebb gőz keletkezik, kedvezőtlenebb feltételek keletkeznek a gomba kialakulásához.

Figyelj! A fürdőszoba díszítő vakolat falainak díszítése számos formát ölthet. Ebből az eredeti anyagból sima vagy dombornyomott bevonat készíthető, fényes vagy matt felület. A színes vakolat választása nem korlátozódik semmire, és a kreatív megközelítéssel rendelkező különböző stencilek lehetővé teszik, hogy valódi alkotásokat hozzon létre a saját kezével.

Előkészítő munka

A dekoratív vakolattal végzett munka egy hosszú, fáradságos és fáradságos folyamat, amelyet saját kezével végezhet vagy hivatásos mestert kölcsönzhet. A befejeződésre fordított idő több mint felét a dekoratív bevonat alkalmazásához szükséges falak készítése végzi. A munka eredményének minősége és tartóssága attól függ, hogy a színpad megfelelő-e a megfelelő technológiával.

Először is, a régi díszítő bevonatot eltávolítják a falakról az alapra. A kezelt felületen nincs ragasztóanyag, csempe, tömítőanyag. Ezután a falakat vakolják és tisztítják a fertőtlenítő vakolattal. Ez egy speciális fajta homok-cement keverék, amelyre szükség van:

 1. Vízszigetelő falak. Miután a fertőtlenítő vakolat a megmunkálandó falhoz való érintkezés helyén szárad, megszületett egy különleges film, amely megakadályozza a nedvesség behatolását.

Fontos! A fal díszítése közvetlen érintkezésbe kerül a vízzel, érintkezésbe a vízgőzzel, a fröccsenő vízzel és a leeséssel. Ezeknek a negatív tényezőknek a kombinációjával a falak felületén penészgomba, gomba és barnulás alakul ki, ami rontja a bevonat megjelenését és veszélyezteti az emberi egészséget. A dekoratív vakolat akril alapja védi ezt az anyagot minden külső hatástól, így vízálló.

A dekoratív vakolat típusai

Dekoratív vakolat a fürdőszobában egy speciálisan előkészített falfelületre van felhordva. A keverék alkalmazásához felszíni előkészítés a régi felhordó anyag szétszereléséből, a tisztító cement-homok keverék kiegyenlítéséből és alkalmazásából áll. Ha az előkészítő lépcső megfelelő, akkor bármilyen bevonatot használhat.

A felületi dombormintának megfelelően a dekoratív vakolat 2 típusra oszlik:

 • Sima. Az ilyen vakolatnak sima felülete határozott megkönnyebbülés nélkül. A díszítő bevonatok ezen csoportjának képviselője a velencei, sima, fényes gipsz, amelyet leggyakrabban a fürdőszoba befejezéséhez használnak. A fény a víz behatolásának további gátjává válik, mivel a falra csúsztat anélkül, hogy befolyásolná a bevonatot. A velencei díszítés utánozza a természetes kő megjelenését, így a színek kiválasztása természetes, természetes árnyalatokra korlátozódik.

Fontos! A dekoratív falburkolás kezdeti száradási ideje 3-5 óra, azonban több időt vesz igénybe ahhoz, hogy teljesen megszáradjon. A mesterek javasolják, hogy a fürdőszobát 3 napig korlátozzák, és ha az idő lehetővé teszi, akkor mind a 7 napot, mivel pontosan annyi idő van a gyártók szerint, hogy a dekoratív vakolat teljes polimerizációjára van szükség.

Dekoratív vakolat a fürdőszobában

A tudatlan személy számára a dekoratív vakolat használata a fürdőszobában meglehetősen problémásnak tűnik. Először is, nagyon gyakran a helyiség díszítő vakolatát zavarja a folyékony tapéta, másrészt széles körben elterjedtnek tartja, hogy a fürdőszobában használt díszítő vakolat sok pénzt fog fizetni, és általában az ideális mikroklímájú helyiségekben használják.

A valóságban a folyékony tapéta és a dekoratív vakolat a jellemzőkben különböznek, bár sok közösségük van. Ezenkívül ezt a dekorációt sikeresen használják az épület homlokzatainak és külső falainak viszonylag kevés pénzre történő befejezéséhez.

Dekoratív vakolat alkalmas fürdőszobának?

A fürdőszobában díszítő gipsz díszítése már régóta nem szokatlan. Olyan gyakran használják, mint cserép vagy műanyag. A másik dolog pontosan az, amit a gipsz díszítéssel használnak a szoba kialakításában. Az elérhető áron és felhasználási lehetőségeken alapuló tervezési projektek közül az amatőrök gyakran választhatnak ilyen lehetőségeket:

 • Dekoratív vakolat polírozott természetes kővel;
 • Az anyag rendezett felépítésével befejezve;
 • Velencei vakolat lehetőségek;
 • Vakolat egyéni listával és relief rajzokkal.

Általában nem ajánlott homlokzati gipsz opciókat használni, bizonyos típusú szerkezeti elemeket, mint például a "kéreg bogár", "kameshkovye", granit, bazalt, gabbro alapú töltőanyagokkal. Ezek a típusú dekoratív burkolat nagyszerűen működnek a ház külső falain, de nem alkalmasak a falak falaira. Néhány olyan homlokzati vakolat anyag, amely tökéletesen fenntartja az alacsony hőmérsékletet és az esőt, elveszíti minőségét a fürdő meleg és párás légkörében.

Ennek a dekorációnak az a fő hátránya, hogy jelentős mennyiségű kondenzátumot képes felvenni és megtartani.

Dekoratív vakolat a fürdőszobában

A fenti vakolatdekoráció bármelyike ​​tökéletesen áthalad a vízgőzön, és ezáltal szabályozza a helyiségben a páratartalmat. Ám a fürdőszobában fennálló körülmények radikálisan különböznek a más helyiségek mikroklímájától, így a leginkább "lélegző" gipsz nem képes rendkívül magas páratartalomra. Ezért a legjobb megoldás a vízszigetelő lakkok és masztixek használata. Ebben az értelemben a legmegfelelőbb megoldás a természetes csiszolt kő utánzása.

Marble trim

Különálló típusú velencei vakolat, utánzást befejező kő a legalkalmasabb a használatra a fürdőszobában. Az ilyen dekoratív vakolat a fürdőszobában saját kezűleg néhány napon belül el lehet helyezni, a munkák nagy részét a felkészülés és a végső befejezés szenteli.

A márvány vagy kalcit utánzat polírozott felülete a legmegfelelőbb a fürdőszobában. Bizonyos esetekben márványfalak és belső tér, antikból készültek, nagyon szép és organikus fürdőszobai designt kapnak, mint a fotón.

Ha ilyen dekoratív falakat próbál újra létrehozni csempével, műanyaggal és mosogató tapétával, akkor sokkal nehezebb és költséges lesz e hatás elérése, de lehetetlen, hogy ez lehetetlen.

A márvány díszítés a falak nagyon magas színvonalú kiegyenlítését igényli, hiszen a polírozott felületen minden hiba jól látható lesz: dudorok, felhúzódások, szabálytalanságok, ívelt sarkok. Ezért a gittkészítés és az építési felület szintjének elérése érdekében a kívánt minőségre van szükség. Ezen kívül, mielőtt a dekorációs falat kétszer kezelték egy mély penetrációs alapozóval. 4-5 óra elteltével elkezdheti alkalmazni az alapréteget.

A legfontosabb lépés nem a maradék alatt lévő struktúra kialakítása spatulával és gipsztömeggel, hanem a festék és a viaszmaszk bevonatának helyes megválasztása, amelyet később polírozni kell. A mesterséges márvány befejeződése viszonylag egyszerű, de tapasztalatot és gyakorlati készségeket igényel.

Ez a dekoratív vakolat puha szivacsos és ecsettel tisztítható szennyeződéstől. A lakk bevonat lényegesen rosszabb a csempe keménységében, így a fürdőszobában végzett javítási munkák elvégzésekor a falfelületet vastag műanyag burkolattal vagy kendővel kell lefedni.

Szerkezeti és velencei művészi vakolatok

Természetes kő utánzat nem az egyetlen lehetőség a fürdőszoba dekorációjára. Nagyon érdekes tervezési lehetőségeket használhat a velencei vakolat alapján a művészi rajz elemeivel. Legtöbbször egy ilyen festményt saját stílusában hajtanak végre, amely megfelel a szoba általános kialakításának. A dekoratív vakolat fürdőszobájának ilyen díszítése lehetővé teszi a tervezési projekt megvalósítását, figyelembe véve a szoba egyéni jellemzőit.

A színes megoldás kiválasztásakor nem szükséges kizárólag kő vagy művészi tervezési projektek utánzására koncentrálni. A fürdőszobában sikeresen alkalmazható dekoratív gipsz bélés sokféle fajtája, kiemelkedő szerkezettel. Lehetőség lehet a hengerelt homok, földi márvány, fémporok, természetes vagy szintetikus anyagok mikrofibreiőinek töltőanyagával. Az ilyen vakolat alkalmazásának szokásos módja mellett egy másik műveletet is fel kell venni - dekoratív védőbevonattal.

következtetés

A fürdőszobai díszítő vakolat használatánál a legnehezebb nem az anyag és az alkalmazási mód kiválasztása, hanem a falak textúrájának harmonikus kombinációja és a szoba általános kialakítása. Ezt a fajta felületet hosszú ideig alkalmazzák a falakon, mivel ezt a díszítést hosszú ideig kell használni: ezt figyelembe kell venni a belső térben történő változtatások tervezésekor, pl. Vízvezeték cseréjekor vagy új dekorációs elemek hozzáadásakor.

Dekoratív vakolat a fürdőszobában (19 kép)

Minden évben egyre több új mód van a szobák díszítésére. Ebben a cikkben megfontoljuk egy másik ötletet: dekoratív vakolat a fürdőszobában. Egészen a közelmúltig mindenki közös volt egy csempézett falat használó fürdőszoba kialakítása. Idő telik el, és új, modern anyagok jelennek meg. Milyen előnyökkel jár, miért van a díszítő vakolat a fürdőszobában sokkal jobb, mint a szokásos cserép.

A dekoratív vakolat előnyei a fürdőszoba belsejében

A fürdőszobai tervezés kiválasztása előtt mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy ez a szoba mindig nedves lesz. Ezért a falhoz tartozó anyagnak megfelelőnek kell lennie. Tehát mi a gipsz használata jobb, mint a cserép, kivéve, hogy nedvességálló:

 • A felület magas páraáteresztő képessége
 • A csempékkel ellentétben a dekoratív vakolat nem teremt kedvező feltételeket a gombafejlődés szempontjából, különösen akkor, ha gombaellenes összetevőket tartalmaz.
 • A felesleges nedvesség felszívódásának köszönhetően (különösen a felületen) a tükrök nem ködnek fel, ami nagyon kényelmes
 • Választhat bármilyen színt és textúrát

A dekoratív vakolat használatának jellemzői

A vakolat alkalmazása előtt feltétlenül fel kell készíteni a falat, különben fennáll annak a veszélye, hogy a vakolat elkezd hámozni. Az esztétika mellett a felkészületlen fal is komoly kellemetlenségekké válik.

 • Ha a mennyezetre tervezett, de nem készítette fel a falakat, akkor az egész dekoráció kockáztatja a fejét.
 • A fürdőszobai falakat csak fertőtlenítő vakolattal kell előkészíteni, hogy elkerülhető legyen a veszélyes és csúnya penészfoltok megjelenése.
 • A vakolat előkészítése nem működik, csak a fal előkészítésére szolgál
 • A fal felületét gondosan ki kell emelni.

Miért csak a gipszet tisztítani?

Száradás után ez a típusú vakolat egy olyan filmszerű megjelenést képez egy olyan felületen, amely határozottan megérinti a falakat. A fertőtlenítő gipsz használata védi a falakat a nedvességtől, így a díszítő felület elég nedvességálló a fürdőszobában. Ez hosszú távon megőrzi a későbbi tervezést, amelyet texturált vakolatból készítenek. Ezzel a megoldással védi a falakat a felszínen lévő fehér foltoktól, amelyek elpusztítják az építőanyagot. A bevonat külső része, nedvszívó és elnyeli a nedvességet, szabályozza a fürdő mikroklímáját. Szerencsére minden árnyalat ellenére nagyon egyszerű a vakolat használata. Magára a falra is alkalmazható. Fő előnye, hogy a szobának ilyen díszítése, ahol az alapozás előfugázott, még tartósabb, mint a cserép.

Dekoratív vakolat a belső térben

A dekoratív bevonat alkalmazása előtt a falak illetékes előkészítésének fő előnye, hogy bármilyen típusú vakolat felhasználható. Felkészített falakkal minden gipsz nedvességállóvá válik. Nincsenek korlátozások a megfelelő anyag kiválasztására, de érdemes megérteni, hogy van különbség a különböző típusú befejező vakolat között.

 1. Sima dekoratív vakolat. Ha a falak formatervezését a szobában nemesebbnek kívánja tenni, erre a célra sima dekoratív vakolatot használhat. Ez a befejeződés teljesen követi a természetes kőből, például a márványból. Díjazhatja ezt a dizájnt sablonokkal. Szintén érdekes lenne díszíteni ilyen burkolattal.
 2. Szerkezeti vakolat. Ez a szokásos típusú vakolat rendezett, texturált dombormintákat hoz létre. Ez a vakolat azonban nem elég nedvességálló. Az ilyen típusú kivitel nem túl hosszú, mint a sima felületek. Ennek oka - a maradék nedvesség a mélyedésekben. Az ilyen vakolat legoptimálisabb alkalmazása olyan helyeken, ahol a nedvesség a legkevesebb. Például alkalmazható a mennyezetre. Azonban minden hátrányával, az ilyen típusú lefedettségnek köszönhetően a legérdekesebb szobaterveket kapják. A legszebb azok közül, ahol kétféle díszítő bevonat kombinációja létezik.

Különös figyelmet érdemel a gipszkeverék kiválasztása

Sokan azt ajánlják, hogy kész keverékeket vásároljanak. Ezt akkor teheti meg, ha elég tapasztalata van a falakon. Ha kezdő vagy, akkor a kész keverékkel végzett munka túlságosan sok időt vehet igénybe, mivel ez a kompozíció nem hígítható vagy nem lehet megnövelni a következetességet. Ha önállóan fog dolgozni, akkor hagyja abba a heterogén keverékek használatát, mert a legnehezebben dolgozik. Jobb kezelni a falak díszítését a helyiségben a szakemberek számára ilyen vakolattal. A legjobb és legmegbízhatóbb megoldás nem víztartalmú vakolatnak tekinthető. Vizes készítmények, bár ártalmatlanok, de egy ilyen keverék nem nedvességálló. A falak száradása után további bevonattal kell ellátni a viaszvegyületet.

Alkalmazási jellemzők

A bevonat minden típusának saját alkalmazási jellemzői vannak, ha úgy dönt, hogy díszíti a mennyezetet a fürdőszobában, a falakon kívül néhány árnyalatot kell ismernie. Végül is a mennyezet általában a szoba egyik legproblémásabb része.

A bevonás előtt a mennyezetnek teljesen tisztának és teljesen száraznak kell lennie. A szoba falaihoz képest a mennyezetvakolást a hibás helyekre lehet alkalmazni. A dekoratív bevonat felvitele a gittelés folyamatához hasonlít. Ezután azonban a legfontosabb pillanat - a számla létrehozása. Dekoráció létrehozásához a mennyezetet spatulával vagy szerkezeti görgővel kell feldolgozni.

A mai építési piac hatalmas számú befejezési lehetőséget kínál, csak választania kell, mi felel meg legjobban.

Típusú gipsz a fürdőszobában

A magas páratartalmú helyiségeknél csak jó nedvességállóságú anyagok alkalmasak. Bizonyos típusú vakolat tökéletesen illeszkedik a fürdőszobába, mivel nagy páratartalmat, hőmérsékletváltozásokat és háztartási vegyi anyagoknak való kitettséget enged. Az ilyen készítmények alaprétegként is alkalmazhatók a további kikészítéshez, valamint dekoratív fedőrétegként.

Különlegességek

A fürdőszobai dekorációk különleges igényeket támasztanak. A beltérben nem a legkedvezőbb működési feltételek jönnek létre. A magas páratartalom, gyakori hőmérsékletváltozások hátrányosan befolyásolják a felületet, és hozzájárulnak a nedvesség, a gombák és a penész megjelenéséhez. A sima vakolat nem alkalmas a fürdőszobák számára.

A vakolat keveréknek ellenállónak kell lennie a nedvességgel és a fertőtlenítő tulajdonságokkal szemben. Az ilyen készítmények díszítő rétegként is felhasználhatók, valamint a falfelületek felületének és a nedvesség behatolásának megakadályozására.

Előnye és hátránya

Gipsz a fürdőszobában többféle. A keverék teljesítményjellemzői elsősorban összetételétől függnek.

Azonban minden fürdőkreceptornak számos előnye van.

 • Jó páraáteresztő képesség.
 • A bevonat nem adja át a nedvességet, és nem veszi fel.
 • A mikroorganizmusok terjedésének ellenállása. Az ilyen bevonaton nem jelennek meg gombák vagy formák, még az állandó páratartalom és rossz szellőzés esetén is.
 • Mint a gipszkeverékekhez hasonlóan, a fürdőszobai kompozíciók jól maszkolják a falak és a mennyezet felületén fellépő hibákat, valamint az alapszintet.
 • Az építőiparban sok dekoratív nedvességálló kompozíció található, amelyek nem csak védő funkciót látnak el, hanem gyönyörű kivitelben is szerepet játszanak.
 • A vakolat szinte bármilyen anyagon alkalmazható.
 • A nedvességálló gipsz kezdõrétege festhetõ, csempézett, díszítõkeverékekkel vagy bármilyen más anyaggal bevonva.
 • Alacsony fogyasztás négyzetméterenként. Kivétel lehet dekoratív kompozíció. Bizonyos alkalmazási technikáknál több bevonat bevonat szükséges.
 • Jó tapadás.
 • Alkalmazás egyszerű.
 • Magas szárítási sebesség.
 • Ellenálló a repedéshez.

A fürdőszobai gipszek hátrányai főként az adott felhasznált anyag típusától függenek.

Tekintsük a legtöbb keverék legfőbb hátrányait.

 • A dekoratív vakolatok meglehetősen drága anyagok. Ezenkívül bizonyos alkalmazási módszerek nagy mennyiségű keverék fogyasztását igénylik.
 • A gipszkeverékek nem tolerálják a vízzel való közvetlen érintkezést és túl magas páratartalmat a helyiségben.
 • A legtöbb dekoratív kompozíció bizonyos készségeket és kivitelezést igényel az alkalmazásokhoz. A saját kezű munkálatok elvégzése nem egyszerű. Ha helytelenül dolgozik az anyaggal, akkor nem lesz képes megbízható és gyönyörű bevonatot létrehozni.
 • Nehéz ne csak díszítő keveréket alkalmazni a falakra, hanem szétszerelni őket.
 • A cement alapú vakolatok megrepedhetnek, ha helytelenül vannak elhelyezve vagy a réteg túl vastag.

Az építőiparban számos különféle gipszkeverék található a nedves helyiségekben. A fürdőszoba alap- és befejező kompozíciókban is kapható. A vakolat típusa technikai jellemzőitől és dekoratív tulajdonságaitól függ. A legtöbb készítmény cement vagy gipsz alapon készül. Dekoratív vakolat a fürdőszoba a kompozíciót lehet osztani többféle.

 • Mineral. Az ilyen keverékek különböző ásványi anyagok (leggyakrabban márvány vagy gránit forgácsok) alapján készültek, minőségi portland cement és mész hozzáadása mellett. Ezt a típusú vakolatot gyakran használják az épület homlokzatainak befejezésére, ami azt jelzi, hogy az anyag jó ellenállást mutat a külső negatív tényezőkhöz.
 • Akril alapú. A vakolat összetétele magában foglalja az akrilgyantát, amely a fő kötőanyag komponens szerepét játssza. Ezt a bevonatot nagy szilárdság és repedésállóság jellemzi. Ha helyesen alkalmazzák, az anyag több mint 25 évig tarthat a megjelenés és a műszaki jellemzők elvesztése nélkül.
 • Természetes szilikon alapú. Ez a kompozíció tökéletesen illeszkedik a falakhoz, és dekoratív bevonatként is játszik. A szilikon mellett ez a vakolat speciális összetevőket tartalmaz, amelyek meggátolják a mikroorganizmusok kialakulását és terjedését, valamint védik a kezelt alapot a nedvességtől, a gombáktól és a penésztől.
 • Szilikát. Az ilyen keverékek alapja a nátrium- és kálium-szilikátok vizes lúgos oldata antiszeptikus komponensek hozzáadásával. A vakolat nem romlik a vízzel való érintkezéstől, és jó nedvességállóság jellemzi.

A gipsz felszabadulásának formája készre kevert és száraz porra oszlik. A kész kompozíciók kényelmesek, mivel nem kell több időt töltenie a megoldás elkészítésében.

Velence

Az esztétika és a praktika kombinálja a velencei vakolatot. Az anyagot hidratált mész alapozza. További komponensként színezékeket, mikroalkalint, akrilt és más polimer adalékokat használnak. A talajmaradvány jelenléte miatt a bevonat tökéletesen utánozza a természetes kő szerkezetét. A mikrokalkalit, a gránit és az onyx por, a kvarc liszt vagy más töltőanyagok a velencei vakolat részei lehetnek.

A velencei keverékek nagyszerűek a kis területek dekoratív díszítéséhez. A csillámló bevonat könnyedén kitölti a kis szobát, amely lehetővé teszi a szabad tér vizuális növelését. Ez a fajta felület nem csak egy nagyszerű kilátás, hanem kiváló teljesítmény.

A velencei vakolat nem fél a nedvességtől és a hőmérséklet változásoktól, és nagy ereje is van. Ez a dekoratív berendezés ideális megoldás a fürdőszobák számára.

A befejező bevonat teljesítményének és díszítő tulajdonságainak javítása érdekében ajánlott speciális viasszal ellátni.

texturált

Ez a gipsz egy heterogén keverék, amely különböző természetes szálakat, apró kavicsokat, zúzott kőzeteket tartalmazhat. Az ilyen töltőanyagoknak köszönhetően a texturált bevonat különböző textúrákat képes utánozni. Ennek a felületnek a megkülönböztető jellemzője a felszínen kialakult megkönnyebbülés.

A texturált vakolat kiváló műszaki jellemzőkkel rendelkezik, lehetővé téve, hogy a helyiségeket kedvezőtlen üzemi körülmények között használják. A bevonatot háztartási vegyszerekkel lehet tisztítani vagy nedves ruhával rendszeresen törölni. Az anyag ellenáll a mechanikai igénybevételnek, és nem fél a vízzel való érintkezéstől.

gipsz

A gipsz vakolat környezetbarát anyag. A keveréket belső díszítésre használják annak érdekében, hogy előkészítse és felszínezze a felületet a kikészítés előtt. A kompozíciót vastag rétegre lehet felvinni a falra, amely lehetővé teszi, hogy álcázza szinte minden bázishibát. Ebben az esetben a falat korábban nem tették fel.

A gipsz vakolat gyakorlatilag bármilyen anyagon alkalmazható. A keverék jó adhézióval rendelkezik az oldat előállításához felhasznált speciális adalékok miatt.

Meg kell jegyezni, hogy a gipszkompozíció csak a közepes nedvességtartalmú helyiségekben alkalmazható. A nagy porozitás miatt a bevonat jól elnyeli a nedvességet.

A magas hőmérséklet hatására felszívódik a felesleges nedvesség, és gyorsan szárad. Azonban nedves állapotban a gipsz bevonat delaminálható. Érdemes ezt a keveréket használni az alapvető falburkoláshoz a fürdőszobában csak akkor, ha jó szellőzés van a helyiségben, és a kezdő burkolat vízálló anyaggal készült.

cement

A cement alapú vakolatok felülmúlják a vakolat keverékeket műszaki jellemzőikben. Ez a bevonat tartós és tartós. Az anyag ellenáll a nedvességnek és a szélsőséges hőmérsékleteknek.

A cement vakolat összetétele a következő típusokra oszlik:

A fürdőszobák esetében a legmegfelelőbb megoldás egy cement-homok keverék. A legtöbb cement vakolat összetétele speciális adalékanyagokat tartalmaz az anyag teljesítményének javítása érdekében.

Sanitizing megoldások

Az anyagok, úgynevezett fertőtlenítő oldatok, két vagy három összetevőből állnak.

 • Primer oldat. A primer helyett egyes gyártók alapvető gipszeket készítenek a keverék tisztítására.
 • A vakolat összetételének tisztítása.
 • A gitt bevonat bevonatának befejezése. Ez az összetevő nem kötelező, és nem szerepel a gyártók összes tisztítási rendszerének összetételében.

Ezek a rendszerek szükségesek a falak és a befejező anyagok nedvességtől való védelmére. A vakolat megtartja a vízben lévő sókat, ami hozzájárul a nedvesség gyors elpárologtatásához. A vakolat bevonat porózus szerkezettel rendelkezik, amely megakadályozza a sófelhalmozódások és a falak és falak deformációjának felhalmozódását.

A fertőtlenítő oldatok könnyen felhordhatók a felületre, és gyorsan száradnak. Ez a bevonat ellenáll a külső negatív tényezőknek, és nem repedt. A vakolat anyagának tisztítása nem a befejező dekorációhoz tartozik, hanem csak védőrétegként használható. Ez a felület lehet festett, csempézett vagy más anyag.

A gipsz falaknál nem ajánlott a fertőtlenítő rendszer. Az ilyen vakolat alá tartozó alapoknak hosszú élettartamúnak kell lenniük. Az oldatot csak a tiszta, zsírtalanított, tisztított régi felületi réteg felületén lehet alkalmazni. Az elegy több rétegben is alkalmazható, amelyek vastagsága nem lehet kevesebb, mint 2 cm.

Milyen típusú választani?

A fürdőszoba vakolat típusának kiválasztásakor meg kell ismerkednie a műszaki jellemzőkkel, valamint figyelembe kell vennie az egyes típusok előnyeit és hátrányait. Nagy szerepet játszik az elkészítendő alapítvány típusa.

Betonfalak esetén a cement alapú vagy polimer alapú vegyületek tökéletesek. Mind a cement, mind a vakolat megoldások jól feküdnek a téglaalapokon. A cellás beton befejeződéséhez ajánlott speciális anyagokat vásárolni.

És fontos annak eldöntése, hogy a vakolat a befejező bevonat vagy az alapréteg szerepét játssza-e tovább a befejezéshez. Speciális dekoratív keverékek állnak rendelkezésre a befejeződéshez, amelyek kiváló esztétikai tulajdonságokkal és magas műszaki jellemzőkkel bírnak.

A fürdőszobában használt gipszkeverékeket óvatosan kell használni. Az ilyen vakolat nem tolerálja a nedves környezetnek való kitettséget. A felszíni víz felszínén a gipsz feldarabolódhat.

Egyes gyártók nedvességálló gipszkeverékeket gyártanak. Az ilyen bevonat szerkezete azonban még porózus, ami hozzájárul a nedvesség felszívódásához és a bevonat teljes megsemmisítéséhez vezethet. A fürdőszobákon a cementen alapuló megfelelőbb keverékek.

Bármelyik vakolat típusát is választja, fontos figyelembe venni számos tényezőt, amikor anyagot vásárol.

 • Szükséges alaposan tanulmányozni a készítmény leírását és jellemzőit a csomagoláson. A terméken meg kell jelölni, hogy a vízálló anyagok kategóriájába tartozik.
 • Annak érdekében, hogy a bevonat megbízható, tartós és tartós legyen, nem szabad pénzt megtakarítani a fürdőszobai vakolat vásárlására. Először megismerkedhet a népszerű gyártók minősítésével és a termékeik értékelésével.
 • A vásárláskor fontos figyelembe venni a termék eltarthatóságát is. A lejárt eltarthatósági időtartamú anyagok nem felelhetnek meg a deklarált tulajdonságoknak, mivel részben elvesztik műszaki jellemzőiket.

technológia

A vakolat alkalmazásának technológiája a kiválasztott anyagtól és a kezelendő felülettől függ. A befejező vakolat keverékek közel azonosak, függetlenül a kompozíció típusától. A dekoratív megoldások alkalmazása nagyszerű tervezési lehetőséget biztosít a különböző befejező technikák használatának lehetősége miatt.

Előkészítés és alkalmazás

A vakolat összetétele előtt elő kell készíteni az alapot. A felületet a régi befejező rétegről megtisztítják. Ha az oldatot festett, fehérített vagy korábban vakolt felületre helyezi, akkor az új befejező réteg teret enged a régi bevonatnak. Egy idő után a régi befejezése az új réteggel leeshet.

Ha a falban mély repedések vannak, azokat cementtel és homokkal kell tisztítani és lezárni. Ezután a falakat por, szennyeződés és zsírfoltoktól tisztítani kell. Ha egy téglafalat vakolni fog, akkor a munka befejezése előtt a téglaszerkezetnek 0,5 cm-re kell mélyíteni a jobb tapadást.

Javasolt 0,4 centiméteres mélységű mélyedések kialakítása túlságosan sima téglákon vagy betonalapokon. A tapadás javítása érdekében ajánlott a felületet egy alapozóval kezelni. A legjobb, ha antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező primert választunk.

Bizonyos esetekben világítótestek telepítésére lehet szükség. Világítótornyok szükségesek, ha a fürdőszobának meglehetősen nagy területe van, és a szabálytalanságok több mint egy centiméter. Ez a folyamat a perforált T alakú profilok rögzítéséből áll. A rögzítést gipszhabarccsal végezzük, amely kis függőleges vonallal elosztva kerül kiszerelésre. A profilokat 1 - 1,5 méteres lépésekben préselik a gipszkeverékbe.

obryzg

A permetezést a vakolatnak az alaphoz való megbízhatóbb tapadásával végezzük. A permetezésnek köszönhetően a falfelületre repedések, forgácsok és egyéb hibák vannak kitöltve. Ez a folyamat egy folyékony cement-homok habarcs használatát foglalja magában. A keverék előkészítéséhez a cement egy részét három rész homokkal kell összekeverni és vízzel hígítani a tejföl konzisztenciájához.

A megoldás alkalmazása előtt ajánlatos vízzel nedvesíteni a falat. A keveréket az alap teljes felületén szórással gipszvakolóval szórjuk. A folytonos réteg vastagsága 0,5 és 0,9 cm közötti lehet.

Vázlat réteg

Miután a permet egy kicsit megragadt (ez nem tarthat tovább három óránál), a keveréket fel kell készíteni a rétegvastagságra. Ebben az esetben az oldatnak kissé vastagabbnak kell lennie, mint a fröccsenésnél. Készítsünk cement és homok keverékét 1 és 3 arányban.

A kapott kompozíció az előző szegély nélküli réteg tetejére kerül. Ha beaconokat telepítettek, a keveréket két szomszédos profil között alkalmazzák. Ezután az alumínium szabálynak meg kell szintelnie az alkalmazott kompozíciót. A mozgást profilokat kell végrehajtani.

A cél befejezése után a rétegvastagságnak kissé kiszáradnia kell, miután a jelzőfények eltávolításra kerülnek. A profilokból a megmaradt mélyedéseket cement-homok habarccsal töltötték és spatulával simították.

Befejezés színpad

A befejező szakaszban a vakolat további bevonása vagy az utolsó díszítő bevonat eloszlása ​​előtt alkalmazható. A különbség a keverék vastagsága lesz. Az alapréteg nem haladhatja meg a 2 millimétert, ha a bevonatréteg 4-7 mm vastagságú.

Minden munkát a durva felület részleges száradása után végezzünk. Ha a rétegvastagság sikerült jól keményedni, javasoljuk, hogy nedvesítse fel a felületet vízzel. Egy keskeny spatulával egy gipszkeveréket alkalmaznak egy széles szerszámra. Legfeljebb 20 fokos szögben egy nagy spatula terjeszti az oldatot a fal felületén. A mozgásnak egyszerre legyen sima és sima.

A felület sarkában történő feltöltése megkönnyíti a keverék eloszlását, vízszintesen mozgatja a spatulát. A sarkok mellett elhelyezkedő területek a legegyszerűbb mód a vágás függőleges mozgatására. A gyengén keményített bevonatot úszóval kezeljük a vakolathoz, és körkörös mozgást végezünk az óramutató járásával ellentétes irányba. Azokon a területeken, ahol kialakult a kidudorodás, a súrlódás szükségessé válik.

Texturált keverék használata esetén a pályázati eljárás némileg eltérő lesz. Fő eszközként keskeny fémspatulát kell használnia. A szerszámmal történő mozgatáshoz szükséges irány a dekoratív vakolat alkalmazásának választott módjától függ.

Ha meg szeretné tudni, hogyan vakolja be a falakat a fürdőszobában, nézze meg a következő videót.

Hasznos ajánlások

Ha a vakolatot a fürdőszobában használják alaprétegként, akkor egy ilyen bevonat további vízszigetelést igényel. Különösen a gipszkeverék esetében, ami fontos ahhoz, hogy megbízhatóan védje a közvetlen vízzel való érintkezéstől. Az építőanyagok piacán speciális polimerek hozzáadásával speciális cement alapú szerszámokat vásárolhat.

A dekoratív vakolatokkal való munkavégzéshez a legtöbb esetben tökéletesen egyenletes bevonat szükséges. A legnehezebb a velencei keverékekkel együtt dolgozni. Ha egy ilyen kompozíciót a bázisra hibákkal lát el - a vakolat befejező rétegen keresztül láthatók. Az oldat vékony rétegekben kerül eloszlásra a felszínen, amelynek hossza elérheti a tízet.

Hogyan készítsünk egy gyönyörű belső tér a fürdőszobában díszes texturált vakolat segítségével: fotó példák

Sokan úgy vélik, hogy csak a csempe, műanyag panel vagy vízalapú festék használható a falak díszítésére a fürdőszobában. Azonban a dekoratív vakolat segít a divatosításában a belső térben, és megkönnyebbül. Ez a falburkolat nemcsak egy egyedi stílust hoz létre, hanem számos hasznos tulajdonsággal is rendelkezik. És hogy ilyen javítást végezzen bárki erejével. Részletesebben a dekoratív vakolat használatáról a fürdőszobában, ebben a cikkben beszélünk.

Milyen típusú dekoratív vakolat választani

A fürdőszobában nem használhatunk mindenféle vakolatot, mert az állandó nedvesség hátrányosan befolyásolhatja a falburkolatot. Tekintsétek azokat, akik képesek ellenállni a magas páratartalomnak:

 • Higiénikussátesz. Ez a porózus típusú vakolat alapja bármilyen falburkolatnak. Használható beltérben, ahol a falak vízzel érintkeznek. Megvédi a felületet a nedvességtől és a szulfát sóktól. Az ilyen vakolat két rétegből áll: a felső egységet fertőtleníti, megakadályozza a nedvesség behatolását, és az alsó porózus megtartja a vizet, megakadályozva, hogy behatoljon a falba. A vakolat tetején bármilyen dekoratív bevonatot alkalmazhat.
 • Gipsz. Alkalmas magas páratartalmú helyiségekhez, és nagyon könnyen alkalmazható. A nagy rugalmasságnak köszönhetően számlát lehet készíteni rajta, amíg megszárad.
 • Dekorációs homlokzat. Ez a vakolat tartós és ellenáll a legsúlyosabb időjárási körülményeknek. Azonban meglehetősen durva szerkezetű, de nem minden formatervezéshez igazodik. Megfelelő a minimalizmus stílusában kialakított helyiségekben.

Figyelem! Mielőtt ilyen gipszet vásárolna, ellenőrizze a kompozíciót. A keverék nem tartalmazhat toxikus anyagokat.

 • Velencében. A falak elegáns megjelenést kölcsönöznek egy gyönyörű fényűvé, a fürdőkádban klasszikus stílusban látványosnak tűnik. Ezzel imitálja a kő, márvány szerkezetét. Különböző lehetőségeket kaphat színes játékokkal vagy fali sablonokkal.

A fő előnyei dekoratív gipsz a fürdőszobában

Ez a bevonat páraálló. Nagy nedvesség felhalmozódásakor felszívja a felesleges vizet, és száraz levegőben, ellenkezőleg, többletet ad. Ez természetes mikroklímát teremt a szobában, ami megakadályozza a penész és a penész kialakulását.

 1. Nedvesség nem halmozódik fel az ilyen falakon.
 2. Egyszerű és egyszerű gondozás. A modern díszítő vakolat nem fél a súrolástól a szivacsokkal és a mosószerek kémiájával.
 3. Olyan gyönyörű, dombornyomott bevonatok készítése, amelyek utánozzák a természetes anyagokat.

Hogyan kell alkalmazni a dekoratív vakolatot

Először fel kell készíteni egy falat, és ehhez szüksége van:

 • Tisztítsa meg a régi bevonatból: padlólapok, festék, régi vakolat.
 • Ezután alkalmazza az első réteg vakolat, ezt a folyamatot nevezzük spray. Kezdetben a felületet vízzel nedvesítik, és 5 mm vastagságú vakolat oldatot alkalmaznak. Az alkalmazott réteget nem kell szintetizálni.
 • A "splash" felett egy rétegvastagságot alkalmaznak. Ha mész-vakolat készítményt használ, az alkalmazott réteg vastagsága 7 mm legyen, ha a cement - 5 mm. A rétegvastagságot egy 70-100 mm hosszúságú rácsos réteggel kell felhúzni és kiegyenlíteni.
 • A befejező vakolat előmelegített felületre kerül. A kompozíciót a spatula szélére helyezzük és 10-15 fokos szögben terjedünk a falra. Bár a megoldás nem száraz, különféle rajzokat és reliefeket hozhat létre.

Figyelem! Miután lefedte a bevonatot, néhány napig száradni kell. Ezért 2-3 napig a fürdőszobát nem lehet használni.

A vakolat befejezésének módjai

A dekoratív vakolaton segédanyagok segítségével a következő típusú megkönnyebbülés érhető el:

 • homorú. Az ilyen felületet puha szivacs vagy egy zúzott újság formájában lehet előállítani műanyag zacskóban. Ezekkel az elemekkel a teljes felületet kell kezelned, és könnyedén megérinted.
 • szikrázó barázdákkal. Ezt a technikát a gipsz "kéregbogár" segítségével végezzük, és hasonlít egy hígított fa hatására. Ezt olyan márványpakettekkel vagy más olyan granulákkal lehet előállítani, amelyek ilyen keveréket alkotnak. Minél nagyobb a morzs, annál nagyobb lesz a rajz.
 • barázdált. A megkönnyebbülés a spatulának a nyersanyag feletti megnyomásával történik. Ily módon a kő vagy a téglafal hatása keletkezik.
 • Velencei. Kiderül, hogy a különböző keverékek különböző árnyalatai keverednek.

Hogyan készítsünk egy durva felületet "kéreg bogár"

Annak érdekében, hogy a vakolat egyenletlensége, hornyok, a kompozícióban szilárd kis szemcséket kell hozzáadni, 1,5-2,5 mm-es méretben. A pályázati eljárás a következő:

 1. A vakolat egy alapfalát egy lapos falra helyezi, jól kiegyenlítve.
 2. Ezután a granulátumok keverékét egy vékony rétegre tesszük.

Tipp Ha korábban nem adott színt a gipsznek, akkor a szárítás után a befejezett fal festhető.

Venetian vakolat: fényűző és nehéz

Ez a fajta bevonat kifinomult megjelenést kölcsönöz a falnak, sima színeket játszik, klasszikus stílusban, rokokóban vagy barokkban. Ez nagyon kifogástalan folyamat, mivel 5-10 réteget kell elhelyezni, és várni kell az összes szárításra.

A márványmintát egy kis spatulával hozza létre. Minden új bevonatnak az előzőtől eltérőnek kell lennie. A kész megoldás gyorsan szárad, így gyorsan kell dolgoznia. Miután a rajz a kívánt formát veszi, a falat alaposan polírozzák. A bevonat nedvességtől és fénytől való védelme érdekében az utolsó lépés a fal megporlasztása. Miután megszilárdul, polírozható egy velúr ruhával.

A falburkolat megválasztása a fürdőszobában nem csak a megjelenés függvénye, hanem az is, hogy mennyi ideig nem lesz szükség a javítások újbóli elvégzésére. A díszítő vakolat nemcsak azt teszi lehetővé, hogy gyönyörű mintákat készítsen saját ízlésének, hanem védi a falakat a nedvesség káros hatásaitól.

Fürdőszobai vakolat

A fürdőszoba befedése ritkán megy gipsz falak nélkül, mert ez a legpraktikusabb módja annak, hogy felkészítse a festmény alapjait. Ezenkívül a fürdőszoba vakolat díszítő lehet, a hagyományos anyagok alternatívájaként. Valójában, és egy másik esetben a vakolat összetételét a helyiség sajátosságainak figyelembevételével kell kiválasztani.

Texturált vakolat a fürdőszobában

Gipszkeverék követelmények

A fürdőszobában használt összes anyagnak fokozott ellenállással kell rendelkeznie a nedvességgel szemben. A vakolási megoldások esetében ez különösen fontos, mivel ezek alapul szolgálnak a befejezéshez. Ha a vakolat telített nedvességgel és duzzadt, akkor a csempe leesik, és a festék lehámul és megreped. Az ilyen hibák kiküszöbölése érdekében új javításra lesz szükség, ezek többletköltségek, és nagyon fontosak. Ugyanez vonatkozik a dekoratív vakolatra is: az alacsony vízállóság duzzanatot és hámlasztást eredményez a befejező rétegben.

Dekoratív vakolat a fürdőszobában

A második feltétel a mikroorganizmusokkal szembeni ellenálló képesség. A nedvesség és a hő hozzájárul a gombák megjelenéséhez, amelyek a legkisebb repedésekbe és résekbe jutnak. A gombák nem csak elriasztják az esztétikai megjelenést, hanem nagyon károsak az emberek számára. Ezért a vakolat kompozíciónak erőssége, zsugorodási és repedési ellenállása, valamint antiszeptikus tulajdonságai vannak. A gipszkartonokhoz készült kész keverékek teljes mértékben megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

A dekoratív vakolatnak ezenkívül jó sűrűsége és kopásállósága kell, hogy legyen. A piszkos plakk, a por, a hab és a hab könnyen behatolnak a porózus felületekbe, és mindent megtisztítani, gyakran meg kell mosni és törölni kell a falakat. Helytelenül választott vakolat ilyen körülmények között gyorsan elveszíti vonzerejét, elkezd mosni és összeomlani.

A vakolatok típusai

A gipszkeverék gipsz és cement alapon készül. A kötőanyag és a töltőanyag mellett különféle adalékokat is adagolunk a készítménybe, amelynek célja a minőségi jellemzők javítása. Azonban a vakolat alapvető tulajdonságai a kötőanyag típusától függenek.

A fürdőszobák díszítésére használt vakolat megoldásokat ritkán használják, mivel a gipsznek higroszkópos tulajdonságai vannak. A módosító adalékoknak köszönhetően ezek a tulajdonságok jelentősen csökkenthetők, de óvatosan kell használni őket a fürdőszobában. Például egy tágas, jó szellőzésű szoba nagyon alkalmasak, de ha a fürdőszoba kicsi, és ha sok falat telepítenek, akkor a gipsz vakolat nem használható.

Gipsz vakolat

A cementgyártók ellenállnak a hőmérséklet és a páratartalom változásainak, vízzel való érintkezést nem pusztítják el, ezért a legjobb hely a nedves helyiségekben. A cement és a homok mellett hidrofób adalékokat és lágyítószereket is adnak az oldatokhoz, hogy megkönnyítsék a vakolási folyamatot. A habarcs öngyártása során figyelembe kell venni, hogy a minőség három tényezőtől függ: a cement, a homokszemcsék és az összetevők helyes aránya. A kezdő számára könnyű itt hibát követni, ezért jobb, ha optimális arányban választja ki a kész gyári keveréket.

A dekoratív vakolatok a következő típusúak:

 • ásványi - cement, mész vagy gipsz kötőanyagként működik, finom őrölt gránit vagy márvány töltőanyagként szolgál;
 • akril - alapja a polimer akrilgyanta, a töltőanyag üvegszilánkok, márványliszt és más ásványi anyagok;
 • szilikon - szilikongyanta alapú, a töltőanyag megegyezik az akril kompozíciókkal;
 • szilikát - az alap a kálium- és nátrium-folyékony üveg, a töltőanyag finoman őrölt ásványi összetevők.

A dekoratív vakolat textúrája

Relief dekoratív vakolat

Kivéve a mész- és gipszkartonokat, mindegyik a fürdőszobák számára kiváló. Az ilyen vakolatok könnyen alkalmazhatók, jó tapadást mutatnak minden felületen, nem deformálódnak, és nem nedvesek, ha tisztíthatóak.

A vízálló vakolatok összehasonlító jellemzői

Milyen gipsz falak a fürdőszobában

Komplex javítás a fürdőszobában szükségképpen tartalmaz vakolat. Az alkalmazott anyagnak különböző nagy nedvességállóságúnak kell lennie, anélkül, hogy negatív következményekkel járna a hőmérsékleti ingadozások átadása. Gipsz a fürdőszobában használt gipsz vagy cement. Minden típus saját tulajdonságokkal rendelkezik. Az alapzat vakolt felületét csempével, tapétával, díszítő megoldásokkal lehet befejezni a későbbi festéshez. A technológiának való megfelelés kiváló minőségű, gyönyörű, tartós eredményt biztosít.

Anyagjellemzők

A vakolási munkák széles körű eloszlását az okozza, hogy a legtöbb befejező anyag a telepítés előtt megköveteli a felületi kiegyenlítést, nem pedig a hibák egyszerű beágyazódását. Ehhez további festés, tapétázás, dekoratív kompozíciók alkalmazása szükséges. Ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a vakolat minőségére: ha az alap nem elégedik elég jól, akkor minden felülethiba látható lesz a dekoratív felületen.

Ami a cserépet illeti, felmerül a kérdés: szükséges-e a falak falazása a csempe behelyezése előtt? Ahhoz, hogy válaszolhasson rá, meg kell felelniük az érdességük mértékére:

 • ha a munkasík szintjétől való eltérés meghaladja a 3 cm-t, akkor beaconokat kell telepíteni és kiegyenlítő megoldást kell alkalmazni;
 • ha jelentős repedések vagy csekély kicsinyek vannak, akkor a vakolatot is alkalmazni kell;
 • ha a meglévő bevonatot le kell húzni, azt egy újat is ki kell cserélni.

A 3 cm-nél rövidebb síkbeli eltérések esetén szükséges a gipsz alatti falak falazásához, a szakember szakszerűségétől függően. Csak a kézműves képes minőségi szempontból a kerámia burkolólap padlóburkolatát, mert a cserép nem egyenetlen talajon történő megmunkálásához tapasztalat és gyakorlati ismeretek szükségesek.

Határozottan, ha előzetes vakolást végez, sokkal könnyebb lesz a burkolólapok bevonása, és a létrehozott bevonat megerősíti az alapot.

A fürdőszobához használható vakolat típusok

Annak a kérdésnek a kezelésére, hogy melyik vakolat közül választhat a fürdőszobában, meg kell vizsgálnia a befejező bevonat működési feltételeit. A szoba mikroklímáját magas páratartalom jellemzi. Mert mi okozza a kórokozókat, a különböző gombákat és penészgombákat. A szélsőséges hőmérséklet szintén nem ritka.

A fürdőszobában és a gipszben lévő cementburkolatok a kívánt tulajdonságokkal rendelkeznek. A kompozíciókat a pusztító faktorok, falak és mennyezetek fokozására, megerősítésére és védelmére használják.

Az is lehetséges, hogy a fürdőszobában gipszkartonozott ragasztót. De csak száraz, univerzális fajták, amelyek, ellentétben a kész kompozíciókkal, nem folynak.

Fokozatosan új anyagtípusok jelennek meg a piacon, különböző összetételű ragasztók alapján.

A legfontosabb kötőelemek (cement, gipsz) mellett gyakran fel vannak tüntetve:

 • lágyítók;
 • baktericid adalékanyagok.

Népszerű márkák:

 • Ceresit;
 • Knauff;
 • Volma;
 • Vetonit és mások.
A "Vetonit" cement alapú vakolat a zsákban

A dekoratív vakolat az egyik módja annak, hogy díszítse a falakat a fürdőszobában. Ezt a piacon számos termék képviseli.

A nedves helyiségek vakolatát különböző típusú alapokra lehet helyezni: beton, tégla, cinder block, vályog és mások. Jó tapadási képességgel rendelkezik. Minden fajnak saját tulajdonságai vannak.

Cementkészítmények alkalmazása

A cement alapú kompozíciók használatával a fürdőszobában lévő vakolat lehetővé teszi olyan bevonatok kialakítását, amelyeknek számos előnye van. A főbbek a következők:

 • nagy mechanikai szilárdság;
 • nem áteresztő vízgőz számára, amely biztosítja az alap vízszigetelését;
 • egészségvédelem (környezetbarát);
 • a hab előfordulási valószínűsége és fejlődése minimálisra csökken;
 • tartósság (az összes munka megfelelő teljesítésével).
Ceresite Cement alapú keverék

Gipsz a csempe alatt a fürdőszobában gyakran végez cement-homok megoldások. Ez annak köszönhető, hogy az alacsonyabb ár, szemben a gipsz homogenitása, a szilárdság a bevonat létre, nedvességállóság.

A gipszkeverékek jellemzői

A fürdőszobai gipsz vakolat összetétele eltér a száraz helyiségekben használt hasonló anyagtól. A keverék összetevői a következők:

A gipsz vakolat előnye a plaszticitás: az oldat könnyen vékony, egyenletes rétegben helyezkedik el.

Az anyagi hátrányok a következők:

 • nem elegendõ szilárdság, ami a gipszréteg pontosabb kezelését igényli, szemben a cementelrendezéssel;
 • a magas páratartalmú helyiségben keletkező bevonatot vízzáró korláttal kell védeni, mert nedves lesz a vízből, összeomlik;
 • a gipsz fémes elemekkel reagál, aminek következtében gyorsabban rozsdásodnak, és a vakolat felszínén megjelenhetnek foltok.
Gipszkeverék "Volma"

Az anyag érzékenysége a nedvességhez felvetette azt a logikus kérdést, hogy használható-e a fürdőszobának a befejezésére. Ennek pozitív reakciója a speciális adalékok jelenléte a nedvességálló gipszkeverékekben, ami jelentősen csökkenti a víz negatív hatását a befejező bevonatra. Továbbá a vakolat megőrzése hozzájárul a vízszigetelő megoldás, burkolólapok kezeléséhez.

A kiválasztott vakolatnak a fürdőszobában nedvességállónak kell lennie. Ezenkívül a létrehozott bevonatot nem vízérzékeny dekorációval kell védeni.

Megfelelő fajták a dekoratív vakolatból

A fürdőszobai dekorációs tulajdonságokkal rendelkező gipsz falak további védelmet nyújtanak, amelyek a rétegek alatt fekszenek, nedvességtől és mechanikai igénybevételtől. Az ilyen anyagok dekorációhoz való megválasztása egyedülálló, eredeti, gyönyörű és ízléses módon díszíti a szobát. A durva felület kisebb hibái is el lesznek rejtve. A létrehozott dekor jól kombinálva más anyagokkal.

A dekoratív vakolat kombinációja mozaikokkal

A fürdő díszítésére szolgáló dekoratív készítmények alábbi fajtái használatosak:

Az első gyakorlati anyag, amelyhez töltőanyagokat, például faanyag (vagy pamut) rostokat, kicsi kavicsokat és ásványi zsetont használnak. A texturált habarccsal kezelt falak szárítás után különböző felületek (fa, kő és mások) textúráját nyerhetik, egyedi mintázatokat.

 • a bevonat alkalmazása nem igényli a munkaterület tökéletes összehangolását;
 • a kívánt bevonatot a kívánatos színekben lehet újrafesteni.

A velencei anyag jó víztaszító tulajdonságú anyag. A létrehozott felület jól néz ki. Segítségével különböző anyagokat utánozzon: fa, gránit, márvány és mások.

A dekoratív keverékek általános előnyeit a táblázatban mutatjuk be.