Legfontosabb > Csapok

Hogyan tisztítsuk meg a gomba a fürdőszobában: népi és szakmai módszerek a penész és gomba eltávolítására

A magas páratartalmú helyiségek falán gyakran talál olyan penész foltokat, amelyek veszélyeztetik a lakók egészségét.

A fürdőszobában és más helyiségekben található gomba eltávolításával kapcsolatos információk felhasználásával népszerű vagy szakmai eszközökkel megszabadulhat a kórokozó mikroflórától.

Háromféle penész található a szobákban

Majdnem minden háziasszonynak olyan fekete foltokkal kellett foglalkoznia, amelyek általában a fürdőszobában vagy más magas páratartalmú helyiségekben találhatók.

Az ilyen plakkot nem szabad összekeverni a szennyeződel - általában bizonyos típusú mikroszkopikus mikroorganizmusok okozzák.

Három közös fajta mikroflóra parazitizálhat a szobák falán, padlóján és mennyezetén:

Kék gomba. Ez a fajta legegyszerűbb organizmus csak fából képes reprodukálni, inkább a fenyőből készült mintákat. Kék gombák találhatóak tűlevelű fákból épített fürdőkben és szaunákban, de nem veszélyezteti a városi lakások lakóit.

A bomlási baktériumok (bakteriális, barna, fehér rothadás) szintén csak a fán képesek szaporodni, ami a cellulózrostok lebomlását okozza. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a eltávolítása a faanyag megsemmisítésének megállítása rendkívül nehéz. Az anyagot csak speciális fungicid megoldásokkal kezelheti.

Az emberek legnagyobb veszélye a fodros gombák, amelyek fekete foltokat képeznek. Ez a csoport a mikroflóra (Chaetomium, Ulocladium, Aspergillus és mások) több képviselőjét is magában foglalja. A fekete formák nem csak szerves felületeken, hanem kerámia burkolatokon, betonokon, festékeken, téglákon is alkalmazhatók.

Az ilyen mikroflórát nem szabad figyelmen kívül hagyni, kívánatos azonnali intézkedések meghozatalára.

Mi a veszélyes gomba a falakon?

A helyiségben megjelenő formák károsítják az épületszerkezeteket, és negatív hatást gyakorolnak az emberi egészségre.

Építőanyagok megsemmisítése

A falakon vagy mennyezeten fekvő gomba fokozatosan elpusztítja az anyagot, amelyen a telep telepedett le. Ez a gipsz, a festés, és egy fejlett esetnél a repedések kialakulásához vezethet a falakon.

A megfelelő intézkedések meghozatalának elmulasztása az egyes építőelemek részleges vagy teljes megsemmisülését eredményezheti, és akár a felületek összeomlását is eredményezheti.

Káros az emberi egészségre

A patogén mikroflórának rendkívül káros hatása van az emberi szervezetre, ami számos egészségi problémát okoz. A penész közvetlenül kapcsolódik a következő betegségekhez:

 • a szervezet általános kimerülése;
 • dermatosis, mycosis és számos egyéb bőrbetegség;
 • fejfájás, szédülés;
 • a légzőszervi megbetegedések (rhinitis és sinusitis, tüdőgyulladás és asztma);
 • gyomorpanaszok, émelygés;
 • ízületi reuma és az izomrendszer egyéb problémái.

A penész hosszabb expozíciója súlyos tüdőt, vese-, máj- és egyéb szervi károsodást okozhat.

Az idősek, a gyermekek, a rossz egészségi állapotú és a kemoterápiában vagy antibiotikumban szenvedő betegek különösen érzékenyek a kórokozó mikroorganizmusokra.

A gomba okai

A levegőben gyakorlatilag minden szobában spórák vannak különböző típusú penészgombákkal, de csírázásuk és reprodukciójuk csak bizonyos körülmények között fordulhat elő: 30% feletti páratartalom és +20 ° C-ot meghaladó szobahőmérséklet.

A mikroorganizmusok kolóniájának megakadályozása érdekében minden intézkedést meg kell tenni ezen okok kiküszöbölésére. Különösen fontos a páratartalom elleni küzdelem, hiszen egy száraz helyiségben a forma még meleg és forró mikroklímával sem alakul ki.

A penész megakadályozása

A penészfoltok megakadályozására a helyiségben számos megelőző intézkedést szigorúan követni kell.

Biztosítani kell a helyiség jó levegőáramlását. Rendszerint minden többemeletes épületben van szellőzőcsatorna, de az idősebb épületekben gyakran nem tud megbirkózni a munkával. A csatorna tisztítása segít a helyesbítésben (ezt egy speciálisan ZHES alkalmazottnak teheti meg) vagy egy további ventilátor telepítésével.

Még ha a motorháztető kiváló munkája a vízkezelés vagy a mosás elfogadása után is kívánatos, nyitva hagyja a fürdőszobai ajtót: segít szellőztetni a szobát és eltávolítani a felesleges nedvességet.

Nem szükséges a hely túlhűtését engedélyezni: kívánatos, hogy egy eléggé meleg szoba falát egy hőszigetelő réteggel lefedje.

A gyenge hőátadás törölköző jobb fűtőberendezés használata. Ez különösen igaz az őszi-téli szezonra, amikor a levegő hőmérséklete csökken és a páratartalom nő.

A fürdőszobában lévő csövek, bútorok és egyéb felületek kondenzációjának monitorozására van szükség. A beszédcseppek megpróbálják azonnal rongyot vagy rongyot törölni.

Fontos, hogy azonosítsuk és megszüntessük a helyiség nedvességtartalmának okait. Szükség van folyamatosan figyelni a keverők és az egészségügyi készülékek állapotát, valamint az összekötő elemeket.

A fürdőszobában lévő fémcsöveket műanyagból kell cserélni: ellenállnak a szivárgásnak, és soha nem párolognak.

Ne felejts el figyelmet fordítani a kis dolgokra: a pálinkás víz a szemüvegben a fogkefékhez, a tollak penészedését okozhatja. A gombák kolóniái a fürdő vagy a zuhany elválasztására szolgáló polimer függönyökre is telepedhetnek.

A fürdőszoba javításakor speciális építési és befejező anyagokat kell használni, amelyek megakadályozzák a gomba megjelenését.

Fontos, hogy a megelőző felületkezelést rendszeresen, hagyományos módszerekkel vagy kifejezetten erre a célra tervezett háztartási vegyi anyagokkal végezzük.

Mechanikus módszer a gomba eltávolítására

Miután fekete helyeket talált a teremben, a háziasszony általában rongyot vagy kaparót vett fel, és megpróbálja lemosni vagy megrepedni a szerszámot. Ahhoz, hogy hatékony eredményt érhessen el, tudnia kell, miként lehet a gombák telepeit a fürdőszobában szerezni.

Először is, a detektált területeket vízzel jól meg kell nedvesíteni. Ez a manipuláció meggátolja a gombák spóráinak bejutását a levegőbe, ami új léziókat okozhat.

Ezután vegyen egy fém kaparót vagy más hasonló szerszámot (acélkefe, fúrófej csiszoláshoz), amely segít az alaposan eltávolítani az érintett felületet.

Javasoljuk, hogy amennyire csak lehetséges egy réteg bevonat (gipsz, tapéta, festék); Az olyan anyagokhoz, mint a beton és a fa, őrlés is lehetséges.

A fejlett esetekben ez a módszer nem elég hatékony, mivel a micélium mélyen bejuthat szervetlen felületekre, például egy bélés alá.

Ebben az esetben a probléma megoldásához nagy átvizsgálásra van szükség, amely a következőkre irányul:

 • a falak felszabadítása a díszítő bevonatból (kerámia burkolólapok, tapéta, festékréteg);
 • mész vagy festék eltávolítása a mennyezetről;
 • padlóburkoló anyag cseréje.

A felújítás során elengedhetetlen, hogy az összes felületet olyan eszközzel kezeljük, amely elpusztítja a gombát. Az állatok (népi vagy hivatásos) készítményeket olyan zónára kell alkalmazni, amely meghaladja a gombák látható terjedésének területeit a láthatatlan meztelen szem mikrofungus eltávolítása érdekében.

Minden felületet legalább 2-3 alkalommal kell kezelni, minden alkalommal, amikor az előzőleg alkalmazott gombaölő készítmény teljes szárítását várják. A javítások során kívánatos az építőanyagok használata gombaellenes adalékokkal.

Népi penész eltávolítási módszerek

Mivel a penészgombák már évszázadok óta zavarták a lakókat, és nem sokkal ezelőtt hozták létre a háztartási vegyi anyagokat, a lakosság széles körű tapasztalattal rendelkezik a különböző kórokozók káros mikroflórák elpusztításában.

A legelterjedtebb gyógyszerek közé tartoznak a következők:

1. opció: kék üveget

Költséghatékony hatékony eszköz, amelyet kertészeti, építési vagy hardverraktárakban lehet megvásárolni. A kék kristályokat meleg vízben hígítjuk 200-300 gramm porra 10 liter folyadékra, majd jól keverjük.

Az érintett felület kezelését az elkészített oldattal több lépcsőben végezzük:

 • A falon lévő jelvényeket mázas ruhával vagy simítóval tisztítják.
 • Az előkészített helyeket szappanos vízzel töröljük, ami növeli az alkalmazott eszközök hatékonyságát.
 • A tisztított és mosott felületek időt adnak a száradásra.
 • A falat rézszulfáttal kezeljük (az oldatot konyhai szivacs vagy permetezőgép segítségével lehet alkalmazni).
 • A felületet 3-5 óráig hagyjuk megszáradni, majd a hígított vitriolt újra felvisszük.
 • A gombás fertőzés mértékétől függően az eljárást 2-5 alkalommal ismételjük meg.

A nagyobb hatékonyság érdekében egy evőkanál ecetet adhatunk a vitriol oldathoz.

2. opció: klór tartalmú szerek

A klór tartalmú oldatok garantálják a penész hatékony felszámolását: agresszív komponenst tartalmaznak, amely megöli a legtöbb mikroorganizmust. A gomba elleni küzdelem érdekében használhatja a népszerű klórtartalmú gyógyszereket, amelyeket gyakran használnak a háztartásban a textíliák fehérítésére vagy a szaniterek tisztítására, nevezetesen Domestos, Fehérség, Sanita és mások.

A penésztelepek elleni küzdelem érdekében az érintett területeket és az őket körülvevő területet rongygal kezelik, amelyet higítatlan termékben nedvesítenek. A lapos ízületek kezelésére a készítmény vízzel 1: 1 arányban hígítható, spray-palackba öntve és a varratokra felhordva.

3. opció: Asztali ecet

Gyakorlatilag minden otthon 6-9% -os ecetsavoldatot használ, amelyet széles körben használnak a főzéshez. Ugyanakkor ez az eszköz jó antiszeptikus, amely tökéletesen elpusztítja a mikroflóra különböző típusait. A penész elleni küzdelemnek:

 • kezelje az érintett területet ecettel: egy sima felület (csempe) elegendő ahhoz, hogy egy szivaccsal vagy egy folyadékba merített rongyal törölje le, és szórja le a laza bevonatokat (gipsz, beton, fa) egy spray palackból;
 • a kezelt felületet 2-3 órán át hagyja megszáradni;
 • távolítsa el a gomba maradványait ecsettel;
 • Alaposan öblítse le tiszta vízzel.
 • jól szellőztetni a csípős szag eltávolítására.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyes esetekben a falon levő ecet foltok maradhatnak.

Egyéb népi jogorvoslatok a gomba számára

Emellett a következő gyógyszerek antibakteriális és fungicid hatású szerekként alkalmazhatók:

 • Hidrogén-peroxid. Széles körben alkalmazott antiszeptikus, 3% -os oldat megvásárolható a gyógyszertárban. A gyógyszer nem mérgező, és nincs kifejezett szaga. A feldolgozás során gondoskodni kell, mivel a peroxidnak világos fehérítő hatása van.
 • Ammónia. Jó eszköz a penésztelepek eltávolítására sűrű, szilárd felületekről, például kerámia burkolólapokból vagy üvegből. A mikroflór elpusztításához a hardverraktárban vásárolt gyógyszert egyenlő mennyiségű vízzel hígítjuk, majd a keveréket szivacs vagy sprinkler alkalmazásával a fertőzött területre alkalmazzuk. Az oldatot néhány órán keresztül a falon hagyják, majd a bevonatot jól mossák.
 • Soda szóda. Természetes és biztonságos háztartási fertőtlenítő, amely segít a gomba elleni küzdelemben. A feldolgozáshoz egy teáskanálpor oldatot használva, egy pohár vízben keverjük. Az oldatot a felületre permetezzük, amelyen a gombát észlelik, vagy a falat a készítményben áztatott szivaccsal mossák. Nem szükséges lemosni a szódát, biztonságosan maradhat egy csempe vagy más bevonat.
 • Teafaolaj. Környezetbarát eszköz erős kellemes aromával, alkalmas a penész kis területének megelõzésére és megsemmisítésére. Használatához két teáskanál illóolajat fel kell oldani fél liter vízben, amelyet egy gyógyszertárban vagy egy speciális boltban lehet megvásárolni. A kapott oldatot olyan területekre permetezzük, ahol feltételezzük, hogy gomba jelen van. Öblítse ki a terméket nem szabad, de a feldolgozás után jobb, ha nem lép be a fürdőszobába 12 órán keresztül.
 • Kreozot. A kátrány sárgás folyadékból készült, erős szagú alkohollal vagy éterrel készült oldat formájában. A készítményt betonra, cserépre, műanyag panelekre, téglára és egyéb sima felületekre kell felhordani. Szárítás után szappannal és vízzel le kell mosni. Nem kívánatos a kreozot a fa szerkezetek feldolgozására használni, mivel az oldat azonnal laza textúrákba kerül.
 • Antracénolaj. Különleges szagú, zöldes folyadék keletkezik a szénből. Az olajat jó profilaktikusnak tartják, hogy megakadályozzák a penész a falakon.
 • Borax. Ásványi anyag, amely természetes antiszeptikus. A csírázott formák felületkezeléséhez szükséges 2,5 liter folyadék és 1 csésze borász oldat elkészítése. Miután a foltot egy ruhával megtisztították, egy meglehetősen vastag kompozíciót alkalmaznak. Nem kell lemosni, de szárítás után a felszínt száraz papírral törölheti, hogy eltávolítsa a kinyert kristályokat. Egy másik megoldás: kevésbé koncentrált oldat (egy teljes pohár borvai és 4 liter folyadék), majd szórja be az érintett területet egy spray palackgal.
 • Kámfor-golyók. A gombafertőzés megelőzése érdekében a kámfor golyó kibővíthető.
 • Jód. Egy másik profilaktikus jódgőz. Ehhez egy pohár vizet helyeznek a fürdőszoba polcára, amelyben 10 mg szokásos jód-tinktúrát hígítanak. Célszerű, hogy ne legyenek fémtárgyak a közelben, mivel az illékony jódgőz korróziót okozhat.

Ne felejtsd el a "koktél" tisztítását.

A hatékony gyógyszerkészítményt 4 rész vízből, 2 rész hidrogén-peroxidból, 1 rész bórsavból és 2 rész ecetből készítik elő. Minden komponenst alaposan összekeverünk, majd a keveréket rongygal vagy szivaccsal megnedvesítjük, amellyel az érintett területeket kezeljük.

A gombaölés szakmai módszerei

Ha a gomba nagymértékben befolyásolja a fürdőszobai felületeket, akkor jobb módszereket kell alkalmazni a penész megsemmisítéséhez.

Háztartási vegyi anyagok

Az értékesítés során a kórokozó mikroflóra elleni küzdelem számos különböző eszközzel bír.

"Mil Kill" - emulzió, amely fertőzésgátló anyagot tartalmaz, és amely biztonságos az emberi egészségre. A gyógyszer különösen ajánlott finom porózus szerkezetű anyagokból készült összetett felületek kezelésére. Ugyanez a szerszám használható a szivárgások fertőtlenítésére, valamint a magas páratartalmú területeken található szerkezetek védelmére.

Az "izocid" egy olyan gyógyszercsalád, amely különféle mikroflórák elpusztítására szolgál, jellegzetesen olyan helyiségekben, ahol magas a vízgőz. Eszközök használhatók faanyag, kő, beton bázisok feldolgozásához, valamint vízbázisú festékek készítéséhez.

Well Done - egy modern antibakteriális megoldás, amely elnyomja a gombák, a penész, az algák fejlődését. Jelentős azonnali eredményt produkál, még a mikroorganizmusok kiterjedt kolóniáival is. Rendkívül alkalmas belső és külső felületek rehabilitációjára, alkalmas faszerkezetes, vakolt vagy festett szerkezetek kezelésére.

"Titán" Fungicid. Eszközök, amelyek arra szolgálnak, hogy a belső és külső festékbevonatokat eltávolítsák a penész és a penész után, anélkül, hogy eltávolítanák a befejező anyagot. A kompozíciót alkalmazhatjuk profilaxisra is.

SZAVO (Savó). Hatékony gyógyszer, melynek célja a kórokozó mikroflóra elleni küzdelem azokon a területeken, ahol nehéz megszabadulni a megnövekedett vízgőz-tartalomtól (konyhák, fürdőszobák, pincék, zuhanyzók). A gyártó garantálja a penész, algák, gombák 100% -os megsemmisítését. A szerszám rendkívül egyszerűen használható: nem igényel felületkezelést és további mosást.

Asztónia kiváló termék a penész eltávolításához olyan "könnyű" felületekről, amelyek nem igényelnek kaparást. Használható a polimer zuhanyfüggönyök, műanyag bútorok, csempe tisztítására.

"Gombaellenes" - egyetemes gyógymód, amely a gomba által érintett területek kezelésére vagy megelőző intézkedésként használható. A gyógyszert szinte mindenféle anyagra alkalmazzák: tégla, fa, beton, gipsz.

A Dali egy teljesen átlátszó, vízbázisú fertőtlenítő készítmény. Nagyszerű a faanyagok megakadályozására és megszüntetésére.

A belföldi és a külföldi gyártók számos festéket, habarcsot, alapozókat és egyéb építőanyagokat gyártanak, amelyek fungicid komponenseket tartalmaznak, amelyek biztosítják a felületvédelemt.

A szoba fertőtlenítése és ionizációja

A fürdőben lévő gomba elleni küzdelem érdekében az érintett területeket levegőárammal is kezelik, ami szintén ionokkal és mikroelemekkel gazdagodik. Mivel az ehhez tervezett speciális berendezések meglehetősen drágák, a munkát általában szakképzett szakemberek végzik.

A penész eltávolításával kapcsolatos nagyszabású munkák elvégzéséhez agresszív vegyi anyagokat is használnak, amelyek használata különleges óvintézkedéseket igényel. A hasonló gyógyszerekkel végzett kezelést szakképzett szakemberek végzik.

Biztonsági szabályok a szoba feldolgozása során

A penész eltávolítására irányuló valamennyi eljárás veszélyes munkafajták, mivel amikor a bőrön és a nyálkahártyákon káros gombás spóra keletkezik. Ezenkívül a felületek feldolgozásakor főleg olyan erős anyagokat használnak, amelyek égési sérülést, mérgezést és más negatív reakciókat okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében különleges óvintézkedéseket kell tenni. A munka során viseljen:

 • tartós gumikesztyű, amely védi a tenyerét és a csuklóját;
 • légzőkészülékek vagy légzőmaszkok;
 • műanyag szemüveg (lehetőleg speciális, szoros a szemgödrökhöz), hatékony szemvédelmet biztosítva.

A munka befejezése után ajánlott el kell dobni a használt védőfelszerelést, elsősorban kesztyűt és légzőkészüléket.

A fürdőszoba feldolgozásakor minden apró tárgyat el kell távolítani a szobából, és a nagyokat védőfóliával kell lefedni, amelyet alaposan összegyűjteni és eltávolítani kell.

Szükséges intézkedések végrehajtása a gomba megsemmisítésére gyermekek és háziállatok hiányában. Célszerű a kezelt helyiséget 2-4 órán keresztül szellőztetni, ezután jobb, ha 2-3 napig nem használja a fürdőszobát.

Hasznos videó a témában

Az alábbi videó bemutatja, hogyan lehet eltávolítani a gomba kolóniát a fürdőszobában modern háztartási vegyi anyagokkal.

A penész elleni harcot folyamatosan kell tartani. Miután a gomba a népszerű vagy professzionális eszközökkel megsemmisült a fürdőszobában, fontos, hogy megfeleljen az ajánlott megelőző intézkedéseknek, amelyek segítenek elkerülni az új gócok megjelenését.

6 ok a penész a fürdőszobában és 8 módszerek kezelésére

A háziasszony fürdőszoba egy többfunkciós szoba, amely kiemelkedő fontosságú a teljes életre. Ez és a mosóhely az egész család számára, és egy hely, ahol mosogatják vagy tárolják a szennyezett ruhát.

Az asszony a fürdőszobát kozmetikai és higiéniai eljárásokhoz, hajfestéshez, különböző napi tárgyak tisztításához és mosásához használja. Ne számolj bele minden olyan tevékenységet, amelyet a fürdő falaiban végzünk. A fürdőszobában száraz fürdőköpenyeket, frottírtörülközőket, takarítási és tisztítószerek arzenálját tároljuk.

Végül a fürdő a kellemes kikapcsolódás helyszíne a kemény napi munkának köszönhetően. Ideális esetben a fürdőszobának tisztának, illatosnak kell lennie az illatos testápolási termékek aromáival.

Azonban gyakrabban fordul elő a másik út: a ház legtisztább szobája a mocskos szag forrásává válik, és ennek csak egy oka van - a fürdőben megjelenő forma, ami nem olyan könnyű eltávolítani.

A patogén növényzet fertőzésének következményei

A legtöbben nem értik a közös probléma nagyságát. Gyakran a háziasszonyok egyszerűen törölik a fekete foltokat a felületről az aktuális vagy általános tisztítás alatt, kevés gondolkodás a nedvesség káros hatásairól a fürdőszobában.

Először is, a penészgombával, amely egy egysejtű gomba gyarmata, egy gomba jelenik meg - egy összetettebb organizmusrendszer. A gombaspórák mindenhol jelen lehetnek, de csak nedves környezetben szaporodnak.

Másodszor, a gomba virágzó tevékenysége számos komoly nehézséget okozhat, melyek közül a leginkább ártatlan lehet a fürdőkádak szörnyű szaga.

Itt van néhány, a bakteriális szennyeződés következménye a fürdőszobában:

 • az építőanyagok gyors megsemmisítése. Fekete vagy fehér gomba minden építési anyagot 1-2 év alatt zavarhat a talajra. Ha nem teszünk lépéseket, minden évben nagyjavítást hajtunk végre;
 • a levegőben spórázó spórák biztosan más helyiségekbe költöznek, és ha nedves helyeket találnak, ott elkezdenek szaporodni;
 • a kórokozó növénye szabadon bejut a személy légzőrendszerébe, allergiás bronchitist és szinuszitist, asztmát, súlyos tüdőkárosodásokat okoz, amelyeket nehéz diagnosztizálni;
 • a mikrobák spórái által érintett fürdő kiegészítők használata szúrás, szájgyulladás, sztreptoderma, allergiás dermatitis, lábmikózis és körmök okozzák;
 • a baktériumok kiválasztásának és vitalitásának állandó belélegzése befolyásolja az emberi gasztrointesztinális traktusokat, dysbacteriosist, hasmenést, hányást, gyengíti az immunrendszert.

Egy idő után újra megjelennek a bőrtisztító foltok és fekete csíkok a burkolólapon lévő homlokzati panelek között. Íme egy lista a penészesedés gyakori okairól.

 1. Helytelenül beszerelt szellőztető rendszer vagy fűtőrendszer. A jól fűtött helyiség és a nedvességtartalom a káros mikroflóra tenyésztésének előfeltétele.
 2. Természetes napfény hiánya, hiszen az UV sugárzás káros hatással van a gombák életére.
 3. Szegény tömítőpanel varratok. A sérült tömítőanyaggal a "harmatpont" elmozdulása a falakban hőmérséklet-csökkenéssel kondenzációt okoz, ami folyamatosan nedvesíti a felületeket.
 4. Sérült vízelvezető rendszer. Folyamatosan és észrevétlenül szivárgó csaptelep vagy cső a fürdő alatt lehetséges nedvességforrások; ne távolítsa el a gombát, amíg a sürgősségi terület nem lokalizálódik.
 5. A fürdés utáni mosás nem kielégítő. A párnák párolgása és nedvességtartalma, valamint a csempe és a polimer lemezek közötti tömítőanyag gondosan törölje le a zuhanyzás után.
 6. Használt törölköző szárítása a fürdőszobában. A gomba csak a nedvesség ilyen epicentrumait szereti. A nedves ruhákat csak szabad levegőn kell szárítani.

Elkezdjük tisztítani a fürdőszobát

Az általános tisztítás elindításával és annak meghatározásával, hogyan lehet hatékonyabban lemosni a formát a fürdőszobában, ismerkedjen meg a legnépszerűbb eszközök spektrumával.

Figyelem! Először mechanikusan meg kell tisztítani a fürdőszobát, és el kell távolítani a fekete foltokat és foltokat! Ehhez viseljen kesztyűt, légzőkészüléket, karját ecsettel és rongyokkal. Ezután elkezdjük tisztítani a fekete szennyeződéseket a különféle lehetséges csatlakozásokkal a falakkal antiszeptikus vízzel.

Ne felejtsd el a csöveket és a csapokat, tisztítsuk meg őket egy szivaccsal. A padlózat, a panelvarrások, a polcok alaposan át kell tisztítani. Minden rendelkezésre álló anyagot - szivacsot, rongyot - jobb tisztítás után dobni.

Ha sajnálja a kefét, többször felöntjük a forrásban lévő vizet, és klóroldattal áztathassuk. Csak a tiszta felületeket kell kórokozó mikroflórával kezelni.

 • Réz-szulfát. A jól ismert égkék por sikeresen alkalmazzák mind az építőiparban, mind a kertészkedésben. Nem rossz réz-szulfát is penészgéppel. Az oldatot 1/10 arányban tiszta folyóvízben hígítjuk, és a problémás területekre alkalmazzuk: csempék, a fal és a fürdőszoba ízületei között, a mennyezetcsuklókon stb. Legyen óvatos, az oldat mérgező, helyileg alkalmazza a megfelelő helyre keskeny ecsettel. 2-3 óra múlva meg kell mosni a kezelt felületeket.
 • Szódabikarbóna + ecet. A fekete gomba egyszerűen megsemmisíthető szóda hamutartalmú vagy szabályos szódával. Hozz létre habos folyadékot. Nagy mennyiségű forró vizet öntsünk a forró vízbe, kb. Fél liter szódát vagy 150 gramm nátrium-szódát szükséges körülbelül 5 liter vízhez, 100 g 9% -os ecetet öntünk. A keverék az összes funkcionális felületet feldolgozza. Mivel a szóda ártalmatlan, a legjobb eredmény elérése érdekében hagyhatja a következő betakarításig. Ugyanakkor az elülső és a lefolyó elemekkel együtt az évelő szennyeződést tökéletesen lemossák.
 • Hidrogén-peroxid. A gyógyszertárakban szabadon hozzáférhető folyadék tiszta formában használható a penész felületek eltávolítására. Érdemes felidézni, hogy a gyógyszer fehérítő hatású, ezért a feldolgozás előtt távolítsa el a színes függönyöket, törölközőket és a fürdőzőszőnyegeket.
 • Ammónia vagy ammónia oldat. Kiváló antiszeptikus, jól megöli a gombát és megelőzi annak előfordulását. Az ammóniának jelentős hátránya van - éles szag. Ezért feldolgozza a szobát, zárja be az ajtót az expozíció időpontjában. Az anyag átöblítése után megfelelően szellőztetni kell a helyiséget, hogy elkerülhető legyen a fejfájás és az émelygés. Ráadásul elfogadhatatlan az ammónia oldat és a fehérítő keverése, mivel kémiai reakciójukat toxikus gáz felszabadítása kísérte.
 • Borax. Ásványi por, egyedülálló gyógyhatású bolhák, csótányok, rozsda stb. A gyógyszert natrium-tetraborát néven ismerik, de kis palackokban értékesítik, gazdaságosabb a száraz por. Más eszközökkel ellentétben 5-10 percig használják, mivel károsíthatja a festett felületeket. Egy pohár boraxot feloldunk 4-5 liter vízre. Az öblítés szükséges, mivel a gyógyszer hatásos!
 • Klór-tartalmú termékek. Minden klórtartalmú anyag - klóramin, nátrium-klorit, fehérítő, a "Fehérség" tárolása kiváló antiszeptikumok. Ezt ékesszólóan igazolja kórházaink tartós illata. Klór-oldat, először eltávolíthatja közvetlenül az elszaporodott gombák telepeit, majd tisztítsa meg a tiszta felületeket. Nagyon kényelmes permetezőpisztolyt használni, tömény tömény klóroldatot feltölteni és a helyiséget öntözni.
 • Teafa illóolaj. Egy hatalmas formabombázó biztos, hogy örökre elpusztítja azt. Ehhez 10 ml folyadékot kell felszívni és 500 ml vízben feloldani. A kapott folyadékot a csempék, a mennyezet és a padlócsatlakozások között a leeresztő csövek felületén alkalmazzák. A teafaolaj sokáig maradhat. Ezután szellőztetni kell a fürdőszobát a jellegzetes szagtól. A pénzhiány - meglehetősen nagy költsége. Alkalmasak azonban a mosószerekre allergiás háziasszonyoknak.
 • Shop termékek. A gombát modern, kész anyagokkal lehet eltávolítani. A gazdasági piac elárasztja a speciális termékeket, megsemmisíti és megelőzi a kórokozó mikroflóra létfontosságú aktivitását. De ahogy a gyakorlat azt mutatja, a gyönyörű fényes címkék a palackokon nem csodaszer a bajunk miatt. Folk jogorvoslatok javulnak az évek során, receptjeik igazoltak, a biztonság nyilvánvaló. Ráadásul a buzgó háziasszony örömmel fog jelentősen megtakarítani a drága és nem mindig hatékony pénzeszközöket.

A penész megakadályozása

A penész és gomba termékek eltávolítása meglehetősen reális, szorgalommal és egy kis időt töltve. Sokkal fontosabb megakadályozni újbóli megjelenését. Ehhez figyelembe kell venni a szakértők egyszerű tanácsát. Ne hagyja nedves és nedves dolgokat a fürdőszobában, szárítsa meg őket az utcán.

Pihentető fürdő vagy nagy mosás után törölje le az összes felületet antiszeptikus szerekkel. Használjon egyszerű iránymutatásokat, és a fürdőszobája mindig a tisztaság és a frissesség oázisa.

Fekete penész a fürdőszobában - hogyan kell kezelni és okozni

Jó napot! Az a probléma, amellyel találkoztam, valószínűleg sokak számára ismerős - ez a fekete forma a fürdőszobában. Tudjuk, hogy gyakran nedvesség miatt jelenik meg, de vannak olyan okok is, amelyeket még csak nem is sejtettem.

Nem értettem azonnal, honnan jött, de miután beszéltem szomszédaival, kiderítettük, hogy az ok az átfedések hiánya, amelyek bezárják a bejáratok közötti varrásokat. És csak ezt követően sikerült megszüntetnünk, de mielőtt megpróbáltunk egy csomó módszert. Ebben a cikkben megtudhatja: hogyan kezeljük a fürdőszobában a fekete formát, mi befolyásolja annak megjelenését, milyen gombaellenes gyógyszerek léteznek, és milyen megelőző intézkedéseket kell alkalmazni.

Fekete forma a fürdőszobában - hogyan kell harcolni: ajánlások

Az Aspergillus jellemző megkülönböztetésekkel megmutatkozik kijelölt helyeken. Az árnyalatok a sápadttól a feketeig terjednek. A raidhez olyan szag van, amelyet az emberek a nedves, a pince illatával társítanak.

Fekete penész a fürdőszobában, hogyan kell harcolni

Ha a fertőzés területe kicsi, a penész nem mélyen behatolt, akkor önmagával is megbirkózhat a problémával.
Ha a formát a saját kezével kívánja eltávolítani a fürdőszobában, először le kell venni a látható plakettet.

Ehhez szüksége lesz:

 • Gumi kesztyű;
 • Légzőszervi;
 • Biztonsági szemüveg;
 • Speciális öntőforma;
 • Rendszeres mosószer vagy mosószappan;
 • Száraz ruhával;
 • Fém szivacs (fémvágó vagy a szintetikus szivacs kemény oldala szintén alkalmas).

A veszélyes területet fel kell mosni egy felületre vagy szappanos tisztítószerrel. Száraz ruhával törölje szárazra.

Ezután el kell távolítania a szerszámot a fürdőszobában történő eloszlásának minden részében. Használhat mind a speciális vegyszereket, mind a népi gyógymódokat. A választott eszközöktől függetlenül az általános algoritmus ugyanaz lesz:

 1. A terméket száraz, tiszta felületre kell felhordani;
 2. Hagyjon két vagy három órát;
 3. A szerszámot vasalószállal vagy kaparóval távolítsa el;
 4. Ismételje meg, ha szükséges.

A küzdelem hatékony módszerei

Ahhoz, hogy teljesen eltávolítsa a gomba a fürdőszobában, meg kell használnia a bevált összetett módszert, amelyet a maximális hatékonyság jellemez.

Ezeket a formációkat úgy kell küzdenünk, hogy ne hagyjuk őket a lehető legkisebb eséllyel újra megjeleníteni.

A szekvenciális műveletek megfelelő végrehajtása biztosítja a fekete öntőforma tökéletes elhelyezését, ami nagyon veszélyes. Fontolja meg, hogyan kell kezelni a gombaspórákat maximális hatékonysággal.

A jó minőségű szellőzés megszervezése

A szellőztetés kérdését nedves fürdőszobában kell megoldani. Néhány erre a célra időszakosan nyissa ki a fürdőszoba ajtaját, és levegőt. Ez egy bizonyos eredményt ad, de sajnos elégtelen.

A szellőztetés javítása érdekében ellenőrizni kell, hogy a szellőztető tengely el van-e blokkolva, ha bármilyen akadály van a levegő normális kiáramlása esetén.

Ajánlott a meglévő ventilátor cseréje egy erősebb és megbízhatóbb opcióval.

Keresd meg a viták forrásait

A következő lépésben ellenőrizze a bútorokat az egész lakásban. Ha régi és elhanyagolt tárgyak vannak, sürgősen meg kell szabadulnunk, mivel nagyon valószínű, hogy gombás spórákat tartalmaznak.

Ez nagyon veszélyes, mivel a viták könnyedén behatolhatnak a fürdőszobába, és letenni a mennyezetre és a falra. Tudjon meg többet a penészgombákról a cikkben: sárga, zöld forma és irányítása.

A nedvesség megszüntetése

Ezután meg kell kezdeni, hogy megszüntesse a nedvesség növekedését a fürdőszobában. Óvatosan ellenőrizze az összes beépített vízvezeték szerelvényt. Ha csaptelepek, zuhanyzók, WC-tálak és egyéb elemek szivárognak, azonnal javítani kell őket.

A kondenzvíz állandó megjelenése a csöveken szinte 100% -os garancia a jövőben a fürdőszobában. Cserélje ki a régi fémcsöveket fémekkel.

vízszigetelés

A felületek festéséhez csak olyan festékeket használjon, amelyek kiváló vízálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen festékréteg alkalmazása előtt ajánlott alaposan kezelni a kiváló minőségű vízszigetelő tömítőanyag felületét.

Hagyományos módszerek fekete penész ellen

Az öntőforma időben történő felderítése esetén a fürdőben lévő penész elleni küzdelem nem tart sokáig, mivel számos hagyományos és modern eszköz létezik, amelyet részletesebben meg kell vizsgálni.

 • Az egyik hatékony eszköz a réz-szulfát, amelyet speciális ecsettel alkalmaznak arra a helyre, ahol a penész megjelenik.

Ebben az esetben kövesse az utasításokat és a biztonsági előírásokat;

 • A fehérítőport a penész elleni küzdelemben is használják, amely után már nem jelent problémát a fürdő fekete formája.
 • Az öntőforma eltávolításához telített oldatot készítenek, jellegzetes szaggal. Csakúgy, mint a vitriol esetén, a fehérítő használata esetén a biztonsági szabályokat be kell tartani.

  A modern eszközök a penész elleni küzdelem kedvelt módja, mivel hatékonyan eltávolítják a gombát anélkül, hogy káros hatással lennének az egészségre:

  1. Ha csak születő penész található, akkor speciális kémiai kezelést lehet használni.

  Ehhez először használjon ecsetet, kést vagy szivacsot, hogy eltávolítsa az öntőformát az érintett területekről, és alaposan kiszárítsa, majd speciális fertőtlenítőszerrel kezelje. Az eljárás többször megismételhető;

 • A csatornázás és a levegő ionizációja egy módszer, amelyet számos tanulmány igazol, de hazánkban nem túl népszerű a magas költségek miatt.

  Ugyanakkor speciális berendezést használnak, amely a megfelelő irányba szállítja a levegőt, ionokkal, mikroelemekkel és egyéb fertőzésekkel és baktériumokkal küzdő egyéb részecskékkel együtt.

  Az ilyen berendezések bizonyos esetekben megszabadulhatnak nemcsak a penésztől, hanem a rovaroktól és rágcsálóktól is. Az ionizációt és a csatornázást csak szakképzett szakember végezheti a biztonsági előírásoknak megfelelően;

 • Erős antiszeptikumok alkalmazása, hasonlóan a fent említettekhez. Ez a módszer csak a penész fejlődésének későbbi szakaszaiban hasznos, ha már beágyazódott a fürdő burkolatába, csempeibe, varrataiba és egyéb elemeibe.
 • Ebben az esetben, miután feldolgozta a fürdőszobában a falakat, a mennyezetet és a padlót, meg kell csinálnia és javítania kell a fürdőszobát. Ehhez távolítsa el az összes falburkolatot, alaposan szárítsa meg a helyiséget, és fertőtlenítőszerrel kezelje az összes felületet.

  Előfordul, hogy a háziasszony folyamatosan elhalasztja a fürdőszoba tisztítását holnapra, hosszú ideig nem tud összeállni a megjelenő penész tisztítására, vagy egyszerűen nem tudja, mit kell tennie, amikor a szerszám megjelenik a fürdőszobában: hogyan kell tisztítani?

  E cikk elolvasása után világossá válik, hogy el lehet halasztani a penész elleni küzdelmet, azonnal el kell kezdeni, de jobb előfordulásának megakadályozása általában.

  Gombaellenes szerek

  A gombák eltávolítására a legjobb eszköz a fungicidek, amelyek összetételében bórvegyületek vannak. By the way, a bort aktívan használják a harcok elleni harcban. Az összes gomba eltávolítására egyetemes jogorvoslat létezik, de vannak olyanok is, amelyek csak egy adott típusra vonatkoznak.

  Az utóbbi esetben szükség van egy szakértővel való kötelező konzultációra, ami segít nekünk pontosan meghatározni, hogy milyen gombafajammal foglalkozunk. A legjobb az egészben, persze, válasszon egy termék egy jól ismert cég.

  A boltokban és a piacon különböző eszközöket találnak, amelyek a biológiai kártevők elleni küzdelem és védelem eszközei.

  Ha ilyen pénzeket szeretne vásárolni, próbálja meg betartani a következő ajánlásokat a kiválasztás során:

  • Óvatosan olvassa el a termék címkéjét.
  • Ügyeljen a veszélyességi osztályra.

  A nyílt tűz és fűtőberendezések közelében tárolt pénzeszközök tilalma tűzveszélyt, ezért a termékben lévő alkohol vagy aceton tartalmát jelzi.

  Ezekkel az eszközökkel csak akkor lehet dolgozni, ha jó szellőzés van, vagy kültéri használatra.

 • Nem javasoljuk olyan termék használatát, amelyen szerepelnek a "nyitott bőrrel való érintkezés megakadályozása", "megakadályozzák a ruházattal való érintkezést", "ne lélegezzük be a gőzöket". Ezek erős kémiai vegyületek (általában savak), amelyek magukban veszélyesek.
 • Ne használjon importalapokat, amelyekhez nincsenek orosz fordítási utasítások.
 • Óvatosan olvassa el az eszköz használati utasítását. Kiderülhet, hogy ipari verziót szerzett, és nem képes feldolgozási technológiát előállítani az életkörülmények között.
 • Ügyeljen az alapok kinevezésére. Gyakran a név nem felel meg a célnak. A penész elleni küzdelemre ajánlott importpénzek gyakran csak annak megóvására szolgálnak.
 • Végezzen el egy egyszerű számítást - az alap 1 m2 felületenkénti felhasználása szorozva a rétegek számával. Egy olcsó termék, amelyet több rétegben kell alkalmazni, drágább lehet, mint egy egyrétegű bevonat egy drágább termékkel.
 • Forduljon az eladóhoz (a gyártó képviselőjéhez, kereskedőjéhez) arról a lehetőségről, hogy a felületkezelő anyagokat a kiválasztott szerrel kezelt felületen (festékek, lakkok, alapozók stb.) Később alkalmazzák.

  Egyes termékek végső feldolgozásra szánják, nehéz a felületkezelő anyagokat a kezelt felületre alkalmazni.

 • Értékelje az anyagok védő tulajdonságait - a hatás időtartamát, a külső hatásokkal szembeni ellenállást.
 • Ellenőrizze a termelést és az eltarthatóságot.
 • Kérje meg az eladónak a megfelelőség igazolását és a higiéniai tanúsítványt a gyártó vagy annak hivatalos képviselője (kereskedő) valódi (nem fénymásolt) pecsétjével.
 • Kívánatos, hogy tanácsot kérjen a gyártóktól a kiválasztott pénzeszközökről, ha bármilyen kérdése van. Olvassa el a gyártókról és azok képviselőiről szóló információkat a városokban.
 • Ne használjon olyan vegyületeket, amelyeket fel kell készíteni különböző reagensek keverésével a mikrobiológiai szennyeződés leküzdése érdekében.

  Fontos, hogy a csomagoláson feltüntessék, hogy az eszközt kifejezetten a gombával való megsemmisítésre használják, nem pedig a megelőzésre, valamint az anyagok listájára, amelyeken alkalmazható.

  Forrás: "teflex.ru; dom.dobro-est.com"

  Atlas mykos

  Koncentrátum formájában készülő univerzális készítmény mindenfajta szerves lerakódás ellen küzd, beleértve a penészgombákat, gombás kolóniákat, algákat és mohákat, beltérben és szabadban. A felületeket a gyógyszer oldatával kezeljük (a termék két részében hígított termék része).

  Izohan Grzybostop

  Harcol mindenféle penész és penész. Alkalmas betonra, cementre és mészre borított felületekre. Önt a penész megjelenése után feldolgozhatja, és megelőző intézkedésként.

  A második esetben az anyagot fel kell hordani a gyógyszer rétegére, amely után más módon lehet festeni vagy díszíteni.

  hidrát

  A gyógyszer, amely mélyen behatol az anyagba, és elpusztítja a kórokozó mikroorganizmusokat. A legtöbb esetben mész felületekre, cementbetonra, homokkőre, héjkőzetre és egyéb porózus anyagokra alkalmazzák.

  Vízzel diszpergált szer, akrilgyanta alapú. Elpusztítja a gombákat, megvédi őket a jövőben, felületkezelésre alkalmas befejezése előtt.

  Renogal

  Eszközei küzdenek élesztő- és penészgombákkal, algákkal és mindenféle baktériummal. Alkalmazható a szerves lerakódások által már érintett felületeken, vagy megelőző intézkedésekként.

  A felületet ecsettel vagy szórással kezeljük, hagyjuk megszáradni. Ha a gomba által érintett terület kiterjedt, a kezelést meg kell ismételni. Az öblítés nem szükséges.

  A gombaellenes szerekkel való munkavégzés szabályai

  Mivel a legtöbb öntőformát elpusztító eszköz veszélyes az egészségre, a velük való munkavégzés során az alábbi biztonsági intézkedéseknek kell megfelelniük:

  1. viseljen kesztyűt a kezedben, védje az orrát és a száját egy légzőkészülékkel, és a szeme - szemüveg, egyébként a gombák kémiai füstjei vagy spórái nyúlhatnak a nyálkahártyákba;
  2. jó szellőzést kell biztosítani a helyiségben, a fürdőszobai ajtót nem szabad lezárni; a fürdőt, a bútorokat és a padlót filmréteg borítja, ellenkező esetben az eszközök elrontják a felületet, és a gombák spórái a padló vagy a csempe közötti csomópontok között maradnak;
  3. minden esetben a klórtartalmú termékeket nem szabad összekeverni az ammóniával - a füstök, amelyek az abból erednek, halálosak az emberre nézve;
  4. a palackok előnyben részesítik a permetezést, mivel ebben az esetben nem kell az anyagot egy másik tartályba önteni, és ismét gőzöket lélegezni.

  A szerszám használata előtt meg kell határozni, hogy a szerszám mennyire mélyen behatolt a falakba - néha a mélyebb rétegekbe jut be a beton vagy a tégla alapzatig.

  Ha a sérülés sebessége kicsi, akkor csak a gumiat kell lehúzni a felületről, fertőtlenítő és száraz porral kezelni. A szobát körülbelül egy nap alatt használhatja. Más esetekben, amikor a viták mélyen behatoltak, az intézkedések sorrendje teljesen más lesz.

  • Szedd le jól a szobát, de anélkül, hogy egy közönséges házi ventilátort használna, különben a gomba spórái szétszóródnak az egész lakásban.
  • Nedvesítse fel a felületet vízzel, hogy megakadályozza a spórák szellőzését.
  • A gombák durva szemcsézett csiszolópapír által érintett helyeinek tisztítása. Cserép esetén a formát egyszerűen vízzel leöblítik, és a habarcsot eltávolítják az ízületekből.
  • Szárítsa meg a felületet (e célból ventilátort használhat).
  • Kezelje a falat fertőtlenítőszerrel, várjon 5-6 órát, és ismételje meg az eljárást. Különös figyelmet kell fordítani a sarkokra, mivel ez a forma nagyon "szeret".
  • Ideális esetben a feldolgozást 4-5 alkalommal kell végrehajtani.
  • Ha a gomba kolóniája mellett csövek voltak, azokat is megfelelően kell kezelni, mivel a spórák minden esetben a felületükön maradtak.

  Ha helyesen történik, és eltávolítja a micéliumot, az öntőforma örökre eltűnik a fürdőszobából. Ezután időről időre szükség lesz megelőző felületkezelésre.

  Hogyan tisztítsuk meg a gomba a fürdőszobában háztartási vegyszerekkel

  Ha a felújítás világos, akkor hogyan kell eltávolítani a formát a fürdőszobában, anélkül, hogy sok pénzt költene, többet kell megtudnia. Közvetlenül azt akarom tisztázni, hogy banális a víz porral való használata nem működik, mivel ez rövid távú hatást eredményez.

  Minőségi és tartósan távolítsa el a fekete penész és gomba lehet, bizonyos eszközök segítségével.

  1. A viszonylag olcsó és könnyen kezelhető réz-szulfátot igen hatékony módszernek tartják a gomba elleni küzdelemben.

  De figyelembe kell venni annak toxicitását, és ezért használatakor óvatosnak kell lennie, és gumikesztyűt és légzőkészüléket kell viselnie.

 • Klórfehérítő vagy porlasztott állapotú klór segít a por alakú szennyeződés problémájának megoldásában.

  Ennek ellenére jelentős hátránya van - szúrós szag, és ezért használatakor biztosítani kell a helyiség jó szellőzését.

 • Az ipari antiszeptikus reagensek, amelyek mind olajtartalmúak, mind alkohollal vagy terpentinnel készülnek, kitűnő munkát végeznek a fürdőszobában tenyésztett gombaalakítással.
 • Kész háztartási vegyi anyagok a penész eltávolítására is hatékony módja a probléma megoldására.

  Annak ellenére, hogy az összes háztartási vegyi termék tökéletesen megfelel a rájuk rendelt funkcióknak, nem ajánlott olyan lakásokban való használatra, ahol a légzőszervi problémákkal küzdő emberek különböző allergiás reakciókat mutatnak a háztartási vegyszerek összetevőire és számos egyéb betegségre.

  Ezért egy ilyen helyzetben megfelelő népi módszerek eltávolítása penész. A probléma leghatékonyabb és legmegbízhatóbb megoldása a gombaölő fertőtlenítőszerek megszerzése és felhasználása.

  Ezeknek a termékeknek a nagy választéka van a piacon. A legnépszerűbb kábítószer a külföldi Mögel-Fri.

  Számos biológiai anyaggal szembeni ellenállóképesség, beleértve a falon lévő fekete formákat is. Minden lehetséges módon alkalmazható (szórással, kefével, szivaccsal). Miután a falak felületére permetezték, várjon egy napig, majd tisztítsa meg a falat.

  Számos előnye van:

  • kiküszöböli a penész kellemetlen szagát;
  • nagy aktivitással rendelkezik;
  • nem hagy foltokat a falakon;
  • nem sérti a dekoratív falburkolat integritását;
  • fungicid hatása nagyon hosszú ideig tart;
  • Ez az eszköz megelőző intézkedésként használható.

  A következő eszközöket nagy sikerrel használják: az Atlas Mykos, a Metas-Bio, a Neomid Bio és néhány más. Összetételük jelentősen változhat.

  Itt csak néhány az alsó:

  1. univerzális antiszeptikus "Anti-gomba" - a javítás során, vagy a sérülések véletlen feltárása esetén használható.

  A készítmény alkalmas téglák, beton, fa és egyéb anyagok feldolgozására. A megelőzéshez hozzáadhat egy kis ragasztót tapéta ragasztásához;

 • "Isocid" - olyan gyógyszerek sorozata, amelyek elpusztítják a penész és más mikroorganizmusokat, amelyek magas páratartalmú környezetben jelentkezhetnek. Az "izocid" használható vízoldható festék hígítására;
 • "Mil Kill" - olyan antimikrobás anyag, amely teljesen biztonságos az emberi egészségre. Ezzel az emulzióval finom porózus szerkezetű felületek kezelhetők;
 • A "Dali" egy átlátszó vízbázisú fertőtlenítőszer. Alkalmas fához való munkához.
 • Fontos, hogy a készítmény ne károsítja a falakat, viszonylag biztonságos az emberek számára, nem hagy foltokat vagy más nemkívánatos hatásokat, nem erős szagú és nagy aktivitást mutat. Ha gyermekek, terhes nők vagy túlérzékenységet élnek egy házban vagy egy lakásban, akkor jobb, ha szakember segítségre szorul.

  Forrás: "vanna.guru; 1poclimaty.ru; sandizain.ru"

  A Zerkalina-kal szembeni küzdelem

  A Zerkalin a Horvátországban gyártott gyógyszer neve. A fő hatóanyag a clindamycin-hidroklorid (a lincosamidok csoportjának antibiotikum). A készítmény tartalmaz továbbá:

  • etil-alkohol;
  • propilénglikol;
  • tisztított víz.

  A Zerkalina alkalmazásának fő és csak a pattanása. De a mindennapi életben a kábítószert a penészgombák elleni küzdelemben használták fel.

  1. Clindamycin oldatban;
  2. Dalazin-foszfát (oldat).

  Egy üveg Zerkalin 100 ml oldatot tartalmaz. A készítményt egy nedves konyhai szivacsra kell felhordani, hogy kb. Egyharmadát áztassa.

  És elkezd törölni az érintett felületeket. Minden 10 centiméteres tér kb. 2 percet vesz igénybe. Ezt az eljárást naponta kétszer hajtják végre.

  A penész eltávolítása a tömítőanyagból a fürdőszobában

  A szilikon tömítőanyagon megjelenő penész elleni küzdelem módja a probléma nagyságától és a megjelenés hosszúságától függ. A "friss" penész kis területét egyszerűen le lehet mosni, majd antiszeptikus felületen kezelni.

  Ha van időnk gyorsan cselekedni, akkor valószínűleg a penész nem fog visszatérni. Ellenkező esetben szükség van egy radikálisabb módszerre.

  Hogyan kell megfelelően eltávolítani a szerszámot szilikon tömítőanyagból?

  • Tegyen meleg vizet egy kis tartályba és öntsön (töltse fel) minden fürdőszobai tisztítószerrel. Keverjük össze jól az oldatot.
  • A kapott keverékben egy szivacsot törölni, törölni a problémás területet. Alaposan öblítse le a penészt a felületről.
  • A mosószert bőséges tiszta vízzel öblítse le.
  • Most a penész által érintett felületet fertőtleníteni kell, hogy a többi spóra ne növekedjen. Minden otthoni fertőtlenítőszer, mint a fehérítő, alkalmas erre.
  • Fehérítőszert alkalmazzon szilikon tömítőanyagra. A legjobb hatás érdekében hagyja 12-14 percig. Ezután a tömítőanyag nem csak fertőtlenített, hanem fehér színű lesz.
  • A fertőtlenítőszer mosása előtt dörzsölje a felületet szivacsjal vagy ecsettel, hogy behatoljon a mikrotömbökbe, és elpusztítsa az összes rejtett penészgombát.
  • Ezután öblítse le a fehérítőt és szárítsa meg a szilikon tömítőanyagot.

  Ebben az esetben a szaporítási középpontot nem a szilikon tömítőanyag felületén kell keresni, hanem alatta. Ha igen, majd a kandallóhoz érkezik, egy tömítőanyag réteget el kell távolítani.

  1. Távolítsa el a régi szilikon tömítőanyagot csak mechanikusan. Ezért csavarja le a kést, és kezdje el a szilikon tömítőanyagot a varrás felső és alsó szélén.
  2. A vágást követően vegyen fel egy szilikonréteget az egyik végéről, és húzza ki a karmantyú tömítőanyagot a varratból. Legjobb a régi szilikon tömítőanyag azonnali elvetése, mivel a penészgombák szilárdan meg vannak szilárdítva a szerkezetében.
  3. A varraton belül valószínűleg találsz penészt, apró törmeléket és más szennyeződéseket. Mindezt gondosan meg kell tisztítani ugyanazzal a késsel.
  4. Most a tisztított területet fertőtleníteni kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a penész nem jelenik meg újra. Az egyik leghatékonyabb eszköz az izopropanol. Öntse be a varratba, és hagyja 20-30 percig.
  5. Ezután törölje száraz ruhával a varratot, és hagyja egy napig, amíg teljesen megszárad. Egész idő alatt a fürdőszobát nem lehet használni.
  6. A száraz felületet szilikon tömítőanyaggal kell újra kezelni. Próbáljon jó minőségű egészségügyi betétet választani a fürdőszobában, amely adalékokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a penész megjelenését.
  7. Helyezzen be egy csövet egy tömítőanyaggal egy speciális pisztolyba, vágja ki a kifolyót megfelelő szögben, és egyenletesen eloszolja a terméket a varrás során.
  8. Annak érdekében, hogy a szilikon teljesen megszáradjon, várnia kell egy másik napot.

  Népi jogorvoslatok

  Még a nagy-nagy-nagymamáink is keresték a leghatékonyabb módszereket ennek a csapásnak a leküzdésére. És persze, hogy az a tanács, hogyan lehet megszabadulni a penész a fürdőszobában sokat felhalmozódott az emberek. Íme néhány közülük.

  Szóda és ecetsav

  A rendszeres háztartási szóda gyakori termék a hostessek között, amelyet gyakran használnak a különböző szennyeződések, köztük a penész felületeinek tisztítására. Ez különbözik a háztartási vegyi anyagok egyéb típusától, mivel nem jelent semmilyen károkat egy személynél (bár a csiszoló részecskék megkarcolhatják a felületeket).

  Ezenkívül a szóda képes nedvességet felszívni, vagyis kedvezőtlen környezetet teremt a gomba reprodukciójához. Vegyünk egy edényt egy spray palack, adjunk hozzá szóda aránya ¼ evőkanál egy pohár vizet (a hatékonyság növelése érdekében, akkor öntsünk egy ecetet), rázzuk fel, és feldolgozza a felület által érintett gomba.

  Ezután távolítsa el a plakkát ecsettel vagy kemény szivaccsal, mosson vízzel és ismételje meg a kezelést, ezúttal vízzel való mosás nélkül.

  A spray palack helyett egyszerûen nedves ruhát alkalmazhat a szódára, és mossa meg vele a szerszámot. Egy kevésbé előnyös mód a penész ellenőrzésére a gomba ecetsavval történő tisztítása. Ehhez egyszerű ecetsavra van szükségünk.

  Szivacs használatával alaposan megnedvesítjük az összes varratot ecetsavval. Kb. 5 percig állunk ebben a formában, majd elkezdjük tisztán megtisztítani egy merev ecsettel, és van egy fogkefe is. Óvatosan távolítsa el az egész szerszámot, mossa le a varratokat vízzel és ecsettel, ezúttal szódával.

  Újra öblítse le vízzel és törölje jól. A tisztítási eljárás után jobb, ha mindent kezel egy speciális gombaellenes szerrel.

  Réz-szulfát és mosószappan

  100 g réz-szulfátot kell hígítani 10 liter vízben. Ezután egy kefével óvatosan kezeljük a megoldást a penész összes élőhelyére. Ne felejtse el viselni a gumikesztyűt a kezelés megkezdése előtt. A bőr és az oldat közvetlen érintkezése kellemetlen következményeket okozhat.

  Ha a penész nem nagyon régen a fürdőjébe telepedett, akkor az első rézszulfát-kezelés után örökre elhagyja a házat. Ellenkező esetben ismételje meg az eljárást.

  A szappant dörzsölni kell egy durva rácsra, amelyet vízzel hígítanak egy vastag koncentrált oldathoz, majd lemossák a felületen, ahol a penész megtelik, majd vízzel mossák. Nem alkalmas porózus anyagok - például fa - feldolgozására.

  Kámfor-golyók és grapefruit mag kivonat

  Kámfor-golyók - a leggyorsabb és legegyszerűbb módja. A kámfor-golyókat csak olyan helyeken kell elhelyezni, ahol a fekete szerszám felhalmozódik. Mindazonáltal nem minden esetben alkalmazható. Például nem fog működni, ha a penész a fal falán vagy mennyezetén helyezkedik el.

  Egy másik természetes, hatékony és hasznos penészgépe, amely szintén nagyon drága, de ideális megoldás azoknak a helyiségeknek, ahol kisgyermekek vagy allergiák vannak. Az extraktum természetes módon pusztítja el a gomba spóráját, majd fertőtleníti és szagtalanítja a felületet.

  A penész megsemmisítéséhez adjunk hozzá 10 csepp anyagot egy pohár vízhez, öntsünk egy tartályba spray-palackgal, jól rázzuk és szórjuk rá a felületre.

  Öblítse ki a kivonatot, vagy kezelje a penész által érintett területeket - annál hosszabb ideig kerül kapcsolatba a gomba, annál hatékonyabban fogja elpusztítani a micéliumot. Mint a teafaolaj esetében, a grapefruit mag kivonatot hosszú időn keresztül és időről időre tárolhatjuk megelőző eljárások elvégzésére.

  Antracénolaj és teafa

  Antracénolaj - ez a módszer alkalmasabb a fekete penész megakadályozására, nem pedig a szabadításra, de mégis úgy döntöttünk, hogy megemlítjük. Ahhoz, hogy megvédje fürdőszobáját a penésztől, ezt az olajat a legvalószínűbb penészfoltokkal kell kezelni.

  Fontos megjegyezni, hogy az eszköz rossz szagot ad, és a kezelés után szellőztetnie kell a fürdőt. A teafaolaj kitűnő antiszeptikus és ideális a friss penész foltok eltávolítására.

  A jobb eredmény érdekében célszerű, hogy a fürdőszobát ne használják 12 órás időtartamra. Sajnos a teafa erőteljes a régi penész előtt.

  3omestos

  Kevésbé hatékony módja a problémás területek rendszeres tisztítása. Ne felejtsük el, hogy a gomba rendszerint láthatatlan, ezért a megelőzés érdekében jobb, ha rendszeresen kezelnéd a Domestos fürdőszobájában lévő összes varratot.

  A módszer lényege, hogy a problémás varratokat 1-2 napos 2-3 napos gyakorisággal leöblítjük. A gombát egyszerű tisztítószerrel, például Domestossal vagy más klórtartalmú oldattal kell mosni.

  Ne felejtse el törölni a varratot száraz ruhával. Nagyon fontos, hogy továbbra is ezt tegyék még miután a gomba vizuális nyomai megmaradtak.

  Néha, annak ellenére, hogy a fürdőkapacitások legmegfelelőbb erőfeszítései a penészgomba, nem lehet megszabadulni a problémától. Ebben az esetben továbbra is kihasználni kell a rehabilitáció és az ionizáció szakembereinek költséges szolgáltatásait. Egy speciális eszköz segítségével a problémás zónát ionokkal és mikroelemekkel dúsított levegővel irányítják.

  Most, amikor tudod, mennyire nehéz ellenállni a mosdó fekete formájának, a testre gyakorolt ​​hatásának, a megjelenés okainak és a megelőző intézkedéseknek, akkor könnyebb lesz, ha nem hagyja, hogy a meghívott vendég bejusson a lakásába.

  Forrás: "vanna-prosto.ru; vanna-expert.ru"

  Radikális penészgombák

  Az egyik legradikálisabb módszer a felújítás, ami a következőket jelenti:

  • falak, háttérképek vagy más típusú befejező anyagok kiküszöbölése;
  • padló cseréje;
  • a mészhomok eltávolítása a mennyezetről.

  Minden tisztított felületet alaposan meg kell szárítani 2-3 napig. Ebben az időben a helyiség levegője szárazon maradjon, ezért tartózkodnia kell a fürdőszobában való tartózkodástól. Ez azonban nem elegendő, mivel a viták már behatoltak az építőanyagok szerkezetébe.

  Annak érdekében, hogy a fekete szerszám már nem jelenjen meg a felújított szobában, gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről. Szükség esetén a fürdőszobai ajtót egy légtelenítővel ellátott modellre cserélheti.

  Formák - általános jellemzők

  A penész egyfajta gomba, amely mindenütt körülvesz minket. És a feketeség, amelyet a falakon látunk, csak egy gombás test. Maga a micélium általában néhány méterre található. Csak a földrengés elpusztításával képes lesz leküzdeni a fekete szerszámot.

  Ne hagyja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a fürdőszobában lévő fekete penész egy nagyon áruló forma.

  Régóta képes élni és fejlődni anélkül, hogy megadná magát. De még a láthatatlan forma is nagy károkat okozhat a "rossz" lakás lakói egészségében.

  Ezért érdemes sok mindent elgondolkodni, ha az orvosok hirtelen a felső légúti betegséggel kapcsolatos diagnózist késztetik Önökre, ha nem a fürdőszobában a penész okozta a gondjait.

  Fekete penész fajtái

  Az a tény, hogy a gomba színe nem csak a fajta függvénye, hanem az anyag növekedésében és a fejlődés színpadán játszik szerepet. Gyakran a gomba fekete színe a következő bélyegekben: Ulocladium, Alternaria, Cladosporium, Aspergillus, Stachybotrys, Chaetomium, Penicillium, Wallemia, Phoma. De vissza, a színe az anyagtól függ, amelyen a gomba nő.

  Az Ulocladium a 4. patogenitási csoport. Szereti a nedvességet. Ez nem csak az élelmiszereket, hanem az anyagokat is érinti. A Cladosporium - a fekete szín mellett széles színekkel is rendelkezik. Színtelen a kezdeti szakaszban. Lehet nedvesség nélkül. A növényekre vagy a magokra való átjutás alkalmatlanná válik.

  Penicillium - a gomba bélyegzője nagy szerepet játszik életünkben. Végtére is, segítségével ő készít gyógyszert. Ezt a gomba is hozzáadódik a fehér formájú sajt készítéséhez. Az olyan csoportok, mint a Penicillum marneffei és a Penicillium spp, jelentős veszélyt jelentenek az emberi életre. Gyakran nőnek a lakásokban.

  Alternaria - a patogenitás 4. csoportjára utal. Ez eléggé gyakori gomba. Nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket érinti, hanem egy személy és a bőrének légzőrendszerét is. Gyakran szürke színű. Ez a típus körülbelül 300 bélyeget tartalmaz.

  Aspergillus - ez a csoport a 4. csoporthoz és a patogenitáshoz tartozik. Ha belép a szervezetbe, az állatokban vagy az emberekben aspergillózist okoz. Általában megtalálható a helyiségekben.

  Chaetomium - fekete színű. Egyszer a szervezetben allergiás tüneteket okoz. Különösen nem szabad belépni az emésztőrendszerbe. Vannak fertőzöttek a fertőzés után. Phoma - 4 patogenitási csoporttal rendelkezik.

  Ezeknek a gombáknak a spórái színtelenek, a micélium pedig mindig fekete. Wallemia - nem jelent jelentős veszélyt az emberi testre. Fekete színű. Leggyakrabban alacsony páratartalmú és magas hőmérsékletű helyeken találhatók.

  Okai

  A penész esetében a következő 3 feltétel szükséges:

  1. Az öntőforma spórái a levegőben. Rendszerint légi úton szállítják őket, és állatokon, termékeken és dolgokon laknak egy lakásban vagy házban emberben.
  2. Szervesanyag formájában lévő tápanyag: papír, fa, beton, kő, piszok, virágok és tőzegtálak, beltéri növények talaján stb.
  3. A helyiség kedvező mikroklíma: + 20 ° C-os hőmérséklet; magas páratartalom (70-95% felett); egyenetlen melegítés a helyiség peremén, és nem megfelelően működik, vagy nem működik a szellőztető rendszer.

  Az a tény, hogy ha a szellőzőrendszer helyesen van felszerelve és megfelelően működik, akkor a levegő mozgása megakadályozza a penész megjelenését a falakon, mert a légi viták fújnak, és nem tudnak ragaszkodni a felszínhez.

  A sarokban és a sarkokban nincs légmozgás, vagy csak korlátozott, ezért leggyakrabban penészgomba látszik. Ezenkívül szellőzésre van szükség a helyiségekben a túlzott nedvesség eltávolítására, amelyet háziállatok, beltéri növények, gyakori mosás, hűvös helyiségben, magas páratartalmú helyiségekben, a szobák egyenetlen melegítésével stb. Okozhatnak.

  A fürdőszoba, a zuhanyzó, a WC, a szauna, a mosogató a konyhában és más helyeken egy bizonyos mennyiségű nedvességet bocsátanak ki, amelyek valahová mennek.

  Különösen súlyosbította a műanyag ablakok helyzetét, amelyek meggátolják a tervezetet (ha természetesen helyesen vannak beszerelve). Ha penészgomba jelen van a falakon, kedvező feltételeket vár a növekedésre, de nincs elegendő nedvesség, akkor nem csírázik.

  Úgyhogy azt a következtetést levonhatjuk nem tudjuk befolyásolni az első két okot, hogy megakadályozzák a megjelenését penész, meg kell foglalkozni a harmadik ok.

  A penész okozói:

  • Rossz szellőztető rendszer.

  Ezek olyan helyiségek, ahol viszonylag magas a levegő páratartalma, és általában nagy mennyiségű, ami hozzájárul a penész és egyéb gomba gyors fejlődéséhez.

  Ebben az esetben figyelmet kell szentelni a helyiségek gyakori szellőztetésére vagy speciális légkondicionáló rendszert. Például néhány ember ventilátorokat helyezett ezekbe a kéményekbe olyan helyiségekben, amelyek növelik a túlzott nedvesség, szagok stb.

 • A vízvezeték állapota. Az első tünet a nedvesség jelenléte, amely a csövek áthaladása során következik be.

  Egy másik jel a fal melletti falnak, a fürdő szélének magasságában lehet.

  Rendszerint a pontos vízelvezetésnek segítenie kell, ha azonban a tünetek túl későn találhatók meg, akkor a gomba ideje gyorsan elterjedni, és nem tudjuk elkerülni a javítást

 • Kapilláris szivárgás a nedvesség a falakon a nedves alapokat. Ez különösen a régi épületekben gyakori a vízszigetelés hiánya miatt.
 • A sarkok fokozott hővezető képessége és a hőveszteség a végtermekben az utcai külső falak fokozott területének köszönhetően.
 • Külső falak fagyasztása. Ha a sarkokban és a fal szélein sötét patinát látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a fal fagyása bekövetkezett. Ebben az esetben alaposan meg kell szárítani, majd ellenőrizni kell a vakolat tapadását.
 • Szivárgó csatorna és csatorna. Ez a probléma általában csak kívülről látható, a gipszcsöpögések formájában.

  Ha azonban magas a páratartalom (például nehéz esőzések előfordulása esetén), a cseppek is keletkezhetnek a központból. Gyakran ez a probléma magától értetődő, amíg a helyzet súlyosbodik.

  Ebben az esetben az alapfalak vízszintes szigetelésének vizsgálata segíthet. Ha sérült, akkor javítania kell, lehetőleg egy szakosodott cégnél.

 • A javítások elvégzése előtt a fő falakat alaposan meg kell szárítani.

  További probléma merül fel, ha a padló is nedves, ebben az esetben nehéz elkerülni a problémákat, ha nem hajlandó eltávolítani a töredéket. Normális a kényelmes emberi lét számára, a páratartalom 70-80% tartományban van.

  Mi veszélyes

  A neten gyakran láthatja a kérdéseket: "Hogyan lehet a penész veszélyes?", "A penész káros?". A válaszuk "Igen". A penész nagyon veszélyes, mind az építőanyagokra, mind az emberi egészségre.

  Az építőanyagok idővel deformálódnak, és tényezők lehetnek az épület megsemmisítésében. Például rövid idő alatt a penész porrá alakítja a fát, és ha a ház fából készült?

  Az emberi egészségre a penész érinti az alábbiakat:

  1. közvetlen bőrkontaktus;
  2. penészes étel használatával;
  3. a légúti és keringési rendszeren keresztül.

  Ez annak köszönhető, hogy egyes formák spórái mérgezőek és szaporodnak rendkívüli sebességgel: 1 m2 penész dobja naponta több milliárd spórát a levegőbe!

  A penészrel való érintkezés következményei mindenekelőtt:

  • allergiás bőrbetegségek (dermatosis, mycoses, gombák);
  • felső légúti megbetegedések (rhinitis, köhögés, asztma, pneumonia, sinusitis, antritisz, orrvérzés stb.);
  • az izomrendszer és az ízület-reumás betegségei;
  • fejfájás, szédülés;
  • hányinger, emésztési zavar;
  • a szervezet teljes kimerülése.

  Az elhúzódó expozíció belső vérzést, vese- és májkárosodást és emfiszemet okozhat.

  A betegség, a kemoterápia, az antibiotikumok alkalmazása stb. Miatt a gyermekek, az idősek és a gyengén immunrendszerű betegek különösen érzékenyek a gombás fertőzésnek kitett súlyos betegségre. Lehetséges a mycosis diagnosztizálása vagy a penész allergia jelenléte a legtöbb allergén központban és számos laboratóriumban.

  megelőzés

  Megelőző intézkedésként:

  1. folyamatosan szellőztetni a fürdőszobát;
  2. ne szárítsa nedves dolgokat a fürdőszobában, beleértve a törülközőket;
  3. rendszeresen tisztítsa meg a szellőzést a fürdőszobában;
  4. ha lehetséges, telepítsen egy elektromos aljzatot;
  5. tisztítsa meg a fürdőszobát, törölje le mindent száraz ruhával;
  6. ha lehetséges, cserélje le a szivárgó vízvezetéket.

  Ezek az egyszerű iránymutatások segítenek megakadályozni a gomba megjelenését a fürdőszobában.