Legfontosabb > Tartozékok

Hogyan készítsünk vízállóságot a fürdőszobában saját kezűleg

A fürdőszoba beépített társulása nedvesség. Ha nem teszed meg a harcot, akkor hamarosan behatol minden repedésbe és repedésbe, és elkezdi elrontani a sokemeletes épületekben használt anyagokat. A szellőztetés csak részben segíti a helyiség nedvességtől való védelmét, de csak a megfelelően felszerelt vízszigetelés a fürdőszobában megoldja ezt a problémát globálisan.

Mi a vízszigetelés?

A fürdőszobában mindig fennáll a veszélye annak, hogy megtelik vízzel. Az ilyen kellemetlen esemény nemcsak a vízvezeték szerelvényeket, a befejező anyagokat károsíthatja, hozzájárulhat a penész kialakulásához, hanem az alatta lévő szomszédok kerek összegéhez is. A fürdőszoba tele van vízzel és vízvezetékkel ellátott készülékekkel, amelyek meghiúsulhatnak. Annak érdekében, hogy biztosítsa magát és lakását az ilyen kockázatok ellen, figyelembe kell vennie a helyiségek vízszigetelését.

Természetesen nem fogja megmenteni az elárasztást, de segít megelőzni a nedvesség vagy kis mennyiségű víz bejutását a padlón keresztül. Annak érdekében, hogy megvédje magát a mennyezet szomszédaitól való károsodástól, fel lehet szerelni a vízszigetelést és rajta is. A falak szigetelése szintén fontos: az ilyen védelem megakadályozza a penész és a penész előfordulását, amely idővel nagyon nehéz eltávolítani, valamint megőrzi a befejező anyagokat eredeti formájában. A vízszigetelő falak pluszát úgy is lehet tekinteni, hogy megakadályozza a repedések megjelenését, amelyek hosszabb ideig tartó nedvesség hatására keletkeznek.

A fürdőszobát vízzárással kell javítani a javítás során, amikor a befejező anyagokat még nem alkalmazták.

A vízszigetelés típusai

Ma már többféle vízszigetelő anyag létezik: hengerelt, bevont, speciális vízálló vakolatok és festékek, valamint gumi alapú kémiai vegyületek. Az első két lehetőség a legszélesebb körben használt.

 • Roll vízszigetelés. Amint azt a név is jelzi, ez a szigetelőanyag egy különleges bevonattal ellátott tekercs, amely megakadályozza a nedvesség bejutását a padlóba. Roll vízszigetelés lehet oklechnoj és vezetett. Az első fajta szigetelés a fürdőszobához, a védőanyagok mellett egy ragasztóréteget is tartalmaz, amelyet később a felületre fektetnek. Az ilyen vízszigetelés a munka pontosságát és gyorsaságát jelenti, mivel a bevonatnak kezdetben simán le kell feküdnie annak érdekében, hogy tovább tudja ellátni funkcióját.

Hengerelt vízszigetelés bitumen alapon

Az irányított tekercs típusú szigetelés a gázégő használatát jelenti a bevonat felhelyezéséhez. Alapja üvegszál, és belülről - bitumen és védőfólia. Ha magas hőmérsékletnek van kitéve, a film megolvad, és a bitumen puha lesz, aminek következtében a bevonat tapad a felületre. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a padló vagy a falakhoz hermetikusan egy vízszigetelő szőnyeg padlóburkolata, miközben biztos lehet benne a ragasztás megbízhatósága. E módszer hátránya egy speciális eszköz használata.

 • Obmazochnaya vízszigetelés. Ez a nézet egy speciális masszát jelent, amelyet a felületre alkalmaznak, majd nedvességálló réteget képez, amely feltölti a repedéseket és a mikropórust az anyaggal. Összetételében a bevonó keverékek bitumen, cement vagy polimer anyagok lehetnek. Ez a vízszigetelés kiváló a nem szabványos szobatípusú fürdők számára, mivel a legnehezebben elérhető helyeken is használható. Ennek a módszernek a hátrányai az anyagok kellemetlen szaga és alacsony hőmérsékletváltozással szembeni ellenállóképessége.
 • Vízszigetelés vakolattal. A híres gyártók különleges vakolatokat kínálnak, amelyek nedvesség elleni védelmet nyújtó polimereken alapulnak. Az elkészített oldatokat a felületre, először előrefelé, majd merőleges irányban alkalmazzuk. A jobb védelem érdekében a szakemberek javasolják, hogy az ilyen vakolatokat több rétegben alkalmazzák.
 • Speciális impregnáló készítmények. Az ilyen keverékek bitument, folyékony üvegeket vagy polimereket tartalmaznak. Ezeket közvetlenül az elkészített felületre alkalmazzák, áztatják és erősítik.

Válasszon pontosan a vízszigetelést, amely minden tekintetben alkalmas fürdőszobának.

Hogyan készítsük el az alapot a vízszigeteléshez

A fürdőszobában különleges helyek vannak, amelyek megnövelt védelmet igényelnek. Még akkor is, ha a szigetelés nem fog áthaladni minden felületen: fal, padló és mennyezet, ezeket a helyeket különös figyelmet kell fordítani:

 • A padló és a falak alatt. A leginkább kedvelt helyek a víz szivárgásának ezek a helyek, különösen, mintegy 20 cm a fal fel a padlón. A vízszigetelés elhelyezése, ne hagyja ki ezt a helyet, és óvatosan kezelje, hogy elkerülje a penész és a penész;
 • A falak felülete körül minden egyes vízvezeték szerelvény. Mint tudják, a WC, a mosdó és a fürdőszoba mellett, vagyis ahol a vízvezetékek futnak, a kondenzátum folyamatosan felhalmozódik. Veszélyes a csővezetékek veszélye is, ezért ne hagyja figyelmen kívül ezeket a helyeket, és ne is vízhatlan.

Természetesen, ha az idő és a pénz lehetővé teszi, jobb a vízszigetelést a fürdő körüli területeken.

Annak ellenére, hogy a vízszigetelés módját választották, először fel kell készíteni a felületet feldolgozásra. Ez a folyamat több lépésből áll:

 1. Valószínűleg a fürdőszoba vízszigetelése a helyiségek javítása során jelentkezik, így az első lépés a régi bevonat teljes eltávolítása a padlóról, falakról és mennyezetről (ha szükséges);
 2. A bevonat eltávolítása után óvatosan levágja a csemperagó legrövidebb maradványait, vagy egyéb anyagokat, amelyeken a régi bevonóanyag rögzült;
 3. Tisztítsa meg a helyiséget por és szennyeződésektől, vegye ki az összes szemetet. Szükség esetén törölje le az összes felületet kissé nedves ruhával;
 4. Keresse meg az összes repedést és rést a padlón és a falakon, majd rögzítse őket, vagyis egy habarccsal;
 5. A felületet egy alapozóval kezeljük: ehhez a talajt vízzel hígítjuk a csomagoláson feltüntetett arányban. Az alapozót széles sörtéjű kefével kell felhordani, majd várni kell, hogy megszáradjon. Szükség esetén az eljárás megismételhető;
 6. Ezután be kell töltened a beton esztrichet. Ehhez különféle keverékek vannak, amelyeket vízzel sűrű sűrűséggel hígítanak, majd a padlóra öntik és egyenletessé teszik;
 7. Az esztrich kiszáradása után egy primer réteget alkalmazzon.

Most a felület további vízszigetelésre kész.

A folyamat az önálló vízszigetelő fürdőszoba

Felület-előkészítés után érdemes a vízszigetelés alkalmazásának színpadára lépni. Mivel a fő típusok ma elterjedtek, a tekercs és a bevonat, meg kell vizsgálni a fürdőszobában a vízszigetelés önkonstrukciójának sorrendjét.

A tekercs vízszigetelés saját kézzel történő elrendezése

Annak érdekében, hogy a ragasztószalag vízszigetelését önállóan lehessen elhelyezni, az alábbiakra van szükség: egy éles kést, egy eszközt a vízszigetelés ragasztására (nem szükséges, ha a tekercs már be van ragasztva a ragasztóval) és a szigetelőanyag tekercsével.

Az elvégzett munka sorrendje a következő:

 1. Az előkészített felületet speciális bitumen impregnálás borítja, amely jobban tapad a vízszigeteléshez a padlón;
 2. A hengerelt anyagot a felszínre előre rögzítették, a kívánt hosszúságú csíkokra vágva. A metszésnél fontos, hogy mindkét oldalon hagyjon kb. 15 cm-es margót;
 3. A szeletelt darabok átlapozódtak a padlón, miközben anyagokat nem hagytak. Továbbá a fal és a padló közötti ízületek között nincsenek hiányosságok. Az ízületeket egy tömítőanyaggal kezelik, és a széleket hengerrel gördítik fel a bitumen impregnáláshoz való jobb tapadás érdekében;
 4. Ha úgy döntesz, hogy az esztrichet a vízszigetelés tetejére öntik, és nem előtte, akkor ebben a szakaszban meg kell tennie a munkát e feladat elvégzéséhez;
 5. Száradás után a felület csempével vagy más befejező anyaggal csempézhető.
 6. Ne felejtsük el, hogy a csövek vízszigetelésének összekötő helyén először zárja le a csöveket gumitömítéssel.

A bevonat vízszigetelésének kialakítása saját kezűleg

A bevonat kiválasztásakor csak vízszigetelést használjon, amely megakadályozza a penészedést és a penészedést. Mindkét elkészített tömeg és száraz por van vízzel hígítva.

Fokozatosan a munkamódszer így néz ki:

 1. Az előkészített felület tisztítása a porból, szennyeződésektől és szemétektől, valamint a talajjal történő feldolgozáshoz;
 2. Ha a csövek érintkezésben kell lenniük a szigeteléssel, speciális gumiszalagokat kell viselni;
 3. A falak és a padló csatlakozását, valamint a sarkokat speciális hermetikus szalag ragasztja;
 4. Egy vödörben vagy nagy tartályban hígítsuk fel a keveréket egy építő keverővel az utasításoknak megfelelően;
 5. A keveréket felvisszük a felületre, majd szárazra hagyjuk. Ezután a készítményt még egyszer alkalmazzuk és szárítjuk.
 6. A teljes száradás után befejező munkát végezhet.

Az alkalmazás megkönnyítése érdekében jobb, ha egy görgőt vagy egy széles kefét használnak, valamint gumi kesztyűben dolgozni, nehogy az anyag a kezedben legyen.

Ne hagyja figyelmen kívül a vízszigetelést a fürdőszobában, hiszen ez az egyszerű eljárás minőségi és költséghatékony a saját kezeivel, és a jövőben a fürdőt megvédik a páratartalom pusztító hatásaitól.

Mennyire olcsó a vízszigetelés a fürdőszobában saját kezűleg?

A fürdőszoba a legveszélyesebb hely a házban, javítások nem tartanak sokáig, ha nem használnak speciálisan tervezett építőanyagokat nedvességálló tulajdonságokkal, például csempe. De feltételezzük, hogy a kerámia burkolólapok befejeződése egyáltalán nem teszi lehetővé a vizet, ez hülyeség, mert a folyadék a szabad szemmel nem látható varratok, kötések és repedések beáramlására nyúlik vissza.

Ahhoz, hogy megvédje magát a nedvesség ilyen kellemetlen következményeitől, mint a penész, a nyálkás levegő, szivárgás, vízszűrő eszközre van szüksége. Mielőtt vízszigetelést készítene a fürdőszobában, megtanulja a szervezés különböző módjait, a felhasznált anyagokat és a saját keze technológiáját.

A vízszigetelés típusai

A fürdőszobában vízszigetelés létrehozásának folyamata olyan vízgátló anyag létrehozása olyan anyagból, amely nem teszi lehetővé a víz, amely a padló vagy a falak és a dekoratív bevonat között helyezkedik el. Óvja a nedvességtől minden olyan területet, ahol a víz beléphet. Először is, a padló alatti és körülálló padlóburkolatai, a mosógép, a mosdó, a mosdó és a mosogató melletti falak. Olyan helyek, ahol a nedvesség behatolását valószínűleg "nedves zónáknak" nevezik. Különböző típusú vízszigeteléssel védettek:

 • Okleechnuyu. Ez a típus a szintetikus szövet vagy karton, impregnált bitumen alapú vízszigetelő anyagok, lapok vagy tekercsek használatával kapcsolatos. A magas hőmérséklet hatására a lapokat melegítik, plaszticitást kölcsönöznek, hegesztve vannak a padló vagy a falak felületére. Ez a lehetőség a fürdőszobában kényelmetlen, mivel a beégetés során szükséges gázégő nem szűkös, nem szellőztetett helyeken működik. Nehéz ragasztani a vízkezelést saját kezével;

A padló vízszigetelését a fürdőszobában akkor kell helyesen elvégezni, ha a munka befejezése után ún. "Vízsugárzást" kapunk, amely teljes mértékben lefedi az alapterületet és az izgalmas falakat 20-30 cm magasságig.

Felület előkészítése a vízszigeteléshez

Ha a saját kezével a fürdőszobában vízszigetelést szeretne készíteni, megfelelően fel kell készülnie a védett felületre. Ehhez kövesse az építési szabványoknak megfelelő technológiai rendszert:

 1. Réteg a rétegre, távolítsa el az összes padlóburkolatot a beton alapra, távolítsa el a felületet a falakról;
 2. A törmelék szobájának megtisztítása, a nagy méretű söprés és a por eltávolítása a nedves tisztítással;
 3. A padló állapotának ellenőrzése érdekében minden repedezett jelzést a mélyedések elmélyítésére a nedvességálló cementhabarcs segítségével. Állítsa a padlót minél síkabbra;
 4. Miután a habarcs megszáradt, homokot húzzon azokon a területeken, ahol az összehangolás történt. Ezután speciális alapozót kell alkalmazni. Várja meg, amíg teljesen felszívódik.

Az előkészítő fázis valamennyi elemének gondos végrehajtása növeli a vízszigetelés élettartamát, ezáltal a helyiség friss megjelenését az évek során.

Üvegezés vízszigetelés

Ha a padló vízszigetelése nedvességálló anyaggal ragasztással készül, akkor vízszigetelést, hidraulikus vagy tetőfedő anyagot, gázégőt, éles kést és bitumennel kell ellátni az ízületek tömítésére. Saját kezével a terv szerint be kell illeszteni a beillesztést:

 • Vegyen egy tekercs vízszigetelő anyagot csíkokra a fal méretéhez képest, szemben a fürdőszobában lévő ajtóval, hogy kiigazíthassa őket;
 • Az első szalagot a fal mentén helyezik el, amely a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, és a széleit 2-30 cm-re forgatja. Gázégővel vagy épület hajszárítóval 50 fokos fűtést biztosít, mely során a bitumen felolvad és ragasztja a lapot a padlóhoz;
 • A következő csík ragasztva van az első mögött, egymáson átfedve 15-20 cm-rel, így a fürdőszoba egész területe ragasztva van;
 • A lemezek, a falakkal ellátott ízületek, a sarkok közötti varrások olvadt bitumenhez vannak bevonva, a nedvesség behatolásától védve;
 • A beépített vízszigetelés keményítése után a padlón cementszondát öntünk, és díszítő bevonattal végezzük.

A fürdőszoba vízszigetelése - milyen anyagokat és hogyan történik?

A lakásokban vagy magánházakban lévő fürdőszobák vízszigetelése olyan esemény, amelyet a padló, a falak és a mennyezet hatékony védelmére használnak a nedvesség káros hatásaitól. Megfelelő alkalmazásával jelentősen megnöveli a helyiség befejezéséhez használt anyagok működési idejét, kiküszöböli a káros baktériumok, gombák és penész megjelenésének és reprodukciójának valószínűségét.

A leírt helyiséget, amelyet különleges működési mód jellemez, nedvességtől védett három közös rendszerben. Azt javasolják, hogy bevonjuk egy speciális szigetelésű réteggel:

 • Kizárólag vízszintes padlófelület, a kötelezően elrendezett kis falak falán.
 • A szoba alapja és a vízvezeték szerelvények, zuhanyzó, mosdó, fürdőszoba (a kék szín az alábbi ábrán) körül elhelyezkedő egységek.
 • Teljesen padló és fal, az utóbbi teljes magasságban történő feldolgozásával.

A mennyezetek legtöbb esetben nem tartoznak semmilyen további kompozícióba, mivel ezek a befejeződésnek vannak kitéve - mesterséges mosogatószerekkel, víztaszító készítményekkel és szerelési feszítőszerkezettel történő festéssel. Az ilyen intézkedések tudatosan kiküszöbölik a kondenzátum és a gőz átfedésének negatív hatásait.

A fürdőszobának a következő módon történő vízszigetelése megköveteli, hogy az összes gyengített terület (a lemezek, blokkok, panelek ízületei) a lehető legmagasabb minőségű legyen. Vegye figyelembe a következőket is:

 • A mosogató közelében lévő falak kevésbé intenzíven vannak kitéve a vízhez, mint a fürdőkád vagy a zuhany közelében. De ezeket a területeket még védeni kell a vízcseppekről.
 • A fürdőt körülvevő szigetelt terület szélessége 0,5-0,6 m-rel meghaladja határait, magassága megegyezik egy betűtípussal rendelkező személy magasságával, zuhanyfej fej fölött.
 • A falak közelében a fülkék a vízi eljárásokat, kívánatos különleges szerkezetek kezelésére a mennyezetig.
 • A padlók nedvességtől védettek az egész területen. A higiéniás terem peremén 0,15 m-es alapterületet készítenek.
 • Minden olyan nyílás, amelyen a csövek és egyéb kommunikáció átment, elkülönülnek.

A fürdőszobák hidegvédelme minden apartmanban és magánházban történik. Különösen körültekintően fából készült lakóépületek és épületek, habosított gázbeton tömbökből áll, amelyek hajlamosak a víz felhalmozódására.

Különféle termékek és készítmények használatosak a testápolók védelmére. Ezek a következők:

 • Pasztos paszta és festékkeverékek. A padlót és a falakat 1-15 mm-es réteggel borítják, nagy víztaszító tulajdonságokkal.
 • Injektumok és impregnálás, amelyek módosíthatják az építőanyagok szerkezetét, és jó nedvességgel szembeni ellenállást biztosítanak.
 • Az esztrichek (homok-cement) és a megerősítő szálas polimer elemek betöltése.
 • Rugalmas (ragasztott vagy beépített) termékek, amelyek védőburkolatot képeznek.
 • Vízszigetelő vakolatok. Egyidejűleg falak és mennyezetek kiegyenlítésére használják őket.
 • Sprayált vegyületek.
 • Lemezek és panelek víztaszító burkolatok felszereléséhez.

A fürdőszobákban a védőburkolatot legtöbbször vakolat és bevonóanyagok oldják meg. Egyes mesterek behatoló vegyületekkel dolgoznak. De a telepítéshez szakmai készségekre van szükség. Ezért az ilyen kompozíciók nem igényelnek házi kézműveseket.

Különleges filmek egyre népszerűbbek. Igazán a saját kezükön feküdnek a padlón, és magas színvonalú hidrogénvédelmet kapnak. De az ilyen termékek ára igen magas. Még nem rendelkeznek széles körű elosztással.

A szakértők azt javasolják, hogy ilyen vízszigetelőket használjanak olyan esetekben, amikor egy betonhabarcsot terveznek a fürdőszobában, és kerámia burkolatokat építenek rá. A kezelt padlón varrat nélküli réteget hoznak létre, amely védi az alap vizet. Alatta érti:

 • A leggyakrabban előállított bitumen, akril, gumi keverékek paszták és masztiók formájában a leggyakoribb készítmények, amelyekben módosulnak a toxicitás, módosítják a rugalmasságot és az erőmódosítókat. Ezeket a vegyületeket a padlók kezelésére használják.
 • Vékony film bevonatot képező festékelegyek. Ezek közé tartoznak a víztaszító lakkok és faanyagok, folyékony üvegek és bitumen festékek. Ezek alkalmasak a vízszintes és függőleges felületek hidrogénvédelmének megszervezésére.
 • Speciális cement alapú paszta. Az ilyen készítmények a hagyományos esztrich helyett alkalmazhatók, ami felgyorsítja a padlószintezés és a párnák egyidejű nedvességszigetelését.

Az akril és a bitumen maszkírokat ragasztóként használják, amelyet később felszerelnek lapos vagy tekercses kivitelben. Ebben az esetben a durva bázist gondosan elkészítik. A lehető legszintesebbnek kell lennie (a megengedett magasságkülönbség a négyzetméter területre 1,5-2 mm).

Bármely öntanított mester képes a helyes kézzel merülő vízsugár megtételére. A védőbevonat alkalmazásának technológiája egyszerű. Az alapot olajfoltoktól, színezékekből, törmelékektől és portól eltávolítják. A felszínen meglévő kis repedéseket javítani kell (betöltve cementtel, tisztítva).

A szomszédos panelek, építőelemek, táblák és a falak közötti összekötő területek közötti összes csatlakozás 20 mm vastag. A zsírtalanított stroboszkóp.

Egy vízálló öntapadó zsinór kerül a kezelt mélyedésekbe. Ehelyett sokan speciális szilikon keveréket használnak. Az adagoló fúvókákba van csomagolva. Nagyon kényelmes az ilyen tartály használata.

Felszerelt tömítőszalag. Az oldószerre vagy a maszkírozásra van rögzítve. Ezután a felületet polimer keverékkel vonjuk be. A bevonatot gipszel kell szintetizálni és beton esztrichre kell önteni.

A fürdőszobai vízszigetelésre vonatkozó védőanyag lemezek és tekercsek formájában áll rendelkezésre. Ragasztották speciális összetétel vagy polimer masztix segítségével (mindez a gyártó ajánlásaitól függ), vagy olvasztott (előmelegített gázégővel) a hordozóra.

A leírt csoport leghíresebb képviselői az aszfaltgyanták és a tetőszerkezet. De most ritkán használják őket. Az építési piacról a modern típusú hengertermékek és a kúpos membránok helyébe lépnek. Az utolsók pótolhatatlanok a higiénikus helyiségekhez, falfalakkal, padlóval. Nem engedik a nedvességet a helyiségbe, és ezzel egyidejűleg ne zavarják a kijövő gőzt.

Az utolsó generációs falak és padlók ragasztására szolgáló anyagok üvegszálerősítésű poliészter, üvegszálas alapú rugalmas többrétegű bevonatok. Mindkét oldalon polimer oldatokkal és kötőanyagokkal dolgoznak, amelyek megkönnyítik a telepítés folyamatát. A szigetelés tetején műanyag burkolat borítja.

A ragasztott (beépített) termékek legfontosabb előnye megfizethető költség. Hátrányaik a következők:

 • a hengerelt anyag gondos felkészítése és elővágása;
 • a vízszigetelő munkák bonyolultsága;
 • nagy a károsodás veszélye az anyagnak a vágás és a halmozás során.

A beillesztés szakaszokban történik. A felszerelés előtt érdemes elérni az alapréteg maximális síkosságát, eltávolítani az összes szennyeződést, és kétszer bevonni egy alapozóval. Ezután a műveletek sorrendje a következő:

 • Gyártott vágóanyag.
 • A levágott darabokat egy ideig (18-24 óra) bontják a fürdőszobában az akklimatizációhoz.
 • Az első szalagot lefektetik (bárhol az otthoni kézműves számára is alkalmas). Szélei bevonattal vannak bevonva.
 • A leválasztó második részét lefektetik - kötelező átfedés esetén 15-20 cm.
 • Minden későbbi üres helyezés hasonlóan történik.
 • Ragasztást vagy masztixot kell alkalmazni a kész (teljesen bélelt) felületen. A második réteg víztaszító gát fel van szerelve a tetejére (szigorúan az első).

Ha a szigetelés ragasztva van a padlóhoz, akkor a falakkal való érintkezés területén hagyja el a 10-15 cm-es távolságot az oldalak szervezéséhez. Amikor feldolgozza a védőanyag szalag függőleges alapjait alulról felfelé.

Fontos pont. A kiváló minőségű vízszigeteléshez 2-5 rétegű fektetés szükséges. Legtöbbjük a padlóburkolatok védelme alatt áll.

Nátrium- és kálium-vizes oldat - népszerű módja a fürdőszobának a nedvességtől való védelmére. Ezt a készítményt folyadékként (JS) nevezik. Nem hoz létre filmet az alapon, hanem behatol a felületen lévő mini-kapillárisokba, kristályosodik és megbízható akadályt képez.

A leírt készítmény horizontális és függőleges szerkezetekhez alkalmas. Alkalmazásának folyamata elemi:

 • Az alap törlődik. A réseket és a dudorokat eltávolítják.
 • A padlót (falakat) zsírtalanítják. Antiszeptikus feldolgozás.
 • A folyékony üveg a festékhenger használatával felszínre kerül. Permetezhető (függőleges alap), vagy csak öntse a kompozíciót (vízszintes).

Általában a JS-t két rétegben alkalmazzák. A bevonat második rétegét egy másik anyaggal (bitumen, olvadt gumi) szabad elkészíteni.

A fürdőszobai padló vízszigetelése

A fürdőszoba egyike a legveszedelmesebb szobáknak, egy városi lakásban és egy privát házban. Ezért a padló a fürdőszobában, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készültek, igényelnek kiváló minőségű szigetelést, különben a víz szivárgása a padlólapokon keresztül, a gombák kialakulása, a penész és a szerkezetek fokozatos megsemmisítése lehetséges.

A vízszigetelés típusai

A padló vízszigetelésére szolgáló anyagok:

 • Ragasztás vízszigetelő impregnálással, tekercsekben;
 • Bevonat formájában masztix, valamint paszta, folyadék más alapon;
 • Száraz keverékek vízzel való hígításhoz;
 • Áthatolva a hidrogénvédelmet a beton impregnálására;
 • Hidro barrierek gumi vagy polimer alapon.

A vízszigetelés minden típusának sajátosságai vannak, amelyek meghatározzák alkalmazásuk területét. A fürdőszobákat leggyakrabban bitumen, gumi vagy polimerek alapú anyagok ragasztására vagy bevonására használják.

A padlóburkolási módszer vízszigetelése

Hengerelt anyagok bitumenes alapon, jobb polimerek, erősítő réteg üvegszálas vagy szintetikus anyagok. Lebegnek, felmelegedést igényelnek a telepítés során, és öntapadósak. A fürdőszobában jobb az öntapadó alapozású hengerelt anyagok használata, mivel a lebegő gázok gázégők használatát igénylik, ami nem mindig kényelmes és kivitelezhető a lakásban. Ezenkívül fűtött állapotban erős bitumenes szagot bocsátanak ki, amely hosszú ideig nem veszíti el a fürdőszobát.

Betonpadló-technológia öntapadós tekercs anyagokkal

 1. A padló szintje egyenetlen, így elkerülve a repedéseket, üregeket és dudorokat. A magasságkülönbség legfeljebb 2 cm lehet, ecsettel sweep és vákuum.
 2. A padlóburkolat bitumenes alapozóval van lefedve, hagyja száradni.
 3. Vágja le a tekercs anyagát a padló hosszában, és hagyja, hogy a falak mindegyik oldalán legalább 15-20 cm távolság legyen.

Helyezze a szalagot a padlóra, átfedve őket. A rögzített hengerelt anyagot óvatosan hengerelve szilárd hengerrel légbuborékok eltávolítására és jobban tapadnak. Az ízületeket továbbá tömítőanyaggal kenjük.

 1. Az ízületeknél és a csövek körül a vízszigetelést különösen óvatosan kell elhelyezni. A csöveket további szigeteléssel kell ellátni gumitömítéssel, és a vízszigeteléssel való érintkezés helyét további tömítéssel kell kenni.
 2. A hengerelt anyag tetejére betonból készült esztrichek közvetlenül a fektetés után elkészíthetők, és ezután le lehet helyezni a fedőréteget. Mivel az ilyen padlóburkolat befejeződik leggyakrabban.

Az esztrichelrendezés szükségessége növeli a padlóburkolat vízszigetelésének beillesztési módjának összetettségét, de általában ez a módszer olcsóbb. Ha a fürdőszobában meleg padlót végeznek, és minden esetben legalább 5 cm vastagságú esztrichelőkészítő berendezést kell alkalmazni, a padlót a fürdőszobában vízzáró módszerrel célszerűbb vízszigetelni. Az esztrich erejének növelése érdekében erősítő polipropilén szálat adhat hozzá.

Obmazochnaya vízszigetelő padló

A technológia fejlődésével és a padló vízszigetelésének bevonatának széles választékával való piaci megjelenésével fokozatosan kiszorítja a ragasztást. Különböző összetételű masztix segítségével készül: bitumen-polimer, bitumen-gumi, cement-polimer. A maszk összetétele különböző töltőanyagokat és lágyítószereket tartalmaz, köszönhetően azok rugalmasságának és erősségének növeléséhez. A maszk összetételének töltőanyagai rostok vagy morzsák formájában lehetnek. A legmodernebb masztiók összetétele olyan alkatrészeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gomba és a penész megjelenését.

A legtöbb gyártó ugyanolyan alapon állítja elő a padlóra és a maszkra tapasztalt fokozott tapadást. A vízszigetelés során jobb, ha követi a rágóanyag gyártójának tanácsát, és használja az általa meghatározott alapozót.

Vízszigetelő bevonat alkalmazása a betonpadon

 1. A padló előkészítése a csiszolószilárdság alkalmazása során minimális - elegendő a törmelékrészecskék söpörésére és eltávolítására. A nedves tisztítás nem ajánlott, jobb alaposan vákuumozni a padlót.
 2. A padlóburkolatot egy hengerrel kell lefedni, amíg a felület teljesen nem impregnált. Ha a padló nagy abszorpciót mutat, két vagy akár háromszor is lefed. A polimerek alapú speciális primerek nemcsak javítják a maszk ragasztását, hanem egy kezdeti vízszigetelő réteget is létrehoznak.
 3. A falakkal ellátott sarkokat és csatlakozásokat ragasztószalaggal kell ragasztani. A gumi csöveket csövekre helyezzük, a padlócsatlakozásokat szintén rögzítjük.
 • A gyártó ajánlása szerint hígított maszk. A konzisztenciánál hasonló a meleg műanyag. Könnyen alkalmazható a masztix szilárd hengerrel, kopogtatással és sarkokkal - ecsettel. A vízszigetelés érdekében a falakhoz legalább 20 cm magasságú falazót kell alkalmazni.

Száraz masztix körülbelül egy napig. Ez idő alatt nem tud járni a padlón, valamint megakadályozza, hogy por, nedvesség és idegen tárgyak leesnek rajta. A szárított vízszigetelést bevonattal lehet bevonni - csempe vagy porcelán kő.

A padló vízszigetelése a fürdőszobában bitumen- vagy cement-polimer bázisú maszternal rendelkező paszta felhasználásával kis vastagságú, tartós és megbízható. Alkalmas azonban csak betonpadlókra. Ha a ház bevonata fából készült, az ilyen vízszigetelés nem elegendő.

Ebben az esetben a kétkomponensű gumialapú kompozíciók segítségével kell alkalmazni. Ezek közvetlenül a folyékony gumi (folyékony gumi) és egy aktivátor, amely szükséges annak megszilárdulása.

A fa bevonatok vízszigetelésének technológiája

 1. A padló alatti fapadló előkészítése bizonyos erőfeszítéseket és költségeket igényel - mivel a gumikeveréknek nem szabad behatolni rajta, különben a fogyasztása drámaian megnő. A talajvázlat szennyeződést, késleltetést, páraáteresztő fóliát és szigetelőlapokat takarít meg. Fűtésként polisztirolhabot használhat, szilárd, sima felületet képez. A lemezek és a rönkök közötti csatlakozások tömítőanyaggal vannak lezárva. Ha ásványi szőnyegeket használnak szigetelőanyagként, akkor vízszintes rétegelt réteg rétegét tetejére kell helyezni.
 • A folyékony gélt egy aktivátorral összekeverik, és gyorsan felhúzza a padlóra egy görgővel, alaposan megkenve a padlót és a falak kopognak.
 • Várakozás a folyékony gumi szárítására és a vízszigetelés minőségének értékelésére - felületének sima és egyenletes legyen. Szükség esetén alkalmazzon egy második réteget.
 • A fedőréteg a szokásos módon készül. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hagyományos csemperagasztók gumitömítésekkel való tapadása rendszerint nem elegendő, ezért erősítő hálóval kell felszerelni.

Ez a vízszigetelési módszer nemcsak fa, hanem beton felhasználására is alkalmas. A vízszigetelés minőségével ez a módszer lehetővé teszi, hogy még különösen nedves területeken is alkalmazható legyen, beleértve a medencét és a mosdófürdőket.

Ha a padlót a fenti módszerek bármelyikében használják a fürdőszobában, fontos, hogy tartsa be az anyaggyártó ajánlásait, különösen a bevonat száradási idejének megfelelően. A bevonat vízszigetelésének elégtelen kitettsége a befejező munkálatok befejeződése után repedezéshez vezethet.

Hogyan kell a padló és falak vízszigetelését a fürdőszobában a saját kezével?

A fürdőszoba a "legveszedelmesebb" szoba a lakásban. Még a speciális függönyök és az abszorbens szőnyegek sem védik teljes mértékben a felületet a víz behatolásától, így a falak és a padló a fürdőszobában különleges védelmet igényelnek. A fürdőszobai vízszigetelésre való tekintettel nem engedheti meg a nedvesség behatolását a beton padlóburkolat alá, és megakadályozza a korai megsemmisítést, ami nagyobb javítási igényeket eredményez. Ezenkívül a fürdőszoba kiváló minőségű vízszigetelése megóvja Önt súlyos anyagi veszteségektől abban az esetben, ha áttörést vagy szivárgást észlelnek a szomszédok alól. Nem annyira nehéz a hidrogénvédelmet megvalósítani - magad is elvégezheted az összes munkát.

Vízszigetelési módszerek

A padló víz elleni védelme érdekében speciális vízszigetelő anyagokat használhat. Két nagy csoportra oszthatók:

Obmazochnaya vízszigetelés

Ez egy műanyag, amely vízzel szemben védett bevonatot képez. A bevonóanyagok közé tartoznak:

 • bitumen- vagy polimerek alapú masztix különböző töltőanyagokkal;
 • poliuretán és cement-polimer keverékek;
 • folyékony akril víz emulzió vízszigetelés.

Előnyei vízszigetelés obmazochny típusú fürdőszoba:

 • sokoldalúság;
 • a könnyű és gyors alkalmazás;
 • Az a képesség, hogy gyakorlatilag bármilyen felületet megvédjen, például szabálytalanságokkal vagy függőleges helyzetekkel.

A bitumen alapú masztix hátrányai:

 • instabilitás a szélsőséges hőmérsékletekhez, repedezéshez vezet;
 • kellemetlen szag.

A polimer és a poliuretán keverékeknek gyakorlatilag nincsenek hátrányaik, ráadásul nagyon esztétikus megjelenésűek, és még inkább alkalmazhatók a bitumenkompozíciókhoz képest.

Üvegezés vízszigetelés

A tekercsekben vagy lapokban kapható, és valójában ugyanaz a bitumum, mint egy üvegszálas vagy poliészteres lerakódott töltőanyag. Az ilyen típusú vízszigetelés magában foglalja:

 • tetőfedő;
 • Izoplast;
 • ecoflex;
 • isoelast és más hasonló anyagok.

A vízszigetelő anyagok előnyei:

 • megbízhatóság és tartósság;
 • rájuk közvetlenül a tojás után járhat.
 • nagyobb figyelmet kell fordítani a munkára;
 • a folyamat összetettsége;
 • felületi követelmények - a cseppek nem haladhatják meg a 2 mm-t.

Alapítvány előkészítése

A padló vízkezelése a fürdőszobában kezével kezdődik az előkészítő munka. Mit kell tenni ebben a szakaszban?

 • A padló felületét beton alapra kell tisztítani.
 • Függetlenül attól, hogy melyik módszert alkalmazza a fürdőszobai vízszigetelésre, az anyagot sík alapra kell helyezni. A kis üregeket cementhabarcsokkal lehet betölteni, de bizonyos esetekben kiegyenlítő habarcsot kell készíteni.
 • A szintetikus padlót alaposan átsöpörni és mosni.
 • A felület szükségszerűen alapozva van. Az alapozó nemcsak a szigetelőanyagok jó tapadását biztosítja az alappal, hanem erősíti a bevonat vízszigetelését is.

Fontos! A primer kiválasztásakor vegye figyelembe a vízszigetelés típusával való kompatibilitását.

A primer végső száradása után folytathatja a vízszigetelő anyagok alkalmazását vagy fektetését.

Obmazochny vízelőkészítő eszköz

Hogyan készítsünk vízszigetelést a padlón a fürdőszobában, saját kezűleg készült, jó minőségű és tartós? Az akcióalgoritmus a következő lesz:

 • A szoba alsó sarkában, ahol a falak a padlóhoz csatlakoznak, bitumenes réteggel borítják.
 • Ezután a peremén vízálló gumi alapú szalagot alkalmaznak az ízületekhez.
 • A padló teljes felületét folyamatos maszkréteg borítja. Ebben az esetben a falnak egy részét a padló mellett 30-50 cm-es magasságra kell rögzíteni. Az anyag felhordásához széles ecsetet vagy görgőt kell használni.

Fontos! A vízálló bevonatot 2-3 rétegben alkalmazzák. Az egyes rétegek felhordása után száradást szünetet kell tartani, amelyek mindegyike legalább egy napig tart.

Száradás után a maszk újra felszínre emelte a felületet, majd egy esztrichet készített.

Lehetséges, hogy cementkötésű keverékeket csak akril vagy cement alapú bevonóanyag-felhordás esetén ragasztanak le.

Vízszigetelés ragasztása

A vízszigetelés ragasztással a fürdőszobában több lesz, mint a bitumen masztix használata. Igen, és megnehezítené a saját kezedet. Azonban ez a módszer sok rajongó az építők között.

A hengerelt vízszigetelő anyagok kétféleképpen oszthatók meg:

 • Fusing. Telepítésükhöz gázégő szükséges, amelynek használata a lakásban nem kívánatos.
 • Öntapadó. Rendkívül egyszerűen illeszkedik, de mindent alaposan meg kell tennie, a rossz helyen történő újragasztás már lehetetlen.

Tipp: Mielőtt a fürdőszoba feltekercselése vízszigetelést hajthatna végre, ajánlott ragasztani az összes ízületet vízálló szalaggal vagy maszkkal. A további megbízhatóság érdekében a padló teljes felületére egy vékony masztix réteget alkalmazhat a falak megközelítésével.

 • A fektetési anyag átfedésben van. Minden további lapnak átfednie kell a szélesség egy-egy ötödét. Ugyanakkor szükséges, hogy a falak átfedjenek kb. 15-20 cm-re, majd a kívánt méretű lap levágása után eltávolít egy védőfóliát. Az anyagot a padlóra helyezzük és egy nehéz hengerrel feltekercseljük. Az eljárást minden további lapra megismételjük.
 • A hegesztett tekercsanyagokat előmelegítik égő segítségével, fokozatosan gördülnek.
 • A tekercs vízszigetelése során a legnagyobb nehézséget olyan helyek okozzák, ahol a csövek és a különböző kommunikáció elkerülésére van szükség. A lyukakat egy kicsit kisebb méretűre kell tenni, mint a szükséges méret, hogy egyfajta lökhárítót kapjanak. Különleges gumi tömítéseket is használnak. Az ilyen ízületek minden helyét továbbá bevonják a masztix bevonattal és megerősítik vízálló szalaggal.

A fektetést követően azonnal elkezdheti tölteni az utolsó kötést a csempe alatt.

Tipp: a burkolólap behelyezése után az összes ízület a tömítés előtt további tömítéssel kezelhető tömítőanyaggal - ez lehetővé teszi, hogy saját kezűleg hozzon létre egy többrétegű vízszigetelést a padlóhoz a fürdőszobában.

Hol van más a vízszigetelés a fürdőszobában?

A fürdőszobák kiváló minőségű vízszigeteléséhez figyelmet kell fordítani a falakra, amelyek gyakran vizet is kapnak. Fokozatosan a nedvesség elkezd behatolni a falakba, ami nem kívánatos következményekhez vezet. A minőségi védelemre leginkább problémás helyek a következők:

 • a mosogató körül;
 • falakkal vagy zuhanyzóval szomszédos falak;
 • telek a wc mellett a fürdőszobában együtt.

A vízszigetelő anyagok alkalmazása a fürdőszoba padlójának kezeléséhez hasonlóan történik. A falakon nem ajánlott a bitumen alapú anyagok használata. Folyékony és műanyag, ezért nem alkalmas a függőleges felületekre, és nem képes kiváló minőségű tapadást biztosítani a csempe falához. Cement-polimer keverékek használata jobb.

Tipp: annak érdekében, hogy a kerámia burkolatok jobbak legyenek a falon, a vízszigetelő anyag rétegében részben megerősíthetõ hálót helyezhet el, ami segít a jó tapadásnak.

A fürdőszoba vízszigetelése kézzel is elvégezhető. Nem igényel különleges készségeket és speciális eszközöket, de segít megvédeni a szerkezeteket a nedvesség romboló hatásától, és lehetővé teszi a jövőben a súlyos pénzügyi költségek elkerülését.

Hogyan készítsünk vízszigetelést a fürdőszobában - a munkamenetek

A fürdőszoba a legveszedelmesebb szoba a lakásban, és elkerülése érdekében a különböző gondok, meg kell felszerelni a vízszigetelés a szoba. A fürdőhely befejezésekor ez a munkafázis több okból is szükséges: a szomszédok véletlen áradásának lehetősége kizárt, például ha a kommunikációs rendszer meghibásodik, a megnövekedett páratartalom nem fogja elpusztítani az anyagot, amelyből a szerkezet készült.

A szigetelőanyagok típusai

A fürdőszobában vízszigetelő réteg szükséges, és a bevonat minősége az anyag típusától és helyes alkalmazásától függ. Ma már az építőanyagok piacán különféle szigetelőanyagokat kínálunk. Ki tudja emelni a legnépszerűbb:

 • Ragasztott szigetelés - tekercsben vagy film formájában értékesítve különböznek a telepítés módjától: az első megjelenést fel kell melegíteni, mielőtt lefektetik, a második pedig hő hatására felszíni felszíni.
 • A bevonóanyag - por vagy paszta formájában polimerek, bitumen vagy masztix alapúak.
 • A folyékony szigetelés az egyik legnépszerűbb. Könnyű fedezni nemcsak a padlót, hanem a mennyezetet falakkal is. Kétféle folyadékszigetelés létezik:
  • A folyékony üveg kálium-nátrium-oldat. Ez az anyag nem alkot filmeket, mélyen behatol a felületbe, megbízhatóan lezárja a repedéseket és pórusokat, ezáltal a legvédelmesebb réteget képezve, amely hatékonyan véd a nedvesség behatolásától.
  • Vízzel hígított folyékony bitumen - emulzió. Ennek az anyagnak az a tulajdonsága, hogy amikor a felületre kerül, nem csak a védő réteg alakul ki mély behatolás miatt, hanem egy erős film a felületen.

Hogyan kell megfelelően felszerelni a vízszigetelést?

Ebben a folyamatban nincs semmi nehézség, hogyan lehet vízálló a padló a fürdőszobában - ez megtehető a saját kezével. Elég, hogy megtudja, milyen sorrendben kell a telepítést végrehajtani, és az eredmény kielégítő lesz.

Minden munkának felületi előkészítéssel kell kezdődnie. Ha a fürdőszobában nincs új épület, akkor minden régi bevonatot el kell távolítania, vagyis a falakat és a padlót betonra kell tisztítani. És csak utána kezdődik a munka a szobának elszigeteltségével kapcsolatban, amely szakaszokban történik:

 • felszíni alapozás;
 • vízszigetelő réteg, az Ön által kedvelt anyag;
 • esztrich elrendezése;
 • a felület kiegyenlítése, ha szükséges;
 • végleges díszítő bevonat.

A vízszigetelést bizonyos szabályok szerint osztják szét:

 • úgy a legalapvetőbb, az anyag felhordása a felületre. Ha a vízszigetelés csak a padlón történik, akkor a falakon legalább 15 cm-re kell haladnia. Nem kell anyagot kímélni, és nem kell megtakarítani minőségét. A lényeg az, hogy a réteg egyenletes, szünetek nélkül.
 • A fürdő vagy a zuhany teljes körzetét alaposan meg kell dolgozni.
 • Hagyja a felületet a kommunikáció területén.
 • Szükség van a falak szigetelésére olyan helyeken, ahol egészségügyi berendezések vannak felszerelve, például a WC-tartály szintjének a szigetelésen, valamint a mosógép telepítési helyén kell lennie.

Célszerű az egész fürdőszobát elszigetelni, beleértve a mennyezetet is, de ha nincs idő erre. Nincs pénz, akkor különös figyelmet fordítanak a padlóra és a vízvezeték szerelésére.

Vízszigetelés telepítése

Tehát, ahogy korábban írták, a szoba minden feleslegessé válik, beleértve a régi burkolatokat. Ha a bontási folyamat során kiderült, hogy a kommunikációs rendszer csövei sajnálatos állapotban vannak, akkor azokat újakkal kell helyettesíteni.

Szétszerelés közben is elegendően nagy repedések nyílthatók az alapfelületen, amelyet fel kell tölteni építési habtal, amelyet a szárítás után a padló vagy a fal szintjére kell vágni.

A kommunikáció fektetése jobb, ha később távozik. Ebben a szakaszban, a rajz a helyét vízvezeték szerelvények.

A felület előidézésének szakasza kötelező, mivel a tapadás növeli, és emellett néhány mély penetrációs alapozó további hidrogénvédelmet biztosít.

Védő réteg folyadékszigetelt

Az anyag nagyon kényelmes, a felületen lapos, anélkül, hogy varrás keletkezne, ami nem lényegtelen. Ezenkívül nem csak elszigeteli a szobát, hanem megvédi a gomba és a penész megjelenésétől.

Alkalmazza az anyagot 3 módon:

 • Spray permetezővel a kívánt méretű fúvókákkal. Ezt a módszert csak olyan esetekben alkalmazzák, ahol a kezelt felület nagy területen van. Ennek a módszernek a hátránya tekinthető a szigetelőréteg vastagságának szabályozására való képtelenségnek.
 • Színezés - a legnépszerűbb módja. Rengeteg időt vesz igénybe, amelyet a teljes felületen egy görgővel lehet csökkenteni, és ecsettel csak a sarkokat kell feldolgozni.
 • Töltés - egyszerű és hatékony technológia. Csak vízszintes felületekre alkalmazható, de a kompozíció jól behatol a pórusokba és repedésekbe, jól eltömve őket.

A szakemberek szerint a folyékony vízszigetelés a legmagasabb minőségű és legegyszerűbb módja annak, hogy a helyiség nedvességtől védjen. Ez a bevonat több mint 30 év, és nem összetett folyamat.

A bevonó anyag

Ezek a vegyületek előkészítést igényelnek az alkalmazás előtt. Ezt a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően végezzük, melyet szigorúan be kell tartani.

Szerelési technológia:

 • Az ilyen típusú vízszigetelés elrendezésének megkezdése szükséges a sarkokból.
 • Különös figyelmet fordítanak a padló és a fal közötti kötésekre. A szakemberek javasolják, hogy ragasztják be ezeket a helyeket speciális szigetelőszalaggal a szigetelés alkalmazása előtt.
 • Csak azután, hogy ez a két szakasz megkezdi az alapréteg alkalmazását, amely spatulával van felszerelve. Elég, ha a vízszigetelő anyagot a padlóra öntjük, és másfél milliméter vastagsággal átlapoljuk az egész felületen.
 • A rétegeknek többnek, de nem kevesebbnek kell lennie. Minden további réteget az előző szárítása után készítenek.
 • Az ilyen vízszigetelés a telepítési szakaszban fél a rajzolatoktól, ezért gondoskodni kell a távollétükről, mert ez nem piszkálja a felületet.

A bevonat vízszigetelés rétegeinek száma ötre növelhető, ha sürgős szükség van erre, például a gyermekek laknak egy lakásban, és nagy a valószínűsége annak, hogy a szomszédok elárasztják.

A tekercsszigetelés telepítése

A legnehezebb telepíteni az anyagot, bár meglehetősen olcsó. A fektetés megkezdése előtt meg kell mérni a szobát és meg kell jelölni. Ez rendben történik. A megfelelő mennyiségű anyag levágása a tekercsből, könnyebb padlóburkolat kialakítása egy kis fürdőszobában. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy sok tekercs anyag fűtést igényel a telepítés során.

Telepítési tippek:

 • A szigetelőszalagok felmelegítése minőségi szempontból csak hőfúvó vagy fúvókásó segítségével végezhető, csak rendkívüli óvatossággal kell dolgoznia. A meztelen láng és a hő meggyújtja az anyagot.
 • Öntapadó anyag használata esetén a felületet nagyon óvatosan készítik el. A fektetett szalagot a gumihengerrel jól kell tekerni a buborékok kizárásához. A falak jól fel vannak gördítve, ha hasonló szigetelést alkalmaznak.
 • A szalag halmozott átfedése 5 centiméterrel.
 • Amint az összes anyagot felszínre helyezzük, az ízületeket jól bevonják bitumennel vagy speciális masztixal.

Hátrányok az ilyen típusú szigetelést fürdőszobák egy lakást:

 • a tekercsszigetelés lefektetése előtt a felületet ki kell egyenlíteni, mivel a szabálytalanságok eltérése nem haladhatja meg a két millimétert;
 • A feldolgozás előtt alaposan meg kell szárítani a felületet, mivel a szigetelés egyszerűen nem tapadhat nedves helyen;
 • a bitumen szaga, amely nem csak maró és éles, hanem mérgező is, ezért a lakóépületben történő használata nagyon nemkívánatos.

A szakértők nem javasolják, hogy az anyagot a fürdőszobába rakják. Általánosan használják más típusú szigeteléssel is.

Hogyan szigeteljük a mennyezeteket?

Bár ezek közül sokan elhanyagolják, de a fürdőben lévő mennyezetek szigetelésére van szükség, ez megóvja a váratlan áradástól a szomszédok tetejétől. Ez a folyamat nem különbözik a teljes helyiség vízszigetelésétől, kivéve, hogy nem minden anyag fog működni, és a munka munkaigényes lesz. Adjon előnyben a folyékony anyagokat vagy a bevonatot, könnyebb lesz velük dolgozni ebben a helyzetben.

Kívánatos a mennyezet és a falak közötti szigetelőszalaggal való összekötés sarkát ragasztani, majd csak a szigetelő összetételt alkalmazni.

A primer alapú indukált mész-cement gipsz, a felhordás és szárítás után kiváló vízszigetelő réteg a falakon és a mennyezeten.

Az utolsó szakasz

Miután elkészült a vízszigetelő réteg, elkezdheti tölteni az esztrichet. Jobb, ha a keveréket vásárolják a boltban (a tartomány ma már elég nagy). De ha úgy döntesz, hogy mindent magad csinálsz, akkor az esztrichnek cementnek kell lennie, és kis homokot kell hozzáadnia. Az esztrich szárazon lesz, a rétegtől függően a hét folyamán, és csak utána lesz lehetséges a bevonatot felhúzni.

Végezetül

Sokan félnek a vízszigetelést a fürdőszobában önmagukban, de ahogy láthatja, a folyamat nem olyan bonyolult, mint gondolják. Abban a pillanatban, az anyag és az eszközök bőségének enyhítette a szigetelőréteg felépítésének folyamatát, amely gyorsan és pontosan lefektetheti magát, anélkül, hogy szakembergárdát vonzana.

Fürdőszobai vízszigetelés

A fürdőszobák hatékony vízszigetelése nem csak a szomszédok "áradását", hanem a gombák megjelenését is okozza. A gomba észrevehetetlenül hosszú ideig tönkreteszi az építőanyagokat, a szerkezetek elveszítik eredeti tulajdonságait. A gomba nagyon nehéz és drága. Ezenkívül a legtöbb esetben javítani kell a falburkolat cseréjét. Az ilyen esetek biztosítása érdekében költséghatékonyabb azonnali vízszigetelést végezni. Így sok kellemetlen helyzetet elkerülhet.

A vízvezetékek, a szennyvízcsatornák, a keverők és a vízmelegítők szivárgásforrások, a csatlakozások bármilyen szivárgása problémákat okoz. Különböző intenzitásúak lehetnek, de mindig negatív következményekkel járhatnak.

A fürdőszobában lévő szivárgások tele vannak negatív következményekkel

Ne aggódj túlságosan a kerámia burkolólapok tömítettségéért. Idővel a varratok nem feltűnő mikrotömböket képeznek, amelyeken keresztül a víz behatol a padló alá. További vízszigetelés jelenléte - a baj megelőzésének előfeltétele. A szivárgások megjelenése után ezeket még javítani kell, de ez megköveteli a régi bevonatok teljes szétszerelését, a nedvesség által károsodott szerkezetek javítását vagy cseréjét. Megbecsülheti, hogy az ilyen munkák drágábbak, mint a modern vízszigetelés költségei.

A munka szakaszai

 1. A munka megkezdése előtt gondosan mérlegelje a fürdőszoba, mosdó, mosógép és egyéb, a vízellátáshoz csatlakoztatott háztartási készülék helyét.

Fürdőszoba tervezés - Professzionális tippek

Ha van egy zuhany, akkor körülbelül 1,5 ° -os lejtést kell tennie a vízcsomag irányába.

Zuhanyzár

A fűtött padlók a vízszigetelő réteg tetejére vannak szerelve.

Nedves területek vízszigetelése (fürdőszoba, fürdőszoba)

Speciális tulajdonságokkal rendelkező primerek típusai

Az előkészítő kérdések megoldása után folytathatja az anyagok kiválasztását és a munka közvetlen gyártását.

A fürdőszobák vízszigetelésének típusai

Jelenleg az iparág a fejlesztők számára többféle vízszigetelést kínál, mindez megbízhatóan megbirkózik feladataikkal. Mely konkrét típust választani, beszélünk egy kicsit alul és példákkal minden anyagot fogunk leírni a részletes utasításokat elvégzésére vízszigetelő munkák.

A vízszigetelés típusai és típusai

A fürdőszobák ilyen típusú vízszigetelése mellett behatoló, permetezett és befecskendezett szigetelést is használhat. De használatuk csak ritka esetekben indokolt, és gazdaságilag nem megfelelő a közönséges fürdőben.

Nézzük meg részletesen a művek gyártási technológiáját minden típusú vízszigeteléssel kapcsolatban. A kiindulási adatok feltételezik, hogy a felület már előkészített. A fürdőszoba előállításához szükséges anyag betonpadló, téglafal vagy vasbeton panel.

Fürdőszoba felújítás előtt

Festék vízszigetelés

Az egyik legkedvezőbb módszer a betonburkolatok vízszigetelésére, költség mellett a költségvetési lehetőségre utal. A hatékonyság elégedett a fürdőszobákkal. A szigetelés teljes vastagsága 2 mm-en belül, legalább két réteg alkalmazása ajánlott. Használt polimer lakkok és festékek vagy módosított bitumen, folyékony gumi alapú anyagok. A bitumenek forró vagy hideg technológiában használhatók, jobb a hideg bitumenek használata a fürdőszobákban.

1. lépés: Tisztítsa meg a felületet a portól és a piszoktól. Ha nedves területek vannak, azokat szárítani kell.

2. lépés: Ha a padló befejeződése sík felületet eredményez, akkor a nagy kiterjedéseket le kell vágni és a mélyedéseket lezárni.

Javítás padló esztrich

3. lépés. Készítsen elő az anyagot a gyártó ajánlásaival összhangban. Ne nagy mennyiséget főzzön egyszerre, értékelje képességeit.

4. lépés: Indítsa el a vízszigetelő munkát a legtávolabbi sarkából a szoba kijáratából, oszd meg az egész padlót szakaszokba és festse őket egymás után. A színezés hengerrel vagy ecsettel történhet.

5. lépés: Miután az első réteg teljesen száraz volt, alkalmazza a második réteget. Ennek köszönhetően nagy valószínűséggel lehetőség nyílik a rések vagy a rossz minőségű szakaszok blokkolására.

6. lépés: A padló vízszigetelése során ügyeljen arra, hogy a falakat kb. 10-20 cm magasságig dolgozza fel.

Festékszigetelő fürdőszoba csináld magad

Következő az esztrich félszáraz beton és feküdt a befejező padló.

Üvegezés vízszigetelés

Egy univerzális szigetelési módszer nem csak fürdőszobák, hanem más helyiségek elleni túlzott nedvesség ellen. Hideg vagy forró módszerrel alkalmazható, egy adott technológiát kell választani, figyelembe véve a fürdő sajátosságait. A szigetelő szigetelésnek sok típusa van, az osztályozás a gyártás anyagaitól függ.

Típusú vízszigetelés vízszigetelés

Bitumen alapú

Polimer bitumen

Padló vízszigetelés TECHNONICOL

Különféle masztixokat használnak a kötéshez. Hogyan kell alkalmazni?

1. lépés Helyezze el az előkészített felületet maszkkal. A kenésnek vízszigetelésnek kitett területeknek kell lennie. A művek a legtávolabbi helyről indulnak.

Fontos. Ügyeljen arra, hogy a padló közelében lévő falak vízállóak legyenek kb. Tíz centiméter magasságig.

2. lépés. Óvatosan forgassa a szigetelő réteget. Folyamatosan illessze be, ne engedje, hogy a hajtások vagy légzsebek megjelenjenek. Az anyag teljes felületén az alaphoz szorosan illeszkedjen. Ahhoz, hogy a levegőt egy görgővel lehessen eltávolítani, elegendő erővel nyomja a szigetelőanyagot a maszkra.

3. lépés: A fal közelében vágja le a túl hosszúságot egy asztalos késsel. A vágásnak simanak kell lennie, mechanikus törések nélkül.

4. lépés: A padló következő részének megkenése maszkkal. A vízszigetelés ≈ 15 cm-es rétegei átfedhetők, a rétegek átfedése szintén bevonva maszkkal.

5. lépés Ha szivárgásveszély áll fenn, akkor az elsőre merőleges irányban egy második vízszigetelési réteget kell alkalmazni. A munka technológiája ugyanaz.

Roll vagy ragasztó szigetelés

A vízszigetelés beillesztése nem képes ellenállni a nagy szakítóterhelésnek. Ebben a tekintetben védeni kell. Használhat félszáraz beton csatolóját. Ezt hogyan tesszük, amit később leírunk.

Obmazochnaya vízszigetelés

Az Obmazochnaya vízszigetelés egy mechanikusan tartós réteg alapját takarja, amely megbízhatóan védi a szerkezetet a víz behatolásától. A készítmény tartalmaz cementet, finom homokot, polimer töltőanyagokat és kémiai lágyítószereket. Az összetevők neve és aránya az adott márkától függ. A lágyítók miatt a mechanikai stabilitás megnövekszik, a polimer töltőanyagok rugalmasságot biztosítanak. A vízszigetelő anyagok bevonata lehet egykomponensű és kétkomponensű.

A fürdőszobák, zuhanyzók, toalettek vízszigetelésének típusai

Ez utóbbiak javított teljesítményt mutatnak, de nagyobb figyelmet igényelnek a működés során. Emlékeztetni kell arra, hogy a kétkomponensű vízszigetelés márkáit a gyártó által meghatározott időn belül ki kell dolgozni. A polimerizációs folyamat vége után további felhasználásra nem alkalmasak. Az egykomponensű felület alkalmazása előtt nedvesíteni kell. Ehhez használjon szórópisztolyokat vagy nedves görgőket. A vízszigetelés vastagsága körülbelül 2 mm, legalább két réteget kell alkalmazni. A kétkomponens további előnye - gátolja a különböző mikroorganizmusok fejlődését. De ne feledjük, hogy nem mindegyik kétkomponensű anyagot engedélyezték beltéri használatra, olvassa el figyelmesen az utasításokat a csomagoláson.

Ceresit CR 65. Vízszigetelő bevonat

Az univerzális felhasználás anyaga hideg vagy forró (az adott típustól függően) alkalmazható. Az építési kémia eredményei lehetővé teszik, hogy egyedi anyagokat hozzanak létre, amelyek teljes mértékben lefedik a cementrétegeket. A komponensek gondosan kiválasztott frakcionált összetétele a beton vastagságába viszonylag mélyre ható, és tartós vízálló fóliát hoz létre a cementmátrix felső részében.

Fontos. A fürdőszobában lévő betonpadlókat legalább három hónapig kell hagyni a szigetelés előtt, az egyik elegendő a sózáshoz. Ilyen időre van szükség annak érdekében, hogy a beton vagy habarcs legalább 15 MPa szilárdságot érjen el, különben a padlóburkolat kivágása és szivárgása lehetséges.

1. lépés: Ellenőrizze az alap minőségét, ha nagy hézagokat vagy szabálytalanságokat talál, megszüntesse a problémákat. A padlónak teljesen száraznak és tisztanak kell lennie, az olajos foltok jelenléte szigorúan tilos.

2. lépés: A feldolgozás minőségének javítása érdekében javasoljuk, hogy a padló sarkain 3-4 cm-es sugarú filét (kör alakúakat) készítsenek, a filetek jelenléte megkönnyíti a vízszigetelés folyamatát és kiküszöböli a csúszdákat. Hogyan készítsünk köröket?

 1. Készítsen elő a szükséges mennyiségű cement-homok habarcsot a cement egy részének három rész homok mennyiségére. A homok legyen tiszta, kövek és agyag nélkül.
 2. Nedvesítse a padló és a falak közötti sarkokat. Nedvesítse meg bőven, ellenkező esetben a meglévő felületek oldódási tényezője nem elegendő.
 3. Egy széles spatulával, körkörös mozdulatokkal a sarkokban próbálkozz, próbálj maximális erőfeszítést elérni. Távolítsa el a kiálló oldatot későbbi használatra.
 4. Hagyja 1-2 órát a cement beállításához. Amint megszilárdul, távolítsa el a spatulákat a nedves szivaccsal, és simítsa a felületet simára. A végleges beállítás legalább két napig tart.

3. lépés: Fedje le az alapot egy alapozóval. A konkrét forma nem számít, a legfontosabb az, hogy a tulajdonságok a padló anyagához igazodnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy vannak alapozók belső vagy külső munkákhoz. A vízszigetelést nem alkalmazzák nedves felületeken, és hagyja, hogy az alapozó száraz legyen.

4. lépés: Készítse elő a vízszigetelő oldatot a gyártó ajánlásainak megfelelően. Ha az anyagot ecsettel vagy hengerrel kell felhordani, akkor a megoldásnak folyadéknak kell lennie, ha egy széles spatulával kíván dolgozni, a konzisztencia vastag krémmel hasonlít.

Gyakorlati tanácsok. A száraz csomók mennyiségének minimalizálása érdekében először öntsön vizet a tartályba, majd öntsön száraz keveréket. Manuálisan keverhetsz egy simítóval (hosszú, kemény és rossz minőségű) vagy keverővel.

Ügyeljen arra, hogy a keverék legalább öt percig álljon. Ez alatt az idő alatt minden cement szemcsés elnyeli a nedvességet, és az anyagpolimerizáció kémiai reakciói megkezdődnek. Szünet után alaposan keverje össze a keveréket.

Fontos. Nem szabad nagy mennyiségű keveréket főzni, legfeljebb három órán át kell használni. Ellenkező esetben a polimerizációs eljárás befejeződik, vízzel történő újrahígítás nem megengedett. A szobahőmérséklet nem lehet alacsonyabb, mint + 5 ° С. Vázlat és közvetlen napfény nem megengedett.

A vízszigetelés egy vagy több rétegben alkalmazható, a teljes vastagsága 1-5 mm lehet. A fürdőszobák számára elegendő 2 mm vastag réteg kialakítása. Minden további réteg egy nap alatt alkalmazható.

5. lépés: Ragassza be a sarkokat speciális vízszigetelő szalaggal. Ezek a helyek a legnehezebben kezelhetők, ajánlatos további hidrogénvédelmet alkalmazni.

Ceresit CL 152. Vízálló szalag az ízületek tömítésére

Lépés 6. Legyen egy vízszigetelő anyag réteget ecsettel vagy spatulával. Hézagok kizárása, amennyire csak lehetséges szintfelületek. Ha egy második réteget szeretne alkalmazni, akkor merőlegesnek kell lennie az elsőre. Ha a helyiség nagyon magas hőmérsékletű és a vízszigetelés gyorsan szárad, felülete egy permetezőpisztollyal nedvesíthető és filmmel borított. Az a tény, hogy a készítmény minőségi polimerizációjához szükségképpen vízre van szükség. Hiányában, a megoldás soha nem lesz gyárilag jellemző.

7. lépés: Két nap múlva ellenőrizze az elvégzett munka minőségét. Ha hiányosságokat találtak, növelni és újra vízzárónak kell lenniük.

Az alkalmazott vízszigetelés eredménye

Az egyik előnye ennek a módszernek a vízszigetelés - kerámia burkolólapok azonnal elhelyezhető, a cementkötés nem szükséges.

Vízszigetelés vakolás

Ritkán használják a magas munkaerő-intenzitás és a modern korszerű hatékonysági követelmények miatt.

1. lépés: Készíts egy cement-homok habarcsot, amely két rész homokból épül fel egy cement részből. Keverjük össze alaposan.

2. lépés: Szén cementtel megszórjuk az előkészített padlófelületeket, és vizet öntsünk rajta. A seprű használatával keverje össze a cementet vízzel, amíg tejszerű. Ily módon növeli az adhéziós együtthatót.

Gyakorlati tanácsok. A modern impregnálással, de az alap esztrich nagy vastagságával nem hatékonyak. Jobb, ha saját készítésű cement-tejet használsz.

3. lépés Állítsa be a jelzőfényeket. Ehhez nem kívánatos a gyár fémlemezek használata. Az a tény, hogy eltávolítás után nagyon nehéz hermetikusan lezárni a kialakult mélyedéseket. Készítsen jelzőt a cement-homok habarcsból a következő algoritmussal:

 • öntsük ki a hornyokat a megoldásból. A köztük lévő távolság 15-20 cm-rel rövidebb, mint a szabály hossza;
 • a víz vagy a lézer szintje megállja a nulla szintet, a szabály ezen a szinten helyezkedik el a hornyok felületén. Óvatosan dolgozzon, ne engedje meg üregek kialakulását;
 • húzzuk meg a kötelet több helyen a külső beaconok között, és helyezzük a többieket alá;
 • A jelzőfények keményedésének felgyorsításához száraz cementet kell feltakarni az oldalukon és a felső síkon. Felszívja a felesleges nedvességet, a keményedési idő jelentősen csökken. Miután a cement nedves lett, óvatosan simítsa fel simítóval. Ha a jelzőfények még nedvesek, akkor ismételje meg ezt a műveletet;
 • ellenőrizze a világítótornyok helyzetét. Minden rendben van - folytassák az esztrich gyártását.

Bejárók a megoldásból

A keverék eloszlása ​​a beaconok szabálya között

A szakosodott építőipari raktárakban különleges adalékok vannak a megoldás vízszigetelő tulajdonságainak javítása érdekében, vágyakozás - hozzáadásuk a főzés során. Az adalékok száma a szoba céljától függően változik, kövesse a gyártók ajánlásait.

Fürdőszobában lévő fürdőszoba vízszigetelése

Fürdőszoba egy faházban

Ezek a munkák meglehetősen bonyolultak és egyedi megközelítést igényelnek. Milyen tulajdonságai vannak a padló vízszigetelésének a faház fürdőszobájában?

 1. A fából készült elemek megjelenése. A fa nagyon félek a magas páratartalomtól, különösen a magas hőmérsékletekkel együtt.
 2. Nem mindig lehetséges a termékek a fürdőszobában, ami további problémákat okoz.
 3. Opcionális cement padló csak a fürdőszoba alatt nem mindig elfogadható, figyelembe véve a építészeti jellemzői a ház.
 4. A faházak folyamatosan mozognak. Ezek a tulajdonságok kizárják a vízszigetelés használatát cement bevonásával.

Fürdőszobában lévő fürdőszoba vízszigetelése

A faházakban lévő helyiségek vízszigetelésére csak műanyag (folyékony gumi) vagy tekercses anyagok használhatók. A padlóval együtt a falakat meg kell dolgozni, a nedvesség nem eshet a befejező felület alá. És még egy megjegyzés minden esetben - a fából készült tartóelemeket mindig fertőtlenítőszerekkel kell átitatni.

Antiszeptikus falkezelés

Lehetőség van arra, hogy polietilén fóliát vagy más ilyen típusú vízálló anyagot helyezzen a padlóra. Az ízületek átfedése legyen legalább 15 cm, nagyon óvatosan ragassza be az ízületeket. Ebből a célból jobb, ha bármilyen speciális szalagot használnak, kivéve a fémes szalagot. A fémes nem nyúlik el, és nem kompenzálja a lineáris dimenziók elkerülhetetlen ingadozását.

Izospan KL - tömítő összekötő szalag

Amikor csak lehetséges, próbáljon meg cementhabarcsot készíteni a fürdőszobában. Kívánatos, hogy a ház tervezési fázisában biztosítsa azt, a cementhabarcs jelentősen megnöveli a rönk terhelését, mert a gyártás nagyméretű fűrészárut igényel.

A szigetelés minőségének javítása érdekében a csempék közötti kötéseket speciális fugázással kell dörzsölni. Ezeknek csak műanyagnak kell lenniük, és kompenzálniuk kell a lineáris tágulást mikrotömbök kialakulása nélkül.

Grout CERESIT CE 40 rugalmas víztaszító, gombaellenes

És az utolsó - a padlónak a lehető legstabilabbnak kell lennie, használnia kell az összes építési technológiát, hogy növelje a csapágy jellemzőit. És mi a teendő, ha a fürdőszoba padlója fából készült?

1. lépés: Ellenőrizze az álló fadarabot, távolítsa el az összes olajos foltot és szennyeződést. Az olajos foltokat nehéz eltávolítani, azokat lekaparni, eltávolítani egy csiszolóruhával vagy körkörös köszörűgépekkel.

Lépés 2. Cserélje ki a hornyokat és a réseket külön fából készült maszkkal.