Legfontosabb > Csapok

Hogyan kell eltávolítani a vízkőoldali házi jogorvoslatokat?

Mielőtt eltávolítaná a vízkőzetet a fürdőszobában, fontos, hogy ne hibázzon a háztartási vegyi anyagok kiválasztásával. Nemcsak hatékonynak, hanem ártalmatlannak kell lennie, mind a vízvezetékhez, mind az ember számára.

A mészkőképződés okai és jellemzői

A mészlerakók bűnösét csapvíznek, vagy inkább kémiai összetételének tekintik. A magnézium és a kalcium sók nagy mennyisége, amikor a víz érintkezik a felszínnel, a szennyezés megjelenéséhez vezet, ami végül kalcinálódik és vízkővé válik. Ez az oktatás

 • piszkos fehér árnyalatú, amelyhez a sárgaság hozzáadódik;
 • nem oldódik fel vízben;
 • szinte lehetetlen eltávolítani speciális eszközök nélkül;
 • károsíthatja a bevonatot.

A meszesedéshez hozzájáruló tényező a zsíros lerakódások, amelyek a bőrfelületről lemosódnak, és kötőanyagként szerepet játszanak a só részecskéknek.

Csökkentő anyagok

A tapasztalt háziasszonyok arzenáljában számos anyag van a mészlerakódások leküzdésére. Hagyományosan különleges és népi jogorvoslatokra oszthatók.

Speciális termékek

A háztartási vegyi anyagok közé tartozik a nagyszámú tisztítószer, amely lehetővé teszi a különböző típusú felületek tisztítását. Ezek lehetnek különféle hatékonyságú krémek és gélek, oldatok és porok.

 1. Mr. Muskul, hatékony eszköz a kő és a rozsda elleni küzdelemre a különféle bevonatok, beleértve az akril, öntöttvas, zománc és kerámia. Gél vagy permet formájában kapható. Az első szivacsot használják, a másikat az érintett felületre permetezik. Néhány perc múlva vízzel lemossuk.
 2. Silit, még egy univerzális készítmény kis mennyiségű oxálsavval. Ez az elem növeli a hatékonyságot, de óvatosságra van szüksége, ha akril felületeken használják. A készítmény jellemzői nemcsak a kalcinálás eltávolítását teszik lehetővé, hanem védőfóliát is hoznak létre, amely megakadályozza annak újrakeverését.
 3. A Domestos, a háztartási vegyi anyagok egyik leghatékonyabb megoldása jól illeszkedik a meszesedés és rozsdafoltok hatásaihoz. Vastag konzisztenciája miatt a függőleges falakon jól megtartja. Antibakteriális hatása van. Nem ajánlott akril.
 4. A tisztító lágy verziója a SanClin, miközben könnyedén megküzd a kővel, lehetővé teszi a zsírok, rozsda rétegeinek eltávolítását, védőfóliát hoz létre a kezelt területeken. Két formája van: gél és oldat egy tartályban spray-vel. A készítmény kézzelfogható előnye kellemes illat és észrevehető frissítő hatás az alkalmazás után.

Az összes lehetőség alkalmazási módja közel azonos. A kiválasztott terméket szivaccsal vagy a bevonat felett permetezzük. Egy bizonyos idő elteltével, néhány percről néhány órára vízzel mossuk. A használatra vonatkozó részletesebb utasításokat általában a tartályok címkéin találják.

Népi jogorvoslatok

Azok számára, akik inkább menteni a mosás, otthoni felkészült tisztítószerek lesznek a legkedvezőbb választás. Kedvezőbbek és gyakran kevésbé hatékonyak, mint a gyári versenyzők.

 1. Citromsav, az egyik legnépszerűbb anyag, amely lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a plakettjétől a kialakulásának kezdeti szakaszában. A pályázati eljárás egyszerű, és nem igényel különleges előkészítést. Alternatív módon bizonyos mennyiségű kristályszerű anyagot öntünk a szivacsra, a kalcinálási helyeket feldolgozzuk és vízzel mossuk.
 2. Ecet, egy másik terméket, amelyet gyakran hatékony választásként használnak. A megnövekedett savasság káros hatással van a mészre, lehetővé teszi a kő eltávolítását gyorsan, hatékonyan és negatív következmények nélkül a fényes felületre. A megoldás legegyszerűbb módja egy folyadéknak egy tartályba öntése spray-palackgal, szennyeződéssel, ecsettel történő tisztításával, 10 percig tartó várakozással, és alaposan tisztítva folyó vízzel.
 3. A szóda továbbra is népszerű választás a tisztábbak között. Ebből elkészítheti egy evőkanálnyi oldatot egy liter vízben, vagy alkalmazhatja a port szivacsra. Az eljárás többi része nem tér el a fent leírtaktól.

Ezek az anyagok egymástól függetlenül, vagy különböző módon és arányban kombinálhatók, figyelembe véve a bevonat jellemzőit.

Vas- és zománcfürdők tisztítása

Az öntöttvas fürdőhöz vagy emulált bevonattal ellátott tisztítószer kiválasztásához az anyag csiszoló tulajdonságait figyelembe kell venni:

 • az olcsó háztartási vegyszerek hatékonyan kiküszöbölik a mészlerakódásokat, de összetételében általában sok csiszolóanyag van, amelyek a karcolások észrevehetetlenek a szemmel, felgyorsítják a kőzetképződést;
 • az ilyen bevonatokhoz előnyben részesített megoldás az inhibitorokat tartalmazó szerek, a kőzet elpusztítása a zománc károsítása nélkül;
 • A nitrogén vagy kénsavas vegyületek nem ajánlottak mindennapi használatra, egyszer használhatók egy régi kő ellen;

A legjobb választás a tisztításhoz felületaktív anyagokon alapuló tisztítószerek, viszonylag könnyű eltávolítani a plakkot, anélkül, hogy károsíthatja az alapot.

Akrilfürdő tisztítása

Az akrilkamra mészkamrából való megóvása korai szakaszában nem nehéz. Az ilyen típusú bevonatokat jól tisztítják a legtöbb folyékony készítmény. De vannak bizonyos árnyalatok:

 • az agresszív anyagok, például az ammónia, az aceton vagy a fehérítő természetesen megtisztítja a felületet, de az érzékeny bevonathoz visszafordíthatatlan károsodást okoznak;
 • A tisztítószerek teljes listájáról tanácsos kivá- lasztani az akril fürdők számára tervezett választékot, a megfelelő jelöléssel a címkén;
 • Az erőteljes betétek elkerülése érdekében rendszeres tisztítás ajánlott, hetente egyszer elég lesz ahhoz, hogy tiszta és vonzó vízvezetéket tartson.

Ha valamilyen okból kifolyólag a speciális kémia nem áll rendelkezésre, használhat házi készítésű receptet finom hatással. Töltsük fel vízzel 25 ° C-os hőmérsékleten, adjunk hozzá 6% -os ecetet (0,5 liter) vagy citromsavat (zacskóba), és hagyjuk egy éjszakán át. Reggel az oldatot leöblítik, alaposan lemossák és száraz, puha ruhával szárítják.

A régi plakk és a "vízkő eltávolítása"

Elengedhetetlen az erős, régi szennyeződések leválasztása óvó intézkedésekkel. Ebben az esetben meg kell venned a lehetőséget és kihasználnod a hatalmas kompozíciókat. Egy ilyen tisztítószer változata lehet fehérségen alapuló készítmény:

 • a súrolóporot kis mennyiségű vízzel keverje össze;
 • adjunk hozzá egy evőkanál fehér és két ilyen kanál ecetet;
 • spatula segítségével gondosan kezelje a kőzet által érintett területeket és várjon 20 percet;
 • lágy szivacs puha ütéssel, levágja és teljesen mossa le az anyag maradványait a mész mellett;
 • Az utolsó lépés a felület puha, száraz ruhával való szárítása.

Hasonló tisztítási tulajdonságokkal rendelkező, alternatív receptúra ​​egyenlő arányban vízzel hígított salamonikát alkalmaz. A kapott oldatnak hozzá kell adnia a művészetet. kanál citromsavat.

Hasznos tippek és ajánlások

Jobb, ha nem tisztítok

A tisztább mosogató kiválasztásának megkülönböztetése a legtartósabb bevonat károsodásához vezethet. Ezért mindig fel kell jegyeznie a nem ajánlott anyagok listáját:

 • agresszív savakat tartalmazó gyógyszerek;
 • erős kopásálló tulajdonságokkal rendelkező porok;
 • nagy koncentrációjú szerek.

Ez utóbbit a gyártó által ajánlott arányokban kell előhígítani. A tisztítószer gondos kiválasztásán túl komolyan meg kell keresni a keféket és a kaparókat. Nem lehet durva anyagból készülni, például a fémtermékeket teljesen ki kell zárni. A legjobb választás a szivacsok, kefék, kaparók elasztikus szintetikus anyagokból.

Hogyan kell ellenőrizni a fürdőszobát és megakadályozni a vízkőzetet?

Soha ne felejtsük el, hogy a szennyezés elleni küzdelem legjobb módja, beleértve a mészlerakódást is, megelőzésük. Vannak egyszerű módszerek a kalcinálás megelőzésére:

 • kötelező mosogatás minden használat után;
 • rendszeres takarítás legalább hetente egyszer;
 • Áztassa a ruhákat és a dolgokat, hogy csak külön tartályokban végezzen.

Szűrők hozzáadása a megelőző intézkedések listájához. Drágább, de a költségeket a vízvezeték tisztasága és biztonsága indokolja. A jövőben nem kell sok pénzt költenie a helyreállítására.

3 biztonságos módja annak, hogy tönkretegye a fürdőt tisztításkor

A fürdők gyakran különböző szennyeződéseknek vannak kitéve. A vízvezeték, a rozsda, a vízkőképződés rendellenes megjelenése mellett nagy számban baktériumok keletkezhetnek, valamint a kellemetlen szag oka is. A nyomokat gyermekjátékok, samponok és egyéb termékek hagyják el az oldalán.

Ezért sok háziasszony érdekli a kérdés, hogyan kell a fürdőt otthon tisztítani. Szerencsére a háztartási vegyi áruházak rengeteg különféle mosószerrel rendelkeznek, amelyek nem csak a piszkos fürdést mossa le a raidről, hanem eltávolítják a rozsdát és más szennyeződéseket is.

Miért piszkos a fürdő?

Mielőtt elkezdené keresni a fürdő fehér mosásához szükséges módot, meg kell oldania a válás és más foltok megjelenésének okait.

 • Egy raid a szappanból. A különböző samponok, fürdőkészítmények és rendszeres szappan használatának eredménye egy film megjelenése a fürdő felszínén. Nem mindig lehet egyszerűen öblíteni. Ez a film beleesik a vízvezeték felületébe, és mosószerek nélkül nem tud.
 • A mészkő nagy keménységű vízből áll. Ez a leggyakoribb probléma a fürdőszobában.
 • A rozsda nagy mennyiségű víztartalmú csapvíz okozta.
 • Ha a fürdő sárgul, ennek oka a régi csövek, amelyek nem mindig jól mosnak.
 • A penész általában felhalmozódik a csempe ízületek között a részek, az ablak lejtőin, a mennyezet. Ez a gomba nagyon veszélyes az egészségre, ezért meg kell küzdenie.
 • A színes foltok a hajfesték, a kálium-permanganát, a kiégett vagy kiömlött kálium-permanganát, a zsíros zöld és egyéb anyagok gondatlan kezelése lehetnek.
 • Szennyezés a javításokból. A fürdő nagyon érzékeny a különféle foltokra, a por könnyen ül rá. Ezért a javítások során filmet vagy más anyagokat kell védeni.

A főbb szennyezési típusok

Hogyan kell tisztítani a fürdőt a rozsdától?

A fürdő otthoni rozsdától való megtisztítása segít a következő eszközökben.

 • Ammónia. A foltokat néhány percig alkalmazzák, és vízzel lemossák.
 • Citromlé A módszer ugyanaz, mint a folyékony ammóniával.
 • Felületkezelés asztali sóval és ecettel.

A rozsdát kénsavas (nátrium-karbonát) fürdővel is tisztíthatjuk. A háztartási vegyi anyagok minden üzletében értékesítik. Az eljárás a következő lesz.

 1. Keverje össze a kétféle szódát (szóda és élelmiszer) azonos arányban.
 2. Adjunk hozzá vizet homogén, pépes konzisztenciához.
 3. A szivacsot vagy a kefét egyenletesen eloszlatják a készítmény felületén.
 4. Az asztali ecetet és a por granulátumban lévő fehérítőt ugyanilyen mennyiségben egyesítik.
 5. Ezt a keveréket nátrium-hidroxiddal töltsük fel.
 6. Várjon 30 percet, és mossa jól tiszta vízzel.

vízkő

Mosakodik, ha tisztítja a fürdőt szódával és ecettel.

 • Keverje össze a szódabikarbónát a szódabikonnal, a termék felületére kenjen, 30 percig hagyja. Ezután kissé dörzsölje meg és öblítse le vízzel.
 • Enyhén nedves papírtörlővel, amely a fürdő teljes belső felületét lefedi. 5 óra elteltével a törölközőket eltávolítjuk, és a terméket vízzel mossuk.

Mi mást lehet mosni a sárga virágzó fürdőről? Megmenteni a citromsavat. 100 g terméket feloldunk 400 ml vízben. A fürdőszobában lévő összes sárga felületet szivacsokkal borítják.

öntőforma

Gyakran olyan helyeken alakul ki, ahol a fürdőszoba a fal mellett helyezkedik el. A tisztítás aktivált szénnel lehetséges. A szenet a fehérséggel keverik egy pépes konzisztenciához és elterjeszti a készítményt a penészgomba fölé. Egy órával később vízzel lemossuk.

Egy másik hatékony módja a szóda használatának. Hogyan kell tisztítani a fürdő szódát a formából? Nagyon egyszerű. A problémás területre viszonylag vastag rétegen alkalmazzák, majd alaposan megnedvesítik az asztali ecettel. A reakció befejezése után alaposan mosson le vízzel.

Különböző típusú fürdők módszerei

Hogyan kell lemosni egy akril fürdőt?

Az akrilfürdő gondos, gondos kezelést és ugyanazt a tisztítást igényel. Az ápolásnak rendszeresnek kell lennie, amely a termék minden használatát követően szappanos használat mellett öblítse le.

Tilos használni:

 • lúgokkal és savakkal rendelkező szerek. Az akril számára katasztrofálisak;
 • alkohol tartalmú oldatok;
 • klór-fehérítőt és más anyagokat, amelyek ezt az anyagot tartalmazzák.

Az akril vízkőfürdőt enyhe tisztítószeres oldattal mossuk. Ha a termék felülete nem sérült meg, akkor ez a módszer tökéletesen megbirkózik a feladattal.

Akrilkád otthon a rozsdától és más raktól, amelyeket ecettel (előmelegített) és sóval mostak. Egy alternatíva lehet ugyanabból az asztali sóból és terpentinből álló keverék. Ugyanezek az eszközök segítenek megmosni az akril fürdőt a sárgaságból.

Hogyan lehet lemosni egy zománcfürdőt?

A zománcozott fürdőnek vékonyabb felső rétege van. Ezért ebben az esetben a durva tisztítás összes módszere ellenjavallt. Otthon használhat hidrogén-peroxidot, ammóniát, tesztelt szódát és ecetet.

A rozsdát vízzel és kénsavval szárított zabkással eltávolítjuk, amelyet a foltra visszük fel, körülbelül egy órán át tartunk és vízzel alaposan lemossuk. Bélelt felületű szóda hamu élelmiszer hozzáadásával. A vízkőlés plakk eltávolítja az ammóniát és a friss citromlevet.

A zománcozott fürdőt is mustárral tisztíthatja. Nemcsak a szennyeződéseket távolítja el, hanem minőségi szempontból is fertőtleníti a felületet.

Hogyan kell mosni egy régi öntöttvas fürdőt?

Az ilyen vízvezeték-termékek jellemzőek a régi házakra. Az öntöttvas fürdők gyártási technológiája a cirkónium-sók hozzáadásával volt azon alapanyagon, amelyből készültek. Ez azért van, mert vízzel való érintkezés után sárga foltok képződnek.

Öntöttvas fürdő, sárgás mosással ecettel. Öntsön egy teljes fürdő vizet, és add hozzá 200 ml esszenciát hozzá. Hagyja 3-4 órán keresztül, jól öblítse le vízzel. Ez az univerzális tisztítófolyadék többször is megmentette a háziasszonyokat különböző helyzetekben, és így a háztartási tisztítás egyszerűbbé és hatékonyabbá vált.

A nagyon régi foltoktól mentett ammónia. Hozzá kell adni 0,5 csésze folyékony szappanhoz és el kell terjednie a készítményt a fürdő felületén. Az eljárás után a fürdő újra fényes lesz. Ha tudja, hogyan kell tisztítani az ősi öntöttvas fürdőt, akkor nem kell új terméket változtatnia, és több mint egy évig tart.

Egyéb szennyeződés eltávolítása

Hogyan moshatja le a kádat a kálium-permanganáttól és a ragyogó zöld színtől?

Ez a két elem a fürdőszoba leggyakoribb szennyeződése. Még a gyengén koncentrált mangán-oldat is sötét jeleket hagy a termék felületén.

Egy csepp briliáns zöld oldat is hozzá színt.

A mangánot hidrogén-peroxid és citrom (vagy friss citromlé) oldattal mossák, nem csak a megjelenő foltok gyorsan elszíneződnek, hanem a fürdő ragyogni fognak.

Zelenka távolítsa el az alkoholt. Azonban, ha a vízvezeték felület akrilból készül, akkor az alkohol lehetetlen a szennyeződés ellen.

Hogyan kell lemosni egy fürdőt a javítás után?

Annak érdekében, hogy a javítás befejezése után ne kelljen foglalkozni a szennyezett fürdőszobával kapcsolatos következményeivel, a terméket védeni kell az építőanyagok beléptetésétől. Ha a hiba történt, akkor a következő eszközöket használhatja.

 • A festékfürdő mosása segít bármely oldószerben (például fehér szellemben). Fontos, hogy gyorsan működjön úgy, hogy a festéknek ne legyen ideje felszívódni a felületre.
 • Először meleg vízzel mossa le a poros plakettet, majd citromsavval megtisztítja.

Hogyan kell lemosni a tömítőanyagot a fürdőből?

A tömítőanyag egy másik típusú szennyeződés a fürdőszobában. Az ízületek és varratok megbízhatóságának biztosítására szolgál. Előbb vagy utóbb felmerül a kérdés, hogyan kell mosni az anyag fürdőjét.

Ebben az esetben a hagyományos módszereket asztali sóval lehet használni, de célszerű speciális eszközöket vásárolni kifejezetten ilyen esetekben.

Hogyan kell mosni egy régi fürdőt?

Ha a fürdõ nem az elsõ év, akkor a szennyezés nagyon gyorsan jelentkezik. Az idő múlásával alakulnak át az idő múlásával kialakult mikrotörések.

A króm felületek tisztítása

A fürdőkád feletti csapok, a zuhanycsövek nem kevesebb figyelmet igényelnek, mint maga a vízvezeték. Ott is megjelenik mész és rozsda - az első ellenségei a fürdőszobában. A Chrome fedezi a fürdőszobai csapokat, fogantyúkat és egyéb elemeket.

A termékekre alkalmazott általános célú szódabikarbóna tisztítja a rozsdát a krómozott felületről. Használhat ecetet vagy fogporokat is. Minden alkatrész egyenletes eloszlású tárgyakon szivacs vagy puha ruhával. A Chrome alkatrészeket körülbelül fél órán át ebben az állapotban tartják, majd vízzel mossák.

Sokféleképpen válaszolhatunk arra a kérdésre, hogyan kell lemosni a fürdőt a különböző szennyeződésekből. Kövesse a fenti szabályokat és iránymutatásokat, és a fürdőed ragyogni fog. De jobb, ha nem várja meg az általános tisztítást, hanem rendszeresen vigyázzon a termékre, akkor nem kell időt és energiát eltöltenie a jelentős, régi foltok eltávolításakor.

Távolítsa el a vízkőzetet a fürdőszobában különböző felületekről.

Távolítsa el a kádból származó vízkőzetet a készen készített készítmények vagy keverékek készítéséhez. A siker kulcsa a napi gondozás és a vízvezeték tisztelete.

Hogyan tisztítsuk meg a fürdőt a plakkból

A kosztól a szennyeződés eltávolítása gumi kesztyűben történik. A tartály tisztításához csak egy eszköz van a vízkőbe. Tisztítás után a készítmény többi részét alaposan leöblítjük folyó vízzel, a tartályt szárazra töröljük.

akril

A sima akril felületek kevésbé hajlamosak a szennyeződésre. Meszes betétek jelennek meg, ha a víz túl kemény. Az alapos mosás egy alkalommal 2 hét alatt segít küzdeni egy kemény fehéres héjjal.

 • Előnyös egy puha krémet vagy habot használni, amely 10-15 percen át eloszlik a felszínen, majd meleg vízzel lemossák.
 • Nem szükséges dörzsölni a falakat, puha felületaktív anyagok hatása alatt a szennyeződések önmagukban hagyják el.
 • Minden mosás után alaposan öblítse le a fürdőt, mosson le egy mikroszálas szálas ruhával.
 • Az akril felületek fehérségét ecettel, citromsavval és egyéb enyhe oldószerekkel keverik. Megfelelő ökológiai termékek értékesítettek a boltokban, vagy készítmények egymástól függetlenül. A hatóanyagot a felszínre helyezzük és egyik napról a másikra hagyjuk, reggel a maradványokat mossuk le, és a fürdőt törölközővel vagy tiszta rongygal töröljük.
 • Ne használjon ammónia, fehérítőszer, aceton, koncentrált savak, porok nagy kemény kristályokkal.

Zománcozott öntöttvas

A zománcozott öntöttvas kád könnyen tisztítható, ha a gyári bevonat megmarad, és nincsenek karcolások vagy zsirok a felületen.

 • Szigorúan tilos a kaparók, drótháló, kénes vagy salétromsav tartalmú olcsó tisztítószerek használata.
 • Az optikai színélénkítők felderítik a felületet, de nem tudnak megbirkózni a vízkővel, rozsdával. Ezeket habokkal, emulziókkal, porokkal felületaktív anyagokkal eltávolítják.
 • A fürdőt legalább hetente egyszer meg kell tisztítani, minden egyes mosás után forró vízzel öblíteni.

A súlyosan szennyezett zománcozott edényt szokásos mosószerrel mosjuk.

 1. A papírtörülköző lapokat folyadékban nedvesítik, és egyenletesen lesüllyednek a felületen.
 2. Egy órával később a lapokat eltávolítják, a falakat szivaccsal dörzsöljük.
 3. Alaposan öblítse le vízzel.
 4. Egy nappal később az eljárás megismétlődik.

Távolítsa el a sűrű ásványi kéreg segíteni az ammóniát, vízzel hígítva egyenlő arányban.

 1. Az elegyet a foltra öntjük.
 2. Hagyja fél órát és intenzíven mosson merev szintetikus szivaccsal.

acél

Az acéltartályokat porral vagy krémmel tisztítják.

 1. A szerszámot műanyag szivacsra kell felhordani, körkörös mozgás közben alaposan törölje le a felületet.
 2. Minden mosás után ajánlott törölni a nedves felületet egy frottír vagy mikroszálas törlőruhával, amely finom szennyeződést töröl, a felületet polírozva.

A tartós plakk eltávolítása természetes savak lehetnek: almasav, citromsav, ecetsav. A napi tisztításhoz használjon gyenge oldatot, amelyet egy palackba öntünk szórással.

A vízkő eltávolítása

A plakett eltávolítása a fürdőszobában segít a vegyi anyagok és a népszerű receptek. A szakszerű készítmények gyorsabbá teszik ezt, de ártalmasak az egészségre.

Háztartási vegyi anyagok

Ezek emulziók, paszták, porok, permetek, folyadékok. A hatóanyagok koncentrációjától függően választanak ki. A háztartási vegyi anyagok összetétele a következők:

 • Savak (sósav, kénsav, oxálsav, citromsav);
 • felületaktív anyagok;
 • ízek;
 • sűrítőanyagok;
 • Stabilizáló anyagok.

A legalkalmasabb a palackban lévő gyógyszerek porlasztással történő alkalmazása, de drágábbak. Minél vastagabb a kompozíció, annál gazdaságosabb a termék. Ez eltávolítja a só rétegeket, megakadályozza a további szennyezést, elpusztítja a baktériumokat. A népszerű drogok listáján:

 1. Cilit Bang. Eltávolítja a rozsdás cseppeket, a szivárványt, a vízkőzetet, a fehérit. Emulzió, spray, hab formájában kapható. A heti tisztításhoz és karbantartáshoz alkalmas. Az aroma gyümölcsös, gyorsan elhalványul.
 2. A Sif krém mikrokristályokat tartalmaz. Vannak lehetőségek a tengeri frissesség ízével, citrommal, mentával. A szerszámot zománcozott vagy akril fürdők, csapok, csempe, padlók, kályhák tisztítására használják.
 3. „Fehér”. Magas klór tartalmú folyadék. Kis mennyiségekben használják, fehérítik, fertőtlenítik, eltávolítják a kisebb meszes lerakódásokat. Használható zománcozott öntöttvas, akril használata jobban nem használható.

Népi jogorvoslatok

A virágzáshoz a népszerű receptek szerint elkészített keverékeket lehet készíteni. Az ökológiai termékek és az allergiában szenvedők támogatják őket. Az otthoni tisztítás népszerű komponensei közé tartoznak a természetes savak (citromsav, ecetsav), mosószappan, szódabikarbóna, ammónia.

 • Az ecetsavat vagy a citromsavat vízben hígítjuk, szivacsra vagy permetre helyezzük a szennyezett felületre. A virágos borításokat kétszer kezeljük, majd intenzíven polírozzuk szivacsjal vagy ruhával.
 • A kemény hárs kéreg tisztítható egy szalonnával megszórt vászon vagy pamutkanállal. A lágy csiszolóanyag eltávolítja a vízkőzetet, karcolás nélkül. A kis szennyeződés eltávolítása segíti a mosószappant vagy a mustárt.
 • Az ammónia csak zománcozott edényekhez használható. A folyadékot a sérült területekre helyezzük, 15 percig hagyjuk. Az alkoholt bőséges meleg vízzel le kell mosni, a szivattyút egy ruhával kell megszáradni.

Miért van raid a fürdőszobában

A vízvezeték vízkő és vízkő a kemény víz hatása alatt keletkezik. Fokozatosan nő a sók mennyisége, a kapacitás változik, a káprázatos fehérséget sárgás vagy szürke árnyalat váltja fel.

A repülés gyorsabb a sérült felületen. A sózott száraz szemek a legkisebb karcolásokban nyugszanak, szilárd krémt képeznek, ami nehezen küzdhető. Az új vízvezeték kevésbé szenved, gondosan ápolt sokáig, jó állapotban tartható.

Általános tisztítási utasítások

A heti tisztítás során meg kell szabadulni a vízkőből.

 • A fürdőszoba tisztításához csak puha műanyagból, gumiból vagy habszivacsból, frottírtáskákból, természetes vagy szintetikus sörtékből készült kefékhez használjon.
 • Tilos a drótháló, a fémdarabok, a csiszolópapír és más karcolódobozok használata. Az iszap és a víz kőzet eltömődik a zsetonokban, ennek eredményeképpen a fürdő még gyorsabban szennyeződik.
 • Ne használjon agresszív lúgos és savas oldatokat, amelyek veszélyesek az egészségre és károsítják a zománcot. A napi takarításhoz megfelelő takarmánykeverékek és folyadékok állnak rendelkezésre, minimális mennyiségű agresszív alkotórészekkel.
 • A mosás után a felületet alaposan leöblítjük, a fürdőt puha törülközővel töröljük.
 • Hetente egyszer a tartályt permetekkel vagy habokkal tisztítják. A készítmény egyenletesen oszlik el a felületen, 10-15 percig marad, majd alaposan mossuk vízzel.

Hogyan kerülhető el a plakett megjelenése?

Sokkal könnyebb tisztítani a friss szennyeződéseket, nem kell használni a nem biztonságos, savas, agresszív termékeket.

 • Minden használat után a fürdőt meleg vízzel öblítik ki egy zuhanyfejből. Figyelemre méltó a nehezen elérhető helyek: a lefolyó lyuk, ahol a mészhalmozódás folyamatosan felhalmozódik, a távolabbi falak felé. A helyi szennyeződést mosogatószerrel mossák.
 • Tartsa tisztán az ablaktörlőt a permeten. Gyenge ammónia oldatot tartalmaz, szivárvány, só, zsír. Permetezés után a készítményt fél óráig hagyjuk, vízzel leöblítjük egy edényben, és száraz ruhával fénytelenítjük.
 • A plakk képződésének megakadályozása segít a szűrők vízhez, amelyek a csapokra vannak felszerelve. Az eszközök tartják a csapokat és a vizet a bőr számára előnyösebbé teszik.

Hogyan lehet eltávolítani a vízkőzetet különböző felületekről otthon?

A kemény víz mészkővel, amely folyamatosan folyik a felületek felett és felgyülemlik a hornyokban, sárgás kemény patinát képez, ami nehezen eltávolítható. Vannak azonban módok, hogy megszabaduljanak az üledéktől a fürdőszobában a konyhai fiókokból álló rendes termékek és az elsősegély készlet segítségével. A műanyag, akril, kerámiák vagy egyéb anyagok károsodásának elkerülése érdekében olyan szerszámokat kell kiválasztani és használni, amelyek megfelelnek az adott esetnek.

A mész megsemmisíti a savakat, így a legtöbb speciális tisztítószer összetételében van a boltban. Otthon könnyen megtalálhatja a helyüket, és a hatása nem rosszabb. Az egészségre és a legtöbb felületre nem károsíthatja:

 • Az asztali ecet 6% -os koncentrációban vagy vízzel hígítva, 12: 1 arányban;
 • citromsav;
 • ammónia;
 • szódabikarbóna;
 • hidrogén-peroxid;
 • sót.

Amikor a mészkő még friss és nem túl sok, a mosogatószer, a mosópor és akár az oxigénes fehérítő is használható.

A szakértők nem javasolják, hogy dörzsölje vagy vízkőmentesítse a vízkőt, nehogy megtörje vele a felületdarabokat. Inkább először öblítse le a fenti anyagok valamelyikével, majd meleg vízzel öblítse le.

A vegyi anyagok hatásainak leginkább ellenállóak: öntöttvas, csempe, üveg, de nem lehet őket csiszoló tulajdonságokkal rendelkező vegyületekkel tisztítani. A kicsi és kemény részecskék károsítják a felületet, hozzájárulnak a baktériumok elszaporodásához, a fekete formához és növelik a vízkőképződést. Nagyon óvatosan érdemes megszabadulni műanyag, akril, krómozott fém, alacsony költségű rozsdamentes acélból (gyenge minőségű feldolgozás és bevonat a vegyszerek hatására korrózióhoz vezet).

A tisztítószerek alkalmazása esetén a kezek bőrét vastag gumikesztyűkkel meg kell védeni. Ha a helyiség, ahol a munkát elvégezni akarjuk, kicsi és kapucnival nélkül, vagy a zuhanykabinnak tisztítani kell, akkor átlátszó műanyag szemüvegre is szükség lesz.

Az ilyen felületek tisztításához:

 1. 1. Ecet. A permeteket permetről permetezik és 15 percig hagyják. Ezután mossa le meleg vízzel, és törölje le a felületet egy szivacs (nem a durva oldal, hanem a puha oldal). Egy régi raid esetében a várakozási idő több órával nő. A csempe ízületeket meg lehet dörzsölni egy közepes keménységű öreg fogkefével, erős nyomás nélkül. A hatás fokozásához és további antibakteriális kezelés elvégzéséhez, az ecetet alaposan vízzel mosva minden klórral ellátott háztartási tisztítószert fel kell vinni a felületre (üveg kivételével). Ez a művelet szükséges a medence és a csempe tisztítása után a fürdőben.
 2. 2. Citromsav. A száraz részecskék nem károsítják a felületet, azt meleg vízben 50-200 ml-re hígítják. Amikor a citromsav teljes mértékben feloldódik, elegendően sűrű anyagnak kell lennie folyékony gél formájában a tartályban. A kapott anyagot a felszínre és fél óra múlva meleg vízzel mossuk le.

Meleg vízben, asztali sóban vagy szódabikarbónában fel kell itatni, a mosogatószer mosóvízzel, üveggel, tükrökkel és fürdőszobákkal friss vízkőzetet távolít el. Frissítse a csempe ízületek és a zománc vízvezeték színét, segít a hidrogén-peroxid és az oxigénes fehérítő alkalmazásában.

Az ecet vagy a citromsav segít eltávolítani a plakkot és visszaadni a fehérséget a mosdóba. Ehhez:

 1. 1. A tartályból származó vizet lecsöpögtetik és öntik (öntik bele) e termékek egyikébe 300 ml folyadék vagy 100 g szárazanyag térfogatában.
 2. 2. A tartály feltöltése után várjon 30-40 percet.
 3. 3. Ezután a tartályból származó víz leeresztésre kerül.

A tálból származó mészmaradvány el fog menni, ha rápermet az ecetet, és 30 perc elteltével gyengéden tisztítsa meg ecsettel, erős nyomás nélkül.

Az ammónia tükrök, átlátszó polcok és ajtók tisztítására alkalmas. Ehhez:

 1. 1. 50 ml ammóniát összekeverünk 500 ml meleg vízzel.
 2. 2. A készítményt egy permetező tartályba öntjük és vízkőbe helyezett helyekre permetezzük.
 3. 3. Ezután a felületeket nedves mikroszálas ruhával vagy szerves pamuttal törölje le.

Az akváriumot csak ecet és ammóniával kezelik, miután a lakóit vízzel elválasztják, és a tartályt teljesen leürítik.

Hogyan kell lemosni a raidet a fürdőszobában - az öt leghatékonyabb népi módszer

A fürdő felületén lévő plakát elkerülhetetlen jelenség, amelyet minden hostessnek szembe kell néznie. Általában nem nehéz megszabadulni tőle, azonban ezt a folyamatot bölcsen kell megközelíteni, különben nem csak a só és ásványi lerakódások, hanem a vízvezeték szerelvények is megszabadulnak. Ezért ebben a cikkben megmondom, hogyan és mire kell mosogatni a fürdőt és más felületeket a rögtönzött raidről rögtönzött eszközökkel, hogy ne rontsák el a vízvezetéket.

A fürdő raidja nem vonzó látvány.

Honnan származik a raid

Közvetlenül tudomásul veszem, hogy a plakett megjelenésének megakadályozása szinte lehetetlen, mivel a megjelenés fő oka a víz elpárolgása, ami kölcsönhatásba kerül a szappannal. Igaz, hogy még önmagában a csapvizet is hagyja patinát, mivel nagy mennyiségű mechanikai részecskéket és sókat tartalmaz.

A víz kiszáradása után mindezek az ásványi anyagok és egyéb elemek szürke virágzás formájában helyezkednek el a felszínen. Ha a víz vasban gazdag, akkor a narancsszínű narancs színét is festheti. Ennek eredményeképpen egy hófehér fürdőszoba nagyon rövid idő alatt egy csúnya "sauromalin" színtartályt válik át.

A keverőben és más felületeken mész betétek jelenhetnek meg.

Természetesen minden használat után törölheti a fürdőt egy száraz ruhával. Ebben az esetben hamarosan nem látja a raidet. Azonban lehetetlen nyomon követni a felszínre eső összes cseppet, ezért előbb vagy utóbb még mindig szembe kell nézni az üledékek eltávolításának szükségességével.

Jelenleg számos háztartási vegyi anyag van, ami hatékonyan tisztítja mindkét típusú plakettet. A legtöbb készítmény savas alapú, ezért nagyon mérgező, és égési sérülést okozhat, ha érintkezésbe kerül a bőrrel. A por termékek környezetbarátabbak, azonban a vízvezeték felületét karcolják meg, aminek következtében fokozatosan elveszíti eredeti vonzó megjelenését.

Ezért mindenféle "népszerű" eszköz nagyon fontos a mi korunkban.

A vízkő eltávolítása

Először is fontolja meg, hogyan kell tisztítani a fürdőt a mészméről. Ehhez használhatja a következő népi jogorvoslatokat:

A vízkő eltávolításának leghatékonyabb népi módszerei

Az alábbiakban elmondom, hogyan lehet megszabadulni a szennyezéstől mindezen módokon.

1. módszer: táblázat ecet

A vízvezeték felületének legegyszerűbb módja a 6% -os asztali ecet használata. Ezt a következőképpen használhatja:

 1. Öntse hígítatlan ecetet egy permetezőpalackba, például néhány tisztítószerből;
 2. majd szórja az ecetet a fürdő szennyezett területére. A nagyobb hatékonyság érdekében ecsettel "táncolhat" a tetején, de nem túl kemény ahhoz, hogy ne karcolja meg a bevonatot;
 3. Ezután a felszínt fél órára vagy akár egy órára kell hagyni. Ugyanakkor győződjön meg róla, hogy a felület nem volt ideje kiszáradni. A kompozíciót rendszerint 15 percenként kell alkalmazni;
 4. a megadott idő elteltével tisztítsa meg a felületet ecsettel;
 5. szükség esetén az eljárást meg kell ismételni;
 6. a befejezése a vízvezeték kell öblíteni vízzel.

Ez a módszer alkalmazható a csempere. Az egyetlen dolog, mielőtt a csempe mosás a fürdőszobában a raid, mossa meg szappanos vízzel nyílt hozzáférés közvetlenül a mész.

Ha nagy mennyiségű plakk gyűlik össze a lefolyónyílás közelében lévő területen, ahogy gyakran van, dugja be a dugót, és öntsön egy pohár ecetet a fürdőbe, amely körülbelül 40 fokos hőmérsékletre melegszik. Az ecetet egyik napról a másikra kell hagyni, majd a szennyezés valószínűleg eltűnik.

2. módszer: Citromsav

A citromsav jó alternatíva az ecethez. Fő előnye a kellemetlen szag hiánya. A felület tisztítását citromsavval végezzük a következők szerint:

 1. oldjon fel egy evőkanál citromsavat egy pohár vízben. A szemcséknek teljesen feloldódniuk kell, különben megkarcolhatják a fürdő felületét;
 2. permetezővel vagy szivaccsal, az oldatot a szennyezett területekre, és várjon 10-15 percet;
 3. Ezután mossa be a szivacsot a megoldásba, és dörzsölje be a saját kezével. Ennek eredményeként a felületet a szeme előtt megtisztítják;
 4. Végül öblítse le a fürdőt vízzel.

Meg kell mondanom, hogy a citromsav tökéletesen eltávolítja a szappanos lerakódásokat. Ezért egy oldatban nedvesített szivaccsal "sétálhat" az egész fürdőben.

A fotósütő szódában

3. módszer: szóda és mosópor

Egy másik hatékony detergens a következő összetevőkből állhat:

A leghatékonyabb módszerek a vízkő eltávolítására a fürdőszobában

A fürdőszobában a vízkő elleni küzdelemben a legfontosabb, hogy a megfelelő taktikát választsák, különben búcsúzhatunk nemcsak a sók és ásványi anyagok lerakódására, amelyekből a plakett önmagában áll, hanem a vízvezeték szerelvényekhez is. Végül is a bevonatok, amelyeket a gyártók ma használnak, különféleek.

Minél jobb nem tisztítani a fürdőt?

Korábban nem volt külön fürdőválaszték - mindezek zománcozott öntöttvasból készültek. Ezek a fürdők ma nagy szükség van. A vízvezeték modern világa azonban változatosabb: acél, akril és még tartós műanyagból készült fürdők is megjelentek.

Fontos, hogy ne csak tudjuk, hogyan lehet eltávolítani a vízkőzetet a fürdőszobában, hanem hogyan kell jobban csinálni - mivel minden fürdéshez saját gondoskodnia kell. A nem megfelelően megválasztott előkészítés elrontja a bevonatot, és néhány tisztítás után rázza meg a fürdőt.

Mielőtt javaslatokat tesz a fürdőszobában levő vízkő eltávolítására, nézzük meg, milyen eszközöket és intézkedéseket kell kerülni:

 • Először is, a kádat nem lehet fémkaparóval vagy ecsettel tisztítani - minden olyan bevonatot megkarcol, ami repedés kialakulásához vezet;
 • Másodszor, lehetetlen savtartalmú tisztítószereket használni, különösen azokat, amelyeket a mosdókamra tisztítására használunk (egyébként a WC-tál tisztítószerekről külön írunk) - zománcot korrodálnak, nem is említve az akril;
 • Harmadszor, a zománcozott és öntöttvas kádat hetente egyszer tisztítják, ritkábban akrilként - kéthetente egyszer.

Ha követed ezeket a szabályokat, akkor nem kell keresni, hogyan lehet tisztítani az erősen szennyezett vízkőfürdőt. Most nézzük részletesebben, annál jobb eltávolítani mész betétek a fürdőszobában a különböző típusú.

Itt egyszerűen érthető - minden por tartalmaz csiszolóanyagot. A súrolóporok az öntöttvasból és a zománcfürdőkből származó vízkő eltávolítására használhatók, de az akril- és a fémfelületeknél jobb, ha egy folyékony szert választunk gél formájában - ez a konzisztencia lehetővé teszi az ágens egyenletes eloszlását a felületen, és nem okoz agresszív hatást.

És most figyelem! A folyékony vízkő eltávolítót nem kell dörzsölni - a felszínre kerülnek, egy ideig elhagyják, és egyszerűen vízzel lemossák.

Mit kell tisztítani zománcozott és öntöttvas fürdővel?

Könnyen eltávolítható a vízkőzet az öntöttvasból és a zománcozott fürdőből, feltéve, hogy a fürdő nem helyreáll, és a padló megmarad. A vas- és zománcfürdők, valamint a fém csaptelepek és zuhanyzók tisztítására szolgáló eszköz kiválasztásával vizsgálja meg, hogy mit tartalmaz a következők:

 • Az olcsó termékek nem tartalmaznak korróziógátló anyagokat - olyan anyagokat, amelyek nem károsítják a felületet, különösen ha fémcsapokat tisztítanak. A fürdőkád és a vízvezeték tisztítása a fürdőszobában egy olcsó eszközzel elégedett lesz a látható eredménnyel, de az a tény, hogy a fürdő és a csaptelep felületéről eltávolított bevonattal az idővel észrevehetővé válik. A gátlók kizárólag mészen hatnak és nem károsítják a felületet. Ezért választ egy eszközt a víz tisztítására kazán a fürdőszoba, keresse meg a kompozíció a sor - korróziógátló inhibitorok.
 • Ha a készítményben kénes vagy salétromsavat észlel, helyezze el ezt az eszközt - ez a "nehéz" tüzérség csapok és fürdők számára. Ezekkel a savakkal a leginkább a WC-tál tisztítására vagy a csapok és fürdők működtetésére használhatók - az úgynevezett "egyszeri támadás". A gyakori betakarításhoz elegendő a felületaktív anyagokon alapuló termékek, amelyek a vízbe esnek, lebomlanak és a problémás területekre hatnak.

Akrilfürdő: ápolás

Az akril fürdők viszonylag korábban jelentek meg, és nagyon népszerűek a fogyasztók körében. Az ilyen típusú fürdők felületén sima és könnyen tisztítható, így a vízkő eltávolítása az akrilfürdőből elegendő olyan folyékony univerzális szerszámot használni, amely nem tartalmaz agresszív elemeket: ammónia, aceton, fehérítő - ezek az anyagok károsíthatják az akril anyagokat.

Ha rendszeresen ellenőrizze a mosdó tisztaságát meleg vízzel, majd törölje át mikroszálas ruhával, óvatos tisztítás után elegendő lesz ahhoz, hogy a fürdőt egy ronggyal mossa le, miután elhagyta a kiválasztott mosószert a felületén.

Ma már nem nehéz kiválasztani a vízkő eltávolítót akril kád kiválasztására - legtöbbjük kiváló munkát végez.

Azok számára, akik keresnek egy erős mészkiképzést az akrilfürdőről, javasoljuk, hogy használják a népszerű tippeket:

 1. Töltse fel a fürdőt hideg vízzel (20 - 25 fok);
 2. Öntsünk 0,5 liter ecetet (7%) vízbe, vagy öntsünk egy csomag citromsavat;
 3. Hagyja mindent az éjszakára vagy a napra;
 4. Cserélje ki és öblítse le a fürdőt tiszta vízzel, majd törölje szárazra.

Az ilyen egyszerű ajánlások gondosan eltávolítják a vízkőzetet az akril felületről.

Néhány hasznos tipp

 • A felújított, zománcozott mosdókagyló egyenértékű az akrilnal, mivel a zománcot, amelyet nem alkalmaznak a gyárban, nem esik ki a kipárolgás, ezért a helyreállított ápoló fürdő puha és szelíd.
 • Ha porított fürdőtisztítót választott, akkor jobb, ha nem ürített fürdőbe tölti - a por "rosszul" csapódik az orrba, ami rossz az egészségre. Ahhoz, hogy megvédje magát, jobb, ha vizet helyez a fürdõbe, öntse be a tisztítószert, és dörzsölje a problémás területeket a keletkezõ faggyúval, majd öblítse le mindent vízzel;
 • Távolítsa el a mészkő lerakódások csak azokat, akik a fürdő és a csapok, hanem figyelni a belső állapotát a zuhany. Ehhez javasoljuk, hogy csavarja le a zuhanyfejet, és öntsön egy gyenge vízmentes ecetsavoldatot. Csavarja vissza a fejét, és hagyja néhány órát. Ezután hagyja a vizet a zuhany alatt, hogy eltávolítsa a vízkőzetet.
 • Általában az ecetet és a citromsavat tekintik a legjobb népi gyógymódoknak a vízkő eltávolítására.
 1. A vízzel hígított ecet törölheti a csapokat és a fürdőt a plakk eltávolításához.
 2. A fürdővizekhez egy kis ecetet is hozzáadhat - a könnyű savas környezet lágyítja a vizet, és megakadályozza a vízkövek kialakulását a falakon.
 • Erős vízkő plakettje segítségével megszabadulhat a népi gyógymódok felhasználásától:
 1. Keverjük össze a tisztítóport vízzel - készítsünk egy sört, adjunk hozzá egy evőkanál fehérséget és 2 evőkanál. ecetet. Az ilyen eszköz segít a vízkő eltávolításában.
 2. Segít a tisztításhoz a vízkő vízzel hígított ammóniát, amely a fürdő falaira tapad és néhány perc alatt lemossá válik.
 3. Segít a vízkő-citrom levének kezelésében is, amelyet a fürdőbe dörzsölnek és 10 perc elteltével lemossák.
 4. A raid el fog menni, ha dörzsölsz egy zománc vagy öntöttvas fürdőt ecettel és sóval. Az akril esetében ez a módszer nem megfelelő.
 • A fürdő fertőtlenítéséhez elegendő a víz felső részéhez tölteni a fürdőt, amelyhez 50-100 g fehérséget adnak hozzá - ez segíteni fogja a fürdőkád tisztítását és fehérítését.

Ahogy láthatja, sokféle módon lehet tisztítani a mész betéteket a fürdőszobában. Mi a legjobb választani - egy kész eszköz, vagy népszerű receptet választani, dönteni magadnak és ossza meg tanácsát velünk.

Távolítsa el a fürdőköpény vízkőjét: bizonyított receptek a tökéletes tisztaságért

A falak falvastagságai különböző készítmények alkalmazásával eltávolíthatók. A legfontosabb dolog - ne károsítsa a fürdőt!

Valószínűleg minden háziasszony tudja, hogyan távolíthatja el a fürdőszobában a vízkőzetet - de az üzleti életben kiderül, hogy nem minden népi módszer hatékony. Ugyanúgy lehetetlen garantálni, hogy egy gyári eszköz fog működni. Ezért, mielőtt elkezdené tisztítani, meg kell ismernünk azokat a recepteket, amelyek valóban tisztességes eredményt adnak.

A vízkőképződés a fürdőszobában

A fürdőszoba és a fürdő maga definíció szerint tökéletesen tiszta. Idővel azonban mind a csempe, mind a vízvezeték fokozatosan elveszti csillogását, először sárgássá válik, majd szürke árnyalattal. Mészkőre hibáztatják:

A kalcium- és magnéziumsók lerakódása hasonlít a fotóra.

 1. A fürdő használatakor folyamatosan érintkezik csapvízzel. Ugyanez vonatkozik a cserépre - itt a kapcsolat nem olyan hosszú, de még mindig teljesen elkerülni, hogy a cseppek leesnek a lapra.
 2. A különböző településeken lévő csapvíz eltérő összetételű, de szinte mindenütt több (viszonylag) mennyiségű kalcium- és magnéziumsót tartalmaz.
 3. A fürdő falai mentén ezek a sók oldhatatlanok, bevonatot képeznek - először egy vékony filmet, majd vastagabb, majdnem áthatolhatatlan durva bevonatot.
 4. Ha hagyod a helyzetet, akkor a raid elég gyorsan - hónapok alatt - az ún. "Vízkő" lesz. A sók lerakódása nagy sűrűséggel és jó tapadással jellemezhető. Ezért elég nehéz tisztítani ezt a kőzetet anélkül, hogy károsítaná a zománcot vagy az akril réteget.
 5. A bõrünkön lemosó zsíros részecskék hozzájárulnak a polírozott felületek filmjének kialakulásához is. A zsír, mint tudjuk, nem oldódik fel vízzel, mert ez az anyag kitűnő a plakkhoz kötőanyagként.

Ez történik, ha figyelmen kívül hagyja a rossz vízminőséget

Amint láthatjuk, a betétek képződésének mechanizmusa a csempe és a fürdő maga (valamint a mosdó vagy zuhanytálca) meglehetősen egyszerű. Most rájövünk, hogyan lehet megszabadulni a raidtől.

Tisztítási eljárások

Öntöttvas és zománcfürdők

A zománcozással ellátott sárgaréz és acél fürdőket a legmagasabb külső hatásokkal szembeni ellenállás jellemzi. Ha a fürdőszobát olyan időben készítették el, amikor nem volt unalmas "tervet vezetni", és az OTC nem hagyta ki a teljes házasságot, akkor több mint egy tucat évig szolgálhat családja számára - míg nem rosszabb, mint az új.

A zománc jelentős erőssége jelentősen leegyszerűsíti a szennyeződések eltávolítását, így a termék mosásának problémái nem lesznek:

A terméket permetezzük és egy szalvéta nélkül adjuk.

 1. Alkalmas alkáli- vagy szerves oldószereket tartalmazó készítmények esetében. Fontos, hogy alaposan olvassa el az utasításokat: ha a készítményben salétromsavat vagy kénsavat észlel, akkor jobb, ha nem használ ilyen szerszámot. A savas tisztítószereket a nehéz szennyeződések eltávolítására használják, és csak kis területeken.
 2. A fürdő mosására szolgáló eszközök a felületre kerülnek, egyenletesen permetezik vagy szétterítik egy szöszmentes ruhával.

Csak kesztyűvel dolgozunk, mert a gyenge lúgok és a szerves savak is "égetnek" a bőrön. Lehet, hogy nincs kémiai égés - de szárazság és repedés szinte garantált!

 1. Várunk egy kis időt arra, hogy a tisztítószer komponensei reagáljanak a mészlerakódásokkal. A reakció során meglehetősen mérgező füstök keletkezhetnek, ezért a fürdőszobában jól szellőzik, és nem próbáljuk meg mélyen lélegezni.

A szennyeződés eltávolítása után mossa le a fürdőt

 1. A fürdő tisztítását feltétlenül ki kell tölteni az öblítéssel: először, nyomás alatt egy zuhanyfúvóka használatával feldolgozzuk az összes falat, majd hideg vízzel töltsük meg a fürdőt, és mossuk le, hogy teljesen eltávolítsuk a vegyi anyagokat és a plakk maradékokat.

Akril fürdők

Hogyan tisztítsuk meg az akril fürdőt, akkor azt a vízvezeték üzembe kellett volna adni, amikor eladta. De csak abban az esetben, ha megismétlem: az akril olyan anyag, amelynek nagy érzékenysége van a vegyi anyagokra, ezért a tisztító porok csiszolóanyagokkal, valamint erős savakkal, acetonnal, ammóniaval vagy fehérítővel kapcsolatos folyékony termékek használata szinte garantálja, hogy kárt okoz.

Ezen szempontok alapján, az akrilfürdő tisztításának módját választva kedvelem a speciális krémes termékeket (Sanfor, Gel WC 5+, Acrilan, Cif krém, RAVAK Turbocleaner stb.). Természetesen az ár valamivel magasabb, de ez a különbség nem olyan jelentős. De rendkívül halkan működnek, védi az akril falakat a károsodástól, ugyanakkor hatékonyan eltávolítja a plakettet.

Akril tisztítószerek

Azonban ezeknek a vegyületeknek a kényes hatása hátrányos: csak viszonylag friss patinával viselkedik. Ezért szeretnék legalább két-három héten keresztül tisztítani az akril fürdőm.

Ha egy hónap és fél-két hónap "séta" a tisztítást, és felveszi a raidet, akkor egy egész palack mészet kell készítenie, és ez nem tény, hogy karcolások nélkül is megteheti.

Az akrilokat lehetőleg finoman tisztítsák anélkül, hogy merev szivacsokat használnának.

Van egy népi remedy, amely lehetővé teszi, hogy még egy régi akril bevonattal is megbirkózzon, minimális erőfeszítéssel és pénzzel. Az utasítás:

 1. A fürdőt a hideg vízzel (20 - 250 ° C) töltse. Nagyon fontos, hogy a víz lefedi a vízkőzetek minden területét.
 2. 0,5 liter ecetet (7-9%) öntek a vízbe, vagy elaludok egy csomó citromsavat (100 g).

Ha nincs ecet, de van ecet lényege, akkor meg kell hígítani a szükséges koncentrációhoz. Ha ez nem történik meg, akkor az akril valószínűleg 99% -os valószínűséggel károsodik.

 1. Legalább 12 óráig hagyom a fürdőt, legfeljebb egy napig.
 2. Cserélem a vizet, öblítem a falakat egy zuhanyfejjel, majd törölje száraz, kemény ruhával (nem szivacs!).

Ezek az eszközök segítenek eltávolítani a súrlódást.

Általában ilyen egyszerű műveletek lehetővé teszik, hogy egy havi raidet távolítsanak el a saját kezével, anélkül, hogy a háztartási vegyi anyagok legkisebb karcolódását vagy apró darabját elhagynák az akril felületén.

Törölünk egy erős raidot és egy "vízkőből"

Ha a fürdők falán nagy lerakódások keletkeznek, amelyek nemcsak nem kedvelik a szemet, hanem nem is engedik meg, hogy nyugodtan fürödjenek és párologtassanak a bőrön, drasztikus intézkedéseket kell tennie. Természetesen ez az algoritmus elsősorban öntöttvas és zománcozott termékekhez alkalmazható, de akril fürdő is - ha gondosan jár el - tisztítható.

A fehérség eléggé agresszív, mert egy kicsit hozzáadjuk

A hatékony só eltávolító az alábbiak szerint készül:

 1. Tisztító por vízzel kevert egy vastag zagyhoz. A kapott tömegben adjunk hozzá egy evőkanálnyi "fehér" és 2 evőkanál ecetet.
 2. Gumi vagy műanyag spatula a keletkező masszát a vízkőképes területekre helyezi.
 3. 15 - 20 percen belül fenntartjuk az eszközöket.
 4. Használjon közepes keménységű szivacsot a problémás területek törléséhez, a granulátum és más sók eltávolításához a tisztító por maradékával együtt.

A mész szivaccsal eltávolítható.

Mielőtt az akrilfürdőt ily módon megtisztítjuk, győződjünk meg arról, hogy a por nem tartalmaz klorinolt és csiszolószemcséket.

 1. A fürdőt öblítjük és szárazra töröljük, az újonnan tisztított területeket polírozva.

Az ammónia is jól reagál erre a feladatra

A por fehér színű por helyett használhatja:

 • ammóniát, vízzel hígítva 1: 1 arányban;
 • citromlé (természetes) vagy citromsavoldat (evőkanál 100 ml vízben);
 • só és ecet keveréke (jól működik, de nem alkalmas akrilra).

Azonban, ahogy fentebb említettem, jobb, ha nem alkalmazzuk a rendkívül hatékony tisztítószereket. Sokkal könnyebb eltávolítani a friss virágozást, mivel rendszeres takarítással töltött időt szinte garantálva menteni magad a jövőbeli problémáktól.

Hasznos tippek

Trükkök a hatékonyabb tisztításhoz

Mielőtt eltávolítaná a vízkőzetet különböző vegyszerekkel, érdemes elolvasni és figyelembe venni azokat a tippeket, amelyeket ebben a részben adok meg. Mindegyik az én személyes tapasztalataimon alapul, ezért hasznos lesz nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt hostess számára is.

 1. Amikor por alakú készítményeket használnak, a porszuszpenzió szinte mindig kialakul: a pénz egy része elpazarolódik, és egy rész általában bejut a légutakba, ami nem jó az egészségre. Annak érdekében, hogy elkerüljék az események ilyen fejlődését, kb. 1 cm vizet veszek a kádban, kiöntem a port, és azután a felhalmozódott kávét a falra terítem.

Az anyagot azonnal porítsuk vízben, hogy elkerüljük a port.

 1. Amikor egy bevonattal ellátott felületre pasztaszerű tisztítószert alkalmazunk, fontos, hogy a termék ne szárítsa ki. Ha több mint fél óráig kell ellenállnia, akkor a polietilénnel fedjük le a területet, megakadályozva a folyadék korai elpárolgását.
 2. Ha citromsavat használnak a tisztításhoz, jobb, ha nem öntünk száraz port a vízbe, hanem öntsük a kész oldatot. Kényelmes egy 1,5 literes műanyag palackban, 50 g anyagtartályba öntjük és víz hozzáadásával optimális koncentrációjú oldatot kapunk.

A citromlé is segít, de a citromsav feltétlenül olcsóbb!

 1. Citromsav és ecet hozzáadható a vízhez úszás közben. Két vagy három teáskanál ecet vagy fél teáskanál citromsav nem befolyásolja érzéseinket semmilyen módon (a koncentráció nem ugyanaz!), De a víz savasságának növekedése miatt a plakk sokkal lassabban alakul ki. És azok a betétek, amelyek megjelennek, több zsírt tartalmaznak, ezért erőfeszítés nélkül eltávolíthatók.
 2. A klorinollal és más hatóanyagokkal képzett porok csak gyárilag zománcozott tisztítással tisztíthatók. Ha a zománc bevonat helyreállt, akkor óvatosan kell kezelni - ugyanúgy, mint egy akrilfürdő.

Mint nem tudod tisztítani a fürdőt

A reklámnak köszönhetően nagyon jól tudjuk, hogy "nem minden yoghurt egyformán hasznos." Ez az állítás egy ilyen összetételre igaz, mint plakk eltávolítására szolgáló eszköz: nem minden oldat vagy por használható a fürdő gondozása során.

 1. Az első tétel, amelyet már említettünk, agresszív savak (kénsav, salétrom) alapú kompozíció. Csak a vécék köldök eltávolítására, a fajansztermékek tisztítására és a nagyon erős szennyeződések leküzdésére használhatók. A zománc hosszas érintkezésével szinte garantálják, hogy elszínezik, és az akril nem fog ellenállni egy ilyen "vegyi támadásnak".

Az savas termékek porcelánra vagy cserépre alkalmasak, de nem akril vagy zománcozott fémek esetében.

 1. Ne használjon magas csiszolóanyag-tartalmú porokat is. A csiszolószemcsékkel érintkezésbe kerülő akril felületek azonnal elveszítik vonzerejüket, és a zománc szenvedhet - különösen akkor, ha túlzottan súrlódásnak tesz szert.
 2. Egy másik fontos pont - a készítmények koncentrációja. Itt segíteni fogunk az utasítások átgondolt tanulmányozásával: ha meg van írva, hogy a terméket hígítani kell, meg kell hígítanunk, anélkül, hogy reménykednénk abban, hogy a koncentrált kompozíció gyorsabban tisztítja a falakat. Meg tudja tisztítani, de fennáll annak a lehetősége, hogy ezzel párhuzamosan az aktív komponensek károsítják a zománcot vagy az akrilát.
 3. Végül figyeljen a szerszámokra. Néha egy sűrű bevonatot szinte lehetetlen súrlódás nélkül eltávolítani, de ez nem jelenti azt, hogy fémkötözőt használhat. A fém karcolás minden, még a legerősebb zománc, ezért csak szintetikus szivacsot használunk a vízvezeték szerelvények gondozásához.

Csak puha szivacsot használunk: a fémvágó garantálja, hogy hagyja a karcolásokat

következtetés

Természetesen minden háztartásnak saját válasza van a kérdésre, hogyan kell tisztítani egy akril fürdőt, vagy hogyan lehet eltávolítani a plakkot egy zománcozott termékből. De számomra úgy tűnik számomra, hogy az összegyűjtött információk, valamint a videó ebben a cikkben sokak számára hasznosak lesznek. Nos, és ha valami nem működik (soha nem tudhatod - raid, ez más!) - kérdéseket tegyél fel a megjegyzésekben.

mész a fürdőben

Elena, Ha az öntöttvas fürdőben lévő mészlerakódások nem nagyon öregek, egyszerűen eltávolíthatók a hagyományos edény mosogatószerrel. Kis mennyiséget kell felhordani a felületre, különös figyelmet fordítva a lefolyó és a fal alján lévő területre, dörzsölje szivaccsal, öblítse le.

A kalkulált és fehérítő felületek eltávolítására kiváló eszköz a közönséges citromsav. Finom kristályos porot adunk vízzel előmelegített szivacsra, a felületet megtisztítjuk és vízzel öblítjük.

Az öntöttvas zománcfürdő, valamint a fém csapok és tömlők súlyosabb szennyeződése súlyos "tüzérséggel" távolítható el krémes termékek formájában (Comet, Cilit, Pemolux, stb.). De a termék kiválasztásánál figyeljen arra a kompozícióra, amelyben csak a plakkra kell hatással lenni a korróziógátló gátlókra, a termékek felületének károsítása nélkül.

Hogyan lehet eltávolítani a vízkőmetszetet a fürdőszobában?

Alexey, A mész betétek elleni küzdelem népszerű módszereinek számos változata létezik, amelyek a háziasszonyoktól elérhető összetevőkből álló keverékeket használják, beleértve: szódabikarbóna, ammónia, ecet vagy ecet lényegét, citromlevet vagy citromsavat, a "fehérséget". Ezek az anyagok a fürdőben lévő mészkőképződést megsemmisítik. A kalcinált üledékekre kifejtett hatás fokozása érdekében, a teljes mosás reményében, a fent felsorolt ​​anyagok némelyike ​​bizonyos arányban összekeverhető egymással.

Természetesen vannak ipari tisztítószerek Ha zománcfürdővel rendelkezik, akkor fontos, hogy a tisztítószer tartalmaz korróziógátló anyagokat. Köszönjük, hogy a kémiai hatás csak meszesített plakkban történik, a zománc károsítása nélkül, ami lehetővé teszi az egészségügyi berendezések lehető legbiztonságosabb tisztítását. A műanyag és akril fürdők esetében a gélszerű készítmények alkalmasabbak, amelyek egyszerűen csak a problémás területekre alkalmazhatók, és várják, amíg a kémiailag aktív anyagok átalakítják a mészlerakódásokat oldható vegyületekké. A keletkező anyagok könnyen eltávolíthatók a fürdő felületéről. Azonban jobb, ha nem használunk por alakú keveréket műanyag és akril termékek tisztítására, mivel a karcolások a felületen maradnak. Ezenkívül az akril tisztításához ne használjon olyan szerszámot, amely klórt, ammóniát vagy acetont tartalmaz, amely kölcsönhatásba léphet vele. Az aceton veszélyes is a műanyag fürdők számára, mivel feloldhatja a polimereket.