Legfontosabb > Tartozékok

Vágja a csempe otthon

Az otthoni javítások során gyakran szükséges a csempe vágása. A szerszámok kiválasztása óriási: ma már a modern elektromos készülékek és kézi szerszámok is olyan népszerűek, mint a klasszikusok. A cikkben megvizsgáljuk az összes rendelkezésre álló lehetőséget, és részletesen megnézzük a szabályokat.

Vágott töredékek - minden tekintetben szerves része

Szerszám kiválasztása

Minden eszköz két csoportra osztható: kézi és elektromos. Az elsőek azért jók, mert kevés helyet foglalnak el, könnyű használni, gyakorlatilag nincs por, a kezek nem veszélyeztetettek. De tartós burkolatokkal nem minden lámpatest alkalmas. Ez a kategória magában foglal egy üvegvágót és egy kézi cserépvágót.

Ezen eszközök elektromos analógjai vannak. Méretük és traumaik ellenére biztosítják a folyamat gyorsaságát, kiváló minőségét és a nagy mennyiségű anyag bármilyen szilárdságának feldolgozását. Bolgár és kirakós játék - elengedhetetlen eszközök a vágás végrehajtásában.

A csempék otthon gyakran poros munkával járnak, ezért ügyeljen a szemvédelemre és a légzésvédelemre a kis részecskék és töredékek bejutásától. Szerezzen építőszemüveget és légzőkészüléket.

A fő árnyalatok a munka

Hogyan vágja le a burkolólapokat ilyen eszközökkel? Jelölj ki néhány pontot:

 • Ügyeljen arra, hogy az anyagot jelölje;
 • A víz lágyítja a csempe és megkönnyíti a vágási folyamatot, csökkenti a por mennyiségét;
 • A munkákat az arcon végzik;
 • Az anyag nyomásának mérsékeltnek kell lennie, és a mozgás biztos, de sima;
 • Lehetetlen megtörni a csempe erővel;
 • A csiszolópapírral megtisztított élek a széleken.

Üvegvágó

A legtöbb ember nem siet, hogy drága és nagyméretű háztartási eszközöket vásároljon. Egy rendes üveg vágó jön a mentő.

A kézi szerszámok könnyen kezelhetők a csempével

Hogyan lehet vágni egy cserép:

 1. Az anyagot egy ideig vízben áztassa, hogy lágyítsa a szerkezetét, ez megkönnyíti a folyamatot, kevesebb erőfeszítést igényel.
 2. Jelölje meg a ceruza megszakítási pontját.
 3. Vigye a szerszámot a kezébe, nyomja meg újra a csempe munkafelületét, és tartsa a vonalzót. Tegyen egyenes vonalat egy menetben. Nyomja meg annyira, hogy mély hornyot képezzen forgácsolás nélkül. Munka a csempe elején.
 4. Érintse meg a csempét a szerszám fogantyúján a barázdán mindkét oldalon.
 5. Csúsztassa az elemet az asztal széléhez, és nyomja meg kézzel, majd két részre osztja a vonal mentén. Vagy érintse meg a szélét, a töredék önmagában esik le. Így a fogak képződésének valószínűsége kisebb.

bolgár

Ez az eszköz bármilyen anyagot levág a fém és a porcelán kőből. Erre a célra alkalmas fúvókát alkalmaznak megfelelő szemcsézettségű gyémánt bevonattal.

A legnépszerűbb és leginkább használt eszköz

Hogyan vágjuk le a csempe csiszolók használatával:

 1. Rögzítse a száraz vágólemezt a szerszámon, ellenőrizze a csatlakozás minőségét.
 2. A csempe, jelölje meg a vágási sort.
 3. A forgácsolás elkerülése érdekében csak az elülső oldalon dolgozzon.
 4. Rögzítse a csempe a munkafelületen úgy, hogy ne mozogjon, de semmi sem zavarja.
 5. Kezdjen el magadtól. Tartsa meg a lapkát egy kézzel. Tartsa távol a lemezt a jelölő vonaltól.

A daráló segítségével könnyedén kivághatja az L alakú vagy egyszerű figurát.

Cserépvágó

Az eszköz két típusból áll: kézi és elektromos. Az első lehetőség kevésbé méretű, és a legtöbbjük a gazdaságban van.

Ideális esetben a csempe kivágásra kerül egy speciálisan tervezett eszközzel.

Kézi csempevágó használata:

 1. Nedvesítse az anyagot vízzel.
 2. Jelölje meg a törésvonalat ceruzával. A vágó mozgásának megkönnyítése érdekében ezt a helyet olajjal kezelje.
 3. Engedje le a szerszámkart. Nyomja meg a vágóelemet annyira szorosan, hogy biztosítsa a mély horny kialakulását anélkül, hogy károsítaná maga a csempe.
 4. Húzza meg a fogantyút, és aktiválja a vágót a hengerekkel. Mozgás legyen zökkenőmentes és magabiztos.
 5. A csempe két részre oszlik a vonal mentén.

Hogyan vágjuk le a csempe elektromos csempe vágó:

 1. Jelölje meg a csempe elülső oldalát.
 2. Erősítse meg a szerszám munkafelületén.
 3. Ha a készülék szerkezete biztosítja a tartály jelenlétét vízzel, előteljesen töltse fel és helyezze be a tartályt.
 4. Kapcsolja be a készüléket.
 5. Ha elektromos csemperavágóval dolgozik, ne tegyen komoly erőfeszítést a csempe mozgatásakor. Nyomja meg az asztalhoz, hogy rögzítse.
 6. Óvatosan csúsztassa a csempe felé a munkadarabot, tartsa mindkét oldalon, ha lehetséges.
 7. Amikor a vágó eléri a szélét, lassítson egy kicsit, hogy elkerülje a durva forgácsolást.

fretsaw

Képes vágott csempe, például egy félkör, ez nehéz. Erre a célra több manőverezhető eszköz használatát javasoljuk. Természetesen megpróbálhatja elvégezni a darálót vagy az üvegvágó munkáját, de jobb, ha nem kockáztatja az anyag integritását, és használ egy kirakós játékot.

Eszköz vágáshoz

Hogyan lehet vágni a csempe otthon kirakós játék segítségével:

 1. Rajzolj egy ceruza vonalat. Ha a csempe túlságosan sűrű, javasoljuk vízben történő áztatás előtt, majd törölje szárazra.
 2. Egy kirakós játéknál gyémánt bevonattal ellátott fájlt telepítsen.
 3. Indítsa el a mozgást simán, hogy megragadjon egy helyet a barázdában.
 4. Tartsa a jelölőeszközt, de ne nyomja meg erősen. Amíg nem vágja át a cserépet, ne mozduljon előre, különben a vágó rész megtörésével jár.
 5. Óvatosan vigye el a kirakós játékot a szélére, ebben a pillanatban oldalra tud menni, ezért tartsa a megfelelő helyzetben.

Egyéb módszerek

Az egyik nem szabványos, de igen hatékony módszer a csempe vágására egy egyszerű köröm használata. A végének élesnek kell lennie, és elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen megfogja és gyakorolja a szükséges nyomást az anyagon. Használta az üvegvágó elvét. A védőburkolatot a csempe alapján a jelek szerint futtassa, majd két részre törje. A bontás sima és meglehetősen pontos, ha mindent helyesen és világosan teszel.

Ne feledje, hogy nem mindig drága eszköz a minőségi garancia. A legtöbb esetben minden a mestertől függ, ezért a befejező anyaggal való munka előtt ajánlott a felesleges töredékekre gyakorolni.

Mennyire praktikus vágni a csempe otthon

Csempevágó szerszám

Az eszköz kézi vagy elektromos lehet.

A kézi szerszámok közé tartoznak a cserépvágók, vagy az elődök - üvegvágók.

Az elektromos kéziszerszám lehet univerzális, különböző műveletekhez (sarokcsiszoló, kirakós, elektromos fúró) vagy speciális. Speciális szerszámok a csempevágó gépek.

Mit kell figyelembe venni az eszköz kiválasztásakor?

Az eszköz kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők technikai és pusztán háztartási jellegűek lehetnek.

A műszaki árnyalatok a következők:

 • a kerámia burkolólapok képzetes kivágásának szükségessége;
 • annak szükségességét, hogy a csempe végét szögben lehúzzák;
 • belső vágások vagy ívelt vonalak szükségessége;
 • a csempe elülső oldalának és másoknak a szabálytalansága.
 • a szükséges munka mennyiségét.

A háztartási tényezők a következők:

 • a csendet tisztelni kell;
 • a csempe pormentesítésének szükségessége;
 • szabad hely rendelkezésre állása;
 • készpénz és mások rendelkezésre állása.

Milyen eszközt kell használni

Nézzük át az olcsó eszközök opcióitól a drágább eszközökig.

Ügyes kézzel és darálóval kivághat egy kör alakú lyukat;)

Ha nincs szükség nehéz vágásra, és a csempe lapos felületével rendelkezik, akkor ez teljesen kézműves eszközökkel lehetséges. Azok számára, akik nem rendelkeznek speciális eszközökkel az arzenáljukon, az üvegcsiszoló lehet a legolcsóbb megoldás. A vágási sebesség minimális, ugyanez mondható el a minőségről. De ha a munka mennyisége nem nagy, és eltökélte, hogy a költségeket minimálisra csökkentsük, elkezdhetjük vele és megnézhetjük az eredményeket. Ha a minőség megfelel Önnek, ott megállhat. Ha nem rendelkezik alapvető ismeretekkel és alapvető készségekkel az üvegszerszám használata, akkor a kérdés továbbra is, mi a kerámia csempe?

Érdemes megfontolni egy olyan eszköz beszerzését, amely megkönnyítheti és felgyorsíthatja a csempék feldolgozását. Itt fontos megfontolni a jövőben az eszköz használatának lehetőségét és szükségességét. Például a kézi csempevágó használata csak ezt a műveletet korlátozza. Más területeken nem fogja tudni használni. És ha nem tervezed ezt a vállalkozást rendszeresen a jövőben, az eszköz megvásárlása valószínűleg nem indokolható.

Azonban a belföldi igények is lehet hasznos sarokcsiszoló (bolgár). A forgácsoló keréktől függően fém, fa, tégla, beton és kerámia lapok vághatók le. Ennek az elektromos kéziszerszámnak a megvásárlása meglehetősen indokolt.

Alternatív megoldásként a kirakós játék használható. Különféle anyagok vágására is alkalmas. Előnye az ívelt vonalak mentén történő vágás lehetősége. Ilyen igény merül fel, ha szükséges a kerámia szaniter szerelvények, aljzatok és más kiálló elemek megkerülése. A porcelánlapok fúrásához gyémánt koronát kell vásárolni.

A daráló is le tudja vágni az ívelt vonalakat, de viszonylag nagy hajlítási sugárral. Ebben az esetben döntse el, hogy jobban vágja le a csempe, akkor kísérletileg vagy olyan elektromos szerszámok jelenlétével, amelyek képesek a szükséges vágás elvégzésére.

A sarokcsiszolók (bolgár) használatának hátránya a zaj és a por nagyobb fokú lesz. A kirakós játék is okozhat némi zajt, de a por sokkal kevesebb lesz.

Olyan személy számára, aki szakszerűen részt vesz ebben a munkában, kézi csempevágó és különböző szerszámok beszerzése fontos lesz. Figyelembe kell venni a csempék vágógépének változatát, amelynek ára több ezerről több tízezer rubelre változhat.

A csempék vágási módjai

A kerámia burkolólapok kivágása különféle módokon lehetséges. Először azt javasoljuk, hogy nézzen meg egy videót a kerámia csempék vágásáról és a szakértők véleményének meghallgatásáról.

A csemperagó a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a csempék egyenes vágására. Először a csempe jelöli a vágási sort (ceruzát vagy vékony jelölőt). A csempe be van helyezve a csemperavágóba, és a vágással merőleges arccal a tartólemez (a távolabbi oldalon) nyomódik. Ebben az esetben egyenletes vágást kap 90 év alatt. A gyémántvágó görgővel ellátott kar nyomódik a csempe közeli oldalához, és az ellentétes oldalon egyenletes mozgásban tartja. Ezután nyomja meg a kart (nem sok). A csempe megtörik a vágóvonal mentén. Ha nem sérült meg, akkor újra be kell görgetni a görgőt, és le kell nyomni.

Szükség esetén az arcon levő szabálytalanságok eltávolításra kerülnek. Ez megtehető spatulával vagy más, megfelelő keménységű fém tárgyzal.

Most arról beszélünk, hogyan vágjuk meg a cserépet cserép nélkül

Üvegvágó Miután áthaladta az üvegvágót a vágási vonal mentén, a csempe sima felületre kell helyezni. A vágási vonal egyik szélén egy apró átmérőjű körömnek kell lennie, párhuzamosan a vágóvonalhoz. Egyrészt a lapkát kezünkkel tartjuk, másrészt egy szinttel vagy egy szabálysal nyomjuk le. Ez a módszer lehetővé teszi a jó kézművesek számára, hogy levágják a 15 mm széles csíkokat.

Bolgár. Ez a módszer több előnnyel rendelkezik a kéziszerszámoknál. A daráló segítségével kivághatja a burkolólapokat. A vágási vonal megjelölése után a burkolatot úgy kell elhelyezni, hogy a vágási vonal alatt ne legyen támasz, mivel a vágókorong a csempe alá esik. Kívánatos, hogy a csempe ne legyen kemény felületre, hanem gumi vagy szilárd habra. Ezek az anyagok meggyengítik a lehetséges rezgéseket.

Hogyan vágjuk meg a csempe körül? A csiszológéphez speciális keretek vannak a kerámia lapok vágásához. A vágóél nem rendelkezik vágással vagy hullámokkal, amelyek a körökön vannak tégla, beton és egyéb anyagok számára. Továbbá a gyémánt bevonat kisebb részecskékből áll. Ez a két tényező hozzájárul a sokkal kisebb chipek vágásához. Fontos, hogy ne lépje túl a csiszolókészülék körének átmérőjét, és használjon védőburkolatot.

Jigsaw. Ezt az eszközt elsősorban akkor használják, ha lyukakat kell vágni a burkolólapon belül lévő kiálló elemekre. Ehhez egy vonalat előzetesen jelöltek meg, majd a körömfájl méretét meghaladó átmérőjű lyukat fúrták be, és ebből a lyukból egy vágást készítenek a tervezett vonal egyenletes megközelítésével.

Cserép gép. Hogyan vágjunk kerámia lapkát a gépen? Mert a gép eljöhet a csiszológép köré. Azonban a gép előnye, hogy porral szennyezett, ha nedves vágást használnak. Ebben az esetben a nedvesen vágott, megfelelő jelölésű kör szükséges.

Mivel a gépben a vágóél az ágyra van rögzítve, ez a módszer lehetővé teszi a kerámia burkolólapok egyenletes eltávolítását. A drágább gépek, amelyek vágási szöggel állíthatók be, lehetővé teszik a csempék vágását 45 ° -kal a felületen, és néhányat közbenső szögben.

Lehetőség van egy csempe vágására egy átlón egy csempevágó, egy daráló és egy szerszámgép segítségével. A csempevágó nem működik, ha a vágás nem teljes.

Mit és hogyan vágja meg a kerámia burkolatokat - a módszerek és eszközök áttekintése

A tetőcserép tervezésénél el kell döntenie, hogyan vágja meg a kerámia burkolólapokat. A burkolóanyag több változatban érhető el, és minden típusú csempe esetében van egy elsődleges módszer a vágáshoz. Hogy hogyan vágjunk le egy másik lapkát, és mi ennek az eszköze, többet megtudni.

A jelenleg gyártott csempefajták alapja a sült agyagkerámia. Az elülső oldalon a csempe vékony, de tartósabb vízálló bevonattal van ellátva, amely egyidejűleg esztétikus terhelést hordoz. A burkolóanyag kétféleképpen oszlik meg:

 • fal (függőleges felületek kikészítéséhez);
 • a padlófelülettel szemben.

A padlólapok lehetnek belsõ és külsõ (a fürdõkön, verandákon, teraszokon). A belsõ használatra szánt padlóburkoló anyagot általában sima homlokfelületen készítik, a külsõ csempe gyakran speciális csúszásgátló kiugrásokkal vagy durva felületekkel rendelkezik, amelyet figyelembe vesz a vágóeszköz kiválasztásakor.

Könnyebb a falburkolat kivágása, mint a padlóburkolat, mivel vékonyabb

A falburkoló anyag nem olyan egyszerű. A legelterjedtebb csempe mellett, amelynek sima dekoratív felülete van, egy csempe van egy megkönnyebbítő réteggel (beleértve a frize - elválasztó elemeket a fal panelrésze és a "felső" felülete között). Nem minden módja annak, hogy levágja a sima csempe, alkalmas hullámos felületre.

A csempe csiszolásának módját, vastagságát, szilárdságát, a tervezett bélés területét és a minta geometriájának összetettségét figyelembe veszik. A falburkolat vékonyabb, mint a padlólap, erőssége alacsonyabb, ezért rendszeres üvegvágó vagy kézi mechanikus csemperagasztó alkalmas vágásra. A padló felé néző anyag komolyabb szerszámot igényel, különösen ha durva vagy csúszásgátló felülete van. Ha sok bonyolult mintára van szükség (lyukak az aljzatokhoz, megkerülve a csővezetékeket), akkor gondoskodnia kell arról, hogy a készülékek elérhetők legyenek a figurázott csempe mintához.

Amikor eldöntöd, melyik otthoni csempe kivágásához szükséges felszerelést választja, fontolja meg a tervezett felület mennyiségét. A kis területek és az egyszerű minták illeszkednek egy egyszerű eszközhöz. Ha sok munka van, ésszerű, hogy kifinomultabb eszközöket használjunk a csempe vágásához, nem tartott tovább, mint feküdt.

A kerámia burkolólapokat több eszköz használatával vágják le, amelyek szerkezeti összetettségükben és funkcionalitásukban különböznek egymástól.

Ha kerámia burkolólapokat kell kinyitni otthon, míg a burkolat területe kicsi (pl. Egy konyhai panel), egy hagyományos üvegvágó működni fog Önnek. Ezek az egyszerű eszközök felszerelhetők vágóhengerrel vagy gyémánt hegyekkel. Válasszon egy üveg vágógépet, amely meg kell dolgoznia, vagy melyiket érzi kényelmesebbnek - a csempe bármilyen típusú eszközzel kivágható.

Ha kisebb mennyiségű csempe kell vágnia, akkor minden üveg vágó megteszi.

Hogyan vágja le a csempe az üveg vágó helyesen? A folyamat lényege megegyezik az üvegzel végzett munkával: meg kell karcolnod a barázdát az elülső felületen, ami lesz a törésvonal. Ehhez elõször el kell távolítanunk a telepítéshez szükséges töredék méretét, meg kell adnunk a megfelelõ jeleket az egész lapka dekoratív oldalán, és egyenes vonalat kell húznunk a tervezett vágásnak megfelelõ jelölõvel. A csempe egy olyan sík felületre van fektetve, amely kényelmes magasságban van a munkahelyen (asztal, munkaasztal). A közepes egyenletes nyomású üvegvágó munkadarabja a csempe túlsó végétől a felé halad.

Ennek világos, sekély hornyot kell képeznie megszakítás nélkül. Ahhoz, hogy a vágást a lehető legegyenletesebbé tegye, használhat egy vezetősávot. De jobb, ha vizuálisan ellenőrizzük a metszést, kombinálva a vágót egy vonalba. Kétszer nem kívánatos egy üveg vágó egy vonal mentén tartani - nagyon nehéz ugyanazon barázdába bejutni másodszor. Ennek eredményeként a bemetszés nem túl magas. Meg kell próbálnod egy barázdát egy mozdulattal.

Továbbá a következőket tesszük. Ha a vágó rész 3-4 cm-nél nagyobb, helyezze a lapkát az asztalra (felfelé) vagy egy másik kemény felületre úgy, hogy a vágási vonal egybeessen az állvány szélével. A szélesebb részt az asztalra helyezzük, egy keskeny szegmens lelóg. Az asztalon fekvő csempe részét erősen le kell nyomni a lógó darabra, aminek eredményeképpen a lefejtett barázda mentén elszakad. Ha a vágási töredék szélessége kicsi, akkor egy másik taktikát használnak - a csempe felesleges részét fokozatosan megszakítják speciális fogókkal. Ha nincsenek kéznél, használhatják ezeket a célokra rendes fogókat.

A csempe csiszolásához egy üveg vágó szükséges ügyesség és keménység. Ezeket a tulajdonságokat gyorsan megszerzik, ezért ne aggódj, ha a kívánt eredményt nem kapja meg először. Ahhoz, hogy gyorsan megszerezze a képességet, feláldozhatja az egyik lapkát, és sok különböző csíkot és téglalapot készíthet vele, így vágásokat végezhet egy üvegvágóval, majd továbbhaladhat a csempefragmentumok felépítéséhez szükséges mintákon.

Az üvegvágó csak sima csempékkel használható.

Az üvegvágó alkalmas sima falcsempékkel való munkára. A csempe hornyolt felülete ezzel az eszközzel nem vágható le. Nagyon kellemetlen, hosszú ideig kör alakú mintázatot használva üvegszerszámmal. Ehhez legalább egy órára áztassa a csempeit (áztassa a kerámia bázist), kör alakú vágással, majd keresse meg a megfelelő állványt, amely leginkább megfelel a tervezett lyuk geometriájának. A burkolólapot egy állványra fektetik, és fokozatosan enyhén nyomó erővel a vágott szakaszt elkülönítik a fő cserépdarabtól. A vastag és tartós üvegcserép csempékkel való megbirkózása problémás, ezért ha ilyen típusú csempere van szükséged, célszerűbb a fejlett szerszámok használata.

A kézi csempefűrész lényegében egy továbbfejlesztett üvegvágó, és a vágóelem ugyanolyan görgős, csak masszívabb és tartósabb, amelyet a nagyobb erőfeszítés hatására terveztek. Megnöveli a megfontolt készülékben a nyomás erejét, olyan karra, amely egyetlen mechanizmust alkot a vágókerékkel, és rögzítve van a kocsihoz, amely két párhuzamos futóút mentén mozog. A vezetők rögzítve vannak a kereten, alsó állvánnyal felszerelve, amelyen a vágott lapkát lefektetik. Az állványon a vágóelem menete beágyazott fém kiemelkedés, amely a burkolólapok megtörésénél kiemelten fontos. Egy speciális eszköz (prés) mozgathatóan van rögzítve a mozgatható kocsihoz a vágógörgő mellett, amellyel a nyomást a kartól a vágott csempe mindkét felére tolják át.

Számos kézi csemperavágó modell létezik, amelyek az alábbi jellemzőkkel különböznek, amelyek befolyásolják a készülék teljesítményét:

 • a cserélhető csempe maximális mérete;
 • a kocsi csúszó mechanizmusa vezetősín mentén (száraz futás, kenés, csapágyak);
 • a forgácsolóelem ütközője;
 • az eszköz fő részeit gyártó anyag;
 • felszerelés kiegészítő eszközzel körkörös lyukak vágásához.

A csempevágó gépek jobb teljesítménye miatt ezek költségei ennek megfelelően emelkednek, ezért a vágóeszköz kiválasztása érdekében meg kell érteni, hogy milyen célra van szükség. Ha viszonylag kicsi volumenben egy egyszeri munkát várnak a raklapok cseréjére, nem ajánlatos egy modellt vásárolni az átlagosnál magasabb áron - egy olcsó termék lesz. Amikor a tervek a nagy területek csempe - van értelme vásárolni egy modell drágább. Kiváló minőségű kézi csempevágók széles körben használják a munkájukban, még a professzionális cserépépítők is.

Annak érdekében, hogy megfelelően vágja le a csempe csempe vágó, kövesse az alábbi műveleteket:

 1. 1. Jelölje meg a vonalat az elülső oldalról az előzetes szükséges mérések elvégzésével.
 2. 2. A kockát a keretre helyezzük úgy, hogy a húzott vonal egybeessen a talp hosszirányú kiemelkedésével.
 3. 3. A kart használatával gondosan állítsa be a vágókereket a csempe távoli szélén (a vágónak meg kell egyeznie a tájolóvonal elejével).
 4. 4. Könnyen megnyomva a kart, folyamatosan mozgassuk magunk felé, amíg a kisméretű kerék le nem csúszik a csemperől.
 5. 5. Emelje fel a kart, és állítson be egyfajta kétoldalas nyomást a csempere körülbelül a vágási vonal közepén.
 6. 6. Nyomja meg a kart (nem túl kemény és sima), aminek következtében a burkolat két részre törik.

Kézi csempe vágó - egy praktikus eszköz, amely alkalmas egy meglehetősen vastag cserép feldolgozására

A készülék használatának kezdeti készségeinek megszerzése érdekében ajánlatos több kísérleti kísérletet készíteni.

Ha a csempe nagy (30 cm-nél hosszabb vágás), kívánatos, hogy többször nyomja meg a vágott lapkát, és a sajtót különböző helyekre mozgatja. Így a szakadék sima lesz, és nem kell módosítania.

A kézi csempe vágó kényelmes a munkához, de vannak korlátozások. Ez a készülék, valamint egy üvegvágó nem működik egy dombormű felületen, és bizonyos típusú padlólapok, különösen a külső, szintén kemények az eszközön. Ezenkívül a csempevágó nem képes 15-20 mm-nél kisebb csíkok vágására.

A vízfűrészt néha villamos csemperagasztónak nevezik, amely szerkezetileg emlékeztet a körfűrészre, és olyan szakszerű eszközökre utal, amelyek megfelelő képességekkel és költségekkel rendelkeznek. A készülék egy munkatáblával van ellátva, amelynek hosszanti furatában gyémánt bevonatú forgácsoló tárcsa forog. Az elektromos csempevágókészülék sajátossága, hogy a csempe vágása víz jelenlétében történik, ami bőven nedvesíti a lemezt. A bemetszés helyét egy speciális cső (drágább modellek) segítségével érik el, vagy a lemezt nedvesítik, részben vízzel lezárva.

A vízfűrész egy professzionális eszköz, amely bármilyen csempe vágására alkalmas.

A fűrészlap nagy sebességnél történő nedves vágása lehetővé teszi, hogy egy ideális vágóél legyen, amely nem különbözik a gyáratól (45% -os szögben). Az állandó nedvesítés miatt a vágás során nem keletkezik por, valamint a forgácslemez szélén a forgács. Lehetséges nemcsak egyszerű, hanem göndör vágás is, különböző kialakítású és méretű lyukak kialakítása. A csempe minősége és típusa csak a vágási sebességet érinti, és enyhén. A vízfűrész minden szélességű csíkot vág ki bármely csempefalról, padlóról és porcelánról. Az elektromos csempefűrész a legjobb megoldás a belső, vagyis a kültéri padlóburkolatok és a burkolólapok eltávolítására. Nem kell műanyag sarkokat alkalmazni a burkolat fedőburkolatának felhelyezésénél - elegendő a sarokcsukló kitöltése a csemperagasztóhoz.

Ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz (ami nem meglepő), de különböző típusú csempéket kell vágnia, különböző formájú és méretű lyukakat vágva, használhat egyetemes elektromos szerszámot, amelynek egyik modellje valószínűleg megtalálható minden otthoni kézműves arzenáljában.

Sarokcsiszolók (csiszolók) vagy csiszolók - univerzális szerszámok a mindennapi életben és a kis iparágakban széles körben alkalmazható. A darálót különféle típusú csempék vágására is használják, speciális "csempézett" tárcsákkal vagy szokásos kerekekkel ellátva betonon (nem volt nagy különbség a kerámia lapok vágása során ezeknek a tippeknek a eredménye között).

A csiszológép bármilyen csempét is vághat, de a vágóél tökéletlen lesz

Ha nincsenek cserépvágó és egyéb speciális szerszámok, a csempe vágható darálóval. A daráló vágja le a csempefalat, padlót, porcelánt. Ugyanakkor a burkolat felületi duzzasztása, szilárdsága és vastagsága nem játszik szerepet. A vágóél nem annyira sima és problémamentes, mint az elektromos csemperagó használata esetén, de figyelembe véve a csempefugázó vagy műanyag sarkok használatát a csempeburkolásnál, kisebb hibák megengedettek.

Annak érdekében, hogy csempét csempevágó nélkül csiszoljon csiszolókészülék segítségével, ajánlatos kis szögletes csiszolókészüléket használni, amelyek 125 mm-es tárcsaátmérőig vannak tervezve. Ezek sokkal kényelmesebbek a munkához, különösen akkor, ha figurális vágást és lyukak kialakulását a csempe. De vegye figyelembe, hogy a kis tárcsaátmérőjű forgácsolók általában nagy fordulatszámmal (3600 fordulat / perc és magasabbak), amelyeknél a csempe túlmelegszik a vágóhelyen, repedéseket és sok forgácsot okozhat, ezért célszerű a sarokcsiszolók használata csempék kezeléséhez.

A csiszológép alkalmas a csempe vágására, de a folyamat számos hátrányát tárja fel:

 • sok port keletkeznek - lehetetlen dolgozni egy zárt kis szobában;
 • vágáskor sok apró darab kerámia elrepül, ezért a folyamatnak meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak és az egyéni védőfelszereléseknek (szemüveg - szükségszerűen légzőkészülék - lehetőleg);
 • Lehetséges áramütés, és általában a bolgár veszélyes eszköz.

Annak érdekében, hogy a csempéket egyenes vonalban vágja el a sarokcsiszolók segítségével, a szükséges méréseket végezzük, és a szükséges szelvényt egy tájolási vonal jelöli, majd a lapkát sík felületre helyezzük, de nem túl kemény (lemez, rétegelt lemez, OSB). A csempe teljes vastagságára csak a keskeny szalagok kivágása esetén van szükség, más esetekben csak dekoratív réteget vágnak, majd a fent leírt módon megtörik a csempe. A lyukaknak a körkörös vagy téglalap alakú csiszolókészülék által történő becsípődése a hátoldalról történik - ezáltal kevesebb csíkot és más kárt okoznak a csempe elülső oldalán.

Az LBM-et a csempék vágásához csak új, sértetlen lemezeket szabad használni. Az elhasználódott munkakörök nagyszámú hibát okoznak, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisül a súlyos sérülésekkel járó munkafolyamat.

A lecsapolt csempék szétválasztására szolgáló eszközöket ritkán használják elszigetelten - célszerű kombinálni különböző módszerek használatát. Például, ha falburkolatokat készítenek egyenes vonalú darabok vágásához, jó egy olcsó manuális csempevágó vagy akár egy üvegvágó használata (gyorsan, nem hagyhatja el a szobát), a figurázott minta és a vékony szalagok kivágása esetén néha bolgár helyett szabadtéren dolgozhat.

Kerámia burkolólapok cseréje otthon

Ma a csempe az erős első helyet foglalja el a kényelmes és praktikus anyagok között. A padló, falak, homlokzatok befejezésére szolgál. A konyhában vagy a fürdőszobában, valamint a folyosón is használják. A kerámiák felszerelését kézzel is elvégezhetjük, de ez a folyamat nem teljes, anélkül, hogy az anyagot vágnánk, például gyakran átlósan vágjuk le a lapkát.

Ezenkívül felmerül a kérdés, hogyan lehet otthoni kerámia csempéket vágni? A szembeötlő munkákhoz a modern piac széles választékot kínál. A végső döntés általában szabálytól és körülményektől függ. Végtére is, azért, hogy helyesen kijusson egy csempe, különleges képességek nem szükségesek, de rendelkeznie kell bizonyos finomságokkal kapcsolatos információkkal a vágóeszközökkel való munka során.

A szerszámok típusai

Jelenleg a modern technológia különböző eszközöket kínál a metszésre. Szakosodottnak és amatőrnek vannak osztva, de egy ilyen megosztottság nagyon feltételes. A kiválasztott szerszámok mindegyike magas funkcionalitást mutat, és alkalmas arra, hogy otthon jobban vágja a porcelán kőzetet. Egyesek kicsiek, míg mások nagyon nehézkesek. A leggyakoribb választás a következő:

 • üvegvágó és fogó;
 • kirakós;
 • bolgár;
 • cserépvágó;
 • gyémánt drót;
 • éles csipesz.

Ezek a beállítások puha felületű csempékhez alkalmazhatók. Érdemes tudni, hogy az ilyen eszközökkel végzett nagyszámú munka még mindig túlságosan kimerítő. Bár a beállítások használata kiváló befejező érzés.

Hogyan válasszunk?

Annak érdekében, hogy tovább folytassa a kerámia darabolását otthon, a legjobb megoldás a megfelelő eszköz kiválasztása. Minden esetben különféle készletekre van szükség, mivel a csempézett termékek mérete, szerkezete és teljesítménye változó. Például az üvegezett csempék esetében, amelyeket porózus szerkezettel és lágyság jellemez, célszerűbb egy üvegvágó vagy csemperavágó használata. Ezzel könnyű lesz vágni az anyagot. Hogy szilárdabb felületre kerüljön, mint a kerámia, nem lesz képes.

A porcelán burkolólapoknak alaposabb kirándulást igényel speciális elektromos készülékek formájában. Minél nagyobb a nyersanyag ereje, annál alaposabbnak kell lennie a megközelítésnek. Így lehet levágni egy csempe és az arcon. Az üveg vágására szolgáló eszköz, valamint az ugyanazon elveken működő egyéb eszközök nem segítenek itt. De az elektromos készülékek csak igazak lesznek! A legfontosabb az, hogy különös figyelmet fordítsanak a termékek széleire, mivel a megkönnyebbüléssel végzett munkát nehézkesnek tartják a zsetonok vagy a mintázati zavarok kialakulása miatt, még kis eltérés esetén is.

Kézi egységek

Természetesen az otthoni vágáshoz használt kéziszámítógép számos előnnyel jár. Fő előnye megfizethető ár. A kéziszerszámok megszerzése nem okoz problémát a családi költségvetés számára. Emellett nagyon kevés helyet foglalnak el, ami otthoni tárolást tesz lehetővé. Ezen kívül ugyanaz a csempe vágó nagyon kényelmes. A funkcionalitás és a gyakorlati alkalmazás szempontjából azonban lényegesen alacsonyabbak az elektromos készülékeknél.

Az elektromos eszközök sokkal hatékonyabban működnek. Végezze el az összes hozzárendelt feladatot, még a legösszetettebb feladatokat is. De nincs értelme megszerezni őket, ha egyszeri vagy nagyon ritka használatot jelent. Ezért kézi készülékek alkalmasak ebben a helyzetben, mert lehetetlen, mellesleg!

Üvegvágó alkalmazásának módjai:

 1. Jelölje meg a vágási vonalat.
 2. Helyezze a csempe a felületre, hogy megakadályozza a csúszást.
 3. Használjon egy vonalzóval ellátott üvegvágót a szegmens vágásához anélkül, hogy túl kemény lenne. Ehhez mindent meg kell tennie habozás nélkül.
 4. Érintse meg a hátsó oldalt a bemélyedés mentén.
 5. Mozgassa a darabokat az asztal széléhez a szegélyezett területre.
 6. Nyomja le a csempe szélét. Ha mindent helyesen csináltál, akkor a szél elszakad a vonal mentén.
 7. A fennmaradó szabálytalanságok a fogókkal és a csiszolópapírral helyesek.

A kézi csempevágó használatával egyszerűen kivághatja a szükséges területeket. Használata annyira hatékony, hogy számos profi előszeretettel népszerűvé vált. A legfontosabb alkalmazási terület a kis felületek, amelyek a leggyakrabban használt tipikus használatra szántak.

 1. Először le kell csempéznie a készülék aljára.
 2. Ezután értékelni kell a vágott jelölő vonal helyességét a vágó pozíciójával, mivel meg kell egyeznie.
 3. Ezután szorosan nyomja a pengét a kerámiatermékhez, és ebben a pillanatban húzza meg a szerszám fogantyúját.
 4. Különösen érdemes időben figyelni, hogy helyesen irányítsa a pengét a csempe felé.
 5. A mozgást simán kell elvégezni, nem nagyon erősnek, de nem gyengének.
 6. Mindezt egy megközelítésben kell elvégezni, különben a végeredmény valószínűleg nem kielégítő.
 7. Ezután a metszés kézzel megtörik. Ha helyesen történik, akkor a burkolat megszakad a barázdált vonal mentén.

Elektromos egységek

Milyen jó elektromos készülékek? Ezen eszközök segítségével rövid idő alatt minden szükséges munkát elvégezhet anélkül, hogy jelentős erőfeszítéseket tett volna. Az ilyen eszközöket elsősorban az ipari környezetben használják, mivel kellő mennyiségű munkát vagy szakembereket kell elvégezni, akik számára a befejeződés az életvitel fő módja. Mi ez:

 • elektromos csemperavágók;
 • bolgár;
 • szúrófűrészhez;
 • elektromos vágó;
 • körfűrész fúvóka tárcsa;

Az elektromos egységek könnyedén kezelik a legösszetettebb felületeket, és bármilyen mennyiségben. A feldolgozásra kerülő anyag erőssége nem különleges szerepet játszik számukra, ezért szinte mindenfajta feldolgozásra alkalmas. Ezekkel az eszközökkel nagyon kényelmes vágást végez az ábrán, ami segít abban, hogy a csempéket a különféle hajlításoknál a fürdőszobában helyezze el. Az eszközök legfőbb hátrányai a méretük és költségeik.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Csempével végzett munka esetén felmerül a kérdés: mi a legjobb módja a kerámia csempék vágására? A szerszám kiválasztását a munka mennyisége és a csempe tulajdonságai határozzák meg. Számos módja van a kerámia burkolólapok vágására.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Mindenesetre a munkához speciális eszközökre van szükség. A legegyszerűbbek egy üvegvágó, a manuális csempevágó nagyobb termelékenységgel rendelkezik, a szakemberek számára ajánlani kell az elektromos csemperagasztók választását. Amikor egy bizonyos képességet szerez, a csempe vágható darálóval, és a művészi termékek előállításához használt gyémántszövettel.

Üvegvágó

Ez a legegyszerűbb és kedvezőbb eszköz a kerámia burkolólapok vágásához. Különböző kialakítású:

 • a vágóelem - egy kis átmérőjű kerék;
 • gyémánt hegyi toll;
 • görgős üveg vágó olaj tartályban a fogantyúban. A zsír egy keskeny horonyon folyik le, és megkönnyíti a vágást.

Az üvegvágó vágóelemei lecserélhetők, ahogy az éleket varrják. Hogyan vágjuk le a kerámia lapkákat egy üveg vágóval? Az elülső oldalon egy ceruzával vagy egy marker húzzon vágott vonalat. Ha egy vonalzót tart a vonalon, tartson egy üveg vágót a cserép szélétől a felé irányítva. A cél az, hogy összehúzzon egy egységes mélyedést, ami csökkenti a csempe burkolatának erősségét.

Ezután tegye a csempe az asztal szélére vagy más lapos felületre. A szegélyvonalnak egybe kell esnie a szélével. Tartsa a csempe szélét az asztalon egy kézzel, a másik kezével finoman nyomja meg a súly szélét. A csempe meg kell szakadnia a résen. Kerámiatermékek csiszolásának szélei.

Az üvegvágót kis mennyiségű munkához kell használni. Lehetővé teszi egyenes vágás végrehajtását függőlegesen és átlósan. Nem alkalmas padlólapok, porcelán csempe és 5 mm vastagságú csempék vágására. Üvegvágóval problémát jelent a 20 mm-nél kisebb szélességű szalag levágása.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat egy kézi cserépvágóval

A szerszám lehetővé teszi 5 mm szélességű, egyenes vagy átlós csíkok vágását.

Ezzel 15 mm vastag padlóburkoló és porcelán csempe vágja le. A design egy alap, amelyen rögzített csúsztatható kocsi van egy vágókerékkel. Ez valamivel nagyobb átmérőjű, mint egy üveg vágó, amely lehetővé teszi a nagyobb vágási mélység. A kerék minimális mérete 1,5 cm, eltávolítható is, a munkaciklus befejezése után cserélhető.

Egy kézi cserépvágó gépen egy kemény anyagból álló csík van, amelynek segítségével a vágás után egy csempe megtörik. A kocsin lévő görgő előtt egy T alakú rész van, amely a csempe két felére gyakorolt ​​nyomásra van alkalmazva.

A csempe a szerszám alján helyezkedik el, miután korábban már megjelölte a törésvonalat, szorosan rögzítve, a rögzítő sarkoknak fémnek kell lenniük a padlólap vágásához; a fal elég műanyag. Húzza meg a kocsi fogantyúját, és vágjon a csempe elülső felületén.

A metszést egyszer csinálják. A vágás befejezése után nyomja meg a fogantyút és a burkolat törését. A széleket akkor is feldolgozni kell, ha sarokba esnek. Ha az alkalmazott habarcsot elrejti az összes hiba.

Kerámia lapkát vágunk elektromos csemperavágóval

Ez az eszköz professzionálisnak minősül, és meglehetősen drága. Segítségével jelentős mennyiségű munkát végezhet, gyorsan, pontosan és gyönyörűen vágja le a csempeit. Lehetővé teszi, hogy a vágási szélesség kevesebb, mint 5 mm, vágások 45 fokos szögben, hornyok és lyukak. Ezt a vágáskor használják. A vágás sima és enyhén lekerekített élek. Egyes modellekben a lemez élét vízbe merítik, másokban csak a felület nedvesedik a vágási helyen. A folyamat során minden por vízzel leereszkedik a hűtőtartályba.

A kialakítás nagyon hasonlít a körfűrészhez. Olyan platformból áll, amelyre vágólemez és elektromos motor van rögzítve.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe egy elektromos csempe vágó.

 • A tartályba vizet öntünk, hogy levágjuk a vágókerék szélét 2-3 cm-rel.
 • Csempevágó gépet is tartalmaz.
 • Nyomja meg a kerámia burkolólapokat a géphez, és lassan mozogjon a lemez alatt, a jelzett vonalra összpontosítva.
 • A szövetet a vágóelem alatt mozgatni olyan erővel, amely a csempe erősségétől függ. Nem ajánlott túlzott nyomást alkalmazni a késre, ami a csemperavágó megállításához vezethet.
 • A sarok kivágásához óvatosan emelje fel a csempe, bontsa ki és ismételje meg a műveletet.

A lemez vágóélének állapotát ellenőrizni kell, időben cserélni. A gyémánt kerekeket gyakran használják. Szintén rendszeresen, a szennyezés miatt a fürdőben víz változik.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe csiszolót

Alkalmazzon új köröket száraz vágásra, gyémánt bevonattal vagy betonozásra. A bolgár a beállítható sebességgel használható. A 3,5 ezer fordulat / perc feletti forgási sebességnél a csempe repedések, és a porszerűség jelentősen nő.

A daráló segítségével padlólapokat, porcelánlapokat és falburkolólapokat vághat. Bizonyos készséggel kivághatod a 70 mm átmérőjű köröket, és göndöríthetsz.

A vágás a csempe hátoldalán történik, mivel a kis forgácsolás a felületen maradhat. A vászont szilárd és sima felületre helyezzük, jelöljük a vonalat markolattal, körbefogjuk körbe az őrlőberendezés körül, és megszakítjuk a hosszabb részt. A vágott felületet ugyanazzal a darálóval lehet levágni.

Egyéb szerelvények kerámia csempe vágásához

Mi a legjobb módszer a kerámia burkolólapok vágására, ha nem szabványos szélformákra van szükség? Ehhez különböző eszközök vannak.

 • Clippers. Kisebb alkatrészek, sarkok és félkörívek csiszolására használják. Egy mocskos szél mögött hagyják el, amelyet csiszoló kerékkel kell eltakarni.
 • Gyémánt sztring A szokásos fémfűrészhez van rögzítve, a vágott vágáshoz. Csak a falcserépet vágja, és bizonyos készségeket igényel, mivel a ráncok a felületen forgácsokat alkotnak.
 • A koronák kerek lyukak készítésére használják a kerámia csempékhez és kapcsolókhoz.
 • Balerina. Egy ilyen fúró segítségével különböző átmérőjű lyukakat készítenek. A méret manuálisan állítható a szerszámhoz való távolság megváltoztatásával. Egy fúvóka akár 20 darabot is tartalmazhat.

És végül néhány apró trükköt.

 • A vágást megelőzően ajánlatos áztatni a csempeit hideg vízben egy órán keresztül.
 • Az élek vágásához használhat fájlt, karborundumot vagy elektromos élesítőt. A csiszolás az elülső oldalról az alap felé halad. Kis homályosság a csiszolópapírhoz képest.

Ahhoz, hogy egy tökéletes ötlet legyen a kerámia lapok megfelelő vágására, nézze meg a videót.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat? Eszközök és módszerek

A kerámia burkolatok kivágásának megválasztásakor el kell döntenie a munka következő szintjét és típusát. A falburkolatokkal könnyen megbirkózó szerszám nem alkalmas padlólapokra. A radiális vágás más eszközöket igényel, mint az egyszerű vágás.

Hogyan vágjuk meg a falak csempeit?

A kerámia csempe, amelyet általában faldíszítésre használnak, viszonylag puha. Ezért a vágás, összehasonlítva a többi ilyen anyaggal (padló vagy burkolólapokkal), nem jelent különösebb nehézséget.

Üvegvágó: normál és olaj

Ha egy kis mennyiségű kerámia burkolólapot szeretne gyorsan vágni, a legmegfelelőbb a görgős üvegvágó használata. Az eszköz használata egyszerű. Tegye a csempe egy kemény és sima felületre, hogy a markerek egy marker. A tervezett vonalat egyenletes préseléssel forgatjuk. A felületen láthatónak kell maradnia. Ezután megtörjük a lapkát a befűzött vonal mentén. Ehhez egy apró tárgyat helyezünk alá - egy mérkőzést vagy egy szegfűszeget, és óvatosan nyomja mindkét oldalt.

Ha olajüveg-vágót használ, a kerámia csempe vágása még kényelmesebbé válik.

Az eszköz fogantyúján van egy tartály, amelybe kerozin és motorolaj keverékét öntik. Egy speciális csatornán átfolyó, ez a keverék a hengerre esik, és nagyban megkönnyíti a vágási folyamatot.

Az eszköz előnyei közé tartozik a munka sebesség, az alacsony ár és a könnyű használat. Ugyanakkor, egy üvegvágó használatával nehéz egyszerre több csempét kezelni.

Kézi csempe vágó

Nagy mennyiségű munkával a kerámia burkolólapok vágásához megfelelőbb eszköz egy kézi csempevágó. Alapból, vezetőcsövekből és vágóelemből áll.

A munkához helyezze a lapkát a készülék belsejébe. Távolítsa el a vágóhengert magától, miközben megpróbálja megtartani a nyomást. Ha elkészült egy vágást, kattintson a fogantyúra, hogy megtörje a lapkát.

A csemperavágó előnyei: kényelmes a munka, a kar használata csökkenti az erőfeszítéseket, a kerámia csempék pontosabb vágása.

Hátrányok - a szerszám nem univerzális, nem lehet 5 mm-nél kisebb szélességű csíkokat vágni. A hiba pereme néha egyenetlen, és manuálisan kell polírozni.

Hogyan vágjuk le a padlólapokat

A padlóburkolat magas keménységi együtthatóval rendelkezik, és nagyobb követelményeket támaszt a szerszámon. Ha a padlóra kerámia burkolólapok kivágásának legjobb módját választja, hagyja abba az alábbi lehetőségek egyikét.

Elektromos csempe vágó

Ha olyan keretet keres, amely gyorsan és hatékonyan vágja a kerámia burkolólapokat, használjon elektromos csemperagót.

A kerámia burkolólapok vágásához használt elektromos gép egy olyan motorból áll, amelyen egy vágóelem van rögzítve (leggyakrabban gyémánt bevonatú lemez) és egy tartály vízzel. Egyes modellekben a lemez részben vízbe merül, másokban csak a csempe vágási helye van nedvesítve. Ez a működési elv csökkenti a por mennyiségét, megakadályozza a csempe repedését és meghosszabbítja a vágólemez élettartamát.

Elektromos csempe vágó - sokoldalú eszköz. Alkalmas keménységű kerámia burkolólapok vágására; egyenesen vág, sima szélekkel, amelyek nem igényelnek további feldolgozást; levágja az 5 mm-nél kisebb szélességű lapok darabjait. Ezenkívül 45 fokos szögben, valamint lyuk vagy mélyedés esetén is használható.

Amikor eldönti, hogyan kell vágni a kerámia burkolólapokat, ne feledje: egy jó elektromos csempe vágó elég drága eszköz.

Az ilyen akvizíciónak csak akkor van értelme, ha rendszeresen használja azt.

bolgár

Ennek a módszernek az a fő előnye, hogy a kerámia csempék vágása darálóval nem igényel speciális készségeket és nem szakember számára hozzáférhető. A működés elve nagyon egyszerű: csatlakozunk a hálózathoz, kattintsunk az indítás gombra, és miután a lemez felkapta a kívánt sebességet, a korábban kinyomtatott jelölés szerint levágjuk "távol tőled".

Kerámia csempe vágása a bolgárral a gyémánt kerékkel

Kívánatos, hogy a kerámia burkolólapokat olyan szerszámmal készítsük, amely képes a sebességet beállítani. Javasoljuk, hogy ne haladja meg a 3,5 ezer / perc fordulatszámot. Magasabb sebességnél a kerámiák elkezdenek felszakadni, és a vöröshöz forgács és a por nagy sebességgel repül minden irányban.

Ne használjon olyan lemezeket is, amelyeket fém vágására terveztek. Válasszon lemezeket betonhoz vagy gyémánthoz (nem szegmentált).

A bolgár olcsó és könnyen használható eszköz. De számos jelentős hátránya van. Először is nagy mennyiségű por és törmelék keletkezik a vágás során. Másodszor - a csempe szélei nem túl finomak. Ezenkívül további feldolgozásra van szükség: a dübörgő szélek eltávolításához a fogók segítségével, hogy a fájlt levágja egy fájllal és sírpapírral.

Az egyszerűség ellenére ez az eszköz gondos kezelést igényel. Annak érdekében, hogy ne károsodjon a munka közben, tudnia kell, hogyan kell megfelelően vágni a kerámia burkolólapokat. Mindig tartsa a szerszámot a kezében úgy, hogy a vágókorong előtt szabad hely legyen. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget, védőkesztyűt és légzőkészüléket használjon.

A csempe vágása

A javítás során szükség lehet a csövekre, lyukakra vagy aljzatokra vonatkozó lyukak kialakítására. Szükséges továbbá a csempe beillesztése a WC-tálhoz, a mosogatóhoz a lábhoz vagy az ajtókerékhez. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat ilyen esetekben.

balerina

Döntés arról, hogyan vágja le a kerámia burkolólapokat, hogy egy bizonyos átmérőjű lyukat kapjon? Válasszon kör alakú balerinát ehhez a munkához. A vágóhézag távolsága kézzel állítható, és bármilyen átmérőt állíthat be.

Ahhoz, hogy a lyuk rendben legyen, használjon speciális fúróállványt működés közben. Egy ballerinnel legfeljebb 20 lyuk lehet a cserépben.

cvikker

Kisebb javítások esetén a kerámia burkolólapok darabolását fogók segítségével lehet elvégezni. Ez az egyszerű eszköz lehetővé teszi a legkülönfélébb formák vágását. A harapásnak éleknek kell lennie. Ha a csempe mázzal van ellátva, akkor a darabok mérete minimális legyen.

E módszerek közös hátránya, hogy függetlenül attól, hogy mit vágnak a kerámia csempe, a szélek egyenetlenek.

A méretezett vágás megköveteli a szerszám és a kerámiával kapcsolatos tapasztalatok jó ismeretét.

Ezenkívül a javítás során felmerülő problémák nehézségek nélkül megoldhatók szakmai eszköz segítségével. Ebben az esetben meg kell keresni, ahol kivághatja a kerámia burkolólapokat, hogy a munkát minőségi, professzionális szinten lehessen elvégezni.

Ha kerámia burkolólapok professzionális vágására van szüksége, az összes típusú munka ára általában az ilyen szolgáltatásokat nyújtó társaság honlapján szerepel. Számos vállalat árlistájának áttekintése után kiválaszthatja a tervezett költségvetés megfelelő opcióját.

Kerámia burkolólapok vágására szolgáló eszközök és módszerek

Helló, kedves barátaim.

Amint azt az előző cikk a padlólap burkolásáról szóló lapra ígérte, ezt a cikket szeretném felvenni a csempék vágására. Ha falra vagy padlóra csempét készít, akkor ez egy olyan művelet, amely nélkül lehetetlen.

Kerámia burkolólapok beszerzése

Az üvegezett kerámia burkolólapok, mint ismert, sütőedényből készültek, mázzal borítva. Az agyag egy meghatározott alakra van öntve, megszáradva megszilárdítva a kötetet. A sütőben egy mázas réteget alkalmaznak és égetnek. Az égetés eredményeképpen a csempe nagyobb erőt kap, tartósabbá és szép esztétikai megjelenésű. Kész formában nem alakul ki deformálódás és hajlítás, bár nagyon törékeny és könnyű.

Mindezen tulajdonságok alapján, és különböző vágási módszereket alkalmazzon. Mindegyik módszert röviden meg kell vizsgálnunk, és részletesen meg kell fontolnunk, hogyan kell csempézni a csempéket a saját kezével otthon, kis mennyiségű munkával.

Hogyan vágja meg a csempeit saját kezével otthon

Vágjuk a csempe hordozható elektromos plitkorezom

Ez a legmagasabb minőségű és legtermékenyebb vágási mód. Ha ezt a szerszámot vágjuk egy gyémántvágó kerékkel és ellátunk vizet a vágási helyre, nagyon tiszta és kiváló minőségű vágást kapunk. Ennek a módszernek az a másik előnye, hogy nem képződik por, és fizikai erőfeszítésre sincs szükség.

Ez a vágószerkezet nagyon nagy elülső munkával ajánlott. A hatalmas előnyökkel együtt egyetlen hátrány is van - ez maga az elektromos csemperagasztó ára. A professzionális osztály modellek ára 700 dollárból indul.

Cserépet vágunk kézzel álló csempevágó berendezéssel

Ez a következő eszköz, mint a kerámia csempe vágása - a legáltalánosabb, mind a szakemberek, mind az emberek között, akik a saját kezüket javítják.

A vágási technológia nagyon egyszerű: jelölje meg a csempe, vágja el az irányt tőled. A könnyű terhelés hatására a burkolatot két részre osztjuk.

Ez az eszköz átlagos munkamennyiséggel és vastag és tartós kerámiák (pl. Padló) vágása esetén ajánlott. A vágókerék nagy átmérője miatt a mázban lévő horony nagyobb, és a burkolat könnyebb lesz.

Jelenleg az ilyen típusú eszközök árai nagyban különböznek a minőségtől függően. A jó minőségű kézi csempevágók, merev vázszerkezettel és támogató részekkel együtt, 40 dollárról 300 dollárra kerülnek.

Hengeres üvegvágóval

Ez a legprimitívebb és nem túl kényelmes módja. Csak olyan kerámiák vágásához használható, amelyek nem nagyon kemények vagy nagyon vastagok. Nagyon problémás a padlóburkolat kivágása. De mégis ez a módszer a hely, ahol és amikor falazólapok elhelyezése jól használható.

Vágott csempe csempevágóval - fogó: utasítás

Ezzel a módszerrel szeretnék részletesebben megmaradni. Ezt az eszközt használtam, mert Saját kötetem nagyon kicsi volt, és a 8-15 dolláros eszköz költséghatékonysága finom volt velem.

 • a vágás helyét jelöljük;

A jelölésnél figyelembe kell venni a fal és a vágott csempe közötti rés méretét és a sorok közötti varrások méretét. Csökkentse a hosszt az ilyen méretek összegével. Például: ha a fektetett csempe és a fal közötti távolság 150 mm, a varratok közötti rés 2 mm. és 3 mm. a vágott csempe és a fal közötti rés, majd 150-2-3 = 145 mm. Készítsen 145 mm-es jelölési szélességet.

 • vágj le;

A kijelölt helyeken egy vágógépet készítünk közepes nyomással, a távolabbi irányból a magunk felé. A vágás eredményeképpen egy látható csík keletkezik, és átmegy a külső üvegezett rétegen, ahogy az az alábbi képen látható.

 • különítse el a levágott részt;

Helyezze a fogantyúkat a vágási vonal mentén egy csempefogóval, amint a fenti képen látható. A mázas réteg tetején lévő hordozóval egy szivacsot indítunk, alul egyenes szivacsot indítunk. A hibavonalnak egyértelműen a felső támasztó szivacs közepén kell lennie.

Finoman nyomja meg a csipeszeket, amíg teljesen meg nem szűnik, míg a vágandó rész nem lehet nagyon magas a felületen, így az elválasztás és az esés után nem szűnik meg.

Nagyon erős vagy vastag (például padlóburkoló) kerámiák vágásakor a következő technikát alkalmazhatom.

Miután átvágta az elülső mázas réteget egy vágóval, a hátsó oldalon a megszakítási pontot jelölik, mint az alábbi képen.

A kijelölt vonalon a csiszológép hátoldalán 2-3 mm mélységben vágja át a darálót.

A hiba helyzete határozottan ellazul és a hiba iránya keletkezik.

Ezután különítse el a levágott részt. Ez a technika lehetővé teszi a keskeny szalagok 1-2 cm széles vágását.

Előfordulhat, hogy a csempe nem egyenes vonalban van, hanem például a sugár mentén, ha a szomszédság a felszállóhelynél van, vagy kiválaszthat egy adott szegmenst. Ebben az esetben előzetesen elrendezem és lazán választom a csempéket a kívánt méretre fogókkal vagy kapcsokkal.

Ezután a helyet csiszolt kővel vagy durva csiszolópapírral csiszolhatjuk, és finom, sima felületet készíthetünk.

Ne feledje, hogy az ajánlások kizárólag üvegezett kerámia burkolólapokra vonatkoznak, és nem fognak kő, porcelán vagy mázatlan kerámiákhoz használni.

Tipp: ha először próbálja meg csempézni - vásároljon 4-5 darabot. Bizonyos készségek megszerzése után nem nehéz megcsinálni a gyönyörű vágásokat.

Sokak számára a csempék vágásának kérdése bonyolultnak tűnhet, és nagyon, nagyon hűs szakemberek kérdése. Tény, hogy a kerámia burkolólapok lecserélése és a vágás leállítása minden nehézség eltűnik, és az egész folyamat önállóan, harmadik fél szakemberek bevonása nélkül is elvégezhető. Egy kis gyakorlat után meg fogja találni, hogy könnyebb, mint gondolná.