Legfontosabb > Dekoráció

Módok és technológiák, hogyan lehet levágni a kerámia burkolólapokat otthon, cserép nélkül

Amikor befejező munkát végez a cserép használatával, mindig szükség van a csempe darabokra vágására, valami vágására. Ehhez használjon speciális szerszámot, és hogyan kell vágni egy csempe csempe vágó nélkül? Sokan azt gondolják, hogy ez lehetetlen, de vannak cserélhető eszközök, és a cserép nem kivétel. A csempe rögtönzött eszközökkel van vágva, csak türelmesnek és időnek kell lennie.

Csempe vágott különböző módszerekkel

Alternatív eszközök, funkciók

Rengeteg lehetőség van a csempe csempelésére a következő eszközökkel:

Vágószerszámok

Az LBM egy csiszolóegység, amely a gyémánt bevonattal ellátott speciális szerszámok használatával vágja le a csempe és egyéb anyagok (még padlólapok, porcelán kőzet) számára.

Üvegvágó - golyóstoll méretű eszköz, és kiváló munkát végez a csempe, de a munkában bizalom és tisztaság szükséges.

Fúró - alkalmas kerekítésekre, lyukakra, különböző fúvókák (fúró, ballerina, korona) használatakor.

Fogók - az eszköz széle vágja le a lapok felső rétegét, törést okoz. Gyakran használják a számok vágására.

Ezen eszközök mellett használjon fűrészt is porelszívóval, kirakós, akár egy köröm.

Figyelem! A csempékkel végzett munkák során gyémánt bevonatú fúvókákat használnak - mások nem kezelik, elrontják az anyagot.

A munka technológiája

Cserép csiszolásához egy üveg vágóval

A kézi üvegvágó használatát, amely ugyanolyan elv szerint működik, mint egy mechanikus üvegvágó, megfizethető egyszerű módszer a csempék vágásához, csak manuális műveleteket végeznek. A gyémántból és az erős ötvözetből készült hengerekből álló eszköz a legmegfelelőbb a munka teljesítményéhez.

Az üveg vágó megfizethető módja a csempék otthoni vágására.

A munkák elvégzése során betartandók egy adott sorozathoz:

 • Az első lépés a vágás megjelölése az elülső oldalon egy markerrel vagy ceruzával.
 • Fektesse egy szilárd, sima felületre.
 • Egy vonalzó csatlakozik a jelöléshez.
 • A kézi üvegvágó a távoli pontra kerül.
 • Ha a vonalzóra húzza (hogy ne mozduljon) és az üvegvágó egységen, egyenletes nyomás mellett egyenletes mozgást húzzon rajta a távoli éltől a magasságig. Ebben az esetben a vágó nem ér nagy nyomást. Amikor tartja a vonalat, hallani egy crunch, a végén az üveg vágó le kell ugrani a csempe.

Figyelem! A metszési vonal úgy van kialakítva, hogy a látható nyom a zománcon maradjon. Ehhez csak egyszer, mert amikor a csempe újrahasznosítása egyenetlenül szünetel.

 • A megjelenő törésvonal az üvegvágó üvegfogantyújával ütközik.
 • A cserépet úgy kell beállítani, hogy része legyen a lombkorona.
 • Az asztalra vagy más lapos felületre helyezett csempe nyílt szélén a nyomógombok megnyúlnak, és felszakadnak a vonal mentén. Ha a vonal elég mély, akkor a szakadékot forgácsolás nélkül, finom, sima lesz.

Lehetséges, hogy egy terméket törésvonal mentén elszakítunk, ha szegfűket, egy csempe alatt illeszkedünk, vagy két oldalról nyomjuk meg. Ez a törési módszer kedvelt számos vágási időt takaríthat meg a csempe lapos felületen való átadására törések esetén.

Ily módon 5 cm-nél hosszabb szalagokra vágnak, de a kisebb szalagok minőségi leépítése nehéz. Ehhez egy sávot használnak otthon, egy bilincset: a keskeny részt befogják, és széles, lefelé irányuló mozgást törnek a széles részről.

Kézi üvegvágó használható, ha néhány csempét vágni szeretne. Nagyszámú vágás esetén kívánatos egy speciális szerszámcserép vágógépet használni, amelynek nagy kereke mély vágást eredményez.

Csempecsiszoló vágása

Kezdetben a bolgár márvány, porcelán vágására használták. A daráló csiszolás zajos munka, de ez a módszer széles körben elterjedt. Ezzel az eszközzel még a nehéz sarkokat is kivágják a csempeből. A munkának elő kell készítenie az eszközt:

Függetlenül attól, hogy milyen típusú csempe (kerámia vagy porcelán kő), a jelölés először történik. Ehhez használjon vonalzót, épület sarkot, szalagot, markert vagy ceruzát.

Ha egy olyan eszközzel dolgozik, mint egy bolgár, akkor ne felejtse el figyelmen kívül hagyni a biztonsági óvintézkedéseket: a gépet védőburkolattal kell ellátni, amely esetben a fő ütőerőt fogják felvenni. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget viseljen. Figyelembe véve a biztonsági előírásokat elfogadják a munkához.

Mielőtt elkezdené a munkát, ellenőrizze a gyémánt keréknek az orsóon való rögzítésének megbízhatóságát. Más típusú lemezek ezzel a feladattal nem fognak megbirkózni. Miután bekapcsolta a gépet, várjon addig, amíg fel nem gyorsítja a sebességet. Ezután csak továbbhaladjon a tervezett vonal mentén.

Az anyagot az elülső oldalra vágja magára, azaz a lemez irányában. Az autót "fejjel lefelé" tartják, hogy elinduljon "magamtól". Közvetlen vágáshoz a sarokcsiszolókat egyenesen tartják. 45 fokos vágás érdekében a szerszámot oldalra rögzítik. A nagy lemezsebesség miatt a vágás sima és tiszta.

Figyelem! A csempe legyen jól rögzítve, hogy semmi ne akadályozza meg a vágóelemet, a csempe ne mozduljon, és a tartó felületén helyezkedjen el. Ügyeljen arra, hogy a rögzített bilincseket kézzel oldja.

A vágás több megközelítésben is elvégezhető, fokozatosan mélyebben süllyesztve a fűrészeket, anélkül, hogy lendületet vesztenének, ezért ne nyomja meg. A jobb vágás érdekében minden egyes megközelítés előtt a vágóvonalat bőven nedvesítik vízzel.

Tipp A vágási minőség javulni fog a választott vágási módszertől függetlenül, ha a csempe, például: a padlóért, a munka előtt egy órával a vízben marad.

Alternatív vágóeszközök

Ha a házban nincs üvegvágó, sarokcsiszoló, tartós éles tárgyat használhat a barázda jelölésére. ruha:

 • vágó;
 • élesített fájl;
Vágás fúróval
 • fúrófej;
 • építő kés;
 • ötvözött acél, egyéb.

A legfontosabb dolog -, hogy egy ilyen tárgy kezében tartsa a barázdát. A vágószerszámhoz a késnek néhányszor be kell vonulnia.

Sürgősségi esetekben körkörös fűrészt használnak, bár kis fordulatszámúak. A megfelelő lemezt kiválasztják (szórással), a tengely felgyorsul a maximális sebességre. Ezután lassan, nyomás nélkül vágás történik a kívánt vonal mentén. A vágás vízbe merül, hosszirányú, szükségképpen a vágási pont vízzel nedvesít.

A csempe vágása

Néha a csempe kell formázni lyukak elhelyezése mellett a cső, vízvezeték. Ez a következőképpen végezhető el:

 • egy fúró;
Képes kivágások
 • daráló;
 • fogó;
 • kirakós;
 • üveg vágó.

Hogyan kell vágni a csempe csiszoló, üveg vágó tiszta - és hogyan kell dolgozni a fogó? Rajzolj egy vágóvonalat a csempere. Ezután a fogók kis darabokat törnek ki. Ezzel a feladattal a klipszel ellátott kapcsok jó munkát végeznek. A felső keményfém bilincs megszakítja az üvegezett felületet, az alsó pedig az alsó részen tartja a terméket.

A fúró használata esetén hagyományos fúrókat használjon a kontúrok készítéséhez, majd az extra részeket fogókkal törjük le. Hatékonyan hajlított vágóanyag segít mindenféle fúvóka: toll, korona és mások.

Figyelem! Nem szabad harapni nagydarabokat - a szegély szélén rossz minőségű lesz, csúnya. Ezenkívül a csípőfogókkal végzett munkát követően használjon speciális csiszolópapírt, egy fájlt a szabálytalanságok levágására.

A cserepek furatai lyukfűrészből készülnek, amelynek keményfém hegye van a kerek lyukak készítéséhez. Ívelt csempe vágásokat hoz létre. A szerszám alkalmas kemény és puha csempékre. A fűrészek lassan gyűjtenek rengeteg port körül. Ezért a terméket vízbe kell meríteni.

Mindegyik módszer speciális vágószerkezetek nélkül kiválóan működik. A terméket az elérhető eszközök segítségével vághatja le. Természetesen a teljesítmény alacsony lesz, de kis mennyiségben gazdaságos kiút.

Kerámia burkolólapok cseréje otthon

Ma a csempe az erős első helyet foglalja el a kényelmes és praktikus anyagok között. A padló, falak, homlokzatok befejezésére szolgál. A konyhában vagy a fürdőszobában, valamint a folyosón is használják. A kerámiák felszerelését kézzel is elvégezhetjük, de ez a folyamat nem teljes, anélkül, hogy az anyagot vágnánk, például gyakran átlósan vágjuk le a lapkát.

Ezenkívül felmerül a kérdés, hogyan lehet otthoni kerámia csempéket vágni? A szembeötlő munkákhoz a modern piac széles választékot kínál. A végső döntés általában szabálytól és körülményektől függ. Végtére is, azért, hogy helyesen kijusson egy csempe, különleges képességek nem szükségesek, de rendelkeznie kell bizonyos finomságokkal kapcsolatos információkkal a vágóeszközökkel való munka során.

A szerszámok típusai

Jelenleg a modern technológia különböző eszközöket kínál a metszésre. Szakosodottnak és amatőrnek vannak osztva, de egy ilyen megosztottság nagyon feltételes. A kiválasztott szerszámok mindegyike magas funkcionalitást mutat, és alkalmas arra, hogy otthon jobban vágja a porcelán kőzetet. Egyesek kicsiek, míg mások nagyon nehézkesek. A leggyakoribb választás a következő:

 • üvegvágó és fogó;
 • kirakós;
 • bolgár;
 • cserépvágó;
 • gyémánt drót;
 • éles csipesz.

Ezek a beállítások puha felületű csempékhez alkalmazhatók. Érdemes tudni, hogy az ilyen eszközökkel végzett nagyszámú munka még mindig túlságosan kimerítő. Bár a beállítások használata kiváló befejező érzés.

Hogyan válasszunk?

Annak érdekében, hogy tovább folytassa a kerámia darabolását otthon, a legjobb megoldás a megfelelő eszköz kiválasztása. Minden esetben különféle készletekre van szükség, mivel a csempézett termékek mérete, szerkezete és teljesítménye változó. Például az üvegezett csempék esetében, amelyeket porózus szerkezettel és lágyság jellemez, célszerűbb egy üvegvágó vagy csemperavágó használata. Ezzel könnyű lesz vágni az anyagot. Hogy szilárdabb felületre kerüljön, mint a kerámia, nem lesz képes.

A porcelán burkolólapoknak alaposabb kirándulást igényel speciális elektromos készülékek formájában. Minél nagyobb a nyersanyag ereje, annál alaposabbnak kell lennie a megközelítésnek. Így lehet levágni egy csempe és az arcon. Az üveg vágására szolgáló eszköz, valamint az ugyanazon elveken működő egyéb eszközök nem segítenek itt. De az elektromos készülékek csak igazak lesznek! A legfontosabb az, hogy különös figyelmet fordítsanak a termékek széleire, mivel a megkönnyebbüléssel végzett munkát nehézkesnek tartják a zsetonok vagy a mintázati zavarok kialakulása miatt, még kis eltérés esetén is.

Kézi egységek

Természetesen az otthoni vágáshoz használt kéziszámítógép számos előnnyel jár. Fő előnye megfizethető ár. A kéziszerszámok megszerzése nem okoz problémát a családi költségvetés számára. Emellett nagyon kevés helyet foglalnak el, ami otthoni tárolást tesz lehetővé. Ezen kívül ugyanaz a csempe vágó nagyon kényelmes. A funkcionalitás és a gyakorlati alkalmazás szempontjából azonban lényegesen alacsonyabbak az elektromos készülékeknél.

Az elektromos eszközök sokkal hatékonyabban működnek. Végezze el az összes hozzárendelt feladatot, még a legösszetettebb feladatokat is. De nincs értelme megszerezni őket, ha egyszeri vagy nagyon ritka használatot jelent. Ezért kézi készülékek alkalmasak ebben a helyzetben, mert lehetetlen, mellesleg!

Üvegvágó alkalmazásának módjai:

 1. Jelölje meg a vágási vonalat.
 2. Helyezze a csempe a felületre, hogy megakadályozza a csúszást.
 3. Használjon egy vonalzóval ellátott üvegvágót a szegmens vágásához anélkül, hogy túl kemény lenne. Ehhez mindent meg kell tennie habozás nélkül.
 4. Érintse meg a hátsó oldalt a bemélyedés mentén.
 5. Mozgassa a darabokat az asztal széléhez a szegélyezett területre.
 6. Nyomja le a csempe szélét. Ha mindent helyesen csináltál, akkor a szél elszakad a vonal mentén.
 7. A fennmaradó szabálytalanságok a fogókkal és a csiszolópapírral helyesek.

A kézi csempevágó használatával egyszerűen kivághatja a szükséges területeket. Használata annyira hatékony, hogy számos profi előszeretettel népszerűvé vált. A legfontosabb alkalmazási terület a kis felületek, amelyek a leggyakrabban használt tipikus használatra szántak.

 1. Először le kell csempéznie a készülék aljára.
 2. Ezután értékelni kell a vágott jelölő vonal helyességét a vágó pozíciójával, mivel meg kell egyeznie.
 3. Ezután szorosan nyomja a pengét a kerámiatermékhez, és ebben a pillanatban húzza meg a szerszám fogantyúját.
 4. Különösen érdemes időben figyelni, hogy helyesen irányítsa a pengét a csempe felé.
 5. A mozgást simán kell elvégezni, nem nagyon erősnek, de nem gyengének.
 6. Mindezt egy megközelítésben kell elvégezni, különben a végeredmény valószínűleg nem kielégítő.
 7. Ezután a metszés kézzel megtörik. Ha helyesen történik, akkor a burkolat megszakad a barázdált vonal mentén.

Elektromos egységek

Milyen jó elektromos készülékek? Ezen eszközök segítségével rövid idő alatt minden szükséges munkát elvégezhet anélkül, hogy jelentős erőfeszítéseket tett volna. Az ilyen eszközöket elsősorban az ipari környezetben használják, mivel kellő mennyiségű munkát vagy szakembereket kell elvégezni, akik számára a befejeződés az életvitel fő módja. Mi ez:

 • elektromos csemperavágók;
 • bolgár;
 • szúrófűrészhez;
 • elektromos vágó;
 • körfűrész fúvóka tárcsa;

Az elektromos egységek könnyedén kezelik a legösszetettebb felületeket, és bármilyen mennyiségben. A feldolgozásra kerülő anyag erőssége nem különleges szerepet játszik számukra, ezért szinte mindenfajta feldolgozásra alkalmas. Ezekkel az eszközökkel nagyon kényelmes vágást végez az ábrán, ami segít abban, hogy a csempéket a különféle hajlításoknál a fürdőszobában helyezze el. Az eszközök legfőbb hátrányai a méretük és költségeik.

Tudja, hogyan kell csempézni a csempéket otthon eszközökkel?

A technológia fejlődésével nőtt a kerámia padlózat népszerűsége az épületekben. A konyhákat, fürdőszobákat és folyosókat nehéz elképzelni csempék nélkül, de lakóhelyiségeknél egyre inkább kerámia burkolólapokat használnak fűtéssel. A padlólapok könnyen karbantarthatók, megbízhatóak, tartósak és vonzóak. Továbbá az ilyen bevonatok nem égnek, nem félnek a víztől, és nem okoznak allergiát a lakosok között.

A burkolólapok elhelyezése a padlón nem különösebben nehéz. Figyelemre méltó az, hogyan kell vágni vagy vágni az anyagot helyesen, nem "tűzifa", hanem a padlóra. Természetesen ilyen pontos munkát csak szakképzett szakemberek végezhetnek, akik speciális felszerelést használnak a csempék vágásához - egy mechanikus vagy elektromos csemperavágót, amely gyémánt kerékkel és vízellátással közvetlenül a behúzási vonalhoz van felszerelve. Ezzel az eszközzel könnyen és gyorsan vághatja a csempéket.

A cserépvágók mechanikusak és elektromosak.

Otthon, nem mindig lehetséges profi szerszámot használni a csempék vágásához. Először is, nem mindig ajánlott, mivel a padló- és falburkolólapok a teljes javításnak csak egy kis részét veszik fel. Másodszor, a csempe vágó meglehetősen magas költségekkel rendelkezik, de lehetővé teszi, hogy csak bizonyos méretű csempékkel dolgozzon.

Nem szabványos lehetőségekkel nem tud megbirkózni. A kerámia padlóburkolat vastagsága, megkönnyebbülése, szilárdsága és szerkezete eltér a faltól. A kivágáshoz több erőfeszítést kell tennie. A kézművesek megtanulják otthon megoldani ezeket a problémákat az elérhető eszközök és eszközök segítségével. Ajánlatos kihasználni gazdag tapasztalataikat.

A csempe vágható:

 • menetes forgószerszám egy vonalzóval;
 • üveg vágó;
 • fúrópálcák;
 • csiszolópálcákkal;
 • „Bolgárok”;
 • gyakorlatok;
 • kirakós;
 • rendes papi kést;
 • csempe vágó-aprító.

A padlózat csempe csempéjének technológiája a lakásban

Annak érdekében, hogy megkönnyítse a csempe vágását, megfelelően fel kell készíteni az anyagot. A kerámia burkolólapok csillapítását vízben fél órában áztatják. Ez az egyszerű eljárás kiküszöböli a port, csökkenti a törékenységet és növeli az anyag rugalmasságát. Ezután könnyedén levágható, még egy hagyományos írógép késsel és üveg vágóval is.

Üvegvágó és írószer kés

A legfontosabb dolog, amikor ezekkel az eszközökkel vágjuk a pontosságot és a mozgás világosságát. Csendes és következetes cselekvésre van szükség:

Ez a lehetőség jobban megfelel a vastag burkolólapok vágásához.

 • használja a padló, asztal vagy széklet sima felületét;
 • tegye fel a lapkát felfelé, készítse el a szükséges címkéket, és rajzoljon vonalat egy vonalzóval és egy ceruzával;
 • csatoljon egy vonalzót a vonalhoz, amíg teljesen nem igazodik;
 • világosan vágja el a vonalzó mentén, és erővel erőteljesen nyomja le az üvegvágót;
 • megérintve a hornyot;
 • a vágási vonal alatt fúrót helyezhet, és finoman megnyomva a széleket, törje meg a lapkát. Ha a csempe a táblaszél peremén lévő hornyos horony mentén helyezkedik el, és finoman nyomja le, akkor is jó eredményt kap;
 • A csempe jó darabolásával pontosan megtörik a sor.

Vágjon egy íróasztallal, amire szüksége van ehhez a technológiához. Az egyetlen különbség az, hogy a vágásokat egyszerre többször is meg kell tenni - a barázda mélyebbé tétele érdekében.

Meg kell jegyezni, hogy ezek a módszerek nem alkalmasak vastag burkolólapok vágására. Ilyen esetekben meg kell ismételni az arcvágást a belsejében lévő hornyokkal.

Cserépvágó fogók

Ez egy kis költségkeret a csempe vágásához. Egyrészt van egy kerék a vágáshoz, másrészt egy kereszttányér. Ezzel a kerámiák vágása elég könnyű. Ehhez az egyik oldalon egy derékszögű vonalzóra van szükség.

A csempevágó fogók egyszerű vágáshoz használatosak.

 • Jelölje meg a kívánt távolságot a csempe egyik oldalán az elülső oldalon.
 • A csempe távolabbi élétől a saját maga felé történő jelölési vonal mentén átlagosan egy metszést végeznek. Az eredmény látható szalag.
 • A csipeszek keresztirányú lapját az elülső oldal tetejére kell helyezni úgy, hogy a hiba a lemez közepén szigorúan haladjon.
 • Az utolsó szakaszban, a csipesz sima összenyomásával a csempe lapos vonalra bomlik.
 • A vastag burkolólapok vágása esetén ajánlatos egy kis hornyot is elhelyezni, melynek mélysége 2-3 mm mély.

A csempék behelyezésének folyamata során a csempék megmunkálásának szükségességét kell megtenni, hogy görbületi vágásokat hajtson végre a konvexitás és a csövek elkerülésére. A vágott vágást ugyancsak üvegszalag segítségével lehet elvégezni, de ebben az esetben külön csipeszek és csiszolópapír is szükséges.

fúró

 • A probléma megoldása otthon, speciális fúvókákkal fúróval használható. A fúvókák a következők lehetnek:
 • "Ballerina", iránytűként működik;
 • csőszerű fúrófej;
 • „Korona”;
 • rendes fúró.

Könnyű vágni a csempéket nedves vágókkal.

A padlóburkolatokat drótfedéssel ellátott univerzális fúróval kell fúrni. A fúrás előtt ugyanakkor elő kell készíteni az erő alkalmazási helyét, zománc elpusztítását. A fúró vizet időnként meg kell nedvesíteni.

fretsaw

A legjobb, ha a padlóburkoló lapokat egy elektromos gyémántszálas vágólapra vágják. Ehhez lefektetve rögzítse a burkolólapot egy szék vagy asztal lapos felületére. Ebben az esetben az elülső oldalon húzott vonallal rendelkező területnek súlyosnak kell lennie. Ha a szerszámot a vonal mentén vezetjük, lapos vágási vonalat vághatunk.

bolgár

Vágás nagy számú kerámia csempe lehet használni a "daráló" segítségével egy gyémánt lemez. Amikor otthoni munkát végez, különös figyelmet kell fordítani a biztonsági kérdésekre. Az eszközzel dolgozó személynek rendelkeznie kell a szükséges készségekkel és követnie kell az egyértelmű szabályokat. Például a csempék szigorúan Ön felé haladnak. A lapkát ugyanabban az időben rögzíteni kell. A légutakat védeni kell a portól maszkkal.

Mielőtt megtudná, hogyan vágja le az őrlőgépet, megfelelően fel kell készülnie az eszközre

Általánosságban elmondható, hogy az "őrlőgép" otthoni használatának számos hátránya van. Először is - a por és a zaj bőven. Ezenkívül az eszközzel való munkavégzés potenciálisan veszélyes és megfelelő készségeket igényel.

Attól függően, hogy rendelkezésre áll-e bizonyos eszközök, választhatod a legjobb javítási lehetőséget otthon, és miután képzelted a illikvid anyagon, elkezdesz dolgozni.

Három módja van a csempe csiszolására otthon

A kerámia burkolólapok bármelyikének felépítése nem tökéletes, anélkül, hogy levágná. Különösen nagy lesz, ha valamilyen nem szabványos elrendezést használsz, például átlósan. Az utolsó cikkben azt mondtuk, melyik jobb választani az elrendezést annak érdekében, hogy egységes és gyönyörű vágás mindenütt. Most arról beszélünk, hogyan kell megfelelően csempézni a csempe otthon.

Mint ismeretes, a csempe sült agyagból készül, melyet felülről mázzal borítanak. Így hát a kezét nehéz megszakítani, de ha minden szabálytalanságra hazudik, akkor könnyedén megtörhet egy kis terhet. Ennek a folyamatnak a megkönnyítése és a szükséges törésvonal megkönnyítése érdekében meg kell lazítani a máz felső rétegét - vagyis le kell vágni, és ezért törekedni kell a törésre.

Ennek 3 fő módja van:

 1. Speciális szerszámok - kézi, elektromos csempevágó vagy speciális fogó.
 2. Bolgár.
 3. Egyéb rögtönzött éles szerszámok.


Beszéljünk többet a csempék minden módszeréről.

Gyors cikk navigáció

Csempézés kézi csempevágóval

Ez a legnépszerűbb lehetőség, amelyet mind a professzionális, mind az amatőrök használnak. A boltban 300 rubel és ennél nagyobb áron megtalálható, méretétől, minőségétől és további harangoktól és füttyektől függően, mint egy forgatható alap és egy beépített vonalzó, hogy könnyedén csiszolhasson 45 fokos szögben. Ebben az esetben a legolcsóbb modell jobb, ha nem vásárol, gyakran hibásan törik meg a lapkát, mert a rosszul fekvő csipesz a sovány bázisnak köszönhetően.

Hogyan működik a kézi csempevágó

 • A csempe be van helyezve a csemperavágóba, és a jelölést egy speciális jelzéssel kombinálják.
 • A fogantyú leereszkedik és az Öntől távol lévő irányba tart. Ugyanolyan sebességgel és egyenletes nyomással kell elvégezni, hogy a görgő egy mélységbe vágja a mázat. Elég, ha egy görgőt tartasz. Ha többször vezetsz, akkor a szünet rossz minőségű lesz.
 • A görgő mellett vannak speciális lábak, amelyek a csempe két részre esnek és törnek, miután éles nyomást gyakoroltak a karra. Ebben az esetben minden csempevágónak fémtuberkulája van az emelvényen, és puha bélés a széle mentén. Amikor megnyomja a lábszár éleit a mancsokkal, akkor a vágáskor a legnagyobb stressz keletkezik, ha megfelelően illeszkedik a béléshez, és egyenletesen oszlik el.

Nehéz magyarázni ezt szavakkal, így könnyebb megnézni egy videót, amely bemutatja, hogy hogyan kell egy csempe vágót megfelelően vágni:

Kiváló minőségű csemperavágók lehetővé teszik, hogy akár 10 mm vastag csempe is vágjon problémáik nélkül. És nem számít, milyen szögben vágta meg: legalább 45 fok, legalább 30.

Hogyan vágjunk le egy "G"

Mivel a cserépvágó csak egyenesen vághatja le a cserépet, soknak nehézsége van L-alakú hornyokkal. A legegyszerűbb lehetőség az, hogy ezt a lapkát két téglalap alakú részre osztja, de akkor egy extra csúnya varratot kap, ami elkapja a szemét.

Ez azonban elkerülhető, ha a rövid oldalt csiszolóval vágjuk, majd a hosszú oldalon csempevágóval.

Útmutatás a lépcsőn, hogyan készíts L-alakú bemélyedéseket a lapra

A második módszer: bármelyik rendelkezésre álló módszer használatával vágjon le a mázra, és a felesleg fokozatosan elszakadjon a fogóval. A szabálytalanságokat csiszolópapírral kezelik. Ez a lehetőség kerek metszést is biztosít a csatlakozókhoz.

Hogyan vágjuk meg a porcelánt

Úgy vélik, hogy a porcelán csempe a legnehezebb anyag, amelyből a padlólap készült. Ugyanúgy lehet vágni, mint egy hagyományos cserép.

Néha nehezebb egy egyszerű padlólapot vágni, mint a porcelán kő. Van egy edzett csempe, amelyen egy gipszvágó után szinte nincs metszés a mázban. És még a gyémántlemez a darálón sem veszi - a vágás szakadt, mint egy traktor után. Ilyen esetekben használnia kell a darálót, és a hátsó oldalról egy 2-3 mm-es hornyot kell elhelyeznie a törés helyének megjelöléséhez.

Cserépvágó fogók

A cserépvágó fogók a legolcsóbbak (200-400 rubel), és csak kis mennyiségű, vékony kerámia burkolólapokkal dolgoznak otthon.

A vágás után nyomja meg a burkolólapot a csipesszel.

 • Jelölje ki az összes rést és varratot (-5 mm).
 • Csatlakoztasson egy fém vonalzót a jelölő vonalhoz és fusson egyszerre a vágófejen. A nyomást közepesnek kell lennie, hogy látható szalagot képezzen. Vezesse őt a távolabbi él felé.
 • Helyezze a fogantyúkat a mancsokkal az elhanyagolási vonal mentén a széle közelében. A szivacsoknak a máz tetején kell lenniük, az alján pedig az egyenes részen. A hibajelnek középen kell lennie a felső állkapocs élei között.
 • Óvatosan nyomja meg a fogantyúkat, hogy megszakítsa a lapkát. Ne emelje fel magasra, különben megszakad egy esés után.

Elektromos csempe vágó

Ha nagy mennyiségű munkája van, akkor a leggyorsabb és legmagasabb minőségű metszést az elektromos csemperavágó készítette. Gyémánt kereket használnak, és vizet adnak a vágási pontnak, hogy lehűtse és eltávolítsa a port. A legolcsóbb amatőr osztályok 3-4 ezer rubelre kerülnek eladásra.

Kivágtuk a cserépdarabot

Néha vannak olyan esetek, amikor egy keskeny csempecsíkot kell levágni 0,5-2 cm-re, és a szokásos cserépvágó nem veszi, mert a lábai túl szélesek.

Ilyen esetekben meg kell húzni egy ceruzavágó vonalat, és egy italt kell bevinni egy gyémántlemezzel ellátott csiszolóval. De ha egy időben megpróbálod kivágni, akkor egy keskeny csík szakad el részekben. Ezért egyenletesen és nyomás nélkül kell körbejárnia a csiszológépet a jelölésnél, hogy kb. 2 mm-es vágási mélységet érjen el. A vonal mentén egy lemezre kell menni, de nem közvetlenül a vonal mentén, akkor a már keskeny szalag szélessége nem csökken.

Ugyanazt a módszert alkalmazva többször is ugyanazt a varratot futtatod, akkor szűk csíkot vágsz le. A második és a későbbi időpontokban gyorsabban vezetheti a darálót, de megpróbálja megnyomni a másik oldalon, akkor nem lesz forgácsolás.

Ennek a munkának a súlyánál jobb, így a rezgés kezébe kerül. Ha már látja, hogy a szalag hamarosan esik, ajánlatos valami lágyat tenni rajta, hogy ne szakadjon el.

Vágás csempe egy csiszolókoronggal, különleges gyémánt bevonatú lemezzel a csempe

Ügyeljen arra, hogy az őrlővel dolgozzon, szemüveget kell viselnie.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lemezt a csempe számára

A fémlemezek vágásához a gyémánt bevonatú éleket használják. De különböznek egymástól: beton, tégla, kő. A járólapok nem rendelkeznek lyukakkal, egyenletesen forrasztják és simák. A betonlemezek forraszthatók a forrasztásra, és rezgés alatt csiszolják. Ha kerámia lapokat vágsz velük, akkor ezek a zsetonok repülhetnek az arcon.

Készíts egy gash 45 fokban

Kerámia szegélyléc "ceruza" a legalkalmasabb a csempe éles külső sarkainak védelmére

Ha professzionális elektromos csemperavágót használ, akkor egy hajlított emelvény segítségével könnyedén 45 fokos szöget zárhat be a csempe ferde felületén, de nem mindenki rendelkezik ilyen eszközzel. Függetlenül ezt a szöget ugyanazzal a darálóval "szemmel" könnyedén készíthetjük. A lemezt a vágási vonal mentén tartják, miközben kissé befelé kell billenteni.

A csempe alatt 45 fokos

Hogyan vágjuk le a csempe csempe vágó nélkül

Ha csak néhány csempét kell vágnia, akkor nem kell egy csempe vágóra költeni. Használhatja a megfelelő eszközöket:

 • Üvegvágó
 • Fúró. Kívánatos lehet a pobeditovym csúccsal, mivel jobb lesz a karcolás.
 • A köröm
 • Építő kés.

Csatlakoztasson egy fém irányítót a bemetszés helyére, és töltsön egy időt egy üvegvágóval vagy egy fúróval. A zománcra mély karcolás kell legyen. Ha késsel dolgozol, de többször kell végrehajtani.

Tegye a csempe a vágás helyére a sarkon, és éles mozgással nyomja le a széleit. A kivágás nem ideális esetben egyenlő, ellentétben a csempe vágóval, de nem kell több pénzt költeni.

A kerámiacsempék könnyebb megmunkálásához sok kézműves vízben kb. 1 órán át áztatja.

következtetés

A kerámia burkolólapok vágása nem nehéz, és több sikeres idő után meg fogod érteni. Ha nincs tapasztalata, mindig 10-15% -os árrést kell vásárolnia. Bizonyos hardverraktárakban a csempék a kívánt alakra és méretre nyújtanak szolgáltatásokat, de itt 100% -ban magabiztosnak kell lennie.

Mit és hogyan vágja meg a kerámia burkolatokat - a módszerek és eszközök áttekintése

A tetőcserép tervezésénél el kell döntenie, hogyan vágja meg a kerámia burkolólapokat. A burkolóanyag több változatban érhető el, és minden típusú csempe esetében van egy elsődleges módszer a vágáshoz. Hogy hogyan vágjunk le egy másik lapkát, és mi ennek az eszköze, többet megtudni.

A jelenleg gyártott csempefajták alapja a sült agyagkerámia. Az elülső oldalon a csempe vékony, de tartósabb vízálló bevonattal van ellátva, amely egyidejűleg esztétikus terhelést hordoz. A burkolóanyag kétféleképpen oszlik meg:

 • fal (függőleges felületek kikészítéséhez);
 • a padlófelülettel szemben.

A padlólapok lehetnek belsõ és külsõ (a fürdõkön, verandákon, teraszokon). A belsõ használatra szánt padlóburkoló anyagot általában sima homlokfelületen készítik, a külsõ csempe gyakran speciális csúszásgátló kiugrásokkal vagy durva felületekkel rendelkezik, amelyet figyelembe vesz a vágóeszköz kiválasztásakor.

Könnyebb a falburkolat kivágása, mint a padlóburkolat, mivel vékonyabb

A falburkoló anyag nem olyan egyszerű. A legelterjedtebb csempe mellett, amelynek sima dekoratív felülete van, egy csempe van egy megkönnyebbítő réteggel (beleértve a frize - elválasztó elemeket a fal panelrésze és a "felső" felülete között). Nem minden módja annak, hogy levágja a sima csempe, alkalmas hullámos felületre.

A csempe csiszolásának módját, vastagságát, szilárdságát, a tervezett bélés területét és a minta geometriájának összetettségét figyelembe veszik. A falburkolat vékonyabb, mint a padlólap, erőssége alacsonyabb, ezért rendszeres üvegvágó vagy kézi mechanikus csemperagasztó alkalmas vágásra. A padló felé néző anyag komolyabb szerszámot igényel, különösen ha durva vagy csúszásgátló felülete van. Ha sok bonyolult mintára van szükség (lyukak az aljzatokhoz, megkerülve a csővezetékeket), akkor gondoskodnia kell arról, hogy a készülékek elérhetők legyenek a figurázott csempe mintához.

Amikor eldöntöd, melyik otthoni csempe kivágásához szükséges felszerelést választja, fontolja meg a tervezett felület mennyiségét. A kis területek és az egyszerű minták illeszkednek egy egyszerű eszközhöz. Ha sok munka van, ésszerű, hogy kifinomultabb eszközöket használjunk a csempe vágásához, nem tartott tovább, mint feküdt.

A kerámia burkolólapokat több eszköz használatával vágják le, amelyek szerkezeti összetettségükben és funkcionalitásukban különböznek egymástól.

Ha kerámia burkolólapokat kell kinyitni otthon, míg a burkolat területe kicsi (pl. Egy konyhai panel), egy hagyományos üvegvágó működni fog Önnek. Ezek az egyszerű eszközök felszerelhetők vágóhengerrel vagy gyémánt hegyekkel. Válasszon egy üveg vágógépet, amely meg kell dolgoznia, vagy melyiket érzi kényelmesebbnek - a csempe bármilyen típusú eszközzel kivágható.

Ha kisebb mennyiségű csempe kell vágnia, akkor minden üveg vágó megteszi.

Hogyan vágja le a csempe az üveg vágó helyesen? A folyamat lényege megegyezik az üvegzel végzett munkával: meg kell karcolnod a barázdát az elülső felületen, ami lesz a törésvonal. Ehhez elõször el kell távolítanunk a telepítéshez szükséges töredék méretét, meg kell adnunk a megfelelõ jeleket az egész lapka dekoratív oldalán, és egyenes vonalat kell húznunk a tervezett vágásnak megfelelõ jelölõvel. A csempe egy olyan sík felületre van fektetve, amely kényelmes magasságban van a munkahelyen (asztal, munkaasztal). A közepes egyenletes nyomású üvegvágó munkadarabja a csempe túlsó végétől a felé halad.

Ennek világos, sekély hornyot kell képeznie megszakítás nélkül. Ahhoz, hogy a vágást a lehető legegyenletesebbé tegye, használhat egy vezetősávot. De jobb, ha vizuálisan ellenőrizzük a metszést, kombinálva a vágót egy vonalba. Kétszer nem kívánatos egy üveg vágó egy vonal mentén tartani - nagyon nehéz ugyanazon barázdába bejutni másodszor. Ennek eredményeként a bemetszés nem túl magas. Meg kell próbálnod egy barázdát egy mozdulattal.

Továbbá a következőket tesszük. Ha a vágó rész 3-4 cm-nél nagyobb, helyezze a lapkát az asztalra (felfelé) vagy egy másik kemény felületre úgy, hogy a vágási vonal egybeessen az állvány szélével. A szélesebb részt az asztalra helyezzük, egy keskeny szegmens lelóg. Az asztalon fekvő csempe részét erősen le kell nyomni a lógó darabra, aminek eredményeképpen a lefejtett barázda mentén elszakad. Ha a vágási töredék szélessége kicsi, akkor egy másik taktikát használnak - a csempe felesleges részét fokozatosan megszakítják speciális fogókkal. Ha nincsenek kéznél, használhatják ezeket a célokra rendes fogókat.

A csempe csiszolásához egy üveg vágó szükséges ügyesség és keménység. Ezeket a tulajdonságokat gyorsan megszerzik, ezért ne aggódj, ha a kívánt eredményt nem kapja meg először. Ahhoz, hogy gyorsan megszerezze a képességet, feláldozhatja az egyik lapkát, és sok különböző csíkot és téglalapot készíthet vele, így vágásokat végezhet egy üvegvágóval, majd továbbhaladhat a csempefragmentumok felépítéséhez szükséges mintákon.

Az üvegvágó csak sima csempékkel használható.

Az üvegvágó alkalmas sima falcsempékkel való munkára. A csempe hornyolt felülete ezzel az eszközzel nem vágható le. Nagyon kellemetlen, hosszú ideig kör alakú mintázatot használva üvegszerszámmal. Ehhez legalább egy órára áztassa a csempeit (áztassa a kerámia bázist), kör alakú vágással, majd keresse meg a megfelelő állványt, amely leginkább megfelel a tervezett lyuk geometriájának. A burkolólapot egy állványra fektetik, és fokozatosan enyhén nyomó erővel a vágott szakaszt elkülönítik a fő cserépdarabtól. A vastag és tartós üvegcserép csempékkel való megbirkózása problémás, ezért ha ilyen típusú csempere van szükséged, célszerűbb a fejlett szerszámok használata.

A kézi csempefűrész lényegében egy továbbfejlesztett üvegvágó, és a vágóelem ugyanolyan görgős, csak masszívabb és tartósabb, amelyet a nagyobb erőfeszítés hatására terveztek. Megnöveli a megfontolt készülékben a nyomás erejét, olyan karra, amely egyetlen mechanizmust alkot a vágókerékkel, és rögzítve van a kocsihoz, amely két párhuzamos futóút mentén mozog. A vezetők rögzítve vannak a kereten, alsó állvánnyal felszerelve, amelyen a vágott lapkát lefektetik. Az állványon a vágóelem menete beágyazott fém kiemelkedés, amely a burkolólapok megtörésénél kiemelten fontos. Egy speciális eszköz (prés) mozgathatóan van rögzítve a mozgatható kocsihoz a vágógörgő mellett, amellyel a nyomást a kartól a vágott csempe mindkét felére tolják át.

Számos kézi csemperavágó modell létezik, amelyek az alábbi jellemzőkkel különböznek, amelyek befolyásolják a készülék teljesítményét:

 • a cserélhető csempe maximális mérete;
 • a kocsi csúszó mechanizmusa vezetősín mentén (száraz futás, kenés, csapágyak);
 • a forgácsolóelem ütközője;
 • az eszköz fő részeit gyártó anyag;
 • felszerelés kiegészítő eszközzel körkörös lyukak vágásához.

A csempevágó gépek jobb teljesítménye miatt ezek költségei ennek megfelelően emelkednek, ezért a vágóeszköz kiválasztása érdekében meg kell érteni, hogy milyen célra van szükség. Ha viszonylag kicsi volumenben egy egyszeri munkát várnak a raklapok cseréjére, nem ajánlatos egy modellt vásárolni az átlagosnál magasabb áron - egy olcsó termék lesz. Amikor a tervek a nagy területek csempe - van értelme vásárolni egy modell drágább. Kiváló minőségű kézi csempevágók széles körben használják a munkájukban, még a professzionális cserépépítők is.

Annak érdekében, hogy megfelelően vágja le a csempe csempe vágó, kövesse az alábbi műveleteket:

 1. 1. Jelölje meg a vonalat az elülső oldalról az előzetes szükséges mérések elvégzésével.
 2. 2. A kockát a keretre helyezzük úgy, hogy a húzott vonal egybeessen a talp hosszirányú kiemelkedésével.
 3. 3. A kart használatával gondosan állítsa be a vágókereket a csempe távoli szélén (a vágónak meg kell egyeznie a tájolóvonal elejével).
 4. 4. Könnyen megnyomva a kart, folyamatosan mozgassuk magunk felé, amíg a kisméretű kerék le nem csúszik a csemperől.
 5. 5. Emelje fel a kart, és állítson be egyfajta kétoldalas nyomást a csempere körülbelül a vágási vonal közepén.
 6. 6. Nyomja meg a kart (nem túl kemény és sima), aminek következtében a burkolat két részre törik.

Kézi csempe vágó - egy praktikus eszköz, amely alkalmas egy meglehetősen vastag cserép feldolgozására

A készülék használatának kezdeti készségeinek megszerzése érdekében ajánlatos több kísérleti kísérletet készíteni.

Ha a csempe nagy (30 cm-nél hosszabb vágás), kívánatos, hogy többször nyomja meg a vágott lapkát, és a sajtót különböző helyekre mozgatja. Így a szakadék sima lesz, és nem kell módosítania.

A kézi csempe vágó kényelmes a munkához, de vannak korlátozások. Ez a készülék, valamint egy üvegvágó nem működik egy dombormű felületen, és bizonyos típusú padlólapok, különösen a külső, szintén kemények az eszközön. Ezenkívül a csempevágó nem képes 15-20 mm-nél kisebb csíkok vágására.

A vízfűrészt néha villamos csemperagasztónak nevezik, amely szerkezetileg emlékeztet a körfűrészre, és olyan szakszerű eszközökre utal, amelyek megfelelő képességekkel és költségekkel rendelkeznek. A készülék egy munkatáblával van ellátva, amelynek hosszanti furatában gyémánt bevonatú forgácsoló tárcsa forog. Az elektromos csempevágókészülék sajátossága, hogy a csempe vágása víz jelenlétében történik, ami bőven nedvesíti a lemezt. A bemetszés helyét egy speciális cső (drágább modellek) segítségével érik el, vagy a lemezt nedvesítik, részben vízzel lezárva.

A vízfűrész egy professzionális eszköz, amely bármilyen csempe vágására alkalmas.

A fűrészlap nagy sebességnél történő nedves vágása lehetővé teszi, hogy egy ideális vágóél legyen, amely nem különbözik a gyáratól (45% -os szögben). Az állandó nedvesítés miatt a vágás során nem keletkezik por, valamint a forgácslemez szélén a forgács. Lehetséges nemcsak egyszerű, hanem göndör vágás is, különböző kialakítású és méretű lyukak kialakítása. A csempe minősége és típusa csak a vágási sebességet érinti, és enyhén. A vízfűrész minden szélességű csíkot vág ki bármely csempefalról, padlóról és porcelánról. Az elektromos csempefűrész a legjobb megoldás a belső, vagyis a kültéri padlóburkolatok és a burkolólapok eltávolítására. Nem kell műanyag sarkokat alkalmazni a burkolat fedőburkolatának felhelyezésénél - elegendő a sarokcsukló kitöltése a csemperagasztóhoz.

Ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz (ami nem meglepő), de különböző típusú csempéket kell vágnia, különböző formájú és méretű lyukakat vágva, használhat egyetemes elektromos szerszámot, amelynek egyik modellje valószínűleg megtalálható minden otthoni kézműves arzenáljában.

Sarokcsiszolók (csiszolók) vagy csiszolók - univerzális szerszámok a mindennapi életben és a kis iparágakban széles körben alkalmazható. A darálót különféle típusú csempék vágására is használják, speciális "csempézett" tárcsákkal vagy szokásos kerekekkel ellátva betonon (nem volt nagy különbség a kerámia lapok vágása során ezeknek a tippeknek a eredménye között).

A csiszológép bármilyen csempét is vághat, de a vágóél tökéletlen lesz

Ha nincsenek cserépvágó és egyéb speciális szerszámok, a csempe vágható darálóval. A daráló vágja le a csempefalat, padlót, porcelánt. Ugyanakkor a burkolat felületi duzzasztása, szilárdsága és vastagsága nem játszik szerepet. A vágóél nem annyira sima és problémamentes, mint az elektromos csemperagó használata esetén, de figyelembe véve a csempefugázó vagy műanyag sarkok használatát a csempeburkolásnál, kisebb hibák megengedettek.

Annak érdekében, hogy csempét csempevágó nélkül csiszoljon csiszolókészülék segítségével, ajánlatos kis szögletes csiszolókészüléket használni, amelyek 125 mm-es tárcsaátmérőig vannak tervezve. Ezek sokkal kényelmesebbek a munkához, különösen akkor, ha figurális vágást és lyukak kialakulását a csempe. De vegye figyelembe, hogy a kis tárcsaátmérőjű forgácsolók általában nagy fordulatszámmal (3600 fordulat / perc és magasabbak), amelyeknél a csempe túlmelegszik a vágóhelyen, repedéseket és sok forgácsot okozhat, ezért célszerű a sarokcsiszolók használata csempék kezeléséhez.

A csiszológép alkalmas a csempe vágására, de a folyamat számos hátrányát tárja fel:

 • sok port keletkeznek - lehetetlen dolgozni egy zárt kis szobában;
 • vágáskor sok apró darab kerámia elrepül, ezért a folyamatnak meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak és az egyéni védőfelszereléseknek (szemüveg - szükségszerűen légzőkészülék - lehetőleg);
 • Lehetséges áramütés, és általában a bolgár veszélyes eszköz.

Annak érdekében, hogy a csempéket egyenes vonalban vágja el a sarokcsiszolók segítségével, a szükséges méréseket végezzük, és a szükséges szelvényt egy tájolási vonal jelöli, majd a lapkát sík felületre helyezzük, de nem túl kemény (lemez, rétegelt lemez, OSB). A csempe teljes vastagságára csak a keskeny szalagok kivágása esetén van szükség, más esetekben csak dekoratív réteget vágnak, majd a fent leírt módon megtörik a csempe. A lyukaknak a körkörös vagy téglalap alakú csiszolókészülék által történő becsípődése a hátoldalról történik - ezáltal kevesebb csíkot és más kárt okoznak a csempe elülső oldalán.

Az LBM-et a csempék vágásához csak új, sértetlen lemezeket szabad használni. Az elhasználódott munkakörök nagyszámú hibát okoznak, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisül a súlyos sérülésekkel járó munkafolyamat.

A lecsapolt csempék szétválasztására szolgáló eszközöket ritkán használják elszigetelten - célszerű kombinálni különböző módszerek használatát. Például, ha falburkolatokat készítenek egyenes vonalú darabok vágásához, jó egy olcsó manuális csempevágó vagy akár egy üvegvágó használata (gyorsan, nem hagyhatja el a szobát), a figurázott minta és a vékony szalagok kivágása esetén néha bolgár helyett szabadtéren dolgozhat.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat otthon

A csempeburkolatnál meg kell vágni, beállítani a bélést a lefejtendő felület geometriájára. Számos eszköz létezik, amelyek különböznek a tervezés összetettségétől és a használati kényelemtől, amelyek segítségével a kerámia burkolólapok vágása megtörténik.

Öncsempézési módszerek

Néha az otthoni kézművesek, akik különböző célokat követnek (pénzt takarítanak meg vagy saját képességüket tesztelik), úgy döntenek, hogy ezt a felületet csempével csempézik. Miután kiszámolta a szimmetriát, miután megtanulta kitalálni a szintet és az irányt, a kézműves a falra vagy a padló szélére sarkon jön, és itt merül fel a probléma - hogyan kell levágni a kerámia burkolólapot otthon, amikor valami kézben van a szerszámoktól. Vásároljon egy speciális eszközt, vagy lépjen kapcsolatba a meglévő arzenáljával? Fontolja meg, hogyan vágja le a csempe.

Bolgár vágás

Ez az elektromos kéziszerszám valószínűleg minden háztartás vagy lakó tulajdonosa. A helyzet sok helyzetben pótolhatatlan, - a fúvókák (körök) megváltoztathatók, élesíthet valamit, vághatja le, megcsiszolhatja. Nem lesz gond az éles csempével. Nem számít, milyen elektromos szerszám, milyen átmérőjű a munkadarab kiszámítása. Könnyebb és kényelmesebb egy kis sarokcsiszolót használni, de egy erős csiszológép nagy körrel a lineáris vágáshoz nagyon alkalmas. A megfelelő cserélhető fúvókát kell kiválasztani.

A kerámia burkolólapokat, köztük a padlóra néző népszerű porcelán-kőzetet lemezek vágják le:

De egy apró apró darabszámú chipek csak egy speciális keretet biztosítanak a csempe számára, amelyet egy szilárd felület (megkülönböztetve a lemezen) megkülönböztet, a gyémánt bevonattal a munkaterületen. Ez egy kicsit többet fog fizetni, ha vásárol, de egy kis túlfizetés megéri. A csempézett lemez csökkenti a vibrációt a kerámia vágásakor, ezért egy sima vágóél minimális mértékben károsítja a díszítő bevonatot.

Ha a csempe vágóélje el van rejtve, és a vágóél minősége nem játszik nagy szerepet, a betonon lévő kör igen alkalmazható. Más fúvókák (fa vagy fém) nem használhatók. Ez nemcsak hatástalan, hanem komoly sérülésekkel is szembesül. Továbbá lehetetlen eltávolítani a védõburkolatot a sarokcsiszolóval, amely megvédi a mestert a csempecsiszolás során keletkezett kis kerámia töredékektõl. Nem lesz felesleges védeni a szemét egy különleges képernyővel vagy szemüveggel, melyet a legtöbb bolgár boltban csomagolnak.

Hogyan vágjuk le a csempe otthon egy sarokcsiszoló? Ez egyszerű.

 1. Jelölje meg a vágott vonalat (mázas csempe vagy polírozott porcelán, használjon állandó jelölőt - a ceruza a csúszó felületen nem működik).
 2. Egy lapos alapra helyezzük a csempeit, ami kevésbé nehéz, mint a kerámia (fedélzet, gipszkarton vagy OSB) "felfelé".
 3. Könnyedén rögzítse a cserépet, hogy ne mozduljon el vágás közben.
 4. Vágja át a húzott vonal oldalán levő réteget (a szerszámon nem nyomva), és eltolja a kívánt töredéket.

További két módszer. Vágja át a csempe egy csiszológépet a teljes vastagságra, vagy szüntesse meg a felesleges töredéket úgy, hogy a díszes cserépet egy asztal, munkaasztal vagy hasonló tárgy szélére helyezi. Az első esetben a vágóél a csempeburkolat vastagsága alatt is megmarad, de vágáskor sok por van. A második módszer gyakorlatilag pormentes, de a "fogakat" is ki kell szabni, amikor a csempe megtörik. Ezt ugyanaz a daráló vagy fájl (ha szükséges, a vágóél a lehető legközelebb áll a gyár széléhez).

Kézi csempe vágás

Az ágy a forgácsolóhengerrel, kézzel hajtva egy kar, egy kézi csempe vágó. A felsorolt ​​alkatrészek mellett van egy fém kiálló csík a készülékben, két vezető, amelyek mentén a "késsel" csúszkáló kar és egy kétoldalas "láb", amely megtöri két darab az incised lapkát. A készülék egyszerű, de hatékony, - a 10 mm-es vastagságú kézi csempe vágólapok problémamentesen osztoznak. A chipek minimálisak, a vágási pontosság a szerszám minőségétől függ.

Miután megvásárolta a cserépvágót 10 dollárért, ne remélje, hogy a vágóél tökéletes geometriája. Idővel, ahogy visel, az eszköz rosszabbodik, így a vágóél távolabb van az ideálistól. De egy ilyen csempevágó eszköz egyaránt alkalmas egy kis mennyiségű burkolatra a saját kezével.

Hosszú távú vásárlási kézi csempevágó használatára, amelynek ára 50 dollárért jár. Vannak kiváló minőségű útmutatók, a vágóhenger minimális holtjátékai és a tisztességes működési tartósság. A csempével végzett munkák során a szerszám hatékony, megbirkózik a padlólapokkal, de a porcelán cserépvágó "nem túl kemény". Ne legyőzze a lámpatest dekoratív burkolólapokat, frizzát, amelynek strukturált elülső felülete van. Most, hogyan kell levágni egy kerámia csempe egy kézi csempe vágó.

 1. Végezzük el a szükséges méréseket, húzzunk vonalat a csempe elülső felületére.
 2. A csempe a csempevágó ágyán fekszik, úgy, hogy a vonal egybeesik a fém kiemelkedéssel (további jelzőjelek vannak a szerszámon).
 3. A vágóhenger egy mozdulatú karján keresztül vágunk a csempe díszítő rétegében.
 4. Törölje meg a lapkát a kétoldalas láb megnyomásával.

Első alkalommal, nem mindenki tudja levágni a csempe kézzel csempe vágó. Annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjon a műszerhez, jobb, hogy "feláldozza" az egyik elülső elemet és a gyakorlatot rajta, több részre vágva.

A videóban egy tapasztalt mesterfestő bemutatja, hogyan vágja le a lapkát egy kézi csempevágóval, egy kerámia vágóeszköz lehetőségeivel és egy eszköz gondozásával kapcsolatos szabályokat:

Cserépvágó fogók

Ez az eszköz alkalmas kerámia lapok egyenes vonalú vágására, ha a bélés mennyisége kicsi. Ha a nagyméretű befejező munkák kifinomultabb berendezéseket használnak. A csempefogók egy fejlett hengeres üvegvágó, amelyhez kétoldalas hasított csempe is van (mint egy kézi csempevágó). Más módon ez az eszköz primitív kézi csempevágónak nevezhető, ahol nincs ágy. Vegye le a felesleges csipeszeket a következő sorrendben:

  • rajzoljon egy vonalat a csempe "arcára";
  • Összehasonlítjuk az épület uralkodót egy jelentős szegmenssel;
  • egyenletes nyomás mellett a vonalzó mentén tartjuk a hengerrel ellátott görgőt, amely fogóval van felszerelve;
  • egy csiszolót csiszoltunk egy fogazott üvegezett réteggel a szerszám működtető karai között, úgyhogy a csempék hornya a fogó fogók között van, erővel, de simán zárjuk le a fogantyúkat

Tanács. Annak érdekében, hogy megtörje a csempe a fogó, a széle is egyenletes, állítsa a vágóhorony pontosan a közepén a szerszámkúpok és merőleges rá.

Diamond Glass Cutter

A kerámia burkolólapok legkönnyebb vágását az üvegházban végzik. Ha nincs gyémánt munkadarabú szerszám, egy hengeres üvegvágó fog működni. A csiszolótárcsa gyémánt vagy görgős görbült vonal mentén nem működik, fárasztóan dolgozni egy ilyen eszközzel nagy mennyiségű burkolat számára. De a kis területeken történő lassú lerakódás esetén az üvegvágó rendben van. Az eszköz előnye a megfizethetőség (2-3 dollár) - egy üveg vágó megvásárlása nem fogja megrángatni a szerény családi költségvetést sem. Ha kérdés merült fel a kerámia cserép kivágása nélkül, az üveg vágó gyémánt, akkor pontosan.

A csempe csiszolása üvegkésszel könnyű. Az eljárás hasonlít a csemperfogókkal való munkához, azzal a különbséggel, hogy a csempe megtörése az asztal szélén történik (a csempék csiszolásával foglalkozó fejezetben leírtak szerint).

Kemény kézzel a gyémántvágó gépet egy közönséges betonfúróval lehet helyettesíteni egy fúróval vagy egy perforátorral.

fémfűrész

Ebből a szerszámból csak egy keretre van szükség a csempe vágásához. A szokásos vászon leválik, ahelyett, hogy egy gyémánt vagy kemény bevonattal ellátott karaktersorozatot helyeztek volna el, amely a cserépdarabok levágására szolgál. Hosszú és fájdalmas a porcelán kőzet kivágása, különösen a padlón álló, így azonban a szokásos kerámiák különösebb nehézségek nélkül vághatók le. Plusz gyémánt húrok a pontos íves csempe vágás lehetőségével, bár erre a célra speciális körömfájlokat készítenek a csempe elektromos szúrófűrészek számára.

A csempe vágása egy irányító vonal mentén történik, a csempe a munkaasztal szélére kerül, és a kerámiát bármilyen más anyaggal levágják. Egy extra darab eltávolításának folyamata hosszú, mint egy kézi csempevágó vagy csiszológép, míg a vágóél sokkal jobbá válik, anélkül, hogy forgácsolná az üvegezett réteget. A szakítószemélyzet gyakran használ egy fűrészszalagot, melyet morzsákkal megszórnak, ha a legszélesebb vágásra van szükség, és nincs "nedves" elektromos csempefűrész.

Elektromos csempe vágó

A kerámia csempe vágásához a legprofesszionálisabb eszköz az elektromos csemperavágó. Számos ilyen típusú eszköz létezik. A legegyszerűbb mobil elektromos főzőlap hasonló a hagyományos bolgárhoz, módosított formában, melynek köszönhetően kényelmes egy kézzel tartani a szerszámot (ergonomikus fogantyúval). A készülék további lehetőségei porgyűjtő (vagy porelszívó hüvely), a felszíni víz beszivárgása. A mozgatható elektromos kályhák ereje alatt meg lehet osztani a csempe, a természetes kőlapok, a falburkolatok, a padlólapok és a technikai csempe. Ennek ellenére a kapott egyenes vágóél minősége az eszköz használatakor nem hasonlítható össze a gyárban.

Teljesen zárja a kérdést, hogyan vágja csempe, segít megszerzése egy álló elektromos tűzhely. Az eszköz egy olyan ágyzal van felszerelve, amelyen a vágást igénylő kerámiák burkolatát lefektetik. A vágóelem acél csiszoló kerék, gyémánt bevonattal, hasonlóan a bolgárokhoz. A vágás felülről vagy alulról történik (például egy famegmunkáló "kör alakú"). Az ilyen típusú elektrolinkerek kötelező funkciója - a vágóelem vízellátása. A felső vágó hűtőfolyadék a forgácsoló tárcsa számára a betápláló fúvókákon keresztül kerül. A cserépvágók, mint a körfűrészek, egyszerűbbek - a víz tálca az ágy alatt van, és maga a vágókorong veszi a vizet a tartályból.

A vágóelem állandó hűtése és a vágott kerámiák vízzel történő nedvesítése lehetővé teszi a tökéletes él elérését az ilyen berendezésekkel való munka során. A felső vágású gépek még tökéletesebbek - a forgó vágófejnek köszönhetően vágóél szögben állítható be, vagy éles szögben kiegészíthető.

Csak a hidro-abrazív gépek tökéletesebbek, mint az állandó elektromos tűzhelyek. Funkciójuk a következő lehetőségeket tartalmazza:

 • egyenes vágott cserép, porcelán kő és természetes kőlap;
 • egyenes vágás a felületre szögben;
 • lyukak fúrása;
 • bármilyen alakú kerámia csempék vágása.

A helyhez kötött elektromos főzőlapkák, különösen a hidroszkópoló gépek hátránya a költségek. Ha az első típusú berendezés legegyszerűbb mintái 120 dollárból származnak, akkor a hidroszkópoló gépek ára 500 dollárról nő. Nyilvánvaló, hogy nem ajánlatos megvásárolni az ilyen drága eszközöket a kerámia burkolólapok eldobható munkáira.

Számos gyakorlati tanácsot adhat meg, hogyan és milyen segítséget nyújt a kerámiacsempék megfelelő vágásához. A végleges választás a berendezéseket és berendezéseket csempék vágásához, hogy az otthoni kézműves, a fenti információk alapján és a családi költségvetés állapotát.