Legfontosabb > Tartozékok

A régi öntöttvas fürdő helyreállítása: az előnyök és hátrányok

Mint minden bevonattal, a zománc idővel vékonyabbá válik, rozsdafoltok, foltok, zsetonok jelennek meg rajta. Ha a leghatásosabb kémiai tisztítószerek, amelyek a csiszolóanyagokat tartalmazzák, nem oldják meg a problémát, a legtöbb tulajdonos úgy dönt, hogy megváltoztatja a berendezést.

De miután megvizsgálta az anyagi költségekkel járó munkaerő-intenzitást, elkezdett alternatív lehetőségeket keresni a régi öntöttvas fürdő frissítésével kapcsolatban. Az esztétikailag csúnya megjelenés ellenére a design, amely teljes mértékben megfelel a fő funkció teljesítésének, az összes teljesítményjellemzőnek megfelelően, még fél évszázadon át tart. Az egész a zománc bevonat. Ez azt jelenti, hogy új dolgokra van szükség, és az új technológiáknak köszönhetően ez a manipuláció a lehető legrövidebb idő alatt zajlik le.

Az öntöttvas fürdő helyreállítása vagy cseréje?

A radikális módszer a szaniterek cseréje. Mindenekelőtt meg kell számolni, hogy ez az eljárás mennyibe kerül. Összefoglaljuk a hagyományos klasszikus fürdő költségét a szállítási költséggel, beleértve a szállítást és a rakodást, figyelembe véve a kívánt padlót. A régi felszerelések szétszerelését és új telepítését a cég árlistájával összhangban végezzük. A legkonzervatívabb becslések szerint legalább 13 ezer rubel lesz. Ez nem veszi figyelembe a fal és a burkolat károsodását, ami elkerülhetetlen bármilyen típusú szerelési munkával. A repedt töredékek részleges cseréje és kozmetikai javításokra lesz szükség. Következtetés - megszabadulni a régi és telepíteni egy új fürdőszobát nagyon nehéz és drága.

Nem lenne jobb gondolkodni a helyreállítással, a régi fürdő jó funkcionalitásával, hígított vagy mosott fehér szaténnel? Ráadásul egy nagy összeg nem garantálja a kiváló eredményt, mivel a legkevésbé költségvetési kapacitás megvásárlása eredetileg azt jelentette. A jobb minőségű vagy tervezési projektek költségei jelentősen növekedhetnek. Ha a módszer tulajdonosai nem megfelelőek, akkor a rendelkezésre álló és hatékony helyreállítási lehetőségekre gondolnak. Fontos, hogy ezt a kérdést megfelelő módon közelítsük meg, kiválasztva a legjobb megoldást.

Akril bevonat

A régi felszíni réteg helyreállítása az akril öntésével a legnépszerűbb módja. A legtöbb fogyasztó egyszerűsége és alacsony költsége miatt nagyra értékelte a know-how technológiát. Ezzel a módszerrel a folyékony szintetikus tömeget a fürdő belső burkolatára öntjük.

Az ömlesztett akril előnyei:


hosszú kopásállóság. Megfelelő alkalmazás esetén a működési élettartam 8-15 évre szól;

A szintetikus anyagok sűrűsége és plaszticitása miatt sima, sima felületű struktúra alakul ki;

A folyadék tömege mindenféle hibát és karcolást simít.

Az akril nagy sebességgel kerül alkalmazásra, egy egyszerű alkalmazási technológia lehetővé teszi, hogy a felület ömlesztett rétege 6 mm-re legyen.

A kitöltést az adott szag hiánya jellemzi, így az allergiás betegek, a gyermekek és az idősek nem igényelnek más lakást a javítás során.
Az ömlesztett akril jelentős hátrányai:

• a készítmény hosszú szárítása - 3 nap
• Lefedettségi érzékenység. Elfogadhatatlan, hogy a porra, porra, a szárító síkra kerüljön, ellenkező esetben romlik.
• A technológiai műveletek látszólagos egyszerűsége rendkívül megtévesztő. Valójában az akril öntése bizonyos képességeket igényel a folyadék tömegével való munka során.
• Viszonylag magas anyagköltségek a zománcozáshoz képest. De a költség a kifizetetlen működési idő és a magas színvonal miatt fizet.

Öntöttvas fürdő zománcozása

Gyakran a festés a legrégebbi módszer a helyreállítás, amikor speciális zománcot alkalmaznak egy kopott bevonat. A tulajdonosnak gondolnia kell, hogyan kell frissíteni a régi berendezéseket? Kétféle típusú zománcokat biztosítanak: professzionális használatra és háztartási célokra. Az első legvékonyabb struktúra, akkor legalább 3-5 rétegt kell alkalmazni. Ez időigényes eljárás. Az utóbbiakat vastagabb szerkezet jellemzi, és ennek megfelelően a kétrétegű szerelés könnyebben alkalmazható. A folyékony bevonatot hengerrel vagy ecsettel kell felhordani, megpróbálja egyenletesen elosztani a megtisztított vásznat.

A zománcozás előnyei:

• a helyreállítás legkedvezőbb választási lehetősége;

• nincs szükség szétszerelni a lefolyót, és a túlcsordulás nem igényel rekonstrukciót;

• Ez a módszer nemcsak az öntöttvas termékekre, hanem az acéltartályokra is vonatkozik.

A zománcozás a következő hátrányokkal jár:


rövid élettartam, kevesebb, mint 5 év;

a szárítási idő körülbelül egy hét;

a kijáraton a bevonat nem fényes, egyenetlen, deformációra érzékeny;

egy vékony réteg zománc nem képes elfedni a cseppeket, a csipeket, amelyek végül kifelé futhatnak;

a sárga színű festék megjelenése a működés során, mivel az eredeti gyári epoxi bevonat gyökeresen különböző összetételű.
A hideg zománcozás a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a helyreállításnak. Összehasonlítható a vászon színezésével, speciális összetételű. A zománc élettartamának meghosszabbítása érdekében figyeljen a következő ajánlásokra:

• a felújított öntöttvas bevonat megmosása, nem olyan csiszoló tisztítószerek, amelyek sértik a bevonat integritását, de szükség van mosószer vagy szappan oldására;
• Az új tartályt védeni kell a fújástól, az éles tárgyak megkarcolhatják az akril vásznat;
• A zománc nem tartja be a forró vizet, megrepedhet. A fürdő feltöltésével, mielőtt a csapot forró vízzel kinyitná, először hagyja hidegnek, és nem fordítva.

Akril bélés

A 3 lehetőséghez kiegészítő felszerelésre van szükség - akril bélés, amelyet a "fürdő a fürdőben" szerel fel. Az ilyen kétrétegű kivitelezés körülbelül 15 évig tart. Ugyanakkor új akril betétet helyeznek el a régi konstrukció belsejében, ami ideális esetben ismétli a körvonalakat. A kiegészítő elem stabilitását technikai tapadó hab segítségével végezzük.

Ez a módszer előnyös:


az akril tartósabb anyag, mint a zománc;

a tökéletes illesztésnek köszönhetően a vasöntvény minden hibája és deformációja kiegyenesedik;

az inert anyag nem sárgul a szolgáltatás végéig;

kétrétegű konstrukció sikeresen ötvözi az akril és az öntöttvas összes előnyét.

Az akril bélés hátrányai:


a leeresztő szifon szétszerelése;

az akril-konstrukciót nem szabad könnyű vagy vékony öntöttvas területekre alkalmazni, különben a fürdő kanyarodik és a ragasztóréteg távolodik a rögzítő bélésről;

a "fürdő-fürdő" módszerrel az anyagoknak meg kell felelniük a szabványoknak. Alacsony minőségű betétek vagy nem fémkompozíciók ragasztására szánták, minden erőfeszítést lemondanak;

a betét óvatos mérését, egy milliméterig. A legkisebb eltérések a fő struktúra paramétereivel elfogadhatatlanok.
Mindhárom helyreállítás módja - egyszerű és hatékony, előkezel a zsírtalanítás és a piszok és mészkészlet eltávolítása. Meg lehet szabadulni zsíros nyomok oxálsav vagy szódabikarbóna használatával. Ezután folytassa alapos sweep-el, eltávolítva a plakkot és a deformált töredékeket, hogy sík síkot kapjon. A következő lépés polírozás, amelynek célja durva felület kialakítása. A ragasztóval érintkező szövet egyenetlensége biztosítja a maximális tapadási fokot.

Helyreállítása vagy nem - objektív következtetések

Az előnyök és hátrányok mérlegelése után a tulajdonosnak el kell döntenie: szétszerelni vagy helyreállítani a szükséges vízvezetékberendezéseket. Viszont az illetékes és képzett helyreállítási munkák kiváló minőségű anyagok felhasználásával, a frissített fürdő újdonságnak tűnik. Ha lehetséges, bízz a tapasztalt kézművesekkel, akik a jó oldalon bizonyították magukat. Ezután kitűnő eredményt jelentett a viszonylag kis források számára.

Régi fürdők restaurálása: zománc, akril, bélés

Idővel a fürdő elveszíti vonzó megjelenését. Vannak foltok és a rozsda jelei, a fény fénye eltűnik, és az érintetlen lesz. Minden ami arra utal, hogy itt az ideje megváltoztatni a régi fürdőt. És ezek nem kis kiadások. Ráadásul a fürdőkupak cseréjekor az egész fürdőszoba javítása nélkül lehetetlen, a kisebb költségek pedig közepesek, vagy akár nagyok is. De van egy alternatív - do-it-yourself fürdő helyreállítás. Számos olyan anyag van a piacon, amellyel önállóan frissítheti fürdőjét a megfelelő minőségben.

Fürdő restaurációs módszerek

Most van három módszer a régi fürdőhelyek helyreállítására:

1. A fürdő zománcozott felületének helyreállítása.

2. Helyreállítás folyékony akrilnal.

3. Helyreállítás a bélés telepítésével.

1. módszer: általános zománcozás

Öntöttvas és acél zománcozott fürdők - lakosztályaink leggyakoribb fajtái. Ezeket a GOST 18297-96 szerint gyártják, amely 1997 óta működik. A GOST szerint a fürdőre vonatkozó garancia 2 év. De ahogy azt a gyakorlat mutatja, a zománcot csak 10 évig tartják fenn.

A gyárban található fürdők zománc nagyon egyszerű. Először is, a külső felület vörösen forró, majd a zománc porát a belső felületre szitálják, és egy ideig állni hagyják a por fémmel történő szinterelését. A külső felületet ismét melegítse, amíg a por megolvad. Az eredmény egy sima, fényes zománcozott bevonat. Nyilvánvaló, hogy otthon az öntöttvas fürdő helyreállításának ez a módja nem megfelelő.

Miért általában elhasználódik a zománc?

A zománcozott felület kopása két tényező következménye:

 • A csiszolóporokat vagy klórtartalmú anyagokat tartalmazó tisztítószerek használata.
 • Kémiai reagensek használata vízhálózatok tisztítása során.

E tényezők sokéves expozíciója következtében a fürdő zománcozott felülete vékonyabb lesz, durva lesz, és rozsdásodni kezd.

A zománcozott felület helyreállítása

A do-it-yourself zománc restaurálás meglehetősen egyszerű folyamat. Két lépcsőből áll: felszín előkészítése és új zománcozási réteg alkalmazása.

Mi szükséges a munkához?

Szüksége lesz a következő eszközökre és anyagokra:

 • az elektromos fúró egy fúvókával csiszoló kerék formájában;
 • csiszolópor;
 • csiszolópapírral;
 • rozsda-átalakító (például "Tsinkar");
 • zsírtalanító (például Nefras);
 • szálmentes szalvéta;
 • Ecsetek természetes sörtékből vagy spray-ből;
 • légzőkészülék és kesztyűk;
 • zománc, előnyösen kétkomponensű (zománc és keményítő).

Előzetes szakasz: felületkészítés

Nagyon fontos szakasz. Minél alaposabban tisztítják a fürdő felületét, annál jobb az új zománcréteg.

 1. a régi zománcot csiszolóporral megszórjuk, és csiszolópapírral vagy elektromos fúrógépre szerelt csiszolókoronggal megtisztítjuk;
 2. a korrózióval, rozsdás átalakítóval megtámadott feldolgozási területeket fél óráig tartsa, majd tiszta csiszolópapírral;
 3. mossa le a zománcot és zsiradékot vízzel;
 4. alaposan kezelje a fürdőt zsíroldószerrel, szöszmentes ruhával;
 5. töltse fel a fürdőt forró vízzel és hagyja 10 percig felmelegedni;
 6. ürítse le és törölje szárazra szöszmentes ruhával; győződjön meg róla, hogy a felszínen nincsenek szálak vagy más idegen elemek.

A fő szakasz: a zománcozás

 1. a gyártó utasításai szerint a zománcot és a keményítőt bizonyos arányban összekeverik és alaposan összekeverik;
 2. tegye az első zománcréteget ecsettel vagy szórással;
 3. tartson fenn egy bizonyos időtartamot az utasításoknak megfelelően;
 4. tegyél fel egy második zománcréteget.

Ez a helyreállítási folyamat zománcozott fürdő kezével végződik. Ajánlatos legalább egy héttel a fürdő működése előtt ellenállni. Nagy időbe telik a zománc polimerizációjának befejezése.

Az új zománc élete 6-8 év lesz.

2. módszer: a fürdő folyadék akril helyreállítása

Ez a fürdőkúra helyreállításának módja viszonylag korábban jelent meg, köszönhetően egy különleges anyag üvegszerű megjelenésének.

Mit állítunk vissza?

A Stakril egy kétkomponensű akril anyag, amelyet kifejezetten a fürdő helyreállításához terveztek. Magában képviseli az akrilt és egy külön beszerezhető keményítőt. Az akril és a keményítő kombinációjakor kezdődik a polimerizációs folyamat, és ha felszínre kerül, akkor a készítmény 4-6 mm vastagságú, kiváló minőségű akrilfóliává változik.

A Stakril előnyei

A Stakril három figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítik gyorsan és hatékonyan a fürdő helyreállítását:

1. Viszkozitás

Az optimálisan kiválasztott üvegecskék viszkozitási együtthatója 4 mm vastag akril bevonatot hoz létre a fürdő falain és alul 6 mm mélyen.

2. folyadék

A fluiditás hatása lehetővé teszi az üveg számára, hogy egymástól függetlenül borítsa a fürdő felületét és egyenletesen feküdjön.

3. Késleltetett polimerizáció

Ennek a minőségnek köszönhetően biztonságosan és viszonylag kényelmesen végezheti munkáját a fürdő helyreállításán, anélkül, hogy félhet, hogy az akril túl gyorsan keményedik.

A polimerizáció után az akril felülete mechanikai és ütésálló, sokkal jobb, mint egy akril bélés vagy zománcozott réteg.

Teljesítménytechnológia

A folyékony akril fürdõk restaurációs technológiája még egyszerûbb a zománcozásnál, és a következõkbõl áll:

1: Felület előkészítés

Ez a szakasz nem különbözik a zománcozott felület helyreállításától. Ismételje meg ugyanazokat a lépéseket. Ezután húzza ki a szifont és tegyen egy tartályt a mosogató alá, ahol a felesleges akril áramlik.

2: folyékony akril alkalmazása

 • akrilsavas keveréket készítünk a gyártó utasításai szerint;
 • lassan öntsük a kész keveréket a fürdő felső szélére, mihelyt a sugár eléri a közepét, elkezdjük egyenletesen mozgatni az üvegréteg áramát a fürdő peremén;
 • amikor a kör bezáródik, az eljárást megismételjük, középen kezdve.

Az ömlesztett helyreállítás folyamatának folyamatosan kell zajlani, ezért a megfelelő méretű pohár kapacitását meg kell ragadnia. Nem szabad megmenteni - jobb, ha egy kicsit több akrilsal tölti ki, mint amennyire hiányzik, az extra a tartályba kerül a leeresztő lyuk alatt.

Az akril polimerizációja, típusától függően, 1-4 nap. Válasszon a stakril hosszú szárítási idővel, ebben az esetben az akril felülete jobb lesz.

A felújított fürdő élettartama kb. 20 év.

3. módszer: a fürdő helyreállítása a béléssel

A legegyszerűbb, de a legdrágább helyreállítási módszer a bélés telepítése. Ezenkívül a kád tökéletesen helyreállítható a saját kezével, mivel ez a módszer lehetetlen, mivel a bélésgyártást a gyárban gyártják.

Lehetőség van arra, hogy rendeljenek egy bélés gyártását a vállalkozás egy adott fürdőjéhez, és telepítsd magadnak.

Technológiai telepítés bélés:

 1. alaposan tisztítsa meg és zsírtalanítsa a fürdő felületét;
 2. helyezze be a bélést a fürdőbe;
 3. ellenőrizze a dokkoló ürítések helyességét;
 4. a metsző bélés a falburkolat vonala mentén;
 5. helyezzen speciális ragasztót a fürdő belső felületére és a bélés külső oldalára, és rögzítse őket;
 6. az ízületeket szilikonnal zárják.

A bélés telepítése után hideg vizet öntünk a fürdőbe, és egy napig tartjuk. Ezután a felújított fürdő üzemkész.

A bélés 10 évig szolgál.

Mennyibe kerül a fürdő helyreállítása?

Összefoglalva, a fentiekben ismertetett módszerek alapján összehasonlító elemzést készítünk a fürdőkúra helyreállításának költségeiről.

Zománcfürdő

A "Tikkurila" finn társaság által gyártott "Reaflex 50" zománc ára 1 kg-ra 550 rubel. Orosz készlet helyreállítása "Svetlana" költségek 750 rubel. Ennek eredményeképpen 1300 rubelt kell fizetnie.

Tömeges helyreállítás

Ha készletet vásárol a folyadék akril helyreállításához, mint pl. A Plastall, ez körülbelül 2000 rubelt fog fizetni. Ebben az útban mindent megteszünk a független munkához, akár egy video leckével rendelkező CD-lemezt is.

Akril bélés

A bélés és a polimer ragasztó költsége 2800-3000 rubel.

A legjobb megoldás az ömlesztett helyreállítás módja, amelyben egy gyönyörű és tartós bevonat egy kis pénzt kap. Ráadásul bármelyik ilyen módszer sokszor olcsóbb, mint egy új fürdő vásárlása és telepítése.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

A fürdõcsere egy nagyon drága és problémás esemény, amely nagy nehézségekkel és igen kézzelfogható pénzügyi költségekkel jár. Ezért a javításokat kezdõk többsége (különösen nem a tõke, hanem a kozmetikai termékek) alternatív megoldásokat keres az egészségügyi termék újraszabályozására. Hogyan állítsuk helyre a régi öntöttvas fürdőt - természetesen tudják, ennek a gömbnek a mesterei. De önállóan végezni a legtöbb munka meglehetősen reális.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

Mikor van ideje a kád visszaállítására?

Az öntöttvas fürdő a minőségi, erősségi és megbízhatósági színvonal az egészségügyi világban. Nem arról van szó, hogy tanácsos az ilyen ötvözetből készült termékeket telepíteni. A Szovjetunióban épült számos házban ilyen fürdőt telepítettek. Ezenfelül az ilyen fürdőket eddig is használták. Az öntöttvas termék kényelmesen használható: nem okoz zajot, ellentétben például egy vékonyfalú vasfürdővel. Igen, és kellemesen mosható benne - a fürdõ sokkal hosszabb idõn át folyik a vízbe, mint mások.

Az öntöttvas fürdő hosszabb ideig tart

Sajnos még a látszólag örök dolgok is elhasználódnak az idő múlásával. És az öntöttvas fürdő sem kivétel. Ugyanakkor nem maga az, aki elrontja, de a bevonat zománc, amellyel a gyárban bevonták a szerkezetet. És ez a különleges technológia, amelyet egy speciális technológia alkalmaz, elkezdi elveszíteni megjelenését, és teljesítménybeli tulajdonságai romlanak.

Tipp Az öntöttvas fürdők zománcozottak az előállítás során az intenzív fűtés után. Ennek köszönhetően a bevonattal ellátott alap jó minőségű összekapcsolódása is lehetséges.

Az öntöttvas fürdő tartós és tartós

Jelzi, hogy ideje frissíteni a fürdőt az alábbiakban.

 1. A belső felület érdessége. Sokkal kellemesebb lépést tenni a lágy zománccal, mint a tapintású műanyag köveken.
 2. A fürdő tisztítása nehezebbé válik. Ennek az az oka, hogy nagyon durva felület, amely fölött egy hagyományos szivacs már nem tud könnyedén és kellemesen csúsztatni. A fürdő tisztításához sok erőfeszítést kell tennie.
 3. A szennyeződés és a rozsda gyorsan és erőteljesen elfogy a zománcba a sima veszteség miatt. Bizonyos esetekben a szennyezést nem lehet teljesen eltávolítani.
 4. Zománc és repedés megjelenése a zománc felületén.

Egy ilyen fürdő határozottan ideje visszaállítani

Figyelem! A teljes szerkezetre veszélyes zománcozott zománc. Az a tény, hogy a festék-zománc védi az öntöttvasat a víz és az agresszív vegyi anyagok hatásaitól a vízvezeték-tisztításhoz. A rozsdásodás helyén gyorsan kialakul a rozsda, és fokozatosan elkezd elterjedni az egész szerkezeten a zománc alatt.

Chip az öntöttvas fürdőben

Ezek a jelek és tájékoztatják a fürdő tulajdonosát, hogy itt az ideje, hogy "pihenjen". De ne rohanjon szétszedni és eldobni - a fürdőt újra meg lehet újítani! És ehhez három viszonylag egyszerű, sőt, viszonylag olcsó módszer van - ez egy akril bélés, az "öntözőfürdő" technika és a zománc felújítása.

Háromféleképpen frissítheted a fürdődet

Mindezek a módszerek különböznek egymástól az ár, a minőség, a munka gyorsasága és a végrehajtás összetettsége miatt. De érdemes megfontolni őket, hogy kiválasszák az Önnek leginkább megfelelőt. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket fontos tudni a megfelelő választás érdekében.

Öntöttvasfürdő a helyreállítás előtt és után

Festse a fürdőt

Az önzáró vagy, egyszerűbben, a fürdõ belsejének festése speciális festékvegyületekkel a bevonat frissítéséhez az egyik legrégebbi helyreállítási módszer, amelyet már az idõ alatt teszteltek.

A munkákat ecsettel végezzük, és a helyreállításhoz speciális készleteket készítünk, amelyek zománcot és keményítőt tartalmaznak. A készletben különböző színű színek is lehetnek, amelyek megváltoztatják a fürdő színét, és a lehető legjobban harmonikusak lesznek a belső tér bizonyos színsémájában. By the way, az ilyen színező pigmentek megvásárolhatók egymástól függetlenül, majd egyszerűen hozzá kell adni a hígított összetétel hígított minden szabályt.

A festéket a fürdőkád felületére alkalmazzák, amelyet szennyezett és rozsdagáztak. A munka megkezdése előtt tanácsos a falakat csiszológép segítségével darálni, mossuk le, majd bármilyen módon (pl. Aceton) zsírtalanítani.

Fontos! A zománcozás előtt a fürdőt jól felmelegítik. Ez hajszárító segítségével vagy forró víz beírásával végezhető el. A második módszer alkalmazása után azonban a szerkezet felszínét jól száradni kell. Ellenkező esetben a festék nem fog leesni, ahogy kellene.

A legalkalmasabb ecsettel dolgozni, azonban vannak olyan kompozíciók, amelyek tökéletesen alkalmazhatók az öntöttvas felületére egy kis festőhenger segítségével. A zománcfürdőben és az aeroszolos dobozokban vannak helyreállító készítmények, de nem ajánlott nagy területeken használni, mivel ezekből a festék gyakran egyenetlenül helyezkedik el a felületen, ezért foltok lehetnek. By the way, egyes kompozíciók, különösen a professzionálisak, magas vagy alacsony forgalmúak lehetnek, ami bonyolítja a kezdő munkáját. Ezért érdemes megvenni a nem szakmai készleteket.

Kis görgővel

Figyelem! A zománcozáshoz használt összes készítmény nagyon mérgező, ezért fontos, hogy légzőkészülékben és gumírozott kesztyűben dolgozzanak. Biztosítania kell a jó szellőzést a lakásban, és távolítsa el a gyerekeket és az állatokat a házból.

A kád teljesen helyreállítása így körülbelül egy hétig tart. Az a tény, hogy a zománcot több rétegben alkalmazzák, és mindegyiküket jóval száradni kell, mielőtt a következőt alkalmaznák.

Táblázat. A módszer előnyei és hátrányai.

műszerek

Nem képviselhetõ régi vízvezeték - nem ok arra, hogy helyettesítsük. Számos hatékony és olcsó módszer van a zománc helyreállítására. Annak érdekében, hogy a megújult "jacuzzi" több évig tartson, be kell tartani a helyreállítási technológiát, és követni kell a fürdésre vonatkozó alapvető ajánlásokat.

A régi fürdő helyreállítása: a módszer kiválasztása

Az új hófehér fürdő idővel elveszíti vonzerejét - a felület durva lesz, a fényesség eltűnik, a sárgaság és a foltok jelennek meg. Szükség van a vízvezeték cseréjére. Az új fürdő teljes körű javítása és vásárlása azonban költséges esemény. Sokkal könnyebb helyreállítani az acél vagy az öntöttvas bevonatát.

A régi fürdőszobai javítás három módja a legnépszerűbb:

 • feldolgozás kétkomponensű zománccal;
 • Akril "ömlesztett fürdő";
 • beépítési bélés.

Mindegyik eljárásnak saját tulajdonságai vannak.

A fürdős zománcozás megfizethető helyreállítási lehetőség, amely hatékonyan kiküszöböli az érdességet, a sárgulást, a rozsdát és a kisebb karcolásokat. A zománc nem alkalmas nagy hibák jelenlétére: a bevonat lerakódása, zsetonok és mély karcolások jelenléte.

A régi fürdő zománcozásának fő előnyei a következők:

 • olcsó;
 • a zománc réteg nem takarja el a fürdő térfogatát;
 • a helyreállítás befejezéséhez nem szükséges a szifont és a cserépet a tál oldalán szétszerelni.
 • ha a zománc rosszul van felhordva, akkor ecsetjelek maradhatnak;
 • szárítási idő - 3-4 nap;
 • nem maszkolja a súlyos károkat;
 • a bevonat élettartama legfeljebb 5 év.

Az ömlesztett akril a falakra egy ecsettel ellátott egységes áramlással kerül alkalmazásra. A folyékony akril használata számos előnnyel jár:

 • a frissített kád nem fog sárgulni az idővel;
 • a bevonat ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak és a korrózió kialakulásának;
 • különböző fürdőhelyek helyreállítására alkalmas anyag;
 • a felületen nem keletkeznek elmosódások;
 • a helyreállítás nem igényli a régi fürdő lebontását;
 • az akril nem enged át levegőt, így a bevonat sima, légbuborékok nélkül;
 • hosszú élettartam - kb. 15 év;
 • az akril bevonat mechanikai károsodással és forgácsokkal szemben ellenálló;
 • A magas hőszigetelő akril tartja a hőt, és a víz nem hűlni gyorsan.

Érvek a "fürdő" ellen:

 • a feldolgozás előtt meg kell szüntetni a lefolyót;
 • akril ismétli a tál szabálytalanságát;
 • a bevonat nem tolerálja a nagyon magas hőmérsékletet;
 • hosszú szárítási időszak - 4 nap.

Fontos! Ha rossz minőségű üvegeket használ, és nem felel meg a befejező technológiának, buborékok keletkezhetnek, amelyek az új bevonat deformálódásához vezethetnek.

Az akrilbélés telepítése egy régi stílusú fürdőben a legköltségesebb helyreállítási módszer. A betétet rendszerint a vízvezeték-paraméterek alapján az egyedi megrendelés adja. Ez a helyreállítási módszer nem ajánlott önállóan - a telepítési hibák csökkentik a kád élettartamát és könnyű használatát.

A "fürdő a fürdőben" előnyei:

 • gyors telepítés;
 • a zsetonok és egyéb hibák elrejtésére való képesség;
 • A bélést az akril összes pozitív tulajdonsága jellemzi: a bevonat simasága, hőteljesítménye, és a gondolatmentesség.

E helyreállítási módszer hátrányai:

 • magas vonalhajózási költség;
 • a régi fürdő helyreállítása előtt el kell távolítania a csempét a vízvezetékhez;
 • a tál nettó térfogatának csökkentése;
 • a munka elvégzésének nehézsége.

Lépésenkénti útmutató a fürdő zománcozására

Kiváló minőségű zománc - a fürdő tartósságának alapja

Különös figyelmet kell fordítani a zománc megválasztására. A szakértők speciálisan kifejlesztett eszközök használatát javasolják:

 1. A Random House Svetlana és Fantasy készletek tartalmaznak: kétkomponensű zománcot, keményítőt, felületaktív anyagot. A "Svetlana" készlet olyan színsémákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a bevonat bármilyen árnyékolását.
 2. "Epoxin-51" és "Epoxin-51C" - kétkomponensű szerszám, kefe segítségével. A fertőtlenítőszerekkel szemben ellenálló festék. Az Epoxin-51 polimerizációs ideje 48 óra, az Epoxin-51C pedig 24 óra. A kompozíció megakadályozza a sárgaság megjelenését, javítja a sérülést és kisebb repedéseket.
 3. A Tikkurila "Reaflex" magas tapadást biztosít a másodlagos zománcnak a fürdő alapjához. Az anyag folyékony, ezért legalább 4 rétegre van szükség. Csak ezzel a technológiával képes lesz megakadályozni a sárgaságot. Minden további réteget az előző szárítás után alkalmaznak.

Tanács. A szakértők javasolják, hogy a zománc színeit az eredeti hangzásnak megfelelően válasszák. Szükséges megérteni, hogy gyakorlatilag bármilyen színben fehér fürdőt lehet újraolvasztani, és sötét fürdő árnyékát nem lehet könnyűvé tenni.

Szükséges eszközök és anyagok

A helyreállítási munkákhoz elő kell készíteni:

 • elektromos fúró és fúvóka (kefe) a régi bevonat tisztításához;
 • koptató;
 • oxálsav;
 • kétkomponensű zománc;
 • felületi zsírtalanító szer;
 • ecset 7 cm-es zománcszélesség alkalmazásához - jobb természetes kenési készletet készíteni természetes sörtékkel;
 • légzőkészülék vagy gázmaszk;
 • maszkoló szalag, polietilén;
 • súrolópor.

Felület előkészítés

Mielőtt helyreállítja az otthoni fürdőt, törölje a régi bevonatot:

 1. Fedje le a szomszédos burkolólapokat műanyaggal és tapadós ragasztóval.
 2. Nedvesítse meg a fürdő felületét, és csiszolóporral megszórja.
 3. Csiszolópapír vagy csiszológép a régi bevonat tisztításához.
 4. Vigyük le a porról és a habzásról.
 5. A bevonatot oxálsavval kezeljük. Semlegesítsük a szódavasavval.
 6. A fürdőbe forró vízzel tegyük fel és hagyjuk tíz percig.
 7. Szárítsa le és törölje szárazra. A szárítás folyamatának felgyorsítása érdekében a tálat erőteljes hajszárítóval lehet felmelegíteni.
 8. Zsetonok és gödrök az autós gitt feldolgozásához. A réteg szárítása után csiszolópapírral csiszolja le az alapot.
 9. Vákuum a felületet, törölje le a fedelet egy ruhával és zsírtalanítson oldószerrel.
 10. Távolítsa el a zuhanycsövet, fedje le a csapokat fóliával.
 11. Szerelje le a szifont és a lefolyót.
 12. A fürdő alatt a lefolyó helyén, hogy a tartály, amely elvezető zománc.

Zománcfürdő kezelése

A fürdő zsírtalanítása után megkezdheti a zománc felhordását. A munka több szakaszra bontható.

 1. Az utasítások szerint festék és lakk keverje össze a keményítőt és az alapot, hogy homogén konzisztenciát kapjon.
 2. Az ecset használata előtt ellenőrizni kell a sörték felerősítésének minőségét úgy, hogy többször átsimítja a kézzel - nem szabad leesni. Javasoljuk, hogy az ecsetet 24 órán át vízben áztassa a festék felhordása előtt.
 3. Ecset áztassa a zománcba, és a halom fele hosszában elmerül.
 4. A festés sorrendje fentről lefelé.

Rendszerint, hogy stabil eredményt érjünk el, 3-4 réteget kell alkalmazni. A fürdő rögzítése és működése 4-5 nap alatt lehetséges.

Fontos! Kívánatos a meleg száraz időszakban a helyreállítás. A szárítás ideje alatt az ablakokat kinyitni kell. A gyermekek és a háziállatok a szobában nem szabad.

Hogyan frissítsük a fürdőt akrilnal?

A stakrilommal való fürdés technológiája sok tekintetben hasonló a zománcozáshoz. A felszín előkészítése megegyezik az előző módszerrel. Ezután fel kell oldania a folyékony akrilát:

 1. Adjunk hozzá egy keményítőt az akril tartályhoz, és jól keverjük össze.
 2. Hagyja a készítményt 10 percig, és keverje újra.

A fürdő tisztítása és az üveg előkészítése után a vízvezeték helyreáll:

 1. Az általános képességtől, hogy az akril egy részét egy kényelmes üvegre öntse.
 2. Indítsa el a keveréket a tálca felső sarkából. Amikor az akril elérte a fürdő falának közepét, lassan mozgassa a tartályt. Szükség esetén öntsön üvegt üvegbe.
 3. Amikor az egész fürdőt feldolgozzák a kerület mentén, ismételje meg az eljárást, és kezd el akrilöt önteni a vízvezeték közepétől.
 4. Buborékok vagy csomók kialakítása egy gumi spatulával vagy kefével.

Az üveg szárítási ideje az anyag összetételétől és a helyiség levegő hőmérsékletétől függ.

A bélés telepítése a helyreállítás leggyorsabb módja.

Ha jelentős károsodás következik be, az ismételt zománcozás vagy akril kezelés nem biztos, hogy a várt eredményt eredményezi. Annak érdekében, hogy ne kelljen eltávolítani a régi fürdőt, a helyreállításnak a béléssel kell elvégeznie.

A kész vagy rendelési raklap kiválasztásához öt mérést kell tennie:

 • teljes hossz - a fürdő oldalainak szélei közötti távolság;
 • belső hossza - a tálban lévő maximális hosszúság;
 • a tartály szélessége a csatorna közelében;
 • a fürdő szélessége hátul;
 • fürdõmélység - a mosogató feletti számításhoz tegyen egy egyenletes sávot a tálban és mérje meg a távolságot alulról.

Beszerelési eljárás:

 1. Előkészítő események:
  • szétszedje az oldalát és a csempe szomszédos a fürdőszobában;
  • távolítsa el az alsó és felső vízelvezetőt;
  • tisztítsa meg a régi zománcozott csiszolópapírt vagy csiszológépet csiszoló fúvókával;
  • zsírtalanítsa a felületet.
 2. Liner elrendezés:
  • helyezze be a fürdőbe, jelölje meg az oldalak széleit és rögzítse a hevedert;
  • vágja le a bélést a kerület körül;
  • készítsen technikai lyukakat.
 3. Akril bélés telepítése:
  • zsírtalanítsa újra a régi fürdő felületét;
  • a túlfolyó és leeresztő lyuk körül felhordó habot - az alján a csíkok közötti távolság 4-5 cm, a függőleges csíkok kb. 10 cm-es intervallumokkal;
  • habosítsák a kerületek oldalát;
  • szerelje fel a raklapot és nyomja le a bélést;
  • távolítsa el a felesleges habot a leeresztő nyílásból;
  • szereljünk szilvát, és töltsük fel a fürdőt vízzel.

Fontos! A vízvezeték szerelését nagyon óvatosan kell elvégezni. A meghúzott csavar miatt a bélés feltörhet, és a bevonatok közötti víz felhalmozódása nem elég erős kötőelemek következménye.

A vízvezeték átfogó helyreállítása kívánatos a régi fürdő lábainak cseréjéhez. A kész készlet megvásárolható a boltban vagy a fém profilok támogatásával.

Kisebb hibák korrigálása a fürdőben

A fürdő egyetlen hibája helyileg maszkolható, anélkül, hogy a vízvezeték teljes helyreállítását elvégezné. A szakértők ajánlása a lehető legrövidebb időn belül segít a sérült területek helyreállításában.

Lyukakon keresztül. Közelről egy ilyen repedés kiderül, hogy epoxi, és alkalmazni erősítő keverék tetején. A fürdő helyreállításához speciális javító készletre van szükség.

Csiszolt és karcos. A hibaelhárítási eljárás:

 1. Kezelje a területet rozsdás átalakítóval, majd tisztítsa meg a felületet porral.
 2. Aceton zsírtalanítsa a felületet.
 3. Splint csiszolt autókkal és polírozva.
 4. Festés a festék felületén.

A fürdőt kármentés nélkül takarítva

A fürdő fedele gondos kezelése és rendszeres tisztítása segít megőrizni az esztétika és a vízvezeték vonzó megjelenését. Elég, ha egyszerű tippek vezérelnek:

 1. A zománc és az akril bevonat érzékenyek a csiszolószerekre, ezért "puha" tisztítót kell választania. Fontos, hogy kizárják az ammónia, por, klór, aceton és más detergenseket tartalmazó agresszív komponenseket.
 2. Tisztítás után öblítse le a felületet bő vízzel.
 3. Nem ajánlott fürdeni a háziállatokat a fürdőkádban - az éles karmok látható karcolásokat hagyhatnak. Nem teheted a tálba fém edényeket és vödröket.
 4. Az akril veszélyes ellensége a rozsda a keverőben és a fém vízvezeték elemekben. Az akril felülete elnyeli a sárgaságot, amit később nagyon nehéz eltávolítani. Ezért lehetetlen megakadályozni a mészkőképződést, és gyakran törölni kell a vízvezetéket. A víz nem csapódhat le a csapból - a lefolyó lyuk gyorsan elkezd rozsdásodni.

A teljes fürdő regenerálása meglehetősen bonyolult folyamat, amely bizonyos képességeket igényel az előadóművésztől. Tapasztalat hiányában a hibák valószínűsége magas. A kezdő mestereket jobban használják a tömeges akril módszer helyreállításához.

Mint visszaállítani a fürdőt

Azt hiszem, ez a probléma sokak előtt jelentkezik. Hogyan lehet helyreállítani egy régi öntöttvas fürdőt minimális költséggel? Tavaly nyáron meg kellett oldanom. Ezért úgy döntöttem, megosztom a tapasztalataimat ebben a kérdésben.

A fürdőszobai felújítás régen érkezett. A mennyezet sötét volt, a fürdőszoba zománcozott padlója megrepedt és sárga színűvé vált, a csempe varrása folyamatosan megfeketedett. A fürdőszoba mosása és tisztítása megnehezítette.

Így a nyári szünetben, amikor elküldtem a gyerekeket, hogy magasra menjenek az országba, és összegyűjtötte a bátorságomat, rohantam a vízerősség támadásához.

Ahogy kitaláltam a mennyezetet és a csempe nem fest. Dióhéjban azt mondom, hogy a mennyezet alumíniumból készült, és a cserépen csak az volt, hogy minden varrat újracsomagolták a ceresite habarccsal. Nagyon jó volt.

A régi öntött vasaló nehezebb volt. Mit és hogyan kell csinálni, sokáig döntött. A női fél felajánlotta, hogy egyszerűen új fürdőt vásárol. A Lerua-ban lévő 1,7 m-es méretem körülbelül 11 ezer darab árkategóriával állt.

De elképzelni, hogyan kell kihúzni a régiet a szobából, és még inkább, miután megbecsülte a nehézségeket az újabb sodrással - ezt az opciót teljesen megtisztítják.

Helyre kell állítani a régiet.

Googling, poyanddeksiv és általában a megoldás módjait keresve találtam meg három lehetőség közül ma.

1. A zománcozott bevonat helyreállítása.

A legolcsóbb módja. De sok hibát. Ez arról szól, hogyan kell festeni egy fürdőfestéket. Csak akkor alkalmazz új zománcot. De a különbség a zománccal, amelyet a fürdő gyártása során alkalmaznak, óriási.

Hátrányok - gyorsan sárga színűvé válik, érzékeny a forgácsolásra, erős szag a munka során, szárad és egy kis bejelentett élettartam (kb. 5 év) hosszú ideig.

2. Akril bélés.

Az akril erősebb, mint a zománc, nem válik sárgára, ideálisan sima felületet, 24 órán belül használható, hosszú ideig szolgál (akár 20 évig).

Ezt a módszert jó barátom szülei használják. Az eredmény egyszerűen elképesztő.

Azonban nem volt hátrány.

Először a fürdő méretét veszíti el, mert a bélés a régibe van behelyezve, és a habra is ragaszt. Így a belső hangerő kisebb lesz.

De ami a legfontosabb, az idő a régi fürdőszoba és az új bélés a pórusok a hab kondenzátum. Lehetetlen szellőztetni, és a nedvesség és a kifáradás szaga nagyon kellemetlen.

Valahol az interneten, még olvassa el a felülvizsgálatot, hogy a bélés kezdett "csikorgatni". Meg lehet látni azt a habot, amelyre "ragadtak", és a bélés elakadt.

Általában elutasítottam az első két módszert, és megálltam a harmadiknál.

3. Folyékony akril helyreállítása.

Ugyanaz a barátom azt mondta nekem, hogy ilyen módon helyreállítja a fürdőt (üveg).

Elégedett voltam az eredmény, a repülés 1,5 év - minden rendben van.

A World Wide Web-ből származó adatok szerint ezen a módszeren is megálltam.

Ez egy csomó plusz: a szárítási idő legfeljebb 24 óra, nincs réteg a fürdőszoba és a betét, nem sárga, nincs szaga a munka során.

A mínuszból kiderül, hogy a szifont ki kell önteni (eltávolítani a régi öntöttvas szifont a régi öntöttvas fürdőből nem könnyű feladat), megismétli a fürdő minden rendellenességét (ha van ilyen), kemény tárgyakkal károsíthatja és maró hatású anyaggal festheti.

Ezek a hátrányok számomra a legkevésbé jelentéktelenek voltak, míg az előnyök előnyösek voltak, és a harmadik lehetőségre helyeztem.

A következő kérdés merült fel - csináld magad, vagy hívj szakembert.

Úgy döntöttem, hogy bízom a mesterekben, megtudtam az árcédulát. Kiderült, hogy olcsó, körülbelül 5 k körüli.

Nos, azt hiszem, szuper, adj kettőt. De még mindig eldöntötte, hogy először megtudja a folyamatot, ha maguk csinálják. Nekem van egy ilyen bizik, azt hiszem, jobban tudok dolgozni, mert "magamért" és "ahol szükségem van a kezemről".

Egy csomó videót áttekintve találtam egy másik hátrányt az akrilból, ami megszünteti a szőlő valamennyi előnyét. Rengeteg visszajelzés volt arról, hogy az emberek egy új bevonattal kezdték el lehámozni kevesebb mint egy évet. Elkezdtem megérteni, miért - a válasz nyilvánvaló - a fürdés előkészítése előtt rossz. Ennek eredményeképpen az új bevonat gyenge tapadása és hántolása nagyon gyors.

És akkor találkoztam ezzel a mesterrel.

Ha ez a barátom a városomban dolgozott volna, fordulna hozzá, és nem fog csalódni.

Ő az egyetlen, aki megközelítette a kérdést, hogy a régi bevonatot a lehető legsúlyosabban lehúzzák.

A többi videóban, emberben ez a folyamat olyan egyszerű és egyszerű volt, hogy bizalmatlanságot okozott nekem.

Egy vibráló forgógéprel van felszerelve (van egy), és durva körökben magam is megpróbáltam tisztítani a fürdőt. Az eredmény megdöbbentett - nem egy rohadt dolog. Ne vegye.

És ez a mester a videó tisztított daráló és spetskrugom, így még egy porszívó.

Így a jó minőségű polírozó legyek sok port (a régi zománc), és egy rossz söpörni majdnem ott van.

Felhívom a mestereket, akiket felhívni akartam - hogyan kérdezzem meg? Használsz porszívót?

És azt mondják - nem, nincs rá szükség. Nem maradok hátra - de hol van a por? Ön szinte azonnal kitölteni akril? A por ül majd rajta? Felvetettem - igen, majdnem nem fog.

Igen. - Azt gondoltam, hogy rosszul felkészült! És úgy döntöttem, hogy magam csinálom.

A csiszolóval felfegyverkezve felvettem egy csiszolótányérlemezt, felmásztam az edényembe, és. elszakadt Ez a kör nem vette a régi zománcot. Itt nem egy kicsit.

És a legérdekesebb dolog az, hogy már magam is megvettem az akrilokat (csak 1,5k rubel volt). Vettem csak a gyártót, akit hirdetett a videomester. Egyébként az eladó, aki elküldte nekem az anyagot, azt is felrobbantotta, hogy nem kell sok fürdést, elég jó zsírtalanítani.

Nem vitatkoztam, de az én bizalommal szembeni korlátozás a padló alá esett, és nem hallgattam tovább. Tehát eladták a polírozáshoz szükséges kört is, de aztán nem vásároltam meg. És újra, hogy menjen, nagyon messze volt.

Régi készletek mentettek meg. Ott találtam ott, mióta a benzinkútnál egy 3M-es kör volt, ami 7 évig üres volt, azt hiszem. Az egész kéz nem emelkedett, hogy eldobja, bár miért nem jöhetett volna fel. És itt jól jött. Itt van a képe, 1 egyenként egyenes.

Kihúzta ezt a műanyag kifolyót, kivágott egy lyukat, és becsavarta a csiszológépet. A hatás meghaladta az elvárásokat. Tisztában lőtt. De mennyi por volt ott. Nem csatlakoztam a bolgár porszívóhoz. Szóval lezártam a fürdőszobába, felhúzták a szemüvegemet és a légzőkészüléket, és elmentem dolgozni. Hogy kegyetlen hibát követtem el, amikor elképzeltem magam halhatatlanul.

A zománc a sűrű ködbe lógott a levegőben, és az olcsó légzőkészülékem nem tudott megbirkózni a levegőszűréssel. Ennek eredményeképpen, amikor befejeztem, lélegeztem ezt a zománcot, hogy tényleg rosszul éreztem magam. Állapot, mint a súlyos megfázás. A hidegrázás, a fejfájás és a fájdalom az egész testemben félórán belül fekszenek az ágyba. De a tett megtett.

Egynaposan feküdt, másnap megnéztem az eredményt - nagyszerű volt. Tiszta, egyenletes, durva bevonat, amellyel biztonságosan önthetünk akrilra, és nem félünk, hogy valami lefúj.

DIY fürdő helyreállítása

Bármelyik, még a legmegbízhatóbb és legmagasabb minőségű fürdõ is idõvel repedéssel és durvasággal borulhat, sárga vagy rozsdá válhat. Ennek elkerülése érdekében szinte lehetetlen - még a legpuha detergensek és a háztartási vegyi anyagok is elvékonyodnak és a felületi bevonat kopását okozzák. Ebben az esetben a fürdő tulajdonosának egy újabb edény megvásárlásával és telepítésével kell szembenéznie. Ez azonban meglehetősen drága megoldás, ami egyébként szükségessé teszi a helyiségek javítását. Ezért jobb helyreállítani a fürdőt - nem igényel nagy kiadásokat, és a munkát önállóan lehet elvégezni.

DIY fürdő helyreállítása

Három fő módszer van a régi vízvezeték kinézetének helyreállítására: új zománcburkolat alkalmazása, ömlesztett akril helyreállítása és speciális bélés alkalmazása. Jobb, ha konkrét módszert választunk, figyelembe véve a saját pénzügyi lehetőségeit, az anyagokat, amelyekből a tálat készítik, és annak állapotát is.

A festés helyreállításának folyamata

Ezenkívül meg kell jegyezni, hogy ennek a megoldásnak számos hátránya van, mivel az új bevonattal ellátott edénynek nem lesz olyan teljesítményjellemzője, mint az ipari körülmények között.

 1. A vízvezeték helyreállításához felhasznált anyagok, kevésbé tartósak és nem tartósak, így a felület pontosabb és puha kezelést igényel.
 2. Amikor fürdetni vagy helyreállítani a folyékony akril anyagot, a következő probléma léphet fel: a tál eredeti színe az új bevonaton át ragyog (különösen, ha a réteg túl vékony), árnyékát megváltoztatva.
 3. A fürdő színének felhasználásakor és tisztításakor vegyi anyagok hatására változhat.
 4. Az éles vagy terjedelmes tárgyak károsíthatják az új bevonatot, még akkor is, ha alacsony magasságból esnek, és a festékek (például a hajfestékek) elhagyhatatlan foltokat hagyhatnak.
 5. A dohányzók a fürdőszobában lemondanak a szokásairól, mivel a cigaretta rongyos égést hagy a felületen.

A felújított vízvezeték azonban karbantartható, és tulajdonságai közvetlenül függenek az anyagok minőségétől és a munka pontosságától.

A fürdő helyreállítása után

Fotó fürdő helyreállt

1. módszer. Új zománcozás alkalmazása

A modern polimer készítmények növekvő népszerűsége ellenére a korszerű házakban és apartmanokban gyakran megtalálható az acél- és öntöttvas-zománc bevonat. A fém erős és megbízható anyag, de a zománcozott bevonat gyorsan elhasználódik. A zománcozott bevonat helyreállítása viszonylag egyszerű folyamat, amely nem igényel speciális ismereteket vagy készségeket.

Azonban ez a módszer a fürdők megjelenésének helyreállítására egyik fő hátránya. A felszínen megjelenő repedések nagyon gyorsan fejlődnek, a zománc elkezd hámozni, a víz felhalmozódik alá, ami kellemetlen szagot, nedvességet és penészt jelent. Ezen túlmenően ez a módszer nem alkalmas olyan fürdőkhöz, amelyeknek számos kisebb hibája van - még a bevonás után is észrevehetőek.

Hogyan válasszunk egy kompozíciót a zománc helyreállításához?

Ahhoz, hogy az új bevonat erős legyen és megbízható legyen, a fürdők visszaállításához egy kompozíciót kell választania. Nincs sok lehetőség, így a megfelelő választáshoz meg kell ismernie a kompozíciók alapvető jellemzőit és tulajdonságait.

Epoxin 51 és 51C

Lépésenkénti útmutatás a fürdős zománc helyreállításához

Első szakasz. A rendelkezésre álló eszközök és anyagok előkészítése

A zománcozáshoz a következő eszközök szükségesek:

 • jó csiszolóanyag;
 • csiszolópapírral;
 • zsírtalanító (fehér szellem, nefrasz);

Csiszoló fúró

A fürdő helyreállításához használt zománcnak minden szükséges komponenssel együtt kell lennie. A bevonat kívánt színárnyalatához speciális festőpasztát (ha nem tilos a gyártó) vásárolhat. Ezenkívül nagyon fontos a száj és az orr védelme légzésvédővel, kesztyűs kézzel, és minden munkát csak jól szellőző vagy szellőző helyiségben szabad elvégezni.

Második szakasz. Felkészülés a zománc bevonat alkalmazására

Mielőtt elkezdené a zacskó zománcozását, alaposan tisztítsa meg a felületet, mivel ez határozza meg a bevonat minőségét és esztétikai megjelenését.

A fürdő előkészítését ebben a sorrendben kell végrehajtani, anélkül, hogy egyetlen lépést eltennénk, ellenkező esetben a zománc gyorsan elalszik. A fürdő maximális tiszta, sima felülete garantálja, hogy az új bevonat tartós és megbízható.

A harmadik szakasz. Zománc bevonat

Kombinálja a zománc összes komponensét az utasítás szerint, jól keverje össze a kompozíciót. Ossza két részre - az alap és a bevonat számára. Az első réteget széles ecsettel kell felhordani - vékonynak kell lennie, de a lehető legegyszerűbbnek, különbségek nélkül. Jobb kezdeni a tányér széleitől, fokozatosan lefelé haladva. A kompozíciónak nagyon jól kenhetőnek kell lennie, hogy kitöltse az anyag összes pórusát. Az első réteg alkalmazása után 10-15 percig hagynia kell, de nem szabad várakoznia a teljes száradásra, különben a zománc porosodhat, és a munkát elrontják. Ezután alkalmazza a második réteget ugyanazzal a kefével, a löketek irányával - a középsőtől a szélekig. Hagyja a fürdőt további 15 percig, és megszüntesse a hibákat (még tapasztalt mesterek is), ugyanolyan módon használja a kefét. Ez a művelet elvégezhető, amíg a zománc túl viszkózus.

Ecsetfürdő zománcozás

Kényelmes egy hengerrel ellátott befejező réteget alkalmazni.

Néha spray-tartályokat használnak a keverék alkalmazására, de a szakemberek azt javasolják, hogy elkerüljék ezt a módszert, mivel buborékok és csepegők jelenhetnek meg a felületen, ami miatt a zománc lehúzódik. Jobb kompresszort használni a permetező helyett - lehetővé teszi, hogy egyenletesen elosztsa a kompozíciót a fürdő falaira, és ugyanolyan vastagságú bevonatot hozzon létre.

Fürdő zománc bevonat spray

Jobb, ha nem használjuk a fürdőt egy hétig - csak annyi szükséges, hogy a zománc teljesen keményedjen. A szobahőmérsékletet 23 fokban kell tartani.

Video - fürdő zománcozás helyreállítása

2. módszer. Tömeges fürdő

Ez a módszer a vízvezeték helyreállítása a következő: folyékony akril öntik a tálba, amely ezután megszilárdul, és új bevonatot képez. A fent leírt felület zománcozásához képest számos előnye van.

 1. Az akril sűrű és viszkózus anyag, melynek köszönhetően vastag, egyenletes rétegben esik fel a felületen, elrejtve a fürdő összes hibáját és szabálytalanságát.
 2. A készítmény nem hagy elakadást, csíkot és buborékot a felületen.
 3. A fürdő helyreállításához nincs szükség a csempe eltávolítására vagy a tálat szétszerelésére.
 4. Az eljárás kevesebb időt vesz igénybe, mint a zománcozás vagy a bélésmentesítés.
 5. Az akril filmeket hoz létre a felületen, amely visszataszítja a szennyeződéseket és a lerakódásokat.
 6. A keverék alkalmazása nem igényel speciális ismereteket és készségeket.
 7. A legtöbb anyag, amelyet a fürdőhelyek helyreállításához használnak, szinte semmilyen szag.

Ezt a módszert az "ömlesztett fürdő" -nek hívták, a speciális alkalmazási mód miatt

Ennek a helyreállítási eljárásnak az eredménye sima, fényes felület, amely tökéletesen megőrzi a hőt és nem veszi fel a szennyeződéseket. Mint a zománcfürdő esetében is, a munka megkezdése előtt meg kell fontolnia az anyagok kiválasztását. Fontos megjegyezni, hogy sem a gazdaság, sem egyéb cél érdekében sem használhatod a szokványos akril helyreállítását a fürdők számára, amelyet hardverraktárakban értékesítenek. Tulajdonságai szerint különbözik az egészségügyi akrilból, amelyet kifejezetten a vízvezeték helyreállításához használnak, így teljesen károsíthatja a fürdőt és károsíthatja az egészségét. A választás ebben az esetben üveg és folyékony ömlesztett akril között történik.

Stakril vagy folyékony akril?

Bath helyreállító készlet

Ma már kétféle anyagot használnak a fürdőhelyek helyreállításához: stack és ömlesztett akril (az ilyen anyagok előállításának piacvezetője a Plastall, ezért a folyékony akril gyakran műanyagnak nevezik). Sok fogyasztó úgy véli, hogy nem különböznek egymástól, de valójában nem.

A Stakril kb. 10 évvel ezelőtt megjelent a boltokban, és már sikerült jó számot adni magáról. Minden felületen jól illeszkedik, és olcsóbb, mint a plasztol, azonban a fürdők felújítása meglehetősen nehéz kezdőknek, mivel a kompozíció gyorsan elkapja. Sokkal könnyebb műanyaggal dolgozni, mert kevésbé szeszélyes a működésben, és nincs erős szaga. Ez az anyag még fagyasztás után is megőrzi tulajdonságait.

A Plastall cég olyan fogyasztókat kínál, akik önállóan kívánják helyreállítani a fürdőt, számos anyagot.