Legfontosabb > Bútor

A virágzás a fürdőszobában - a leghatékonyabb eszköz

A tisztaságú fürdő nemcsak tiszta padló, hanem csiszolt vízvezeték szerelvények és csempe a falakon. Ha nem rendszeresen takarít meg és takarít meg ezt a szobát, akkor hamarosan még a leginkább minőségi szempontból felújított és modern fürdőszobát is elhanyagolhatónak és rendítetlennek látja. Mindez a plakett miatt, amely végül megjelenik a falakon és a vízvezetékben. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan kezeljük a különféle típusú plaketteket, és hogy milyen megelőző intézkedésekkel segítünk Önnek a probléma kezelésében ritkábban.

okok

Nézzük részletesebben a plakkok típusát és azok előfordulásának okait.

Raid a vízvezetéknél

Mivel az egészségügyi termékek aktívan kölcsönhatásba lépnek a vízzel, gyorsan létrehoznak mészmintát. A csatornáinkon áthaladó víz tele van különböző ásványokkal és mészekkel.

Miután a víz bármilyen felületre kerül és elpárolog, a mész részecskék a helyükön maradnak. Először alig észrevehetőek a szem számára, de a részecskék nagyobbakká válnak, a plakk vastagsága megnő.

A mészkő, vagy ahogy nevezik is, mészkő jelenik meg a WC-n, ahol a leeresztő tartály áramlik vagy csapok, a fürdőszobában, a csöveken stb. Azon túl, hogy megdönti a termék megjelenését, bonyolítja a működésének folyamatát is.

Raid a falakon

Amikor beszélünk a raidről a falak falán, úgy értünk egy szappan raid, amely alakítható nem csak a csempe, hanem a PVC panelek, falburkolatok és egyéb felületek. Meleg víz, amely vízgőz formájában levő tisztítószerekkel keveredett, a falon ülepszik, és vékony szappanréteget hagy rájuk. Idővel ez a réteg szappanos bevonatúvá válik, amely eleinte könnyen eltávolítható, de idővel nehezebb tisztítani.

Gomba plakk

A helyiségben megnövekedett páratartalom kiváltja a különböző gombák aktív fejlődését, amelyek leggyakrabban a burkolólapok közötti csomópontok, a fürdőszoba és a fal találkozásánál, valamint a nehezen hozzáférhető helyeken találhatók.

A gomba plakkja nemcsak a szoba megjelenését rontja, hanem egészségtelen is, ezért aktívan kell küzdenie antibakteriális szerekkel.

Raid a darukon

Mivel a lakások többsége most nikkelezett csapokat és csapokat használ, minden válás azonnal észrevehetővé válik. Ha nem rendszeresen tisztítják őket, szappanos és mész betéteket is képezhetnek.

Ha a szelep szivárog valahol, akkor rozsdabarack problémát is tapasztalhat. A legnehezebb tisztítani. Ezenkívül a csapból származó rozsda más nemfém felületeket is megfesthet, például mosogató vagy kád alját. Ezért szükséges a rozsda időben történő leküzdése.

Méret eltávolítása

Minden háziasszonynak megvannak a saját módszerei és módszerei a raidet a fürdőszobában. Valaki inkább az időigényes népi jogorvoslati lehetőségeket részesíti előnyben. Nem tartalmaznak veszélyes vegyszereket, és kevésbé agresszíven befolyásolják a kezelt felületet.

Valaki kedveli a vásárolt tisztítót. Jelenleg a piacon meglehetősen komoly verseny van a mosogatógépek gyártói között a fürdőszoba és a WC tisztítására. Mindazonáltal ezeknek az eszközöknek a működési elve hasonló. Vessünk egy pillantást rájuk.

Függetlenül attól, hogy miként használ egy tisztítószert, rongyokat, ecseteket, szivacsokat és más eszközöket kell készíteni. Annak érdekében, hogy kivehető legyen a nehezen elérhető helyek és varratok a csempe között, szüksége lesz egy régi fogkefére. A bőr védelmére gumi kesztyűt is igényel.

Népi jogorvoslatok

A plakk eltávolításának első legnépszerűbb módja a különböző savak alkalmazása, amelyek szinte minden otthonban megtalálhatók.

 • Az ecetsav koncentrációja legalább 25%. Szükséges egy oldatot készíteni, vízzel keverni 1:20 arányban. A legjobb, ha az ecetsavat forró vízzel hígítjuk, majd hagyjuk enyhén lehűlni az oldatot. Ez az oldat tisztítható plakettet fajansz, nikkel, zománcozott, üveg és fémezett felületekkel. Azonban az akril fürdőkben és műanyagokban való felhasználásra nem alkalmas.
 • A citromsav a felületen finomabban működik, így minden anyagon felhasználható. Ahhoz, hogy a sav dolgozhasson, a szivacsot minden bevont felületen legfeljebb 3 órán keresztül kell felhordani. Ezután az anyagot normál vízzel mossuk. Hígítsuk fel a citromsavat meleg vízben, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. Átlagosan egy pohár vizet vesz egy csomag citromsav, melyet az osztály bármely élelmiszerboltjában fűszerekkel vagy pékárukkal lehet eladni.
 • Az oxálsavat számos kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerben alkalmazzák, ahol koncentrációja nagyon magas. Ha a tisztítószer enyhébb változatát keresi, akkor önállóan készítsen oldatot oxálsavval kevert vízzel, kívánt arányban (általában 5% -os oldatot használjon), és felhordja a virággal fedett felületre néhány órára. Az acid korrodálja az egész raidet, és csak vízfolyással kell lemosnia.
 • Néhányan a sósavtól való rozsda eltávolítására használják, de itt rendkívüli óvatosságra van szükség. Sósavnak semmilyen esetben sem szabad a bőrre, sem a fémfelületre jutnia. De ideális megoldás a rozsda eltávolítására a zománcozott felületeken. A sósav használatát követően a felületet alaposan le kell mosni folyó vízzel és egy közönséges mosószerrel mosni.
 • A rozsda eltávolításának kevésbé veszélyes módja az ammónia és a hidrogén-peroxid keveréke. Az ammóniát peroxiddal 2: 1 arányban összekeverjük különálló edényben, a rongyot egy rongyra helyezzük, és szennyezettséggel töröljük le. 10-15 perc elteltével az elegy mosható.
 • Egyes hostessek szódát használnak a plakett eltávolítására. Azonban egy ilyen eszközzel óvatosnak kell lenni, mivel az abrazív részecskék megkarcolhatják a felületet. Beszélünk arról, hogy ne tisztítsuk meg a felületet a tisztítás során.

vegyi anyagokkal

Tisztítás vegyszerekkel sokkal könnyebb és általában gyorsabb. Nem szükséges megmérnie a szükséges arányokat, és magának a megoldást keverje össze. A tisztítószer összes szükséges komponense már használatban van. Mindössze annyit kell tennie, hogy a terméket szivacsra szúrja be, szükség esetén előzőleg vízzel nedvesítsen, törölje fel vele a felületet, majd mossa le a plakk maradványait és a termékeket a szokásos vízzel.

A kémiai detergenseket gél, por és permet formájában adják el. Vásárlás előtt gondosan olvassa el a címkén lévő információkat. Meg kell jelölnie nem csak a tisztítószer használatának módját, hanem azt is, hogy milyen felületeket kíván tisztítani. Így például a súroló porok és a savakat tartalmazó tisztítószerek nem alkalmasak akril fürdők számára.

Minél koncentráltabb a tisztítószer, annál kevesebb időt kell tartani a kezelt felületen. Ez az időtartam több percről néhány órára változhat. Ha egy régi raidrel foglalkozik, akkor egyetlen eszköz sem fog segíteni abban, hogy egyszer megbirkózzon vele, függetlenül attól, hogy mennyit tartasz. A tisztítási eljárást többször meg kell ismételni, mielőtt teljesen megszabadulna a bosszantó szennyeződéstől.

A szerek alkalmazása a felülettől függően

A felhasznált felület típusa és anyaga nagyban befolyásolja a tisztítás módját:

 • A legkevésbé izgalmas öntöttvas termékek. Az erős savaktól, például a sósavtól szinte bármilyen eszközzel tisztíthatók.
 • A zománcozott és krómozott felületeket porokkal és egyéb csiszolóanyagokkal nem lehet tisztítani, ami veszélyeztetheti a bevonat integritását. Különböző vizes oldatokkal, gélekkel és egyéb folyékony tisztítószerekkel tisztítják. Ez vonatkozik az üveg és a porcelán termékekre is. A fehérítő segít megszabadulni a zománc plakettjétől, és visszaadja eredeti fehérségének.
 • Az akrilfürdő a legkörültekintőbb kezelést igényli. A plakk csak természetes, természetes savakkal vagy speciális akril felületek tisztítására alkalmas eszközökkel tisztítható. Savas oldattal történő felületkezelés után a szakértők azt javasolják, hogy semlegesítő hatással semlegesítse a lúgos mosószert.

Megszabadulunk a vízkőtől a felületeken

Nehéz vizes kőzetet tisztítani néhány anyagból, ezért szakmai vagy népi módszereket kell alkalmazni. De meg kell választani őket figyelembe véve az anyagot, amelyen a kő alakult.

Tiszta vizes kő

A mész betétek nem csak a felületeken helyezhetők el. Gyakran lefedik a csövek, a vízvezeték és az elektromos készülékek belsejét. Ilyen betétek sérülnek a csövek áteresztőképességében, hátrányosan befolyásolják az eszközök működését. Ezért fontos, hogy időben mossa le őket.

Vízvezeték és csövek

A mészköves üledék gyakran kialakul a víz- és csatornacsöveken belül, valamint a WC-tálban. Ezt oxálsavval vagy sósavval kell tisztítani:

 • Mr. Muscle - por a húgykő eltávolítására. A termék használata előtt távolítsa el a vizet a WC-tálból, majd öntsön rá a porra. 2-3 óra múlva öblítse le a terméket.
 • Solita - egy olyan ágens, amelynek fő komponense az oxálsav. A fűtőkazánok tisztítására tervezték, de tökéletesen eltávolítja még a nagyon régi plakettet és vizeletkőt a WC-ben. A folyadékot néhány órára a WC-be öntik, majd tiszta vízzel öblítik.

A felsorolt ​​vegyi anyagokat kesztyűben kell használni, hogy ne égjenek fel.

Vízforraló és mosógép

A vízkő a vízben és a mosógépekben magas hőmérséklet hatására alakul ki. Az üledék teljesen lefedi a fűtőelemeket, megzavarja az eszközök működését.

A vízben levő mészkőzeteket citromsav por vagy Antinakipin eltávolítják.

 1. Citromsav vagy antinakipin a vízforralóba öntve.
 2. Forraljuk fel a készítményt, hagyjuk az oldatot 30-40 percig.
 3. Ezután az edényt többször mossuk tiszta vízzel.

A mosogatógépben lévő plakk eltávolításához használjon speciális készítményeket:

 • Calgon - rendszeresen használt porral.
 • Antinakipin mosáshoz és mosogatógépekhez.
 • A Magic Power egy olyan eszköz Németországból, amely lehetővé teszi a régi meszes lerakódások tisztítását is.

Eltávolítási módszerek

Minden felületre a leghatékonyabb és egyúttal biztonságos út a vízkő eltávolítására. A legfontosabb feltétel - a megfelelő választáshoz, majd tisztításkor kövesse a műveletek sorrendjét.

Csempe és kerámia

A kerámia vízvezetékeket és csempeit könnyedén tisztítják a mész, de jobb, ha az eszközöket gélek vagy krémek formájában alkalmazzák. A nagy részecskékkel képzett porok kisméretű karcolásokat hagyhatnak a felületen, amelyek később eldugulnak szennyeződéssel, ami elveszíti a megjelenést. A kerámia burkolólapokat és szanitereket a következő termékekkel tisztítják:

 • Szóda, ecet, ammónia. 1,5 liter vízben 7 evőkanál szódát, 4 evőkanál ecetet (9%), 5 evőkanál ammónia szükséges. Az elegyet csempére vagy kerámiára permetezik, és fél óra múlva nedves szivaccsal mossák.
 • Gőz tisztító. Ez a legegyszerűbb módja a csempe tisztításához. A lerakódás a forró gőz magas nyomása miatt jön ki. A raid ilyen eltávolítása után nincs karcolás, kopás.

Acél és öntöttvas

A vízkő eltávolítható acélból vagy öntöttvasból az alábbiak egyikével:

 • Szóda és ecet. A nedves felületeket szódával megszórjuk, majd az asztali ecetet (6-9%) permetezik rájuk spray-palackról. 30 perc elteltével a fürdőt tiszta folyadékkal mossuk.
 • Ammónia és hidrogén-peroxid. 100 ml ammóniát 50 ml hidrogén-peroxiddal elegyítünk, és a bevonattal ellátott felületre egy szivacsot adunk. 30 perc elteltével a plakkát szivaccsal dörzsöljük, majd lemossuk.
 • Só és borecet. 100 ml ecetet, 2 evőkanál sót melegítünk mikrohullámú sütőben, majd a fürdőbe szivacsot adunk. 20-30 perc elteltével törölje szivaccsal, majd tiszta vízzel öblítse le.
 • Oxigénes fehérítő. A porított fehérítőt vízzel hígítjuk szuszpenzióvá, amelyet szennyezett helyekre alkalmazunk. 10-15 perc elteltével a terméket mossuk.

A fent említett acél- és öntöttvas-tisztító módszerek nem alkalmasak régi, sérült vagy felújított zománcozásra.

Cserép és üveg

A csempe és az üveg tisztítása néhány különleges tulajdonsággal rendelkezik. Nem szabad porokkal és más tisztító-csiszoló anyagokkal kezelni. Még a legpuhább termék is kis karcolásokat hagy az üvegen vagy a sima csempe. Tisztítsa meg a felületet a következő módon:

 • Az asztali ecet oldata visszaállítja a csempe fényességét, tisztítja a csempe ízületeket. Az ecetes oldat 3% -os koncentrációban tisztítja az üvegfelületet is.
 • A könnyű vízkőzetet folyékony szappan vagy mosószer oldatával távolítjuk el. Egy szappanos oldatban enyhén megnedvesítse a szivacsot, törölje le a csempe vagy üveg. A maradékokat tiszta vízzel eltávolítjuk.

Akril és műanyag

Az akril bevonatok és műanyag termékek gondos kezelést igényelnek. Nem lehet dörzsölni csiszolóanyagokkal, hogy ne keletkezzenek mikrotörések. Javasoljuk a vízkő eltávolítását a következő módokon:

 • Citromsav. A savas csomagot (25 g) egy pohár meleg vízzel öntjük, majd a kapott oldatot szivacsjal felvisszük a felületre. 20-25 perc múlva a kezelt területet rengeteg vízzel mossuk. Ha a hatás nem érhető el először, meg lehet ismételni a kezelést.
 • Asztalos ecet (9%). A fürdőt meleg vízzel töltötték és 1,5 liter ecetet öntöttek. 12 óra elteltével a táptalaj teljesen feloldódik. A fürdőt leöblítik, szárítják.

A modern vegyipar széles választékot kínál speciális tisztítószerekhez akril és műanyag felületekhez: Sanfor, Acrylan, Seth. Hatékonyan eltávolítja a plakkot a felület károsítása nélkül

A vízkő kialakulásának megakadályozásához elegendő, ha rendszeresen mossa meg őket hagyományos módon: por, mosogatószer és folyékony szappan. A mész egyszerűen nem lesz ideje felhalmozni és tartós betétekké válni.

Tisztítószerek

Víztömlõ eltávolítása a külsõ, belsõ felületekbõl lehet az ipari termelés speciális vegyi anyagai, valamint népi jogorvoslatok.

szakmai

A modern iparág széles skálájú vegyi anyagokat kínál a mészkészlet hatékony feloldásához. A legnépszerűbbek a következők:

 • Sarma - különböző fürdőszobai és WC-csomagokban készült. Jól mészköves betonokkal, rozsdával.
 • Glitter acél - a krómozott termékek plakkjának tisztítására szolgáló eszköz.
 • A VALO Clean egy sor tisztítószer-megoldás különböző felületeken.
 • Cillit Bang - eltávolítja a vízkőképződést, rozsdát, szappanfoltokat. Alkalmas üveg, műanyag, csempe, kerámia, krómozott részekhez.

népszerű

Sok rögtönözött anyag sikeresen kezeli a legveszélyesebb háztartási szennyezők eltávolítását. Hatalom alatt is vízkő.

 • Táblázat vagy almaecet. Az ecet gyenge oldata - a legegyszerűbb anyag a vízkő elleni küzdelemhez. A csapadék kezelését alacsony koncentrációjú oldattal kezdhetjük. Ha nem sikerült megbirkózni a szennyezéssel, a megoldás telítettsége megnövekedett.
 • Citromsav. Univerzális por a piszok, a mész betétek, a mosogatógépek mérlegének, a vízforralók eltávolítására. Nincs agresszív károsító hatása, ezért mindenhol használható.
 • Ammónia és hidrogén-peroxid. A folyadékok keveréke 2: 1 arányban nedvesíti a szennyezett felületet 15-20 percig. Ezután tiszta vízzel öblítse le. A kompozíció eltávolítja a vízkőzetet és a rozsdát.

A vízkő kialakulása bármely szakaszában csak feloldható. Távolítsa el fémszivacsokkal, lehetetlen kemény tárgyakkal.

Mi a víz kő és annak oka a megjelenése

Víz vagy mészkő - a felszíni lerakódások. A csapokból áramló víz nagy mennyiségű kalcium- és magnéziumsóban található. A folyékony sókkal folyamatosan érintkező felületeken a vízkőlerakódás keletkezik.

Az üledék fokozatos felhalmozódása vízzáró, durva bevonat kialakulását eredményezi, amely jó tapadással rendelkezik az alapra. A felszínre eső víz elpárolog, mészecskéket hagyva. Növekvő réteg után réteg, az ártalmatlan film válik kemény kő. Lehetetlen mechanikusan eltávolítani a fürdőszobai bútorok károsodása nélkül. Ezért szükség van olyan anyagok alkalmazására, amelyek feloldják a mészlerakódást.

Az első jelek

Vízkő keletkezik, ahol a víz belép, majd elpárolog.

 1. Sötétedés a zománcon vagy fehér foltok a csempe, csaptelepek, üveg zuhany.
 2. Csökkentse a nyomást a csaptelepben.
 3. Szegény szennyvízcsövek.

A problémát a lehető leghamarabb meg kell oldani, amíg nagyszámú mész-üledékréteg keletkezik. Megszabadulni később, anélkül, hogy sok agresszív anyag felhasználásával lehetetlen lenne.

Hatékony vízkő elleni védelem - speciális szűrő csövekre történő felszerelése. Tartja a mész és a só részecskéit, ami lágyabbá teszi a vizet.

Teljesen tisztítsa meg a felszínt a vízkőből. A legfontosabb feltétel a feldolgozott anyag hatékony és biztonságos anyagának megfelelő kiválasztása.

Hogyan kell tisztítani a víz kő a fürdőszobában?

A modern nő sok időt és erőfeszítést igényel a ház tisztaságának fenntartása érdekében. Különösen fontos a higiénikus tisztaság a fürdőszobában. Gyakran a fürdőben tűnik fehér virágzás miatt túl kemény víz. Mennyire könnyű eltávolítani a vizes kő a fürdőszobában, hogy a csempe és a vízvezeték szikra tiszta? A tanfolyam a modern háztartási vegyi anyagok és bizonyítani a saját tapasztalatai szerint sok háziasszony háztartási improvizált eszközökkel.

Fontos megjegyezni, hogy ma már öntöttvas, fémből, akrilból és még műanyag fürdőkből épülnek fel a házak. Ezért a vízkő tisztításának módjait választva előnyben kell részesítenünk azt, amelyik nem fogja elrontani a felületet. Az akril fürdők különleges figyelmet és gondosságot igényelnek, mivel gyengéd eszközök szükségesek a tisztításhoz.

 • A fürdőkád felületét nem szabad fémraszterrel és szivacsokkal tisztítani. Szóval csak karcolja meg az akril vagy zománc.
 • Ne használjon WC-tisztítószereket, mert túlságosan agresszív savakat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a fürdő felületét.
 • A fürdő feldolgozásakor ügyeljen arra, hogy kesztyűt viseljen, nehogy károsítsa a bőrt.
 • Nagyon fontos, hogy a tisztítást követően szellőztesse a fürdőszobát, még akkor is, ha ártalmatlan otthoni jogorvoslatokat használ.

Zománc és öntöttvas tisztítás

Távolítsa el a víz (mészkő) kő a felületéről a fürdő ezen anyagok könnyen, de feltéve, hogy korábban nem helyreállították. Ha a bevonat gyárilag van, akkor teljesen eltávolítja a plakettet. Annak érdekében, hogy megfelelő orvosságot válasszon, és ne csak a fürdőt, hanem a csempe vagy csapokat is mossa, annak összetételét meg kell vizsgálni.

 • Nem szükséges olyan olcsó fürdők, csempe és csapok tisztítására szolgáló keverékeket használni, amelyek nem tartalmaznak korróziógátló gátlókat - olyan aktív anyagokat, amelyek finoman tisztítják a felületet karcolások nélkül. A vízvezeték tisztítása olcsó keverékkel, akkor is nagyon elégedett az eredményével - a felület tiszta és sima lesz. De a mész mellett meg is tisztítja a felületet és a bevonat vékony rétegét, amely bizonyos idő elteltével észrevehetővé válik.
 • Ha a keverék kénsav és salétromsav, akkor a legjobb, ha nem használja. Az ilyen készítményeket csak fürdők tisztítására használják nagyon elhanyagolt állapotban. Rendszeres tisztításhoz csak gyengéd vegyületeket használjon korróziógátló adalékokkal. Segítségükkel tisztíthatja le a plakkot a zománc vagy a fém megrongálása nélkül. Az ilyen keverékek alkalmasak a finom akrilra.

akril

Nagyon gyakran jelenik meg mészkőméret az akril fürdőkben, amelyek eltávolítása kényes kapcsolatot igényel. A mai akril fürdők egyre inkább be vannak építve a lakóépületekbe, mivel gyönyörűek és olcsóak. Az akril nagyon könnyű tisztítani, így az akril fürdőt tisztíthatja, olyan folyékony tisztítószereket is használhat, amelyek nem tartalmaznak agresszív hatóanyagokat - klórt, acetont és ammóniát.
Használhatja az otthoni jogorvoslatokat, amelyek segítenek az akril tisztításában. Ehhez töltse meg a fürdőt hideg vízzel, öntsön bele 0,5 l ecetet, vagy töltsön ki egy citromsav csomagot. A vizet egyik napról a másikra hagyjuk, majd egyszerűen leürítjük és fürdővel leöblítjük. A raidtől nem szabad nyomot hagyni.

Csempe tisztítása

Ha egy ideig nem gondoskodik a kerámia burkolatokról, akkor elveszíti a megjelenését, és mészmel borítja. A varratokon fokozatosan kialakul egy sűrű, sötét forma, és maga a csempe is homályos lesz. Előrehaladott esetekben sok erőfeszítést kell tennie, hogy visszaállítsa a bevonat eredeti megjelenését.
A csempe leginkább mosható krémes termékekkel, amelyek nem károsítják a fényes felületet. Nem szükséges a csempe cseréje a kőből porokkal, amelyek megkarcolhatják a fényt. De alkalmazhatsz és népi jogorvoslatokat is tehetsz.

A legegyszerűbb módja annak, hogy tisztítsa meg a csempe - ez a szokásos ecet. Az oldatot egy ronggyal felvisszük a felületre, majd merev ecsettel megkenjük. Ezután a csempe kb. Fél óráig marad, majd vízzel mosson és száraz ruhával törölje le.

fém

A fém felületeken - mint például csapok, horgok vagy fürdõeszközök - megszabadulhatnak mészektõl a szokásos mosogatószerekkel. A koncentrált formák a felületre kerülnek, amelyet ezután szivaccsal vagy ecsettel tisztítanak. A tisztítás után mossuk le.
Ha a szennyezés nagyon erős, és a vízkő nagyon durva, akkor speciális szerelvényeket használhat a vízvezeték-tisztításhoz. A tapasztalt háziasszonyok egy krémet kapnak a vízvezeték tisztításához, amelyek jól eltávolítják a kőzetet, és nem karcolják meg a fémeket.

Műanyag és üveg tükrök

Nagyon gyakran tárgyak a fürdőszoba az üveg vagy műanyag tűnik lime. Leggyakrabban horgok, vízvezeték elemek, tükrök, amelyeken víz esik. A tiszta üveg és műanyag szappanoldat és rongy lehet. Komoly szennyezés esetén hasznos lehet ecet vagy citromsav.

A hölgyek saját tapasztalataikból tudják, hogy az üveg és a műanyag a vízkőből gyorsabban tisztít, mint más anyagok. Elég, hogy ecetet vagy hígított citromsavat alkalmazzunk, rongyot töröljünk le, és nincs meszelt nyoma. A napi tisztítás segít megelőzni a vízkő műanyag, üveg és fürdő elemek előfordulását.

Hostess jegyzet

 • A helyreállított fürdőt az akrilnal lehet összehasonlítani - gondosan törődhet vele.
 • Ha még mindig tisztítja a por készítményt, soha ne öntsön közvetlenül üres fürdőbe. Nedvesítse fel a felületet, tegyen vizet a kádba, és csak utána tisztítsa meg.
 • A fürdőszobában követni kell a zuhanyzót. Rendszeresen távolítsa el a zuhanyfejet, és öblítse le belülről ecetsavval.
 • Adjon hozzá néhány fehérséget a fürdőtisztítóhoz. Így a szerszám hatékonyabban tisztítja a vízkő felületét.
 • Kiváló eszköz a fémcsapok tisztítására ammónia. Csak törölje le a fémlemezt, hagyja 10 percig cselekedni, majd öblítse le.
 • Ha nincs citromsav, akkor a citrom levághatja a gyümölcslevet, és vele törölheti a szennyezett felületet.
 • A fertőtlenítéshez, amelyet rendszeresen kell végrehajtani, öntsön 250 ml "fehérség" -et egy vízzel töltött fürdőbe. Ez segít a szendvicsek tisztításában és fehérítésében egy időben.
 • Az öntöttvas könnyen lemosható asztali só és ecet paszta segítségével, amelyet néhány percig szivaccsal alkalmaznak.

A lehetőségeit anélkül, hogy gyötrődnének, mossa meg a kádat a mészből. Válassza ki a módszert, és irányítsa a fürdőszobába steril tisztaságot, ne tévedjen tükrökkel, zuhanyzóval és polcokkal.

Hogyan kell lemosni a fürdőt a vízkőből

Mielőtt eltávolítaná a vízkőzetet a fürdőszobában, fontos, hogy ne hibázzon a háztartási vegyi anyagok kiválasztásával. Nemcsak hatékonynak, hanem ártalmatlannak kell lennie, mind a vízvezetékhez, mind az ember számára.

A mészkőképződés okai és jellemzői

A mészlerakók bűnösét csapvíznek, vagy inkább kémiai összetételének tekintik. A magnézium és a kalcium sók nagy mennyisége, amikor a víz érintkezik a felszínnel, a szennyezés megjelenéséhez vezet, ami végül kalcinálódik és vízkővé válik. Ez az oktatás

 • piszkos fehér árnyalatú, amelyhez a sárgaság hozzáadódik;
 • nem oldódik fel vízben;
 • szinte lehetetlen eltávolítani speciális eszközök nélkül;
 • károsíthatja a bevonatot.

A meszesedéshez hozzájáruló tényező a zsíros lerakódások, amelyek a bőrfelületről lemosódnak, és kötőanyagként szerepet játszanak a só részecskéknek.

Csökkentő anyagok

A tapasztalt háziasszonyok arzenáljában számos anyag van a mészlerakódások leküzdésére. Hagyományosan különleges és népi jogorvoslatokra oszthatók.

Speciális termékek

A háztartási vegyi anyagok közé tartozik a nagyszámú tisztítószer, amely lehetővé teszi a különböző típusú felületek tisztítását. Ezek lehetnek különféle hatékonyságú krémek és gélek, oldatok és porok.

 1. Mr. Muskul, hatékony eszköz a kő és a rozsda elleni küzdelemre a különféle bevonatok, beleértve az akril, öntöttvas, zománc és kerámia. Gél vagy permet formájában kapható. Az első szivacsot használják, a másikat az érintett felületre permetezik. Néhány perc múlva vízzel lemossuk.
 2. Silit, még egy univerzális készítmény kis mennyiségű oxálsavval. Ez az elem növeli a hatékonyságot, de óvatosságra van szüksége, ha akril felületeken használják. A készítmény jellemzői nemcsak a kalcinálás eltávolítását teszik lehetővé, hanem védőfóliát is hoznak létre, amely megakadályozza annak újrakeverését.
 3. A Domestos, a háztartási vegyi anyagok egyik leghatékonyabb megoldása jól illeszkedik a meszesedés és rozsdafoltok hatásaihoz. Vastag konzisztenciája miatt a függőleges falakon jól megtartja. Antibakteriális hatása van. Nem ajánlott akril.
 4. A tisztító lágy verziója a SanClin, miközben könnyedén megküzd a kővel, lehetővé teszi a zsírok, rozsda rétegeinek eltávolítását, védőfóliát hoz létre a kezelt területeken. Két formája van: gél és oldat egy tartályban spray-vel. A készítmény kézzelfogható előnye kellemes illat és észrevehető frissítő hatás az alkalmazás után.

Az összes lehetőség alkalmazási módja közel azonos. A kiválasztott terméket szivaccsal vagy a bevonat felett permetezzük. Egy bizonyos idő elteltével, néhány percről néhány órára vízzel mossuk. A használatra vonatkozó részletesebb utasításokat általában a tartályok címkéin találják.

Népi jogorvoslatok

Azok számára, akik inkább menteni a mosás, otthoni felkészült tisztítószerek lesznek a legkedvezőbb választás. Kedvezőbbek és gyakran kevésbé hatékonyak, mint a gyári versenyzők.

 1. Citromsav, az egyik legnépszerűbb anyag, amely lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a plakettjétől a kialakulásának kezdeti szakaszában. A pályázati eljárás egyszerű, és nem igényel különleges előkészítést. Alternatív módon bizonyos mennyiségű kristályszerű anyagot öntünk a szivacsra, a kalcinálási helyeket feldolgozzuk és vízzel mossuk.
 2. Ecet, egy másik terméket, amelyet gyakran hatékony választásként használnak. A megnövekedett savasság káros hatással van a mészre, lehetővé teszi a kő eltávolítását gyorsan, hatékonyan és negatív következmények nélkül a fényes felületre. A megoldás legegyszerűbb módja egy folyadéknak egy tartályba öntése spray-palackgal, szennyeződéssel, ecsettel történő tisztításával, 10 percig tartó várakozással, és alaposan tisztítva folyó vízzel.
 3. A szóda továbbra is népszerű választás a tisztábbak között. Ebből elkészítheti egy evőkanálnyi oldatot egy liter vízben, vagy alkalmazhatja a port szivacsra. Az eljárás többi része nem tér el a fent leírtaktól.

Ezek az anyagok egymástól függetlenül, vagy különböző módon és arányban kombinálhatók, figyelembe véve a bevonat jellemzőit.

Vas- és zománcfürdők tisztítása

Az öntöttvas fürdőhöz vagy emulált bevonattal ellátott tisztítószer kiválasztásához az anyag csiszoló tulajdonságait figyelembe kell venni:

 • az olcsó háztartási vegyszerek hatékonyan kiküszöbölik a mészlerakódásokat, de összetételében általában sok csiszolóanyag van, amelyek a karcolások észrevehetetlenek a szemmel, felgyorsítják a kőzetképződést;
 • az ilyen bevonatokhoz előnyben részesített megoldás az inhibitorokat tartalmazó szerek, a kőzet elpusztítása a zománc károsítása nélkül;
 • A nitrogén vagy kénsavas vegyületek nem ajánlottak mindennapi használatra, egyszer használhatók egy régi kő ellen;

A legjobb választás a tisztításhoz felületaktív anyagokon alapuló tisztítószerek, viszonylag könnyű eltávolítani a plakkot, anélkül, hogy károsíthatja az alapot.

Akrilfürdő tisztítása

Az akrilkamra mészkamrából való megóvása korai szakaszában nem nehéz. Az ilyen típusú bevonatokat jól tisztítják a legtöbb folyékony készítmény. De vannak bizonyos árnyalatok:

 • az agresszív anyagok, például az ammónia, az aceton vagy a fehérítő természetesen megtisztítja a felületet, de az érzékeny bevonathoz visszafordíthatatlan károsodást okoznak;
 • A tisztítószerek teljes listájáról tanácsos kivá- lasztani az akril fürdők számára tervezett választékot, a megfelelő jelöléssel a címkén;
 • Az erőteljes betétek elkerülése érdekében rendszeres tisztítás ajánlott, hetente egyszer elég lesz ahhoz, hogy tiszta és vonzó vízvezetéket tartson.

Ha valamilyen okból kifolyólag a speciális kémia nem áll rendelkezésre, használhat házi készítésű receptet finom hatással. Töltsük fel vízzel 25 ° C-os hőmérsékleten, adjunk hozzá 6% -os ecetet (0,5 liter) vagy citromsavat (zacskóba), és hagyjuk egy éjszakán át. Reggel az oldatot leöblítik, alaposan lemossák és száraz, puha ruhával szárítják.

A régi plakk és a "vízkő eltávolítása"

Elengedhetetlen az erős, régi szennyeződések leválasztása óvó intézkedésekkel. Ebben az esetben meg kell venned a lehetőséget és kihasználnod a hatalmas kompozíciókat. Egy ilyen tisztítószer változata lehet fehérségen alapuló készítmény:

 • a súrolóporot kis mennyiségű vízzel keverje össze;
 • adjunk hozzá egy evőkanál fehér és két ilyen kanál ecetet;
 • spatula segítségével gondosan kezelje a kőzet által érintett területeket és várjon 20 percet;
 • lágy szivacs puha ütéssel, levágja és teljesen mossa le az anyag maradványait a mész mellett;
 • Az utolsó lépés a felület puha, száraz ruhával való szárítása.

Hasonló tisztítási tulajdonságokkal rendelkező, alternatív receptúra ​​egyenlő arányban vízzel hígított salamonikát alkalmaz. A kapott oldatnak hozzá kell adnia a művészetet. kanál citromsavat.

Hasznos tippek és ajánlások

Jobb, ha nem tisztítok

A tisztább mosogató kiválasztásának megkülönböztetése a legtartósabb bevonat károsodásához vezethet. Ezért mindig fel kell jegyeznie a nem ajánlott anyagok listáját:

 • agresszív savakat tartalmazó gyógyszerek;
 • erős kopásálló tulajdonságokkal rendelkező porok;
 • nagy koncentrációjú szerek.

Ez utóbbit a gyártó által ajánlott arányokban kell előhígítani. A tisztítószer gondos kiválasztásán túl komolyan meg kell keresni a keféket és a kaparókat. Nem lehet durva anyagból készülni, például a fémtermékeket teljesen ki kell zárni. A legjobb választás a szivacsok, kefék, kaparók elasztikus szintetikus anyagokból.

Hogyan kell ellenőrizni a fürdőszobát és megakadályozni a vízkőzetet?

Soha ne felejtsük el, hogy a szennyezés elleni küzdelem legjobb módja, beleértve a mészlerakódást is, megelőzésük. Vannak egyszerű módszerek a kalcinálás megelőzésére:

 • kötelező mosogatás minden használat után;
 • rendszeres takarítás legalább hetente egyszer;
 • Áztassa a ruhákat és a dolgokat, hogy csak külön tartályokban végezzen.

Szűrők hozzáadása a megelőző intézkedések listájához. Drágább, de a költségeket a vízvezeték tisztasága és biztonsága indokolja. A jövőben nem kell sok pénzt költenie a helyreállítására.

Hogyan távolítsuk el a víz kőjét a mosdóból?

Lime? Van egy szörnyű probléma ezzel Kinelben. Ha a vízben olyan mész van, mint itt, akkor a megtakarító eszközök már nem segítenek. A csúnya dologból a WC-ket használom. Ez tényleg hátborzongató dolog. És mossa meg fél napot. De a mészkő mosott, még akkor is, ha évszázadok óta keményedik.

A legfontosabb ebben az üzletágban a megelőzés, és amikor minden már megtörtént, nagyon nehéz eltávolítani. Most már ez a helyzet.

És mindaz, amire szükség volt minden használat után törölje szét.

És most a VXUS vagy a DOMESTOS, valamint a LEMON és a LEMONIC ACID segítségével próbáltam helyrehozni a helyzetet

Mind a citrom, mind a citromsav felhasználom.

Ehhez egy citromot veszek fel, és minden problémás területet lefednek, és leveszem a gyümölcslevet. Mindezt egészen másnap reggelig hagyom, és reggel egy durva felületű szivaccsal megtisztítom és dörzsölöm egy kicsit, az arc fehér színű, és a zománc megmarad. Így használhatsz ecetet, de nagyon erős szag van. A házamban csiszolóanyagok hiányoznak, valamint különböző savakat tartalmazó anyagok, amelyek hatása azonnali, de a következmények sajnálatosak, a zománc megsemmisült, és mindent csak rosszabbodik.

Hogyan lehet eltávolítani a vízkőzetet különböző felületekről otthon?

A kemény víz mészkővel, amely folyamatosan folyik a felületek felett és felgyülemlik a hornyokban, sárgás kemény patinát képez, ami nehezen eltávolítható. Vannak azonban módok, hogy megszabaduljanak az üledéktől a fürdőszobában a konyhai fiókokból álló rendes termékek és az elsősegély készlet segítségével. A műanyag, akril, kerámiák vagy egyéb anyagok károsodásának elkerülése érdekében olyan szerszámokat kell kiválasztani és használni, amelyek megfelelnek az adott esetnek.

A mész megsemmisíti a savakat, így a legtöbb speciális tisztítószer összetételében van a boltban. Otthon könnyen megtalálhatja a helyüket, és a hatása nem rosszabb. Az egészségre és a legtöbb felületre nem károsíthatja:

 • Az asztali ecet 6% -os koncentrációban vagy vízzel hígítva, 12: 1 arányban;
 • citromsav;
 • ammónia;
 • szódabikarbóna;
 • hidrogén-peroxid;
 • sót.

Amikor a mészkő még friss és nem túl sok, a mosogatószer, a mosópor és akár az oxigénes fehérítő is használható.

A szakértők nem javasolják, hogy dörzsölje vagy vízkőmentesítse a vízkőt, nehogy megtörje vele a felületdarabokat. Inkább először öblítse le a fenti anyagok valamelyikével, majd meleg vízzel öblítse le.

A vegyi anyagok hatásainak leginkább ellenállóak: öntöttvas, csempe, üveg, de nem lehet őket csiszoló tulajdonságokkal rendelkező vegyületekkel tisztítani. A kicsi és kemény részecskék károsítják a felületet, hozzájárulnak a baktériumok elszaporodásához, a fekete formához és növelik a vízkőképződést. Nagyon óvatosan érdemes megszabadulni műanyag, akril, krómozott fém, alacsony költségű rozsdamentes acélból (gyenge minőségű feldolgozás és bevonat a vegyszerek hatására korrózióhoz vezet).

A tisztítószerek alkalmazása esetén a kezek bőrét vastag gumikesztyűkkel meg kell védeni. Ha a helyiség, ahol a munkát elvégezni akarjuk, kicsi és kapucnival nélkül, vagy a zuhanykabinnak tisztítani kell, akkor átlátszó műanyag szemüvegre is szükség lesz.

Az ilyen felületek tisztításához:

 1. 1. Ecet. A permeteket permetről permetezik és 15 percig hagyják. Ezután mossa le meleg vízzel, és törölje le a felületet egy szivacs (nem a durva oldal, hanem a puha oldal). Egy régi raid esetében a várakozási idő több órával nő. A csempe ízületeket meg lehet dörzsölni egy közepes keménységű öreg fogkefével, erős nyomás nélkül. A hatás fokozásához és további antibakteriális kezelés elvégzéséhez, az ecetet alaposan vízzel mosva minden klórral ellátott háztartási tisztítószert fel kell vinni a felületre (üveg kivételével). Ez a művelet szükséges a medence és a csempe tisztítása után a fürdőben.
 2. 2. Citromsav. A száraz részecskék nem károsítják a felületet, azt meleg vízben 50-200 ml-re hígítják. Amikor a citromsav teljes mértékben feloldódik, elegendően sűrű anyagnak kell lennie folyékony gél formájában a tartályban. A kapott anyagot a felszínre és fél óra múlva meleg vízzel mossuk le.

Meleg vízben, asztali sóban vagy szódabikarbónában fel kell itatni, a mosogatószer mosóvízzel, üveggel, tükrökkel és fürdőszobákkal friss vízkőzetet távolít el. Frissítse a csempe ízületek és a zománc vízvezeték színét, segít a hidrogén-peroxid és az oxigénes fehérítő alkalmazásában.

Az ecet vagy a citromsav segít eltávolítani a plakkot és visszaadni a fehérséget a mosdóba. Ehhez:

 1. 1. A tartályból származó vizet lecsöpögtetik és öntik (öntik bele) e termékek egyikébe 300 ml folyadék vagy 100 g szárazanyag térfogatában.
 2. 2. A tartály feltöltése után várjon 30-40 percet.
 3. 3. Ezután a tartályból származó víz leeresztésre kerül.

A tálból származó mészmaradvány el fog menni, ha rápermet az ecetet, és 30 perc elteltével gyengéden tisztítsa meg ecsettel, erős nyomás nélkül.

Az ammónia tükrök, átlátszó polcok és ajtók tisztítására alkalmas. Ehhez:

 1. 1. 50 ml ammóniát összekeverünk 500 ml meleg vízzel.
 2. 2. A készítményt egy permetező tartályba öntjük és vízkőbe helyezett helyekre permetezzük.
 3. 3. Ezután a felületeket nedves mikroszálas ruhával vagy szerves pamuttal törölje le.

Az akváriumot csak ecet és ammóniával kezelik, miután a lakóit vízzel elválasztják, és a tartályt teljesen leürítik.

Távolítsa el a fürdőköpény vízkőjét: bizonyított receptek a tökéletes tisztaságért

A falak falvastagságai különböző készítmények alkalmazásával eltávolíthatók. A legfontosabb dolog - ne károsítsa a fürdőt!

Valószínűleg minden háziasszony tudja, hogyan távolíthatja el a fürdőszobában a vízkőzetet - de az üzleti életben kiderül, hogy nem minden népi módszer hatékony. Ugyanúgy lehetetlen garantálni, hogy egy gyári eszköz fog működni. Ezért, mielőtt elkezdené tisztítani, meg kell ismernünk azokat a recepteket, amelyek valóban tisztességes eredményt adnak.

A vízkőképződés a fürdőszobában

A fürdőszoba és a fürdő maga definíció szerint tökéletesen tiszta. Idővel azonban mind a csempe, mind a vízvezeték fokozatosan elveszti csillogását, először sárgássá válik, majd szürke árnyalattal. Mészkőre hibáztatják:

A kalcium- és magnéziumsók lerakódása hasonlít a fotóra.

 1. A fürdő használatakor folyamatosan érintkezik csapvízzel. Ugyanez vonatkozik a cserépre - itt a kapcsolat nem olyan hosszú, de még mindig teljesen elkerülni, hogy a cseppek leesnek a lapra.
 2. A különböző településeken lévő csapvíz eltérő összetételű, de szinte mindenütt több (viszonylag) mennyiségű kalcium- és magnéziumsót tartalmaz.
 3. A fürdő falai mentén ezek a sók oldhatatlanok, bevonatot képeznek - először egy vékony filmet, majd vastagabb, majdnem áthatolhatatlan durva bevonatot.
 4. Ha hagyod a helyzetet, akkor a raid elég gyorsan - hónapok alatt - az ún. "Vízkő" lesz. A sók lerakódása nagy sűrűséggel és jó tapadással jellemezhető. Ezért elég nehéz tisztítani ezt a kőzetet anélkül, hogy károsítaná a zománcot vagy az akril réteget.
 5. A bõrünkön lemosó zsíros részecskék hozzájárulnak a polírozott felületek filmjének kialakulásához is. A zsír, mint tudjuk, nem oldódik fel vízzel, mert ez az anyag kitűnő a plakkhoz kötőanyagként.

Ez történik, ha figyelmen kívül hagyja a rossz vízminőséget

Amint láthatjuk, a betétek képződésének mechanizmusa a csempe és a fürdő maga (valamint a mosdó vagy zuhanytálca) meglehetősen egyszerű. Most rájövünk, hogyan lehet megszabadulni a raidtől.

Tisztítási eljárások

Öntöttvas és zománcfürdők

A zománcozással ellátott sárgaréz és acél fürdőket a legmagasabb külső hatásokkal szembeni ellenállás jellemzi. Ha a fürdőszobát olyan időben készítették el, amikor nem volt unalmas "tervet vezetni", és az OTC nem hagyta ki a teljes házasságot, akkor több mint egy tucat évig szolgálhat családja számára - míg nem rosszabb, mint az új.

A zománc jelentős erőssége jelentősen leegyszerűsíti a szennyeződések eltávolítását, így a termék mosásának problémái nem lesznek:

A terméket permetezzük és egy szalvéta nélkül adjuk.

 1. Alkalmas alkáli- vagy szerves oldószereket tartalmazó készítmények esetében. Fontos, hogy alaposan olvassa el az utasításokat: ha a készítményben salétromsavat vagy kénsavat észlel, akkor jobb, ha nem használ ilyen szerszámot. A savas tisztítószereket a nehéz szennyeződések eltávolítására használják, és csak kis területeken.
 2. A fürdő mosására szolgáló eszközök a felületre kerülnek, egyenletesen permetezik vagy szétterítik egy szöszmentes ruhával.

Csak kesztyűvel dolgozunk, mert a gyenge lúgok és a szerves savak is "égetnek" a bőrön. Lehet, hogy nincs kémiai égés - de szárazság és repedés szinte garantált!

 1. Várunk egy kis időt arra, hogy a tisztítószer komponensei reagáljanak a mészlerakódásokkal. A reakció során meglehetősen mérgező füstök keletkezhetnek, ezért a fürdőszobában jól szellőzik, és nem próbáljuk meg mélyen lélegezni.

A szennyeződés eltávolítása után mossa le a fürdőt

 1. A fürdő tisztítását feltétlenül ki kell tölteni az öblítéssel: először, nyomás alatt egy zuhanyfúvóka használatával feldolgozzuk az összes falat, majd hideg vízzel töltsük meg a fürdőt, és mossuk le, hogy teljesen eltávolítsuk a vegyi anyagokat és a plakk maradékokat.

Akril fürdők

Hogyan tisztítsuk meg az akril fürdőt, akkor azt a vízvezeték üzembe kellett volna adni, amikor eladta. De csak abban az esetben, ha megismétlem: az akril olyan anyag, amelynek nagy érzékenysége van a vegyi anyagokra, ezért a tisztító porok csiszolóanyagokkal, valamint erős savakkal, acetonnal, ammóniaval vagy fehérítővel kapcsolatos folyékony termékek használata szinte garantálja, hogy kárt okoz.

Ezen szempontok alapján, az akrilfürdő tisztításának módját választva kedvelem a speciális krémes termékeket (Sanfor, Gel WC 5+, Acrilan, Cif krém, RAVAK Turbocleaner stb.). Természetesen az ár valamivel magasabb, de ez a különbség nem olyan jelentős. De rendkívül halkan működnek, védi az akril falakat a károsodástól, ugyanakkor hatékonyan eltávolítja a plakettet.

Akril tisztítószerek

Azonban ezeknek a vegyületeknek a kényes hatása hátrányos: csak viszonylag friss patinával viselkedik. Ezért szeretnék legalább két-három héten keresztül tisztítani az akril fürdőm.

Ha egy hónap és fél-két hónap "séta" a tisztítást, és felveszi a raidet, akkor egy egész palack mészet kell készítenie, és ez nem tény, hogy karcolások nélkül is megteheti.

Az akrilokat lehetőleg finoman tisztítsák anélkül, hogy merev szivacsokat használnának.

Van egy népi remedy, amely lehetővé teszi, hogy még egy régi akril bevonattal is megbirkózzon, minimális erőfeszítéssel és pénzzel. Az utasítás:

 1. A fürdőt a hideg vízzel (20 - 250 ° C) töltse. Nagyon fontos, hogy a víz lefedi a vízkőzetek minden területét.
 2. 0,5 liter ecetet (7-9%) öntek a vízbe, vagy elaludok egy csomó citromsavat (100 g).

Ha nincs ecet, de van ecet lényege, akkor meg kell hígítani a szükséges koncentrációhoz. Ha ez nem történik meg, akkor az akril valószínűleg 99% -os valószínűséggel károsodik.

 1. Legalább 12 óráig hagyom a fürdőt, legfeljebb egy napig.
 2. Cserélem a vizet, öblítem a falakat egy zuhanyfejjel, majd törölje száraz, kemény ruhával (nem szivacs!).

Ezek az eszközök segítenek eltávolítani a súrlódást.

Általában ilyen egyszerű műveletek lehetővé teszik, hogy egy havi raidet távolítsanak el a saját kezével, anélkül, hogy a háztartási vegyi anyagok legkisebb karcolódását vagy apró darabját elhagynák az akril felületén.

Törölünk egy erős raidot és egy "vízkőből"

Ha a fürdők falán nagy lerakódások keletkeznek, amelyek nemcsak nem kedvelik a szemet, hanem nem is engedik meg, hogy nyugodtan fürödjenek és párologtassanak a bőrön, drasztikus intézkedéseket kell tennie. Természetesen ez az algoritmus elsősorban öntöttvas és zománcozott termékekhez alkalmazható, de akril fürdő is - ha gondosan jár el - tisztítható.

A fehérség eléggé agresszív, mert egy kicsit hozzáadjuk

A hatékony só eltávolító az alábbiak szerint készül:

 1. Tisztító por vízzel kevert egy vastag zagyhoz. A kapott tömegben adjunk hozzá egy evőkanálnyi "fehér" és 2 evőkanál ecetet.
 2. Gumi vagy műanyag spatula a keletkező masszát a vízkőképes területekre helyezi.
 3. 15 - 20 percen belül fenntartjuk az eszközöket.
 4. Használjon közepes keménységű szivacsot a problémás területek törléséhez, a granulátum és más sók eltávolításához a tisztító por maradékával együtt.

A mész szivaccsal eltávolítható.

Mielőtt az akrilfürdőt ily módon megtisztítjuk, győződjünk meg arról, hogy a por nem tartalmaz klorinolt és csiszolószemcséket.

 1. A fürdőt öblítjük és szárazra töröljük, az újonnan tisztított területeket polírozva.

Az ammónia is jól reagál erre a feladatra

A por fehér színű por helyett használhatja:

 • ammóniát, vízzel hígítva 1: 1 arányban;
 • citromlé (természetes) vagy citromsavoldat (evőkanál 100 ml vízben);
 • só és ecet keveréke (jól működik, de nem alkalmas akrilra).

Azonban, ahogy fentebb említettem, jobb, ha nem alkalmazzuk a rendkívül hatékony tisztítószereket. Sokkal könnyebb eltávolítani a friss virágozást, mivel rendszeres takarítással töltött időt szinte garantálva menteni magad a jövőbeli problémáktól.

Hasznos tippek

Trükkök a hatékonyabb tisztításhoz

Mielőtt eltávolítaná a vízkőzetet különböző vegyszerekkel, érdemes elolvasni és figyelembe venni azokat a tippeket, amelyeket ebben a részben adok meg. Mindegyik az én személyes tapasztalataimon alapul, ezért hasznos lesz nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt hostess számára is.

 1. Amikor por alakú készítményeket használnak, a porszuszpenzió szinte mindig kialakul: a pénz egy része elpazarolódik, és egy rész általában bejut a légutakba, ami nem jó az egészségre. Annak érdekében, hogy elkerüljék az események ilyen fejlődését, kb. 1 cm vizet veszek a kádban, kiöntem a port, és azután a felhalmozódott kávét a falra terítem.

Az anyagot azonnal porítsuk vízben, hogy elkerüljük a port.

 1. Amikor egy bevonattal ellátott felületre pasztaszerű tisztítószert alkalmazunk, fontos, hogy a termék ne szárítsa ki. Ha több mint fél óráig kell ellenállnia, akkor a polietilénnel fedjük le a területet, megakadályozva a folyadék korai elpárolgását.
 2. Ha citromsavat használnak a tisztításhoz, jobb, ha nem öntünk száraz port a vízbe, hanem öntsük a kész oldatot. Kényelmes egy 1,5 literes műanyag palackban, 50 g anyagtartályba öntjük és víz hozzáadásával optimális koncentrációjú oldatot kapunk.

A citromlé is segít, de a citromsav feltétlenül olcsóbb!

 1. Citromsav és ecet hozzáadható a vízhez úszás közben. Két vagy három teáskanál ecet vagy fél teáskanál citromsav nem befolyásolja érzéseinket semmilyen módon (a koncentráció nem ugyanaz!), De a víz savasságának növekedése miatt a plakk sokkal lassabban alakul ki. És azok a betétek, amelyek megjelennek, több zsírt tartalmaznak, ezért erőfeszítés nélkül eltávolíthatók.
 2. A klorinollal és más hatóanyagokkal képzett porok csak gyárilag zománcozott tisztítással tisztíthatók. Ha a zománc bevonat helyreállt, akkor óvatosan kell kezelni - ugyanúgy, mint egy akrilfürdő.

Mint nem tudod tisztítani a fürdőt

A reklámnak köszönhetően nagyon jól tudjuk, hogy "nem minden yoghurt egyformán hasznos." Ez az állítás egy ilyen összetételre igaz, mint plakk eltávolítására szolgáló eszköz: nem minden oldat vagy por használható a fürdő gondozása során.

 1. Az első tétel, amelyet már említettünk, agresszív savak (kénsav, salétrom) alapú kompozíció. Csak a vécék köldök eltávolítására, a fajansztermékek tisztítására és a nagyon erős szennyeződések leküzdésére használhatók. A zománc hosszas érintkezésével szinte garantálják, hogy elszínezik, és az akril nem fog ellenállni egy ilyen "vegyi támadásnak".

Az savas termékek porcelánra vagy cserépre alkalmasak, de nem akril vagy zománcozott fémek esetében.

 1. Ne használjon magas csiszolóanyag-tartalmú porokat is. A csiszolószemcsékkel érintkezésbe kerülő akril felületek azonnal elveszítik vonzerejüket, és a zománc szenvedhet - különösen akkor, ha túlzottan súrlódásnak tesz szert.
 2. Egy másik fontos pont - a készítmények koncentrációja. Itt segíteni fogunk az utasítások átgondolt tanulmányozásával: ha meg van írva, hogy a terméket hígítani kell, meg kell hígítanunk, anélkül, hogy reménykednénk abban, hogy a koncentrált kompozíció gyorsabban tisztítja a falakat. Meg tudja tisztítani, de fennáll annak a lehetősége, hogy ezzel párhuzamosan az aktív komponensek károsítják a zománcot vagy az akrilát.
 3. Végül figyeljen a szerszámokra. Néha egy sűrű bevonatot szinte lehetetlen súrlódás nélkül eltávolítani, de ez nem jelenti azt, hogy fémkötözőt használhat. A fém karcolás minden, még a legerősebb zománc, ezért csak szintetikus szivacsot használunk a vízvezeték szerelvények gondozásához.

Csak puha szivacsot használunk: a fémvágó garantálja, hogy hagyja a karcolásokat

következtetés

Természetesen minden háztartásnak saját válasza van a kérdésre, hogyan kell tisztítani egy akril fürdőt, vagy hogyan lehet eltávolítani a plakkot egy zománcozott termékből. De számomra úgy tűnik számomra, hogy az összegyűjtött információk, valamint a videó ebben a cikkben sokak számára hasznosak lesznek. Nos, és ha valami nem működik (soha nem tudhatod - raid, ez más!) - kérdéseket tegyél fel a megjegyzésekben.

mész a fürdőben

Elena, Ha az öntöttvas fürdőben lévő mészlerakódások nem nagyon öregek, egyszerűen eltávolíthatók a hagyományos edény mosogatószerrel. Kis mennyiséget kell felhordani a felületre, különös figyelmet fordítva a lefolyó és a fal alján lévő területre, dörzsölje szivaccsal, öblítse le.

A kalkulált és fehérítő felületek eltávolítására kiváló eszköz a közönséges citromsav. Finom kristályos porot adunk vízzel előmelegített szivacsra, a felületet megtisztítjuk és vízzel öblítjük.

Az öntöttvas zománcfürdő, valamint a fém csapok és tömlők súlyosabb szennyeződése súlyos "tüzérséggel" távolítható el krémes termékek formájában (Comet, Cilit, Pemolux, stb.). De a termék kiválasztásánál figyeljen arra a kompozícióra, amelyben csak a plakkra kell hatással lenni a korróziógátló gátlókra, a termékek felületének károsítása nélkül.

Hogyan lehet eltávolítani a vízkőmetszetet a fürdőszobában?

Alexey, A mész betétek elleni küzdelem népszerű módszereinek számos változata létezik, amelyek a háziasszonyoktól elérhető összetevőkből álló keverékeket használják, beleértve: szódabikarbóna, ammónia, ecet vagy ecet lényegét, citromlevet vagy citromsavat, a "fehérséget". Ezek az anyagok a fürdőben lévő mészkőképződést megsemmisítik. A kalcinált üledékekre kifejtett hatás fokozása érdekében, a teljes mosás reményében, a fent felsorolt ​​anyagok némelyike ​​bizonyos arányban összekeverhető egymással.

Természetesen vannak ipari tisztítószerek Ha zománcfürdővel rendelkezik, akkor fontos, hogy a tisztítószer tartalmaz korróziógátló anyagokat. Köszönjük, hogy a kémiai hatás csak meszesített plakkban történik, a zománc károsítása nélkül, ami lehetővé teszi az egészségügyi berendezések lehető legbiztonságosabb tisztítását. A műanyag és akril fürdők esetében a gélszerű készítmények alkalmasabbak, amelyek egyszerűen csak a problémás területekre alkalmazhatók, és várják, amíg a kémiailag aktív anyagok átalakítják a mészlerakódásokat oldható vegyületekké. A keletkező anyagok könnyen eltávolíthatók a fürdő felületéről. Azonban jobb, ha nem használunk por alakú keveréket műanyag és akril termékek tisztítására, mivel a karcolások a felületen maradnak. Ezenkívül az akril tisztításához ne használjon olyan szerszámot, amely klórt, ammóniát vagy acetont tartalmaz, amely kölcsönhatásba léphet vele. Az aceton veszélyes is a műanyag fürdők számára, mivel feloldhatja a polimereket.