Legfontosabb > Bútor

Hogyan lehet törölni a habarcsot a csempe?

Gyakran javítás után a különböző megoldásokból származó foltok a befejező anyagok felületén maradnak. Ez a probléma különösen akkor fordul elő, amikor a fugákat az ízületek feldolgozására használják. A kompozíció gyorsan megszilárdul, és nehéz lehet eltávolítani, mivel a durva mechanikai eljárások alkalmazása nem a legjobb megoldás. Ebben az esetben fontos tudni néhány egyszerű módot az ilyen típusú szennyezés tisztázására.

A szennyezés sajátosságai

Alapvetően a varratokat dörzsölni kell a cserép lefektetése után. Leggyakrabban ez a befejező anyag a konyha, a fürdőszoba vagy a WC, vagyis a magas páratartalmú helyekhez használható. A modern gyártók olyan burkolólapokat gyártanak, amelyek nem igényelnek különös gondosságot. A legfontosabb dolog - rendszeresen törölje le a felületét.

A javítás után a varratok fugázása gyakran az anyagon marad. A fagyott megoldás foltjainak megszabadítása meglehetősen problémás. Egy kicsit könnyebb dolgokat egy friss kompozícióval, amely könnyen lemosható anélkül, hogy radikális módszereket alkalmazna.

A fúga eltávolítása a felszínről, nem szabad túlzott erőfeszítéseket tenni, mert ez megromolhatja a csempe megjelenését, sőt sértheti az integritását. Napjainkban számos speciális eszköz van, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan és negatív következmények nélkül távolítsa el a habarcsot a cserépről, és ne maradjon nyomok. Azonban a rossz összetétel is képes elrontani az anyagot. Ezért fontos pont a habarcs időben történő eltávolítása a fektetés során.

A varratok fugája gyorsan megszárad. A megoldás minőségétől és az alkalmazási technológia betartásától függően 12-20 percig tarthat. Ezért a fugát, amely megüt a csempe kell mosni a lehető leghamarabb.

Különösen nehéz a felületet durva és porózus szerkezettel tisztítani, mivel hirtelen mozgások könnyen károsíthatják az anyagot. Ebben az esetben a keveréket jobban eltávolítani kell a csempék közötti varrások feldolgozásának folyamatában. Ugyanakkor a szennyeződést a lehető legtisztábbra kell törölni, hogy ne rontsák el a feldolgozott rést a befejező elemek között.

A habarcsot két lépésben törölheti. Az első szakasz egy száraz tisztítás, amelyet a bélés egy kis területének rögzítése után hajtanak végre. A kész felületek speciális réstisztítással történő törlése. A mozgást átlósan kell végezni a varratokra. Ennek köszönhetően megakadályozható a megmaradt konstrukciós fuga sérülése.

A második szakaszban a felületet megtisztítják. Próbálja finoman tisztítani a szennyezés helyét, normál szivacsot használjon szobahőmérsékleten vízben. Ebből a célból egy kis habszivacs is használható. Ha egyszer sem tudja lemosni a keveréket a cserépről, ismételje meg az eljárást.

Különleges eszközök

A burkolólapon lévő épületegyüttes maradványainak kezelésére speciális, háztartási szerszámokat használhat. Ezek nagyon aktív oldatok és különböző porok a jelzett komponens alapján. Megjegyzendő, hogy a szerves savakat tartalmazó termékek ideálisak a javítás utáni egyéb szennyeződések eltávolítására.

A savas vegyületek gyorsan eltávolítják a foltokat a ragasztóról, primer oldatok. Ez a kategória magában foglalja a habarcs nyomokat (akár a színt is), amely gyorsan meggyorsul a csempe felületén. Szintén speciális szerszámok biztosítják a kezelt területek közötti egyenletes megjelenést.

Az ilyen mosófolyadékok kiválasztása a fuga tisztításához, figyelembe kell venni az anyag technikai tulajdonságait. Érdemes előre ellenőrizni, hogy a burkolat ellenáll-e a vegyi anyagoknak. Ellenkező esetben a felület savakkal való érintkezés nyomai maradhatnak, amelyeket később lehetetlen eltávolítani.

Különös figyelmet kell fordítani a folyékony készítményekre és tisztítószerekre gél formájában. Számos szakértő szerint ideális választás minden típusú felület tisztítására. Ezeknek a vegyületeknek a működési elve egy gyors reakció létrehozása, amely enyhíti a habarcsot.

Ami a por lehetőségeket illeti, óvatosan kell őket használni.

Különösen veszélyesek lehetnek:

 • márvány burkolólapok;
 • gránit felületek;
 • anyagok márvány chipekből.

Továbbá nem kívánatos olyan porok alkalmazása, amelyek eltávolítják a habarcsot a mész felületekről.

A háztartási készítményeknek a csempefoltok eltávolításakor történő kiválasztásakor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy mindegyikük különbözik egymástól különböző savas százalékban. Ízek és egyéb összetevők is számos változatban jelen vannak. Óvatosan olvassa el a kompozíciót vásárlás előtt, mert a rossz eszköz elronthatja a célt.

Ha úgy dönt, hogy professzionális módszerekkel megtisztítja a cserépet, győződjön meg róla, hogy követi a gyártó által megadott utasításokat. Ami a segédeszközöket illeti, akkor is jobb, ha puha talpon szivacsot használnak a régi és szárított fugák eltávolítására. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kerámia burkolatok tisztításához soha ne használjon fém tárgyakat és keféket merev sörtékkel, mert megkarcolhatják az anyagot.

Savas termékek használata előtt győződjön meg róla, hogy kesztyűt visel. A tisztítást gondosan el kell végezni. Ügyeljen arra, hogy a megoldás ne kerüljön a bőrre és a nyálkahártyákra.

Népi módszerek

Ha úgy dönt, hogy abbahagyja a speciális eszközök használatát, akkor hatékony népi módszerekhez fordulhat. Az épületvegyület eltávolítása a felületről a szárítás után normál citromsav segít.

Gyakran a mosott mosópor mosására is használják keverék formájában egy paszta, amely magában foglalja a szódabikarbóna és ecet. Az összetevőket ugyanolyan arányban keverjük össze, és a szennyezett területeket a kész készítménysel kezeljük.

A terméket felvisszük a foltra, és néhány percen keresztül járjuk. Ezután a pasztát puha szivaccsal vagy ecsettel távolítják el.

Hogyan távolítsuk el és hogyan tisztítsuk meg a habarcsot a csempéből: szakmai tanácsadás.

A porcelán csempe a fürdőszobák, konyhák, étkezőszobák és más, magas páratartalmú helyiségek falainak és padlóinak leginkább releváns anyaga.

A kerámia burkolat elhelyezése és a csempecsuklók feldolgozása után a csempe felületén láthatók a talajkeverék, a ragasztó vagy a habarcs foltjai, amelyek jelentősen megrontják az esztétikai megjelenést.

A friss szennyezést egyszerűen el lehet távolítani, de a már fagyasztott anyagok megszüntetése a mesterek számára leginkább sürgető kérdés.

Különösen nehéz eltávolítani a gipszrészecskéket a hornyolt felületekről. Ezért ebben a felülvizsgálatban megvizsgáljuk, hogyan lehet gyorsan eltávolítani és hogyan kell lemosni a habarcsot a cserépről.

A habarcs tulajdonságai és típusai

Annak megértéséhez, hogy milyen eszközöket használhat a habarcsok eltávolítására, ismernie kell a használt talaj és simító keverék tulajdonságait. Amíg a talaj be nem fagyott, nem éri el maximális erejét, két héten belül el lehet távolítani a szokásos vízzel.

A fagyasztás a nap folyamán, és az eltávolítás módjának kiválasztásához ismernie kell az anyag tulajdonságait. A Zatirochnye készítmények fokozzák a kezelt felület tapadási tulajdonságait, növelik a befejező anyagok ellenállását a mechanikai igénybevételhez.

A keverék merevítése a nap folyamán történik. A friss maradványokat és a fugázó foltokat nedves, puha szivaccsal lehet eltávolítani. A csempe ízületek kezelésére leggyakrabban cement alapú fugázás. Ezek a következők szerint vannak osztályozva:

 • rugalmas (szilikon)
 • rugalmatlan
 • szín
 • víztaszító
 • különleges habarcs a magas páratartalmú helyiségekhez

A ragasztó eltávolítása a kerámia és kő felületéről

Távolítsa el a felesleges habarcsot

A csempe lefektetése után a golyót egy különleges fémszerszámmal eltávolíthatjuk a csempebõl.

Annak érdekében, hogy elkerülje a fugázás nyomainak megjelenését, használhat olyan szerszámokat és vegyületeket, amelyeket néhány óra hosszat a kerámia csempe felszínén alkalmaznak, mielőtt az ízületeket fel lehet tölteni a simítóelemmel.

A munka befejezése után a védőfóliát alkotó készítmények gyorsan eltávolíthatók a felületről.

A megkönnyebbülés, porózus csempe felületét javasoljuk ragasztani maszkolószalaggal vagy műanyag burkolattal a varrások kitöltése előtt.

Amint azt már említettük, a modern simítógépek 10-30 percre keményednek, ezért a lehető leggyorsabban meg kell szabadulnunk a habarcs nyomaiból.

Frissen történő fugázás a napi alkalmazás után vízzel vagy különleges fémkaparó segítségével áztatható. A következő rendszeren járunk el:

 • A varratok feltöltése után 20-30 perccel óvatosan távolítsuk el a felesleges keveréket az ízületek puha, vízzel nedvesített szivaccsal történő csiszolásával. Annak érdekében, hogy a tömítőanyag ne veszítse el a tulajdonságait, ne használjon vízzel alaposan megnedvesített szivacsot. Erre a célra speciális vödröket használhatunk habszivattyúval.
 • Az eredményül kapott fehér virágot másnap eltávolítjuk egy nemezes kesztyűvel, speciális úszókkal, mosószerekkel, például mosogatógéppel, ecetsavas vízzel (50 ml ecetet egy liter vízhez adva), gyengén tömény citromsavoldatot.
 • Erős szennyeződés kiküszöbölhető szódabikarbónával. A csempe nedves felületére kis mennyiségű szódát alkalmaznak. A csempe körkörös mozdulattal dörzsölve, fokozatosan eltávolítva a habarcs maradványait és nyomait.
 • Ha a maradványok eltávolítása és a habarcs beállítása után szabálytalanságok és hibák fordulnak elő, végezze el a varratok kezelését durva finom csiszolópapírral.
 • Ha a habarcs mélyen beleolvadt a domborműzet szerkezetébe, a friss készítmény napraforgóolajjal átitatott, nemezelt kesztyűvel eltávolítható.

Kategorikusan lehetetlen kemény szivacsokat, műanyag puha keféket, kaparókat, csiszolóanyagokat használni, amelyek károsíthatják a csempe felületét a simítóvegyület maradványainak eltávolítására.

Ha a pillanatot kimaradt, fontolja meg, hogyan távolítsa el a habarcsot a kerámia csempe és a kő. A habarcsot a csempe és a kő eltávolításához használja a következő hatékony módszerekkel:

 • Nedves módja a habarcs eltávolítására
 • vegyi tisztítási módszerek
 • mechanikus felületi tisztítás

A nedves eljárás alkalmas az ecsetkészítmény friss nyomainak eltávolítására. A szakértők azt javasolják, hogy kémiai vagy mechanikai módszerrel távolítsák el a megkötött habarcsot.

Kémiai módszer

A kémiai módszerek a savtartalmú, rendkívül aktív oldatok és porok injektáló keverékeinek eltávolítására alapulnak. A szerves savakon alapuló termékek hatékonyan kezelik a különféle szennyeződéseket, gyorsan eltávolítják a ragasztófoltokat, a primert, a színezett foltokat, a fehéres pecsétet, egységes képet adnak a varratoknak.

A vegyszerek kiválasztásakor vegye figyelembe a felhasznált alapanyagok tulajdonságait, az agresszív vegyi anyagok ellenálló képességét.

Mossa le a habarcsot a cserépről

A folyékony és gél készítmények szinte bármilyen felületre alkalmasak.

A felületre való felhordás után a hatóanyagok reagálnak arra, hogy megkönnyítsék a súrolószereket.

A por termékek nem ajánlottak márvány, mész felületek, gránitlapok, márványgipszek.

Minden savtartalmú szer különbözik savkoncentrációban, ízanyag-tartalomban, hatóanyagokban és adalékanyagokban.

Ezért annak érdekében, hogy a finomítóanyagok felületét ne rontsák el, a vegyi anyagot helyesen kell kiválasztani, szigorúan a használati utasításokat követve.

A munkavégzés során be kell tartani a biztonsági előírásokat. A gumikesztyűkben végzett munka nem teszi lehetővé a bőrön, a nyálkahártyákon, a ruhákon és a szemeken történő oldatok bejutását.

Mechanikus eljárások a habarcs eltávolítására

A mechanikus eljárások alkalmasak a szárított simítóelegy nyomainak eltávolítására. Különösen nehéz eltávolítani az epoxi habarcsot a felületről, mert nemcsak tökéletesen ellenáll a savak, lúgok hatásainak, hanem alkalmazásának is várnia kell egy napig.

És ebben az esetben mechanikus módszereket javasolunk a troweling keverékek kiküszöbölésére. Ehhez használhatja a következőket:

 • speciális szerszámok a csempészet arzenáljában
 • fém kefék, kaparók
 • éles pengéjű szerszámok, kések
 • rendes spatula
 • csiszolóanyagok

A munka előtt a burkolólapok kettős tapadása maszkoló szalaggal történik. Kémiai foltokat alkalmaznak a foltokra.

Miután a reakció megtörtént, óvatosan távolítsa el a foltokat egy pengével vagy egy fém ecsettel a felületről, távolítsa el a felesleges habarcsot az ízületekből.

A habarcsot eltávolítjuk a csempe megkönnyebbüléséről

Chic, ragyog, szépség

A legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsák a felesleges tárcsákat egy sima csempefelületen.

Nehézségek merülhetnek fel a textilezett, durva, porózus, dombornyomott és díszített felületek tisztításakor.

Természetesen a legjobb a szennyezés azonnali eltávolítása, elkerülve a habarcs teljes megszilárdulását.

De ha az idő elmulasztották, fontolja meg, hogyan kell lemosni a habarcsot a csempe a dekoráció.

A díszítéssel ellátott burkolólapok esetében a csapágykeverék nyomai eltávolításának nedves módszere vagy a komplex felületek (SoproAN 737) kezelésére szolgáló különleges finom szerek használata ajánlott.

A csempézett felületre, habszivacsra és puha, sörtes ecsettel kis mennyiségű tisztítószert alkalmaznak a maradék oldat eltávolítására.

Nem ajánlott csiszolóanyagokat, porszívókat, erősen agresszív vegyszereket használni, amelyek megzavarhatják a megjelenést, törölhetik a nyomtatott képet, mintákat, dekorációkat. A fehér plakkos használatú gél tisztítószerek eltávolítása.

A porceláncsempék, a kő és egyéb burkolóanyagok felületéről sokféle módon lehet eltávolítani a gémeket. A javítási munkálatok megtervezése érdekében a láncindítók eltávolításával, a ragasztók nyomásával, a simítóval, a professzionális mesterkeverékekkel kapcsolatos nehézségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy azonnal cselekedjenek, és ne engedjék meg a simító keverék teljes kikeményedését.

A módszer kiválasztásakor a kémiai anyagoknak figyelembe kell venniük a bélés anyagának tulajdonságait, a használt simító típusát. Hogyan tisztítsuk meg az epoxi habarcsot:

csempe

Csempe ízületek - a leggyengébb hely a csempe. Leginkább a gyors kopás, a repedés és a fading színe miatt hajlamosak. A felületkezelés elveszíti az esztétikát, a vonzerőt, és szükségessé teheti az injektáló anyag teljes cseréjét. Hogyan kell ezt a feladatot megfelelően elvégezni, és nem károsíthatja a lapon leírtakat.

Az idő előtti fugázási kopás okai

A kerámia burkolólapok működése során gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amikor a bevonat még nem töltötte el az élettartamát, és a fugázás elvesztette az esztétikáját, és nem felel meg a nedvességszigetelő funkcióinak. Ez a probléma lehet néhány tényező:

 1. Helytelenül kiválasztott simítóvegyület. Az oldatot úgy kell megválasztani, hogy figyelembe vegye a helyiség nedvességtartalmát, hőmérsékletét és célját.
 2. A habarcs alkalmazása során felmerült hibák. A legelterjedtebb - tömítések, amelyek hiányosak vagy nem teljesen mélyek.
 3. A megoldás nem az utasításoknak megfelel. A fugázó készítmény folyékony konzisztenciája csökkenti erejét és tartósságát. A száraz keverék öngyújtása során kövesse a gyártó ajánlásait.
 4. A kerámia burkolólapok nem megfelelő kezelése. A savalapú tisztítószerek elpusztítják a habarcs szerkezetet.
 5. A penész megjelenése a fürdő falaira és a mikroorganizmusok bejutása az interglaciális térbe.
 6. Magas páratartalom és nedvesség a helyiségben a megfelelő szellőzés hiánya miatt.
 7. A könnyű varrások gyors szennyeződése.

Mielőtt eldönti, hogy eljött az ideje, hogy eltávolítsák a régi habarcsot az ízületekből, alaposan meg kell vizsgálni és fel kell mérnie a megsemmisítés mértékét.

A régi habarcs állapotának értékelése

Az első lépés a varratok alapos tisztítása. Ha a habarcs nincs repedés, és egyszerűen csak a szín frissítésére van szükség, akkor elkerülhető a habarcs teljes szétszerelése. A helyzet rosszabb a deformáció, a gomba és a penész megjelenése között.

Meghatározza, hogy a habarcs teljes cseréjének szükségességét a következő okok alapján lehet megállapítani:

 1. Az ízületekben hiányosságok vannak, a fugázó összeomlik és eltűnik.
 2. Ha az ízületeket csiszolópapírral tisztítja, a habarcs felső rétegének színe nem változik. Ez azt jelzi, hogy az öntőforma elterjedése megköveteli a régi habarcs eltávolítását, majd az ízületek fertőtlenítését.

A felhasznált szerszámoktól és fogyóeszközöktől függően két fő módja van a habarcs eltávolítására: kémiai és mechanikai. A csempe megóvásának megakadályozása érdekében az ízületeket szakszerűen kell tisztítani, ragaszkodva a választott technológiához.

Hogyan lehet eltávolítani a habarcsot a csempecsatlakozásokból kémiai reagensekkel?

A legdrágább megoldás a habarcs eltávolítására - a vegyszerek használata. Különleges oldószerek "korrodálják" a fagyasztott tartalmat anélkül, hogy károsítanák a csempeit.

Fontos! A kémiai összetétel a habarcs típusa szerint történik. A reagenssel való munkavégzést szigorúan az egyéni védőfelszerelésekkel (gumi kesztyű és légzőkészülék) végzett utasításoknak megfelelően kell végrehajtani.

Távolítsa el a csemperagasztó oldatot a következő oldószerekkel: Sopro ZEA 703 / ZSE 718, Atlas Szop / Szop 2000, Tiszta, Keranet és Litoclean.

A legtöbb készítmény olyan savakon alapul, amelyek helytelen használat esetén károsíthatják a felületet. Néhány oldószer fehér foltokat hagyhat a csempe felületén.

Megmagyarázzuk, hogyan lehet eltávolítani a habarcsok kémiai megoldását:

 1. A reagenseket varrás közben vékony ecsettel vagy speciális adagolóval alkalmazzuk.
 2. Hagyja a megoldást egy ideig (körülbelül öt óra). A vegyszerek kezdenek fellépni, és a habarcs lágyul.
 3. Próbálja meg otkovyryat fugázó építési késsel. Ha rosszul "elindul", akkor újra kell alkalmaznia a reagenst. A cementhabarcs eltávolítását kétszer kell végrehajtani.

Néhány anyag teljesen feloldja a habarcsot, és bizonyos idő elteltével elegendő a fal öblítését.

A habarcs mechanikai eltávolítása

A megfelelő eszköz kiválasztása

A következő eszközök hasznosak lehetnek a csempecsuklók tisztításához:

 1. Építési kés, kisméretű csavarhúzó, véső vagy véső. A habarcs eltávolítása a felsorolt ​​eszközökkel sok időt vesz igénybe, de a csempe károsodásának kockázata minimális.
 2. Az ízület kifejezetten az edzett habarcs tisztításához készült. Az eszköz könnyen használható, de nem ajánlatos megvásárolni egy alkalmazáshoz.
 3. Az elektromos fúró segítségével gyorsan megszabadulhat a régi habarcsból. Az elektromos kéziszerszámoknál fontos, hogy válasszon egy vékony fúrót, hogy ne "horogjon" a csempere. Ez a módszer alkalmas a habarcs eltávolítására, ha a csempe szilárdan a talajon van.
 4. A Dremel egyfajta villanyszerelő, amely lapos féllemezzel van felszerelve. Gondos használat mellett távolítsa el a habarcsot néhány perc alatt.
 5. A csavarhúzó is megbirkózik a régi közbenső anyaggal. A szerszámot ecsettel rögzítik a fúvókához, egy fémlemezzel ellátott kis lemezből. Ez a módszer jobban megfelel a kopásálló padlólapoknak.

Fugázás eltávolítása elektromos fúróval

Mielőtt eltávolítja az epoxi habarcsot az ízületekből, meg kell tennie az előkészítő intézkedéseket:

 1. Az oldatot vízzel és asztali ecettel egyenlő részarányú keveréssel készítsük el. Az utolsó összetevő helyettesíthető citromsavval - ez elkerülhetővé válik az éles ecetsav szaga megjelenése.
 2. Nedvesítse meg a szivacsot egy savanyú oldatban, és bőven kenje meg minden varratot. Ecet használata esetén az impregnálószert kb. 30 percig kell tartani, és citromsav használatakor - 24 óra.
 3. Vékony fúrót kell hordani az elektromos fúrógépen, amelynek szélessége nem haladja meg az interdigital kötés vastagságát.
 4. Kapcsolja be a szerszámot minimális teljesítmény mellett, és lassan "járjon" a csempe között.
 5. A habarcs teljes eltávolítása után a kapott hornyokat kemény ecsettel kell megtisztítani.
 6. Mossa le a varratokat és fertőtlenítőszerrel kezelje őket.

Hogyan lehet eltávolítani a habarcsot a csempe között egy késsel: lépésről lépésre

Ha a fúró nem volt kéznél, akkor a varratokat késsel tisztítsa meg. A munkához fontos, hogy egy kényelmes fogantyúval rendelkező eszközt válasszon, mivel a folyamat hosszú.

Fugahézag eltávolítás:

 1. Állítsa be a kést a közbenső öltés középpontjában. Ha a penge nem elég mélyen behatol, akkor a kést kalapáccsal kell kopogtatni.

Népi módszerek a régi habarcs eltávolítására

A rögtönzött eszközök használatának támogatói alkalmas népi módszerek.

1. módszer Koncentrált ecet vagy citromsavoldat alkalmazásával. Az elkészített reagens a habarcsra kerül és egy napig marad. Az idő múlásával a habarcsot spatulával vagy késsel tisztítják. A savas komponensek cseréje eszköz lehet a vízzel vagy mosószer készítményekkel szembeni savkő elleni küzdelemre.

2. módszer. Készítsünk oldatot egy részből glicerinnel és három rész vízzel. Keverjük össze a folyamat varratokat és hagyjuk őket egy ideig. Távolítsa el a régi injektort műanyag spatulával. A glicerin oldat hasznos a kérdés megválaszolásához: "Hogyan lehet eltávolítani egy szárított habarcsot egy cserépből?". A tisztítási technológia hasonlít a leírt eljáráshoz - alkalmazás után hagyja el egy ideig, és törölje le a rongyot.

3. módszer. Ha a habarcs megüt a csempe és szárított, majd mossa le vízzel nem fog működni. Erre a célra fehér vízzel vagy kerozinnal ellátott vízoldatot használhat. A hígított készítményben elegendő megkenni a szivacsot, enyhén összenyomni és törölni vele a csempe felületét.

Csempe ízületek helyreállítása

Néha van vágy, hogy egyszerűen frissítse a belső tér egy fürdőszoba vagy konyha. Annak érdekében, hogy ne készítsünk hosszú és drága javítást, elegendő a habarcs helyreállítása. Lehetőség van a közbenső réteglap eredeti megjelenítésére az egyszerű technikával:

Győződjön meg róla, hogy a habarcs nem repedt, és nem sérült a penész.

 1. Beilleszteni a csempe széleit maszkolószalaggal, hogy ne sérüljön a csempe a restaurálás során.
 2. Vöröstömör papír, hogy törölje a régi rétegfelület felső rétegét. A csiszolópapírral való munka megkönnyítése érdekében csavarhúzót is befedhet.
 3. A felső réteg eltávolítása után a varratokat antibakteriális alapozóval kezeljük, és a készítményt teljesen szárazra hagyjuk.
 4. Használjon gumihevedert, hogy egy új réteg gitt vagy festéket használjon a varraton egy speciális jelölővel.
 5. A munka befejezésekor távolítsa el a védőfóliát a filmből és törölje le a felületet puha ruhával.

A habarcs eltávolítása a varratokból: a szakemberek általános ajánlása

A csempecsuklók tisztítása nem különösebben nehéz művelet, de a kivitelezéshez a kivitelezőtől gondoskodni kell. Annak érdekében, hogy a csempeburkolat ne szenvedjen, és az új habarcs hosszú ideig szolgáljon, meg kell felelni a leírt technológiának és a szakértői tanácsoknak.

 1. Mielőtt munkát végezne a szobából, kívánatos a bútorok és dolgok kivétele, mivel a varratok kinyílása után sok por keletkezik.
 2. A habarcs eltávolítása bizonyos nehézségeket okoz, és kötelező biztonsági óvintézkedéseket igényel - légzőkészüléket, ruházatot és kesztyűt.
 3. A helyiséget jól szellőztetni kell. Ez az ajánlás különösen akkor fontos, ha kémiai reagensekkel dolgozik.
 4. A hidrogén peroxid alkalmas közbenső rétegek foltosítására. Az eljárás ajánlott a fehér habarcs helyreállításához, és ellenőrizze az anyagot a penész jelenlétére.
 5. Kerámia vagy márvány burkolólapok eltávolításakor a savalapú oldószerek nem használhatók.
 6. A fugázó anyag felhordása előtt a csempe felületét ragasztószalaggal kell védeni, vagy rendes szappannal kezeljük.

Annak érdekében, hogy gyakran ne kelljen eldönteni, hogyan lehet gyorsan eltávolítani a régi habarcsot a csempék között, a csempék megfelelő ellátását és az ízületek rendszeres tisztítását kell biztosítani. Így lehetővé válik a bélés kezdeti megjelenésének meghosszabbítása, és nem a javítási munkák igénybevétele az idő előtt.

A habarcs típusai és tulajdonságaik, a lakk használata porózus csempe varratok fugázására

A kerámiák elhelyezése óvatlanul fog megjelenni, és hamarosan elhasználódik, ha a javítás befejező szakaszában nem alkalmazták a csempe speciális feldolgozását. A csempe közötti csomópontok esztétikaiak. Ebben a tekintetben meg kell tenni a fugázást.

A habarcsszerkezet alkalmazása

Fugázó csempe a fürdőszobában

Mi a csempe kezelés? A fürdőszobában van a legmagasabb páratartalom, ami azt jelenti, hogy a javítás során jó nedvességállóságú anyagokat kell használni. A varratokon való feszítés védi a felületet a nedvességtől, a penésztől, a portól és a piszoktól. Ennek megfelelően, ha fedezi a védőszerkezetet, akkor az élet tart.

Annak érdekében, hogy egy anyag védje a bevonatot, a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • vízzárás; Jó választás lenne olyan anyag, amely nagy védelmet nyújt a burkolóanyag alatti vízbehatolás ellen;
 • a felesleges nedvesség felszívódásának mértéke;
 • mi lesz a habarcs zsugorodása az alap felé?
 • erejét.

A modern gyártók többféle habarcsot kínálnak. A csempe ízületekhez négyféle fugázási mód létezik:

 • a varratok cementvédelem;
 • epoxi;
 • szilikon felületkezelés;
 • lakk az ízületek fugázására.

A fürdőszobában alkalmazott szilikon habarccsal történő felületkezelés csak akkor alkalmazható, ha az ízületek porozitással rendelkeznek. Kerámia burkolatot ne használjon ezzel a tömítőanyaggal. Ennek az anyagnak a célja a bevonat tömítése.

Óvatosan dörzsölte fehér csempe a fürdőszobában

Cementcsempe a csempecsatlakozásokhoz

A cement alapú anyag hagyományos, a fürdőszobát fedezi. Az ilyen feldolgozás a védelemhez alacsony költséggel jár. A cementkeverék közvetlenül a kis cementből és egyéb adalékanyagokból áll. Víz hozzáadása esetén a keverék hasonlít a gitt tulajdonságaitól.

Ha a kerámia közötti távolság legalább 5 mm, a habarcs összetétele víz hozzáadását jelenti. Ha széles varrással kell eljárni, akkor homokot adnak a szerkezethez, ami viszont megakadályozza, hogy a készítmény az egész felületen elterjedjen és megtartsa a kötést. Ha a csempe között hosszú távolság van, akkor a feldolgozott keverékhez hozzáadott homoknak is nagynak kell lennie.

Attól függően, hogy milyen tapasztalatokkal és preferenciákkal rendelkezik a javítás területén, készen vagy szárazon is kaphat cementhabarcsot.

A kész készítmény könnyen használható, nem kell hígítani, ami azt jelenti, hogy kevesebb időbe telik a felkészítés. Ennek ellenére van egy hátránya - a kész keverék gyorsan szárad, gyorsan és pontosan mindent meg kell tennie, mivel az üveg teljes mennyiségét egy órán belül el kell fogyasztani.

Fontosabb a habarcs második változata. Egyetlen konzisztencia vásárlása esetén több helyiségre is alkalmazható. Az egyetlen különbség az, hogy a száraz port vízzel vagy latexzel hígítják, csak a helyiséghez szükséges mennyiségben. Fontos megjegyezni, hogy a latex lágyító megvédi az anyagot a különböző mikroorganizmusok kifejlesztését követő fugázás után. A száraz keverék nagyon alkalmas a javítási munkákra, mivel a szükséges mennyiséget és hígítást el lehet végezni, ez a keverék gond nélkül tárolódik is.

A cementhabarcs legfőbb előnyei:

 • könnyen használható száraz és kész keverék;
 • széles skálájú színárnyalat esetén a megfelelő árnyalat a csempe alatt választható;
 • nedvességállóság;
 • széles körben használják.

A hátrány az, hogy az élettartam kicsi. Ezt befolyásolja a szennyezés, a háztartási vegyszerek és a mosószerek.

Epoxi kezelés

Sok szakértő hallja, hogy az epoxi habarcs prémium anyag. Az ilyen keverékeket leggyakrabban a nyilvános helyiségekben használják: úszómedencék, étkezdék, konyhák, laboratóriumok. Pontosabban azokban a helyiségekben, ahol a bevonat minden nap kölcsönhatásba kerül a nedvességgel, a kémiai összetételekkel és a gőzzel.

A keverék fő elemei epoxi, keményítő és homok. Ezen komponensek összekeverésével nagy viszkozitású keveréket kapunk. A keverés szakaszában meg kell felelni a pontosságnak. Ha ez nem történik meg, a drága anyagok elkárosodásának kockázata megnő. Bár nem könnyű dolgozni epoxi habarccsal, még hosszú ideig tartja és védi az anyagot.

Az epoxi keverékeknek a következő előnyei vannak:

 • az egyik legjobb anyag a magas páratartalmú helyiségek bevonásához;
 • a felhasználási idő eléri a 45 évet;
 • a mikroorganizmusok fejlődésével szemben rezisztens összetétel;
 • ideális esetben hangsúlyozhatja a bevonat árnyékát.

A hátránya kemény munka és magas ár. A szakértők azonban meg vannak győződve arról, hogy az utolsó mínuszért nem aggódhat, mert az anyag képes Önt és még az unokáit is szolgálni.

Lakk a védelem érdekében

Ha a fürdőszobában lévő kerámia porozitással rendelkezik, irracionális az epoxi és a cement összetétele. Így csak elrontja az anyagot. A porózus kötésekhez a legjobb habarcs lesz.

Miután a porózus felületet védő réteggel bevonjuk, egy vékony, de erős film keletkezik, ami szinte észrevehetetlen. Megvédi a nedvességet, a szennyeződést és a kémiai elemeket. Lakk a csempeburkolat csiszolásához, a dekoupage papír kikészítéséhez, mivel ezeket a részeket védeni kell a nedvességtől is.

Lakk a csempék burkolására

A burkolólapok jobban fedik le a tiszta lakkot. Az ilyen típusú kikészítés behatol az anyag mélységébe, és megerősíti annak alapját. Amikor a víz egy védett felületre kerül, nem felszívódik az anyagba, hanem cseppekben gyűjtik össze.

Fugázás a csempe, és mi az után?

A csempe lefektetése és a varratok törlése a fürdőszobában, ezek a varratok általában áztatottak / festettek. Számos különböző lakk és speciális keverék létezik.
Ez azért van így, hogy a habarcs ne piszkos legyen, ne virágozzon, a cserép jól mosott. Általánosságban a gyakorlatiasság javítása.
Kérdés: Kinek van tapasztalata? Mi a jobb használni?

Igen, csatlakozom is) nem fedeztük fel a habarcsot időben, már elhúzódtunk, hogy hova megyünk.

Natalia K írta:
a habarcsot nem fedeztük fel időben, azt már töröltük a helyeken, ahol járunk.

Nyilvánvalóan rosszul törölte (

Nastran írta:
: Kinek van némi tapasztalata, kérem, ossza meg. Mi a jobb használni?

A fürdőszobába juttatott speciális "Dolphin". Igen, a varratok erősebbek, kevésbé nedvesek a vízzel. A dolog jó, de sajnos nem nyújt 100% -os védelmet a szennyeződés / penész ellen.

Tisztelettel, Leon

Igen, a delfin jó dolog. Az öt vagy hat évig eltarthat, vagy akár többet is -, és frissítenie kell. Semmi sem örökkévaló.

És talán még mindig van valami tartósabbá. 5 év után nem szeretnék újracsinálni semmit. Egy másik fórumon olvastam, hogy van valamilyen lakk vagy lakk márvány, vagy nem emlékszem :-). Nem igazán írt. Használhat bárki bármilyen lakkot ehhez az üzlethez?

Epoxi habarcs. De vele már túl késő.

Nem nagyon tetszett a delfin.
A legjobb hatás a Dufa Tapetenschutz tapétavédelme.
Ez nagyon koncentrált akril alapozó, és nyilvánvalóan néhány adalékanyag.
Egy ilyen daganat impregnálása nagyon jó hatással volt.

Hubert írta:
és frissíteni kell

Frissítés Dolphin vagy fugázó?

_dmitry írta:
Frissítés Dolphin vagy fugázó?

Természetesen az egész habarcs.

Danmos írta:
Nem nagyon tetszett a delfin.
A legjobb hatás a Dufa Tapetenschutz tapétavédelme.
Ez nagyon koncentrált akril alapozó, és nyilvánvalóan néhány adalékanyag.
Egy ilyen daganat impregnálása nagyon jó hatással volt.

És ez az eszköz alkalmas arra az esetre, ha a csempe lefektetése után, és ennek megfelelően a fugázót tartja. A 3. évad? Ebben az időben néhány varrás és sötétedett, és a szín megváltozott. Talán jobb először mentes a habarcstól, majd új habarcs + védelemért?

2l_andrey, és mondd meg, hogyan lehet eltávolítani a habarcsot?

Mint egy mosogatóhabarcs lemosása: 9 hatékony módszer

Az ízületek lezárásának folyamatában a habarcs egy része a texturált oldal felületén maradhat. És mivel a kompozíció kitűnő adhéziós tulajdonságokkal rendelkezik a felületen, probléma merül fel a mintából való tisztítás során. Megmondom, hogyan kell lemosni a habarcsot a megkönnyebbülésről a minimális erőfeszítés érdekében.

Határozza meg a megfelelő tisztítási módszert

A módszer megválasztása csak a habarcs összetételétől függ, ezért határozzon az asztalról, hogyan fog cselekedni:

Eltávolítási módszerek:

 • savas oldatok;
 • folyadék a meszelés megszüntetésére;
 • speciális mosó cement scurf.

Rendkívül nehéz mechanikusan tisztítani a durva felületet a cementből.

Eltávolítási módszerek:

 • Speciális megoldások - eltávolítók az epoxi habarcsokhoz.
 • Mechanikus hatás a vegyi anyag alkalmazása után.

Különösen erős összetétel ellenáll a savaknak és lúgoknak. Ezért a szokásos mosás nem fog megbirkózni a feladattal.

A cementhabarcs módszere

Ez a módszer a savas oldatok használatán alapul.

A gélszerű, folyékony eszközök bármilyen töltési felületet töltenek be, ami megkönnyíti a munkát.

Miután a mosást a textúrált felületre vitte, a hatóanyagok lágyítják a cementkészítményt.

Úgyhogy, mint tisztítani a habarcsot a cserépből:

 • folyékony koncentrátum (minden csempe számára);
 • Por (nem ajánlott porózus és márványanyagok esetén).

A koncentrált savas oldatokat szigorúan kövesse a csomagoláson feltüntetett utasításokat. Végezze el a vizsgálatot egy nem feltétlenül feltüntetett területen, hogy biztosítsa a felület biztonságos eredményét.

A táblázat a burkolólapok tisztításáról szóló lépéseket ismerteti:

A habarcs, az impregnálás vagy a lakk védelme

Írta: Shulc, december 9, 2009 Kerámia csempe

Kiemelt állások

Üzenetek írásához hozzon létre egy fiókot vagy jelentkezzen be

Önnek regisztrált felhasználónak kell lennie ahhoz, hogy észrevételt tegyen.

Hozzon létre egy fiókot

Jelentkezz be a közösségünkbe. Nagyon egyszerű!

Jelentkezzen be

Már rendelkezik fiókkal? Jelentkezzen be a rendszerbe.

Vagy jelentkezzen be az egyik szolgáltatással.

A Google azt ajánlja

Ajánlások

A tesztvizsgálatot az SCW 22-A és az SCM 22-A fűrészek tesztelik

Sano kiadott egy cikket a műszer és a berendezések, december 24, 2012, cikk

Gipszkarton mennyezetre szerelése

andral írt egy témát a Gipszkarton mennyezeten, 2005. január 17-én

Hogyan vágjuk a zsanérokat a belső ajtókban.

Sano kiadott egy cikket a Repair School-ban, 2007. június 15-én

A TE 30-A36 vezeték nélküli kalapács fúró

A Sano kiadott egy cikket az Eszköz és Berendezés, 2013. április 29-i cikkében

Hogyan lehet a gipszkarton-partíciót tökéletesíteni?

Sander egy témát írt alá a Gipszkarton, 2005. március 3-án

Víkendház az erdőben: mint művész, Igor Shubin átalakította az erdei telket. Layfkhaki a nyári lakosok számára

A KGB kiadott egy cikket a Country House-ban, Dacha, kedd, 08:49, cikk

Gáz szerelőpisztoly HILTI GX 120

Sano kiadott egy cikket a műszer és a berendezések, március 11, 2012, cikk

Házi ház a csiszológépen egy gyémánt csésze vagy kefe számára

FugenFührer írt egy blogbejegyzést a FugenFührer Blogban, 2017. február 13, blogbejegyzés

Fugázó kerámia csempe - hogyan kell csinálni magad?

Szükséges eszközök és anyagok

A csempe kiváló befejező anyag, amely kiváló megjelenésű, ellenáll a nedves környezetnek és a szélsőséges hőmérsékletnek. A kerámia burkolat fugázása a kiváló minőségű telepítés után lehetővé teszi az összes vizuális hiba maszkolását, de a pontatlan munka tönkreteheti az egész bélés esztétikáját.

Mit kell tennie a fugázás előtt?

Először meg kell győződnie arról, hogy a telepítés során felhasznált csemperagasztó teljesen megszáradt. Ezt követően:

 • az egyes csempék között a lefektetés során beillesztett minden elválasztó keresztezést el kell távolítani,
 • tisztítsa meg a csempe ízületeket por, szennyeződés és törmelék,
 • a csempefelületet semleges mosószerekkel mossa le és törölje szárazra.

Az üvegezett csempe esetében ezek az előkészítő események elegendőek.

Az eltávolítatlan lapok oldal- és felülete további nedvességet igényel a fugázás előtt. Azonban nem lehet túlzni és pereuvlazhnit felülete, hogy később a cement kompozíció nem repedések.

Milyen injektáló anyagok vannak?

A varratok tömítése magában foglalja a speciális keverékek használatát, amelyek olyan anyagokon alapulnak, mint a cement, epoxi gyanta, polimer anyagok. A habarcson kívül néha használnak tömítőanyagot is, ha szükséges az ízületek magas páratartalmakkal szembeni védelme, aminek következtében penész alakulhat ki, vagy káros mikrobák alakulhatnak ki. A bélés tömítőanyaga egy folyékony átlátszó anyag, amely szilikon, lakk vagy akril alapú.

A tömítőanyag kiválasztását a kerámia burkolólap típusának és az ízületekhez használt fugáknak megfelelően kell elvégezni. Tömítőanyagot alkalmaznak a szárított simítóvegyületre. Mindegyik keveréknek pozitív és negatív oldala van. Annak érdekében, hogy a kerámia burkolattal bevont felület tisztességes legyen, az ízületek megfelelő fugahézagát kell kiválasztani.

Cementcement

A varratok lezárására szolgáló cementkompozíció a leginkább otthoni használatra készült. Száraz keverék formájában állítják elő, ahol különböző arányokban van jelen:

 • Portland cement;
 • speciális adalékanyagok;
 • latex;
 • száraz keményítő.

A cementcement fehér vagy szürke. Fényes és matt csempe esetén is használható. Könnyen elkészíthető kézzel. A márvány burkolólapok cementcementjének használata nem ajánlott.

Epoxi habarcs

Az epoxi gyantát tartalmazó kompozíciókat kereskedelmi, ipari és irodai helyiségekben használják. Az epoxi gyantán kívül van egy keményítő is, amely különleges szilárdságot biztosít a keveréknek. Az ezzel a keverékkel kezelt varratok szárítás után hozzáférhetetlenek lúgok és savak hatására, könnyen tisztíthatóak porból és piszokból.

Az epoxi habarcs konzisztenciája meglehetősen viszkózus, nehéz vele dolgozni. Nem alkalmas 6 mm-nél kisebb szélességű varrásokra, mivel összetételét nem nagyon dörzsölte ilyen keskeny helyre. Az epoxi vegyületeket speciális tisztítószerekkel legkésőbb egy nappal az alkalmazás után távolítsa el, különben nem mossák le.

Polimer habarcs

A polimer habarcs az új anyagok csoportjára utal. Ez kevésbé tartós, mint az epoxi, de számos pozitív előnye van. A polimer készítmények kényelmesek, mivel műanyag, pépes állapotban vannak, és szükség esetén könnyen lemoshatók. A polimer habarcs előnyei a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • ha a szárítás kisebb zsugorodást eredményez,
 • szennyeződést és vízálló felületet képez,
 • fagyálló, bármilyen környezeti hőmérsékleten keményedik.

Ha kerámia csempe ízületek polimer fugázását használják munkára, akkor az interneten megtalálható videó megmutatja, hogyan kell a polimer összetétel elkészítéséhez és a varratok dörzsöléséhez. A különböző színezékek és árnyalatok gyártói által gyártott ilyen habarcs, és mindig olyan összetételt választhat, melyet szervesen kombinálnak a fő bevonat cseppjével vagy kontraszttal. Az erőteljesítmény jellemzőinek javítása érdekében folyékony polimereket adnak a száraz habarcsokhoz.

Milyen széles legyen a varratok

Még a lefektetés folyamán is előzetesen meg kell határozni az illesztések közötti szélességet. A 12 mm-nél nagyobb varratok szemmel láthatóan megakadályozzák a csempe szélét, de a varratok szélessége csökkenti erejét. Alacsony keménységű és nem elegendő szilárdság ahhoz vezet, hogy a varratok repedések jelennek meg.

Nagyon keskeny kötések, legfeljebb 1,5 mm szélességűek, nehéz betölteni a habarccsal. Ennek következtében nedvesség juthat a zárt térbe, ami miatt a kerámiatermékekkel bélelt felület deformálódhat.

A 10-60 cm-es méretű négyzet alakú lapok esetében a 3 mm széles csukló optimális. A varratok (amelyek szélessége meghaladja a 12 mm-t), a habarccsal a szokásosnál nagyobb részecskékkel rendelkező homokot kell hozzáadni.

A simító massza alkalmazása

Az elkészített munkadarabot gumi lapátra vagy speciális rácsra helyezzük a kerámia burkolólapra. Ha mázas csempe van elhelyezve, akkor a legjobb, ha gumihevedert használ, hogy elkerülje a fényes és sima felületet. A habarcs felhordása esetén a szerszámot a kerámia burkolatához képest 30 fokos szögben kell tartani. A megmunkálandó keveréket rövid átlós löketekkel kell alkalmazni a betöltendő kötéshez képest. Az interdigital tér sűrű feltöltéséhez többször meg kell ismételni a kérelemmel kapcsolatos eljárást, dörzsöléssel és a habarccsal a csempék közötti üregekbe.

Minél jobban megnyomja a habarcsot, annál szigorúbb a varrás, ami tovább biztosítja erejét.

A fennmaradó keveréket azonnal el kell távolítani egy spatulával. A maradékokat az általános simítómasszába bocsátják fel, amelyet a szándék szerint összekevernek és használnak. Annak érdekében, hogy megtudja, hogyan alkalmas a burkolólapot a födémre illesztett habarcs választott színére, ki kell választania a bevont felület egy kis területét, és meg kell dolgozni a varratokat. Ha elégedett a színnel, akkor elkezdheti dolgozni az egész területen. Ellenkező esetben meg kell választanod a kívánt habarcshangot, és azt, amelyet kísérletként használt, amíg meg nem kapta, az élesekből levágott éles objektum segítségével.

A felületet nedves habszivaccsal lehet megtisztítani a varrás mentén, amikor a habarcs már sűrű, rugalmas, de nem szilárd, mert ebben a szakaszban kialakul a varrat fő típusa. Az összes helyet, ahol a simítót használták, törölje száraz ruhával, de nem korábban, mint két órával később, hogy a habarcs megkeményedjen.

Megjegyzendő, hogy a habszivacsot gyakran tisztítani kell a habarcs maradványaitól, hogy a varrat gyönyörű és kiváló minőségű legyen.

Az utolsó lépés a fugázás során

Miután az extra oldatot eltávolították a csempefelületről, és az ízületek ragasztása megragadta, szükséges a vízszintes és simított varrások megszüntetése. Attól függően, hogy milyen típusú varrást igényel, használjon speciális konstrukciós illesztést vagy egy hagyományos fogkefe fogantyúját. A varrat konvex vagy konkáv lehet. Ha konvex alakú varratra van szükség, akkor szerkezeti kötés szükséges. A varrás homorú alakjának létrehozásához olyan objektumokat használhatunk, amelyekkel behatolhatunk a mélyedésbe. Miután egy nedves habszivaccsal csatlakoztak, vágják le a peremet, eltávolítják a kidudorodásokat és behúzódásokat.

A varratoknak ugyanolyan alakúaknak és mélységeknek kell lenniük. Ha a lapka lapos és szélei téglalap alakúak, akkor a varratok lapos alakúak lehetnek, és a csempe felső szélével lesznek. Az összes varrat kiegyenlítése után a felületet alaposan meg kell tisztítani nedves szivaccsal és törölni kell egy tiszta, puha ruhával. A megkötött ragasztó vagy latex maradványait csiszoló kefével vagy speciális savas tisztítószerekkel távolítják el.

A burkolócsatlakozások helyes kialakítása a fugázó keverékekkel minden felületet megfoghatatlanná tehet. Ha ez a munka kézzel történik, nemcsak a pénzügyi megtakarításokat, hanem az esztétikai élvezetet is magával hozza.

Impregnálás alkalmazása csempe ízületekhez és típusaihoz

A járulékos varrások további feldolgozás nélkül elvesztik vonzó megjelenésüket, de teljesítményüket is. Ha nem biztosít védelmet a nedvességtől, idővel a habarcs összeomlik, a csempe elkezd lazítani és kiesik. A varratoknak is védelmet kell biztosítaniuk a kémiai hatásoktól, mivel a mosószer felgyorsítja a pusztítást. Cikkünk segít meghatározni, hogy milyen impregnálás szükséges a csempe varratokhoz és hogyan kell használni.

Impregnáló és védő készítmények típusai

A csempecsuklók összes számos védőanyaga és impregnálása több fő kategóriára osztható.

A védőanyagok és az impregnálás összetétele:

 • Polimer lakkok.
 • Akril tömítőanyagok.
 • Szilikon tömítőanyagok.
 • Védő készítmények latex alapúak.

Szintén hozzárendelhessek az alapok típusát ehhez a célhoz:

 • Védő. A varratok mechanikai és kémiai károsodástól védettek. Megfelelő a régi csempével való munkához.

Milyen varratokat kell feldolgozni?

A gyártó általában azt jelzi a habarcs címkéjén, hogy szükség van-e a dörzsöltött varrat további feldolgozására. Egyes modern fajok nem képesek a habarcsot, mivel már tartalmaznak védő (gombaellenes vagy tömítő) adalékanyagokat.

A gitt igényelhet védelmet a nedvességtől (víztaszító használata) vagy egyéb környezeti hatásoktól. Az impregnálás megvásárlása előtt tisztázni kell, hogy milyen impregnálók gyártói javasolják.

Általános impregnálási javaslatok

 1. A különböző típusú csempe (porcelán csempe, cserép, cotto) felülete eltérő módon reagálhat a csempe varratok impregnálásához. Bizonyos impregnálás bizonyos esetekben összeférhetetlenné válik, ezért tanulmányozni kell a gyártó ajánlásait a varrásokkal kapcsolatban.
 2. A cement alapú gitt megnövelt nedvességvédelmet igényel. A varrásokhoz hasonló gitt nem véd a nedvesség ellen.
 3. A polimer (epoxi) gyanta alapú gittek sokkal jobban védettek a magas páratartalom hatásaitól. Ezeket a gitteket védő vagy dekoratív vegyületekkel kell bevonni. Megvédik a kopás, a festés, a háztartási vegyszerek hatásait.
 4. A padlólap burkolólapjai, valamint a falhoz közeli ízületek gyakrabban tele vannak vízzel, és mechanikai ütésnek vannak kitéve, ezért először kell őket kezelni. Víztaszítót kell alkalmazni.
 5. A könnyű vagy színezett fugákkal való kötések kezelésére jól használható polimer lakk az ízületekhez. Védő impregnálás nélkül, egy ilyen habarcs elkerülhetetlenül elkezül elhalványulni és piszkosá válni.
 6. A fényerõ védelme és növelése, illetve a kerámia burkolólapok színes kötései esetén fényes védõszerkezetet kell használni. Ehhez fényes polimer lakkokat használhat.

Számos modern védőszerkezet egyidejűleg védő víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket bármilyen helyiségben kerámia burkolólapok összefogására lehet használni. A tulajdonságokra vonatkozó információk, az impregnálás alkalmazása a címkén szereplő leírásban találhatók. A szakértők azt ajánlják, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a hatékony vízfestékekre, mert a vékonyabb szobákban a varrások folyamatosan versenyeznek a vízzel.

A cement alapú gitteket tömítőanyagokkal kell kezelni. További feldolgozás nélkül a megsemmisítés az idő múlásával kezdődik.

A videóban: hogyan lehet hatékonyan védeni az átfedő öltéseket.

Védő impregnálás alkalmazása a varratokon

Fugázás után a varratoknak teljesen száraznak kell lenniük. A különböző gyártóktól származó simító keverék különböző szárítási idővel és készenlétben áll a további feldolgozásra.

Ahhoz, hogy biztonságban legyen, egy hétig nem érheti el a beágyazott felületet. Ez alatt az idő alatt mindent kiszáradnak.

A felhordás előtt el kell különíteni a csempe a védőszerkezetbe való belépéstől. Például óvatosan ragaszthatja a papírszalagot, és csak a varratokat fedezheti fel. Jobb lesz a csempe egy monoton vagy egyszínű mintával, amelyen a különböző hibák észrevehetőbbek.

A csempe közötti varratokat egy vékony ecsettel megkenjük. Ez a módszer kiváló minőségű, egyenletes fedést biztosít. A mélyen behatoló hatású vegyületeket két rétegben alkalmazzuk, mivel az első réteg szinte teljesen felszívódik a habarcsba. A kettős réteg biztosítja a legjobb védelmet.

Az impregnálás a habarcs színét nem kívánatosvá változtatja, így először tesztelni kell az impregnációt egy olyan kis területen, amely nem jelenik meg. Kipróbálhatja a csempeburkolat próbamintáját.

Fedje le az anyagot impregnálással bizonyos hőmérsékleti és páratartalom-expozícióval. Ezek a számok a címkén jelennek meg. Ha nem követik, az impregnálás elveszítheti tulajdonságait és általában csökkenni kezd. Legjobb univerzális impregnáló vízpuhító használata.

A védő impregnálás alkalmazása után jobb lesz 1-2 napig hagyni a teljes szárítás és keményedés érdekében. Ezután további feldolgozás végezhető.

További ajánlások

Néhány tipp, amelyek segítenek új megjelenést adni a régi csempecsuklókhoz:

 • Ha nem érzékenyek a pusztításra vagy repedezésre, amelyet nedvesség vagy mechanikai igénybevétel okoz, akkor ezek egyszerűen csak egy réteg mély behatolásúak. Megvédi a pusztítást.
 • A színezett varratok tisztíthatók, felújíthatók akrilfestékkel, majd egy réteg védő impregnálószert (akril vagy polimer)
 • A szennyeződéseket fogkefével és fehérítővel távolítják el. Nehéz szennyeződés a szódabikarbónát ecettel. Szóda önt, majd öntsük ecetet. Kémiai reakció következik be, ami a szennyeződéseket kikapcsolja a pórusokból.

A polimer lakk tökéletesen alkalmas cementkötés feldolgozására. Teljesen átjárja a varratot, erősíti szerkezetét és teljes védelmet nyújt a nedvességtől.