Legfontosabb > Dekoráció

6 ok a penész a fürdőszobában és 8 módszerek kezelésére

A háziasszony fürdőszoba egy többfunkciós szoba, amely kiemelkedő fontosságú a teljes életre. Ez és a mosóhely az egész család számára, és egy hely, ahol mosogatják vagy tárolják a szennyezett ruhát.

Az asszony a fürdőszobát kozmetikai és higiéniai eljárásokhoz, hajfestéshez, különböző napi tárgyak tisztításához és mosásához használja. Ne számolj bele minden olyan tevékenységet, amelyet a fürdő falaiban végzünk. A fürdőszobában száraz fürdőköpenyeket, frottírtörülközőket, takarítási és tisztítószerek arzenálját tároljuk.

Végül a fürdő a kellemes kikapcsolódás helyszíne a kemény napi munkának köszönhetően. Ideális esetben a fürdőszobának tisztának, illatosnak kell lennie az illatos testápolási termékek aromáival.

Azonban gyakrabban fordul elő a másik út: a ház legtisztább szobája a mocskos szag forrásává válik, és ennek csak egy oka van - a fürdőben megjelenő forma, ami nem olyan könnyű eltávolítani.

A patogén növényzet fertőzésének következményei

A legtöbben nem értik a közös probléma nagyságát. Gyakran a háziasszonyok egyszerűen törölik a fekete foltokat a felületről az aktuális vagy általános tisztítás alatt, kevés gondolkodás a nedvesség káros hatásairól a fürdőszobában.

Először is, a penészgombával, amely egy egysejtű gomba gyarmata, egy gomba jelenik meg - egy összetettebb organizmusrendszer. A gombaspórák mindenhol jelen lehetnek, de csak nedves környezetben szaporodnak.

Másodszor, a gomba virágzó tevékenysége számos komoly nehézséget okozhat, melyek közül a leginkább ártatlan lehet a fürdőkádak szörnyű szaga.

Itt van néhány, a bakteriális szennyeződés következménye a fürdőszobában:

 • az építőanyagok gyors megsemmisítése. Fekete vagy fehér gomba minden építési anyagot 1-2 év alatt zavarhat a talajra. Ha nem teszünk lépéseket, minden évben nagyjavítást hajtunk végre;
 • a levegőben spórázó spórák biztosan más helyiségekbe költöznek, és ha nedves helyeket találnak, ott elkezdenek szaporodni;
 • a kórokozó növénye szabadon bejut a személy légzőrendszerébe, allergiás bronchitist és szinuszitist, asztmát, súlyos tüdőkárosodásokat okoz, amelyeket nehéz diagnosztizálni;
 • a mikrobák spórái által érintett fürdő kiegészítők használata szúrás, szájgyulladás, sztreptoderma, allergiás dermatitis, lábmikózis és körmök okozzák;
 • a baktériumok kiválasztásának és vitalitásának állandó belélegzése befolyásolja az emberi gasztrointesztinális traktusokat, dysbacteriosist, hasmenést, hányást, gyengíti az immunrendszert.

Egy idő után újra megjelennek a bőrtisztító foltok és fekete csíkok a burkolólapon lévő homlokzati panelek között. Íme egy lista a penészesedés gyakori okairól.

 1. Helytelenül beszerelt szellőztető rendszer vagy fűtőrendszer. A jól fűtött helyiség és a nedvességtartalom a káros mikroflóra tenyésztésének előfeltétele.
 2. Természetes napfény hiánya, hiszen az UV sugárzás káros hatással van a gombák életére.
 3. Szegény tömítőpanel varratok. A sérült tömítőanyaggal a "harmatpont" elmozdulása a falakban hőmérséklet-csökkenéssel kondenzációt okoz, ami folyamatosan nedvesíti a felületeket.
 4. Sérült vízelvezető rendszer. Folyamatosan és észrevétlenül szivárgó csaptelep vagy cső a fürdő alatt lehetséges nedvességforrások; ne távolítsa el a gombát, amíg a sürgősségi terület nem lokalizálódik.
 5. A fürdés utáni mosás nem kielégítő. A párnák párolgása és nedvességtartalma, valamint a csempe és a polimer lemezek közötti tömítőanyag gondosan törölje le a zuhanyzás után.
 6. Használt törölköző szárítása a fürdőszobában. A gomba csak a nedvesség ilyen epicentrumait szereti. A nedves ruhákat csak szabad levegőn kell szárítani.

Elkezdjük tisztítani a fürdőszobát

Az általános tisztítás elindításával és annak meghatározásával, hogyan lehet hatékonyabban lemosni a formát a fürdőszobában, ismerkedjen meg a legnépszerűbb eszközök spektrumával.

Figyelem! Először mechanikusan meg kell tisztítani a fürdőszobát, és el kell távolítani a fekete foltokat és foltokat! Ehhez viseljen kesztyűt, légzőkészüléket, karját ecsettel és rongyokkal. Ezután elkezdjük tisztítani a fekete szennyeződéseket a különféle lehetséges csatlakozásokkal a falakkal antiszeptikus vízzel.

Ne felejtsd el a csöveket és a csapokat, tisztítsuk meg őket egy szivaccsal. A padlózat, a panelvarrások, a polcok alaposan át kell tisztítani. Minden rendelkezésre álló anyagot - szivacsot, rongyot - jobb tisztítás után dobni.

Ha sajnálja a kefét, többször felöntjük a forrásban lévő vizet, és klóroldattal áztathassuk. Csak a tiszta felületeket kell kórokozó mikroflórával kezelni.

 • Réz-szulfát. A jól ismert égkék por sikeresen alkalmazzák mind az építőiparban, mind a kertészkedésben. Nem rossz réz-szulfát is penészgéppel. Az oldatot 1/10 arányban tiszta folyóvízben hígítjuk, és a problémás területekre alkalmazzuk: csempék, a fal és a fürdőszoba ízületei között, a mennyezetcsuklókon stb. Legyen óvatos, az oldat mérgező, helyileg alkalmazza a megfelelő helyre keskeny ecsettel. 2-3 óra múlva meg kell mosni a kezelt felületeket.
 • Szódabikarbóna + ecet. A fekete gomba egyszerűen megsemmisíthető szóda hamutartalmú vagy szabályos szódával. Hozz létre habos folyadékot. Nagy mennyiségű forró vizet öntsünk a forró vízbe, kb. Fél liter szódát vagy 150 gramm nátrium-szódát szükséges körülbelül 5 liter vízhez, 100 g 9% -os ecetet öntünk. A keverék az összes funkcionális felületet feldolgozza. Mivel a szóda ártalmatlan, a legjobb eredmény elérése érdekében hagyhatja a következő betakarításig. Ugyanakkor az elülső és a lefolyó elemekkel együtt az évelő szennyeződést tökéletesen lemossák.
 • Hidrogén-peroxid. A gyógyszertárakban szabadon hozzáférhető folyadék tiszta formában használható a penész felületek eltávolítására. Érdemes felidézni, hogy a gyógyszer fehérítő hatású, ezért a feldolgozás előtt távolítsa el a színes függönyöket, törölközőket és a fürdőzőszőnyegeket.
 • Ammónia vagy ammónia oldat. Kiváló antiszeptikus, jól megöli a gombát és megelőzi annak előfordulását. Az ammóniának jelentős hátránya van - éles szag. Ezért feldolgozza a szobát, zárja be az ajtót az expozíció időpontjában. Az anyag átöblítése után megfelelően szellőztetni kell a helyiséget, hogy elkerülhető legyen a fejfájás és az émelygés. Ráadásul elfogadhatatlan az ammónia oldat és a fehérítő keverése, mivel kémiai reakciójukat toxikus gáz felszabadítása kísérte.
 • Borax. Ásványi por, egyedülálló gyógyhatású bolhák, csótányok, rozsda stb. A gyógyszert natrium-tetraborát néven ismerik, de kis palackokban értékesítik, gazdaságosabb a száraz por. Más eszközökkel ellentétben 5-10 percig használják, mivel károsíthatja a festett felületeket. Egy pohár boraxot feloldunk 4-5 liter vízre. Az öblítés szükséges, mivel a gyógyszer hatásos!
 • Klór-tartalmú termékek. Minden klórtartalmú anyag - klóramin, nátrium-klorit, fehérítő, a "Fehérség" tárolása kiváló antiszeptikumok. Ezt ékesszólóan igazolja kórházaink tartós illata. Klór-oldat, először eltávolíthatja közvetlenül az elszaporodott gombák telepeit, majd tisztítsa meg a tiszta felületeket. Nagyon kényelmes permetezőpisztolyt használni, tömény tömény klóroldatot feltölteni és a helyiséget öntözni.
 • Teafa illóolaj. Egy hatalmas formabombázó biztos, hogy örökre elpusztítja azt. Ehhez 10 ml folyadékot kell felszívni és 500 ml vízben feloldani. A kapott folyadékot a csempék, a mennyezet és a padlócsatlakozások között a leeresztő csövek felületén alkalmazzák. A teafaolaj sokáig maradhat. Ezután szellőztetni kell a fürdőszobát a jellegzetes szagtól. A pénzhiány - meglehetősen nagy költsége. Alkalmasak azonban a mosószerekre allergiás háziasszonyoknak.
 • Shop termékek. A gombát modern, kész anyagokkal lehet eltávolítani. A gazdasági piac elárasztja a speciális termékeket, megsemmisíti és megelőzi a kórokozó mikroflóra létfontosságú aktivitását. De ahogy a gyakorlat azt mutatja, a gyönyörű fényes címkék a palackokon nem csodaszer a bajunk miatt. Folk jogorvoslatok javulnak az évek során, receptjeik igazoltak, a biztonság nyilvánvaló. Ráadásul a buzgó háziasszony örömmel fog jelentősen megtakarítani a drága és nem mindig hatékony pénzeszközöket.

A penész megakadályozása

A penész és gomba termékek eltávolítása meglehetősen reális, szorgalommal és egy kis időt töltve. Sokkal fontosabb megakadályozni újbóli megjelenését. Ehhez figyelembe kell venni a szakértők egyszerű tanácsát. Ne hagyja nedves és nedves dolgokat a fürdőszobában, szárítsa meg őket az utcán.

Pihentető fürdő vagy nagy mosás után törölje le az összes felületet antiszeptikus szerekkel. Használjon egyszerű iránymutatásokat, és a fürdőszobája mindig a tisztaság és a frissesség oázisa.

Hogyan tisztítsuk meg a fürdőszobában a varratokat a gomba és a gombák segítségével népi jogorvoslatok és háztartási vegyszerek segítségével

Kerámia csempe a falak és a padló nem csak szép, hanem praktikus. A tartós cserép könnyen tisztítható és hosszú évekig tart. Az ilyen típusú bélésnek azonban van egy hátránya: idővel a csempe ízületek piszkosak és néha a magas páratartalom miatt penészgomba és gomba borítják. Hogyan tisztítsuk meg a fürdőszobában a varratokat az öntőformából, háztartási vegyi anyagokat és népi jogorvoslatokat használva, és ebben a cikkben foglalkozunk.

Miért jelennek meg a gomba és a penész?

A gomba és a penész okozta okok:

 1. Magas páratartalom.
 2. A természetes napfény hiánya.
 3. Szellőztetés hiánya vagy munkája rossz minősége.
 4. Különleges összetételű kezelés hiánya.

Ha a penész megjelenik, azonnal tisztítsa meg a felületet, de ne felejtse el betartani a biztonsági előírásokat. Töltse fel a következőket:

 • gumikesztyű;
 • alkalmazás kefe;
 • tenyésztési kapacitás;
 • biztonsági üvegek;
 • szórópisztoly.

Tanács. Legjobb a varrások tisztítására irányuló munka elvégzése, ha nincsenek gyerekek és állatok közel ahhoz, hogy elkerüljék az előre nem látható helyzeteket.

Tiszta folk jogorvoslati forma a cementhabarcson és a tömítőanyagon (szilikon, akril)

A tömítőanyagnak a penésztől és a penésztől történő megtisztításának legfontosabb módja csak a teljes csere. Ehhez varrni a varratokat, eltávolítani a szilikon tömítőanyagot, feldolgozni és megszáradni a felületet, amíg teljesen megszárad, és csak ezt követően a varratokat egy új tömítőanyaggal lezárják.

Azonban nem mindig lehetséges ilyen bíboros megoldás a problémára. Ezután a régi bizonyított módszereket alkalmazzák. Íme néhány közülük:

A rendszeres fehér ecet megöli a penészek 80% -át. Ráadásul ez az eszköz szinte mindig kéznél van. A penész és a gombák eltávolítása érdekében át kell áztatni a ruhát ecetsavoldatba vagy önteni egy spray palackba, és alkalmaznia a varratok érintett területeire. Hagyja hagyni a cserépet, amíg az ecet meg nem szárad, majd tisztítsa meg az ízületeket egy merev ecsettel és öblítse le vízzel.

A hidrogén-peroxid nagyon jól reagál a kis penészgombákra. Tisztítja mind a szilikon, mind a cementkötéseket. A hidrogén-peroxiddal való munkavégzés nem különbözik az ecettel való tisztításnál: alkalmazzuk, hagyjuk megszáradni, dörzsölje ecsettel, és öblítse le vízzel.

Teafa olaj is segít abban, hogy megbirkózzon egy nehéz helyzetben. Ehhez híg egy teáskanálnyi olajat egy pohár meleg vízben, és a keletkező oldatot a csempere szórással felhordjuk. Nem szükséges öblíteni egy ilyen megoldást, de jobb, ha éjjel is alkalmazzuk, amikor senki nem fog meglátogatni a fürdőszobában.

Egy másik hatékony módszer egy olyan megoldás, amelyhez 2 evőkanál hidrogén-peroxidot, 1 kanál bórsavat, 4 evőkanál vizet és 2 evőkanál ecetet kell keverni. Az oldatnak meg kell törölnie az érintett varratokat.

Szóda és ecet. Ez a módszer csak vízszintes felületekre alkalmas. A szennyezett ízületekre elegendő mennyiségű szódát kell öntenni, majd öntsük az ecetet. Amikor a hab kijön, mossa meg jól a területet szappanos vízzel.

A Furacilin a fürdőszobában is megvédi a gombát. Az egyik tablettát a furatsilina egy liter vízben kell hígítani és a varratok felületét feldolgozni. Egyesek azzal érvelnek, hogy az ilyen kezelést követően nem találkoztak gomba a fürdőszobában.

A cementhabarcs és a tömítőanyag (szilikon, akril) tiszta háztartási vegyi anyagok

Ha nincsenek allergiás reakciói a háztartási vegyi anyagokra és mindenféle fertőtlenítőszerre, és a népi gyógymódok nem tetszenek neked, akkor speciális gombaellenes vegyszereket vehetsz igénybe. Íme néhány közülük:

 1. Klór-tartalmú háztartási tisztítószerek. Ezek közül a legelterjedtebb a háztartási fehérítő, amely vízzel keveredik, és a varratokra vonatkozik. 15-20 perc múlva törölje át a varratokat tiszta vízzel.
 2. Az "Anti-gomba" nevű antiszeptikus anyag használható mind a már meglévő fókák javítása és eltávolítása során. Az oldat bármilyen felületre alkalmazható, beleértve az ízületeket, a szilikonokat vagy a cementhabarcsot - ez nem számít. Ez a fajta fertőtlenítőszer nem mérgező, és teljesen biztonságosnak tekinthető.
 3. Az "izocid" egy gombaellenes és antimikrobiális készítmény, amely minden felületre alkalmazható, és védi a gomba újra megjelenését.

Figyelmeztetés. A "fehérség" és annak analógjai meglehetősen agresszív eszközök, ezért az eszköz használatával mindenképpen használjon kesztyűt, és ügyeljen arra, hogy megvédje a szemét és a légutakat.

Sanitáció és ionizáció

A fenti módszerek mellett létezik olyan módszer is, amely ionokkal és mikroelemekkel dúsított levegőáramot használ, amelyet a problémás területre továbbítanak. Ehhez használjon speciális eszközt. Ezenkívül képzésre van szükség. Ez a módszer leggyakrabban akkor kerül kiválasztásra, ha más módszerek nem segítettek, és a gomba megette. Az ionizáció hátránya, hogy szakembert és magas árat kell hívni.

Ne felejtsd el a gőztisztítót. Ez a készülék használható nem csak a csempe ízületek tisztítására, hanem a lapok tisztítására is.

A varratok sokféle módon tisztíthatók. És szinte mindegyik alkalmas bármilyen típusú ízületekhez, mind a cementcementhez, mind a szilikonhoz. De attól függően, hogy melyik módon választja, ne felejtse el, hogy be kell tartania a biztonsági előírásokat, elkerülve a pénz és a szemek bejutását a légutakba. Figyelmesen olvassa el a megvásárolt fertőtlenítőszerekre vonatkozó utasításokat, és kövesse az utasításokat. És annak érdekében, hogy a jövőben ne kelljen kezelnie a gombát, próbálja megakadályozni annak előfordulását. A helyiség jó szellőzése és a helyiség rendszeres tisztítása elegendő.

Hogyan lehet eltávolítani a gomba a fürdőszobában

A jó fürdőszoba nem csak drága vízvezeték és gyönyörű felületek, hanem tiszta és jól karbantartott. Jó állapotban és rendben tartása nem annyira egyszerű, és a sok probléma közül a leggyakoribb a gomba. Miután megjelent, képes legyőzni a legdrágább és kifinomult fürdőszobát. De ez csak a fele a fáradtságnak - a gomba még mindig komoly veszélyt jelent mindazok egészségére, akik egy lakásban vagy házban élnek. Ugyanakkor nem könnyű megszabadulni tőle - a mikroorganizmusok néha hatalmas vitalitást és ellenállást mutatnak mindenféle hatással szemben. Ezért számos házigazdának és hostessnek rendkívül fontos és fontos a probléma, hogy hogyan lehet a gomba a fürdőszobában.

Hogyan lehet eltávolítani a gomba a fürdőszobában

Hol jelenik meg a gomba a fürdőszobában és hogyan ismerik fel

A levegőben lévő legtisztább és legtisztább lakásban is van bizonyos mennyiségű gombaspórák, amelyek "konzervált" állapotban vannak. De ez csak addig, amíg meleg és párás környezetbe nem kerülnek, ami kedvező számukra. Ha a körülmények megfelelőek, a penészgombák kolóniái kezdik kifejlődni a spórákból. A mycológusok számos nemzetségbe és még nagyobb fajszámba sorolják őket. De egy olyan személy számára, aki csak alapvető biológiai tudással rendelkezik, a különböző gombák közötti különbség csak a színeikből áll, amelyek az alábbi táblázatban láthatók.

Fekete penészgombák

Táblázat. Mi lehet a gomba a fürdőszobában?

Kék és kék zöld

Elképzelése a penész megjelenésének a fürdőszobában nem nehéz - ez plakett fekete, szürke, kék, barna és egyes esetekben fehér. Az érintés (érintse meg a gomba csak kesztyű) úgy tűnik, bolyhos. Leggyakrabban a csempék és a mosogató vagy a fürdő ízületei között a falhoz tapadó varratok jelennek meg. Súlyos esetekben a gombák telepei csak a falon vagy mennyezeten helyezkednek el a szobában. Gyakran a penész a fürdőkád vagy a mosógép alatt van - sötét, meleg és nedves hely rendkívül vonzó a gombaspórák számára. Mikroorganizmusok is megjelenhetnek a fal díszítése alatt, lazán a beton mellett.

A gomba a fürdőszobában, amit a javítás alatt találtak az eltávolított csempék alatt

A külső jelzéseken kívül a gomba felismerhető a szag által - a fürdőszoba kezd enyhén nedves, mohó és alagsá válni. Az ilyen "ízt" valami mással összekeverni lehetetlen.

Fontos! Bizonyos esetekben a fürdőben a gomba jelenlétének közvetett jele gyakori fejfájás az apartmanok vagy egy magánlakás lakói körében.

A fejfájás a gomba egyik jele.

Gombák a fürdőszobában

Így találtál a penészt a fürdőszobádban. Most meg kell érteni, miért tűnik ott - különben a gomba eltávolítása a következményekkel küzd, de nem az oka.

Gombák a fürdőszobában

Számos oka lehet annak, hogy a forma és a fal és a fal közötti csempék vagy csuklópálcák megjelenhetnek a penészen:

 • magas páratartalom;
 • a természetes fény hiánya;
 • magas hőmérséklet a szobában;
 • a nehezen elérhető és sötét helyek jelenléte;
 • a légkeringés problémái.

Most nézze meg a penész okozta okokat részletesebben.

Először is, a gomba nedves környezetre van szüksége. A fürdőszoba teljes mértékben kielégíti ezt a követelményt - mindig van valami, ami kapcsolódik a víz (zuhanyzó, mosógép, mosogató, és a kombinált fürdőszoba - és még a WC). A szárazság egy ilyen helyiségben rendkívül ritka esemény. Ezenkívül a magas páratartalmú helyzete súlyosbodhat a szivárgó vízvezetékek és vízcsövek által, amelyeknél a kondenzvíz leesik.

A gomba nedves környezetben van.

Másodszor, a penész nem szeret közvetlen napfényt. Ezért a tipikus magas épületek fürdőszobái nagyon kedvező környezetet jelentenek - nincsenek saját ablakukkal felszerelve, a világítás rendkívül mesterséges. A napfény nem érkezik, ezért nem gátolhatja a penész aktivitását. A vidéki házak és nyaralók esetében a helyzet ritkán jobb - a fürdőszobák ablakai nem túl gyakran vannak.

Harmadszor, a gomba hőre van szüksége. A fürdőszobában nagyon korlátozott helyiség található, ahol fűtött törülközőtartó működik és forró víz folyamatosan használatos. És ahogy fent említettük, nincs ablak. Ezért a fürdőszobában a hőmérséklet nagyon ritkán alacsony, ezért szükséges a formák.

Negyedszer, a mikroorganizmusok számára kívánatos, hogy eldugott és sötét helyek legyenek nehéz hozzáféréssel, ahol képesek lesznek nőni, szaporodni, majd a látható felületre mozgatni, amelyet egy apartman vagy ház tulajdonosa nem észrevehet. A mi esetünkben sok ilyen hely van - a fürdőszoba alatt, a mosógép mögött, mosdó és WC, padló- és mennyezetcsatlakozások csövekkel stb.

Gyakran a fürdőszobában a gombafertőzés fókusza mosógép - a penész a hátsó fal mögött vagy gumi dobos tömörítőben vagy a háztartási készülék belsejében. Ez utóbbit felismeri a gépből kiszivárgó szag, valamint a benne mosott ruhanemű.

Ötödször, a levegő keringése a helyiségben kívánatos a gomba számára. És ha a szellőzés a fürdőszobában nem működik megfelelően, akkor az idő múlásával, nedvesség és hő jelenlétében, a penész minden bizonnyal megjelenik.

Tipp Egyszerűen ellenőrizhető, hogy milyen jó vagy rossz a légkeringés helyzete. Hozjon egy vékony papírlapot vagy illeszkedjen a fürdőszoba szellőzőrácsához. Ha a papírt vagy a lángot nem "fújja" bárhová - ez azt jelenti, hogy a helyiségben a levegő keringése nem kielégítő, szükség lehet egy kényszer szellőztető rendszer felszerelésére.

A vonatot egy gyertyával vagy egy öngyújtóval is ellenőrizheti.

Mi veszélyes a gomba jelenlétében a fürdőszobában

A legnyilvánvalóbb probléma, ami a fürdőszobában kialakul, károsítja a helyiség megjelenését. Amint azt a bevezetőben már említettük, még a finom és drága finomság is elveszíti szépségét, amikor a penész megjelenik. És a legsúlyosabb esetekben a gomba eltávolítása megköveteli a csempe lebontását - sőt, újra meg kell javítania a fürdőszobát.

A penész nagy probléma a vidéki házak tulajdonosai számára - létfontosságú tevékenységük során a mikroorganizmusok fokozatosan lebontják a fa egyes elemeit. Ennek eredményeképpen nemcsak külsőleg romlik, hanem erőssége is veszít, és igen gyorsan - a gomba ebben a tekintetben megkülönböztethető "szeszélyességével". Nem kíméli a penészt és egyéb anyagokat - a mikroorganizmusok el tudják dobni a betonokat, a téglákat és még a csempét is.

Gombák a fürdőszobában

De a fő veszélye a gomba a fürdőszobában nem az, hogy károsítsa a felületeket és az építőanyagokat, hanem azonnali veszélyt jelent az egészsége egész lakói egy lakást vagy házat. A penész két módon érintkezhet egy személyrel - bőrrel való érintkezés és finom részecskék és spórák belélegzése révén.

Ezek a mikroorganizmusok életük során sok toxikus anyagot bocsátanak ki, és a gomba jelenléte a fürdőszobában vezetheti Önt vagy családját a következő betegségekhez:

 • fejfájás;
 • különböző allergiák;
 • asztma;
 • orrmelléküreg-gyulladás;
 • orrmelléküreg-gyulladás;
 • az emésztőrendszeri rendellenességek;
 • a vesék és a máj megsértése;
 • az ízületek betegségei.

A fürdőszobában található különösen káros gombák a gyermekek, az idősek és azok számára lesznek, akiknek a testét más betegségek, a közelmúltbeli működés vagy a kemoterápia gyengíti.

Fontos! Az orvosok a penész és egyéb gombák által okozott betegségeket és betegségeket külön kategóriába osztják - mycoses.

A gomba eltávolítása a cserép varrataiból

Leggyakrabban a fürdőszobában kialakuló formák kis mikroorganizmus-kolóniák formájában jelennek meg, amelyek a csempék közötti ízületek beágyazódásán nyugszanak. Ha ezt időben észleli, akkor a probléma növekedése valamivel többet meg lehet akadályozni. Mechanikusan megszabadulunk egy gombás fertőzés kicsi és sekély fókuszától.

Az interstitialis injektálás fuga néven is ismert.

Ehhez a következő anyagok és eszközök szükségesek:

 • csiszolópapír vagy fém kefe;
 • gumi spatula;
 • száraz keverék injektáláshoz és kapacitáshoz;
 • lakk és ecset.

Bemutatjuk a gomba ízületek eltávolításának folyamatát lépésről lépésre.

1. lépés: A mikroorganizmusok által érintett helyek azonosítása. Kívánságra több jelölést is létrehozhat egy jelölővel a lapon.

A gomba által érintett helyek azonosítása

2. lépés: A sminkelt ruhával vagy egy fém ecsettel húzza le a régi burkolatot a két csempe között. A munkát a gombák foltjai közelében is el kell végezni, mégis olyan láthatatlan penészesetek találhatók, amelyek még nem nőttek eléggé.

Eltávolítva a régi habarcsot

Az ízületek csiszolása

3. lépés. Végül tisztítsa meg a varrást, ahol a régi habarcs található - mind a gombából, mind a porból, amely a csiszolópapírral végzett munka során keletkezett. Ezután "Belize" -vel dolgozzuk fel, kalácsosítsuk forrasztással vagy legalább egy hagyományos hajszárítóval - a magas hőmérséklet segít "kiégni" a penész maradványait.

Fontos! Ne öblítsük fel a varratokat forró vízzel - ebben az esetben a hőmérséklete nem kielégítő, és a nedvesség nagyon jelenléte csak a mikroorganizmusok túlélését segítheti.

4. lépés: Hígítsa fel a habarcsot. A gumi spatulát használva helyezze rá a csempék közötti varratra.

Összekeverés gumi spatulával

5. lépés: Ha az alkalmazott habarcs száraz - ecsetezi meg a lakkot a lakk segítségével, hogy eltávolítsa a gomba felületét a létezéshez.

A varrat lakkozott

A gomba eltávolítása a fürdőszobában népi módszerek szerint

A modern háztartási vegyi anyagok megjelenése előtt a lakások és nyaralók tulajdonosai rögtönzött eszközökkel küzdenek a fürdőszobai gombafelépítéssel, sok közülük minden konyhában vagy az otthoni segédeszközben. Ezért rövid áttekintést adunk a penészgombák kezelésének népszerű módszereiről.

Ecetet. Az egyik legáltalánosabb eszköz, aminek a konyhában kell lennie. Ez lehetővé teszi, hogy megbirkózzon a kis gerinces kolóniákkal, amelyek a csempe ízületében, a keverő alatt vagy a fürdőszoba és a fal között helyezkednek el. A penész eltávolításához illeszkedik a legegyszerűbb asztali ecetet adalék nélkül.

Az egyszerű ecet jó módja annak, hogy megszabaduljon a kis gombacsíraktól a fürdőszobában.

1. lépés: Kiveszünk egy kis mennyiségű ecetet egy tartályba egy permetrel vagy egy rongyal átitassuk.

Fontos! Az ecet belélegzése során gőzök irritálhatják a nyálkahártyákat - köhögés, orrfolyás, vizes szemek, de nem valószínű, hogy általános testmérgezést okozna.

2. lépés Spray folyadékot vagy rongyot a fürdőszoba problémás területére.

3. lépés: Várjon 60 percet, amíg az ecet megszárad.

4. lépés: A maradékot egy ronggyal vagy merev ecsettel távolítsa el.

Ecet eltávolítás

5. lépés: Mossa az érintett területet egy gomba vízzel, majd törölje le. Miután levegőztetett a szobában.

6. lépés: Hónap alatt ismételje meg az eljárást a fürdő ezen a részén hetente - ez megakadályozza a gomba visszatérését a korábban érintett helyre.

Bleach "White" egy szerszám, amely szinte minden otthonban megtalálható. Nemcsak a nehéz szennyezéssel, hanem a gombafelületen, amely csempe vagy fürdőszobában helyezkedik el. A "Belize" -el való munkavégzés kizárólag gumikesztyűben történhet.

1. lépés: A penészes területek azonosítása a fürdőszobában.

Az érintett területek meghatározása

2. lépés: Kis mennyiségű fehérítőt öntsön a vízszintes felületekre, míg a függőlegeseket egy pamutszűrővel vagy egy "Belizne" bevonattal ellátott ruhával kell megkenni.

Vízszintes felületkezelés

Függőleges felületkezelés

3. lépés: Hagyja a fürdőszobát néhány órára. Ha lehetséges, ne használja ezt az időt.

4. lépés: Szellőztesse a helyiséget és ellenőrizze az eredményeket - A "fehérség" sikeresen eltávolíthatja a gombák kis csoportjait. Távolítsa el a fehérítő maradékokat és maradékokat, majd öblítse le vízzel.

A hidrogén-peroxid 3% -os oldata szintén a népi népi remedy a penész. Használja ugyanúgy, mint az ecetet fehérítővel - határozza meg a fal vagy vízvezeték érintett felületét, dolgozza fel, hagyja megszáradni az anyagot, majd szellőztesse a helyiséget, távolítsa el a gomba maradványait, és minden vízzel kiöblítse.

Hidrogén-peroxid oldat

Fontos! Ne feledje, hogy mind a "fehér", mind a hidrogén-peroxid fehérítőszerek. Ezért egyes anyagokat, amelyek a velük való érintkezés befejeződésével járnak, elvészhetnek színben.

Hasonló elvek szerint egyes tulajdonosok szódabikarbónát és ammóniát használnak. Abban az esetben, ha egy ideig felszólít, ne látogasson el a helyiségbe - az anyag nagyon csípős és kellemetlen szagot okoz, amely fejfájást okozhat. Semmilyen körülmények között sem szabad keverni az ammónia fehérítővel - kombinációjuk eredményeképpen a klór felszabadul, ami gáznemű állapotban veszélyes az emberre.

A fürdőben a gomba elleni küzdelemben egyfajta "utolsó esély" fegyver a kreozot, a sötét, olajos, kátrányos folyadék. A fő alkalmazási terület - talpfák és egyéb faanyagok feldolgozása a rothadás ellen. Oldja fel a kreozot alkohollal vagy olajjal, alkalmazza a fal vagy mennyezet érintett felületére, várjon egy ideig, és alaposan öblítse le vízzel és mosószerrel. Ne feledje, hogy ez az anyag mérgező, mivel a feldolgozás után a fürdőszobában egyáltalán nem maradhat. Emellett a kreozot csak védőszemüvegben, légzőkészülékben és kesztyűben dolgozzon.

Fontos! Ne használjunk kreozot, hogy eltávolítsuk a gomba faanyagot - ott felszívódik és mérgező hatást gyakorol Önre és háztartására a kifejlesztett penész helyett.

Mold a fürdőszobában a csempe varratok: hogyan lehet megszabadulni, és mit kell csinálni?

Nem lehet felszedni a fürdőszobába, túl nagy a kockázata az emberi egészségre. A gombával való rendszeres érintkezés súlyos krónikus bőrbetegséghez és légúti megbetegedésekhez vezethet.

A cikk leírja a leghatékonyabb módszereket, hogyan lehet megszabadulni a forma a fürdőszobában a csempe ízületek otthon.

Hogyan lehet eltávolítani a penészt és a szennyeződéseket a csempe ízületében mechanikailag?

Hogyan lehet eltávolítani a formát a fürdőszobában az ízületek a csempe otthon saját, anélkül, hogy várja, amíg a veszélyes gomba kezd támadni a teljes területet a fürdőszobában?

Felület tisztítás

Nagyon óvatosan, nehogy károsítsa a csempe megjelenését, finom csiszolópapírral kell járnia minden varrásnál, majd alaposan mossa le a szennyeződést és a penészt a felületről.

Ez a módszer jó, mert környezetbarát, teljesen biztonságos és minimális pénzügyi költségeket igényel. Ez azonban nem garantálja a csúnya plakk száz százalékos eltávolítását: a csiszolópapír csak a habarcs felső rétegét távolíthatja el.

Ha a gomba mélyebbre hatolt, a varratokat alaposan meg kell tisztítani a káros lerakódásoktól, előfordulhat, hogy teljesen le kell ragasztani a habarcsot.

Mély takarítás otthon

A rostosabb és legmegbízhatóbb módszer a szerszám kezelésére több időt és energiát igényel. Csavarhúzóval vagy más éles tárgyzal távolítsa el a fugákat az ízületekből.

Óvatosan kell eljárnia, hogy ne sérüljön a csempe szélei. Még ha nem is lehet eltávolítani az egész habarcsot, még mindig ajánlatos a lehető legmélyebben tisztítani a kötést.

Videó: Öntömítő habarcs.

A tisztított felületet gombaellenes szerrel kell kezelni (lehet vásárolni az épületben vagy a hardverraktárban) vagy a közönséges ecettel, és hagyja száradni. Ezután fel kell hígítani az új habarcsot, és egy gumihevedert kell elhelyezni a csempék között.

Ne feledje, hogy a habarcs gyorsan sűrűsödik, ezért jobb, ha kis mennyiségű keveréket készítenek, ha szükséges, akkor többet hígíthat.

 • A habszivacsot hagyni kell száradni, majd a feleslegét kissé nedves ruhával vagy szivaccsal el kell távolítani. Ne légy túl buzgó, csak törölje le a burkolólapokat, mint a szokásos tisztítással.
 • Egy nap után, amikor a habarcs alaposan megszárad, kezelje az egész felületet gumiellenes, mély behatolású alapozóval.

Videó: A csempe ízületek fugázásának módja a saját kezével.

Ha ön nem kívánja ezt a fárasztó eljárást elvégezni, a penész és penész eltávolításával foglalkozó vállalatoktól rendelheti meg. A szakemberek elvégzik az összes nehéz és piszkos munkát, gyorsan és hatékonyan megtisztítják a helyiséget a levegőben szárnyaló gombáktól és spóráktól.

Tisztítsa meg a varrásokat a fürdőszobában forró gőzzel

A magas hőmérséklet és a vízgőznyomás kombinációja nagyon jó eredménnyel jár: a mész-lerakódások, a piszok és a gomba könnyen kiválik.

A feldolgozás után elég csak a felület száraz törlése. Ez a módszer teljesen biztonságos, mert nem igényel vegyszereket.

A háztartási vegyszerekkel való varratok tisztítási módszerei

Ez a módszer a szennyeződés és a penész eltávolítására az ízületekből nem nevezhető teljesen biztonságosnak: egyes háztartási vegyi anyagok meglehetősen mérgezőek, ezért a felület kezelésekor a kezek légzőrendszerét, szemét és bőrét védeni kell a káros hatásoktól.

Különleges eszközök

Bármelyik hardver vagy hardverraktárban olyan eszköz található, amely kifejezetten a penész és a penész eltávolítására szolgál bármely felületről. Általában az ilyen hatóanyagok hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. Ezután katasztrofális hatást gyakorol a mikroorganizmusokra és megakadályozza azok újbóli megjelenését.

Az ipari szerszámnak nem kell folyékony formában lennie: egy speciális jelölőt vásárolhat, ami segíteni fog abban, hogy könnyen megbirkózzon a csempe varrataiban lévő csúnya virágzással. A toll tökéletesen illeszkedik a gombához és gondosan tisztítja a szennyeződéseket a nehezen hozzáférhető rések között.

fehér

"Fehérség" egy népszerű és olcsó klór-fehérítő, amely felhasználható a penész eltávolítására. Ez az eszköz nagy hatással van a gomba hatására a magas klórtartalom miatt. A "Fehér" hígítatlanul használható, a sérült területekre kerül, álljon egy ideig, majd óvatosan mossa le vízzel.

fehérítőszerek

Az oxigén-fehérítő ebben az értelemben biztonságosabb módja a penész elleni küzdelemnek. Általában 1: 1 arányban hígítjuk, majd a csempék közötti varrásokra, fél óra és 40 perc közötti ideig tartjuk. Az oxigénmolekulák behatolnak a habarcsba, és hatással vannak a káros mikroorganizmusokra.

Ezenkívül a szerszámot és a piszkot alaposan meg kell tisztítani egy szivaccsal vagy egy használt fogkefével, majd öblítsük le vízzel és törölje le a felületet.

Hogyan távolítsuk el a gomba népi jogorvoslat segítségével

Hogyan lehet megtisztítani a formát a fürdőszobában a burkolólapok otthonában, anélkül, hogy mérgező ipari szerszámokat használnának? Minden háziasszony otthoni eszközökkel rendelkezik, amelyek megszabadítják a penész és a penész házát, anélkül, hogy károsítanák a háztartást és a háziállatokat.

A penész eltávolításához a standard szódabikarbóna igen alkalmas. Vízzel hígítani kell egy vastag zagyhoz. Továbbá, ez a tömeg egy régi vagy nemkívánatos fogkefével oldja meg a burkolólapok közötti különbségeket, hagyja egy órán át az expozíciót, majd öblítse le vízzel.

ecet

Asztali ecet - egy másik hatékony eszköz, amely segít eltávolítani a formát a fürdőszobában. A csempék és a közeli felületek közötti hézagokat hígítatlan ecettel kell kezelni, egy órával később, az ecetet vízzel le kell mosni és jól szellőztetni kell a fürdőszobát.

Ez a módszer alkalmas a gomba újra megjelenésének megakadályozására is: ebben az esetben a felületet havonta kétszer kell kezelni.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid mindig rendelkezésre áll az elsősegély-készletben. Használható arra is, hogy a szerszámot a csempe ízületében eltávolíthassa. A hatóanyagot fel kell használni az egész érintett felületre, különös figyelmet fordítva a csempe ízületekre. Ezeket a célokat előnyös egy kis rongyot használni. Hagyja, hogy száraz legyen. Ezután egy merev ecsettel meg kell tisztítani a penészt és a szennyeződéseket az ízületekből, és öblíteni kell a felületet vízzel.

Bórsav

Bórsav egy részét, két asztali ecetet, két rész hidrogén-peroxidot és négy rész vizet összekeverheted - a keveréket enyhén felmelegítheted, és a csempék között megmunkálhatod a varratokat. A megoldást 30-40 percig kell fenntartani, majd alaposan öblítsük le vízzel.

Ez a módszer nagyon hatásos, segítve ezzel a penész nagy erőfeszítés nélkül. Ez a népszerű recept felhasználásával szemléltető kísérlet a következő videóban tekinthető meg: 5 lehetőség van arra, hogy eltávolítsák a formát a fürdőszobai csempe ízületeibe.

ammónia

A folyékony ammónia keverék szintén népszerű a penész harcosok között. Ehhez két pohár vizet, 5-7 ml ammóniát és 10-15 csepp teafa illóolajat kell venni. A keletkező folyadékot a csempék között kell kezelni, fél órán át hagyni, majd jól öblíteni vízzel.

A csempék varratainak tisztítására más népszerű módszereket is megvizsgálhat, ha nem elég a módszereink közül.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fenti módszerek csak akkor lesznek hatásosak, ha a penész csak a felső rétegeket érintette. Ha a gomba a dekoráció mély rétegeit sújtotta, fontos, hogy ne csak a forrás (micélium) megtalálása és megsemmisítése, hanem a káros mikroorganizmusok elleni állandó védelem érdekében is.

A harc egyik legfontosabb módja

A penész fő okai és megelőzése

Mindenki, aki a gomba problémájával szembesült életében, többször megkérdezte magát a kérdéstől: hogyan kell eltávolítani a formát a fürdőszobában a csempe ízületekben otthon olyan módon, hogy megakadályozza annak újbóli megjelenését.

A termékeny talaj a gomba növekedéséhez meleg és párás környezet, ezért az időben meghozott megelőző intézkedések megakadályozzák a kényelmes életkörülmények kialakulását.

A gomba növekedését okozó tényezők

orvosság

Nem megfelelő szellőzés a fürdőszobában.

A kényszerített szellőzés módszerével (a fürdőszobába vezető ajtót mindig nyitva kell tartani).

Hibás vízvezeték és szivárgó csövek.

Régi vízvezeték cseréje vagy javítása, szivárgás javítása, csövek cseréje.

Növelt nedvesség a nedves törülközők miatt, szárító ruhák.

Használjon másik helyet a ruhák szárításához.

Kondenzáció az öntöttvas csöveken.

Öntöttvas csövek cseréje műanyaggal.

A falak túlzott nedvességtartalma a fürdőszoba szöghelyzetében okozott.

Berendezés felszerelése a fürdőben lévő levegő leeresztésére.

Alacsony nedvességtartalmú felületek vízszigetelése.

A szovjet korszak lakóépületeiben, és sok viszonylag modern házban a lakások állandó szellőzésének jelenlétét korábban természetes módon az ablakon és a bejárati ajtók közötti résen keresztül valósították meg. A modern technológiák (műanyag ablakok és hermetikus ajtók) használata megfosztotta a szabad szellőztetés helyiségeit, aminek következtében az apartmanok teljes nedvességtartalma növekedett, ami a gomba kiterjedt növekedésének lendületét jelentette.

Az emberek megduplázódtak a probléma megoldására irányuló kutatásuk során, nem észlelve a megjelenés fő okait. Műanyag ablakok, zárt ajtók, bizonyos típusú befejező anyagok jelenléte kötelezi a mesterséges szellőztető rendszert.

Ha egy ilyen rendszer valamilyen okból nem érhető el, gyakran szellőztesse a helyiséget, hogy megakadályozza a kondenzáció kialakulását az ablakokon és a különböző felületeken a lakásban.

Miért kell megszabadulni a penésztől? A gomba veszélyes hatása az emberi testre

Ha van penész a házban, akkor meg kell szabadulnia a lehető leghamarabb. Ez nem csak a falak, a mennyezet és az ablakok ablakainak csúnya megjelenésének problémája, hanem az egészséget és még az emberi életet is fenyegető veszély. Különösen veszélyes a gyermekek, az idősek, a hörgő asztma és allergiában szenvedők gomba.

A penész nemcsak a helyiség felületén él, spórái levegőn szárnyalnak, belélegzik a bőr alá, belélegzik a légzőrendszerbe, elfogyasztják az ételt és az edényeket. A gomba spóráinak belélegzése és lenyelése egy embert megtámad a mikroszkopikus mikroorganizmusok milliói: gyengének és gyengének érzi magát, az egészsége romlik, és a krónikus betegségek egyre hevesebbek lesznek.

A veszélyes gomba megjelenésének első jelei (különös nedvesség- és penészszag, rongyos szürkés-zöld, barna vagy fekete foltok a lakások különböző felületén), akkor könnyen elérhető módon kell harcolni velük.

Ha önmagában nem lehetséges a gomba eltávolítása, akkor jobb, ha az ezen a területen dolgozó szakemberek segítséget kérnek a kapott eredmények minőségétől.

És még a káros mikroorganizmusok teljes megsemmisítése után is meg kell tenni a megelőző intézkedéseket annak megakadályozására, hogy a penész ismét megtámadja az otthont. Nézze meg az első csatorna filmet "Mold" a penész és a penész szerepe a modern világban.

Ha figyelmen kívül hagyja a penész jelenlétét egy lakóövezetben, a következmények meglehetősen súlyosak lehetnek.

Fekete forma a fürdőszobában: hogyan kell harcolni

A formák és a gomba gyakori jelenség a fürdőszobákban, mivel az ilyen helyiségek légköre a legjobb módja a mikroorganizmusok növekedésének elősegítésében. Amellett, hogy a fürdőszoba falain fekete és szürke foltok nem esztétikusnak tűnnek, a háztartás egészségére is potenciális veszélyt jelentenek. A gomba és a penész spórái a levegőn keresztül terjednek, bejutnak az emberi tüdőbe, ami allergiás betegségeket, candidiát, vagy akár asztmát eredményez. Ennek megfelelően lehetséges, sőt szükség van a penész elleni küzdelemre is, ezért sokféleképpen alkalmazhatók mind az ipari antiszeptikumok, mind a népi gyógymódok.

Miért jelenik meg a penész a falak falán?

Számos tényező járul hozzá a gomba spórák megjelenéséhez és a penész fejlődéséhez.

 1. Magas páratartalom. A szoba funkcionális célja alapján mindig magas a páratartalom - csak akkor szabad megszabadulni, ha teljesen leállítja a fürdőszobát. Még akkor is, ha minden mosás vagy mosás után törölni akarja a fürdőt, a kondenzáció a falakon, mennyezeten, a csempe ízületében felhalmozódik. Ráadásul a háziasszonyok gyakran nem veszik figyelembe az olyan csikorgásokat, mint a fogkefe csésze - a víz gyakran felhalmozódik az alján, ami penészképződéshez vezet.
 2. A napvilágítás hiánya. Ha nincs olyan ablak a fürdőszobában, amelyen keresztül a napfény megérkezik, akkor ez is kedvező tényező lehet a mikroorganizmusok megjelenésében (az ultraibolya roncsolja őket).
 3. A légáramlás hiánya. A természetes szellőzés hiánya vagy helytelen működése a penész megjelenésének egyik tényezője, mivel ebben az esetben a nedves levegőt folyamatosan kényszeríteni kell a helyiségben.
 4. Hibák a befejező munkában. A fürdőszoba befedése gyakran olyan falak vagy anyagok kezelésére irányul, amelyek speciális antiszeptikus megoldásokkal rendelkeznek. Ha ez még nem történt meg, a gomba előbb vagy utóbb kedvező helyet talál.

Szerszámminta

Hogyan ismerhető fel a penész?

A penész egy kiterjedt fogalom, amely különböző mikroorganizmusokat tartalmaz. Meg kell jegyezni, hogy szinte mindenütt jelen vannak, de kis mennyiségekben nincs káros hatásuk. Azonban kedvező körülmények között (magas páratartalom és bizonyos hőmérséklet) a gomba elkezd szaporodni.

Az egész penész három csoportra oszlik, és minden esetben a gombáknak van egy bizonyos megjelenése és a "kedvenc" lokalizációs helyük.

 1. Moldy gombák. Általában beton, kő és festett felületeken helyezkednek el. Ezeknek a gombáknak viszont számos fajtájuk van: fekete, szürke és még fehér is. Legtöbbjük magas (harmadik vagy negyedik) patogenitási csoporttal rendelkezik, vagyis nagyon veszélyes az egészségre.
 2. Kék gombák. Leggyakrabban ezek a mikroorganizmusok megfertosítják a fát, és a fenyő a leginkább érintett.
 3. Porrid gombák. Úgy néznek ki, mint a fekete vagy barna csíkok, leggyakrabban a fa látható, és teljesen elpusztíthatja az anyagot.

Veszélyes fekete penész

Vagyis, ha furcsa foltok, pontok vagy különböző színű csíkok jelennek meg a falak falán, akkor azonnal kezdje velük harcolni, mert végül a penész más helyekre is átterjedhet, majd nagyon nehéz lesz felszámolni. Egy másik jel, amellyel a penész kimutatható (különösen, ha "nehezen elérhető helyeken" rejtőzik) a nedvesség szaga. Ebben az esetben alaposan meg kell vizsgálni az egész szobát, el kell távolítani a készülékeket és a bútorokat. Gyakran az öntőforma a mosógép, a zuhanytálca, a fürdő alatt stb. Alatt található.

Mold a mennyezeten a fürdőszobában

Gombaellenes szerek

Napjainkban számos gombaellenes hatóanyag van, így a tapasztalatlan fogyasztók nehezen tudják navigálni. Fontos, hogy a csomagoláson feltüntessék, hogy az eszközt kifejezetten a gombával való megsemmisítésre használják, nem pedig a megelőzésre, valamint az anyagok listájára, amelyeken alkalmazható.

Nagyon nehéz megmondani, hogy melyik eszköz hatékonyabb, ezért az anyag tulajdonságaira, a gombák elterjedési területeire és típusára alapozott döntést kell hoznia.

A gombaellenes szerekkel való munkavégzés szabályai

Mivel a legtöbb öntőformát elpusztító eszköz veszélyes az egészségre, a velük való munkavégzés során az alábbi biztonsági intézkedéseknek kell megfelelniük:

 • viseljen kesztyűt a kezedben, védje az orrát és a száját egy légzőkészülékkel, és a szeme - szemüveg, egyébként a gombák kémiai füstjei vagy spórái nyúlhatnak a nyálkahártyákba;

Munka közben személyi védőfelszerelés szükséges.

Használjon palackot

A szerszám használata előtt meg kell határozni, hogy a szerszám mennyire mélyen behatolt a falakba - néha a mélyebb rétegekbe jut be a beton vagy a tégla alapzatig. Ha a sérülés sebessége kicsi, akkor csak a gumiat kell lehúzni a felületről, fertőtlenítő és száraz porral kezelni. A szobát körülbelül egy nap alatt használhatja. Más esetekben, amikor a viták mélyen behatoltak, az intézkedések sorrendje teljesen más lesz.

 1. Szedd le jól a szobát, de anélkül, hogy egy közönséges házi ventilátort használna, különben a gomba spórái szétszóródnak az egész lakásban.
 2. Nedvesítse fel a felületet vízzel, hogy megakadályozza a spórák szellőzését.

Vízzel nedvesítjük a falat

Az ízületek eltávolítása

Ha helyesen történik, és eltávolítja a micéliumot, az öntőforma örökre eltűnik a fürdőszobából. Ezután időről időre szükség lesz megelőző felületkezelésre.

Ne felejtse el megelőző tisztítás végrehajtását

Népi jogorvoslatok

Folk jogorvoslatok, amelyek közé tartoznak a háztartási és háztartási vegyi anyagok, valamint az olyan közös termékek, mint az ecet vagy a szóda, szintén jól kezelik a penészt, különösen akkor, ha az érintett terület kicsi. Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy egyesek ártalmasak az egészségre is, ezért gondos és gondos hozzáállást igényelnek.

Réz-szulfát

Réz-szulfátot használunk

A réz-szulfát nagyon hatékony és könnyen kezelhető megoldás, azonban nagyon mérgező, ezért munka közben meg kell védeni a bőrt, a szemet és a nyálkahártyákat. A terméket vízzel (100 g / 10 l vízzel) kell felhígítani, ecsettel a felületre kell felhordani, és vastag réteget kell alkalmazni a gomba által érintett területekre. Várjon néhány órát, majd alaposan mossa meg a kezelt területeket, szárítsa meg és szellőzzön a helyiségben.

Réz-szulfát alkalmazása penész ellen

fehérítő

A hagyományos klóralapú fehérítő szinte mindenféle gomba eltávolítására képes. Megkapcsolja a spórákat és a mikroorganizmusokat, elpusztítja a mikroorganizmusokat és megvédi a felületet a megjelenésüketıl a jövıben. Ugyanakkor a klóroldatok alkalmazása gombaellenes szerekként bizonyos korlátozásokkal járnak. Ez hatékonyan elpusztítja a szerves lerakódásokat olyan felületeken, mint a csempe, üveg, beton stb. De porózus felületek (fa, gipszkarton) nehéz feldolgozni, mivel a klórvegyületek nem távolítják el a spórákat az anyag mély rétegeitől, és a vizes oldat abszorbeálódik az anyagba, ami megnöveli páratartalmát, és kedvező táptalajt teremt a gomba számára. Ezenkívül a fehérítő erős szagú és károsíthatja az anyagokat (pl. Akril).

A fehérítő használata előtt meg kell tenni a megfelelő biztonsági intézkedéseket (védje kezét, szemét, nyálkahártyáját, nyissa ki az ajtót, hogy a helyiség jól szellőző legyen). A fehérítést 1 - 10-es arányban vízzel feloldjuk, a keveréket szórásos palack vagy puha ronggyal felhordjuk a felületre. Nem szükséges a kezelt területek öblítése, mivel a fehérítő akadályt képez a mikroorganizmusok reprodukciójához. A kezelést követően a helyiséget jól szellőztetni kell.

Fehérítő falak

ammónia

Az ammónia használatának jellemzői hasonlóak a fehérítő használatához - nem hatékony a porózus anyagok felületén a formák megnyilvánulásainak leküzdése. Semmi esetre sem keverhető klór-gyógyszerekkel, ezért nagyon korrozív gőzök képződnek, ami végzetes lehet az ember számára.

Ammónia - vizes ammónium-hidroxid oldat, színtelen átlátszó folyadék, csípős szaggal

Az öntőforma felületének tisztításához egyenlő arányban kell elkészíteni az ammónia vizes oldatát, az érintett helyet permetezővel alkalmazni, várjon néhány órát. Ezután öblítse le jól a kezelt területet és szellőzzön a fürdőszobába.

Öntse a folyadékot a palackba

Mold fal kezelés

Ennek az anyagnak számos előnye van: természetes gyógymód, nem keletkezik káros gázok és gyakorlatilag egészségre káros. A feldolgozás előtt szükség van a felületek vákuumozására egy jó porszívóval, hogy a spórák ne mozogjanak a helyiségben működés közben.

A gombák elleni küzdelemhez a következő gyógymódot kell előkészíteni: Egy pohár boraxot 2,5 liter vízben oldjunk fel. Kezeljük a felületet egy merev ecsettel, jól tisztítva a plakkból. A felesleges nedvességet és a maradék részecskéket törölje le a gombafelszínről úgy, hogy ne szétterüljenek a felület után. Nem szükséges az ügynököt lemosni, mivel ez megelőző intézkedésként szolgál majd az új telepek növekedéséhez.

Ecset és fugázza a falat

Hidrogén-peroxid

Ez az anyag a klór és az ammónia legjobb alternatívája, mert biztonságos, nem károsítja a felületet, és nem károsítja az egészséget. Emellett a peroxid antibakteriális, gombaellenes és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.

A falakon és a padlókon kívül vízvezetékhez, bútorokhoz, sőt ruhákhoz és törölközőkhöz is használható - ez a penész jó megelőzése a jövőben, mivel a mosdóban lévő textíliákban is felmerülhetnek viták. A gomba elleni küzdelemhez a szokásos 3% -os peroxidoldatot kell bevinnie, öntse a permetezőbe, és alkalmazza a penész által érintett területekre. Hagyja 10 percig, tisztítsa meg a foltok és pontok felületét, majd törölje száraz ruhával. Az eszköz hatékonyságának növelése érdekében egy kis ecetet adhat a peroxidhoz.

Hidrogén-peroxid alkalmazása a penészgombából

ecet

Mivel az ecet savas anyag, hatásos a gombafajok 80% -ánál. Nem mérgező, természetes és biztonságos termék, amely nem bocsát ki káros füstöket. A gombás kolóniák megszabadításáért fehér, desztillált ecetet kell vásárolni, amelyet háztartási részlegekben értékesítenek. A permetet egy permetezőbe kell önteni, a fertőzött területekre kell felhordani, és várni kell egy órát, majd mossa le a területet vízzel. Az ecet szaga eltűnik néhány óra alatt. Ez az anyag használható a penész megakadályozására is - a vízhez adódik, és a felületet nagy nedvességtartalmú helyeken mossa le.

Ecetkezelés ecettel

A rendszeres háztartási szóda gyakori termék a hostessek között, amelyet gyakran használnak a különböző szennyeződések, köztük a penész felületeinek tisztítására. Ez különbözik a háztartási vegyi anyagok egyéb típusától, mivel nem jelent semmilyen károkat egy személynél (bár a csiszoló részecskék megkarcolhatják a felületeket). Ezenkívül a szóda képes nedvességet felszívni, vagyis kedvezőtlen környezetet teremt a gomba reprodukciójához.

Vegyünk egy edényt egy spray palack, adjunk hozzá szóda aránya ¼ evőkanál egy pohár vizet (a hatékonyság növelése érdekében, akkor öntsünk egy ecetet), rázzuk fel, és feldolgozza a felület által érintett gomba. Ezután távolítsa el a plakkát ecsettel vagy kemény szivaccsal, mosson vízzel és ismételje meg a kezelést, ezúttal vízzel való mosás nélkül. A spray palack helyett egyszerûen nedves ruhát alkalmazhat a szódára, és mossa meg vele a szerszámot.

A falakat mosogatószeres oldattal mosogatjuk

Mosodai szappan

Reszelt szappan

A rendszeres mosószappan (barna) lúgot tartalmaz, ami szintén jól elpusztítja a gombaspórákat. A szappant dörzsölni kell egy durva rácsra, amelyet vízzel hígítanak egy vastag koncentrált oldathoz, majd lemossák a felületen, ahol a penész megtelik, majd vízzel mossák. Nem alkalmas porózus anyagok - például fa - feldolgozására.

Teafa illóolaj

Teafa illóolaj

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb gombaellenes szer, amely nemcsak az emberi szervezet számára ártalmatlan, hanem gyógyító tulajdonságokkal és kifejezett, de nem pattanásos szaggal is rendelkezik. Az egyetlen hátránya az, hogy elég magas költség (a kívánt hatás elérése érdekében természetes termékre van szükség, nem pedig szintetikus helyettesítésére). A penész felületeinek tisztításához elég pénzre van szüksége, csak egy teáskanál hígítva egy pohár vízben. Az oldatot bármilyen módon felhordja a felületre, és hagyja megszáradni - ez nem szükséges a mosáshoz is. Az eszköz védőfóliát hoz létre, amely megakadályozza a penész újbóli megjelenését. A teafaolaj oldatát hosszú ideig és időről időre tárolhatjuk a megelőző feldolgozás érdekében, mivel hosszú ideig megőrzi tulajdonságait.

Grapefruit vetőmag kivonat

Grapefruit vetőmag kivonat

Egy másik természetes, hatékony és hasznos penészgépe, amely szintén nagyon drága, de ideális megoldás azoknak a helyiségeknek, ahol kisgyermekek vagy allergiák vannak. Az extraktum természetes módon pusztítja el a gomba spóráját, majd fertőtleníti és szagtalanítja a felületet. A penész megsemmisítéséhez adjunk hozzá 10 csepp anyagot egy pohár vízhez, öntsünk egy tartályba spray-palackgal, jól rázzuk és szórjuk rá a felületre. Öblítse ki a kivonatot, vagy kezelje a penész által érintett területeket - annál hosszabb ideig kerül kapcsolatba a gomba, annál hatékonyabban fogja elpusztítani a micéliumot. Mint a teafaolaj esetében, a grapefruit mag kivonatot hosszú időn keresztül és időről időre tárolhatjuk megelőző eljárások elvégzésére.

A penész megakadályozása

Mint minden más probléma, a penész sokkal könnyebb megakadályozni, mint a jövőben ezt a jelenséget kezelni. A penészgombák megelőzésére számos szabályt és körülményt kell követni.

 1. Bizonyos páratartalom a szobában. A penészgőz-nedvesség kialakulásának kedvezőtlen környezete nem haladja meg a 30% -ot, ezért ezt a szintet meg kell tartani. Jó megoldás a "meleg padlók" telepítése, de ha ez nem lehetséges, elegendő egy jó fűtött törölközőt vásárolni. Ezenkívül nedves ruhákat nem ajánlunk a fürdőszobában, mivel az elpárologtató nedvesség elősegíti a káros mikroorganizmusok megjelenését, amennyire lehetséges.

Ne szárítsa meg a mosodát a fürdőszobában

A fürdőszobában végzett szellőzésnek hatékonynak kell lennie.

Figyelje a vízvezetékeket és cserélje ki a csöveket

Vigyázzon a fürdőszoba megfelelő befejezésére

Tisztítsa meg gyakrabban

Háztartási levegő ionizáló

Ezek az egyszerű szabályok segítik a normál mikroklímát a fürdőszobában, ahol a penész vagy gomba soha nem fog kedvező helyet találni magának, ami azt jelenti, hogy a szoba esztétikai megjelenése és a háztartás egészsége teljes biztonságban lesz.