Legfontosabb > Dekoráció

Zománcfürdő bevonat: lépésről lépésre

Ez a cikk leírja a fürdő zománcozását a saját kezével, beleértve a zománcozási eljárást és azokat a főbb pontokat, amelyeket figyelembe kell venni a fürdő zománcburkolása során.

Szükség van rá, amikor a régi fürdő lehúzódik, a zománc már régen elvesztette a csillogását, néhány helyen elkopott és repedt, és sok helyen megjelent a rozsda.

Zománcfürdő

Először is meg kell vizsgálni a fürdő tényleges állapotát:

 • Ha a zománc durva, repedések és zsibbadok vannak rajta, és a szín fehérről piszkos vörösre változott, akkor egészen mászni kezd a fürdő zománcával.
 • Ha a fürdő testén repedések és deformációk vannak, akkor a csatorna helyén zsetonok vannak, vagy az új csövek mérete nem egyezik meg a régi vízelvezető nyílással - új fürdőt kell vásárolnia.

Pénzügyi szempontból lehetséges összehasonlítani egy új fürdő ára és a zománc költségeit, egyértelműen megfogalmazva: egy régi fürdő esetében a zománcozás sokkal olcsóbb, mint egy új vásárlás, hiszen ez nem igényel több mint 300 rubel zománcot, a fürdő helyreállításához és felszereléséhez kapcsolódó szolgáltatások közel azonosak lesznek.

Ezenkívül az új fürdő telepítésénél meg kell fizetni a régi fürdő kijuttatását és bontását, amely szintén megköveteli a csempe, csövek és egyéb járulékos költségek cseréjét.

Emlékeztetni kell arra, hogy az ipari körülmények között a zománcozott eljárás jelentősen eltér az önmemelezettől:

 • A gyártás során az öntöttvas fürdő először forró;
 • A fürdő belső felületét szórással egyenletes réteggel borítják;
 • A por megolvad és a hőmérséklet hatása alatt terjed, zománcot képezve.

Ugyanebben az esetben, ha a gyártás során alkalmazott zománc már 20 évet szolgáltatott, és az öntöttvas fürdő teste még mindig alkalmas a használatra, gyakran úgy döntenek, hogy zománcozni kezdik a fürdőszobát otthon.

zománcozás

A fürdős zománc több lépcsőből áll:

 1. A fürdő felületét mechanikai tisztításnak vetik alá;
 2. Zsírtalanítsa a fürdő felületét;
 3. Távolítsa el a zsírtalanító készítményt;
 4. Vigye fel az első zománcréteget (alapozó);
 5. Vegyen fel egy zománc második réteget.

Jelenleg az otthoni fürdő zománcozás háromféleképpen hajtható végre:

 • Fürdő zománc vásárlása és ecsettel való önhordás;
 • Vigyázz olyan szakembereket is, akik zománcozással is használják;
 • A zománcra permetezéssel foglalkozó vállalat fellebbezése.

A zománc első és második rétegének alkalmazása

Nézzük részletesebben a zománcfürdő bevonat főbb szakaszainak összes változatának alapját:

 1. Először is, a régi zománcot a fürdő belső felületéről megtisztítják:
 • Egy ecsettel vagy mosogatószerrel tisztítószerrel, mint a "Pemolyuks", klór nélkül alkalmazzuk;
 • Közvetlenül a porhoz egy alapos tisztítást végeznek csiszoló kő segítségével;
 • A szappanfilmet és a csiszolópapírt vízzel le kell mosni;
 1. Megsemmisítik a szabálytalanságokat és rozsdát, majd zsírtalanítják a felületet;
 2. A fürdőt forró vízzel 5-10 percig töltjük, majd leürítjük és alaposan letöröljük egy szöszmentes ruhával. Az elkészítés után száraz, sima és enyhén matt fürdőt kell kapnia;
 3. Indítsa el a munkadarab elkészítését a keményítő és a zománc keverésével;
 4. Fedje le a fürdőt az első zománcréteggel (alapozó), és hagyja megszáradni;
 5. Fedje le a fürdőt egy második zománcréteggel.

A zománcfürdő befejezése után az eljárás 3-4 óránál nem több.

Úgy tűnhet, hogy a fürdők zománcburkolatát egyszerűen kicserélték, általában a zománcban lévő utasításokban, mindent részletesen és könnyen hozzáférhető festékkel festettek.

Azonban ez az eljárás számos finomságot tartalmaz, mivel a régi zománc szokásos festése új réteggel elfogadhatatlan:

 • Először is, a felületet kellően tisztítani kell a zománc jó tapadása érdekében.
 • Önmelegedés esetén legyen türelmes és csiszoló kő vagy vízzáró vízzáró papír, mert a régi zománcot türelmesen és módszeresen meg kell tisztítani, és egy centiméter felületet kell kezelnie a másik után;
 • Ha zománcozott ecsettel szeretne felhordani, akkor nagyon óvatosnak kell lenni, mert a kapott felület simasága közvetlenül befolyásolja az alkalmazott zománc szolgáltatási réteget. A kompozíció két rétegének alkalmazása természetes szálból készült lapos ecsettel;
 • Az első réteg alkalmazása esetén nem szabad több mint a zománcfúvó fele;
 • A második réteg alkalmazása előtt várjon 10-15 percet;
 • Ne készítse elő a zománcot a szemen, szigorúan vegye figyelembe az összes mennyiséget és arányt.

Fontos: a fürdő zománcozásakor a buborékok és foltok képződése elfogadhatatlan, különben közvetlenül a szárítás után a zománc lehámul.

A fürdőzés zománcozás után

Zománcozás előtt és után

Miután a zománcot a fürdőkádon alkalmazták, több fontos szabályt kell követnie a működéséhez:

 • Ne használjon olyan súrolóporokat, mint a Comet vagy a Pemolux a fürdéshez;
 • Nemkívánatos savas tartalmú termékek, például a "Silit" alkalmazása is;
 • A szappanos mosószerek leginkább fürdők mosására szolgálnak, például mosodai mosószerek vagy mosogatószeres mosószerek, amelyeket puha ruhára vagy szivacsra visznek;
 • Lakk, beleértve a hajspray-t, a fürdő felületén tilos;
 • Ha a fehérnemű bevonása nem kívánatos a fehérítő használatához.

A fürdőszoba önzuhanyozása meglehetősen kivitelezhető gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy egy bizonyos összeget mentesítsen egy speciális hívásra. Azonban a régi zománc eltávolítása és új alkalmazás alkalmazása sok időt és erőfeszítést vesz el egy tapasztalatlan személytől, és nagy a kockázata a rossz minőségű munkanak. Ezért a zománcozás jobb bízni a képzett szakemberekkel.

Hogyan takarja el a zománcfürdőt otthon

Tény, hogy a lakást zavarni otthon nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnhet egyszerre. A tapasztalt szakemberek különleges ismereteivel ellátva, otthonosan elérheti a fürdő egykori simaságát és fehérségét. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a fürdet borításával szokásos festék borítja, de ahhoz, hogy bevonják a fürdőt zománccal, kétkomponensű keverék szükséges epoxigyantával és keményítővel. A fürdő zománcozásának folyamata nem olyan, mint a szokásos festés, ecsettel és festékkel. Ezért, mielőtt otthon kezdné fedezni a fürdetést, jobb, ha talál egy edényt a képzéshez. Például gyakorolhatod a régi mosogatót. A felesleges edények zománcával a felület felszínét lefedve lehetővé teszi, hogy kitöltse a kezét, és hozzászokjon a zománcos viselkedéshez, amikor otthonosan zománcozza a kádat.

Mielőtt otthon kezdné zománcozni a fürdetést, ügyelni kell a légutak védelmére, mivel a legtöbb zománc igen mérgező. Ehhez jó minőségű légzőkészüléket kell vásárolni, és biztosítani kell a helyiség jó szellőzését, amelyben a fürdő fedezi.

Tehát most meg kell gondolnunk a zománckészítmény márkáját, amelyet otthoni zománccal fedjük le. Zománcokat találnak, alacsony és magas minőségűek. Általában minél magasabb a zománc minősége, annál drágább lesz. Mindez függ a pénzügyi képességeitől. Természetesen használhat gazdaságosabb keveréket. Azonban nem szükséges menteni az anyagot, amellyel otthonosan fedezi a fürdőt, mivel a fürdőkád új bevonatának élettartama a minőségétől függ. A legjobb választás a fürdő zománc fedésére Tikkurila. A gyártó zománcja erős tapadást biztosít a fürdő öreg zománcrétegéhez. Emellett a zománc gyorsan szárad. Ha túl dráganak tűnik, gazdaságosabb lehetőségeket próbálhat ki. Ezek lehetnek a hazai gyártók - Epovin vagy Epoxin márkái. A fürdőkád lakosságának zománcozásának a fürdő fürdőfelületének elkészítésével meg kell kezdeni a felület megcsiszolásával. Az a tény, hogy a zománcvegyületek fenntartják folyékonyságukat 30-45 percig, majd a zománc kezd megállítani.

A fürdőt zománcra kell fedni egy korábban polírozott és zsírtalanított felületen, mert különben a zománc nem ragadhatja meg a fürdő felületét, hanem egyszerűen felborul. Fő feladatunk a fürdő keménységének biztosítása, és ehhez a következőket kell tennünk: a kádat durván darált anyaggal vagy csiszolókoronggal ellátott fúróval készítsük. Fel kell készítenünk a felületet, és el kell távolítanunk a fényes réteget. A fürdő belsejét jól öblítse Pemolyuks tisztítóporral. Ez az eljárás segíti majd a felület zsírtalanítását, megszabadulni a makacs piszoktól és a régi zománc maradványaitól. a végső és legfontosabb lépés az epoxigyamika fürdő, amely otthon otthagyja magát. A zománc keverék összetételét két egyenlő részre bontsuk. Keverjük össze egyet a keményítővel, és az első rétegként alkalmazzuk a fürdőbe. Szükséges, hogy a fürdőt zománccal borítsuk fel egy merev ecsettel, amely hetven ml széles és így tovább.

A fürdőt vékony réteggel zománcra helyezzük, a fürdőkád tetejétől kezdve és fokozatosan lefelé haladva. Különös figyelmet kell fordítani a fürdő aljaira és a leeresztésre, mivel ez a rész a leginkább hajlamos a kopásra. Jobb, ha mindent alaposan kenetetesztek egy zománckészítménnyel. Miután az első bevonatot a fürdő epoxi kompozíció zománcával kezdtük, új réteget alkalmaztunk anélkül, hogy vártunk volna az első szárazra. Miután a fürdőt két rétegben lefedtük, 15 percig hagyni kell a fürdőt. Tehát a meghatározott idő elteltével alaposan megvizsgáljuk a fürdő felületét, és megpróbáljuk látni a foltokat. Minden észlelt foltot felfelé és lefelé, vagy oldalról felfelé kell csiszolni. A legfontosabb dolog az, hogy gyorsan végezzük el, ahogy a zománc kezd megállítani, és lehetetlen kipréselni a fürdő fölött. Miután minden zománcfürdő bevonattal végzett műveletet elvégeztünk, hagyjuk megszáradni. A szárítási idő függ a zománcgyártótól. Általános szabály, hogy az utasítások minden zománcra vonatkoznak, és ott láthatja a zománc teljes száradását az alkalmazás után.

Ha a fenti utasításokat követi, akkor otthon teljesen elérheti a fürdő zománcozásának kiváló eredményét. Így nyugodtan kipróbálhatod. Ellenkező esetben bármikor felvehet egy mestert a rossz minőségű bevonófürdő átdolgozására. Például én lehetek én, mint tapasztalt mester az üzleti életben. A szolgáltatásaidat részletesebben megismerheted az ömlesztett helyreállítással kapcsolatos linkre kattintva.

Öntöttvas fürdők zománc bevonata. A technológiák típusai és ajánlások az anyagok kiválasztásához

A zománcozás szükségessé válik, ha a szanitertermék elveszítette az eredeti megjelenését, a régi zománc lehámozik, és a termék felülete inkább zománcra hasonlít, mint egy sima felületre. Ebben a helyzetben az öntöttvas fürdőkád zománcozás kiváló megoldás lehet.

Fürödünk zománcozni

Mielőtt frissítené a zománcozott öntöttvas fürdőt, egyértelműen fel kell mérnie a vízvezeték-berendezések állapotát:

 • Ha a felszínen csiszolt és nagy repedések jelennek meg, és a hófehér színű szürke színű, akkor egyszerűen csak a régi öntöttvas fürdő zománcot kell lefednie.
 • Ha a fürdő testének jelentős deformációja van, ami a berendezések szivárgásához vezet, az öntöttvas fürdő zománcozása ebben az esetben nem ment. Új vízvezeték beszerzése.

A folyamat jellemzői a vállalkozásban

Gazdaságilag jövedelmezőbb zománcozott öntöttvas fürdő zománcozás, mint új. Különösen akkor, ha vissza kívánja állítani önmagát, szakemberek nélkül. Az öntöttvas fürdő zománcburkolása azonban nehéz folyamat, és feltétlenül előkészítést igényel.

A saját kezű öntöttvas fürdő zománcozás jelentősen különbözik az ipari technológiától, figyelembe kell venni:

 • A vállalkozásoknál az egészségügyi berendezések előmelegítik a magas hőmérsékletet;
 • A fürdők belső falát speciális porral permetezik;
 • A magas hőmérséklet hatására ez a por megolvad és zománcozott réteggé alakul.

Otthon ezt a folyamatot nem lehet megismételni, de ha a fürdetés belülről nem nagyon károsodik a műtét során, lehetőséget kaphat egy második életre. Az öntöttvas fürdő zománcozása számos nagyon fontos lépésből áll.

Otthoni zománcozás

Ennek köszönhetően az öntöttvas fürdő zománcvastagsága körülbelül 5-6 milliméter. A zománc összetételének megfelelő technikával a frissített fürdő újabb tíz évig tarthat.

Válasszon egy anyagot, amely lefedi a fürdőt

Tehát hogyan fedjük le az öntöttvas fürdőt? A szaniterberendezések helyreállítását végző emberek számos megítélése szerint ezek a zománcok a leginkább igényesek:

 • epoxin (ecsettel vagy hengerrel);
 • ömlesztett zománc bevonat;
 • aeroszol spray;
 • epoxigyanta.

Mint a gyakorlat azt mutatja, a legtartósabb bevonat kétkomponensű zománc kompozíciók, amelyek magukban foglalják az első három anyagtípust.

Otthoni zománcozás

Az öntöttvas termékek borításának főbb stádiumai zománc-összetétellel mindhárom esetben a következők tartoznak:

 1. A régi bevonat teljes eltávolítása a termék felületéről:
  • kemény kefék alkalmazásával agresszív tisztítószereket alkalmaznak, amelyek nem tartalmaznak klórt;
  • koptató kő használatával végezze el a felület tisztaságát;
  • szappanfestés és csiszolópor alaposan lemossák;
 2. Minden szabálytalanságot és rozsdás foltot megtisztítanak, majd a felületet zsírtalanítják;
 3. A vízvezeték berendezése magas hőmérsékletű vízzel van feltöltve és 15-20 percig marad. Ezután a felületet óvatosan dörzsöljük, amíg teljesen megszárad.
 4. A munkadarabot úgy állítjuk elő, hogy a zománcot keményítővel keverjük össze;
 5. Először is, a vízvezeték felszíni láncindító;
 6. A primer szárítása után egy egyenletes zománcréteget kell alkalmazni a berendezés belső felületére.

A helyreállítási folyamat nem haladhatja meg a három órát. A gyártóktól függően, keményítő zománccal hígítva, bizonyos idő elteltével felhasználásra alkalmatlanná válik (ez keményedik). Ezt a tényt figyelembe kell venni munkavégzéskor.

Hasznos tippek

A vízvezeték-bevonat helyreállításának folyamata meglehetősen könnyűnek tűnhet, de ha az összes technológiai feltétel nem teljesül, a zománc bevonat nem tart sokáig. A folyamat finomságai:

 • Annak érdekében, hogy a zománc réteg jól illeszkedjen, tökéletes tapadást igényel. Ez akkor lehetséges, ha a felület teljesen zsírtalanított és a régi zománcréteg maradékanyagaitól mentes;
 • A zsírtalanítás minőségének ellenőrzéséhez a fürdőt vízzel meg lehet nedvesíteni. Ha a falán lévő vizet cseppekben gyűjtik össze, akkor azt jelenti, hogy a zsírtalanítás rosszul teljesült;
 • Ha a zománc bevonatot hengerrel vagy ecsettel alkalmazza, akkor sima mozdulatokat készítsen, hogy ne hagyja el a csíkot és a zománcfoltot a felületen;
 • Az első primerréteg alkalmazása során a zománckészítménynek csak a fele kell a kezelendő felületre;
 • Amikor a zománcot keményítővel terítjük, pontosan vegyük figyelembe a részleteket, és ne csináljunk semmit semmit. A bevonat minőségétől függ a vízvezeték élettartama.

Ha évekig a régi fürdőszobát szeretné használni, akkor jobb, ha kétkomponensű zománcvegyületeket vásárolnak, rendszerint tartósabbak és tartósabbak. De ha nem biztos abban, hogy elegendően mesterként kezelhet egy ilyen eszközt, mint egy kefét, használjon aeroszolos zománcokat, nagyon könnyű alkalmazni őket a dobozoktól, és a legnehezebb helyeken is behatolnak.

következtetés

A saját kézzel történő fürdő zománcozása megvalósítható feladat, amely a helyreállítás minden fázisának gondos végrehajtását igényli. Ez a folyamat jelentős mennyiségű pénzt takarít meg nemcsak az új vízvezeték-berendezések megvásárlásán, hanem a régi szétszerelésén és a fürdőszoba javításán is.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

A fürdõcsere egy nagyon drága és problémás esemény, amely nagy nehézségekkel és igen kézzelfogható pénzügyi költségekkel jár. Ezért a javításokat kezdõk többsége (különösen nem a tõke, hanem a kozmetikai termékek) alternatív megoldásokat keres az egészségügyi termék újraszabályozására. Hogyan állítsuk helyre a régi öntöttvas fürdőt - természetesen tudják, ennek a gömbnek a mesterei. De önállóan végezni a legtöbb munka meglehetősen reális.

Hogyan lehet visszaállítani egy régi öntöttvas fürdőt?

Mikor van ideje a kád visszaállítására?

Az öntöttvas fürdő a minőségi, erősségi és megbízhatósági színvonal az egészségügyi világban. Nem arról van szó, hogy tanácsos az ilyen ötvözetből készült termékeket telepíteni. A Szovjetunióban épült számos házban ilyen fürdőt telepítettek. Ezenfelül az ilyen fürdőket eddig is használták. Az öntöttvas termék kényelmesen használható: nem okoz zajot, ellentétben például egy vékonyfalú vasfürdővel. Igen, és kellemesen mosható benne - a fürdõ sokkal hosszabb idõn át folyik a vízbe, mint mások.

Az öntöttvas fürdő hosszabb ideig tart

Sajnos még a látszólag örök dolgok is elhasználódnak az idő múlásával. És az öntöttvas fürdő sem kivétel. Ugyanakkor nem maga az, aki elrontja, de a bevonat zománc, amellyel a gyárban bevonták a szerkezetet. És ez a különleges technológia, amelyet egy speciális technológia alkalmaz, elkezdi elveszíteni megjelenését, és teljesítménybeli tulajdonságai romlanak.

Tipp Az öntöttvas fürdők zománcozottak az előállítás során az intenzív fűtés után. Ennek köszönhetően a bevonattal ellátott alap jó minőségű összekapcsolódása is lehetséges.

Az öntöttvas fürdő tartós és tartós

Jelzi, hogy ideje frissíteni a fürdőt az alábbiakban.

 1. A belső felület érdessége. Sokkal kellemesebb lépést tenni a lágy zománccal, mint a tapintású műanyag köveken.
 2. A fürdő tisztítása nehezebbé válik. Ennek az az oka, hogy nagyon durva felület, amely fölött egy hagyományos szivacs már nem tud könnyedén és kellemesen csúsztatni. A fürdő tisztításához sok erőfeszítést kell tennie.
 3. A szennyeződés és a rozsda gyorsan és erőteljesen elfogy a zománcba a sima veszteség miatt. Bizonyos esetekben a szennyezést nem lehet teljesen eltávolítani.
 4. Zománc és repedés megjelenése a zománc felületén.

Egy ilyen fürdő határozottan ideje visszaállítani

Figyelem! A teljes szerkezetre veszélyes zománcozott zománc. Az a tény, hogy a festék-zománc védi az öntöttvasat a víz és az agresszív vegyi anyagok hatásaitól a vízvezeték-tisztításhoz. A rozsdásodás helyén gyorsan kialakul a rozsda, és fokozatosan elkezd elterjedni az egész szerkezeten a zománc alatt.

Chip az öntöttvas fürdőben

Ezek a jelek és tájékoztatják a fürdő tulajdonosát, hogy itt az ideje, hogy "pihenjen". De ne rohanjon szétszedni és eldobni - a fürdőt újra meg lehet újítani! És ehhez három viszonylag egyszerű, sőt, viszonylag olcsó módszer van - ez egy akril bélés, az "öntözőfürdő" technika és a zománc felújítása.

Háromféleképpen frissítheted a fürdődet

Mindezek a módszerek különböznek egymástól az ár, a minőség, a munka gyorsasága és a végrehajtás összetettsége miatt. De érdemes megfontolni őket, hogy kiválasszák az Önnek leginkább megfelelőt. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket fontos tudni a megfelelő választás érdekében.

Öntöttvasfürdő a helyreállítás előtt és után

Festse a fürdőt

Az önzáró vagy, egyszerűbben, a fürdõ belsejének festése speciális festékvegyületekkel a bevonat frissítéséhez az egyik legrégebbi helyreállítási módszer, amelyet már az idõ alatt teszteltek.

A munkákat ecsettel végezzük, és a helyreállításhoz speciális készleteket készítünk, amelyek zománcot és keményítőt tartalmaznak. A készletben különböző színű színek is lehetnek, amelyek megváltoztatják a fürdő színét, és a lehető legjobban harmonikusak lesznek a belső tér bizonyos színsémájában. By the way, az ilyen színező pigmentek megvásárolhatók egymástól függetlenül, majd egyszerűen hozzá kell adni a hígított összetétel hígított minden szabályt.

A festéket a fürdőkád felületére alkalmazzák, amelyet szennyezett és rozsdagáztak. A munka megkezdése előtt tanácsos a falakat csiszológép segítségével darálni, mossuk le, majd bármilyen módon (pl. Aceton) zsírtalanítani.

Fontos! A zománcozás előtt a fürdőt jól felmelegítik. Ez hajszárító segítségével vagy forró víz beírásával végezhető el. A második módszer alkalmazása után azonban a szerkezet felszínét jól száradni kell. Ellenkező esetben a festék nem fog leesni, ahogy kellene.

A legalkalmasabb ecsettel dolgozni, azonban vannak olyan kompozíciók, amelyek tökéletesen alkalmazhatók az öntöttvas felületére egy kis festőhenger segítségével. A zománcfürdőben és az aeroszolos dobozokban vannak helyreállító készítmények, de nem ajánlott nagy területeken használni, mivel ezekből a festék gyakran egyenetlenül helyezkedik el a felületen, ezért foltok lehetnek. By the way, egyes kompozíciók, különösen a professzionálisak, magas vagy alacsony forgalmúak lehetnek, ami bonyolítja a kezdő munkáját. Ezért érdemes megvenni a nem szakmai készleteket.

Kis görgővel

Figyelem! A zománcozáshoz használt összes készítmény nagyon mérgező, ezért fontos, hogy légzőkészülékben és gumírozott kesztyűben dolgozzanak. Biztosítania kell a jó szellőzést a lakásban, és távolítsa el a gyerekeket és az állatokat a házból.

A kád teljesen helyreállítása így körülbelül egy hétig tart. Az a tény, hogy a zománcot több rétegben alkalmazzák, és mindegyiküket jóval száradni kell, mielőtt a következőt alkalmaznák.

Táblázat. A módszer előnyei és hátrányai.

Zománc a fürdőszoba - a választás és bevonat

Még akkor is, ha minden használat után alaposan kiszáradja a fürdőt, az egészségügyi berendezés zománcja nem maradhat tiszta fehér és fényes, mint megvásárolt állapotban. Idővel a tál belső felülete sárga színűvé válik, apró repedésekkel borítva, amelyet állandó vízzel és mechanikai igénybevételnek köszönhet.

Visszatér a fehérség és a fény csak újra zománcozó fürdő saját kezével. A fürdõszobához készült kiváló minőségű zománc, amelyet az elõkészített felületre alkalmaznak, viszonylag alacsony költséggel 1,5-5-szer növelheti a termék szolgáltatását. Ebben a cikkben meg fogjuk ismertetni, hogy milyen típusú takarószerkezeteket használunk erre és hogyan különböznek egymástól.

jellemzői

A gyártási folyamat során minden mosogatótartály zajlik a zománcozási eljárásnak, vagyis egy réteg rezisztens festékkel van bevonva, amely felületi színt, fényes fényt és simaságot biztosít. A modern modellekben a por alakú zománcot elektrosztatikus módszerrel alkalmazzák, majd magas hőmérsékleten "sütik", így a bevonat tartós és tartós. Festeni a tálat otthon lehet akril vagy epoxi zománc segítségével egy henger, kefe vagy öntési módszer.

Ezeket a vegyületeket azért használjuk, mert a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • Ellenáll a víznek. A festék felső rétege folyamatosan érintkezik a vízzel, ezért nem szabad összeomlani és megtörni a hatása alatt.
 • Hőmérsékletváltozással szembeni ellenállás. Meleg vizet használnak mosáshoz és mosáshoz, ezért a zománc a fürdőszobának ellen kell állnia a magas hőmérsékletnek, valamint a cseppeknek anélkül, hogy deformálódna.
 • Ellenáll a hatékony mosószereknek. A termék tisztaságának fenntartása érdekében agresszív háztartási vegyi anyagokat használnak, amelyeknek hatása a kádfesték festésére alkalmas.
 • Mechanikai ütés és ütésállóság. A fürdő működése során elkerülhető a tárgy leesése és nagy terhelés, ezért a zománcozáshoz használt festéknek tartós bevonatot kell biztosítania.

Vegyük úgy, hogy az otthoni zománcfürdő bevonat nagyon különbözik a gyáratól, így törékenyebb. Az epoxi festés összetételének élettartama 5-7 év, akril - 8-15 év, és a repedések helyi javítására használt dobozok zománcai - csak 1-2 év.

besorolás

A fürdőt a termék fehérségének, fényességének és simaságának helyreállításához különféle speciális zománcozásra használják, amelyet a felhasználási feltételeknek megfelelően terveztek. Az egészségügyi készülékek újra-enamelling minősége három tényezőtől függ: a színező összetétel megválasztásának helyességétől, a zománc minőségétől és a felület helyes felkészítésétől.

A fürdőzselékek a következő kritériumok szerint különböznek egymástól:

 1. Összetétele. A tálat saját kézzel festjük epoxigyanták vagy akril alapú zománcokat. Az akril termékek drágábbak, de hosszabb élettartamuk van és nincsenek szaga.
 2. Alkalmazás. A fürdőt természetes sörtéjű kefével, puha görgővel vagy töltőanyaggal lehet festeni. A kis zsetonokat és repedéseket kényelmesen lezárják epoxi festékkel.

Fontos! A zománc felhordásának megkönnyítése érdekében helyén kell előkészíteni a fürdő felületét a festéshez. A termék festése előtt otthon tisztítani kell a szennyeződésektől, távolítsa el a régi zománcot, zsírtalanítsa és alaposan megszáradjon. A hatás minősége és tartóssága attól függ, hogy megfelelnek-e a zománcozásnak.

Epoxi vegyületek

Az epoxigyantákon alapuló mosdóhabarcs hatékony és megfizethető eszköz a termék fehérségének, fényességének és simaságának helyreállítására. Ez egy két vagy három komponensű keverék, amely egy bázisból, egy erősítőből és egy lágyítóból áll, vastag, viszkózus konzisztenciával. A zománcot több rétegben egy természetes ecsettel vagy hengerrel kell felhordani. Ez a típus a jól ismert finnországi Tikkurila nevű népszerű Epoxin-51, Epoxin-51C és Reaflex-50 márkákat tartalmazza.

Az epoxi zománc előnyei:

 • Alacsony ár Más fürdőtermékekkel összehasonlítva az epoxi zománc a legolcsóbb.
 • A rajzolás kényelmessége. Vastag, viszkózus epoxi zománc könnyen felvihető a fürdő felületére, egyenletesen kitölti a pórusokat, repedéseket vagy apró csipeket.
 • Hosszú élettartam. Az intenzív használatú epoxi bevonat 5-7 évig szolgál, ami 1,5-szeresét teszi ki a fürdő "életének".
 • Könnyű használat. A professzionális mesterek véleménye szerint az epoxi zománc jobban megfelel az önkiszolgálásnak, mivel könnyen alkalmazható és hosszú ideig tart.
 • Erő. Az epoxigyanta jól ellenáll vízzel, ütéssel, mechanikai hatással, miközben megőrzi a réteg integritását.

Figyelj! Mielőtt egy epoxi zománcot vízfestő szereléket festesz, vegye figyelembe, hogy a kompozíció szárítási ideje 5-7 nap. A szobába történő alkalmazás után az első 2-3 nap nem tud elmenni, hogy a por ne essen a fürdőbe, és a későbbi időpontot a víz használatára kell korlátozni. Van egy egyszerű minta: minél több idő van a zománc szárítására, annál erősebb és stabilabb a bevonat.

Akrilvegyületek

Az akrilalapú zománc korszerűbb és hatékonyabb eszköz a vízvezeték-berendezések festésére. Stabil, tartós, sima és fényes bevonatot hoz létre, vastagsága 6 mm. Az akril zománc a bázis és a keményítő kétkomponensű keveréke. Az epoxi zománchoz képest a folyékony akril folyékonyabb és göndör. Ezt a színező készítményt öntéssel vagy keféléssel alkalmazza. A fürdők javítására használt legnépszerűbb akril vegyület Stakril.

Az akril zománcoknak a következő előnyei vannak:

 1. Ellenállás. A folyadék akrilának a tál belső felületére gyakorolt ​​hatása 8-15 évig tart, ami elég hosszú ahhoz, hogy színezőanyagot lehessen előállítani.
 2. "Az öntisztulás hatása". Az akril bevonat sima, nem pórusos felülettel rendelkezik, amely visszataszítja a szennyeződéseket.

Folyékony akril festékfürdőkre a felület előkészítéséhez. Annak érdekében, hogy a bevonat egyenletes és tartós legyen, a termék tisztítása, a régi zománc felső rétegének eltávolítása csiszolópapírral vagy csiszolóval, csiszolólemezzel, javítással, repedésekkel, gittéssel, zsírtalanítással, majd alaposan megszárítva az épületszárítóval. Csak ilyen körülmények között az eredmény stabil és jó minőségű lesz.

Hogyan lehet festeni lakk zománcot otthon

Sokan érdeklik a témában, úgy vélik, hogy otthon lakkozott lakkfestés a legolcsóbb és legkényelmesebb módja a régi bevonatok helyreállításának. A külső felületet nem csak helyreállítják, hanem sok tekintetben felülmúlja a zománc jellemzőit. Annak érdekében, hogy megértsük a problémát, és meghozzuk a helyes döntést a fürdők külső bevonásának helyreállításának módszereiről, tudnia kell, milyen valódi zománc, hogyan fedik le a felületeket, és hogy a legköltségesebb anyagok felhasználásával ugyanazt a réteget beszerezhetik otthon.

Hogyan lehet festeni lakk zománcot otthon

Mi a zománc

A fizikai tulajdonságok szempontjából a fürdő fémfelületén lerakódott üveges bevonathoz hasonlít. A fizikai tulajdonságai hasonlóak az üveghez, de erősebbek. Alacsonyabb hőtágulási együtthatója van, mint a fémé, ezáltal kiküszöbölve a burkolat felmelegedése során fellépő delamináció kockázatát, az erő elérheti a 350 MPa-t.

A vasat először a primer bevonatra helyezzük, majd a zománcot - az adhéziós együttható növekszik. Adalékanyagok miatt a színváltozások: kék szín - kobalt-oxid, zöld szín - réz-oxid, fehér szín - magnézium-karbonát. Melegítési hőmérséklet + 900 ° C-ig Ilyen hőmérsékleteken az üveg megolvad, sűrű, egységes réteggé alakul és szilárdan tapad a fürdő felületéhez. Csak egy ilyen bevonatnak van joga zománcnak nevezni.

Az idősebb generáció népek nagyon jól emlékeznek arra, hogy a fejlett szocializmus és az általános jólét ideje alatt a természetes kávét nem lehetett megvásárolni, "kihúzta az érintést". De az összes bolt árpa kávéval volt bélelve. A reklám azt állította, hogy sokkal jobb, mint a természetes, nagy mennyiségű vitamin és egyéb tápanyag van összetételében, nem különbözik az íztől, az élénkíti stb. Bár valójában ez a ersatz termék egy kicsit olyan, mint a természetes színű kávé.

Következtetés. Fizikai szempontból nem léteznek zománcok a kannákban és az edényekben. Ezek normál festékek, kiegészítve olyan töltőanyagokkal, amelyek javítják a jellemzőket. Így kell megfontolni a kád javítását, nem zománccal fog dolgozni, hanem különféle festékekkel. Kiválasztásuk széles, számos fajta létezik.

Jellemzők mosogató bevonat fürdők

A zománcfajták a fürdő helyreállításához

Most elkezdheted felmérni, milyen festékeket neveznek zománcnak, milyen különbségek vannak, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Ez az információ segít meghatározni a festék külön megválasztását (zománc).

Reflex 50 - Reaflex 50

"Renaissance" fürdős zománc

Válassza ki a kívánt lefedettség típusát saját kívánsága és pénzügyi lehetőségei alapján. Ne felejtsük el, hogy a bevonat minősége és tartóssága nem csak az anyagokra, hanem az előadóművész professzionalizmusára is igaz.

Hogyan válasszuk ki a zománcot

Gyakorlati tanácsok. Javasoljuk, hogy használja ezt a módszert a fürdőhelyek helyreállítására nyári nyaralóknak. Minél ritkábban használja a fürdőszobát, annál hosszabb lesz a lefedettség. Miért van ilyen kapcsolat, nincs szükség magyarázatra.

Ha zománcozásra van szükség

műszerek

Miután eldöntötte egy adott zománc márkát, elő kell készítenie az eszközöket. Szükséges lesz a fürdő tisztítására és a szomszédos felületek festéktől való védelme érdekében.

 1. Elektromos fúrógép. A hatalom nem számít, a segítségével a felületet szilárd betétekből tisztítják. De ne vegyen nehezebbé, nehezen tartható a kezedben, fennáll a veszélye annak, hogy a csiszolóeszközök mély nyomot hagynak.
 2. Csiszolópapír. A számok eltérőek, 80 és 200 közé esnek. A durva szemcséket a szennyező anyagok eltávolítására használják, a finom szemcsézett súrlódásmentes karcolásokat a csiszolóanyagtól. Ne távolítsa el a kemény lerakódásokat fém kefével, és fekete felületeket hagy a felületen. Megszabadulni tőlük nagyon nehéz. A fém kefék csak rozsdát tisztítottak a fémre, és nem a zománcra.

A fotó - durva csiszolópapírra

Csiszoló fúró

Kiváló minőségű festékkefék

Festékkeverő

Gondold végig, hogy milyen zománcok fedezik a fürdőt, és megfelelő mennyiségben vásárolnak festéket. Ez minden, most elkezdheti a közvetlen munkát.

Felület előkészítés

Minél jobb a kád felszíne, annál megbízhatóbb a bevonat. Még a legdrágább zománc is leesik több fürdőbeillesztés után, ha a bevonat alatt az ajánlott technológiától való bruttó eltérések megengedettek.

1. lépés: Vizsgálja meg a fürdő állapotát, válassza ki a tisztítási algoritmust. A legjobb, ha smaragd ruhát használnak, akkor nem csak a rozsda szilárd lerakódások eltávolítására, hanem a felület felszínének kiszűrésére is használható. A zománc festékek vékony réteggel fedik le a felületet, amelyen keresztül minden dombtető látható lesz. Húzza meg a szabálytalanságokat csak alul lehet, majd a gyártók nem javasolják, hogy öntsön egy vastag réteg festéket, és alkalmazzon több vékony terméket is. Ezek a tulajdonságok nagy igényeket támasztanak a felületeken. A kivételek epoxi és akril zománcok. 2 mm vastagságú réteggel öntik őket, ez elegendő a felületek szintézisének befejezéséhez festékekkel.

2. lépés Helyezze a 80-as csiszolópapírt az őrlőkeréken, kezdjen a kemény lerakódások és rozsda csiszolásához. Nem kell túl keményen nyomnia a szerszámot a felszínre, jobb, ha több helyen halad át egy helyen. A munka poros, becsukja az ajtót és az ablakot a fürdőszobába, különben a piszok elszórja az összes helyiséget. Ne törölje fel a zománcot a fémre, ne hagyjon mélyreható jeleket a köszörűkerék áthaladása után. Tanácsos légzőkészülékben dolgozni.

A fürdő elkészítése a festéshez

3. lépés: Tisztítsa meg a felületet a porból, használjon puha száraz ruhát vagy porszívót. Ellenőrizze újra a felületet, javítsa meg a problémás területeket.

Alaposan távolítsa el a fürdőt

4. lépés: Ahhoz, hogy a fürdő külső felülete teljesen sima legyen, meg kell őrölni. A 100-asnál nagyobb számmal rendelkező munkaruházatok, a karcolások mélységét figyelembe véve válasszon speciális értékeket. Ne várja, hogy a festék elmosódjon és elrejtse az összes ütést, de nem az. Különösen akkor, ha lefedi a spray felületét.

Fontos. A fürdő falainak polírozása szigorúan tilos. Ha a fürdő egyes részei nem igényelnek tisztítást, és tökéletesen simák maradnak, kézzel kell lemosni egy ragasztószalaggal. A P180-tól P1000-ig terjedő szemcsés anyag. A gabona meghatározásának megkönnyítésére más színű. Zöld (a durvább), a fürdő felületének kezelésére használják, mielőtt a gittet a csiszolt zománcozott területekre alkalmaznák. Piros alapozó, szürke felület festésére. Az adhézió növelése érdekében minden festett festékréteget ragasztószalaggal kell tisztítani. Ez kissé meghosszabbítja a folyamatot, de jelentősen javítja a minőséget. Ne légy lusta, jobb, ha mindent meg kell tennie a technológiának megfelelően, mint hogy kifesteti a fürdőt.

Scotch-Bright + csiszolópapír csiszológörgők

A munka végén óvatosan távolítsa el a maradék port, a fürdő, mielőtt a festés tökéletesen tisztának kell lennie. Ne engedje meg a vázlatokat, porral tisztított felületeken és festékeket.

5. lépés: A felületet nagyon alaposan vákuumozza le, a finom por nem lesz eltávolítva a mikrokarcokból egy ronggyal, miután őrlés vagy törlés után scotch-fényes.

6. lépés: Csiszolja a fürdő felületét.

A fürdő felületének zsírtalanítása

Speciális megoldásokat vagy közönséges oldószereket használhat. Tartsa be a biztonsági óvintézkedéseket, ezek az anyagok nagyon mérgezőek. Szellőztetni, és lehetőség szerint szellőztetni kell a helyiséget, légzőkészülékben és gumikesztyűben kell dolgozni.

Zománc forgács

Ezt a műveletet minden bizonnyal végre kell hajtani. Miért? Először is, a festék nem fogja elrejteni a magasság csökkenését, különösen a fürdő oldalán. Másodszor, a fürdő festékét (zománcot) a természetes zománcra tapadóképzésre tervezték, a ragasztási együttható a fémrel alacsony, ezen a helyen gyorsan lehámul.

A legmagasabb minõségû gépjármûipari, mûalkotó mûanyag tömítésekhez használható.

Keverjük össze a komponenseket egy fém spatulán részletekben, majd a fürdőre egy gumi spatulát használjunk. A felületet előzetesen tisztítani kell a tiszta vashoz csiszoló kendővel vagy fém ecsettel. Ezután eltávolítják a port a felületről, a zománcot a problémás terület körül zöld színű ragasztószalaggal dolgozzák fel. Próbálja meg egyenletesen rágóvesszőt, ez nagymértékben megkönnyíti további polírozását.

Ha a zománcon repedések vannak, először egy vékony kés hegyével kell tisztítani. Ne aggódj, ha a zománc a széleken elszakad, ez jó. Egyébként is megszakad, csak utána meg kell újítani a fürdőt. Magától értetődik, hogy a gitt felület felhordása előtt zsírtalanítani kell.

Videó - Spat lecsapott egy felújított fürdőben

Felületvédelem

Amennyire lehetséges, zárja le a szomszédos felületet a festék belsejéből. Sokkal gyorsabb és könnyebb elvégezni, mint eltávolítani a megszáradt festéket. Fedje le a peremet a fürdő körül maszkoló szalaggal, védje a dekoratív képernyőt, fedje le a padlót filmmel vagy újságokkal.

Ragasztó maszkoló szalag

Védje azokat a helyeket, amelyeket nem kíván károsodni a fürdés közben

Javasoljuk, hogy távolítsa el a műanyag leeresztő és túlfolyó elemeket, tisztítsa meg és zsírozza le az üléseket. Ha ez semmilyen okból nem lehetséges, akkor ragassza fel a lefolyó és a túlfolyó külső műanyag vagy fém elemeit.

Van egy másik gyors és hatékony módszer a felületek védelmére a festéktől. Alaposan megkenik a műszaki vazelint vagy a hagyományos zsírt. Nem kell vastag réteget alkalmazni, csak néhány tizedmillimétert. A fő dolog, hogy a kenőanyag nem érinti a festett felületet. A munka befejezése után a petrolátumot vagy zsírt eltávolítják egy kendővel, a felületek eredeti formájukban maradnak.

Ellenőrizze, hogy a fürdő felületén megszáradt-e. Teljesen száraz - zománcozással.

Hagyja szárítani a fürdőt

A fürdők számára csak speciális márkájú festékeket használjon, drágábbak, de jobb tapadást biztosítanak a zománc felületén.

Festse a zománcot egy edényből

Viseljen kesztyűt és szemüveget

Fontos. Ha a festés néhány nappal a kád elkészítése után történik, győződjön meg róla, hogy a felületet alaposan átszívja. A por lehet láthatatlan a szabad szemmel, de alatta a festék lesz a legkisebb buborék, a jövőben minden bizonnyal lehámozni. Emellett a szennyeződés gyorsabban felgyülemlik a csomók körüli felületen, és láthatóvá válik.

Lépés 1. Vegyél egy speciális fürdőfestéket. Ajánlatos egy tartályban tartani a hengereket, később később is hasznos lesz.

2. lépés. Olvassa el a használati utasításokat, feltétlenül kövesse a gyártó összes ajánlását. Rázza fel az üveget. Bent van egy fémgömb, a tartalma egyenletes legyen a konzisztenciában.

3. lépés: Tegye fel a légzőkészüléket, határozza meg a festészet sorrendjét. Jobb, ha az oldalak alsó felületéről indulnak, ezek a legnehezebb helyek. Ezután oldja fel az oldalfelületeket, és végül az alját lezárja. A patron fúvókájától a felszínig terjedő távolság kb. 10 cm, a mozgásoknak sima és non-stop. Ne hagyja el a réseket, ne hagyja szivárgás. A festék gyorsan szárad, lehetetlen eltávolítani a cseppeket. Még miután a jó minőségű polírozás és újrafestés marad nyomok.

4. lépés: Alkalmazza az első festékréteget, hagyja megszáradni az időt.

A festékrétegek közötti tapadás növelésére két módszer van.

 1. Az első réteg a második alkalmazása előtt nem lehet teljesen száraz. Hogyan lehet megtudni? Óvatosan csúsztasd ujjaidat a festék fölé, kicsit "nyögd", ujjai alig észrevehetően lelassulnak. Ha egy második réteget helyez be rajta, akkor a köztük lévő kapcsolat jelentősen javulni fog. Csak a tapasztalt festők tudják ezt megtenni. Ha ez az első alkalom az életedben, akkor jobb, ha nem kockáztatod.
 2. Adj időt, hogy megszáradjon. Továbbá ajánlott a Scotch Bright használata. Megvásárolható speciális autóüzletekben vagy benzinkutaknál. Vásárlás scotch világos szürke, azt használják a befejező réteg. Az anyag mikroszkópos karcolásokat hagy a felszínen, ők szemmel láthatatlanok. De ezek miatt a felület jelentősen megnövekszik, a következő réteg tapadási ereje jelentősen megnő.

Gyakorlati tanácsok. Csiszolni az egész felületet, ne hagyjon rést. Óvatosan ellenőrizze a kezelt felületet. Már elmondtuk, hogy lehetetlen vizuálisan megkülönböztetni a megtisztított felületeket a nem védettektől. Jobb, ha három vagy négy alkalommal sétálsz a fürdő felszínén, de nem tart több mint tíz percet.

5. lépés Használja a következő festékrétegeket ugyanazon algoritmus alkalmazásával. Javasoljuk, hogy háromszor festse a fürdőszobát, minden réteg minimális vastagságát. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a festék vastagsága nem befolyásolja döntően a tapadás erejét. Ha az első réteget egy rosszul előkészített és rosszul zsírtalanított felületre alkalmazzák, a festék lehámul. A réteg vastagsága kissé megnöveli a víz elleni védelmet, de a legkisebb mechanikai erővel a bevonat megreped. A nem szakemberek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a diszkrét javításokat otthon. Ez a munka a kiváló mesterek vállán.

Festék kétkomponensű zománcfűvel

A fürdő felületét a fent leírt módon állítjuk elő. Festéshez használhatsz egy kis görgőt, de még mindig nem tudsz ecsettel ellátni. A nehéz területek megszabadulni. Ezenkívül egy ecsetet kell áthaladni a fürdőkád falán átmenő áthaladásán, óvatosan kezelni a lefolyót és a túlfolyó lyukakat. És még egy probléma a hengerrel. A festéket egy speciális lapos tartályba kell önteni, és egy nagy felület gyorsítja fel a szárítási folyamatot. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, és ez házasság megjelenéséhez vezet. Különösen a legnehezebb megoldást tekintjük - kétkomponensű festékek. Akril vagy epoxi festékek lehetnek. Alapvető különbség nincs az alkalmazási technológiában, nem fogunk élni ezzel. Festéket lehet önteni, de ecsettel vagy hengerrel nem lehet. Be kell zárnunk a réseket, eltávolítanunk kell a felesleges anyagot alulról, festjük az alsó oldalakat és az oldalakat. Ezek a felületek nem öntik. De nem csak ezeket az okokat javasoljuk ecsettel használni. Ezzel ugyanolyan rétegvastagságot érhet el, anyagot takaríthat meg, felgyorsíthatja a megszilárdulást. Megmondjuk lépésről lépésre az ecsettel való munkavégzésre vonatkozó utasításokat.

1. lépés: Készítsünk kétkomponensű zománcot a fürdőbe. Kövesse az utasításokat, keverje össze a keményítőt az alaphoz megfelelő arányban.

A festékkomponenseket az utasításoknak megfelelően keverje össze

Fontos. Csak 40-50 percig használható festékmennyiséget készítsen, egy óra elteltével a készítmény kémiai reakciók hatására keményedni kezd.

Keverjük össze óvatosan legalább 5 percig. Nehéz kézzel dolgozni, jobb egy fúró használatát speciális keverővel üzemeltetni. Csökkentse a patron lendületét, a túl gyors elforgatás légbuborék keletkezését okozza, akkor küzdjön velük.

Festés keverés fúróval

2. lépés Helyezze a tartályt az elkészített festékkel a fürdőbe, előkészítse a kefét, távolítsa el tőle lazán a szőrszálakat. Az ecset szélessége körülbelül öt centiméter. Nagyon kényelmes rá dolgozni, minden szomszédos felület gondosan körbejárható. Ha a tartály festékkel a fürdőben, akkor nem véletlenül beborul, kevesebb festék esik a padlóra. Öntsük a keveréket a fürdő oldalán és oldalán, hagyjuk üríteni. Most meg kell festenie az oldalak alsó és oldalsó felületét, megszünteti a réseket és kezeli az alját. Egyes területeket nem lehet önteni, és sokáig. Most jobb ecsettel dolgozni.

Öntsön egy réteg festéket oldalra

3. lépés: Nedvesítse be a kefét a hossz legfeljebb 1/3-mal. Távolítsa el a felesleges festéket a tartály oldalán. A csepegő festék teljes kiküszöbölése érdekében tartsa vízszintesen az ecsetet, és folyamatosan forgassa a tengely körül. Mindaddig, amíg el nem kezdte festeni a fürdő felületét. Az ecset fogantyújának merőlegesnek kell lennie a festeni kívánt felületre vagy enyhén szögben.

4. lépés: Függőleges felületek festése esetén tetején kezdjen és folytassa lefelé. Ily módon a fürdő falai jobban fedettek, maga a festék folyik le, az ecset csak megkenni, ugyanolyan vastagságú. Ha a jelek nagyon mélyek, kissé be kell állítani az ecset hegyének vízszintes irányú mozgatásával.

5. lépés: Folyamatosan figyelemmel kíséri az áramlások és a csepegések megjelenését, ha észleli, azonnal igazítsa őket. Igazítsa az ecset hegyének vízszintes mozgását. Ha a beáramlás felfelé, akkor egy bizonyos idő elteltével újra megjelenik.

6. lépés: Kétkomponensű festékeket használjon a fürdőkád egyszerre történő feldolgozásához, számolja fel az erősséget, az ellenőrzési időt. Folytassa az alját csak az oldalak és a függőleges felületek festése után.

7. lépés: Vegye ki a festéktartályt, és helyezze a padlóra. Válasszon egy helyet oly módon, hogy kizárja annak lehetőségét.

8. lépés Ha az edényt a padlóról a fürdő aljára helyezi át, ne felejtse el tartani vízszintesen és folyamatosan forgatni. Indítsa el a festést egy tiszta felületről, és menjen a leeresztő lyuk felé. Sima, túl vastag festék. Ne féljen, ha maradnak ecsetnyi apró nyomok, rövid idő után eltűnnek.

A festészet minősége a vastagságától függ. Ne felejtsük el, hogy a fürdõfestés technológiája némiképp eltér a fafelületek kezelésétõl. Az a tény, hogy a fa gyorsan elnyeli a festéket, és a fürdőfelület nem. Ennek megfelelően kevés anyagot kell használni ecsettel, és gondosan igazítani a vastagságot. A rétegek száma a fürdő zománc típusától függ. A kétkomponensű készítményekkel a fürdőt 1-2 mm vastag réteggel borítják. A második csak házasság esetén alkalmazható. Az egykomponensű festékeket két vagy három rétegben alkalmazzák, mindegyik vastagsága legfeljebb 0,5 mm.

Kezelje a folyamatot nagy felelősséggel. A helyreállító fürdő zománcfesték és így nem túl megbízható, az ilyen bevonatok élettartama a legjobbat akarja. És ha még mindig nem tartja be a technológiát, akkor nem fog élni egy hónapon keresztül. Szükséges a javítás (nyomok maradnak), teljesen távolítsa el a festéket csiszolópapírral (hosszú és poros), vagy vegyen egy új fürdőt (a legjobb kiutat). Hogyan válasszunk egy lehetőséget - döntsük el magunkat, csak tanácsokat adunk és a technológiai folyamat lépésről-lépésre szóló utasításait adjuk meg. Az utasítások segítségével jelentősen megnövelheti a helyreállított fürdő működési idejét, minimális anyagi veszteséggel.

Hogyan lehet kiterjeszteni a használatát egy festett fürdőszoba

Ha követi az ilyen módon javított fürdőszobai használat szabályait, akkor a festék évekig sértetlen maradhat.

 1. Ne áztassa a mosdót a kádba. Sőt, ne adjon mosószert a vízhez.
 2. A felületet csak szappannal mossa le, ne használjon agresszív tisztítószereket.
 3. Ne hagyja hosszú ideig a fürdőt vízzel, ne töltse nagyon forró vízzel.
 4. Ne bízz a gyártó hirdetéseiben a zománc bevonat stabilitására. Abszolút minden teljesítménymutatóban többször is rosszabb, mint a klasszikus zománc.

A teljes. Azt akarja, hogy a festék ne csökkenjen néhány hónap után - vegye be a bevonatot nagyon óvatosan.

Óvatosan működtesse a fürdőt

A fürdő belső felületének díszítése

Ha a víz nem felel meg a minőségi követelményeknek, sok kétértékű vasionja van, akkor a fehér fürdő felületén minden bizonnyal észrevehető rozsdafoltok jelennek meg. Lehetetlen megakadályozni az előfordulást, csak egy kicsit késleltethet. Annak érdekében, hogy a fürdőfelület hosszú ideig ne veszítse el a vonzerejét, nem kell fehérre festenie, különböző színeket adni a festéknek, kéknek, zöldnek lennie stb. Kíváncsi arra, hogy egyedi és eredeti külső és belső felületet hozzon létre. Sok időbe telik, de az eredmény meghaladja az elvárásokat. By the way, egy ilyen fürdő és a házasság kevésbé észrevehető.

Öntöttvas színes fürdő mintás

Milyen módokon lehet fürdőt díszíteni?

rajzok

Tudsz rajzolni? Kitűnő. Vásároljon többszínű akrilfestéket és egy sor kefét. Rajzoljon tengeri témákat, különböző halakat, algákat stb. A mintázat összetettségét csak tehetséged és vágyak korlátozzák. Ezután a rajzokat védő lakkokkal kell lefedni. Ezt hogyan kell elvégezni, és milyen lakkokat kell használni, amit az alábbiakban ismertetünk.

Rajzolva a fürdőben

stencil

A teknős ábrázolása

Házi sablon festéshez

Az opció könnyebb mindenkinek. A stencil megvásárolható a boltban, ma a választás mind a téma, mind a méret tekintetében nagyon széles. Válassza ki a monokróm (egyszerűbb) vagy többszínű opciókat (nehezebben dolgozni velük). Nem áll módunkban megvásárolni a kész sablonokat - kivágni őket a vastag papírból.

A minta kívülről van feltüntetve.

Hogyan alkalmazzanak egy mintát a fürdő felületére egy sablonon keresztül?

Rögzítse az elkészített sablont a fürdő falán. Többféle módon lehet elkövetni.

 1. Az első. Maszkoló szalag. Gyorsan és egyszerűen történik, de a festék szivároghat a szalag és a fürdő felületén lévő résen. Ezt a módszert csak a fürdő alján használjuk.
 2. A második. Kontakt spray ragasztóval. Ez egyenletesen permetezhető a sablon teljes külső felületére, 2 perc elteltével polimerizálódik. A készítmény szilárdan ragasztva van a sablonhoz, és a külső felület hosszú ideig tapad. Ne rohanjon, hogy azonnal beillessze a sablont a felületre, hagyja, hogy a kompozíció teljesen polimerizálódjon. Minden készen áll - ragassza a sablont, óvatosan illessze száraz ruhával vagy szivacsjal. Miután a festék megszáradt, a sablon leereszkedik, és a festék felületén nem maradt nyoma. Kiváló módja annak, hogy a fürdő kanyarulatait megragadjuk, teljesen megszünteti a festékáramlást.

A festék több okból is bejuthat a repedésekbe: túl vékony vagy túl nagy, egy nagy kefét alkalmaznak. Ha jó minőségű képet szeretne kapni, ne vegyen sok festéket az ecsettel, óvatosan érintse meg a fürdő felületét. Mozgassa az ecsetet a sablon szélétől.

Példa a sablonon keresztül alkalmazott mintára

Tudsz dolgozni és szivacs. Sima felületen érintse meg a festékkel áztatott festék felületét, és csak a mozgó mozgásokat tegye. Szigorúan tilos a szivacs jobbra történő mozgatása. Ha összetett, többszínű rajzokat alkalmaz, akkor a második csak azután kezdhető el, hogy az első teljesen száraz. A sablon rögzítésénél ügyeljen arra, hogy a rajzok teljes sorai teljesen egybeesnek. A többszínű rajz egy sablon segítségével történhet, de ez rendkívüli óvatosságot igényel. Ha kicsi, többszínű elemek vannak, majd különböző színekben festeni kell, akkor professzionális keféket kell használni a művészek számára.

decoupage

Ajánlatos a fürdő kívülről elvégezni, de megpróbálhat díszíteni ilyen módon és a belső felületen. A decoupage technika egyszerű - vágja ki a kívánt képeket, és ragaszkodjon a fürdő felületéhez. Az egyetlen követelmény az, hogy a rajzokkal ellátott papír legyen a lehető legkisebb legyen. Ellenkező esetben a felszín felett emelkedni fog, bár kritikus, de csúnya.

Ha a felület síkja lapos, akkor a minta sértetlenségének benyomása keletkezik, az egyes vágott elemek észrevehetetlenek. A képeket azonnal védő lakkra ragaszthatja. A kép hátoldalán megkenjük, és erősen nyomjuk meg a fürdő felületén. Illessze a hajtásokat és távolítsa el a légzsákokat. Vagy bármilyen ragasztót használhat. Csak óvatosan ne szabadítsuk fel a laza felületeket. A ragasztó nyomait nehéz eltakarni a felületről a képen, és lehetetlen a lakkot ilyen állapotban lefedni lakkal.

Hogyan használjuk a lakkot a rajzok védelme érdekében?

Lakk dekompozícióhoz

A kivitelezésben nagyszámú vízálló lakk, minden gyártó ígéretet tesz "nagy ellenállás". De a gyakorlat azt mutatja, hogy fürödni nem lehet őket használni, néhány hónapon keresztül a fürdőszobát használva először mikrotömböket adnak, akkor ezek a repedések nőnek, a lakk szélei felfelé hajolnak és elszakadnak. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy a fürdőt teljesen fel kell újítani vagy teljesen el kell dobni. Mindkét lehetőség nem tekinthető kielégítőnek.

Annak érdekében, hogy ne kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe, vegyen egy speciális jachtlakkot az interneten, körülbelül kétszer annyiba kerül, mint máskor. De ez nem nagy pénzügyi probléma, nem kell vödöröt vásárolnia, elég egy fél literes tégely. A lakkozás nem csak a minta védelme, hanem a fürdőszoba használatának növelése is. A felület kiváló fizikai tulajdonságai miatt hosszú ideig nem változtatja meg eredeti megjelenését.