Legfontosabb > Tervezés

Hogyan kell festeni a fürdőt otthon

A fürdő helyreállítása nem nehéz, de kellemetlen. Nincs fotó vagy videó tipp.

A legfontosabb dolog az, hogy a betűtípus szép, legalábbis egy kicsit közelebb az újdonsághoz. A helyreállításhoz többféleképpen és feltételeken keresztül kell nézni. Nézzük meg, hogy lehetséges-e mindent a saját kezeiddel csinálni, anélkül, hogy szakemberekhez fordulnának.

Folyékony akril

A tározó helyreállításáról beszélve lehetetlen nem említeni a modern technológiák ilyen csodáját, mint a folyékony akril. Ez az anyag tökéletesen illeszkedik, sima bevonatot képez, hófehér színű marad, és új fürdővé teszi a fürdőt. Ezenkívül az akril alkalmazása nem bonyolult: magának az anyagnak, egy speciális keményítőnek, műanyag vagy gumi spatulának kell megkövetnie, amellyel az akril teljes felületen történő eloszlása ​​szükséges. Egyébként meg kell jegyezni, hogy nincs szükség külön erőfeszítésre, az anyag tökéletesen elosztott, a spatulának csak a mennyisége a felületre van állítva.

Ez a második módszer, amely az alkalmazási módszerektől, az anyagtól és a tulajdonságaitól függően eltér a folyékony akriltől. Az acélfürdő zománcburkolása valójában egy régi típusú restaurálás, helyesen lehet az egyik legrégebbi. Azonban, mivel a zománc éles szagú, nagy koncentrációban mérgező, ami nem az akril esetében, a fürdő zománcozása kevésbé gyakori, bár még mindig releváns. A zománc maga is olcsó, de az alkalmazáshoz valóban nem fáj, hogy átmegy a "fiatal harcos úton", és nézze meg a videoórákat és a fotóműhelyeket.

Saját kezével mind az első, mind a második manipulációt elvégezheti. A legfontosabb dolog - egy kompetens megközelítés, anélkül, hogy túl sok felhajtás lenne. Tehát lássuk, hogyan készítsünk otthon ízletes hófehér fürdőt a saját kezünkkel. Ne felejtsd el a kesztyűt.

És kezdjük az előkészületet:

 1. Ami a fürdőt illeti, alaposan meg kell tisztítani. Kívánatos a csiszolóanyag alkalmazása ehhez, amely tisztítja a felületet és zsírtalanítja. Nagyon fontos a régi zománc felső rétegének eltávolítása. Ehhez jobb a csiszolópapír vagy csiszológép használata speciális fúvókával.
 2. A munkahely és a tál előkészítése. A betűtípus törlése után ügyelni kell a részletekre. Fontos, hogy megfelelően zárja le a csatorna-túlfolyó lyukakat, és helyezzen újságot vagy olajszövetet a padlón lévő vödör alá. Az akril eltávolítható, miközben még folyékony állapotban van. Keményedés után ez problémás lesz.
 3. Továbbá, ha a javítás már megtörtént a fürdőszobában, akkor a csempe helyén van elhelyezve, akkor a festés területén jobb a maszkoló szalag használata a falon: megvédi az új bevonatot a lehetséges anyagbevitelektől.

A következő lépés az anyag elkészítése. Ehhez vigye a keményítőt, és keverje össze az üveggel. Keverés után az oldatot azonnal fel kell használni, nem hagyva sokáig. Megjegyzendő, hogy a szöszmentes ruhákat vagy szivacsokat meg kell tartani. Ez a folyékony cseppek eltávolítására szolgál.

Miután elkészült a felület, az akril kevert, megszakíthatja a munkát. Ha megnézed a videoanyagot, láthatsz néhány funkciót. Például egy téglalap alakú edénykeverék jól használható speciális öntöződobozként. Könnyebb rávenni az akril felületét. Pour jobb a tetején a túloldalon, és menj az óramutató járásával megegyező irányban a szomszéd. Az öntés egyenletessége fontos. Kívánatos, hogy az akril csepegése egyenletes legyen, és lassan hajtsa, hogy az anyag lefedje az alaptestet.

Továbbá, a lefolyó-túlfolyó lyukak egyszerű lezárása érdekében kívánatos eltávolítani a szitát és a dugókat, majd behelyezni a kartoncsöveket a lyukba úgy, hogy legalább 5-10 cm-re emelkedjenek a fürdőfelület felett, majd az akril öntése, különösen a lefelé, nem lesz festeni néhány részletet vagy találgatni egy réteget.

 1. A fürdőben ne kerüljön víz, el kell távolítani a csapot és a zuhanyfejet, vagy a mosogató irányába (csavarni) őket.
 2. Szükséges egy munkahelyet szervezni, hogy semmi ne zavarja. Ezért előbb gondoskodni kell arról, hogy elegendő hely van a fürdőszobában.
 3. Az akrilfürdő használatát alaposan meg kell szárítani és fel kell melegíteni. Természetesen jobb az ipari hajszárító használata, de ez nem mindig így van. Ezért rendszeres otthont tarthat, csak rendszeresen kapcsolja ki, hogy túlterhelés miatt ne égjen ki.
 4. Ha a bevonatban nagy forgács és repedés van, kívánatos a gitt.

És végül, egy kicsit a költségekről. Minden bizonnyal olcsóbb a saját kezű kád helyreállítása, de ha lehetősége van a szakemberek szolgáltatásainak használatára, jobb, ha a mesterekhez fordul.

Hogyan kell festeni a fürdőt: minden ismert módon

Az a kérdés, hogy hogyan lehet festeni a fürdőt, mindenképpen meglátogatta mindazokat, akik a fürdőszoba felújítását tervezik. Néha nem szükséges megváltoztatni a betűtípust, csak egy arcfeloldást. De tedd meg minden szabály nem minden kézműves.

Mi a titka a festés a fürdőszoba? Először is, a font fontossági állapotának előzetes értékelésében. Ellenőrizze a fürdő testét - ha deformálódott, lyukakon, forgácsokon és repedéseken keresztül a lefolyóban van, akkor jobb cserélni. Hasonló helyzet merül fel, ha úgy dönt, hogy megváltoztatja a csöveket, és azok méretei nem felelnek meg a leeresztő nyílás átmérőjének.

Ha a test elveszítette a színeket vagy a ragyogást, kisebb kozmetikai hibák vannak, akkor vissza kell állítani és vissza kell állítani. Szintén szükséges a festés, ha a régi fürdőkád lebontása lehetetlen vagy nem jövedelmező (például az apartman bérbe adása vagy eladásra kész).

Az acél és öntöttvas fürdő önfestését ugyanazon a technológiával végezzük, akril bevonatokat alkalmazunk.

Fém fürdőszobákat festünk: acél és öntöttvas

A festés acél és öntöttvas fürdők igényelnek mindenekelőtt kiváló minőségű felület előkészítést. Ha úgy döntesz, hogy öntöttvas vagy acélfürdőt festesz, fontos, hogy a zománcot helyesen választja ki - a rendes festék ilyen célokra nem működik.

A zománc vásárlásának legjobb helye az épület és a hardverraktár. Felhívjuk figyelmét, hogy a festéket készletben kell értékesíteni, amely magában foglalja a zománcot és a keményítőt. Csak az ilyen kétkomponensű készítmények biztosítják a megbízható és kiváló minőségű bevonatot. A mai napig a szakértők a Tikkurila és a Random House cégektől zománcokat ajánlanak.

Acél és öntöttvas fürdő készítése festéshez

A felület előkészítésének folyamata három szakaszból áll:

 • Tisztítás: mosogatószerrel mossa le a fürdőt meleg vízzel. Fontos, hogy távolítsa el a zsírt, a piszkot, a rozsdát - mindez megakadályozza a festés festését. A "vízkezelés" után törölje le a felületet egy rongyal, majd hagyja el néhány órát teljesen megszáradni.
 • Csiszolás: mindkettő speciális eszközökkel és kézi csiszolópapírral is dolgozhat. Végül a finom szemcsézett csiszolópapírral távolítsa el a nagy szemek repedéseinek megjelenését. Az öreg zománc nem képes elkapni, elég társa. A nagy zsetonokat autós gittbe kell tenni.
 • Zsírtalanítás: erre a célra használjon oldószert vagy tisztított benzint. Óvatosan törölni az egész felületet - ez lehetővé teszi, hogy jobban rögzítse a zománcot a felületen. Egy nem sós fürdőből több hónap alatt a festék elalszik.

  A festés előtt fontos, hogy a zománcot az utasításoknak megfelelően előkészítse. Próbálja meg pontosan követni a gyártó ajánlásait, mivel a végeredmény attól függ. A fürdő felületének és a festék hőmérsékletének szobahőmérsékleten (+ 17 + 23 ° C) kell lennie.

 • Az aeroszol dobozból készült zománcot egyenletesen alkalmazzuk buborékok és foltok kialakulása nélkül. Fontos, hogy a réteg vékony legyen - ehhez 25 cm távolságra kell festeni a festéket a felületről. Miután az első réteg megszáradt, ismételje meg a festési eljárást 1-2 alkalommal.
 • A kannából készült zománcot természetes sörtéjű kefével alkalmazzuk, elkerülve az elmosódásokat és a buborékokat. Az első réteg egy primer. Miután kiszárad (általában 20-30 perc után), fel kell tenned egy másodpercet. A rétegek száma összesen legfeljebb három. Kiváló minőségű festés csak óvatos és gondos megközelítéssel lehetséges. Nem kell sietni itt.

  A fürdő működését a festés időpontjától számított hét napon belül lehet engedélyezni. Egészen addig nem lehet fürödni, mosni a háziállatokat, és csak nedvesíteni a felületet vízzel.

  Hogyan kell festeni egy akril fürdőt?

  Az akrilfürdő optimális festési módjának megválasztása teljesen attól függ, hogy milyen célt szolgál az ilyen munka. Ha csak meg kell változtatni a színét az ügy, akkor "töltse" a felület üveg: az üveg öntés üveg akril fürdők nagyon népszerű ma. A fürdő kijavításához nem kell teljesen festeni.

  Az akrilfestéket szórópisztollyal vékony áramlásban alkalmazzák. Száradás után a festett területeket egy különleges pasztával fényesre csiszolják, ami szintén szerepel a restaurációs készletben.

  Az akrilfürdőket nem lehet ecsettel, hengerrel vagy más kémiai összetételű festékkel festeni. Tehát az alkid zománcok komolyan károsíthatják a fürdő felületét, míg mások egyszerűen "lehúzzák" a rétegekből.

  PS: Megoszthatja tanácsát, hogyan festse meg saját fürdőjét a megjegyzésekben a cikkhez.

  Azt is ajánljuk, hogy olvassa el a cikkeket:

  Keret a fürdő alatt a saját kezével: összeszerelés és telepítés

  Fűtött fürdőszoba padló: hogyan kell csinálni?

  Hogyan lehet megmenteni a javításokat a fürdőszobában?

  Keverő a fedélzeten fürdőben: a kiválasztástól a telepítésig

  Vízszivárgásvédelem: a rendszer működése

  A fürdő festése akrilokkal: hogyan kell festeni a fürdőt akrilokkal

  A technológiák gyors ütemben fejlődnek, ami lehetővé teszi, hogy egy ilyen egészségügyi termék élettartama sokkal nagyobb legyen, mint egy kád.

  Ezért a fürdő akril festése nagyon népszerű, és már évek óta használják.

  Festészeti technológia és jellemzői

  Jelenleg kétféle technológiát alkalmaznak, amelyekkel a fürdőt ez az anyag fedezi. Ezek különböznek a redukáló réteg alkalmazásának típusában:

  A bevonó zománcot hengerrel vagy ecsettel, valamint rendes festékkel végzik. Ebben az esetben a kompozíciót, amely rendszerint készenléti formában készül, két vagy három rétegben kerül alkalmazásra. A termék egy nap után teljesen megszárad. Leggyakrabban az ilyen festés a szín színének frissítésére szolgál, amikor a kezdeti árnyalat elhalványult. Ezenkívül ez a módszer alkalmas a zománc kis károsodásának javítására, amelynél a vas nem érinti.

  Az ömlesztett fürdő technológiája a kétkomponensű akril keverék használatára épül, amelyet speciális eszközök nélkül használnak fel a felületre. Ebben az esetben a kompozíciót egyenletesen öntik a fürdő teljes peremére, a falakba áramlik a gravitáció hatása alatt, réteget alkotva az egész területre. Az eredmény egy akril bevonat, amely ugyanolyan vastagságú a különböző területeken.

  Ennek a módszernek köszönhetően nem csak a fürdőszobai megjelenés javítása, hanem fém alapjainak védelme is lehetséges. Ebben az esetben a fürdő akrillal való festése egyetlen rétegben történik, egy nap elteltével a bevonat teljesen lefagy, és három nap múlva a vízvezetékberendezés üzembe helyezhető. Ezt a módszert bármilyen bonyolultság, repedés és lyuk károsodására használják, még akkor is, ha a fémalapot érinti.

  A felület előkészítésének lépései a festéshez

  Nagyon gyakran hallani azt a véleményt, hogy az akril nem megbízható anyag, amelynek bevonata instabil, és elmarad az alaptól. Azonban ezek a problémák csak akkor lehetségesek, ha a termék nem megfelelő felkészítése a feldolgozásra. A munka ezen szakaszában történt bármilyen gondatlanság elfogadhatatlan, nemkívánatos eredményekhez vezet.

  Először végeztek javításokat. A javítandó sérüléseket csiszolópapírral vagy ecsettel kell tisztítani. Ugyanakkor a kezelt helyen kell megjelenni sajátos a fém ragyogását. A felületet ajánlott helyreállítani epoxigyantával vagy hasonló anyaggal, beleértve a gittet, amelyet a gépek javításakor használnak. Ne feledje, hogy követi a használati utasításokat.

  Az alkalmazott réteg szárítása után le kell csupaszítani és őrölni. Ne felejtsük el, hogy a fürdők akril zománcja megdöntheti a felületet. A fenti munkák végrehajtása után a teljes fürdőt alaposan le kell mosni a háztartási vegyi anyagokkal kapcsolatos hagyományos módszerekkel. Ezenkívül gondoskodni kell arról, hogy ne maradjon tisztítószer a fürdő felületén, minden meleg vízzel lemosódik.

  Ezután szét kell szedni a víz túlcsordulás elleni védelmét és a leeresztő szifont. Ha a csaptelep a fürdőszobában van, akkor érdemes eltávolítani. A falon lévő daru elég ahhoz, hogy polietilénre lehessen fedezni, hogy elkerülje a zománc érintését, ami jelentősen károsíthatja a megjelenését. A fürdő felületét meg kell szárítani. Ehhez ajánlott egy épületszárító használata. Ha nem, akkor a hajszárításhoz szokásos háztartási készüléket használhat. Érdemes megjegyezni, hogy ez a lehetőség nemkívánatos, és csak extrém esetben használatos.

  És az utolsó - mielőtt a festést megkezdené, el kell távolítania a felszínre telepíthető port. Ezt porszívóval vagy száraz kefével lehet elvégezni.

  Sokan kérdezik maguktól a kérdést, hogyan kell festeni a fürdőt akrilokkal? Ehhez az eljáráshoz olyan anyagokat használnak, amelyek elegendő mennyiségben vannak csomagolva a feldolgozáshoz. A standard fürdő 1,7 m hosszú. Neki például az "Ekovanna" akrilfesték. A kétkomponensű zománc egy keményítőből és egy polimer alapból áll. Használat előtt ajánlatos minden összetevő alaposan összekeverni. Ez a legjobb, ha ezt manuálisan végezzük, elég nehéz az építőanyag-keverő használatával ezeket az anyagokat összekapcsolni. A bevonat szilárdsága az ebben a szakaszban elvégzett munka minőségétől függ. Ügyelni kell arra, hogy a keverék nélküli összetétel maradványai ne maradjanak a tartály alján vagy falán.

  Mint korábban említettük, kétkomponensű akril fürdő zománcot kétféle módon lehet alkalmazni. A tömeges változatban a keverék egyenletesen eloszlik a termék teljes körzetében, és súlya rovására terjed, sima bevonatot képez. Ha légbuborékok fordulnak elő, ecsettel távolíthatja el őket. Nem kell különleges erőfeszítéseket tenni, könnyű mozdulatokra van szükség. Az ecset többi nyomának nem szabad aggódnia, mivel hamarosan tovább fognak húzódni.

  A hengerrel végzett zománcozás kevéssé különbözik a szokásos festési módszertől. Ha szükséges, a zománcot több rétegben is alkalmazhatja. Mivel az akrilfólia bevonat kiválóan tapad a termék felületén, jó előkészítéssel. A kezelés után a fürdő élettartama több év lesz, ami azt jelenti, hogy megvalósítható ez a visszanyerési módszer. Ráadásul sokkal kevesebb lesz, mint az új vízvezeték beszerzése.

  A fürdő belsejéből történő festés problémája könnyen megoldható, ha akril vagy "Stacril" zománcot használ. Mielőtt egy réteget helyezne el, szükség van egy jó helyre. Tudjon meg többet arról, hogy lehet-e festeni a fürdőt az előzőekben ismertetett akrilfestékkel. Ezt az anyagot csak a fürdő oldalára öntik, amely után önmagában lefelé áramlik, és minden lehetséges szabálytalanságot kitölt. Ez a festési módszer egyáltalán nem nehéz, könnyen alkalmazható otthon. Ugyanakkor hiányzik az ilyen festés, és ezenkívül jelentős.

  Az akril olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy gyengén kapcsolódik a régi zománchoz, és az előző réteget képező érdesség, valamint az integrált szerkezet miatt tartja fenn. Ha az akril réteg megsérül, akkor a megsemmisítés folyamata tovább fog futni, a víz hatást gyakorol rajta, és teljes rétegben elszakítja. Az élettartam meghosszabbításához és a termék károsodás elleni védelméhez egy második réteget kell alkalmazni. Mint tudják, minél vastagabb a felület, annál nehezebb karcolni.

  Így lehet megoldani a fürdő saját kézzel történő festésének kérdését otthon. Könnyű vagy nehéz, mindenki magának kell döntenie. De egy régi termékről beszélünk, amely már meghaladta korát, és nagyon nehéz megnehezíteni, mint amilyen volt. Ezért próbálhatja meg. Ha a végeredmény nem felel meg az elvárásoknak, a hasznos élmény megszerzése biztos lehet benne.

  Az akrilfestékek sok előnnyel rendelkeznek az egyéb bevonatoknál. A főbb jellemzők között szerepelnek:

  1. Tartósság, tűzbiztonság és kopásállóság.
  2. Amikor a fürdőt akrilfestékkel festették, kis mennyiségű anyagot fogyasztanak, fedőképességgel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a bevonatot a kiégés és az elhasználódás miatt idővel előforduljon.
  3. A festett felület természetes szellőzéssel és fából készült termékekhez is alkalmas.
  4. A szárítást rövid idő alatt végezzük. Ez lehetővé teszi, hogy munkát végezzen a szabadban és még esős időben is. A festék a kompozíciótól függően 30 perc és 2 óra között keményedik. Ez a minőség jelentős előny, ami jelentősen felgyorsítja a befejező folyamatot.
  5. A festés az alkalmazás után megőrzi az élénk színt.
  6. A festett helyeken a szárítás után nem keletkeznek repedések és "ráncok".
  7. A munkát kényelmes körülmények között végzik. A henger vagy ecset tisztításához szokásos vizet használhat, oldószer használata opcionális.
  8. Ha az akril felesleges helyre esik, könnyen tisztítható festékről.
  9. Ennek a bevonatnak az ára sokkal olcsóbb, mint az olajfestékek, továbbá víztaszító tulajdonsága van, amely lehetővé teszi a magas páratartalmú helyiségekben való alkalmazását.

  Hogyan és mi lehet festeni az öntöttvas fürdőt: áttekinteni a helyreállítás legjobb módjait

  Minden terméknek megvannak a saját életük, amely előbb-utóbb véget ér. Bármelyik dolog egyszer sikertelen, és az öntöttvas fürdők nem kivétel. Az idő és a víz negatív hatással van rá, és a zománcburkolat megsemmisítéséhez vezet. A fürdő cseréje drága és időigényes, de van egy másik lehetőség: a termék helyreállítása.

  Többféleképpen öntöttvas fürdő festhető, és mindegyik meglehetősen hozzáférhető.

  Az öntöttvas fürdő helyreállításának előnyei

  A fürdő zománcburkolása idővel vékonyabbá válik, a víz miatt a rozsda felbukkan, és ha nem jár időben, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A fenék egyszerűen rozsdásodhat a lyukakig, és a fürdőt már nem lehet megmenteni.

  A rozsdával és a vízkővel borított fürdõ úgy néz ki, hogy enyhén szólva, nem esztétikailag kellemesnek találja. Kétségtelen, hogy ez lesz az egyetlen helyes döntés, hogy új fürdőt hozzanak létre abban az esetben, ha nagyszerű felújítást terveznek, csempét és vízvezetéket cserélnek. Ha azonban a javítás még mindig messze van, akkor az új fürdő vásárlása több problémát okoz, mint örömöt.

  A modern öntöttvas fürdők nem olcsóak, mert a szállításnak meglehetősen nagy összegeket kell fizetnie. A termék nagy tömegének köszönhetően nem valószínű, hogy lebontja a régiet, és új fürdőt telepít. Szükséges vagy barátokat és szomszédokat kérni, vagy olyan embereket felvenni, amelyek ismét költségekkel járnak. Valószínűleg javítani kell, még akkor is, ha nem tervezték.

  Ugyanakkor az öntöttvas kád, elveszítve megjelenését, nem veszítette el méltó teljesítményjellemzőit, és még mindig hit és igazságként szolgálhat tulajdonosai számára. Ha nincsenek jelentős forgácsok és repedések, akkor a terméket saját kezével helyreállíthatja, elég gyorsan, szennyeződés és magas költségek nélkül.

  És egy másik fontos érv a helyreállítás kedvéért: a klasszikus öntöttvas fürdő a régi design kiváló minőségű a modern társaik, akiknek az élettartama nem haladja meg a tizenöt évet.

  A lefedettség frissítésének alapvető módjai

  Ma már háromféleképpen fejleszthetünk egy öntöttvas fürdőt:

  1. Festse a felületet speciális zománccal.
  2. Folyékony akril bevonat.
  3. Helyezzen akril bélést a fürdőbe.

  A régi fürdő helyreállításának minden változata előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, amelyeket részletesen az alábbiakban részletezünk. Az öntöttvas fürdő zománccal vagy akril bevonásával nem feltétlenül szakértőnek kell lenni, ezt magának is elvégezheti. A legfontosabb dolog - a kompozíció megfelelő megválasztása és az alkalmazási technológia pontos betartása.

  Az akril bélés telepítése kézzel is elvégezhető, de ez a munka kényelmesebb és bizonyos készségeket igényel, így ebben az esetben jobb, ha szakemberekhez fordulnak.

  Felület előkészítése festés előtt

  Függetlenül attól, hogy az öntöttvas fürdő hogyan festendő, a felületet gondosan fel kell készíteni. Ez egy nagyon fontos szakasz, amelyet nem szabad kihagyni. A megfelelő felület előkészítés 99% -os siker.

  Először is, az öntöttvas fürdőt tisztítani és zsírtalanítani kell. A szennyeződés és a zsír megakadályozza az adhéziót, nem teszi lehetővé, hogy az oldat jól felszívódjon a felületbe, és megtagadja az összes helyreállítási munkát. A közeljövőben az új zománc képes megtörni és lehámozni azokat a területeket, ahol a zsírlerakódások maradnak.

  A savkémiai háztartási vegyszerek alkalmasak tisztításra és zsírtalanításra. Nagyon hatékonyan tisztítja az oxálsav fürdőjét (a fürdőt oldattal kezeljük és 10-15 percen át állni hagyjuk). De nagyon agresszív, és a munka során védőfelszerelést kell használni a kéz és a légzőszervek számára. Viseljen gumikesztyűt és légzőkészüléket.

  Kezelés után öblítse le a fürdőt, vagy még jobb, töltse fel vízzel és tartsa 20 percig, majd hagyja megszáradni. Most ugyanolyan fontos feladat - felületi kezelés egy csiszolóanyaggal, amellyel a régi zománcot eltávolítják, és a kád felszínének durva lesz, ezáltal jobban tapadnak az anyagok.

  A rozsdás fürdőterületeket le kell tisztítani a fémre, hogy a jövőben ne kerüljön át egy új zománcburkolat. A felület eltávolítása és csiszolása után vákuumozza a fürdőt a por és kis részecskék felületének eltávolítására, majd egy savas folyékony mosószerrel újra kezelje.

  Öntsük be a fürdõbe, és dörzsölje jól az egész felületen, hagyva, hogy tartsa körülbelül másfél órát. Ezután töltsük fel a fürdőt vízzel, és hagyjuk körülbelül egy óra hosszat állni. Ajánlatos legalább 2-3 alkalommal ismételni a mosási eljárást, majd hajszárítóval szárítani. A szifon festék eltömődésének elkerülése érdekében húzza ki a kádat a csatornából.

  Ha a felületen zsetonok és repedések vannak, azokat fel kell vágni, majd kezelni kell csiszolópapírral, majd újra meg kell szüntetni a képződő port. Az elkészítés befejezésekor tovább folytathatja a festést.

  Fürdő restaurálás zománccal

  Az öntöttvas fürdő zománcozása egy régi, időigényes módszer, amelyet nagyon hosszú ideig használnak. De meg kell különböztetni a professzionális zománcozást, amelyet a fürdő a termelési folyamat alatt végez, és zománcozott lakást.

  Az első esetben olyan professzionális készítményeket alkalmaznak, amelyek megkövetelik az öntöttvas előmelegítését egy bizonyos hőmérsékletre. Ily módon lehetetlen és nem szükséges öntöttvas fürdő festeni otthon, mert ma már könnyen használható és olcsó zománcfesték önfelhasználásra.

  A módszer előnyei és hátrányai

  Ennek a festési módnak az előnyei:

  • olcsó;
  • telepítési munka hiánya;
  • használható öntöttvas és acél felületekhez is.

  Ennek ellenére vannak hátrányai is ehhez a módszerhez:

  • a bevonat elég vékony és törékeny, a zománc nagyon érzékeny a háztartási tisztítószerekre és sokkokra. Ezért a fürdőszobát óvatosan kell kezelni, nehogy véletlenül kárt okozzon;
  • a bevonat nem teszi lehetővé az erős hibák kiküszöbölését: forgácsok, csepegések, repedések;
  • idővel a felszínen sárgaság alakul ki;
  • A zománc hosszú ideig szárad, a fürdőszobát egy hétig nem lehet használni.

  A bevonat élettartama 5-9 év. Bár azok számára, akik a jövőben javításokat végeznek, és az öntöttvas fürdőt újra cserélik, ez a működési idő minden bizonnyal megfelel Önnek.

  A fürdőzselékek áttekintése

  A régi öntöttvas fürdő festésének kérdése egyáltalán nem üres, mivel a szokásos zománcok ebben az esetben nem alkalmasak. Kifejezetten fürdésre szánt készítményeket kell használni. Mielőtt bármelyiküket alkalmazni szeretné, meg kell tanulnia az utasításokat, és pontosan követnie kell a technológiát, különben a bevonat nem fog boldoggá válni sokáig az újdonsággal, és gyorsan lehámul.

  Az orosz zománcok közül megkülönböztethető az Epoxin 51 és az 51C. A zománc két komponensből áll: epoxi gyanta és amin keményítők, amelyeket Németországban és Amerikában vegyipari üzemekben gyártanak. Az összetevők használata előtt keverjük össze és a fürdő felületére felhordjuk. Ha kívánja, festeni lehet a felületet bármilyen színnel a festék színének hozzáadásával.

  A szerkezet határozottan és a helyes rajzokon 9 évig használható. A zománc vastag szerkezetű, ami a munka bizonyos összetettsége. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy az elkészített oldat használata nem több, mint egy óra, ezután a keverék kezd megszilárdulni, és szinte lehetetlen a felszínre való felhordása.

  A finn gyártmányú zománc A Reafleks 50 jól bebizonyosodott, két összetevőből áll, amelyeket az alkalmazás előtt összekevernek. A festék ára kissé drágább, mint a belföldi, de a magas költségeket teljesen ellensúlyozza a kiváló minőségű. Zománc a fürdő felületén tartós és ellenálló fehér vagy kék fényes bevonatot képez.

  Vannak olyan orosz készítmények is, amelyek bár nem olyan népszerűek, mint a fent felsoroltak, elég tisztességes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a Svetlana és a Fantasia zománcok, amelyek már kész készletek, amelyek magukban foglalják a zománc és a keményítő mellett a fürdés feldolgozását is.

  Zománc fürdő bevonat

  Ha kétkomponensű készítményt használnak a festéshez, akkor használat előtt a gyártó által javasolt arányban kell keverni. De ne keverje össze az összeget egyszerre. A fürdőt két rétegben kell festeni, ezért a zománcot két részre kell osztani, és először hígítani egy részét, majd az első réteget alkalmazni - a második. A megoldás időtartama korlátozott, és ha minden festéket azonnal felhígít, akkor nincs ideje használni.

  A háztartási használatra szánt zománcok meglehetősen vastag textúrájúak, ezért ajánlatos a 646 oldószer keverékét 10: 1 arányban hozzáadni. Az első alkalom, hogy a falak a fürdőszobában vannak festve egy, és az alsó - két réteg.

  Ha a felületen homokfoltok képződnek, azonnal távolítsák el őket az ecset felfelé irányuló mozgásával. Ha hagyja kiszáradni, akkor semmit sem lehet rögzíteni. A második réteget 15-20 perccel az első után alkalmazzuk. Ez idő alatt a festék megszárad, és ideje, hogy feloldja a zománc második részét.

  Az új réteget ugyanúgy alkalmazzák, mint az előző. A fürdőt legfeljebb 4-7 napig használhatjuk, az utasításokban megadott pontos időt.

  Hogyan kell törődni a helyreállított felületen?

  Az öntöttvas fürdő újdonságnak számít, de ne felejtsük el, hogy az otthoni fürdő zománcozása nem nyújt olyan magas minőségű és tartós bevonatot, amilyet eredetileg a gyártási folyamatban alkalmaztak. Ezért az új felületet nagyon óvatosan kell kezelni, mert keménysége jóval alacsonyabb, mint az eredeti.

  A fürdőt meg kell védeni az ütközéstől és meg kell akadályoznia a nehéz tárgyak leesését, ezért nem használhat csiszolóanyagot a tisztításhoz. A felületet csak folyékony készítményekkel lehet mosni. Nem ajánlott túl forró vízbe önteni.

  A fürdőkád helyreállítása folyékony akrilnal

  Ez a módszer viszonylag közelmúltban, körülbelül tíz évvel ezelőtt jelent meg. Ma nagyon népszerű, és mind a professzionális vállalatok, mind a hazai kézművesek használják. És ez nem véletlen, az öntöttvas fürdő helyreállításának a leghatékonyabb módja.

  A módszer előnyei és hátrányai

  Az ömlesztett akril valóban forradalmi eszköz, amely szó szerint néhány óra múlva felismerheti a régi öntöttvas fürdőt. Ez a módszer más előnyökkel jár:

  • nagy feldolgozási sebesség minimális erőfeszítéssel. Az a személy, aki nem rendelkezik különleges képességekkel, könnyen megbirkózik ezzel a munkával;
  • a bevonat tökéletesen illeszkedik a gyönyörű fényes ragyogáshoz;
  • ha megfelelően alkalmazzák, az akril bevonat 15 évig megőrzi teljesítményét és külső jellemzőit;
  • az akril nem ártalmatlan, nem bocsátanak ki kellemetlen szagokat, és nem igényelnek speciális védőeszközöket;
  • Három nap után a fürdő teljesen készen áll a használatra.

  A hiányosságok között csak egy van: a zománcozáshoz képest meglehetősen magas költség, bár a bevonat minősége és tartóssága teljesen kompenzálja ezt a kis mínuszt.

  Akril bevonat a fürdőben

  Az öntöttvas fürdő festése akrilokkal sokkal gyorsabb és könnyebb, mint zománccal. Ehhez nem kell semmilyen görgő, kefe vagy más rögtönzött eszköz. Az akril egyszerűen öntik a fürdőbe, majd súlya alatt fokozatosan folyik a falak mentén, sima és sima bevonatot képezve.

  Mielőtt elkezdené a munkát, helyezzen újságot vagy celofánt a padlóra, nehogy a padlóburkolatot olyan akrilokkal fesse, amely a fürdőből lefolyik. Keverje fel az akril zománcot. A tartályt, amelyben a keményítő található, kényelmes öntöződoboz alakítható ki az akril alkalmazása érdekében, úgy, hogy az orrát szögben levágja.

  Az akril alkalmazása a fürdő belső oldalaival kezdődik, azok, amelyek a fal közelében helyezkednek el. Az akril folyékony konzisztenciájú és gyorsan lefolyik. Miután a fürdő felső széle teljesen feltöltötte az oldatot, indítson új kört, de ne oldalról, hanem az oldalfalak közepéről.

  Minden akril lefolyik, de néhány helyen a fürdő alján és falán még mindig nem bevont. A bezáráshoz az akrilát óvatosan, spatulával kell eltakarni minden nem öntött töredék fölött. A lefolyó tömeg, amely általában a szivárgás irányába rohan, úgy, hogy ne legyen eltömődve, a másik irányban spatulával kell átvenni. Ekkor az akril már megviszi a viszkozitást és lefagy.

  Az akril egyetlen rétegben van felhordva, és ezen a munkában a fürdő festése befejeződött. Most az a feladata, hogy megóvja a felületet a por, törmelék vagy vízcseppecskék bejutásától. Mindez elronthatja a bevonatot. Az akril kompozíció teljes kikeményedése 1,5-2 napon belül megtörténik.

  Visszaállítás akril béléssel

  A módszer lényege, hogy a bélést akrilból építik be a régi fürdőbe. A termék akril lapból készül, amelyet a kívánt hőmérsékletre melegítenek és egy öntőformával extrudálnak. A bélés vastagsága jellemzően 5 mm.

  Az akril bélésnek számos előnye van, amelynek fő jellemzője a hosszú élettartam. Megfelelő működéssel akár 20 évig is eltarthat. Nagyon tartós, nem fél a mechanikai sérüléstől és ütésektől, nem rozsdásodik és sárga virágzás nem borítja. Az akril betét könnyen tisztítható hagyományos háztartási termékekkel, és nem igényel agresszív készítményeket.

  A helyreállítás után az öntöttvas fürdő teljesen új, sima és tökéletesen sima fényes felületet mutat. A bélés mögött elrejtheti a régi öntöttvas konstrukcióban bekövetkező károkat és hibákat.

  Azonban sok hiányosság van ebben a módszerben. A betéteket 1,5 és 1,7 m hosszúságú szabványos öntöttvas fürdőkre készítik, így ha más dimenziók vannak, akkor ez a helyreállítási módszer nem fog működni. A betét a fürdőre kerül, és teljesen be kell kerülnie. Ehhez le kell szedni a csempe alsó sorát, és el kell távolítani a szifon berendezést.

  A bélés telepítése előtt a fürdőt fel kell készíteni, de az ilyen alapos előkészítés nem szükséges a festés előtt. Elég, ha eltávolítja a zománc bevonatot egy őrlõkefével, majd tisztítsa meg a felületet egy tisztítószerrel.

  A bélést meg kell próbálni, ha vannak kinyúló részek, akkor elektromos vágóeszközzel kell őket vágni. Ezután jelölje ki és vágja ki a fúró lyukat a túlfolyás és a leeresztés érdekében. A fürdő széleire egy tömítőanyag van felhordva. A bélés telepítése speciális habra készült, amely egyenletesen lefedi a fürdő teljes felületét.

  Az akril betétet óvatosan le kell engedni a tartályba, és úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen torzítás. Ezután a szifon csatlakozik, és a fürdőt gyakorlatilag vízzel feltöltötték. Ebben az állapotban egy napra kell hagyni annak érdekében, hogy a hab és a tömítőanyag teljesen megszáradjon.

  Így önmagát helyreállíthatja, de a legmegfelelőbb a professzionális munkavégzést végző cégek szolgáltatásaira való áttérés.

  Hasznos videó a témában

  Az öntöttvas fürdő helyreállítása különleges zománcokkal:

  Folyékony akril bevonat:

  A fürdő restaurálása akril béléssel:

  A helyreállítás a legjobb módja annak, hogy frissítse a fürdő megjelenését, mert lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón adjon új életet a régi öntöttvas fürdőnek. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai, ezért eldöntheti, hogy melyiket fogadja el.