Legfontosabb > Tervezés

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Csempével végzett munka esetén felmerül a kérdés: mi a legjobb módja a kerámia csempék vágására? A szerszám kiválasztását a munka mennyisége és a csempe tulajdonságai határozzák meg. Számos módja van a kerámia burkolólapok vágására.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Mindenesetre a munkához speciális eszközökre van szükség. A legegyszerűbbek egy üvegvágó, a manuális csempevágó nagyobb termelékenységgel rendelkezik, a szakemberek számára ajánlani kell az elektromos csemperagasztók választását. Amikor egy bizonyos képességet szerez, a csempe vágható darálóval, és a művészi termékek előállításához használt gyémántszövettel.

Üvegvágó

Ez a legegyszerűbb és kedvezőbb eszköz a kerámia burkolólapok vágásához. Különböző kialakítású:

 • a vágóelem - egy kis átmérőjű kerék;
 • gyémánt hegyi toll;
 • görgős üveg vágó olaj tartályban a fogantyúban. A zsír egy keskeny horonyon folyik le, és megkönnyíti a vágást.

Az üvegvágó vágóelemei lecserélhetők, ahogy az éleket varrják. Hogyan vágjuk le a kerámia lapkákat egy üveg vágóval? Az elülső oldalon egy ceruzával vagy egy marker húzzon vágott vonalat. Ha egy vonalzót tart a vonalon, tartson egy üveg vágót a cserép szélétől a felé irányítva. A cél az, hogy összehúzzon egy egységes mélyedést, ami csökkenti a csempe burkolatának erősségét.

Ezután tegye a csempe az asztal szélére vagy más lapos felületre. A szegélyvonalnak egybe kell esnie a szélével. Tartsa a csempe szélét az asztalon egy kézzel, a másik kezével finoman nyomja meg a súly szélét. A csempe meg kell szakadnia a résen. Kerámiatermékek csiszolásának szélei.

Az üvegvágót kis mennyiségű munkához kell használni. Lehetővé teszi egyenes vágás végrehajtását függőlegesen és átlósan. Nem alkalmas padlólapok, porcelán csempe és 5 mm vastagságú csempék vágására. Üvegvágóval problémát jelent a 20 mm-nél kisebb szélességű szalag levágása.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat egy kézi cserépvágóval

A szerszám lehetővé teszi 5 mm szélességű, egyenes vagy átlós csíkok vágását.

Ezzel 15 mm vastag padlóburkoló és porcelán csempe vágja le. A design egy alap, amelyen rögzített csúsztatható kocsi van egy vágókerékkel. Ez valamivel nagyobb átmérőjű, mint egy üveg vágó, amely lehetővé teszi a nagyobb vágási mélység. A kerék minimális mérete 1,5 cm, eltávolítható is, a munkaciklus befejezése után cserélhető.

Egy kézi cserépvágó gépen egy kemény anyagból álló csík van, amelynek segítségével a vágás után egy csempe megtörik. A kocsin lévő görgő előtt egy T alakú rész van, amely a csempe két felére gyakorolt ​​nyomásra van alkalmazva.

A csempe a szerszám alján helyezkedik el, miután korábban már megjelölte a törésvonalat, szorosan rögzítve, a rögzítő sarkoknak fémnek kell lenniük a padlólap vágásához; a fal elég műanyag. Húzza meg a kocsi fogantyúját, és vágjon a csempe elülső felületén.

A metszést egyszer csinálják. A vágás befejezése után nyomja meg a fogantyút és a burkolat törését. A széleket akkor is feldolgozni kell, ha sarokba esnek. Ha az alkalmazott habarcsot elrejti az összes hiba.

Kerámia lapkát vágunk elektromos csemperavágóval

Ez az eszköz professzionálisnak minősül, és meglehetősen drága. Segítségével jelentős mennyiségű munkát végezhet, gyorsan, pontosan és gyönyörűen vágja le a csempeit. Lehetővé teszi, hogy a vágási szélesség kevesebb, mint 5 mm, vágások 45 fokos szögben, hornyok és lyukak. Ezt a vágáskor használják. A vágás sima és enyhén lekerekített élek. Egyes modellekben a lemez élét vízbe merítik, másokban csak a felület nedvesedik a vágási helyen. A folyamat során minden por vízzel leereszkedik a hűtőtartályba.

A kialakítás nagyon hasonlít a körfűrészhez. Olyan platformból áll, amelyre vágólemez és elektromos motor van rögzítve.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe egy elektromos csempe vágó.

 • A tartályba vizet öntünk, hogy levágjuk a vágókerék szélét 2-3 cm-rel.
 • Csempevágó gépet is tartalmaz.
 • Nyomja meg a kerámia burkolólapokat a géphez, és lassan mozogjon a lemez alatt, a jelzett vonalra összpontosítva.
 • A szövetet a vágóelem alatt mozgatni olyan erővel, amely a csempe erősségétől függ. Nem ajánlott túlzott nyomást alkalmazni a késre, ami a csemperavágó megállításához vezethet.
 • A sarok kivágásához óvatosan emelje fel a csempe, bontsa ki és ismételje meg a műveletet.

A lemez vágóélének állapotát ellenőrizni kell, időben cserélni. A gyémánt kerekeket gyakran használják. Szintén rendszeresen, a szennyezés miatt a fürdőben víz változik.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe csiszolót

Alkalmazzon új köröket száraz vágásra, gyémánt bevonattal vagy betonozásra. A bolgár a beállítható sebességgel használható. A 3,5 ezer fordulat / perc feletti forgási sebességnél a csempe repedések, és a porszerűség jelentősen nő.

A daráló segítségével padlólapokat, porcelánlapokat és falburkolólapokat vághat. Bizonyos készséggel kivághatod a 70 mm átmérőjű köröket, és göndöríthetsz.

A vágás a csempe hátoldalán történik, mivel a kis forgácsolás a felületen maradhat. A vászont szilárd és sima felületre helyezzük, jelöljük a vonalat markolattal, körbefogjuk körbe az őrlőberendezés körül, és megszakítjuk a hosszabb részt. A vágott felületet ugyanazzal a darálóval lehet levágni.

Egyéb szerelvények kerámia csempe vágásához

Mi a legjobb módszer a kerámia burkolólapok vágására, ha nem szabványos szélformákra van szükség? Ehhez különböző eszközök vannak.

 • Clippers. Kisebb alkatrészek, sarkok és félkörívek csiszolására használják. Egy mocskos szél mögött hagyják el, amelyet csiszoló kerékkel kell eltakarni.
 • Gyémánt sztring A szokásos fémfűrészhez van rögzítve, a vágott vágáshoz. Csak a falcserépet vágja, és bizonyos készségeket igényel, mivel a ráncok a felületen forgácsokat alkotnak.
 • A koronák kerek lyukak készítésére használják a kerámia csempékhez és kapcsolókhoz.
 • Balerina. Egy ilyen fúró segítségével különböző átmérőjű lyukakat készítenek. A méret manuálisan állítható a szerszámhoz való távolság megváltoztatásával. Egy fúvóka akár 20 darabot is tartalmazhat.

És végül néhány apró trükköt.

 • A vágást megelőzően ajánlatos áztatni a csempeit hideg vízben egy órán keresztül.
 • Az élek vágásához használhat fájlt, karborundumot vagy elektromos élesítőt. A csiszolás az elülső oldalról az alap felé halad. Kis homályosság a csiszolópapírhoz képest.

Ahhoz, hogy egy tökéletes ötlet legyen a kerámia lapok megfelelő vágására, nézze meg a videót.

Módok és technológiák, hogyan lehet levágni a kerámia burkolólapokat otthon, cserép nélkül

Amikor befejező munkát végez a cserép használatával, mindig szükség van a csempe darabokra vágására, valami vágására. Ehhez használjon speciális szerszámot, és hogyan kell vágni egy csempe csempe vágó nélkül? Sokan azt gondolják, hogy ez lehetetlen, de vannak cserélhető eszközök, és a cserép nem kivétel. A csempe rögtönzött eszközökkel van vágva, csak türelmesnek és időnek kell lennie.

Csempe vágott különböző módszerekkel

Alternatív eszközök, funkciók

Rengeteg lehetőség van a csempe csempelésére a következő eszközökkel:

Vágószerszámok

Az LBM egy csiszolóegység, amely a gyémánt bevonattal ellátott speciális szerszámok használatával vágja le a csempe és egyéb anyagok (még padlólapok, porcelán kőzet) számára.

Üvegvágó - golyóstoll méretű eszköz, és kiváló munkát végez a csempe, de a munkában bizalom és tisztaság szükséges.

Fúró - alkalmas kerekítésekre, lyukakra, különböző fúvókák (fúró, ballerina, korona) használatakor.

Fogók - az eszköz széle vágja le a lapok felső rétegét, törést okoz. Gyakran használják a számok vágására.

Ezen eszközök mellett használjon fűrészt is porelszívóval, kirakós, akár egy köröm.

Figyelem! A csempékkel végzett munkák során gyémánt bevonatú fúvókákat használnak - mások nem kezelik, elrontják az anyagot.

A munka technológiája

Cserép csiszolásához egy üveg vágóval

A kézi üvegvágó használatát, amely ugyanolyan elv szerint működik, mint egy mechanikus üvegvágó, megfizethető egyszerű módszer a csempék vágásához, csak manuális műveleteket végeznek. A gyémántból és az erős ötvözetből készült hengerekből álló eszköz a legmegfelelőbb a munka teljesítményéhez.

Az üveg vágó megfizethető módja a csempék otthoni vágására.

A munkák elvégzése során betartandók egy adott sorozathoz:

 • Az első lépés a vágás megjelölése az elülső oldalon egy markerrel vagy ceruzával.
 • Fektesse egy szilárd, sima felületre.
 • Egy vonalzó csatlakozik a jelöléshez.
 • A kézi üvegvágó a távoli pontra kerül.
 • Ha a vonalzóra húzza (hogy ne mozduljon) és az üvegvágó egységen, egyenletes nyomás mellett egyenletes mozgást húzzon rajta a távoli éltől a magasságig. Ebben az esetben a vágó nem ér nagy nyomást. Amikor tartja a vonalat, hallani egy crunch, a végén az üveg vágó le kell ugrani a csempe.

Figyelem! A metszési vonal úgy van kialakítva, hogy a látható nyom a zománcon maradjon. Ehhez csak egyszer, mert amikor a csempe újrahasznosítása egyenetlenül szünetel.

 • A megjelenő törésvonal az üvegvágó üvegfogantyújával ütközik.
 • A cserépet úgy kell beállítani, hogy része legyen a lombkorona.
 • Az asztalra vagy más lapos felületre helyezett csempe nyílt szélén a nyomógombok megnyúlnak, és felszakadnak a vonal mentén. Ha a vonal elég mély, akkor a szakadékot forgácsolás nélkül, finom, sima lesz.

Lehetséges, hogy egy terméket törésvonal mentén elszakítunk, ha szegfűket, egy csempe alatt illeszkedünk, vagy két oldalról nyomjuk meg. Ez a törési módszer kedvelt számos vágási időt takaríthat meg a csempe lapos felületen való átadására törések esetén.

Ily módon 5 cm-nél hosszabb szalagokra vágnak, de a kisebb szalagok minőségi leépítése nehéz. Ehhez egy sávot használnak otthon, egy bilincset: a keskeny részt befogják, és széles, lefelé irányuló mozgást törnek a széles részről.

Kézi üvegvágó használható, ha néhány csempét vágni szeretne. Nagyszámú vágás esetén kívánatos egy speciális szerszámcserép vágógépet használni, amelynek nagy kereke mély vágást eredményez.

Csempecsiszoló vágása

Kezdetben a bolgár márvány, porcelán vágására használták. A daráló csiszolás zajos munka, de ez a módszer széles körben elterjedt. Ezzel az eszközzel még a nehéz sarkokat is kivágják a csempeből. A munkának elő kell készítenie az eszközt:

Függetlenül attól, hogy milyen típusú csempe (kerámia vagy porcelán kő), a jelölés először történik. Ehhez használjon vonalzót, épület sarkot, szalagot, markert vagy ceruzát.

Ha egy olyan eszközzel dolgozik, mint egy bolgár, akkor ne felejtse el figyelmen kívül hagyni a biztonsági óvintézkedéseket: a gépet védőburkolattal kell ellátni, amely esetben a fő ütőerőt fogják felvenni. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget viseljen. Figyelembe véve a biztonsági előírásokat elfogadják a munkához.

Mielőtt elkezdené a munkát, ellenőrizze a gyémánt keréknek az orsóon való rögzítésének megbízhatóságát. Más típusú lemezek ezzel a feladattal nem fognak megbirkózni. Miután bekapcsolta a gépet, várjon addig, amíg fel nem gyorsítja a sebességet. Ezután csak továbbhaladjon a tervezett vonal mentén.

Az anyagot az elülső oldalra vágja magára, azaz a lemez irányában. Az autót "fejjel lefelé" tartják, hogy elinduljon "magamtól". Közvetlen vágáshoz a sarokcsiszolókat egyenesen tartják. 45 fokos vágás érdekében a szerszámot oldalra rögzítik. A nagy lemezsebesség miatt a vágás sima és tiszta.

Figyelem! A csempe legyen jól rögzítve, hogy semmi ne akadályozza meg a vágóelemet, a csempe ne mozduljon, és a tartó felületén helyezkedjen el. Ügyeljen arra, hogy a rögzített bilincseket kézzel oldja.

A vágás több megközelítésben is elvégezhető, fokozatosan mélyebben süllyesztve a fűrészeket, anélkül, hogy lendületet vesztenének, ezért ne nyomja meg. A jobb vágás érdekében minden egyes megközelítés előtt a vágóvonalat bőven nedvesítik vízzel.

Tipp A vágási minőség javulni fog a választott vágási módszertől függetlenül, ha a csempe, például: a padlóért, a munka előtt egy órával a vízben marad.

Alternatív vágóeszközök

Ha a házban nincs üvegvágó, sarokcsiszoló, tartós éles tárgyat használhat a barázda jelölésére. ruha:

 • vágó;
 • élesített fájl;
Vágás fúróval
 • fúrófej;
 • építő kés;
 • ötvözött acél, egyéb.

A legfontosabb dolog -, hogy egy ilyen tárgy kezében tartsa a barázdát. A vágószerszámhoz a késnek néhányszor be kell vonulnia.

Sürgősségi esetekben körkörös fűrészt használnak, bár kis fordulatszámúak. A megfelelő lemezt kiválasztják (szórással), a tengely felgyorsul a maximális sebességre. Ezután lassan, nyomás nélkül vágás történik a kívánt vonal mentén. A vágás vízbe merül, hosszirányú, szükségképpen a vágási pont vízzel nedvesít.

A csempe vágása

Néha a csempe kell formázni lyukak elhelyezése mellett a cső, vízvezeték. Ez a következőképpen végezhető el:

 • egy fúró;
Képes kivágások
 • daráló;
 • fogó;
 • kirakós;
 • üveg vágó.

Hogyan kell vágni a csempe csiszoló, üveg vágó tiszta - és hogyan kell dolgozni a fogó? Rajzolj egy vágóvonalat a csempere. Ezután a fogók kis darabokat törnek ki. Ezzel a feladattal a klipszel ellátott kapcsok jó munkát végeznek. A felső keményfém bilincs megszakítja az üvegezett felületet, az alsó pedig az alsó részen tartja a terméket.

A fúró használata esetén hagyományos fúrókat használjon a kontúrok készítéséhez, majd az extra részeket fogókkal törjük le. Hatékonyan hajlított vágóanyag segít mindenféle fúvóka: toll, korona és mások.

Figyelem! Nem szabad harapni nagydarabokat - a szegély szélén rossz minőségű lesz, csúnya. Ezenkívül a csípőfogókkal végzett munkát követően használjon speciális csiszolópapírt, egy fájlt a szabálytalanságok levágására.

A cserepek furatai lyukfűrészből készülnek, amelynek keményfém hegye van a kerek lyukak készítéséhez. Ívelt csempe vágásokat hoz létre. A szerszám alkalmas kemény és puha csempékre. A fűrészek lassan gyűjtenek rengeteg port körül. Ezért a terméket vízbe kell meríteni.

Mindegyik módszer speciális vágószerkezetek nélkül kiválóan működik. A terméket az elérhető eszközök segítségével vághatja le. Természetesen a teljesítmény alacsony lesz, de kis mennyiségben gazdaságos kiút.

Mit és hogyan vágja meg a kerámia burkolatokat - a módszerek és eszközök áttekintése

A tetőcserép tervezésénél el kell döntenie, hogyan vágja meg a kerámia burkolólapokat. A burkolóanyag több változatban érhető el, és minden típusú csempe esetében van egy elsődleges módszer a vágáshoz. Hogy hogyan vágjunk le egy másik lapkát, és mi ennek az eszköze, többet megtudni.

A jelenleg gyártott csempefajták alapja a sült agyagkerámia. Az elülső oldalon a csempe vékony, de tartósabb vízálló bevonattal van ellátva, amely egyidejűleg esztétikus terhelést hordoz. A burkolóanyag kétféleképpen oszlik meg:

 • fal (függőleges felületek kikészítéséhez);
 • a padlófelülettel szemben.

A padlólapok lehetnek belsõ és külsõ (a fürdõkön, verandákon, teraszokon). A belsõ használatra szánt padlóburkoló anyagot általában sima homlokfelületen készítik, a külsõ csempe gyakran speciális csúszásgátló kiugrásokkal vagy durva felületekkel rendelkezik, amelyet figyelembe vesz a vágóeszköz kiválasztásakor.

Könnyebb a falburkolat kivágása, mint a padlóburkolat, mivel vékonyabb

A falburkoló anyag nem olyan egyszerű. A legelterjedtebb csempe mellett, amelynek sima dekoratív felülete van, egy csempe van egy megkönnyebbítő réteggel (beleértve a frize - elválasztó elemeket a fal panelrésze és a "felső" felülete között). Nem minden módja annak, hogy levágja a sima csempe, alkalmas hullámos felületre.

A csempe csiszolásának módját, vastagságát, szilárdságát, a tervezett bélés területét és a minta geometriájának összetettségét figyelembe veszik. A falburkolat vékonyabb, mint a padlólap, erőssége alacsonyabb, ezért rendszeres üvegvágó vagy kézi mechanikus csemperagasztó alkalmas vágásra. A padló felé néző anyag komolyabb szerszámot igényel, különösen ha durva vagy csúszásgátló felülete van. Ha sok bonyolult mintára van szükség (lyukak az aljzatokhoz, megkerülve a csővezetékeket), akkor gondoskodnia kell arról, hogy a készülékek elérhetők legyenek a figurázott csempe mintához.

Amikor eldöntöd, melyik otthoni csempe kivágásához szükséges felszerelést választja, fontolja meg a tervezett felület mennyiségét. A kis területek és az egyszerű minták illeszkednek egy egyszerű eszközhöz. Ha sok munka van, ésszerű, hogy kifinomultabb eszközöket használjunk a csempe vágásához, nem tartott tovább, mint feküdt.

A kerámia burkolólapokat több eszköz használatával vágják le, amelyek szerkezeti összetettségükben és funkcionalitásukban különböznek egymástól.

Ha kerámia burkolólapokat kell kinyitni otthon, míg a burkolat területe kicsi (pl. Egy konyhai panel), egy hagyományos üvegvágó működni fog Önnek. Ezek az egyszerű eszközök felszerelhetők vágóhengerrel vagy gyémánt hegyekkel. Válasszon egy üveg vágógépet, amely meg kell dolgoznia, vagy melyiket érzi kényelmesebbnek - a csempe bármilyen típusú eszközzel kivágható.

Ha kisebb mennyiségű csempe kell vágnia, akkor minden üveg vágó megteszi.

Hogyan vágja le a csempe az üveg vágó helyesen? A folyamat lényege megegyezik az üvegzel végzett munkával: meg kell karcolnod a barázdát az elülső felületen, ami lesz a törésvonal. Ehhez elõször el kell távolítanunk a telepítéshez szükséges töredék méretét, meg kell adnunk a megfelelõ jeleket az egész lapka dekoratív oldalán, és egyenes vonalat kell húznunk a tervezett vágásnak megfelelõ jelölõvel. A csempe egy olyan sík felületre van fektetve, amely kényelmes magasságban van a munkahelyen (asztal, munkaasztal). A közepes egyenletes nyomású üvegvágó munkadarabja a csempe túlsó végétől a felé halad.

Ennek világos, sekély hornyot kell képeznie megszakítás nélkül. Ahhoz, hogy a vágást a lehető legegyenletesebbé tegye, használhat egy vezetősávot. De jobb, ha vizuálisan ellenőrizzük a metszést, kombinálva a vágót egy vonalba. Kétszer nem kívánatos egy üveg vágó egy vonal mentén tartani - nagyon nehéz ugyanazon barázdába bejutni másodszor. Ennek eredményeként a bemetszés nem túl magas. Meg kell próbálnod egy barázdát egy mozdulattal.

Továbbá a következőket tesszük. Ha a vágó rész 3-4 cm-nél nagyobb, helyezze a lapkát az asztalra (felfelé) vagy egy másik kemény felületre úgy, hogy a vágási vonal egybeessen az állvány szélével. A szélesebb részt az asztalra helyezzük, egy keskeny szegmens lelóg. Az asztalon fekvő csempe részét erősen le kell nyomni a lógó darabra, aminek eredményeképpen a lefejtett barázda mentén elszakad. Ha a vágási töredék szélessége kicsi, akkor egy másik taktikát használnak - a csempe felesleges részét fokozatosan megszakítják speciális fogókkal. Ha nincsenek kéznél, használhatják ezeket a célokra rendes fogókat.

A csempe csiszolásához egy üveg vágó szükséges ügyesség és keménység. Ezeket a tulajdonságokat gyorsan megszerzik, ezért ne aggódj, ha a kívánt eredményt nem kapja meg először. Ahhoz, hogy gyorsan megszerezze a képességet, feláldozhatja az egyik lapkát, és sok különböző csíkot és téglalapot készíthet vele, így vágásokat végezhet egy üvegvágóval, majd továbbhaladhat a csempefragmentumok felépítéséhez szükséges mintákon.

Az üvegvágó csak sima csempékkel használható.

Az üvegvágó alkalmas sima falcsempékkel való munkára. A csempe hornyolt felülete ezzel az eszközzel nem vágható le. Nagyon kellemetlen, hosszú ideig kör alakú mintázatot használva üvegszerszámmal. Ehhez legalább egy órára áztassa a csempeit (áztassa a kerámia bázist), kör alakú vágással, majd keresse meg a megfelelő állványt, amely leginkább megfelel a tervezett lyuk geometriájának. A burkolólapot egy állványra fektetik, és fokozatosan enyhén nyomó erővel a vágott szakaszt elkülönítik a fő cserépdarabtól. A vastag és tartós üvegcserép csempékkel való megbirkózása problémás, ezért ha ilyen típusú csempere van szükséged, célszerűbb a fejlett szerszámok használata.

A kézi csempefűrész lényegében egy továbbfejlesztett üvegvágó, és a vágóelem ugyanolyan görgős, csak masszívabb és tartósabb, amelyet a nagyobb erőfeszítés hatására terveztek. Megnöveli a megfontolt készülékben a nyomás erejét, olyan karra, amely egyetlen mechanizmust alkot a vágókerékkel, és rögzítve van a kocsihoz, amely két párhuzamos futóút mentén mozog. A vezetők rögzítve vannak a kereten, alsó állvánnyal felszerelve, amelyen a vágott lapkát lefektetik. Az állványon a vágóelem menete beágyazott fém kiemelkedés, amely a burkolólapok megtörésénél kiemelten fontos. Egy speciális eszköz (prés) mozgathatóan van rögzítve a mozgatható kocsihoz a vágógörgő mellett, amellyel a nyomást a kartól a vágott csempe mindkét felére tolják át.

Számos kézi csemperavágó modell létezik, amelyek az alábbi jellemzőkkel különböznek, amelyek befolyásolják a készülék teljesítményét:

 • a cserélhető csempe maximális mérete;
 • a kocsi csúszó mechanizmusa vezetősín mentén (száraz futás, kenés, csapágyak);
 • a forgácsolóelem ütközője;
 • az eszköz fő részeit gyártó anyag;
 • felszerelés kiegészítő eszközzel körkörös lyukak vágásához.

A csempevágó gépek jobb teljesítménye miatt ezek költségei ennek megfelelően emelkednek, ezért a vágóeszköz kiválasztása érdekében meg kell érteni, hogy milyen célra van szükség. Ha viszonylag kicsi volumenben egy egyszeri munkát várnak a raklapok cseréjére, nem ajánlatos egy modellt vásárolni az átlagosnál magasabb áron - egy olcsó termék lesz. Amikor a tervek a nagy területek csempe - van értelme vásárolni egy modell drágább. Kiváló minőségű kézi csempevágók széles körben használják a munkájukban, még a professzionális cserépépítők is.

Annak érdekében, hogy megfelelően vágja le a csempe csempe vágó, kövesse az alábbi műveleteket:

 1. 1. Jelölje meg a vonalat az elülső oldalról az előzetes szükséges mérések elvégzésével.
 2. 2. A kockát a keretre helyezzük úgy, hogy a húzott vonal egybeessen a talp hosszirányú kiemelkedésével.
 3. 3. A kart használatával gondosan állítsa be a vágókereket a csempe távoli szélén (a vágónak meg kell egyeznie a tájolóvonal elejével).
 4. 4. Könnyen megnyomva a kart, folyamatosan mozgassuk magunk felé, amíg a kisméretű kerék le nem csúszik a csemperől.
 5. 5. Emelje fel a kart, és állítson be egyfajta kétoldalas nyomást a csempere körülbelül a vágási vonal közepén.
 6. 6. Nyomja meg a kart (nem túl kemény és sima), aminek következtében a burkolat két részre törik.

Kézi csempe vágó - egy praktikus eszköz, amely alkalmas egy meglehetősen vastag cserép feldolgozására

A készülék használatának kezdeti készségeinek megszerzése érdekében ajánlatos több kísérleti kísérletet készíteni.

Ha a csempe nagy (30 cm-nél hosszabb vágás), kívánatos, hogy többször nyomja meg a vágott lapkát, és a sajtót különböző helyekre mozgatja. Így a szakadék sima lesz, és nem kell módosítania.

A kézi csempe vágó kényelmes a munkához, de vannak korlátozások. Ez a készülék, valamint egy üvegvágó nem működik egy dombormű felületen, és bizonyos típusú padlólapok, különösen a külső, szintén kemények az eszközön. Ezenkívül a csempevágó nem képes 15-20 mm-nél kisebb csíkok vágására.

A vízfűrészt néha villamos csemperagasztónak nevezik, amely szerkezetileg emlékeztet a körfűrészre, és olyan szakszerű eszközökre utal, amelyek megfelelő képességekkel és költségekkel rendelkeznek. A készülék egy munkatáblával van ellátva, amelynek hosszanti furatában gyémánt bevonatú forgácsoló tárcsa forog. Az elektromos csempevágókészülék sajátossága, hogy a csempe vágása víz jelenlétében történik, ami bőven nedvesíti a lemezt. A bemetszés helyét egy speciális cső (drágább modellek) segítségével érik el, vagy a lemezt nedvesítik, részben vízzel lezárva.

A vízfűrész egy professzionális eszköz, amely bármilyen csempe vágására alkalmas.

A fűrészlap nagy sebességnél történő nedves vágása lehetővé teszi, hogy egy ideális vágóél legyen, amely nem különbözik a gyáratól (45% -os szögben). Az állandó nedvesítés miatt a vágás során nem keletkezik por, valamint a forgácslemez szélén a forgács. Lehetséges nemcsak egyszerű, hanem göndör vágás is, különböző kialakítású és méretű lyukak kialakítása. A csempe minősége és típusa csak a vágási sebességet érinti, és enyhén. A vízfűrész minden szélességű csíkot vág ki bármely csempefalról, padlóról és porcelánról. Az elektromos csempefűrész a legjobb megoldás a belső, vagyis a kültéri padlóburkolatok és a burkolólapok eltávolítására. Nem kell műanyag sarkokat alkalmazni a burkolat fedőburkolatának felhelyezésénél - elegendő a sarokcsukló kitöltése a csemperagasztóhoz.

Ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz (ami nem meglepő), de különböző típusú csempéket kell vágnia, különböző formájú és méretű lyukakat vágva, használhat egyetemes elektromos szerszámot, amelynek egyik modellje valószínűleg megtalálható minden otthoni kézműves arzenáljában.

Sarokcsiszolók (csiszolók) vagy csiszolók - univerzális szerszámok a mindennapi életben és a kis iparágakban széles körben alkalmazható. A darálót különféle típusú csempék vágására is használják, speciális "csempézett" tárcsákkal vagy szokásos kerekekkel ellátva betonon (nem volt nagy különbség a kerámia lapok vágása során ezeknek a tippeknek a eredménye között).

A csiszológép bármilyen csempét is vághat, de a vágóél tökéletlen lesz

Ha nincsenek cserépvágó és egyéb speciális szerszámok, a csempe vágható darálóval. A daráló vágja le a csempefalat, padlót, porcelánt. Ugyanakkor a burkolat felületi duzzasztása, szilárdsága és vastagsága nem játszik szerepet. A vágóél nem annyira sima és problémamentes, mint az elektromos csemperagó használata esetén, de figyelembe véve a csempefugázó vagy műanyag sarkok használatát a csempeburkolásnál, kisebb hibák megengedettek.

Annak érdekében, hogy csempét csempevágó nélkül csiszoljon csiszolókészülék segítségével, ajánlatos kis szögletes csiszolókészüléket használni, amelyek 125 mm-es tárcsaátmérőig vannak tervezve. Ezek sokkal kényelmesebbek a munkához, különösen akkor, ha figurális vágást és lyukak kialakulását a csempe. De vegye figyelembe, hogy a kis tárcsaátmérőjű forgácsolók általában nagy fordulatszámmal (3600 fordulat / perc és magasabbak), amelyeknél a csempe túlmelegszik a vágóhelyen, repedéseket és sok forgácsot okozhat, ezért célszerű a sarokcsiszolók használata csempék kezeléséhez.

A csiszológép alkalmas a csempe vágására, de a folyamat számos hátrányát tárja fel:

 • sok port keletkeznek - lehetetlen dolgozni egy zárt kis szobában;
 • vágáskor sok apró darab kerámia elrepül, ezért a folyamatnak meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak és az egyéni védőfelszereléseknek (szemüveg - szükségszerűen légzőkészülék - lehetőleg);
 • Lehetséges áramütés, és általában a bolgár veszélyes eszköz.

Annak érdekében, hogy a csempéket egyenes vonalban vágja el a sarokcsiszolók segítségével, a szükséges méréseket végezzük, és a szükséges szelvényt egy tájolási vonal jelöli, majd a lapkát sík felületre helyezzük, de nem túl kemény (lemez, rétegelt lemez, OSB). A csempe teljes vastagságára csak a keskeny szalagok kivágása esetén van szükség, más esetekben csak dekoratív réteget vágnak, majd a fent leírt módon megtörik a csempe. A lyukaknak a körkörös vagy téglalap alakú csiszolókészülék által történő becsípődése a hátoldalról történik - ezáltal kevesebb csíkot és más kárt okoznak a csempe elülső oldalán.

Az LBM-et a csempék vágásához csak új, sértetlen lemezeket szabad használni. Az elhasználódott munkakörök nagyszámú hibát okoznak, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisül a súlyos sérülésekkel járó munkafolyamat.

A lecsapolt csempék szétválasztására szolgáló eszközöket ritkán használják elszigetelten - célszerű kombinálni különböző módszerek használatát. Például, ha falburkolatokat készítenek egyenes vonalú darabok vágásához, jó egy olcsó manuális csempevágó vagy akár egy üvegvágó használata (gyorsan, nem hagyhatja el a szobát), a figurázott minta és a vékony szalagok kivágása esetén néha bolgár helyett szabadtéren dolgozhat.

Tudja, hogyan kell csempézni a csempéket otthon eszközökkel?

A technológia fejlődésével nőtt a kerámia padlózat népszerűsége az épületekben. A konyhákat, fürdőszobákat és folyosókat nehéz elképzelni csempék nélkül, de lakóhelyiségeknél egyre inkább kerámia burkolólapokat használnak fűtéssel. A padlólapok könnyen karbantarthatók, megbízhatóak, tartósak és vonzóak. Továbbá az ilyen bevonatok nem égnek, nem félnek a víztől, és nem okoznak allergiát a lakosok között.

A burkolólapok elhelyezése a padlón nem különösebben nehéz. Figyelemre méltó az, hogyan kell vágni vagy vágni az anyagot helyesen, nem "tűzifa", hanem a padlóra. Természetesen ilyen pontos munkát csak szakképzett szakemberek végezhetnek, akik speciális felszerelést használnak a csempék vágásához - egy mechanikus vagy elektromos csemperavágót, amely gyémánt kerékkel és vízellátással közvetlenül a behúzási vonalhoz van felszerelve. Ezzel az eszközzel könnyen és gyorsan vághatja a csempéket.

A cserépvágók mechanikusak és elektromosak.

Otthon, nem mindig lehetséges profi szerszámot használni a csempék vágásához. Először is, nem mindig ajánlott, mivel a padló- és falburkolólapok a teljes javításnak csak egy kis részét veszik fel. Másodszor, a csempe vágó meglehetősen magas költségekkel rendelkezik, de lehetővé teszi, hogy csak bizonyos méretű csempékkel dolgozzon.

Nem szabványos lehetőségekkel nem tud megbirkózni. A kerámia padlóburkolat vastagsága, megkönnyebbülése, szilárdsága és szerkezete eltér a faltól. A kivágáshoz több erőfeszítést kell tennie. A kézművesek megtanulják otthon megoldani ezeket a problémákat az elérhető eszközök és eszközök segítségével. Ajánlatos kihasználni gazdag tapasztalataikat.

A csempe vágható:

 • menetes forgószerszám egy vonalzóval;
 • üveg vágó;
 • fúrópálcák;
 • csiszolópálcákkal;
 • „Bolgárok”;
 • gyakorlatok;
 • kirakós;
 • rendes papi kést;
 • csempe vágó-aprító.

A padlózat csempe csempéjének technológiája a lakásban

Annak érdekében, hogy megkönnyítse a csempe vágását, megfelelően fel kell készíteni az anyagot. A kerámia burkolólapok csillapítását vízben fél órában áztatják. Ez az egyszerű eljárás kiküszöböli a port, csökkenti a törékenységet és növeli az anyag rugalmasságát. Ezután könnyedén levágható, még egy hagyományos írógép késsel és üveg vágóval is.

Üvegvágó és írószer kés

A legfontosabb dolog, amikor ezekkel az eszközökkel vágjuk a pontosságot és a mozgás világosságát. Csendes és következetes cselekvésre van szükség:

Ez a lehetőség jobban megfelel a vastag burkolólapok vágásához.

 • használja a padló, asztal vagy széklet sima felületét;
 • tegye fel a lapkát felfelé, készítse el a szükséges címkéket, és rajzoljon vonalat egy vonalzóval és egy ceruzával;
 • csatoljon egy vonalzót a vonalhoz, amíg teljesen nem igazodik;
 • világosan vágja el a vonalzó mentén, és erővel erőteljesen nyomja le az üvegvágót;
 • megérintve a hornyot;
 • a vágási vonal alatt fúrót helyezhet, és finoman megnyomva a széleket, törje meg a lapkát. Ha a csempe a táblaszél peremén lévő hornyos horony mentén helyezkedik el, és finoman nyomja le, akkor is jó eredményt kap;
 • A csempe jó darabolásával pontosan megtörik a sor.

Vágjon egy íróasztallal, amire szüksége van ehhez a technológiához. Az egyetlen különbség az, hogy a vágásokat egyszerre többször is meg kell tenni - a barázda mélyebbé tétele érdekében.

Meg kell jegyezni, hogy ezek a módszerek nem alkalmasak vastag burkolólapok vágására. Ilyen esetekben meg kell ismételni az arcvágást a belsejében lévő hornyokkal.

Cserépvágó fogók

Ez egy kis költségkeret a csempe vágásához. Egyrészt van egy kerék a vágáshoz, másrészt egy kereszttányér. Ezzel a kerámiák vágása elég könnyű. Ehhez az egyik oldalon egy derékszögű vonalzóra van szükség.

A csempevágó fogók egyszerű vágáshoz használatosak.

 • Jelölje meg a kívánt távolságot a csempe egyik oldalán az elülső oldalon.
 • A csempe távolabbi élétől a saját maga felé történő jelölési vonal mentén átlagosan egy metszést végeznek. Az eredmény látható szalag.
 • A csipeszek keresztirányú lapját az elülső oldal tetejére kell helyezni úgy, hogy a hiba a lemez közepén szigorúan haladjon.
 • Az utolsó szakaszban, a csipesz sima összenyomásával a csempe lapos vonalra bomlik.
 • A vastag burkolólapok vágása esetén ajánlatos egy kis hornyot is elhelyezni, melynek mélysége 2-3 mm mély.

A csempék behelyezésének folyamata során a csempék megmunkálásának szükségességét kell megtenni, hogy görbületi vágásokat hajtson végre a konvexitás és a csövek elkerülésére. A vágott vágást ugyancsak üvegszalag segítségével lehet elvégezni, de ebben az esetben külön csipeszek és csiszolópapír is szükséges.

fúró

 • A probléma megoldása otthon, speciális fúvókákkal fúróval használható. A fúvókák a következők lehetnek:
 • "Ballerina", iránytűként működik;
 • csőszerű fúrófej;
 • „Korona”;
 • rendes fúró.

Könnyű vágni a csempéket nedves vágókkal.

A padlóburkolatokat drótfedéssel ellátott univerzális fúróval kell fúrni. A fúrás előtt ugyanakkor elő kell készíteni az erő alkalmazási helyét, zománc elpusztítását. A fúró vizet időnként meg kell nedvesíteni.

fretsaw

A legjobb, ha a padlóburkoló lapokat egy elektromos gyémántszálas vágólapra vágják. Ehhez lefektetve rögzítse a burkolólapot egy szék vagy asztal lapos felületére. Ebben az esetben az elülső oldalon húzott vonallal rendelkező területnek súlyosnak kell lennie. Ha a szerszámot a vonal mentén vezetjük, lapos vágási vonalat vághatunk.

bolgár

Vágás nagy számú kerámia csempe lehet használni a "daráló" segítségével egy gyémánt lemez. Amikor otthoni munkát végez, különös figyelmet kell fordítani a biztonsági kérdésekre. Az eszközzel dolgozó személynek rendelkeznie kell a szükséges készségekkel és követnie kell az egyértelmű szabályokat. Például a csempék szigorúan Ön felé haladnak. A lapkát ugyanabban az időben rögzíteni kell. A légutakat védeni kell a portól maszkkal.

Mielőtt megtudná, hogyan vágja le az őrlőgépet, megfelelően fel kell készülnie az eszközre

Általánosságban elmondható, hogy az "őrlőgép" otthoni használatának számos hátránya van. Először is - a por és a zaj bőven. Ezenkívül az eszközzel való munkavégzés potenciálisan veszélyes és megfelelő készségeket igényel.

Attól függően, hogy rendelkezésre áll-e bizonyos eszközök, választhatod a legjobb javítási lehetőséget otthon, és miután képzelted a illikvid anyagon, elkezdesz dolgozni.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat? Eszközök és módszerek

A kerámia burkolatok kivágásának megválasztásakor el kell döntenie a munka következő szintjét és típusát. A falburkolatokkal könnyen megbirkózó szerszám nem alkalmas padlólapokra. A radiális vágás más eszközöket igényel, mint az egyszerű vágás.

Hogyan vágjuk meg a falak csempeit?

A kerámia csempe, amelyet általában faldíszítésre használnak, viszonylag puha. Ezért a vágás, összehasonlítva a többi ilyen anyaggal (padló vagy burkolólapokkal), nem jelent különösebb nehézséget.

Üvegvágó: normál és olaj

Ha egy kis mennyiségű kerámia burkolólapot szeretne gyorsan vágni, a legmegfelelőbb a görgős üvegvágó használata. Az eszköz használata egyszerű. Tegye a csempe egy kemény és sima felületre, hogy a markerek egy marker. A tervezett vonalat egyenletes préseléssel forgatjuk. A felületen láthatónak kell maradnia. Ezután megtörjük a lapkát a befűzött vonal mentén. Ehhez egy apró tárgyat helyezünk alá - egy mérkőzést vagy egy szegfűszeget, és óvatosan nyomja mindkét oldalt.

Ha olajüveg-vágót használ, a kerámia csempe vágása még kényelmesebbé válik.

Az eszköz fogantyúján van egy tartály, amelybe kerozin és motorolaj keverékét öntik. Egy speciális csatornán átfolyó, ez a keverék a hengerre esik, és nagyban megkönnyíti a vágási folyamatot.

Az eszköz előnyei közé tartozik a munka sebesség, az alacsony ár és a könnyű használat. Ugyanakkor, egy üvegvágó használatával nehéz egyszerre több csempét kezelni.

Kézi csempe vágó

Nagy mennyiségű munkával a kerámia burkolólapok vágásához megfelelőbb eszköz egy kézi csempevágó. Alapból, vezetőcsövekből és vágóelemből áll.

A munkához helyezze a lapkát a készülék belsejébe. Távolítsa el a vágóhengert magától, miközben megpróbálja megtartani a nyomást. Ha elkészült egy vágást, kattintson a fogantyúra, hogy megtörje a lapkát.

A csemperavágó előnyei: kényelmes a munka, a kar használata csökkenti az erőfeszítéseket, a kerámia csempék pontosabb vágása.

Hátrányok - a szerszám nem univerzális, nem lehet 5 mm-nél kisebb szélességű csíkokat vágni. A hiba pereme néha egyenetlen, és manuálisan kell polírozni.

Hogyan vágjuk le a padlólapokat

A padlóburkolat magas keménységi együtthatóval rendelkezik, és nagyobb követelményeket támaszt a szerszámon. Ha a padlóra kerámia burkolólapok kivágásának legjobb módját választja, hagyja abba az alábbi lehetőségek egyikét.

Elektromos csempe vágó

Ha olyan keretet keres, amely gyorsan és hatékonyan vágja a kerámia burkolólapokat, használjon elektromos csemperagót.

A kerámia burkolólapok vágásához használt elektromos gép egy olyan motorból áll, amelyen egy vágóelem van rögzítve (leggyakrabban gyémánt bevonatú lemez) és egy tartály vízzel. Egyes modellekben a lemez részben vízbe merül, másokban csak a csempe vágási helye van nedvesítve. Ez a működési elv csökkenti a por mennyiségét, megakadályozza a csempe repedését és meghosszabbítja a vágólemez élettartamát.

Elektromos csempe vágó - sokoldalú eszköz. Alkalmas keménységű kerámia burkolólapok vágására; egyenesen vág, sima szélekkel, amelyek nem igényelnek további feldolgozást; levágja az 5 mm-nél kisebb szélességű lapok darabjait. Ezenkívül 45 fokos szögben, valamint lyuk vagy mélyedés esetén is használható.

Amikor eldönti, hogyan kell vágni a kerámia burkolólapokat, ne feledje: egy jó elektromos csempe vágó elég drága eszköz.

Az ilyen akvizíciónak csak akkor van értelme, ha rendszeresen használja azt.

bolgár

Ennek a módszernek az a fő előnye, hogy a kerámia csempék vágása darálóval nem igényel speciális készségeket és nem szakember számára hozzáférhető. A működés elve nagyon egyszerű: csatlakozunk a hálózathoz, kattintsunk az indítás gombra, és miután a lemez felkapta a kívánt sebességet, a korábban kinyomtatott jelölés szerint levágjuk "távol tőled".

Kerámia csempe vágása a bolgárral a gyémánt kerékkel

Kívánatos, hogy a kerámia burkolólapokat olyan szerszámmal készítsük, amely képes a sebességet beállítani. Javasoljuk, hogy ne haladja meg a 3,5 ezer / perc fordulatszámot. Magasabb sebességnél a kerámiák elkezdenek felszakadni, és a vöröshöz forgács és a por nagy sebességgel repül minden irányban.

Ne használjon olyan lemezeket is, amelyeket fém vágására terveztek. Válasszon lemezeket betonhoz vagy gyémánthoz (nem szegmentált).

A bolgár olcsó és könnyen használható eszköz. De számos jelentős hátránya van. Először is nagy mennyiségű por és törmelék keletkezik a vágás során. Másodszor - a csempe szélei nem túl finomak. Ezenkívül további feldolgozásra van szükség: a dübörgő szélek eltávolításához a fogók segítségével, hogy a fájlt levágja egy fájllal és sírpapírral.

Az egyszerűség ellenére ez az eszköz gondos kezelést igényel. Annak érdekében, hogy ne károsodjon a munka közben, tudnia kell, hogyan kell megfelelően vágni a kerámia burkolólapokat. Mindig tartsa a szerszámot a kezében úgy, hogy a vágókorong előtt szabad hely legyen. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget, védőkesztyűt és légzőkészüléket használjon.

A csempe vágása

A javítás során szükség lehet a csövekre, lyukakra vagy aljzatokra vonatkozó lyukak kialakítására. Szükséges továbbá a csempe beillesztése a WC-tálhoz, a mosogatóhoz a lábhoz vagy az ajtókerékhez. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat ilyen esetekben.

balerina

Döntés arról, hogyan vágja le a kerámia burkolólapokat, hogy egy bizonyos átmérőjű lyukat kapjon? Válasszon kör alakú balerinát ehhez a munkához. A vágóhézag távolsága kézzel állítható, és bármilyen átmérőt állíthat be.

Ahhoz, hogy a lyuk rendben legyen, használjon speciális fúróállványt működés közben. Egy ballerinnel legfeljebb 20 lyuk lehet a cserépben.

cvikker

Kisebb javítások esetén a kerámia burkolólapok darabolását fogók segítségével lehet elvégezni. Ez az egyszerű eszköz lehetővé teszi a legkülönfélébb formák vágását. A harapásnak éleknek kell lennie. Ha a csempe mázzal van ellátva, akkor a darabok mérete minimális legyen.

E módszerek közös hátránya, hogy függetlenül attól, hogy mit vágnak a kerámia csempe, a szélek egyenetlenek.

A méretezett vágás megköveteli a szerszám és a kerámiával kapcsolatos tapasztalatok jó ismeretét.

Ezenkívül a javítás során felmerülő problémák nehézségek nélkül megoldhatók szakmai eszköz segítségével. Ebben az esetben meg kell keresni, ahol kivághatja a kerámia burkolólapokat, hogy a munkát minőségi, professzionális szinten lehessen elvégezni.

Ha kerámia burkolólapok professzionális vágására van szüksége, az összes típusú munka ára általában az ilyen szolgáltatásokat nyújtó társaság honlapján szerepel. Számos vállalat árlistájának áttekintése után kiválaszthatja a tervezett költségvetés megfelelő opcióját.

Mennyire praktikus vágni a csempe otthon

Csempevágó szerszám

Az eszköz kézi vagy elektromos lehet.

A kézi szerszámok közé tartoznak a cserépvágók, vagy az elődök - üvegvágók.

Az elektromos kéziszerszám lehet univerzális, különböző műveletekhez (sarokcsiszoló, kirakós, elektromos fúró) vagy speciális. Speciális szerszámok a csempevágó gépek.

Mit kell figyelembe venni az eszköz kiválasztásakor?

Az eszköz kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők technikai és pusztán háztartási jellegűek lehetnek.

A műszaki árnyalatok a következők:

 • a kerámia burkolólapok képzetes kivágásának szükségessége;
 • annak szükségességét, hogy a csempe végét szögben lehúzzák;
 • belső vágások vagy ívelt vonalak szükségessége;
 • a csempe elülső oldalának és másoknak a szabálytalansága.
 • a szükséges munka mennyiségét.

A háztartási tényezők a következők:

 • a csendet tisztelni kell;
 • a csempe pormentesítésének szükségessége;
 • szabad hely rendelkezésre állása;
 • készpénz és mások rendelkezésre állása.

Milyen eszközt kell használni

Nézzük át az olcsó eszközök opcióitól a drágább eszközökig.

Ügyes kézzel és darálóval kivághat egy kör alakú lyukat;)

Ha nincs szükség nehéz vágásra, és a csempe lapos felületével rendelkezik, akkor ez teljesen kézműves eszközökkel lehetséges. Azok számára, akik nem rendelkeznek speciális eszközökkel az arzenáljukon, az üvegcsiszoló lehet a legolcsóbb megoldás. A vágási sebesség minimális, ugyanez mondható el a minőségről. De ha a munka mennyisége nem nagy, és eltökélte, hogy a költségeket minimálisra csökkentsük, elkezdhetjük vele és megnézhetjük az eredményeket. Ha a minőség megfelel Önnek, ott megállhat. Ha nem rendelkezik alapvető ismeretekkel és alapvető készségekkel az üvegszerszám használata, akkor a kérdés továbbra is, mi a kerámia csempe?

Érdemes megfontolni egy olyan eszköz beszerzését, amely megkönnyítheti és felgyorsíthatja a csempék feldolgozását. Itt fontos megfontolni a jövőben az eszköz használatának lehetőségét és szükségességét. Például a kézi csempevágó használata csak ezt a műveletet korlátozza. Más területeken nem fogja tudni használni. És ha nem tervezed ezt a vállalkozást rendszeresen a jövőben, az eszköz megvásárlása valószínűleg nem indokolható.

Azonban a belföldi igények is lehet hasznos sarokcsiszoló (bolgár). A forgácsoló keréktől függően fém, fa, tégla, beton és kerámia lapok vághatók le. Ennek az elektromos kéziszerszámnak a megvásárlása meglehetősen indokolt.

Alternatív megoldásként a kirakós játék használható. Különféle anyagok vágására is alkalmas. Előnye az ívelt vonalak mentén történő vágás lehetősége. Ilyen igény merül fel, ha szükséges a kerámia szaniter szerelvények, aljzatok és más kiálló elemek megkerülése. A porcelánlapok fúrásához gyémánt koronát kell vásárolni.

A daráló is le tudja vágni az ívelt vonalakat, de viszonylag nagy hajlítási sugárral. Ebben az esetben döntse el, hogy jobban vágja le a csempe, akkor kísérletileg vagy olyan elektromos szerszámok jelenlétével, amelyek képesek a szükséges vágás elvégzésére.

A sarokcsiszolók (bolgár) használatának hátránya a zaj és a por nagyobb fokú lesz. A kirakós játék is okozhat némi zajt, de a por sokkal kevesebb lesz.

Olyan személy számára, aki szakszerűen részt vesz ebben a munkában, kézi csempevágó és különböző szerszámok beszerzése fontos lesz. Figyelembe kell venni a csempék vágógépének változatát, amelynek ára több ezerről több tízezer rubelre változhat.

A csempék vágási módjai

A kerámia burkolólapok kivágása különféle módokon lehetséges. Először azt javasoljuk, hogy nézzen meg egy videót a kerámia csempék vágásáról és a szakértők véleményének meghallgatásáról.

A csemperagó a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a csempék egyenes vágására. Először a csempe jelöli a vágási sort (ceruzát vagy vékony jelölőt). A csempe be van helyezve a csemperavágóba, és a vágással merőleges arccal a tartólemez (a távolabbi oldalon) nyomódik. Ebben az esetben egyenletes vágást kap 90 év alatt. A gyémántvágó görgővel ellátott kar nyomódik a csempe közeli oldalához, és az ellentétes oldalon egyenletes mozgásban tartja. Ezután nyomja meg a kart (nem sok). A csempe megtörik a vágóvonal mentén. Ha nem sérült meg, akkor újra be kell görgetni a görgőt, és le kell nyomni.

Szükség esetén az arcon levő szabálytalanságok eltávolításra kerülnek. Ez megtehető spatulával vagy más, megfelelő keménységű fém tárgyzal.

Most arról beszélünk, hogyan vágjuk meg a cserépet cserép nélkül

Üvegvágó Miután áthaladta az üvegvágót a vágási vonal mentén, a csempe sima felületre kell helyezni. A vágási vonal egyik szélén egy apró átmérőjű körömnek kell lennie, párhuzamosan a vágóvonalhoz. Egyrészt a lapkát kezünkkel tartjuk, másrészt egy szinttel vagy egy szabálysal nyomjuk le. Ez a módszer lehetővé teszi a jó kézművesek számára, hogy levágják a 15 mm széles csíkokat.

Bolgár. Ez a módszer több előnnyel rendelkezik a kéziszerszámoknál. A daráló segítségével kivághatja a burkolólapokat. A vágási vonal megjelölése után a burkolatot úgy kell elhelyezni, hogy a vágási vonal alatt ne legyen támasz, mivel a vágókorong a csempe alá esik. Kívánatos, hogy a csempe ne legyen kemény felületre, hanem gumi vagy szilárd habra. Ezek az anyagok meggyengítik a lehetséges rezgéseket.

Hogyan vágjuk meg a csempe körül? A csiszológéphez speciális keretek vannak a kerámia lapok vágásához. A vágóél nem rendelkezik vágással vagy hullámokkal, amelyek a körökön vannak tégla, beton és egyéb anyagok számára. Továbbá a gyémánt bevonat kisebb részecskékből áll. Ez a két tényező hozzájárul a sokkal kisebb chipek vágásához. Fontos, hogy ne lépje túl a csiszolókészülék körének átmérőjét, és használjon védőburkolatot.

Jigsaw. Ezt az eszközt elsősorban akkor használják, ha lyukakat kell vágni a burkolólapon belül lévő kiálló elemekre. Ehhez egy vonalat előzetesen jelöltek meg, majd a körömfájl méretét meghaladó átmérőjű lyukat fúrták be, és ebből a lyukból egy vágást készítenek a tervezett vonal egyenletes megközelítésével.

Cserép gép. Hogyan vágjunk kerámia lapkát a gépen? Mert a gép eljöhet a csiszológép köré. Azonban a gép előnye, hogy porral szennyezett, ha nedves vágást használnak. Ebben az esetben a nedvesen vágott, megfelelő jelölésű kör szükséges.

Mivel a gépben a vágóél az ágyra van rögzítve, ez a módszer lehetővé teszi a kerámia burkolólapok egyenletes eltávolítását. A drágább gépek, amelyek vágási szöggel állíthatók be, lehetővé teszik a csempék vágását 45 ° -kal a felületen, és néhányat közbenső szögben.

Lehetőség van egy csempe vágására egy átlón egy csempevágó, egy daráló és egy szerszámgép segítségével. A csempevágó nem működik, ha a vágás nem teljes.