Legfontosabb > Tartozékok

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Csempével végzett munka esetén felmerül a kérdés: mi a legjobb módja a kerámia csempék vágására? A szerszám kiválasztását a munka mennyisége és a csempe tulajdonságai határozzák meg. Számos módja van a kerámia burkolólapok vágására.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat

Mindenesetre a munkához speciális eszközökre van szükség. A legegyszerűbbek egy üvegvágó, a manuális csempevágó nagyobb termelékenységgel rendelkezik, a szakemberek számára ajánlani kell az elektromos csemperagasztók választását. Amikor egy bizonyos képességet szerez, a csempe vágható darálóval, és a művészi termékek előállításához használt gyémántszövettel.

Üvegvágó

Ez a legegyszerűbb és kedvezőbb eszköz a kerámia burkolólapok vágásához. Különböző kialakítású:

 • a vágóelem - egy kis átmérőjű kerék;
 • gyémánt hegyi toll;
 • görgős üveg vágó olaj tartályban a fogantyúban. A zsír egy keskeny horonyon folyik le, és megkönnyíti a vágást.

Az üvegvágó vágóelemei lecserélhetők, ahogy az éleket varrják. Hogyan vágjuk le a kerámia lapkákat egy üveg vágóval? Az elülső oldalon egy ceruzával vagy egy marker húzzon vágott vonalat. Ha egy vonalzót tart a vonalon, tartson egy üveg vágót a cserép szélétől a felé irányítva. A cél az, hogy összehúzzon egy egységes mélyedést, ami csökkenti a csempe burkolatának erősségét.

Ezután tegye a csempe az asztal szélére vagy más lapos felületre. A szegélyvonalnak egybe kell esnie a szélével. Tartsa a csempe szélét az asztalon egy kézzel, a másik kezével finoman nyomja meg a súly szélét. A csempe meg kell szakadnia a résen. Kerámiatermékek csiszolásának szélei.

Az üvegvágót kis mennyiségű munkához kell használni. Lehetővé teszi egyenes vágás végrehajtását függőlegesen és átlósan. Nem alkalmas padlólapok, porcelán csempe és 5 mm vastagságú csempék vágására. Üvegvágóval problémát jelent a 20 mm-nél kisebb szélességű szalag levágása.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat egy kézi cserépvágóval

A szerszám lehetővé teszi 5 mm szélességű, egyenes vagy átlós csíkok vágását.

Ezzel 15 mm vastag padlóburkoló és porcelán csempe vágja le. A design egy alap, amelyen rögzített csúsztatható kocsi van egy vágókerékkel. Ez valamivel nagyobb átmérőjű, mint egy üveg vágó, amely lehetővé teszi a nagyobb vágási mélység. A kerék minimális mérete 1,5 cm, eltávolítható is, a munkaciklus befejezése után cserélhető.

Egy kézi cserépvágó gépen egy kemény anyagból álló csík van, amelynek segítségével a vágás után egy csempe megtörik. A kocsin lévő görgő előtt egy T alakú rész van, amely a csempe két felére gyakorolt ​​nyomásra van alkalmazva.

A csempe a szerszám alján helyezkedik el, miután korábban már megjelölte a törésvonalat, szorosan rögzítve, a rögzítő sarkoknak fémnek kell lenniük a padlólap vágásához; a fal elég műanyag. Húzza meg a kocsi fogantyúját, és vágjon a csempe elülső felületén.

A metszést egyszer csinálják. A vágás befejezése után nyomja meg a fogantyút és a burkolat törését. A széleket akkor is feldolgozni kell, ha sarokba esnek. Ha az alkalmazott habarcsot elrejti az összes hiba.

Kerámia lapkát vágunk elektromos csemperavágóval

Ez az eszköz professzionálisnak minősül, és meglehetősen drága. Segítségével jelentős mennyiségű munkát végezhet, gyorsan, pontosan és gyönyörűen vágja le a csempeit. Lehetővé teszi, hogy a vágási szélesség kevesebb, mint 5 mm, vágások 45 fokos szögben, hornyok és lyukak. Ezt a vágáskor használják. A vágás sima és enyhén lekerekített élek. Egyes modellekben a lemez élét vízbe merítik, másokban csak a felület nedvesedik a vágási helyen. A folyamat során minden por vízzel leereszkedik a hűtőtartályba.

A kialakítás nagyon hasonlít a körfűrészhez. Olyan platformból áll, amelyre vágólemez és elektromos motor van rögzítve.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe egy elektromos csempe vágó.

 • A tartályba vizet öntünk, hogy levágjuk a vágókerék szélét 2-3 cm-rel.
 • Csempevágó gépet is tartalmaz.
 • Nyomja meg a kerámia burkolólapokat a géphez, és lassan mozogjon a lemez alatt, a jelzett vonalra összpontosítva.
 • A szövetet a vágóelem alatt mozgatni olyan erővel, amely a csempe erősségétől függ. Nem ajánlott túlzott nyomást alkalmazni a késre, ami a csemperavágó megállításához vezethet.
 • A sarok kivágásához óvatosan emelje fel a csempe, bontsa ki és ismételje meg a műveletet.

A lemez vágóélének állapotát ellenőrizni kell, időben cserélni. A gyémánt kerekeket gyakran használják. Szintén rendszeresen, a szennyezés miatt a fürdőben víz változik.

Hogyan vágjuk meg a kerámia csempe csiszolót

Alkalmazzon új köröket száraz vágásra, gyémánt bevonattal vagy betonozásra. A bolgár a beállítható sebességgel használható. A 3,5 ezer fordulat / perc feletti forgási sebességnél a csempe repedések, és a porszerűség jelentősen nő.

A daráló segítségével padlólapokat, porcelánlapokat és falburkolólapokat vághat. Bizonyos készséggel kivághatod a 70 mm átmérőjű köröket, és göndöríthetsz.

A vágás a csempe hátoldalán történik, mivel a kis forgácsolás a felületen maradhat. A vászont szilárd és sima felületre helyezzük, jelöljük a vonalat markolattal, körbefogjuk körbe az őrlőberendezés körül, és megszakítjuk a hosszabb részt. A vágott felületet ugyanazzal a darálóval lehet levágni.

Egyéb szerelvények kerámia csempe vágásához

Mi a legjobb módszer a kerámia burkolólapok vágására, ha nem szabványos szélformákra van szükség? Ehhez különböző eszközök vannak.

 • Clippers. Kisebb alkatrészek, sarkok és félkörívek csiszolására használják. Egy mocskos szél mögött hagyják el, amelyet csiszoló kerékkel kell eltakarni.
 • Gyémánt sztring A szokásos fémfűrészhez van rögzítve, a vágott vágáshoz. Csak a falcserépet vágja, és bizonyos készségeket igényel, mivel a ráncok a felületen forgácsokat alkotnak.
 • A koronák kerek lyukak készítésére használják a kerámia csempékhez és kapcsolókhoz.
 • Balerina. Egy ilyen fúró segítségével különböző átmérőjű lyukakat készítenek. A méret manuálisan állítható a szerszámhoz való távolság megváltoztatásával. Egy fúvóka akár 20 darabot is tartalmazhat.

És végül néhány apró trükköt.

 • A vágást megelőzően ajánlatos áztatni a csempeit hideg vízben egy órán keresztül.
 • Az élek vágásához használhat fájlt, karborundumot vagy elektromos élesítőt. A csiszolás az elülső oldalról az alap felé halad. Kis homályosság a csiszolópapírhoz képest.

Ahhoz, hogy egy tökéletes ötlet legyen a kerámia lapok megfelelő vágására, nézze meg a videót.

Kerámia burkolólapok cseréje otthon

Ma a csempe az erős első helyet foglalja el a kényelmes és praktikus anyagok között. A padló, falak, homlokzatok befejezésére szolgál. A konyhában vagy a fürdőszobában, valamint a folyosón is használják. A kerámiák felszerelését kézzel is elvégezhetjük, de ez a folyamat nem teljes, anélkül, hogy az anyagot vágnánk, például gyakran átlósan vágjuk le a lapkát.

Ezenkívül felmerül a kérdés, hogyan lehet otthoni kerámia csempéket vágni? A szembeötlő munkákhoz a modern piac széles választékot kínál. A végső döntés általában szabálytól és körülményektől függ. Végtére is, azért, hogy helyesen kijusson egy csempe, különleges képességek nem szükségesek, de rendelkeznie kell bizonyos finomságokkal kapcsolatos információkkal a vágóeszközökkel való munka során.

A szerszámok típusai

Jelenleg a modern technológia különböző eszközöket kínál a metszésre. Szakosodottnak és amatőrnek vannak osztva, de egy ilyen megosztottság nagyon feltételes. A kiválasztott szerszámok mindegyike magas funkcionalitást mutat, és alkalmas arra, hogy otthon jobban vágja a porcelán kőzetet. Egyesek kicsiek, míg mások nagyon nehézkesek. A leggyakoribb választás a következő:

 • üvegvágó és fogó;
 • kirakós;
 • bolgár;
 • cserépvágó;
 • gyémánt drót;
 • éles csipesz.

Ezek a beállítások puha felületű csempékhez alkalmazhatók. Érdemes tudni, hogy az ilyen eszközökkel végzett nagyszámú munka még mindig túlságosan kimerítő. Bár a beállítások használata kiváló befejező érzés.

Hogyan válasszunk?

Annak érdekében, hogy tovább folytassa a kerámia darabolását otthon, a legjobb megoldás a megfelelő eszköz kiválasztása. Minden esetben különféle készletekre van szükség, mivel a csempézett termékek mérete, szerkezete és teljesítménye változó. Például az üvegezett csempék esetében, amelyeket porózus szerkezettel és lágyság jellemez, célszerűbb egy üvegvágó vagy csemperavágó használata. Ezzel könnyű lesz vágni az anyagot. Hogy szilárdabb felületre kerüljön, mint a kerámia, nem lesz képes.

A porcelán burkolólapoknak alaposabb kirándulást igényel speciális elektromos készülékek formájában. Minél nagyobb a nyersanyag ereje, annál alaposabbnak kell lennie a megközelítésnek. Így lehet levágni egy csempe és az arcon. Az üveg vágására szolgáló eszköz, valamint az ugyanazon elveken működő egyéb eszközök nem segítenek itt. De az elektromos készülékek csak igazak lesznek! A legfontosabb az, hogy különös figyelmet fordítsanak a termékek széleire, mivel a megkönnyebbüléssel végzett munkát nehézkesnek tartják a zsetonok vagy a mintázati zavarok kialakulása miatt, még kis eltérés esetén is.

Kézi egységek

Természetesen az otthoni vágáshoz használt kéziszámítógép számos előnnyel jár. Fő előnye megfizethető ár. A kéziszerszámok megszerzése nem okoz problémát a családi költségvetés számára. Emellett nagyon kevés helyet foglalnak el, ami otthoni tárolást tesz lehetővé. Ezen kívül ugyanaz a csempe vágó nagyon kényelmes. A funkcionalitás és a gyakorlati alkalmazás szempontjából azonban lényegesen alacsonyabbak az elektromos készülékeknél.

Az elektromos eszközök sokkal hatékonyabban működnek. Végezze el az összes hozzárendelt feladatot, még a legösszetettebb feladatokat is. De nincs értelme megszerezni őket, ha egyszeri vagy nagyon ritka használatot jelent. Ezért kézi készülékek alkalmasak ebben a helyzetben, mert lehetetlen, mellesleg!

Üvegvágó alkalmazásának módjai:

 1. Jelölje meg a vágási vonalat.
 2. Helyezze a csempe a felületre, hogy megakadályozza a csúszást.
 3. Használjon egy vonalzóval ellátott üvegvágót a szegmens vágásához anélkül, hogy túl kemény lenne. Ehhez mindent meg kell tennie habozás nélkül.
 4. Érintse meg a hátsó oldalt a bemélyedés mentén.
 5. Mozgassa a darabokat az asztal széléhez a szegélyezett területre.
 6. Nyomja le a csempe szélét. Ha mindent helyesen csináltál, akkor a szél elszakad a vonal mentén.
 7. A fennmaradó szabálytalanságok a fogókkal és a csiszolópapírral helyesek.

A kézi csempevágó használatával egyszerűen kivághatja a szükséges területeket. Használata annyira hatékony, hogy számos profi előszeretettel népszerűvé vált. A legfontosabb alkalmazási terület a kis felületek, amelyek a leggyakrabban használt tipikus használatra szántak.

 1. Először le kell csempéznie a készülék aljára.
 2. Ezután értékelni kell a vágott jelölő vonal helyességét a vágó pozíciójával, mivel meg kell egyeznie.
 3. Ezután szorosan nyomja a pengét a kerámiatermékhez, és ebben a pillanatban húzza meg a szerszám fogantyúját.
 4. Különösen érdemes időben figyelni, hogy helyesen irányítsa a pengét a csempe felé.
 5. A mozgást simán kell elvégezni, nem nagyon erősnek, de nem gyengének.
 6. Mindezt egy megközelítésben kell elvégezni, különben a végeredmény valószínűleg nem kielégítő.
 7. Ezután a metszés kézzel megtörik. Ha helyesen történik, akkor a burkolat megszakad a barázdált vonal mentén.

Elektromos egységek

Milyen jó elektromos készülékek? Ezen eszközök segítségével rövid idő alatt minden szükséges munkát elvégezhet anélkül, hogy jelentős erőfeszítéseket tett volna. Az ilyen eszközöket elsősorban az ipari környezetben használják, mivel kellő mennyiségű munkát vagy szakembereket kell elvégezni, akik számára a befejeződés az életvitel fő módja. Mi ez:

 • elektromos csemperavágók;
 • bolgár;
 • szúrófűrészhez;
 • elektromos vágó;
 • körfűrész fúvóka tárcsa;

Az elektromos egységek könnyedén kezelik a legösszetettebb felületeket, és bármilyen mennyiségben. A feldolgozásra kerülő anyag erőssége nem különleges szerepet játszik számukra, ezért szinte mindenfajta feldolgozásra alkalmas. Ezekkel az eszközökkel nagyon kényelmes vágást végez az ábrán, ami segít abban, hogy a csempéket a különféle hajlításoknál a fürdőszobában helyezze el. Az eszközök legfőbb hátrányai a méretük és költségeik.

Mit és hogyan vágja meg a kerámia burkolatokat - a módszerek és eszközök áttekintése

A tetőcserép tervezésénél el kell döntenie, hogyan vágja meg a kerámia burkolólapokat. A burkolóanyag több változatban érhető el, és minden típusú csempe esetében van egy elsődleges módszer a vágáshoz. Hogy hogyan vágjunk le egy másik lapkát, és mi ennek az eszköze, többet megtudni.

A jelenleg gyártott csempefajták alapja a sült agyagkerámia. Az elülső oldalon a csempe vékony, de tartósabb vízálló bevonattal van ellátva, amely egyidejűleg esztétikus terhelést hordoz. A burkolóanyag kétféleképpen oszlik meg:

 • fal (függőleges felületek kikészítéséhez);
 • a padlófelülettel szemben.

A padlólapok lehetnek belsõ és külsõ (a fürdõkön, verandákon, teraszokon). A belsõ használatra szánt padlóburkoló anyagot általában sima homlokfelületen készítik, a külsõ csempe gyakran speciális csúszásgátló kiugrásokkal vagy durva felületekkel rendelkezik, amelyet figyelembe vesz a vágóeszköz kiválasztásakor.

Könnyebb a falburkolat kivágása, mint a padlóburkolat, mivel vékonyabb

A falburkoló anyag nem olyan egyszerű. A legelterjedtebb csempe mellett, amelynek sima dekoratív felülete van, egy csempe van egy megkönnyebbítő réteggel (beleértve a frize - elválasztó elemeket a fal panelrésze és a "felső" felülete között). Nem minden módja annak, hogy levágja a sima csempe, alkalmas hullámos felületre.

A csempe csiszolásának módját, vastagságát, szilárdságát, a tervezett bélés területét és a minta geometriájának összetettségét figyelembe veszik. A falburkolat vékonyabb, mint a padlólap, erőssége alacsonyabb, ezért rendszeres üvegvágó vagy kézi mechanikus csemperagasztó alkalmas vágásra. A padló felé néző anyag komolyabb szerszámot igényel, különösen ha durva vagy csúszásgátló felülete van. Ha sok bonyolult mintára van szükség (lyukak az aljzatokhoz, megkerülve a csővezetékeket), akkor gondoskodnia kell arról, hogy a készülékek elérhetők legyenek a figurázott csempe mintához.

Amikor eldöntöd, melyik otthoni csempe kivágásához szükséges felszerelést választja, fontolja meg a tervezett felület mennyiségét. A kis területek és az egyszerű minták illeszkednek egy egyszerű eszközhöz. Ha sok munka van, ésszerű, hogy kifinomultabb eszközöket használjunk a csempe vágásához, nem tartott tovább, mint feküdt.

A kerámia burkolólapokat több eszköz használatával vágják le, amelyek szerkezeti összetettségükben és funkcionalitásukban különböznek egymástól.

Ha kerámia burkolólapokat kell kinyitni otthon, míg a burkolat területe kicsi (pl. Egy konyhai panel), egy hagyományos üvegvágó működni fog Önnek. Ezek az egyszerű eszközök felszerelhetők vágóhengerrel vagy gyémánt hegyekkel. Válasszon egy üveg vágógépet, amely meg kell dolgoznia, vagy melyiket érzi kényelmesebbnek - a csempe bármilyen típusú eszközzel kivágható.

Ha kisebb mennyiségű csempe kell vágnia, akkor minden üveg vágó megteszi.

Hogyan vágja le a csempe az üveg vágó helyesen? A folyamat lényege megegyezik az üvegzel végzett munkával: meg kell karcolnod a barázdát az elülső felületen, ami lesz a törésvonal. Ehhez elõször el kell távolítanunk a telepítéshez szükséges töredék méretét, meg kell adnunk a megfelelõ jeleket az egész lapka dekoratív oldalán, és egyenes vonalat kell húznunk a tervezett vágásnak megfelelõ jelölõvel. A csempe egy olyan sík felületre van fektetve, amely kényelmes magasságban van a munkahelyen (asztal, munkaasztal). A közepes egyenletes nyomású üvegvágó munkadarabja a csempe túlsó végétől a felé halad.

Ennek világos, sekély hornyot kell képeznie megszakítás nélkül. Ahhoz, hogy a vágást a lehető legegyenletesebbé tegye, használhat egy vezetősávot. De jobb, ha vizuálisan ellenőrizzük a metszést, kombinálva a vágót egy vonalba. Kétszer nem kívánatos egy üveg vágó egy vonal mentén tartani - nagyon nehéz ugyanazon barázdába bejutni másodszor. Ennek eredményeként a bemetszés nem túl magas. Meg kell próbálnod egy barázdát egy mozdulattal.

Továbbá a következőket tesszük. Ha a vágó rész 3-4 cm-nél nagyobb, helyezze a lapkát az asztalra (felfelé) vagy egy másik kemény felületre úgy, hogy a vágási vonal egybeessen az állvány szélével. A szélesebb részt az asztalra helyezzük, egy keskeny szegmens lelóg. Az asztalon fekvő csempe részét erősen le kell nyomni a lógó darabra, aminek eredményeképpen a lefejtett barázda mentén elszakad. Ha a vágási töredék szélessége kicsi, akkor egy másik taktikát használnak - a csempe felesleges részét fokozatosan megszakítják speciális fogókkal. Ha nincsenek kéznél, használhatják ezeket a célokra rendes fogókat.

A csempe csiszolásához egy üveg vágó szükséges ügyesség és keménység. Ezeket a tulajdonságokat gyorsan megszerzik, ezért ne aggódj, ha a kívánt eredményt nem kapja meg először. Ahhoz, hogy gyorsan megszerezze a képességet, feláldozhatja az egyik lapkát, és sok különböző csíkot és téglalapot készíthet vele, így vágásokat végezhet egy üvegvágóval, majd továbbhaladhat a csempefragmentumok felépítéséhez szükséges mintákon.

Az üvegvágó csak sima csempékkel használható.

Az üvegvágó alkalmas sima falcsempékkel való munkára. A csempe hornyolt felülete ezzel az eszközzel nem vágható le. Nagyon kellemetlen, hosszú ideig kör alakú mintázatot használva üvegszerszámmal. Ehhez legalább egy órára áztassa a csempeit (áztassa a kerámia bázist), kör alakú vágással, majd keresse meg a megfelelő állványt, amely leginkább megfelel a tervezett lyuk geometriájának. A burkolólapot egy állványra fektetik, és fokozatosan enyhén nyomó erővel a vágott szakaszt elkülönítik a fő cserépdarabtól. A vastag és tartós üvegcserép csempékkel való megbirkózása problémás, ezért ha ilyen típusú csempere van szükséged, célszerűbb a fejlett szerszámok használata.

A kézi csempefűrész lényegében egy továbbfejlesztett üvegvágó, és a vágóelem ugyanolyan görgős, csak masszívabb és tartósabb, amelyet a nagyobb erőfeszítés hatására terveztek. Megnöveli a megfontolt készülékben a nyomás erejét, olyan karra, amely egyetlen mechanizmust alkot a vágókerékkel, és rögzítve van a kocsihoz, amely két párhuzamos futóút mentén mozog. A vezetők rögzítve vannak a kereten, alsó állvánnyal felszerelve, amelyen a vágott lapkát lefektetik. Az állványon a vágóelem menete beágyazott fém kiemelkedés, amely a burkolólapok megtörésénél kiemelten fontos. Egy speciális eszköz (prés) mozgathatóan van rögzítve a mozgatható kocsihoz a vágógörgő mellett, amellyel a nyomást a kartól a vágott csempe mindkét felére tolják át.

Számos kézi csemperavágó modell létezik, amelyek az alábbi jellemzőkkel különböznek, amelyek befolyásolják a készülék teljesítményét:

 • a cserélhető csempe maximális mérete;
 • a kocsi csúszó mechanizmusa vezetősín mentén (száraz futás, kenés, csapágyak);
 • a forgácsolóelem ütközője;
 • az eszköz fő részeit gyártó anyag;
 • felszerelés kiegészítő eszközzel körkörös lyukak vágásához.

A csempevágó gépek jobb teljesítménye miatt ezek költségei ennek megfelelően emelkednek, ezért a vágóeszköz kiválasztása érdekében meg kell érteni, hogy milyen célra van szükség. Ha viszonylag kicsi volumenben egy egyszeri munkát várnak a raklapok cseréjére, nem ajánlatos egy modellt vásárolni az átlagosnál magasabb áron - egy olcsó termék lesz. Amikor a tervek a nagy területek csempe - van értelme vásárolni egy modell drágább. Kiváló minőségű kézi csempevágók széles körben használják a munkájukban, még a professzionális cserépépítők is.

Annak érdekében, hogy megfelelően vágja le a csempe csempe vágó, kövesse az alábbi műveleteket:

 1. 1. Jelölje meg a vonalat az elülső oldalról az előzetes szükséges mérések elvégzésével.
 2. 2. A kockát a keretre helyezzük úgy, hogy a húzott vonal egybeessen a talp hosszirányú kiemelkedésével.
 3. 3. A kart használatával gondosan állítsa be a vágókereket a csempe távoli szélén (a vágónak meg kell egyeznie a tájolóvonal elejével).
 4. 4. Könnyen megnyomva a kart, folyamatosan mozgassuk magunk felé, amíg a kisméretű kerék le nem csúszik a csemperől.
 5. 5. Emelje fel a kart, és állítson be egyfajta kétoldalas nyomást a csempere körülbelül a vágási vonal közepén.
 6. 6. Nyomja meg a kart (nem túl kemény és sima), aminek következtében a burkolat két részre törik.

Kézi csempe vágó - egy praktikus eszköz, amely alkalmas egy meglehetősen vastag cserép feldolgozására

A készülék használatának kezdeti készségeinek megszerzése érdekében ajánlatos több kísérleti kísérletet készíteni.

Ha a csempe nagy (30 cm-nél hosszabb vágás), kívánatos, hogy többször nyomja meg a vágott lapkát, és a sajtót különböző helyekre mozgatja. Így a szakadék sima lesz, és nem kell módosítania.

A kézi csempe vágó kényelmes a munkához, de vannak korlátozások. Ez a készülék, valamint egy üvegvágó nem működik egy dombormű felületen, és bizonyos típusú padlólapok, különösen a külső, szintén kemények az eszközön. Ezenkívül a csempevágó nem képes 15-20 mm-nél kisebb csíkok vágására.

A vízfűrészt néha villamos csemperagasztónak nevezik, amely szerkezetileg emlékeztet a körfűrészre, és olyan szakszerű eszközökre utal, amelyek megfelelő képességekkel és költségekkel rendelkeznek. A készülék egy munkatáblával van ellátva, amelynek hosszanti furatában gyémánt bevonatú forgácsoló tárcsa forog. Az elektromos csempevágókészülék sajátossága, hogy a csempe vágása víz jelenlétében történik, ami bőven nedvesíti a lemezt. A bemetszés helyét egy speciális cső (drágább modellek) segítségével érik el, vagy a lemezt nedvesítik, részben vízzel lezárva.

A vízfűrész egy professzionális eszköz, amely bármilyen csempe vágására alkalmas.

A fűrészlap nagy sebességnél történő nedves vágása lehetővé teszi, hogy egy ideális vágóél legyen, amely nem különbözik a gyáratól (45% -os szögben). Az állandó nedvesítés miatt a vágás során nem keletkezik por, valamint a forgácslemez szélén a forgács. Lehetséges nemcsak egyszerű, hanem göndör vágás is, különböző kialakítású és méretű lyukak kialakítása. A csempe minősége és típusa csak a vágási sebességet érinti, és enyhén. A vízfűrész minden szélességű csíkot vág ki bármely csempefalról, padlóról és porcelánról. Az elektromos csempefűrész a legjobb megoldás a belső, vagyis a kültéri padlóburkolatok és a burkolólapok eltávolítására. Nem kell műanyag sarkokat alkalmazni a burkolat fedőburkolatának felhelyezésénél - elegendő a sarokcsukló kitöltése a csemperagasztóhoz.

Ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz (ami nem meglepő), de különböző típusú csempéket kell vágnia, különböző formájú és méretű lyukakat vágva, használhat egyetemes elektromos szerszámot, amelynek egyik modellje valószínűleg megtalálható minden otthoni kézműves arzenáljában.

Sarokcsiszolók (csiszolók) vagy csiszolók - univerzális szerszámok a mindennapi életben és a kis iparágakban széles körben alkalmazható. A darálót különféle típusú csempék vágására is használják, speciális "csempézett" tárcsákkal vagy szokásos kerekekkel ellátva betonon (nem volt nagy különbség a kerámia lapok vágása során ezeknek a tippeknek a eredménye között).

A csiszológép bármilyen csempét is vághat, de a vágóél tökéletlen lesz

Ha nincsenek cserépvágó és egyéb speciális szerszámok, a csempe vágható darálóval. A daráló vágja le a csempefalat, padlót, porcelánt. Ugyanakkor a burkolat felületi duzzasztása, szilárdsága és vastagsága nem játszik szerepet. A vágóél nem annyira sima és problémamentes, mint az elektromos csemperagó használata esetén, de figyelembe véve a csempefugázó vagy műanyag sarkok használatát a csempeburkolásnál, kisebb hibák megengedettek.

Annak érdekében, hogy csempét csempevágó nélkül csiszoljon csiszolókészülék segítségével, ajánlatos kis szögletes csiszolókészüléket használni, amelyek 125 mm-es tárcsaátmérőig vannak tervezve. Ezek sokkal kényelmesebbek a munkához, különösen akkor, ha figurális vágást és lyukak kialakulását a csempe. De vegye figyelembe, hogy a kis tárcsaátmérőjű forgácsolók általában nagy fordulatszámmal (3600 fordulat / perc és magasabbak), amelyeknél a csempe túlmelegszik a vágóhelyen, repedéseket és sok forgácsot okozhat, ezért célszerű a sarokcsiszolók használata csempék kezeléséhez.

A csiszológép alkalmas a csempe vágására, de a folyamat számos hátrányát tárja fel:

 • sok port keletkeznek - lehetetlen dolgozni egy zárt kis szobában;
 • vágáskor sok apró darab kerámia elrepül, ezért a folyamatnak meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak és az egyéni védőfelszereléseknek (szemüveg - szükségszerűen légzőkészülék - lehetőleg);
 • Lehetséges áramütés, és általában a bolgár veszélyes eszköz.

Annak érdekében, hogy a csempéket egyenes vonalban vágja el a sarokcsiszolók segítségével, a szükséges méréseket végezzük, és a szükséges szelvényt egy tájolási vonal jelöli, majd a lapkát sík felületre helyezzük, de nem túl kemény (lemez, rétegelt lemez, OSB). A csempe teljes vastagságára csak a keskeny szalagok kivágása esetén van szükség, más esetekben csak dekoratív réteget vágnak, majd a fent leírt módon megtörik a csempe. A lyukaknak a körkörös vagy téglalap alakú csiszolókészülék által történő becsípődése a hátoldalról történik - ezáltal kevesebb csíkot és más kárt okoznak a csempe elülső oldalán.

Az LBM-et a csempék vágásához csak új, sértetlen lemezeket szabad használni. Az elhasználódott munkakörök nagyszámú hibát okoznak, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisül a súlyos sérülésekkel járó munkafolyamat.

A lecsapolt csempék szétválasztására szolgáló eszközöket ritkán használják elszigetelten - célszerű kombinálni különböző módszerek használatát. Például, ha falburkolatokat készítenek egyenes vonalú darabok vágásához, jó egy olcsó manuális csempevágó vagy akár egy üvegvágó használata (gyorsan, nem hagyhatja el a szobát), a figurázott minta és a vékony szalagok kivágása esetén néha bolgár helyett szabadtéren dolgozhat.

Hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat? Eszközök és módszerek

A kerámia burkolatok kivágásának megválasztásakor el kell döntenie a munka következő szintjét és típusát. A falburkolatokkal könnyen megbirkózó szerszám nem alkalmas padlólapokra. A radiális vágás más eszközöket igényel, mint az egyszerű vágás.

Hogyan vágjuk meg a falak csempeit?

A kerámia csempe, amelyet általában faldíszítésre használnak, viszonylag puha. Ezért a vágás, összehasonlítva a többi ilyen anyaggal (padló vagy burkolólapokkal), nem jelent különösebb nehézséget.

Üvegvágó: normál és olaj

Ha egy kis mennyiségű kerámia burkolólapot szeretne gyorsan vágni, a legmegfelelőbb a görgős üvegvágó használata. Az eszköz használata egyszerű. Tegye a csempe egy kemény és sima felületre, hogy a markerek egy marker. A tervezett vonalat egyenletes préseléssel forgatjuk. A felületen láthatónak kell maradnia. Ezután megtörjük a lapkát a befűzött vonal mentén. Ehhez egy apró tárgyat helyezünk alá - egy mérkőzést vagy egy szegfűszeget, és óvatosan nyomja mindkét oldalt.

Ha olajüveg-vágót használ, a kerámia csempe vágása még kényelmesebbé válik.

Az eszköz fogantyúján van egy tartály, amelybe kerozin és motorolaj keverékét öntik. Egy speciális csatornán átfolyó, ez a keverék a hengerre esik, és nagyban megkönnyíti a vágási folyamatot.

Az eszköz előnyei közé tartozik a munka sebesség, az alacsony ár és a könnyű használat. Ugyanakkor, egy üvegvágó használatával nehéz egyszerre több csempét kezelni.

Kézi csempe vágó

Nagy mennyiségű munkával a kerámia burkolólapok vágásához megfelelőbb eszköz egy kézi csempevágó. Alapból, vezetőcsövekből és vágóelemből áll.

A munkához helyezze a lapkát a készülék belsejébe. Távolítsa el a vágóhengert magától, miközben megpróbálja megtartani a nyomást. Ha elkészült egy vágást, kattintson a fogantyúra, hogy megtörje a lapkát.

A csemperavágó előnyei: kényelmes a munka, a kar használata csökkenti az erőfeszítéseket, a kerámia csempék pontosabb vágása.

Hátrányok - a szerszám nem univerzális, nem lehet 5 mm-nél kisebb szélességű csíkokat vágni. A hiba pereme néha egyenetlen, és manuálisan kell polírozni.

Hogyan vágjuk le a padlólapokat

A padlóburkolat magas keménységi együtthatóval rendelkezik, és nagyobb követelményeket támaszt a szerszámon. Ha a padlóra kerámia burkolólapok kivágásának legjobb módját választja, hagyja abba az alábbi lehetőségek egyikét.

Elektromos csempe vágó

Ha olyan keretet keres, amely gyorsan és hatékonyan vágja a kerámia burkolólapokat, használjon elektromos csemperagót.

A kerámia burkolólapok vágásához használt elektromos gép egy olyan motorból áll, amelyen egy vágóelem van rögzítve (leggyakrabban gyémánt bevonatú lemez) és egy tartály vízzel. Egyes modellekben a lemez részben vízbe merül, másokban csak a csempe vágási helye van nedvesítve. Ez a működési elv csökkenti a por mennyiségét, megakadályozza a csempe repedését és meghosszabbítja a vágólemez élettartamát.

Elektromos csempe vágó - sokoldalú eszköz. Alkalmas keménységű kerámia burkolólapok vágására; egyenesen vág, sima szélekkel, amelyek nem igényelnek további feldolgozást; levágja az 5 mm-nél kisebb szélességű lapok darabjait. Ezenkívül 45 fokos szögben, valamint lyuk vagy mélyedés esetén is használható.

Amikor eldönti, hogyan kell vágni a kerámia burkolólapokat, ne feledje: egy jó elektromos csempe vágó elég drága eszköz.

Az ilyen akvizíciónak csak akkor van értelme, ha rendszeresen használja azt.

bolgár

Ennek a módszernek az a fő előnye, hogy a kerámia csempék vágása darálóval nem igényel speciális készségeket és nem szakember számára hozzáférhető. A működés elve nagyon egyszerű: csatlakozunk a hálózathoz, kattintsunk az indítás gombra, és miután a lemez felkapta a kívánt sebességet, a korábban kinyomtatott jelölés szerint levágjuk "távol tőled".

Kerámia csempe vágása a bolgárral a gyémánt kerékkel

Kívánatos, hogy a kerámia burkolólapokat olyan szerszámmal készítsük, amely képes a sebességet beállítani. Javasoljuk, hogy ne haladja meg a 3,5 ezer / perc fordulatszámot. Magasabb sebességnél a kerámiák elkezdenek felszakadni, és a vöröshöz forgács és a por nagy sebességgel repül minden irányban.

Ne használjon olyan lemezeket is, amelyeket fém vágására terveztek. Válasszon lemezeket betonhoz vagy gyémánthoz (nem szegmentált).

A bolgár olcsó és könnyen használható eszköz. De számos jelentős hátránya van. Először is nagy mennyiségű por és törmelék keletkezik a vágás során. Másodszor - a csempe szélei nem túl finomak. Ezenkívül további feldolgozásra van szükség: a dübörgő szélek eltávolításához a fogók segítségével, hogy a fájlt levágja egy fájllal és sírpapírral.

Az egyszerűség ellenére ez az eszköz gondos kezelést igényel. Annak érdekében, hogy ne károsodjon a munka közben, tudnia kell, hogyan kell megfelelően vágni a kerámia burkolólapokat. Mindig tartsa a szerszámot a kezében úgy, hogy a vágókorong előtt szabad hely legyen. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget, védőkesztyűt és légzőkészüléket használjon.

A csempe vágása

A javítás során szükség lehet a csövekre, lyukakra vagy aljzatokra vonatkozó lyukak kialakítására. Szükséges továbbá a csempe beillesztése a WC-tálhoz, a mosogatóhoz a lábhoz vagy az ajtókerékhez. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat ilyen esetekben.

balerina

Döntés arról, hogyan vágja le a kerámia burkolólapokat, hogy egy bizonyos átmérőjű lyukat kapjon? Válasszon kör alakú balerinát ehhez a munkához. A vágóhézag távolsága kézzel állítható, és bármilyen átmérőt állíthat be.

Ahhoz, hogy a lyuk rendben legyen, használjon speciális fúróállványt működés közben. Egy ballerinnel legfeljebb 20 lyuk lehet a cserépben.

cvikker

Kisebb javítások esetén a kerámia burkolólapok darabolását fogók segítségével lehet elvégezni. Ez az egyszerű eszköz lehetővé teszi a legkülönfélébb formák vágását. A harapásnak éleknek kell lennie. Ha a csempe mázzal van ellátva, akkor a darabok mérete minimális legyen.

E módszerek közös hátránya, hogy függetlenül attól, hogy mit vágnak a kerámia csempe, a szélek egyenetlenek.

A méretezett vágás megköveteli a szerszám és a kerámiával kapcsolatos tapasztalatok jó ismeretét.

Ezenkívül a javítás során felmerülő problémák nehézségek nélkül megoldhatók szakmai eszköz segítségével. Ebben az esetben meg kell keresni, ahol kivághatja a kerámia burkolólapokat, hogy a munkát minőségi, professzionális szinten lehessen elvégezni.

Ha kerámia burkolólapok professzionális vágására van szüksége, az összes típusú munka ára általában az ilyen szolgáltatásokat nyújtó társaság honlapján szerepel. Számos vállalat árlistájának áttekintése után kiválaszthatja a tervezett költségvetés megfelelő opcióját.

Módok és technológiák, hogyan lehet levágni a kerámia burkolólapokat otthon, cserép nélkül

Amikor befejező munkát végez a cserép használatával, mindig szükség van a csempe darabokra vágására, valami vágására. Ehhez használjon speciális szerszámot, és hogyan kell vágni egy csempe csempe vágó nélkül? Sokan azt gondolják, hogy ez lehetetlen, de vannak cserélhető eszközök, és a cserép nem kivétel. A csempe rögtönzött eszközökkel van vágva, csak türelmesnek és időnek kell lennie.

Csempe vágott különböző módszerekkel

Alternatív eszközök, funkciók

Rengeteg lehetőség van a csempe csempelésére a következő eszközökkel:

Vágószerszámok

Az LBM egy csiszolóegység, amely a gyémánt bevonattal ellátott speciális szerszámok használatával vágja le a csempe és egyéb anyagok (még padlólapok, porcelán kőzet) számára.

Üvegvágó - golyóstoll méretű eszköz, és kiváló munkát végez a csempe, de a munkában bizalom és tisztaság szükséges.

Fúró - alkalmas kerekítésekre, lyukakra, különböző fúvókák (fúró, ballerina, korona) használatakor.

Fogók - az eszköz széle vágja le a lapok felső rétegét, törést okoz. Gyakran használják a számok vágására.

Ezen eszközök mellett használjon fűrészt is porelszívóval, kirakós, akár egy köröm.

Figyelem! A csempékkel végzett munkák során gyémánt bevonatú fúvókákat használnak - mások nem kezelik, elrontják az anyagot.

A munka technológiája

Cserép csiszolásához egy üveg vágóval

A kézi üvegvágó használatát, amely ugyanolyan elv szerint működik, mint egy mechanikus üvegvágó, megfizethető egyszerű módszer a csempék vágásához, csak manuális műveleteket végeznek. A gyémántból és az erős ötvözetből készült hengerekből álló eszköz a legmegfelelőbb a munka teljesítményéhez.

Az üveg vágó megfizethető módja a csempék otthoni vágására.

A munkák elvégzése során betartandók egy adott sorozathoz:

 • Az első lépés a vágás megjelölése az elülső oldalon egy markerrel vagy ceruzával.
 • Fektesse egy szilárd, sima felületre.
 • Egy vonalzó csatlakozik a jelöléshez.
 • A kézi üvegvágó a távoli pontra kerül.
 • Ha a vonalzóra húzza (hogy ne mozduljon) és az üvegvágó egységen, egyenletes nyomás mellett egyenletes mozgást húzzon rajta a távoli éltől a magasságig. Ebben az esetben a vágó nem ér nagy nyomást. Amikor tartja a vonalat, hallani egy crunch, a végén az üveg vágó le kell ugrani a csempe.

Figyelem! A metszési vonal úgy van kialakítva, hogy a látható nyom a zománcon maradjon. Ehhez csak egyszer, mert amikor a csempe újrahasznosítása egyenetlenül szünetel.

 • A megjelenő törésvonal az üvegvágó üvegfogantyújával ütközik.
 • A cserépet úgy kell beállítani, hogy része legyen a lombkorona.
 • Az asztalra vagy más lapos felületre helyezett csempe nyílt szélén a nyomógombok megnyúlnak, és felszakadnak a vonal mentén. Ha a vonal elég mély, akkor a szakadékot forgácsolás nélkül, finom, sima lesz.

Lehetséges, hogy egy terméket törésvonal mentén elszakítunk, ha szegfűket, egy csempe alatt illeszkedünk, vagy két oldalról nyomjuk meg. Ez a törési módszer kedvelt számos vágási időt takaríthat meg a csempe lapos felületen való átadására törések esetén.

Ily módon 5 cm-nél hosszabb szalagokra vágnak, de a kisebb szalagok minőségi leépítése nehéz. Ehhez egy sávot használnak otthon, egy bilincset: a keskeny részt befogják, és széles, lefelé irányuló mozgást törnek a széles részről.

Kézi üvegvágó használható, ha néhány csempét vágni szeretne. Nagyszámú vágás esetén kívánatos egy speciális szerszámcserép vágógépet használni, amelynek nagy kereke mély vágást eredményez.

Csempecsiszoló vágása

Kezdetben a bolgár márvány, porcelán vágására használták. A daráló csiszolás zajos munka, de ez a módszer széles körben elterjedt. Ezzel az eszközzel még a nehéz sarkokat is kivágják a csempeből. A munkának elő kell készítenie az eszközt:

Függetlenül attól, hogy milyen típusú csempe (kerámia vagy porcelán kő), a jelölés először történik. Ehhez használjon vonalzót, épület sarkot, szalagot, markert vagy ceruzát.

Ha egy olyan eszközzel dolgozik, mint egy bolgár, akkor ne felejtse el figyelmen kívül hagyni a biztonsági óvintézkedéseket: a gépet védőburkolattal kell ellátni, amely esetben a fő ütőerőt fogják felvenni. Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget viseljen. Figyelembe véve a biztonsági előírásokat elfogadják a munkához.

Mielőtt elkezdené a munkát, ellenőrizze a gyémánt keréknek az orsóon való rögzítésének megbízhatóságát. Más típusú lemezek ezzel a feladattal nem fognak megbirkózni. Miután bekapcsolta a gépet, várjon addig, amíg fel nem gyorsítja a sebességet. Ezután csak továbbhaladjon a tervezett vonal mentén.

Az anyagot az elülső oldalra vágja magára, azaz a lemez irányában. Az autót "fejjel lefelé" tartják, hogy elinduljon "magamtól". Közvetlen vágáshoz a sarokcsiszolókat egyenesen tartják. 45 fokos vágás érdekében a szerszámot oldalra rögzítik. A nagy lemezsebesség miatt a vágás sima és tiszta.

Figyelem! A csempe legyen jól rögzítve, hogy semmi ne akadályozza meg a vágóelemet, a csempe ne mozduljon, és a tartó felületén helyezkedjen el. Ügyeljen arra, hogy a rögzített bilincseket kézzel oldja.

A vágás több megközelítésben is elvégezhető, fokozatosan mélyebben süllyesztve a fűrészeket, anélkül, hogy lendületet vesztenének, ezért ne nyomja meg. A jobb vágás érdekében minden egyes megközelítés előtt a vágóvonalat bőven nedvesítik vízzel.

Tipp A vágási minőség javulni fog a választott vágási módszertől függetlenül, ha a csempe, például: a padlóért, a munka előtt egy órával a vízben marad.

Alternatív vágóeszközök

Ha a házban nincs üvegvágó, sarokcsiszoló, tartós éles tárgyat használhat a barázda jelölésére. ruha:

 • vágó;
 • élesített fájl;
Vágás fúróval
 • fúrófej;
 • építő kés;
 • ötvözött acél, egyéb.

A legfontosabb dolog -, hogy egy ilyen tárgy kezében tartsa a barázdát. A vágószerszámhoz a késnek néhányszor be kell vonulnia.

Sürgősségi esetekben körkörös fűrészt használnak, bár kis fordulatszámúak. A megfelelő lemezt kiválasztják (szórással), a tengely felgyorsul a maximális sebességre. Ezután lassan, nyomás nélkül vágás történik a kívánt vonal mentén. A vágás vízbe merül, hosszirányú, szükségképpen a vágási pont vízzel nedvesít.

A csempe vágása

Néha a csempe kell formázni lyukak elhelyezése mellett a cső, vízvezeték. Ez a következőképpen végezhető el:

 • egy fúró;
Képes kivágások
 • daráló;
 • fogó;
 • kirakós;
 • üveg vágó.

Hogyan kell vágni a csempe csiszoló, üveg vágó tiszta - és hogyan kell dolgozni a fogó? Rajzolj egy vágóvonalat a csempere. Ezután a fogók kis darabokat törnek ki. Ezzel a feladattal a klipszel ellátott kapcsok jó munkát végeznek. A felső keményfém bilincs megszakítja az üvegezett felületet, az alsó pedig az alsó részen tartja a terméket.

A fúró használata esetén hagyományos fúrókat használjon a kontúrok készítéséhez, majd az extra részeket fogókkal törjük le. Hatékonyan hajlított vágóanyag segít mindenféle fúvóka: toll, korona és mások.

Figyelem! Nem szabad harapni nagydarabokat - a szegély szélén rossz minőségű lesz, csúnya. Ezenkívül a csípőfogókkal végzett munkát követően használjon speciális csiszolópapírt, egy fájlt a szabálytalanságok levágására.

A cserepek furatai lyukfűrészből készülnek, amelynek keményfém hegye van a kerek lyukak készítéséhez. Ívelt csempe vágásokat hoz létre. A szerszám alkalmas kemény és puha csempékre. A fűrészek lassan gyűjtenek rengeteg port körül. Ezért a terméket vízbe kell meríteni.

Mindegyik módszer speciális vágószerkezetek nélkül kiválóan működik. A terméket az elérhető eszközök segítségével vághatja le. Természetesen a teljesítmény alacsony lesz, de kis mennyiségben gazdaságos kiút.

Hogyan vágja csempe - szakértői tippek

Kerámia csempe - anyag a konyhahelyiségekhez, a WC - khez és a fürdőszobákhoz. Tartós, könnyen tisztítható és esztétikailag vonzó. Annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak az anyagot a hatályos méretei a falak szüksége vágás kirakós csempe, csempe vágó, csiszoló és egyéb eszközöket, és ez az egyik hátránya az anyag. A bélés előnyei átfedik ezt a pillanatot, és az építők a legtöbb esetben kerámiát használnak.

Az üzletekben - a csempék hatalmas választéka, változatos formában, méretben és színben, így minden belső térre felveheti. A konyhák és a fürdőszobák mellett az anyagot beton lépcsők burkolására is használják. A nem mindig választott cserép ideálisan alkalmas a javítandó felületek méretére, és előbb vagy utóbb legalább egy profi, legalább amatőr építész szembesül a kerámia vágás problémájával. Ebben a cikkben megismerjük a burkolás előnyeit és hátrányait, valamint megmondjuk, hogyan vágjuk meg a kerámia burkolólapokat.

Kerámia burkolólapok előnyei és hátrányai

A modern körülmények között a kerámia burkolat nem a legmegfelelőbb anyag, de nem veszíti el népszerűségét, mivel számos tagadhatatlan előnye van. Közülük:

 • könnyen kezelhető, könnyen karbantartható: a rendszeres tisztítással a fazekasság szépen néz ki, nem gyűjt gomba;
 • nedvességgel szemben ellenálló, ezért a fürdőszoba és a konyhák felülete előnyösebb;
 • tűzálló: ez a minőség lehetővé teszi, hogy az anyagot bélés kemencék bélésére használja;
 • változatos: sok alak, méretek, típusok és színek hasznosak lehetnek bármilyen belső terek fali díszítésére;
 • Tartós: nem igényel pótlást egy-két év alatt, vonzó megjelenést biztosít évtizedek óta.

A kerámiák egyik legfőbb hátránya a felszíni hideg. Ez a körülmény könnyen korrigálható a modern technológiák segítségével. A csempe alatt található a padlón, kényelmes helyet fűtési szőnyegek padlófűtés, hogy a tartózkodás a fürdőszoba vagy a konyha még kényelmesebb.

Amikor kiválasztunk egy bélés a padló figyelni, hogy a domborzat, ha bordázott, a szélek vagy barázdák, majd megrakta csempe a konyhában vagy a fürdőszobában nem megfelelő: a mélyedésekbe eltömődött a port és szennyeződést a ételt, és tisztítása a lap pedig egy igazi bravúr.

Hogyan vágjunk meg egy cserépet

Sokan, akik úgy döntöttek, hogy saját otthonaikat megjavítják, biztosan meglehetősen logikus kérdést kérnek, milyen eszközzel lehet ezt az anyagot otthon megcsinálni.

Kezdetben érdemes megemlíteni, hogy a kerámia burkolólapok vágásához használt egyik vagy másik eszköz kiválasztásakor a következő árnyalatokat kell figyelembe venni:

 • a vágás jellege;
 • csempevastagság;
 • csempék száma.

Mi szakosodott kőműves az Arsenal a különböző vágásához, burkolás és keverése a megoldás, de ha úgy dönt, hogy ezt otthon, akkor nem tudta nélkül. Hogyan vágjuk meg a csempe otthon és milyen eszközt használunk, mondjuk.

Elektromos csempe vágó

A csempe kivágásának első módja egy "víz" fűrész, amely lényegében elektromos csemperagó.

Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen vastagságú anyagot vágjon le és minimalizálja a hulladékot, így kiváló minőségű és pontos vágást eredményez. A vízfűrész szerszámként történő kiválasztásával elkerülheti a kerámia lapok további feldolgozásának szükségességét. Ez a pillanat nagyon fontos, hogy ezzel az eszközzel dolgozzon, a szilánkok és a por ne szétváljon egymástól.

Ennek az eszköznek egyetlen hátránya a magas költségek. Ráadásul a háztartásban senki más nem hasznos. Van azonban egy kiutat - a vízfűrész bérelhető.

Cserép üveg vágó vágása

A második módja a csempe darabokra történe át egy görgős üvegvágó segítségével.

A műszer nagyon megnevezése tartalmazza azt az anyagot, amellyel a készüléket alkalmazzák. Üveggel való munkavégzés esetén kényelmes, bár korszerűbb helyettesítőkkel rendelkezik. Valójában nem a vágásra, hanem csak a karcolásnak a felületre történő alkalmazása, annak érdekében, hogy tovább szúrja az anyagot, mint egy csokoládé. Ezért ezzel az eszközzel csak kis mennyiségű kerámia burkolatot vághat. Ebben az esetben az anyagnak kicsi vastagságúnak kell lennie, és nem kell megkönnyebbülnie a síkban.

Az eszköz használatakor a legnehezebb - ez szigorúan időt töltenek a jelölésre, procherchivaya azonos nyomás horony a kívánt mélység a csempe nincs hiba nincs a megadott helyen.

Ha egyenes vonalban meg kell szakítani a kerámiát, viszonylag könnyű megtenni, és ha görbe vonal mentén nehézségek merülnek fel.

Egy fadobozt helyeznek a horony alá, és két oldalról nyomják az anyagot, próbálva nem egyenetlen élre vágni. Tehát a csempe az üveg vágó által húzott vonal mentén megtörik.

Az őrlő használata

A harmadik módszer az "őrlőgép" segítségével történik.

Mindenki, aki felteszi a kérdést: "hogyan kell vágni egy csempe", a tárgyaláson a "bolgár" szót. Angle grinder, népszerű nevén "bolgár" - egy sokoldalú eszköz, amely könnyen vágható és kerámia csempe. Az anyag vastagsága és mennyisége nem játszik szerepet.

Csiszolófejek

Ennek az eszköznek az az előnye, hogy különböző méretű formájú vágásokat, különböző fúvókákat és különböző méretű és kaliberű ecseteket készíthet. Az "őrlőgép" hátrányai között szerepelnek nagyszámú töredék és por, amelyek használatuk után is maradnak. Ez káros por keletkezik, és csak egy légzőkészüléken dolgozhat ezzel az eszközzel. Sok építés utáni takarítás is nem csábítja el a javító mestereket.

Amikor dolgozik a tárgyat a szerszám kell tartania a biztonság, elkerülve az elektromos sokkok és használata hibás fúvókák, ahogy elpusztulnak, és levették során kerámia feldolgozás sérülést alkalmazottja.

Azonban egy sarokcsiszoló továbbra is az egyik legkedveltebb módja a kerámia burkolatnak a konyha vagy a fürdőszobába való vágásához.

Kézi csempe vágó

A negyedik módszer kézi vágás kézi csempe vágó segítségével.

A kézi csempevágó szinte egyáltalán nem különbözik a hengeres üveg vágótól. Az egyetlen különbség a forgácsoló kerék nagyobb átmérője. Kívülről a manuális csempevágó a fogóhoz hasonlít, ami megkönnyíti a csempe megtörését. Ez az eszköz általában fém- vagy műanyag sarkokkal van felszerelve. A műanyag sarok azonban csak vékony kerámia lapok vágására alkalmas. És ha porcelánra vagy vastagabb csempere van szükséged, jobb egy fém sarok használata.

A kézi csempefűrész hátrányai közé tartozik az a tény is, hogy nem teszi lehetővé vékony csík vágását: a vágott darab vastagsága legalább 30-40 mm. Néha meg kell szakítani mind a 5, mind a 10 mm-t a szerkezettől. Nem túl kényelmes, hogy csak egy kézi csempefűrésszel lehet merőlegesen metszeni, és nehézségekkel szembesülnek a vágás.

Más módon

Az ötödik módszer - egy álló csempevágó segítségével.

Ez az eszköz tökéletes a kerámia lapok vágásához. A helyhez kötött csemperavágók általában fel vannak szerelve:

 • egy vágó;
 • kar a sarok jelenlétével;
 • kemény vonalat.

Ennek az eszköznek a kiválasztásakor ügyelni kell a minőségére, ami jelzi a vezetők vastag falainak és a merev alapnak a meglétét.

Néha vágás csempe használt elektromos fúró. Ez az eszköz hatástalan a kerámiaforgácsolásnál. Azonban ez segíteni fogja a kör alakú vágásokat minőségi szempontból. Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy csak a pobedit fúrót kell használni.

Egyszerűbb és népszerűbb módja annak, hogy illeszkedjen a csempe mérethez: egy kerámia fűrészpor segítségével. Ez az eszköz a legjobb megoldás a kerámia burkolólapok vágásához. A volfrám-karbid bevonat miatt a csempe könnyen vágható. Ebben az esetben nincs szükség a részei további csiszolására.

Hogyan vágjuk meg a csempecsapokat

A fogók nélkülözhetetlenek, ha nem tudják, hogyan vágják le a padlólapokat csövek vagy egyéb, szabálytalan alakú kis tárgyak körül. Ez a folyamat lassú, mert ha siet, hibázhat, és a chip nem fog működni a jelölési ponton.

A zümmögés megkezdéséhez a jelöléseket sima oldalon: jelölővel vagy ceruzával kell felhordani. A vonal mentén levágja a kést, és apró darabokra törje a szerszámot.
Nem keletkezik sok szennyeződés, nincs por, de ez nem a fő módja a részecskéknek a csempe elkülönítésére.

Annak érdekében, hogy a hiba a lehető legpontosabb legyen, és tökéletesen illeszkedjen a jelölésekhez, válassza a keményfém szorítókkal ellátott kefékeket.

A munkának az éltől kell kezdődnie, fokozatosan a tárgy közepéig.

A fogó előnye az alacsony költség, könnyű használat és a vágási képesség nem csak derékszögben. Ezzel párhuzamosan természetesen sok probléma merül fel egy egyenetlen él feldolgozásával: csiszolópapír vagy különleges csiszolószerszámok jönnek mentésre.

Csempevágás

Vannak esetek, amikor a csempék vágása csempevágóval vagy más eszközzel nem az egyetlen olyan kezelés, amely a falra vagy a padlóra nézve szükséges. Gyakran (pl. Polcok vagy szekrények lógására) az anyagban, hogy lyukat készítsen. Mi a fúrás?

A lyukfűrész segít. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy lyukakat készítsen a csempe és egy fúvóka egy elektromos fúró, és vasalt kifelé egy gyűrű, a jelenléte vágott fogak. A lyukfűrésznek van egy nagy hátránya. A munka olyan lassú, hogy mind a csempe, mind a szerszám ideje nagyon forrónak lenni. Ezért ezeket rendszeresen vízzel kell hűteni, ami azonban minimálisra csökkenti a por mennyiségét.

Lyukak a kötőelemekhez

Most, hogy leírják az otthoni csempe vágására és feldolgozására vonatkozó közös lehetőségeket, mindenki kiválaszthatja azt a szerszámot, amely a legalkalmasabb öntapadós kerámiacsempékhez. Ebben az esetben ne felejtsük el, hogy mindig szakemberekkel fordulhat az ilyen problémák megoldásához.

A csempék vágása során fontos az anyag elrejtése olyan helyeken, amelyek nem azonnal nyilvánvalóak: sarkok, távolabbi oldalak és helyek a falak közelében, bútorok alatt stb. Ha biztosan tudja, hogy egy helyen vagy egy másikban van egy konyhaszekrény vagy egy szekrény a mosogató alatt, akkor a vágott csempe szélének feldolgozása másodlagos lesz, mivel az ilyen bútorokat több éven keresztül telepítik átrendezés nélkül.