Legfontosabb > Tartozékok

Hogyan festhetünk egy fürdő zománcot - az elkészítéstől a végeredményig

Több éves használat után a fürdés, még a legdrágább és minőségi, kevésbé vonzóvá válik a sárga foltok és a rozsda megjelenése miatt. Ezenkívül lehet olyan kellemetlen jelenség, mint a peeling zománc bevonat. Ebben az esetben különböző módon járhat el, például a régi fürdő helyett egy új akril betétet a belső felületre. Természetesen ezek nagyon drágák és drágák. Cikkünkben a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszert ismertetjük - fürdés megújítása zománcfestéssel.

Teljesen mindenki képes lesz önállóan festeni a zománcfürdőt. Az egész esemény sikere egy fő tényezőtől függ - a színezőanyagtól, mivel távolról bármilyen festék használható a fürdőszobában. A probléma még közvetlen vízzel sem érintkezik, de abban a tekintetben, hogy a helyiségben a páratartalom sokkal magasabb. Ezért a festéknek olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a megnövekedett tapadás és nedvességállóság.

A hardverraktárba látogatva megtudhatja, hogy a fürdõ belsejének festésére kétféle típusú kompozíció van - ezek az akril és az epoxigyanták. Minden más festék nem ad a kívánt hatást, mert néhány hét alatt lehámulnak és lehúznak. A zománc különböző színekben készül. Felveheti a kívánt árnyalat keverékét. A festékek márkáiról szólva kiemeljük azokat a főbb gyártókat, amelyek termékei a legkedveltebbek az ügyfelek számára:

 1. 1. A Dulux egyike a legkeresettebb formuláknak, mind a szokásos fogyasztók, mind a szakemberek számára. Nagyszerű a régi fürdők és hasonló felületek korszerűsítésére.
 2. 2. A német gyártó által gyártott Jobi - mosható festék. Kiváló minőségű és nedvességállóságú, valamint különböző mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképesség. Festés után ez a kompozíció használható a fürdés ecsettel történő mosásához, mivel ez nem befolyásolja a festékréteget.
 3. 3. A Tikkurila Finnországban található, kiváló minőségű festékeket gyárt mindenféle felületre. Ha közvetlenül beszélünk a zománccal a fürdőszobákban, akkor a gyártó csodálatos lehetőséggel kérheti a vásárlókat, beleértve a bevonó festékeket és a vízszigetelő alapozó anyagokat.

Ha öntöttvas fürdőt festesz, több réteget kell alkalmazni, optimálisan háromat. Bár minden esetben egyedi megközelítésre van szükség, végül is a nagyon régi és kopott termékek nem mentik meg még három réteg zománcot sem. Fontos szabály - minden kompozíciót közvetlenül a munka előtt kell készíteni. Ha előzetesen összekeveredik a festék teljes vödörjét, akkor egy óra múlva használhatatlanná válik. A kompozíció szigorúbb lesz, ezért a rétegekbe való behelyezése nem fog működni. Az újonnan felhordott zománcrétegnek szánni egy kis időbe telik, miután csak az ecset újra felszedheti és tovább dolgozhat.

Minden, ami a munka során szükséges, előre elkészíteni kell.

Festéskor zárja be az ajtót a szobába, valamint, ha lehetséges, és az ablakokat a lakásban. Ennek köszönhetően egyszerre több problémát is elkerülhet. A légtömegek keringése nemcsak friss levegőt, hanem port is biztosít. A festék különböző kisebb szennyeződésének elkerülése érdekében ajánlott az ablakok bezárása. Ezenkívül a páratartalom és a hőmérséklet változása hátrányosan befolyásolhatja a zománc megjelenését.

Nagyon óvatosan kell festeni, a kompozíciót gondosan elkenni természetes sörtéjű lapos kefével. Az ilyen eszköz használata elkerüli a csíkot a felületen. A kompozíció alkalmazásának helyes technikája az oldalról lefelé történő festés.

A fürdőszoba festéséhez el kell kezdeni számos előkészítő tevékenységet. Először is a fürdő belső felületének tisztítása a zsírból és a vízkőből. Használhat bármilyen lúgos anyagot, például a szokásos Pemolux-ot. Erősen ajánlott klórtartalmú anyagokat használni. A zsírtalanítás nagyon egyszerű. A felületen nedvesített szivacsot használjunk, 15-20 perc múlva mossuk le.

A fúró segít megvédeni a rozsda és a régi festék fürdőjét

A készítmény következő szakasza rozsda, szennyeződés és régi festék eltávolítását jelenti. Ebben az esetben olyan eszközökre van szükségünk, mint például elektromos fúró vagy csiszoló. Vigyázzon a légzőkészülék, a védőkesztyűk és a védőszemüvegek jelenlétére, mert a köszörűgép nagy mennyiségű port és más szennyeződéseket okoz a levegőben. Rendszerint elektromos szerszám segítségével a régi réteg nagy részét eltávolíthatja, néhány hely kivételével, beleértve a belső sarkokat vagy a lefolyó közelében. Semmilyen módon nincs szükség fém kefe vagy szokványos közepes szemcsés zománcpapír nélkül.

Miután elvégezte ezeket a manipulációkat, ennek eredményeképpen matt, durva felületet kapsz, szennyezés és korrózió nélkül. Ha jelentős mechanikai hibák vannak, pl. Repedések, forgácsok, csomók, gittek kellenek, különben a jövőben még nagyobb méretű repedésekké válhatnak.

A kád elkészítésénél figyelembe kell venni. Csak annyira alaposan vákuumozza a felületet, hogy ne maradjon egyetlen gramm por, hanem ismételten zsíroldó savas oldattal öblítse le. Függetlenül attól, hogy milyen festékkel kívánja festeni a fürdőt, a termék felületét meg kell mosni, tisztítani és szárítani. Ez biztosítja a szükséges tapadási szintet a festékhez a fürdőszobában, és jelentősen megnöveli az emelt réteg élettartamát.

A zománcozás során különböző illékony anyagokat szabadítanak fel, amelyek a leginkább negatív hatást gyakorolhatnak a nikkeltermékekre. Emiatt lehetőség van arra, hogy elhagyja a helyiségeket az ilyen berendezésekből, és egy ideig eltávolítsa a fajansz tárgyait. Javasoljuk, hogy a mosógépet műanyag burkolatban kösse be, és rögzítse egy rendszeres ragasztószalaggal - ez védi a készülék felületét a zománc váladékozásától is.

Kezdjük festeni az öntöttvas fürdőt. Néhány készítményt előmelegítésnek kell alávetni a hatékonyságuk növelése érdekében. Ez egyszerűen megtörtént, létrehozunk egy ún. Vízfürdő hatását - egy nyitott kanna festéket küldünk kb. 30 percig forró vízzel. Ezután keverje fel a festéket, amíg meleg állapotban van. Ezután a készítmény teljesen felhasználásra kész. Általában a gyártók jelzik az utasításokban, hogy szükséges-e a festék előmelegítése otthoni munkavégzésre.

A felület festésére szolgáló kompozíciót a gyártó utasításainak megfelelően kell elkészíteni. Ezenkívül adjunk hozzá a keveréshez szükséges anyagokat, váltakozva és ebben a sorrendben, ahogy jeleztük. Ez például a festék és az aceton egy részét először összekeverjük, majd a keverékhez keményítőt adunk, és így tovább. Az összes alkatrész egyszerre történő hozzáadása a festék gyorsabb kikeményedését eredményezi. Ezenkívül egy megfelelően előkészített keverék kielégíti az összes szükséges kritériumot és minőségi mutatót.

Az epoxi és akril zománcok alapvetően nem különböznek egymástól. Azonban a készítmények lerakódási technológiája eltérő. Ezért jobb, ha az epoxi festéket oldalról lefelé alkalmazzuk, és az új szalag 50% -kal átfedi a régiet. Ha az akril keverékről beszélünk, használhatunk festőhengert, és a festéket spirálba helyezik. Egy régóta alkalmazott réteg szárítása után egy újabb rétegre léphet. El kell kezdened azon a helyen, ahol elkezdte az elsőt. Ebben az esetben a festék lapos, gyönyörű és egyenletes réteg lesz az öntöttvas fürdőben. Ez mindkét összetételre vonatkozik.

Epoxi festéket kell alkalmazni a fürdő oldaláról a fenékére

A festés után gondosan ellenőrizze, hogy a tömítések és a bilincsek megfelelőek-e. Több réteg festék jelentősen lefelé, pl. A lefolyó lyuk átmérője, valamint növelheti a falak vastagságát.

Hogyan és mi lehet festeni az öntöttvas fürdőt: áttekinteni a helyreállítás legjobb módjait

Minden terméknek megvannak a saját életük, amely előbb-utóbb véget ér. Bármelyik dolog egyszer sikertelen, és az öntöttvas fürdők nem kivétel. Az idő és a víz negatív hatással van rá, és a zománcburkolat megsemmisítéséhez vezet. A fürdő cseréje drága és időigényes, de van egy másik lehetőség: a termék helyreállítása.

Többféleképpen öntöttvas fürdő festhető, és mindegyik meglehetősen hozzáférhető.

Az öntöttvas fürdő helyreállításának előnyei

A fürdő zománcburkolása idővel vékonyabbá válik, a víz miatt a rozsda felbukkan, és ha nem jár időben, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A fenék egyszerűen rozsdásodhat a lyukakig, és a fürdőt már nem lehet megmenteni.

A rozsdával és a vízkővel borított fürdõ úgy néz ki, hogy enyhén szólva, nem esztétikailag kellemesnek találja. Kétségtelen, hogy ez lesz az egyetlen helyes döntés, hogy új fürdőt hozzanak létre abban az esetben, ha nagyszerű felújítást terveznek, csempét és vízvezetéket cserélnek. Ha azonban a javítás még mindig messze van, akkor az új fürdő vásárlása több problémát okoz, mint örömöt.

A modern öntöttvas fürdők nem olcsóak, mert a szállításnak meglehetősen nagy összegeket kell fizetnie. A termék nagy tömegének köszönhetően nem valószínű, hogy lebontja a régiet, és új fürdőt telepít. Szükséges vagy barátokat és szomszédokat kérni, vagy olyan embereket felvenni, amelyek ismét költségekkel járnak. Valószínűleg javítani kell, még akkor is, ha nem tervezték.

Ugyanakkor az öntöttvas kád, elveszítve megjelenését, nem veszítette el méltó teljesítményjellemzőit, és még mindig hit és igazságként szolgálhat tulajdonosai számára. Ha nincsenek jelentős forgácsok és repedések, akkor a terméket saját kezével helyreállíthatja, elég gyorsan, szennyeződés és magas költségek nélkül.

És egy másik fontos érv a helyreállítás kedvéért: a klasszikus öntöttvas fürdő a régi design kiváló minőségű a modern társaik, akiknek az élettartama nem haladja meg a tizenöt évet.

A lefedettség frissítésének alapvető módjai

Ma már háromféleképpen fejleszthetünk egy öntöttvas fürdőt:

 1. Festse a felületet speciális zománccal.
 2. Folyékony akril bevonat.
 3. Helyezzen akril bélést a fürdőbe.

A régi fürdő helyreállításának minden változata előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, amelyeket részletesen az alábbiakban részletezünk. Az öntöttvas fürdő zománccal vagy akril bevonásával nem feltétlenül szakértőnek kell lenni, ezt magának is elvégezheti. A legfontosabb dolog - a kompozíció megfelelő megválasztása és az alkalmazási technológia pontos betartása.

Az akril bélés telepítése kézzel is elvégezhető, de ez a munka kényelmesebb és bizonyos készségeket igényel, így ebben az esetben jobb, ha szakemberekhez fordulnak.

Felület előkészítése festés előtt

Függetlenül attól, hogy az öntöttvas fürdő hogyan festendő, a felületet gondosan fel kell készíteni. Ez egy nagyon fontos szakasz, amelyet nem szabad kihagyni. A megfelelő felület előkészítés 99% -os siker.

Először is, az öntöttvas fürdőt tisztítani és zsírtalanítani kell. A szennyeződés és a zsír megakadályozza az adhéziót, nem teszi lehetővé, hogy az oldat jól felszívódjon a felületbe, és megtagadja az összes helyreállítási munkát. A közeljövőben az új zománc képes megtörni és lehámozni azokat a területeket, ahol a zsírlerakódások maradnak.

A savkémiai háztartási vegyszerek alkalmasak tisztításra és zsírtalanításra. Nagyon hatékonyan tisztítja az oxálsav fürdőjét (a fürdőt oldattal kezeljük és 10-15 percen át állni hagyjuk). De nagyon agresszív, és a munka során védőfelszerelést kell használni a kéz és a légzőszervek számára. Viseljen gumikesztyűt és légzőkészüléket.

Kezelés után öblítse le a fürdőt, vagy még jobb, töltse fel vízzel és tartsa 20 percig, majd hagyja megszáradni. Most ugyanolyan fontos feladat - felületi kezelés egy csiszolóanyaggal, amellyel a régi zománcot eltávolítják, és a kád felszínének durva lesz, ezáltal jobban tapadnak az anyagok.

A rozsdás fürdőterületeket le kell tisztítani a fémre, hogy a jövőben ne kerüljön át egy új zománcburkolat. A felület eltávolítása és csiszolása után vákuumozza a fürdőt a por és kis részecskék felületének eltávolítására, majd egy savas folyékony mosószerrel újra kezelje.

Öntsük be a fürdõbe, és dörzsölje jól az egész felületen, hagyva, hogy tartsa körülbelül másfél órát. Ezután töltsük fel a fürdőt vízzel, és hagyjuk körülbelül egy óra hosszat állni. Ajánlatos legalább 2-3 alkalommal ismételni a mosási eljárást, majd hajszárítóval szárítani. A szifon festék eltömődésének elkerülése érdekében húzza ki a kádat a csatornából.

Ha a felületen zsetonok és repedések vannak, azokat fel kell vágni, majd kezelni kell csiszolópapírral, majd újra meg kell szüntetni a képződő port. Az elkészítés befejezésekor tovább folytathatja a festést.

Fürdő restaurálás zománccal

Az öntöttvas fürdő zománcozása egy régi, időigényes módszer, amelyet nagyon hosszú ideig használnak. De meg kell különböztetni a professzionális zománcozást, amelyet a fürdő a termelési folyamat alatt végez, és zománcozott lakást.

Az első esetben olyan professzionális készítményeket alkalmaznak, amelyek megkövetelik az öntöttvas előmelegítését egy bizonyos hőmérsékletre. Ily módon lehetetlen és nem szükséges öntöttvas fürdő festeni otthon, mert ma már könnyen használható és olcsó zománcfesték önfelhasználásra.

A módszer előnyei és hátrányai

Ennek a festési módnak az előnyei:

 • olcsó;
 • telepítési munka hiánya;
 • használható öntöttvas és acél felületekhez is.

Ennek ellenére vannak hátrányai is ehhez a módszerhez:

 • a bevonat elég vékony és törékeny, a zománc nagyon érzékeny a háztartási tisztítószerekre és sokkokra. Ezért a fürdőszobát óvatosan kell kezelni, nehogy véletlenül kárt okozzon;
 • a bevonat nem teszi lehetővé az erős hibák kiküszöbölését: forgácsok, csepegések, repedések;
 • idővel a felszínen sárgaság alakul ki;
 • A zománc hosszú ideig szárad, a fürdőszobát egy hétig nem lehet használni.

A bevonat élettartama 5-9 év. Bár azok számára, akik a jövőben javításokat végeznek, és az öntöttvas fürdőt újra cserélik, ez a működési idő minden bizonnyal megfelel Önnek.

A fürdőzselékek áttekintése

A régi öntöttvas fürdő festésének kérdése egyáltalán nem üres, mivel a szokásos zománcok ebben az esetben nem alkalmasak. Kifejezetten fürdésre szánt készítményeket kell használni. Mielőtt bármelyiküket alkalmazni szeretné, meg kell tanulnia az utasításokat, és pontosan követnie kell a technológiát, különben a bevonat nem fog boldoggá válni sokáig az újdonsággal, és gyorsan lehámul.

Az orosz zománcok közül megkülönböztethető az Epoxin 51 és az 51C. A zománc két komponensből áll: epoxi gyanta és amin keményítők, amelyeket Németországban és Amerikában vegyipari üzemekben gyártanak. Az összetevők használata előtt keverjük össze és a fürdő felületére felhordjuk. Ha kívánja, festeni lehet a felületet bármilyen színnel a festék színének hozzáadásával.

A szerkezet határozottan és a helyes rajzokon 9 évig használható. A zománc vastag szerkezetű, ami a munka bizonyos összetettsége. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy az elkészített oldat használata nem több, mint egy óra, ezután a keverék kezd megszilárdulni, és szinte lehetetlen a felszínre való felhordása.

A finn gyártmányú zománc A Reafleks 50 jól bebizonyosodott, két összetevőből áll, amelyeket az alkalmazás előtt összekevernek. A festék ára kissé drágább, mint a belföldi, de a magas költségeket teljesen ellensúlyozza a kiváló minőségű. Zománc a fürdő felületén tartós és ellenálló fehér vagy kék fényes bevonatot képez.

Vannak olyan orosz készítmények is, amelyek bár nem olyan népszerűek, mint a fent felsoroltak, elég tisztességes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a Svetlana és a Fantasia zománcok, amelyek már kész készletek, amelyek magukban foglalják a zománc és a keményítő mellett a fürdés feldolgozását is.

Zománc fürdő bevonat

Ha kétkomponensű készítményt használnak a festéshez, akkor használat előtt a gyártó által javasolt arányban kell keverni. De ne keverje össze az összeget egyszerre. A fürdőt két rétegben kell festeni, ezért a zománcot két részre kell osztani, és először hígítani egy részét, majd az első réteget alkalmazni - a második. A megoldás időtartama korlátozott, és ha minden festéket azonnal felhígít, akkor nincs ideje használni.

A háztartási használatra szánt zománcok meglehetősen vastag textúrájúak, ezért ajánlatos a 646 oldószer keverékét 10: 1 arányban hozzáadni. Az első alkalom, hogy a falak a fürdőszobában vannak festve egy, és az alsó - két réteg.

Ha a felületen homokfoltok képződnek, azonnal távolítsák el őket az ecset felfelé irányuló mozgásával. Ha hagyja kiszáradni, akkor semmit sem lehet rögzíteni. A második réteget 15-20 perccel az első után alkalmazzuk. Ez idő alatt a festék megszárad, és ideje, hogy feloldja a zománc második részét.

Az új réteget ugyanúgy alkalmazzák, mint az előző. A fürdőt legfeljebb 4-7 napig használhatjuk, az utasításokban megadott pontos időt.

Hogyan kell törődni a helyreállított felületen?

Az öntöttvas fürdő újdonságnak számít, de ne felejtsük el, hogy az otthoni fürdő zománcozása nem nyújt olyan magas minőségű és tartós bevonatot, amilyet eredetileg a gyártási folyamatban alkalmaztak. Ezért az új felületet nagyon óvatosan kell kezelni, mert keménysége jóval alacsonyabb, mint az eredeti.

A fürdőt meg kell védeni az ütközéstől és meg kell akadályoznia a nehéz tárgyak leesését, ezért nem használhat csiszolóanyagot a tisztításhoz. A felületet csak folyékony készítményekkel lehet mosni. Nem ajánlott túl forró vízbe önteni.

A fürdőkád helyreállítása folyékony akrilnal

Ez a módszer viszonylag közelmúltban, körülbelül tíz évvel ezelőtt jelent meg. Ma nagyon népszerű, és mind a professzionális vállalatok, mind a hazai kézművesek használják. És ez nem véletlen, az öntöttvas fürdő helyreállításának a leghatékonyabb módja.

A módszer előnyei és hátrányai

Az ömlesztett akril valóban forradalmi eszköz, amely szó szerint néhány óra múlva felismerheti a régi öntöttvas fürdőt. Ez a módszer más előnyökkel jár:

 • nagy feldolgozási sebesség minimális erőfeszítéssel. Az a személy, aki nem rendelkezik különleges képességekkel, könnyen megbirkózik ezzel a munkával;
 • a bevonat tökéletesen illeszkedik a gyönyörű fényes ragyogáshoz;
 • ha megfelelően alkalmazzák, az akril bevonat 15 évig megőrzi teljesítményét és külső jellemzőit;
 • az akril nem ártalmatlan, nem bocsátanak ki kellemetlen szagokat, és nem igényelnek speciális védőeszközöket;
 • Három nap után a fürdő teljesen készen áll a használatra.

A hiányosságok között csak egy van: a zománcozáshoz képest meglehetősen magas költség, bár a bevonat minősége és tartóssága teljesen kompenzálja ezt a kis mínuszt.

Akril bevonat a fürdőben

Az öntöttvas fürdő festése akrilokkal sokkal gyorsabb és könnyebb, mint zománccal. Ehhez nem kell semmilyen görgő, kefe vagy más rögtönzött eszköz. Az akril egyszerűen öntik a fürdőbe, majd súlya alatt fokozatosan folyik a falak mentén, sima és sima bevonatot képezve.

Mielőtt elkezdené a munkát, helyezzen újságot vagy celofánt a padlóra, nehogy a padlóburkolatot olyan akrilokkal fesse, amely a fürdőből lefolyik. Keverje fel az akril zománcot. A tartályt, amelyben a keményítő található, kényelmes öntöződoboz alakítható ki az akril alkalmazása érdekében, úgy, hogy az orrát szögben levágja.

Az akril alkalmazása a fürdő belső oldalaival kezdődik, azok, amelyek a fal közelében helyezkednek el. Az akril folyékony konzisztenciájú és gyorsan lefolyik. Miután a fürdő felső széle teljesen feltöltötte az oldatot, indítson új kört, de ne oldalról, hanem az oldalfalak közepéről.

Minden akril lefolyik, de néhány helyen a fürdő alján és falán még mindig nem bevont. A bezáráshoz az akrilát óvatosan, spatulával kell eltakarni minden nem öntött töredék fölött. A lefolyó tömeg, amely általában a szivárgás irányába rohan, úgy, hogy ne legyen eltömődve, a másik irányban spatulával kell átvenni. Ekkor az akril már megviszi a viszkozitást és lefagy.

Az akril egyetlen rétegben van felhordva, és ezen a munkában a fürdő festése befejeződött. Most az a feladata, hogy megóvja a felületet a por, törmelék vagy vízcseppecskék bejutásától. Mindez elronthatja a bevonatot. Az akril kompozíció teljes kikeményedése 1,5-2 napon belül megtörténik.

Visszaállítás akril béléssel

A módszer lényege, hogy a bélést akrilból építik be a régi fürdőbe. A termék akril lapból készül, amelyet a kívánt hőmérsékletre melegítenek és egy öntőformával extrudálnak. A bélés vastagsága jellemzően 5 mm.

Az akril bélésnek számos előnye van, amelynek fő jellemzője a hosszú élettartam. Megfelelő működéssel akár 20 évig is eltarthat. Nagyon tartós, nem fél a mechanikai sérüléstől és ütésektől, nem rozsdásodik és sárga virágzás nem borítja. Az akril betét könnyen tisztítható hagyományos háztartási termékekkel, és nem igényel agresszív készítményeket.

A helyreállítás után az öntöttvas fürdő teljesen új, sima és tökéletesen sima fényes felületet mutat. A bélés mögött elrejtheti a régi öntöttvas konstrukcióban bekövetkező károkat és hibákat.

Azonban sok hiányosság van ebben a módszerben. A betéteket 1,5 és 1,7 m hosszúságú szabványos öntöttvas fürdőkre készítik, így ha más dimenziók vannak, akkor ez a helyreállítási módszer nem fog működni. A betét a fürdőre kerül, és teljesen be kell kerülnie. Ehhez le kell szedni a csempe alsó sorát, és el kell távolítani a szifon berendezést.

A bélés telepítése előtt a fürdőt fel kell készíteni, de az ilyen alapos előkészítés nem szükséges a festés előtt. Elég, ha eltávolítja a zománc bevonatot egy őrlõkefével, majd tisztítsa meg a felületet egy tisztítószerrel.

A bélést meg kell próbálni, ha vannak kinyúló részek, akkor elektromos vágóeszközzel kell őket vágni. Ezután jelölje ki és vágja ki a fúró lyukat a túlfolyás és a leeresztés érdekében. A fürdő széleire egy tömítőanyag van felhordva. A bélés telepítése speciális habra készült, amely egyenletesen lefedi a fürdő teljes felületét.

Az akril betétet óvatosan le kell engedni a tartályba, és úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen torzítás. Ezután a szifon csatlakozik, és a fürdőt gyakorlatilag vízzel feltöltötték. Ebben az állapotban egy napra kell hagyni annak érdekében, hogy a hab és a tömítőanyag teljesen megszáradjon.

Így önmagát helyreállíthatja, de a legmegfelelőbb a professzionális munkavégzést végző cégek szolgáltatásaira való áttérés.

Hasznos videó a témában

Az öntöttvas fürdő helyreállítása különleges zománcokkal:

Folyékony akril bevonat:

A fürdő restaurálása akril béléssel:

A helyreállítás a legjobb módja annak, hogy frissítse a fürdő megjelenését, mert lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón adjon új életet a régi öntöttvas fürdőnek. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai, ezért eldöntheti, hogy melyiket fogadja el.

Hogyan festhetünk öntöttvas fürdőt? 4 helyreállítási mód

Mikor kell öntöttvas kádat festeni?

Két esetben szükséges öntöttvas fürdő festése:

 1. A zománc mechanikailag sérült és repedések indítottak.
 2. A zománc idővel vagy a nem megfelelő használat (a mérgező háztartási vegyi anyagoknak vagy egyéb vegyi anyagoknak való kitettség) miatt sárgára vált, és a mosás közben is aktív tisztítás.

Opciók öntöttvas fürdő helyreállítása

Öntöttvas fürdőt 4 módon lehet helyreállítani:

 1. Festeni.
 2. Fedjük le az epoxigyantával.
 3. Fedjük le az akril.
 4. Fürdő a fürdőben.

Részletesebben ezeket a módszereket tovább vizsgáljuk.

Az öntöttvas fürdő festése

Az átlagos férfi helyreállításának leglogikusabb módja úgy tűnik, hogy festeni fogja a fürdőszobát.

Ennek a módszernek az előnyei:

 • a legolcsóbb;
 • elég egyszerű;
 • nincs szükség a fürdőszoba felszámolására;
 • bármilyen színben festhető.
 • szag;
 • még mindig látható lesz a fürdőkád és a csipek a fürdő felületén;
 • legfeljebb 10 hónapról néhány évre, ha minőségi festéket használ és helyesen alkalmazza.

Festékkiválasztás

A fürdőszoba helyreállításához festés nélkül nem minden festék alkalmas, mivel folyamatosan érintkezik a vízzel, a hőmérséklet változásával és a felület mechanikai súrlódásával. A festék különleges, és megtalálható az ilyen gyártók között:

 • Dulux (Egyesült Királyság) - vezető szerepet tölt be a festék- és lakkbevonatok gyártói között. A fürdő festéséhez érdemes megemészteni a "DuluxRealifeKitchenBathroom" -t;
 • A Tikkurila (Finnország) a minőségéről ismert festékek gyártója. A fürdőszobában vegye be a Luja festékrendszert (primer + festék);
 • Jobi (Németország) - jó minőségű megfizethető áron. A fürdőszoba festéséhez válassza a "JobiWaschFest" lehetőséget. Ez a festék nedvességálló, és speciális körülmények között kialakított helyiségekhez készült, ami pontosan a fürdőszobának tulajdonítható.

Természetesen festheti a szokásos festéket, de ez a bevonat egy vagy két hét erejéig tart. Nem valószínű, hogy a helyreállításból ilyen rövid hatással számol, ezért jobb, ha nem menten a festékre, és egyszerre megvásárolja a kiváló minőségű terméket.

Szükséges eszközök

A fürdő festéséhez szüksége lesz:

 • görgő vagy kefe természetes sörték szélessége 70-90 mm. Ha kétet készítesz, még kényelmesebb lesz, mert ha az ecset festése közben piszkos (különösen valami zsíros), akkor nem folytatható;
 • fúró csiszoló fúvókával;
 • egy festő kés és csipeszek - az ecset gondozása, ha sörték jön ki belőle (ez teljesen normális egy új);
 • aceton vagy 646-os oldószer. Mások nem használják!
 • rongyok pamutból, durva kalónikából, flanellákból vagy mikroszálas ruhákból. A legfontosabb dolog, hogy nem volt nap.

Festési folyamat

A festési folyamat három szakaszra bontható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Közvetlen festés.
 3. Festékszórás

Festés előkészítése

A fürdő helyreállításához el kell készíteni a szennyeződés eltávolítását a felületről. Ez a legjobban alkalikus háztartási vegyi anyagokkal történik. Alkalmazása után a fürdőt alaposan le kell öblíteni és szárazra kell törölni.

A további zsírtalanítást speciális kémiai összetétellel végezzük. Teheted az autót. Alternatívaként használhatja a tündér mosogatószert, de egy ideig (20-30 perc) el kell hagynia a fürdő felületén, majd mossa le. Az eljárást 2-3 alkalommal meg kell ismételni.

Ez az előkészítő munka nem ér véget. El kell távolítania a zománcból vagy a festékrétegből, amely most lefedi a fürdetést. Ez egy speciális fúvókával ellátott elektromos fúró segítségével történik. Az összes zománcot vagy csak a felső réteget eltávolíthatja - tetszés szerint.

Mielőtt a festéket felhordja a felületre, tisztítani kell a porból és megszáradni. A szárítást hajszárítóval vagy várakozással lehet elvégezni - a fürdő maga néhány óra múlva megszárad. Ezt követően a primert alkalmazzák. Ecsettel, hengerrel vagy rugalmas spatulával lehet alkalmazni.

Sertés vasfürdő színezése

Kezdje el a festési folyamatot a fürdőnek a láncindító végső száradása után. Először oldalakat kell festeni. A festéket vastag rétegben alkalmazzák, és fokozatosan leereszkednek az oldalakon. A fürdőszoba oldalait ugyanúgy festették, de figyelembe véve a festéket már a felületén. Próbálja meg tartani a réteget a "lefolyás" után, amennyire csak lehet. A fürdőszoba alján lévő festés az üveg tetején lévő üveg eloszlásában van.

Az egész festési folyamat sok időt és energiát eredményez, ezért kezdj el egy olyan időpontban, amikor a legnagyobb hatékonyságú.

A fürdőszobai festéket egy hengerrel lehet festeni - gyorsabb és kényelmesebb lesz.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

A festés után a fürdőszobát 10-12 órán keresztül le kell zárni, és jobb egy napra. Ez azért szükséges, hogy elkerüljük a festett és még mindig száraz felület porát. A festék végső szárításának folyamata 2-5 napig tart. Ennél a pontnál a fürdőszobát nagyon nem kívánatos használni.

Restaurációs fürdő epoxigyamellal

A legöregebb öntöttvas fürdő helyreállítása az új zománcozás. Ezt több mint 20 éve használják. A zománcozási eljárás némileg hasonlít a megvizsgált festészethez, de a kompozíció teljesen más. A kompozícióknak csak 2 kategóriája van: szakmai és önmegújító.

A professzionális epoxigyantával készült készítmények folyékonyabbak. Ezeket több rétegben alkalmazzák, így a folyamat meglehetősen hosszú és fáradságos. Az öntapadó készítmények vastagabbak és könnyebben dolgozhatók.

A fürdő helyreállításának előnyei epoxi zománccal:

 • meglehetősen olcsó út;
 • nincs szükség a fürdőszoba felszámolására;
 • alkalmas nemcsak az öntöttvas, hanem az acél fürdők számára is.

Ennek a módszernek a hátrányai a következők:

 • hosszú ideig szárít (legfeljebb egy hétig);
 • hosszú és fáradságos folyamat;
 • kellemetlen szag;
 • a bevonat nagyon érzékeny a sokkokra;
 • egy új zománc élete ritkán haladja meg az 5 évet;
 • nem zárja be a cseppeket és a csipeket;
 • még akkor is, ha minden rendben van zománccal, és nem károsítottad, néhány év elteltével sárgul.

Zománc fürdő helyreállító szerszámok

Ahhoz, hogy a fürdőt epoxigyantával helyreállítsuk, szüksége lesz:

 • permetezőpisztoly vagy görgő, ha professzionális zománcot vagy Fleutze kefét használ, ha az öntapadós zománc;
 • egy festék kés és csipesz szükséges lesz a kefe által kiváltott szőrök gondos eltávolításához;
 • fúró csiszolófejjel.

A zománcozás folyamata

A zománc felhordása a fürdő felületén a következő lépésekre osztható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Zománc közvetlen alkalmazása.
 3. Szárítás

Előkészítő munka

Az előkészítő munka megegyezik a fürdőszobai festék festésénél, ezért nem ismételjük meg őket. Lásd fent.

Zománc bevonat

Használat előtt a zománcot a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően kell elkészíteni. Nem kell azonnal keverednie az egész kompozíciót, tegye meg részletekben, miközben gyorsan elkezdi beállítani (40-45 perc), és a 2 rétegben történő alkalmazás nagyon sokáig tart.

Ha professzionális kompozíciót alkalmaz, akkor használhatja a szórópisztolyt. De az otthoni alkalmazásoknál jobb, ha speciális keverékeket választanak, amelyek vastagabbak és alkalmasak szokványos fuvolafejhez.

Annak érdekében, hogy zománcot felvinjen a fürdő felületén, meg kell nedvesíteni a kefét bőven, és rajzoljon függőleges szalagot az aljától a széléig. Miután megdörzsölné a zománcot az oldalán, annyit kap, amennyit kap. A következő sávot egymás mellett kell tartani úgy, hogy a "dörzsölés" elegendő legyen a már kezelt területhez, és ismételt dörzsöléssel az utolsó sáv kb. Felét vágja le. Tehát átfedés, az első réteget alkalmazta. Várjon 15-20 percet és alkalmazza a következőt.

A második réteget ugyanazon a helyen alkalmazzák, mint az első. Az alkalmazás irányának pontosan meg kell felelnie az első rétegnek. Csak így lesz a bevonat szép és egyenletes.

Hogyan lehet eltávolítani a cseppeket és a zománc áramlását az alkalmazás során?

Alkalmazása során zománc a falakon a fürdőszobában gyakran kialakult foltok és csomók anyag. Megjelenésüket figyelemmel kell kísérni. Általában 10-15 perccel észrevehetővé válnak az alkalmazás után, ezért nézze meg a munkavégzés alatt álló területeket.

A csepegtetők eltávolításához ecset-löketet kell készíteni anélkül, hogy az anyagot feltöltötte volna. A lefolyók lyukainak szélein levő könyökeket el kell távolítani, miután a zománc megkeményedett. Ehhez használjon festéket vagy szerelő kést.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

A zománc felhordása után a fürdőszobát 3-7 napig kell lezárni, amíg az új bevonat teljesen megszárad. Minél hosszabb ideig szünetel az első művelet előtt, annál kevésbé valószínű, hogy a zománc lecsúszik.

Helyreállító akril fürdő

Az egyik legmodernebb módja a zománcfürdő visszaállításának - az akril helyreállítása. Az eladáson "Stakril" név alatt találja.

 • megfelelő alkalmazással és gondos működéssel, egy ilyen bevonat 10 évig vagy annál többet szolgálhat;
 • A szakember 2-3 órán belül végez ilyen munkát. Több időre van szüksége, de maga a folyamat egyszerűbb, mint a zománcé;
 • vonzó megjelenés - a felhordás és szárítás után sima, fényes felületet lát;
 • nincs kellemetlen szag.
 • ha valahol a karcolás az akril réteg alját, akkor nagyon gyorsan elkezd összeomlani és elmarad a felület mögött;
 • a költség magasabb, mint a zománc bevonattal;
 • a szárítás 2-3 napig tart.

Akril fürdő helyreállító szerszámok

Ahhoz, hogy helyreállítsa a fürdő akrilát, szüksége lesz:

 • Fleytsevaya ecset vagy henger;
 • rugalmas spatula;
 • festék késsel és csipeszekkel a kefe által kiváltott szőrszálak gondos eltávolítására;
 • fúró csiszolófejjel.

Az akril alkalmazása

Az akril alkalmazásának folyamata három szakaszra bontható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Az akril közvetlen alkalmazása.
 3. Akril szárítás.

Előkészítő munka

Az előkészítő munka hasonló a fenti módszerekhez. Erről többet tudhat meg a festészetről szóló részben.

Zománc bevonat

Az akril folyékonyabb, mint a zománc az otthoni alkalmazásra, így a legalkalmasabb a töltési módszerrel a kúpos spirál mentén a kád szélétől a lefolyóig. Légy nagyon óvatos! A nem töltött töredékeket flexibilis spatulával lehet feltölteni anyaggal. Segítségével a fürdő és az alja szélei.

Ha a buborékok megjelenésének folyamatában megjelent, hogy nem tört ki, akkor ecsettel kell lenyomni.

A második akrilalkalmazási módszer hasonló a festészethez. Az ecset vagy a görgő rajzolásához használják.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

Az akril alkalmazása után 2-3 napig be kell zárni a fürdőszobát, hogy a por és egyéb szennyeződések a szárítás előtt ne essenek a felületre.

Restaurálás "fürdő a fürdőben"

A "fürdőkád" helyreállításának módja egy új akrilbélés régi öntöttvas fürdőjének beépítése, amely teljesen megismétli alakját.

 • ideálisan egyenlő fedezés;
 • tartós akril;
 • a szolgáltatás élettartama körülbelül 15 év;
 • nincs kellemetlen szag;
 • már a telepítés utáni elsõ napon is felhasználható;
 • a felület nem fog sárgulni.
 • magas költségek. Különösen akkor, ha a kád nem szabványos méretű, és a bélést személyre kell szabni;
 • lehetetlen magad;
 • a poliuretán hab, amelynek segítségével a betétet rögzítik, eltolódhat, majd repedések jelennek meg;
 • a bélés lehetséges leválása és a kellemetlen piszkos illat megjelenése a bélés és a fürdő közötti kondenzátum állandó kialakulása következtében;
 • nem lesz képes helyreállítani vagy javítani;
 • a telepítés során a fal szélein a falburkolat egy részét le kell szerelni.

Tippek és trükkök

 1. A kádnak az előkészítés szakaszában történő tisztításához nem alkalmazható klórvegyületek.
 2. Jobb festeni a fürdőt festékkel és zománccal a meleg szezonban, így lehetőség nyílik az apartman vagy a ház levegőztetésére.
 3. Festék, primer, zománc vagy akril alkalmazása előtt el kell távolítania a mandzsettát, és el kell tömíteni a lyukat maszkoló szalaggal.
 4. A festés során ne érintse meg az ecset sörtét a kezével. Minden zsíros festék tovább indul gyorsabban. Jobb, ha készen állsz néhány kefével dolgozni.
 5. Soha ne érintse meg a kádat festék, zománc vagy akril alkalmazása közben!
 6. Miután a fürdő helyreállítása zománc vagy akril segítségével történt, cserélni kell a mandzsettákat és a tömítéseket, mivel a leeresztőnyílások szűkebbé válnak, és a fürdő falai vastagabbak lesznek.
 7. Az akril bevonatú fürdő hosszabb élettartama érdekében két réteg anyagot kell alkalmazni. Akkor nehezebb megkarcolni.
 8. Az akril bélés csak kiváló minőségű öntöttvas fürdőkbe szerelhető. Nem alkalmas "könnyű öntöttvas" fürdőkre, vékony falakkal.

Megéri-e visszaállítani a fürdőt, és hogy pontosan hogyan kell ezt megtenni - eldönti a fürdőszoba tulajdonosát és a vízvezeték tárgyát. Természetesen nincs helyreállítás örökös, de ha nincs pénzük új vásárlásra, és kényelmesen higiénikus eljárásokat szeretne végrehajtani, akkor biztosan tegye meg!

Hogyan kell festeni a fürdőt otthon

A zománc és a sárga foltok repedései nem egy mondat egy régi otthoni fürdetésre. Régi fényes és tökéletesen lapos felületet visszakaphat. Ráadásul nagyon reális, hogy ezt saját magunkénak végezzük, anélkül, hogy igénybe vesszük azokat a szolgáltatásokat, amelyek segítséget nyújtanak a fürdőhelyek helyreállításában. Hogyan lehet festeni a fürdőt? Otthon számos lehetőség létezik. Próbáljuk kitalálni, mi a jobb: zománc, akril, fürdőkád vagy festés spray-vel. Bár a kézművesek úgy döntöttek, hogy választásuk már korábban történt. Ajánlani kezdőknek, akik eldöntenék, hogy először festik a fürdőt, hogy az akril javára váljanak. A festék zománcának szüksége lesz a tapasztalatra.

Ha fürdőre festeni kell

Több éves szolgálat után minden fürdő frissítést igényel. Ez tűnhet sárga foltok, foltok és rozsda, amely nem képes megbirkózni még a legerősebb mosószerek. Ráadásul néhány helyen a zománc elkezd törni. A tulajdonosnak a következőket kell választania: vagy a fürdő megváltoztatására, vagy a belső felületére akril betétet, az úgynevezett fürdőt a fürdőben. Ez a technológia elterjedt a világon. De nem nevezheted olcsónak - a költsége miatt közel van az új fürdő vásárlásához és telepítéséhez. Ezenkívül az ilyen munkát csak olyan szakemberek bízhatják meg, akik rendelkeznek a tapasztalattal és az összes szükséges felszereléssel.

Az öntöttvas fürdők meglehetősen hosszú élettartamúak és nem rozsdásodnak meg, szomorú, hogy ilyen fürdőt csak a sárgaság

Ugyanakkor a fürdő önállóan és viszonylag kicsi pénzügyi beruházásokkal megújítható. Ezt a következők segítségével lehet elvégezni:

 • epoxi alapú zománcok (ez akár két évtizedig is eltarthat);
 • akril gyanta zománcok (kevésbé ellenállnak az epoxidnak).

A festészetnek számos előnye van:

 • ez a lehetőség a legolcsóbb és legegyszerűbb;
 • lehetővé teszi a fürdőszoba színének kísérletezését és megváltoztatását;
 • amikor nincs szükség a fürdő lebontására, ezért a munka befejezése után nincs szükség újratelepítésre a szobában.

A festészet hátrányai is vannak:

 • rosszul kivitelezett munkák esetén a festék rövid időre elegendő lesz - kezd sárgulni és repedezni;
 • a festészet nem engedi, hogy teljesen leplezzék a cseppeket és a csipeket;
 • a munkafolyamat nagyon hosszú lesz, és ebben az időben a háztartásnak nem csak abba kell hagynia a vízkezelést, hanem el kell viselnie a festék illatát.

Mindez azonban megoldódott. A legfontosabb az, hogy szigorúan kövessük a munkatervet.

Felület előkészítése festéshez

Minden fürdéshez személyes megközelítés szükséges. Helyreállítási munkák és előkészítésük - ez nem kivétel.

Vasfürdő előállítása zománcozáshoz

Festés előtt a fürdőt fel kell készíteni a használatra. Az öntöttvas fürdő belső felületének teljesen mentesnek kell lennie a zsírmaradványoktól és a mészlerakódásoktól. Ezek leküzdésére a leggyakoribb alkáli reagens alkalmas. Például a hagyományos "Pemolyuks". Éppen ellenkezőleg, ajánlott tartózkodni a klórtartalmú anyagok használatától.

Kis mennyiségű víz hozzáadásával:

 • szivacsot a fürdő felületére helyezzük és egyenletesen elkenjük;
 • ebben a formában 15-20 percig marad;
 • ezen idő elteltével lemosódik.

Ezután a mester elkezdi tisztítani a rozsda fürdőjét, a régi festék és a piszok nyomát. Ehhez szüksége lesz:

 • elektromos fúró vagy csiszológép;
 • közepes szemcsés papír;
 • egy pár kesztyűt, egy légzőkészüléket és egy porvédő szemüveget.
Az elektromos kéziszerszámok segítenek eltávolítani a régi festéket

Ebben az esetben az elektromos kéziszerszám valószínűleg nem jut a fürdő belső sarkába és a kisülés helyére. Itt a pályán, és menjen csiszolópapírral.

Az elektromos fúróval vagy csiszológépen végzett manipulációk eredménye legyen matt és durva az érintőfelületen. A festési munka kezdete előtt nem sok mindent kell tennie:

 • a maradék repedéseket és a forgácsokat gittse;
 • vákuumozza le a fürdő felületét, tisztítsa meg a por legkisebb részecskéitől;
 • öblítsük újra, már savas oldattal;
 • hagyja megszáradni (ha meg akarja gyorsítani a folyamatot, szárítsa meg a felületet hajszárítóval).

Minden króm és nikkel alkatrészet el kell távolítani, nehogy káros összetevők legyenek kitéve.

A fürdő készítése akril bevonattal

Az akrilfestészet speciális előkészítést is igényel. Ellenkező esetben a munkát követő néhány napon belül előfordulhat a vészhelyzet - a festék elkezd hámozni. Ennek elkerülése érdekében szükséges:

 • hogy általános tisztítást végezzen a szobában, tisztítsa meg a falak és a mennyezet felett a fürdőszobát a porból, ami minimálisra csökkenti a legkisebb porrészecskéknek a festékbe való behatolását;
 • tisztítsa meg a fürdőt a mérlegtől, a zsírtól és a szennyeződésektől, míg különösen problémás helyeken csiszológépet kell használnia;
 • távolítsa el az összes területet zománctelenítéssel;
 • öblítse le és szárítsa meg a fürdőt alaposan egy épület hajszárítóval, majd törölje át egy szalvétával.
A festék alatt a nedvesség lecsaphat minden munkát

Még a minimális mennyiségű víz is katasztrofális lesz, és visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezet. A fürdőnek az előkészítő szakaszban való szárítását a leginkább figyelni kell. Fontos annak biztosítása, hogy az akril alkalmazása után semmi sem eshet a frissen festett fürdőbe.

A tapasztalt mesterek nagyon hasznos tanácsokat kapnak: előre kell vinni a fürdőszobából minden olyan apró tárgyat, amelyet véletlenül meg lehet érinteni.

A mosógépet szintén ajánlott rögzíteni - polietilén burkolattal és ragasztószalaggal rögzíteni.

Hogyan festhetek egy fürdő zománcot

Tulajdonságai miatt a zománc az üveges bevonatokhoz hasonló. Amikor a fürdő meleg vízzel van feltöltve, ez a festék nem melegszik fel annyira. És ez a minőség plusz a zománc, mert lehetővé teszi, hogy megszüntesse a kockázatot leválás erős fűtés közben.

A fürdőszobának (mind az öntöttvasnak, mind az acélnak) zománcozásával nem kell profi festőnek lennie. Bármely hazai mester képes kezelni ezt a feladatot. A legfontosabb dolog -, hogy kiválassza a megfelelő festéket, ami alkalmas a magas páratartalmú helyiségekben. A zománcozásnál a boltban két fontos pontot kell találni:

 • nagy nedvességállóság;
 • fokozott tapadás (vagy tapadás).

A zománc nem csak fehér lehet. A bíboros változások rajongói teljesen új színes megoldást választhatnak - festék a fürdőt fehér helyett puha kék, puha rózsaszín vagy sárga színben.

Kívánatos a festék felmelegítése, mielőtt az öntöttvas felületre ráforrasztaná - ez növeli a hatékonyságát.

A gyártók általában a dobozokon jelzik, szükség van a festék felmelegítésére vagy sem. Ezt egy vízfürdő segítségével lehet elvégezni, egyszerűen úgy, hogy az edényt kb. Fél órára forró vízzel egy edénybe helyezzük. A színezésre szolgáló összes készítmény algoritmusát az utasítás tartalmazza. Az anyagokat a vödörbe nem egyszerre adják hozzá, hanem egymás után. Ebben az esetben a festéket nem az idő előtt kell előkészíteni, hanem közvetlenül a festés előtt, így nem kezd kiszáradni. Egy óra múlva egy vödörfesték használhatatlanná válhat, és a felszínen egyenletes rétegre helyezve nem működik.

Öntöttvas fürdő festése esetén több réteg festéket kell alkalmazni. Kívánatos, hogy három volt. Minden új réteget csak akkor alkalmaznak, ha az előző megragadta és teljesen megszáradt. A második és a harmadik rétegnek azon a helyen kell kezdődnie, ahol az elsőt helyezték el. Tehát a festék leesik.

Szükséges a festék, az ecset bőséges nedvesítése, függőleges csíkok alulról szélére. A későbbi dörzsölés oldalra.
A munkához egy sima sörtéjű lapos ecset illeszkedjen, amely nem hagy foltokat. Fontos, hogy ne engedjük meg a sörtet a fürdőbe ragasztani. Ehhez a csipeszeknek a működés során hasznosnak kell lenniük, amellyel óvatosan felveheti a kioltott sörtét. Ezt kézzel nem lehet megtenni, csakúgy, mint általában a festett felület érintését.

Friss festék esetén a hőmérséklet változása és a magas páratartalom nagyon káros.

A zománcfestés során fontos, hogy megfigyeljük a foltok megjelenését. Körülbelül 10 perc elteltével előfordulhat, hogy az ecset áthalad a fürdő egy meghatározott részén. Mindig ellenőrizni és tisztítani kell, amíg szárazak.

Működés közben a fürdőszoba ajtójának záródnia kell, jobb a lakásban lévő nyílásokkal is. Végül is a fürdéskor a levegő keringése rendkívül kellemetlen. Ő hozhat vele finom port, ami tönkreteheti az összes munkát.

Munka után a fürdőszobát egy napra le kell zárni. Célszerű, hogy ne menjen legalább 10-12 órán belül. Mielőtt a zománc végső száradása 2-5 napig tart. A fürdőszoba használatáig addig nem érdemes megtenni.

Jobb, ha az első fürdőt egy héten vagy 10 napon belül rendezik.

Nem kell sietni. Ezt sokéves tapasztalattal bizonyították, mivel a fürdőket több mint két évtizede új epoxi zománcozással helyreállították.

Akril festés

Az akril segítségével 4 mm vastag zománcozott bevonatot hozhat létre a falakon és alul 6 mm-en. Különösen sima és teljesen fényes, akkor kiderül, amikor festéket alkalmaz a felületre öntéssel. Ez a bevonat nem lesz csúszós. Ezenkívül védelmet nyújt a mechanikai és kémiai hatásoktól.

Az akril építési előnyei között azonosítható:

 • szilárdság, amelynek fagyasztott bevonata van;
 • az anyag hosszú élettartama;
 • könnyű ápolás - az akrileket mosószerrel moshatják meg, nem károsítják a felületet;
 • a polírozás lehetősége, amely idővel releváns lehet, amikor a fürdő felületén apró karcolások jelennek meg.

A folyékony akril népszerűsége a mesterekkel viszonylag korábban, a fürdők restaurálásához, amelyet az elmúlt tíz évben aktívan használtak.

Ebben az esetben a munkában a legnehezebb a mesterek szerint a festék előkészítése. Fontos, hogy pontosan megfigyeljük az akril bázis arányát egy másik komponenshez - egy folyékony keményítőt. A konzisztencia nagyon eltérő, ezért a két rész keverése nagyon időigényes lehet.

A kívánt árnyalat elérése érdekében a polimerhez színezőpasztát adunk, csak kompatibilis kompozíciókat használunk.

Mindeközben gondosan és nagyon jó minőségű beavatkozásra van szükség. Tehát a festett felületen nem volt edzett terület. Egyébként keverés közben a kompozíció keverése nem működik. Végül is nem teszi lehetővé, hogy a tartály falain lévő összetételt festékkel elegyítsék.

Ecsettel és hengerrel dolgozhat. A legjobb, ha felteszed a spirál irányát - a fürdő széleitől a lefolyóig. A mozgás legyen könnyű, nyomás nélkül. A legfontosabb az, hogy megakadályozzák a buborékok megjelenését. Időben észre kell venni, és azonnal tiszta kefével tisztítani kell.

Emellett elkerülhetetlenül festeni a szivárgások és áramlások megjelenését. Formációjukat 3-5 percen belül ellenőrizni kell, miután a fürdő betonrészét festették.

Egy másik lehetőség az akrilfestéshez a következő: a festéket a fürdő felületére egy speciális műanyag pohárral és egy hagyományos spatulával alkalmazzák. Az üvegből a festéket egyenletesen öntik a fürdő falaira, míg a műveletet csak kissé állítják be a spatulával, amely hasznos lehet a nehezen elérhető területek, például a fürdő sarkai feldolgozásához.

A szivárgást és az áramlást egy kenhető kefe segítségével eltávolíthatja

A festés akril átlagosan körülbelül 3 óra. Óvatosan kezelheti a fürdőszobát egy nap alatt, feltéve, hogy száraz, ha a lakásban lévő hőmérők nem mutatnak + 25 ° C alatt. Ha otthon egy kicsit hűvösebb, akkor az első felhasználást egy napra el kell halasztani.

Fontos megjegyezni, hogy jobb, ha egy mosdót nem használunk a festett fürdőszobához. Végtére is, egy pár véletlenszerűen érkező csepp azonnal elpusztítja az összes munkát.

Spray-vel

Ez egy kevésbé tartós lehetőség. Ezzel a fürdőjavítással garantáltan csak egy évig tart, majd a sárga elszíneződések és zsetonok formájában jelentkező problémák újra elkezdődhetnek.

Nem javasolt festeni a fürdőt egy szórófejjel a kezdőknek. Tapasztalja meg a festést, feltétlenül. Ellenkező esetben az eredmény nagyon szomorú lehet.

A ballont előzetesen meg kell rázni: a tartalma egységes lesz a belső golyó miatt

A szakemberek számára ez a festési módszer számos előnnyel jár:

 • a munkavállalónak nincs szüksége további eszközökre és berendezésekre;
 • a spray-festék gyorsabban szárad;
 • permetezéssel tökéletesen lapos felületet érhetünk el - a csíkok és a megkönnyebbülés kiküszöbölhető.

Ezen túlmenően a palackok festékpalackok széles választéka, és alkalmas bármilyen anyag fürdésére. Ami a technológiát illeti, minden egyszerû: a fürdõfestést szigorúan a patronhoz mellékelt utasításoknak megfelelõen kell elvégezni.

Minden munkát légzőkészüléken végzünk. A mesterfesték kezdetén a legnehezebb helyek - az oldalak nehezen elérhető felületei. Ezután a fürdőszoba oldalára és aljára léphet.

Ahhoz, hogy minőségi eredményt érjünk el, fontos megemlíteni a festészet egyes szabályait a dobozban:

 • a munkamenetben kb. 10 cm távolságra kell lennie a festett felülettől;
 • A festésnek simán kell haladnia, és semmilyen esetben sem szabad megállnia;
 • szigorúan tilos a szakaszok kihagyása és később hagyni valamit, mivel ezek a négyzetek és téglalapok az általános háttérrel szemben fognak állni;
 • Fontos, hogy ne engedjük meg az elmosódásokat, mert megszüntetni őket, meg kell szakítania a festményt.

Legfeljebb 3 réteg festéket kell alkalmazni. Ez úgy történik, ahogy a rétegek szárazak. A nem profi mestereknek nem ajánlott a folyamat rohanása - annál jobb az alsó rétegek megragadása, annál hosszabb ideig tart az új lefedettség. Egyébként a rétegek nem lehetnek túl vastagok. Valójában a festék vastagsága nem befolyásolja a tapadás minőségét és mértékét.

Azok, akik festékkel festik a fürdőt, jobb, ha azonnal bevennék a boltba. Gyakran, még a legpontosabb számításoknál is, csak egy elég nem. A fürdő festése közben semmi esetre sem lehet megszakítani a folyamatot, és sajnos visszalépni a boltba.

Miután festett egy káddal, mint más festési módszerekkel, ajánlott egy napra bezárni. A festéknek a lehető legnagyobb mértékben meg kell keményednie.

A fürdő új festékréteget képező felülete ellenáll a mikroorganizmusoknak

A fürdő élettartamának meghosszabbítása érdekében a legfontosabb az, hogy gondoskodjunk róla, és ne felejtsük el a legegyszerűbb szabályokat:

 • soha ne áztassa mosodai mosodát;
 • ne mossa le agresszív mosószerekkel;
 • Ne hagyja sokáig a vízzel töltött kádat.

A fürdõcsere drága örömet jelent, amelyet nem minden család engedhet meg magának. Ezenkívül egy ilyen lépés a nagy fürdőszobában történő nagy felújítás kezdetét vonná maga után, ami sokkal nagyobb költségeket eredményez és számos további problémát okoz. Ezért a festészet a legjobb választás minden szempontból: megtakarítja a költségvetést, a fürdőkád kiváló kilátást kelt, és sok évig tart.