Legfontosabb > Fürdő

Cikkek a lakások javításáról

Az egymásba ágyazott illesztések tömítésére, a fugázás vagy a fúga más módon történő felhasználására használják, hogy kitöltsék a csempe ízületek közötti üregeket. Ez teljességet és tökéletességet biztosít a csempe számára. Még egy profi szakképzett csempe sem nyújt tökéletes hatást az ízületek megfelelő kialakítása nélkül. A feldolgozás után por, nedvesség vagy törmelék nem esik a repedésekbe, és így megvédi a csempe felületét, és növeli annak élettartamát.

A helyes fugázás kiválasztása nagyon fontos, ebben az esetben nem csak növelheti az épület esztétikai hatását kerámia vagy csempe díszítésével, hanem nagyrészt korrigálhatja a nem minőségi stílusok hibáit.

A csempefugázás cement alapú és epoxi lehet, a termék összetételétől függően. Fugázóként szilikon tömítőanyagot is használhat, de tulajdonságai és hatóköre teljesen más. Fugázóként csak olyan helyeken használható, ahol meg kell védeni a csempe ízületeket a túlzott nedvesség hatásától, például a csempe csomópontjával a káddal, mosdóval stb.

Cementhabarcs - magas eredményt garantáló

A cementcement egy klasszikus. A csempecsuklók feldolgozásához való használata különösen a szakemberek körében népszerű, és magas eredményt garantál még akkor is, ha az amatőr csempét készít. Ezek közé tartoznak a különböző lágyítók, pigmentek, adalékok, és a főkomponens finomra őrölt cement. Ha egy száraz fugázó keveréket vízzel keverünk, akkor egy műanyag, gittszerű anyagot kapunk. Hígítás is lehetséges vízalapú latexen.

A cementkötés két kategóriába sorolható, a feldolgozandó kötés szélességétől függően. A keskeny (legfeljebb 5 mm-es) csempecsatlakozások fúrásához használja a fenti hagyományos összetételt. A cementes habarcsok széles interdigital ízületének befuggatásához a homok jelenléte kötelező. Megakadályozza a szóródást, és minél szélesebb a varrás, a homok granulátumoknak nagyobbnak kell lenniük.

Eladó cementhabarcs, amely száraz keverék formájában vagy kész felhasználású készítmény formájában található. A száraz keveréket használat előtt fel kell hígítani, és a kész készítmény azonnal alkalmazható további intézkedések nélkül. Úgy tűnik, hogy kényelmes, de ne feledje, hogy a kész keverék "él" egy kicsit és gyors felhasználást igényel.

A poralakú csemperagasztó megszerzése sokkal praktikusabb abban az esetben, ha a munka mennyisége nagy. Ebben az esetben a szükséges mennyiséget a zsákból készítheti, elkészítheti az összetételt és a felhasználást, és eltávolíthatja a maradék keveréket jobb időkig, a legfontosabb az, hogy a por száraz helyen maradjon.

A cementhabarcs előnyei mellett vannak hátrányai is. A háztartási vegyszerek és a szennyezés hatására összeomolhatnak. De könnyű és egyszerű használni, nem drágák és hatalmas színválasztékkal rendelkeznek. A cement alapú betoncserép szinte bármilyen árnyalat esetén választható.

Epoxi csemperagasztó - összetétel a szakemberek számára!

Az epoxi habarcsot olyan helyeken ajánljuk, ahol a cement valószínûleg nem ellenáll a durva üzemi körülményeknek. Tehát a medencékben vagy a laboratóriumokban, valamint a konyhakötényekben és munkalapokban jobb az epoxi habarcs használata. Nehéz dolgozni vele, de a csempe feldolgozás megbízhatósága magasabb.

Az epoxi habarcs összetétele epoxigyanta, adalékok, szilícium-dioxid-homok és keményítő. A munka megkezdése előtt az epoxigyantát és a keményítőt kell keverni, ennek eredményeképpen sűrű és rugalmas súly keletkezik. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az epoxi habarcs készen álló tömege viszkózusabb, nehéz és hosszú ahhoz, hogy vele együtt dolgozzon.

A munka eredménye több évtizedig tart, anélkül, hogy elvesztené fényerejét és védő tulajdonságait. Bizonyos esetekben csillogás és más olyan alkatrészek, amelyek növelik a csempe lefektetésének dekoratív hatását, hozzáadhatók a habarcshoz.

Az epoxi habarcs erős és tartós, nagyon ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak, és nem érzékeny a gombás fertőzésekre. Külön figyelemreméltó a magas díszítő hatása. Csak két hátránya van az epoxi fugázásnak - drága és nehéz dolgozni.

Fugázószín kiválasztása

A vevő nagy jelentőséget tulajdonít a színválasztásnak, amelyet nem a fizikai tulajdonságok, hanem a megjelenés vezérel. Ha cementcementet választasz, érdemes egy fehér keveréket vásárolni, és színt adni hozzá, hogy megkapja a kívánt árnyalatot. Leggyakrabban, a fugázó kiválasztása a padló hangja sötétebb, mint a cserép.

Epoxi habarcs vásárlásakor nem lehet színt beállítani egy színséma segítségével, mert a gyártási szakaszban van meghatározva. A kvarc homok, amely része annak, egy bizonyos színnel rendelkezik, amelyen a termék színe függ.

Házépítés

A cementhabarcs használata a csempe közötti kötések feldolgozásához és esztétikailag vonzó megjelenéshez kapcsolódik. A munka végeredménye közvetlenül függ a habarcs helyes megválasztásától. A cementalapú habarcsok típusairól és előnyeiről később beszélhetünk.

Tartalomjegyzék:

A cementhabarcs tulajdonságai

A cementhabarcs legfontosabb összetevője a cement. Van lehetőség arra, hogy homokkal vagy anélkül használják. Annak érdekében, hogy a habarcs bizonyos tulajdonságokkal rendelkezzen a nedvességállóság, fagyállóság stb. A készítményhez különféle komponenseket adunk.

A termék megvásárlásakor a csomagnak fel kell tüntetnie azokat a jellemzőket, amelyek meghatározzák annak összetételét, terjedelmét és vastagságát, amelyet a habarcs törölhet.

A fugázási munkálatok során bizonyos biztonsági szabályokat be kell tartani. Először is biztosítani kell a légzőrendszer védelmet a gőzök bejutásától a habarcs levegővel történő érintkezéséből. Gumikesztyűket használnak a kéz védelmére.

Az ízületek cementcementjének jellemzői és előnyei közül kiemelendő:

 • képes rendkívül keskeny varratok kitöltésére, legfeljebb öt milliméter méretig;
 • ha szükséges, töltse ki a széles varratokat, használjon speciális fugát, melynek része homokos adalékanyagok;
 • ez a fajta fugázás könnyű használni, jó a válás, és nincs hatása rá, amikor eléri a csempe;
 • nagy elvárásokkal rendelkezik a lemorzsolás előtt;
 • széles színekkel rendelkezik;
 • bizonytalan a nedvességre, ezért további antiszeptikus oldatokkal kell kezelni;
 • Nagyszerű otthoni használatra.

Ajánlások a cement alapú habarcs kiválasztására

A cementhabarcs színválasztása mindenki számára egyedi. A habarcs színe képes mindkettőt hangsúlyozni a burkolólapok között, és elrejteni őket. Monokróm betonhabarcsokkal történő felhasználás esetén egy lapos fal illúzióját kapjuk. Ha kontrasztos színű habarcsot választ, az egyes csempe minta és alakja kiemelendő.

Az utóbbi lehetőség jobban megfelel a csempe kicsi vagy a mozaik aláhúzásához.

Annak érdekében, hogy a habarcs színe összhangban legyen a csempével, néhány ajánlást kell követni, nevezetesen:

 • vásárolni egy habarcsot kapcsolatba a boltban, amely nagy választéka ezeknek az anyagoknak, nem csak a szín alapján, hanem az anyag tulajdonságait is választja;
 • A színkombinációk helyes értékeléséhez ajánlott egy simítógép megvásárlása a cserép felvételének szakaszában, ellenkező esetben egy burkolólapot kell elhelyezni a tárolóhoz, hogy megfeleljen a habarcs színének;
 • ha lehetséges, alkalmazza a habarcsot egy csempe felületre;
 • egy nagyszerű lehetőség - a fuga, amelynek színe a legkönnyebb vagy legsötétebb, a csempe hangjához képest;
 • próbálj meg kiválasztani a habarcsot és a cserépet, ugyanabban a színben;
 • vegye figyelembe, hogy a habarcs színe kissé megváltozik a szárítás után;
 • a világos színű fugázás használatával jelentősen kibővítheti a helyiséget, ezért ha a munkát egy kis helyiségben végzik, hagyja abba ezt a lehetőséget;
 • a sötét színű fugázás használata a csempe kifejezőbbé teszi;
 • ha a belső tér egyéb elemeit szeretné kiemelni, de nem a cserépet, akkor jobb, ha maximálisan pontosan illeszkedik egy olyan habarcshoz, amely megegyezik a csempe színével;
 • a fürdőszobában a habarcs illeszkedik az egészségügyi berendezések színéhez;
 • a habarcs fehér színe szinte bármilyen helyzetben alkalmazható, kivéve a padlón elhelyezett csempe közötti ízületek fugázását;
 • ha nehézségek merülnek fel a habarcs színének kiválasztásában, szürke vagy bézs színben állnak, semlegesek és szinte bármilyen típusú csempehez illeszkednek;
 • ha a fotólapok ragasztását tervezi, akkor ebben az esetben jobb a tömítőanyagon maradni, amelynek szilikon alapja vagy habarcsja van, amelynek színe a lehető legközelebb áll a csempe mintához.

Epoxi cementhabarcs: cement és epoxi bázisok habarcsának összehasonlítása

A fugázóanyagok minden típusa két kategóriára osztható:

Az első lehetőség egy klasszikus, a profi építők körében népszerű, és a végeredmény magas színvonala különbözteti meg. Az ilyen habarcs részeként lágyítók, különböző adalékok és pigmentek formájában vannak komponensek, de ennek a fugázóanyagnak a legfontosabb összetevője a cement, finom frakció. A keverék száraz állapotban van, a termesztéshez vizet használnak. Az eredmény olyan tömeg, amely összevethető a gitthez. Ezenkívül a keveréket latexszel lehet felhígítani, amely vízbázisú.

A latex keverék alkalmazásával a habarcs nedvességállóságot, szilárdságot kap, és a burkolat tömörítés előtt rugalmas lesz.

A cementhabarcsnak két lehetősége van:

Az első opció akkor használható, ha a csempe közötti varrás szélessége nem haladja meg az öt millimétert. Ellenkező esetben ajánlott olyan habarcsot használni, amely nemcsak cementen, hanem homokon alapul. Ezzel a habarcs nem terjed, jól formálja a formáját, és ellenáll a kopásnak. A habarcs részét képező homokrész a kötés szélességétől függ.

A cementhabarcsnak két lehetősége van a csomagolás formájával kapcsolatban:

A száraz készítmény alkalmazása hígítást igényel, és a kész keverék közvetlenül a felnyitást követően használatra kész. Megjegyezzük, hogy a száraz, hígítatlan fugázóanyag hosszabb ideig tart, mint a kész készítmény.

Ha nagy mennyiségű munka van, célszerűbb egy száraz alapú habarcsot vásárolni. Így a zsákból kis mennyiségű készítményt veszünk fel, amelyet vízzel hígítunk és rendeltetésszerűen használjuk fel, majd ismét megismételjük az eljárást.

Ha a habarcs megmarad, elegendő a száraz, sötét hely kiválasztására. Az előnyök nagy számának ellenére a cement alapú fugázásnak a következő hátrányai vannak:

 • a koptató vegyi anyagoknak való kitettség és a különböző szennyezések okozta megsemmisítés;
 • az ellátás súlyossága.

A második változat a habarcs - keverék epoxi bázis. Ezt az opciót a csempe merev működési feltételei esetén használják. Ez a habarcs jobban ellenáll mindenféle hatásnak. Használata az úszómedencékhez, különböző laboratóriumi esetekhez, konyhai kötényhez vagy pultfedélhez készült padlófelülethez kapcsolódik.

Annak ellenére, hogy nagy szilárdságú és megbízható az ilyen típusú habarcs, akkor különös gonddal kell eljárni. Az epoxi alapú fugázási eljárás különösen nehéz.

Az epoxi habarcs epoxigyanta, adalékanyagok szilícium-dioxid-homok vagy keményítő formájában. A munka megkezdése előtt a keményítőt kvarc homokkal keverjük, meglehetősen sűrű és rugalmas oldatot kapunk, amely viszkozitása miatt nehézségekbe ütközik az alkalmazás során.

De egy ilyen habarcs nem változtatja meg a megjelenését tíz vagy akár több évig. Lehetőség van a habarcsok összetételének hozzáadására, amelyek javítják a megjelenés vonzerejét.

Az epoxi injektálás tartós és tartós. Ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak, a gombáknak és a penésznek. Az ilyen típusú habarcsok hátrányai között megjegyezzük, hogy nehéz alkalmazást és magas költségeket jelentenek a cement alapú fugázáshoz képest.

Fugázás cementhabarcsokkal

Először határozza meg a varrat szélességét, amely meghatározza a csempe megjelenését. Ne feledje, hogy minél nagyobb a varrás, annál fényesebb lesz a csempe általános hátterétől. A csempék szélessége leggyakrabban 3-6 mm között mozog.

Ha az olyan anyagokat, mint a kavicsokat vagy a kőzetet utánzó szabálytalan formájú csempéket használja, szerelje fel az elemeket úgy, hogy a csempék közötti távolság ne haladja meg az egy centimétert. Ha ez nem történik meg, a felület megjelenése teljesen pontatlan.

Figyelembe kell venni azt is, hogy ha túl nagy a varrat, fennáll annak a veszélye, hogy a habarcs feltörése után feltölti. A helyzet elkerülése érdekében a habarcsban durva homokot kell találni.

Ha a csempe között kevesebb mint három milliméternyi varrás van, akkor nehéz lesz kitölteni. A varratot nem lehet teljesen betölteni fugázószerkezettel, ami azt jelenti, hogy ha a nedvesség megérinti a felületet, a burkolat alá kerül. Ez fokozatos megsemmisítéséhez vezet.

Lehetőség van folyékonyabb oldatot létrehozni, amely kitölti a repedéseket, azonban ebben az esetben a repedések kockázata jelentősen megnő.

A cement-homokfúvás-fúrási technológia

A habarcs elkészítéséhez leggyakrabban vizet vagy latex alapú adalékokat használnak. Csak a vizet használják polimer keverékek hígítására. A habarcs hígításának eljárását homogén műanyagoldat készítésével kell elvégezni, amely könnyen felszínen fekszik.

A habarcs alkalmazása speciális típusú spatulát használt. A habarcs elkészítését és a hígításhoz szükséges vízmennyiséget a gyártó az útmutatóban határozza meg. Ha a habarcs összetételében nagy mennyiségű víz van, akkor erőt veszít és elkezd feltörni a felületen.

Készítse elő az ételeket, amelyek hígított habarcsot adnak, tisztának kell lennie. A víz használata közben gondoskodni kell a jó minőségéről is. Először vízbe öntjük az edényeket, majd fokozatosan hozzáadjuk a száraz keveréket.

Öntsön először az oldat hígításához szükséges víz egyharmadát, adjunk hozzá egy kis száraz keveréket, keverjük össze, amíg homogén, majd adjuk hozzá a maradék vizet.

Megjegyezzük, hogy az anyag konzisztenciája nemcsak a víz mennyiségétől, hanem olyan tényezőktől is függ, mint a levegő hőmérséklete és páratartalma, színező pigment hozzáadása a kompozícióhoz stb.

Ezért, ha a habarcs, ha az előírt mennyiségű víz hozzáadása száraz és nehezen alkalmazható, akkor hozzá kell adni a vizet. A készítményben lévő száraz polimer jelenlétében kizárólag a gyártó ajánlásaiból kell kiindulni.

A habarcs adagolásakor meg kell győződni arról, hogy minden összetételnek ugyanolyan konzisztenciája van. Ha több tasakból álló habarcsot használ, akkor ajánlatos mindegyikből kis mennyiségű anyagot összegyűjteni, hogy megszüntesse a varratok közötti színkülönbség lehetőségét.

Cementhabarcs: tenyésztési jellemzők

Ha a habarcs készen áll egy kis munka elvégzésére, egy keverő vagy fúró használata nem kivitelezhető. Ezenkívül az elektromos szerszám használata a köteg végrehajtásához, hátrányosan befolyásolhatja az anyag tulajdonságait. Ha a keverést túlságosan tevékenyen végezzük, a készítményben felesleges levegő van, ami kevésbé tartósítja a varratokat. Egy keverő használata esetén a működési módot úgy kell megválasztani, hogy biztosítva a pengék minimális forgását. Bár a kompozíció elkészítésének legegyszerűbb módja egy hagyományos villa használata. Miután a habarcsot összekevered, amíg a sima és a csomók eltűnnek, hagyja zárt térben 12-15 percig, hogy megduzzadjon. Ezután egy másik keverési összetétel.

Az ízületek ragasztása a csempe között megköveteli a következőket:

 • védőmaszk vagy légzőkészülék, különösen fontos cement alapú habarcs használata esetén;
 • vastag kesztyű;
 • pontok, a szemek védelmére a maró anyagok káros hatása ellen;
 • fa lécek, amelyek segítségével a varratokat kijavítják;
 • kanál;
 • gumi spatula habarcs alkalmazásához;
 • szivacsok a csempe mosásához az oldatból;
 • szalvéták.

Technikai cementhabarcs homokpadló

Ha azt tervezi, hogy kitölti a csempe varratokat a padlóra, akkor elegendő az oldatot a felületre rakni, és egy gumihevederrel szintetizálni. Ha a munkát függőleges felületen végzik, akkor szükségessé válik egy simító használata.

A habarcsot átlósan kell felhúzni a felületre, a simítót a falhoz képest szögben tartva. Próbálja meg egyszerre kezelni a két négyzetméteres nem kisebb területeket. A nagy helyszíneken végzett munka során a megoldás gyors skhvatyvaniye-je van, mielőtt összehangolná. A varratok ebben az esetben pontatlanok.

Az összes felesleges fugázó alkatrész azonnali eltávolítást igényel. Mivel sok erőfeszítést igényel a szárított keverék lefejtésére. Miután a keveréket a falra helyezték, egy gumiátrácsot használtak fel a szintre. A megoldás nem csak a felületen van eloszlatva, hanem jól be kell szívódnia, ezért fizikai erőfeszítést kell tennie. Győződjön meg róla, hogy van megoldás a sarkokban vagy a legkisebb üregekben.

Ha a csempékkel dolgozik, amelyre a szerző drága formáját alkalmazzák, akkor a legjobb, ha egy simító tasakot használnak, amely betöltik a keveréket, és kizárólag a varrat térét töltik ki. A táskában viselt csúcs szélességének olyannak kell lennie, hogy könnyen behatoljon a varratba.

Először vízszintes varratokat, majd függőlegeseket kell feltölteni. Függetlenül attól a szerszámtól, hogy a habarccsal dolgozhasson, az anyagot sokat kell alkalmazni, miután az anyag szárazon van, azt egy fadarabokkal kell nyomni.

A cement-homok keverék fugázása: hogyan lehet gyönyörű varratot létrehozni

Miután befejeztük a főmunkát a varratokon, a felesleges oldat eltávolításának folyamata követi. Erre a célra a leggyakrabban használt gumi rács. A felületet egy derékszögben kell tartani. A mozgás irányának átlósnak kell lennie. Ha ezt a szabályt nem tartják be, fennáll annak a veszélye, hogy a rántotta bejut a varratba és sérti annak integritását.

Miután a habarcs teljesen megszáradt, elkezdődik az anyag eltávolítása a csempefelületről. Ezért javasoljuk nedves szivacs használatát, miután a felületet eltávolították az oldatból, ajánlott törölni nedves ruhával.

Cementcement

A cementhabarcs színtartománya kerámia burkolólapokhoz

Cementburkolat kerámia csempe varratokhoz

A kerámia burkolólapok összeszerelésével minden bonyolult munkák végső stádiumának minősége nagymértékben meghatározza a bevonat további működésének mutatóit. Ez utóbbi lehet külső (homlokzat) és belső, fal vagy akár padló, és a kerámia csempe ízületek fugázására vonatkozó kompetens megközelítéssel, nagyon hosszú ideig szolgál majd.

A Mapei Ultracolor Plus vagy az eresit CE 40 kerámia burkolatok ragasztásához használjon habarcsot, ha a bevonat következő alapvető tulajdonságairól van szó:

 • Nagy ellenállóképesség a kerámia burkolólapok koptatásával szemben, ami a bevonat tartósságát - még a nagy intenzitású működésben is (pl. Padlóburkolatok egy nyilvános helyen).
 • Kerámia burkolólapok varrásainak kifejezett víztaszító tulajdonságai. Például a Mapey UltraColor Plus egyedülálló összetételét a szabadalmaztatott "DropEffect" technológiával fejlesztettük ki, amely vizuálisan észrevehető hidrofóbságot biztosít, amelyet cseppecskék képződnek a kerámia burkolólapok felületén. Ugyanaz a tulajdonsága annak köszönhető, hogy az alacsony hajlam a szennyezésre és a könnyű mosás.
 • A kerámia burkolatokon a penészképződés elleni védelem. Ismeretes, hogy a csempe bevonatok a fürdőszobában, a konyhában, a medencében stb. Gyakran ez a "beteg". Ennek a kellemetlenségeknek a leküzdéséhez a Mapei Ultracolor Plus kerámia csempe ízületéhez a BioBlock nevű kódnevű egyedi szerves komponenst vezettük be. Ha azonban a Ceresit CE 40 kerámia burkolólapokhoz ragasztót használ, elfelejtheti a penészt is.
 • A csempék befuggatásához széles színválaszték. A befejező munka mindenekelőtt a tervezés. Bármelyik típusú csempe (klinker, porcelán, üvegmozaik, márvány, kerámia stb.) Bármilyen típusú csempe közül választhat, mindig választhatja ki a kívánt színezést. Így a Mapei Ultracolor Plus kerámia csempe ízületeinek fugázó palettája 26 színt tartalmaz, a Ceresit CE 40 - 10 (beleértve a fehéret is). Jelenleg ez a legjobb színezett habarcs a kerámia csempe ízületéhez.
 • Fagyállóság és rugalmasság. Természetesen nem ajánlott ezeket az anyagokat használni a hőmérsékleti ízületek összekötésére, de más esetekben a hideg-meleg ciklikus hatásokhoz való kiváló alkalmazkodóképességet mutatják. Ezért külső és belső munkákhoz is használhatók.

Munkaterv

A kerámia csempe ízületére választott habarcs megköveteli a gyártó által ajánlott alábbi szabályok és lépések betartását:

 1. Győződjön meg róla, hogy a ragasztó teljesen be van állítva. Mielőtt megkezdené a kerámia burkolólapok összeszerelését, az utóbbit meg kell tisztítani a csempe vastagságától.
 2. Készítsünk egy port tartalmazó keveréket vízzel a gyártó által ajánlott arányokban (kb. 21-23 tömeg% víz). A keveréket 25 percen belül kell felhasználni, víz hozzáadása a beállítás alatt - lehetetlen!
 3. Töltse fel a kerámia csempék varratját spatulával. A felesleges anyagot azonnal, átlósan távolítsa el.
 4. 15-30 perc után - miután a keverék egyértelműen elveszíti rugalmasságát (megkezdi a beállítást), és matt lesz - eltávolítja a habarcsot a kerámia csempe ízületéhez szilárd nedves szivacsjal. Alternatívaként mechanikus módszert is használhat - forgó koptató tárcsákat.
 5. 50-60 perc elteltével megismétlik az előző művelet, de a felesleget nem szabad eltávolítani (amit nagyon óvatosan kell végrehajtani, hogy a hornyot ne öntse be az ízületekbe), hanem a felület simításához.
 6. A simítás száraz ruhával történik. Ha vannak nyomok, távolítsuk el Keranet savas tisztítószerrel, de legkorábban 24 órán át.

Lehetőség van a padlózat üzemeltetésére 3 óra múlva, a medencében - 48 óra elteltével. Az átlagos ajánlott tartóidő 24 óra: a kerámia burkolólapok ragasztására szolgáló habarcs teljesen lefoglalt állapotban van és hosszú ideig készen áll a bejelentett tulajdonságok teljesítésére.

Hogyan készítsek egy padlót

a padló megválasztására, telepítésére és lefektetésére vonatkozó utasítások

A csempék közötti fugázás. Mi a legjobb cement vagy epoxi lehetőség?

Nehéz elképzelni egy lakóházat, lakást vagy ipari létesítményt, ahol a csempe nem használható a díszítésben. De a bélésfolyamat nem lesz teljesen megjelenés, anélkül, hogy a csempe közötti ízületeket befuggatná. Megfelelően kivitelezhető, nemcsak külső megjelenést kölcsönözhet, de elrejti a letépési hibákat, biztosítja a csempékkel burkolt felületek biztonságos és hosszú távú működését.

Tartalom:

A fugázólapok típusai és azok jellemzői

A legfontosabb dolog kiválasztása a habarcs - eldönteni, hogy milyen típusú lesz.

Cementcement

A leggyakoribb és legelismertebb fogyasztói - cementhabarcs.

A cementhabarcs típusai:

 1. Ezek száraz keverékek, amelyeket vízzel vagy latexzel kell hígítani. Tenyésztés után a konzisztencia a töltőanyaghoz hasonló. Ezek a habarcsok különösen ajánlottak a kis területen való munkavégzésre, vagy ha egy fokozatos bevezetést terveznek, mivel csak a keverék szükséges részét hígíthatja, és a többit hosszabb ideig tárolhatja.
 2. Már használatra kész. Az ilyen habarcsok költsége sokkal magasabb, és a csomagolás kinyitása után is eltartható. Jobb, ha nem kapsz nagy mennyiséget, ha egyszerre nem tudsz dolgozni.

A cementkeverékek összetétele a rendeltetési helytől függően

Széles varrásokhoz:

 • cement;
 • lágyító;
 • pigment;
 • segédösszetevők;
 • homok.

Keskeny varratok esetén a készítmény hasonló, de homok nélkül.

Hozzáférhetőek, könnyen használhatóak, tartósak, de instabilak a szennyeződéshez.

Epoxi habarcs

Több epoxi habarcs a piacon.

Hozzávalók:

 • térhálósító;
 • fő összetétel (módosított gyanták és kvarc homok töltőanyagként).

Szinte készen áll a használatra, nem kell vízzel hígítani, hanem egyszerűen az alapkompozíció és a keményítő keveréséhez.

Előnyök:

 • nagy szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik a későbbi üzemeltetés során;
 • a habarcs nem változik színes és dekoratív tulajdonságokkal;
 • tisztításhoz használjon olyan mosószereket, amelyek vegyi összetevőket tartalmaznak;
 • ellenáll a mechanikai sérüléseknek, szennyeződéseknek, penésznek és penésznek, nem esik nedvességnek és különböző hőmérsékleti rendszereknek.

Az epoxi fugák ára nem csak a gyártótól, hanem a színtől is függ. A munkavégzés során fontos az elemi biztonsági szabályok betartása.

Hogyan válasszuk ki a csemperagasztót?

Szükség van a zatirka kiválasztására, mert a helyiség feszültsége és higiéniája függ. Fontos figyelembe venni minden előnyét, hátrányát és hatókörét.

 1. Grout széles árkategóriában mutatkozott be. A leginkább hozzáférhetőek a cement (homokkal és anélkül), és a drágábbak azok, amelyeket epoxigyanták alapján gyártanak, és latex hozzáadásával fugázzák, amelyekre speciális rétegrétegeket kell alkalmazni.
 2. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha a csempecsatlakozások nem haladják meg a 4 mm-t, ajánlott cementcementet használni, amely nem tartalmaz homokot, és ha igen, homokkal.
 3. A fúga hátránya, amelyben a homok van jelen, hogy nem szabad használni olyan fényes és más felületeken, amelyek nem ellenállnak a mechanikai sérülésnek. Ami magát a habarcsot illeti, vízzel és tisztítószerekkel is érintkezik.
 4. A laikus könnyebben dolgozik a cementhabarccsal, még sokoldalúbb.
 5. A magas páratartalmú helyiségekben epoxi fugákat használnak (fürdőszoba, uszoda, stb.).
 6. Az epoxi habarcs egyértelmű előnye, hogy összetételének köszönhetően a közbenső rétegek összefonódnak a kémiai és fizikai hatásokkal szemben, amelyek ellenállnak a gomba és a penészképződésnek.
 7. Az epoxi fugát a cementhez képest széles színtartomány jellemzi, és nagyon fontos, hogy az eredeti színe 50 évig változatlan marad.
 8. Epoxialapú fugázás - az anyag meglehetősen viszkózus, ajánlott 5 mm-nél nagyobb ízületekhez. A kompozíció is gyorsan megkötődik, ami miatt a csempe eltávolításának folyamata nagyon időigényes. A habarcs tulajdonságainak megfelelően jobb tapasztalt szakemberekkel dolgozni.


A padlólap burkolat, melyik jobb? A kérdésre adott válasz ebben a cikkben.
Hogyan fúrja csempe, mondja el a cikkünket.
Hogyan készítsünk gyönyörű kapcsolatot a cserép és a laminált között. Ismerkedjen meg a cikkünkben.

Mi dörzsöljük a csempe varratokat. oktatás

A habarcs használata csak akkor lehetséges, ha a cserép "leül". Ebben az esetben idővel a varratok nem szakadnak meg, ezért jobb, ha néhány napig vár (48 óra elegendő).

 1. Készítsünk mindent, amire szükségünk van a kötéshez: egy spatula, egy kés a keresztezési ízületek, kesztyűk, hab szivacs, rongyok, fogó, légzőkészülék (lehetőleg), fugázás és víz (ha szükséges) tisztítására.
 2. A fogókat a fogókkal húzzuk ki. A felesleges csempe ragasztót (2 mm mély) távolítjuk el. Ha a csempe a padlóra dörzsölve van, jobb vákuum, hogy a ragasztóanyag-részecskék ne keveredjenek a fugával.
 3. Főzőpor. A munkát gondosan elolvassa az utasításokat. Ha a keverék cement, akkor a vizet először a tartályba öntik, majd a száraz habarcsot öntik, semmiképpen sem az ellenkezőjére (csomók kialakulhatnak), ha az epoxidet a keményítővel keverik. Óvatosan és alaposan beavatkozzanak úgy, hogy a szín és a tömeg maga homogén legyen. A csempe varratszélességétől és porozitásától függően a habarcs vastagsága változhat. Minél szélesebb a varrat és a kevésbé porózus cserép - annál vastagabb. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem lehet vizet adni a már elkészített fuga cseppfolyósításához, ezért készítsük el a megoldást adagokban.
 4. Gyalugép. Használat előtt a varratokat vízzel kell kezelni (törölni vagy permetezni). A habarcsot spatulával veszi fel (ha 30 ° -os szögben hozza be a tömeget, akkor a mennyiség optimális lesz). Továbbá a tetejétől kezdve szépen tölti be, balról jobbra merőleges a varratra, miközben a spatulát 15 ° és 30 ° közötti szögben tartja. A csempe sarkában lévő varratokat óvatosan kell kitölteni, ezért nyomja meg kissé a fúga. Ne felejtsd el azonnal eltávolítani a felesleget, majd megkeményednek, és sokkal nehezebb lesz megtenni. A kéreg képződésének elkerülése érdekében időről időre keverjük össze a megoldást.
 5. Varrjuk a varratokat. 5-10 varrat feldolgozása után (a csempe méretétől függően) egy gumihevedert használunk, hogy enyhén nyomjuk őket. Ha a folyamat során repedések jelennek meg, akkor a habarcs nem lett keményedve, vagy vastagabb, mint szükséges. Ebben az esetben meg kell nedvesíteni a szivacsot, és tartsa a varrat mentén, majd ismételje meg a folyamatot.
 6. Az utolsó lépés a rend helyreállítása. Először törölje le a burkolólapokat a porról és a habarcs maradványokról nedves ruhával, majd szárítsa meg. Ha a fuga teljesen megszilárdult, óvatosan mossa meg a csempe tisztítószerek használatával. Ne felejtsd el, hogy nem lehet öblíteni a fugát a lefolyóban - ez blokkolást okoz.

Videó: a helyes fugázó a csempe között

Csempe színes megoldások

E döntés helyessége attól függ, milyen szép lesz a csempe. A szín képes és hangsúlyozhatja, és megzavarhatja a bélés során keletkezett hiányosságokat. A színek beállításai különbözőek lehetnek, minden az egyéni igényektől függ.

 1. A projekt egy színsémát biztosít a vászon számára. Érdemes megmaradni a habarccsal, ugyanolyan színű, mint a cserép. Ez az opció segíthet elrejteni a csempe lefektetésének tökéletlenségét.
 2. A tervek szerint játszani fog a kontraszt. Ebben az esetben jobb, ha a habarcsot a csempe kiválaszthatja, és nem a bélés befejezése után. Ha a belső tér nem fekete-fehér, a helyes választáshoz szükség lehet szakemberre. Ne habozzon ezen a lehetőségen, ha a varratok még nem elégek - ez csak a hibákat hangsúlyozza.
 3. A klasszikus lehetőség. A betonnak néhány árnyalatúnak kell lennie.
 4. A burkolólapok kiemelkedjenek. Annak érdekében, hogy fényesebbé váljon, a varratokat sötétebb hangon kell elkészíteni. Ebben az esetben a burkolólapok körvonalai világosan megjelennek, és a textúra elvész.

A padlólapon a fehér habarcs ellenjavallt, rövid idő után piszkosnak tűnik. Jobb, ha ugyanolyan színű marad, mint a csempe vagy pár hangnem.

Tehát most már a saját preferenciáid és pénzügyi lehetőségeid alapján választhat a habarcsot. Számos formában kerülnek bemutatásra, de nem érdemes többféle színnel beszélni. A megfelelően kiválasztott fugázó biztosítja a tisztaságot és a biztonságot a szobában (a gombák és a penész nem fog egészségre ártani), kényelmet és kényelmet, segít a belső kialakítás különleges és egyedülálló. A fenti utasításokat követve könnyedén megbirkózhat a választékkal, valamint önállóan képes elvégezni a kötéssel kapcsolatos munkákat.

Tile Grout: A helyes kritériumok

A falak és a padlózat burkolatának végső lökete a csempecsuklók tömítése, speciális fugázással. Ez a művelet lehetővé teszi, hogy befejezze a csempézett felület befejeződését, így eredeti megjelenését teszi lehetővé.

Az esztétikai funkció mellett a csemperagasztó is védő szerepet játszik, megakadályozva a nedvesség bejutását a falba.

Különleges mikroklíma a fürdőszobában hozzájárul a penész és penész megjelenéséhez, ezért fontos, hogy eltávolítsuk a negatív folyamat előfordulásának minden előfeltételét.

A közbenső réteges töltőanyag különböző összetevőkből állhat, amelyek az anyag egyedi tulajdonságait biztosítják. A fürdőszobában lévő csempe habarcsának kiválasztásakor nemcsak a színt vizsgálják, hanem a keverék minőségi összetételét is tanulmányozzák.

Fugázó keverékek: típusok és tulajdonságaik

 • Cement fúga lemerült, mint egy száraz keveréket, alapuló portlandcement dúsított különböző módosító adalékok, habarcs speciális tulajdonságokat (nedvesség ellenállás, a rugalmasság, szívósság és szilárdság).
 • A szilikonos habarcs a csempecsatlakozások összekapcsolásához az egyik tömítőanyag, amely megbízhatóan tömítheti a nagy ízületeket, védi a felületeket a nedvességtől. A tömítõanyagok általában fehér vagy átlátszó színûek, és megfelelnek a csempe tipikus színeinek.
 • Az epoxi-simító keverék kétkomponensű anyag, amely nemcsak az egyes csempék közötti ízületeket díszítheti, hanem védi a bélelt fürdőszoba falakat a nem kívánt nedvességtől. A kétkomponensű habarcs cement és epoxigyanta keveréke, amely kiváló minőségű a töltőanyag. Az epoxi-simító keverék a legjobb megoldás a fürdőszobában.
 • A latex habarcs meghaladja a hagyományos cementkeverékek rugalmasságát. Ez egy gazdag színpalettában készült, amely tiszta fehér árnyalatokkal és gazdag sötét színekkel rendelkezik, amelyeket elszíneződött a gyöngyszemcsék.
 • A furán töltőanyag fekete színben kapható. Ezt a habarcsot általában csak a termelési területeken használják, amelynek befejezéséhez megnövekedett követelmények vannak. A furan simítónak nagy szilárdságú és vegyi ellenálló képességgel kell rendelkeznie.

Hogyan válasszunk színárnyalat varratokat?

A szakszerűen kiválasztott injektálási szín lehetővé teszi, hogy kifejezetten kifejező jellegű legyen a belső térben.

A kontrasztos varratok hangsúlyozzák a csempe szigorú geometriáját, a burkolat, a berendezés, a bútorok és a fürdőszoba tervezésénél használatos díszítőelemek közötti kapcsolatként működnek.

Ha nehezen tudja kiválasztani a burkolat színét a csempe ízületekhez, akkor szabadon vegyen egy olyan töltőt, amely megfelel a kerámia burkolatok árnyékának.

Két típusú csempe kombinálásakor kiválaszthatja az ízületek színét, hogy megfeleljen az egyiknek. Ez biztosítja a többrétegű anyagok harmonikus kombinációját egyetlen helyiség belsejében.

Nehéz meghatározni a simító vastag színét, mivel művészi ízléssel és fejlett arányérzékkel kell rendelkeznie, nehogy elrontsa a fürdőszobai teljes képet.

Jobb kísérletezni papíron vagy speciális számítógépes programban, amely lehetővé teszi, hogy rajzoljon egy háromdimenziós képet a javítandó helyiségekről.

A habarcs színének megváltoztatása a csempe varratai között megtalálja a legérdekesebb megoldást, amely minden családtagnak megfelel. Ha a habarcsgyártó színpalettáját egy csempere alkalmazza, azonnal láthatja a legjobb árnyalatot az ízületek kitöltéséhez.

A monoton lerakó keverékek egy monolitikus felület hatását eredményezik, míg a kontrasztos ízületek külön hangsúlyozzák az egyes lapokat.

Leggyakrabban a fehér habarcsot ellentéteként használják, ami összhangban van a fürdőszobában lévő hófehér szerelvényekkel.

Akrasztikus árnyalatok keverékével történő kötés

A fehér szín mellett a bézs és a világosszürke színek szintén univerzális akromatikus árnyalatok.

Amikor megtöltése fugázása Csempefugák semleges színek sikerül elrejteni bizonyos hibák rejlő olcsó csempe (például, kis különbségek lineáris méretei szomszédos cserepek belül a hibahatáron).

A fehér, bézs és világosszürke simítók tökéletesen illeszkednek a színes csempékhez, míg a varratok nem előtérbe kerülnek, és nem fogják el a szemüket, mintha az árnyékban maradnának.

A megoldás egyszerűsége és sokoldalúsága ellenére nagyon ritkán fordultak hozzá az utóbbi időben.

Minden gyártó a burkolóanyag gazdag palettájában mindig érdekes árnyalatot talál, amely tökéletesen illeszkedik a kiválasztott csempegyűjteményhez.

A gyakorlati generáció figyelmen kívül hagyja a könnyű habarcs választékát, figyelembe véve, hogy márkanévvel van ellátva és gyorsan szennyezi a fürdő működése során. Vannak igazságok ebben a véleményben.

A modern mosószerek segítségével azonban a csempézett falak és a fürdőszoba padlója tökéletes tisztasággal, tisztán és legfőképpen rendszeresen tisztítható.

Világos színű habarcs: merész ötletek és megoldások

A csillogó fényes habarcsok kiválasztása nehéz, de nagyon érdekes feladat.

A latex és az epoxi kétkomponensű keverékek széles választékban kerülnek bemutatásra, amelyek kielégíthetik az ügyfelek legmerészebb és rendkívüli kívánságait. A csempe mintázata a gyártó katalógusaiban található injekciós töredékhez kapcsolódik.

Ez a fajta illesztés lehetővé teszi a legjobb választást. Az általános szabály az alábbi megközelítések:

 • egy színes csempe esetén válasszon ki egy simító simító keveréket, amely több árnyalat könnyebb vagy éppen ellenkezőleg, sötétebb (az ízlésektől függően);
 • díszítő betétekhez és díszítéssel ellátott burkolólapokhoz a habarcsot a minta egyik színével egyezik meg.

Fontos, hogy megőrizze az expozíció integritását, elkerülve a burkolólapon lévő képek megszakítását olyan kontrasztos varratokkal, amelyek hangosan kijelentik magukat. Ebben az esetben meg kell nézni a semleges árnyalatú keverékeket, és még a színtelen átlátszó habarcsot is.

A gyártók sorában már vannak érdekes új elemek, amelyek kibővítik a fürdőszoba belső kialakításának gondolatát.

Piaci innovációk: villogó és mázolt fugázó

Ha mozaikot használ a fürdőszobában, akkor jobb, ha egy habarcsot használunk átlátszó, gyöngyházfényű, csillogó keverékekhez. A villódzás hatása olyan spanglesek segítségével valósul meg, amelyek a simító keverék részét képezik vagy speciálisan hozzá vannak adva.

Ugyanezt a technikát használják a szokatlan design kialakításában a fürdőszobában, amelynek célja, hogy megdöbbentesse az átlagembert rendkívüli megjelenéssel a látszólag ismerős és triviális dolgokkal.

Megjegyzendő, hogy az eredeti megoldás drágább, így átlátszó és áttetsző csillogó injektálás a csempe a fürdőszobában kell fizetnie a magasabb árat, mint a hagyományos normál fúga játszik alapján homok és cement bázis.

A csillámló habarcs alapja folyékony üveg vagy epoxigyanta, amelyhez különböző lakkok és módosítószerek kerülnek. Az üvegből és mázas fényes termékekből készült szerves simítókeverékek szervesabbak.

Ne feledje, hogy a tapadóoldatnak fehérnek kell lennie, mivel ez egy átlátszó habarcs rétegen keresztül jelenhet meg.

A habarcskeverékek jellemzői

A habarcs kiválasztásakor ismernie kell a befejező anyag teljesítményét, nevezetesen:

 • alkalmazási kör (belső munka);
 • nedvességgel és gombaalakítással szembeni ellenálló képesség;
 • a munka hőmérsékleti tartománya, valamint a helyiség utólagos működtetése;
 • a hegesztési varrat minimális és maximális szélessége;
 • az elkészített oldat életképességének időintervalluma;
 • anyag nyomószilárdsága;
 • amíg a habarcs be nem áll;
 • a fugázáshoz szükséges idő teljesen megszárad;
 • fagyállóság;
 • csomagolási jellemzőket.

Cementalapú habarcs: típusok és népszerű márkák

A cement alapú építőanyag-habarcsok piacán a következő formában kerülnek bemutatásra:

 • száraz keverékek, használat előtt hígítva vízzel vagy folyékony latexel, papírzsákokban eladva;
 • viszkózus oldatok, használatra kész, műanyag vödörben értékesítve.

Ha a csempe közötti kötések szélessége meghaladja a 3 mm-t, akkor a simító összetétele homok legyen.

A cement alapon fugákat kell alkalmazni, amikor kerámia, üveg, kőburkolat csempézett felületeken és téglából, betonból, gipszkartonból stb.

A fugázó homok nemkívánatos a mázas csempe és a márvány felületén való alkalmazásra. Gain népszerűsége festő sikerült olyan fugázó alapján cement a Ceresit CE33 Super, CE35, Fuga Ekspreja 703, Fuga De-Lux Impresja 700.

A fürdőszobák esetében ajánlott cement alapú habarcsot vásárolni, amely összetételében különféle töltőanyagokat tartalmaz, amelyek javítják a minőségüket. Polimer módosítószerek és ásványi adalékok töltőanyagként szolgálhatnak.

Az ilyen keverékekkel töltött varrások nagyfokú védelmet nyújtanak a vízgőz és a nedvesség behatolásával szemben. Az ilyen típusú csemperagasztó kiemelkedő képviselője Ceresit CE40 Aquastatic keveréke.

A német Henkel Ceresit (Ceresite) Zatirochny keverékei a helyes rajzokon nem hagynak foltokat a csempe felületén, és nem festik el a széleit.

A Ceresite CE 40 Aquastatic csempe víztaszító rugalmas habarcsát a dagasztástól számított két órán belül fel kell használni.

Ez az anyag alkalmas alakváltozásnak kitett szubsztrátumokra (pl. Gipszkarton, forgácslap stb.).

A Grout Aquastatic a falak és a padlóburkolatok között elhajíthatja az ízületeket. A csempecsatlakozások szélessége legfeljebb 10 mm lehet.

Ezenkívül ez az aggregátum egy Ceresit CS 25 sorozatú szilikon habarcs, amelyet az intenzív víz hatásának kitett csatlakozásokra alkalmaznak.

Két komponensű epoxi-cementes fugó

Ipari helyiségekben a csempecsuklók kezelésére kórházak, uszodák, laboratóriumok, fugázóanyagok kerülnek felhasználásra, ahol epoxigyanták vannak jelen cement és ásványi töltőanyagokkal együtt.

A kétkomponensű epoxi-cement-fúga használatának eredményeképpen olyan varratokat kapunk, amelyek különösen ellenállóak számos különböző kémiai reagens hatására.

Az ilyen típusú csemperagasztó sikeres példájaként említhetjük a Fuga Epoxi 710 és a Ceresit CE44 keverékét.

Epoxi varrófeltöltők

Az epoxigyantával készült keményítő hozzáadásával készült fugák a leghatékonyabbak a kémiai vagy mechanikai hatásoktól.

Az epoxi töltőanyag varratok megtartják színét és minőségét fél évszázados üzemben. Ugyanakkor a befejező anyag egy ökológiailag biztonságos termék.

Az elég magas költség az ilyen típusú habarcsok egyik hátránya. Az ilyen típusú fugázószerkezettel való munkavégzéshez a szakemberekhez tartozó készség és tapasztalat szükséges, mivel a keverék nagyon viszkózus.

Fugázáshoz Csempefugák a padló néző választhat a fugázás Kerapoxy Mapei olasz vagy német analóg Ceresit CE48, és a fal fogja közelíteni képviselői más adatgyűjtési márkák - Ceresit CE47 és Mapei Kerapoxy Design.

Csemperagasztó: híres márkák

A fent említett cégek, amelyek kiváló minőségű homokszóró keveréket gyártanak, más ismert márkák nem kevésbé népszerűek.

1. márka: Atlas (Atlas)

Verseny A német temető Tserez és az olasz Mapey a lengyel Érintők által gyártott termékek.

A csempe mesteremberek szeretik az Atlas építőanyagokkal dolgozni, mivel könnyű gyúrni és alkalmazni a csempézett felületekre. Szárítás után a habarcs nem reped, és nem esik ki a közbenső öltésekből.

A műanyag habarcs nem karcolja meg a csempe széleit, problémamentesen, keskeny, de legfeljebb 6 mm szélességű ízületeket tölt be.

2. márka: Kiilto (Kiilto)

A finn cementalapú simítóvegyületet a Kiilto Saumalaasti úgy tervezték, hogy a falak és a padlók között csempék közötti csomópontokat tömítse.

A keverék 2-6 mm szélességgel tölti ki a varratokat. A vegyes oldat 2-3 órán át megtartja életképességét. Hő, fagy, vízállóság különbözik. A színtartományban három tucat alapvető árnyalat keverhető és új színeket kap.

3. márka: Litochrom (Litochrome)

Olasz epoxi habarcs LITOCHROM STARLIKE 1-15 mm szélességű dörzsölő ízületek, amelyek üvegmozaik, kerámia, fa és fém csempe burkolatok kialakításakor keletkeznek.

A színek kiválasztása óriási: a gyártó 103 exkluzív színváltozatot kínál, köztük egy fluoreszkáló habarcs is a sötétben.

A rugalmasság és a kopásállóság 9-szer nagyobb, mint a cementből készült keverékek. Keményedés után nem keletkeznek repedések vagy lyukak a varratoknál. Az anyag ellenáll a hőmérséklet -20 ° C és + 100 ° C között.

Nem csak a fürdőszobák befejeződésekor, hanem a medencék építésénél is.

Hogyan válasszuk ki és mennyit vásárolhatunk?

Mint látható, az építőanyagok piacán a csempék fugázása gazdag választékban szerepel.

Az eladóval folytatott konzultációt követően ne lusta, hogy olvassa el a különböző keverékek tulajdonságait, hogy kiválassza a legjobb megoldást. Ha professzionális kiskereskedőt bérel, akkor ne pazarolja el a fogyóeszközök kiválasztását.

Rendszerint minden mester saját kedvenc márkáival rendelkezik, amelyekkel dolgozik. A mester pontosan tudja, mennyit vásárol a habarcs a fürdőszobában.

Ugyanakkor figyelembe veszik a csempe ízületek szélességét, valamint a csempe geometriai méreteit, amelyek feltétlenül tartalmazzák a vastagságát.

Az árujavító javítóművészek által gyártott fugázóanyag-típusok ismeretében egyszerűen kiválaszthatja a legsikeresebb megoldást.

Különös gonddal kell eljárni, amikor kontrasztos színű habarcsot vásárol a csempeburkolatokhoz a fürdőszobában, mert nem csak díszítheti a belső teret, hanem reménytelenül el is rontja.

Egy tapasztalt tervező véleménye ebben az esetben egyáltalán nem felesleges.

Burkolat a cseréphez. Típusok és különbségek

A csempézett habarcs, néhány kivétellel, egy olyan vegyület, amelyet általában por vagy paszta formájában csomagolnak, és folyadékkal keveredik egy vastag keverékhez, amelyet a csempe közötti ízületek kitöltésére, védelmére, alátámasztására és a széleik keretezésére használják. Mivel az utasításoknak megfelelően a habarcsot erõvel kell benyomni az ízületekbe, a habarcs segít csökkenteni a víz bejutását az ízületekbe. Különböző típusú habarcsok azonban különböző mértékű sikerrel járnak.

A fugázóanyagok két fő típusa létezik: cement alapú keverék és gyanta keverék.

Fugázó cement alapú csempe

A cement alapú cementáló keverékek több kategóriába sorolhatók:

- Portland cement alapú cementáló keverék
- cement-homok keverék portland cement és homok alapján.

A cementalapú habarcsot Joseph Aspdin (Joseph Aspdin) 1824-ben kitalálták és szabadalmaztatta Leeds (Nagy-Britannia) városában. A portland cement, az úton, azért kapta a nevét, mert nagyon hasonlít az angol szigeten lerakott építési kőhöz.

Egy egyszerű csempe-csemperagasztó rendkívül cementes keverék adalékokkal, amelyek bizonyos teljesítményt nyújtanak - például könnyű kenhetőség (ami könnyebbé teszi a munkát), vagy lelassítja a beállítási folyamatot. Az ilyen cementkeveréket rendszerint vízzel vagy folyékony latexzel hígítjuk. Az egyszerű habarcsot 3-5 mm-nél kisebb ízületekhez használják. Mindig meg van írva a gyártó kézikönyvében, amelyhez a csatlakozó szélessége használható.

A homokfúvó egy egyszerű habarcs, amelyhez a szilárdság erejéig hozzáadott homok, amelyet 5 mm széles és különböző szemcseméretből lehet készíteni (a homokrészecskék különböző méretétől függően). Általában minél nagyobb az ízület szélessége, annál nagyobb az elvékonyodott homok szemcsemérete. Az ilyen habarcs színsémája meglehetősen gyenge - az anyagok diktálják a színt, ezért leggyakrabban szürkén vagy fehérben találhatók.

E két típusú fugázó fajták mindegyike zománcozott burkolólapok és zománc nélküli burkolólapok esetében alkalmazható. Azonban a csiszolás nem használható olyan felületeken, amelyek könnyen karcolódnak (pl. Márvány, érzékeny üvegezett lapok).

Ha a fektetni kívánt habarcsot nem száraz polimerrel csomagolják, használjon víz helyett folyékony latex adalékot a habarcs keverésénél. A polimerrel módosított fugázás rugalmasabb, mint a rendszeres fugázás, hosszabb ideig megőrzi színét és nedvességállóbb.

Hol kell alkalmazni a cementhabarcsot

A cementhabarcsot házi javításra lehet használni. Alkalmas csempézésre a fürdőszobában, a földszinten a konyhában, a padlókon és a falakon a nyilvános helyiségekben. Használható teraszokon, erkélyeken és még úszómedencékben is, mely esetben latex adalékanyagok használata szükséges.

Népszerű Grout Gyártók

A piacon jó néhány gyártója van a jó habarcsnak. A legnépszerűbbek: Litokol (Litokol), Mapei (Mapei), Ceresit (Ceresite),

Resin Tile Grouting

Epoxi habarcs

Az epoxi habarcs epoxi-, színező pigmenteket és keményítőt tartalmaz, amely sűrűbb, mechanikailag stabilabb, nedvességállóbb és ellenállóbb vegyszereket eredményez. Egészen a közelmúltig az epoxi habarcsot a magas ár és a velük való együttmûködés miatt elsõsorban ipari helyiségekben használták fel. A vezető gyártók kétkomponensű epoxi-homlokrakodója a legtöbb beltéri és kültéri munkához alkalmazható, beleértve az otthoni belsőtereket is.

Furán alapú habarcs.

Ilyen fugázások közé tartoznak a furángyanták (a furfuril-alkohol és a furanol kölcsönhatásából származó termék), ami azt jelenti, hogy nincs összetételben víz. Ezek a leghatékonyabbak az összes kémiai irritáló számára, beleértve az erős savakat is. A legnehezebb használni a munkát - a teljes burkolólapot viaszos bevonattal kell bevonni, és a habarcs maradványait azonnal forró gőzzel le kell mosni. Ezek a habarcsok általában csak fekete színben kaphatók.

Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a furán alapú fugázás reagálhat bizonyos vegyi anyagokkal, amelyek ellenállnak az epoxi habzásnak és fordítva. Ismét a legfontosabb az, hogy megértsük, milyen vegyi anyagokat a habarcs érintkezésbe kerül, és tesztelni kell, mielőtt letenni.

A furángyantákon alapuló szokásos habarcson kívül számos módosított lehetőség is van - keverékek Portland-cementtel, latextel stb.

A furán alapú habarcsot főként az ipari helyiségekben használják, és alig alkalmas háztartási használatra.

Hogyan válasszunk csempehabot

A csempe habarcsának kiválasztásához érdemes megértenünk a cement és az epoxi habarcs használatával kapcsolatos előnyöket és hátrányokat, és figyelembe vennük a dörzsölni kívánt anyag jellemzőit. Kezdjük az elsővel.

A cementhabarcs használatának előnyei

A cementjavítás a legolcsóbb megoldás a javításhoz. A jó habarcs ára körülbelül 700-1200 rubel egy 25 kilogrammos zsákhoz. Ez a táska elegendő 50-100 négyzetméteres fugázáshoz (az ízület szélességétől függően) 33x33 cm-es csempe.

A cementhabarcs könnyen használható. könnyű főzni. Még a vödörben fagyasztott cementhabarcs is elhelyezhető és folytatható.

A cementhabarcs könnyen cserélhető. Még akkor is, ha 10 év telt el a javítás után, könnyen eltávolíthatja a régi injekciót, és cserélheti ki egy újat.

A cementhabarcs használatának hátrányai

A repedésnek kitett cementcement. Ez azt jelenti, hogy a nedvesség és szennyeződés behatol a varratokba, és a penész is elkezdhető. Látja ezeket a sötét vízszintes csíkokat a habarcson? Ezek repedések, amelyek az otthoni habarcson fognak megjelenni.

A cementcementet közelről fényképeztük.

Még az adalékok cementcemente is elnyeli a vizet. A piacon sok latex hozzáadás van a habarccsal. Gyakran nedvességállóságot hirdetnek. Azonban nincs olyan cementcement (legalábbis jelenleg a piacon), amely teljesen vízálló, és megállíthatja a víz vagy nedvesség behatolását a hordozóba. Ez előbb vagy utóbb fog történni, csak az adalékanyaggal történő fugázás során, öt évvel később, mint a hagyományos cementcementhez. Nézd, vizet öntöttünk a habarcsra - és azonnal sötétedt, felszívta a vizet. Ugyanez fog történni az otthoni habarccsal.

A cementhabarcsot nem javasoljuk az agresszív közeggel való érintkezés helyén való elhelyezésekor. Még a konyhai kötényt is, amely gyakran savakat, véreket, mérgező detergenseket stb. Kap, a cementhabarcs használata nem ajánlott. Nem is beszélve az élelmiszeriparról, a boltokban lévő üzemi területekről és egyéb létesítményekről, amelyekben a habarcs érintheti az agresszív szereket.

Az epoxi habarcs előnyei

Az epoxi habarcs nem veszi fel a vizet. Ez azt jelenti, hogy biztonságosan alkalmazhatja őket a fürdőszobában - és a penész és a gombák nem telepednek le a csempe ízületekbe.

Különösen vizet öntöttünk epoxi habarcs-mintára. Amint láthatja, a nedvességet cseppekben gyűjtik össze és teljesen felszívódik. Itt van egy másik fotó, közel.

Az extrém hőmérsékletnek ellenálló epoxi habarcs. Biztonságosan használhatók az utcán, kandallók, kályhák és gyárak bélésére.

Epoxi habarcs agresszív környezetben. Ez azt jelenti, hogy nagyszerű a csempe kötény, az élelmiszer-termelés. a gyógyszeriparban és minden olyan iparágban, ahol a habarcs és a korrozív környezet közötti érintkezés lehetséges.

Az epoxi habarcs rezisztens és nem fakul. Ez azt jelenti, hogy nem kell a habarcsot 3 év alatt megváltoztatni, és nem sötétedik / fakul.

Epoxi habarcs rugalmas. Ez azt jelenti. hogy összetett alapokra, különösen azokra, amelyek deformációnak vannak kitéve (pl. rétegelt lemez, forgácslap stb.) használhatók,

Hátrányok az epoxi habarccsal

Az epoxi habarcs hátránya viszonylag magas. Például egy 5 kilós csomag (elegendő 50 négyzetméter 60x60 cm-es csempével) epoxi habarcs lesz 5,000 rubel. Plusz speciális szivacsok, spatulák és szerszámok szükségesek az epoxi habarcs eltávolításához a cserép felületéről.

Az epoxi fugázás nehezebb dolgozni. Szigorúan be kell tartania a keverék arányát a keményítővel, különben rossz minőségű terméket kap. Ha egy ideig hagyja el az epoxi habarcsot a vödörben, ez megnehezíti, és alkalmatlanná válik a munkára. Hígítsuk meg, miután ez nem lesz.

Miután kiválasztotta a habarcs típusát, figyelembe kell vennie az anyagot, amelyet dörzsölni fog.

Hogyan befolyásolják a csempe tulajdonságait, amelyet a dörzsölés hatására befolyásol?

Ha meg akarja dörzsölni a mozaikot, akkor emlékezzetek arra, hogy a habarcs színe nagy hatással lehet a mozaik észlelésére, és egyes esetekben a habarcs az üvegmozaikon keresztül. Ezért, ha nem kíván különleges hatásokat elérni, akkor biztonságosabb az üvegmozaikok áttetsző keverékeinek használata. Általában az epoxi habarcsnak ilyen tulajdonságai vannak, még inkább alkalmas. ha nedves területeket és medencéket rendez.

A habarcs választása a csempe szélétől függ. A korrigált (zökkenőmentes) csempe minimális távolságban (1-2 mm) helyezhető el, és az egyenetlen szélű, korhű burkolatokhoz vastag varratra van szükség. Cserép vásárlásakor ügyeljen arra, hogy az ilyen típusú habarcs megengedhető legyen. Az 1-15 mm, 3-15 mm, 3-6 mm, 1 - 2 mm, stb. Varratok burkolólapjainak fugázása piacon van, számos lehetőség van.

Ügyeljen a csempe felületére. Ha mindegyik egyenetlen, fedett minták, drága arany zománcokkal borított, nagyon porózus (pl. Valódi terrakotta) stb., Akkor jobb, ha a gyártó utasításait alaposan elolvassa, ha vásárol vagy hívja a gyártó támogatási szolgáltatását. Általában minden gyár rendelkezik egy speciális technikai központtal, amely komplex kérdésekre válaszol. Bizonyos fugázási módok károsíthatják az érzékeny csempe felületét (például cement-homokos fugázó karcolás arany, nem időben eltávolított epoxi habarcs a kezeletlen terrakotta bejutásához stb.).

Színes csemperagasztó

Önállóan keverheti a színes habarcsot a nyersanyagokból (cement, homok és festék), de ennek eredményeképpen a szín valósághűen és érdektelenül alakulhat ki, és idővel elveszítheti az eredeti színt. Éppen ezért jobb, ha csak a kész színű habarcsok közül a megfelelő színű fugát veszünk. Az ipari fugázás egyenletesen színezett és sokkal jobb, mint a keverék minősége, kézzel készített.

A betonszíneket rendszerint a rajongókban, a karton dobozokon tárolják, amelyeken a fugázó minták ragadnak, és különleges elrendezési könyvekből, ahonnan kis botokat húzhatnak és csatolhatják a lapkát. A szín lehet bármilyen habarcs - cement, cement adalékokkal, epoxi.

A habarcs választása nagymértékben függ az Ön ízlésétől, de ne feledje, hogy a csempével használt habarcs színe és árnyéka nagymértékben befolyásolja az egész létesítmény megjelenését. Általában egy sötét színű habarcsot könnyű csempe vagy sötét csempe könnyű habarcsával kombinálva hangsúlyozza a burkolat geometriai mintázatát, míg a burkolólapot a csempe közeli színű betét elrejti. Ha nem fehér fugázót szeretne választani, de nem biztos benne, melyik, válasszon semleges színű habarcsot - a cement színét.

Jobb ilyen semleges (természetes) habarcsot használni az olyan szabálytalan alakú csempékhez is, mint pl. Házi csempék. Ha olyan habarcsot használ, amely élesen ellentétben áll az ilyen csempe színeivel, akkor a tekintet öntudatlanul rögzíti a habarcs szabálytalan alakját.

Bármelyik csempe is feküdjön, ha túlságosan kontrasztos habarcsot választ, először ellenőrizze egy külön lapon, hogy megnézze, hogy festeni fog-e a csempe fölött. Ha foltok maradnak, válasszon egy másik habarcsot, vagy használjon olyan folyadékzárószert, amelyet a csempék közvetlenül a fugázás előtt bevonni szoktak.

A kereskedelemben kapható burkolatokban használt nagy mennyiségek esetén a gyárilag gyantázott csempéket alkalmazzák, amelyeket a habarcs felmelegedését követően eltávolítják a csempe felületéről. Ellenőrzés céljából készítsen elő kis mennyiségű habarcsot a kívántnál kissé vékonyabb konzisztenciával, és alkalmazza a csempe felületére. Ha a cserép nehezen tisztítható, akkor ragasztót kell alkalmazni a burkolólapra, mielőtt a fugázás megkezdődik. Erősen porózus burkolólapokat, például kézzel készített csempéket kell szigetelni a fugázás előtt.

Mindenesetre, a csempe behelyezése előtt ellenőrizni kell a habarcs színét egy különálló másolaton. Ügyeljen arra, hogy a habarcsot megszáradjon - megváltozik a szín.

Arany fugázó, gyöngyházfuga, csempe sötétben

Ha bármilyen különleges habarcsot szeretne használni, figyeljen a habarcsra hatásokkal. Igaz, hogy az összes speciális adalékanyag csak epoxi habarcsra érhető el, ezért készen áll arra, hogy többet fizetjen. A hatások közül a legegyszerűbb az, hogy hozzákapcsolják a köldökzsinórt. Ez általában egy zsák gyöngyadalék és egy szokásos habarcs keverésével érhető el. Ennek eredményeképpen a habarcs a szokásosnál kicsit jobban ragyog, és egy kis gyöngyöt öntött a fényre. Az ilyen adalékanyag ára körülbelül 1300-1700 rubel / zsák. 75-150 gramm zsákban az utóbbi elegendő 5 kg injektálásra. Ez a ragyogás:

Ezenkívül hozzá lehet adni a habarcs arany vagy ezüst zsetonokhoz. Csillogó szikrák villognak, amikor eltalálják a fényt. A aranyadalékkal való csomagolás körülbelül 2500 rubelt tartalmaz, mind a Mapei, mind a Litokol esetében.

Ha van egy kis arany, speciális adalékanyagokat is vásárolhat egy semleges habarcshoz, felhasználásuk eredményeképpen kiderül ezüst, arany, platina vagy bronz habarcs, teljesen homogén, irizáló foltok nélkül.

Nos, a speciális effektusok rajongói számára a habarcs a sötétben ragyog. Például a fotolumineszcens adalékanyag Night Vision Litokol képes felszívni a fényt a nap folyamán, és éjszaka kékes fényben (több óra) fényre fénylik. Ez egy ilyen öröm mintegy 9500 400 g zsákonként.

Tömítések és tömítőanyagok

A tömítések és tömítőanyagok a rugalmas anyagok, amelyeket a bélés fő területének a környező anyagokból való elszigetelésére használnak. A csempék szigetelésére használt egyéb anyagokkal ellentétben a tömítések és a tömítőanyagok idővel elhasználódnak, és ki kell cserélni őket. Általában a tömítőanyagok sokkal tartósabbak, mint a tömítések, de nehezebben feküdni.

A múltban a megfelelő szigetelőanyagok kiválasztása korlátozott volt, és rosszul festették a burkolatot, ezért könnyen érthető, hogy a csempefúrók miért nem kerülnek el a tömítőanyagok és tömítések használatával, és inkább az ízületeket habarccsal töltik be. Ma a cement és homok tömítések és tömítések széles színválasztékkal rendelkeznek, alkalmasak bármilyen fugázó-, háztartási vagy festett felületre. A modern, kiváló minőségű tömítőanyag könnyen felhalmozódik és tisztít vízzel, és mivel homokot tartalmaz, rugalmas ízületet hoz létre, amely majdnem azonos a habarccsal