Legfontosabb > Bútor

Csendes ventilátor a fürdőszobában: a választás jellemzői, visszacsapó szeleppel, csatornával, beépítési példákkal

A fürdőszoba különleges mikroklímával rendelkezik: itt a legnehezebb elérni a normál páratartalmat. A nedvességi gombák miatt egy penész fajta. A mikroorganizmusok nemcsak a szoba dekorációját rontják, hanem a lakosság légzőszervi betegségei is súlyos betegségeket okoznak. A fenti problémák elkerülése érdekében magas színvonalú szellőzést kell biztosítani. Az ideális megoldás egy csendes ventilátor beépítése a fürdőszobába.

Annak ellenőrzésére, hogy mennyire hatékony a szellőztetés, elegendő egy lámpaegyezést hozni a kipufogócsonkhoz. Ha kialszik, vagy a láng támol, minden rendben van. Ha nem - itt az ideje, hogy javítsa a légcserét a további eszközök miatt.

A legfontosabb kritériumok a ventilátor kiválasztásához

Számos paramétert kell vezetni, amikor egy ventilátort vásárol a fürdőszobában.

A túlzott nedvességre utaló jelek nyilvánvalóak: a tükrök és csempe kondenzációja, a törülközők és textíliák lassú szárítása, a falak és a bútorok díszítésére használt foltok. Bár szinte minden lakás és magánház egy kapucni, a hatalma gyakran nem elég, mert idővel a szellőző tengelyek eltömődnek és rosszul teljesítik a funkciókat.

A legjobb ventilátor kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy:

 • Méretek. A modell kiválasztása a nyílás átmérőjének megfelelően történik.
 • Teljesítmény. Ez a légköri térfogat (köbméterben), amelyet a készülék képes egy óra időtartamra (1 óra) pumpálni. A termelékenység kiszámítása a szoba térfogatának és a lakásban vagy házban élők számának alapján történik. A szükséges teljesítménytartalék 15%.
 • Zaj. Nincs olyan rajongó, amely teljesen csendesen működik, de vannak modellek alacsony zajszinttel. A választás során figyelembe kell venni, hogy a 35 decibel feletti hang általában vonzza a figyelmet és bosszantó.
 • Design. Az eszközparaméterek, például a méret, a telepítési mód, a teljesítmény a modellek tervezési jellemzőitől függenek, ezért fontos kiválasztani a megfelelő típusú ventilátort.
 • Elektromos biztonsági osztály. Nagyon jelentős szám, mert a ventilátornak magas páratartalmú helyiségben kell működnie. Szükséges kiválasztani az elektromos biztonsági osztályba tartozó modelleket, amelyek nem alacsonyabbak az IP45-nél. A készülék házát védeni kell a fröccsenéstől.
 • Zárószelep A ventilátor nemcsak hatékonyan távolítja el a levegőt a fürdőszobából, hanem megakadályozza, hogy kívülről bejusson - az utcáról, szomszédjairól, a szellőző tengelyről.
 • A gyártó hírneve. A technológia kiválasztásakor figyelni kell a márkát. Jobb, ha egy megbízható márkakereskedőnél túlfizetsz, mint egy kínai ideiglenes vásárlást, amelyet néhány hónapon belül cserélni kell.
 • További jellemzők. Számos modern eszköz időzítővel, páratartalommal vagy mozgásérzékelővel van felszerelve. Az ilyen modellek drágábbak, de lehetővé teszik a racionális villamosenergia-felhasználást, mert ha valóban szükség van egy kivonatra.

Olyan videót ajánlunk, amely részletesen leírja a ventilátor kiválasztását, a visszacsapószelepes modellek előnyeit és hátrányait:

A zaj és a teljesítmény összefüggenek?

Gyakran hallja azt a véleményt, hogy a csendes rajongók kevésbé hatékonyak, mint azok, akik több zajt tesznek. Ez nem igaz. A készülék működésének zajszintje attól függ, hogy az alkatrészek mely anyagból készülnek, valamint különleges zajszigetelő bevonat jelenlétében.

Zaj okozza a pengék forgását. A levegő a szellőztető csatornán keresztül történő mozgását hangok is kísérik. A csendes modellek kialakítása rezgéscsillapító elemeket biztosít. Csökkentik a zajszintet, ugyanakkor nem befolyásolják az eszközök teljesítményét.

Ha csendes ventilátort választasz a fürdőszobához egy visszacsapó szeleppel, egyszerre megoldja az összes problémát. A szoba kényelmes mikroklímát, porrészecskéket, nedvességet, szagokat nem fog a szellőztető tengelyből, és maga a készülék 30-33 dB zajot bocsát ki. Az emberi fül felveszi az ilyen hangok hangjait, de nem bosszantóak és nem vonzanak nagy figyelmet.

Kiváló választás a SolerPalau, Elicent, Maico vagy más jó hírnévvel rendelkező márkájú axiális vagy centrifugális modell. Ráadásul az eszköz helyes telepítése segít a zajszint csökkentésében. Minél sűrűbb a falhoz van kötve, annál kevésbé vibrál a működés során, ami azt jelenti, hogy a zümmögés majdnem hallható.

A készülékek típusai és tervei

A gyártók a fürdőszobában két fő ventilátor típust gyártanak - a felső és a légcsatorna. Válasszon, a szoba térfogatára összpontosítva. Egy kis fürdőszobához egy felső modell, amely illeszkedik a szellőzőnyílás előtt. És egy tágas szoba jobb, ha vásárol egy csatorna ventilátor, amely telepítve van a csatorna. Az ilyen típusú modellek még kevésbé zajt teszik, ha mélyen be vannak szerelve a csővezetékekbe.

A ventilátorra szerelt lámpatest nagyon könnyen telepíthető. Elegendő egyszerűen beilleszteni a szellőzőcsatorna kimenetébe, és csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. A magánlakásoknak levegőcsatornákat kell felszerelniük, és az apartmanokban általában előzetesen rendelkezésre állnak, ezért az eszköz telepítése néhány percet vesz igénybe.

A csatorna ventilátor nehezebb telepíteni. A szellőzőcsatorna belsejében kell lennie, és csaknem egy legyen vele. Egy ilyen modellt nehezebb eltávolítani a tisztításhoz, és működés közben erősebb hangzást produkál, mivel a légcsatornák rezonálnak. A zaj csökkentése érdekében használjon zajcsillapítókat, speciális gumibetéteket, hangszigetelő anyagokat a végcsatornához.

A ventilátorok változóak a tervezés során, és minden típusnak saját tulajdonságai vannak.

Típus # 1 - Axiális modellek

Az axiális ventilátorokat axiálisnak is nevezik, mert amikor dolgoznak, a levegő a járókerék tengelye mentén mozog. Ezek a modellek népszerűek, gyakran felszerelhetők az ellátási és a kipufogógáz-szellőztető rendszerekben. Gazdaságosak és hosszú ideig megszakítás nélkül képesek dolgozni.

Az axiális modellek nagy hatékonysággal és jó teljesítményt nyújtanak, de a nyomás jellemzői sok esetben sok kívánnivalót hagynak maguk után. Axiális ventilátorok kialakítása egyszerű, ami megbízható és tartós. Ez a típusú készülék alkalmas fürdőszobai szellőztető rendszerekbe történő beszerelésre, azonban egyes típusok működés közben 30-50 dB zajszintet eredményezhetnek.

2. típus - radiális ventilátorok

Ezek olyan modellek, amelyek lapátkerék a spirálházban. A kések között a levegő sugárirányban mozog, összenyomódik, majd beleesik a házba, majd - az ürítő nyílásba.

A sugárirányú modellek egyoldalúak és kétoldalú szívóképesek lehetnek. A vállpengék előre-hátra hajlíthatók. Az első típusú modellek gazdaságosabbak: 20% -kal kevesebb energiát fogyasztanak.

3. típus - centrifugális szerkezetek

A csatorna centrifugális ventilátorok kényelmesek, könnyen kezelhetők és ideálisak kis fürdőszobákba (legfeljebb 15 négyzetméteres). Erõteljesek, de az elektromos motorok jó mûszaki jellemzõi viszonylag kis zajokat produkálnak.

Az eszközök kerek és téglalap alakúak. Általában a levegő bevezetése előtt vagy a merev vezeték közepén helyezkednek el. Mindkét lehetőség saját előnyei és hátrányai.

Az első esetben egy erősebb modellt kell vásárolnia, és a második esetben további anemosztátot kell telepíteni, hogy elkerülje a kondenzátum belépését a szellőzőrendszerbe. Az ilyen modelleket gyakran a mennyezet alá szerelik, és gipszkartonra álarják.

Vannak tetőventilátorok is, amelyek a házak tetőre vannak szerelve. Ezek általában erőteljes axiális vagy sugárirányú modellek, amelyek kiváló minőségű épületek szellőztetését biztosítják.

Milyen modellt választani a fürdőszobában?

Melyik márkát és modellt preferálni? Mindez a helyiségek tulajdonosainak személyes preferenciáitól és prioritásaitól függ. Alapvetően fontos lehet néhány árnyalat: teljesítmény, funkcionalitás, ár, zaj, tervezés. Javasolhatunk néhány modellt, amelyek mindegyike jó minőségű.

Ha a vevő egy megbízható modellt szeretne keresni további funkciókkal, akkor figyeljen a SolerPalau SILENT-100 CHZ-re. Ez egy drága öröm: a rajongó több mint 5000 rubelt költ, de a költségeket a tartósság és a könnyű használat miatt fizetik ki. A modell alkalmas egy kb. 4 négyzetméteres fürdőszobához, Időzítővel ellátva, késleltetett bekapcsolással, páratartalom-érzékelővel.

Az eszköz nagy teljesítményű, gazdaságosan fogyasztja a villamos energiát, rendkívül tartós, és működés közben nem okoz zajt (maximális szint - 26,5 dB). Megnövelt élettartam érhető el, mivel a golyóscsapágyak az elektromos motor kialakításában vannak.

A legjobb választani a VENTS 100 Quite-t egy rövid csővel az alacsony költségű csendes csőventilátorokból a kipufogóhoz. Maga a modell kissé több, mint 1600 rubel, de ugyanakkor nagyon megbízható, termelékeny és gazdaságos. Könnyen telepíthető, mert csőhossza csak 81 mm.

A zajszint 25 dB. A ventilátor biztonságos: túlmelegedés elleni védelemmel és magas páratartalommal rendelkezik. A vevők azonban a modell komoly hátrányát is észlelik - egy laza visszacsapó szelep. Ez problémát okozhat, ha az eszközt egy magasépítésű épületben választják ki.

A legnehezebb az, ha a tágas fürdőszobák tulajdonosai számára megfelelő ventilátort választanak. Jó megoldás az Electrolux EAF-150. A modell körülbelül 2100-2200 rubelt fog fizetni, de egy nagy teremben teljes elszívót biztosít Szivattyúk 320 köbméter. levegő 1 óra alatt Egy másik szép bónusz a gyártótól a könnyű telepítés: a készülék bárhol problémamentesen rögzíthető (falra, mennyezetre, csatornára).

A modell eredeti kialakítású, és a díszítő panel nem úgy tűnik, mint egy rajongó. Kívánt esetben a panel eltávolítható. A készülék könnyen telepíthető, működtethető és karbantartható, de nem tökéletes: működés közben kb. 35 dB zajszintet produkál.

Kínálunk egy videót, amely áttekintést nyújt az Electrolux EAF-150 modell jellemzőiről:

Ha a ventilátor kiválasztásakor a legfontosabb követelmény a csendes működés, akkor egy SolerPalau SILENT-100 CZ-t kell megvásárolnia. A készülék ára körülbelül 2000 rubel. A kezdeti maximális zajvédelem mellett a gyártó rezgéscsillapító elemeket is szolgáltatott.

A modell manuálisan bekapcsolódik. Megbízható, tartós, nedvességvédő rendszerrel van felszerelve. A hátrányban az ügyfelek kellemetlen ventilátor karbantartást igényelnek: nehezen tisztítható. Nincs nedvességérzékelő.

Sok vásárló kiváló színvonalú funkcionális modelleket keres, amelyek nem báli színekben készültek. A 2700 rubelhez megvásárolhatja az Electrolux EAFR 100-at. A gyártó 10 színben gyártja ezt a modellt.

A ventilátor jó kialakítású, nagy teljesítményű és elfogadható zajszint (30 dB). Az egyetlen hátrány - nem kényelmes tisztítani. Ezt azonban évente kétszer kell elvégezni.

Egy másik sikeres tervező modell a SolerPalau SILENT-100 DESIGN 3C. Költsége kissé alacsonyabb, mint az előző, és körülbelül 2000 rubel. A ventilátorok 5 különböző színben kaphatók, mindegyikhez csatolhatók cserélhető színű csíkok.

A műszaki dokumentációban a gyártó alacsony zajszintet jelez - 26 dB. Ez a jellemző azonban nagyban függ a készülék telepítésének minőségétől.

A kipufogó ventilátor felszerelésének jellemzői

A ventilátor beépítésénél biztosítani kell a légáramlás lehetőségét, mert a készülék felhívja, de nem helyettesíti. A levegő belépéséhez elegendő, hogy legalább 2 cm-es rést hagyjon az ajtó alatt, és a munka megkezdése előtt tisztítsa meg a szellőző csatornát.

Gyakran a csatorna átmérője nagyobb, mint a motorház átmérője. Ebben az esetben ugyanazt teheti meg, ha egy hullámot vagy egy kívánt csődarabot helyez el a kívánt átmérővel hab felhasználásával. A legjobb, ha a sűrű anyagból készült csövet előnyben részesítjük, mivel a hab expandálódik és deformálhatja a szerkezetet. Szárítás után az anyagot levágják.

Elektromos csatlakozási módszerek

A ventilátor hálózathoz való csatlakoztatásának számos lehetősége van:

 1. A házon lévő kapcsoló. Ez általában egy gomb vagy egy karaktersorozat a készülék testén.
 2. Közös kapcsoló lámpával. A ventilátor egyszerre kapcsol be / ki a világítóberendezéssel. Ennek előnyei és hátrányai is vannak. Egyrészről nem szükséges külön bekapcsolni, másrészt a fényszóró bekapcsolásakor nem feltétlenül szükséges a kapucni.
 3. Külön kapcsolót. Ha kétgombos kapcsolót telepít, akkor az egyik gomb bekapcsolhatja a fényt, a másik pedig a ventilátort. Ez kényelmes és lehetővé teszi, hogy racionálisan fogyasztanak villamos energiát.
 4. Automatikus bekapcsolás. A ventilátor akkor kapcsolható be, ha az érzékelők kioldódnak - mozgás vagy páratartalom, és kikapcsolnak - az időzítővel.

Csináld magad eszköz telepítését

Mindegyik modell saját szerkezeti jellemzőkkel rendelkezik, így a telepítés megkezdése előtt alaposan olvassa el az utasításokat, hogy ne károsítsa a készüléket a telepítés során.

Az általános eljárás minden rajongó számára megegyezik:

 • A ventilátor elülső burkolatát az utasításokban leírtak szerint eltávolítjuk.
 • A falon lévő helyeket, amelyekhez az eszköz tokja felborul, szilikon tömítőanyaggal vagy megbízható polimer ragasztóval kezelik.
 • A ventilátor a lyukba van szerelve, és a maximális belsejébe tolja. Tartsa a készüléket néhány percig, szorosan a falhoz szorítva, hogy a ragasztó bejusson. A csomagoláson pontosabb expozíciós idő jelenik meg ragasztókompozícióval.
 • Helyezzen be egy szúnyoghálót, majd rögzítse az elülső fedelet. Általában a készletben található csavarokra szerelik fel. A szakértők javasolják, hogy szigetelje a csatorna ventilátorokat a csatornákból. Ehhez illeszkedjen a hullámosított gumi, amely a készülék mindkét oldalára van fektetve.
 • Az utolsó szakasz a tápegységgel való kapcsolat. A készüléket leválasztott elektromos árammal hajtják végre. A vezetékek csatlakozóblokkokkal vannak összekötve.
 • A munka befejezésekor a villamosenergia bekapcsolódik, és a ventilátor ellenőrzése megtörtént. Ha minden rendben van, készen áll a használatra.

Olyan videót kínálunk, amely egyszerűen bemutat egy ventilátort a fürdőszobában:

A ventilátor beépítésével a motorházban általában nem jelent nehézséget. Ezt a munkát szinte mindenki tudja elvégezni, aki tudja, hogyan kell kezelni a hagyományos eszközöket. Egyes modellek azonban nagyon nehéz telepíteni, problémák vannak a kábelezéssel és a maszkolással is. Ezekben az esetekben a szakemberek segítsége nem lesz felesleges.

Néma fürdőszobai rajongók

A fürdőszoba nedvességtartalmának optimális elérése meglehetősen nehéz. A túlzott nedvesség okozhat gomba és penész. A jövőben a mikroorganizmusok nemcsak a helyiség befejeződését képesek elrontani, hanem az emberi légzőszervek súlyos betegségeit is. Az ilyen problémák elkerülése érdekében sok szakértő javasolja ventilátor telepítését. A legoptimálisabb opciók a csendes ventilátorok a fürdőszobának.

A csendes ventilátorok zajszintje nem haladhatja meg a 35 dB-t.

Fő jellemzője, hogy a munka során gyakorlatilag nem bocsátanak ki túlzott zajszintet. Ebben az esetben az eszközök jól működnek.

Miért van szükségünk szellőzésre a fürdőszobában?

Sokan egyszerűen alábecsülik a fürdőszobai rajongók lehetőségeit, és bízhatnak a ház építése során épített természetes szellőztető csatornákon. Ennek eredményeképpen a helyiségben folyamatosan növekvő nedvesség jelenik meg, ami a penész- és gombaképződést okozza. Ha a régi szellőztetés teljesítménye egyszerűen nem elegendő, akkor tisztítsa meg a szellőző tengelyt vagy egyszerűen telepítse a fürdőszoba ventilátort csendes szeleppel.

Kiválasztási kritériumok

Ha egy adott rajongót vásárol, akkor több fontos tényezőre kell összpontosítania.

A túlzott ventilátor-zaj fáradtságot és irritációt okozhat.

A fürdőszobában a legkiválóbb csendes ventilátor megtalálása érdekében figyelembe kell venni a következő szempontokat:

 1. Méretek. A modellnek ideálisnak kell lennie a szellőztetéshez.
 2. Teljesítmény. A szám kiszámításához meg kell számolnod a köbméternyi helyet.
 3. Zajszám. Jelenleg nincsenek olyan modellek, amelyek zaj nélkül zajlanak. A választás során ne feledje, hogy a zajszint nem haladhatja meg a 35 decibelet.
 4. Design. A méretek, a beépítési mód és a teljesítmény a háztartási készülék kialakításától függ.
 5. Az elektromos biztonság jelenléte. A fürdőszoba csendes elszívóventilátora olyan készülék, amely magas páratartalmú környezetben működik. Ezért az elektromos biztonsági osztályának legalább IP 45-nek kell lennie.
 6. Zárószelep Annak érdekében, hogy a kellemetlen szag ne lépjen be újra a helyiségbe, egy visszacsapó szelepnek jelen kell lennie az eszközön.
 7. A gyártó hírneve. Nem számít, milyen háztartási eszközöket kíván választani. A gyártó jó hírneve a termék minőségén is megjeleníthető.
 8. További funkciók elérhetősége. Sok modern modell fel van szerelve további funkciókkal. Az ilyen modellek költsége sokkal drágább, de lehetővé teszik az eszköz ésszerűbb használatát.

Ha többet szeretne megtudni a kipufogógáz-ventilátor kiválasztásának árnyalatáról, olvassa el az alábbi videót.

A zaj befolyásolja a teljesítményt

Most van egy véleménye, hogy a csendes rajongók hatástalanok. Ez a szabály azonban nem igaz. A ventilátor zajszintje attól függ, hogy milyen anyagokat készítettek, és egy különleges zajszigetelő bevonatot. A kések mozgatásakor zaj keletkezik. A levegő a szellőzőcsatornán keresztül történő mozgását túlzott zaj is kísérheti. A csendes ventilátorok különleges rezgéscsillapító elemeket biztosítanak. Csökkentik a zajszintet, és ez nem befolyásolja a teljesítményt. Ha érdekel, akkor olvassa el a zuhany független telepítését.

Csendes ventilátor tervezése

Ha csendes ventilátort választ egy visszacsapó szeleppel, akkor gyorsan megszabadulhat a megnövekedett zaj problémájából. Az ilyen készülékek 30-33 dB zajszintet tesznek ki. Az emberi fül semmilyen módon nem reagál ilyen zajra.

A szakértők azt mondják, hogy egy remek választás egy néma csendes fürdőszoba ventilátor. Ez a ventilátor modell jó hírnevet élvez és hosszú ideig tart.

Szintén népszerű a SolerPalau, Elicent vagy Maico axiális vagy centrifugális modellje. Szerelés közben a ventilátort szorosan rögzíteni kell a falhoz. Ez megakadályozza a további rezgéseket.

Milyen modellt választani a fürdőszobában

A ventilátor gyártójának választása a legtöbb esetben a tulajdonos személyes preferenciáitól és prioritásaitól függ. Ha a vevő olyan minőségi modellt keres, amely további jellemzőkkel rendelkezik, akkor figyeljen a SolerPalau SILENT-100 CHZ ventilátorra. Azonban meglehetősen drága, mivel a rajongó körülbelül 5000 rubel. A modell tökéletes egy 4 négyzetméteres fürdőszobához. m.

SolerPalau SILENT-100 CHZ

A készülék nagy teljesítményt és gazdaságosan fogyasztja a villamos energiát. A maximális zajszint a működés közben 26,5 dB. A design golyóscsapágyakat használ, amelyek növelik az élettartamot.

Az alacsony költségű modelleknél a ventilátor VENTS 100 elég a rövidített csővel. A modell ára 1600 rubel. A telepítés nem okoz problémát, mivel a cső hossza 81 mm.

VENTS 100 Quay

A modell zajszintje mindössze 25 dB. A ventilátor teljesen biztonságosnak tekinthető, mivel védelmet nyújt a magas páratartalom és túlmelegedés ellen. Az egyetlen hátránya ennek a modellnek egy laza visszacsapó szelep.

A legnehezebb az, ha egy ventilátort talál a tágas fürdőszobákban. Jó megoldás lehet az Electrolux EAF-150 modell. Költsége mintegy 2100-2200 rubel.

A gyártó azt állítja, hogy ez a modell akár 320 köbméter levegő óránként is képes pumpálni. Egy másik szép bónusz az egyszerű telepítés. A modell zajszintje nem haladja meg a 35 dB-t.

Ha a modell kiválasztásakor csak csendes működésre koncentrál, akkor vásárolhat egy SolerPalau SILENT 100 CZ modellt. A készülék ára körülbelül 2000 rubel. A gyártó ezenkívül maximális zajvédelmet biztosít a rezgéscsillapító elemek számára. A modell beillesztése kézzel történik.

SolerPalau SILENT 100 CZ

Ez megbízható és tartós. A hátrányos helyzetben a vásárlók kényelmesen tartják a ventilátort.

Ma sok vásárló olyan kiváló minőségű funkcionális modelleket keres, amelyek különböző színekben készülnek. Az egyik ilyen modell az Electrolux EAFR 100 ventilátor. A vállalat 10 színváltozatban veszi kezdetét.

Electrolux EAFR 100

A ventilátor előnye jó dizájn és elfogadható zajszint, ami 30 dB.

A csendes ventilátor másik sikeres modellje a SolerPalau SILENT-100 DESIGN 3C. Költsége mintegy 2000 rubel. Jelenleg a ventilátorok 5 különböző színben kaphatók, és az egyes készülékek mellett a gyártó cserélhető színcsíkokat kínál.

SolerPalau SILENT-100 DESIGN 3C

A műszaki dokumentációban a gyártó jelzi a zajszintet - 26 dB. Ez a jellemző azonban a telepítés minőségétől függ. Ha érdekes, olvassa el a gőzfejlesztők legjobb modelljeit.

Csendes ventilátor telepítése

A ventilátor felszerelése egyszerű folyamat. Azonban az elektromos szerelés és kivitelezés területén némi ismeretekre van szükség. A telepítés sorrendje a kiválasztott modelltől függ:

 1. A felsővezetékeket a falon vagy mennyezeten lévő légcsatorna nyílása előtt kell felszerelni.
 2. Csendes csendes ventilátor kiválasztásakor testét "meg kell fulladni" a csatorna belsejében. A mély ventilátor telepítésével sokkal kevesebb zaj keletkezik.

A telepítés befejezése után villanyáramot kell a ventilátorhoz adni. Nyitott vezetékek használata a fürdőszobában tilos. Ezért a vezetéknek a ventilátorhoz való elhelyezéséhez speciális csatorna kell.

Ha egy csendes ventilátort szeretne venni a fürdőszobában, akkor menjen a szaküzletbe. A modellek széles skálája nagyon széles, így a megfelelő választás néha nagyon nehéz. Jobb, ha szakemberekhez fordulnak, akik megmondják Önnek, hogy melyik modell felel meg legjobban.

Néma kipufogó ventilátorok - 2018-as besorolás

40/30 decibel - ezt a háttérzajszintet az egészségügyi folyamatok, például a ventilátorok, a klímaberendezések, a légcserélők, az egészségügyi előírások határozzák meg. Az első érték a nappali, a második az éjszakai idő. A legjobb érték 20 decibel (a lombozat ilyen hangerővel rohant). A mai csendes ventilátor modellekben a zaj alakja 21-26 decibel.

Mi teszi a csendes rajongó designját a megszokottól?

A csendes modellek motorjaiban speciális rezgéscsillapító elemek állnak rendelkezésre. Felszívják azokat a rezgéseket, amelyek a fő zajforrás. Fontos továbbá a rács és a ventilátor járókerék speciális kialakítása - ez segít az aerodinamikai zaj csökkentésében. A csúszó csapágyak helyett csökkentett zajú ventilátorok esetén általában gördülőcsapágyak vannak felszerelve. A zajcsillapítás mellett az ilyen csapágyakat nagy megbízhatóság jellemzi, és nem igényel kenést.

A legjobb csendes fürdőszoba rajongók

5 rajongói modellt választottunk, amelyek véleményünk szerint nagyobb figyelmet érdemelnek.

Csendes ventilátor a fürdőszobában a kipufogóhoz - mozgásérzékelő és páratartalom, visszacsapó szelep, hogyan kapcsolódjon a kapcsolóhoz

A csendes ventilátor a fürdőszobában lehetővé teszi a magas páratartalmú problémák elkerülését. Csendes működését a tervezési funkció biztosítja. A mai anyag az ilyen eszközök teljes körű felülvizsgálatára törekszik, megtudhatja:

 • milyen ventilátorra van szükség, és a zajhatás befolyásolja a teljesítményét;
 • a működési elv és a termékek besorolása;
 • választás és kapcsolat;
 • milyen további jellemzőkkel rendelkezik az eszköz.
Szerelje fel a ventilátort kondenzátum és magas páratartalom mellett!

tartalom

A szurkolók célja lakásokban és magánlakásokban

A fürdőszoba tervezésénél feltétlenül szellőzőrendszert kell biztosítani, de néhány tulajdonos, javítás közben egyszerűen zárja be. Ezt nem teheti meg. Ha természetes légáramlást működtet, egy idő után a légcsatornák eltömődnek és a munka hatékonysága csökken. Ennek megakadályozása érdekében a szakemberek javasolják a kényszerített szellőzést, amely ventilátort tartalmaz.

Ezt a következő esetekben kell telepíteni:

 • magas páratartalom, ami penész és gomba kialakulásához vezet;
 • a vágy, hogy megszabaduljon a nemkívánatos illatoktól;
 • hogy elkerülje a nagy hőmérséklet-csökkenést.

A fürdőszobában lévő kipufogócsatorna hanghatása befolyásolja a teljesítményét?

A rendszeres rajongó hangja felhívja a figyelmet, ami kellemetlen; ingerlékenységet, fokozott nyomást és fáradtságot okoz az idegrendszerben.

A működés során a fürdőszobában elhelyezett normális elszívó ventilátor 40 dB decibel hangot ad, ami a beszélgetésnek alacsony hangon felel meg.

A csendes ventilátor a fürdőszobában a működés során nem több, mint 25 decibel. Ahhoz, hogy meghallja, szinte közel kell jönnie.

A modern eszközök optimális mutatója az ilyen fejlesztéseknek köszönhető:

 • vibrációcsökkentés;
 • aerodinamikai rácsokat használnak;
 • a motor rögzítéséhez a gumiabroncsok által használt gumiabroncsokhoz;
 • a test vastag műanyagból készül;
 • kalibrált csapágyak vannak felszerelve;
 • modern kenőanyagot használnak.

Ez a készülék megbízható és csendes működéséhez vezet, anélkül, hogy befolyásolná a berendezés teljesítményét és teljesítményét.

Csendes ventilátorok a kipufogóhoz a fürdőszobában - termékosztályozás

A fürdőszobában kipufogócsövekhez különböző csendes ventilátorok vannak, ezek között különböző jellemzők különböznek egymástól, például az esetek formájában:

 • a kerek termékeket a megfelelő formájú csatornákba történő beépítésre tervezték;
 • a négyzetes eszközök ritkábban használatosak, általában ipari modellek;
 • A négyzet alakú eszközök alkalmasak a négyzet alakú bányákba történő beépítésre, nagy teljesítményük van és nem használják a mindennapi életben.

A csendes rajongók különböznek a tervezési jellemzőikben.

A következő típusok vannak:

csatorna

A csatorna típusát a csatornacsatornákba történő beépítésre tervezték. Számos előnnyel rendelkezik, mint más modellek:

 • könnyen felszerelhető, telepíthető a csatorna bármely otthoni mester ereje alatt;
 • a csatorna ventilátor többrétegű falakkal rendelkezik, amely biztosítja a zajmentes működést;
 • a kis méret lehetővé teszi a fürdőszobának a hatékony használatát;
 • lehetővé teszi az ideális páratartalmat a helyiségben;
 • egyszerű és kényelmes működés.

tengelyirányú

A ventilátor tengelyirányú módosításainak esete henger alakú, belsejében egy motor van, amelyen tengelyére szerelt kések vannak. A levegő a készülék tengelye mentén halad, és a kijáratnál egy kollektor van felszerelve, amely csökkenti a kimenő levegő zaját és javítja az aerodinamikai jellemzőket.

Az axiális modelleknek nagyobb a zajszintje.

Az eszközök rendkívül hatékonyak és óránként 100 vagy annál több köbméter levegőt képesek mozgatni. Könnyen telepíthető: csak helyezze be a nyílásba.

radiális

A ventilátorok levegő sugárirányban mozog. A lapátok hátrafelé és előrefelé irányulnak, de hátrafelé történő helyezés esetén ez csökkenti a zajszintet és növeli a berendezés hatékonyságát.

Az eset spirál formájában van, egy blade kerék van beépítve.

Ha a lapátok megfordulnak, a teljesítmény növekszik, de a zaj is növekszik. A modellek kicsiek, bármilyen csatornában vannak elhelyezve.

A csendes ventilátor működésének elve a fürdőszobában

A készülék meglehetősen egyszerű, a motor, a ház és a csapágyak egy része. Ezek befolyásolják a zajszintet. Ezeknek az elemeknek a kiváló minőségű gyártása biztosítja a készülék csendes működését.

A csendes ventilátor működési elve a fürdőszobában egyszerű: az elektromos motor elforgatja a pengéket, amelyek a kívánt irányba továbbítják a levegőt. Annak érdekében, hogy jobban megértsük az eszköz működését, közelebbről megvizsgáljuk a fő elemek szerkezetét:

 1. Ház. Az integrált részlet különbözik a formaterv magas tartósságától. Minőségi műanyagból készült. Ezzel minimálisra csökkentheti a működés során fellépő rezgéseket, és csökkentheti a zajszintet.
 2. Elektromos motor Ugyanazt a motort használták, mint a hagyományos modelleken, a testet gumitömlõkkel rögzítik. Ha a szerelés rosszul zajlik le, rezgés keletkezik, a falak rezonálnak, és idegen zaj keletkezik.
 3. Csapágyak. A kiváló minőségű csapágyak csendes működésre használhatók. Ezek különböznek a hagyományos eszközökben használt, magasabb minőségi kivitelezéstől.
 4. Kenést. A munka zajmentes működését befolyásoló fontos elem. A kiváló minőségű kenőanyag nemcsak csökkenti a zajszintet, hanem kiterjeszti a készülék élettartamát is.

Mielőtt elhagyná a gyárat, a ventilátor átadja a minőségellenőrzést. Ha nem felel meg a hangtartomány és az egyéb deklarált jellemzők szabványainak, az nem lesz elérhető az eladásra.

Videó - hogyan működik természetes szellőztetés lakóövezetekben

Hogy ne tévedj a választásban

Annak érdekében, hogy a kipufogócsatorna csendes ventilátorai teljesítsék a kipufogó levegő eltávolításának célját, válassza ki azt a modellt, amely megfelel a helyiség paramétereinek. Vegye figyelembe az eszköz teljesítményét befolyásoló számos fontos jellemzőt. Közülük:

A légcsatorna átmérője, mm

A ventilátor típusától függően a gyártók jelzik a kipufogócső méretét, amelyre a meghatározott berendezést tervezték, vagy a kimeneti fúvóka méretét. Lakásokban és magánházakban 100 és 125 mm átmérőjű csöveket használnak a szellőztetőrendszer megszervezéséhez. A kívánt modell kiválasztásakor nézze meg a telepítési méretét.

A csővezeték átmérője nem lehet kicsi, egyébként levegő "dugók" keletkeznek, és a túl nagy átmérő további költségeket eredményez egy erősebb ventilátor megvásárlásához.

Termelékenység, m3 / h

A jellemzőt egy különleges képlet alapján számítják ki, figyelembe véve a helyiség térfogatát és a légcsere óránként. A teljesítmény vagy a teljesítmény meghatározásához szorítsa meg a fürdőszoba mennyiségét a légcserék mennyiségével.

A fürdőszobában és a fürdőszobában a levegőáramlás frekvenciája normális érték, és a házban élők számától függően 6-10, átlagértéket vesznek fel. A ventilátor teljesítményének kiválasztásakor a kapott értéket 15-20% -os haszonnal veszik, és a berendezést ennek a jelzőnek megfelelően választják ki. Megfelelő kapacitás kb. 100 m3 / óra.

Zajszint, dB

A ventilátor elforgatásához elektromos motor működik, mind aerodinamikus, mind mechanikai zaj keletkezik. A mechanikai zajt a készülék rezgése okozza, és a levegő mozgása miatt aerodinamikus.

A 35 dB-t meghaladó zaj negatív hatással van az emberi pszichére, így a csendes modellek zajszintje nem haladja meg a 25 dB-t. Ez a mutató megtalálható a megvásárolt termék útlevéladataiban.

Amikor kiválasztja, nézze meg a védettségi fok jelölését a nedvességtől.

gazdaság

A villamos energia megtakarításához szinte minden ventilátor rendelkezik egy időzítővel vagy egy speciális kapcsolóval, amely lehetővé teszi a készülék bekapcsolását, ha szükséges.

Vannak modellek a kipufogó ventilátorok a fürdőszobába, automatikus üzemmódban, mozgásérzékelővel vannak felszerelve, és munkahelyük van, ha valaki a szobában van. Vannak olyan további funkciók, amelyek lehetővé teszik az elektromos áram megtakarítását, ezért figyelmet kell fordítani.

A márka

A származási ország megjelölésekor feltüntetik a márkanev származási országát, amely nem mindig egyezik meg a készülék gyártási helyével. A szakértők azt javasolják, hogy ne a származási országot és a márkát vizsgálják, hanem az ügyfelek véleménye szerint. A legnépszerűbb rajongói márkák a SolerPalau, Maico, Elicent.VENTS, Colibri és mások.

 • műszaki előírások;
 • a gyártó hírnevét;
 • az elektronika jelenléte (páratartalom érzékelők, időzítő).
Javasoljuk, hogy nézze meg a minőségi tanúsítványok, jótállási jegyek elérhetőségét.

A rajongók költsége 10-től 100 dollárig változik, minden a felszerelés jellemzőitől és méretétől függ. Nem mindig magas költségek garantálják a készülék ugyanolyan magas minőségét és tartósságát.

Hogyan csatlakoztassa a ventilátort a fürdőszobában a kapcsolóhoz saját kezével - lépésről lépésre és utasításokkal

A kérdés, hogy hogyan kapcsolja be a ventilátort a fürdőszobában a kapcsoló problémáinak kell felmerülnie. A készüléket önállóan kell telepítenie, elegendő ahhoz, hogy alapvető készsége legyen a villamos energia és az építőipar területén.

A ventilátor a fürdőszobában a kapcsolón keresztül csatlakoztatva a készülék típusától függ. Ha számla van, a falon vagy mennyezeten található a csatorna bejáratánál. A csatorna modelleket közvetlenül a vezetékbe helyezzük, a beszerelés után a lyuk dekoratív rácskal van lezárva.

Minél mélyebb a készülék a csatornába kerül, annál kevesebb zajt hoz létre.

A fürdőszobában van rejtett huzalozás, ezért a tápkábelt a gipsz alatt vagy egy álmennyezet mögött kell rejteni. A kábelt a csatlakozódobozba és a készülékbe táplálja, a csatlakoztatás során nem jelent problémát. A ventilátort a fénykapcsolóval párhuzamosan lehet csatlakoztatni, de jobb, ha kétgombos kapcsolót telepít.

Videó - do-it-yourself szerkesztés

További jellemzők

A készülék megvásárlásakor javasoljuk, hogy további funkciókat vizsgáljunk:

 • páratartalom-érzékelő;
 • alváskapcsoló;
 • mozgásérzékelő;
 • visszacsapó szelepekkel.

Az ilyen funkcióktól való megépítés költsége nő.

Ventillátor nedvességérzékelővel

A páratartalom érzékelő jelenléte fontos. Ha a jelző egy bizonyos értékre emelkedik, a ventilátor automatikusan bekapcsol és elkezdi eltávolítani a levegőt. Az optimális szint elérése után a készülék automatikusan kikapcsol. Ez a kiegészítő külön megvásárolható és telepíthető.

Ventilátor időzítővel

A késleltetési időzítővel rendelkező ventilátor a kapcsoló megnyomása után egy ideig működik. Ez akkor hasznos, ha a világítás és az eszköz egyszerre be- és kikapcsol. Beállíthatja a leállási időt magadnak. A használatának kellemetlensége az a tény, hogy mosás és fürdés után a készülék ugyanabban az időben dolgozik, de a levegő páratartalma az eljárásoktól eltérő módon növekszik.

Mozgásérzékelővel

Kényelmes extra funkció. Ha az érzékelő láthatósági zónájában megjelenő személy jelenik meg, akkor a ventilátor automatikusan bekapcsol és 2-30 percig működik a beállítástól függően.

Csendes fürdőszoba ventilátor ellenőrző szelep

A ventilátorok többféle típusú ellenőrző szelepeket telepítenek:

 • Kezelt szelep típusa. Manuálisan vagy villamosan működtethető.
 • Önzáró. Légáramlás létrehozásakor leáll, és a lezárás után bezárul, egy rugóval működik.
 • Passzív típus. A szelep a légáramlás hatására nyílik meg, és a saját súlya és gravitációja alatt záródik.

A visszacsapó szelepen lévő fürdőszobai csendes ventilátor lehetővé teszi a levegő hatékony eltávolítását, de nem teszi lehetővé, hogy a szellőzőcsövek oxigénje bejusson a helyiségbe.

TOP 4 hiba a kiválasztásban és a telepítésben

Ár és minősítés 10 különböző lehetőség

A sokéves tapasztalat és ügyfél visszajelzések alapján összeállítottuk a legnépszerűbb rajongók rangsorát.

 1. Maico ECA 100 iPro (Németország). Nincs rács, ezért nem vonzza a figyelmet. A maximális zaj 32 dB, normál üzemmódban 27 dB. Védelem fröccsenés ellen, 4 programozási mód, teljesítmény 78 / 92m³ / óra, áramfogyasztás 6-8 watt. Maico ECA 100 iPro
 2. Maico ER 60-100 (Németország) Alacsony energiafogyasztás, 62/101 m3 / h kapacitás, IPx5 nedvességvédelem, automatikus leállítás túlmelegedés esetén, visszacsapó szelep jelenléte. Maico ER 60-100
 3. SOLER PALAU ECOAIR (Spanyolország) A prémium osztályú, csendes működésű, maximális teljesítményű centrifugális rajongók lehetővé teszik a helyiség levegőjének gyors cseréjét. Áramlási sebesség 15/60 m³ / h, zaj 20/32 dB, a sebesség gyors beállítása. SOLER PALAU ECOAIR
 4. SolerPalau Silent-100 Design CZ (Spanyolország) A fedél speciális alakú, nem enged a levegőbe a helyiségbe, a motor vibrációs zajszigetelő üvegből van, az áramlás levegő. 85 m³ / h, kiváló minőségű és kedvező ár, 26,5 dB zaj. SolerPalau Silent-100 Design CZ
 5. Blauberg Quatro 100 (Ukrajna) A készülék 4 kialakítással rendelkezik, zaj 33 dB, IP34 védettség, kettős szigetelés, fogyasztás 88 m³ / óra, egy sebesség. Blauberg Quatro 100
 6. Vortice ME 100/4 (Olaszország) Alacsony zajszint, két sebesség, vékony elülső panel, garancia 30 000 órás folyamatos működésre, levegőfogyasztás 65/95 m³ / h, zaj 20,8 dB, egy sebesség. Ellenőrizze a visszacsapó szelepet. Vortice ME 100/4
 7. Maico AWB 100 C (Németország) Gazdaságos motor, túlmelegedés elleni védelem, visszacsapó szelep, megfizethető ár, zaj 35 dB, fogyasztás 70 m³ / óra. Maico AWB 100 C
 8. Szellőztetők 100 Quayt (Ukrajna). A készülék tengelyirányú, alacsony zajszint, IP 45 védettség, légáramlás, 97 m³ / h, zajszint 25 dB, egy sebesség. Szellőztető 100 Quay
 9. SolerPalau Silent-100 CZ (Spanyolország), egy visszacsapó szelep, gumi fém perselyek, 15 m2-ig terjedő helyiségekhez, megfizethető ár, levegőáramlás, 95m³ / óra, egysebesség, zaj 26,5 dB SolerPalau Silent-100 CZ
 10. Domovent 100 C (Ukrajna) Egyszerű és olcsó ventilátor, túlmelegedés elleni védelem, fogyasztás 94 m³ / óra, zaj 39 dB, egy sebesség. Domovent 100 Â

A legcsendesebb ventilátor a fürdőszobában

..Hogyan lehet a legcsendesebb ventilátor (dB)? Telepítés szükséges a fürdőszobában.

Szerkesztette Vladimir57 08.08.2016

A Silag rajongók Blagovestben mutatták meg, ezek a hangok a legcsendesebbek, van valami hasonlatuk. Később fogok ilyen magamra lenni, de eddig nem jutottam el a kezem.
Nézd meg az oldalukat.

Remont_Forever írta:
Silent rajongók mutattak be Blagovestben

Vettem kettőt Blagovest-ben Lublinban, a Silent 1000 modellt (vagy 100-at, nem emlékszem pontosan). Az eladó is dicsérte őket, azt állította, hogy ők az egyetlenek a csapágy. Nagyon csendes volt, így vettem egy fürdőszobát és WC-t. Nem tudom, milyen lesz az erőforrás, de könnyen tisztítják, úgy tűnik számomra.

alexkit írta:
Az eladó is dicsérte őket, azt állította, hogy ők az egyetlenek a csapágy.

Ó, én ezt a menedzsert csinálom.

A 100 csatornás SYSTEMAIR KV100M modell áramlási sebessége 195 m3 / h, a hangnyomásszint 3 méteres távolságon 34 dB, összehasonlítva a jó beltéri klímaberendezés szintje 34 dB, nagyon csendes.

Csendes, majdnem hallható. A bolt 26dB-t mond.

Vladdy írta:
Csendes, majdnem hallható. A bolt 26dB-t mond.

Lomaster ezt írta:
A SYSTEMAIR KV100M modell 100 csatornánként 195 m3 / h, a hangnyomásszint 3 méteres távolságon 34 dB.

Ez nem az a téma, amit a csatorna rajongójának jeleztek.
Ez a Silavent csak a beépített időzítő és a páratartalom érzékelő (az időtartam -25 perc, a páratartalom -50%) beállításával összehasonlítva a zajjal összehasonlítva (legalább a katalógusban).

Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

Ha tükrök és falak folyamatosan felborulnak a fürdőszobában, akkor a levegő elmosódik, és a penész időnként megjelenik a sarkokban, ami azt jelenti, hogy a természetes szellőzés nem képes megbirkózni feladatával. A probléma megoldása egyszerű - el kell távolítani egy elszívó ventilátort. A modern kipufogóeszközök választéka nagyon széles - a legegyszerűbbtől a néma modellekig, időzítőkkel és érzékelőkkel. Annak érdekében, hogy a helyiségben a leghatékonyabb légcserét biztosítsuk, meg kell tudnunk, hogy milyen kritériumok alapján érdemes kiválasztani a rajongókat és hogyan kell helyesen telepíteni őket.

Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

A kipufogóventilátorok fajtái

A kipufogóventilátor kialakítása meglehetősen egyszerű: test, motor, lapátkerék járókerékkel. Vannak olyan modellek, amelyek visszacsapó szeleppel vannak felszerelve, ami nem teszi lehetővé a többi lakásból származó idegen szagok bejutását a szobába, ami nagyon fontos a sokemeletes épületek számára.

A készülék ventilátor a fürdőszobában

A kipufogó légcsatorna egy közös szellőztetőrendszerhez van csatlakoztatva, vagy külön-külön a falon kívülre kerül. Az összeszerelés módja szerint az összes elszívó ventilátor mennyezetre és falra, valamint beépített és felsõ részekre oszlik.

Fürdőszoba mennyezeti ventilátor

A mennyezet kevésbé igényes, jóllehet megkülönböztetik a nagy teljesítményt és az egyszerű telepítést. Ez a ventilátor képes egy nagy mennyiségű levegő aktív keringtetésére, így tökéletes a tágas fürdőszobák számára. De a legtöbb fogyasztó még mindig választja falimodelleket, mind a beépített, mind a felületi típusokat. Könnyen telepíthető, könnyen kezelhető, könnyen tisztítható és cserélhető. A kompakt méret és a ház modern kialakítása miatt esztétikailag kellemesnek tűnnek, tökéletesen illeszkednek minden belső térbe.

Akkumulátoros axiális ventilátor

A belső készüléktől függően a ventilátorok a következőkre oszthatók:

 • elektromos - egyszerű modellek beépített vagy külső kapcsolóval. Vagyis a lakás bérlõi szükség szerint önállóan kapcsolják be és ki a készüléket. Nagyon gyakori lehetőség, ha egy ilyen ventilátor egy közös kapcsolóhoz van csatlakoztatva a fürdőszobában, majd a lámpákkal egyidejűleg be van kapcsolva. Igaz, ebben az esetben a nedvességnek nincs mindig ideje teljesen bejutni a szellőzésbe, de csökkenti a villamosenergia-fogyasztást;
 • automatikus érzékelővel felszerelt kipufogógáz - berendezések. A páratartalom-érzékelőkkel rendelkező modellek önállóan bekapcsolnak, amint a nedvességszint meghaladja a normát, és kikapcsol, amikor a kondenzvíz teljesen elpárolog. A mozgásérzékelővel rendelkező modellek bekapcsolnak, amikor egy személy megjelenik, és kikapcsol, amikor a szoba üres. Vannak olyan automata ventilátorok is, amelyek időzítőkkel csak egy meghatározott időintervallummal működnek.

Rejtett ventilátor a fürdőszobában

A képen egy háttérvilágítású elszívó ventilátor.

Az elszívó ventilátorokat típus szerint is osztályozzák. A hazai szférában a legnépszerűbbek az axiális és csatorna eszközök, amelyek alkalmasak a sokemeletes és magánházakra.

Axiális ventilátorok

Axiális ventilátoroknál a levegő mozgása a pengék forgási tengelye mentén történik, és ennek köszönhető. A design nagyon egyszerű: egy burkolat (általában hengeres), lapátkerék, elektromos motor. Sok modell egy elülső kollektorral rendelkezik, amely javítja az aerodinamikai tulajdonságokat. A kések szerkezete csökkenti a légáram ellenállását, így a ventilátor nagy hatékonyságú. A felszerelés típusa szerint ezek az eszközök lehetnek falra szerelhetőek és mennyezetre szerelhetők.

A legtöbb modern axiális ventilátor alacsony energiafogyasztással és alacsony zajszinttel jellemezhető, szemben az előző generációs modellekkel. Hosszú ideig dolgozhatnak a megállás nélkül, könnyen tisztíthatók, vonzó megjelenéssel rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek az eszközök hatékonyak legyenek, a csatorna nem haladhatja meg a 4 métert. Ugyanez érvényes a fürdő területére - minél kisebb a helyiség, annál hatékonyabb a kapucni.

Csatorna rajongók

Nagyméretű fürdőszobák, csővezetékek vagy centrifugál ventilátorok optimálisan alkalmasak. Kivitelük jelentősen különbözik az axiális eszközektől: a hengeres test belsejében van egy dob, sok keskeny, hajlított pengével. A forgólapátok által létrehozott centrifugális erő segítségével a levegőt belsejébe húzzák és a szellőzőcsatornába vezetik.

CATA ventilátorok a csatorna telepítéséhez

Az ilyen ventilátorok hatékonyan működnek 4 méteres légcsatornákkal, mind a mennyezetre, mind a falra szerelve (a módosítástól függően). A kipufogógáz folyamatosan végezhető, de általában a készüléket egy fürdőszobai kapcsolóhoz vagy egy higrosztáthoz kapcsolják. Ez lehetővé teszi a villamos energia gazdaságosabb használatát és meghosszabbítja a ventilátor élettartamát. Számos modelleket úgy terveztek, hogy süllyesztettek, és viszonylag csendesek, így a fürdőszobában szinte láthatatlanok.

Kipufogó-diffúzor a fürdőszobában

Előnyök és hátrányok

Ha még mindig kétségei vannak azzal, hogy megvalósítható-e az ilyen ventilátorok beépítése a fürdőszobába, hasznos lenne megismerkedni a kipufogó-berendezések előnyeivel:

 • a falakon és más felületeken több kondenzáció nem fog felhalmozódni, a nedvesség elhagyja a helyiséget;

Anélkül, hogy egy ventilátor a fürdőszobában nagyon nedves, a penész megjelenhet

A fürdőszobában elhelyezett kupak tökéletesen illeszkedik a belső térbe

Szellőztető ventilátor

Hood egyszerűen csinálni magad

Ami a hiányosságokat illeti, nagyon kevesen vannak:

 • a rajongók nem tudnak teljesen csendben dolgozni, és egyes fogyasztók bosszantják a zümmögésüket;
 • az energiafogyasztás nő, bár kissé;
 • A készülék rendszeres tisztítást és kenést igényel a normál működés érdekében.

Ha a motorháztetőt nem tisztítják, akkor nem működik.

Sőt, sok a helyes telepítéstől függ: ha a ventilátor helytelenül van elhelyezve, akkor a légáramlás zavart okoz, és nincs semmi mondanivaló a minőségi elszívóról.

Ellenőrizze a szellőzést egy szivargyújtóval. A lángok nem fordultak el, ami a vontatás hiányát jelezte.

A kipufogó ventilátor kiválasztásának szabályai

Tehát, ha egy ventilátor megvásárlásáról van szó, akkor meg kell választania a megfelelő modellt, hogy később ne csalódjon. Egyszerre több paraméterrel kell választani - teljesítmény, biztonság, zajszint és természetesen a minőség-ár arány.

termelékenység

Ez a kritérium alapvető fontosságú, mivel a légcsere hatékonysága attól függ. Fontos, hogy a területhez képest megfelelő eszközhatást válasszon, mivel ugyanaz a ventilátor más és más eredményt ad a kis és nagy fürdőszobában. Az építési szabályzat szerint a fürdőszobák levegőáramlási ára 6-8 egység, vagyis egy óra alatt a levegő teljes térfogatát 6-ról 8-ra kell változtatni. Általában, ha a fürdőszobát legfeljebb három ember használja, akkor válasszon több 6-ot, ha több, mint három, többszörös 8. Nem nehéz számításokat végezni: meg kell találnod a helyiség mennyiségét, és meg kell szorozni a légcsere gyakoriságával.

Például: van egy 1,9x1,7 m méretű és 2,65 m magasságú fürdőszoba, 3 ember használhatja. A szoba térfogatát - 1,9 x 1,7 x 2,65 = 8,56 m - számítjuk ki, kerekítsük fel a 9-et és szorozzuk meg 9 × 6 = 54 m3-es tényezővel.

Kiderül, hogy egy ilyen fürdőszobában az optimális választás egy 54 m3 / óra vagy annál nagyobb kapacitású eszköz lenne. Természetesen nem mindig találunk olyan modellt, amely a legjobban illeszkedik a tervezési paraméterekhez, így kis teljesítményű ventilátorral választhat.

A különböző helyiségekre vonatkozó légiközlekedés ára

A fürdőszobák ventilátorainak teljesítménye általában 95-100 m3 / h

biztonság

A fürdőszobákban és a fürdőszobákban a ventilátorok további védelmet nyújtanak az elektromos érintkezőknek a nedvességtől, amit az utasításokban és a csomagolásban fel kell tüntetni. Ha rendszeres modellt teszel fel, és a víz behatol, rövidzárlatot okozhat, és akár tüzet is okozhat, így nem kockáztathat.

Most már megtalálhatóak a kisfeszültségű kipufogó berendezések, amelyeket kifejezetten fürdőszobákhoz és szaunákhoz terveztek. Nedvesség és hővédelem, és hatékonyan működik 100% -os páratartalom mellett és magas hőmérsékleten. Igaz, az ilyen ventilátorok költsége magasabb, és nem kapcsolhatók a szokásos tápegység hálózathoz, ami további költségeket eredményez, de a lakók biztonsága megéri.

Keressen olyan rajongókat, amelyeket kifejezetten a fürdőszobában terveztek.

Zajszint

A ventilátor által előidézett zaj nem haladhatja meg a 30 dB-t, különben a háztartás zavaró hatással lesz. Ha a ventilátort éjszaka kívánja bekapcsolni, válasszon egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 25 dB. Minél kisebb ez a szám, annál kényelmesebb lesz a fürdőszobában, amikor a motorháztető be van kapcsolva. Ez különösen igaz azok számára, akik folyamatosan futnak rajongóval.

A zaj, ami több mint 35 dB, az emberi pszichére idegesítő

Ami a rajongók minőségét illeti, jobb, ha olyan jól ismert márkákra összpontosítanak, amelyek termékeit már időben tesztelték. Például sok pozitív véleményt a háztartási szurkolók a márka Soler Palau (Spanyolország), VENTS (Ukrajna), Electrolux (Svédország).

Soler fejtermék ventilátor Palau

Az Electrolux EAFR elszívóventilátorok színes változata

Ezek a cégek értékelik hírnevüket, így termékeik magas építési minőséggel és tartóssággal rendelkeznek. A legfontosabb dolog - rajongókat vásárolni szaküzletekben, ahol a termék képes a megfelelő tanúsítvány elkészítésére és a jótállási jegy megírására. Így elkerülheti az olcsó hamis, és nem márkás berendezések beszerzésének kockázatát.