Legfontosabb > Csapok

Vízvezetékek elosztása: telepítés, diagram és megközelítések

Kétféle csőelrendezés létezik: kollektor és párhuzamos.

Mielőtt elkezdi rajzolni a csövek elrendezését és az elosztó pontok helyzetét, meg kell határoznia, hogy mely berendezéseket kívánja telepíteni:

Konyha - hideg-meleg vizes csaptelep, mosogatógép, vízmelegítő, gázkazán, gáz vízmelegítő

Fürdőszoba - zuhanyzó, kád, mosdó, bidé, WC, mosógép, vízmelegítő.

Még akkor is, ha jelenleg nincs olyan forrás, amely megvásárolná például egy zuhanykabinat, jobb lenne előre megfontolni a kapcsolódás következtetéseit.

A vízellátás szekvenciális megoszlása.

Az ilyen huzalozás hátránya, hogy lehetetlen megakadályozni a különálló csatlakozást, és annak valószínűségét, hogy a teljes víznyomás csökken, ha több vízvezeték szerelvény működik.

Előnyök - egyszerű és gyors telepítés, nem pedig a komponensek nagy költsége a kollektorvezetékekhez képest.

Vízellátó csövek elosztása

Leggyakrabban ilyen huzalozás van felszerelve, ahol tervezik, hogy eltakarja a csöveket a vakolat vagy a díszítő panelek alatt, tartsa a csöveket föld alatt vagy betonozott esztrichekbe.

A kollektor elrendezésének az az előnye, hogy minden fogyasztónak (szaniterberendezésnek) van egy külön vonala, amely eltér a közös kollektortól. Ilyen csomóponttal bármikor lehet egyetlen pontot blokkolni, nem pedig a többi eszköz kárára. Ilyen szétválasztásnál a víz egyenletes eloszlása ​​következtében a nyomás (nyomás) minden ponton megegyezik.

Egy ilyen rendszer egyetlen hátránya az ár, amely jelentős mennyiségű csövet és szerelvényt tartalmaz, valamint elosztócsapokat (elosztó fésűket) zárószeleppel.

A hideg és melegvizes kollektor szelepekkel, vízszűrőkkel, rézcsőbéléssel.

Az anyag kiválasztása a telepítéshez

Az anyag kiválasztását befolyásolja a telepítés módja, a csövek elhelyezésének módja - zárt vagy rejtett, könnyű telepítés, pl. lehetőséget, hogy magad csináld az összes munkát. Fontos tényező az ár is.

Sok forrás még azt is jelzi, hogy a vízellátó rendszer lehet fém, de érdemes azt mondani, hogy ez már tegnap? És hogy a vízvezeték-piacnak sok jó tartós anyaga van, amelyek nagyon egyszerűen telepíthetők, hosszú élettartamuk van, megbízhatóak, ártalmatlanok, pl. Kiváló az ivóvízhez, és nagyon szép megjelenésű.

Az alábbi táblázat a vízellátás telepítéséhez használt csövek összehasonlító jellemzőit mutatja be.

Vízvezetékek felszerelése

Bár két különböző vezetékezési rendszer létezik, a gyakorlatban általában egy szekvenciális sémát vagy kombinált szekvenciális gyűjtő rendszert használnak. A legegyszerűbb anyagok a vízellátás elosztásának telepítése szempontjából polipropilén, fém-műanyag, csövek keresztkötéses polietilénből és rézből.

Nyílt vízellátás telepítése - a csővezetékek a falak mentén futnak. Nyitott szereléssel a polipropilén csöveket leggyakrabban használják.

A vízellátás rejtett telepítése - a csöveket a mélyedésekben és a rejtett vakolatban helyezik el betonpadlóba a föld alatt.

A vízvezetékek elosztása a belépési ponttól kezdődik, azaz vízforrás - szivattyúállomás, hidegvíz-gyűjtő, nyomástartály, központi vízellátó vezeték bemenete.

A közös tápvezetéknek a legkisebb nyomásveszteség elérése érdekében legalább egy hüvelyk átmérőjűnek kell lennie.

Szükség van egy durva vízszűrő és egy elzárócsap felszerelésére.

Ezután a csővezeték szerelése a választott rendszer szerint kezdődik, azaz csöveket tartanak a fürdőszobában, a konyhában, a mosodában. Ha a csővezeték az alagsorban kezdődik, és ott van a fűtőkazán, a kazánhoz külön kijárat készül.

Szekvenciális bekötés esetén, ha nem tervezzük elrejteni díszítő panelekkel és csatornákkal, javasoljuk, hogy a csöveket 15-30 cm-rel a talplemez felett szereljük fel, így a csövek alig észrevehetőek és néha az egészségügyi berendezések eltakarják.

A falakon és a mennyezeten történő áthelyezéskor a csöveket meg kell védeni a sérüléstől. Ebből a célból a házat vagy a különleges mandzsettát a lyukba helyezzük.

A csövek speciális klipszekkel, műanyag és fém bilincsekkel vannak rögzítve.

Polipropilén csövek szerelése

A polipropilén nem javasolt monolitikus, általában kültéri telepítést végez.

Szükséges lesz a fúvókákkal való forrasztásra szolgáló eszköz; csővágó; kalibrátor; szerelvények - pólók, csatlakozók, könyökök, keresztek, zárószelepek; a cső átmérőjének megfelelő csíptetők (szükségesek a csővezetékek falon történő rögzítéséhez); csőátmérő: 1 hüvelyk és ¾.

A vízellátás magánháznál szanitáris berendezéseinek ellátására a legjobb a ¾ csövek használatához. Ez annak köszönhető, hogy a polipropilén csövek megjelölésekor a külső átmérő látható. Például, ha egy cső 1 hüvelyk, akkor ez nem jelenti azt, hogy belülről egy hüvelyk átjáró lesz, külső átmérő lesz, ennek megfelelően a belső átjáró sokkal keskenyebb lesz a falak vastagsága miatt.

A vízellátó rendszer kompenzátor nem szükséges.

A telepítést következetesen végezzük. A csövek könnyen vághatók és forraszthatók. A cső vágási részét késtől kell kalibrálni és a belső súrolástól kést kenni. A forrasztás után jellegzetes gyöngyöt kell kialakítani.

A fémszálas kombinált szerelvényeket polipropilénhez más anyagokból készült csövekhez és a vízkivezetők szereléséhez használják.

Csatlakozni.

Fémcsövek szerelése

Az ilyen csövek tartják, nyitják és elrejtették.

Nyitott állapotban - sajtoló szerelvényeket (nem összecsukható) és bilincset (összecsukható) használhat.

Rejtett állapotban - csak a sajtolt szerelvényeket.

Ez annak köszönhető, hogy a szorítóbilincsek idővel gyengülnek, és csavarral kell csavarni.

A telepítéshez - 1 hüvelyk és ¾; szerelvények - könyök, csatlakozók, adapterek, pólók, keresztek; csővágó; kalibrátor; sajtolószerszám présszerszámhoz (bérelhető); Csavarkulcs szerelvények rögzítésére.

A fém-műanyag csövek nagy hosszúságú tekercsekben kerülnek értékesítésre, ezért ha az esztrich vagy gipsz alatt csöveket rakunk le, akkor szilárd csövet kell használni.

Csatlakozások szerelése menetes szerelvényekkel.

Csövek és présidomok.

Rézcsövek szerelése

¾ és ½ hüvelyk csövekhez (réz falak vékony falakkal rendelkeznek); gázégő; fémfűrész és fém kefe csiszoláshoz; flux paszta; forrasztani; szerelvények - adapterek, könyökök, keresztek, pólók, csatlakozók, vízcsatlakozók.

Csatlakozások szerelése forrasztással.

A cső végét és a szerelvény belsejében egy vékony rétegű réteg kerül megkenésre

A szerelvényt a csőre kell állítani

A csatlakozás felmelegszik, amíg a cső színe megváltozik.

A forrasztópálcán előre megmérjük a cső átmérőjének megfelelő szegmenst, és egy hornyot készítünk.

Amikor a csatlakozás fűtött, forraszanyagot vezetnek be a cső és a szerelvény közötti résbe - vágás a bemetszéshez.

Nem mindenki tud önállóan elsajátítani a forrasztást. Préselt rézcsövekhez speciális présszerszámokat is használnak, amelyeket speciális szerszámokkal krimpítenek.

Forrasztható rézcsövek.

Nem lágyított csöveket használnak csövek nyitott fektetéséhez, a lágyított csövekhez - lágyított csövekhez (könnyedén hajlítva).

Keresztkötésű polietilén csövek felszerelése

Ezek a csövek egyszerűen és egyszerűen felszerelhetők, de szüksége lesz - speciális krimpelő eszköz a térhálósított polietilén csövek szereléséhez, amelyek bérelhetők; csővágó; kalibrátor; sárgaréz vagy PPSU (polifenilszulfon) szerelvények - pólók, csatlakozók, adapterek, könyökök; csőátmérő hüvelyk és 3/4.

Csatlakozások telepítése.

A csőre egy csúszó hüvelyt helyeznek.

Ezután a csövet helyezzük a szerelvényre.

A présszerszám segítségével a hüvely a "csőszerelvény" csatlakozásra feszül - a kapcsolat nem választható, nagyon erős. Az ilyen vegyületek monolitikusak lehetnek az esztrich vagy a vakolat alatt.

Keresztkötésű polietilén csövek kiválasztásakor figyelmet kell fordítani a jelölésre, azaz Alkalmas az ivóvízellátáshoz.

Csövek és szerelvények.

És még egy nagyon fontos pont, amelyre figyelni kell, miután kész a vízellátási rendszer, és kezdődik az anyagok megválasztása és megvásárlása - ez a minőség!

Nem szabad menteni és vásárolni olcsó csöveket és szerelvényeket a kétes minőségű. A vízellátó rendszernek megbízhatónak, tartósnak, erősnek és szorosnak kell lennie. És ez nem csak rejtett telepítésre, hanem kültéri telepítésre is vonatkozik.

Az anyagokat olyan szaküzletekben kell megvásárolni, amelyek garanciát nyújtanak az áruknak, és minőségi tanúsítványt nyújtanak minden termékhez.

Házépítés

Mit gondolhatsz az új vízellátás telepítéséről? Morális és fizikailag elavult rothadt rozsdás csövek, a közelgő felújítás a lakásban - ostobaság lenne, ha nem kihasználnák a helyzetet, és figyelmen kívül hagynának egy olyan fontos pontot, mint a kommunikáció. Nos, az új épület bejárata is, ahol a fürdőszobában csak összekötött autópályák vannak és semmi más: sem vízelosztó csövek, sem csatornacsövek, pl. minden a saját belátása szerint marad, hogyan és hol helyezze el. A lakás vízelosztása nehéz feladat, de nagyon megvalósítható olyan személy számára, aki legalább egy kis technikai gondolkodással és egyenes karokkal rendelkezik. Ha úgy döntesz, hogy magad végzi el az összes munkát, egynél több problémát kell megoldania, és több választást kell megoldania a telepítés megkezdése előtt. Ezért ebben a cikkben megvitatjuk, mi a jobb, ha kiválasztunk egy vízelosztási tervet, amelyből anyagot választunk a csövek kiválasztására, mely telepítési szabályok bizonyos típusú csövekre és annak végrehajtására.

Hogyan lehet a víz eloszlását: nyitott vagy rejtett módon

Valószínűleg az apartmanok tulajdonosainak első kérdése, hogy a csöveket beágyazza a falba, vagy nyílt módon vezesse a vezetékeket. Kis helyiségek esetén ez egy kritikus kérdés, hiszen a nyitott csövek nem teszik lehetővé, hogy a fürdőszobában minden felszerelést elhelyezzen. Nem elég hely. A nagy szobákban tetszés szerint tehetünk, de fontos, hogy ismerjük a korlátokat.

Fontos! Ne helyezzen semmilyen dugaszolható csatlakozást a csövekre a falakba. Például, fém-műanyag csövek krimpelő szerelvényekkel, átmeneti hüvelyek a propilénről a szálakra, bármely amerikai nő, mellbimbó, cső, menetes csatlakozó és mások szabadon kell nyitni, hogy képesek legyenek karbantartani és javítani.

Lehetőség van a falak téglájára: rézcsövek, polipropilén csövek és fém-műanyag csövek préskötésekkel. Amint látja, az elrendezési módszer már bizonyos korlátozásokat tesz szükségessé bizonyos anyagok használatára. Tehát a vízelosztás helyes megválasztásakor elkezdhetjük, hogy milyen csöveket tervezünk használni, és figyelembe vesszük mindkét bekötési mód előnyeit és hátrányait.

A vízvezetékek előnyei a falakon:

 1. Minden cső rejtve van a látószögtől, semmi sem látható bárhol - így a szoba gyönyörű szép megjelenése.
 2. Bútorokat és berendezéseket is el lehet látni anélkül, hogy elveszítené a hasznos helyet. Ellenkező esetben a csövek a falak mentén "körülbelül 10 cm-re" kerülnek.
 3. Tűz esetén a műanyag vízvezetékek nem sérülnek.

Hátrányok a vízvezetékek leengedése a hornyokban:

 1. A csővezetékek kiválasztásának korlátozása és a csatlakozás és a szerelés módja, mivel lehetetlen elrejteni az összecsukható csatlakozókat.
 2. Az előkészítő munka összetettsége. A falak kiépítése nemcsak hosszú és nehéz, hanem poros is.
 3. A csövek telepítésének összetettsége és összetettsége. Kivételes pontossággal kell őket összeállítani, szigorúan a bontás alatt, különben a leginkább alkalmatlan pillanatban kiderül, hogy befejezni kell.
 4. Lehetetlen a javítási munkálatok elvégzése anélkül, hogy megsemmisítené a falburkolatot és a gipszt és csöveket.
 5. A csőben való szivárgás esetén világossá válik, hogy csak akkor, ha a szomszédok alulról érkeznek dühös fenyegetésekkel és fenyegetésekkel.
 6. Ha javításokra van szükség, új helyre kell állítanod a helyiségben, mivel a falak "felszakadnak". Ezek nem csupán a munkaerőköltségeket, hanem a pénzügyi veszteségeket is magukban foglalják.
 7. Lehetetlen ellenőrizni a csöveket, ellenőrizni az állapotukat vagy a szivárgás gyanúját.
 8. Véletlenül károsíthatja a vízvezetéket, ha pontosan elfelejtené, hogy a cső pontosan megy, amikor lyukat kell fúrnia a kazán, a tükör vagy más eszköz rögzítéséhez.

Nyilvánvaló, hogy a rejtett beszerelési módszer jelentős számú hibát tartalmaz. Tehát mielőtt kiválasztaná, gondosan mérlegelnie kell mindent. Ne felejtsük el, hogy a vízvezeték-kommunikáció veszélyesnek minősül és folyamatos ellenőrzést igényel.

A vízvezetékek nyílási módjának előnyei:

 1. Bármely cső felszerelhető nyílt módszerrel. Nincsenek korlátozások.
 2. Nem szükséges falat készíteni, ami azt jelenti, hogy a telepítés kevésbé munkaigényes.
 3. A csövek egyszerűbb telepítése, hiszen anélkül, hogy a burkolathoz kötődne, könnyebb összeszerelni mindent.
 4. Az egész vízellátó rendszer egyszerű, egyszerű és olcsó lebontása. Ebben az esetben a falak és a padlók nincsenek hatással.
 5. A csövek állapotának ellenőrzésére bármikor lehetséges.
 6. Amikor szivárgás jelenik meg, azonnal látható, és könnyen észrevehető a padlón lévő pocsolyák jelenléte is.
 7. A vízellátó rendszer bármikor javítható, add hozzá egy vonalat anélkül, hogy időt és pénzt költene a helyiségek teljes szétszerelésére és javítására.

A nyitott vízellátás hátrányai:

 1. A megjelenés elmaradása. Bár a csövek rejtve maradnak a dobozban és szépen varrva, de ez a design nem alkalmas minden szobában. Egyes ilyen dobozokban gyönyörűen legyőzheted, vagy akár teljes rácsokat és mini-kamrákat hozhatsz létre, hogy tárolj minden "fürdőt".
 2. Csökkentett hasznos terület. Például a falhoz közel nem mozdít mosógépet vagy mosodai kosarat.
 3. Erős tűz esetén a műanyag csövek égnek, és elveszítik a vízvezetéket. Igaz, a víz eloltja a tűz egy részét, de ez nem oldja meg a problémát.

A helyes választás érdekében mérje meg a szobát és kiszámítsa mindent a centiméterre, mi lesz és mi nem illik bele. Talán jobb lenne feláldozni a szabad helyet, és kültéri installációt végrehajtani.

Víz elrendezése

Fontos kérdés az elrendezés. Valószínűleg mindenki valaha találkozott ilyen helyzetben: mosd le a zuhanyzóban, élvezze a gyönyörű meleg víz áramlását, és ebben a pillanatban valaki mosogatja a vizet a WC-ben, vagy bekapcsolja a csapot a konyhában, és csak forró víz kezd folyni a zuhanyzóból. Kellemetlen és veszélyes. Ennek elkerülése érdekében a megfelelő elrendezést és csőátmérőt kell kiválasztani. Egyébként, ha akril fürdőket szeretne vásárolni, elmehet a boltba, és minőségi fürdőt vásárolhat meg elfogadható áron.

Összesen két elosztási séma létezik a vízvezetékek számára, de egy harmadik is lehetséges, ami a kettő kombinációjának lényege.

A szekvenciális áramkör vagy ahogyan azt "troenik" -nek is nevezik, ahol minden fogyasztó sorba kapcsolódik. Ie az egyik cső a fogyasztóktól mentesül a csomagtartó vonaláról, és mindegyikhez egy pólót helyeznek el, amely a csövet egy adott fogyasztóhoz vezeti, és a fő cső továbbhalad, és a következő fogyasztónak ismét tele van. Ez a rendszer tele van azzal a ténnyel, hogy ha egyszerre több fogyasztót használ, az utóbbi a rendszerben a legalacsonyabb nyomást fogja gyakorolni. Ezenkívül az eredmény a fent leírt helyzet lehet.

A kollektor-áramkör némileg eltérő. A vonalhoz csatlakozó cső belép a gyűjtőbe, amelyből egy külön cső minden egyes fogyasztóhoz jut. A gömbcsap a kollektor beömlőnyílásánál és az egyes csövek kimeneténél van felszerelve. Ez lehetővé teszi egy cső és egy fogyasztó javítását anélkül, hogy mások károsodnának, pl. Egyidejűleg javíthatja a mosdót, és használhatja a mosogatót a konyhában vagy a fürdőszobában. Továbbá a nyomás egyenletesebb lesz, és nem lesz olyan helyzet, amikor a víz forrása hirtelen elönt vagy a nyomás hirtelen csökken.

De minden érdeme, a kollektor-áramkör hátránya - több anyagot (csöveket, szerelvényeket és csapokat) fog kapni, és több helyet biztosít erre. Tehát a rendszer telepítése drágább.

Amikor egy lakásban csővezeték-rendszert választunk, akkor figyelembe kell vennünk a házban lévő víz elrendezését is. Például a tervezés során, ahol a főutat be lehet illeszkedni a fürdőszobába, és a visszatérő cső a konyhába (vagyis a víz áthalad a felső emeleten lévő összes apartmanon, aztán leesik és áthalad a konyhán), akkor tényleg nem lehet különbséget tenni, és csak csatlakoztatni szekvenciális csatlakozó mosogató és mosogatógép. De az elrendezés a fürdőszobában a fogyasztók számától függ.

Elvben, ha mindent helyesen teszel, a tudással, akkor a tee rendszer biztosítja a helyes nyomás elosztását, így nincs véletlenül a hidegvíz nyomása.

A hidegvíz eloszlásának így kell lennie: az első pólónak csapdába kell esnie a fürdőszobába, a másikba pedig a mosdóban lévő mosdóba (a mosogatóhoz, a mosogatóhoz és a kazánhoz). Mivel az utóbbi három pont nem függ a forró víztől, a hőmérséklet változásai nem szenvednek, de csak a hidegvízhez kapcsolódnak. Vannak olyan lakások, amelyekkel az első pólót egyszerűen kényszeríteni kell a mosdóba. Ebben az esetben csalhat. Például, ha a huzalozást 25 mm-es csővel végezték el, tégy a WC-t a 20 mm-es csövön át, majd helyezzen el egy golyós elzáró szelepet, majd 10 mm-es keskeny csövet készítsen. Így a WC-csészében lévő víz lassabban fog felhalmozni, és a HMV-rendszer nyomásesése nem érezhető.

Lehetőség van egy csatorna hasonlóság megszervezésére, különböző átmérőjű csövek használatával. Például egy 25 mm-es csövön és az összes szükséges szerelvény (gömbcsap, durva szűrő, mérő, visszacsapó szelep) beadása után egy 32 mm átmérőjű csövet helyeztünk el, amelyből 20 mm-es csővel elvezetjük a csöveket.

A forró víz eloszlása ​​valami ilyesmi lehet: egy zuhanypohárú csaptelep a fürdőszobában, majd a mosdóban, majd a mosogatóhoz a konyhában. Ez általában nem jelent problémát. A legfontosabb az, hogy a hidegvízvezetékre egy visszacsapó szelepet szereljenek fel, hogy a meleg víz ne menjen be a hideg vízbe. Akár egy pár, telepítheti az OK-t a HMV-ba, de ez nem szükséges.

A lakásban lévő vízvezeték elrendezésének megválasztása során figyelembe kell venni azt is, hogy a kollektor rendszer szinte lehetetlen falazódni a falakba (a padlóba kerülhet), és magának a gyűjtőnek nyitottnak kell lennie a gömbcsapok szolgálatához és hozzáféréséhez.

Milyen csöveket választanak a vízvezetéknek

Viszonylag nemrégiben egy ilyen kérdés egyáltalán nem merült fel, hiszen egyszerűen nem volt választás. Ma a választás a szemét a futás, mert a piac képes volt felajánlani nem csak csövek a különböző fémek, hanem műanyag különböző jellemzőkkel. Tehát milyen vízvezetékeket lehet megvásárolni.

Horganyzott acélcsövek - jó öreg bizonyított lehetőség. Tartósak, tartósak (akár 25 évig is), de idővel rozsdásodnak beléjük, belsejében belekerülnek a felhalmozódások, amelyekből a víz minősége szenved. Ezenkívül az ilyen csövek felszerelése nehézségekkel jár: meg kell vágni a szálakat, és össze kell csavarni a csöveket. Ebben az esetben minden milliméterre számítani kell.

Rozsdamentes acélcsövek - tartósak (akár 50 évig), és nem félnek a rozsdától. De az áruk magas, és még inkább a szerelvények költsége számukra, bár maga a telepítés nem annyira bonyolult. Nagyon egyszerű javítás. Univerzális opció, leggyakrabban fűtött törülközőtartókhoz.

Réz csövek - az egyik legjobb univerzális opció, de nagyon drága. Tartós, sima, korrózióálló, nem fél a magas nyomástól és a szennyeződésektől a vízben, a mikroorganizmusok nem indulnak el, és közömbösek az ultraibolya sugárzással szemben. A legtartósabb (akár 70 év). A telepítés nem túl bonyolult, az egyetlen hátránya az ár.

A fém-műanyag csövek a legolcsóbbak, de a szerelvények számukra átlagosan költségesek. Szolgálj 25-30 évig. Könnyen szerelhető, hajlítható, nem fél a rozsdától, a betétek nem halmozódnak fel a falakon. Ugyanakkor a fém-műanyag csövek félnek a túl magas hőmérsékletektől (több mint 95 ° C), és a szerelvényekkel ellátott csöveket nem lehet hajlítani.

A polietilén csövek meglehetősen erősek, rugalmasak, közepes árúak, szerelvények is szolgálnak több mint 30 éve. A telepítés nagyon egyszerű - össze vannak hegesztve. Az ilyen csövek nem hajlamosak és nem ellenállnak a magas hőmérsékletnek, ezért csak hidegvízellátáshoz használhatók. Vannak keresztkötéses polietilén csövek is, kicsit drágábbak, de melegvízellátáshoz is használhatók.

A közelmúltban a polipropilén csövek számos okból nagyon népszerűek: gipszben rejtve lehetnek, gyakran nem kell őket ellenőrizni, univerzálisak (hidegvíz, forró vízmelegítés, fűtés, padlófűtés), erősek és tartósak (kb. 50 év). Ezek hegesztéssel vannak összekötve, ami különleges hegesztőgépet és ollót igényel. Forróvízhez használt erősített csövek (alumínium vagy üvegszálas).

A választás teljes mértékben a tulajdonos kívánságaitól, valamint a választott rendszer és módszertől függ.

A vízadagolás önmagát teszi

Bárki, aki magabiztos a képességeiben, és rendelkezik a mérnökök minimális készségeivel, saját kezével helyettesítheti vagy új vízvezeték-vezetékeket létesíthet. De ugyanakkor jobb, ha az elrendezést egy szakemberrel koordinálja. Lehet, hogy hibákat észlel, vagy gyakorlati tanácsokat adhat az anyagokról és a csőátmérőkről.

Készítsen el egy víz elrendezését a lakásban

Meg kell kezdeni a munkát a vízellátó rendszer cseréjével egy rendszer kidolgozásával. Először is a telepítés módját választjuk: nyitott vagy zárt. Aztán elkészítjük a rendszert. Kéznél papíron lehet rajzolni, de feltétlenül mindent meg kell adni: a helyiség méretei, a telepítés helye és a fürdőszobai berendezések és vízvezetékek méretei, a csövek elhelyezkedése, átmérője és pontos hossza minden egyes csomópontra meg kell adnia az összes szerelvényt, típusát és méretét, telepítési helyek, ahol a cső kanyarodik, ahol megfordul. Általában mindent. Mielőtt közvetlenül elkezdené a telepítést, ezt a sémát be kell mutatni a szakembernek. Nincs értelme elindítani a régi csővezeték bontását, mielőtt a végső séma készen áll és minden anyagot megvásárol.

Kiválasztjuk és megvásároljuk a szükséges anyagokat: csövek, szerelvények, szerszámok

A terv elkészítése után számolni kell, hogy mennyi és milyen típusú csövek, szerelvények és egyéb szerelvények szükségesek. Célszerű 5-10% -os árréssel vásárolni mindent, mert a telepítési folyamat során bármi történhet. Természetesen a lakás vízelosztására vonatkozó ár a kiválasztott csőanyagtól és a telepítés módjától függ. A kollektor áramkör azonnal növeli a csővezeték többszörözésének költségeit. A fém-műanyag és polipropilén csövek csővezetékei mérsékelt költségnek és optimális jellemzőiknek tekinthetők. A rézcsövek és a rozsdamentes acél drágább lesz.

Csak a beszereléshez használt összes anyag és eszköz beszerzése után folytathatja a régi vízellátó rendszer szétszerelését. Ha nemcsak a belső csöveket, hanem a tápvezetékeket is tervezni kívánja, akkor le kell zárni a vízszivattyút. Ezt önmagában nem teheti meg, csak egy kezelő társaság vízvezeték-szerelője.

Vízépítési rendszer telepítését fémplasztikai csövekből végezzük

A fémcsövek kétféleképpen csatlakoztathatók: krimpelő szerelvények vagy préskötések.

A tömörítéssel összekötött fém-műanyag csövek csak nyitott csövekhez használhatók. A csatlakozás a következőképpen történik:

 • Mérje meg és vágja le a kívánt méretű csövet.
 • A kalibrátor-faskosnimatel segítségével eltávolítjuk a csavart a csőből.
 • Rögzítse a csavaranyát a szerelési készletből.
 • Ezután behelyezzük a gyűrűt.
 • Helyezze be a szerelvényt, és húzza meg a két rozhkovymi kulcsot.

Ezt a csatlakozást menetesnek kell tekinteni, ami azt jelenti, hogy hajlamos a szivárgásra, a csöveket legalább évente egyszer ellenőrizni és szorítani kell.

A csatlakozó prés szerelvény nyílt, zárt módszerrel nyitható. Fusson így:

 • Mérje meg és vágja le a kívánt csőszakaszt.
 • Kalibrálása.
 • A csövet behelyezzük a szerelvénybe, és kézzel nyomjuk meg.

Az eredményül kapott vegyület tartós, amely képes ellenállni egy éles nyomásesésnek, de nem összecsukható.

Fém csövek hajlítása, maximális hajlítási sugara 3 - 5 csőátmérővel. A csőszakasznak legalább 5 - 7 cm-nek kell lennie.

Vízvezeték beszerelését polipropilén csövekből végezzük

Hideg víz esetén 25 mm-es csöveket használunk, falvastagságuk 2,8 mm, és melegvíz esetén ugyanolyan átmérőjű, de 3,2 mm vastagságú megerősített csöveket használunk.

 • A csöveket speciális ollókkal vágjuk a szükséges részekre, szigorúan merőlegesen tartjuk őket.
 • A csöveken a hegesztés mélységét (a szerelvény mélységétől függően), például 1,6 mm-nél rögzítjük.
 • Csipesszel eltávolítjuk a cső középső réteget 1 - 2 mm mélységig.
 • A hegesztőgépen a kívánt átmérőjű fúvókákat telepítjük és bekapcsoljuk, a hőmérsékletet 240-260 ° C-ra állítva.
 • Hegesztés indításakor a hegesztőgépen lévő lámpák kialszanak. Mindkét csövet vagy csövet nyomjuk és a hegesztőgép fúvókáira egyenletesen, anélkül, hogy megfordulnánk, a csövön lévő jelig.
 • 7 másodperc elteltével távolítsa el a csövet. Elkezdünk másodperceket számolni attól a pillanattól kezdve, amikor a csöveket a fúvókákra helyeztük és elkezdtük mozgatni őket. Amikor eltávolítjuk a csöveket a hegesztőgépből, szükséges, hogy a második személy megtartsa, mert nagyon könnyű.
 • Óvatosan csatlakoztassa egymáshoz a csöveket (vagy a csövet és a szerelvényt), egymás felé tolva. Soha ne forgasson. Minden zökkenőmentesen és gyorsan kell futtatnia.

Várakozunk néhány másodpercig, amíg a csatlakozás lehűl, majd a csövek használhatók. Gyönyörű merőleges kapcsolatot kell kapnia, ha nem vagy elégedett az eredménnyel, akkor a csatlakozást le kell vágni, és az egész eljárást újra végre kell hajtani, el kell vágni a sérült darabot.

A lakásban lévő vízkezelés saját kezűleg végződik az összeszerelt csővezeték ellenőrzésével, azaz nyomásmérő speciális eszköz. Csak miután jó eredményeket ért el az ízületek és csövek nagy nyomású szilárdságú vizsgálathoz, csatlakoztathat vizet. Minden csövet és csatlakozást szivárgás ellenőrizni kell.

Vízellátás a lakásban: eszköz, csere, telepítés, csatlakozás

Rotted régi vízvezeték a lakásban. A csövek izzadása, a fistula fistula; vágja le a vizet, és utána újra felhúzza - a rozsdásodó csapoktól. A konyhát egy fürdőszobával tervezik felújítani, és a régi csövek nem ijesztőek az érintésre és a lélegzésre. Meg kell változtatni, de a munka drága. Lehetséges-e a lakásvezeték cseréje a saját kezével? Igen, lehetséges, és engedélyezési terv nélkül. Csak akkor kell tárgyalni az ECD szerelőjével, hogy egy óránál hosszabb ideig kikapcsolják a felszállók vízellátását; valószínűleg 10 percen belül kezelheti, vagy figyelmeztetheti a szomszédokat, ha nem ártalmas, és blokkolja / újra benyújtja magát.

Cserélési eljárás

A vízellátás cseréje bizonyos sorrendben történik. A "szemmel" és az "út mentén" végzett munka nem szakszerű teljesítményben gyakran szivárgással ér véget. A munkaterv körülbelül a következő:

 1. Az új csövek anyagának megválasztása.
 2. A meleg és hideg víz elrendezésének megválasztása.
 3. A lakás vízellátásának fejlesztése.
 4. Számítsa ki a cső átmérőjét a kiválasztott anyag és rendszer vonatkozásában.
 5. A szerelési eszköz előkészítése.
 6. Anyagvásárlás.
 7. A kiválasztási és könyvelési egységek összeszerelése, felszerelése a felszállókra és a regisztrálásra.
 8. A régi csövek és vízvezeték szerelvények eltávolítása.
 9. A HMS és az aquastop csatlakoztatása, amennyiben rendelkezésre áll.
 10. A lombik szűrő csatlakoztatása (GMR-el szükséges).
 11. Meleg- és hidegvízvezetékek telepítése.
 12. Vízvezeték szerelése és csatlakoztatása, régi vagy új.
 13. Vizsgálja meg a vízellátást; az azonosított hibák megszüntetése.
 14. A kazán felszerelése és csatlakoztatása.

HMS, lombikszűrő és aquastop

A HMS-t vagy a hidromágneses rendszert már régóta használják az iparban, hogy vizet készítsen szűrés céljából. A mindennapi életben ez a készülék a részletekbe kerülés nélkül a vízben lévő szennyeződéseket egy vékony szuszpenzióvá alakítja át, amelyet ezután a szűrőben iszap formájában helyeznek el, és amelyet rendszeresen eltávolítanak. A HMS teljesen ártalmatlan, nem igényel áramellátást és gondoskodást a működés során, de feltétlenül szükség van egy vízmérő beépítésére antimágneses kivitelben (így drágábbak), és a víz áramlását követően egy kombinált lombik szűrő.

A lombikszűrő három sorból áll: az elsőben az iszap összegyűjtése, a második a klór eltávolítása, a harmadik pedig finom víz tisztítása és lágyulása. Ez utóbbit (senki nem sokáig dugja a csaptelep vizét) különösen fontos a mosógép kazán számára.

A HMS (1), a fő lombikszűrő (2) és az avvastop (3)

A HMS a lombikokkal nagyon sokat költ, de nem csak a berendezés jól védett, hanem az egészség is. Panaszkodik vagy nem, felháborodik - ne legyél felháborodva, és az ivóvizet szilárdan a világ tíz legszegényebb erőforrásában tartják, és nincs olyan globális program, amely minőséget hozna legalább a múlt század közepére. Általában a fuldokló emberek megmentése magának a fuldokló népnek a munkája.

Az Aquastop is hasznos eszköz, nem igényel áramellátást és gondoskodást, de funkciója más. A víz jelenlegi (áttörés) erőteljes növekedésével az aquastop működik, és a szelep lefedi az egész lakást a felszállóból. Az akvasztópok különböző rendszerekből állnak, beleértve az elektrodinamikaiakat is, így egy antimágneses számláló is szükséges az aquastop telepítésekor.

Csőválasztás

Az új vízvezeték a lakásban a csövek kiválasztásával kezdődik. Az acél élete meghaladta a saját, és a fém-műanyag, a műanyag és a keményforrasz közül kell választani. Ez a munkahely talán a legfontosabb: a rossz választás minden erőfeszítést, költséget és erőfeszítést megtagad.

Rézvízvezetékekről egyszerre lehet mondani: a propagandisták nem tudják, mit mondanak. Vagy tudd, de ne állítsd magad. Először réz-oxid keletkezik rézzel érintkezésben vízzel - a nagyon verdigris, amelyről Tom Sawyer értelmezte Huckleberry Finn. Igen, az embernek rézre van szüksége, de kis mennyiségben nyomelemként, nem pedig egy erős méreg részeként. Ellenpontként azt állítják, hogy a vízből származó rézből védőfóliát képeznek. Abszurd mindazok számára, akik legalább az iskolai kémikára emlékeznek.

Másodszor, az ón a réz forraszanyagának része. Fehér ón, puha fém, végül a másikhoz fordul, ahogy a vegyészek mondják, allotropikus módosítás - szürke ón, morzsolódó por. Vagyis a rézcsövek behelyezése (nagyon drága) garantáljuk a 100% -os szivárgást. És fizetni egy rézcsövekre szakosodott cég munkájáért, mivel lehetetlen őket megfelelően forrasztani.

Fém műanyag

A fémcsövek meglehetősen drágák, de tapasztalat nélkül összekapcsolhatják őket saját kezével. A fém-műanyag vízvezetékeket speciális menetes szerelvényekkel szerelik össze tömítésekkel vagy karmantyúval. Ezenkívül a fémcsövek simán hajlíthatók. A fém hidrodinamikai ellenállása és nyomásvesztesége nagyon kicsi.

Ahhoz, hogy beléphessen a csőbe a szerelvénybe, szükség van egy csővágóra, présfogókra és egy csavarhúzó készletre. Segítségükkel a munka könnyedén és rögtönzött eszközökkel - teljes szivárgási garanciával jár. Ezenkívül a szerelvények tömítéseinek élettartama korlátozott, és idővel az ízület csöpögni kezd. Ezért a falban lévő fémes műanyag habarcs elfogadhatatlan, és erősen ajánlott nem elrejteni a hornyokban.

Javasoljuk, hogy fém-műanyaggal ellátott vízvezetékeket külön nyílt területeken vezessenek be, ahol a minimális vízállóság és a csukló egyszerű és gyors összeszerelésének lehetősége fontos: kazán, mosógép, mosás stb. A fém-műanyag adapterek más típusú csövekhez való adapterei mindig kaphatók.

műanyag

A műanyag lakás vízvezeték lett a szabvány, de a műanyagok eltérőek. A megfelelő választáshoz meg kell tudnia a tulajdonságait és tulajdonságait.

Polibutilén (PB)

Műanyag hajlítás jó hővezető képességgel a műanyaghoz. 90 fokos hőmérsékletet tart. A megfelelő forrasztott kötés teljesen megbízható. Elég drága. A hőszigetelt padló berendezéséhez használják.

Polietilén (PE)

Olcsó, de a melegvíz polietilén erősített csövekre van szükség; a szokásos polietilén már nem tart 60 fokot. Nem lehet hajlítani és ragasztani, a forraszanyag-kötés megbízhatóan 3,5 m-nél nagyobb nyomást gyakorol, és a városi vízellátás víznyomása maximum 6 atm (0,6 Mbar) hidegvízhez és 4,5 m-es melegvízhez, így a hirtelen áttörés. A hidraulikus ellenállás azonban a legkisebb.

Úgy tűnik, hogy a polietilén csövek mindenki számára rosszak, de méltóságuk van, amely megéri minden hiányosságot: nem félnek a fagyástól. Jégpohár feltörte őket, de ahogy olvad - újra zsugorodik, és nem tört ki, még akkor sem, ha kitört. Ezért a polietilén vízellátásának telepítése erősen ajánlott a nem fűtött, szezonális és a földi helyiségekben. A polietilénnek nincs alternatívája. De folyamatosan feltöltött rendszerrel az aquastopra van szükség.

PVC (PVC)

A polivinil-klorid (PVC) tulajdonságai meglehetősen jól ismertek: kémiailag ellenálló, olcsó, 80 fokos hőállóság, könnyen ragasztva, de nem túl tartós és az ultraibolya sugárzástól fél. A forrasztott és ragasztós kötések sokkal törékennyé válnak, mint a szilárd anyagok, így fennáll az áttörés veszélye, és szüksége van egy aquastopra. A ragasztott PVC egyes részeinek kicserélése természetesen sokkal bonyolultabb, mint az összecsukható fém-műanyag, de könnyebb, mint a forraszedéseknél: az ízületet egy háztartási hajszárítóval felmelegítve a csuklót el lehet választani és újra összeilleszteni. Általában a költségvetési opció, vagy egy kezdőmester, a fő ág hosszától a felszállótól a legrövidebb lejtési pontig, legfeljebb 10 m, és legfeljebb 7 mintavételi ponttal.

Propilén (PP)

Most már gyakoriak a lapos vízvezeték poliizopropilén csövek (propilén) elhelyezése. Az anyag nem túl drága, tartós, ellenálló, a forraszanyag-csatlakozások megtartják az alap minden tulajdonságát, hőállóak - akár 130 fokosak, helyesen hegesztettek, akár 12 évig is. A hidraulikus ellenállás nagyobb, mint a PVC, de a plakk felhalmozódása a lumenben minimális, és a HMS kizárva. Csak két hátránya van, amikor magad csinálod:

 • Nem ragasztva van, speciális forrasztáshoz és a technológia pontos betartásához szükséges a forrasztáshoz.
 • Nagy hőtágulási együtthatója van. Falra szerelve, vagy egy bontóban rejtve lehet görbült és lebontani a burkolólapot, ezért amikor lefektetik, a merilon vagy a szintetikus télikert készletet kell viselni, ami növeli a munka költségeit.

Azonban a propilén csővezeték jelenleg az egyetlen, amely egyszer és mindenkor megtehető. Ezért a propilén forrasztására külön figyelmet fordítunk, különösen azért, mert más műanyagok forrasztása csak alacsonyabb hőmérsékleten (110-130 fok polietilén és 150 PVC esetében) különbözik.

Propilén forrasztás

A propilén forrasztása kézi vasaló vasaló (lásd a jobb oldali ábrát) elfogadhatatlan:

 1. A felgyülemlett szennyezés belsejében lévő "kolbászt", és így gyűjtötték össze, a csővezeték érzékenyebb az eltömődésre, mint az acél.
 2. A víznyomás, a feltörő csövek meg akarják szakítani a kötést. A csőben 16 fokban és kb. Három hónap múlva 20-25 ° C-on kívül az anyag fáradási küszöbértéke meghaladja a kötést.

A propilén csövek helytelen tüske

A propilén csővezeték összeszerelése forrasztható szerelvényeken - egyenes (a csőszakaszok csatlakoztatásához), sarok, pólók, keresztek. A lágyításra felmelegített csövet az előmelegített szerelvény tartójába is behelyezzük, és a kötél lefagy. Ebben az esetben a víznyomás éppen ellenkezőleg, a cső belsejét a tartóra nyomja, erősséget biztosítva, és csak a zárt zóna része marad. A propilén meglehetősen nagy merevsége nem teszi lehetővé, hogy a burkolatot átölelő burkolat rugalmasan bővüljön. Ez a vegyület építése az anyag tulajdonságaival kombinálva teszi lehetővé, hogy a propilén csővezeték évtizedekig alkalmas falak falazására.

Maga a forrasztás egyszerű: az "apa" és az "anya" (belső és külső) forrasztási tippek beillesztésre kerülnek a csőbe. Megkapcsolják a forrasztópisztolyt, várják, amíg a hőmérsékletjelzője 250 fokot jelez vagy a riasztás jelet ad. A csövet a szerelvénnyel gyorsan eltávolítják (eltávolítják), beillesztik egymásba és várják, amíg a hüvely le nem hűl. Mindent forraszthat tovább. Itt többet megtudhat a forrasztási folyamatról.

Megjegyzés: a propilén többé-kevésbé tisztességes forrasztópáka legalább 2000 rubel. és valami másnak nem megfelelő, de a munka nem elhasználódik. Ezért nem szükséges megvásárolni, jobb bérelni.

Általánosságban elmondható, hogy az ajánlások, amelyekhez a csővezetékeknek a lakóvízvezetékhez történő megválasztása a következőképpen foglalható össze:

 • A rejtett kábelezés egy szabványos lakás a hornyok vagy monolitikus - határozottan propilén.
 • Olyan hosszú ágak esetében, amelyek nagyszámú lebontási ponttal rendelkeznek - nyitott fém-műanyag vagy cserélhető fedelű csatornákban.
 • Vidéki házak, bérelhető szezonális házak, távoli melléképületek, uszodák, üvegházak, stb. - polietilén.
 • Költségvetési javítás vagy olyan területeken, ahol vízhiány van, alacsony víznyomás, rossz minőségű víz - PVC.

Kapcsolási rajz

A szobákban két víztanulási séma van: soros és párhuzamos. A szekvenciális sémával az elemzési pontok a pólókon keresztül kapcsolódnak a közös csőhöz. Ez a rendszer a legkedvezőbb, de nagy huzalhosszúság esetén számos elemzési pont és / vagy gyenge víznyomás nem alkalmas, mivel nagymértékben csökkenti a nyomást.

Ebben az esetben a vízelemzést a kollektor- "fésű" párhuzamos sémája szerint végezzük, lásd az 1. ábrát. A fésűcső egy mentőszelepek összessége, amelyek közül mindegyik egyetlen ágra kiterjed a saját elemzési pontjára. A szelepek pontosan szabályozzák a nyomást. A pöttyökön levő ágakat fém-műanyag vagy polietilén készítik: ebben az esetben a szerepe az alacsony hidraulikus ellenállása, és egyetlen darabból történő elhelyezésekor meglehetősen megbízhatóak.

A vízszivattyúzás rendszerének kialakítása

A lakás vízvezetékének elrendezése elsõsorban magának kell történnie, hogy ne zavarodjon meg, ne tévesen számoljon be, és pontosan tudja, hol van ez - ehhez a munkához nincs külön engedély. A vízmérő ellenőrzése azonban a vízmérő nyilvántartásakor kérheti, hogy nézze meg a diagramot, ezért helyesen kell rajzolnia.

A víz teljes rendszere egy magánházat elemez

A szabályoknak megfelelő teljes rendszer komoly munka és szakképzett szakember számára; például egy nagy képet, egy vízellátó rendszert egy nyári konyha nélküli magánházhoz, amely a projekt jóváhagyásához szükséges. De a csövek cseréjéhez a lakásban nem kell annyira zavarnia, elég, hogy az ábra világosan és világosan mutatja:

 1. Meleg és hideg vízcsövek, típusuk és a lumen átmérője.
 2. Mérőberendezések.
 3. Sürgősségi szelepek és szilva.
 4. Zárószelepek.
 5. A fogyasztókat jelző elemzési pontok.
 6. Biztonsági ágak és eszközök.
 7. A vízáramlás iránya.

Annak érdekében, hogy mindezt csak magával, vagy egy évvel később meg lehessen érteni, bizonyos szabályokat kell betartani a rajzolás során. Vegyünk példákat példákra. A bal oldalon - többé-kevésbé jönnek le, de megjegyzésekkel, a jobb oldalon - rossz:

Egyszerűsített diagramok a víz eltereléséről a hibákkal

 • A jobb oldali ábrát izometrikusan csinálják - a szépség, vagy mi? A csövek metszéspontjai összezavarják, és nem ad elképzelést az elemzési pontok valós helyéről: egy kazánnal felszerelt mosógép a padló alá kerül.
 • Ugyanazon a helyen túl sok aktuális jelző nyíllal rendelkezik, ahol már világos, hogy hol folyik, ami szintén zavarja az áramkört.
 • Ugyanezen a helyen a mérőberendezésekkel ellátott szelepek tisztázatlan és nem a szabályok szerint vannak ábrázolva.
 • Ugyanabban a helyen - a csövek típusa és átmérője nincs feltüntetve.
 • Ugyanabban a helységben - ki, hol és mikor látta, hogy a víz fel van szolgáltatva a kazántól és a WC-t átszivárogták a dagály?
 • Azonban a bal oldali ábrán a szakember számára még nem világos, hogy a kazán (6) a tartalék. A jegyzet a következő lesz: "Hol van a visszacsapó szelep a forró? Anélkül, hogy ha a kazán leáll, akkor a kazánt a forró csőre vezetik, ha a szelepet (10) nem zárják le. " De ez már tény és teljes megértés.

A helyes egyszerűsített vízvezeték-terv a lakásban

Egy példa önkényes, nem pedig a tervdokumentáció elkészítésének szabályai szerint, de teljesen érthető és a következő ábrán látható feltöltött vízszivattyúzási mintázat túlélése nélkül. Ez egyben a párhuzamos vízszivattyúzás példája is; hol van a fésű, látom.

Cső számítása

A csövek végleges kiválasztása előtt legalább hozzávetőlegesen átmérőjüket kell kiszámítani. Nem szükséges az "okosság" - minél keskenyebb a cső, annál olcsóbb, egyrészt. Másrészt a vízellátó rendszer túl kicsi csőátmérője áramlást okozhat az áramlásban. Ugyanakkor a cső áteresztőképessége élesen csökken, és a szelep beömlőnyílása alatt normálnyomás alatt szinte nem szivárog.

A csővezeték pontos kiszámítása magasan képzett szakemberek kérdése, de egy városi lakosztály számára, hogy normálisan áramolhasson, önmagát becsülheti. A kiindulási adatok a következők:

 1. A megengedett legkisebb nyomás 0,3 ° C.
 2. A nyomásvesztés 1 m-es propiléncsőre 16 mm - 0,05 mm.
 3. Az apartmanok huzalozásának átlagos vesztesége az egységek szerelvényei és szelepei szerint - 0,15 at.
 4. Fejvesztés a szelektív könyvelési egységben - 0,25 at.
 5. A 12 mm-es csőben az 1,5-4,5 atm felszállónyílás bejáratához tartozó normál értékeknél elkerülhetetlen időszakos turbulizáció, és 16 mm-es csövekben nem figyelhető meg.
 6. A legtávolabbi pont fejrésze legalább kétszer.

Továbbra is meg kell tudni deríteni a nyomást a beömlőnyíláson, és meg lehet állapítani, hogy ilyen ilyen huzalozással egy ilyen vázcső önmagában elegendő nyomást biztosít a legtávolabbi daru számára, vagy ha szükséges, hogy szélesebb és drágább legyen. A felemelő alján lévő nyomás az alagsori nyomásmérőből vagy az épületüzemeltetőből nyerhető; majd a padlón levonja a 0,6-et. Lehetséges a szomszédok becslése ugyanazon a szinten, ha ugyanaz a 0,6 emelet / padló: ha például a csapok fölött három emeleten keresztül folyik, akkor jó 2 van. De a sokemeletes épületeknél ez a fókusz nem működik: azért, hogy ne növeljék a túlságosan lapos vezetékek költségeit, az alsó és felső emeleteken, sőt az alsó, középső és felső emeleteken is külön felszállók vannak.

Számítási példa: a kilencemeletes épület második emeletén; a lakók a felső emeleten nem panaszkodnak a víz. Legalább 4 atm. 11 egység erősítés (5 tees, 6 négyzet, 1 szelep) 1,65 atm. A cső hosszúsága a kaputól a konyha messze faláig 6,5 m, ami szintén 0,325 méteres. Veszteségek. Összesen egy szelektív könyvelési egységgel 0,325 + 1,65 + 0,25 = 2,225. Túl sok, ellenőrizni kell a nyomást nyomásmérővel, és valószínűleg 20-25 mm-t kell elvezetni a főcsövet, vagy párhuzamosan el kell válni a fésülttől, különben a nyári száraz helyen "száraz" maradhat.

Megjegyzés: Itt nyilvánvaló, hogy mennyire fontos a csövek kiegyenesítése és milyen nemkívánatos a hosszabbítás és a megerősítéssel való túlterhelés.

A csövek és szerelvények veszteségeinek függősége nem lineáris: az áramlási sebességtől függ, amely viszont a cső lumen keresztmetszetétől függ. A cső átmérőjének enyhe emelkedése drámaian csökkenti a veszteségeket, így a szokásos kábelezés a 20 mm-es csővel ellátott lakásokhoz képest 16 mm-es pontokra a legtöbb esetben jól működik. Nehéz esetekben pontosan kiszámítható az építési szabályok, a belső vízellátás és az épületek csatornázása. Minden szükséges képlet és nomogram van; a számítást bármely olyan szakember végezheti, aki bármilyen profilot végez.

Csak akkor kell szem előtt tartani, hogy már van három SNiP azonosítója ezen a számon: 2.04.01-85, 2.04.01-85 (2000) és 2.04.01-85 * "Az SNiP 2.04.01-85 frissített verziója (belföldi vízellátó és vízelvezető rendszerek "). Helyes - a SNiP utolsó.

Eszköz, anyagok, régi szétszerelés

A lakásvezetékek összeszerelésére szolgáló speciális eszközöket a fentiekben ismertetjük. Az anyagok vásárlására természetesen számításba kell venni a felvételeket, a nómenklatúrát és a helyszín nagyságát. A régi csövek szétszerelését a szokásos módon végezzük. A vízmérő telepítése és regisztrálása után jobb, ha a víz hosszú ideig nem kapcsolja le a padlót.

Csak egy tanácsot adunk: ne vegyen szét a szelepeket. Szilumin vagy műanyagból készül, és a leginkább alkalmatlan pillanatban megszakad, amikor sürgősen be kell tiltani. Vegye át a gömbcsapokat egy "pillangó" fogantyúval. A kerek, csavart fogantyúk nem szakadnak meg, de a nedves vagy izzadt kéz rájuk csúszik.

Könyvelés és ellenőrzés

A választó és adagoló egység egy elzárószelepet, egy durva szűrőt, egy vízmérőt és egy visszacsapó szelepet tartalmaz. A bemutatott módon. Mindegyik eszköz jelzi a vízáramlás irányát, amelyet az összeszerelés során figyelembe kell venni.

Szelektív könyvelési egység vízvezeték szerelése

A szerelvény az FUM szalaggal ellátott kötések vízszigetelésével van összeállítva, és szintén összekapcsolódik a felszállóval, miután korábban elzárta a vizet; A víz beadása előtt ne felejtse el elzárni a leállító szelepet. Ez az egyetlen művelet, és rövid távon, amely megköveteli, hogy kikapcsolják a vízellátást a felszálló szomszédjaihoz.

A hideg és meleg vízhez külön csomópontszámlálók szükségesek. Nagyon kívánatos, hogy a számlálók és a szeleptányér színes legyen kiemelve. A mérőleolvasásoknak minden további művelet nélkül jól olvashatóknak kell lenniük (a kikötő eltávolítása stb.), Ezért előfordulhat, hogy először össze kell szerelni az egész csővezeték egy részét, néha meglehetősen bizarr módon, hogy a mérőberendezéseket csatlakoztassa a felszállóhoz. A csövek és a forrasztó vas mellett ez átmeneti ujjakat igényel a műanyagtól a fémig MRV - belső menetes csatlakozásig. A műanyag MPN menetes külső csatlakozók segítségével csatlakozik a mérőállomásokhoz.

A számlálókat lezárták, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal hívhatja a vízellátást és fizetni a vízfogyasztásért. A gyári pecsét (az orosz föld gazdag kézművesek), így senki sem jut be a mérőbe, és nem csavarja meg vagy vágott valamit ott. A gyári pecsétet védeni kell; nélküle, a számláló használhatatlanná válik, valamint igazolás nélkül.

A vízmérők telepítéséhez be kell jelentenie a vízellátó programot és fel kell hívnia az ellenőrét. Használhatja a vizet, mielőtt megérkezik, az ellenőrnek nincs szüksége nulla értékre, feljegyzi a kezdeti értékeket, lezárja a mérőt a pecsétjével, és leveszi a szűrőt. A vízfogyasztás kifizetése a mérőeszközök nyilvántartásba vétele után történik.

Olvassa el a vízmérők telepítésének folyamatát és árnyalatait.

HMS, aquastop, szűrő

Bár a GMR konstrukciója nem összecsukható és nem teszi lehetővé a víz ellopását, és ez a készülék nem pecsételhető, a GMR csatlakoztatása a mérőhöz elfogadhatatlan: a mérő turbinája eltömődhet az iszappal. A mérőberendezés után egy LMS szûrõvel ellátott HMS csatlakozik; szűrő - közvetlenül a HMS után. Az Aquastop közvetlenül a szűrő után csatlakoztatható, de ha elektrodinamikus, akkor a HMS mágneses mezője hibás triggerelést okozhat, de nincs értelme az aquastop elszállítása a felszállástól: nem reagál az áttörés előtt.

Videó: a vízellátó elemek elrendezési lehetőségeinek áttekintése

Csővezeték telepítése

Szóval most a vízvezeték. A csövek összeszerelését már leírták, de az egész rendszer felszerelése szintén nem építő jellegű, például falak borítása, csatornák elrendezése az esztrichben. Ez utóbbinak legfeljebb 150 mm-re kell elmozdulnia a falról, és nem lehet 200 mm-nél közelebb a bútorhoz. Santekhpribory, természetesen, mielőtt a csövek eltávolítását eltávolították.

Először telepítenie kell az íves műanyag csíkokat a négyzetek MRI-val a csaptelepek alatt. A tõzfalhoz rögzítik a csõcsavarokat. Szereléskor figyelembe kell venni a felület vastagságát: vakolat és csempe vagy egyéb díszítő bevonat.

Sok építési tapasztalat nélkül nagyon nehéz megoldani a kifolyócsatlakozást a falhoz. Jobb, ha előkészítjük őket a karmantyú dekoratív hubcapjainak szélességének felénél a díszített fal felett: ha a hubcaps nincs szabályozva, könnyen fel lehet őket vinni a kézi kerékre, vagy kézzel a csiszolótárcán.

A következő pont a csővezetékek szakaszainak összeszerelése. A legmegfelelőbb módja - a szerelvény az asztalon, és a hornyok teljesen. De felmerül a kérdés: hogyan lehet a csöveket a falakon keresztül tartani? A fém-műanyaggal nincsenek problémák, mind a levehető szerelvényeken, és a forrasztott csöveknél kétféle módszert kínálnak:

 • MRI / MRI adapterekkel és fém-műanyag betétekkel. A lakásban nagyon megbízható, és a hornyok felett található sarkokban eltávolítható nyílásokkal rendelkezik a menetes csatlakozások ellenőrzéséhez és javításához.
 • Telepítse a csővezetékeket a helyére. Ehhez kompakt forrasztópáka szükséges. Ez drágább, és gyapotkesztyűben kell dolgoznia, hogy ne véletlenül égesse meg magát.

Ezután csővágás. Nem vághat, különösen fém-műanyag, megbízható kapcsolatok nem fognak működni. A vágószerszámmal vágni kell, és a fém műanyag és műanyag csővágóknak teljesen másnak kell lenniük.

A negyedik pont forrasztás. Egy forrasztással 15 mm-es csővezeték. Vagyis, ha két szerelvény között pontosan 1 m van, vágjon 1030 mm-t; ha 0,6 m - 630 mm stb.

Az ötödik pont - hajlító műanyag csövek. A legkisebb megengedhető hajlítási sugár 5 külső csőátmérő. Megfelelheti az ajánlásokat: azt mondják, hogy egy rugót lökdös, töltsd be a homokot, és hajlítsa le a szöget, húzza ki a rugót és vegye ki a homokot egy huzalhoroggal. Semmi esetre sem: a cső bevonata romlik, a maradék feszültségek sokkal nagyobbak, mint a megengedettek, és a fém-műanyag cső a nagyon gyenge acél tulajdonságait veszi fel.

És végül, a kazán behelyezése. Ez egy külön gyártási ciklus, és a vízvezeték üzembe helyezése után történik. A kazán csatlakozásai előzetesen készülnek, de a szelepek (feltétlenül mindkettőre szükség van) átfedik közvetlenül a csövek felszerelése után, és ezen felül a csatlakozások elfojtódnak.

Videó: a szerelt vízvezeték példája

Most már tudod, hogyan kell a saját kezedet vezetni. Hangsúlyozzuk, hogy ez a munka nem nehéz vagy nehéz, de nem tolerálja a gondatlanságot és a hack-munkát.