Legfontosabb > Csapok

Hogyan cserélje ki a gipszkarton a fürdőszobában?

Összeszerelt fürdőszobába építette a keretet, és csalódottan bezárta a hyproc-ot. Amikor elhatároztam, hogy rendeljek, kiderült, hogy lehetetlen volt felemelni a lépcsőházat, mivel szűk volt, egyszerűen nem hajlandóák a boltba szállítani. A ház új, és a lift csak szeptemberig fog működni.
Igazából én is örülök ennek a körülménynek, nem igazán kedvelem a nyájas gyümölcsöt, és csak két lapra van szükségem. Megnéztem az Osb-lapokat, ugyanolyan formátumban, mint a giprok, de vághatja őket közvetlenül a boltba, amennyire szüksége van, és hozza magukat. Lehetőség van a fürdőszobában történő használatukra, és aztán beilleszthetik a burkolólapokat? Vagy talán van valami más anyag, amely helyettesíthető egy giprokkal (azt is el akarom vágni a boltban)?

A Wedi ilyen erősített polisztirol lapot tartalmaz
vastagság 10-50 mm
A 73. alkalommal itt írok: FIGYELEM A VÁROSNAK NEM ÍRJA
Samara-ban csak egy ismert bolt ad nekem Wedi-t. Azt hiszem, a fővárosban több mint, de Nizhnehrenovsk és Babdavalsk senki sem kereskedett őket. Ne is keresse meg.

2Allexey [/ b]
Lásd a témát: ">

CopraFive írta:
A 73. alkalommal itt írok: FIGYELEM A VÁROSNAK NEM ÍRJA

CopraFive írta:
Van ilyen lapos erősített polisztirol hab
vastagság 10-50 mm

majd az azbesztcement paneleket.

CopraFive írta:
Samara-ban csak egy ismert bolt ad nekem Wedi-t.

Ossza meg az információkat, ha nem titok. A város meg van adva

= vadim = írta:
majd az azbesztcement paneleket.

Magyarázd el

Sajnálom, a város írt.

Megpróbáltam keresni, mi a polisztirol hab, és ezt találtam:

"A kibővített polisztirol jó alternatívája a hagyományos anyagoknak - a 12 cm vastagságú polisztirol fala egyenlő a fagerendák falaival, amelyek vastagsága 0,5 m, tégla - 2 m, vasbeton - 4 m."

Igazán lenyűgöző, de érintsd meg tollal, különben nehéz elhinni, vagy talán nem ez.
Köszönöm.

Allexey írta:
"A kibővített polisztirol jó alternatívája a hagyományos anyagoknak - a 12 cm vastagságú polisztirol fala egyenlő a fagerendák falaival, amelyek vastagsága 0,5 m, tégla - 2 m, vasbeton - 4 m."

A hővezetésre. A 12 cm-es expandált polisztirol mechanikai szilárdsága nem tud versenyezni 4 m vasbeton és 0,5 m-es faanyaggal.

2Bios
mert mint kő egyszerűbb műanyag.

2axad
Bolt Viller és Boh Chkalovon (a kommunista és a Michurin között)
2Allexey
és a WEDI nem próbálta beírni a keresőmotort? Nem próbáltam meg magam, de látszólag meg kell keresni. 2Alex___dr
senki sem kényszerít házat a hab polisztirol előállítására. De a lényeg az, hogy nem fél a víztől. És az élet másik esete. Tavaly, a szülők a panel 12 emeletes szaniterek töröttek, hogy összekapcsolják a fürdőszobát. Itt van. Egy szomszéd, aki időben egy hasonló lakásból jött be, ahol a hátsó falon lévő hátsó fal a télen hűvös lépcsőház része, panaszkodott, hogy a fal hidegen izzad. Habozás nélkül először 20 mm-es WEDI lapokat rögzítettünk erre a falra. Tél telt el - nincs köd. Tehát az anyag hővezető képessége még a fürdőszobában is nagyon fontos kritérium.

= vadim = írta:
mert mint kő egyszerűbb műanyag.


Olvastad a témát?
Egyébként ezek a panelek, beleértve a vékony rétegű ragasztócsempéket közvetlenül a rétegek számára tervezték, és 50 mm-t a padlóra lehet helyezni, és a burkolólapokat is fel lehet ragasztani.

Miért nem a falak számára a legjobb megoldás a gipszkarton: hasonlítsa össze az alternatívákat

Ritka felújítási költségek az új partíciók építése nélkül, hacsak nem úgy döntesz, hogy egy stúdiót készítesz, és csak megszakítod a régi falakat. Új falak építhetők darabos anyagokból, például téglából, táblákból és különböző összetételű tömbökből - már említettük őket a "Tégla-üvegblokkokból: ahonnan belső válaszfalak építésére". Vagy lapanyagok használata. Ma már három legnépszerűbb, és készek vagyunk elmondani az összes profikról, hátrányairól és sajátosságairól, hogy kiválaszthassa a legjobbat.

1. Gipszkartonból készült gipszkarton falak

A gipszkarton egy vastag papírral burkolt gipszréteg, 1200x2500x12,5 mm méretű és 29 kg tömegű. Vékonyabb is - 9 mm széles, de ez a lehetőség nagyon törékeny. Olyan módon van felszerelve: először egy fémprofilból álló keret, majd a vázra gipszkarton lapokat varrunk, két réteggel átfedve minden oldalon. A végleges falvastagság függ az alkalmazott 50/65/75/100 fémprofil szélességétől, és ennek következtében 100/115/125/150 mm-t eredményez. A GKL burkolatok nem csak falakat, hanem mennyezeteket is tartalmaznak.

A vízálló gipszkarton (GKLV) szintén zöld, de feltételesen vízálló: állandó vízbefolyás esetén az ilyen lapok megduzzadnak, még akkor is, ha felülről csempézettek. Jobb, ha egyáltalán nem használjuk a "nedves" helyiségekben.

GKL költség: 250-350 rubel / db. A GKLV drágább lesz.

Előnyök:

 • Jól feldolgozott, hogy összetett formákat hozzon létre: ívek, kiemelkedések, konkávok.
 • A keretben, amely héjazott gipsz, kényelmes a kommunikáció.
 • Egyszerű telepítés.
 • A fal egyenlővé válik, nem igényel további beigazítást.
 • Ha a keretet a padlólapra szerelik fel, a gipszkarton falát szét lehet szedni, és szükség szerint újjáépíteni.
 • Nagyon könnyű anyag, nagyon kis terhelést biztosít a mennyezeten.

hátránya:

 • 1 m² gipszkarton fal nem képes több mint 20 kg burkolóanyag ellenállni. Vagyis a csempe normálisan ellenáll, de a porcelán kő már nem tény. Túlterhelés esetén a cél hamarosan leesik egy réteg kartonból, kitéve a vakolatot.
 • Egy pillangón egy pillangó (melynek csúcsa csavarozás után nyílik) 10 kg-ot nem meghaladó tárgy tartja a gipszkarton falán, és legfeljebb 4 a mennyezeten (a függönyrúd alá kell vágnia vagy a mennyezetre kell fektetnie). Ha valami nehezebbet akarsz lógni, előzetesen tudnod kell pontosan hol, és ott fát vagy profilt kell elhelyezned.
 • Nagyon rossz hangszigetelés.
 • Alacsony szilárdság - fúvókákból kifolyik.
 • Használja nagy gonddal nedves területeken.

2. Mi a jobb gipszkarton: gipszrost (GVL)

A GVL gipszből is áll, de különböző környezeti adalékokkal erősíti meg. A választékban PC lemezek - egyenes szélűek, falra vannak szánva, és FC - élszegélyűek (a padlóhoz). Ugyancsak létezik a GVLV (vízálló gipsz-rost) lapon: nem különbözik a színtől, csak egy pecsét van a nedvességállóság jelölésével.

A 2500 x 1200 x 10 / 12,5 mm-es gipszrost lemezek mérete 36/42 kg. Leggyakrabban belső válaszfalak esetén 10 mm vastagságúak. A fém keret GVL lemezekkel van lefedve egy rétegben, szemben a GCR-rel. A hangszigetelés javítása érdekében két réteget készíthet, de jobb kombinálni: a GVL egyik rétege, a GCR másik része.

A GVL 10 mm-es végső egyrétegű válaszfal vastagsága: 70/85/95/120 mm, a kiválasztott profil szélességétől függően.

Költség: 450-500 rubel / db. Az utolsó fal megközelítőleg megegyezik a GCR és a GVL értékeivel, mivel a GCR két rétegben van felszerelve, és a GVL egyben.

Előnyök:

 • A dűbelös orsónál a falon maximum 20 kg, a mennyezeten pedig legfeljebb 8 kg, ami kétszerese a GCR-nek.
 • Nem éghető anyag, használható szaunákban.
 • Jó vízállóság használható a fürdőszobában; A GVLV még egy keretet is létrehozhat a fürdőhöz vagy mosogatóhoz.
 • Jól feldolgozott, hogy összetett formákat hozzon létre: ívek, kiemelkedések, konkávok.
 • A kereten belül, amely a GVL burkolattal van ellátva, célszerű a kommunikációt elhelyezni.
 • Egyszerű telepítés.
 • A fal egyenlővé válik, nem igényel további beigazítást.
 • Ha a keretet a padlóburkolat fölé helyezi, akkor a gipszkarton falat szét lehet szedni és szükség szerint újjáépíteni.

hátránya:

 • A hangszigetelés jobb, mint a GCR, de nem sok. Javítható úgy, hogy az anyagot két rétegben szerelik fel.
 • A 20 kg-nál nehezebb tételeknél még mindig a fal felfüggesztését kell megerősíteni.
Téma szerint:
Fa falak: 5 drága és látványos módon

3. Egy másik alternatíva: Cement forgácslap (DSP)

DSP - a fa és a kő közötti arany közepes tulajdonsága. Cementből, fából készült szálakból és folyékony üvegből készült (irodai ragasztó). Vannak lemezek a belsőépítészet és a homlokzat (FTSSP) számára. Egy lemez mérete: 2700 x 1250 mm vagy 3200 x 1250 mm, vastagsága pedig 8/10/12/16/20/24/36 mm. A belső válaszfalak gyakran használnak szélessége 10 és 12 mm, a súlya a lemezek ennek szélessége, illetve 46 és 54 kg. A keret jobb választani a legszélesebb - fém vagy fa. A fal teljes szélessége kb. 12 cm.

Költség: 800-900 rubel. a lemez mögött 2700 x 1250 x 10 mm.

Előnyök:

 • A választékban van egy DSP, amelynek mennyiségi dekoratív mintázata tégla, kő, fa stb. Ezek a DSP-k drágábbak, de nem igényelnek befejezést.
 • Nedvességálló anyag, még a közvetlen vízbe jutáskor is használható fürdőszobákban.
 • Nem tűzveszélyes - szaunák, fürdők és kandallók és tűzhelyek körül használható.
 • Nem rothadó, nagyon tartós.
 • Lehetőség van arra, hogy sok más elemet a DSP-kből, a falak kivételével: a felsõ rétegek kiegyenlítésére használják fel, hogy ablakokat építsenek.
 • A dugós csillapításnál legfeljebb 50 kg.
 • A válaszfalak erősek, de könnyen shtrobitsya.
 • Könnyen szerelhető, kivéve, hogy a súly miatt kényelmesebb megoldani.
 • Jó hangszigetelés.

hátránya:

 • A lemezek között 1-2 mm ízületek találhatók, amelyek nem kerülhetők el. Tehát vagy használja ezt az anyagot olyan helyiségekben, amelyek hossza nem haladja meg a födém szélességét (fürdőszobákban, raktárakban), vagy csukja be az ízületeket fa- vagy fémlemezekkel.
 • Nem a leggyengébb súly, megnehezíti a felszerelést és átlagos terhelést biztosít a padlón.

Összefoglaljuk

Az ilyen gipszkarton, amely ma olyan népszerű, kiderül, hogy nem a legoptimálisabb lemezanyag. A cementkötésű lemeznek a legelőnyösebb előnyei vannak, és a gipszrostlemez jó alternatívát jelent.

Analógok a gipszkarton, vagy hogy mit lehet helyettesíteni

Gipszkarton lapok (GKL) hosszú ideig széles körben használják az építőiparban. De néha felmerül a kérdés: "Van-e pótlás a gipszkartonhoz?" Mivel sok új építőanyag folyamatosan megjelenik a piacon, a fejlett technológiák szerint gyártva, és mindkettő kiváló tulajdonságokkal és vonzó árral rendelkezik. Mielőtt megértené, hogy van-e méltányos alternatíva a GCR-hez, meg kell fontolnia a helyettesítő anyagok minden lehetőségét. Azt is meg kell határozni az anyagok erősségeinek és gyengeségeinek listáját, amelyek azonosak a cserélendő anyag szerkezetében, méretében és tulajdonságaiban.

Mi ez a cikk?

Összehasonlítás egyes anyagok gipszkarton.

A legalkalmasabb:

Mindegyik anyagot külön figyelembe kell venni, és meg kell vizsgálni, hogy mi cserélhető ki gipszkartonra.

furnér

A gyakorlatban az egyetlen pozitív különbség a lemez és a gipszkarton között alacsonyabb áron. A negatív különbségek a következők:

 • magas gyúlékonyság;
 • alacsony nedvességállóság;
 • rossz kölcsönhatás a befejező anyagokkal (festék, tapéta stb.);
 • az anyaggal való munka meglehetősen bonyolult;
 • a rugalmas struktúrák kialakításának problematikussága.

PVC panelek

A PVC panelek (polivinil-klorid) áron lehetnek olcsóbbak és drágábbak, mint a GCR, a lapok minőségétől és méretétől függően. Hátrányaik a következők:

 • alacsony tűzbiztonság;
 • rossz stabilitás és problémamegállapítás mechanikai sérülés esetén;
 • alacsonyabb környezetbarát.

A pluszokat minden bizonnyal fel lehet tenni:

 • esztétikai megjelenés, amely nem igényel további befejeződést;
 • nincsenek hiányosságok, amelyeket a telepítés után meg kell javítani;
 • egyszerűbb telepítés;
 • nagy tartósság;
 • nagyobb nedvességállóság.

OSB lemezek

OSB lemezek (orientált forgácslap) pozitív módon különböznek a gipszkartontól:

 • nagyobb nedvességállóság;
 • alacsonyabb tömeg nagyobb anyagsűrűséggel.

A hátrányok a következők:

 • jobb gyúlékonyság;
 • kellemetlenség az ívelt felületek kialakításakor;
 • alacsonyabb környezetbarát.

A forgácslap (forgácslap) tekintetében azt mondhatjuk, hogy a nedvesítőanyag hiánya miatt az OSB-nél kedvezőbb és kevésbé nedvességálló. Ellenkező esetben a gipszkartonra jellemzőik azonosak.

Magnézium lemezek

A gipszkarton legalkalmasabb helyettesítője magnézium-kloridból, kausztikus magnezitből, üvegszálból és expandált perlitből készült üveg-magnézium lemez (SML). Bár drágábbak, vitathatatlan előnyökkel rendelkeznek, mint például:

 • jobb hangszigetelés;
 • a legjobb nedvességállóság;
 • legrosszabb hővezetés;
 • jobb tartósság;
 • kevesebb súly.

A GVL (gipszrostlemez) HL-hez hasonló megjelenést mutat. A termelési konstrukcióhoz gipszet használnak, amelyet szivacsos cellulózpapírral erősítenek. A GVL különbözik a gipszkartontól a vakolt felületen és az aprított papír jelenlétében az anyag fő összetételében. A GVL előnyei:

 • a legjobb hőszigetelés;
 • jobb hangszigetelési tulajdonságok;
 • jelentős tűzállóság.

A hátrányok közé tartozik a rosszabb hajlíthatóság, ami megnehezíti a gipszkartonhoz való munkát az ívek kialakításában stb.

Tongue-and-groove lemezek

A GWP vagy a nyelv és horony lapok gipszből készült építőelemek, amelyek szerkezeti felépítésükben hornyokkal és nyelvvel rendelkeznek, amelynek célja az elemek tartósabb összekapcsolása. A GWP az SML mellett a gipszkarton fő analógja is, de saját tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek pozitívaként a következőket kell tartalmaznia:

 • egyszerűbb telepítés, amely nem igényli a keret kialakítását;
 • lényegesen nagyobb erő;
 • a vezetékek és csövek fektetése a hornyokba.

A negatív pont a rugalmasság teljes hiánya, ami megnehezíti e tömbök ívelt szerkezetének kialakítását.

Milyen helyettesítőt választani?

Mindig, amikor analóg gipszkarton van kiválasztva, figyelembe kell venni annak használatának helyét. Néhány anyag, amint látjuk, sikeresen használható külső munkákhoz, ahol a GCR-eket szinte soha nem használják, egyesek helyettesíthetik a belső falak és mennyezetek befejezését. A gipszkarton cseréje előtt gondosan meg kell fontolnia nemcsak a pénzügyi elemet, hanem a további működési alkalmazkodóképességet is. Végül is, mind a bérköltségek, mind a GCR-anyagok áraiban a versenyen kívül maradnak. Másrészről a felsorolt ​​anyagok közül néhány olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jelentős megtakarítást tesznek lehetővé a végeredményben.

Például, ha gyönyörű, fényes felülete van, a PVC panelek megtakarítják a gitt, a festés vagy a tapéta tapadását. És ez biztosan egy plusz. De, ha változtatni kell a szoba kialakításánál, akkor ez a minőség mínusz lesz. És még egy kis kár esetén is le kell bontani, hogy megjavítsák, majd nagy mennyiségű befejező anyagot helyeznek vissza és a teljes panel cseréje, amelynek költsége növeli a már drága munkát. Ezután, mivel a javítás a gipszkarton mindig nagyon egyszerű, és néha megfizethető. A piac nem áll meg, új gyártósorokat nyitnak, energiatakarékos technológiákat alkalmaznak. Mindez lehetővé teszi, hogy olyan új és új anyagokat dolgozzon ki, amelyek helyettesíthetik egymást és tökéletesen kiegészíthetik egymást.

Mit választhat a gipszkarton alternatívájaként?

Ma nehéz olyan épületanyagot találni, amelyet széles körben és széles körben használnak a belsőépítészetben (falak és mennyezetek), mint a gipszkarton.

De néha vannak olyan helyzetek, amikor egy ilyen univerzális és optimális anyagot, számos körülmény miatt, ki kell cserélni. Különösen nehéz alternatívát találni a fürdőszobában, a WC-ben és az erkélyen.
Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan cserélheti ki a gipszkarton és milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jelöltek helyettesítésére.

A siker okai

A gipszkarton gyakran használatos falak, mennyezetek, valamint a válaszfalak és a bútorok összeszerelésére. Az ilyen népszerűség az anyaghoz jött, az alábbi pozitív tulajdonságok listája miatt:

 • hosszú szolgálati idő;
 • egyszerű telepítés;
 • megfizethetőség sík;
 • különböző tulajdonságok jelenléte, így szabadon használható különböző helyiségekben (fürdőszoba, konyha, hálószoba, erkély stb.);

Figyelj! Minden szobának olyan anyagot kell választania, amely különleges tulajdonságokkal rendelkezik.

 • sokoldalúságát. Függesztett mennyezetek, falak, válaszfalak stb. Összeállítására használható;
 • 100% környezetbarát.

Amint látjuk, tudva a GCR ilyen tulajdonságairól, nagyon nehéz lesz megtalálni az analóg anyagot, amely hasonló érdeme lenne. De nehéz, de nem jelenti azt, hogy lehetetlen!

Ha szükség van egy csere

Olyan helyek találhatók meg, amelyekben ilyen gyönyörű befejező anyagot kell kicserélni, de nagyon ritkán. Ez elsősorban annak a ténynek tulajdonítható, hogy a gipszkartonnak számos hátránya van, amelyek néha lehetetlenné teszik a beltéri telepítést. Ezek a helyzetek a következők:

 • a nehéz tárgyakat a gipszkarton falain nem tudják lefoglalni olyan előzetes eljárások nélkül, amelyek minimalizálják az anyag feszültségét. Ilyen előkészítés például magában foglalja a jelzálog alá helyezését a lapok alatt a falburkolat alatt;
 • a szoba apró méretei, amelyek esetében a centiméterek elviek, és amelyeket összeszerelő munkák fognak "lopni". A falak befejeztével a helyiség térfogata mindkét oldalon legalább 5 cm-rel csökken. Ezért a fürdőszobában és az erkélyen, ahol gyakran vannak problémák a szabad térrel, alternatív csere szükséges.

Amint láthatja, a gipszkarton elég kis listája a hiányosságokról, amelyek csak két pontból állnak. De ez elegendő ahhoz, hogy a piacnak megvannak a maga alternatívái, amelyeket szükség esetén fel lehet használni.

Lehetséges analógok

Figyelembe véve azt a kérdést, hogy "hogyan lehet hatékonyan kicserélni a gipszkartont?", Érdemes megjegyezni, hogy a csere megválasztását a telepítési hely meghatározza.
Ha homloklapot keres a mennyezet befejezéséhez, akkor a legjobb megoldás a polimer szakasz, amely alapjellemzői szinte ugyanolyan jó, mint a gipszkarton.

Figyelj! A mennyezet kombinált gipszkarton és a feszítőfilm is kiderül nagyon szép. Különösen, ha a megfelelő megvilágítást választja.

De ilyen helyzet csak akkor lehetséges, ha részleges csere szükséges. Például nincs elég anyag az egész mennyezetre, vagy egy nehéz és gyönyörű csillárat szeretne felszerelni. Ráadásul egy ilyen mennyezet akár a fürdőszobában is elhelyezhető.
A modern korszerű álmennyezetre a gipszkarton cseréjére egyetlen jelölt a polimer szakasz. Más típusú anyagok (meszelés, gipsz stb.) Nem állnak a versenyben.
De a választott falak szélesebb körűek. Itt felveheti, a legkedvezőbb kihívó marad.
A falak helyett a gipszkarton, akkor használja a következő típusú anyagok:

 • forgácslap vagy forgácslap. Ez is helyettesíthető orientált szálas tábla vagy OSB lemez. Az ilyen anyag tökéletesen illeszkedik a zárt térelválasztók és a falak kikészítéséhez;
 • horony-gerinc lemezek vagy GWP. Ez az anyag nagyon hasonló a gipszkartonhoz (gipszből is). Belső falakhoz;
 • üveg-magnezit lemezek vagy SML. Kiváló helyettesítő a gipszkartonhoz. Használható mind a fal egyszerű befejeződéséhez, hogy összehangolhassa őket, mind pedig a partíciók létrehozásához.

Ezek a gipszkarton fő helyettesítői, amelyek a lehető legközelebb vannak a gipszkartonhoz.
Most nézze meg minden egyes analógot részletesebben annak érdekében, hogy azonosítsa előnyeit és hátrányait.

A forgácslap jellemzői

A forgácslap mint hosszú élettartamú anyag. A gipszkarton megjelenése előtt széles körben használták a lakberendezést, de elhalványultak a háttérben. Legtöbbször ezt az anyagot felidézzük, amikor egy ház belső belső felosztását kell összeállítani.

Az ilyen lemezek beépítési módja hasonló a gipszkarton lapokhoz. Fém vagy fa keret is használatos. Ugyanakkor a válaszfalak izolálhatók habos műanyaggal vagy ásványgyapotokkal.
A forgácslap előnyei:

 • olcsó;
 • egyszerű telepítés;
 • erejét.

Figyelj! A forgácslap, ha szükséges, könnyen cserélheti az OSB lemezt, amely hasonló szerkezettel és jellemzőkkel rendelkezik.

Az OSB-lemez fő előnye a nagy szilárdságú és hosszabb működési idő. Valójában ez egy jobb forgácslap. Ennek az anyagnak a legfőbb hátránya az, hogy óvatos felületet kell készíteni a végső díszítő felülethez.
Az OSB ellenére az alacsony ellenállás is tulajdonítható. Ezért a fürdőszoba, erkély és erkély, ez a lehetőség kizárt.

A GWP jellemzői

Leggyakrabban a GWP a gipszkarton fő és leghatékonyabb helyettesítője.

Ezt minimalizálta a "piszkos" szempontok a vakolat a felület a végső kivitelben.
A GWP gipszből készül, amely speciális adalékanyagokat (kötőanyagokat) és antiszeptikus összetevőket tartalmaz. Ezek lehetnek:

Ennek az anyagnak pozitív jellemzői a következők:

 • nagy szilárdságú, amely lehetővé teszi kiváló minőségű üreges falak építését;
 • egyszerű és gyors összeszerelés, amelyet a lemezeken található különleges hornyok miatt érnek el;
 • kiváló hőszigetelő tulajdonságok;
 • kiváló hangszigetelési tulajdonságok;
 • a lemez optimális mikroklímát alkot.

Az ilyen tulajdonságok miatt a GWP a világ gyakorlatában elismert, mint a gipszkarton lapok legjobb helyettesítője.
Ennek a befejező anyagnak a hátrányai között kissé csökkentett ellenállóképességet lehet találni a magas páratartalom mellett. Ezért a gyártók két típusú lemezt gyártanak:

 • szabvány;
 • fokozott nedvességállósággal.

Ez az anyag minden ponton a legjobb helyettesítő a gipszkartonhoz, mivel tulajdonságai a lehető legközelebb állnak hozzá. És valamilyen módon, és megkerüli azt.

LSU jellemzői

Az OML egy másik méltó helyettesítő a gipszkartonhoz. Ezek közé tartozik a finom fűrészpor, üvegszálas és ásványi anyagok. Gyakran faldíszítésre használják, mivel jó alapul szolgálnak a végleges kivitelezéshez. Tapétázható, festett, kerámia burkolólapokkal stb.

Az anyag előnyei:

 • nagy rugalmasság, amely megszünteti az anyag összeomlását a telepítés során;
 • egyszerű telepítés;
 • enyhíteni;
 • tűzállóság és nedvességállóság;
 • környezetbarát;
 • fagyállóság, melynek köszönhetően a lapokkal történő befejeződés akár kívülről is lehetséges;
 • nagy szilárdságú.

Hátrányuk az enyhe hőtágulás.
Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az ilyen lapok nagyon széles alkalmazást találtak, ami duplikálja a gipszkarton lapok alkalmazási körét.
A mennyezet és a falak számára viszonylag könnyű megtalálni a minőségi gipszkarton helyettesítőit. A lényeg az, hogy ismerjük előnyeiket és hátrányaikat annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük a végére.

Alternatív a gipszkarton a fürdőszobában

Mi helyettesíti a gipszkarton

Néha a körülmények olyanok, hogy a kedvenc minden gipszkarton helyett más anyagokat.

Mennyire egyenértékű ez a csere, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik a gipszkarton alternatívái? Próbáljuk kitalálni.

Valójában a kérdés, hogy hogyan cserélje ki a gipszkarton, ma nem túl bonyolult, mert vannak új, modern építőanyagok. mint kiváló analóg gipszkarton.

Annak érdekében azonban, hogy a nedvességálló gipszkartonhoz, például a fürdőszobában megfelelő alternatívát válasszunk, nagyon fontos tudni, hogy milyen tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkeznek az alábbiakban ismertetett gipszkarton analógok.

Mi helyettesíti a gipszkarton. A gipszkarton alternatívája

Tehát a gipszkarton cserélhető:

Forgácslap vagy forgácslap - ez az anyag tökéletes a belső válaszfalak és a befejező munkákhoz, az anyagot könnyű feldolgozni és tökéletes alternatívája a gipszkartonnak. Előnye abban rejlik, hogy meglehetősen olcsó, könnyen telepíthető és megkülönböztethető a tartósságától.


A DSP helyettesíthető az OSB vagy MDF lemezekkel is, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy jó nedvességre való hajlamuk van (ezért ez a termék nem használható a fürdőszobában), és a lemezek is előkészített felületet igényelnek a beszerelés előtt.


Milyen különbségek vannak az MDF forgácslemezét elolvasható, ha a fenti linkre kattintva megy.

Analóg nedvességálló gipszkarton

Az SML vagy az üveg-magnezit lemezek kiváló analógjai a nedvességálló gipszkartonnak, mivel ezek a lapok jól falaznak és alkalmasak partíciók létrehozására. Tökéletesen alkalmas tapétázásra, festésre, cserépre stb.

Ez az anyag is nagyon egyszerű telepíteni, és ami a legfontosabb, hogy nem fél a víz, a tűz és a fagy, ez nagyon környezetbarát és tartós. A hátrányok közé tartozik a lehetséges hőtágulás.


A GWP vagy a nyelv és a horony lemezek nagyon hasonlóak a gipszkartonhoz, így ez a leggyakoribb helyettesítő. Lehet corpulent és üreges. Pozitív tulajdonságaik nevezhetők szilárdságnak és megbízhatóságnak, gyors összeszerelésnek köszönhetően különleges hornyok jelenléte miatt, melegen tartás és a hangok kihagyása.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a GWP a legjobb anyagnak tekinthető, mint a gipszkarton analógja, amely teljesen helyettesíti a gipszkartonokat. Igaz, az ilyen lemezeknek enyhe hátrányuk van. Túl érzékenyek a magas páratartalomra.

Mindazonáltal kétféle GWP van - rendszeres és fokozott ellenállással a nedvességgel szemben.

Így nyilvánvaló, hogy a kérdés, hogy hogyan cserélje ki a gipszkarton, nagyon valós a végrehajtás, és a megoldás sok különböző építőanyagok. Vannak olyan anyagok, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, és még jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a GCR.

 • Fa bélés külső munkákhoz
 • Költségvetési lehetőségek a lakberendezéshez

  Analógok a gipszkarton, vagy hogy mit lehet helyettesíteni

  Gipszkarton lapok (GKL) hosszú ideig széles körben használják az építőiparban. De néha felmerül a kérdés: "Van-e pótlás a gipszkartonhoz?" Mivel sok új építőanyag folyamatosan megjelenik a piacon, a fejlett technológiák szerint gyártva, és mindkettő kiváló tulajdonságokkal és vonzó árral rendelkezik. Mielőtt megértené, van-e méltó alternatíva a GCR-nek. meg kell fontolnia az összes rendelkezésre álló anyagot, amely helyett használható. Azt is meg kell határozni az anyagok erősségeinek és gyengeségeinek listáját, amelyek azonosak a cserélendő anyag szerkezetében, méretében és tulajdonságaiban.

  Mi ez a cikk?

  Összehasonlítás egyes anyagok gipszkarton.

  A legalkalmasabb:

  Mindegyik anyagot külön figyelembe kell venni, és meg kell vizsgálni, hogy mi cserélhető ki gipszkartonra.

  A gyakorlatban az egyetlen pozitív különbség a lemez és a gipszkarton között alacsonyabb áron. A negatív különbségek a következők:

  • magas gyúlékonyság;
  • alacsony nedvességállóság;
  • rossz kölcsönhatás a befejező anyagokkal (festék, tapéta stb.);
  • az anyaggal való munka meglehetősen bonyolult;
  • a rugalmas struktúrák kialakításának problematikussága.

  PVC panelek

  A PVC-panelek (polivinil-klorid) áron lehetnek olcsóbbak és költségesebbek a GKL-nél. a minőségtől, a lapméretektől, a gyártótól függően. Hátrányaik a következők:

  • alacsony tűzbiztonság;
  • rossz stabilitás és problémamegállapítás mechanikai sérülés esetén;
  • alacsonyabb környezetbarát.

  A pluszokat minden bizonnyal fel lehet tenni:

  • esztétikai megjelenés, amely nem igényel további befejeződést;
  • nincsenek hiányosságok, amelyeket a telepítés után meg kell javítani;
  • egyszerűbb telepítés;
  • nagy tartósság;
  • nagyobb nedvességállóság.

  OSB lemezek (orientált forgácslap) pozitív módon különböznek a gipszkartontól:

  • nagyobb nedvességállóság;
  • alacsonyabb tömeg nagyobb anyagsűrűséggel.

  A hátrányok a következők:

  • jobb gyúlékonyság;
  • kellemetlenség az ívelt felületek kialakításakor;
  • alacsonyabb környezetbarát.

  A forgácslap (forgácslap) tekintetében azt mondhatjuk, hogy olcsóbb és kevésbé nedvességálló. mint a slab osb. a viasz impregnálás hiánya miatt. Ellenkező esetben, azok jellemzői, a gipszkartonhoz képest. azonosak.

  Magnézium lemezek

  A gipszkarton legalkalmasabb helyettesítője magnézium-kloridból, kausztikus magnezitből, üvegszálból és expandált perlitből készült üveg-magnézium lemez (SML). Bár drágábbak, vitathatatlan előnyökkel rendelkeznek, mint például:

  • jobb hangszigetelés;
  • a legjobb nedvességállóság;
  • legrosszabb hővezetés;
  • jobb tartósság;
  • kevesebb súly.

  A GVL (gipszrostlemez) HL-hez hasonló megjelenést mutat. A termelési konstrukcióhoz gipszet használnak, amelyet szivacsos cellulózpapírral erősítenek. A GVL különbözik a gipszkartontól a vakolt felületen és az aprított papír jelenlétében az anyag fő összetételében. A GVL előnyei:

  • a legjobb hőszigetelés;
  • jobb hangszigetelési tulajdonságok;
  • jelentős tűzállóság.

  A hátrányok közé tartozik a rosszabb hajlíthatóság, ami megnehezíti a gipszkartonhoz való munkát az ívek kialakításában stb.

  Tongue-and-groove lemezek

  A GWP vagy a nyelv és horony lapok gipszből készült építőelemek, amelyek szerkezeti felépítésükben hornyokkal és nyelvvel rendelkeznek, amelynek célja az elemek tartósabb összekapcsolása. A GWP az LSU-val együtt. szintén a gipszkarton fő analógja. de saját tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek pozitívak:

  • egyszerűbb telepítés, amely nem igényli a keret kialakítását;
  • lényegesen nagyobb erő;
  • a vezetékek és csövek fektetése a hornyokba.

  A negatív pont a rugalmasság teljes hiánya, ami megnehezíti e tömbök ívelt szerkezetének kialakítását.

  Milyen helyettesítőt választani?

  Ha egy gipszkarton analóg van kiválasztva. meg kell fontolnia a felhasználás helyét. Néhány anyag, amint látjuk, sikeresen használható külső munkákhoz, ahol a GCR-eket szinte soha nem használják, egyesek helyettesíthetik a belső falak és mennyezetek befejezését. A gipszkarton cseréje előtt. Figyelembe kell venni nemcsak a pénzügyi elemet, hanem a további működési alkalmazkodóképességet is. Végül is, mind a bérköltségek, mind a GCR-anyagok áraiban a versenyen kívül maradnak. Másrészről a felsorolt ​​anyagok közül néhány olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jelentős megtakarítást tesznek lehetővé a végeredményben.

  Például, ha gyönyörű, fényes felülete van, a PVC panelek megtakarítják a gitt, a festés vagy a tapéta tapadását. És ez biztosan egy plusz. De, ha változtatni kell a szoba kialakításánál, akkor ez a minőség mínusz lesz. És még egy kis kár esetén is le kell bontani, hogy megjavítsák, majd nagy mennyiségű befejező anyagot helyeznek vissza és a teljes panel cseréje, amelynek költsége növeli a már drága munkát. Ezután, mivel a javítás a gipszkarton mindig nagyon egyszerű, és néha megfizethető. A piac nem áll meg, új gyártósorokat nyitnak, energiatakarékos technológiákat alkalmaznak. Mindez lehetővé teszi, hogy olyan új és új anyagokat dolgozzon ki, amelyek helyettesíthetik egymást és tökéletesen kiegészíthetik egymást.

  Mit választhat a gipszkarton alternatívájaként?

  Ma nehéz olyan épületanyagot találni, amelyet széles körben és széles körben használnak a belsőépítészetben (falak és mennyezetek), mint a gipszkarton.

  De néha vannak olyan helyzetek, amikor egy ilyen univerzális és optimális anyagot, számos körülmény miatt, ki kell cserélni. Különösen nehéz alternatívát találni a fürdőszobában, a WC-ben és az erkélyen.
  Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan cserélheti ki a gipszkarton és milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jelöltek helyettesítésére.

  A siker okai

  A gipszkarton gyakran használatos falak, mennyezetek, valamint a válaszfalak és a bútorok összeszerelésére. Az ilyen népszerűség az anyaghoz jött, az alábbi pozitív tulajdonságok listája miatt:

  • hosszú szolgálati idő;
  • egyszerű telepítés;
  • megfizethetőség sík;
  • különböző tulajdonságok jelenléte, így szabadon használható különböző helyiségekben (fürdőszoba, konyha, hálószoba, erkély stb.);

  Figyelj! Minden szobának olyan anyagot kell választania, amely különleges tulajdonságokkal rendelkezik.

  • sokoldalúságát. Függesztett mennyezetek, falak, válaszfalak stb. Összeállítására használható;
  • 100% környezetbarát.

  Amint látjuk, tudva a GCR ilyen tulajdonságairól, nagyon nehéz lesz megtalálni az analóg anyagot, amely hasonló érdeme lenne. De nehéz, de nem jelenti azt, hogy lehetetlen!

  Ha szükség van egy csere

  Olyan helyek találhatók meg, amelyekben ilyen gyönyörű befejező anyagot kell kicserélni, de nagyon ritkán. Ez elsősorban annak a ténynek tulajdonítható, hogy a gipszkartonnak számos hátránya van, amelyek néha lehetetlenné teszik a beltéri telepítést. Ezek a helyzetek a következők:

  • a nehéz tárgyakat a gipszkarton falain nem tudják lefoglalni olyan előzetes eljárások nélkül, amelyek minimalizálják az anyag feszültségét. Ilyen előkészítés például magában foglalja a jelzálog alá helyezését a lapok alatt a falburkolat alatt;
  • a szoba apró méretei, amelyek esetében a centiméterek elviek, és amelyeket összeszerelő munkák fognak "lopni". A falak befejeztével a helyiség térfogata mindkét oldalon legalább 5 cm-rel csökken. Ezért a fürdőszobában és az erkélyen, ahol gyakran vannak problémák a szabad térrel, alternatív csere szükséges.

  Amint láthatja, a gipszkarton elég kis listája a hiányosságokról, amelyek csak két pontból állnak. De ez elegendő ahhoz, hogy a piacnak megvannak a maga alternatívái, amelyeket szükség esetén fel lehet használni.

  Lehetséges analógok

  Figyelembe véve azt a kérdést, hogy "hogyan lehet hatékonyan kicserélni a gipszkartont?", Érdemes megjegyezni, hogy a csere megválasztását a telepítési hely meghatározza.
  Ha homloklapot keres a mennyezet befejezéséhez, akkor a legjobb megoldás a polimer szakasz, amely alapjellemzői szinte ugyanolyan jó, mint a gipszkarton.

  Figyelj! A mennyezet kombinált gipszkarton és a feszítőfilm is kiderül nagyon szép. Különösen, ha a megfelelő megvilágítást választja.

  De ilyen helyzet csak akkor lehetséges, ha részleges csere szükséges. Például nincs elég anyag az egész mennyezetre, vagy egy nehéz és gyönyörű csillárat szeretne felszerelni. Ráadásul egy ilyen mennyezet akár a fürdőszobában is elhelyezhető.
  A modern korszerű álmennyezetre a gipszkarton cseréjére egyetlen jelölt a polimer szakasz. Más típusú anyagok (meszelés, gipsz stb.) Nem állnak a versenyben.
  De a választott falak szélesebb körűek. Itt felveheti, a legkedvezőbb kihívó marad.
  A falak helyett a gipszkarton, akkor használja a következő típusú anyagok:

  • forgácslap vagy forgácslap. Ez is helyettesíthető orientált szálas tábla vagy OSB lemez. Az ilyen anyag tökéletesen illeszkedik a zárt térelválasztók és a falak kikészítéséhez;
  • horony-gerinc lemezek vagy GWP. Ez az anyag nagyon hasonló a gipszkartonhoz (gipszből is). Belső falakhoz;
  • üveg-magnezit lemezek vagy SML. Kiváló helyettesítő a gipszkartonhoz. Használható mind a fal egyszerű befejeződéséhez, hogy összehangolhassa őket, mind pedig a partíciók létrehozásához.

  Ezek a gipszkarton fő helyettesítői, amelyek a lehető legközelebb vannak a gipszkartonhoz.
  Most nézze meg minden egyes analógot részletesebben annak érdekében, hogy azonosítsa előnyeit és hátrányait.

  A forgácslap jellemzői

  A forgácslap mint hosszú élettartamú anyag. A gipszkarton megjelenése előtt széles körben használták a lakberendezést, de elhalványultak a háttérben. Legtöbbször ezt az anyagot felidézzük, amikor egy ház belső belső felosztását kell összeállítani.

  Az ilyen lemezek beépítési módja hasonló a gipszkarton lapokhoz. Fém vagy fa keret is használatos. Ugyanakkor a válaszfalak izolálhatók habos műanyaggal vagy ásványgyapotokkal.
  A forgácslap előnyei:

  Figyelj! A forgácslap, ha szükséges, könnyen cserélheti az OSB lemezt, amely hasonló szerkezettel és jellemzőkkel rendelkezik.

  Az OSB-lemez fő előnye a nagy szilárdságú és hosszabb működési idő. Valójában ez egy jobb forgácslap. Ennek az anyagnak a legfőbb hátránya az, hogy óvatos felületet kell készíteni a végső díszítő felülethez.
  Az OSB ellenére az alacsony ellenállás is tulajdonítható. Ezért a fürdőszoba, erkély és erkély, ez a lehetőség kizárt.

  A GWP jellemzői

  Leggyakrabban a GWP a gipszkarton fő és leghatékonyabb helyettesítője.

  Ezt minimalizálta a "piszkos" szempontok a vakolat a felület a végső kivitelben.
  A GWP gipszből készül, amely speciális adalékanyagokat (kötőanyagokat) és antiszeptikus összetevőket tartalmaz. Ezek lehetnek:

  Ennek az anyagnak pozitív jellemzői a következők:

  • nagy szilárdságú, amely lehetővé teszi kiváló minőségű üreges falak építését;
  • egyszerű és gyors összeszerelés, amelyet a lemezeken található különleges hornyok miatt érnek el;
  • kiváló hőszigetelő tulajdonságok;
  • kiváló hangszigetelési tulajdonságok;
  • a lemez optimális mikroklímát alkot.

  Az ilyen tulajdonságok miatt a GWP a világ gyakorlatában elismert, mint a gipszkarton lapok legjobb helyettesítője.
  Ennek a befejező anyagnak a hátrányai között kissé csökkentett ellenállóképességet lehet találni a magas páratartalom mellett. Ezért a gyártók két típusú lemezt gyártanak:

  • szabvány;
  • fokozott nedvességállósággal.

  Ez az anyag minden ponton a legjobb helyettesítő a gipszkartonhoz, mivel tulajdonságai a lehető legközelebb állnak hozzá. És valamilyen módon, és megkerüli azt.

  LSU jellemzői

  Az OML egy másik méltó helyettesítő a gipszkartonhoz. Ezek közé tartozik a finom fűrészpor, üvegszálas és ásványi anyagok. Gyakran faldíszítésre használják, mivel jó alapul szolgálnak a végleges kivitelezéshez. Tapétázható, festett, kerámia burkolólapokkal stb.

  Az anyag előnyei:

  • nagy rugalmasság, amely megszünteti az anyag összeomlását a telepítés során;
  • egyszerű telepítés;
  • enyhíteni;
  • tűzállóság és nedvességállóság;
  • környezetbarát;
  • fagyállóság, melynek köszönhetően a lapokkal történő befejeződés akár kívülről is lehetséges;
  • nagy szilárdságú.

  Hátrányuk az enyhe hőtágulás.
  Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az ilyen lapok nagyon széles alkalmazást találtak, ami duplikálja a gipszkarton lapok alkalmazási körét.
  A mennyezet és a falak számára viszonylag könnyű megtalálni a minőségi gipszkarton helyettesítőit. A lényeg az, hogy ismerjük előnyeiket és hátrányaikat annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük a végére.

  Kapcsolódó cikkek

  Podozetniki és a telepítés titkai gipszkartonban Gyalogos gipszlemezek, lehetséges opciók, előnyök és ellenérvek Hogyan lehet álcázni a csöveket a WC-ben A lehetséges opciók a vakolat kiválasztásához gipszkartonhoz Hogyan készítsünk üvegházat egy gipszkarton profil segítségével?

  A gipszkarton helyettesítése: alternatívák, előnyeik és hátrányaik

  A modern befejező technológiákban a gipszkartonot olyan gyakran használják, mint más anyagot.

  A nagy népszerűség számos előnnyel jár, beleértve a könnyű telepítést, a lehetséges alkalmazások szélességét, a legösszetettebb formájú ívelt szerkezetek létrehozását, az egyszerű kommunikáció, az alacsony ár, a környezetbarát jellegét. Ennek ellenére vannak olyan helyzetek, amikor különféle okok miatt el kell hagyni, és ezért felmerül a kérdés, hogy mi az alternatívája a gipszkartonnak.

  Gipszkarton hátrányai

  A gipszkarton meglehetősen sokoldalú anyag, melynek nincs sok hátránya. A főbbek a következők:

  1. Alacsony szilárdságú. A formatervezéshez ütközik, könnyen károsíthatja a bőrt, zsetonokat és karcolásokat hagyhat maga után, és erős ütést okozhat, gátat képezhet vagy akár gipszkarton is áthatolhat. A nehéz tárgyak rögzítéséhez előzetesen jelzálogot kell biztosítani egy sávból, fedélzetből, rétegelt lemezcsíkokból vagy forgácslemezből és más anyagokból, vagy a terhelést elosztó rögzítőeszközök használatához.
  2. Alacsony nedvességállóság. Bár a gipszkarton képessége a felesleges nedvesség felszívódását a levegőből és visszaküldi, ha a relatív páratartalom csökken, pozitívnak tekinthető, de ez az anyag nem alkalmas közvetlen vízzel való érintkezésre. A gipszkarton nedvességálló kivitelét állítják elő, de bizonyos marginális paraméterekhez is tervezik. Hosszú tartózkodás esetén magas páratartalmú formák, és a gipszkarton összeomlik.
  3. Nem megfelelő tűzállóság. A G1 gyúlékonysági osztályba tartozik (gyengén éghető anyagok).

  alternatívák

  Az alábbi lehetőségek tekinthetők bizonyos mértékig a gipszkarton teljes cseréjének:

  • steklomagnezitovy sheet of SML;
  • Akvapanel;
  • nyelv és horony lap;
  • lemez;
  • forgácslap forgácslap;
  • orientált forgácslap OSB (OSB);
  • cement forgácslemez DSP;
  • gipszkarton SHG;
  • MDF panelek;
  • PVC panelek.

  Steklomagnezitovy sheet SML

  A gipszkarton legjobb analógja a tulajdonságok és a lehetséges alkalmazási területek kombinációjának szempontjából, bizonyos paraméterekben felülmúlva. Az SML egy késsel is vágható, fűrésszel fűrészelve, fúrva, kapcsokkal és körmökkel kalapált, megkenve és festett, és bármilyen ragasztóanyagot és felületkezelő anyagot fel lehet használni a felületen, és további alapozás nélkül. Az anyag nem fél a gombáktól és a penésztől. Nem tartalmaz ártalmas alkatrészeket, és még nagyon erős fűtéssel nem bocsát ki toxikus anyagokat, ezért a vendéglátóhelyek, gyermek- és egészségügyi intézmények díszítésére használható.

  Az MSS előnyei a gipszkartonhoz képest:

  • szilárdabb, tartósabb és rugalmasabb (a hajlítószilárdság 5-ször nagyobb);
  • jól tartja a kötőelemeket tüskék, lepkék használata nélkül;
  • kevesebbet mér (20%);
  • gyakorlatilag nem veszi fel a nedvességet, ezért nedves helyiségekben és külső munkák elvégzésére használható;
  • teljesen tűzveszélyes, alkalmas tűzálló elosztó falak elrendezésére és fafelületek tűzveszélyes területeken történő befejeződésére.

  Akvapanel

  Az új generáció másik ígéretes anyaga. Ez egy cementlemez bármilyen helyiségek és homlokzatok befejezéséhez. Teljesen nedvességálló és nem tűzveszélyes. A felület üvegszálas hálóval van megerősítve, a vége pedig üvegszállal. A gipszkartonhoz hasonlóan görbe alakú is lehet görbült felületek létrehozása.

  Pazogrebnevaya lemez a PGP

  Az egész gipszkarton szerkezetét teljesen kicseréli. Könnyebb szerelés, a munka önmagában is elvégezhető. A gipszkartonhoz képest nagyobb nedvességállósággal, tűzállósággal és különösen tartóssággal rendelkezik. A hátrányok közé tartozik a nedves eljárások a telepítés során, a lemez teherbíró képességének magas követelményei és a lemez nagy tömegének köszönhetően a válaszfal alátámasztásának hiánya.

  furnér

  Erõsebb, mint a gipszkarton. Hátrányok - a tűztől való félelem a működés során rétegezhető vagy deformálódhat. Nem nedvességálló fajtáknál a vízzel való érintkezés duzzanatot okozhat a felületen, és a nedvességállóak káros gyantákat tartalmaznak. Szükség van gondos előkészítésre a befejezéshez. Általánosságban elmondható, hogy a gipszkarton rétegelt lemez cseréje az egyik leggyakoribb lehetőség.

  Forgácslap forgácslap

  Tartósabb anyag, mint a gipszkarton, bár nem elég szoros tartja a kötőelemeket. Félelem a nedvességtől, ezért csak száraz helyiségekhez alkalmas. Ebben a tekintetben, valamint a tűzállóság szempontjából, ez rosszabb, mint a gipszkarton. Szükség van alapos felkészítésre a végső kikészítéshez. Szinte nem hajlítható, ezért csak sima felületekre alkalmas. Környezetkímélő, mivel a gyártás általában formaldehidet tartalmazó gyantákat használ.

  Orientált szalag lemez OSB (OSB)

  Tulajdonságai hasonlóak a forgácslemezhez, de sokkal tartósabbak és nedvességállóak. Mivel a gyanta alacsonyabb aránya a forgácslaphoz képest, az OSB kevésbé veszélyes az egészségre.

  TsSP cementkötésű forgácslap

  A gipszkartonhoz képest tartósabb anyag. A cement jelenlétének köszönhetően a készítményben jó nedvességállóság jellemzi, ami lehetővé teszi a DSP-ket nedves helyiségekben és külső munkákhoz.

  Az ilyen tartalom hátoldala kevésbé környezetbarát. Nem ég. A forgácslaphoz hasonlóan nem hajlik meg, ezért csak sima felületek létrehozására használható.

  Gipszkarton GSP

  Több anyag, mint a gipszkarton, sokkal kevésbé szívja fel a nedvességet. A rögzítő jobb, mint rétegelt lemez, forgácslap vagy OSB. Teljesen sima felületű üveghez hasonlítva. Nem tartalmaz gyantákat és ragasztókat, környezetbarát. A hátrányok közé tartozik az a tény, hogy az SHG gyakorlatilag nem hajlik meg.

  MDF panelek

  Az MDF panel erősebb, mint a gipszkarton, rugalmas, sokkal kevesebb ártalmas anyagot tartalmaz, mint a forgácslap. Keret, műanyag sínek vagy folyékony köröm használata nélkül rögzíthető. A felület különböző színekben és mintákban készül. A tűzállóság a panel márkájától függ. A sérült panel könnyen cserélhető. Vízzel való kölcsönhatás esetén az MDF-panelek megduzzadnak, így elsősorban száraz helyiségekbe kerülnek. Egyes fajok nedves területeken használhatók, ha a kötést tömítőanyaggal kötelezően megkenjük.

  PVC panelek

  Nagyon hasonlít az MDF panelekhez. A fő különbség az, hogy a PVC panelek műanyagból vannak, ezért abszolút nedvességállósággal rendelkeznek, ugyanakkor tűzveszélyesek is. Nemrég elkezdték a megnövekedett szilárdságú PVC-paneleket előállítani, amelyeket nagyon nehéz megszakítani. Használhatók szabadban, de a közvetlen napfénynek való kitettség hiányában.

  Vannak más lehetséges alternatívák is - az ecetsav, az üvegszálas cementlemezek, a laminált rétegelt lemez, a falburkolatok, a feszített mennyezetek és más anyagok. A gipszkarton cseréjére vonatkozó kérdésre adott pontos válasz a felhasználási feltételek és a fogyasztói preferenciák függvénye, beleértve az árakat is.

  Otthoni titkok - kényelmessé teszik otthonát!

  Alternatív a gipszkarton a fürdőszobában

  A falak díszítésére a fürdőszobában, különböző rétegek és mélyedések létrehozásával, a többszintű mennyezetek rendszerint zöld gipszkartonként használatosak, ami nemcsak a színes, hanem a megnövekedett nedvességállóságtól is eltér. Azonban bizonyos helyzetekben, pl. Egy nagyobb terhelés a felszínén, a hyposboard messze nem ideális választás, itt itt az ideje az alternatív anyagokra gondolni.

  A piacon jelenleg számos olyan megoldás létezik, amely helyettesítheti a vízálló gipszkartonot a fürdőszobában. Ezek elsősorban cement vagy cement rostlemezek. Egy kicsit többet költenek, és önmagukban nehezebbek (kb. 13 kg / m2), de ugyanakkor tartósabbak és tartósabbak. Ezek a lapok olyan konglomerátumok, amelyek nem duzzadnak, nem lágyulnak vagy rétegezhetők, és szinte ugyanolyan könnyűek és könnyen felszerelhetők, mint a gipszkarton, és fém vagy fa kerethez vannak rögzítve. A cementlemezek könnyűbeton magból és vasbetonból állnak, amely mindkét oldalán üvegszálas szalaggal van ragasztva. Ez a kialakítás legfeljebb 50 kg / m2-es kerámia burkolólapokkal, pl.

  Egy másik megoldás a fürdőszoba befejeződéséhez egy panel, amelynek magja extrudált polisztirol van, mindkét oldalán bevonva, szintetikus gyantával megerősített cementhabarcsokkal. Ennek az anyagnak az előnye nemcsak a víz abszolút ellenállása, hanem a rugalmasság is, aminek köszönhetően könnyen alakulhat. Ennek eredményeképpen e lemezek segítségével könnyen létrehozhat különböző ívelt elemeket és struktúrákat. Ezenkívül ez az anyag a legjobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik az analógok között, így a fürdő hője nem fog eltűnni.