Legfontosabb > Dekoráció

Melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril?

Öntöttvas vagy akril? Fém vagy műanyag? Ha figyelmen kívül hagyja a szerény vasfürdők skáláját, akkor a vízvezeték-használók pontosan két táborba oszthatók a preferenciákban - a hagyományok támogatói (öntöttvas) és az újak (akril) ismerősei. Szerencsére minden terméknek megvannak a maga különféle előnyei, ezért a vevők minden egyes pillanatban megkárosodnak, amikor a boltban választanak! A felhasználói jellemzők teljes skálájának alapját képezve kockázatot vállalunk pártatlan elemzés elvégzésére, és továbbra is válaszolunk arra a kérdésre, hogy "melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril".

Hogyan válasszunk fürdőt

A legtöbb cikk felsorolja a különböző termékek érdemeit üzleti és száraz módon, és kategorikus tanácsokat ad a technikai paraméterek alapján. De jobb, ha másképp csináljuk -, hogy pontosan mit tudunk a fürdők használóinak, és valódi vélemények alapján hangot adnak a termék típusáról és anyagáról. Mit keresnek az emberek a vízvezeték-szerelő kiválasztásakor?

Lásd a főbb követelményeket!

 • Kényelem használható. ("Jobb öntöttvas - melegebb").
 • Színes. ("A csempe színe által elrendelt akril fürdő").
 • Ár. ("Sajnos, nem volt elég pénz a divatos és drága akril számára, ezért vásároltunk kiváló minőségű öntöttvasot").
 • Minőség. ("A jó öntöttvas fürdőkben a zománc ereje olyan, hogy a tengelyek a javítás alatt esnek, és nincsenek nyomok").
 • Könnyű gondozás. ("Megtakarítás lesz az akrilokkal - nincs szükség fürdőszobai tisztítószerekre, az összes betétet vízzel kell mosni").
 • Egyszerű telepítés. ("A férj gond nélkül mozgatta az öntöttvas fürdőt").
 • Kényelem szállítás. ("Az akril könnyedén emelkedett az ötödik emeletünkre").
 • Méretek és formatervezés. ("Az akril fürdők egyedüli plusz mérete").

A vélemények egyenlően oszlanak el - és még mindig nem tisztázott, hogy melyik fürdőszoba jobb: akril vagy öntöttvas. Tehát érdemes értékelni a felhasználói nyilatkozatok objektivitását!

Minőségi anyag - tartós fürdő

A legfontosabb követelmények a vízvezetékhez - hosszú távú kényelmes használat a működési és esztétikai tulajdonságok elvesztése nélkül. Ha ebben a szempontból értékeli a fürdőket, akkor a vezetők valószínűleg öntöttvas lesz. Végül is főbb jellemzői a következők:

 • Üzemidő - 40-50 évig;
 • Jó hőkapacitás - a víz lassan, körülbelül egy fokkal 10-15 perc alatt hűl le;
 • Nagy szilárdság - az anyag nem deformálódott, nem sérült és gyakorlatilag nem kopik.

Figyelembe veszi az öntöttvas fürdők "gyenge" kapcsolódását, de érdemes tisztázni, hogy a jól ismert gyártók jó minőségű termékeiben a zománcra szinte nincs probléma. Csak sok évnyi szolgálat után lehet enyhe kopás és csillogás, de ebben az időben valószínűleg csak frissíteni kívánják a fürdőt.

Az akril esetében az azonos mutatók jellemzői a következők:

 • Az élettartam kb. 20 év;
 • A hőkapacitás éppen az öntöttvas felett van - egy fokkal lehűlödik egy fél Celsius fok.
 • A gyenge ütésállóság egyszerű javításokkal kompenzálva van;

Ugyancsak fontos, amikor akrilfürdőt választunk, hogy megvizsgáljuk a felhasznált vasalat típusát, amely vagy üvegszálas vagy poliuretán kompozit alapján készült. Az első lehetőség nem csak veszélyes a sztirol gyártása során felhasznált fölösleges gőz miatt, hanem hajlamos a mikrotörések kialakulására, az anyag későbbi megsemmisítésével. Az akril fürdők ilyen típusú hibája nem állítható helyre. A poliuretán kompozícióval nincs ilyen probléma, és a fürdő sok éven át szolgál, kopás nélkül.

Az ár, amelyet elsősorban a minőség határoz meg, nem sok különbség a "versenytársak" esetében:

 • Öntöttvas - 8-20 ezer rubel és felette;
 • Akril - 9-25 ezer rubel vagy annál magasabb.

Emellett az anyagok megvitatásakor érdemes megemlíteni néhány olyan pontot is, amelyek a gyártási szakaszban vannak elhelyezve:

E jelzések szerint az öntöttvas határozottan elveszik, mivel fehér színű, négyszögletes formában készül. Az akrilban, az anyag kiváló lágysága miatt szinte nincs korlátozás az alakra és a méretre. Ezenkívül a műanyag könnyen festhető a tömegben, vagyis a fürdő színpalettája nagyon széles.

Az anyagok jellemzőinek és költségének összegzése, figyelembe véve a csoport összes felhasználói paraméterét, megjegyezzük, hogy az akril jobb mint az öntöttvas a hasonló árú kivitelben és a technikai adatoknál enyhe késéssel.

Szállítás és telepítés

Abszolút vezetés ezekben a tárgyakban az akrilban. Az alacsony tömeg csökkenti a szállítási nehézségeket, és egy jól átgondolt keretrendszer is könnyen megvalósítható, még akkor is, ha nincsenek különleges képességek. A 120 kg súlyú öntöttvas rosszul szállítható és nehezen emelhető. Ezek a hiányosságok, mint kiderül, nagyon fontosak a felhasználók számára.

Az akrilfürdő beszerelését a következő két séma szerint végezzük:

 • a keretkeret lábbal;
 • egy tégla alapon.

A harmadik módszer, amely ötvözi mindkét technológiát, szintén lehetséges. A beszerelési módtól függetlenül gondoskodnia kell a falra szerelt szerelőhorgokról vagy útmutatókról. Ez a megközelítés stabilizálni fogja a fürdő alakját, vagyis megakadályozza annak deformációját és károsodását a használat során.

A monolit öntöttvas könnyebben telepíthető, mivel nem igényel semmilyen kapcsolási rajzot és további feltételeket. A felhasználóknak csak nehéz vízvezetéket kell elhelyezniük a fürdőszobában, és az utasításoknak megfelelően csatlakoztatniuk kell a szifont.

Minden típusú vízvezetékhez szakmai telepítési titkokat biztosítanak:

 1. Az öntöttvas fürdő külső felületét ezüst festékkel kell bevonni. Ez segít csökkenteni a hőátadást, ami azt jelenti, hogy a víz tovább melegszik.
 2. Az akril behelyezésekor minden manipuláció után érdemes két fontosabb dolgot elvégezni: a fürdő és a fal csatlakozását tömítőanyaggal szigeteljük, és miután megszáradt, zárjuk le a ragasztót ragasztószalaggal. Ez még nagyobb strukturális merevséget eredményez, ami nagyon fontos az akril vízvezetékhez.

Napi gondozás és használat

Nagyon érdekes kérdés a két féle fürdők között! Az a tény, hogy a felhasználók és a gyártók véleménye arról, hogyan kell törődni az akril fürdővel:

 • Az első úgy gondolja, hogy elegendő a vízvezetéket vízzel lemosni és egy szappanos szivaccsal törölni;
 • A második ragaszkodik az akril bevonatok gondozásához szükséges speciális források megszerzéséhez.

Ennek az ellentmondásnak köszönhetően viták vannak a fórumokon és a boltokban, vajon drága-e az akril fürdőkúra, vagy sem. Természetesen a helyes válasz az, amit a gyártók javasolnak. Mivel a víz, bármennyire is ideális, még mindig hagy egy bevonatot az akrilről, ami fokozatos sárgulást és a megjeleníthetőség elvesztését okozza. Sajnos az akrilápoló termékek nem tartoznak a költségvetési megoldások közé, így a pénzügyi költségek magasabbak lesznek, mint az öntöttvas tisztító pasztái és gézei.

A minőségi zománcozású öntöttvas fürdő nem könnyű a műanyag vízvezeték tisztításához. A szennyeződés és a plakk azonnal elmosódnak, és az eszközökre vonatkozó korlátozások gyakorlatilag hiányoznak. Az egyetlen dolog, amit nem szabad megvásárolni, nagy mennyiségű savas gyógyszer. A korrozív környezet károsítja a bevonat szerkezetét, ami porozitását és fokozatos pusztulását okozza.

Folytatva az anyagok összehasonlítását, összefoglalja - könnyebb és olcsóbb a kiváló minőségű öntöttvas, mint az akril esetében.

Melyik fürdő jobb?

A felhasználó igényei és az öntöttvas és akril tényleges tulajdonságai alapján bizalommal mondható, hogy a műanyag előnyei sokkal magasabbak, mint az öntöttvas.

Ha feltételesen ugyanaz az érték és az akril technikai paraméterei:

 • Nem okoz problémát a szállítás és a felemelkedése miatt;
 • Csak fel van szerelve;
 • Különböző színekben és formatervezési formákban árusítva;
 • Könnyen javítható károsodással és forgácsokkal;
 • Gyorsan tisztítva;
 • Hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet.

Érdemes megemlíteni az akril fürdők kényelmes használatának fontos tényét is. A műanyag mindig meleg anyag, ezért úgy döntött, hogy zuhan, nem kell állnia a lábadon a fém hideg felületén, vagy várjon addig, amíg a víz nem melegíti fel a bevonatot. Az ilyen kényelmetlenség nem kerülhető el, ha a kád öntöttvasból készül.

A hagyomány rajongói természetesen hűek lehetnek a nehézkes és nehéz vízvezetékhez, de a következő javításnál még mindig azt gondolják: talán valami modernre és nem kevésbé minőségűre kell gondolnod, mint egy öntöttvas fürdőt?

És végül, a Cersanit és Villeroy cégek szakértőinek videója Boch - hasznos tippek a tökéletes fürdőszoba kiválasztásához:

Melyik fürdő akril vagy öntöttvas választására alkalmas. A fő különbségek elemzése

Hogyan válasszunk fürdőt? Ez a kérdés sok embert kér, akik úgy döntöttek, hogy javítanak.

Az első fürdőt több ezer évvel ezelőtt hozták létre. Az egyszer használatos anyagok nagyon változatosak voltak, a fa, a bronz, és még a réz is. Ezek között volt az öntöttvas, amely ma már népszerű a fürdőszobában.

Természetesen minél nagyobb a választás, annál több lehetőséget kell választanunk az igényeknek legjobban megfelelõ terméknek, de nagyon könnyû összefogni egy ilyen széles körben.

By the way, az akril fürdők, amelyeket az alábbiakban is tárgyalunk, viszonylag nemrégiben találtak az öntöttvashoz képest. Hazánkban csak a 90-es években értékesítették őket, és abban az időben luxusnak számítottak. Most sokkal hozzáférhetőbbek, de az anyag és az öntöttvas közötti választás még mindig nehéz.

Tény, hogy a fürdőszoba nem csak a tisztaság helyszíne, hanem a pihenőhely is, így Önnek is meg kell, és kell, hogy megkülönböztetőnek kell lennie kiválasztásában.

Sokan, akik úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a fürdőt, szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy mit válasszanak?

Ahhoz, hogy eldöntsd, el kell választanod, hogy mennyit vársz, és hogy mit kell az új fürdő gyártójának, és hogy mit kell tenni.

A fürdők a következő anyagokból készültek:

Öntöttvas fürdő

Az öntöttvas kád már régen megjelent, és ma is nagyon megbízható, tartós anyag marad, amely mégis nagyon esztétikusnak tűnik a zománcozás miatt.

Fehér öntöttvas fürdő

Több rétegben alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy a modern öntöttvas fürdők jól néznek ki, és mind matt, mind fényes legyenek.

Egyes gyártók még tovább mentek, és ezüstionokat kezdtek hozzáadni a zománchoz, amelyek segítik és elősegítik a fürdőbe vitt víz tisztítását.

Kétségtelenül, mint minden más fürdő esetében, az öntöttvasnak mind az előnyei, mind a hátrányai vannak.

Az öntöttvas fürdő előnyei

 1. „Csendes”. Az ilyen anyagból készült fürdők meglehetősen csendesek, és nem resonálnak, amikor megütötte, és folyó vízzel a hang hangtalan marad.
 2. Alacsony hővezető képesség. A fürdõvíz nem fog lehûlni túl gyorsan.
 3. Könnyű gondozás. A fürdõ fényes zománccal rendkívül egyszerûen mosható, és a szennyezõdés a felületén nem felhalmozódik.
 4. Tartósság és erő.

Az utolsó pontról beszélve megemlíthetjük azt a tényt, hogy az öntöttvas fürdőt sok éven át használják, és egyáltalán nem, mert egyszerűen rájuk használják őket.

Az öntöttvas fürdő zománcburkolatának gyönyörű fénye van, amelyet az akril nem tartalmaz.

Az öntöttvas fürdő hátrányai

 1. Nagy súly. Az anyagból készült fürdő nagyon masszív és meglehetősen nehéz. Ennek megfelelően ez gondot okoz a szállítás és a telepítés során.
  Érdemes megfontolni, hogy a hazai öntöttvas fürdők sokkal nehezebbek, mint az importáltak. Átlagosan a súly körülbelül százhúsz kilogramm.
 2. A zománc sebezhetősége. Nem számít, milyen jó, ha véletlenül csepeg valamit a fürdőben, egy zománcdarab elszakadhat.
  Az esett tárgynak azonban elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy károkat okozzon, továbbá az öntöttvas fürdők visszaállíthatók.
 3. Nincs nagy választás formában. A legtöbb öntöttvas fürdő téglalap alakú, és ehhez nagyon kevés alternatíva van.

Az öntöttvas fürdők ára átlagosan 25 ezer rubel, de az ár a gyártóktól, a kiegészítő funkcióktól és a fürdő méretétől függően nagymértékben változhat.

Akrilkád

Ellentétben az öntöttvas elemekkel, az akril fürdők lehetnek teljesen különböző formák. Úgy tűnt, nem olyan régen, de már sikerült keresni bizalmat és népszerűsíteni.

A jövőben a fürdő minősége az akril rétegek minőségétől és számától függ.

Fehér akril fürdő

Az akril fürdők speciális injektáló polimetil-metakrilátból készültek. Az üres lapot egy bizonyos hőmérsékletre hevítik, és így az anyag plaszticitása érhető el.

Ezután a lemez megkapja a kívánt alakot. Ennek köszönhetően az akril fürdők különböző formákat ölthetnek.

Nem számít, mekkora műanyag akril, a magas minõségû termék nem fog nagyon kanyarodni, ezért ne túldold fel a fürdőszobában.

Ha az anyag megkapja a kívánt alakot, egyes helyeken a lap túl vékony lesz, és javítani kell. Az ilyen "rések" megerősítése érdekében különböző módszereket és technológiákat alkalmaznak, például egy gyantát vagy üvegszálat viszünk fel a falakra.

Néhány fürdő fenekét egy fém keret erősíti meg. Ez olyan esetekben történik, amikor az anyagot nehéz terhelésnek vetik alá.

Az állítás, hogy az akril fürdők gyártásában kizárólag az akril önmagában használatos, helytelen.

Túl drága lenne, ezért gyakran hozzáadnak műanyagot, ami plusz műanyag, és lehetővé teszi, hogy a fürdőt bármilyen kívánt formába öntse.

Ezenkívül a műanyag sokszor olcsóbb, mint az akril, és ezek a fürdők kisebbek, mint a társaik, bár még mindig akrilnak nevezik őket.

Az akrilfürdő előnyei

 1. Egyszerű telepítés. Az öntöttvastól eltérően súlya sokkal kisebb, így a szállítás és a beszerelés kevésbé problémás.
 2. Az akril fürdő bármilyen alakú lehet.
 3. A különböző színek és a választott bármilyen szín tetszik.

Zöld akril fürdő

 1. Alacsony hővezető képesség. A víz ebben a fürdõben 30 perc alatt 1 fokos hõmérsékleten hûl.
 2. Színtartósság Nem fog eltűnni sok évvel később, mert a fürdőszoba alakjának gyártása során is meg van határozva.
 3. Kisebb sérülést könnyű elrejteni egy egyszerű csiszolópapír csiszolással.
 4. A simaság nem jelenti a csúszást.

Akril kerek kád

Ha a választásod ilyen típusú fürdőkre esett, akkor jobb, ha azt a fémes hálót választod az alapon.

A legtöbb akril fürdő azonban erősen megerősödik több üvegszálas réteggel, így mindkét lehetőség sokáig tart.

Az akrilfürdő hátrányai

Az akril fürdők, függetlenül attól, hogy milyen népszerűek és kényelmesek, az előnyök mellett vannak hátrányai is.

 1. Az akrilfürdő képes "örökre" festeni egy olyan színben, amelyet nem neki szántak. Ez akkor fordulhat elő, ha vizet öntünk be színes ruhanemű mosás vagy alacsony minőségű csapvíz használatával.
  Ez utóbbi az anyag fokozatos sárgulásához vezet.
 2. A belső falfelületet gyakran karcolják. Összehasonlítva ugyanazokkal az öntöttvas fürdőkkel, sokkal gyakrabban jelenik meg akrilban, de mégis javítható az akril fürdők.
 3. A kiváló minőségű akril fürdők sokszor drágábbak, mint az öntöttvasak.

Tehát melyik fürdőszobát válasszon öntöttvasból vagy akrilból? Az akril fürdőkád modernek számára alkalmas, akik a legfrissebb eredményekért küzdenek.

Ez is jó megoldás azok számára, akik "magas" élnek, mert rendkívül nehéz lesz az öntöttvas fürdő nyolcadik vagy kilencedik emeletre emelésére.

Ami az öntöttvas fürdőt illeti, azok a legalkalmasabbak azok számára, akik megszokták a termék környezetét és tartósságát.

Mindenesetre az egyik és a másik fürdő hosszú ideig szolgál majd Önnek, ha megfelelően gondoskodik róluk.

Mit válasszon? Minden egyszerű - csak el kell döntenie, mi az elsődleges. Nagy szerepet játszanak a fürdő költségei és környezettudatossága, ezért mindent alaposan meg kell mérlegelni és gondolkodni.


Bármelyik modellt is választja, harmóniát kell hoznia a fürdőszobában egy panelben vagy magánházban.

Melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas? Hasonlítsa össze a fő jellemzőket

Vásárláskor a tulajdonos elvárja, hogy a termék hosszú évekig tart, kényelmes és gyönyörű legyen a teljes üzemidő alatt. Ez egy drága szaniter, ezért óvatosan választják, összehasonlítva a különböző anyagok, formák, márkák előnyeit és hátrányait. A fürdőt nem csak higiénikus célokra vásárolják. Attól függ, mennyire kényelmes lesz a többi a munkanap végén.

Meleg víz hab segítségével a stressz enyhítésére, a test tisztítására és az elme megnyugtatására. A gyártók számos modellt kínálnak. A legnépszerűbbek az akril és az öntöttvas. Hasonlítsa össze, melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas.

Összehasonlítás öt fő jellemzővel

A fürdőpiac nagyon változatos. Az acél, az öntöttvas és az akril fürdők mellett egyedülálló, üvegből, márványból, fajanszból és még fából készült termékek is megtalálhatók. Nagyon szépek, de leginkább praktikusak és / vagy drágák.

Sok éven át a választás két anyagra esett: acél és öntöttvas. Az elmúlt évtizedekben az akril termékek rendkívül népszerűek.

A honfitársaink egyre inkább választják az akril vagy öntöttvas fürdőket. Mindkét típus kiválóan alkalmas városi lakások és magánházak telepítéséhez, és az anyagoknak saját előnyük és hátrányuk van.

Egészségügyi eszköz kiválasztásakor az alábbi mutatók alapvető fontosságúak: tartósság, tervezés, beépítési jellemzők, praktikusság, ár.

Tartósság és tartósság: öntöttvas a versenyből

Az öntöttvas az egyik legmegbízhatóbb fém. Ellenáll a mechanikai sérülésnek, nem ad korróziónak, ideális alakja marad, nem hajlik. Az anyag kádjainak falvastagsága 6-8 mm. A termékek nagyon nehéz, így a gyártók azonnal termékeiket tartós, stabil lábakkal töltik be.

A tulajdonos telepítésekor nem kell aggódnia a fürdő további erősítésével kapcsolatban. A telepítés után nem mozog, nem csökken. A fürdő felületét ellenálló zománc borítja, melynek köszönhetően a késztermék évek óta megőrzi eredeti megjelenését. A zománc helyreállítása nem nehéz és költséges pénzzel jár.

Az akril termékek ereje megkérdőjelezhető. Sokféleképpen, az élettartam függ a vastagságtól, az anyag minőségétől és a berendezés jellemzőitől. Az akril könnyű és műanyag. Ez egyrészt abszolút előny, mivel lehetővé teszi összetett formájú termékek létrehozását és megkönnyíti a telepítést.

Másrészről nyilvánvaló hátrány, mivel a fürdőt a beépítés során meg kell erősíteni, és annak alsó része a személy súlya alatt van, ami miatt a szerkezet instabilitása érezhető.

A kiváló minőségű akrilfürdő 10-15 évig tart, ha a tulajdonos helyesen választja, és nem fogja megmenteni a vásárláskor. Ha a termék elveszíti látható megjelenését, visszaállítható.

Design: a különböző akril modellek

Az akril lágysága lehetővé teszi, hogy különböző formájú és méretű fürdőt hozzon létre. Az anyag lehet bármilyen szín és árnyalat, és a bevonat nagyon tartós, nem kopik az idő múlásával. A termék továbbra is világos és kellemes, hogy sok éven át nézzen.

Az alakot illetően, amikor kiválasztja, kerülje a túlságosan bonyolult konfigurációkat, sok görbével. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy összetett alakú termék deformációjának valószínűsége sokkal magasabb, mert a tartós polimer kevésbé műanyag, mint egy alacsony minőségű anyag. Túlságosan elképesztő formája - ok arra, hogy őrködjön.

Az öntöttvas fürdők nem olyan változatosak és gyönyörűek, mint az akril. Az egyetlen erényük ellenálló bevonat. De nem fakul, jó ellenáll a mechanikai stressznek.

Ha megfelelően gondoskodik a fürdőszobáról, ne hagyja a karcolásokat és a forgácsolást, akkor a zománc sokáig fényes és hófehérre változik. A zománcok erejének növelése érdekében a modern gyártók hozzáadják az ezüstöt, titánt és más fémeket.

Öntöttvas kádak sokat kívánnak. Általában ezek a legegyszerűbb, legegyszerűbb konfigurációk. Az anyag nehéz, nem különbözik a plaszticitástól, és a termékek falai vastagok, ami nagymértékben korlátozza a tervezői képzeletet.

Telepítés: "monumentális" öntöttvas és "gyenge" akril

Melyik fürdőt jobb telepíteni - akril vagy öntöttvas? Még a legösszetettebb és legvékonyabb öntöttvas kád is körülbelül egy centneres súlyú. Hozzáadva a víz és a fürdő súlyához 200-250 kg-os nyomást kapunk viszonylag kis területen. Ez egy komoly terhelés, amely csak a beton padló ellenáll.

Az olyan épületekben, ahol a padlók fából készültek, kívánatos a könnyebb akril modellek felszerelése, vagy az épületszerkezetek további erősítése, mivel Ez az anyag könnyen képes ellenállni a súlya körülbelül 150 kg, és 200-250 kg már egy igazi próbája erő.

Az öntöttvas modellek nagy tömege stabilitást biztosít. Az akril fürdõk viszont megingatnak és instabilak. Ez a benyomás azonban megtévesztő, és csak viszonylag kis súlya miatt jön létre.

A szerelés megkönnyítése érdekében a gyártók speciális fürdőkáddal ellátott lábakkal töltik be termékeiket. Egyes tulajdonosok csak fürdőkre telepítik a fürdőket, de sokan inkább a fa, a fém vagy a tégla további keretét preferálják a stabilitás növelése érdekében.

Ez is hatással van a súlyra, ezért nehéz meghatározni, hogy melyik fürdőt könnyebb telepíteni - akril vagy öntöttvas. Az első esetben szükséges lehet erősíteni, a másodikban nehézségek merülnek fel az eredetileg nagy tömeg miatt.

Gyakorlatiasság: melyik fürdőszobát könnyebb ápolni?

A fürdők mindkét fajtája nagyon praktikus és könnyen használható. Az öntöttvas nem annyira hangot ad, amikor csapvizet önt a fürdőbe, és az akril még kevésbé. Mindkét anyag jól tartja a hőt, de az akril kényelmesebb ebben a tekintetben.

Az öntöttvas hosszú ideig melegen tart, de hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet (a víz 10 perc alatt 1 fokkal lehűl). Az akril eredetileg nem hideg anyag, felülete kellemesebb az érintésre. Ugyanakkor még jobb hőmennyiséget is tart (a hőmérséklet 30 perc alatt 1 fokkal csökken).

Egy akril fürdőben biztonságosan öntheti a vizet, amelynek hőmérséklete kb. 60 fok. A forró víz a felület deformációját okozhatja. Az öntöttvas azonban szinte bármilyen hőmérséklet nélkül képes ellenállni. Mindkét típusú fürdetéshez használt, nem koptató háztartási vegyi anyagokat kell használni.

A zomán öntöttvas termékek sokkal ellenállóbbak az agresszív anyagokkal szemben, de kívánatos, hogy még mindig használják a megtakarító vegyületeket. Az akril felülete elkényeztethető, ha túlságosan agresszív kémiát vagy forró vizet használ a tisztításhoz. Hogyan kell megfelelően törődni mindkét fürdővel, amelyet a videó részletesen ismertet:

Ár: mennyit és mit fizet a vevő?

Mindkét anyag fürdõköltsége kissé eltérõ. Az árak formai, minőségi, márkanév szerint alakulnak. Az egyszerű formák és a hagyományos fehér szín kevésbé költséges a vevőnek, mint a nyomorúság - ez nyilvánvaló, de túl primitív a modell nem hoz örömet.

Fontos, amikor nem a minőség megtakarítását választjuk, mert a fogyasztó számos problémát vet fel, hiszen a hírhedt "olcsó dolgokat". A termék nem feltétlenül felel meg a megadott előírásoknak, gyorsan meg kell javítani vagy kicserélni. A vásárlásra vonatkozó döntést meg kell hozni, ha az ár-minőség-tervezés aránya elfogadhatónak tűnik.

Minőségi fürdő három jele

A vízvezeték üzletek széles skáláját. Gyakran a vásárlók egyszerűen elveszhetnek a választásban.

Számos kellemes megjelenésű modell létezik, és néha a választás spontán, mert az egyes termékek előnyeinek és hátrányainak megismerése nehéz. Három fő jel van, amellyel meghatározhatja, hogy töltse-e időt kedvenc modelljében:

 • Falvastagság Ha ez a tulajdonság nem annyira fontos az öntöttvas fürdő esetében, mivel a termék viszonylag vékony falakkal is megtartja erejét, akkor akril modell esetében fontos. Minél vastagabbak a falak, annál erősebb a termék. Általában az alsó vastagabb, hogy a szerkezet jobban ellenálljon a terhelésnek, de figyeljen a modell oldalaira. Ha az anyag vékony, akkor nem számít, mennyire gyönyörű a fürdő, akkor jobb, ha másik modellt választanak, még a formatervezés rovására is.
 • Bevonat vastagsága. Nyilvánvaló az a tény, hogy a zománcot vagy az akril bevonatot egyenletesen és szépen kell alkalmazni. De a vastagsága is fontos: a sűrű bevonat jobban ellenáll a kopásnak, a karcolásoknak és a forgácsoknak. Meghatározhatja a minőséget a lefolyócső telepítésének helyén. Ha szeretne több modellt ugyanazon az áron, akkor a bevonat vastagságának összehasonlításával végleges döntést hozhat.
 • Befejezések és kiegészítő szolgáltatások. Érdemes figyelni a fürdő lábának vastagságára. Ez igaz az akril és öntöttvas modellekre. A támogató struktúráknak stabilnak és megbízhatónak kell lenniük. Akrilkád kiválasztásakor jobb, ha egy minőségi fémvázzal felszerelt modellen marad. Ha további funkciókra van szüksége, mint pl. A hidromasszázs, akkor nekik extra díjat kell fizetnie, de az eredmény megéri. Nem szabad megtagadni magától a megmentés kedvét, mert a fürdőt évek óta vásárolják.

Ne habozzon megkérdezni az eladókat minden egyes modelltől, de kérjen megfelelő választ. Például ha az eladó azt állítja, hogy a 6-8 mm vastag akril modell teljes falát kizárólag akrilból állítják, akkor valószínűleg vagy inkompetens vagy szándékosan megtéveszti a vevőt.

Az akril fürdők gyártásához használt anyag több rétegből és akrilból áll - ezek teteje. Ez egy "elülső" bevonat, és a termék működési tulajdonságai a minőségétől függnek. Ellenőrizze a vastagságot az ürítés helyén, nyomja meg a fürdő felületén, hogy erős legyen.

Ha a fal "játszik", ha megnyomja az akrilfürdő falát, akkor válasszon másik modellt, lehetőleg még egy másik vállalatot is. Ez a rossz minőségű anyag mutatója. Nincs keret teljesen kompenzálja a hátrányt. Továbbá a falnak nem szabad "ragyogni", sem a kémiai szagot.

Kínálunk olyan videókat, amelyek hasznos ötleteket találnak az öntöttvas és akril fürdők kiválasztására:

Az öntöttvas modell kiválasztásakor ellenőrizze, hogy egyenletesen alkalmazzák-e a bevonatot. A durvaság, dudorok és egyéb hibák nem megengedettek. Ez a szegény öntvény és / vagy zománcminőség egyértelmű jele. Ideális - sima felület porszórt bevonattal.

És újra az árról. Az akril és öntöttvas fürdők költségeinek különbsége kicsi, így megengedheti magának a választást az anyag javára, amelyre jobban bízik. Ha van lehetőség arra, hogy egy jól ismert márkától vásároljon egy modellt, akkor ezt meg kell tennie. A "neves" gyártók gondozzák a hírnevet, termékeik általában jobbak, mint a kevéssé ismert cégek termékei. Ha fizet a névért, magasabb színvonalú fizetést fizet.

Melyik fürdő jobb? Akril és öntöttvas?

A fürdő kiválasztásakor egyre több akril fürdő található. És persze, ha még nem tapasztalt akril fürdőket, kérdezze meg magának a kérdést: melyik fürdő jobb? Akril vagy öntöttvas. Próbáljuk megválaszolni a kérdést az öntöttvas és akril fürdők minden előnyével és hátrányával.

Az öntöttvas fürdők ismertek. Évek óta használjuk őket, és mindent tudunk ezekről a fürdőkről:

- az öntöttvas fürdők tartósak - évtizedek óta szolgálják lakásainkat. Hagyja, hogy a zománc nehezebb legyen, ugyanakkor fürdésként is használhatjuk.

- az öntöttvas fürdők jól tartják a hőt, mert ha meleg vízzel tölti fel, az anyag felmelegszik, majd felmelegíti a vizet.

- az öntöttvas fürdők tartósak, ellenállnak a "nagy" ember súlyának.

De ugyanakkor vannak bizonyos hátrányai is:

- A zománc végül törölve és durva lesz. A zománc pórusai képződnek, amelyekben a víz felhalmozódik, majd kiszárad és sárga színű lesz, mivel a víz után a mész víz marad. A baktériumok szaporodnak.

- ha a fürdő egy chipet hozott létre, nem távolítható el öntől, akkor vissza kell hívnia a helyreállítót.

- az öntöttvas kádak formaválasztása nagyon gyenge, és a gyönyörű öntöttvas kádak Európában nagyon drágák.

- a vasfürdő súlya több mint 100 kg, ez nagy terhelés a padlón. Nehézségek a szerelés és a szétszerelés során a javítás során.

Az akril fürdőknek is vannak előnyei:

- melegen tartsd. Úgy gondolják, hogy egy akril fürdőben a víz 10 perc alatt 1 fokkal lehűl

- kellemes a bőrön. Mivel az akril felülete nem hideg, amikor érintkezésbe kerül a bőrrel, sima felülete van

- könnyen polírozható. Ha károsítja a felületet, akkor használhatja a saját egy csiszoló paszta (például goy paszta), vagy lengyel eltávolítani a karcolás

- könnyen telepíthető. Az akrilfürdő tömege mindössze 30-40 kg. Könnyen összeszerelhető és könnyen szétszerelhető. A padlón lévő terhelés jelentősen csökken.

- különböző formák. Az akril fürdők kínálata a szögletes és téglalap alakú formában, méretben és típusban hatalmas.

- a pórusokat és az izvetsky-plakkot tartalmazó akrilfürdő felületét egy film formájában formálják fel, amely könnyen mosható mosószerrel, és nem kell alaposan lemosnia a fürdőt.

Bár az akril fürdők hátrányai vannak:

- az akril fürdők könnyen karcolódnak, különösen akkor fontos, ha nagy állatokkal rendelkeznek. Olyan szőnyeget kell használnia, hogy az állatok ne karcolják a kádat. A karcolás és a kád felhelyezése során a karcolások nagy valószínűsége. A zavartalan építők könnyen tönkretennék a fürdődet

- az akril fürdők az első önellenőrzéssel összehasonlítva inkább "gyengék "ek. Ez normális, mivel az akril könnyebb mint az öntöttvas, de nem szünetel. Az akrilfürdő 600 kg-ig tarthat. De gyorsan megszokja.

Döntse el, melyik fürdőt vásárolja meg. De ha megkérdezed magad, hogy melyik fürdőkád jobb, akkor azt jelenti, hogy fontolgatod az akril fürdő választását. Próbálja ki! Gortis szerint az akril fürdők használatának megkezdésére törekvő emberek 90% -a később tervezi az akrilfürdő felvásárlását.

A BACH fürdő jelenleg a legjobb ajánlat a piacon.

Először is, a kádak gyártása során a bach környezetbarát technológiát alkalmaz a poliuretán megerősítésére,

másodszor, a vezető osztrák gyártó (Senoplast) többrétegű akrilát (ABS / PMMA) használják.

Tehát melyik akril fürdő jobb? Nézzük meg részletesebben a termékek tulajdonságait: A legtöbb gyártó még mindig elavult módszert alkalmaz a fürdők üvegszálerősítésére. Ez az előző generációs technológia jelentős károkat okoz a környezet, a dolgozók számára. Ezeknek a termékeknek a működése károsíthatja az egészséget, mivel az üvegszál részeként sztirolt tartalmaz, amelyet például a napalm gyártása során használnak.

Néhány eladó véleményét hallja, vagy olvassa el az interneten, hogy az akrilbevonatú fürdők jobbak, mint a többrétegű akrilból készült fürdők akril és ABS használatával. Ezeket a cikkeket a tiszta akril fürdők gyártói támogatják. Minden anyagnak előnyei és hátrányai vannak.

Csak néhány tény:

1. MECHANIKAI JELLEMZŐK

Az ABS komponensnek köszönhetően a koextrudált ABS / PMMA sokkal hatásosabb, mint az öntött akril, ezért érzékeny a csúszásokra is. A cseppsúly-teszt ezt bizonyítja és hangsúlyosan hangsúlyozza:

Ez az összehasonlítás meggyőzően bizonyítja, hogy az anyag jobban ellenáll a sokk-stressznek, ami gyakran a használat során történik. Ezek a jellemzők jelentősen növelik a termékek működési időtartamát.

Az öntött akril nagy érzékenysége az ütésekhez könnyen repedésekhez és a késztermékek feldarabolásához vezet, a munkadarabok szivárognak vagy használhatatlanná válnak, és ki kell cserélni.

Az ABS / PMMA-hoz képest az öntött akril kiváló "alakú memóriával" rendelkezik, például a hőformázott öntött akril lapok a hőmérséklet hatása alatt visszatérnek az eredeti lap formájához. A formázás sebessége erősen függ a hőmérséklettől. A gyakorlatban az öntött akril ilyen kiváló "alak memóriájának" hatása okozza a mélyhúzásból készült lemezekből származó üvegszál erősítésének gyakori eltávolítását, különösen azon szünetekben, amelyeken a forró víz folyik. Mivel a deformáció gyakran jár az öntött akril törékenységével, a fürdő vagy a zuhanyzat használhatatlanná válik, és el kell távolítani.

3. A MECHANIKAI ÉS VEGYI HATÁSOK ELLENÁLLÁSA

A Senoplast vezető szerepet játszik a lemezes műanyagok gyártásában. Az akril formája a lemezben folyamatosan javul. A lemez speciális réteggel rendelkezik, amely ellenáll a mechanikai és kémiai hatásoknak. Ugyanolyan mechanikai és kémiai hatással bír az ABS / Akrilgyártásra és a közönséges akrilra kifejtett hatásra, a fürdő károsodásának eredménye kisebb, mint a Senoplast által gyártott anyag, amelyet a BACH márkájú akril fürdő gyártására használnak.

4. Elismerés független vizsgálattal

2006-ban a Senoplast felkérte az Európai Versenybizottság szakértői bizottságát, hogy erősítse meg az ABS / akril higiéniai többrétegű akril lemezek minőségét. A Bizottság olyan határozatot adott ki, amelyben megtiltotta az öntött akril fürdők gyártói számára, hogy az öntött akrilból készült fürdők előnyeiről tájékoztatást nyújtsanak a többrétegű műanyagból készült fürdőkkel kapcsolatban, mivel ez nem igaz. E határozat eredményeit követve számos európai gyártó merészen átállt a fürdők termelésére többrétegű ABS / Akril műanyagok felhasználásával. Sajnos az orosz interneten ellentmondásos információkat találnak az akril fürdők gyártásában használt anyagok érdemeiről.

Már beszéltünk erről, és amint látja, hogy az üvegszálak a legkedvezőtlenebb tapadást mutatják az akril lapokhoz, a fürdő delamination működése közben megkezdődhet, vagyis a többrétegű akril többszörösen ellenáll a mechanikai sérülésnek, és nem kell csiszolni a működés során. A fürdő nem fél a dudoroktól és karcolásoktól.
Nos, még mindig vannak kétségei?


A BACH (bang) fürdők kínálnak megbízható megoldást ésszerű pénzért, ne hagyják, hogy csaljanak.

Melyik fürdő jobb akril vagy öntöttvas?

Kevesen tudnak elképzelni az életüket anélkül, hogy kényelmes, kényelmes fürdővel rendelkeznének. Nemcsak a magány és a pihenés helye, hanem a tisztaság helyszíne is. Az akrilfürdő szolgáltatási élettartama legalább 15 év. A modern világban megengedhetjük magunknak, hogy a legjobb akril fürdőt válasszuk, a választék, a színek, a tulajdonságok és a tulajdonságok sokfélesége egyszerűen elképesztő. Lássuk, melyik fürdőszoba jobb, akril vagy öntöttvas?
Öntöttvas fürdő - az ókori idők óta ismertté vált, az utóbbi időben nem olyan fontos, mint az akrilfürdő. Számos előnye és hátránya van. Az öntöttvas fürdő nagy tömege több, mint 100 kg, ezért nem húzódik le a falról, és a csempe ragasztása a fürdő ízülete közelében történik. A zománcozott öntöttvas fürdő jobban ragyog, de gondos karbantartást igényel. A gondos és megfelelő gondos zománc hosszabb ideig tart. Az öntöttvas összetett anyag, így a formák sokfélesége minimalizálható.
A modern világban népszerű népszerűségnek örvendő akril fürdő teszi fel az értékesítést és a termelést. Tekintsük az akril fürdők legjobb oldalát. Kellemes pihenni és lazítani az akrilfürdőben, hidromasszázzsal, forgalmas munkanap után, új ötletekkel, életerő visszaállításával. A változatosság az űrlap, a funkció, a színtartomány szépsége és kényelme. Ezek a pozitív tulajdonságok lehetővé teszik, hogy egy ízlés szerint válasszon egy fürdőszobát: hidromasszázs, aromaterápia, aero masszázs. Figyelembe véve a legjobb anyagokat és a gyártási technológiákat - egy környezetbarát és ütésálló fürdőt készítenek, ami fontos. Az akrilfürdőben lévõ víz lassabb, az anyag jelentõs hõkapacitással rendelkezik. Meg kell jegyeznünk, hogy az akril fürdők ütésállósága a magasságon is tart, mivel alapja az acélháló. Az akrilfürdő használatának megkezdése után feltétlenül mossuk vagy öblítsük le, hogy megakadályozzuk a sárgaság megjelenését.

Akril forró kád: egy otthoni élményközpont vagy egy vegyi üzem ága?


Tudja, hogy az orosz gyártók megerősítik az üvegszálas fürdőket? Ez a technológia a szalmén, a napalm részét képező toxikus anyag felszabadulásához kapcsolódik.
A legrosszabb az, hogy az üvegszál, még a gyártás után is 3 hónappal 40 ° C-on, 40-160-szor magasabb sztirént tartalmaz.
A "BACH" akril fürdővel teljesen biztonságos! - Környezetbarát anyagokkal erősítették őket
Poliuretán a modern PU Forte technológiával, amely már régóta dolgozik Európában. Nagy sűrűsége: 400-600 kg / m³ (fenyő sűrűsége 500kg / m³), ​​és nagy zaj és hőszigetelés jellemzi. A falburkolat vastagsága 1 cm, a fürdő alja - 2 cm!

- Az akril környezetbarát gyártója
A BACH kádak az osztrák gyártótól származó Senosan gyártmányú, többrétegű akrilból készülnek, melyet az AERA díjjal ítéltek oda a legjobb környezeti jelentésért.
A termékeket független szakértők jelölik ki: a Francia Tudományos és Technológiai Központ (CSTB), a Bécsi Műanyagellenőrzési Intézet, a Gumi és Műanyagipari Kutatóintézet (RAPRA), a Nagy Molekuláris Polimerek Japán Központja.
2006-ban a Senosan egy olyan versenytárs ellen indult meg, aki az akrilgyűrűt tartalmazó hirdetési szórólapoknál jobb volt, mint a többrétegű. A bíróság hivatalosan elismerte, hogy az akril-szenoszin minősége nem rosszabb. Éppen ellenkezőleg, számos előnye van.

- A fürdő nem fél a dudoroktól és karcolásoktól
Az öntött akril idővel általában visszatér eredeti alakjához és törékennyé válik. A többrétegű akril esetében ez nem történhet meg!
Az ilyen akril kétszer annyira ellenáll a hibáknak, mint a leadott. Különböző formájú fürdőkből készült, könnyedén kanyarodik.


- Az akril lap vastagsága 5 mm!

És nem 3 vagy 4 mm, mint más gyártók.
Az akrilréteg függvényében nincs különbség a különböző árcsoportokban. A fürdőkádak kiváló minőségűek minden fogyasztó számára. A megtakarítás legfőbb forrása a tömegtermelés.
Melyik fürdő jobb akril vagy öntöttvas megvenni - csak az Ön kívánságaitól és lehetőségeitől függ.

Akril vagy öntöttvas fürdő - ami jobb? Összehasonlító értékelés

A modern ember kényelmetlenséget kelt, és nem tudja elképzelni létezését az úgynevezett civilizációs előnyök nélkül. A legmodernebb technológiával felszerelt fürdőszobák nem az utolsó helyet foglalják el a listán. Ugyanakkor fontos, hogy milyen anyagból készül a fürdő, mert ez nemcsak a megjelenés, hanem a használat kényelme is függ.

Akril vagy öntöttvas fürdő, melyik az egyik jobb és miért? Próbáljuk kitalálni.

Mindent az öntöttvas fürdőkről

Az egészségügyi berendezések gyártására csak kiváló minőségű ötvözetet használnak. A öntöttvas homokformában öntött. Miután az előgyártmány lehűl, tisztít és zománcozott. Ehhez használjon speciális porot, amely a magas hőmérséklet hatására zománc bevonatba fordul. Az orosz gyártóktól származó fürdők falai szélessége legfeljebb 1 cm, ami ennek megfelelően növeli súlyát.

A vezető európai gyártók legfeljebb 5 mm falvastagságú termékeket állítanak elő, miközben az erősségük nem rosszabb, mint a hazai társaik. A zománc összetétele más. Az orosz termékek gyakrabban kerülnek bevonásra cirkóniummal, míg az európai termékek titánnal keverednek.

Az utóbbi lehetőség tartósabb és egyenletesebb bevonatot biztosít. A különböző gyártók fürdőinek hossza közel azonos. A technológiai folyamat jellemzői nem teszik lehetővé az 1,9 m-nél hosszabb termékek gyártását.

Miért válasszon ilyen termékeket?

Az öntöttvas fürdők nagyon tartósak. A fém, amelyből készültek, kemény és jól formálja a formáját. A tál alsó része semmilyen körülmények között nem süllyed, nem igényel további támaszt a lábakon kívül. Még akkor is, ha egy fürdőt két vagy nagy tömegű személy veszi, a tál nem változtatja meg helyzetét, és nem torzul. Ezenkívül az öntöttvasot alacsony hővezetőképesség jellemzi.

Emiatt a forró víz az ötvözet fürdőjében hosszú ideig nem hűl le. Átlagosan 8-10 percet vesz igénybe ahhoz, hogy hőmérséklete egy fokkal csökkenjen. Ezért elég idő ahhoz, hogy áztassa a habot anélkül, hogy kénytelen meleg víz hozzáadásával elég lenne. Az öntöttvas fürdők speciális korrózióálló bevonattal vannak bevonva, ami segít a csészében hosszú ideig tartani az eredeti megjelenését.

A zománcot egyenletes sima réteggel kell felhordani, az összetevők pedig érzékenyek a hirtelen hőmérsékletváltozásokra. Az öntöttvas jól elnyeli a hangot. Ennek következtében a víz szinte csendes vízzel húzható be a tálba, ami lehetetlen például acéltermékek esetében. Az öntöttvas fürdő megfelelő élettartama jóval hosszabb, mint a más anyagokból készült berendezéseké, és legalább 50 év.

Nem mondható el, hogy a gyártók különféle öntöttvas fürdőket gyártanak. Az anyag sajátosságai miatt rendkívül nehéz elkészíteni, de a termékek funkcionális kiegészítőkkel vannak ellátva: fogantyúk, hidromasszázs, stb. Számos előnye van a szaniter berendezések hátrányai. Először is, természetesen nagy tömeg. A fürdõ súlya átlagosan 120 kg.

Nyilvánvaló, hogy a telepítés önmagában nem lehetséges. Ezenkívül az ilyen terméket nehezen lehet szállítani, és felemelni az első felett bármely padlóra. Használnunk kell a mozgószolgáltatók szolgáltatásait, ami további költségeket jelent. Egy másik hátrány az öntöttvas fürdők igen magas költsége, különösen akkor, ha egy jól ismert cég készít. Az ismeretlen eredetű olcsó termék megvásárlása elég veszélyes, mert ebben az esetben a minősége nem garantált.

Jellemzője az öntöttvas fürdő gondozása

Az öntöttvas fürdő cseréje időigényes és drága, ezért érdemes új terméket megtakarítani, akkor nagyon hosszú ideig tart. Zománcozott fürdő ellátás nagyon egyszerű. Mindenekelőtt minden fürdés után meg kell mosni. A zsírok és a szappanos pehely részecskék a zománcra kerülnek, ha nem azonnal eltávolítják, kiszáradnak és makacs szennyeződéssé válnak. Ezért vegyen egy puha szivacsot egy enyhe tisztítószer oldatába mártva és kezelje a tálat.

Ha nincs idő erre, öblítse le a fürdőt forró vízzel a zuhanyfejen keresztül. Szigorúan nem ajánlott a porokat és a termékeket csiszolóanyagokkal tisztító berendezésekhez használni. Megkarcolják a zománcot, amely elkezd szétzúzni. A savak vegyületei korrodálják a zománcfürdő felületét. Elveszíti a simaságot, és olyan lesz, mint a csiszolás. A szennyeződések könnyen ragaszkodnak egy ilyen felülethez, és nagyon nehéz eltávolítani tőle.

A zománcon megjelenő foltok kezeléséhez speciális eszközöket kell használni. A tálat lefedve védeni kell a forgácsolástól. Lehetnek olyan tárgyak, amelyek a magasságból a fürdőbe esnek: üvegcsék, zuhanyfejek stb. A tartályon belül nem szükséges fémvödröt vagy medencet felhelyezni: károsíthatja a zománcot. Ugyanezen okból, amikor a fürdésre alkalmas háziállatok, különösen a nagy kutyák esetében gumitömlőt kell elhelyezni az aljára.

Jó minőségű termékek jelei

Az üzlet általában nagy választékot kínál öntöttvas fürdőkből. Egy minőségi termék könnyen felismerhető több okból:

 • Ideálisan sima belső felület.
 • Egyenletes színű zománc foltok és foltok nélkül.
 • Nincs olyan hiba, mint a forgács és a csipke a termék külső felületén.

Jó, ha van egy mosogató és minden szükséges elem a fürdőszobával együtt: lábak, korlátok stb. Kívánatos, hogy a lábak magasságban állíthatók legyenek. Így a termék könnyebben telepíthető.

Akrilfürdő: mit kell ismernie a tulajdonosnak?

A név alatt az akril fürdő a boltokban eladott két teljesen különböző típusú egészségügyi berendezések. Fő különbségük abban áll, hogy milyen anyagból készültek. Jellemzői nagyjából, és függenek a késztermékek tulajdonságaitól. Az első típusú fürdő tiszta vagy úgynevezett öntött akril, a második - a koextrudált akril.

A polimerizációs eljárás előtt a polimetil-metakrilátot vagy a PMMA-t különböző komponensekhez adják, amelyek javítják a jövőbeni termék tulajdonságait. Ennek köszönhetően az összetétel ellenálló színt, plaszticitást, fenntarthatóságot és higiéniát biztosít. Ezenkívül az adalékanyagokat, amelyek megakadályozzák a baktériumok növekedését és növekedését a tál falán, hozzáadhatják az egészségügyi akrilát.

Bár a PMMA-t a gyártási folyamat során használják mindkét fürdő esetében, az eredmény eltérő. Az akrilból készült termékek a következők szerint. Először egy kiváló minőségű anyagot készítenek. Ehhez a folyékony vegyületet lezárt üvegformákba öntjük, és a polimerizációhoz gőzkamrába visszük. Az eredmény egy kiváló minőségű, körülbelül 8 mm vastag, szilárd anyag.

A kapott lemezt felmelegítjük, majd a vákuumot a kívánt méretre feszítjük és öntjük. Az akrilfólia hátoldalán erősítő réteget alkalmaznak: üvegszálas és poliésztergyanta keverék. Ezután a majdnem elkészült tálból minden felesleget levágnak, minden szükséges lyukat fúrnak. A munkadarabot a konstrukció alatt összeállított és polírozott erőátviteli keretre szerelik fel.

A kétrétegű műanyagból készült termékek másképp készülnek. A PMMA mellett tartalmaznak akrilnitril-butadién-sztirolt vagy ABS-t is, ami rugalmas műanyag. A gyártási folyamat során mindkét készítmény olvadékait egyidejűleg extrudálják a berendezés fúvókái között, és egymással össze vannak kapcsolva. A megszilárdulás után egy műanyag szerkezetet kapunk, amelynek egyik oldalán fényes akril felület van, másrészt ütésálló ABS alap.

Előnyei és hátrányai akril termékek

Az akril fürdők kétségtelen előnyei közé tartozik egy kis, legfeljebb 40 kg súly. Az ilyen termékek könnyen szállíthatók, nem jelentenek további terhet a mennyezeten. A berendezések felszerelése is jelentősen leegyszerűsödik. Kívánság szerint egy személy végezhet. A termékeknek elegendõ erõssége van, azonban ez az akrilgyártmányokra vonatkozik. Könnyebben képesek ellenállni a nehéz ütéseknek, minimális veszteséggel.

Az akril fürdõk gyártási technológiája lehetõvé teszi, hogy nagyon különbözõ, sõt nagyon bonyolult alakzatokat készítsen. Közülük könnyedén kiválaszthat egy terméket minden stílus belsejébe. A színek száma is gyakorlatilag korlátlan. A pigmentet a polimerizáció előtt az akrilbe viszik be, ami lehetővé teszi, hogy stabil színt kapjon, amely idővel nem változik.

Az akril fürdők alacsony hővezető képességgel rendelkeznek. A begyűjtött víz hosszú ideig tartja a hőmérsékletét. Körülbelül 30-40 percet vesz igénybe ahhoz, hogy lehűljön egy fokkal, így rendszeres időközönként nem szükséges meleg vizet melegíteni a fürdés során. Ezenkívül minden simasággal az akril csúszásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így a vízkezelés biztonságossá válik.

Az összetétel elég jól felszívja a hangot, így a fürdő tulajdonosának nem kell hallgatnia a dobozokat, amikor a vizet a tálba helyezi. Az akril termékek többfunkciósak. Az anyag feldolgozásának egyszerűsége lehetővé teszi számukra, hogy mindenfajta fúvókát és fúvókákat helyezzenek el hidromasszázs, különböző formájú és konfigurált korlátok, világítás, automatikus túlfolyó rendszer és még sok más.

Az akril fürdők egyik fő előnye a karbantarthatóságuk. A kis repedések, karcolások vagy forgácsok nagyon gyorsan és egyszerűen helyreállíthatók olyan speciális összetevők segítségével, amelyeket könnyedén meg lehet vásárolni bármely hardverraktárban. Az akril fürdők, amelyek elvesztették vonzó megjelenését, szintén helyreállíthatók. Két elfogadható módszer létezik. Helyezhet be akril betétet vagy töltőanyagot használhat.

Mindkét módszer elég hatékony, és segít a kedvenc fürdő élettartamának meghosszabbításában. Nyilvánvaló, hogy az összes fenti előny a belőlük készült termékek nagy részében rejlik. A kétrétegű műanyag modelleket csak belülről a PMMA fedezi, és a bevonat rétege nagyon vékony. Az ABS, amely valójában az ilyen tálca körülbelül 80% -át teszi ki, elnyeli a nedvességet és gyorsan összeomlik.

Az akrillák hátránya a magas hőmérsékletre való érzékenység. A PMMA 160 ° C-os hőmérsékleten olvad, ezért ha meleg vizet öntünk, a műanyag enyhén lágyul és deformálódik. Ezért a gyártók azt javasolják, hogy először hideg vizet öntsön a fürdőbe, és forró vízzel hígítsa. Érzékeny összetételű, alkoholtartalmú anyagok. Semmiképpen ne essen az ilyen fürdő felületére.

Egy másik hátrány az akril termékek törékenysége. Erős ütés, különösen akkor, ha egy tárgy magasságból esik el, elpusztíthatja a műanyagot. Ugyanakkor a komoly "pusztítás" nem mindig alkalmas a helyreállításra, és a fürdőt új helyre kell cserélni. Egy nagy személy súlya alatt az akril "játszhat" és hajlíthat, ami nem túl kellemes a fürdés folyamán. A hátrányok közé tartozik a kiváló minőségű öntött termékek magas költsége.

Hogyan törődjünk az akril berendezésekkel?

Ellentétben a közhiedelemmel, az akril termékek gondozása nagyon egyszerű. Különösen, ha bizonyos szabályokat követ. Először minden használat után meg kell mosni, vagy legalább forró vízzel ki kell mosni. Az akril felületén fagyasztott szennyeződés nehezen eltávolítható foltokká. A termékek tisztításához csak speciális termékeket vagy enyhe tisztítószerek oldatait használhatja.

Minden tisztítószer a csiszolóanyagokkal akril ellenségek. Megkarcolják a fényt és végül fényes fürdőt alakítanak át mattra. Még rosszabb az akril hatása a klórra és az összes hatóanyaggal együtt. Amikor megpróbálja fertőtleníteni a tálat az egyik ilyen kompozícióval, akkor csak a bevonat drámai opacitását érheti el. Ha újra használja a kábítószert, az akril tálat finom pórusokkal fedjük le.

Minden oldószer, beleértve az acetont is, befolyásolja. Először zavaros lesz, ha a készítményt nem azonnal lemossák, hosszú érintkezéssel, egyszerűen csak a tál felületét korrodálja. Hasonlóan működik akril ammónia és formaldehid. Ne engedje meg, hogy kapcsolatba lépjenek a fürdőszobával. Ha a felületen rozsda vagy mész-lerakódások jelennek meg, nem szükséges folk módszerekkel járni, csak speciális akril-szerszámokat kell használni.

Hogyan kell "tanulni" a kiváló minőségű akril

Ha jó minőségű akrilra van szükséged, meg kell értened, hogy leggyakrabban csak a formázási lehetőségre utal. A kétrétegű műanyag ebben a meghatározásban szinte soha nem esik le. Ezért az első dolog az, hogy meghatározzuk a kívánt modell összetételét. Könnyűvé tenni. A fürdő oldalának kivágásakor az öntött akrilnak két rétege van, koextrudálva - három. Ezen kívül jelen kell lennie:

 • Sima felület. Durva - a rossz minőségű jel.
 • Szerkezeti szilárdság. Ha megnyomja, a fürdő nem "játszható".
 • Egyforma anyagvastagság az összes termékfelületen. Zseblámpával ellenőrzött.
 • Egyszerű forma. Túl bonyolult konfiguráció gyakran csökkenti a termék erősségét.

Érdemes figyelni az oldal vastagságára. Minőségi termékeknél nem lehet vékonyabb, mint 4 mm. Gyakran még szélesebbek is - körülbelül 6 mm. A rossz minőségű fürdők szélessége 2-4 mm.

Az akril és öntöttvas összehasonlítása: fontos jellemzők

És mégis, a fürdőválasztás, inkább akril vagy öntöttvas? Annak érdekében, hogy végül eloszlassuk az esetleges kételyeket, mindkét lehetőséget többféle módon is összehasonlítjuk.

Tartósság és erő

E mutatók összehasonlításánál természetesen az öntöttvas nyer. Ellenáll a korróziónak és ellenáll a mechanikai igénybevételnek. A legnagyobb, amellyel szembenézni ebben a értelemben, a zománc forgács. Az ilyen károsodás, ha szükséges, visszaállítható a zománc réteg helyreállításával. Az öntöttvas nagyon jól formálja alakját, nem hajlik, és több évtizede szolgálja a tulajdonost.

Az akril sok szempontból gyengébb. A működésének időtartama teljes mértékben a termék minőségétől és annak elkészítésétől függ. A kétrétegű fürdő ritkán 5-7 évnél hosszabb időt vesz igénybe, hiszen ez az időszak biztosan hosszabb. De még mindig nem olyan nagy, mint az öntöttvas: csak 10-15 éves. Az akril termékek ereje kicsi. Még a legjobb fürdők is sanyarulhatnak egy ember súlya alatt, ami bizonyos kellemetlenséget és bizonytalanságot okoz.

Megjelenés és formatervezés

Az akril termékeknek nincs versenytársa ezen a területen. A termelés technológiája lehetővé teszi, hogy bármilyen tervezési ötletet elvégezzen. A fürdők különböző formákban lehetnek, a leginkább szeszélyesekig. A műanyagfeldolgozás egyszerűsége lehetővé teszi, hogy nagyszámú furat álljon rendelkezésre további berendezések beszereléséhez, ami lehetővé teszi az akril tálak bármilyen funkcióval történő felszerelését.

Nincsenek korlátozások a színezékek kiválasztásában. Öntöttvas fürdők nem büszkélkedhet ilyen fajta. A nehézfémek nem érintik a feldolgozás finomításainak használatát a feldolgozás során. Az öntöttvas termékcsalád nagyon kicsi, a formák száma is kicsi. Csak a szerkezet lábai és esetleg a korlátok vannak kitéve a dekorációnak. Nem létezik különféle szín. Minden eszköz a fehér tömegben.

Telepítési jellemzők

Mindenki tudja, hogy egy öntöttvas fürdő telepítése meglehetősen bonyolult, ami a tömegéhez kapcsolódik. Bármely modell súlya meghaladja a 100 kg-ot. Ehhez hozzá kell adnunk egy fürdőző tömegét és egy tálba gyűjtött vizet. Az eredmény több mint 220-250 kg, ami komoly terhelésnek számít a padlón. A beton, kétségtelenül túl fog maradni. De például a fa építését tovább kell erősíteni.

Azonban ez a nehézség a telepítés öntöttvas fürdő véget ér. Nagyon nehéz eljuttatni a telepítési helyszínre, különösen ha az egyik felső emeleten található. Hatékonyságának köszönhetően nagyon stabil, és mindaz, amit a telepítőnek szüksége van, hogy magasságban állítsa. Azok számára, amelyek állítható lábakkal vannak ellátva. Be kell vallanom, hogy az akrilból készült termékek is nagyon nehézek.

A fő nehézség itt a fémkeret kötelező jelenléte, amely a tál erősítéséhez szükséges. Minden modell esetében a design kifejezetten kifejlesztésre került. A kádak készen vannak a még gyártott keretekkel. A telepítés során először össze kell szerelni a keretet és csatlakoztatni kell a tálhoz. Sokan azt gondolják, hogy ez a design nem elegendő ahhoz, hogy stabil akril fürdőt képezzen.

Ebben az esetben egy házi keret kerül felhasználásra, vagy egy tégla párna össze van építve. Mindez persze megnehezíti az akril termékek beszerelését. De egyébként elég egyszerű, mivel a keret súlya és a tényleges fürdő kicsi. Kívánatos, hogy bármelyik otthoni mester képes megbirkózni ezzel a munkával.

Költség és többletköltségek

El kell ismerni, hogy az ár tekintetében az öntöttvasból és akrilból készült minőségi termékek csak kis mértékben különböznek egymástól. Mindkét esetben megvásárolhatja az egyszerű modellt viszonylag kevés pénzért, de minden további elem jelentősen növeli ezt az összeget. Az ár a márka, a design és a minőség függvényében alakul ki. Mindegyik vevő maga határozza meg ezeknek a tulajdonságoknak az elfogadható arányát.

Fontos megérteni, hogy nincs értelme vásárolni egy olcsó és nyilvánvalóan alacsony minőségű terméket. A vásárlásra és telepítésre fordított alapok eldobhatónak tekinthetők, mert nem tart sokáig. A külön költségek közé tartozik a speciális tisztítószerek megvásárlásának költsége a fürdő gondozásáért. Ezek feltétlenül szükségesek az akril, az öntöttvas termékek ebben a tekintetben kevésbé szeszélyes.

Hasznos videó a témában

A vízvezeték műszaki és gyakorlati tulajdonságainak összehasonlítása az innovatív akril vagy hagyományos öntöttvas fürdők számára:

Az öntöttvas edény kiválasztásának kritériumai:

Hogyan válasszunk jó akril fürdőt?

Úgy gondolják, hogy az akril fürdők ideálisak sokemeletes épületekhez. Könnyen szállítható, könnyen telepíthető. Közülük könnyedén kiválaszthat egy modellt a legkisebb fürdőszoba számára. A sertés-tálak jobban megfelelnek a magánházaknak vagy nyaralóknak. Ez azonban csak a szakemberek ajánlása. Mindkét lehetőségnek előnyei és hátrányai vannak. Az akril eleganciája vagy az öntöttvas praktikussága: a végső választás a vevő számára.