Legfontosabb > Csapok

akril

Az akril (plexiüveg) egy akrilgyantából készült szintetikus anyag.

A plexiüveg kétféle módon készül: extrudálással és öntéssel. Maga a termelési módszer számos korlátozást ír elő, és meghatározza a műanyag bizonyos tulajdonságait. Az extrúziós plexiüveg előállítása a granulált PMMA olvadt tömegének folytonos extrudálásának módszerével történik, amelyet egy hasított fejön keresztül végzünk, majd hűtést és vágást végzünk meghatározott méretre. A formázást úgy állítják elő, hogy az MMA monomert két síküveg közé öntik, és további polimerizációját szilárd állapotúra öntik.

Az extrudálás Plexiglas tulajdonságai a préselt Plexiglashoz képest: a lehetséges lemezvastagságok száma kisebb, amelyet az extruderképesség határoz meg, a lapok lehetséges hosszúsága nagyobb, a tételben lévő lapok vastagságának változása kisebb (vastagsági tolerancia 5% helyett 30% öntött akril), alacsonyabb ütésállóság, alacsonyabb kémiai ellenállás, nagyobb érzékenység a feszültség koncentrációjához, jobb kötési képesség, kisebb és alacsonyabb hőmérséklettartomány a hőformázás során (150-170 ° C helyett 150-190 ° C), kisebb erő a formázás során, nagy zsugorodás ha fűtött (6% helyett 2% öntött akril).

Jellemzők:

1. Könnyen.
A plexiüveg sűrűsége 1,19 g / cm3, a Plexiglas közel 2,5-szer könnyebb, mint a hagyományos üveg, 17% -kal könnyebb, mint a kompakt PVC és 7% poliészter üvegek, így további hordozók használata önhordó szerkezetek építéséhez nem szükséges. A plexi egyenlő súlyú polikarbonáttal és 15% -kal nehezebb a polisztirolnál.

2. ütésállóság.
Az akrilfólia ütésállósága ötször nagyobb, mint a közönséges szilikát üvegé.

4. Légköri jelenségekkel szembeni ellenállás. Plexiglas 40 fokos fagyok nem szörnyűek - magas hőmérsékleten dolgozik, lágyulás és deformálódás nélkül magas hőmérsékleten, repedés és alakváltozás nélkül alacsony hőmérsékleten, ellenálló a kedvezőtlen időjárási körülményeknek. Az akrilüveg nagyon ellenáll az öregedésnek. Mechanikai és optikai tulajdonságai nem változnak észrevehetően a hosszú távú légköri hatások miatt.

5. Az ökológiai üveg ultraibolya sugarak 90% -át sugározza, miközben jó fényállósága és kiváló ellenállása az ultraibolya sugaraknak, anélkül, hogy különleges védelmet igényelne. Ez annak köszönhető, hogy a kémiai tulajdonsága szerint a plexi átlátszó az ultraibolya sugárzás számára. Ezért az UV nem marad el a polimer tömegében, és nem bomlik ferdén a belső szerkezetére (az ultraibolya sugárzás nem okoz sárgulást és lebomlást, és az anyag nem veszíti el a mechanikai tulajdonságait 10 évig vagy annál hosszabb ideig).

6. Átlátszóság. A saját szín és az átláthatóság hiánya nagy átláthatóságot biztosít. Az akrillapok átlátszósága ugyanaz, mint az üveg. A fényátvitel a látható fény legfeljebb 93% -át teszi ki (az incidens fényének csak 8% -a tükröződik) - ez nagyobb, mint bármely más polimer anyagé. A plexi színezés nem változik idővel, megtartja eredeti színét. A "matt" plexi fényáteresztése 20% -tól (azaz gyakorlatilag "süket "ig) 75% -ig terjedhet (áttetsző). Az 50-75% -os fényáteresztésű lapokat például lámpák gyártására használják. A fényáteresztés optimális változata a belső megvilágítású reklámtermékek esetében 25-30%.

7. Az akrilüveg ellenáll a különféle gázoknak, amelyek a városi levegőben és a tenger partjainál vannak. A nedvesség, a baktériumok és a mikroorganizmusok hatása ellen is ellenáll a szervetlen anyagok, sók és oldataik kémiai ellenálló képességének. Másrészt szerves anyagok, például klórozott szénhidrogének, ketonok és észterek az akrilüveg oldószerei.

8. A plexiüveg gyúlékony anyag, de égetéskor nem olyan veszélyes, mint más éghető műanyagok, mivel nem bocsát ki mérgező gázokat. A lobbanáspont 460-635 ° C.

9. Az akril környezetbarát anyag, nem termel semmilyen mérgező anyagot, és teljesen biztonságos. Használható az utcán és a helyiségekben, beleértve a gyermek- és egészségügyi intézményeket is. A plexiüveg újrahasznosítás után újra felhasználható.

10. Az akrilüveg könnyen feldolgozható. Lehet vágni, fúrni, ragasztani, meghajlítani és formázni, polírozni és őrölni, festeni és gravírozni (beleértve a lézeres gravírozást is), kiváló tapadást biztosít minden típusú öntapadó vinilfilmhez.

11. Az akrilüveg könnyű hajlítani "hidegen" (melegítés nélkül).

12. A plexiüveg hőre lágyuló anyag, azaz fűtött állapotban lágyulhat és megőrizheti a hűtés során kapott alakot. Az akrilüveg öntése tökéletesen öntött, így különféle célokra volumetrikus termékeket állít elő, beleértve az exkluzív báziscsökkentést és a teljes térfogatú könnyű reklámokat.

13. Az akrilüveg (a gyártó és a márkától függően) lágyulási hőmérséklete 90-110 ° C, a felhasználás maximális hőmérséklete 80-100 ° C.

14. 10 éves garancia a plexiüveg minden tulajdonságának megőrzésére, optikai, fizikai-mechanikai és teljesítményjellemzőinek megváltoztatása nélkül.

15. Jó dielektromos tulajdonságok. A szerves üveg molekuláris szerkezete olyan, hogy megakadályozza az elektromosan töltött részecskék rostokba való behatolását. Ezért az akril alacsony elektromos vezetőképessége, lehetővé téve a termék legszélesebb termékválasztékának előállítását.

Milyen hõmérséklet állhat fenn a plexiüveg?

A plexiüveg kétségtelenül egyedülálló anyag, amelyet a huszadik század távoli harmincas éveiben egy bizonyos Dr. Otto Rom fejlesztett ki. Pontosan az egyedülálló tulajdonságai miatt ez az anyag az ilyen népszerűségnek köszönhető, majdnem teljesen átalakította az építőipar, a mérnöki és eszközkészítés szféráját, és teljesen új termelési területet helyezett el.

A plexiüveg használatakor figyelembe kell venni, hogy ez egy hőre lágyuló anyag, és meglehetősen indokolt a következő kérdést feltenni: Milyen hőmérsékleten állhat a Plexiglas? Érdemes megérteni. A plexiüveg kétféle módon készülhet, extrudálási módszer és fröccsöntés. Így különböző típusú plexi lágyulási és olvadási hőmérséklete eltérő lehet.

A Plexiglas maximális hőmérséklete 80-100 ° C, és a gyártótól függően olvadáspontja 95-105 ° C. Ne felejtsük el, hogy ez az anyag is fagyálló, és 40 ° C-on belül is szabadon állhat.

Tekintsük a fröccsöntési és extrudálási plexi hőmérsékleti tartományait a táblázatban.

Forró levegő akril hegesztés

Az akril részek hegesztéssel rögzíthetők. A hegesztési adalékanyag szerepe egy akrilfürt, mint fém fém hegesztésénél. Meleg levegővel fűtött hőpisztolyból, felolvad és feltölti a horonyot az alkatrészek között. Az akril hegesztési folyamat néhány jellemzője segítséget nyújt a termékek optimális minőségének elérésében, és a folyamat leírása hasznos lesz azok számára, akik a műanyag hegesztési technológiájának elsajátításában kezdik el elsajátítani.

Különböző típusú polimer anyagok hegesztése - extrudálás, ultrahangos, nagyfrekvenciás, forró levegős hegesztés, forró lemez, súrlódásos hegesztés, rezgés, infravörös sugárzás és lézer - a legnépszerűbb és nyereségesebb forró levegős hegesztés. Az ok egyszerű - az ilyen típusú hegesztés nem igényel drága felszerelést, különleges feltételeket a munkahely elhelyezésére és felszerelésére, és nem nehéz elsajátítani.

A forró levegős hegesztés manuális eljárás fűtött gázzal, általában levegővel, amely helyi módon megolvasztja vagy puhítja a hegesztőpálcát és akril részeket. A hő és a nyomás kombinációja okozza a fúziót. Az ilyen módon történő hegesztés az alapanyagok erejének legfeljebb 50% -át kitevő közös erőt képes biztosítani. Miután ezt a technológiát először tapasztalták, és elégtelen eredményt kapott, sokan elutasítják. Az akrilhegesztés minősége nagymértékben függ a szakember képességeitől és tapasztalatától. Anélkül, hogy a gyakorlati tapasztalatok és készségek felhalmozódtak volna, nem lehet. Azonban a folyamat összetettségével kapcsolatos kétségek eloszlanak, ha saját szemével látja az akril hegesztési eljárását, amelyet egy szakember végez, és ellenőrzi a végtermék minőségét. Valójában a forró levegős hegesztés nagyon egyszerű és gyors, és a végtermék minősége elég kielégítő. Bizonyos esetekben a hegesztés lehet a termék gyártásának utolsó szakasza, de leggyakrabban további megmunkálási műveleteket igényel.


Ábra. 1. Fúvókák forrólevegős hegesztéshez.

A forró levegő hegesztéséhez ipari fúvóka szükséges speciális fúvókákkal és hegesztőpálcákkal. Ez utóbbit akril Polycryl lemezek maradványaiból készíthetjük. Szükség van darabokra akril vágott szalagok keresztmetszet formájában egy négyzet vagy háromszög. A hegesztési adalékanyag szerepét meghatározó akril rúd hegesztésre szolgáló akrilból készült, helyi forró levegővel hegesztett részek hegesztésére szolgál. Emellett hegesztési kísérletekhez hosszú kerek rudakat lehet vásárolni. A gyakorló technológia kezdetén a legfontosabb, hogy türelmes legyen, célt tűz ki és meghatározza, hogy hol alkalmazható ez a technológia.

Hegesztési alkalmazás

A reklámgyártásban az akril hegesztés alkalmazható volumetriális izzó betűk vagy térfogat logók előállítására, ahol különálló részeket kell csatlakoztatni; demonstrációs megjelenítések vagy promóciók létrehozásakor; a POS / POP termékek értékesítési pontjainak nyilvántartásakor. A Polycryl lap felületén hegesztett dekoratív színű elemek, különösen hátulról vagy végéről kiemelve, lenyűgözően hegesztettek. A lakberendezésben az akril hegesztést dekoratív válaszfalak, lámpák, vázák, termékminta-állványok és tartók nyomtatott anyagok reklámozásához használják. Átlátható és színes akril eredeti megjelenésű szobrok, bútorok - például vastag akrilból készült alátétek és táblák átlátszó ívelt lábakkal, színes akril és más termékek díszítő elemei. Hegesztési technológia nélkül az akril és más műanyagok nem tehetnek a törött termékek javításánál, repedések és mély karcolások kiküszöbölésével. Ezenkívül bővítheti a hegesztési műanyag készségek alkalmazási körét az autóhangolásra, a számítógépes modellezésre és az alkalmazott művészet más területeire.

Eszközök és eszközök

A forró levegős hegesztéshez ipari hőpisztoly van. Ajánlott 20-600 ° C-os hőmérséklettartományú hőpisztolyt és 10 és 60 l / perc közötti léptetési fokozatot beállítani. Az egyszerűbb hőpisztolyok nem rendelkeznek levegőáram szabályozással, és a saját légfúvójukon (ventilátor) működnek. A fűtőteljesítménynek 600-1200 wattos tartományban kell lennie. Néhány ipari hőpisztoly önálló kompresszorral vagy nagynyomású gázpalackkal működik. Ugyanakkor a rendszert fel kell szerelni nyomásszabályozó eszközökkel és a gázáramlás szabályozásával.


Ábra. 2. Hőpisztoly fúvókával a nagy sebességű hegesztéshez.

Egy keskeny fűtővíz áramot hoz létre egy speciális fúvókával, amelyet a szárító fúvókáján viseltek. Kívánatos, hogy több fúvóka legyen a rúd különböző átmérőjére és hegesztési módszereire. Egy csőszerű csővel ellátott csövet úgy terveztek, hogy a hegesztési zónában keskeny levegőáramot hozzon létre. A nagysebességű hegesztés fúvóka egy további mellbimbóval rendelkezik, amelynek végén egy ötödik csőr van. Ezt a fúvókát egy hegesztőpálca táplálja, és a csúcs hegyes sarka nyomja az olvadt anyagot a varratba. A harmadik, ék alakú csúcs a lemezek előzetes hegesztésére szolgál a fő hegesztés előtt.

Hegesztési előkészítés

Minden hegesztési munkát hőszigetelő anyag (MDF, faforgácslap vagy OSB lemez, fa, sűrű rétegelt lemez, hőálló műanyag) felületén kell elvégezni, hogy megakadályozzák a kialakult kötés intenzív hőveszteségét. Az asztal fém bevonata nagyon nemkívánatos, mivel hő visszahúzódásként működik, és további stresszt hoz létre a ragasztási ponton. Minden hegesztett alkatrészt gondosan rögzíteni kell a hegesztés és hűtés közben történő megakadályozására. Ez lehetővé teszi, hogy a részek a hűtés során deformálódás nélkül csökkentsék a feszültséget.

A hőpisztolynak az asztal vagy termék leesésének vagy forró levegőjének károsodásának elkerülése érdekében helyet kell kapnia - egy fém állvány. Ezenkívül a fogóknak mindig kéznél kell lenniük a fúvókák felszereléséhez, a fogó és a kaparó levágásához, hogy a hegesztendő felületet elkészíthesse.

A hegesztőpálca (más néven forrasztóanyag, adalék, vontatás, huzal) és a hegesztendő részek ugyanabból a hőre lágyuló műanyagból készülnek, ideális esetben ugyanolyan minőségűek (öntött vagy extrudált). Az akril tartalmú részek különböző zsugorodása a fűtés után erős hegesztést és repedést eredményezhet, akár oldószer bevitelével, akár terhelés alatt. Ugyanezen okból, az extrudált akril lemezek hegesztésénél figyelembe kell venni az extrudálás irányát. Kívánatos a hegesztési mintákat úgy elkészíteni, hogy az összekapcsolt élek az extrudálási irányhoz képest ugyanabban az irányban legyenek, mivel a vékony lemezek zsugorodása 3 mm-rel az extrudálás mentén és az átfedésen keresztül 3-szor eltérhet.

A hegesztési horony elkészítése

A hegesztés megkezdéséhez egy horogot kell készíteni. A hornyok gyakran használt és ajánlott formái: V alakú - egy háromszög alakú vagy négyszög keresztmetszetű, U alakú hegesztéssel - hegesztéshez kerek vagy W alakú hegesztéssel - széles vájatok hegesztéséhez és X alakú - vastag lemezek hegesztéséhez két oldalon. A hegesztett illesztésű lemezek téglalap alakú széleihez egy V-varrat (30 ° vagy 45 °) széleit kell eltávolítani (a hegesztőpálca alakjától függően). Ezt elektromos gyalugép, malom, file, ciklus vagy csiszolópapír csiszolásával lehet elvégezni. A munkadarabot a kívánt szöggel azonnal kivághatja, például körfűrész, szalagfűrész vagy kirakó. Vékony Polycry lemezekre és ahol a hegesztés csak az egyik oldalon lehetséges, egyszerű V-ízület ajánlott. A hegesztett felületek és a hegesztett rúd előzetes tisztítása nélkülözhetetlen. Minden szennyeződést, zsírt, beleértve az ujjlenyomatokat, el kell távolítani a jó minőségű hegesztés érdekében. Ehhez használjunk szerves oldószereket, például metil-etil-ketont vagy speciális keveréket. Figyelem! Az acetont tartalmazó oldószereket nem szabad tisztítani. Elpusztíthatják az akril felületét.

A folyamat leírása

A levegő hőmérsékletét a szabályozó állítja be, és a teljes hegesztési folyamat során stabilnak kell lennie. Ezért a fűtőtest bekapcsolása után itt az ideje stabilizálni a hőáramlást - körülbelül 5 percet. A hegesztési sebesség függ az anyagtól, a hőmérséklettől, a légáramtól, a hegesztendő részek konfigurációjától, a rúd vastagságától és 10 - 30 cm / perc sebességtől. Az üzemeltetőnek állandó sebességet kell biztosítania a hegesztés során annak érdekében, hogy biztosítsa az egyenletes melegítést és az érintkező anyagok olvadási fokát.

A hegesztés levegőjének hőmérsékletét az akril olvadáspontjának megfelelően kell beállítani 320-350 ° C-on. Ez az értéktartomány az akril megolvasztására szolgál, nem pedig a levegő melegítését. A forró levegő áramlási része megköti a hideg levegőt, és összekeveredik vele a hegesztendő részek felületével. A tényleges fűtési hőmérsékletet a gyakorlatban választjuk ki. A levegő hőmérsékletének növeléséhez növelheti a fűtőtest spiráljának fűtési teljesítményét vagy csökkentheti a légáramlást. A hőmérséklet alkalmazása az akrilsav olvadási tartományán kívül olyan rossz minőségű hegesztett kötést eredményez, amely erősen igénybevételnek van alávetve, ami a termikus keringés, az oldószereknek való kitettség vagy a terhelés alatt feltörhet. Mérje meg a hőmérsékletet az akril felületén hőelemként. Ha a hőmérsékletmérést nem végezzük el, akkor a hegesztés kívánt hőmérsékletének kiválasztása sok időt kell majd töltenie.

Hegesztési módszerek

A forró levegős hegesztés kétféle módon történhet: kézi hegesztés és nagysebességű hegesztés.

Kézi hegesztés - a hőpisztoly, az inga vagy a ventilátor egyenletes mozgásával. Kézi hegesztés közben a sávot kézzel adagolják és a hegesztésbe nyomják (3.


Ábra. 3. Kézi forró levegő hegesztés.

A nagysebességű forró levegős hegesztés eltér a kézi hegesztéstől, mivel a hegesztőpálca automatikusan hegesztésre kerül (4. ábra). Ebben az esetben a fő anyagot és a hegesztőpálcát érintkezésükre melegítik. A hegesztőpálcát húzófúvókában melegítik, és a fúvóka fenekén levő kuvoobraznoy sarok segítségével a hegesztett horonyba nyomják. A szerszám mozgatásának eredményeképpen a hegesztőpálca a saját viszkozitásának köszönhetően meghúzódik a betáplálócsövön keresztül, betöltve a horony üregét.


Ábra. 4. Nagysebességű forró levegő hegesztés.

Szükség esetén a hegesztőpálcát kézzel kell nyomni, hogy elkerülje a nyújtást a súrlódás következtében. A nagysebességű hegesztés során a varrás sebessége 3-4-szer magasabb, mint a kézi hegesztésnél az inga fúvókával ellátott hőpisztoly segítségével. A hegesztéshez szükséges nyomás egységesebb és könnyebb. Ezért előnyös a nagysebességű forró levegős hegesztés. A kézi hegesztés módszere akkor előnyös, ha nehezen elérhető helyeken történő hegesztés vagy hegesztés díszítő rétegezése a síkon történik.

Meg kell említenünk az alkatrészek hegesztési módját ék alakú hegesztéssel. Ennek a folyamatnak a célja a hegesztett részek összekapcsolása a fő hegesztés végrehajtása előtt. A hegesztés nem túl nagy, de elegendő szilárdsággal rendelkezik a hegesztés későbbi működéséhez. Ez a módszer kiküszöböli a hegesztett alkatrészek rögzítéséhez és tartásához szükséges fogók, rögzítőeszközök vagy asszisztensek használatát a bicepszekkel.

A hegesztési folyamat jellemzői

A hegesztés jó szilárdságának és megjelenésének elérése érdekében fontos a rúdtartó kéz pozíciója, a dőlésszög és a préserő. A hegesztés sebességének és minőségének optimális arányához elegendő kezelői készség szükséges.

Nagysebességű hegesztésnél a bar-adagolás szögét az adagolófúvóka dőlésszögének határozza meg, és a préselési erőt a hajszárító nyomása határozza meg a csúcs sarokján. Kézi hegesztésnél a szöget a rúdtartó kéz pozíciója határozza meg, és a nyomóerőt a kéznyomás határozza meg. Mindkét esetben az olvadt sáv belép a horonyba, és ha megfelelően kiválasztott, teljesen kitölti. Az első esetben a varrás keresztmetszetű sík csúcsú alakú. A második esetben a varrat alakja kerek, hullámos lehet, és nem tölti meg a horony 100% -át a varrás teljes hosszában. Ennek oka lehet a rúd nem megfelelő elfordulása, alulterheltsége vagy túlmelegedése (5. Ha a dőlésszög leereszkedik, a rúd nagy hosszúságon felmelegszik, és ha nem kívánt helyre nyomja a hornyot, vagy egy hajlított hurok elmozdulhat a horonyról. Ha a dőlésszöget túllépik, akkor nagyon keskeny sávfelület melegszik fel, és nem tölti fel a teljes hornyot térfogat szerint. Ezenkívül nagyon nehéz kiválasztani a hegesztési sebességet, hiszen a rúd melegítésének ideje alatt az alapanyag felülete túlmelegedhet és forralhat.


Ábra. 5, a. A rúd megfelelő helyzete manuális hegesztés közben.


Ábra. 5, b. A lejtés szöge lecsökken, a rúd túlmelegszik, a varrás kitöltése egyenetlen.


Ábra. 5, c. A rúd dőlésszögét túllépik, a rúd alul van felmelegítve, a varrás kitöltése nem teljes.

Nagysebességű hegesztés esetén a varrás reprodukálhatósága és minősége jóval magasabb, de az olvadt anyag egy része a rúd éleinél a nyomáscsúszás során ki lehet szorítani a horonyból. Ha további hegesztés várható az akril őrlésével és polírozásával, akkor a nagysebességű hegesztés általában jobb minőségű és nagyobb sebességet eredményezhet. Ha dekoratív hegesztést kell alkalmazni sík vagy egyenetlen felületre, a kézi hegesztés előnyösebb.

A hegesztés dokkolásakor az akril két részének figyelmet kell fordítania az anyagok vastagságára. A vékony Polycryl lemezek esetében, kevesebb, mint 2 mm, nagyon nehéz pontosan hegeszteni a hegesztést az összeillesztett alkatrészek mély fűtése és az anyag nagy zsugorodása miatt (ez a vastagság csak extrudált műanyag). 3-6 mm-es vastagság esetén általában V-hornyot készítenek, de nem a teljes vastagságra, hanem a vastagság körülbelül 3/4-ére. A lapokhoz való csatlakozásnál 0,2-0,5 mm rés marad. A hegesztést oly módon végezzük, hogy az olvadt anyagot az ellenkező oldalra toljuk. 8 mm-nél nagyobb vastagság esetén kétoldalas hegesztést és X alakú hornyot kell használni. Nagyméretű anyagvastagság esetén több hegesztőpályát kell készíteni a horony teljes vastagságának hegesztéssel való betöltéséhez (6. Ezenkívül minden további varrást az előző hűtése után hajtanak végre.


Ábra. 6. Vastag részek sokaságú hegesztése.

Kis alkatrészek kézi hegesztéséhez vagy nehezen elérhetõ helyen, az ingahegesztés elõnyben részesül. A hegesztési rudat manuálisan kell betolni a varrással egyenesen. Forró levegőt szállítunk a csatlakoztatott részekhez az inga mozgásokkal a horony mentén, kb. 1-2 cm-es lengési amplitúdóval, a fúvóka fúvókától az akril felületig terjedő távolságnak körülbelül 15 mm-nek kell lennie. A horony és a rúd fűtési idejének aránya körülbelül 3: 2 legyen. Ezen eljárás során a karon lévő egyenletes nyomás ne haladja meg a 2,5 kg-ot.

Nagyon fontos a gyakorlatban meghatározni 4 paramétert: a hőmérsékletszabályozó helyes beszerelése, egyenletes hegesztési sebesség, egyenletes nyomás a rúdra és hajlásszögére. Különös figyelmet kell fordítani az utolsó tényezőre, mivel egyes kézművesek, akik más anyagok (polietilén, polipropilén, PVC) hegesztésével rendelkeznek, automatikusan áthelyezik a rúd akrilos szögben történő elhelyezésének módját. A hegesztési sebesség a hegesztendő rész vastagságától, a hegesztőpálca vastagságától, a fűtési időtől és a levegő hőmérsékletétől függ. A hegesztett kötés mindkét komponense a hegesztés pillanatában legyen olvadt állapotban a felületen és a rúd magjában lévő tapadó állapotban és a rész térfogatában. A teljesítmény javítása érdekében néha csak a hőmérséklet emelkedik, de általában javasolt növelni a légáramlást a fűtés felgyorsításához. Ugyanúgy, mint a normál, nem fűtött levegőnél és a ventilátorból érkező erősebb áramlásnál, gyorsabb hűtés következik be, és a forró levegő intenzívebb áramlása gyors fűtést eredményez.

Vastag varrások a vastag barázdák kitöltéséhez, a vastag rúd erős felmelegedésével általában nem. Ehelyett használjon több varrat hegesztést (6. Különösen nehéz a T-ízületek hegesztési ízületét készíteni, mivel jó rögzítést igényel és a részek elhelyezkedését a térben. Kívánatos, hogy az alkatrészeket úgy alakítsuk ki, hogy a hegesztési varrat ne legyen oldalra, hanem tetejére. Ellenkező esetben a forró levegő felmelegíti a fent látható részt, ahogy az az ábrán látható, és a csatlakozás törékeny vagy esztétikus. Minden hegesztési átfedés után teljes hűtésre van szükség.

Az akril-repedések eltávolítása

Először is egy 1,5 - 2 mm átmérőjű kis lyukat fúrnak a repedés elején, hogy megakadályozzák a repedés továbbterjedését, és a műtéti stresszt enyhítsék. A repedés mentén V alakú horonyvágót kell alkalmazni 90 ° -os szögben. A horony vágása a repedés kezdetétől számítva körülbelül 10 mm-rel kell kezdődnie, a varrás fokozatos elmozdulásával a repedés kezdetére előre meghatározott mélységig. Ezután folytassa tovább a vágót a repedés vége felé. A repedés teljes hosszában a V-alakú horony oldaléleinek 90 ° -os szöget kell képezniük, és ugyanolyan mélységben kell lenniük - a lemez vastagságának 3/4-éig.

Az akril hegesztõrúdja megfelelõen tölti be a horonyot a kerekített túlfolyással 1-2 mm vastag felületen, ami lehetõvé teszi a késõbbi felületkezelést. Ha a rúdba illesztett rúd nem merül fel a felszín felett, akkor nagyobb átmérőjű vagy szakaszos akril rudakkal kell helyettesíteni. Ellenkező esetben legalább két további varrást kell előírnia. A megfelelően elvégzett hegesztés átláthatóvá teheti a csatlakozást.

A törött lap hegesztése

A repedés széleiből eltávolítjuk a 45 ° -os szöget. A repedések hibáinak kereszteződését úgy kell megmunkálni, hogy a repedések teljes hossza mentén a horony V alakú, a horony oldalélei 60-90 ° szöget alkotnak, és ugyanolyan mélységgel rendelkeznek. A horony alakjának közel kell lennie a hegesztőpálca alakjához. A hegesztés előtt a törött darabokat össze kell kötni és szilárdan rögzíteni, hogy ne hegessenek a hegesztési folyamat során. Ehhez használjon bilincseket. Előre hegeszthető rácsos varrattal is. Ebben az esetben a tapasztalt hegesztők kis rést hagynak a darabok között, 2-3 tű behelyezésével, majd a darabokat ragasztóhegesztéssel rögzítik. A repedés teljes hosszában nem szükséges folyamatos hegesztési varrat készítése, elegendő 1-2 cm hosszú szalag készítése.

Tömítő lyukak a polimer anyagok részeiben

Ha a törött akriltermék bármely része elvész, akkor a felületen lévő lyuk más típusú azonos típusú akril segítségével is lezárható. Ennek a darabnak meg kell egyeznie a formájú lyukkal. A falak közötti résnek legfeljebb 0,2-0,5 mm lehet. Az exportált akril egyik jellemzője, amelyet figyelembe kell venni, a behelyezett darab és az alaplap extrudálásának ugyanaz a iránya, de egymást nem merőleges, mivel az extrudálás mentén és az extrudáláson keresztül ez az akril típus különböző zsugorodással jár. További hőkezeléssel vagy idővel ez a behelyezett darab a hajlékony feszültség következtében hajlamos repedésekké válhat.

A hegesztés használata színes alkatrészek csatlakoztatására

Ennek a folyamatnak az a sajátossága, hogy a különböző akril anyagok különböző módon felmelegíthetők, és a töltőanyagtól függően különböző viszkozitásúak az olvadt állapotban. Ezenkívül, mivel a hegesztést 300 ° C feletti olvadásponttal végezzük, nem minden festék és festék hozzáadódik az akrilhez vagy a rúdhoz. A hegesztés előtt célszerű ellenőrizni az anyagokat a színtartóság fűtött állapotában. A színes megkönnyebbülés kialakulását úgy alakítjuk ki, hogy a felszínen egy hegesztett rudat vagy csíkot alakítunk ki, és egy hengeret ráfedünk a másikra. Lehetőség van háromdimenziós formák kialakítására színek, feliratok és egyéb elemek formájában egy lapos vagy hengeres felületen. Ha ilyen módon hegesztünk, előfordulhat egy nemkívánatos hatás - a fényezés vesztése a helyiségekben. Ez a hiba a hegesztési mód változtatásával igen nehéz. A későbbi polírozást könnyebb elvégezni a teljes hegesztési folyamat után.

A hegesztés befejezése

A kézi hegesztés végén a légáramlás irányát megváltoztatják úgy, hogy a rúdra többet érjen el. A rúd tengelye körül forog, a vastagsága pedig csökken, és levágja a fogót. A rúd hegyét a felületre lehet nyomni. A nagysebességű hegesztéshez nyomja meg a sarok csúcsát a sarkon, hogy összetörje, és a hajszárítót távolítsa el a felszínről, majd levágja a sávot. Ugyanakkor a rúd kézzel van tartva úgy, hogy olvadt része ne nyúljon. A szárító az állványra van állítva, és a fűtőberendezés ki van kapcsolva. De a ventilátor vagy a kompresszor levegője folyamatosan folyik, amíg a fúvóka fúvókája le nem hűl a szobahőmérsékletre. A hegesztést követő résznek természetes módon kell lehűlnie a levegőben, anélkül, hogy nedves szivacsot, vízpermetet vagy vízbe merülne, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Hegesztés feldolgozás

Hegesztés után a varratnak síknak és simanak kell lennie, kissé kinyúlik a felszín felett. A varrás utólagos feldolgozását csak teljes hűtést követően lehet elvégezni, ellenkező esetben a nem hűtött varratanyag a csiszolókoronghoz vagy a papírhoz tapad. A sík felületen történő csiszolás és polírozás bolygóforgatással rendelkező polírozókészülékkel történik, és a csiszolópapírt egymás után durva vagy finomra állítja. Az eljárás befejeződik a speciális paszták polírozásával, feltűntetés vagy batisztovy kör segítségével.

Hegesztési hibák

A varrat szélén átfedés hiánya a nagy sebességű hegesztés során azt mutatja, hogy a hegesztést túl magas sebességgel, vagy a szükségesnél alacsonyabb hőmérsékleten, vagy nem megfelelő nyomáson a sávon végezték.

A varratok kialakulása a varrás elején azt jelzi, hogy a készülék nem elég volt eléggé, vagy a rúd nem érte el a horony kezdetét. A rúd helyes elhelyezéséhez kissé feljebb helyezkedik el a horony kezdete felett, és kissé felmelegszik. A horony felületével való érintkezés és a mozgás kezdete után a sáv melegítési ideje a hegesztési sebesség kiválasztásával csökken.

A varratok vagy átfedések a varrat közepén egyenetlen hegesztési sebességet és nyomásváltozást jeleznek a rúdra. Lyukak is kialakíthatók a rúd húzózus mozgása és a rúd döntetlensége a betöltött horony felé.

A hegesztés felületén fellobbantság - a túlmelegedés és a rúd erős nyomása, valamint a rossz dőlésszög.

A varratban lévő buborékok azt mutatják, hogy az akril túlmelegedése és forrása.

A varrás feltöltése vagy a fekete pontok megjelenése gyulladásos pigmentek vagy szennyeződések jelenlétére vezethető vissza a műanyagon a rúd felületén vagy a rész felületén.

A varrás mentén fellépő repedés erős műszakos feszültséget jelez - például az alkatrészek túlságosan merev rögzítése miatt. A részek rögzítése kívánatos, ha az elasztikus párnákon keresztül történő szorítással le kell nyomni őket.

következtetés

A forrólevegős hegesztés legáltalánosabban használt módszerei, mint például a nagy sebességű hegesztés, az inga kézi hegesztése és a hegesztéses hegesztés, különböznek a hőpisztoly kimenetén alkalmazott fúvókákkal és a hegesztőpálca adagolásának módszerével. Nagy jelentőséggel bír nemcsak a hegesztőpálca anyaga és alakja, hanem a hegesztés, a fűtés mértéke és a nyomás is. Alapvető hegesztési képességek megszerzéséhez több órát kell eltöltenie ahhoz, hogy megtanulják a hegesztési sebesség, nyomás és hőmérséklet kombinációját. Hegesztés után az akril varrása továbbra is nagy hangsúlyt kap. Néha ezt a hegesztési munkálatok lapjának felületének görbületét láthatjuk. A stressz enyhítésére szükség van az alkatrészek hegesztésére. És végül, vegye figyelembe a legfontosabb óvatosságot: "Az éghető anyagok és a piros forró eszközök helytelen kezelése tüzet vagy égést okozhat!"

Az akrilhegesztés indikatív paramétereinek összefoglaló táblázata

A polikarbonát és az akril tulajdonságai és jellemzői

(044) 222-999-7, (044) 362-42-82, (044) 362-88-33 - kiskereskedelmi és nagykereskedelmi értékesítési részleg

A polikarbonát és az akril összehasonlító jellemzői és azok alkalmazása az építőiparban

A polikarbonát és az akril két építő polimer, sok szempontból első pillantásra nagyon hasonlóak, és felmerülhet a kérdés - mely anyagok közül kell választani az áttetsző szerkezetek gyártásában. Valójában ezek a tulajdonságaikhoz hasonló polimerek lényegesen különböznek egymástól minőségi szempontból.

A polikarbonáthoz hasonlóan, mint az akril, sokkal könnyebb az üvegnél, és sokkal erősebb, de akril a polikarbonáthoz képest 15-17-szer erősebb az üvegnél, míg a polikarbonát körülbelül 200-szor erősebb az üvegnél. Vagyis a polikarbonát 12-szer erősebb, mint az akril. Az akril egy merev és nem hajlító anyag, a polikarbonát nagyobb rugalmassággal is rendelkezik.

Az akril kisebb ütésállósággal és sokkal könnyebben megtörhető. Ez az anyag sokkal törékenyebb és nem illeszkedik a mechanikai igénybevételhez, például fúrni egy lyukat egy akril lapon fúróval anélkül, hogy megsérülne, csak egy speciális fúrógépet használhat a műanyaghoz. És még vele is. Kevés esélye van arra, hogy lyukat készítsen a szélén, és ne törje meg a lap sarkát. A polikarbonátot hagyományos fúróval fúrja bárhol a károsodás veszélye nélkül. A polikarbonát sokkal kevésbé érzékeny a kémiai és a termikus hatásokra.

A polikarbonát csak a leginkább maró hatású anyagokra reagál - például ipari savakkal, akrilsal még a háztartási vegyi anyagok valamilyen típusával sem érintkezhetnek, például maró hatású mosószerekkel.

Az akril és a polikarbonát ugyanúgy jól mosható mosószerrel. Az acryl is polírozható, ami részben visszaállíthatja eredeti minőségét.

A polikarbonát olvadáspontja 160 ° C. Az akril 90 ° -ban megolvad. Ezenkívül a polikarbonát olvad, de nem ég. Az akril még rövid hőkibocsátás mellett is ég. Ez komoly hátrányt jelent az akril biztonságos használatában, mivel a környezetbe való égetés és a füstveszélyes toxikus anyagok kibocsátása elkezdődik. Ezért az akril főszabály szerint nem alkalmazható olyan helyiségek építésében, ahol magas hőmérséklet vagy tűzveszélyes helyiség kerül felhasználásra.

Például hazai üvegház egy földterületen gyakran tartózkodnak a lakóépületek közelében - elég közel ahhoz, hogy tűz esetén a tűz elterjedjen, és ha az üvegház akrilból készül, nagy mennyiségű illékony mérgező anyagot adnak minden lehetséges veszélyhez. Ha az üvegházat polikarbonátból készítik, ez a kockázati tényező eltávolítható.

Mind az akril, mind a polikarbonát tartós anyagok, de törékenységük miatt az akril gyorsabban kopik a mechanikai sérülésektől. Az akril könnyű vezetőképessége elhanyagolható - 4-5 százalékkal magasabb, mint a polikarbonáté. Ez nem nagy különbség ahhoz, hogy szerepet játsszon, például amikor növények termesztése növényi üvegházban. Ugyanakkor mind az akril, mind a kiváló minőségű polikarbonát továbbítja a fényt, mint az üveg. Az akril átlagosan 35-40 százalékkal olcsóbb a polikarbonátnál.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a polikarbonát minőségi szempontból jobb, mint az akril tulajdonságai. Az akril összehasonlító olcsósége és jobb fényáteresztése nem fedik át számos jelentős hátrányát - a törékenység, az alacsony ütésállóság és a termikus és kémiai hatásokra való hajlam.

Artemis M

Akril lapok - történelem, jellemzők, alkalmazás

Szerves üveg (plexi) vagy polimetil-metakrilát (PMMA) - szintetikus polimermetilmetakrilata, termoplastichnyyprozrachnyyplastik márkaneveken plexiüveg "Akrima" TPO Karboglass, novattro, pleksima, limakril, perspex, plazkril, akrileks, Akrilayt, akriplast stb, is. akrilüveg, akril, plex néven ismert.

 • Képlet: [-CH2C (CH3) (COOCH3) -] n
 • Olvadáspont: 160 ° C
 • Sűrűség: 1,18 g / cm3
 • IUPAC név: Poli (metil-2-metil-propénsav)
 • Forráspont: 200 ° C

Ezek a szerves anyagok csak formálisan nevezik az üveg, és tartozik a teljesen más anyagok osztályának amint azt a neve is, és a tulajdonságok a meghatározott határérték a földre, és ennek következtében a funkciókat, amelyek nem hasonlítható üveg sokféleképpen. A szerves szemüvegek csak a kompozit anyagokban képesek megközelíteni a legtöbb szervetlen szemüveg típusát, de nem lehetnek tűzállóak. A szerves üvegek agresszív médiumokkal szembeni ellenállását egy sokkal szűkebb tartomány határozza meg.
Azonban ez az anyag, ha tulajdonságai nyilvánvaló előnyökkel járnak (a speciális üvegtípusok kivételével), a szilikát üveg alternatívájaként használják. E két anyag tulajdonságainak különbségei a következők:

 • A PMMA könnyebb: sűrűsége (1190 kg / m³) körülbelül kétszer kisebb, mint a hagyományos üveg sűrűsége;
 • A PMMA lágyabb, mint a hagyományos üveg és a karcérzékeny (ez a hiba a karcálló bevonatokkal korrigálva);
 • A PMMA könnyen deformálható +100 ° C fölött; ha lehűlt, a megadott alak megmarad;
 • A PMMA-t egyszerűen megmunkálhatják hagyományos fémvágó szerszámokkal;
 • PMMA jobb, mint a nem speciális erre a célra tervezett típusú üveg, közvetít ultraibolya és röntgen-sugárzás, miközben tükrözi infrakrasnoesvetopropuskanieorgstekla valamivel alacsonyabb (92-93% vs. 99% a legjobb minőségű szilícium-dioxid);
 • A PMMA instabil az alkoholok, aceton és benzol hatására.

előnyök

 • alacsony hővezető képesség (0,2-0,3 W / (m · K)) a szervetlen szemüvegekhez képest (0,7-13,5 W / (m · K));
 • nagy fényáteresztés - 92%, ami nem változik az idő múlásával, megtartva eredeti színét;
 • ütésállóság 5-ször nagyobb, mint az üveg;
 • ugyanolyan vastagságban, a plexiüveg majdnem 2,5-szer kevesebb, mint az üveg, ezért a design nem igényel kiegészítő támaszokat, ami a szabad tér illúzióját hozza létre;
 • ellenáll a nedvességnek, a baktériumoknak és a mikroorganizmusoknak, így használható jachtok üvegezésére, akváriumok előállítására;
 • környezetbarát, amikor az égetés nem bocsát ki mérgező gázokat;
 • a hőformázást alkalmazó különféle formák, az optikai tulajdonságok zavarása nélkül, kiváló részletességgel;
 • a megmunkálás szinte ugyanolyan egyszerű, mint a fafeldolgozás;
 • a környezet stabilitása, fagyállóság;
 • az UV-sugárzás 73% -át továbbítja, míg az UV-sugarak nem okozzák az akrilüveg sárgulását és lebomlását;
 • kémiai stabilitás;
 • elektromos szigetelő tulajdonságok;
 • újrahasznosítható.

hiányosságokat

 • hajlamos a felületi károsodásra (keménység 180-190 N / mm²)
 • technológiai nehézségek a termékek termo- és vákuumformázásában - a belső igénybevételek megjelenése a hajlítási pontokon a préselés során, ami a mikrotörzsek későbbi megjelenéséhez vezet
 • gyúlékony anyag (lobbanáspont +260 ° C)

A plexi extrudálásának tulajdonságai az öntött plexiüveghez képest

 • a lehetséges lemezvastagságok száma kisebb, amelyet egy extruder lehetősége határoz meg,
 • a lapok lehetséges hossza hosszabb
 • a lemezek vastagságának változása kisebb, mint a vastagság (a vastagság tolerancia 5% helyett 30% helyett öntött akril),
 • alacsonyabb ütésállóság
 • alacsonyabb kémiai ellenállás
 • nagy érzékenység a stressz koncentrációhoz
 • jobb kötési képesség,
 • kisebb és alacsonyabb hőmérsékleti tartomány a hőformázás során (kb. 150-170 ° C + 150-190 ° C helyett)
 • kevesebb formáló erő,
 • nagy zsugorodás fűtött (6% helyett 2% öntött akril).

Kémiai ellenállás

A plexiüvegre híg fluorid és hidrogén-cianid, valamint tömény kénsav, salétromsav és kromsav is hatással van. A plexioldó oldatok klórozott szénhidrogének (diklór-etán, kloroform, metilén-klorid), aldehidek, ketonok és észterek. A plexieket az alkoholok is befolyásolják: metil, butil, etil, propil. A 10% -os etanollal való rövid expozíció esetén nincs kölcsönhatás a szerves üveggel.

 • Az oldószer öntapadó ragasztóanyag előállítása monomer (metil-metakrilát) desztillációval;
 • A vízvezetékben (akril), kereskedelmi berendezésekben.

A PMMA széles körben alkalmazható a szemészetben: évtizedek óta gyártanak merev gáztömör kontaktlencséket és merev intraokuláris lencséket (IOL), amelyek jelenleg évente több millió darabra vannak beültetve a világba. A szemkörnyéki (azaz intraokuláris) lencsék mesterséges lencse néven ismertek és helyettesítik a kapszulát, amely az életkorral összefüggő változások és más, katarakékat okozó okok miatt zavaros.
A szerves üvegek bioméretként, pontosan a plaszticitással rendelkező tulajdonságok miatt lehetővé tették a szervetlen szemüvegek (pl. Kontaktlencsék) helyettesítését. A munka a tudósok eredményezte alkotás az 1990-es évek A szilikon-hidrogél lencsék több mint 20 éve, hogy ha kombináljuk hidrofil jellege és magas oxigén áteresztő képesség lehet használni 30 napon át folyamatosan óra. Mindazonáltal ez nem üveg, hanem egy optikai anyag, amelynek saját tulajdonságai vannak.
Alkalmazás: Világítási berendezés (mennyezet, a falak, arcvédő, lencse), kültéri reklám (arc ablakokat dobozok, világító betűk, öntött térfogati termékek), az üzleti berendezések (állványok, vitrinek, árlisták), szaniterek (fürdőszobai szerelvények), az építőiparban és az építészet (üvegezett nyílások, falak, boltozatok, dance-floor, háromdimenziós díszlécek, akváriumok), a közlekedés (mázas repülőgépek, hajók, áramvonalas), eszközök (tárcsák, megfigyelés ablakok, ház, szigetelő alkatrészek, konténerek).
A PMMA széles körben használatos mikro- és nanoelektronikában. Közelebbről, a PMMA az elektronsugaras litográfiában pozitív elektron ellenállást talált. A PMMA oldatot egy szilíciumlapra vagy más szubsztrátumra visszük fel egy centrifuga alkalmazásával, ami vékony filmet eredményez, majd egy fókuszált elektronsugár, például integrált elektronmikroszkóppal (SEM) létrehozva a kívánt mintát. A PMMA film azon helyeiben, ahol elektronokat helyeznek el, megszakad az intermolekuláris kötések, amelyek eredményeképpen látens kép alakul ki a filmben. A fejlődő oldószer használatával a csúcsfények eltávolításra kerülnek. Az elektronsugár mellett a mintát a PMMA ultraibolya és röntgensugárzással történő besugárzásával alakíthatjuk ki. A PMMA előnye a többi ellenállással összehasonlítva az, hogy a nanométer szélességű vonalakkal rendelkező képeket felhasználhatja. A sima felület a PMMA könnyen nanostrukturált kezeléssel oxigén plazmer magas, és a nanostrukturált felületén a PMMA könnyen simított besugárzásával vákuum ultraibolya (VUV).

 • A szerves üvegeket közúton és vasúton fedett járműveken kell szállítani a hatályos árufuvarozási szabályok szerint.
 • A plexiüveg szállítása vízhatlan anyaggal borított nyílt járműveken megengedett.
 • A plexiüveget zárt raktárban, +5 és +35 ° C közötti hőmérsékleten, 65% relatív páratartalom mellett kell tárolni.
 • A szerves extrudált üveg szállítása és tárolása vegyi termékekkel nem megengedett.
 • A plexiüveg lapok tárolása és szállítása során, amelyek összecsukva vannak, jobb a papírlapok eltolása, hogy megakadályozzák a mechanikai sérüléseket.

Műszaki adatok

Az akril megolvad a gravírozás során

Az akril megolvad a gravírozás során

Az üzenet Kavaler »07 szept 2006 14:38

Az üzenet Mikhail Silantyev »07 szept 2006 17:02

Igor Gurzhuenko üzenete "07 szept. 2006 17:06

Üzenet - = SiN = - "07 szept 2006 18:58

A FreeSky Post »08 szept 2006 02:29

Üzenet - = SiN = - "08.09.2006 06:58

A Kavaler Post »08 szept 2006 12:22

Igor Gurzhuenko üzenete "2006. szeptember 08., 13:31

A Kavaler Post »08 szept. 2006 14:13

A Kavaler Post »2006. szeptember 14., 07:19

Üzenet vv »2006. szept. 16 23:06

Hozzászólás Classic_Vin »Oct 30 2006 01:00

Az Energizer Post »2007. február 15, 15:05

Re: Az akril megolvad a gravírozás során

Üzenet Nik »2007. szeptember 20. 17:40

Üzenet Buzl számára »04 okt. 2007 17:34

Melyek a fürdők?

A jelenlegi fürdőtípusok mellett ez a cikk bemutatja a különböző anyagok előnyeit és hátrányait, amelyekből a fürdőkészülék készül. A kádak méretük, formájuk, anyaguk és készletük változó.

Az európai osztályozás szerint a fürdők:

 • gyakorlatias (praktikus!);
 • Lux (Lux);
 • Deluxe lakosztály (Delux).

A fürdő alakja és mérete.

Most szinte bármilyen alakot talál: négyszögletes, ovális, félköríves, kerek vagy háromszög alakú, ötszögű, hatszögletű, nyolcszögletű stb. Szabványos négyszögletes fürdőkád:

 • hosszúság: 150, 170 és 180 cm;
 • szélesség 70, 80 és 85 cm;
 • magasság - 65 cm.

Fürdőszobai kiegészítők.

Különböző masszázsrendszerek (ultrahangos masszázs, hidro és aero masszázs), fények, víz- és levegő ozonációs rendszerek, gombok, karfák, puha fejtámlák, zenék és még sok más.

Anyagok, amelyekből kádat készítenek.

 • Öntöttvas fürdők.

A modern fürdők vékony öntöttvasból készülnek (kb. 5 mm). Mind az orosz, mind a külföldi cégek által gyártott.

Az öntöttvas fürdők előnyei: a szerkezet szilárdsága és stabilitása, vastag falak, jól tárolja a hőt, nem forog a folyó víz alatt, zománc jól múlik.

Az öntöttvas fürdő hátrányai: a magas ár; nagy tömeg (a modern öntöttvas kád súlya 120-130 kg); kis formák (leginkább téglalap alakú) kiválasztása; a zománc bevonásához az öntöttvas hőmérsékletét 1250 ° C-ra melegítik, ami miatt a zománcfelület pórusai vannak, amelyekben a szennyeződés és a rozsda felhalmozódik.

 • Acél fürdők.

Egyedi elemekből hegesztettek vagy egy darab acélból préseltek.

Az acél fürdők előnyei: az anyag plaszticitása lehetővé teszi bármilyen formájú és méretű fürdő készítését; 4-5-szor könnyebb, mint az öntöttvas; alacsony ár

Az acél fürdők hátrányai: ilyen fürdőkben a víz gyorsan lehűl; zajt kelt, amikor a víz megütötte a fal falát és alját (ezeket a problémákat a fürdő külső felületének habosításával oldják meg); nem ellenálló (szükség van rögzítésre).

 • Akril fürdők.

Az akril (metakrilát) szintetikus polimer, egyszerűen műanyag. Az ilyen fürdőket úgy készítik el, hogy az akril lapot felmelegítik és kiöntöznek, vákuumkamrákban, a kívánt formákban. Ezt követően a felület erősödik (megerősítve), mert Az akril maga nem rendelkezik a szükséges merevséggel.

Az akril fürdők előnyei: az anyag plaszticitása lehetővé teszi bármilyen formájú és méretű fürdők készítését; könnyű (súly 15-25 kg); sima, nem porózus felülettel rendelkezik; a víz hőmérsékletét nagyon jól tartja; a leeső víz nem okoz zajot; könnyű a karcolások és a forgácsok javítása (akril fürdők javítására szolgáló speciális készleteket értékesítenek).

Az akril fürdők hátrányai: könnyű karcolás; nem ellenáll a magas hőmérsékletnek (az akril olvadáspontja 160 ° C, ezért a forró víz a fürdőszobába öntve termikus deformációkat okozhat); reagál az oldószerekkel; ne tisztítsa végleg a ruhákat mosószerrel.

 • Kőből készült fürdőszobák.

A Quarille az akril és a kvarc keveréke. A kvarc növeli az akril erősségét, a megerősítésre nincs szükség. Ezek a fürdők öntéssel készülnek.

A kvári fürdők előnyei: pórusok hiánya; a fürdetés minden formája (a műanyaghoz nem tartozó szögalakok lehetségesek); tartós, nem karcmentes felület; könnyebb öntöttvas.

A kőzetfürdők hátrányai: nem ellenáll a magas hőmérsékleteknek (az akril olvadáspontja 160 ° C, ezért a forró víz a termikus deformációhoz vezethet); magas ár.

 • Az akril és az acél hibridje.

Ez a felső fürdő egy acéllemezből, egy acéllemez alja, és közöttük 1 cm vastag, speciális anyagból álló réteg, amely a tágulási együttható összehangolását és az acril akril acél eltávolítását megakadályozza.

Vannak fürdők is:

 • a porcelánhoz hasonló anyag, a fajanszkádak még a sugár erős nyomásától is kitörhetnek;
 • fa - ellenáll a nedvességnek (vörösfenyő, mahagóni, teak, wenge);
 • üveg - különleges nehéz üvegből készült;
 • márvány - a mesterséges és természetes márványból, a mesterséges márványból készült márványgitárokat az akrilhoz. Természetes márványból készült fürdőkagyló szilárd kődarabok készítéséhez;
 • kő - mesterséges és természetes kőből.