Legfontosabb > Csapok

Akril tömítőanyagok és szilikon tömítőanyagok az ízületekhez - alkalmazás

Az építés és a javítás során tapadási varrat gyakori probléma. Ez nem csak a mosogató, a kád és a zuhanytálca szigetelését takarja, amely a fürdőszobához szaniter szilikon tömítőanyagot használ, de különböző rések és varratok is. A legtöbb esetben az univerzális szilikon vagy akril tömítőanyagok jól működnek.

Hogyan válasszunk tömítőanyagot a fal repedéseihez? Gyakori probléma a választás - szilikon vagy akril. Mit válasszon a fürdőszobában, és hogy lehetséges-e akrilfestést készíteni? Milyen tömítőanyagokat használnak a kültéri munkákhoz? Ezeket a kérdéseket a cikk írja le.

Az akrilokat és a szilikonokat gyakran összekeverik azok az emberek, akiknek kevés tapasztalata van az építési vegyi anyagokkal. Mindkét terméket általában speciális pisztolyokkal ellátott csövekben vásárolják. Mindazonáltal gondosan el kell döntenie, melyik termék választja ki - akril vagy szilikon, és mi a különbség köztük.

Szilikon tömítés varratokhoz

Ez a kiegészítő építőanyag igen népszerű, és széles körű alkalmazásokkal rendelkezik.

A szilikon tömítőanyag alkalmazása meglehetősen széles:

 • a varratok kitöltéséhez és tömítéséhez,
 • ajtókeretek
 • ablakpárkányok,
 • rések a padlón
 • varratok a csempe,
 • kád- és zuhanycsatlakozók csempével.

Ezen feladatok egy része akril tömítőanyagokat is végezhet az ízületekhez. Mindez attól függ, hogy mi lesz a működési feltételek.

Mi a különbség az akril tömítőanyag és a szilikon között?

A szilikon tömítőanyagok lehetővé teszik a két anyag egyidejű lezárását és összekapcsolását. Használhatók a legtöbb épületszerkezethez és berendezéshez, mint kerámia, üveg, kő, fa, vízvezeték stb. A csatlakoztatandó elemek típusától függően a megfelelő típusú szilikont kell kiválasztani.

 • nagy rugalmasság
 • ellenáll a fagyási hőmérsékleteknek.

A szilikon típusától függően többé-kevésbé ellenáll a nedvességnek és a penésznek. Sajnos a szilikon súlyos hátránya, hogy nem lehet festeni. Bár színes szilikon tömítőanyagokat találhat a piacon, például kerámia burkolólapok és porcelán kőzetek számára, színük nem mindig felel meg igényeinknek.

Az akril tömítőanyagokat főleg az épület belsejében lévő tömítések lezárására és kitöltésére használják. Néhány kivételtől eltekintve, az akrilokat nem szabad kívülről használni, mert ez az anyag instabil az alacsony téli hőmérsékletekhez, és gyorsan megtörhet.

A szilikonokhoz hasonlóan a korszerű, kiváló minőségű akril tömítőanyagok is rugalmasak és alkalmasak a leggyakoribb építőanyagokhoz. Ezeket azonban nem szabad használni, ha a rések lezárásán túl ragaszkodniuk kell az elemek szilárd és tartós ragasztásához - a szilikonok sokkal alkalmasabbak erre a célra. Az akril töltőanyagok egyik fontos előnye, hogy bármilyen festékkel, hagyományos latex- vagy akrilfestékkel és dekorációs festékekkel festhetők. Akril tömítőanyagokat is megvásárolhatják festett változatban.

Az akrilokat főként a tömítéshez használják:

 • kerámia anyagok
 • beton,
 • gipszkarton,
 • használható üveg és acél tömítésére.

Mindazonáltal az akrilokat nem szabad használni, ha a réseket nedvességgel való hosszan tartó érintkezésnek tesszük ki - a helyek lezárására szanitáris szilikon használható.

Akril tömítések

A hagyományos akril tömítőanyag általában az ízületek tömítésére szolgál, vakolható. A piacon különleges akrilok is vannak, amelyek a legjobb felületet alkotják a festéshez, mivel a festék tapadása a különleges összetétel miatt nő. Az ilyen akrilok nem okozzák a festék elszíneződését.

Az akril tömítőanyagok sokkal gyorsabbak, mint a szilikon, de kevésbé rugalmasak, ezért ajánlott az ízületek betöltése és a 15 mm-nél szélesebb rések hiánya.

Akváriumokat is beszerezhet a vakolathoz, amely összetételében számos ásványi anyagot tartalmaz, aminek köszönhetően jobban összeillenek egy ilyen felületre.

Akril tömítőanyagok külső munkákhoz

Bizonyos esetekben külső munkákhoz tömítőanyagokat kell használni, amelyeket plasztikkal festhetünk vagy bevonhatunk. Ilyen célból a fagyálló akril, amelyet viszonylag új technológiák segítségével hoztak létre, alkalmas.

Ezeknek az akriláknak a többsége elasztikus marad a -20 Celsius fokos hőmérsékleten. Fontos azonban, hogy a hézagok kitöltése után az akril nedvességtől legalább 5-8 órán keresztül megvédjen. Ez lehetővé teszi, hogy jól keményedjen és fenntartsa a hideg ellenállást. Keményedés után biztonságosan festhető vagy bevonható vakolattal. Mindazonáltal érdemes megfontolni, hogy jobb-e szilikon használata kültéri munkára, ami jobban ellenáll a nedvességnek és a penésznek. A gyenge minőségű akril gyorsan megtörhet, mivel nagy hőmérsékleti ingadozások és hosszabb ideig tartó magas páratartalomnak van kitéve.

Univerzális szilikon tömítőanyag

Univerzális szilikon tömítőanyag használható:

 • kerámia csemperagasztó
 • téglafugázás,
 • tömítések a gipszben,
 • beton tömítések, stb.

Azonban nem használható a fémek lezárására, mivel oxidációt okozhat.

Az univerzális szilikon ellenáll az alacsony hőmérsékleteknek és nedvességnek, mind az épületen belül, mind az épületen kívül használható. Nagyon rugalmas és ideális eszköz a beton padlózatba történő tömítéshez, a falakon tapasztható tömítésekhez, a tömítések ablakaihoz és ajtóihoz, hacsak természetesen nem tervezi a varrást.

A legtöbb univerzális szilikon tömítőanyag ellenáll a negatív hőmérsékletnek -30 Celsius fokig, ami 10 fokkal több, mint a jó minőségű, speciálisan hidegenálló akril. Szükség esetén magas hőmérsékletű szilikonokat is vásárolhat. A szilikonok 120 fokos hőmérsékletig ellenállnak, és a szakemberek 300 fokos hőmérsékleten is képesek ellenállni.

Egészségügyi szilikon tömítőanyag fürdőszoba és konyha számára

Szanitáris szilikon tömítőanyag ideális:

 • zuhanytálcák
 • fürdők,
 • kagyló,
 • WC-tálak,
 • munkalapok,
 • és egyéb fürdőszoba és konyhai felszerelések.

A kerámia szaniterek és az akril fürdők nem elszíneződnek, ugyanakkor ellenáll a nedvességnek és a penésznek. A varrások stabil és rugalmas feltöltését eredményezi, amely ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak, amelyek gyakran használatosak ezeken a helyiségekben, ellentétben a sok univerzális szilikonokkal, amelyek sárgulhatnak a fürdőszobában. Nem okoz elszíneződést a vakolat, a csempe ízületek fugázása, és nagyon jól tapad a sima felületekhez.

Ha a fürdőkádra választasz egy szilikon tömítőanyagot, amelyet jobb megérteni, a piacon kínált ajánlatok alapján. A csempe vagy porcelán csempe közötti sarokelemek tömítésére szolgáló fürdőszobában a lehető legegyszerűbbnek kell lennie a habarcs színéhez.

A konyhában az egészségügyi szilikon használható a padlóburkolatok lezárására és gáz- és indukciós tűzhelyek készítésére.

Az akrilnal ellentétben a szaniter szilikonnak jó tapadási tulajdonsága van, amely esetben a mosdó vagy a zuhanytálca általában nem igényel további rögzítést a felületen.

Szilikon tömítőanyag üveghez és tükrökhöz

Az üveg más építőanyagokkal való tömítésére és ragasztására ajánlott speciális termékek használata. Az üveg és a tükör szilikon tömítőanyagai nagy tapadást mutatnak, és nem változtatják meg az üveg színét, ami sajnos gyakran előfordul az olcsó univerzális szilikonokkal. Nem okoznak elszíneződést fém, rozsdamentes acél, sárgaréz vagy alumínium.

Ezenkívül sokkal kevésbé érzékenyek a sárgulásra, ami gyakori probléma a szilikon vegyületek esetében, amelyek tükrök vagy más üvegelemek esetében észrevehetőbbek lehetnek.

A szilikon üveg tömítések ellenállnak a magas és alacsony hőmérsékleteknek, fagyasztásnak, és szabadban is használhatók.

Szolgáltatásának időtartama, tartóssága, varrása és munkánk végeredménye a megfelelő épületkémia helyes megválasztásától függ. Ezért gondosan válassza ki az opciót minden szobához és célhoz, figyelembe véve a páratartalmat, a hőmérsékletet, a festés szükségességét és egyéb tényezőket.

tömítőanyagok

A tömítőanyagokat építőanyagnak nevezik, amelynek fő célja a különféle üregek kitöltése. Ugyanakkor a kompozíció különleges tulajdonságai miatt a fagyasztott massza megvédi az objektumokat a hideg és a nedvességtől, valamint az idegen tárgyak lyukaiból és repedéseibŒl. A szigetelő termékek pépes vagy viszkózus anyagok formájában állnak rendelkezésre. Az akril tömítőanyag alkalmazási köre az alap összetételétől függ, de a legtöbb ilyen termék egyetemesnek tekinthető. A szinte valamennyi tömítőanyag élettartama 15 év vagy annál hosszabb. A cikk arról szól, hogyan válasszuk ki az akril tömítőanyagot.

Tartalom:

Az akril tömítőanyag fő hatása a polimer (vagy oligomer) bázis kezdete után keményedik (és néha az oldószer elpárolgása következtében), vagyis a vulkanizációs folyamat bekövetkezik. De van egy ilyen típusú tömeg, amely az egész élettartam alatt nem száradó gitt formájában marad.

A korszerű javítási és építési munkálatok gyakorlatilag elképzelhetetlenek bizonyos tömítőanyagok alkalmazása nélkül. Végtére is, köszönhetően nekik, hogy bármely szerkezetben könnyedén vagy anélkül lehet lezárni az ízületeket, vagy a hermetikus kötés elérése. Az anyagokat, mint az otthoni javításokban, és a szakmai konstrukcióban használják.

A szinte minden típusú tömítőanyag fő jellemzői a következők:

 • jó és megbízható tapadás bármilyen anyaggal;
 • az alkalmazott réteg rugalmassága és plaszticitása;
 • a magas hőmérsékletnek és a különböző légköri jelenségeknek való ellenállás;
 • biztonság és környezettudatosság mind az emberek, mind a környezet számára.

Bár szinte minden termék büszkélkedhet ezekről a tulajdonságokról, de a legszélesebb választékot bemutatják a piacon, ami azt jelenti, hogy a megfelelő választás érdekében alaposabban megismerkedjen ezekkel az anyagokkal.

Általános információ a tömítőanyagokról

Mindenekelőtt azt kell mondani, hogy a tömítőanyagok összetételűek. Tehát, attól függően, hogy bizonyos összetevők jelen vannak az alapban, ezek lehetnek:

 • akril (akrilsavon alapul);
 • szilikon (a fő összetevő szilikon gumi, amelyet nedves területeken, ablakok és erkélyek üvegezése esetén polikarbonát szerkezetek, szigetelőlapok és különböző háztartási gépek stb.
 • bitumenes (bitumenes alapon, tetőszerkezetek lezárására, kéményvarrások, alagsori vagy alapozású csatlakozások);
 • butil- (butil-bázist használnak bázisként, leggyakrabban ilyen terméket alkalmaznak kettős üvegezésű ablakok előállítására);
 • poliuretán (erősen elasztikus polimer alapú - szintetikus elasztomer alapú, kötőanyagokhoz és tömítésekhez és varratokhoz, köztük fa, fém, kerámia, beton, tégla stb.);
 • thiokol (poliszulfid gumi alapú, professzionális konstrukcióban az interpanel és interblock ízületek és ízületek, valamint az ablakszerkezetek tömítésére);
 • Az MS-polimer (a módosított szilikonon alapuló alkalmazások széles választékát kínálja, mivel a tapadást a legnépszerűbb épületfelületek okozzák).

A fent felsorolt ​​termékek között a szilikon és az akril termékek az általános célú termékek legáltalánosabb típusai. A különbségük abban rejlik, hogy az akril tömítőanyagok nem rendelkeznek éles, speciális szaggal, és ezen felül további festésük is megengedett. Az akril termékek ára is olcsóbb, mint a szilikon. Meg kell mondani részletesebben a fő különbségeket.

Hogyan változik az akril tömítés a szilikonból?

 • Annak ellenére, hogy a szilikon tömítőanyag a legkedveltebb termékcsalád a varratok és különböző repedések lezárására, ugyanazok az akril termékek kedvezően hasonlítanak hozzájuk. Természetesen, amint fentebb megjegyeztük, elsősorban alacsonyabb árról és a kész réteg festési lehetőségeiről beszélünk.
 • Továbbá, bár az akril alacsonyabb a szilikon nedvességállóságánál, de speciális gombaellenes és antibakteriális összetevőket tartalmaz, ami miatt a nedvesség nem szörnyű az alkalmazott varratnál.
 • Ezenkívül az akril anyagok könnyen megújulhatnak, ami szinte lehetetlen szilikon vegyületekkel. Ha komolyabb védelmet igényel, speciális akril tömítőanyagokat vízzel szembeni ellenálló tulajdonságokkal rendelhet hozzá szilikonnal összetevőként.
 • Nos, az esztétika összehasonlításának előnye is van az akril tömítőanyagok számára, mivel átlátszó réteget képeznek a felületen, míg a szilikon megjelenik egy észrevehető fehér sávon.
 • A legfontosabb dolog, hogy ne feledje, amikor ezeket vagy egyéb anyagokat, amelyeknek az előnyben részesített felhasználási területeik vannak.

Az akril tömítőanyag fő jellemzői

Az akril tömítőanyag akrilsavra vagy akrilátra alapozott készítmény. Az ilyen termékek fő célja az ülő vagy rögzített szerkezetek csatlakoztatása és tömítése. A szigetelő hatás akkor kezdődik, amikor a nedvesség elpárolog az alkalmazott réteg felületéről.

Leggyakrabban ilyen tömítőanyagot használnak a repedések, varratok és ízületek tömítésére a kő vagy a beton felületén, a repedt lemezek repedései, a fal és az ablakpár közötti rés, vagy a fal és az ajtókeret között.

Az akril tömítőanyag összetétele megközelítőleg a következő:

 • akril-emulzió;
 • titán-dioxid;
 • kalcium-karbonát;
 • speciális lágyítók;
 • különböző adalékanyagok.

Az akril tömítőanyagok előnyei:

 • egyszerű használat;
 • kiváló tapadás a legtöbb felületen;
 • megengedett a befejezett réteg, valamint a vakolat festése;
 • a művelet során nem bocsát ki toxikus kémiai elemeket, azaz biztonságos az emberre és a környezetre;
 • nincs szükség szellőzésre a helyiségben a szerszám használata közben;
 • éghetetlen anyag;
 • akril tömítőanyag választhatja ki a kívánt színt;
 • nem is nehéz vásárolni termékeket egy bizonyos típusú anyaghoz, így külön akril tömítőanyagot árulnak a fa számára.
 • viszonylag alacsony költséggel.

Természetesen az ilyen termékek minden előnye ellenére is jelentős hátrányai vannak:

 • rugalmas tulajdonságok csökkenése alacsony hőmérsékleten;
 • a termék hatástalan marad vízzel való állandó érintkezés esetén;
 • korlátozott élettartam;
 • az árnyékolást szárazon változtathatja, így a krasz akril tömítő sárgás lesz.

A modern termékek gyártói próbálják javítani az áruk minőségét azzal, hogy hozzáadják a különböző elemek összetételét, amelyek növelhetik a tömítő réteg működésének időszakát, és jelentősen megnövelik a deformációval szembeni ellenállást.

Az akril tömítőanyag műszaki jellemzői

 • Ajánlott alkalmazási paraméterek: a varrat szélessége 6 és 5 cm között változhat, míg a vastagságnak a szélesség 1/2-ig kell lennie. Ha a varrat mérete nagyobb, mint 6 mm, akkor a legjobb, ha speciális tömítőkötelet (6-50 mm átmérő) használ;
 • akril tömítőanyag fogyasztása: 1 db csomagolási egység felhasználása standard alkalmazással (1 cm széles és 0,6 cm vastag): 22 kg-os tartály elegendő 300 méteres területig; 325 ml térfogatú csövet lehet legfeljebb 5 méter hosszú lezárni;
 • felszíni hőmérséklet alkalmazása során: +4 és +32 fok között;
 • környezeti hőmérséklet: -40 és +120 fok között;
 • festés: a befejezett réteget latex festékekkel lehet betenni, 21-30 nappal a tömítőanyag felhordása után;
 • szilárdulási idő: 10-12 mm-es hegesztési vastagsággal a réteg megszilárdul 21-30 napig, miközben a hőmérsékletet 20-25 ° C-on kell tartani, és a páratartalmat 50-60% -ban;
 • idő beállítása felületen; legfeljebb 60 percig;
 • fagyállóság: legfeljebb 5 ciklusnyi fagyasztás / kiolvasztás fenntartása (-15 fokos hőmérsékleten);
 • szakítószilárdság: 550%;
 • Nem tolerálja a nedvességet, ha nedves időben kell dolgozni, akkor a külső réteget polietilénnel kell lefedni, nem javasoljuk, hogy vízben véglegesen felhordjon a felületekre;
 • csomagolás: patron, csövek, műanyag vödör vagy csövek;
 • Felhasználhatósági időtartam: A csomagolás időpontjától számított 12 hónap, +20 fokos hőmérsékleten csomagolatlan formában tárolható.

Tehát az akril tömítőanyag egy lágy tömeg, amelyet különböző üregek kitöltésére terveztek.

A termék főbb jellemzői:

 • nagy szilárdság;
 • deformációval szembeni ellenállás;
 • kiváló tapadás a legtöbb felületen;
 • rugalmasságát.

Ugyanakkor a jó tömítőanyagnak teljes mértékben meg kell őriznie fizikai, kémiai és mechanikai tulajdonságait működés közben, és nem szabad toxikus anyagokat kibocsátania, vagyis biztonságosnak kell lennie.

A kereskedelemben kapható termékek egykomponensű, kétkomponensű és többkomponensű készítményekre vannak osztva. Ha a termék a vásárlás után azonnal használható, azt jelenti, hogy egy adott összetevőn alapul, de ha a keveréket használat előtt keverni kell, ez egy többkomponensű tömítőanyag.

Az akril tömítőanyagokat leggyakrabban a fából, téglából, kőből, vakoltból és gipszkartonból állítják össze. A bennük található inaktív szerkezetek varrásait és repedéseit is használják.

Hogyan kell alkalmazni az akril tömítőanyagot?

 • Az egykomponensű akril termékek használata nem igényel további felszerelést és különleges szabályok ismeretét. A termékek nem szagolnak, nem irritálják a bőrt, ezért kesztyű és egyéb védőfelszerelés nélkül is alkalmazhatóak. Ezenkívül még akkor is, ha a készítmény a bőrre kerül, könnyen mosható egyszerű meleg vízzel, amíg a tömítőanyag megszárad. Ugyanez érvényes az olyan eszközökre is, amelyek kölcsönhatásban vannak a tömeggel.
 • Természetesen különböző felületek lezárásakor fontos szabályokat kell betartani. Tehát, ha a tömítőanyagot a fürdőszobában használják, akkor mielőtt elkezdené használni a vizet, meg kell várnia, amíg a felső réteg meg nem erősödik, különben elmosódhat.
 • Ha ez nem szándékolt utasítás, akkor nem ajánlott hígítani a készítményt vízzel vagy vegyi oldószerrel. A polimerizációs eljárás (azaz a megszilárdulás) két lépésben történik. Először egy film jelenik meg a felszínen, amely bár erős, lehetővé teszi bizonyos kiigazításokat, ez a fázis 1-3 órát vesz igénybe (a körülményektől függően). A második szakaszban a tömeg végső fagyasztása megtörténik, és ez a folyamat több napig is eltarthat. Ekkor ajánlatos, hogy ne érintse meg az alkalmazott réteget, és ne tegye ki nedvességnek.
 • A tömítőanyag használatához használjon speciális pisztolyt (fóliacsövekbe vagy patronokba csomagolva) vagy spatulát (műanyag vödörbe csomagolva), ha a tömeget csövek formájában adják el, akkor egyszerűen összenyomódik a varratra. Az alkalmazott réteget 10 percen belül meg kell adni a kívánt formának, mivel a jövőben megkezdődik a film kialakulása, és problémamentes lesz a varrat rögzítése.
 • A csomagolás felnyitása után optimális az összes eszköz azonnali felhasználása, mert a jövőben elveszíti alapvető tulajdonságait.

Hogyan lehet a megfelelő választást?

 • A tömítőanyag kiválasztásánál folytatni kell azt a tényt, hogy mely anyagokra van szükség. Így a műanyagok (például polikarbonát, teflon, polivinil-klorid vagy polietilén) minimális tapadást mutatnak a tömítőeszközökkel szemben. Ezért az ilyen felülethez való tapadás növelése érdekében ajánlott szakosított tömítőanyagok beszerzése, vagy olyan alapozó készítmények alkalmazása, amelyek közbenső réteget képeznek és hozzájárulnak a különböző felületek megbízható és tartós kötéséhez.
 • A tömítőanyag agresszív környezetben való alkalmazását (magas páratartalom, éles hőmérsékleti ingadozások) a készítményben fungicidekkel kell megvásárolnia. Csak érdemes megemlíteni, hogy alkalmasak olyan helyiségekre, mint a fürdőszoba, a medence vagy az erkély, de a konyhában történő használata nem ajánlott, különösen olyan helyeken, amelyek érintkezésbe kerülnek az élelmiszerrel.
 • Az akvárium akril tömítőanyagok rendkívül ellenállnak az agresszív környezetnek, de biztonságosak az élő szervezetek számára. Ezen kívül nagyobb szakítószilárdságúak. Ezért, ha szükség van a varrások izolálására az otthoni akváriumban, szükség van ilyen akril vegyületek kiválasztására.
 • Ha magas hőmérsékletű anyagokat kell ragasztani, akkor a tömítőanyagot legalább + 300 fokos megengedhető üzemi hőmérsékleten kell megvásárolni. Csak ebben az esetben megengedett a kemencékben és kéményszerkezetekben repedések vagy varratok lezárása, és nem szabad félni, hogy a kompozíció elveszíti a rugalmasságot vagy összeomlik a hő hatása alatt. Most olyan tömítőanyagokat talál, amelyek akár 1500 fokos hőmérséklettel is ellenállnak és tűzállóak.
 • Az akril tömítőanyagok nem ajánlottak az ablakok vagy kettős üvegezésű ablakok külső tömítésére, valamint olyan helyeken, ahol gyakori vízzel vagy kémiai reagensekkel való érintkezés figyelhető meg.

Amikor anyagot vásárol bármilyen munkához, ajánlatos minőségi tanúsítványt kérni az akril tömítőanyaghoz.

Akril tömítőgyártók

Az akril tömítőanyagok piaca meglehetősen széles termékválasztékkal rendelkezik. A Németországban, Lengyelországban és Oroszországban gyártott akril tömítések a legértékesebbek.

Novbythim

Ez az orosz cég, amely St. Petersburgban található, 1994-ben alakult. Kezdetben a cég csak ragasztót és festéket gyártott a bőrárukhoz. Fokozatosan bővült a termelés, és ma már e márkanév alatt számos festék és lakk, különféle foltok, masztixek, alapozók, kittek és tömítőanyagok találhatók.

A vállalat sikere az illetékes árpolitikán alapul, valamint a termelési termékek tudományos és professzionális megközelítésén alapul. Ezenkívül a termék értékesítésének engedélyezése előtt különböző minőségi tesztek alá esnek, gyengeségeit azonosítják, és ha szükséges, javulnak, és csak ezt követően lépnek be az építési piacokba.

 • akril tömítőanyag fehér (50 ml, cső) - tömítésekhez és tömítésekhez használható, ára 20 rubtól.

Zigger (Kim Tec)

Egy német cég, amely több mint 20 éve szolgált minőségi és megbízható termékeket az orosz piacon. A legnépszerűbb termékek habarcsok, festékek és tömítőanyagok. Minden termék kiváló minőségű nyersanyagokból készül, közvetlenül a németországi gyárakban, amelyek a legkorszerűbb berendezésekkel vannak felszerelve. A termékek az átlagos árkategóriába tartoznak, de a legmagasabb minőségűek.

 • tömítőanyag (patron, 310 ml), egykomponensű kompozíció laminált és parketta számára. Az akril tömítőanyag szürke, a bükk, fenyő, nyír, cseresznye stb. Színei. Ár: 140 rubel;
 • akril tömítőanyag (310 ml-es patron), amelyet az épületszerkezetek különböző elemei közötti varrások, ízületek, repedések lezárására terveztek. A szín fehér vagy átlátszó. Ár 100 rubelből.

Akril tömítés pillanat (Henkel)

A német céget 1876-ban alapították. Ma egy mosó- és tisztítószergyártó cég nagy gondot fordít a nagy termelési kapacitással. A cég üzemei ​​sok országban találhatók szerte a világon, beleértve Oroszországot is.

 • akril tömítőanyag Moment (420 gr., Oroszországban készült), fagyálló anyag, melynek célja az ülő szerkezetek varrása és repedése. Ár: 80 rubel;
 • akril tömítőanyag (420 gramm, Oroszországban gyártott Moment Germent), fagyálló, biztonságosan rögzíti és tömíti a repedést és a falak és a mennyezet, a fal és az ablak közötti rést, és így tovább. Ár 90 rubtól.

Belinka

A céget 1948-ban alapították Szlovéniában, és azóta csak kiváló minőségű, környezetbarát termékeket gyártott. A gyártó főként különböző felületek védelmére specializálódott. Minden termék az európai szabványoknak megfelelően készül, és megfelel a legmagasabb követelményeknek.

 • akril tömítőanyag (300 ml), különböző színű padlóburkolat. A tömeg nem tartalmaz oldószereket, és ha megszáradt, megtartja a rugalmasságot. 130 rubel ár;
 • akril tömítőanyag (300 ml, Belinka beldom), egykomponensű tömítőanyag a különböző varratok és repedések lezárásához és lezárásához ülő szerkezetekben. Ár 100 rubelből.

A fent felsorolt ​​termékek mellett a következő gyártók találhatók:

 • Loctite. A PL S50 (420 gramm, Oroszországban gyártott) fagyálló akril kompozíciót használnak az alacsony mobilitású szerkezetek, például a téglafal, a betonfalak, a faszerkezetek és így tovább. Ár 90 rubtól.
 • Macroflex akril tömítőanyag. Makroflex fa 131 (300 ml, termelés Finnország), fagyálló készítmény, akril-latex tömeg alapján. A terméket a helyiségen belül és kívül is használhatja. Az átlagár az akril tömítőanyag 90 rubel.
 • Penosil.
  • Cosmofen ca 12 (ragasztó, 20 g-os edények és 50 gr, Made in Russia). A cianoakriláton alapuló gyorsan alkalmazó vegyület nagy tapadást mutat a legtöbb anyaghoz. Ár 100 rubelből. 20 gr.
  • Cosmofen plus hv (ragasztó, 200 gr, gyártás Oroszországban). A PVC ragasztására szánt akrilösszetétel leggyakrabban hirdetőtáblák felállítására szolgál. Különböző hőmérsékleti viszonyok között rezisztens. Ár: 140 rubel.
  • Cosmofen plus-s (ragasztó, 200 gr, gyártás Oroszország). A tömítőanyagot polivinil-klorid és habanyagok feldolgozására tervezték. Ár 150 rubel.
 • Akril tömítőanyag tytan. Akril tömítőanyag (310 ml, gyártás Lengyelországban), a fő cél - kitölti repedéseket, ízületeket ülő szerkezetekben. Ár -tol 85 tól.

Más gyártók által gyártott akril tömítőanyagok is megtalálhatók a hardverraktárakban. Ebben az esetben ügyeljen a termékek összetételére és az eltarthatóságra.

Nem feltétlenül választott az ismeretlen márkák terméke túl alacsony áron. Egyes gyártók, annak érdekében, hogy csökkentsék termékeik költségeit, jelentősen megváltoztatják a készítmény összetételét vagy alacsony minőségű nyersanyagokat használnak, aminek következtében a tömítőanyag elveszíti alapvető tulajdonságait. Ezért optimális az áru beszerzése a megbízható gyártók és beszállítók részéről.

Szilikon vagy akril tömítőanyag? A megfelelő anyag kiválasztása

Az a kérdés, hogy milyen tömítőanyagot válasszon: akril vagy szilikon, aggódni kezd, mihelyt eljött az idő a végleges javításhoz és befejező munkákhoz. Ez nem meglepő, hiszen az ilyen típusú tömítőanyagok mindegyikének számos tulajdonsága van, de egy bizonyos alkalmazási terület is. Mielőtt egy adott kompozíciót vásárolna, meg kell tanulnia mindegyikük előnyeit és hátrányait.

Szilikon és akril tömítők: Általános tulajdonságok

Annak ellenére, hogy a szilikon és akril tömítőanyag folyamatosan ellenzi egymást, számos jellemzőjük van, például:

 • Nagyfokú rugalmasság;
 • Szerkezeti szilárdság;
 • Működési tartósság;
 • Jó tapadás a legtöbb építőanyaghoz;
 • Nedvességállóság;
 • A szélsőséges hőmérsékleti ellenállás. Valaki nem ért egyet ezzel, mert csak a szilikon vegyületek ismertek a hőmérsékletváltozással szembeni ellenállásukról. De a tény továbbra is fennáll: 2013 óta akril tömítőanyagok ("Accent" vonal) jelentek meg az építőanyagok piacán, új hidegen rezisztens recept szerint. Tehát a fagyállóság mindkét típusú tömítőanyag esetében közös.

Az akril tömítőanyagok különbségei a szilikonból

Természetesen nincs különbség az akril és a szilikon között. Tehát mi a legfontosabb?

 1. A szilikon tömítőanyag korlátozott hatóköre. Azonnal foglaljon állást, hogy olcsóbb savas szilikon tömítésekről beszélünk, amelyek reagálhatnak a fémekkel, a cementtartalmú felületekkel és a természetes kövekkel (márvány, gránit). Ezért a tapasztalt építők azt tanácsolják, hogy csak műanyag, kerámia vagy fa tömítésére használja őket. Ugyanakkor az akril tömítőanyagok a beton és a fugázók számára univerzálisnak nevezhetők: nem okoznak semmilyen anyagot.
 2. Esztétikai szempontból. Az esztétika szempontjából az akril kompozíciók bizonyosan vezető szerepet töltenek be. Először is bármilyen festékkel lefedhető, és tökéletesen illeszkedik az anyaghoz. Másodszor, átlátszó szilikon használatával fel kell készülnie arra, hogy idővel sárgul és felhős lesz.
 3. Használható a magas páratartalmú helyiségekben. Gyakran meg kell oldanunk a problémát magunknak, milyen tömítőanyagot kell választanunk a fürdőszobában. Sokan meg vannak győződve arról, hogy a szilikon alapú vegyületek, amelyek híresek az abszolút nedvességállóságukról, a legjobb megoldás a magas páratartalmú helyiségekben. Valamilyen oknál fogva senki sem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a nedvesség hatása alatt a szilikon, beleértve az egészségügyi anyagot is, bizonyos idő elteltével megváltoztathatja a színt, zavarossá válhat, és még a penész is borítja. Az akril tömítőanyagok összetevői nem teszik lehetővé a gomba kifejlődését, ami kétségtelen előnyt jelent a fürdőszobában való használathoz.
Van egy meglehetősen közös vélemény, hogy az akril tömítőanyagokat nem szabad használni a tágulási ízületekben, mivel nem rendelkeznek szilikon rugalmasságával. Ez alapvetően hibás, mivel a modern akril készítmények (az úgynevezett akrilát szilikonozott anyagok) kevésbé rugalmasak és tartósak a szakadáshoz, mint a szilikon analógok.

Tehát mi következtetés vonható le a fentiekből? Mind az akril, mind a szilikon tömítőanyagok számos előnnyel és hátránnyal rendelkeznek, és természetesen az egyik előnyös anyag az Ön számára. A tömítővegyület kiválasztásakor ügyeljen az ilyen árnyalatokra:

 • Az anyag terjedelme;
 • A tömítőanyag gyártójának hitelessége (jó eredmény csak akkor lehetséges, ha minőségi anyagokat használnak akril vagy szilikon anyag nélkül a megbízható gyártókból).

Akril és szilikon tömítőanyag - mi a különbség?

Az építési és javítási munkálatok során szinte mindig kérdéses a rések, repedések és varratok tömítése és tömítése. Ehhez használjon speciális anyagokat polimer anyagokon - tömítőanyagokon alapulóan. A szilikon és az akril tömítőanyagok a legnépszerűbbek.

Ezeket az anyagokat az egyszerű használat és a nagy teljesítmény jellemzi.

A kérdés megválaszolásához az alábbiakban figyelembe vesszük az egyes típusok tömítőanyagainak alapvető tulajdonságait és jellemzőit, megértjük, hogy mi az erősségeik és gyengeségeik, és meghatározzák alkalmazásuk optimális területeit.

Akril tömítőanyag


Az akril tömítőanyagok alapja a polimetil-metakrilát víz diszperziója. Ezenkívül tartalmaz töltőanyagokat, sűrítőanyagokat, lágyítószereket, Tartalmazhat ammóniaoldatot, biocid adalékokat.

Az anyag összetételében nincsenek oldószerek.

Az ilyen típusú tömítőanyagok optimális tulajdonságai a +20-os hőmérséklet-tartományban jelennek meg. +70 fok.

A professzionális használatra többkomponensű kompozíciók vannak. Nehéz használni őket, ezért nem használják a mindennapi életben.

Szilikon tömítőanyag

A szilikon tömítőanyag, mint például az akril, lehet egykomponensű és többkomponensű.

A második típus nehezebb alkalmazni, de az ilyen anyagok tulajdonságai sokkal magasabbak.

Ezek az anyagok három osztályba sorolhatók a kikeményítés módja szerint:

Semleges. Alkoholos vegyületek felhasználásával készül. A kikeményedés során nem bocsátanak ki agresszív anyagokat, így bármilyen felületen alkalmazhatók.

A savas kémhatás során ecetsavat bocsát ki és csípős szag van. A sav fémekkel reagál és károsítja az ilyen felületeket, ezért az ilyen tömítőanyagok alkalmazási köre csak kémiailag ellenálló felületekre korlátozódik - kerámia, beton, fa stb. Keményedés után a savas tömítők ártalmatlanok és szagtalanok.

Forró kúra. Az ilyen készítményeket hevítjük és olvadt formában a tömítőfelületre viszik fel. Lehűlés után gumiszerű anyagok.

Különbségek az akril és a szilikon tömítőanyag között

Nyilvánvalóvá válik, ha alaposan elemzi az anyagok összetételét és tulajdonságait.

A tulajdonságok különbségei

Az ilyen tömítőanyagok egyik fő különbsége az, hogy az akril anyagok által létrehozott varratok könnyen feldolgozhatók. További megfesthetőek lehetnek. Szükség esetén a varrat helyreállítása lehetséges a helyi frissítés elvégzése. A szilikonokon lévő festék rosszul esik. A kikeményedés után egy ilyen varrás gyakorlatilag nem alkalmas a mechanikai feldolgozásra. Ha egy kis területet el kell távolítania és kicserélnie, fennáll annak a veszélye, hogy károsítja az egész kapcsolatot.

Nem számít, hogy bárki mondja az akril vegyületek nedvességállóságáról, sokkal rosszabb, mint a szilikonoké. Ezt egyszerűen megmagyarázzuk - az akrilátok vizes diszperzióján alapulnak, így előbb-utóbb vízben feloldódnak.

Az akrilhoz képest a szilikon tömítőanyagok rugalmasabbak és kevésbé zsugorodnak a kikeményedéskor.

A szilikon vegyületek jobban ellenállnak az időjárásnak. Nem veszítik el tulajdonságukat a hidegben és a hőségben, hó és eső körülmények között. Az akrillák szűkebb működési körülmények között működnek.

Az akril tömítőanyagok gőzáteresztőek. Szilikon - teljesen lezárt

Az akril vegyületek ideálisak porózus felületeken, mint pl. Beton vagy fa. A szilikon vegyületek kiváló tapadásúak és sima felületek - üveg, műanyag, fém

A szilikon tömítőanyagok több színbeállítással rendelkezhetnek (átlátszó, fehér, fekete, szürke, piros). Az akril készítmények széles választékban kaphatók.

A szilikonok élettartama több mint 20 év. Az akril vegyületek kevésbé tartósak. Idővel kiszáradnak és megrepednek.

Alkalmazási különbségek

Amint a felsorolt ​​tulajdonságokból látható, a különbség a szilikon és az akril tömítőanyagok között jól megfigyelhető. Ez meghatározza alkalmazásuk optimális területét.

Az akrilpolimer alapú vegyületeket legjobban beltéri használhatják állandó vízzel való érintkezés nélkül. Ideálisak a repedések és hézagok tömítésére. Beépíthető ablakszerkezetekhez, ajtókhoz, vízvezeték szereléskor kisebb építési hibák kiküszöbölésére. Elengedhetetlenek azokban az esetekben, amikor a varrat további festésnek van kitéve.

A szilikon alapú tömítőanyagokat a helyiségeken belül és kívül is használják. A rezgésekkel szembeni nagyobb ellenállás jellemzi, és a kémiailag agresszív anyagok, a magas és az alacsony hőmérséklet hatása rugalmasabb, ezért széles körben alkalmazzák az iparban és a közlekedésben. Nem félnek a nedvességtől, ezért akváriumok, zuhanyzók és egyéb, vízzel való állandó expozíciónak kitett termékek lezárására használhatók.

Költségénél az akril készítmények jelentősen előnyösek - legalább másfélszer olcsóbbak.

Hogyan kell alkalmazni a tömítőanyagokat?

A szilikon és akril tömítőanyagok alkalmazása alapvetően ugyanaz.

Ha savas alapú páciens szilikon tömítőanyagot használ, helyezzen légzőkészüléket, és biztosítsa a helyiség szellőztetését - a polimerizálás folyamán ez az anyag felszabadítja az ecetsav gőzeit.

Különleges óvintézkedések nem szükségesek az akril vagy semleges szilikon vegyszer használata esetén. Ezek az anyagok teljesen biztonságosak, de célszerű azonban kesztyűvel dolgozni.

Először elő kell készíteni azokat a felületeket, amelyeken a készítményt fel kell használni. Tisztítják szennyeződéstől és portól, zsírtalanítják és szárítják.

Azokat a felületeket, amelyeken a tömítőanyag nem eshet le, maszkoló szalaggal vagy egyéb eszközzel kell védeni.

Ezután a tömítőanyagot a varrás hossza mentén, pisztolyból, fecskendőből, csőből vagy automatikus adagolóeszközökkel alkalmazzák. Ebben az esetben egy speciális csúcs segítségével egy adott alakú és méretű csík képződik.

Szükség esetén a varrófelületet levágja és simítsa egy spatulával vagy kézzel.

A teljes keményedési idő és a teljes szilárdság halmaza az akrilokban és a szilikonokban körülbelül ugyanakkora, és függ a kötés összetételének és vastagságának sajátos márkájától. Általában a napoktól és a felett van.

A felesleges térhálósított kompozíció eltávolításához mechanikus eljárást vagy öblítést végezhet. Az edzett készítményt a felületről vágják, kaparják vagy speciális oldószereket eltávolítják.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tömítőanyagot?

Amikor a javítás befejeződik, és a befejező munkák ciklusa megkezdődik, elkerülhetetlenül szembe kell néznünk a szilikon vagy az akril tömítőanyag kiválasztásával.

Tény, hogy nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre. Mindez sok tényezőtől függ. Mindegyik anyagnak számos hasznos tulajdonsága van, de nincsenek hátrányai. Mindezt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a választás helyes legyen, és az alkalmazott anyag hosszú időn át szolgál.

A megfelelő választáshoz a következő kérdésekre kell válaszolnia:

 • Hol van az anyag, amelyet fel kell használni?
 • Milyen feltételek mellett működik? Ezzel vagy a kompozícióval megbirkózik ezekkel a feltételekkel?
 • A polimerizáció után további kezelést végeznek a varraton?
 • Fontos a tömítőanyag használata esztétikai összetevője? Megadja-e az esztétika számára előírt követelményeket?
 • Mennyi ideig kell a tömítőanyag elvégezni a szükséges funkciókat?
 • A gazdasági elem fontos a választásnál?

Ha kiderül például, hogy a helyiségben lévő ablaknyílások közötti rést be kell zárni, akkor az akril tömítőanyag optimális erre a célra - jól illeszkedik a porózus betonpohárhoz, páraáteresztő, feldolgozás után feldolgozható és festhető. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy szilikon versenytárs.

Ha szükséges a zuhanytálca lezárása, akkor jobb választani egy szilikonvegyületet - hosszú ideig jóval ellenáll a víznek, nem ronthatja a rezgéseket, ezért nem kell feldolgozni a megszilárdulás után.

Tudva az akril tömítőanyag szilikon tömítőhatásairól és az egyes anyagok képességeinek egyszerű elemzésével könnyedén döntést hozhat és megfelelő választást tehet.

Az akril tömítőanyag alkalmazása és jellemzői

Az építési és javítási munkálatok bizonyos szakaszában olyan időre van szükség, amikor olyan anyagokat kell használni, amelyek teljes szerkezeti megjelenést kölcsönöznek az ízületek tömítésének és a felület szűknek és vonzóvá tételének. A modern építőipari piac ma hatalmas mennyiségű tömítőanyagot kínál, amelyek nagyszerűek ilyen célokra. Ragasztó- és tömítőanyagok az építőelemek és mindenféle mozgatható ízületek tömítésére használt polimereken alapulnak. A tömítéseket sikeresen használják az ízületek és hézagok tömítésére. Ezenkívül ezeket az anyagokat gyakran használják a téglaszerkezetek alkatrészeinek és tömítőkötéséhez.


Jelenleg a tömítőanyagok eltérő konzisztenciájúak: habarcs, paszta vagy gitt. Napjainkban óriási választékban vannak a tömítőanyagok, amelyek összetételében különböznek: szilikát, akril, poliurenon, bitumen és tiokolon. Ezenkívül ezeknek az anyagoknak az egy- és többkomponensű részei is vannak. Az első csoport teljesen felhasználásra kész tömítőanyagok, a másodiknak összetevőket kell kevernie, és fontos, hogy az összetevőket a kívánt dózisban kombinálják, és nagyon óvatosan keverjenek össze.
Az anyag állapotától függően a tömítőanyagok részei a következők:

 1. kiszáradás - a kikeményedés után eléggé kemény lesz, miközben még mindig rugalmas marad;
 2. kikeményedett - idővel történő alkalmazás után a gumihoz hasonlóan;
 3. nem gyógyítható - még egy bizonyos idő elteltével sem válik szilárd állapotba.

A tömítőanyagok között fontos kiválasztani azt a kompozíciót, amely alkalmas bizonyos munkák elvégzésére.

Az akril tömítőanyag jellemzői

A leginkább ismert, szárításra alkalmas készítmény az akril tömítőanyag. Az ilyen anyag fő összetevője meglehetősen erős műanyag, amelyet polimetil-metakrilátnak neveznek. Az anyag felhordása után 24 órán belül keményedik. Ez a folyamat az anyag összetételében lévő folyadék fokozatos bepárlásával következik be.
A műanyag, akril tömítőanyagok mellett a következők tartoznak:

 • sűrítőanyagok;
 • töltőanyagok;
 • habzásgátlók;
 • lágyítók;
 • ammóniaoldat;
 • felületaktív anyagok;
 • antiszeptikumok.

Leggyakrabban akril tömítőanyagokat alkalmaznak inaktív és mozgatható ízületek összekapcsolására a belső munkák elvégzése során. A nedvességhez való viszonyuk alapján a tömítőanyagok nem vízállóak és vízállóak.
Az első típusú tömítőanyagok a környezetbarát és az emberi egészség szempontjából biztonságosak, szagtalanok és vízzel könnyen hígíthatók, ezért gyakorlatilag nem alkalmazzák a magas páratartalmú, alacsony hőmérsékletű, valamint kellően erős deformációjú helyiségek és varratok feldolgozására. Figyelembe véve a tömítőanyag ilyen tulajdonságait, szokásos a gipszkarton, a száraz tégla és a beton felületek, valamint a kisebb bútorok javítása és tömítése a padlólapok.

Vízálló akril tömítőanyag használata

A második típusú tömítőanyagnak kevesebb hibája van. Az anyag elég alacsony hőmérsékleten dolgozik, nem fél a nedvességtől a felületen.

Azonban ne használja ezt a tömítőanyagot vízzel közvetlenül érintkező felületekre, például medencékben vagy akváriumokban való alkalmazásra. Ezenkívül a tömítőanyag nem képes ellenállni a súlyos deformációnak, amelyet figyelembe kell venni a kiválasztásnál és a vele való munkavégzésnél is.

A vízálló tömítőanyag jól együttműködik durva, festett és lakkozott felületekkel. Gyakran használják a fürdőszobák, fürdőszobák és zuhanyzóhelyek varratzárására. Ebben az esetben ajánlott olyan gombaellenes adalékanyagokat tartalmazó készítmények alkalmazása is.

Az akril tömítőanyagok előnyei

Videó: Hogyan válasszunk akril tömítőanyagot, szilikont, tiokolovint, poliuretánt

A vízbázisú anyag nem tartalmaz egészségre káros összetevőket, még akkor sem, ha a nap közvetlen sugaraival kezelt felületre kerül, nem bocsát ki veszélyes anyagokat és kellemetlen szagokat. Ezenkívül ez a tömítőanyag nem okoz allergiás reakciókat és irritációt.

A tömítőanyag egy meglehetősen erős felületet hoz létre, amely több mint húsz éven keresztül elpusztulhat.

Az akril tömítőanyaggal hosszú ideig kezelt felület a sértetlenséget, a sárgaságot és az ultraibolya sugárzás hatására nem hasad.

Az akril tömítőanyag rugalmassága

Ez a tulajdonság lehetővé teszi a tömítőanyag alkalmazkodását a kezelt felülethez, míg az anyag rugalmas szerkezete meggátolja a repedések kialakulását. A tömítőanyagot a nyújtás utáni képesség visszaadja az eredeti állapotba. Ez a tulajdonság nem annyira belsõ, mint külsõ munka számára fontos. A hőmérséklet-ingadozások, amelyeknél biztonságosan alkalmazhatunk kiváló minőségű akril tömítőanyagot, -20 és +70 fok közötti tartományban.

5. Könnyű használat.

A tömítőanyag könnyen felhordható a felületre, és ha szükséges, akkor az a készítmény, amely még nem lett megemésztve, egyszerűen eltávolítható egy ronggyal, míg a fagyasztott normál késsel eltávolítható.

Az anyag nem tartalmaz oldószereket, ami eléggé tűzálló.

7. Kitűnő tapadás a felületre, beleértve a porózus.

8. A jó páraáteresztőképesség nem teszi lehetővé a kondenzátum felhalmozódását, mivel az anyag képes a gőzből áthaladni a szobából az utcára.

9. A penész és a penész elleni védelem. A tömítőanyag olyan anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a gombák, penészgombák, rágcsálók hatásainak a megsemmisítését.

10. Könnyen alkalmazható a helyreállításhoz és a festéshez.

Akkumulátoros akril tömítőanyag

11. A kapott felület esztétikája. Gyakran a fehérítőt fehérben állítják elő, bár más színű és árnyalatú anyagokat talál, ami lehetővé teszi szinte láthatatlan ízületek vagy varratok elérését.

12. Megfizethető árak (sokkal olcsóbbak, mint a szilikon).

Az akril tömítőanyag hátrányai

1. Alacsony nedvességállóság. Az anyagot víz alapon készítik, ezért hosszú ideig tartó érintkezés és nedvesség hatására az ízületek és varratok tömítése zavart okoz. Még nedvességálló tömítőanyagokat is terveztek a rövid időre történő kölcsönhatás érdekében nedves környezetben.
2. Az anyag alkalmasabb beltéri használatra. A csapadék és a hirtelen hőmérsékletváltozások jelentősen károsíthatják az akril réteg tömítettségét és deformálódását okozhatják.
3. A rugalmasság elvesztése a hidegben

Az akril tömítőanyag hatóköre

Videó: Akril tömítő tömítő alátámasztások, sarkok és repedések.

Az anyag felhasználási területe meglehetősen kiterjedt. A sok felülethez való jó tapadás miatt a tömítőanyagot a helyiségben belül és kívül is használják. Tökéletesen tapad a betonhoz, kőhöz, téglához, fához, valamint vakolathoz és gipszkartonhoz. Az ilyen tömítőanyag kiválasztásakor azonban emlékeztetni kell arra, hogy nem szereti a nedvesség hatásait. A jó minőségű akril tömítés erős és viszonylag tartós felületet biztosít.
A tömítőanyag sokoldalúsága ellenére általában az ízületek és varratok belső térben történő kezelésére használják. Az anyag nélkülözhetetlen:

 • fa és parketták helyreállítása;
 • laminált végződés;
 • mindenféle bútorjavítás;
 • ajtók és ablakok beszerelése;
 • alaplemezek beszerelése és lezárása;
 • megszabadulni a falakon és más hasonló helyeken fellépő repedéseken;
 • patch ízületek;
 • tömítőcső csatlakozási vonalak.

Hasonló anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy minden egyes felületre a tömítőanyag megfelelő típusát kell választani, például ablakokra, fürdőszobákra vagy univerzálisan. A jó szilárdsági jellemzők, az alacsony hővezetőképesség és a fényállóság lehetővé teszi az ilyen anyagok alkalmazását még az űriparban is. Ezenkívül a tömítőanyagokat szerves üvegből, műanyag protézisekből és akril fürdőkből gyártják.

Az akril tömítőanyag alkalmazása

Az akril tömítőanyag használata nem igényel speciális képességet. A tömítőanyagot teljesen száraz és tiszta felületre kell felhordani. Ajánlatos a tömítést túl mélyen kitölteni egy tömítőanyaggal, ami jelentősen megmenti az anyagot. Gyakran szokásos zsinórok használják a mély varratok kitöltésére. Ezután a varrat tömítőanyaggal van feltöltve, amelyet egyenletesen vagy pisztollyal alkalmaznak, vagy csak óvatosan leszednek a csőből. Néhány perc múlva a tömítőanyag filmet képez, és 24 óra elteltével az alkalmazott kompozíció teljesen keményedik. Ezután a kezelt felületet zsírtalanítják és bevonják védőszerekkel.
Gyakran akril tömítőanyagot használnak ragasztóként. A ragasztás megkezdése előtt meg kell nedvesíteni a felületet vízzel. Egy ilyen intézkedés lehetővé teszi, hogy az anyag túl gyorsan kiszáradjon. Az akril réteget a panelre kell felhordani, amelyet össze kell ragasztani, majd erősen nyomja meg a kívánt helyzetbe.

Akril tömítés - repedések és repedések megmentése

A javítási és szerelési munkák elvégzése során nagyon gyakran szükséges a tömítések és az ízületek tömítése. Az akril tömítőanyag kiválóan alkalmas erre a célra. Megmondjuk annak főbb jellemzőit és jellemzőit, alkalmazási körét.

Az akril tömítőanyag jellemzői és fontos tulajdonságai

A polimetil-metakrilát vizes diszperzió formájában az akril tömítőanyagok "vázának" minősül. Ma ez az anyag az egyik legtartósabb műanyag. Ezenkívül a tömítőanyag összetétele magában foglalja:

 • töltőanyagok;
 • sűrítőanyagok;
 • ammóniaoldat;
 • lágyítók;
 • habzásgátlók;
 • felületaktív anyagok;
 • antiszeptikus adalékok.

Az akrilalapú termék hosszú ideig nem veszíti el a rugalmasságát, könnyedén alkalmazkodik a részleges rezgésekhez és terhelésekhez, és a fehér festék egyszerűen festhető vagy vakolható. A szakértők szerint a legjobb megoldás a problémás területek helyesbítése az eszköz használatával, mert a helyiségekben az anyag jobban képes megbirkózni a hőmérséklet és a páratartalom csökkenésével járó változásokkal.

De a szabad levegő hatással van a szerszámra sokkal rosszabb: a zéró hőmérséklete a fagyasztott anyag repedéseinek megjelenéséhez vezethet.

Ez az anyag a leghatékonyabb a +20 ° C és +70 ° C közötti hőmérséklettartományban. Ilyen körülmények között a tömítőanyag csak a legjobb tulajdonságait bizonyítja, még a szabadban is, könnyen át tudja tölteni több fagyot és felengedni, a varrat eredeti állapotában tartva. A klasszikus akril átlátszó vagy fehér színű, de manapság más színeket is könnyű megtalálni a polcokon, beleértve a természetes fák árnyalatait. Köszönhetően a fa munkája során alkalmazható.

Előnyei és hátrányai az akril tömítőanyag

A fehér akril tömítőanyag használata előnyökkel és hátrányokkal is bír. Annak megértéséhez, hogy mennyire hatékony ez az eszköz, meg kell ismerkednie az előnyeivel és hátrányaival, amelyeket most meg fogunk tenni.

 1. Költség. Ha összehasonlítja az akril és a szilikon tömítőanyagot, az első költségének 1,5-szer kevesebb lesz.
 2. Könnyű használat. A tömítések tömítése a legjobb, ha ilyen típusú tömítőanyagot használ. Ennek két magyarázata van. Először is, az akrilalapú tömítőanyag az összes tömítőanyag közül a legváltozatosabbnak tekinthető. A második ok az, hogy a felhordás után elég, ha megszilárdulnak, lemosni vagy levágni egy éles kést. Ez nagyon hasznos, ha eltávolítja a fehér tömítőanyag nyomokat a felületen.
 3. Ökológiai biztonság. A fehér tömítőanyag víztartalma nem tartalmaz toxinokat és káros anyagokat. Ha akrilnal dolgozik, akkor nem kell védőfelszerelést használni. Ezenkívül az akril tűzálló, mivel nem tartalmaz oldószereket.
 4. A kész varrat és a szín helyreállításának képessége.
 5. Az akril alapú tömítőanyagok lehetővé teszik a gőzt. Ennek következtében vízcseppek formájában nem képződnek a varratok, ami csökkenti a penész és a penész valószínűségét.
 6. Tartósság. Kiváló minőségű akril tömítőanyagok kiválasztásához az ízületeknél nem aggódhat, hogy egy idő után újra be kell tömíteni a hézagokat. Mindez annak köszönhetően, hogy ez az eszköz ellenáll a napfénynek, szemben a habtal, amely az UV sugarak hatására repedhet.

Természetesen meg kell mondani a hiányosságokról. Az akril tömítőanyag első és legfontosabb hátránya, hogy az anyag nem barátságos a vízzel, ami azzal magyarázható, hogy a termék alapja a víz diszperzió. Vízzel érintkezve könnyen feloldódhat. Ezért előnyös akril tömítőanyagot használni az ablak- és ajtókeretek közötti csatlakozások tömítésére, fa bevonatokban - olyan helyeken, ahol gyakorlatilag nincs nedvesség.

Vannak azonban vízálló fehér tömítők. Ebben az esetben a tömítőanyagot csak szárítás után nem szabad nedvességnek kitenni. De mindenesetre a varrásoknak a vízzel történő tartós érintkezésével a termék tulajdonságai romlanak, amit figyelembe kell venni. Ezért nem lesz a legjobb választás az ilyen típusú szerszámok használatakor, amikor lezárják a varratokat a fürdőszobában vagy a WC-ben - egy idő múlva az építkezés még mindig elkezdi vízbe engedni.

Mire jó a tömítőanyag?

Amint azt már említettük, az akril tömítőanyagot univerzális orvosságnak nevezhetjük. A legfontosabb dolog az, hogy nem használják a magas páratartalmú helyiségekben. A fő alkalmazási területek - a mozgó és az ülőidomok határai, a varratok tömítése.

Ezenkívül felhasználható továbbá:

 • bútorok helyreállítása;
 • Fa padló visszaállítása;
 • végezze el a laminátum tömítését;
 • ablakok és ajtókeretek beszerelése, lábazat;
 • távolítsa el a falakon repedéseket;
 • hajtsa végre a csövek és csempe tömítését.

Ne lepődj meg arról, hogy a fehér akril tömítőanyagot nem csak tömítésként és repedésként használják. Például fel lehet őket cserélni a konstrukciós ragasztóval, amikor a padlóburkolatokkal dolgoznak. Azt is felhasználták, hogy megszüntessék a mennyezetek közötti hézagokat, amelyek egy egyenetlen alapból eredhetnek. Ezenkívül nincs semmi nehéz a fehér akril tömítőanyaggal való munka során - az alkalmazás nem igényel speciális készségeket és ismereteket.

Mindaz, ami a megfelelő alkalmazáshoz szükséges, száraz és törmelékmentes felület a feldolgozáshoz. A legalkalmasabb a termék alkalmazása speciális szerelőpisztoly használatával, de egyszerűen kivonhatja a keveréket a csőből. Szó szerint 15-20 perc alatt a kezelt felület felületét vékony filmből húzzák meg, és az anyag polimerizáció folyamata legfeljebb egy napig tart, ha minden szükséges körülmény jelen van (levegő hőmérséklet + 23 ° C, páratartalom 50%).

Hogyan válasszunk tömítőanyagot?

A tömítőanyag kiválasztásakor el kell végezni a jövőben használt anyagokat. Tehát, ha műanyaggal (Teflon, polietilén) dolgozik, ne feledje, hogy ezt az anyagot a tömítő készítmények alacsony tapadási szintje jellemzi. Ezért a hasonló felületre tapadó tapadás növelése érdekében kívánatos a megfelelő tömítőanyagok beszerzése vagy alapozók alkalmazása.

Amikor agresszív környezetben dolgozik, a legjobb a fungicideket tartalmazó alapok megvásárlása. Ne felejtsük el, hogy kívánatos használni nem lakó szobákban. Ha szükség van rá, a legjobb, ha átlátszó vagy fehér tömítőanyagot használnak olyan akváriumok számára, amelyek nem csak vízzel szemben ellenállnak, hanem nem károsak az élő szervezetekre. Ha magas hőmérsékleten kell elvégeznie a munkát, akkor kívánatos magas hőmérsékletű tömítőanyagot is vásárolni, amelynek üzemi hőmérséklete legalább +300 ° C.

Ezzel az eszközzel könnyedén lezárhatja a kandallók és a kemencék szerkezeteinek varrásait és repedéseit anélkül, hogy attól tartana, hogy a szerszám elveszi rugalmasságát vagy repedését a magas hőmérséklet hatása alatt. Ne felejtsük el, hogy minőségi tanúsítvány bemutatását igényeljük az akril tömítőanyag megvásárlásakor - az előírásoknak teljes mértékben tükröződniük kell a dokumentumban.

Hogyan lehet eltávolítani az alapok nyomait - a legjobb módszereket

A varratok lezárása után felmerülő legfontosabb kérdés az, hogyan távolítják el az akril tömítőanyagot? Rögtön azt kell mondani, hogy sokkal könnyebb megszüntetni a nyomokat, ha a használat után azonnal megtisztítják. De mi van, ha az akril kiszáradt?

A szerszámot borotvapengével távolíthatja el. A művelet elve egyszerű: a pengét az eltávolítani kívánt felülethez csatlakoztassa, és gyorsan mozgassa a nem kívánt tömítőanyagot. A felület karcolódásának kockázata minimális. És csak törölje le a megmaradt szilikont. A penge helyett egy papírköteget vehetsz.

A szárított anyag eltávolításához óvatosan le kell vágni a réteget rétegenként. Nem kell megpróbálkoznia a szárított akril megszakításával - ezzel le tudja vágni az alapdarabot, amelyhez a szerszám beragadt. A fennmaradó jelöléseket egyszerűen eltávolíthatjuk szivacsos és szappanos vízzel.

Speciális oldószereket használhat a tömítőanyaghoz. Amikor dolgozik velük, használjon védőmaszkot és kesztyűt. A felhordás után 30 perccel egyszerűen távolítsa el a maradékot egy szalvétával. De nagyon fontos ellenőrizni az oldószer reakcióját a kezelt felületen.

A fehér szellem is jó munkát végez. Először próbáld meg vágni a lehető legnagyobb akril-réteget késsel, majd fehér alkoholt alkalmazz a szennyezett területre. Néhány perc múlva a szárított tömítőanyag szétesik, és könnyen eltávolítható egy fa kaparóval.